__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

content in je buurt

ik Terugbl Moederdag

JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED

BUURTCENTRUM TEN BOOMGAARDE

Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein. De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

t Paaszoektoch

hes - affic . . . s i e Liefd Valentijn op

Ter beke 29 8200 Sint-Michiels

Beste buur,

Lijn 7 / 17 Halte Sint Michiels Boudewijnpark Om de tien minuten LDC Ten Boomgaarde

Gratis gidsbeurt Triënnale Brugge 2021

Celien Hongenaert

27 AUGUSTUS OM 13U45

T 050 32 78 40

Van 8 mei tot 24 oktober 2021 vormt de historische binnenstad van Brugge voor de derde keer het decor voor hedendaagse kunst en architectuur. Een ervaren gids neemt je mee op sleeptouw doorheen de binnenstad en dompelt je onder in het verhaal van TraumA binnen de Triënnale. Ontdek de verschillende kunst- en architectuurinstallaties, leer de stad vanuit een andere hoek kennen en laat je meevoeren in een wereld tussen verbeelding en realiteit. Vertrek aan het Biskajerplein.

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

GSM 0470 23 05 08 E celien.hongenaert@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch • De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling. © Foto: Jan D’hondt

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden.

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Je centrumverantwoordelijke, Celien Hongenaert

Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Kaartersclub De Zonnebloem

Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Dag Julien, samen met Gustaaf Vanden Abeele vormden jullie het bestuur van de Kaartersclub ‘De Zonnebloem’. Kan je ons vertellen hoe de club ontstaan is? Na 38 jaar dienst ging ik op pensioen. Op rust gesteld zoals dat heet, maar ik was toen nog maar 58 jaar! Een caféganger ben ik niet, maar toch stapte ik samen met mijn vrouw Cecile Danneels het ontmoetingscentrum de Zonnebloem binnen. Een vaste klant van het centrum was onze buurvrouw Laurette Coudeville. Zij kwam met het idee om een kaartersclub te stichten. Laurette nam de leiding en de club was geboren. Kaarten doe je met vier, en zo kwam Madeleine Degrande ook mee aan boord. Dit waren de echte pioniers van de club. Een datum om nooit te vergeten, de vierde vrijdag van de maand, januari 1995: onze eerste speeldag, en de start van vele mooie jaren. In 1996 nam ik het voorzitterschap van mijn vrouw over. Met een rood hoofd gaf ik mijn eerste toespraak op ons jaarlijks kampioenenfeest. Gelukkig werd ik hier met de jaren beter in. Die kampioenenvieringen, daar keken we elk jaar naar uit. En wij niet alleen hoor! In die tijd kwamen de grote bazen van het OCMW en ook persfotograaf André De Blieck mee feesten. En zo geraakten wij als heel gewone mensen met onze foto in de krant.

Aan het woord

Activiteiten

kaartersclub De Zonnebloem

buurtcentrum

kampioenvieringen, dat was elk jaar terug een hoogtepunt. Dat kan ik je verzekeren, je had er bij moeten zijn!

Het was een heerlijke tijd vol vriendschap, met soms een aperitiefje te veel. En we voelden dat we als groep gewaardeerd werden door het OCMW-bestuur. Dat gaf ons energie.

2002

De club wist terug wat te groeien met nieuwe leden, net omwille van de verhuis. Echter, het bestuur is niet meer van de jongste en in 2019 beslisten we om in schoonheid te stoppen met een groot jubileumfeest in 2020. We hadden grootse plannen, tot corona er anders over besliste. Uitstel is geen afstel, dus kijken we er naar uit om in 2021 toch nog een mooi afscheidsmoment te organiseren. Meer dan verdiend na zo een mooie tijd. Ik hoop dat ik deze keer geen rood hoofd heb bij mijn laatste speech, maar waarschijnlijk toch enkele tranen in de ogen. En misschien terug een aperitiefje of eerder een degustiefje te veel, voor de laatste keer.

We hoorden al vele mooie momenten. Wat is jouw mooiste moment in zoveel jaren Kaartersclub? Die bevlogen 25 jaar heeft vooral veel vriendschap opgeleverd, vooral dat zal bijblijven. Vreugde en spanningen hebben we met elkaar gedeeld. Steeds met de blik vooruit en vooral met de club op nummer één in ons hart. Ik mag wel zeggen dat ik hier als mens ook veel voldoening heb uitgehaald.

Jullie zijn gestart in ontmoetingscentrum de Zonnebloem. Hoe komen jullie in het buurtcentrum van Ten Boomgaarde terecht? Toen in 2017 Ten Boomgaarde zijn deuren opende, werd De Zonnebloem gesloten. Ik moet toegeven, we waren eerst wat wantrouwig. Zo’n verhuis en alles nieuw, je mag niet onderschatten wat dat doet. Gustaaf en ikzelf hebben er toen aan gedacht om te stoppen, aangezien ons ledenaantal toen al sterk achteruitging.

Kaarten maakt al 25 jaar deel uit van je leven. Wat ga je doen nu de club stopt? Verder blijven kaarten? Of heb je al andere mooie plannen gemaakt? Geen zorgen, het pensioenleven stopt niet. Na een moeilijk jaar 2020 kijken we nu terug uit naar een vrije wereld, liefst zonder corona. Starten met een hoopvolle zomer en terug een pintje op een terras. Het zal terug zoeken zijn, maar ik ga tijd nemen om te genieten van een voordracht of een uitstap.

Een koffiecaravan waar (bijna) alles kan Meer info over de onderstaande activiteiten zijn verkrijgbaar in het buurtcentrum Ten Boomgaarde. Inschrijvingen zijn beperkt. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud en worden georganiseerd met passende maatregelen i.v.m. de bestrijding van het coronavirus.

Fietstocht kapelletjes route Sint-Michiels 7 JULI OM 13U30

We maken samen een fietstocht van +/- 25 km, met een tussenstop in buurtcentrum Meulewech. Vertrek aan het buurtcentrum Ten Boomgaarde.

Uitstap Blankenberge 16 JULI OM 9U45 STATION BRUGGE

Samen genieten we van een hele dag in Blankenberge. We gaan samen naar de markt, eten iets kleins over de middag en sluiten af met een tocht op de gocarts. Richtprijs is 6 euro. Vertrek aan station Brugge in de tickethal.

Zomerbar 23 JULI VAN 16U TOT 19U

Kom je mee genieten van onze pop-up zomerbar? Een lekkere cocktail of mocktail en een leuk muziekje erbij. Je vindt ons op het grasplein voor het buurtcentrum Ten Boomgaarde.

Uitstap maïsdoolhof Damme 5 AUGUSTUS OM 13U

We fietsen in groep naar het maïsdoolhof. Wie niet verloren loopt, kan nog samen een koffie drinken voor de rit terug naar huis. Richtprijs is 6 euro. Vertrek aan het buurtcentrum Ten Boomgaarde.

Welkom in dit gezellige stekje! Deze koffiecaravan bevindt zich op het domein van Viro locatie Ter Dreve in Sint-Michiels en is er voor iedereen. Wil iets organiseren voor je buren, maar heb je geen plaats in je tuin? Wil je iemand bedanken met een stukje taart? Of gewoon goesting om de caravan te openen? Alles kan!

Wat kunnen we jullie aanbieden? Bij de caravan is materiaal inbegrepen dat je vrij kan gebruiken. Wil je graag nog iets anders aanbieden? Dan kan je dat altijd zelf meebrengen. De prijs bepaal je zelf. Alcohol is niet toegelaten.

Goede afspraken maken goede vrienden De sleutel van de koffiecaravan haal je af in leefgroep De Ronde, het gebouw in felgekleurde strepen op locatie Ter Dreve. Na je koffiecaravanmoment breng je die meteen terug, ten laatste om 22u. We vragen je om schade of defecten op dat moment ook direct te melden. De koffiecaravan gebruiken kost 10 euro (+25 euro waarborg). Daarbij zijn 200 g koffiebonen inbegrepen. Extra fair trade-bonen zijn te verkrijgen aan het Onthaal op locatie Ter Dreve voor 6 euro per 200 g. Gebruik alleen deze bonen! Klanten en medewerkers mogen ook iets kopen als de caravan open is. Een koffie kunnen ze betalen met een Viro-munt. Die is 1 koffie waard en mag je houden om later te gebruiken als iemand anders de caravan openhoudt. Om 22u moet het stil zijn. Beëindig de activiteit dus op tijd! Zo garandeer je mee de rust van de klanten en de buurt.

Interesse? Neem gerust contact met ons op! Dries Vanlersberghe (0499 85 20 58), Annelies Demyttenaere (0476 90 06 64) en Sarah Verstraete of mailen naar: caravaan@virovzw.be.

2018

En natuurlijk gaan we blijven een kaartje leggen! Tegen dat kaartersvirus bestaat nog geen vaccin hoor.

Wat een feest! In 1997 kregen we versterking van Gustaaf Vanden Abeele. Sindsdien een onmisbare figuur, mijn steun en toeverlaat tot het einde.

De jaarlijkse kampioenenfeesten, daar keken jullie dus vooral naar uit! Wat was voor jou belangrijk om te blijven kaarten in de club? Vooral het gevoel om bij een club te horen en daar mijn schouders onder te kunnen zetten. De samenhorigheid en de ontmoetingen met clubvrienden, daar doe je het voor. En ja, onze jaarlijkse

De instroom van nieuwe leden bleef beperkt. Jongere mensen vinden zo’n oudere groep kaarters niet hip genoeg. Toch hebben we de sprong gewaagd en met de nodige energie de club herstart in Ten Boomgaarde. En met succes!

Bedankt aan Julien, Gustaaf en alle andere club- en bestuursleden voor 25 mooie jaren!

Oproep vrijwilligers zwerfvuil Hou je ook van een propere buurt zonder zwerfvuil? Merk je dat er afval ligt in jouw straat en directe omgeving, en wil je hier iets aan doen? Dat kan! Samen met een geëngageerde buurtbewoner zijn we op zoek naar vrijwilligers die op geregelde tijdstippen de handen uit de mouwen willen steken. Je gaat samen op pad om de buurt proper te houden, een wandeling en babbel krijg je er gratis bij. Wij zorgen voor het nodige materiaal. Contacteer het buurtcentrum als je interesse hebt.

Zomeren in de buurt In de winter gingen we rond met soep. Deze zomer brengen wij het zomergevoel naar jou! We strijken neer in verschillende buurten van Sint-Michiels. Zo kan je met jouw buren genieten van een gezellig moment samen. Wij voorzien een drankje, breng gerust zelf iets mee om te knabbelen. Je krijgt een flyer in de bus als we bij jouw in de buurt langskomen. Of hou onze Facebook pagina in de gaten!

Profile for OCMW Brugge

Content Ten Boomgaarde 3 2021  

Content Ten Boomgaarde 3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded