Page 1

Verhuis Buurtcentrum Van Volden naar Barrièrestraat Dit najaar opent een nieuw Mintus-buurtcentrum in de Barrièrestraat 13 in Sint-Michiels Brugge. Dit centrum wordt de opvolger van het buurtcentrum Van Volden (LDC), vlakbij de Boeveriepoort. De infrastructuur van Van Volden is immers verouderd en voldoet niet meer aan de huidige normen. Daar willen we met het project in de Barrièrestraat een passend antwoord op bieden. Het huidige kasteeltje en bijhorend koetshuis in de Barrièrestraat zijn gelegen in een rustige omgeving, vlakbij het stadscentrum. De herinrichting van de nieuwe locatie pakken we doordacht aan, op maat van de buurt en nieuwe en vertrouwde bezoekers. We zijn vlot bereikbaar vanuit het hart van de stad via de voetgangersen fietstunnel in de Hendrik Consciencelaan, en aansluitend via de wandeltuinen van PZ Onze-Lieve-Vrouw. Er is een bushalte op 200 meter en het station ligt vlakbij.

content in je buurt SEPTEMB ER-NOVEMBER 2021 | BRUGGE BUURTCENTRA MINTUS

kort nen n i b je n in open ome 3! We h erwelk aat 1 te v estr r è i Barr

BUURTCENTRUM VAN VOLDEN Joris Dumeryplein 1 8000 Brugge (centrum)

Beste buurtbewoner,

Alle bussen stoppen aan het station of ’t Zand LDC Van Volden Ann Dendooven T 050 32 78 90 GSM 0470 92 12 95

Het terrein om en rond het nieuwe centrum biedt veel groen en een aangename buitenruimte. In het koetshuis creëren we een grote, lichtrijke cafetaria en een polyvalente ruimte. De beide ruimtes kunnen gecombineerd worden tot één groot geheel en voor de biljartspelers voorzien we een eigen, stemmige ruimte.

E ann.dendooven@mintus.be Het kasteeltje biedt flexibel inzetbare ruimtes, op maat van verschillende activiteiten, en de verdieping is bereikbaar via een nieuwe lift.

De voorbije maanden hebben we zon én behoorlijk wat regen gezien, maar bovenal veel energie getankt en uiteraard ‘het’ vaccin laten zetten. Zelfs al ligt de pandemie nog niet achter ons, die prik blijft de beste keuze om het voor onszelf en voor anderen veilig en gezond te houden. We hopen dat jij je ook hebt laten vaccineren!

Toegankelijkheid en veiligheid staan voorop.

Beste Bruggeling We hebben er een zomer opzitten waarin we al heel wat meer konden doen dan vorig jaar. En dat deed goed. Kleine bijeenkomsten, een terrasje meepikken, meer vrienden en familie zien… Het zijn die kleine dingen die toch zo belangrijk zijn en die ons leven kleur geven.

Wijk-en buurtinfo Godelieve abdij in de Boeveriestraat Toerisme Vlaanderen heeft grootse plannen met de Sint-Godelieve abdij en haar prachtige tuin. Het project kreeg de naam ‘De Tuin Van Heden’. “De uitdaging is een nieuwe toekomst zoeken voor dit religieus erfgoed. We gaan op zoek naar ideeën en daarvoor wordt een zo breed mogelijk publiek ingeschakeld.

Belangrijk is dat er een evenwicht is tussen bewoner, bezoeker en ondernemer, maar ook de ziel van deze plaats. Op basis van die criteria gaan we uiteindelijk bepalen wat de toekomst van deze site wordt. Van 12 augustus t.e.m. 12 september (telkens van 13 tot 18 u.) krijgt iedereen de kans om de rijke geschiedenis van het klooster te verkennen en zijn ideeën te delen over de toekomst van deze abdij.”

Ook wij plannen een vrij bezoek met buurtcentrum Van Volden (LDC) op donderdag 9 september. Afspraak om 13 u. aan de hoofdingang van de Abdij (Boeveriestraat). Interesse? Geef je naam door in het buurtcentrum.

Het zomerreces zit erop, we zijn klaar voor een bruisend najaar. Ook al moeten we nog steeds rekening houden met de coronamaatregelen, de werking van onze dienstencentra gebeurt stilaan weer op kruissnelheid. Met plezier stellen we jou dan ook een nieuwe editie van ‘Content in je buurt’ voor. Naar goede gewoonte hebben we een overzichtskalender van geplande activiteiten in elkaar gebokst. We bezorgen je graag wat ‘couleur locale’ uit je buurt en vertellen je waar onze centrumverantwoordelijken en het team achter de Mintus Buurtcentra zoal mee bezig zijn.

Bruggelingen laten zich niet kennen en geven niet op. Dat hebben we het afgelopen anderhalve jaar gemerkt. Dank voor uw geduld en uw inzet tijdens deze vreemde tijden. Dankzij een hoge bereidwilligheid van de Bruggeling om zich te laten vaccineren, kunnen we stapsgewijs weer genieten. Ook oprechte dank daarvoor.

Snuister in aanloop naar de herfst gerust door ons kersvers aanbod, vink aan wat jou interesseert. Voor de meest recente updates kun je steeds terecht op www. dienstencentra-brugge.be Wanneer er wijzigingen in het programma opduiken, lees je het daar als eerste. Een warme groet, een vuistje… en tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke Ann Dendooven

Elk jaargetijde heeft zijn charmes. De herfst betekent een periode van overgang. Het is een tijd van bontgekleurde bladeren en het weer dat guurder wordt. Maak het gezellig met uw naasten en blijf goed voor elkaar zorgen. Naar goede gewoonte vindt u in ‘Content in je Buurt’ terug wat er leeft in uw dichte omgeving. Neem een kopje koffie of thee erbij en neem het rustig door. Hartelijk

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Een actieplan voor de Smedenstraat Lees meer

www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Activiteiten buurtcentrum

Buurtnieuws BUURTCENTRUM VAN VOLDEN (LDC) Joris Dumeryplein 1 8000 Brugge (centrum)

Zitdag digitale hulp

T 050 32 78 90

ELKE TWEEDE EN VIERDE MAANDAG VAN 13 U. TOT 15.30 U.

GSM 0470 92 12 95

Met onze dienst “digitale hulp” helpen we je verder zodat je vlot (terug) digitaal op weg kan. Je kan bij ons terecht voor hulp bij het gebruik van de smartphone (alle merken), tablet of iPad, en PC.

Beginnerscursus smartphone en tablet

Maak een afspraak via telefoon op 0471 76 79 56 of via e-mail op marian.beheyt@mintus.be. Of neem contact op met het buurtcentrum.

IEDERE DONDERDAG VANAF 23 SEPTEMBER VAN 9 U. TOT 11.45 U.

Culturele activiteiten najaar 2021 Gratis rondleiding Triënnale MAANDAG 27 SEPTEMBER OM 14U.

De Triënnale in Brugge, is een uniek kunstentraject waar kunstenaars en architecten hun installaties aan het grote publiek voorstellen. Samen met een gids organiseert Van Volden een wandeling doorheen de binnenstad om de werken van de Triënnale te bezichtigen. Vertrek aan het Biskajerplein. • Inschrijven is noodzakelijk. • Deelname is gratis.

Vrije wandeling - Godelieve Abdij DONDERDAG 9 SEPTEMBER OM 13 U.

Meer info: zie het artikel over de Godelieve Abdij • Deelname is gratis.

Voordracht over West-Brugge DONDERDAG 21 OKTOBER OM 14 U.

West-Brugge ontstaat op 26 november 1837 als gevolg van een beslissing van de gemeenteraad: er zou een station op het Zand gebouwd worden. Nu nog vinden we in de wijk tal van schatten en bezienswaardigheden. Door West-Brugge wandelen is een stukje Brugse geschiedenis beleven. Kom naar de voordracht en kom alles te weten over dit deel van Brugge. • Vooraf inschrijven • Deelname: € 2 (de dag zelf te betalen)

Rondleiding met gids Begraafplaats DONDERDAG 4 NOVEMBER OM 14 U.

Wil je beter leren werken met je smartphone of tablet? Dan is deze cursus zeker iets voor jou. Je leert efficiënt werken met je toestel, extra apps installeren, handige tips en trucjes, enz. Deze beginnerscursus wordt georganiseerd i.s.m. met CVOSG. Voorkennis is niet vereist. We gaan dieper in op de leerstof en werken een vooropgestelde planning af. • € 117 voor 17 lessen • Inschrijven noodzakelijk

Op deze boeiende en leerrijke rondleiding kom je meer te weten over de begraafplaatsen in Brugge, oude grafstenen en hun tekens.

Voordracht Verhalen over Brugge DONDERDAG 2 DECEMBER OM 14 U.

De duistere kanten van oude verhalen en legenden. De verbeelding van opeeenvolgende generaties vertellers deed sommige verhalen een eigen leven leiden. Maar steeds blijft in die verhalen een kern van waarheid bestaan. Wat is waar, wat niet? Dankzij deze boeiende en leerijke namiddag kom je nog veel meer te weten over je eigen stad. • Deelname: 2 euro, betalen de dag zelf. • Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

De Stad pakt uit met een actieplan voor de Smedenstraat. Hierbij wordt onder meer uitgegaan van de opportuniteiten die de komst van het nieuwe Beurs- Meeting- en Congrescentrum (BMCC) kan bieden voor deze straat. Naast een intensief begeleidingstraject voor de handelaars, nemen enkele stadsdiensten ook zelf hun intrek in een Stadspand in de Smedenstraat. Het Actieplan Smedenstraat is een samenwerking tussen Stad Brugge en Lokale Politie Brugge. Hier vindt u alle info: www.brugge.be/stad-brugge-pakt-uit-metactieplan-voor-smedenstraat

Buurtwerking en buurtcontactpunten in de wijk Al meer dan 30 jaar kan je terecht in buurtcentrum Van Volden (LDC) met vragen, voor advies of ondersteuning. De centrumverantwoordelijke, onthaalmedewerker en gastvrouwen helpen jullie graag verder. Wij werken samen met belangrijke actoren uit de wijk zoals de wijkagent, vrijwilligers en maatschappelijk werkers. Daarnaast plannen we regelmatig overlegmomenten in om de buurt nog beter te ondersteunen. Naast het buurtcentrum zijn er ook buurtcontactpunten in de wijk om bewoners te helpen. Via de post ontvingen jullie een flyer met de contactpunten en alle informatie. Heb je nog vragen? Zit je met een probleem? Neem gerust contact op met een van de buurtcontactpunten of met het buurtcentrum.

Buurtbewoner in de kijker

Inschrijven noodzakelijk. We spreken af aan de ingang van de Centrale Begraafplaats (Klein Kerkhofstraat) om 14 u. • Deelname: 4 euro. • Het aantal deelnemers is beperkt, vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Een actieplan voor de Smedenstraat

Verwennamiddag voor de buurt • Donderdag 16 september van 14 u. tot 16 u.: verwenmomentje met Coupe Aardbeien • Donderdag 14 oktober van 14 u. tot 16 u.: verwenmomentje met Mocktail en hapjes • Donderdag 25 november: verrassing Van harte welkom op onze verwenmomentjes!

Mijn naam is Monique De Kanter. Ik ben geboren in 1949 in de Klokstraat, dus niet ver van Van Volden. Tegenwoordig woon ik in de Hauwerstraat. Ik ben leerkracht van opleiding. Als juf zedenleer heb ik altijd in tal van scholen gewerkt, verspreid over West-Vlaanderen. Eenmaal op pensioen nam ik mij voor om iets creatiefs te doen. Tijdens een opendeurdag in Van Volden is de vonk voor het boetseren overgeslagen. Ik werd heel goed begeleid door Roger Peere en Robert Deschacht. Ondertussen zijn we een hechte groep en hebben Roger en Robert de fakkel doorgegeven aan Andrea Dumont en mijzelf. Boetseren is echt tof!

Multimedia, tekenen, Spaans, hobby, biljart, patchwork, juwelen, beren maken, Rummikub, wandeltochten … zijn terug opgestart. Voor meer info, neem contact op met het buurtcentrum.

De tijd van de venstergesprekken met dochter Jill en kleindochters Jana en Phara liggen gelukkig al een tijdje achter ons. Mijn grote geluk is nu om weer samen te kunnen genieten, bijvoorbeeld van een terrasje in Brugge.

Onze stad is in positieve zin geëvolueerd. Allerlei verfraaiingen en toffe evenementen hebben Brugge op de wereldkaart gezet. Als wij in het buitenland zijn en we vertellen dat we van Brugge zijn, dan zijn er wel altijd mensen die er geweest zijn of er iets over weten.

• Inschrijven kan aan het onthaal of aan de bar. • Kostprijs: € 3

Andere activiteiten

Ik ga dolgraag op reis, altijd binnen Europa. Ik heb een zwak voor de Griekse eilanden. Door corona konden we even niet reizen en was het vaak op de tanden bijten. Maar we zijn voorbeeldig gebleven en hebben ons goed aan de regels gehouden.

Inspiratie kan je overal vinden, als je maar goed rond je kijkt. Zo hou ik enorm van uilen. Ook op reis zie je mooie dingen, wat vaak leidt tot leuke kleistukken. Ik geef mijn boetseerwerkjes graag als cadeau.

Een minpunt vind ik persoonlijk het Beursgebouw. Wat een mastodont op een kleine oppervlakte. Een parkje, groen en minder beton was misschien een betere optie. Binnenkort verhuizen we naar de Barrièrestraat. We kijken er al naar uit om nieuwe mensen te ontmoeten en ons ook daar uit te leven met klei. Groetjes, Monique De Kanter

Profile for OCMW Brugge

Content Van Volden 3/2021  

Content Van Volden 3/2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded