__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

content in je buurt JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE

BBB

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

START OP VRIJDAG 4 JUNI OM 9.30U.

Het is eindelijk zover! We kunnen terug buiten turnen.

Nieuwe coördinator buurtcentra

Opgelet: de lessen gaan buiten door, dus bij regen slaan we een weekje over.

JOHN-NATHAN HOCEPIED

BUURTCENTRUM TER LEYEN

Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein.

Kroosmeers 1 8310 Assebroek

Beste buur,

Lijn 2 / 91 Halte AZ Sint Lucas Lijn 2 Halte Assebroek Zeven Torentjes Om de twintig minuten

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

LDC Ter Leyen

Heropstarten Stilaan kunnen er (buiten) terug wat activiteiten heropgestart worden en dit met max. 25 personen.

De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken.

• • • • •

We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

Line dance op woensdag om 14u Sacrale dans op dinsdag om 10u Qi gong op maandag om 10u30 BBB op vrijdag om 9u45 Step aerobic op woensdag om 9u30

Didier Bracke

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

T 050 32 60 10 E didier.bracke@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch

• De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden. Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

© Foto: Jan D’hondt

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Je centrumverantwoordelijke, Didier Bracke

Eindelijk wat meer vrijheid! Vanaf nu mogen we méér dan wandelen alleen. Verder leest u welke activiteiten terug opgestart worden. Intussen kan u genieten van enkele sfeermomenten tijdens de wandelingen.

Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Paasbloemstuk Covid-19 gooide onze planning voor de activiteiten vorig jaar en ook dit jaar al meermaals door elkaar. De datum voor het bloemschikken werd al enkele keren verplaatst, maar is eind maart dan toch kunnen doorgaan.

Iedereen was super enthousiast om terug creatief bezig te zijn en zo ook een minimaal sociaal contact te hebben.

Buurtwandelingen 2 lantaarns werden in de paassfeer opgemaakt in gele en witte tinten. De gebruikte materialen waren rozen, germini’s, mos, eucalyptus, eitjes … Zo brachten we terug wat kleur in het leven van een aantal bezoekers van ons centrum. Dankbaar voor de lach op hun gezicht!

Alles werd coronaproof georganiseerd, buiten en in kleine groepjes van 4 personen, met voldoende afstand en met mondmasker.

Wil je wat meer bewegen en heb je nood aan sociaal contact? Kom dan mee op onze wandelmomenten. Voortaan kunnen we in groepen van 10 mensen deelnemen. • Maandag 14u30 • Woensdag 14u30 • Vrijdag 8u45

I vooraf inschrijven

Bingo Het is belangrijk dat ook de bewoners van de serviceflats sociale contacten blijven hebben. Daarom werd er beslist een DeurBingo te organiseren. De deelnemers bleven in de deuropening zitten en er werd dus als het ware in ‘de gang’ Bingo gespeeld. Zeer veel blije gezichten en gelukkige winnaars! Meer moet dat niet zijn.

Maak kennis met de voedingsdriehoek!

Dé dorstlesser

We beginnen bovenaan de voedingsdriehoek met de categorie ‘dranken’, dit is het belangrijkste en vormt de basis! Water is en blijft de enige dorstlesser, maar toch drinken we te weinig water. Probeer elke dag 1,5 liter water te drinken.

Beste inwoner, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst. Warme groeten, Team GBO Brugge

I vooraf inschrijven

De voedingsdriehoek in de spotlight Wat is gezond en wat niet? Graag willen wij even de aandacht schenken aan de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017). De voedingsdriehoek helpt jou op weg om gezond te eten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat niet letterlijk hoeveel je overal mag van eten. Je ziet wel waar je meer en waar je best minder van eet.

Rechten in de kijker

Attentiekaartjes Er valt niet elke dag speciaal voor jou een ‘ouderwets’ kaartje op de mat. Terwijl het eigenlijk hartstikke leuk is om een kaartje te krijgen! Vanuit dat idee zijn we begonnen met het verzenden van onze zelfgemaakte wenskaarten naar de jarigen uit de serviceflats en de aanleunwoningen.

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Onderwijscheques Leuk recept

Wil je graag jouw wa ter pimpen ter afwiss eling? Dat kan op een gezo nde manier! Voeg fru it toe aan het water voor een frisse smaak. Vergee t niet om ijsblokjes toe te voeg en! Wij geven jou alv ast enkele leuke combinaties: • Rozemarijn - po mpelmoes • Citroen - munt limoen • Aardbei - citroen – basilicum • Aardbei – limoe n – komkommer • Watermeloen – munt • Aardbei - munt • Sinaasappel - ko mkommer - munt • Blauwe bessen – lavendel • Blauwe bessen - sinaasappel • Groene appel - ka neel • Ananas – kokosw ater • Gember, munt en citroengras • Komkommer - lim oen - blauwe besse

Wat met koffie en thee?

Ook koffie en thee passen in deze categorie en mogen gedronken worden. Deze worden niet afgebeeld in de voedingsdriehoek om zo ‘water’ in de spotlight te plaatsen! Frisdranken en sportdranken laat je best links liggen. Deze bevatten te veel calorieën en bevatten geen nuttige voedingsstoffen. Je kunt bijna alles combineren! Water met een smaakje, zoals hiernaast vernoemd, is gezond en je krijgt bovendien geen onnodige suikers of zoetstoffen binnen zoals bij frisdranken. In de winkel kun je ook water met een smaakje kopen. Volgens de wet behoort dit ook bij de categorie ‘frisdrank’, maar wees kritisch en bekijk altijd goed het etiket om te zien of er al dan niet toegevoegde suikers inzitten. Let wel op: probeer kinderen gewoon water te laten drinken zodat ze de smaak ervan leren kennen.

n - munt

Ondertussen ligt Valentijn al een geruime tijd achter ons, maar we willen toch iedereen bedanken die meegeholpen heeft aan deze mooie tentoonstelling.

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge

Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques.

T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

T 050 32 74 96 of 050 32 67 73

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Valentijn

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content Ter Leyen 3 2021  

Content Ter Leyen 3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded