Buurtkrant Ter Leyen jan - maa 2022

Page 1

Vier het Leven neemt ouderen mee uit Sinds oktober is de stad Brugge een waardevol project rijker: Vier het Leven. In samenwerking met het Concertgebouw, het Cultuurcentrum en Cera organiseert Vier het Leven cultuuruitstappen voor ouderen die niet meer alleen willen of kunnen op uitstap gaan. Je wordt van deur tot deur begeleid door een vrijwilliger en geniet samen met andere deelnemers van een drankje en een cultuurvoorstelling.

content in je buurt JANUARI - MAART 2022 | BRUGGE BUURTCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM TER LEYEN

Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge. Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor

mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

Kroosmeers 1 8310 Assebroek

Beste buur,

Lijn 2 / 91 Halte AZ Sint Lucas Lijn 2 Halte Assebroek Zeven Torentjes Om de twintig minuten

De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad.

LDC Ter Leyen

Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek.

Christel Snauwaert M 0489 69 22 34 E christel.snauwaert@mintus.be

In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www.dienstencentra-brugge.be. We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten!

Beste Bruggeling, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten.

Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker. Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Christel Snauwaert

Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar. We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Vier het Leven neemt ouderen mee uit Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Ontmoeten

Groen is goed voor je

Nieuwjaarsontbijt

Hoeveel groenten?

Wat is er gezelliger dan ‘s morgens samen aan het ontbijt te zitten keuvelen bij een kop heerlijk geurende koffie?

Groenten kan je niet wegdenken uit je dagelijkse menu. Probeer om 300 gram groenten per dag te eten. Je kunt dit over de ganse dag spreiden! Hoe je dit het best aanpakt? Als je een warme maaltijd eet, vul dan eerst de helft van je bord met groenten. Eet je een broodmaaltijd? Voeg dan een bordje rauwkost toe of een kom verse soep. Ook als tussendoortje kun je voor rauwe groenten kiezen zoals snoeptomaatjes, wortel, komkommer, paprika …

Om 2022 goed in te zetten, schuiven we met z’n allen aan aan de ontbijttafel. Een ruime keuze aan vers gebakken brood en boterkoeken, koffie of thee, verschillende soorten charcuterie, yoghurt, zoet beleg, koffie, fruit … Een heus driesterren ontbijt! Om alles vlot te laten verlopen en ook de nodige afstand van elkaar te kunnen bewaren, hebben we ervoor gekozen om het ontbijt op twee momenten te laten doorgaan. Voor de bewoners van de serviceflats en de aanleunwoningen organiseren we het ontbijt op 13/01, voor alle andere geïnteresseerden gaat het ontbijt door op 27/01. • Het ontbijt start vanaf 8.30 u. en kost € 12. • Je schrijft hiervoor best op voorhand in, want de plaatsen zijn beperkt.

Sneukelnamiddagen Ook in 2022 zetten we de traditie van de sneukelnamiddag verder! Nieuw is dat we de namiddag met taart- en koffie zullen afwisselen met heerlijke croque monsieurs. Afspraak elke tweede dinsdag van de maand in BC Ter Leyen: • Dinsdag 11/01: Croque Monsieur • Dinsdag 8/02: taart en koffie Vooraf inschrijven is verplicht. Kostprijs: € 5.

Gezonde voeding is belangrijk. De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017) helpt jou op weg om gezond te eten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat niet letterlijk hoeveel je van alles mag eten. Je ziet wel waar je meer en waar je best minder van eet. Herinner je je ons vorig artikel nog? Toen ging het over de categorie ‘dranken’, waar we vooral het belang van voldoende water te drinken hebben benadrukt. Deze keer zetten we de categorie ‘groenten’ uit de donkergroene zone in de spotlight. De donkergroene zone in de voedingsdriehoek bevat voedingsmiddelen met een plantaardige oorsprong. Groenten zorgen voor voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon, omdat ze onze bloeddruk en cholesterol verlagen en ons dus zo beschermen tegen hart- en vaatziektes.

Reclame zorgt er vaak voor dat ongezonde producten als gezond worden gezien. Zo lijkt een hamburger uit de reclame met een blad sla en een schijfje tomaat gezond. Weet dat niet alles zo gezond is als het lijkt!

De eerste en derde vrijdag van de maand van 14 tot 16.30 uur. Je leert per cursus één specifieke techniek: Opbouwen met worsten klei, harde of zachte lappen klei, een vol blok, klei uithollen…

We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met de centrumverantwoordelijke.

1. Snij de ui en knoflook in stukjes. Doe een scheutje olie in de pot en bak de ui samen met de knoflook goudbruin . 2. Was de zoete aardappel en snijd hem in stukjes. Snijd vervolgens ook de pap rika in stukjes. Doe de zoete aardappel en de paprika in de pot. 3. Voeg 1 liter water en een groentebouillonblokje toe. Laat alles ongeveer 15 min uten koken. Check af en toe of de zoete aardappel al gaar is (pri k er even in met een vork). 4. Voeg de chilipoeder toe en roer alles goed door elka ar. 5. Mix de soep met de staafm ixer.

Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

Covid Safe Ticket (CST)

Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken.

Zo maak je het:

Nog beter tot je dienst

Mee te brengen materiaal: Houten plank of boetseerschijf, plastiek zak, vod, spons, grote pot om water in te doen.

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding?

aardappel en paprika

Om meteen werk te maken van meer groenten, delen we graag dit recept voor een gez onde soep boordevol vitamin es. Dit heb je nodig (4 personen) : • 2 middelgrote zoete aar dappels (samen ongeveer 1 kg) • 2 rode paprika’s • 2 teentjes knoflook • 1 rode ui • 1 blokje groenten bouillo n • 1 liter water • chilipoeder • olijfolie

De donkergroene zone: “groenten”

Laat je niet misleiden

Werken met klei

Leuk recept: soep van zoete

Momenteel is er nog steeds een CST vereist wanneer je de cafetaria wil betreden. Het Covid Safe Ticket is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBEapp (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen, heb je een identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, of een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme). Bruggelingen kunnen ook terecht in de hoofdbibliotheek Biekorf (Kuiperstraat 3, 8000 Brugge) of in een van de buurtcentra van Mintus (www.dienstencentra-brugge.be) voor ‘digihulp corona’. Je krijgt er hulp bij het online boeken van een COVID-19-(reis)test of bij het downloaden en printen van de nodige documenten zoals het Covid Safe Ticket.

1. Lokalen van het BC gebruiken?

3. Bij ons douchen?

De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

2. Het wassalon gebruiken? De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.