__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Vierkant tegen eenzaamheid Eenzaamheid komt voor bij iedereen: jong/oud, Belg/niet-Belg, M/V/X, … Niet enkel het beeld van iemand op een bankje op zichzelf, maar ook dat van de persoon in een groep, omringd door vele anderen, kan eenzaamheid oproepen. Je bent evenwel niet alleen. Vanuit de stad Brugge en het OCMW richtten we het meldpunt Eenzaamheid op. Daar zoeken we samen met jou naar de gepaste hulp. Op jouw maat en tempo. Heb je nood aan een babbel? Leg je moeilijk met een ander? Of ken je iemand in jouw buurt die hulp nodig heft? Neem dan contact op met buurtcentrum Sconevelde of met het meldpunt. De strijd tegen eenzaamheid begint bij een goed gesprek.

content in je buurt MAART-MEI 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM SCONEVELDE Brieversweg 334 8310 Male

Beste buur,

Lijn 6 / 98 Halte Sint Kruis Poortersstraat Om de twintig minuten.

Je hebt een gloednieuwe Content in handen! Laat het een fijne houvast zijn in nog steeds bewogen tijden.

BC Sconevelde

Bezoek aan de 80-plussers van Male

De eerste maanden van dit jaar verschilden niet zo gek veel van de maanden daarvoor. We hebben niet uitbundig gefeest bij de jaarwisseling, hebben geen restaurantbezoekjes gepleegd en er zijn evenmin in grote groepen wensen uitgewisseld. Die dingen zijn wat in onbruik geraakt, maar desondanks houden we de moed erin met het team van jouw buurtcentrum.

Eveline Wulbrecht T 050 32 60 57 GSM 0470 64 45 29

Omwille van de coronamaatregelen, is buurtcentrum Sconevelde gesloten. Maar we maken van de gelegenheid gebruik om een bezoekje te brengen aan de 80-plussers op Male. We nemen, in de mate van het mogelijke, vooraf telefonisch contact op om een huisbezoek in te plannen. Heb je dringend nood aan een bezoekje? Neem dan gerust contact met ons op.

E eveline.wulbrecht@mintus.be

Met een stevige knipoog geven we je mee dat dat team meer dan ooit paraat staat, vers ‘geknipt en gekapt’, nu de kapsalons weer geopend zijn. We behouden de blik op de wereld en proberen je van dienst te zijn, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. Die maatregelen zorgen er nog steeds voor dat we heel wat zaken onder voorbehoud communiceren. We kunnen geen garantie geven dat activiteiten doorgaan en raden je daarom aan om geregeld even te kijken op www.dienstencentra-brugge.be voor de meest recente informatie. Up-to-date blijven is de boodschap.

CLUBWERKING | C 21SC001

Petanque DINSDAGEN OM 13.30 U.

De petanqueclub van Sconevelde heeft hier al een tijdje haar vaste stek op dinsdagnamiddag. Tijdens deze Covid-19-periode spelen ze evenwel dagelijks en dit in groepjes van vier personen. Ben je geïnteresseerd? Neem dan gerust contact op met de centrumverantwoordelijke of kom een kijkje nemen.

Oproep: vrijwilligers gezocht Voor de werking van Sconevelde zijn we op zoek naar vaste vrijwilligers of buurtbewoners om brieven en krantjes te verdelen in Male. Geïnteresseerd? Neem dan gerust contact op met onze centrumverantwoordelijke.

CREATIEF | C 21SC004

Hobbyclub 'De Scone' In normale omstandigheden komt deze club op vrijdagnamiddag samen. Elke deelneemster brengt haar eigen handwerkje (brei- en/of haakwerk, juweeltjes,..) mee. Hopelijk mogen we deze dames binnenkort weer verwelkomen.

Wandelclub DONDERDAG 18 MAART OM 14 U.

We merken dat er in deze coronaperiode veel nood is aan beweging en ontmoeting. Daarom gaan we met een wandelclub van start. Met de huidige coronamaatregelen wandelen we in drie groepen, telkens van vier personen. Tijdens de wandeling is het dragen van een mondmasker verplicht. Afhankelijk van de inschrijvingen zal de activiteit wekelijks of om de veertien dagen plaatsvinden. We vertrekken stipt om 14 u. De afstand bedraagt +/- zes kilometer.

P gratis

I inschrijven t.e.m. 17 maart

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Stèphanie del Cioppo, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Beste Bruggeling, Vooreerst willen wij u bedanken voor het geduld, het begrip en de inzet die u vorig jaar en ook dit jaar al toonde. Het lijkt veraf, maar een jaar geleden veranderde ons leven van de ene dag op de andere. Het coronavirus sloeg toe en zette alles op z’n kop. Maar er is goed nieuws: Stad Brugge zette op korte tijd een vaccinatiecentrum met alle noodzakelijke faciliteiten op poten. Personeel van Stad Brugge en OCMW Brugge, huisartsenkring HABO, de apothekers en andere medewerkers uit de eerstelijnszone en Lokale Politie Brugge staan paraat om alles vlot en veilig te laten verlopen. Ook voor wie zich moeilijk kan verplaatsen. Zo kunnen we stap voor stap de Bruggelingen beschermen, zodat we gauw weer kunnen genieten van de vele dingen die het leven zo mooi maken. Samenkomen met familie, vrienden en buren. Elkaar knuffelen en een babbel slaan in elkaars bijzijn. Met anderen genieten van muziek, activiteiten, lekker eten… De lente staat voor de deur: de terugkeer van het licht en het symbool van een nieuw begin. Ook wij staan aan een nieuw begin en we hopen u snel weer te kunnen ontmoeten!

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Op basis van deze Content kun je alvast inspiratie opdoen voor de lente en aanvinken wat je interesseert. Met wat geluk zien we elkaar terug op een kleinschalig treffen, een activiteit in de buurt, of een coronaproof paaseierenraap? Want hoe streng de maatregelen ook zijn… de smaak van chocolade, die kunnen ze ons nooit afpakken. Hopelijk tot binnenkort… en hou het gezond! Warme groet, Je centrumverantwoordelijke, Eveline Wulbrecht

Verzekeringen buurtcentra Een schaafwond, een gebroken pols, ... hoe verzichtig we ook zijn, een ongelukje is soms snel gebeurd. Daarom bieden we de bezoekers van de buurtcentra vrijblijvend twee formulies aan tot het nemen van een bijkomende verzekering. De sportieve verzekering (€ 4,40) dekt lichamelijke schade tijdens sportieve activiteiten zoals wandelen, aerobic, ... Daarnaast hebben we ook nog een niet-sportieve verzekering (€ 2,50), deze komt tussen voor incidenten die gebeuren tijdens andere activiteiten zoals hobbyclub, kaarten, ... Voor verdere info kan je terecht in Sconevelde.

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Beste Malenaars,

Ken je rechten

Ik veronderstel dat velen onder jullie de wenkbrauwen zullen fronsen bij het lezen van de titel van dit artikel. Maar.. vanaf heden wordt “Male beroemd” een vaste rubriek in deze buurtkrant.

Vanwaar dit idee?

Sinds maandag 1 februari ben ik, Eveline Wulbrecht, het vaste aanspreekpunt van Sconevelde. Als nieuwkomer ken ik vooralsnog weinig buurtbewoners. Naar het idee van het VRT-programma ‘Iedereen beroemd’ besloot ik om met zoveel mogelijk Malenaars kennis te maken. Aan de hand van deze rubriek in de buurtkrant, die driemaandelijks verschijnt, hoop ik via een interview of een artikel een beter beeld te krijgen van de bewoners en het leven op Male.

Team Sconevelde

Het is mijn bedoeling om de solidariteit tussen mensen te vergroten, festiviteiten in de kijker te zetten, kennis te maken met sleutelfiguren etc. Jullie zijn allemaal inwoner van Male en toch kennen jullie elkaar niet of nauwelijks. Met deze gedachte start ik deze editie.

Hoe ik dit zal aanpakken?

Ik ben op zoek naar…

buurtbewoners met een bijzondere hobby of exceptioneel talent, een beroemdheid, een sleutelfiguur… Ook organisaties die actief zijn op Male kunnen we langs deze weg even voorstellen. Ken je een mooi plaatsje in jouw buurt? Laat het mij zeker weten.

Ben je geïnteresseerd?

Stuur dan gerust een mailtje naar centrumverantwoordelijke Eveline Wulbrecht: eveline. wulbrecht@mintus.be. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met je op. Het is de bedoeling om het interview en de bijgaande foto’s in de volgende editie, onder de rubriek ‘Male Beroemd’, te plaatsen.

Met deze rubriek hoop ik dat mensen open zullen staan voor ontmoetingen, om gewoon een goeiedag te zeggen. Kortom, om de lijm van de buurt te zijn. Voor deze editie starten we met de voorstelling van enerzijds het team van Sconevelde en anderzijds de gemeenschapswachten die actief zijn op Male.

Wat is de taak van de gemeenschapswacht? De gemeenschapswachten zijn een belangrijke schakel in het preventiebeleid van de stad Brugge. Al 25 jaar is het paarse uniform een vertrouwd beeld in de openbare ruimte. De gemeenschapswachten zijn de oren en ogen van de stad. Zij vormen een toegankelijk aanspreekpunt. Hierdoor kunnen ze allerlei onveilige situaties op straten, parken en pleinen melden. Ze zetten burgers op vriendelijke wijze aan tot behoorlijk gedrag, zoals honden aanlijnen, restafval in de vuilnisbak deponeren en hondenpoep opruimen. De gemeenschapswachten in Brugge hebben geen bevoegdheden om een GAS-boete uit te schrijven.

Wat is het doel ervan?

Idealiter zou ik als reporter gaan aankloppen bij jullie in de straat. Maar in deze coronatijden is dit niet aangewezen. Daarom stel ik jullie graag even mijn alternatief voor.

Beste inwoner,

Ik ben Eveline Wulbrecht (links op de foto), sinds maandag 1 februari de verantwoordelijke van Sconevelde. Samen met mijn gastvrouw Christel Van Parys (rechts op de foto) wil ik van ons buurtcentrum een bruisende plek maken. We streven naar een gevarieerd activiteitenaanbod, voor elk wat wils. Heb je ideeën of voorstellen, stuur ze ons dan gerust door.

Sinds 2014 is elke gemeenschapswacht verantwoordelijk voor één of meerdere wijken van de stad. Zo kunnen zij hun dienstverlenende rol nog beter vervullen, dicht bij de buurtbewoners voor wie ze werken. Ze doen dit in samenwerking met de wijkinspecteur, de collega’s van de dienst Openbaar Domein en het lokale dienstencentrum.

Warme groeten, Christel en Eveline

Team GBO Brugge

Het Brugs Menswaardig Inkomen Het leefloon en de vervangingsinkomens zijn tot op vandaag te laag om een menswaardig leven te kunnen leiden. Daarom geeft het OCMW Brugge bovenop de uitkering een maandelijks extra bedrag aan inwoners met een laag inkomen. Dit recht op aanvullende financiële hulp wordt berekend op basis van je gezinssituatie, je maandelijks inkomen en maandelijkse kosten zoals huur, energie, ...

Wie kan hiervoor een aanvraag indienen? Je inkomen is: • voor een samenwonende niet hoger dan € 856,45 per maand, • voor een alleenstaande niet hoger dan € 1.184,68 per maand en • voor een persoon met gezinslast (minstens één minderjarig kind ten laste) niet hoger dan € 1.530,74 per maand.

Heb je een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Maak een afspraak bij onthaal OCMW Brugge: • Hoogstraat 9, 8000 Brugge • Bel 050 32 77 70 | eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Heb je een minimumpensioen?

Sociale kruidenier De Kaba De KABA is een kruidenierswinkel in Brugge met een basisaanbod van kwalitatieve voeding, onderhouds-producten en verzorgingsproducten voor mensen met een beperkt budget. Op basis van jouw inkomen wordt er een berekening gemaakt bij de hulpverlener. De sociale dienst die je financiële situatie kent, kan je een doorverwijsbrief geven om bij de sociale kruidenier te winkelen. Neem contact op met een van onderstaande diensten:

Momenteel zijn we, omwille van de huidige coronamaatregelen, gesloten, maar we maken van de gelegenheid gebruik om een bezoekje te brengen aan de 80-plussers op Male. Omwille van het grote aantal senioren zullen we niet iedereen op korte termijn kunnen opzoeken. We doen echter ons uiterste best om dit binnen een aanvaardbare termijn te doen.

Wij kijken alvast uit naar de talrijke ontmoetingen.

Warme groeten,

Maak een afspraak bij Zorgverlening Mintus • Ruddershove 4, 8000 Brugge • Bel 050/32.63.26 | zorgverlening@mintus.be

Naast de talrijke activiteiten bieden we een brede waaier aan dienstverleningen aan zoals maaltijden in het centrum, pedicure, taxibons,… Heb je een persoonlijke vraag of problemen met dagelijkse handelingen? Neem gerust contact met ons op. Wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen. Samen met de verschillende partners willen we zeker meewerken aan een warm en zorgzaam Male.

Hopelijk mogen we binnenkort de deuren opnieuw openen voor het grote publiek.

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

Eerste onthaal OCMW Brugge Kennismaking gemeenschapswachten DI 11 MEI OM 14.30 U.

Ben en Marc, gemeenschapswachten verbonden aan Male, zullen gedurende deze namiddag uitleg geven over de inhoud van hun job. Dit is een uitgelezen moment om kennis met hen te maken. Opgelet: omwille van de coronamaatregelen is deze activiteit onder voorbehoud.

I inschrijven t.e.m. 7 mei P gratis

• •

Hoogstraat 9, 8000 Brugge Bel 050 32 77 70 | eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

CAW Noord-West-Vlaanderen • •

Onthaal Brugge, Ruddershove 8, 8000 Brugge Bel 050 66 30 01 | onthaal.brugge@cawnoordwestvlaanderen.be

Vereniging ’t Sas • •

Professor Dr. J. Sebrechtsstraat 2, 8000 Brugge Bel 050 32 76 75 | dekaba@sasbrugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt - Sconevelde  

Content in je buurt - Sconevelde