Page 1

content in je buurt SEPTEMB ER - NOVEMBER 2021 | BRUGGE BUURTCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM TEN BOOMGAARDE Ter beke 29 8200 Sint-Michiels

Beste buurtbewoner,

Lijn 7 / 17 Halte Sint Michiels Boudewijnpark Om de tien minuten LDC Ten Boomgaarde Team Ten Boomgaarde T 050 32 78 40 GSM 0470 23 05 08

We organiseerden een fietstocht langs gekende en minder gekende kapelletjes in Sint-Michiels en Sint-Andries.

E ldctenboomgaarde@mintus.be

De voorbije maanden hebben we zon én behoorlijk wat regen gezien, maar bovenal veel energie getankt en uiteraard ‘het’ vaccin laten zetten. Zelfs al ligt de pandemie nog niet achter ons, die prik blijft de beste keuze om het voor onszelf en voor anderen veilig en gezond te houden. We hopen dat jij je ook hebt laten vaccineren!

Dankzij het zonnetje konden we volop genieten van onze tocht.

de Koeweg Kapelletje ‘t Boompje aan n een vele r in Sint-Andries was voo rsjes werden kaa De . sing aangename verras n gaan hopelijk aangestoken en onze wense in vervulling.

Beste Bruggeling We hebben er een zomer opzitten waarin we al heel wat meer konden doen dan vorig jaar. En dat deed goed. Kleine bijeenkomsten, een terrasje meepikken, meer vrienden en familie zien… Het zijn die kleine dingen die toch zo belangrijk zijn en die ons leven kleur geven. Bruggelingen laten zich niet kennen en geven niet op. Dat hebben we het afgelopen anderhalve jaar gemerkt. Dank voor uw geduld en uw inzet tijdens deze vreemde tijden. Dankzij een hoge bereidwilligheid van de Bruggeling om zich te laten vaccineren, kunnen we stapsgewijs weer genieten. Ook oprechte dank daarvoor.

Voor alle thuisblijvers organiseerden we een zomerbar. De mooie grasvlakte werd omgetoverd tot een gezellige pop-up. Verschillende cocktails werden geserveerd in een zomerse setting met tropische muziek, die iedereen in vakantiestemming bracht. De mensen hadden duidelijk nood aan gezelligheid!

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Het zomerreces zit erop, we zijn klaar voor een bruisend najaar. Ook al moeten we nog steeds rekening houden met de coronamaatregelen, de werking van onze dienstencentra gebeurt stilaan weer op kruissnelheid. Met plezier stellen we jou dan ook een nieuwe editie van ‘Content in je buurt’ voor. Naar goede gewoonte hebben we een overzichtskalender van geplande activiteiten in elkaar gebokst. We bezorgen je graag wat ‘couleur locale’ uit je buurt en vertellen je waar onze centrumverantwoordelijken en het team achter de Mintus Buurtcentra zoal mee bezig zijn.

Snuister in aanloop naar de herfst gerust door ons kersvers aanbod, vink aan wat jou interesseert. Voor de meest recente updates kun je steeds terecht op www. dienstencentra-brugge.be Wanneer er wijzigingen in het programma opduiken, lees je het daar als eerste. Een warme groet, een vuistje… en tot binnenkort? Hartelijk, Team Ten Boomgaarde

Elk jaargetijde heeft zijn charmes. De herfst betekent een periode van overgang. Het is een tijd van bontgekleurde bladeren en het weer dat guurder wordt. Maak het gezellig met uw naasten en blijf goed voor elkaar zorgen. Naar goede gewoonte vindt u in ‘Content in je Buurt’ terug wat er leeft in uw dichte omgeving. Neem een kopje koffie of thee erbij en neem het rustig door. Hartelijk

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Workshop rond mantelzorg 'Klein geluk' Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Rechten in de kijker

Vaste activiteiten

Beste inwoner Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

Onze vaste activiteiten gaan terug van start.

Warme groeten Team GBO Brugge

Vanaf augustus

Workshop rond mantelzorg: ‘Klein geluk’ Tekenen en schilderen

WOENSDAG 3 NOVEMBER VAN 14 TOT 16 UUR

WEKELIJKS OP MAANDAG VAN 14 TOT 16 UUR

Mantelzorger zijn is iets wat je meestal overkomt: je partner, ouder, kind, vriend(in)… wordt ziek en jij neemt een deel van de zorg op je.

Stoelgymnastiek

Mantelzorger zijn vergt ook heel wat van je. Het is daarom belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

WEKELIJKS OP DONDERDAG VAN 10 TOT 11 UUR

Vanaf september Kaarten: manillen WEKELIJKS OP DONDERDAG VANAF 14 UUR

Daarom bracht Samana een Vlaamse versie uit van het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’. Net zoals een kookboek, bevat dit tientallen recepten die mantelzorgers helpen om de zorg beter aan te kunnen. De auteurs vertrokken steeds van de vraag: waaraan heeft een mantelzorger behoefte? Aan rust, ontspanning, steun, energie, inzicht, vrolijkheid, contact? En nu zijn er dus ook workshops.

Tijdens zo’n workshop leer je de ‘recepten’ en tips uit dit boek te gebruiken om je even te laten verademen. Samenleesgroep VAN 14 TOT 16 UUR

Wanneer? • • • •

23 september 7 en 21 oktober 4 en 18 november 2 en 16 december

Simpele, kleine oefeningen sluiten aan bij jouw noden als mantelzorger. Je leert je eigen behoeften aan rust, ontspanning, energie, contact of vrolijkheid kennen… Zo kom je zelf weer aan het roer te staan van je eigen leven. Kortom, een fijne, losse workshop vol tips en kleine praktische oefeningen.

Studieondersteuning ’t Scharnier

De minimale aardgaslevering

’t Scharnier biedt aan maatschappelijk kwetsbare gezinnen met kinderen in het basisonderwijs en/of de eerste graad secundair onderwijs studieondersteuning aan huis aan. Dit zowel voor gezinnen die in Brugge als in Blankenberge wonen. Deze ondersteuning gebeurt door studenten uit verschillende sociale richtingen (bv. Lerarenopleiding, sociaal werk,…) en is volledig gratis.

De winter is in aantocht en de dagen worden korter, kouder en natter. Inwoners die gebruik maken van een actieve budgetmeter aardgas of elektrisch verwarmen via een actieve budgetmeter elektriciteit, kunnen in de winterperiode (vanaf 1 november tot en met 31 maart) een minimale levering aardgas/elektriciteit aanvragen bij het Energieloket. Zo krijg je in de winter een extraatje die je helpt om de budgetmeter waarop je verwarmt op te laden.

Wens je hieromtrent meer informatie? Contacteer dan ’t Scharnier.

Wens je meer informatie? Of wil je deze tegemoetkoming aanvragen? Neem dan contact op met het Energieloket.

’t Scharnier

Energieloket

• • • •

De Joert Weidestraat 81, 8310 Brugge T 050 32 60 81 info@hetscharnier.be

• • • •

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge T 050 47 55 13 energieloket@ocmw-brugge.be

Gratis huisvuilzakken

Tegemoetkoming medische kosten OCMW

Stad Brugge geeft jaarlijks gratis huisvuilzakken aan bepaalde personen om financiële en/of medische redenen. Deze gratis huisvuilzakken kunnen verkregen worden aan het onthaal van het Huis van de Bruggeling of in de deelgemeentehuizen.

In sommige gevallen kun je een tegemoetkoming krijgen in dokters- en apotheekkosten (op voorschrift), ambulancevervoer, kinesitherapie of ambulante therapie. Dit geldt als je een leefloon, gelijkwaardige bijstand of een ander inkomen ontvangt dat maximaal € 200 boven het tarief van het leefloon ligt.

Om recht te krijgen op deze huisvuilzakken moet je minstens de jaarlijkse factuur van de milieubelasting van stad Brugge betaald hebben en ook medische en/of financiële redenen kunnen aantonen. Wil je weten of je in aanmerking komt? Of wens je meer informatie? Contacteer dan de medewerkers van het Huis van de Bruggeling.

Huis van de Bruggeling • Frank Van Ackerpromenade 2 (Stationsplein), 8000 Brugge • T 050 44 8000 • info@brugge.be

Wens je meer informatie of wil je graag een aanvraag indienen voor deze tegemoetkoming? Contacteer de dienst ‘Eerste onthaal’ van het OCMW Brugge.

Eerste onthaal OCMW Brugge • Hoogstraat 9, 8000 Brugge • T 050 32 77 70 • eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content Ten Boomgaarde sept - nov 2021  

Content Ten Boomgaarde sept - nov 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded