__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Gemeenschapswacht De gemeenschapswachten zijn een belangrijke schakel in het preventiebeleid van de stad Brugge. Al 25 jaar is het paarse uniform een vertrouwd beeld in de openbare ruimte. De gemeenschapswachten zijn de oren en ogen van de stad. Zij vormen een toegankelijk aanspreekpunt. Hierdoor kunnen ze allerlei onveilige situaties op straten, parken en pleinen melden. Ze zetten burgers op vriendelijke wijze aan tot behoorlijk gedrag, zoals honden aanlijnen, restafval in de vuilnisbak deponeren en hondenpoep opruimen. De gemeenschapswachten in Brugge hebben geen bevoegdheden om een GAS-boete uit te schrijven. Sinds 2014 is elke gemeenschapswacht verantwoordelijk voor één of meerdere wijken van de stad. Zo kunnen zij hun dienstverlenende rol nog beter vervullen, dicht bij de buurtbewoners voor wie ze werken. Ze doen dit in samenwerking met de wijkinspecteur, de collega’s van de dienst Openbaar Domein en het lokale dienstencentrum.

Astrid Neirinck GEMEENSCHAPSWACHT STEENBRUGGE & KATARINA

astrid.neirinck@brugge.be 0472 90 05 29

“Assebroek heeft een oudere bevolkingsgroep die mij ligt. Deze mensen weten nog héél wat te vertellen over vroeger. Ook het weidse landschap dat Assebroek rijk is en de aanwezigheid van veel natuur dragen ertoe bij dat ik er graag werk. Ik ben er ook geboren. Het groot kerkhof is één van de mooiste kerkhoven van ons land en de mensen appreciëren wanneer ik er een oogje in het zeil houdt.”

content in je buurt MAART-MEI 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM TER LEYEN Kroosmeers 1 8310 Assebroek

Beste buur,

ASSUMTA, KRISTOFFEL EN VER-ASSEBROEK

Lijn 2 / 91 Halte AZ Sint Lucas Lijn 2 Halte Assebroek Zeven Torentjes Om de twintig minuten

véronique.eggermont@brugge.be

LDC Ter Leyen

Véronique Eggermont

0472 90 05 71

Je hebt een gloednieuwe Content in handen! Laat het een fijne houvast zijn in nog steeds bewogen tijden. De eerste maanden van dit jaar verschilden niet zo gek veel van de maanden daarvoor. We hebben niet uitbundig gefeest bij de jaarwisseling, hebben geen restaurantbezoekjes gepleegd en er zijn evenmin in grote groepen wensen uitgewisseld. Die dingen zijn wat in onbruik geraakt, maar desondanks houden we de moed erin met het team van jouw buurtcentrum.

Didier Bracke T 050 32 60 10

“Het meer ‘landelijke’ uitzicht met een goede afwisseling tussen bebouwde en veel minder bebouwde delen, met voorop de Meersen, vormt iets unieks. Door het goeie contact met de bevolking (her)kennen de mensen mij vlotter.”

E didier.bracke@mintus.be

Met een stevige knipoog geven we je mee dat dat team meer dan ooit paraat staat, vers ‘geknipt en gekapt’, nu de kapsalons weer geopend zijn. We behouden de blik op de wereld en proberen je van dienst te zijn, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. Die maatregelen zorgen er nog steeds voor dat we heel wat zaken onder voorbehoud communiceren. We kunnen geen garantie geven dat activiteiten doorgaan en raden je daarom aan om geregeld te kijken op www.dienstencentra-brugge.be voor de meest recente informatie. Up-to-date blijven is de boodschap.

Verzekeringen buurtcentra Een kleine onoplettendheid, even verstrooid, het is zo gebeurd. Een snijwond, een gebroken pols, een verstuikte enkel … het kan ons allemaal overkomen, hoe voorzichtig we ook zijn.

De bezoekers van de buurtcentra hebben de mogelijkheid om zich tegen dergelijke ongevallen te verzekeren. We bieden vrijblijvend twee formules aan tot het nemen van een bijkomende verzekering:

Sportieve verzekering

• Dekt lichamelijke schade opgelopen tijdens sportieve activiteiten zoals wandelen, aerobic, boogschieten, ... • Prijs: € 4,40 • Periode: 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2021

Niet-sportieve verzekering

• Komt tussen voor incidenten die gebeuren tijdens de andere activiteiten zoals hobbyclub, boetseren, kaarten, ... • Prijs: € 2,50 • Periode: 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2021 Betalen voor je verzekering naar keuze kan in alle dienstencentra. Als vrijwilliger ben je automatisch verzekerd tijdens het uitvoeren van je vrijwilligerswerk, maar moet hiervoor wel een afsprakennota ondertekend hebben. Dit is niet automatisch het geval is je de activiteit of cursus volgt als deelnemer.

Vragen rond de verzekeringen? Neem contact op met Lies Vernieuwe Bel 050 32 78 85

Meld incidenten binnen de 48 uur. Breng onmiddellijk de centrumverantwoordelijke op de hoogte. Die zal op zijn of haar beurt de nodige stappen ondernemen.

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

Stèphanie del Cioppo, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Beste Bruggeling, Vooreerst willen wij u bedanken voor het geduld, het begrip en de inzet die u vorig jaar en ook dit jaar al toonde. Het lijkt veraf, maar een jaar geleden veranderde ons leven van de ene dag op de andere. Het coronavirus sloeg toe en zette alles op z’n kop. Maar er is goed nieuws: Stad Brugge zette op korte tijd een vaccinatiecentrum met alle noodzakelijke faciliteiten op poten. Personeel van Stad Brugge en OCMW Brugge, huisartsenkring HABO, de apothekers en andere medewerkers uit de eerstelijnszone en Lokale Politie Brugge staan paraat om alles vlot en veilig te laten verlopen. Ook voor wie zich moeilijk kan verplaatsen. Zo kunnen we stap voor stap de Bruggelingen beschermen, zodat we gauw weer kunnen genieten van de vele dingen die het leven zo mooi maken.

Op basis van deze Content kun je alvast inspiratie opdoen voor de lente en aanvinken wat je interesseert. Met wat geluk zien we elkaar terug op een kleinschalig treffen, een activiteit in de buurt, of een coronaproof paaseierenraap? Want hoe streng de maatregelen ook zijn… de smaak van chocolade, die kunnen ze ons nooit afpakken. Hopelijk tot binnenkort… en hou het gezond! Warme groet, Je centrumverantwoordelijke, Didier Bracke

Samenkomen met familie, vrienden en buren. Elkaar knuffelen en een babbel slaan in elkaars bijzijn. Met anderen genieten van muziek, activiteiten, lekker eten… De lente staat voor de deur: de terugkeer van het licht en het symbool van een nieuw begin. Ook wij staan aan een nieuw begin en we hopen u snel weer te kunnen ontmoeten!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Een geslaagde wandelzoektocht Lees meer

www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Fotozoektocht

Petanque

DINSDAG 2 MAART

DONDERDAG 4 MAART OM 14 U.

Voor de mensen die niet konden deelnemen aan de wandeling van maandag 11 januari: niet getreurd. Deze promenade kan je steeds op eigen initiatief doen in je eigen bubbel, met je kleinkinderen etc.Je kan kiezen uit een wandeling van 1,7 km of zes km. Deze fotozoektochten zijn steeds beschikbaar in het onthaal.

De temperaturen gaan stilaan weer de hoogte in. Het ideale moment om de wekelijkse petanquenamiddag opnieuw op te starten. Heb je zin om mee te spelen of gewoon te komen kijken, kom dan gerust op donderdag langs. We beginnen eraan om 14 u.

Zit jij digitaal vast? VRIJDAG 7 NOVEMBER

Heb je hulp nodig met je gsm, smartphone, tablet, laptop, desktop of tv? Bij Mintus hebben we in de persoon van Marian Beheyt een digitaal medewerkster die jou hierbij kan helpen. Neem gerust contact met ons op. Je kan ook rechtstreeks mailen naar marian.beheyt@mintus.be om een afspraak vast te leggen.

Vaste wandelmomenten MAANDAG & WOENSDAG 14.30 U. VRIJDAG OM 10 U.

Iedereen die zin heeft om te wandelen is welkom. Je hoeft ons niet op voorhand te verwittigen. Vanzelfsprekend houden we rekening met de geldende coronamaatregelen: iedereen draagt een mondmasker en houdt anderhalve meter afstand. We verdelen ons dan spontaan in groepjes van vier en gaan op pad.

Ken je rechten Beste inwoner, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

We zijn ook nog op zoek naar een vrijwilliger die deze pleinen mee wil helpen onderhouden. Ben jij die man/ vrouw? Spring gerust binnen.

Warme groeten, Team GBO Brugge

Afspraak op het graspleintje aan de ingang van het dienstenstencentrum aan de kant van het buurtcentrum.

Dit was 'Zoek het plaatje' Op maandag 11 januari werd een gezamenlijke wandelzoektocht op het getouw gezet in groepjes van vier. De deelnemers konden kiezen uit een wandeling large (twee kilometer) of x- large (zes kilometer). Geflankeerd door twee vrijwillige fotografen van de fotoclub van De Garve gingen we op pad. Het resultaat was een zeer geslaagde en gezellige namiddag. De deelnemers waren opgetogen dat ze elkaar na lange tijd terugzagen en dat de focus even niet op het virus lag. In de plaats: in de openlucht verwijlen, een praatje slaan met andere mensen en zoeken naar het juiste beeld om te fotograferen. En ook voor ons was dit een welgekomen verfrissing.

Resolutie niet ok

Triënnale Brugge VANAF DINSDAG 9 MAART

Triënnale Brugge is op zoek naar mensen die willen meenaaien aan een grote textielinstallatie van Amanda Browder (zie foto). Hiervoor dienen we eerst stof in te zamelen. Aansluitend wordt op verschillende dagen samengekomen om de stof te sorteren, vast te spelden en te naaien. Er is geen enkele voorkennis van naaien of iets anders vereist. Het gaat om de beleving op het moment zelf en achteraf, wanneer het kunstwerk tentoongesteld zal worden. Wanneer in maart? Op de dinsdagen 9, 16, 23, en 30 maart van 14 tot 17 u. en van 19 tot 21 u. en de zondagen 7, 14, 21 en 28 maart van 14 tot 17 u.

Het Brugs Menswaardig Inkomen

Sociale kruidenier De Kaba

Het leefloon en de vervangingsinkomens zijn tot op vandaag te laag om een menswaardig leven te kunnen leiden. Daarom geeft het OCMW Brugge bovenop de uitkering een maandelijks extra bedrag aan inwoners met een laag inkomen.

De KABA is een kruidenierswinkel in Brugge met een basisaanbod van kwalitatieve voeding, onderhoudsproducten en verzorgingsproducten voor mensen met een beperkt budget.

Dit recht op aanvullende financiële hulp wordt berekend op basis van je gezinssituatie, je maandelijks inkomen en maandelijkse kosten zoals huur, energie, ...

Wie kan hiervoor een aanvraag indienen?

De sociale dienst die je financiële situatie kent, kan je een doorverwijsbrief geven om bij de sociale kruidenier te winkelen. Neem contact op met een van onderstaande diensten:

Je inkomen is:

Eerste onthaal OCMW Brugge

Wanneer in april?

Van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag, telkens van 11 tot 19 u.

Neem bij interesse contact op met Els Degryse: bel 050 45 50 50.

Op basis van jouw inkomen wordt er een berekening gemaakt bij de hulpverlener.

voor een samenwonende niet hoger dan € 856,45 per maand, voor een alleenstaande niet hoger dan € 1.184,68 per maand en voor een persoon met gezinslast (minstens één minderjarig kind ten laste) niet hoger dan € 1.530,74 per maand.

Heb je een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Maak een afspraak bij onthaal OCMW Brugge: • Hoogstraat 9, 8000 Brugge • Bel 050 32 77 70 • eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Heb je een minimumpensioen? Maak een afspraak bij Zorgverlening Mintus • Ruddershove 4, 8000 Brugge • Bel 050/32.63.26 • zorgverlening@mintus.be

• • •

Televestiaire Brugge Heb je nood aan extra kledingstukken of huisraad, maar heb je het financieel moeilijk? Kom dan zeker eens langs bij Televestiaire. Het verkrijgen van kortingen of het in ontvangst nemen van een gratis pakket is mogelijk na een gesprek met een maatschappelijk werker van het CAW, het OCMW of jouw eigen ziekenfonds.

Televestiaire Brugge • • •

Hoogstraat 9, 8000 Brugge Bel 050 32 77 70 eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Ronsaardbekestraat 55, 8000 Brugge Bel 050 66 30 00 (contactpersoon: Benedicte Ongenae) https://www.facebook.com/ Televestiairebrugge/

CAW Noord-West-Vlaanderen • • •

Onthaal Brugge, Ruddershove 8, 8000 Brugge Bel 050 66 30 01 onthaal.brugge@ cawnoordwestvlaanderen.be

Vereniging ’t Sas • • •

Professor Dr. J. Sebrechtsstraat 2, 8000 Brugge Bel 050 32 76 75 dekaba@sasbrugge.be

Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie Om het vrijetijdsaanbod (sport, concerten, ...) ook voor mensen met een beperkt budget toegankelijk te maken biedt het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie gratis begeleide activiteiten én financiële maatregelen aan. Daarnaast helpen de medewerkers je ook met andere kortingen te verkrijgen.

Het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie • • • •

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge T 050 44 8000 vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt - Ter Leyen  

Content in je buurt - Ter Leyen