__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

INTERVIEW

Franky 'moustache' de Piere Hoe lang woon je al op Kristus Koning?

Ik woon 22 jaar op Kristus Koning, in de Werfstraat.

Triënnale Ben je nog niet uitgewandeld, dan kan je eventueel de Triënnale bezoeken. Voor deze editie kiest Brugge voor een verrassend thema: TraumA. Tijdens deze editie gaan we op zoek naar het verborgene en balanceren we tussen droom en realiteit, privé en publiek. Samen gaan we op zoek naar de minder zichtbare kant van het picture perfect Brugge. Dit jaar is er ook een kunstwerk voorzien in het Baron Ruzettepark.

Nu ben je gepensioneerd, maar wat was jouw job?

Maar ik zorg ook dat het petanqueveld goed bespeelbaar is. Bij de oudere buren verwijder ik het onkruid op de voetpaden en in de winter help ik mee om deze sneeuwvrij te maken. Ik ontvang ook pakketjes voor buren als ze niet thuis zijn.

Lijn 4 / 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 53 / 88 / 90 Halte Nicolas Gombertstraat Om de vijf minuten. LDC 't Werftje Ashley Vanhoorde T 050 32 60 50

‘Colonnade’ van Gijs Van Vaerenbergh

Colonnade houdt het midden tussen een woud met ondoordringbare bomen en een Romeinse zuilengalerij. Het geheimzinnige en klassieke karakter van het paviljoen nodigt je uit om de ruimte te betreden en te verdwalen tussen honderd schuin lopende kolommen. In de labyrint aanvoelende ruimte moet je al kruipend of bukkend een weg vinden en word je misschien geconfronteerd met een zekere vorm van angst of desoriëntatie. Nadat je teruggeworpen werd op jezelf, kom je gelouterd uit het paviljoen, mogelijks verrijkt met nieuwe inzichten. Een tocht doorheen Colonnade is misschien wel een nieuwe vorm van catharsis.

De petanque mag terug doorgaan. Hoe kunnen mensen deelnemen?

Ik ben blij dat dit weer mag! Iedereen kan hieraan deelnemen. We zijn telkens aanwezig van 17u30 tot 19u30.

Welke invloed heeft corona op jou gehad?

Tijdens corona primeerde voor mij de veiligheid. Geen onnodige risico’s nemen en de maatregelen zo goed als mogelijk opvolgen.

Waar kijk je het meest naar uit als alles terug ‘normaal’ wordt?

Weer deelnemen aan de vergaderingen van de politieke partij waar ik actief ben, maar ook deze van de moustacheclub. En een bezoekje brengen aan mijn stamcafés voor het sociale contact.

Bedankt voor het interview! Tot in de buurt

Colofon Verantwoordelijke uitgever: John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier Alle ‘Content in je buurt’-edities kan je hier terugvinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

Werfstraat 88, 8000 Brugge (Christus Koning)

Je neemt ook veel deel aan acties in de buurt. Wat neem je op jou? Wat doe je zoal voor je buren en andere buurtbewoners?

Ik ben regelmatig te zien op het werfplein, daar hou ik een oogje in het zeil voor de veiligheid van de kinderen op het speelplein.

JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE

BUURTCENTRUM 'T WERFTJE

Ik heb 18 jaar in de scheepsbouw gewerkt. Nadien heb ik mijn loopbaan afgesloten bij Bombardier.

Ik ben vrijwillig medewerker van het Stubbekwartier. Ik wandel veel rond in de buurt en sla dan een praatje met andere buurtbewoners.

content in je buurt

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein. De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken.

Beste buur, De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen. Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

GSM 0470 63 38 60 E ashley.vanhoorde@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten.

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten.

Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden.

Tot binnenkort en hartelijke groet,

En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Je centrumverantwoordelijke, Ashley Vanhoorde

Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Ra, ra, raadselwandeling Lees meer

We wensen hem veel succes met zijn opdracht! www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Verbouwingen ’t Werftje Na een controle van de brandweer werden enkele puntjes aangehaald ter verbetering en we bleven niet bij de pakken zitten. De belangrijkste aanpassing is dat er tussen de lokalen op het eerste en tweede verdiep een extra trap werd geplaatst om zo een extra vluchtroute te maken.

Rechten in de kijker

Tijdens de lockdown werd er in ’t Werftje niet stilgezeten.

Raadselwandeling

Daarnaast komen er, wellicht vanaf september, nieuwe stoelen voor de polyvalente ruimte en stoelen en tafels voor de cafetaria. We hebben dus nog geen foto’s, maar hopen dat je deze zo snel mogelijk zelf kan komen uittesten.

Langs een parcours van 4,5 km hangen verschillende raadsels zichtbaar aan een raam. De wandeling kan je alleen doen, maar ook met je gezin of met vrienden. Hou wel rekening met de geldende coronamaatregelen.

Tijdens de maanden mei en juni kan je deelnemen aan de raadselwandeling op Kristus Koning.

De voedingsdriehoek in de spotlight Maak kennis met de voedingsdriehoek!

Wat is gezond en wat niet? Graag willen wij even de aandacht schenken aan de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017). De voedingsdriehoek helpt jou op weg om gezond te eten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat niet letterlijk hoeveel je overal mag van eten. Je ziet wel waar je meer en waar je best minder van eet.

Dé dorstlesser

We beginnen bovenaan de voedingsdriehoek met de categorie ‘dranken’, dit is het belangrijkste en vormt de basis! Water is en blijft de enige dorstlesser, maar toch drinken we te weinig water. Probeer elke dag 1,5 liter water te drinken.

Wat met koffie en thee?

Ook koffie en thee passen in deze categorie en mogen gedronken worden. Deze worden niet afgebeeld in de voedingsdriehoek om zo ‘water’ in de spotlight te plaatsen! Frisdranken en sportdranken laat je best links liggen. Deze bevatten te veel calorieën en bevatten geen nuttige voedingsstoffen. Je kunt bijna alles combineren! Water met een smaakje, zoals hiernaast vernoemd, is gezond en je krijgt bovendien geen onnodige suikers of zoetstoffen binnen zoals bij frisdranken. In de winkel kun je ook water met een smaakje kopen. Volgens de wet behoort dit ook bij de categorie ‘frisdrank’, maar wees kritisch en bekijk altijd goed het etiket om te zien of er al dan niet toegevoegde suikers inzitten. Let wel op: probeer kinderen gewoon water te laten drinken zodat ze de smaak ervan leren kennen.

Via Hoplr, onze Facebookpagina of de link hieronder kan je de route en het antwoordformulier downloaden en afdrukken: https://issuu.com/ocmwbrugge/docs/ raadselwandeling_kristus_koning

Wil je graag jouw wa ter pimpen ter afwiss eling? Dat kan op een gezo nde manier! Voeg fru it toe aan het water voor een frisse smaak. Vergee t niet om ijsblokjes toe te voeg en! Wij geven jou alv ast enkele leuke combinaties: • Rozemarijn - po mpelmoes • Citroen - munt limoen • Aardbei - citroen – basilicum • Aardbei – limoe n – komkommer • Watermeloen – munt • Aardbei - munt • Sinaasappel - ko mkommer - munt • Blauwe bessen – lavendel • Blauwe bessen - sinaasappel • Groene appel - ka neel • Ananas – kokosw ater • Gember, munt en citroengras • Komkommer - lim oen - blauwe besse

Wanneer je de wandeling hebt gedaan en het antwoordformulier hebt ingevuld, dan kan je deze binnenbrengen in ’t Werftje. Wie weet, win je nog een prijs …

Activiteiten Omwille van de versoepelingen voor de sportactiviteiten buiten, kunnen heel wat sportactiviteiten opnieuw doorgaan. Inschrijven is noodzakelijk.

Wekelijkse activiteiten: • Krolf: maandag van 14u tot 16u • Wandelvoetbal: dinsdag van 15u tot 16u30 • Viking Kubb: woensdag van 14u tot 16u

n - munt

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst. Warme groeten, Team GBO Brugge

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Lukt dit niet, dan kan je een papieren exemplaar komen ophalen in ’t Werftje.

Veel plezier!

Leuk recept

Beste inwoner,

Andere variabele activiteiten zullen aangekondigd worden op HOPLR en onze Facebook pagina. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten, like dan onze pagina: www.facebook.com/ldctwerftje

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Onderwijscheques

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge

Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques.

T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

T 050 32 74 96 of 050 32 67 73

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content Werftje 3 2021  

Content Werftje 3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded