__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

content in je buurt

Gemeenschapswacht De gemeenschapswachten zijn een belangrijke schakel in het preventiebeleid van de stad Brugge. Al 25 jaar is het paarse uniform een vertrouwd beeld in de openbare ruimte. De gemeenschapswachten zijn de oren en ogen van de stad. Zij vormen een toegankelijk aanspreekpunt. Hierdoor kunnen ze allerlei onveilige situaties op straten, parken en pleinen melden. Ze zetten burgers op vriendelijke wijze aan tot behoorlijk gedrag, zoals honden aanlijnen, restafval in de vuilnisbak deponeren en hondenpoep opruimen.

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM TEN BOOMGAARDE

In Sint- Michiels is de gemeenschapwacht Benjamin Matthys.

De gemeenschapswachten in Brugge hebben geen bevoegdheden om een GAS-boete uit te schrijven. Sinds 2014 is elke gemeenschapswacht verantwoordelijk voor één of meerdere wijken van de stad. Zo kunnen zij hun dienstverlenende rol nog beter vervullen, dicht bij de buurtbewoners voor wie ze werken. Ze doen dit in samenwerking met de wijkinspecteur, de collega’s van de dienst Openbaar Domein en het lokale dienstencentrum.

MAART-MEI 2021 | BRUGGE

Ter beke 29 8200 Sint-Michiels

Beste buur,

Lijn 7 / 17 Halte Sint Michiels Boudewijnpark Om de tien minuten

Je hebt een gloednieuwe Content in handen! Laat het een fijne houvast zijn in nog steeds bewogen tijden.

LDC Ten Boomgaarde Contactgegevens: • e-mailadres: benjamin.matthys@brugge.be • of bel 0489 80 37 51

De eerste maanden van dit jaar verschilden niet zo gek veel van de maanden daarvoor. We hebben niet uitbundig gefeest bij de jaarwisseling, hebben geen restaurantbezoekjes gepleegd en er zijn evenmin in grote groepen wensen uitgewisseld. Die dingen zijn wat in onbruik geraakt, maar desondanks houden we de moed erin met het team van jouw buurtcentrum.

Celien Hongenaert T 050 32 78 40 GSM 0470 23 05 08 E celien.hongenaert@mintus.be

Met een stevige knipoog geven we je mee dat dat team meer dan ooit paraat staat, vers ‘geknipt en gekapt’, nu de kapsalons weer geopend zijn. We behouden de blik op de wereld en proberen je van dienst te zijn, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. Die maatregelen zorgen er nog steeds voor dat we heel wat zaken onder voorbehoud communiceren. We kunnen geen garantie geven dat activiteiten doorgaan en raden je daarom aan om geregeld even te kijken op www.dienstencentra-brugge.be voor de meest recente informatie. Up-to-date blijven is de boodschap.

Verzekeringen buurtcentra Een kleine onoplettendheid, even verstrooid, het is zo gebeurd. Een snijwond, een gebroken pols, een verstuikte enkel … het kan ons allemaal overkomen, hoe voorzichtig we ook zijn.

De bezoekers van de buurtcentra hebben de mogelijkheid om zich tegen dergelijke ongevallen te verzekeren. We bieden vrijblijvend twee formules aan tot het nemen van een bijkomende verzekering:

Sportieve verzekering

• Dekt lichamelijke schade opgelopen tijdens sportieve activiteiten zoals wandelen, aerobic, boogschieten, ... • Prijs: € 4,40 • Periode: 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2021

Niet-sportieve verzekering

• Komt tussen voor incidenten die gebeuren tijdens de andere activiteiten zoals hobbyclub, boetseren, kaarten, ... • Prijs: € 2,50 • Periode: 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2021 Betalen voor je verzekering naar keuze kan in alle dienstencentra.

Vragen rond de verzekeringen? Neem contact op met Lies Vernieuwe Bel 050 32 78 85

Als vrijwilliger ben je automatisch verzekerd tijdens het uitvoeren van je vrijwilligerswerk, maar moet hiervoor wel een afsprakennota ondertekend hebben. Dit is niet automatisch het geval is je de activiteit of cursus volgt als deelnemer. Meld incidenten binnen de 48 uur. Breng onmiddellijk de centrumverantwoordelijke op de hoogte. Die zal op zijn of haar beurt de nodige stappen ondernemen.

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

Stèphanie del Cioppo, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Beste Bruggeling, Vooreerst willen wij u bedanken voor het geduld, het begrip en de inzet die u vorig jaar en ook dit jaar al toonde. Het lijkt veraf, maar een jaar geleden veranderde ons leven van de ene dag op de andere. Het coronavirus sloeg toe en zette alles op z’n kop. Maar er is goed nieuws: Stad Brugge zette op korte tijd een vaccinatiecentrum met alle noodzakelijke faciliteiten op poten. Personeel van Stad Brugge en OCMW Brugge, huisartsenkring HABO, de apothekers en andere medewerkers uit de eerstelijnszone en Lokale Politie Brugge staan paraat om alles vlot en veilig te laten verlopen. Ook voor wie zich moeilijk kan verplaatsen. Zo kunnen we stap voor stap de Bruggelingen beschermen, zodat we gauw weer kunnen genieten van de vele dingen die het leven zo mooi maken.

Op basis van deze Content kun je alvast inspiratie opdoen voor de lente en aanvinken wat je interesseert. Met wat geluk zien we elkaar terug op een kleinschalig treffen, een activiteit in de buurt, of een coronaproof paaseierenraap? Want hoe streng de maatregelen ook zijn… de smaak van chocolade, die kunnen ze ons nooit afpakken. Hopelijk tot binnenkort… en hou het gezond! Warme groet, Je centrumverantwoordelijke, Celien Hongenaert

Samenkomen met familie, vrienden en buren. Elkaar knuffelen en een babbel slaan in elkaars bijzijn. Met anderen genieten van muziek, activiteiten, lekker eten… De lente staat voor de deur: de terugkeer van het licht en het symbool van een nieuw begin. Ook wij staan aan een nieuw begin en we hopen u snel weer te kunnen ontmoeten!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

De eerste vaccins zijn een feit! Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


UITSTAP

Eerste vaccinaties

Bezoek aan de Lokaalmarkt

De medewerkers van ons buurtcentrum helpen in deze coronatijden een handje mee binnen het woonzorgcentrum. Ze kregen dan ook al hun vaccinatie. Op naar een meer normaal leven.

BEWEGING

CULINAIR

Buurtwandelingen

Hartverwarmende soep

MAANDAG 8 MAART

TWEEWEKELIJKS OP DONDERDAG OM 11 U.

Ben je het beu om veel binnen te zitten en mis je sociale contacten? Kom dan mee op één van onze vaste wandelmomenten. Iedereen die zin heeft om te wandelen is welkom. Je hoeft ons niet op voorhand te verwittigen, tenzij je begeleiding nodig hebt met een rollator of een rolstoel. Wil je eens iets anders? Kom dan mee op één van onze wandelbingo's. Tijdens het wandelen spelen we bingo met onze speciale bingokaart. De winnaar ontvangt een prijs.

Wie herinnert zich nog die goede oude tijd toen men langskwam met paard en kar? De ketels waren gevuld met warme soep. Dit nostalgisch gevoel willen we graag opnieuw tot bij jullie brengen. We komen langs op zes verschillende locaties en bieden jullie verse, warme soep aan. De soep wordt geserveerd vanaf 11 u.

VRIJDAG 19 MAART OM 14.30 U.

Elke vrijdag gaan de deuren van Lokaalmarkt in de Spoorwegstraat open. We maken er kennis met de handelaars die hun lokale producten aanbieden. Je koopt er dus rechtstreeks van de boer of de producent. Lokaalmarkt is een plaats van ontmoeten. Ontmoetingen met de boeren, maar ook met vrienden, familie en kennissen. Voor of na je inkopen kan je iets drinken in de bar of een hapje eten, geserveerd door de boeren. Weer of geen weer: omdat Lokaalmarkt een binnenmarkt is, doe je altijd comfortabel je boodschappen.

Paaszoektocht WOENSDAG 31 MAART VAN 14.30 U. TOT 17U.

De paashaas is opnieuw in ons land. Ons domein is te omvangrijk om helemaal alleen eitjes te zoeken. Daarom hebben we jouw hulp nodig. Kom jij met ons paaseieren rapen? Ga tijdens deze zoektocht op zoek naar de verstopte eitjes. Als je deze bij ons binnenbrengt, krijg je een paaspakketje.

I inschrijven t.e.m. 26 maart

Wanneer?

Wanneer? • Maandag om 14.00 u.: gewone wandeling • Dinsdag om 14.00 u.: wandelbingo • Donderdag om 10 u.: gewone wandeling We spreken telkens of aan de ingang van buurtcentrum Ten Boomgaarde.

• Donderdag 11 maart: Groenepoortdreef

Enkele leuke sfeerbeelden van voorbije, coronaveilige activiteiten:

ktocht Fotozoe

Verlichte buurtwandelingen

Hartverwarmende soep

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst. Warme groeten, Team GBO Brugge

I inschrijven t.e.m. 17 maart

BUURTACTIVITEIT

Samen naar de markt VANAF DINSDAG 9 MAART OM 9.30 U.

Wil je graag in kleine groep, volgens de geldende coronamaatregelen, samen de markt bezoeken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. De tweede en de vierde woensdag van de maand spreken we om 9.30 u af aan ons buurtcentrum om samen met de bus richting de markt te trekken.

Het Brugs Menswaardig Inkomen

Sociale kruidenier De Kaba

Het leefloon en de vervangingsinkomens zijn tot op vandaag te laag om een menswaardig leven te kunnen leiden. Daarom geeft het OCMW Brugge bovenop de uitkering een maandelijks extra bedrag aan inwoners met een laag inkomen.

De KABA is een kruidenierswinkel in Brugge met een basisaanbod van kwalitatieve voeding, onderhoudsproducten en verzorgingsproducten voor mensen met een beperkt budget.

Dit recht op aanvullende financiële hulp wordt berekend op basis van je gezinssituatie, je maandelijks inkomen en maandelijkse kosten zoals huur, energie, ...

Op basis van jouw inkomen wordt er een berekening gemaakt bij de hulpverlener.

Ons buurtcentrum Ten Boomgaarde is niet open en het blijft koffiedik kijken wanneer dit wel opnieuw het geval zal zijn. Dit betekent evenwel niet dat we niet actief blijven in jouw buurt. We zijn er nog steeds voor jou. We kunnen langskomen voor een praatje. Of we gaan samen wandelen. We kunnen voor jou naar de apotheek gaan of een andere boodschap doen. Of misschien wil je wel meedoen aan één van onze kleine activiteiten? Een wandeling in een kleine groep, petanque spelen, noem maar op.

Wie kan hiervoor een aanvraag indienen?

De sociale dienst die je financiële situatie kent, kan je een doorverwijsbrief geven om bij de sociale kruidenier te winkelen. Neem contact op met een van onderstaande diensten:

Je inkomen is:

Eerste onthaal OCMW Brugge

Blijf tijdens deze coronaperiode niet in je kot zitten. Buitenkomen mag.

Heb je een ziekte- of invaliditeitsuitkering?

We voorzien ook één-op-éénmomenten binnen ons centrum. Voor een babbel met koffie, een gezelschapspelletje of samen knutselen. Maak hiervoor gerust een afspraak. Op deze service staat geen leeftijd. Er zijn ook geen voorwaarden aan verbonden.

Maak een afspraak bij onthaal OCMW Brugge: • Hoogstraat 9, 8000 Brugge • Bel 050 32 77 70 • eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Heb je ons nodig? Bel ons op en we bekijken samen wat we voor jou kunnen betekenen. Je kan ons bereiken op 050 32 78 40 of op het e-mailadres ldctenboomgaarde@mintus.be.

Maak een afspraak bij Zorgverlening Mintus • Ruddershove 4, 8000 Brugge • Bel 050/32.63.26 • zorgverlening@mintus.be

Buurtcentrum gesloten

Sfeerbeelden

Beste inwoner,

We verzamelen om 14.30 u. aan het buurtcentrum Ten Boomgaarde

I op voorhand inschrijven

• Donderdag 25 maart: Driehoek (hoek Barrière-, Joseph Wauters- en Titecastraat)

Ken je rechten

• • •

voor een samenwonende niet hoger dan € 856,45 per maand, voor een alleenstaande niet hoger dan € 1.184,68 per maand en voor een persoon met gezinslast (minstens één minderjarig kind ten laste) niet hoger dan € 1.530,74 per maand.

Heb je een minimumpensioen?

• • •

Hoogstraat 9, 8000 Brugge Bel 050 32 77 70 eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

CAW Noord-West-Vlaanderen • • •

Onthaal Brugge, Ruddershove 8, 8000 Brugge Bel 050 66 30 01 onthaal.brugge@ cawnoordwestvlaanderen.be

Vereniging ’t Sas • • •

Professor Dr. J. Sebrechtsstraat 2, 8000 Brugge Bel 050 32 76 75 dekaba@sasbrugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt - Ten Boomgaarde  

Content in je buurt - Ten Boomgaarde