__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Een wijkinspecteur voor elke Brugse Buurt Elke regio bestaat uit verschillende wijken, met telkens een vaste wijkinspecteur als verantwoordelijke, de 'wijkagent' in de volksmond. De wijkinspecteur waakt over de leefbaarheid van de buurt en werkt hiervoor samen met de buurtbewoners en relevante verenigingen. Naast leefbaarheid staat ook veiligheid op het programma van de wijkinspecteurs. De buurt kan bij de inspecteur terecht met allerlei problemen of voor advies. De wijkinspecteurs zijn een onmisbare schakel in de basispolitiezorg en werken samen met de andere politiediensten.

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein.

Waarom is een vaste wijkinspecteur belangrijk in een wijk?

De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

“Het is belangrijk dat de wijkbewoners een vast aanspreekpunt hebben waarmee ze gemakkelijk contact kunnen nemen.

Op deze manier kunnen ze mij gemakkelijk aanspreken. Zelf stop ik regelmatig bij buurtbewoners om te horen of alles in orde is.

Als vaste wijkinspecteur ken ik de buurt en zijn bewoners en weet ik welke problemen er zijn in mijn wijk. Met deze kennis kan ik de gemelde problemen van de wijkbewoners bekijken, samen naar een oplossing zoeken en indien nodig hiervoor andere instanties inschakelen.

Met scholen, handelaars, gemeenschapswachten… onderhoud ik mijn contacten. Ik werk mee met verschillende diensten in de wijk, zoals het buurtcentrum Van Volden, en samen proberen we de buurt beter te ondersteunen.”

In al die jaren heb ik een vertrouwensband met de buurtbewoners opgebouwd. Ik gebruik mijn fiets om door de wijk te rijden.

JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM VAN VOLDEN Joris Dumeryplein 1 8000 Brugge (centrum)

Beste buur,

Alle bussen stoppen aan het station of ’t Zand LDC Van Volden

Ann Dendooven T 050 32 78 90 E ann.dendooven@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Wijkinspecteur Centrum West 0471 43 39 22 Philip.malbrancke@politiebrugge.be

Beste Bruggeling, Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch

• De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden. Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

© Foto: Jan D’hondt

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen. Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

GSM 0470 92 12 95

Philip Malbrancke

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

content in je buurt

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Ann Dendooven

De meerwaarde van een buurtcomité Met een buurtcomité brengen we de buren dichter bij elkaar door geregeld activiteiten te organiseren voor jong en oud. Door deze activiteiten kunnen buren elkaar ontmoeten, beter leren kennen en wordt zo de verbondenheid in de wijk gestimuleerd. Een buurtcomité is voor alle bewoners van die buurt. Het bestuur bestaat uit enkele vrijwilligers die de drijvende kracht vormen. Wijkbewoners kunnen bij hen terecht met hun noden, vragen en problemen. Buurtcomités vormen een belangrijke schakel tussen het stadsbestuur en de bewoners. Via overleg worden veel problemen opgelost. Een overzicht van de verschillende buurtcomités in Brugge kan je terugvinden op de website www.brugse-buurten.be

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Nieuws uit het buurtcentrum Van Volden Stap voor stap start het buurtcentrum zijn werking weer op: buitenactiviteiten, terras open en ook ander activiteiten nemen de draad weer op. Bij de herstart van de verschillende clubs zullen de leden hiervoor gecontacteerd worden, zodat alles coronaproof kan doorgaan. Volgende activiteiten lopen reeds:

Petanque Vanaf 17 mei om 14u. kan je op maandag opnieuw terecht in de tuinen van LDC Van Volden voor een partijtje petanque. Breng alvast jullie bollen mee.

Schaken in juni, juli en augustus Als de coronamaatregels het toelaten, zouden we terug starten met schaakwedstrijden buiten in de tuin van LDC Van Volden. Afspraak vanaf juni elke donderdag om 14u.

Stap je fit

Turnen op de vesten Om onze conditie verder op peil te houden, spreken we terug elke dinsdag af om 9u30 aan de inkom van LDC van Volden. We blijven actief met een wandeling op de vesten en we stoppen regelmatig om turnoefeningen te doen.

Onder het motto “10.000 stappen” maakten we iedereen warm om meer te stappen en dit op wekelijkse bijeenkomsten. Gezellig wandelen door de buurt, een babbel, buurtbewoners leren kennen … Zin om deel te nemen? Dat kan! We wandelen elke donderdag van 10u30 tot 11u30.

Rechten in de kijker Beste inwoner,

Wedstrijd Content in je buurt Geplande grote wandeltocht 8 à 10 km De volgende wandeling gaat door op 14 juni in de streek rond Lissewege. We vertrekken aan de kerk van Lissewege om 14u. Heb je zin om mee te wandelen? Kom dan zeker af.

Andere activiteiten Boetseren, hobby, biljart, patchwork, juwelen, beren maken … zullen opgestart worden van zodra we ook binnenactiviteiten weer mogen opstarten.

Heb je zin om mee te gaan, kom maar af!

In de vorige editie van onze ‘Content in je buurt’-flyer stond een leuke wedstrijd. In deze editie maken we de antwoorden en de winnaar bekend!

Wie zijn wij?

In het ‘Gezondheidscentrum’ (Sint Maartensbilk 2) zijn twee diensten ondergebracht: een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en een consultatiebureau van Kind en Gezin.

Wat doen wij?

In de vestiging Sint Maartensbilk 2 begeleiden wij jongeren die school lopen in een van de vrije secundaire scholen in de ruimere regio van Brugge. We doen dit op 4 domeinen: • Leren en studeren: problemen met lezen, rekenen, leren ... • De onderwijsloopbaan: vragen bij de studiekeuze, attesten en diploma's ... • Psychisch en sociaal functioneren: depressieve gevoelens, stress, faalangst, pestproblemen, een moeilijke thuissituatie ... • Preventieve gezondheidszorg: gezondheidsproblemen, inentingen, druggebruik, overgewicht ...

Verhuis Buurtcentrum Van Volden naar Barrièrestraat In het najaar van 2021 verhuist LDC Van Volden van West-Brugge naar Sint-Michiels (Barrièrestraat 13). Een verhuis van zo’n 1km, dus alle buurtbewoners kunnen ook daar op ons blijven rekenen. Net als in West-Brugge zullen we op onze nieuwe locatie samenwerken met verschillende partners, wijkverantwoordelijken e.d. om samen de buurt te ondersteunen.

Het CLB maakt deel uit van ‘de Brede instap’ binnen het Agentschap Opgroeien. Dit houdt in dat jongeren en ouders die vragen hebben rond opgroeien bij ons terecht kunnen voor informatie en advies.

We kijken er al naar uit! Wil je meer weten over het buurthuis of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.

Hoe kan je ons bereiken?

Tot binnenkort!

Leerlingen en ouders kunnen rechtstreeks bij ons terecht of kunnen via de school de CLB-medewerker contacteren. Onze dienstverlening is gratis.

Team GBO Brugge

2. Sudoku: nummer 5 3. Spreekwoord: uit de hand lopen 4. Voordeur: Boeveriestraat 57

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

Proficiat buurtbewoner Lilly Maertens. Jij had alle vragen correct beantwoord en zat het dichtst bij de schiftingsvraag!

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Ook de Paaswedstrijd met tal van oefeningen was een succes. Het antwoord op de vraag ‘Op welk adres liggen deze paaseitjes?’ was Maagdenstraat 56.

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Team Van Volden

Kwetsbare personen zijn welkom om een praatje te maken of deel te nemen aan een activiteit (met respect voor de coronamaatregelen). Ze kunnen ook met een professionele medewerker praten. We merken dat deze formule (in een ontspannen sfeer elkaar ontmoeten en om hulp kunnen vragen) werkt. De vragen gaan vooral over mentaal welbevinden, de woonsituatie en het inkomen. We staan de mensen zoveel mogelijk bij met hun vragen, op een ongedwongen en ontspannen manier. Zo hebben we al meer dan 200 vragen beantwoord. Tijdens de ‘Globale Ontmoeting’, elke woensdag en vrijdag in LDC Van Volden, konden we tot nu toe al 165 individuele bezoekers verwelkomen, die samen al 653 keer zijn langsgekomen. Dit project is een samenwerking van Mintus dienstencentra met verschillende verenigingen die werken met mensen in armoede.

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Globale Ontmoeting in LDC Van Volden

CLB De Havens

Het CLB maakt deel uit van Vrij CLB De Havens en huisvest zo’n 50-tal medewerkers waaronder artsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, pedagogen …

Warme groeten,

1. Rebus: de wonderen zijn de wereld nog niet uit

Bedankt om deel te nemen aan onze wedstrijd en het bezorgen van de tekening.

Dienst uit de wijk in de kijker

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

Onderwijscheques

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge

Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques.

T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

T 050 32 74 96 of 050 32 67 73

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content Van Volden 3 2021  

Content Van Volden 3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded