__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Gemeenschapswacht De gemeenschapswachten zijn een belangrijke schakel in het preventiebeleid van de stad Brugge. Al 25 jaar is het paarse uniform een vertrouwd beeld in de openbare ruimte. De gemeenschapswachten zijn de oren en ogen van de stad. Zij vormen een toegankelijk aanspreekpunt. Hierdoor kunnen ze allerlei onveilige situaties op straten, parken en pleinen melden. Ze zetten burgers op vriendelijke wijze aan tot behoorlijk gedrag, zoals honden aanlijnen, restafval in de vuilnisbak deponeren en hondenpoep opruimen. De gemeenschapswachten in Brugge hebben geen bevoegdheden om een GAS-boete uit te schrijven. Sinds 2014 is elke gemeenschapswacht verantwoordelijk voor één of meerdere wijken van de stad. Zo kunnen zij hun dienstverlenende rol nog beter vervullen, dicht bij de buurtbewoners voor wie ze werken. Ze doen dit in samenwerking met de wijkinspecteur, de collega’s van de dienst Openbaar Domein en het lokale dienstencentrum. Nand Kessels en Natascha Buysse zijn verantwoordelijk voor de wijk West--Brugge.

Welke meerwaarde zijn jullie voor de buurt?

content in je buurt MAART-MEI 2021 | BRUGGE

Wij willen er zijn voor de burgers. Na meer dan zes jaar werken in de wijk West-Brugge zijn er al heel wat burgers die ons kennen en aanspreken als we in de wijk rondlopen. Meldingen van de bewoners geven wij door. Deze worden vervolgens door de bevoegde diensten opgevolgd en/of opgelost. Dit zorgt voor een vertrouwensband tussen de burgers en de verschillende diensten. Nand Kessel, GEMEENSCHAPSWACHT

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM VAN VOLDEN Joris Dumeryplein 1 8000 Brugge (centrum)

Beste buur,

Alle bussen stoppen aan het station of ’t Zand LDC Van Volden

De eerste maanden van dit jaar verschilden niet zo gek veel van de maanden daarvoor. We hebben niet uitbundig gefeest bij de jaarwisseling, hebben geen restaurantbezoekjes gepleegd en er zijn evenmin in grote groepen wensen uitgewisseld. Die dingen zijn wat in onbruik geraakt, maar desondanks houden we de moed erin met het team van jouw buurtcentrum.

Ann Dendooven T 050 32 78 90 GSM 0470 92 12 95 E ann.dendooven@mintus.be

Met een stevige knipoog geven we je mee dat dat team meer dan ooit paraat staat, vers ‘geknipt en gekapt’, nu de kapsalons weer geopend zijn. We behouden de blik op de wereld en proberen je van dienst te zijn, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. Die maatregelen zorgen er nog steeds voor dat we heel wat zaken onder voorbehoud communiceren. We kunnen geen garantie geven dat activiteiten doorgaan en raden je daarom aan om geregeld even te kijken op www.dienstencentra-brugge.be voor de meest recente informatie. Up-to-date blijven is de boodschap.

Poverello-Brugge Vanuit een christelijke inspiratie werd meer dan 40 jaar geleden Poverello opgericht door de Brusselse dokter Jan Vermeire. Het Brugse huis bestaat 35 jaar en is in de Goezeputstraat in de binnenstad gevestigd.

Poverello-Brugge zorgt ervoor dat er, op elke werkdag, warme middagmalen voor een 60-tal minderbedeelde mensen - die uit de hele Brugse regio komen - klaargemaakt worden. Zij kunnen die voor de luttele prijs van één euro verkrijgen; soep of een drankje kosten 20 cent. Poverello is dagelijks open van 9 tot 15 uur. Naast de materiële armoede probeert men ook de geestelijke armoede te lenigen: warmte, vriendschap en gezelschap zijn immers even belangrijk als voedsel. Poverello werkt zonder overheidssteun en houdt zich dus uitsluitend in stand door vrijwilligerswerk en door giften in natura (van bakkers, warenhuizen, bedrijven) en financiële schenkingen. Er wordt wel met het OCMW (Mintus, Flavour…) samengewerkt.

Meer info? Poverello, Goezeputstraat 27, 8000 Brugge www.poverello.be brugge@poverello.be | 0474 70 06 07

In deze coronatijd is de werking natuurlijk anders, omdat de mensen nu niet zomaar in de zaal binnen mogen. Daarom worden er momenteel drie verse afhaalmaaltijden per week gemaakt (op dinsdag, donderdag en vrijdag), die men tussen 10 en 11 uur voor één euro kan komen kopen. Op vrijdag wordt er ook droge voeding meegegeven. Poverello werkt ook mee aan de verkoop van diepvriesmaaltijden via inloophuis ‘t Sas in de Schrijversstraat. Financiële hulp, giften etc… blijven zeer welkom. Meer info vind je op de website onder helpen/helpen.

Je hebt een gloednieuwe Content in handen! Laat het een fijne houvast zijn in nog steeds bewogen tijden.

Beste Bruggeling, Vooreerst willen wij u bedanken voor het geduld, het begrip en de inzet die u vorig jaar en ook dit jaar al toonde. Het lijkt veraf, maar een jaar geleden veranderde ons leven van de ene dag op de andere. Het coronavirus sloeg toe en zette alles op z’n kop. Maar er is goed nieuws: Stad Brugge zette op korte tijd een vaccinatiecentrum met alle noodzakelijke faciliteiten op poten. Personeel van Stad Brugge en OCMW Brugge, huisartsenkring HABO, de apothekers en andere medewerkers uit de eerstelijnszone en Lokale Politie Brugge staan paraat om alles vlot en veilig te laten verlopen. Ook voor wie zich moeilijk kan verplaatsen. Zo kunnen we stap voor stap de Bruggelingen beschermen, zodat we gauw weer kunnen genieten van de vele dingen die het leven zo mooi maken.

Op basis van deze Content kun je alvast inspiratie opdoen voor de lente en aanvinken wat je interesseert. Met wat geluk zien we elkaar terug op een kleinschalig treffen, een activiteit in de buurt, of een coronaproof paaseierenraap? Want hoe streng de maatregelen ook zijn… de smaak van chocolade, die kunnen ze ons nooit afpakken. Hopelijk tot binnenkort… en hou het gezond! Warme groet, Je centrumverantwoordelijke, Ann Dendooven

Samenkomen met familie, vrienden en buren. Elkaar knuffelen en een babbel slaan in elkaars bijzijn. Met anderen genieten van muziek, activiteiten, lekker eten… De lente staat voor de deur: de terugkeer van het licht en het symbool van een nieuw begin. Ook wij staan aan een nieuw begin en we hopen u snel weer te kunnen ontmoeten!

Wedstrijd! Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

Stèphanie del Cioppo, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


ONTMOETING 80-PLUS | C 21VV061

t

wandeltoch

Babbelbox - valpreventie DINSDAG 20 APRIL

Er zijn duizend preventiemiddelen om vallen te vermijden en toch gebeurt het nog. Maar hoe kunnen we dit voorkomen, waar moeten we op letten. Aan de hand van onze babbelbox, hebben we het over onze valmomentjes en wat kunnen we zelf doen om het vallen te voorkomen.

P €2

I inschrijven noodzakelijk

Wist je dat ...

Doe mee aan onze wedstijd & win een prijs! VRAAG

01

VRAAG

02

Los onderstaande rebus op.

-b h=w

w=z

Vul onderstaande sudoku in.

… we als dienstencentrum verder actief blijven in jouw buurt. … we telefonisch bereikbaar blijven voor informatie en ondersteuning.

-n

… we verbindend werken in de wijk, … we jullie graag verder helpen: heb je nood aan een bezoekje, een babbel, een wandeling … laat het ons weten.

o=n e = ie

-fl

e

d armen w r e v t har soep

… we jullie graag verder ondersteunen. Heb je een helpende hand nodig? Wij komen je graag helpen. Bel ons gerust,

VRAAG

VRAAG

03

04

Welk spreekwoord wordt hier uitgebeeld?

Bezorg ons jouw ingevuld (onderstaand) antwoordformulier

Op welk adres in West-Brugge bevindt zich deze deur?

g bedankin rs e g li il vrijw

Team Van Volden 050 32 78 90

In onze brievenbus: Lokaal dienstencentrum Van Volden, Joris Dumeryplein 1, Brugge Per mail: vanvolden@mintus.be Deadline: vrijdag 30 april

BEWEGING | C 21VV049-050-051

Wandeltochten Van Volden - Balsemboom

Het Heilig Bloed

VANAF MAANDAG 8 MAART

Niettegenstaande de Bloedprocessie dit jaar niet doorgaat, toch willen we hierover een voordracht geven in ons dienstencentrum.

Op 11 januari hadden we een prachtige wandeling rond de vesten in groepjes van 4 personen. Ook in maart, april en mei organiseren we terug een wandeling

ANTWOORDFORMULIER 1. Oplossing rebus:

8 maart: Assebroekse Meersen - 21vv049 afspraak kerk van Ver-Assebroek om 14 u.

2. Sudoku (vul het cijfer in het gele vakje in):

CULTUUR | C 21VV090

DONDERDAG 6 MEI OM 14.30 U.

Sinds 1304 trekt de Heilig Bloedprocessie door Brugge. De Edele Confrérie bewaart en vereert het Heilig Bloed al meer dan 600 jaar en beheert het museum van de basiliek.

3. Oplossing spreekwoord:

afspraak Station Torhout om 14 u.

4. Op welk adres bevindt zich deze deur?

10 mei: Maria-Aalter - 21vv051 afspraak Station Maria-Aalter om 14 u.

Wil je meer weten over de geschiedenis van dit relikwie en over dit religieuze verbond in Brugge? Schrijf je dan zeker in en maak kennis met deze boeiende geschiedenis. Voordracht onder voorbehoud van coronamaatregelen.

P gratis

P €2

I inschrijven noodzakelijk

I inschrijven t.e.m. 3 mei

12 april: Moereveld - 21vv050

Schiftingsvraag: Hoeveel mensen zullen aan deze wedstrijd deelnemen? Voornaam + naam:

Telefoonnummer:

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt - Van Volden  

Content in je buurt - Van Volden