__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Gratis rondleiding Triënnale op 17 augustus Hedendaagse kunst en architectuur in Brugge

Praktisch:

Van 8 mei tot 24 oktober 2021 vormt de historische binnenstad van Brugge voor de derde keer het decor voor hedendaagse kunst en architectuur.

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein. De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

Een ervaren gids neemt je mee op sleeptouw doorheen de binnenstad en dompelt je onder in het verhaal van TraumA. Ontdek de verschillende kunsten architectuurinstallaties, leer de stad vanuit een andere hoek kennen en laat je meevoeren in een wereld tussen verbeelding en realiteit.

Start: 14 uur Duur: +/- 2u Vertrekpunt: Biskajersplein Eindpunt: De rondleiding eindigt op de Burg. • Vooraf inschrijven is noodzakelijk, want de plaatsen zijn beperkt! • • • •

content in je buurt JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM SCONEVELDE Brieversweg 334 8310 Male

Beste buur,

Lijn 6 / 98 Halte Sint Kruis Poortersstraat Om de twintig minuten. OC Sconevelde Eveline Wulbrecht T 050 32 60 57

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

GSM 0470 64 45 29

Wist je dat...

… je voortaan, op afspraak, in Sconevelde terecht kan voor de aankoop van:

E eveline.wulbrecht@mintus.be

• Huisvuilzakken (groot en klein), ook per stuk te koop • PMD-zakken, ook per stuk te koop • Groenafvalzakken • Hondenpoepzakjes

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch

• De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

© Foto: Jan D’hondt

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden.

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten. En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Je centrumverantwoordelijke, Eveline Wulbrecht

Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

Bebloemingsactie op Male Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Er werden maar liefst 2300 bloemetjes verdeeld op Male! Dankjewel aan de vrijwilligers van Male Solidair voor hun inzet!!

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Rechten in de kijker Maak kennis met Bibteam Sint-Thomas Vele Malenaars kennen ons al: wij zijn de vaste medewerkers van bibliotheek Sint-Thomas op Male. Lies (rechts op de foto) is sedert 16 september 2020 verantwoordelijke van bib Sint-Thomas en van bib De Zorge aan de kerk van Sint-Kruis. Caroline (midden op de foto) en Kris (links op de foto) zijn al langer vertrouwde gezichten aan de bib-balie. Wie minder mobiel is, kan gebruikmaken van onze dienst bib aan huis. Een bibliotheekmedewerker bezorgt dan bib materialen bij jou thuis en brengt ze voor jou ook terug naar de bibliotheek. Je kan voor deze service contact opnemen met de bibliotheek via mail (bibaanhuis@brugge.be) of telefoon (050 44 66 70).

Onze bib ligt een beetje verscholen op het Peelaertplein, naast buurtcentrum Sconevelde, in de schaduw van de Sint-Thomas van Kantelbergkerk. Niet iedereen weet dat wij er zijn, maar onze bib is beslist een omwegje langs het plein waard. We zijn weliswaar klein, maar hebben een heel fijn aanbod! Bij ons vind je voor elk wat wils: romans in verschillende genres, informatieve boeken, tijdschriften, strips, prentenboeken, jeugd-dvd’s … Wist je dat je bij ons zelfs e-readers met e-boeken kunt lenen? Wij staan voor jullie klaar voor alle vragen omtrent lenen, verlengen, reserveren … of om een inspirerend praatje te maken over de boeken die je gelezen hebt of wil lezen. Momenteel is de situatie wat veranderd wegens de Covidmaatregelen, maar in normale omstandigheden krijgen we heel wat klassen uit de ons omringende scholen over de vloer. We hebben dan ook een uitgebreide collectie voor de jeugd.

Wij zijn de directe buren van buurtcentrum Sconevelde, aangezien onze gebouwen letterlijk aan elkaar grenzen. Samen delen we de ambitie om de buurt beter te leren kennen en zo ons aanbod nog beter af te stemmen op de noden van de buurtbewoners. In de toekomst zullen we nog nauwer samenwerken en als partners activiteiten organiseren. Op die manier dragen ook wij bij tot een warm en zorgzaam Male. Onze bibliotheek is open op woensdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 9.30 tot 12 uur. Spring zeker eens binnen om ons en het aanbod van de bib te leren kennen! Nog geen lid? Tot 22 jaar ben je gratis lid. Vanaf dan betaal je 5 euro per jaar om materialen te ontlenen. Maar kom vooral eerst eens langs, dat is sowieso gratis, of je nu lid bent of niet! Tot binnenkort!

Bibteam Sint-Thomas Brieversweg 334, 8310 Sint-Kruis Tel: 050/35 63 90 sint-thomas.bibliotheek@brugge.be

De buurtactiviteiten zijn onder voorbehoud en worden coronaproof georganiseerd.

Buurtbabbels Om van Male een warme en zorgzame buurt te maken, organiseren we verschillende Buurtbabbels, telkens op een andere plaats. Daarom nodigen we jullie uit om op dinsdagnamiddag 29 juni om 14 uur samen met ons een koffietje te drinken op het Peelaertplein. Naast een informele babbel brengen we mensen samen om de noden en behoeften van de buurt te leren kennen.

Camping Buurtsport komt deze zomer terug naar de Malehoek. Een hele week lang kunnen kinderen en jongeren vanaf 6 jaar bij ons terecht voor een week lang sport- en spelplezier. Naast vrij spelen op de trampoline, skateramp, voetbalarena en de caravan organiseren we leuke activiteiten zoals Archery tag, waterspelen en veel meer. Iedereen is welkom! Op donderdag sluiten we af met een BBQ op het pleintje. Hopelijk tot dan!

Naar aanleiding van Pasen organiseerde het bestuur een kleurwedstrijd voor kinderen tot de leeftijd van 12 jaar. De tekeningen konden ze in een brievenbus deponeren. In ruil daarvoor kregen de +/- 130 kinderen een zakje eitjes aan huis bezorgd door de leden van MWWW.

• Wanneer: maandag 9 tot vrijdag 13 augustus telkens van 11 tot 17 uur • Waar: speelplein, Babbaert, Sint-Kruis • Inschrijvingen: inschrijven is niet nodig, langskomen volstaat! • Meer info: riekert.stael@buurtsportbrugge.be 0470/10 68 29

Warme groeten, Team GBO Brugge

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

Maken van papieren strandbloemen i.s.m. Unicef

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Heel wat mensen kennen ongetwijfeld UNICEF. Maar wist je dat er ook een vrijwilligersgroep bestaat in Brugge? Sinds 2012 vormen zij een gezellige bende met als hoofdlocatie de Pijpeweg in Male. Vanaf het begin konden ze rekenen op een paar enthousiaste jongeren uit Male die op hun beurt hun vrienden meebrachten. Op vandaag is het team erg divers en kunnen ze rekenen op vrijwilligers uit alle leeftijdscategorieën.

• •

Paasactie MaleWaarWijWonen

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

I vooraf inschrijven

Gesteund door UNICEF België proberen zij kinderrechten in het Brugse in de kijker te zetten. Enkele van hun activiteiten zijn:

Buurtsport Brugge

Beste inwoner,

Organiseren van een quiz Deelnemen aan festivals zoals Feest in ’t Park Inpakken in de Fnac tijdens de feestdagen, ...

Om de inwoners beter te leren kennen, organiseren we samen een eerste activiteit op Male. Wat dachten jullie ervan om de zomer kleurrijk in te zetten door samen met ons papieren strandbloemen te maken? Deze zomerse traditie is ondertussen erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed en kan kinderen in dit spel samen brengen. Iets wat we al zo lang moeten missen. • • • •

Waar: Inkom van Sconevelde Wanneer: Vrijdag 2 juli, 14 tot 16 u. Prijs per kind: €5 Leeftijd: Vanaf 9 jaar (+mondmasker)

I vooraf inschrijven t.e.m. 25 juni

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Onderwijscheques Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques. Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 32 74 96 of 050 32 67 73 M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content Sconevelde 3 2021  

Content Sconevelde 3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded