__MAIN_TEXT__

Page 1

content in je buurt JAN-FEB 2021 | BRUGGE

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM TER LEYEN Kroosmeers 1 8310 Assebroek

Beste buur,

Lijn 2 / 91 Halte AZ Sint Lucas Lijn 2 Halte Assebroek Zeven Torentjes Om de twintig minuten

2020 was een bewogen jaar: we zagen weinig mensen, regeltjes veranderden om de haverklap. En hoe flink we ook zijn: het weegt allemaal. We hebben nood aan wat herbronning. Die herbronning vind je alvast in een verlichte stad: Brugge doet er alles aan om de lege straten, pleinen en buurten wat aan te kleden. Met een warme gloed. Heb je zelf al eens rondgeneusd in je omgeving? Er valt vast wel iets te bewonderen, als je links of rechts kijkt. Lichtjes bij de vleet!

LDC Ter Leyen Fien Courtens T 050 32 60 10 GSM 0470 23 05 80 E fien.courtens@mintus.be

Dat lichtpunt wil jouw vertrouwde buurtcentrum ook blijven. Zelfs al bieden we nu geen activiteiten binnen aan en zijn we je een tikje minder nabij, weg zijn we nooit. We blijven kleine acties op het getouw zetten, info verspreiden, de buurt leven inblazen. Het is meer dan ooit nodig en wij maken er werk van. Heb je nood aan een babbel? Zit je met een vraag? Laat het ons weten. Wil je meer weten over wat we voor 2021 in petto hebben? Kijk dan op www.dienstencentra-brugge.be. Hou er rekening mee dat alles ‘onder voorbehoud’ ingepland wordt. De maatregelen veranderen soms snel, maar samen komen we erdoorheen. Tot gauw?

Beste Bruggeling, We hebben 2020 uitgewuifd. Het is voor iedereen een bewogen jaar geweest. We moeten nog even door een donkere periode, ook letterlijk. En daarom heeft Stad Brugge deze winter voor heel wat licht gezorgd in de binnenstad en de deelgemeenten. Ook een oproep aan de Brugse buurten om een gezellige gloed over Brugge te laten schijnen, viel niet in dovemansoren. Her en der zie je lichtjes achter de ramen, aan de gevels, in de haag… Bruggelingen zijn warme mensen. Dat hebben we tijdens deze crisis al op verschillende manieren kunnen merken. We zullen samen moeten volhouden om onszelf en onze naasten te beschermen. Ken je iemand die het moeilijk heeft? Bel hen eens op, schrijf een kaartje… Een klein gebaar kan al veel doen. Op een mooi en gezond 2021, waarin we elkaar weer vaak kunnen zien, een knuffel kunnen geven…!

Je centrumverantwoordelijke, Fien Courtens

Maak je stoep sneeuwvrij met strooizout De winter brengt heel vaak sneeuw met zich mee. We hopen op jouw medewerking om gladde voetpaden te voorkomen. Wist je dat je een gemeentelijke geldboete riskeert als je jouw stoep voor de woning niet toegankelijk maakt? Een strook van 1 meter voor het gebouw is al voldoende. Strooizout aankopen (prijs is € 0,70 per 10 kg) kan t.e.m. 15 maart. Wees er tijdig bij. Dit zijn de verdeelpunten van het strooizout: Openbaar domein (Walweinstraat 20), Huis van de Bruggeling, alle gemeenteafdelingen, de containerparken in Sint-Michiels, Sint-Pieters en Zeebrugge (ook in het buurtcentrum). Daarnaast kan je in de reguliere handelszaken zout kopen. De aankoopprijs van het zout kan in de handelszaken iets hoger liggen.

Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Warme groet,

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Hulp nodig om je stoep sneeuwvrij te maken? Ben je ouder dan 75 én heb je geen familie, buren of poetshulp die de sneeuw kan verwijderen? Bel dan naar Sophie De Meyer van de Stedelijke Preventiedienst: 050 44 80 66.

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Rechten IN DE KIJKER

Wist je dat...

Beste inwoners, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten kan opnemen zetten we in deze editie graag twee sociale rechten in de kijker. Bekijk dus zeker of je in aanmerking komt en dien jouw aanvraag in. Warme groeten, Isabelle Huyvaert (armoede-ervaringsdeskundige) Liese Rosseel (GBO projectbegeleidster) & GBO-teamleden

De minimale aardgaslevering De winter is in aantocht en de dagen worden korter, kouder en natter. Inwoners die gebruik maken van een actieve budgetmeter aardgas kunnen in de winterperiode (vanaf 1 november tot en met 31 maart) een minimale levering aardgas aanvragen bij het Energieloket. Zo kan je de winterperiode overbruggen en voorkomen dat jouw verbruikerskrediet volledig op is tegen een volgende oplaadbeurt. Heb je jouw tegemoetkoming nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met het Energieloket. Contactgegevens Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge T. 050 47 55 13 energieloket@ocmw-brugge.be

Tegemoetkoming in de medische kosten Mensen die een leefloon of bijstand aan het tarief van een leefloon ontvangen hebben recht op een tegemoetkoming in de medische kosten. Dit is een financiële tussenkomt in dokters- en apothekerskosten (op voorschrift). Volgende kosten komen in aanmerking: • een tegemoetkoming verleend in de apothekerskosten die door de arts zijn voorgeschreven • vervoer met een ambulance • consultaties bij een kinesitherapeut, met een maximum van 60 beurten • rekeningen van ambulante dagtherapie Heb je jouw tegemoetkoming nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met het Eerste Onthaal OCMW Brugge. Contactgegevens Hoogstraat 9, 8000 Brugge T. 050 32 77 70 eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

… centrumverantwoordelijke Els Verstraete vanaf vrijdag 1 januari een nieuwe functie opneemt binnen Mintus? Zij wordt momenteel vervangen door Fien Courtens. … het buurtcentrum LDC Ter Leyen sinds vrijdag 11 september 2020 acht jaar actief is in jouw buurt? … iedereen hier welkom is? … we openstaan voor nieuwe initiatieven en samenwerkingen? Je kan het ons steeds mondeling melden, maar je mag gerust ook een briefje in onze brievenbus deponeren. … verenigingen, scholen en vzw’s onze zalen kunnen huren aan een zeer democratische prijs? … we actief aanwezig zijn op Hoplr (Mintus Buurtcentrum LDC Ter Leyen) en Facebook (LDC Ter Leyen)? Vind je ons al leuk op Facebook? Weet je niet wat Hoplr is? Neem dan gerust contact op met ons en we leggen het je graag uit. … je ook in deze coronatijden petanque kan komen spelen op het veldje naast de serviceflats? Het materiaal is aanwezig in het buurtcentrum. Gelieve ons wel op voorhand te verwittigen.

Vaste wandelmomenten Ben jij ook gebeten door het wandelvirus? Ben je het beu om veel binnen te zitten door Covid-19 en mis je sociale contacten? Dan hebben we goed nieuws voor jou. We organiseren sinds kort vaste wandelmomenten. Iedereen die zin heeft om te wandelen is welkom. Je hoeft ons niet op voorhand te verwittigen, tenzij je begeleiding nodig hebt met een rollator of rolstoel. Wanneer? • Maandag om 14.30 u. • Woensdag om 14.30 u. • Vrijdag om 10 u. Waar spreken we af? Graspleintje ingang Wiermeers dienstencentrum

Heb je zelf leuke voorstellen rond interactieve wandelingen, dan vernemen we dit graag.


Gluurpieten gespot?

Met ons buurtcentrum koppelden we er ook een leuke actie aan.

Tijdens de eerste lockdown konden de kinderen op pad gaan om beren te spotten aan de ramen in onze buurt. Bij de tweede lockdown ging het om gluurpieten.

Dit leuke initiatief werkte bijzonder aanstekelijk in en rond Brugge en in het Meetjesland. Heel wat buren van ons buurtcentrum LDC Ter Leyen hingen de gluurpieten aan hun ramen. Zo waren ze te vinden in het woonzorgcentrum De Zeven Torentjes, het AZ Sint-Lucas en enkele buurthandelaars.

Alle kindjes die op pad gingen en hun afstempelkaart binnenbrachten, kregen een lekkere attentie.

MAMA SYLVIE

‘Twee vliegen in één klap: al wandelend op zoek naar de gluurpietjes terwijl we ook afval opraapten. We vinden het fijn om de buurt netjes te houden!’

MAMA SYLVIA DEGRANDE

‘Wat fijn om op deze manier het buurtcentrum te leren kennen!’ Verena T aveirne

Het dienstencentrum spreidt zijn vleugels

on De Soete

Eén van onze recente doelstellingen is buurtgericht werken. Ons dienstencentrum willen we daarom uitbouwen tot een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor iedereen uit de buurt. Vanuit ons fysiek gebouw trekken we ook onze wijk in. We gaan op pad en brengen jou een deurbezoekje. Hierbij leggen we uit wie we zijn, wat we doen en waarvoor je bij ons allemaal terecht kan.

ete, Le , Maurice De So Sylvie Demeyer

Vanzelfsprekend houden we voor de wandelingen rekening met de geldende coronamaatregelen: iedereen draagt een mondmasker en houdt anderhalve meter afstand. Dit zijn de maatregelen bij het opmaken van deze Content. We verdelen ons dan spontaan in groepjes van vier en gaan op pad. Ook na de coronaperiode zetten we dit initiatief verder.

Doe een zoektocht tijdens de wandeling: hoe goed ken je de buurt rond ons buurtcentrum? Leuk om te weten: onze sportverantwoordelijke Didier Bracke werkte drie zoektochten rond ons buurtcentrum uit. We hebben de 'small' zoektocht van 600 meter, de 'large' zoektocht van 1,7 kilometer en de 'X-large' zoektocht van 6 kilometer. Deze zoektochten zijn steeds beschikbaar voor alle wandelaars. Vraag ze gerust op aan ons onthaal.

Zit jij digitaal vast? Heb je hulp nodig met je gsm, smartphone, tablet, laptop, desktop of tv? Marian Beheyt, onze digitaal medewerkster kan jou hierbij helpen. Neem gerust contact op met ons. Je kan ook rechtstreeks mailen naar marian.beheyt@mintus.be om een afspraak te maken.


Centrum voor dagverzorging

De Vliedberg Een centrum voor dagverzorging is een thuiszorgondersteunend initiatief dat zorg, opvang en zinvolle dagbesteding biedt aan ouderen. Het biedt mantelzorgers de kans om één of meerdere dagen in de week de zorgen uit handen te geven en zelf even op adem te komen. Anders dan vele andere centra voor dagverzorging richt De Vliedberg zich tot één specifieke doelgroep: senioren met dementie. De volledige werking is hierop afgestemd, de zorg, de activiteiten en ook de dagzaal.

snoezelactiviteiten aangeboden en wordt er vaak met muziek gewerkt. Naast de activiteiten worden de bezoekers zoveel mogelijk betrokken bij de dagelijkse huishoudelijke taken: tafels dekken, was plooien of werken in de moestuin. De bezoekers krijgen ondersteuning bij de dagelijkse zorg (maaltijden, toilet) en is er ook mogelijkheid tot een wekelijks bad en een bezoek aan de kapper of pedicure.

Aantal bezoekers Op een drukke dag kunnen er gemakkelijk 25 bezoekers komen, maar er wordt in kleinere groepjes gewerkt. Zo is er voor elke bezoeker wel een groep of een activiteit waarbij hij aansluiting vindt.

Ondersteuning van de mantelzorger Er gaat ook extra aandacht uit naar zorg voor de mantelzorger. De medewerkers bieden laagdrempelige hulpverlening aan en gaan mee op zoek naar manieren om met de beperkingen om te gaan. Daarvoor wordt er samengewerkt met de huisartsen en de dienst geriatrie, Foton en dementiecafé het labyrint.

Structuur als houvast Iedere dag verloopt volgens een vast ritme dat zoveel mogelijk wordt afgestemd op het ritme van thuis. Deze kleinschaligheid en de structuur bieden de bezoekers veiligheid en houvast, waar ze ook staan in hun ziekteproces. Aanbod van spel en therapie Doorheen de dag worden er verschillende ontspannende en/of therapeutische activiteiten aangeboden. Bij de spelactiviteiten staan ontspanning en plezier centraal. Bij de therapeutische activiteiten ligt de nadruk op het onderhouden of verbeteren van functies die thuiswonende senioren in het dagelijkse leven nodig hebben. Bv. Hersengymnastiek, bewegingsoefeningen of bespreking van de actualiteit. Aanpak beginstadium dementie In het beginstadium van dementie wordt men dagelijks geconfronteerd met het toenemende onvermogen. Door, zowel in de activiteiten als in de zorg, met kleine succeservaringen te werken, wordt in het CDV belicht wat wel nog mogelijk is. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld in de ateliers hun oude hobby’s beoefenen of nieuwe vaardigheden leren. Aanpak latere fase van dementie In een latere fase van het dementieproces ligt de nadruk meer op het welbevinden en de comfortzorg. Zo worden er wellness- en

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Maaike Deseure, coördinator – ergotherapeute op het nummer 050 32 77 50 Hannelore Bonne, maatschappelijk werker dienst zorgverlening op het nummer 050 32 77 02.

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Ontwerp: digicreate.be

Stèphanie del Cioppo Ruddershove 4, 8000 Brugge

Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

De verschillende ‘Content in je buurt’edities kun je op deze pagina vinden: www.dienstencentra-brugge.be/contentmagazine

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt Ter Leyen jan- feb 2021  

Content in je buurt Ter Leyen jan- feb 2021