Buurtkranten jan - maa 2022

Page 1

BUURTKRANT Wijk Annabil JANUARI-MAART 2022


Voorwoord Beste buurtbewoner,

IN DEZE EDITIE Eind februari is er opnieuw de Week van de Vrijwilliger. We laten enkele vrijwilligers uit de buurt aan het woord. VANAF P. 4

Bakker Rik uit de Vuldersstraat was jarenlang een begrip in de buurt. Zo’n 20 jaar geleden sloot de bakkerij haar deuren. Wij halen de familiegeschiedenis nog eens van onder het (meel)stof.

2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. De pandemie heeft aangetoond dat we er als mens nood aan hebben om te verbinden, te ontmoeten, samen te komen. Om samen te lachen, maar ook te huilen. Om samen eens lekker te eten of een glas te drinken. Om elkaar eens vast te pakken. In de eerste plaats met onze dichte familie en vrienden, maar ook met onze buren. Verbonden zijn met je buurt zorgt ervoor dat je gelukkiger bent over je woonsituatie. En daar wil deze gloednieuwe buurtkrant aan bijdragen. Een krantje dat je wil laten Ontmoeten, Ontdekken en Ontspannen in jouw buurt. Ontdek hoe verschillende vrijwilligers in jouw buurt hun steentje bijdragen in diverse organisaties. Het artikel over Rik, die jarenlang de bakker was van deze buurt, doet je misschien met heimwee terugdenken aan die goeie ouwe tijd. Of kom langs voor een babbel in buurtcentrum De Balsemboom, dat zijn deuren opengooit voor alle buurtbewoners. En vooral: blijf zorgen voor elkaar. We wensen iedereen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe.

VANAF P. 6

De Balsemboom, van dienstencentrum naar buurtcentrum. Of hoe we samen voor een sociaal kruispunt voor de buurt zorgen.

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

VANAF P. 8

Raad de Straat! Kun je op basis van deze drie detailfoto’s de straat uit onze buurt raden?

Bezorg je oplossing aan De Balsemboom (aan het onthaal of via debalsemboom@mintus.be). Uit alle juiste oplossingen loten we één winnaar die een lekker pakketje uit de buurt krijgt.

2

DOE MEE & WIN!


Nieuwe buurtkrant als etalage van onze buurt Beste buurtbewoner, Welkom in de gloednieuwe buurtkrant! Een krant die nog moet groeien, die doorheen de edities steeds meer vorm zal krijgen. Met ups en downs. Soms eens rijkgevuld, soms eens mager. Maar vastbesloten om de buurt dichter bij elkaar te brengen. Hopelijk valt deze eerste editie in de smaak! Heb je na het doorbladeren zin gekregen om mee te werken aan de krant van jouw buurt? Graag! Verder op deze pagina lees je hoe dat kan. Wie zijn wij? Deze buurtkrant bundelt de bewonerskrant van buurtwerking Annabil en het “content in je buurt” krantje van Buurtcentrum De Balsemboom (Mintus). Deze twee krantjes zul je dus niet meer apart in je bus vinden. In plaats daarvan vind je deze buurtkrant, geschreven door de buurt voor de buurt.

! OPROEP

De etalage van onze buurt

Deze buurtkrant wil meer zijn dan enkel een kijk op de werking van buurtwerk Annabil en De Balsemboom. Het is als het ware de etalage van onze buurt. Een uitstalraam voor al het lekkers dat ze te bieden heeft aan verenigingen, ontmoetingsplaatsen, interessante mensen en hun verhalen, kleine en grote initiatieven …

Heb je na het doorbladeren van deze buurtkrant zin gekregen om hieraan mee te werken? Ben jij misschien de persoon die wij zoeken om mooie foto’s en portretten te nemen? Maak jij graag een rebus, cartoon of quiz? Of heb je een neus voor de interessante verhalen van buurtbewoners en hou je ervan om die neer te schrijven? Of wie weet heb jij wel een goed idee voor een artikel in deze buurtkrant?

Een buurtkrant die je wil uitnodigen om de brug te slaan naar je eigen buurt en haar bewoners. Zodat je buurt niet enkel de plaats is waar toevallig jouw huis staat, maar ook de plaats waar je de mensen kent en waar de mensen jou kennen. Waar je weet waar je terecht kan voor hulp of zelf kan helpen. Waar je de weg vindt naar de verschillende verenigingen. Waar je nog verwonderd kan zijn over het mooie en onbekende van onze buurt. Kortom, een buurt waarvan je trots bent dat je er deel van mag uitmaken. Vanuit buurtwerk Annabil en De Balsemboom wensen we jullie allemaal een mooi en gezond 2022. We hopen jullie, onze mede-buurtbewoners, te ontmoeten op een van onze activiteiten. Misschien al op de traditionele Nieuwjaarsdrink van Annabil? Hartelijke groeten,

Stefan Goemaere

Karel Meuleman

Voorzitter Annabil

Centrumverantwoordelijke De Balsemboom

Hulp gezocht

Neem contact op met Karel van het buurtcentrum of Freddy van Annabil en draag je steentje bij! Freddy Clevers Kazernevest 28 freddy.clevers@telenet.be Karel Meuleman Ganzenstraat 33 karel.meuleman@mintus.be 050 32 78 80

3


Week van de Vrijwilliger 27 FEBRUARI TOT 6 MAART Met 750.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in gans Vlaanderen engageren. Sommigen doen dat dagelijks, anderen slechts af en toe. De één heeft veel tijd, de ander wat minder. Maar allemaal zetten ze hun talent belangeloos in, met veel plezier en voldoening. Om al die mensen – die vaak achter de schermen hun steentje bijdragen – te bedanken, is er De Week van de Vrijwilliger. Ook onze buurt telt heel wat vrijwilligers. Enkele onder hen stellen zich graag aan je voor.

Maya 2 jaar vrijwilliger bij vzw Taranta “Ik ben van Palestijnse afkomst, maar woonde in Syrië toen daar de oorlog uitbrak. Ik verblijf al sinds 2018 in België en kreeg in het najaar van 2021 een positief antwoord op mijn asielaanvraag. Ik ben getrouwd en hoop in de toekomst hier in de buurt samen te kunnen wonen met mijn man, die nu nog in Egypte woont. Dicht bij alles en zeker dicht bij mijn vrijwilligerswerk in vzw Taranta. Bij vzw Taranta zet ik de zaal klaar wanneer er activiteiten zijn. De coronaperiode was voor mij dan ook erg saai! Ik breng mensen samen om dabke te dansen, want ik dans heel graag. Voorlopig dansen we elke zondag. Dabke is een energieke cirkelen lijndans die in vele landen van het MiddenOosten wordt gedanst. Ook op trouwfeesten. Mijn vrijwilligerswerk is dus niet alleen nuttig, maar maakt mij ook gewoon blij.”

Laurette 12 jaar vrijwilliger in De Balsemboom “Ik woon al jaren in de buurt en zo leerde ik De Balsemboom kennen. Ik dacht eerst dat het iets voor oude mensen was, maar dat klopt niet. Er komen mensen van alle leeftijden. In het buurtcentrum ben ik clubleidster van de hobbyclub. Corona had een grote impact op onze werking, maar we krabbelen weer recht. Daarnaast spring ik regelmatig bij in de keuken, bij grote drukte of tijdens een feest. Ik sta het liefst van al aan de afwas, opdienen is niet echt mijn ding. Mijn voornaamste drijfveer? Ik ben graag onder de mensen.”

Katy Sofie 2 jaar vrijwilliger in de Bambino via Covias “Alhoewel ik niet in deze buurt woon, doe ik er wel al twee jaar vrijwilligerswerk. Ik help een halve dag per week in de winkel van Bambino. Ik doe er van alles: prijzen van producten, sorteren van de vele goederen in het magazijn, alles mooi op z’n plaats leggen in de winkel … Het is voor mij een leuke manier om me nuttig te maken en tegelijk onder de mensen te zijn.”

4

12 jaar vrijwilliger bij Speel-o-theek De Piepbal “De speel-o-theek is voor mij heel belangrijk, ik kom er wekelijks. Doorheen de jaren ben ik er helemaal opengebloeid. Het is een sociale omgeving en ik leer er andere mensen met een beperking kennen. Sinds mijn start zijn er heel wat vrijwilligers bij gekomen. Het is leuk om zo’n goeie band te hebben met iedereen. Ook tijdens de Mariekefeesten en de buurtpicknick steek ik een handje toe. Ik geniet er enorm van. Het is een toffe bende en we maken graag plezier.”


Carine en Johan 14 jaar vrijwilliger bij Annabil “Sinds het begin van het krantje in 2007 verdelen wij het Annabil-krantje in onze eigen Kwekerstraat en de omliggende straten. We doen dat telkens met heel veel plezier. We leerden de werking van Annabil kennen op de wijkpicknick. Doordat we al zo lang het krantje van bus tot bus verdelen, kennen we heel wat mensen in de buurt. En de mensen kennen ons ook. Als we elkaar tegenkomen op straat, is er altijd tijd voor een vriendelijke goeiedag of een korte babbel.”

Pamela 3 maand vrijwilliger bij Dagcentrum Oranje “De doelgroep van Oranje, mensen met (vermoeden van) een beperking, spreekt mij erg aan. Het contact met de mensen vind ik super. Het is zo mooi om te zien hoe ze na verloop van tijd steeds meer openbloeien. Ze kijken enorm uit naar mijn komst, net zoals ik er steeds naar uit kijk om naar 't Bilkske te komen. Ik haal er voldoening uit om mensen nieuwe vaardigheden aan te leren en te zien hoe hen dat zelfvertrouwen geeft. Meestal ondersteun ik de mensen tijdens semi-industrieel werk, bijvoorbeeld touw afmeten, knippen en netjes in zakjes steken voor de Bambino.”

Marnix 18 jaar vrijwilliger in WZC Ter Potterie “Ik ben begonnen als vrijwilliger na mijn verhuis naar deze buurt. Ter Potterie was dichtbij en ik zocht iets om zinvol bezig te zijn. Mijn nieuwe buren waren al vrijwilliger bij de maaltijden. Ik hou ervan om de uitstappen mee te begeleiden. Als je ziet dat mensen er zoveel deugd van hebben om eens buiten te zijn, geeft je dat echt een goed en voldaan gevoel. Ook voor een activiteit binnenshuis steek ik graag een handje toe. Denk maar aan de barbecue of de kerstmarkt. De tijd die ik hier spendeer is niet alleen zinvol, het is ook gewoon leuk. Daar zorgen de goeie sfeer tussen de vrijwilligers en de dankbaarheid van het personeel voor.”

Zelf zin gekregen in vrijwilligerswerk? Klop gerust aan bij een van deze organisaties. Maar er is nog zoveel meer! Wil je als vrijwilliger aan de slag, dan is de Brugse Vrijwilligerscentrale het ideale startpunt. Je vindt er informatie, begeleiding en steun. Bovendien beschikt de centrale over een databank waarin alle vacatures voor vrijwilligers staan. Of waarin je jezelf kan registreren als vrijwilliger.

Brugse Vrijwilligerscentrale • • • •

Kraanplein 6, 8000 Brugge 050 44 82 22 www.brugge.be/vrijwilligerswerk facebook.com/vrijwilligerscentrale

5


Bakkerij De Brabander Terug in de tijd: kloefkapper

We zijn een volkse buurt en we bakken voor het volk Sinds januari 2005 blijven de sneeuwwitte rolluiken van bakkerij De Brabander in de Vuldersstraat 16 voorgoed naar beneden. Bakker Rik De Brabander besloot, vrij onverwacht, om zijn bakkersjas aan de haak te hangen. Hij had hiervoor enkele goede redenen. Zijn oven was aan renovatie toe en een grote investering drong zich op. Bovendien was de toekomst van de bakkerij niet verzekerd, omdat zijn twee kinderen de zaak niet zouden verderzetten. En vader Louis, van wie hij de bakkerij in 1978 had overgenomen, was door het harde werken kort voor zijn pensioen overleden. Dat wilde Rik voorkomen. Hij koos voor een andere job in loondienst in de hoop langer te mogen leven dan zijn vader. De stiel van bakker hadden Rik en zijn broer Jozef thuis geleerd. Alle kinderen moesten in de bakkerij helpen. “Zodra we konden tellen”, vertelt Jozef, “gingen we mee op broodronde. We gaven de klanten geld terug.” Wie dit nog niet kon, moest in de bakkerij de vormen met de hand vetten en de ‘bolussen’ suikeren. Bakkerij De Brabander was een echt familiebedrijf. Ook de aangetrouwden hielpen mee.

Riks overgrootvader stierf na de Eerste Wereldoorlog aan de Spaanse griep. Zijn oudste zoon, Riks grootvader, moest ‘de schouwe doen branden’. Om de kost te verdienen, begon hij ‘kloefen’ te kappen. Met paarden trok hij naar de Assebroekse Meersen om hout te halen. Waar nu de garage is, lagen de klompen rond de kachel te drogen. Met paard en kar trok hij naar Torhout om zijn ‘kloefen’ te verkopen. Vanaf de Smedenpoort viel hij in slaap, maar het paard kende de weg. Grootvader Louis werd wakker als ze in Torhout aankwamen. Aan die bedrijvigheid kwam een einde door de opkomst van de schoenen. Zijn broer Ernest begon zelfs een schoenwinkel in de Ganzenstraat. Grootvader Louis, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkloos was, mocht na de oorlog de zwanen voederen bij stad Brugge, zo werd verteld. Zijn zoon, toekomstig bakker Louis, ging in de leer bij bakker Gyselen in de Eeckhoutstraat. Daar behaalde hij zijn ‘diploma’, zodat hij zelfstandig kon starten. In die periode ontmoette hij Marcel, die heel zijn leven zijn trouwe bakkersknecht zou worden.

Wil je ons broodje kopen? Onmiddellijk na de oorlog begon Louis als zelfstandig bakker. Aanvankelijk werd het deeg in de Vuldersstraat gemaakt en met een ‘triporteur’ naar een bevriende bakker in Sint-Pieters gebracht, waar gebakken werd. Daarna trokken bakker Louis en zijn knechten met de bakfiets rond om het brood aan de man te brengen. Ze belden bij de mensen aan met de vraag: “Wil je ons broodje kopen?” Het was een grote ronde: van Brugge tot aan Steenbrugge. Ook Assebroek, Sint-Kruis, Sint-Pieters en Sint-Jozef werden aangedaan. Pas om zeven uur ’s avonds kwam bakker Louis thuis. Zo werd de bakkerij een bloeiende zaak. Louis had na verloop van tijd drie knechten en soms ook inwonende leergasten.

Zo geef je de bakkersgenen door, 1956

“Wil je ons broodje kopen?” was de vaste vraag bij de grote broodronde, 1949

6


Hij koopt een auto met ons geld! Het rondbrengen van het brood gebeurde eerst met een bakfiets, getrokken door honden. Toen dit niet meer mocht, was het zelf trappen. Dan was er de ‘triporteur’ met motor en dan … de auto, zowaar een stationwagen. “Vóór vader zijn eerste auto kocht”, zo vertelt Rik, “heeft hij er een jaar lang van wakker gelegen. ‘Wat zullen de mensen zeggen! Hij koopt een auto met ons geld.’” In die tijd was nog geen rijbewijs nodig. De garagehouder leerde hem rijden: een rondje rond de Sint-Annakerk. Met die ervaring begon Louis aan zijn broodronde met de stationwagen. Intussen hield Riks moeder vanaf zes uur ’s morgens de winkel aan de Vuldersstraat open. Ten huize De Brabander werd van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gewerkt. Om 5 uur heette bakker Louis al de oven. Knecht Marcel, de grote organisator, begon al om 3 uur. En moeder Maria stond al om 6 uur in de winkel.

Kerstmis en Nieuwjaar waren de topmomenten. Dan werd er nachten niet geslapen. Heel de woonkamer lag vol taarten. Maar ook Sinterklaas was een drukke tijd. Iedereen werd opgetrommeld om voor het Sint-Leocollege zakjes met speculaas te vullen. “En 3 november was het Sint-Hubertusfeest, het feest van de gewijde broden. We moesten allemaal vroeg opstaan, gingen met manden vol brood naar de kerk in ’t Bilkske om ze te laten wijden en dan op ronde ermee. Moeder schreef voor de school een briefje waarop stond: ‘Afwezig door familiale omstandigheden’”.

Groot en goed Ten huize bakkerij De Brabander werden natuurlijk ook taarten gebakken. Specialiteit waren de gedekte appel- en perentaart voor zes personen. Maar er waren ook de tompoes en de eclair. Het moesten taartjes zijn waarin je kon bijten: groot en goed. “We zijn een volkse buurt en we bakken voor het volk”, zei vader Louis. Met Nieuwjaar kregen alle klanten een gratis rozijnenbrood. Hij was ook sociaal geëngageerd en ‘sponsorde’ verschillende organisaties met gebak of brood. Hij had ook oog voor behoeftige gezinnen.

Van vader op zoon In 1978 gaf vader Louis de fakkel door aan zoon Rik. Ook zijn vrouw Dorothy stapte mee in de zaak. “Ze heeft nachten gewerkt”, vertelt Rik. “Hoe vaak heb ik haar om twee uur ’s nachts uit bed gehaald, toen de knechten er niet waren! En ze stond de hele dag in de winkel.” Rik stapte in het spoor van zijn vader met dezelfde sociale bewogenheid. Hij bakte met dezelfde recepten en steunde sociale initiatieven. Maar de tijden veranderden. Het assortiment broden werd alsmaar groter. Naast wit brood kwamen allerlei soorten bruin brood op de markt. Toen Rik zijn eerste ‘bruin brood speciaal’ bakte, was vader Louis kwaad. “In den oorlog onder ‘den Duuts’ hebben de mensen genoeg van dat brood moeten eten!” En toch, Rik bakte voort. Maar aan het gezegde van zijn vader bleef hij altijd trouw: “We zijn een volkse buurt en we bakken voor het volk.”

Marie Jeanne Vernieuwe en Freddy Clevers (Annabil)

Met de triporteur op broodronde in de Peterseliestraat, 1957

Opening van de vernieuwde winkel, 1985 Broer Jozef voor de bakkerij in de Vuldersstraat, 1968 7


Buurtcentrum De Balsemboom SOCIAAL KRUISPUNT OP MAAT VAN DE BUURT Sinds ruim een jaar zijn de dienstencentra in Vlaanderen veranderd in buurtcentra. En dat gaat gepaard met een heuse zoektocht. Een zoektocht die ons leidt van wat er nu al is tot een sociaal kruispunt waar we graag samen met jou, als buurtbewoner, vorm aan geven.

Zorgzame buurten Het verhaal begint bij een rotsvast geloof dat de kracht en de rijkdom van Brugge in zijn buurten ligt. Inclusieve en zorgzame buurten, waar bewoners het gevoel hebben verbonden te zijn met hun wijk. Een buurt die nabij is en je de kans geeft om deel te nemen aan het leven in die buurt. Elke bewoner draagt zijn steentje bij: een praatje maken bij de slager, even aanbellen bij een buur die ziek is, een melding maken van een losliggende stoeptegel bij Rik van de Gemeenschapswachten … Het zijn kleine zaken die wonen in een buurt aangenaam maken voor iedereen.

De open armen van De Balsemboom De Balsemboom wil een ontmoetingsplaats zijn voor de buurt, met het versterken van het buurtweefsel als doel. Een plek waar je even binnenspringt voor een koffie, een maaltijd, een sportles, creaclub of een voordracht. Een plek waarvan je weet dat je er mede-buurtbewoners zult treffen. Mensen die soms je interesses delen en soms ook helemaal niet. Ontmoeten kan, maar hoeft niet. Even op het gemak aan een tafeltje de zaken vanop een afstand bekijken is even goed als het hoge woord voeren. Vandaar ook de extra aandacht voor inwoners die niet (meer) arbeidsactief zijn, voor mantelzorgers en voor mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties. Voor iedereen en voor hen in het bijzonder wil De Balsemboom de armen open houden. Open armen die alle buurtbewoners willen uitnodigen om op hun eigen tempo kennis te maken met ons aanbod.

Een aanbod dat niet zomaar uit de lucht komt vallen, maar waar we samen met onze partners hard aan werken. Partners die, net als wij, het bevorderen van sociale netwerken en de levenskwaliteit in hun DNA hebben zitten. Op volgende pagina stellen we er graag twee aan je voor: ONA en Oranje.

Een kruispunt is voorzichtig durven Tot slot nog even terug naar ons kruispunt. Op een kruispunt ga je, of je nu wil of niet, in interactie. Je geeft iemand de ruimte om in te voegen, je krijgt van iemand het teken om vooruit te gaan … Maar kruispunten werken op hun best als je ze zonder vrees benadert en alle andere gebruikers met respect en vriendelijkheid tegemoet treedt.

De Balsemboom Iedereen kan binnenwaaien in De Balsemboom, ongeacht je leeftijd. Je vindt er een brede waaier aan ontmoetingskansen via verschillende activiteiten: sport, crea, spel, talen of computer … Daarnaast is er de cafetaria die elke dag open is vanaf 11u. Naast de gebruikelijke koffie, een pintje of een versnapering kan je er ook terecht voor een (gereserveerde) maaltijd. Het ganse team staat klaar om je te verwelkomen of samen een antwoord te vinden op je vraag. Maandelijks wordt een activiteitenprogramma opgemaakt. Dit programma kan je ophalen ter plaatse of ontvangen via mail.

vlnr: Bregje (administratie), gastvrouwen Ann, Nancy en Dominique en centrumverantwoordelijke Karel 8


2. Oranje 1. OnA Wij zijn Evelien Faes en Jana Dabaut, en werken als psychosociaal rehabilitatiemedewerker voor OnA. Je vindt ons in de Balsemboom op dinsdagnamiddag en op donderdag een volledige dag. We zijn er voor een gezellige ontmoeting, een babbel, een luisterend oor …

OnA staat voor ‘Ontmoetend Actief’! Het OnA-aanbod richt zich zowel naar de hele buurt als naar een individueel persoon. We blijven zo dicht mogelijk bij de leefomgeving van de mensen en vertrekken steeds vanuit een individuele interesse. OnA biedt heel wat ontmoetingsmogelijkheden, georganiseerd op gastvrije plekken. Zo zijn wij terechtgekomen in buurtcentrum de Balsemboom. We vinden het belangrijk dat mensen met een psychische kwetsbaarheid hun plekje vinden in de buurt, sociale contacten kunnen opbouwen, deelnemen aan activiteiten … Zo willen we psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken. Zit je met vragen of ben je bezorgd om een naaste, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of eens binnen te springen in de Balsemboom.

Dit is Elien, we geven haar een tien op tien. Ze is behulpzaam en sociaal. Dankjewel namens ons allemaal! (Van de lees- en schrijfgroep van Oranje) Ik werk als begeleidster in het dagcentrum van Oranje. Je vindt mij (of mijn collega’s) een paar keer per week in de Balsemboom, voor kookworkshops, om te dansen of samen te eten. We pakken ook graag uit met buurtactiviteiten. Oranje bouwt aan een open en ontvankelijke samenleving waarin iedereen een volwaardige plaats heeft. Oranje richt zich tot alle personen met een (vermoeden van) beperking en andere maatschappelijk kwetsbare doelgroepen, ongeacht leeftijd of aard van de beperking. Oranje is een open en toegankelijke organisatie: we vinden het belangrijk dat iedereen zijn vraag kan stellen. Om een antwoord te geven op die vragen, investeren we in de samenleving waar Oranje deel van uitmaakt. www.oranje.be | 050 34 13 41

ona.noord@covias.be | 050 34 55 97 www.covias.be/ona-noord

9


Buurtwerk Annabil viert (opnieuw) feest STEFAN GOEMAERE / VOORZITTER ANNABIL

Als buurtbewoner is de naam ‘Annabil’ jullie wellicht niet vreemd. Het is de naam van een van de vier erkende buurtwerken in Brugge. Als buurtwerk zijn we actief aan weerszijden van de Langestraat: de buurten Sint-Anna, Kartuizerwijk en de Potterie. De naam zelf is een samensmelting van Sint-Anna en het Bilkske, een naam die gekozen werd uit voorstellen van bewoners tijdens een van de eerste ‘open bewonersbijeenkomsten’.

Eind 1999 startte ik als opbouwwerker voor het toenmalig Regionaal Instituut voor de Samenlevingsopbouw (nu SAAMO), een onderzoek naar de leefbaarheid van de ruime omgeving Langestraat. Iedereen die woonde of werkte in de wijk werd uitgenodigd om mee te denken over de vele facetten van de wijk: wonen, vervoer, groen, verenigingen, dienstverlening, winkelen, buurtcontacten … Daarnaast voerde ik gesprekken over deze onderwerpen met 100 bewoners die een representatieve doorsnede van de wijk vormden. Dit leverde heel wat interessante informatie op, die werd voorgelegd aan alle geïnteresseerde bewoners tijdens een eerste ‘open bewonersbijeenkomst’.

10

Daar werd door de bewoners besloten om zich te organiseren en samen werk te maken van een leefbare wijk waar het goed wonen en werken is: het begin van Annabil.

Annabil vertrekt vanuit een pluralistische visie: iedereen is welkom om samen te werken aan een betere buurt. Sinds de start komen we elke derde dinsdagavond van de maand bijeen in buurtcentrum De Balsemboom. We spreken over wat er leeft in de wijk en plannen er tal van activiteiten. In de loop der jaren volgden heel wat initiatieven: de Groetstraat, de affiches ‘zone 30’ met een hart, Cinema Annabil, het fel gesmaakte Kiek-up-de-Wiek, de jaarlijkse bloemetjesactie, de naamgeving van het Sint-Brunoplein, de rommelmarkt op de Kazernevest, de buurtpicknick, het Midwinterfeest, het Mariekefeest, het Ontmoetingsfeest, de infoavonden, de Nieuwjaarsdrink, de kippebil van Annabil, het plaktafelen of de opruimacties.

Daarnaast waren we betrokken bij de inrichting van speelpleintjes in de wijk en ijverden we bij het stadsbestuur voor oplossingen voor kleine problemen in de buurt. Begin 2004 werd Annabil een volwaardige vzw, waardoor een intussen sterk uitgegroeide bewonersbewerking erkend kon worden als buurtwerk door de stad Brugge. Doorheen de jaren is de groep geëngageerde buurtbewoners en vrijwilligers enkel groter geworden. 2021 moest voor ons een feestjaar worden. We hadden allerlei activiteiten gepland om het twintigjarig bestaan samen met jullie te vieren. Helaas stak de door iedereen gekende reden daar een stokje voor. Maar niet getreurd zoals een van onze medestichters het altijd verwoordde: “We doen voort!”. We hopen dan ook om dit jaar onze ‘volwassenheid’ te kunnen vieren: 21 jaar Annabil. We starten alvast met een extra feestelijke Nieuwjaarsdrink op zondag 30 januari in De Balsemboom. Jij komt toch ook? Stefan Goemaere Voorzitter Annabil vzw


Korte nieuwtjes & aankondiging

Op naar een nog betere dienstverlening voor jou! Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

1. Lokalen van het BC gebruiken?

BUURTCENTRUM DE BALSEMBOOM Ganzenstraat 33 8000 Brugge Lijn 6 - Halte Molenbrug

De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

Lijn 6 / 16 - Halte Schaarstraat

2. Het wassalon gebruiken?

LDC De Balsemboom

Om de 20 minuten Om de 10 minuten

De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

Karel Meuleman

3. Bij ons douchen?

E karel.meuleman@mintus.be

T 050 32 78 80

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

ANNABIL Freddy Clevers T 050 33 96 79 E freddy.clevers@telenet.be

Wil je meer info? Vraag het gerust na aan één van onze medewerkers in de centra!

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Karel Meuleman: T 050 32 78 80 of mail naar karel.meuleman@mintus.be

11


NIEUWJAARSRECEPTIE ANNABIL Zondag 30 januari om 11 u. In De Balsemboom

Repair café ZATERDAG 29 JANUARI VAN 14U TOT 17U

In Buurtcentrum De Balsemboom, Ganzenstraat 33 Wat doe je met een cd-speler die niet meer open wil? Een broodrooster die het niet meer doet? Een trui waar mottengaatjes in zitten? REPAIR CAFÉ is samen kapotte spullen repareren, deskundig advies, ontmoeten en inspiratie opdoen. Kostprijs: een vrijwillige bijdrage

Ik kom met plezier naar de nieuwjaarsreceptie Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (Email)adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ik kom met . . . . . personen. Afgeven bij Marie-Jeanne (Bilkske 35) of via mail op vernieuwe.mj@skynet.be

Colofon Verantwoordelijke uitgever John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp & druk Ontwerp: digicreate.be Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Werkten mee aan dit nummer: Bregje Geerolf, Elien Coenjaerts, Evelien Faes, Freddy Clevers, Jana Dabaut, Jocelyn Meijers, Karel Meuleman, Kathleen Nuelant, lees- en schrijfgroep Oranje, Marc Symoens, Marie-Jeanne Vernieuwe, Sofie Desoete, Stefan Goemaere, Sofie Dedeurwaerder en Tatjana Vandewalle

Deze buurtkrant wordt verdeeld in elke postbus tussen Dampoort en Coupure.


content in je buurt

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding?

JANUARI - MAART 2022 | BRUGGE

Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Ann Dendooven op 050 32 78 91 of ann.dendooven@mintus.be

BUURTCENTRA MINTUS

Afscheid Gaaibolling Vrijdag 22 oktober organiseerde de gaaibollingclub een laatste koffietafel in BC Van Volden (LDC). Een einde van een mooi tijdperk gaaibollen! Bedankt aan het bestuur en vrijwilligers voor hun inzet.

BUURTCENTRUM VAN VOLDEN Joris Dumeryplein 1 8000 Brugge (centrum)

Beste buur,

Alle bussen stoppen aan het station of ’t Zand LDC Van Volden Ann Dendooven

Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek.

T 050 32 78 90 GSM 0470 92 12 95

Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling

E ann.dendooven@mintus.be

Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Een Pro Duo-vrijwilliger: • • • • •

ordent papieren zet het klasseersysteem op punt helpt mensen brieven en documenten te begrijpen gaat met hen mee naar diensten of organisaties helpt online informatie op te zoeken

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge - vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Wandeltochten voor de buurtbewoner Via de maandelijkse wandelingen willen we buurtbewoners stimuleren om te bewegen, hun conditie op peil te houden, maar vooral om contacten met de buurt te leggen. Leer je buren kennen en doe mee met een van de geplande wandeltochten! •

Elke donderdag van 10.30 u. tot 11.30 u.

• Elke 2e maandag van de maand • •

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.

10 januari Wandeltocht De vesten vertrek Van Volden om 13.30 u. 14 februari Assebroekse Meersen vertrek stadsrandparking Steenbrugge om 14 u. 14 maart Uitkerke vertrek aan de Kerk van Uitkerke om 14 u.

• Deelname is gratis.

De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad.

In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www.dienstencentra-brugge.be.

Beste Bruggeling, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten.

We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten! Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker. Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Ann Dendooven

Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar. We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Ontwerp: digicreate.be

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Druk: Mediatopper

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

BC Ten Hove komt naar Sint-Michiels

Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Activiteiten buurtcentrum

BC Ten Hove komt naar Sint-Michiels

Vast programma

Ruim vier jaar geleden werd het al aangekondigd: het huidige Mintusbuurtcentrum Van Volden verhuist van het Joris Dumeryplein naar een nieuwe locatie. Met het oog op die verhuis werd een site in de Barrièrestraat aangekocht. De administratieve diensten van de Brugse buurtcentra namen er een hele tijd geleden al hun intrek. Intussen zijn de verbouwingswerken aan het aanpalende pand – een voormalig koetshuis – aardig opgeschoten. In het voorjaar 2022 zal buurtcentrum Ten Hove er de deuren openen.

Maandag 13u30

Bloeddrukcontrole (1e en 3e maandag van de maand)

14u00

Hobbyclub

14u00

Biljart

14u00

Boetseren

14u00

Wandelgroep (2e maandag)

Dinsdag 09u00

Zitdag sociale dienst (2e en 4e dinsdag van de maand)

09u30

Turnen

14u00

Biljart

14u00

Patchwork (1e dinsdag van de maand)

14u00

Handgemaakte beren (2e dinsdag van de maand)

14u00

80-plus activiteit (3e dinsdag van de maand)

14u00

Handgemaakte juwelen (4e dinsdag van de maand)

14u00

Goed gevoelstappers

Woensdag 14u00

Tekenles

14u00

Globale ontmoeting - specifieke doelgroep (1e en 3e)

Donderdag 10u30

Stap-je-fit

14u00

Schaken

14u00

Biljart

13u30

Winterfietsen (zie planning)

Vrijdag 14u00

Manillen (1e vrijdag van de maand)

14u00

Kingen (3e vrijdag van de maand)

14u00

Boetseren

Bedankt Robert en Roger Van bij de start van de boetseerclub kwam Roger boetseren en potten draaien. Zijn vrouw Nera breide of haakte naast hem. 18 jaar geleden nam Robert de verantwoordelijkheid over de club op zich, samen met Roger. Een prachtig duo, dat altijd met raad en daad klaarstond. Monique en Andrea nemen nu de taken over. Roger en Robert boetseren naarstig verder. Bedankt voor de vele jaren van ovens vullen, bakken, ledigen en alles in goede banen leiden! Vanwege alle boetseerders

Afscheidsontbijt Van Volden DONDERDAG 3 FEBRUARI

Op donderdag 3 februari organiseert BC Van Volden (LDC) een afscheidsontbijt voor al zijn bezoekers. In maart 2022 verhuist het buurtcentrum immers voorgoed naar een nieuwe locatie. Daarom genieten we een laatste maal samen van een gezellig ontbijt. • Graag op voorhand inschrijven, want de plaatsen zijn beperkt. • Start ontbijt: 8.30 u.

P €9

Accordeon middag met taart en koffie Op dinsdag 19 oktober mochten we voor het eerst sinds lange tijd onze 80-plussers opnieuw ontvangen. Het werd een muzikale namiddag met taart en koffie. De muziek werd verzorgd door getalenteerd accordeonist Stijn Oyaert. Een jongeman van 25 jaar afkomstig uit Roeselare die zijn hart heeft verloren aan accordeon spelen.

Het vernieuwde buurtcentrum heeft de ambitie om een ontmoetingsplaats voor jong en oud te zijn, met een brede waaier aan activiteiten. John-Nathan HOCEPIED, coördinator Mintus Buurtcentra: “De verhuis van BC Van Volden was noodzakelijk, want het pand aan het Joris Dumeryplein is dringend aan renovatie toe. De kosten hiervoor zouden fors oplopen, daarom werd beslist om te investeren in een nieuw project, met een haalbaarder kostenplaatje. Het is de site aan de Barrièrestraat geworden. Vanaf voorjaar 2022 verwelkomen we er ons vertrouwde publiek in buurtcentrum Ten Hove. Voor de naam hebben we binnen het centrum een inspraakronde georganiseerd. Daarna konden collega’s en medewerkers van het OCMW en de Welzijnsverenigingen en buurtbewoners suggesties indienen. De bosrijke omgeving van weleer werd ‘het hof’ genoemd. Daar is uiteindelijk buurtcentrum Ten Hove uit gekomen.”

Jan ARTEEL, assistent-architect bij MINTUS: “De herinrichting aan de Barrièrestraat gebeurde op maat van een dynamisch buurtcentrum. We hebben nagedacht over functionaliteit, duurzaamheid en de link met de buurt en de wijk. Dat we dicht bij het station zitten en een bushalte op 200 meter hebben, is een absolute troef. Daarnaast zal BC Ten Hove veel groen en een aangename buitenruimte bieden. Het koetshuis beschikt over een grote cafetaria en polyvalente ruimte, het kasteeltje ernaast heeft flexibel inzetbare ruimtes. Via de lift zijn de ruimtes voor iedereen bereikbaar. We investeerden in energiezuinige ledverlichting, een hoogrendementsketel en moderne sanitaire faciliteiten voor de bezoekers.”

Schepen Pablo ANNYS: “We willen op deze plek een sociaal kruispunt creëren voor de hele buurt, waar jonge gezinnen en oudere Bruggelingen elkaar in een spontane sfeer kunnen ontmoeten. Daarom is er voor buurtcentrum Ten Hove alvast een projectaanvraag ingediend bij de Vlaamse Overheid. Met die eventuele subsidie willen we de buitenaanleg rond het centrum opfrissen en de toegankelijk voor alle bezoekers verder verbeteren. Samengevat: hier leggen we binnenkort de link tussen heden en toekomst. Zo kan de bloeiende werking van het huidige buurtcentrum Van Volden op een duurzame manier verdergezet worden.”

Ten Hove wordt een van de grootste buurtcentra van Mintus, verdeeld over twee gebouwen. In het ene pand zijn er zalen die gebruikt kunnen worden voor activiteiten, vergaderingen en lesmomenten. In het andere gebouw is er een cafetaria, een aula en een biljartruimte. Er worden ’s middags ook maaltijden geserveerd. Het team van buurtcentrum Ten Hove wil zich vooral richten tot de buurten rond het centrum, maar ook de buurt West-Brugge wordt verder opgevolgd en ondersteund. De buurtwerkers (Ann, Ines, Annick Vanessa P., Dominique en Vanessa D.) heten jullie binnenkort allemaal welkom in ons nieuw buurtcentrum.


BUURTKRANT 't Reitje JANUARI-MAART 2022


Voorwoorden BUURTCENTRUM 'T REITJE Annuntiatenstraat 34 8000 Brugge (centrum) Lijn 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 43 / 88 / 90 Halte Howest Campus Om de vijf minuten. Lijn 4 / 14 Halte Snaggaardbrug Om de tien minuten LDC 't Reitje Nancy David T 050 32 60 95 E reitje@mintus.be

Beste Bruggeling, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten. Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar.

Beste buur, De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad. Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek. In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www.dienstencentra-brugge.be. We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten! Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker. Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Nancy David 2

We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

IN DEZE EDITIE Activiteiten Er was eens … Gillibillies Een klaptje met een buurtbewoner: Peter Decleer “Volg je buikgevoel” Dieven en andere griezels gespot op Sint Gillis De verhalenbus van Ann Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Woordje vanop de schoolbanken Vier het Leven neemt ouderen mee uit Ditjes en datjes

Pablo Annys Voorzitter Mintus


Activiteiten Wil je deelnemen aan een van deze activiteiten, kom dan gerust langs voor meer info en inschrijving. 't Reitje, Annuntiatenstraat 34 | 8000 Brugge T 050 32 60 95

Vast aanbod Maandag 10 u.

Spaanse conversatie voor matig gevorderden

11.30 u.

Spaanse conversatie

13.30 u.

Spaanse conversatie voor gevorderden

Dinsdag 9.30 u.

Digitale cursus (volgens aanbod)

10 u.

Genieten van klassieke muziek (om de 14 dagen)

13.30 u.

Brei- en haakclub

Woensdag 9.30 u.

Fotoclub

13.30 u.

Gezellige babbel

14 u.

Manillen

14 u.

Petanque vanaf april

Donderdag 9.45 u.

Franse praatgroep

14.30 u.

80-plus namiddag (elke 3de donderdag van de maand)

16 u.

Hommelspelen voor beginners

18 u.

Hommelspelen voor gevorderden

Vrijdag 9 u.

Samen koken (laatste vrijdag)

13.30 u.

Gezelschapsspelen

NIEUW IN APRIL

Infoavond over hand-, arm- en schoudermassage Heb jij ook zo’n nood aan … elkaar terug een hand geven … een schouderklopje … een welgemeende knuffel … iets wat nu al bijna 2 jaar niet zo vanzelfsprekend is … Is jouw antwoord JA, JA, JA …? Kom dan zeker naar onze infoavond over HAND-, ARM- en SCHOUDER-massage. Kom met iemand bij wie het goed en veilig voelt om samen te zijn, en aangeraakt te worden aan handen, armen en schouders. Er is geen voorkennis nodig van massagetechnieken. De massage van de armen en de schouders gebeurt doorheen de kledij. Dit gaat door op:

Je spulletjes verkopen? Noteer alvast deze datum! Zaterdag 14 mei organiseert de school Atheneum Brugge (zie p. 9) een zolderopruiming waar ook de buurtbewoners een standje kunnen krijgen om spulletjes te verkopen. Inlichtingen te verkrijgen via ’t Reitje.

• maandagavond 11/04/2022 van 19.45 tot 21.30 uur • zaterdagvoormiddag 23/04/2022 van 10 tot 11.45 uur

Wist je dat je in onze cafeteria dagelijks de krant kan komen lezen?

Programma van het buurtcentrum Het programma in het buurtcentrum hangt af van de coronamaatregelen die gelden op dat moment. Wij volgen strikt de regels en moeten sommige activiteiten daardoor annuleren. Het programma voor de komende maand vind je telkens in het buurtcentrum. Heb je zelf een ideetje, een voorstel om iets te organiseren of aan mee te werken? Of wil je iets vertellen in ons buurtkrantje? Kom dan zeker eens langs tijdens de kantooruren.

3


Er was eens … het buurtfeest Gillibillies Voor de start van het buurtfeest op Sint-Gillis moeten we teruggaan naar de zomer van 2014, meer bepaald zaterdag 30 augustus. De meest tastbare herinnering is de affiche die ik aan mijn venster had opgehangen, een cadeau van een vriendin voor mijn vijftigste verjaardag. Mijn huisje staat op die affiche afgebeeld, omdat mijn verjaardagsfeest letterlijk uitgroeide tot het eerste buurtfeest. We hadden een lange tijd met uitgebreide straatwerken moeten leven, wat best lastig was. Gelukkig werd er niet gegraven voor mijn deur. Er was door de werken geen verkeer in de straat en gaandeweg ontstond een pleintje waar buren een babbeltje sloegen, in de schaduw van de kerktoren van Sint-Gillis. Door mijn contacten bij de vrijwilligerscentrale hoorde ik over de mogelijkheden van de buurtcheque. Ik besloot een aanvraag te doen op naam van buurtcomité "Open Ramen en Deuren". Het was een ingeving van het moment, zonder verdere bedoelingen. De toestemming voor het feestje was snel geregeld. Het duurde van 14 uur tot 2 uur ’s nachts, met een DJ, bar en dansvloer voor mijn deur! Het werd een heerlijke avond. Buren en vrienden kwamen langs om de langste zomernacht af te sluiten met vuurkorven en ‘moeders gezelligheid’. Kort daarna staken we de koppen bij elkaar om een editie 2015 te lanceren, met meer voorbereiding en iets minder privé-allures. Het feest zou openstaan voor de hele buurt. Joannes was de eerste die zich kandidaat stelde om het initiatief te ondersteunen en medewerkers te zoeken. We droomden van een live optreden, samen met de talrijke muzikanten en muziekliefhebbers die rond de kerk woonden. Een vriend bedacht de sprekende naam "Sint-Gillibillies": het minifestival was geboren. Het verhaal groeide snel en werd zelfs iets te groot.

4

In 2014 hadden we 3 bakken pils verzet, in 2015 waren dat er plots 25!

Sint-Gillibillies vond nog één keer plaats, op 1 september 2018, met een mooie flyer. Mijn gevel werd geschilderd in het teken van de Brugse Zot. Onder stevige politiecontrole mochten we tot 22 uur feesten, daarna moest ik de mensen naar huis sturen. We moesten dus niet lang nadenken toen bleek dat we de faciliteiten van 't Reitje mochten gebruiken om ons geliefde buurtfeest in leven te houden. Op 7 september 2019 verhuisde alles naar een intussen vertrouwde plek: het fantastische feestplein bij 't Reitje. Elke eerste zaterdag van september zijn we er van de partij, en hopelijk nog voor lang! Bea Dehaene

We konden de toestroom niet goed aan en kampten met een tekort aan medewerkers. De flyers in 730 brievenbussen hadden hun dienst bewezen. Het werd alweer een heel gezellig feest, maar te weinig ‘buurtgericht’. De stad kende bij de volgende editie een vergunning toe tot 2 uur ’s nachts, maar dit was duidelijk tegen de zin van de omliggende hotels. Er volgde een lange periode van discussies, vergaderingen, getouwtrek met stad en politie om die ene dag op het jaar te ‘koesteren’ voor onze buurt. De strijd winnen tegen de hotels die het voor de toeristen opnamen, het kostte te veel energie.


5


Volg je buikgevoel! Dag beste buren, Ik ben Peter, geboren in Brugge in 1960. Ik woon sinds augustus 2016 in de Baliestraat. Mijn levensfilosofie is ‘Volg je buikgevoel!’ Dat is precies wat ik deed tijdens mijn actieve loopbaan. Ik had verschillende jobs, te veel om op te noemen. Zo was ik van 1989 tot 2003 barman in de Lokkedize. Maar het werken in de weekends werd erg vermoeiend, niettegenstaande de vele fijne contacten. Wat kon ik op mijn drieënveertigste nog doen? Ik besloot om via de VDAB een opleiding tot tuinmantuinonderhoud te volgen.

Groene vingers

Handige vrijwilliger

Na de opleiding kon ik aan de slag bij de groendienst van stad Brugge. Ik voelde dat ik mijn weg gevonden had, maar door mijn honger naar meer besliste ik om een cursus tuinaannemer-tuinarchitect te volgen bij Syntra. Dankzij de kennis die ik daar opdeed, kon ik aan de slag bij de groendienst van de Provincie. Eerst in Tillegembos en sinds een aantal jaar in Boeverbos (hoofdkantoor Provincie). Ik zou in 2022 ‘op rust’ kunnen gaan, maar ik voel mij nog veel te vitaal om die stap te zetten. ‘Rust roest’ zeggen ze.

Wat mij naadloos brengt tot het vrijwilligerswerk dat ik beetje bij beetje aan het opbouwen ben. Door mijn handigheid kwam vanuit het buurtcentrum ’t Reitje de vraag of ik iets wou maken voor Valentijn. Met paletten maakte ik een hart waar een lokale dichteres hartverwarmende teksten op schreef. In de winter van ’20-’21 hielp ik mee met het maken van kerstkransen die verdeeld werden in de straat en zorgden voor een warme kerstsfeer.

De frisse kleuren die de achterkant van de kast sieren, werden in samenspraak met enkele buurmeisjes (Chantal, Michelle en Melanie) deskundig aangebracht. En ook het opstellen van de kast was niet mogelijk geweest zonder mijn goeie vriend Rik. Waarvoor dank. Tijdens de koude wintermaanden hebben we het kastje binnen in de veranda van het buurtcentrum geïnstalleerd.

In 2021 vroeg het buurtcentrum ’t Reitje mij of ik een plantenruilkastje kon maken. Een top idee! Dankzij heel wat helpende handen en het deskundig advies van collega Guido werd het kastje tijdens het buurtfeest in september ingehuldigd.

Wist je dat … Nog een weetje? Ik ben aangesloten bij vzw Dégage! (www.dégage.be). Heel interessant voor mensen die bewust kiezen om geen auto te kopen. Maar natuurlijk ook, in mijn situatie, voor zij die een auto hebben en bereid zijn hem te delen. En wist je dat ik lid ben van een biologische bloemenpluktuin in Sint-Kruis, de Innengaard (innengaard.be)? Ze werken er met vrijwilligers en bieden verschillende bloemenpassen aan die jouw huis of dat van familie en vrienden fleuriger maakt. Ik zit nog boordevol projecten, die ongetwijfeld op het gepaste moment met de juiste mensen een vervolg zullen krijgen …

Onthulling van het plantenruilkastje op het buurtfeest 6

Ciao - Peter


Dieven en andere griezels gespot op Sint Gillis Thybris Gerin, bewoner van Sint Gillis, kwam in oktober op het idee om met een flyer de buurtbewoners warm te maken voor een leuke Halloween voor de kindjes uit de buurt. Wij vroegen Thybris hoe hij op dit hartverwarmende idee kwam.

fronsen, mocht ik er als Mega Mindy voor de deur staan met het dilemma “snoep of je leven”. Toch hoopte ik dat onze jongste generatie diezelfde euforie kon ervaren als ik vroeger, en ik stelde me de vraag of Halloween hier in de buurt wel leefde. Na topoverleg in de zetel met m’n vriendin, een poll op de Hoplr-app en een aantal positieve reacties voelde ik dat het griezelen hier in de straten wel een kans had.

Na enkel wind- en regenvlagen kwam rond 17u de zon even piepen en trakteerden enkele mensen van het Stoer Huus een dertigtal kindjes en hun ouders op een lekkere griezelige spinnensoep.

Ik haalde het stof van m’n grafische ontwerpvaardigheden en maakte een duizendtal ‘Trick or Treat’-flyers, die ik samen met mijn partner doorheen het Sint-Gilliskwartier in de bussen schoof.

“Bij het omslaan van de kalender naar de maand oktober keer ik zoals elk jaar in gedachten terug naar een nostalgische wereld van frisse boswandelingen, regenachtige filmavonden en dampende pompoensoep. Maar wat me vooral met de glimlach doet terugdenken aan die tijd, zijn de herinneringen aan Halloween. ’s Middags pompoenen snijden met de hulp van Martha Stewart op tv, om ze daarna vakkundig te etaleren aan het raam of naast de voordeur. Afhankelijk van waar het minste brandgevaar was en mama haar interieur minimaal verstoord zou worden. ’s Avonds op tocht door de buurt met m’n beste vrienden van de klas, verkleed als gesmolten kerstman, op zoek naar snoep en koek. Om dan ’s nachts de pipi op te houden bij het kijken naar een griezelfilm, de tanden dichtplakkend van de Chokotoff’s. Onvergetelijk … Zoveel jaar later zou het reconstrueren van die momenten niet meer hetzelfde zijn. En vermoedelijk zouden heel wat buren bedenkelijk hun wenkbrauwen

Of soms prutste, want er zaten een aantal pittige sleuven tussen. Respect voor de postbode. Maar goed, toen was het wachten geblazen. Stelselmatig verschenen steeds meer oranje flyertjes aan de ramen en kwam Halloween dichterbij. Ik had een grote zak voorverpakt snoep ingeslagen, met het idee dat ik die volgend jaar ook nog zou kunnen gebruiken. Maar niets was minder waar: tientallen spoken, heksen, Spidermans, Bumba’s … slaagden erin het baterijtje van m’n deurbel plat te krijgen en nog veel vlugger het snoep te komen opeisen. Fantastisch was het. Ook de buren waren blij verrast dat ze zoveel kinderen blij konden maken. Dit smaakt naar meer, dus volgend jaar opnieuw!”

Bedankt Thybris en de vele buurtbewoners die meegeholpen hebben aan dit initiatief!

Heb je ook een idee om iets te organiseren of wil je meehelpen? Laat het ons dan gerust weten.

7


Het verhaal achter het verhalenbusje ... Ik ben Ann, een 32-jarige buurtbewoner. Ik volgde een opleiding tot verpleegkundige en werkte verschillende jaren in de zorgsector. Eerst als psychiatrisch verpleegkundige en daarna als opvoeder. Ik miste het echter om creatief bezig te zijn. Van jongs af aan droomde ik ervan om schrijfster en verhalenverteller te worden. Op een dag, nu zes jaar geleden, trok ik mijn stoute schoenen aan en organiseerde ik een verhaalnamiddag voor kinderen. Helaas liep dat niet van een leien dakje: er was weinig respons. Dat veranderde wanneer ik mijn eigen verhalen begon te vertellen. Plots raakte alles in een stroomversnelling. Sinds kort trek ik rond met een verhalenbusje.

Meer informatie over het verhalenbusje? • www.troubadour21.be. • Volg Ann Vandenbossche op www.troubadour21.blog. • ann.vandenbossche2@gmail.com

Het busje is ontstaan uit een verlangen om verhalen en muziek te integreren in het dagelijkse leven van mensen.

Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Een Pro Duo-vrijwilliger: • ordent papieren • zet het klasseersysteem op punt • helpt mensen brieven en documenten te begrijpen • gaat met hen mee naar diensten of organisaties • helpt online informatie op te zoeken 8

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.


Woordje vanop de schoolbanken Samen petanquen of kaarten, ook dat wordt mogelijk voor de jongeren en de bezoekers van het buurthuis. Als ons subsidiedossier bij GO!-centraal (dank voor de hulp, centrumverantwoordelijke Nancy David!) goedgekeurd wordt, openen we na de zomervakantie een ‘street workout zone’ of calisthenicsparkje. Toegang zal mogelijk zijn via ’t Reitje, buiten de schooluren. Verder staan we open voor sportieve inspiratie uit de buurt, zoals de fietsexperten tijdens het voorbije WK tijdrijden. Onze ruimtes kan je voor een kleine vergoeding (verzekering, schoonmaak) huren voor activiteiten die een meerwaarde vormen voor ons personeel, de leerlingen en de ouders.

Samen buurten? Graag! Jullie kennen Atheneum Brugge vast van aan de buitenkant, vanaf de Annuntiatenstraat of de Sint-Clarastraat. Maar zagen jullie het domein al aan de binnenkant? Er is een grote groene speelplaats met sportveld en maar liefst 3 sportzalen. Daarnaast is er een kleine zaal met podium en een grote refter voor activiteiten. Die ruimtes willen we inzetten als meerwaarde in de buurt. In 1851 openden de deuren van het Koninklijk Atheneum. We leidden hele generaties wetenschappers, taalkundigen en technisch geschoolden op. Vaak waren het buurtbewoners en Bruggelingen, maar intussen vinden jongeren van kilometers ver de weg naar hier.

We willen erg graag het contact met onze buren terug oppikken en hun visie en levensverhaal delen met onze jongeren. Dat is de laatste jaren te weinig gebeurd en zien we dan ook graag veranderen. Onlangs startten we een samenwerking met Buurtcentrum ’t Reitje. We promoten voortaan sportlessen ’s avonds voor de hele buurt, aan een democratische prijs.

En dan nog dit: op 14 mei 2022 organiseren we een zolderopruiming en -verkoop om onze werking te financieren en een partnerschooltje in India te steunen. We bieden leuke gadgets aan die nu stof liggen te vergaren. Met een stand van buurtbewoners erbij wordt het pas echt fijn! Als buurtbewoner krijg je voorrang om ruimte te reserveren voor de verkoop. Zeggen deze ideeën je wel wat? Wil je meer info of heb je zelf een voorstel? Mail me op veerle.schelstraete@ atheneumbrugge.be of loop even binnen bij ’t Reitje, onze absolute superbuur! Hartelijke groeten, Veerle Schelstraete Directie Atheneum Brugge

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Nancy David: 050 32 60 95 of mail naar reitje@mintus.be

9


Vier het Leven neemt ouderen mee uit

Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge. Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.


Ditjes & datjes

Een dankwoordje van Nancy, verantwoordelijke van het buurtcentrum The top of the bill van 2021 voor onze buurt was het buurtfeest in september, ondertussen enkele maanden geleden. Ik kijk met een erg warm gevoel terug op dit mooie buurtfeest. Warm, want het was mooi weer. Maar vooral hartverwarmend om te zien hoe gelukkig iedereen er bij liep. Wat hadden we elkaar gemist! Ik zag vrienden in elkaars armen vliegen, met een innige omhelzing tot tranen toe. Vriendinnen die al roepend naar elkaar toeliepen. Ik krijg er opnieuw kippenvel van. Het buurtcomité onder leiding van Bea en Joannes had pas in augustus groen licht gekregen van de dienst vergunningen, dus de laatste weken was het alle hens aan dek. En de hens waren er zeker, amai wat een teamspirit! Alles liep op wieltjes, de sfeer was op en top en de muzikanten waren blij met de enthousiaste menigte. Er werd gezongen, gedanst en vooral veel gebabbeld. Gastvrouw Els kondigde de muzikanten aan en maakte de menigte warm om een vrije bijdrage te leveren voor de muzikanten. Enkele vrijwilligers van het Stoer Huus hadden een mooi kinderspel in elkaar geknutseld. Een twintigtal kindjes kon zo genieten van een uitgestippeld parcours op het speelpleintje. Er werden tekeningen op de stoep getekend, spelletjes gespeeld … Een echt festijn voor de allerkleinsten. De aanwezige buurtbewoners konden genieten van spijs en drank. De worstjes en zelfgemaakte loempia’s van An vlogen de pan uit. Chris, de chef van de bar, had haar handen meer dan vol.

Op naar een nog betere dienstverlening voor jou! Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

1. Lokalen van het BC gebruiken? De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

2. Het wassalon gebruiken? De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

3. Bij ons douchen? Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

En dan was er nog het plantenruilkastje dat op het feest werd ingehuldigd door de notabelen, ontworpen en gemaakt door Peter. Ondertussen zorgden Claudine en Chris ervoor dat iedereen een droogje en natje kreeg tijdens de inhuldiging. Bedankt aan de vele mensen die intussen al plantjes en stekjes geschonken hebben. Een dikke, dikke merci aan alle vrijwilligers om van dit buurtfeest een topfeest van de maken! 11


POËZIE VERRIJKT

Houden van Houden van Het is meer dan gewoon ik hou van je Het is meer dan gewoon verlangen steeds bij je willen zijn Meer dan gewoon naast je staan De ganse dag samen hand in hand je levensweg gaan Houden van Het is begrijpen hoe je denkt of niet denkt. Horen wat je me zegt of niet zegt. Luisteren naar je verhaal Al is het in een andere taal Houden van als ik niet steeds je mening deel of je hebt een hoog woord teveel Wanneer ik me in jou vergis, toch nog voelen dat ik je mis. Annie Vanthournout, buurtbewoonster

Repair Café Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar toch wat hapert? Een trui met mottengaatjes? Weggooien? Neen toch!

Samen naar een duurzamere samenleving Vaak gooien we dingen weg die na een eenvoudige herstelling terug perfect bruikbaar zijn. Helaas weten steeds minder mensen hoe je iets makkelijk kunt herstellen. Gelukkig is er zoiets als het Repair Café, waar je het nodige materiaal én professionele hulp vindt om je spullen te herstellen en ze zo een tweede leven te geven. Een grote stap richting meer duurzaamheid: het gebruik van grondstoffen, die nodig zijn om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, net als de CO² uitstoot. In het Repair Café kijken we op een andere manier naar onze spullen en streven we samen naar een meer duurzame en groene samenleving. Ook met de Mintus buurtcentra dragen we ons steentje bij. In 2022 organiseren we volgende Repair Cafés: • 29 januari 2022: Buurtcentrum De Balsemboom (LDC) • 19 maart 2022: Buurtcentrum Sconevelde Opgelet: het Repair Café gaat door in ‘t Couvent, Kanunnik Decoeneplein 1 te Sint-Kruis.

Volgende personen werkten mee aan deze editie : Dirk, Rudy, Bea, Joannes, Peter, Chris, Andre, Claudine, Els, Chantal, Sien, An, Veerle directeur van het Atheneum, Pieterjan, Hilde, Maggy, Doreen, Jean-marie, Annie, Thybris en andere medewerkers van het Stoer Huus Wij willen in het bijzonder Dirk Bruyneel (fotograaf op het buurtfeest) en Rudy Defoort (foto voorpagina) bedanken voor het aanleveren van de prachtige foto’s die dit buurtkrantje naar een hoger niveau brengen.

• 14 mei 2022: Buurtcentrum d’ Oude Stoasie • 24 september 2022: Buurtcentrum Ter Leyen (LDC) • 19 november 2022: Buurtcentrum De Garve (LDC) Het Repair Café gaat telkens door op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Tot een half uur voor het einde van een Repair Café kan je nieuwe spullen voor herstelling binnenbrengen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Volg ons op: Facebook, Hoplr of via onze website.

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Ontwerp: digicreate.be

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Druk: Mediatopper

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Papier: 100% gerecycleerd papier


BUURTKRANT 't Werftje JANUARI-MAART 2022

Grote opkomst bij de Halloweensneukeltocht Lees meer op p. 8


Voorwoorden BUURTCENTRUM 'T WERFTJE Werfstraat 88, 8000 Brugge (Christus Koning) Lijn 4 / 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 53 / 88 / 90 Halte Nicolas Gombertstraat Om de vijf minuten. LDC 't Werftje

Ashley Vanhoorde T 050 32 60 50 GSM 0470 63 38 60 E ashley.vanhoorde@mintus.be

Beste Bruggeling, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten. Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar.

Beste buur, De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad. Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek.

We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www.dienstencentra-brugge.be. We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten! Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker. Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Ashley Vanhoorde 2

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Ashley Vanhoorde: T 050 32 60 50 of mail naar ashley.vanhoorde@mintus.be


Wandelvoetbal ’t Werftje Daring Brugge Elke dinsdagnamiddag verzamelen we met een tiental mannen omstreeks 15.30 u. in sportzaal Tempelhof om een balletje te trappen. Geen zaalvoetbal, geen minivoetbal, wel wandelvoetbal. De leeftijden variëren tussen 55 en 80 jaar. Aan het woord vandaag twee ‘monumenten’ die vertellen waarom zij destijds kozen voor het wandelvoetbal.

Dirk Van Tieghem (63 jaar) Hoe lang speel je al bij ’t Werftje?

Robert De Graeve (68 jaar) Wanneer ben je begonnen met wandelvoetbal? Ik ben in 2018 begonnen, iets nadat Dirk is beginnen trainen bij de club.

Waarom wandelvoetbal? Ik voetbal sinds mijn 9 jaar en heb de jeugdreeksen tot en met het B-elftal bij Club Brugge doorlopen. Daarna speelde ik nog 15 seizoenen in de provinciale reeksen. Voetbal is een spel dat mij erg boeit en het was ook een manier om terug wat meer sociale contacten te hebben. Ik had het gevoel dat ik, door ouder te worden, een beetje verdween uit de maatschappij. Dankzij wandelvoetbal kwam ik terecht in een leuke groep die uiteindelijk echte vrienden zouden worden. Het is ook een pluspunt dat we mogen spelen in deze mooie zaal.

Waarom de keuze voor ’t Werftje? Als oud OCMW-raadslid was de keuze voor ’t Werftje snel gemaakt. Ik spring ook af en toe eens binnen in het buurtcentrum, daar kennen de mensen mij ondertussen al. Ik speel er af en toe eens biljart. Het sociale aspect is erg belangrijk voor mij.

Ik ben bijna 4 jaar actief als speler bij ’t Werftje. Het was mijn broer die me vertelde dat de Club Brugge Foundation ging starten met trainingen wandelvoetbal. Aangezien ik altijd gevoetbald heb, stelde hij voor dat ik het eens zou proberen. Een speler van ’t Werftje nam ook deel aan die trainingen en zo ben ik dan ook naar ’t Werftje gekomen.

Wat is de drijfveer voor het spelen? Ik wou actief zijn, bewegen. Maar ook de vriendengroep die er is ontstaan en het sociaal contact achteraf zijn voor mij een belangrijke reden om te blijven komen. Ik ben ook heel blij met het engagement van Mintus en Daring Brugge, dankzij wie we in de beste omstandigheden kunnen spelen.

Zijn er zaken veranderd doorheen de jaren? In het begin was de ploeg nog in opbouw en waren er trainingen met slechts 4 spelers. In de loop der jaren zijn er veel spelers bij gekomen en ook een paar terug gestopt. Nu zijn we elke week met minstens een 10-tal spelers.

3


Bewegen doet leven!

Badmintonnen In België kent iedereen Yuhan en Lianne Tan, broer en zus die top zijn in badminton en onze ambassadeurs in deze sport. In ’t Werftje hebben we ook zo’n duo: broer en zus Magda en Charles Wittevrongel. Wekelijks staan ze op het veld voor een leuke namiddag sport.

Op 2 december herstart Didier zijn sportlessen in ’t Werftje. Op donderdagmorgen start hij om 9.30 u. met aquagym in het zwembad Jan Guilini. In de namiddag is er om 14 uur fitbal en om 15.15 u. figuurturnen in ’t Werftje zelf. Na een lange tijd te hebben stilgezeten, zullen we snel te weten komen wie de video’s heeft gevolgd tijdens de lockdown!

Verzekering

Waarom badminton? Omdat het na voetbal de tweede meest gespeelde sport is. Het is leuk, je bent in beweging en het sociale contact is ook meegenomen (want we spelen twee tegen twee).

Voor onze activiteiten kan je je laten verzekeren. Deze loopt van 1 januari t.e.m. 31 december.

Waar en hoe? We spelen elke dinsdag in sporthal Tempelhof van 16 tot 18 uur. Op donderdag spelen we van 14.30 u. tot 16.30 u. in sporthal De Polder te Dudzele.

Je kan kiezen voor: • een niet-sportieve verzekering: € 2,60 • een sportieve verzekering: € 4,40

Kostprijs? Je betaalt slechts €1,50 per gespeeld uur.

Meer info? Bel naar 050 32 60 50, mail naar ashley.vanhoorde@mintus.be of kom langs in buurtcentrum ’t Werftje.

Vacatures Clubleiders en begeleiders fietsclub In april zouden we graag terug van start gaan met onze fietsclub. Hiervoor zoeken we nog clubleiders die de routes uitstippelen en begeleiders die alles in goede banen willen leiden. Ben jij een fervent fietser en wil je hieraan meewerken? Stel je dan kandidaat bij de centrumverantwoordelijke van ’t Werftje via 050 32 60 50 of ashley.vanhoorde@mintus.be.

Hobbykok Ben jij iemand met culinair talent? We zoeken een hobbykok voor de soepenclub of een andere kookactiviteit. Ook hiervoor kun je je aanmelden via 050 32 60 50 of ashley.vanhoorde@ mintus.be. 4

Activiteiten kalender JANUARI Vrijdag 14 januari om 14 uur Nieuwjaarsreceptie met aperitief en tal van hapjes waaronder oesters, broodje beenham, scampi, lepelhapje, ... Kostprijs: 20 euro Vrijdag 28 januari om 14 uur Dag van de Gegevensbescherming: twee factor authenticatie Kostprijs: 1 euro

FEBRUARI Dinsdag 8 februari om 14 uur 80-plusnamiddag: Bingo met taart en koffie Kostprijs: 6 euro Maandag 14 februari om 14 uur Tearoomnamiddag met Valentijnsgebak Kostprijs: 4 euro

MAART In maart gaan we iets doen rond Complimentendag (dinsdag 1 maart) en willen we een facebookactie opzetten rond Wereld Downsyndroomdag (maandag 21 maart). Spring zeker eens binnen in ’t Werftje voor meer informatie.


Vier het Leven neemt ouderen mee uit

Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge. Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

5


Ditjes & datjes

… het tijdelijke kunstwerk van de triënnale werd omgevormd tot een blijvend kunstwerk? Stad Brugge besliste om het aan te kopen. Zo is onze buurt terug een stukje cultuur rijker!

Op naar een nog betere dienstverlening voor jou! Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

1. Lokalen van het BC gebruiken? De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

2. Het wassalon gebruiken?

… het speelplein op het werfplein een metamorfose onderging? Op zaterdag 23 oktober was er de plechtige opening. We wensen iedereen veel speelplezier!

De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

3. Bij ons douchen? Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

6

… de kasten in de polyvalente zaal vervangen werden door nieuwe exemplaren die nu ook plaats bieden aan de fitballen?


Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Een Pro Duo-vrijwilliger: • ordent papieren • zet het klasseersysteem op punt • helpt mensen brieven en documenten te begrijpen • gaat met hen mee naar diensten of organisaties • helpt online informatie op te zoeken

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons.

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.

OCMW Brugge vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Repair Café Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar toch wat hapert? Een trui met mottengaatjes? Weggooien? Neen toch!

Samen naar een duurzamere samenleving Vaak gooien we dingen weg die na een eenvoudige herstelling terug perfect bruikbaar zijn. Helaas weten steeds minder mensen hoe je iets makkelijk kunt herstellen. Gelukkig is er zoiets als het Repair Café, waar je het nodige materiaal én professionele hulp vindt om je spullen te herstellen en ze zo een tweede leven te geven. Een grote stap richting meer duurzaamheid: het gebruik van grondstoffen, die nodig zijn om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, net als de CO² uitstoot. In het Repair Café kijken we op een andere manier naar onze spullen en streven we samen naar een meer duurzame en groene samenleving.

Ook met de Mintus buurtcentra dragen we ons steentje bij. In 2022 organiseren we volgende Repair Cafés: • 29 januari 2022: Buurtcentrum De Balsemboom (LDC) • 19 maart 2022: Buurtcentrum Sconevelde Opgelet: het Repair Café gaat door in ‘t Couvent, Kanunnik Decoeneplein 1 te Sint-Kruis.

Het Repair Café gaat telkens door op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Tot een half uur voor het einde van een Repair Café kan je nieuwe spullen voor herstelling binnenbrengen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

• 14 mei 2022: Buurtcentrum d’ Oude Stoasie • 24 september 2022: Buurtcentrum Ter Leyen (LDC) • 19 november 2022: Buurtcentrum De Garve (LDC) 7


Buurtwerking Stubbekwartier Zondag 31 oktober 2021 vond onze jaarlijkse Halloweensneukeltocht plaats. Heks Covidia was super tevreden met de grote opkomst! En zeker met de enthousiaste kinderen die de verschillende opdrachten tot een goed einde brachten. Ze kregen elk een heksendiploma. Met 75 deelnemers konden we opnieuw rekenen op een bijzonder geslaagde en smakelijke editie. Hartelijk dank aan alle helpers en in het bijzonder aan het culinaire topteam!

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Ontwerp: digicreate.be

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Druk: Mediatopper

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Papier: 100% gerecycleerd papier


BUURTKRANT Sconevelde JANUARI-MAART 2022


Voorwoorden Beste Bruggeling,

BUURTCENTRUM SCONEVELDE Brieversweg 334 8310 Male Lijn 6 / 98 Halte Sint Kruis Poortersstraat Om de twintig minuten. OC Sconevelde Eveline Wulbrecht T 050 32 60 57 GSM 0470 64 45 29 E eveline.wulbrecht@mintus.be

2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten. Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar. We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Beste buur, De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad. Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek. In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www.dienstencentra-brugge.be. We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten! Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker.

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Openingsuren Buurtcentrum Sconevelde Open op maandag, dinsdag en vrijdag, telkens van 9 tot 17.30 uur. Je kunt er die dagen ook terecht om iets te drinken of om te genieten van een heerlijke wafel of ijscoupe. Openingsuren van de bar: van 11 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

IN DEZE EDITIE

Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Eveline Wulbrecht

De vergeten grandeur van de paardenkoersen op Maleveld

P. 7


Activiteiten Onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen.

Tearoomnamidag Elke 2de dinsdag en laatste vrijdag van de maand

Bezoek aan de tentoonstelling ‘It’s only a matter of time’ van Strook i.s.m. BC De Garve (LDC) Deze tentoonstelling is verspreid over drie locaties in Brugge. Het tentoongestelde werk weerspiegelt het verhaal van oude, verweerde materialen die verwerkt worden in nieuwe kunstwerken. Waar: Het Groeningemuseum, de O.L.V.-kerk en het St-Janshospitaal. Deze drie plaatsen liggen niet ver van elkaar en zijn dus ook geschikt voor iedereen die niet houdt van grote wandelingen. Wanneer: maandag 7 februari Afspraak om 14 uur aan de ingang van het Groeningemuseum - Dijver 12 - 8000 Brugge We beperken de inschrijvingen tot 15 personen, dus wees er snel bij!

Nieuwjaarsreceptie Op 18 januari om 15 uur nodigen we jullie graag uit om te toasten op het nieuwe jaar! We voorzien bubbels en lekkere hapjes. Breng alvast je vrienden mee … • Inschrijven kan in Sconevelde t.e.m. 11 januari 2022 • Prijs: € 5

Valentijnsetentje Op dinsdag 15 februari serveren we een heerlijk Valentijnsmenu. Aperitief Tomatensoep met balletjes

… je onze activiteiten kan volgen via Facebook en op Hoplr Male?

Ardeens varkenshaasje roze pepersaus, wintergroenten en verse kroketten Coupe d'amour

Prijs: € 25 Inschrijven kan t.e.m. 5 februari 2022 3


Maak kennis met enkele kunstenaars van Male Yves Leterme Ik ben al meer dan 30 jaar intensief bezig met kalligrafie en letterkunst. Wat begon als een hobby, werd al snel een passie en vanaf 2010 mijn beroep. Kalligrafie is veel ruimer dan louter ‘schoonschrift’. Het is een kunstvorm waarbij een nauwe band ontstaat tussen woord en beeld. Zo kan de kalligraaf door een zorgvuldig uitgekozen lettertype, kleur, compositie en techniek de woorden kracht bijzetten en er een emotionele lading aan toevoegen. Als freelance kalligraaf werk ik meestal in opdracht, maar ik vervaardig ook vrij werk waarin ik naar hartenlust kan experimenteren. Ook geef ik ontzettend graag les. Mijn agenda was tot voor corona erg gevuld met workshops en presentaties overal ter wereld. Nu gebeurt dat grotendeels online.

Contact: yvesleterme@skynet.be

Inge De Meyer Sinds 6 jaar ben ik gepassioneerd door keramiek. Door het draaien van de schijf is elk object uniek. Ik maak alles voor de gedekte tafel: borden, schalen, theemokken, koffiekopjes … Door ze op een zeer hoge temperatuur met glazuur te bakken in een keramiekoven, krijgen alle objecten een mooie glanzende kleur. Alles is vaatwasbestendig en dus ideaal voor dagelijks gebruik.

Eens je begonnen bent met deze ambacht, kan je het niet meer loslaten … Contact: inge.demeyer1962@gmail.com

4 4


Grafiek is bij ons een eerder onbekende en weinig geliefde kunstvorm. Met mijn experimenten en creaties wil ik dan ook het grafiek ambacht promoten.

Jean-Marie Petyt De microbe van het etsen heeft me sinds enkele jaren te pakken. Een lijn en diverse etstechnieken zorgen voor een creatief en artistiek resultaat. Grafiek is nog een zuivere ambacht: het voorbereiden van de plaat, de creatie van een beeld op de plaat, het aanbrengen van inkt en het teveel aan inkt weloverwogen wegnemen.

Ik schrijf ook regelmatig een gedicht. Mijn gedichten roepen beelden op, mijn grafisch werk baadt dan weer in poëzie. Contact: petyt.j@skynet.be

Maar grafiek is nog zoveel meer: lino- en houtgravure, tetrabrik als drager, combinaties met diverse andere materialen (pastelkrijt, houtskool, collage), enz.

Noteer alvast in je agenda:

Deze kunstvorm geeft me een zinvol tijdverdrijf en de kans om mij via beeld uit te drukken.

Op zaterdag 23 en zondag 24 april 2022 organiseren we een kunsttentoonstelling/ demonstratie in Buurtcentrum Sconevelde. Volgende kunstenaars zullen aanwezig zijn: • • • • •

Yves Leterme (Kalligrafie) Jean-Marie Petyt (Grafische kunst) Pia Burrick (Glaskunst) Marc Engelbeen (Houtsnijden) Inge De Meyer (Keramiek)

Dit is een unieke kans om kennis te maken met jouw buur-kunstenaar! Kom gerust de werken bewonderen. De inkom is gratis. Meer informatie/publiciteit over dit Kunstweekend volgt. 5 5


Nieuws van onze partners

Bibliotheek Sint-Thomas Tussendoortje ‘Het huis met de gele deur’

MaleWaarWijWonen Kerst in Male “Tractoren Kerstrun - Kerstdrink” op 17 december 2021 • Vanaf 17 uur start in de Hofdamestraat een rondrit van 10 oldtimer tractoren, versierd met kerstlichtjes. Zo brengen ze kerstsfeer in de straten van Male. Aankomst is voorzien om 19 uur in Sconevelde, waar de prijsuitreiking van een fotozoektocht zal plaatsvinden. • Vanaf 18 uur muzikale animatie in Sconevelde

Herdenkingsviering E.H. Michiel Hostens en overleden leden van Male, waar wij wonen Zondag 16 december om 10.30 uur in de Kerk St.-Thomas van Kantelberg met aansluitend een nieuwjaarsreceptie.

Met ‘Tussendoortje’ organiseert de bibliotheek van Brugge originele voorleesmomenten om kinderen op alle mogelijke manieren warm te maken voor boeiende verhalen. Na het voorlezen is er een creatieve activiteit, zodat het verhaal ‘tussen de oortjes’ blijft hangen. Deze momenten zijn voor verschillende leeftijden en volledig gratis. Buurtcentrum Sconevelde en bibliotheek Sint-Thomas slaan de handen in elkaar en organiseren in februari het Tussendoortje ‘Het huis met de gele deur’. Karin Robert zal het verhaal voorlezen en de aansluitende crea-activiteit begeleiden. Dit voorleesuurtje richt zich tot kinderen van 3 tot 6 jaar. In het huis met de gele deur wonen zeven kinderen. Zeven! Maar hoe druk het hier elke dag ook is, de mama’s zijn dol op hun grote kroost. Zeven kleine mensjes, elk met een eigen verhaal. En of dat nu een boos, een verlegen, een wild of een heel erg stil verhaal is: ze mogen allemaal verteld worden. Wanneer: woensdag 9 februari 2022 van 14 tot 15 uur Waar: Buurtcentrum Sconevelde, Male (Sint-Kruis) Inschrijven is gratis, maar noodzakelijk: • aan de balie van bibliotheek Sint-Thomas of bibliotheek De Zorge • op 050 83 37 60 • via dezorge.bibliotheek@brugge.be Alle info over de Tussendoortje voorleesmomenten vind je op brugge.bibliotheek/tussendoortjes

6


Quiz Unicef Brugge Zin in een avondje brainstormen en plezier? Kom dan zeker naar de jaarlijkse QUIZ van UNICEF BRUGGE! Ook op deze 10de editie geldt het motto “altijd prijs”! De volledige opbrengst van de avond gaat naar UNICEF België. Wanneer? Zaterdag 19 maart 2022 om 19.30 u. Waar? @OLVA Assebroek - Collegestraat 24 Prijs? € 30 per tafel van max. 5 personen Inschrijven via brugge@unicef.be Interesse om sponsor te worden van onze quiz? Laat het ons zeker weten op brugge@ unicef.be.

Voordracht ‘De vergeten grandeur van de paardenkoersen op Maleveld’ i.s.m. Buurtcentrum Sconevelde Van 1861 tot 1893 werden op het Maleveld jaarlijks paardenkoersen gereden. De renbaan lag in het midden van het Maleveld, was minstens twee kilometer lang en telde negen hindernissen. Vooral de paardenrennen die tussen 1861 en 1869 georganiseerd werden, straalden grandeur uit. Ze waren even belangrijk als Waregem Koerse. Op de eerste editie ware naar schatting 30.000 kijklustigen aanwezig. In 1866 vereerden koning Leopold II en koningin Maria Hendrika de rennen met hun bezoek. De geschiedenis van de paardenkoersen op Maleveld was in de vergetelheid geraakt. Maar dankzij de recente vondst van belangrijke archiefstukken kon ze weer tot leven worden gewekt. Wanneer: dinsdag 29 maart 2022 om 19.30 u. Waar: Buurtcentrum Sconevelde, Male (Sint-Kruis) Inschrijven is noodzakelijk via deze link: brugge.bibliotheek.be/paardenkoersen-male

Markant Male Markant biedt fijne activiteiten aan voor vrouwen, waar ontdekken, beleven en genieten centraal staan. We zetten in op leerrijke, culturele en verbindende activiteiten: samenkomen met vriendinnen, ontdekkingen doen in eigen buurt, inspirerende vrouwen ontmoeten, even tijd maken voor jezelf, genieten van het leven. Benieuwd? Leer Markant beter kennen via de website www.markantvzw.be of via Facebook markantfanpagina Interesse om aan te sluiten? Neem contact op met Martine De Wilde via martine.de.wilde@hotmail.com

Het inkomgeld (€ 5) kan ter plaatse betaald worden.

Heb je leuke ideeën, voorstellen voor buurtactiviteiten, …? Laat het ons weten! We ondersteunen je graag bij je engagement. Heb je na het lezen van deze buurtkrant zin gekregen om hieraan mee te werken? Ben jij iemand die graag rebussen, cartoons of een quiz maakt? Of heb je een neus voor de interessante verhalen van buurtbewoners en kan je die mooi neerschrijven? Dan ben jij de persoon die we zoeken! Daarnaast zijn we op zoek naar: • leuke foto’s en sfeerbeelden van Male (van evenementen, mooie plekjes …) • bekende figuren, woonachtig in Male Geïnteresseerd? Neem gerust contact op met de centrumverantwoordelijke.

7 7


Vier het Leven neemt ouderen mee uit

Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge. Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

8

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.


Repair Café i.s.m. Welzijnsschakel Kantel Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar toch wat hapert? Een trui met mottengaatjes? Weggooien? Neen toch!

Ook met de Mintus buurtcentra dragen we ons steentje bij. In 2022 organiseren we volgende Repair Cafés:

Samen naar een duurzamere samenleving

Opgelet: het Repair Café gaat door in ‘t Couvent, Kanunnik Decoeneplein 1 te Sint-Kruis.

Vaak gooien we dingen weg die na een eenvoudige herstelling terug perfect bruikbaar zijn. Helaas weten steeds minder mensen hoe je iets makkelijk kunt herstellen. Gelukkig is er zoiets als het Repair Café, waar je het nodige materiaal én professionele hulp vindt om je spullen te herstellen en ze zo een tweede leven te geven. Een grote stap richting meer duurzaamheid: het gebruik van grondstoffen, die nodig zijn om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, net als de CO² uitstoot. In het Repair Café kijken we op een andere manier naar onze spullen en streven we samen naar een meer duurzame en groene samenleving.

• 29 januari 2022: Buurtcentrum De Balsemboom (LDC) • 19 maart 2022: Buurtcentrum Sconevelde

• 14 mei 2022: Buurtcentrum d’ Oude Stoasie • 24 september 2022: Buurtcentrum Ter Leyen (LDC) • 19 november 2022: Buurtcentrum De Garve (LDC) Het Repair Café gaat telkens door op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Tot een half uur voor het einde van een Repair Café kan je nieuwe spullen voor herstelling binnenbrengen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

9


Vrijwilligers van Sconevelde Vrijwilligers in de kijkers Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger (27/02-06/03) zetten we de mensen van Sconevelde in de kijker Met 24 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Buurtcentrum Sconevelde inzetten.

Sommigen doen dat elke dag opnieuw, anderen maken zich af en toe vrij. De één heeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zetten zich onbezoldigd en uit vrije wil in voor onze organisatie. Ze zetten hun talenten in en doen dat met veel plezier en voldoening. Dikke merci voor jullie inzet!

Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Een Pro Duo-vrijwilliger: • ordent papieren • zet het klasseersysteem op punt • helpt mensen brieven en documenten te begrijpen • gaat met hen mee naar diensten of organisaties • helpt online informatie op te zoeken

10

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.


Op naar een nog betere dienstverlening voor jou! Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken: 1. Lokalen van het BC gebruiken?

3. Bij ons douchen?

De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

2. Het wassalon gebruiken?

4. Eten in één van de centra?

De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Eveline Wulbrecht: T 050 32 60 57 of mail naar eveline.wulbrecht@mintus.be 11


Sfeerbeelden

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Ontwerp: digicreate.be

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Druk: Mediatopper

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Papier: 100% gerecycleerd papier


BUURTKRANT Sint-Jozef

BUURTKRANT NR 4 / JANUARI-MAART 2022

Gekke pannenkoeken tijdens Speelbus activiteit Lees meer op p. 16


In deze editie

Voorwoord + inhoud Projecten Vier het Leven In de buurt Zorgen voor morgen wedstrijd Buurtcentrum Bibliotheek de Garve Scholen

5

Speelbus Gezond & fruitig Diensteverlening

Vieren het Leven neemt ouderen mee uit

Hou jij je stoep proper? Administratieve hulp

16 Speelmateriaal uit de speelbus

Voorwoord Beste buurtbewoners, Op het ogenblik van het schrijven van dit voorwoord is er opnieuw sprake van een nieuwe (4de) coronagolf. Echter, door een doorgedreven vaccinatie en als we ons houden aan alle veiligheidsvoorschriften kunnen we ongetwijfeld ook deze golf weer overwinnen! In het buurtcentrum en buurthuis kunnen, tot nadere richtlijnen, de voorziene activiteiten, de werkingen en de dienstverlening blijven doorgaan. Met het scannen van ieders coronapas bij het betreden van de centra kunnen we blijven elkaar zien, ontmoeten, deelnemen aan … Het warmste doel van Sint-Jozef kunnen we nu reeds omschrijven als een succes. Dankzij jullie deelname aan de verschillende acties (spaghettimaaltijd, pannenkoekennamiddag, hutsepotavond, snoep en ge-haakt-ballen verkoop …) is er een aardig bedrag ingezameld. Ons warmste doel is circusschool Woesh. De overeenkomst is dat Woesh deze middelen gebruikt om doorheen het jaar op verschillende pleinen en straten circusinitiatie aan te bieden voor de kinderen en jongeren van Sint-Jozef. Het totale bedrag van deze actie werd bekendgemaakt tijdens de kerstmarkt van 22 december ll. Deze kerstmarkt viel echter tussen het schrijven en verschijnen van deze buurtkrant. Uiteraard komen we hier in de volgende buurtkrant uitvoerig op terug! Ook het bezoek van Sinterklaas aan Sint-Jozef komt ongetwijfeld aan bod. In deze buurtkrant hebben we ook aandacht voor nieuw opgestarte initiatieven zoals de Brooderij en het project Bouwstof van De Batterie. Maar ook bestaande initiatieven worden onder de loep genomen, zoals het soepsalon en de bingomogelijkheden. Initiatieven die bewijzen dat Sint-Jozef leeft! We hopen dat jullie hebben genoten van de voorbije kerst- en nieuwjaarsdagen. Donkere, korte dagen die hopelijk werden opgevuld met aanwezigheid van familie en vrienden en positieve vibes vanuit de buurt. Vergeet niet dat een welgemeende kerst- en/of nieuwjaarswens naar je buren of mensen die je ontmoet tijdens een wandeling wonderen kan doen! Tot gauw,

Dirk De fauw Burgemeester 2

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus


Projecten

Samenaankoop Energie Je leest het overal en wellicht heb je het zelf ook gemerkt: de prijzen van elektriciteit en gas bereiken momenteel ongekende hoogtes. Heel wat gezinnen doen al tal van inspanningen om hun energieverbruik te verminderen. Denk maar het investeren in ledverlichting, het aankopen van energiezuinige toestellen en de tellers in onze meterkast wat nauwlettender in de gaten houden. Gelukkig zijn er nog andere manieren om te besparen op je energiefactuur. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een groepsaankoop voor gas en elektriciteit. Verschillende organisaties bieden intussen dergelijke groepsaankopen aan, ook de Provincie West-Vlaanderen. Bovendien zorgt de Provincie West-Vlaanderen niet enkel voor een goedkoper tarief, maar is de energie die we via de groepsaankoop afnemen groen. Heb je interesse, twijfel dan niet om je in te schrijven. Hoe meer deelnemers, hoe beter de prijs!

Meedoen aan de ‘samenaankoop’ doe je in 5 eenvoudige stappen:

Inschrijven Je kan je gratis en vrijblijvend inschrijven tot en met dinsdag 8 februari 2022. Neem een jaarlijkse afrekening of slotfactuur bij de hand en vul je gegevens in enkele minuten in.

Veiling Op woensdag 9 februari 2022 wordt een veilig georganiseerd. Energieleveranciers brengen daarbij hun beste bod uit voor een éénjarig contract voor 100% Belgische groene stroom en/ of gas.

Repair café

Persoonlijk voorstel

Tijdens een Repair café is iedereen welkom met defecte spullen die mogelijks nog hersteld kunnen worden (elektrische toestellen, fietsen, computers …). Zo passeerden o.a. volgende zaken de handen van de herstellers: een oven, een stofzuiger, een klok en een slijpschijf.

Op vrijdag 25 februari 2022 ontvang je een persoonlijk voorstel waarop je kan zien hoeveel je kan besparen.

Beslissen Tot en met maandag 28 maart 2022 kan je via je persoonlijk voorstel aangeven of je op het voorstel ingaat.

Start contract Aanvaard je het aanbod? Dan zorgt de provincie voor een vlotte overstap. Jij hoeft hier niets voor te doen. Inschrijven en meer informatie via www.west-vlaanderen.be/energie-enwonen/groepsaankoop-groene-stroom

Misschien denk je wel: “Dat is allemaal gemakkelijk gezegd, maar eraan beginnen is een ander paar mouwen!” Daarom helpen we jullie vanuit de buurtwerking graag een handje. Elke woensdagnamiddag van januari, telkens van 14 tot 16 uur, kan je in het buurthuis, Landjuwelenstraat 43, terecht voor hulp bij het inschrijven voor deze ‘samenaankoop’. Breng zeker je identiteitskaart en afrekening (verbruik) elektriciteit en/of gas van vorig jaar mee. We overlopen stap voor stap de inschrijving en informeren je over alle stappen binnen deze mogelijkheid tot samenaankoop. Zeker doen, want je hebt niets te verliezen!

In samenwerking met Advansa Brugge werd op 13 november een Repair café georganiseerd in het buurthuis.

In totaal werden meer dan 20 apparaten nagekeken waarvan de ruime meerderheid hersteld kon worden. Ook wie langskwam met een computerprobleem werd verdergeholpen. Deze Repair café gemist? Geen probleem! De eerstvolgende Repair cafés gaan door op: 29 januari in buurtcentrum De Balsemboom (Ganzenstraat 33 - Brugge) 19 maart in buurtcentrum Sconevelde (‘t Couvent, Kanunnik Decoeneplein 1 - Sint-Kruis)

3


Projecten Koop hier je vuilniszakken Op maandag- en woensdagnamiddag verkopen we opnieuw vuilniszakken in het Buurthuis. Ook in Buurtcentrum De Garve (LDC) kan je tijdens de openingstijden nog steeds terecht voor de aankoop van diverse afvalzakken. Natuurlijk blijven het Huis van de Bruggeling, de gemeenteafdelingen en verschillende handelszaken in de buurt die ook aanbieden.

Prijslijst • • • • •

Huisvuilzakken (30l) € 0,60/zak Huisvuilzakken (60l) € 1,10/zak PMD € 0,25/zak Groenafval € 0,50/zak Hondenpoepzakjes

€ 6,00/rol € 11,00/rol € 5,00/rol € 3,50/rolletje

Ben jij de soep-kok die we zoeken? Tweewekelijks, telkens op dinsdag, zorgen we in De Garve voor zelfgemaakte soep. Een vrijwilliger gaat in onze leskeuken aan de slag met overschotten van groeten van plaatselijke winkels, de Kaba en Covias. Aangezien we graag véél soep maken, maar ook gewoon graag werken in een gezellige sfeer, zoeken we nog mensen die ons willen helpen. Ben jij nog vrij op dinsdagvoormiddag van 9 tot 11 uur? En ben je graag bezig met kokkerellen? Geef ons dan gerust een seintje!

Er zijn soepsalons voorzien op volgende dinsdagen: • 18 januari • 1 en 15 februari • 1, 15 en 29 maart

Het warmste doel van Sint-Jozef Voor wie onze vorige buurtkrant gemist zou hebben: we organiseerden de voorbije maanden heel wat activiteiten in het kader van “Het warmste doel”: circusschool Woesh een financieel duwtje in de rug geven. Tijdens de voorbije kersthappening konden we hen, dankzij jullie steun, een mooie cheque aanbieden. We spraken met Woesh af dat deze middelen gebruikt zullen worden om voorstellingen en workshops te organiseren in de straten en pleinen van Sint-Jozef, specifiek gericht op de plaatselijke jeugd. Een overzicht van de voorbije acties in het kader van het warmste doel: • • • •

Spaghettiavond Snoep- en soepverkoop Ge-haakt-balletjes Pannenkoekennamiddag

Minder handig, maar wel een soepliefhebber? We serveren de soep vanaf 11 uur in De Garve. De kostprijs is €0,50 voor een kom heerlijk verse én gezonde soep. Neem je liever 1 liter soep mee naar huis? Dan kan dat voor €2.

Nieuw! We hebben een partner gevonden die vooraf bestelde soep (per liter) aan huis kan leveren. Hierdoor hoef je zelf bij slecht weer niet naar het centrum te komen. Let wel, deze extra service geldt alleen voor de deelgemeente St-Jozef.

4

Wij zijn ontzettend benieuwd naar de kerstmarkt en het slotevent van “Het warmste doel”. Kan je er niet bij zijn? Dan lees je er alles over in je volgende buurtkrant.


Vier het Leven neemt ouderen mee uit

Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge. Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

5


In de buurt Bouwstof BOUWSTOF is een participatief project van de Batterie. Met bouwstof doen we onderzoek naar de gedeelde ruimte. We doen dit onderzoek in dagcentrum De Schoor in Sint-Jozef. Samen met de jongeren van het dagcentrum bekijken we hoe zij de gedeelde ruimte in De Schoor ervaren en waar zij nood aan hebben. Op basis daarvan delen we met hen de ruimte opnieuw in.

Hoe doen we dat precies? Als bouwstof maken we gebruik van gerecycleerd plastic. We doen hiervoor een beroep op Sep Verboom, een designer met een grote kennis van ontwerpen met herbruikbare materialen.

Hoe kunnen jullie ons en De Schoor helpen? Volg het stappenplan!

Samen met de buurt van Sint-Jozef willen we plastic verzamelen.

1.

Zoek thuis hard plastiek

2.

Ga na of het plastiek voorzien is van één van onderstaande logo's

We sluiten het project in het dagcentrum af met een toonmoment waarop iedereen uit de buurt welkom is. Eind augustus organiseren we dan tot slot een voordracht met beeldmateriaal in de Republiek.

3.

Zoja, maak het plastiek dan proper (goed uitspoelen)

Het project in Sint-Jozef kadert binnen een groter geheel. Zo doen we hetzelfde onderzoek in Sint-Pieters in de Oude Pastorie. In het tweede semester trekken we ook naar Roeselare waar we zullen werken in een daklozencentrum en een asielcentrum. In september volgend jaar starten we de tweede fase van BOUWSTOF. Dan zullen we zowel in Brugge als in Roeselare onderzoeken hoe de publieke ruimte wordt gedeeld en ervaren. Ook daar zullen we dan de publieke ruimte gaan herindelen.

4.

Dat plastic zullen we dan shredden, smelten en nieuwe structuren mee vormen. Deze structuren gebruiken we dan om de ruimte opnieuw in te delen. Dan doen we modulair en multifunctioneel meubilair te ontwikkelen.

6

Je brengt het plastiek naar: De Schoor - Pannebekestraat 44 op maandag van 16.30 tot 18.30 uur en op vrijdag van 10 tot 12 uur of naar het buurthuis - Landjuwelenstraat 43 op woensdagnamiddag van 14 tot 16 uur. Deze actie loopt tot 31 januari.


In de buurt Welkom in de buurt, microbakkerij “de Brooderij”! Op zondag 24 oktober ging een opendeur door bij de “nieuwbakken” Brooderij, waarbij we voor het eerst konden kennismaken met de sympathieke Hannelore en Glenn, hun aanbod en de manier waarop hun producten zullen worden gemaakt. Het was een aangename dag met onverhoopt veel positieve belangstelling. De week daarop, op zondag 31 oktober, vond de effectieve vuurdoop plaats met de opening van de winkel, de Brooderij, gelegen op de Dudzeelsesteenweg 66.

Glenn en Hannelore en hun kleine spruit Juliette streken ongeveer 1 jaar geleden in Sint-Jozef neer. Ze waren direct gefascineerd door de mogelijkheden die hun nieuw huis bood. Uit oud fotomateriaal bleek dat hun woning, begin vorige eeuw, een smederij was. Dat verklaarde de ruime “werkplaats” achteraan de woning. Hannelore en Glenn waren er meteen van overtuigd dat ze de ruimte konden ombouwen om met hun passie, het bakken van brood, aan de slag te gaan. Het verbouwproject verliep, omwille van corona, zeker niet altijd zoals gepland. Maar waar een wil is, is een weg. Na 1 jaar zijn zij trots op hun realisatie en is – wat ooit een droom was – werkelijkheid geworden. Glenn werkt als leerkracht in de Groene Poort. Het thuisbakken, en bij uitbreiding het project de Brooderij, is dus een verderzetting van zijn grote passie. De Brooderij is een microbakkerij. Dat wil zeggen dat, in vergelijking met een gewone bakker, er slechts een beperkt aanbod beschikbaar is. Momenteel is er keuze tussen drie verschillende broden: de oervlaamse pistolet, baguettes en enkele boterkoeken. Deze worden ter plaatse bereid op basis van desem.

Het bakproces en de ingrediënten zijn allemaal biologisch en/of afkomstig van plaatselijke producenten. Zo wordt o.a. het meel steengemalen en wordt samengewerkt met de plaatselijke brouwerij Fort Lapin voor bier en draft voor het maken van bepaalde broden. Omdat natuurgist veel meer tijd nodig heeft om te rijzen, start Glenn al op vrijdag met het maken van het deeg. De zaterdag(nacht) wordt er effectief gebakken. Zo ligt er op zondag, van 7.30 tot 12 uur, heel wat lekkers klaar in de Brooderij (tot de voorraad strekt). Om zo goed mogelijk in te spelen op de vraag, is het eveneens mogelijk om tot en met donderdagavond je bestelling online te plaatsen. Het is de bedoeling om in de toekomst de broden die niet verkocht zijn, te schenken aan andere sociale projecten in Sint-Jozef.

7


Zorgen voor morgen begint vandaag

'Klimaatwedstrijd zorgen voor morgen' by Proximity

2. Warmtenet Brugge enes ambities Warmtenet Brugge en ambiti

Met de campagne ‘Zorgen voor morgen begint vandaag!’ onderstreept het Brugse stadsbestuur haar ambities om tegen 2050 een klimaat neutrale stad te zijn. Zo wil de stad tegen 2030 minstens 40% minder CO² uitstoten dan in 2011. Om dat te bereiken is een klimaatplan opgebouwd rond 6 grote ambities:

afval input Elektriciteitsproductie (totaal stoomturbine)

Warmtebeleid in Brugge

Warmteproductie (=voor input warmtenet) warmtelevering (= bij de eindklant)

Ton/jaar MWh/jaar

2011 2018 157.662 171.177

2030 175.000

32.563

91.840

87.485

51.915

77.000

47.195

70.000

MWh/jaar MWh/jaar

38.775

• Brugge verwarmt fossielvrij: Acties rond woningrenovatie en nieuwe warmtevoorziening • Brugge hernieuwbare energiestad: Acties rond meer wind- en zonne-energie • Brugge verplaatst zich slim en gezond: Acties rond minder auto’s en meer fietsers en deelmobiliteit

2. Warmtenet Brugge en ambities

• Brugge produceert circulair: Acties rond het hergebruik van materialen en fossielvrije, duurzame ondernemingen

• Brugge eet gezond, lokaal en met respect: Acties rond thema’s van de voedselstrategie Bruggesmaakt. • duurzame Beleidsprogramma 2019-2024: ‘We breiden het ondergronds warmtenet uit en faciliteren de uitrol van warmtenetten’ • Brugge isnieuwe klimaatrobuust: Acties rond meer groen, meer ontharding en slim waterbeheer

• organiseert Princiepsbeslissing warmtenetten (CBS, september 2019) • Brugge zich op een klimaat neutrale toekomst voor iedereen: Acties rond transparante communicatie en ➢ SHIFFT sociale rechtvaardigheid Dit plan kunnen we enkel realiseren met de samenwerking van alle ➢ Renovatie en aansluiting stadsgebouwen Brugse actoren. Daarom organiseert Stad Brugge, in samenwerking met Proximity, een klimaatwedstrijd om burgers, verenigingen, ➢ Uitrol op openbaar domein bedrijven en ondernemers te motiveren de handen uit de mouwen te steken om de lokale klimaatdoelstellingen te halen!

• Ondersteuning IVBO waar mogelijk

Dat kan via financiële en materiële steun, of via het

van competenties en tijd. • aanbieden Lid van Warmtenetwerk Vlaanderen

Projectvoorstellen kunnen ingediend worden tot 15 januari 2022. Interesse? Neem contact op via zorgenvoormorgen@brugge.be of info@proximitybelgium.be

8


Buurtcentrum Beste buurtbewoner, Het einde van het jaar is weer in zicht. Kerst staat voor de deur. Voor velen een heel gezellige tijd, voor anderen een moeilijke tijd. Een tijd waarin we ons verbonden voelen met onze geliefden, soms aanwezig en soms ook afwezig. Het is een tijd waarin we mijmeren over ons leven, herinneringen koesteren en balansen opmaken. Het voorbije jaar beleefden we met z’n allen een woelige en sommigen onder ons een moeilijke tijd. Een mogelijke reactie hierop is dat we vaker aan vroeger denken, we worden nostalgisch. Is dit fout? “Neen, nostalgische herinneringen kunnen mensen net optimistisch maken over het heden en de toekomst”, volgens professor Vingerhoets, hoogleraar welbevinden aan de Universiteit van Tilburg. Fijne herinneringen ophalen geeft het leven zin en boost ons zelfvertrouwen waardoor we met meer vertrouwen kijken naar de toekomst. Ook in het buurtcentrum zien we dit vaak gebeuren: er worden herinneringen aan vroeger opgehaald, er wordt wat afgelachen of soms een traan weggepinkt. De actualiteit en het leven van vandaag wordt druk besproken en, niet te vergeten, bruisende plannen voor morgen krijgen langzaam maar zeker vorm. We staan met z’n allen voor de afsluiting van 2021 en het team van het buurtcentrum staat klaar om dit samen met jullie te beleven. We kijken nu al hoopvol uit naar morgen, een jaar met nieuwe uitdagingen. 2022, here we come! Warme eindejaarswensen en nog steeds veel vuistjes van ons allemaal, Stéphane, Deborah, Kim, Heidi, Ria ,Tania, Heidi en Rita

Clubwerking en variabele programmatie Wil je op de hoogte blijven van ons nieuw programma-aanbod? Doorloop dan eens de website www.dienstencentra-brugge.be of kom naar het BC voor een versie op papier. Komend voorjaar hervatten we de programmatie van een cultureel aanbod. Opgelet: alle activiteiten vallen onder de wettelijke bepalingen van corona.

Maandag 9 u.

Turnen

9 u.

Creatief Atelier

10 u.

BBB

14 u.

Petanque

14 u.

Fietsen

14 u.

Aquarel

14 u.

Wenskaarten

18.30 u.

Thai Chi

Dinsdag 10 u.

Petanque Arestide

14 u.

1ste dinsdag Schrijfnest

14 u.

3de dinsdag Fotoclub

14 u.

Lotto

14 u.

Petanque

80-plus werkingen

Woensdag 9.30 u.

2de woensdag Tuintrotters

De 80-plus namiddag gaat door in het buurtcentrum, telkens op de 2de donderdagnamiddag van de maand. De aankondiging gebeurt via de buurtkrant, er worden geen persoonlijke uitnodigingen meer gestuurd. We kunnen nog steeds vervoer regelen. Schrijf je wel op voorhand in en vermeld bij je inschrijving dat je vervoer wenst. Kostprijs vervoer is €0,60.

14 u.

3de woensdag Breiclub

14 u.

Petanque

14 u.

Gitaarles 'Start to Play'

18.30 u.

Hatcha Yoga

Quiz: Herken jij de muziek en de bekende figuren van vroeger? DONDERDAG 10 FEBRUARI OM 14 UUR

Kostprijs: € 4 (inclusief koffie en koekjes)

DONDERDAG 13 JANUARI OM 14 UUR

Kostprijs: € 4 (incl. koffie en taart)

9 u.

Koken met oranje

10 u.

Petanque 'Sjanse Thope'

14 u.

Petanque

14 u.

3de donderdag Fotoclub

14 u.

2de donderdag 80-plus

19 - 22 u.

Kleigroep

19 - 22 u.

Hobbyclub - Kantklossers

Vrijdag 14 u.

Petanque

14 u.

Tweewekelijks Naaldkant

14 u.

2de vrijdag ASB

DINSDAG 10 MAART OM 14 UUR

19 u.

1ste vrijdag Fotoclub

19 u.

2de vrijdag Groentenbabbel

Swingende medleys nemen je mee naar de tijd van toen. Graag tijdig inschrijven want de plaatsen zijn beperkt.

19 u.

3de vrijdag BCC

Optreden van Dirk Bolleire Filmnamiddag ‘De slag om de schelde’

Donderdag

Kostprijs: € 5 (inclusief koffie en koekjes)

Interesse in één of meerdere van deze vrijetijds- of hobbyclubs? Kom dan gerust eens kijken tijdens hun werking of kom langs in De Garve voor meer informatie.

9


Activiteitenaanbod buurtcentrum

Swingend nieuwjaarsfeest met Dj’s The golden boys 27 JANUARI OM 14 UUR

Het Nieuwjaarsfeest wordt een ouderwets gezellig dansfeest voor oud en jong, maar vooral voor wie van swingen houdt. De Dj’s draaien oude krakers zoals Vera Lynn, Louis Prima, Lieve Hugo en Doris Day. Van merengue tot Engelse wals en van polonaise tot rock-‘n-roll, er is voor ieder wat wils. Het enige wat jij moet meebrengen is je goed humeur en je dansschoenen. Kostprijs: € 5, eerste glas cava en 4 hapjes inbegrepen.

Tearoom Valentijn 14 FEBRUARI OM 14 UUR

Vier Valentijn met wie je het nauwst aan het hart ligt! Schrijf je in voor onze tearoom en wij verwennen je met een leuk dessertbord, vergezeld van koffie of thee. Kostprijs: € 5 Vooraf inschrijven verplicht

Inschrijven verplicht

Bezoek aan de tentoonstelling ‘It’s only a matter of time’ van Strook MAANDAG 7 FEBRUARI OM 14 UUR

De tentoonstelling gaat door op drie locaties in Brugge en weerspiegelt het verhaal van oude, verweerde materialen die verwerkt worden in nieuwe kunstwerken.

Ethiopië - land van Bijbelse taferelen (voordracht)

Waar? Het Groeningemuseum, O.L.V.-kerk en het St-Janshospitaal. Deze drie plaatsen liggen niet ver van elkaar en zijn dus ook geschikt voor wie niet houdt van grote wandelingen.

15 FEBRUARI OM 14 UUR

Dat Ethiopië een bijzonder verleden heeft, wordt duidelijk tijdens een rondrit door mythische plaatsen als Gondar, Aksum en Lalibela. In mysterieuze kloosters en kerken vind je hier herinneringen aan illustere keizers en Bijbelse taferelen.

We spreken af om 14 uur aan de ingang van het Groeningemuseum - Dijver 12 8000 Brugge

We sluiten af met een kopje koffie en koekjes.

Voor deze activiteit kan je inschrijven in Sconevelde en De Garve. We beperken de inschrijvingen tot 15 personen, dus wees er snel bij!

10

Kostprijs: € 4 Wil jij dit reisverhaal meebeleven? Schrijf je dan tijdig in.


Buurtontbijt 22 FEBRUARI OM 14 U

Wat is er gezelliger dan ‘s morgens samen aan het ontbijt te zitten keuvelen bij een kop heerlijk geurende koffie? Met de lente op komst organiseren we een uitgebreid ontbijtbuffet, in samenwerking met partners uit de buurt. We voorzien een grote keuze aan versgebakken brood en boterkoeken, koffie of thee, verschillende soorten charcuterie, yoghurt, zoet beleg, fruit … Kortom, een heus driesterren ontbijt! Schrijf tijdig in want de plaatsen zijn beperkt.

Triënnale van dichtbij

Kostprijs: € 8

3 FEBRUARI OM 14 U

Inschrijven is noodzakelijk

Een gids neemt je mee op een parcours langs waterwegen, geplaveide straten, vreedzame godshuizen en braakliggende terreinen in Brugge. Tegelijkertijd schetst een gids de kunstwerken die werden gemaakt voor de expositie van 2021. Een boeiend verhaal van schoonheid en armoede. We houden een pauze en voorzien koffie met koek. Kostprijs: € 4

Erfrecht: ‘Is alles goed geregeld voor later?’ 24 MAART OM 14 U

Is het erg als we geen huwelijkscontract hebben? En als er één is, is het nog in orde? Moet ik een testament maken? Is mijn testament nog in orde? Wat zijn mijn rechten tegenover mijn stiefkinderen? Zullen er niet te veel erfbelastingen betaald moeten worden? Wat als ik niet meer besef wat er gebeurt? Na een korte inleiding over de belangrijkste begrippen van huwelijksrecht, het vernieuwde erfrecht en de erfbelasting overlopen we een aantal specifieke situaties van ‘successieplanning’ via o.a. testament en de schenking, staan we stil bij de fiscale gevolgen en eindigen we met het bespreken van de zorgvolmacht. Er is uiteraard voldoende mogelijkheid om vragen te stellen. Kostprijs: gratis

Bezoek aan het James Ensor museum 14 MAART OM 14.30 UUR

Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet zeker mee naar Oostende. We bezoeken het Ensorhuis, beleven de leefwereld van de kunstenaar, krijgen toegang tot de mythe van de maskers en het verhaal dat erachter schuilt. Het bezoek wordt begeleid door een gids. De inkomprijs kan variëren van 8 tot 12 euro, afhankelijk van het aantal mensen met een Museumpas. We spreken af aan de inkom van het station te Brugge om 13.20 uur. Vergeet jullie vervoersbewijs niet! Kostprijs: 8 of 12 euro / museumpas Duur bezoek: 1 à 1,5 uur Plaats van afspraak in Oostende: Vlaanderenstraat 29

11


’t is were Bingo in Sint-Jozef … maar deze keer letterlijk! Bingo lijkt voor velen een oubollig spel dat we hoofdzakelijk kennen uit Amerikaanse films waar rijen mensen geboeid zitten te luisteren naar een reeks cijfers. Maar eens je actief hebt deelgenomen aan het spel, is het niet wat het lijkt. Bingo is wel degelijk een spannend spel waarbij, toegegeven, wat geluk nodig is, maar mits wat volharding kan je erg mooie prijzen winnen. Er groeide een bingowerking zowel in het buurtcentrum als in het buurthuis. Beiden leunen sterk bij elkaar aan, maar toch zijn er enkele duidelijke verschillen in spelvorm en organisatie. Een korte verduidelijking …

Bingo/lotto in De Garve Elke dinsdagnamiddag, van 13.30 tot 17 uur, komt een groep van een 15-tal senioren samen in de Garve voor een gezellige Bingo/Lotto namiddag. Aan de hand van lottokaarten worden getrokken nummers afgevinkt. De inleg (€ 0,10 per spel) wordt uitgekeerd aan de winnaar(s). Dit alles onder het goedkeurende oog van clubleidster Anne-Marie Champion. Eén keer per jaar wordt een grote Lotto/Bingo georganiseerd met grotere prijzen.

12

Bingo in het buurthuis In het buurthuis wordt één keer per maand Bingo georganiseerd. Afhankelijk van de aanwezigheid van de Speelbus in het buurthuis, afwisselend de derde of de vierde woensdagnamiddag van de maand (data worden bekendgemaakt via affiches, facebook en de buurtkrant). De data voor de eerstkomende maanden zijn: woensdag 19 januari, woensdag 16 februari en woensdag 16 maart, telkens van 14 tot 16.30 uur. Er wordt gespeeld met bingokaarten. Een bingokaart kost 1 euro en is gratis voor kinderen t.e.m. 16 jaar. Via de bingotrommel worden de nummers getrokken en afgevinkt. De eerste die de vier hoeken en/of een kruis binnen de kaart kan afvinken, krijgt een tussenprijs. Een volledige kaart is een mooiere prijs. Wil je eens meespelen of gewoon komen kijken? Altijd welkom!


Bibliotheek De Garve

Samenleesgroep Samen met Dienstencentrum De Garve en Vormingplus organiseert de bibliotheek een laagdrempelige Samenleesgroep. Tijdens de sessie leest een vrijwilliger een kortverhaal voor. Daarna wordt er bij een kopje koffie of thee over gesproken. De exacte data vind je op brugge.bibliotheek.be/samenleesgroep

Ken je “Bib aan huis” al? Elke Bruggeling die op een of andere manier aan huis gebonden is en zich dus niet zelf naar de bibliotheek kan verplaatsen, kan een beroep doen op ‘Bib aan huis’. Een bibliotheekmedewerker bezorgt dan bib-materialen bij jou thuis en brengt ze voor jou ook terug naar de bibliotheek. Je kan specifieke titels van boeken, cd’s of films opgeven, of je laat de bibliotheekmedewerker zelf kiezen uit jouw favoriete genres. De dienst is gratis. Je moet wel lid zijn van de Openbare Bibliotheek Brugge. Meer info vind je op brugge.bibliotheek.be/bibliotheek-aan-huis. Je kan ook mailen naar bibaanhuis@brugge.be.

Jeugdboekenfeest 20 maart Op zondag 20 maart vindt het Jeugdboekenfeest plaats. Het is een feesteditie, want het Jeugdboekenfeest bestaat 20 jaar! Maak je klaar voor een dag vol lees-, kijk-, knutsel- en luisterplezier rond het centrale thema ‘Helden & Schurken’. Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats op verschillende locaties in Brugge. • Het programma en de praktische info vind je vanaf half januari op brugge.bibliotheek.be/ jeugdboekenfeest. • Inschrijven kan vanaf maandag 7 maart om 14 uur.

Bibliotheek De Garve Pannebekestraat 33, 8000 Sint-Jozef t 050 33 32 95 degarve.bibliotheek@brugge.be di, wo: 14u-18u, vr: 15u-19u, za: 9u30-12u

13


Basisschool De Komme introduceert 'De educatieve boomhut'

Dat kinderen tijdens de speeltijd zoveel mogelijk op een constructieve manier met elkaar spelen, dat is de ultieme droom van elke schooldirecteur en elke leerkracht. Geen geruzie, geen pestgedrag, enkel blije kinderen op de speelplaats. Niemand die hier niet voor zou tekenen dus! Helaas bestaat dit enkel in de ideale wereld. Basisschool De Komme doet – met hun “educatieve boomhut” die sinds kort op hun speelplaats prijkt – een gooi naar de benadering van die ideale wereld. Dit vraagt natuurlijk om een woordje uitleg …

Vanuit de leerlingenraad werden de kinderen bevraagd en leerden we dat onze speelplaats naast voetbal best wel nog een aantal andere uitdagingen kon gebruiken. Sommige meisjes of jongens lezen al eens graag een boekje op een rustige plaats, terwijl anderen het liefst willen basketten, eens “een totaal ander spel willen spelen” of gewoon gezellig willen babbelen. Het aanbod uit onze alom gekende spelkoffers volstond niet meer, vertelden onze eigen kinderen. Er moest dus iets gebeuren, waardoor het speelplaatsgebeuren weer aantrekkelijker werd.

Onze recente koekjesverkoop zorgde ervoor dat we over een budget, en dus nieuwe mogelijkheden, beschikten om hier eens grondig over na te denken. We richtten een werkgroep op en algauw kreeg onze speelplaats een complete make-over. De muren werden fris geschilderd en er kwam een “lees- en kletslounge” uit palletten, met helemaal achteraan op de speelplaats als pronkstuk onze “educatieve boomhut”. Deze boomhut is niet zomaar een ordinair speeltoestel, maar heeft een bijzondere educatieve waarde. Wie wil klimmen en klauteren kan zich naar hartenlust uitleven, maar wie bovenin de toren wat wil chillen, kan dit evengoed. Daarnaast zitten in en aan de boomhut spellen vast die kinderen kennen en graag spelen. Denken en bewegen zijn hier de sleutelwoorden. Zo spelen ze een klassieker zoals “Twister” of mikken en gooien ze met balletjes langs de houten balken of in de speciaal daarvoor voorziene gaten. Dat zorgt dat het net dat ietsje meer heeft in vergelijking met een gewoon speeltoestel. We zijn samen met het hele team fier op deze unieke verwezenlijking. Daarnaast zijn we ook blij dat het onze speelplaats opnieuw wat cachet geeft. En … we hebben al nieuwe plannen voor onze kleuterspeelplaats, want ook daar zijn er nog mogelijkheden.

Op zoek naar een kwaliteitsvolle, authentieke school met een leerkrachtenteam om u tegen te zeggen? Ben je op zoek naar een school die naast teamgerichte authenticiteit ook onderwijskwaliteit garandeert? Breng ons dan zeker eens een bezoekje. We mogen dan wel een katholieke school zijn, we hebben respect voor elkaars levensfilosofie en gaan in dialoog met en over elkaars geloofsovertuiging. Bovendien is er nog plaats in elk klas! Meester Tristan – al meer dan 12 jaar de vaste kapitein aan boord van dit schip – legt je graag uit waar de school voor staat en hoe we ons onderwijs organiseren. Info vind je op: www.basisschooldekomme.slhd.be of op onze Facebookpagina. Kom gerust eens langs of maak een afspraak via basisschooldekomme@slhd.be. We hebben ook een kinderdagverblijf. Geïnteresseerd? Dan moet je wel razendsnel zijn. Stuur ons een mailtje en we brengen je in contact met “Nono”.

Welkom op vrijdag 28 januari Bingo avond voor alle ouders en kinderen van de school. 14


Innovatieve basisschool De Pannebeke zet verder in op LIST want LEZEN IS TOF! Onze eigen schoolbibliotheek telt intussen meer dan 4000 boeken! Dat is ook nodig als je weet dat elk kind elke dag een halfuur leest om tegen juni 25 boeken te lezen. We kopen regelmatig nieuwe boeken aan om de kinderen te blijven prikkelen. Om het ontlenen te optimaliseren, werken we met een digitaal uitleensysteem (aura), dat uitgewerkt werd samen met Innovatieve basisschool De Springplank en De STEMpel. In de zomervakantie zijn we begonnen met deze bibliotheek volledig te digitaliseren, zodat kinderen én leerkrachten online kunnen grasduinen in de eigen schoolcatalogus. Onze Aura-bibliotheek is te vinden via de schoolwebsite: https://innovatiefonderwijs.be/ aura-bibliotheek. Op deze manier wordt de schoolbibliotheek een beetje professioneler en meer zoals in de ‘echte’ bibliotheek. De kinderen kunnen online boeken zoeken, reserveren en komen ontlenen via een scanner. En wat nog leuker is: ze kunnen echte reviews schrijven en lezen van elkaar. Boekenpromotie ten top! Op deze manier vormen de gescande boeken hun ‘lees-portfolio’.

Wist je dat ... … we een ‘chill-ruimte’ hebben waar de leerlingen rustig kunnen lezen in de gezellige zitzakken tijdens het LIST-moment of over de middag als ze even een ‘timeout’ willen?

Voor onze beginnende lezers gebruiken we fluistertelefoons op school. Door de versterking en omleiding van het geluid kan het kind door te fluisteren, zichzelf prima horen lezen. Hierdoor kan het kind zachtjes het lezen inoefenen, zonder de anderen te storen en zonder afgeleid te worden door andere geluiden. Leren lezen gaat zo veel sneller!

Om onze gang optimaal te benutten werden bij de inloopbibliotheek ook zitpoefen geplaatst om te lezen.

Leer onze school en visie beter kennen met onze belevingsbox Infomomenten • Zaterdag 19 februari 2022 van 9.30 tot 12.30 uur • Zaterdag 7 mei 2022 van 9.30 tot 12.30 uur ! Onder voorbehoud (volgens de coronamaatregelen) en mits vooraf inschrijven.

Voor nieuwe peuters en kleuters werd een belevingsbox ontworpen die je gratis kan aanvragen en komen afhalen. Ga naar https://bit.ly/3puibQ3 (of scan onderstaande QR-code) en vul het formulier in om jouw gratis belevingsbox aan te vragen.

Inschrijvingen Maak telefonisch of online een afspraak om even langs te komen in onze school. www.innovatiefonderwijs.be directie@brugge-depannebeke.be 050 33 75 30

0496 35 98 77

15


Speelmateriaal uit de speelbus

Wil jij graag nieuw spelmateriaal leren kennen en thuis verder ontdekken? Wil jij genieten van een leuk spelmoment met kinderen uit je buurt? Wil je ouders en kinderen uit je buurt ontmoeten? Maandelijks komt de speelotheek van Huis van het kind langs in jouw buurt. We komen naar je toe met onze rode brandweerwagen en zijn volgeladen met een ruim aanbod aan leuk speelmateriaal! Je kunt je favoriete speelgoed ontlenen en meenemen naar huis. We geven graag een woordje uitleg en spelen met plezier een spel mee. Daarnaast bieden we een luisterend oor, bij een heerlijke tas koffie.

We organiseren ook leuke activiteiten voor ouders en kinderen in samenwerking met de gezinsbond. Hou voor alle info onze Facebookpagina in de gaten: https://www.facebook.com/ Speel-O-Bus-111328461024058 Voor wie: Voor alle kinderen (0 tot 12 jaar) en hun ouders of begeleider. Wanneer: Om de 4 weken op woensdag van 14 tot 16 uur. Data voorjaar 2022: • • • •

12 januari 9 februari 9 maart 6 april, 8 juni

Waar: Buurtcentrum DE DIJK Sint-Pieters Prijs: Je betaalt jaarlijks 1 euro inschrijvingsgeld. Meer info: lieselot.goethals@huisvanhetkindbrugge.be Speelse groeten, Lieselot, Abraham en Lieve

16


Gezond & fruitig

Hou jij ook in de winter je stoep proper? Kom alles te weten over fruit Vorige keer maakten we kennis met een eerste categorie uit de donkergroene zone van de voedingsdriehoek, namelijk ‘groenten’. Deze keer proeven we van de categorie ‘fruit’, die zich ook in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek bevindt. Er wordt aangeraden om 2 tot 3 stukken fruit per dag te eten. Fruit kun je eten bij het ontbijt, bij het middagmaal als dessert of gewoon als tussendoortje.

Variatie is belangrijk Kies niet telkens voor hetzelfde stuk fruit, maar probeer af te wisselen. De voorkeur gaat uit naar vers fruit, diepvriesfruit zonder toevoegingen en fruit uit blik of glas op eigen sap.

Leuk recept We geven je graag enkele tips voor een gezonde en creatieve fruitsalade: • Wil je dat je fruitsalade niet verkleurt? Besprenkel het met limoen- of citroensap en bewaar het in een afgesloten doos in de koelkast. • Voeg Griekse yoghurt, plattekaas of granen, noten en zaden toe. • Extra smaken toevoegen? Een takje munt of basilicum verricht wonderen! Leuk idee voor de kinderen: vergeet die mengkom! Gebruik het vruchtvlees van de (water)meloen voor de salade. Met een pomme parisienne boor kun je echte fruitbolletjes maken en de (water) meloen helemaal uithollen. Serveer je salade in de (water)meloen!

Straks staat koning winter opnieuw voor de deur. Dit betekent dat sneeuw en ijs mogelijk voor gladde wegen en voetpaden zullen zorgen. De stad doet er alles aan om problemen te voorkomen, ook op jou doen we graag een beroep! Elke Bruggeling riskeert namelijk een gemeentelijke administratieve geldboete als hij of zij de stoep en de greppel voor zijn of haar woning of perceel niet netjes houdt, ook bij sneeuwval en ijzelvorming. Wie geen trottoir heeft, moet een strook van 1 meter breed voor het gebouw vrijmaken.

Particulieren kunnen opnieuw strooizout kopen: € 0,70 per 10 kg De zakken zout worden verkocht in volgende verkooppunten: Huis van de Bruggeling, alle gemeenteafdelingen, de containerparken in Sint-Michiels, Sint-Pieters en Zeebrugge. Daarnaast kan je ook in de reguliere handelszaken zout kopen. De aankoopprijs van het zout kan in de handelszaken iets hoger liggen. Koop het zout tijdig aan! Het strooizout wordt verkocht van 1 oktober t.e.m. 15 maart 2022. Wacht niet tot koning winter in het land is, maar koop tijdig je strooizout aan. Meer info over de aanpak van het strooien op www.brugge.be

Help, ik kan mijn stoep niet zelf vrijmaken! Ben je niet goed te been en kan je zelf geen sneeuw ruimen? Vraag dan hulp aan je buren, familie of poetshulp. Wie ouder is dan 75 jaar, geen familie, buren of poetshulp heeft en zelf niet in staat is om sneeuw te ruimen, mag telefonisch contact opnemen met de Stedelijke Preventiedienst op 050 44 80 66 (vragen naar Sophie De Meyer). Belangrijk:

info@logobrugge-oostende.be

Wie vorig jaar al op de lijst stond, moet opnieuw bellen voor komende winter. Want wie weet, heb je doorheen het jaar iemand gevonden die de sneeuw bij jou kan ruimen. Is dat niet zo, wacht dan niet tot het sneeuwt om je opnieuw op te geven! 17


Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Wat mag je van een vrijwilliger verwachten? Een vrijwilliger is geen hulpverlener, wel iemand die zich belangeloos inzet om jou te helpen. Hij/zij staat jou met raad en daad bij, maar neemt geen taken over. Bij complexe (administratieve) problemen verwijzen we door naar gespecialiseerde hulpverlening.

Wat doet een vrijwilliger niet? • Jouw budget beheren • Papieren meenemen naar huis • Contact opnemen met eventuele schuldeisers • Optreden als vertegenwoordiger

Afspraken Jij spreekt samen met je vrijwilliger af waar en wanneer hij/zij jou komt ondersteunen. Dit kan thuis of op een andere locatie.

Ondersteuning op jouw maat De ondersteuning door een vrijwilliger kan kortlopend of voor een langere periode zijn. Dit hangt af van jouw specifieke vragen en wensen en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger.

Wat doen Pro Duo vrijwilligers?

Je kan op elk moment aangeven waneer en hoe je de samenwerking met jouw vrijwilliger graag verder ziet verlopen of eventueel wenst af te ronden.

Ze bieden administratieve ondersteuning en een luisterend oor.

Waarmee helpen Pro Duo vrijwilligers? • • • • • •

Post doornemen Helpt online informatie op te zoeken Meegaan naar diensten en organisaties Boodschappen voorbereiden Papieren ordenen Helpt mensen brieven en documenten te begrijpen

Wie kan beroep doen op een Pro Duo vrijwilliger? Elke Bruggeling die het (tijdelijk) moeilijk heeft om zijn thuisadministratie op te volgen kan ondersteuning krijgen van een Pro Duo vrijwilliger.

18

Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge vrijwilligerswerking Pro Duo • • • •

coördinator: Bart Van Troye T 050 32 73 83 produo@ocmw-brugge.be bart.VanTroye@ocmw-brugge.be


Op naar een nog betere dienstverlening voor jou! Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken: 1. Lokalen van het BC gebruiken?

3. Bij ons douchen?

De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

2. Het wassalon gebruiken?

4. Eten in één van de centra?

De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Geert (050 33 60 55) of Rita (050 32 60 60).

19


Team Sint-Jozef

Kruiswoordraadsel

BESTAAT UIT

Geert Pollin Buurthuis Ghandiplein Landjuwelenstraat 43 050 33 60 55 geert.pollin@mintus.be Facebook: Buurtwerk St-Jozef

Rita Vandenbussche Buurtcentrum De Garve Pannebekestraat 33 050 32 60 60 rita.vandenbussche@mintus.be Facebook: LDC De Garve

Colofon Verantwoordelijke uitgever John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge

Ontwerp & druk Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Over deze buurtkrant Alle 'Buurtkrantedities 'kan je vanaf nu op deze website vinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Zoek de 8 verschillen


content in je buurt

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje.

JANUARI - MAART 2022 | BRUGGE BUURTCENTRA MINTUS

Geprikkeld? Neem contact op met de Maarten Derre: T 050 32 70 91 of mail naar maarten.derre@mintus.be

Repair Café Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar toch wat hapert? Een trui met mottengaatjes? Weggooien? Neen toch!

Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling

Samen naar een duurzamere samenleving

Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg.

Vaak gooien we dingen weg die na een eenvoudige herstelling terug perfect bruikbaar zijn. Helaas weten steeds minder mensen hoe je iets makkelijk kunt herstellen. Gelukkig is er zoiets als het Repair Café, waar je het nodige materiaal én professionele hulp vindt om je spullen te herstellen en ze zo een tweede leven te geven. Een grote stap richting meer duurzaamheid: het gebruik van grondstoffen, die nodig zijn om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, net als de CO² uitstoot.

Een Pro Duo-vrijwilliger: • • • • •

ordent papieren zet het klasseersysteem op punt helpt mensen brieven en documenten te begrijpen gaat met hen mee naar diensten of organisaties helpt online informatie op te zoeken

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge - vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.

Colofon Verantwoordelijke uitgever: John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier Meer Content?

In het Repair Café kijken we op een andere manier naar onze spullen en streven we samen naar een meer duurzame en groene samenleving. Ook met de Mintus buurtcentra dragen we ons steentje bij. In 2022 organiseren we volgende Repair Cafés: • 29 januari 2022: Buurtcentrum De Balsemboom (LDC) • 19 maart 2022: Buurtcentrum Sconevelde Opgelet: het Repair Café gaat door in ‘t Couvent, Kanunnik Decoeneplein 1 te Sint-Kruis. • 14 mei 2022 Buurtcentrum d’ Oude Stoasie • 24 september 2022 Buurtcentrum Ter Leyen (LDC) • 19 november 2022 Buurtcentrum De Garve (LDC)

BUURTCENTRUM MEULEWECH

BUURTCENTRUM DEN BREYDEL

Kosterijstraat 40 8200 Sint-Andries Lijn 5 / 15 / 52 / 53 Halte Sint-Andrieskerk Om de tien minuten. LDC Meulewech

Kennedypark,

Beste buur,

8200 Sint-Andries tussen Jan Breydellaan en Sint-Jansdreef

De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad.

Lijn 9 / 89 Halte Sint-Andries Peter Benoitlaan Om de twintig minuten. BC Den Breydel

Maarten Derre T 050 32 70 91 GSM 0470 63 38 45 E maarten.derre@mintus.be

In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www.dienstencentra-brugge.be. We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten!

Beste Bruggeling, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten.

Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker. Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Maarten Derre

Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar. We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Het Repair Café gaat telkens door op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Tot een half uur voor het einde van een Repair Café kan je nieuwe spullen voor herstelling binnenbrengen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek.

Vier het Leven neemt ouderen mee uit Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op de website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Vier het Leven neemt ouderen mee uit Sinds oktober is de stad Brugge een waardevol project rijker: Vier het Leven. In samenwerking met het Concertgebouw, het Cultuurcentrum en Cera organiseert Vier het Leven cultuuruitstappen voor ouderen die niet meer alleen willen of kunnen op uitstap gaan. Je wordt van deur tot deur begeleid door een vrijwilliger en geniet samen met andere deelnemers van een drankje en een cultuurvoorstelling. Opstart in Brugge

Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge.

1. Lokalen van het BC gebruiken? De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30.

2. Het wassalon gebruiken?

De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

In buurtcentrum Meulewech is er elke laatste dinsdag van de maand een 80-plus activiteit. Deze activiteiten richten zich – zoals de titel doet vermoeden – in de eerste plaats tot buurtbewoners van 80 jaar en ouder. Natuurlijk zijn hun begeleiders en/of partners ook welkom. De activiteit kan variëren van een quiz, tot een spel of een muziekoptreden. We combineren dit telkens met een stuk taart en koffie.

Huguette Coens bezoekt al enkele jaren onze 80-plus namiddagen. We laten haar graag even aan het woord.

Nieuwjaarsrecepties 2022

Het is erg leuk om samen te komen en nieuwe mensen te leren kennen. Aangezien iedereen afkomstig is uit Sint-Andries, kom ik regelmatig mensen tegen die ik al lang niet meer heb gezien. De activiteiten zijn ook aangepast aan mensen van onze leeftijd. Als er muziek is of een quiz, is er altijd veel ambiance. Het is een leuke en ontspannende namiddag.

We hoeven je niet te vertellen dat corona het voorbije anderhalf jaar al te vaak roet in het eten heeft gegooid. Ook voor de activiteiten die wij willen organiseren, is dat niet anders. Ondanks dat we ons op het moment van schrijven (medio november) in een vierde golf bevinden, blijven we hopen dat we onze nieuwjaarsrecepties kunnen laten doorgaan. Het is immers de ideale gelegenheid voor buurtbewoners om elkaar beter te leren kennen, vergezeld van een hapje en een drankje.

Praktische info:

Noteer deze data in jullie agenda:

Wat vind je het leukste aan de 80-plus activiteiten?

• Elke laatste dinsdag van de maand • Kostprijs € 5 euro • Bezoekers kunnen worden opgehaald met onze vervoersdienst voor € 0,60 • Gelieve op voorhand in te schrijven via 050/ 32 70 90.

• Woensdag 26 januari om 14.30 u. BC Den Breydel • Dinsdag 1 februari om 14.30 u. in BC Meulewech (LDC)

Maak kennis met de voedingsdriehoek! Gezonde voeding is belangrijk. Daarom willen we het graag even hebben over de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017). De voedingsdriehoek helpt jou op weg om gezond te eten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat niet letterlijk hoeveel je van alles mag eten. Je ziet wel waar je meer en waar je best minder van eet.

Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Dé dorstlesser

We beginnen bovenaan de voedingsdriehoek met de categorie ‘dranken’. Dit is het belangrijkste en vormt de basis! Water is en blijft de enige dorstlesser, maar toch drinken we nog te weinig water. Probeer elke dag 1,5 liter water te drinken.

3. Bij ons douchen?

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra?

De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

80-plus namiddag

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur!

Een nog betere dienstverlening Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

Activiteiten

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

Wat met koffie en thee?

Ook koffie en thee passen in deze categorie en mag je dus zeker drinken. Deze worden niet afgebeeld in de voedingsdriehoek om zo ‘water’ in de spotlight te plaatsen. Frisdranken en sportdranken laat je best links liggen. Deze bevatten te veel calorieën en bevatten geen nuttige voedingsstoffen. Je kunt werkelijk bijna alles combineren! Water met een smaakje is gezond en je krijgt bovendien geen onnodige suikers of zoetstoffen binnen zoals bij frisdranken. In de winkel kun je ook water met een smaakje kopen. Volgens de wet behoort dit ook tot de categorie ‘frisdrank’. Wees dus kritisch en bekijk altijd goed het etiket om te zien of er al dan niet toegevoegde suikers in zitten. Let wel op: probeer kinderen gewoon water te laten drinken zodat ze de smaak ervan leren kennen.

Leuk recept

Wil je graag jouw wa ter pimpen ter afwiss eling? Dat kan op een gezo nde manier! Voeg fru it toe aan het water voor een frisse smaak. Ve rgeet de ijsblokjes niet! We delen alvast graag en kele leuke combinaties: • Rozemarijn - po mpelmoes • Citroen - munt - limoen • Aardbei - citroen – basilicum • Aardbei – limoe n – komkommer • Watermeloen – munt • Aardbei - munt • Sinaasappel - ko mkommer - munt • Blauwe bessen – lavendel • Blauwe bessen - sinaasappel • Groene appel kaneel • Ananas – kokosw ater • Gember, munt en citroengras • Komkommer - lim oen - blauwe besse n - munt


Vier het Leven neemt ouderen mee uit Sinds oktober is de stad Brugge een waardevol project rijker: Vier het Leven. In samenwerking met het Concertgebouw, het Cultuurcentrum en Cera organiseert Vier het Leven cultuuruitstappen voor ouderen die niet meer alleen willen of kunnen op uitstap gaan. Je wordt van deur tot deur begeleid door een vrijwilliger en geniet samen met andere deelnemers van een drankje en een cultuurvoorstelling.

content in je buurt JANUARI - MAART 2022 | BRUGGE BUURTCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM TER LEYEN

Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge. Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor

mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

Kroosmeers 1 8310 Assebroek

Beste buur,

Lijn 2 / 91 Halte AZ Sint Lucas Lijn 2 Halte Assebroek Zeven Torentjes Om de twintig minuten

De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad.

LDC Ter Leyen

Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek.

Christel Snauwaert M 0489 69 22 34 E christel.snauwaert@mintus.be

In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www.dienstencentra-brugge.be. We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten!

Beste Bruggeling, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten.

Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker. Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Christel Snauwaert

Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar. We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Vier het Leven neemt ouderen mee uit Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Ontmoeten

Groen is goed voor je

Nieuwjaarsontbijt

Hoeveel groenten?

Wat is er gezelliger dan ‘s morgens samen aan het ontbijt te zitten keuvelen bij een kop heerlijk geurende koffie?

Groenten kan je niet wegdenken uit je dagelijkse menu. Probeer om 300 gram groenten per dag te eten. Je kunt dit over de ganse dag spreiden! Hoe je dit het best aanpakt? Als je een warme maaltijd eet, vul dan eerst de helft van je bord met groenten. Eet je een broodmaaltijd? Voeg dan een bordje rauwkost toe of een kom verse soep. Ook als tussendoortje kun je voor rauwe groenten kiezen zoals snoeptomaatjes, wortel, komkommer, paprika …

Om 2022 goed in te zetten, schuiven we met z’n allen aan aan de ontbijttafel. Een ruime keuze aan vers gebakken brood en boterkoeken, koffie of thee, verschillende soorten charcuterie, yoghurt, zoet beleg, koffie, fruit … Een heus driesterren ontbijt! Om alles vlot te laten verlopen en ook de nodige afstand van elkaar te kunnen bewaren, hebben we ervoor gekozen om het ontbijt op twee momenten te laten doorgaan. Voor de bewoners van de serviceflats en de aanleunwoningen organiseren we het ontbijt op 13/01, voor alle andere geïnteresseerden gaat het ontbijt door op 27/01. • Het ontbijt start vanaf 8.30 u. en kost € 12. • Je schrijft hiervoor best op voorhand in, want de plaatsen zijn beperkt.

Sneukelnamiddagen Ook in 2022 zetten we de traditie van de sneukelnamiddag verder! Nieuw is dat we de namiddag met taart- en koffie zullen afwisselen met heerlijke croque monsieurs. Afspraak elke tweede dinsdag van de maand in BC Ter Leyen: • Dinsdag 11/01: Croque Monsieur • Dinsdag 8/02: taart en koffie Vooraf inschrijven is verplicht. Kostprijs: € 5.

Gezonde voeding is belangrijk. De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017) helpt jou op weg om gezond te eten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat niet letterlijk hoeveel je van alles mag eten. Je ziet wel waar je meer en waar je best minder van eet. Herinner je je ons vorig artikel nog? Toen ging het over de categorie ‘dranken’, waar we vooral het belang van voldoende water te drinken hebben benadrukt. Deze keer zetten we de categorie ‘groenten’ uit de donkergroene zone in de spotlight. De donkergroene zone in de voedingsdriehoek bevat voedingsmiddelen met een plantaardige oorsprong. Groenten zorgen voor voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon, omdat ze onze bloeddruk en cholesterol verlagen en ons dus zo beschermen tegen hart- en vaatziektes.

Reclame zorgt er vaak voor dat ongezonde producten als gezond worden gezien. Zo lijkt een hamburger uit de reclame met een blad sla en een schijfje tomaat gezond. Weet dat niet alles zo gezond is als het lijkt!

De eerste en derde vrijdag van de maand van 14 tot 16.30 uur. Je leert per cursus één specifieke techniek: Opbouwen met worsten klei, harde of zachte lappen klei, een vol blok, klei uithollen…

We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met de centrumverantwoordelijke.

1. Snij de ui en knoflook in stukjes. Doe een scheutje olie in de pot en bak de ui samen met de knoflook goudbruin . 2. Was de zoete aardappel en snijd hem in stukjes. Snijd vervolgens ook de pap rika in stukjes. Doe de zoete aardappel en de paprika in de pot. 3. Voeg 1 liter water en een groentebouillonblokje toe. Laat alles ongeveer 15 min uten koken. Check af en toe of de zoete aardappel al gaar is (pri k er even in met een vork). 4. Voeg de chilipoeder toe en roer alles goed door elka ar. 5. Mix de soep met de staafm ixer.

Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

Covid Safe Ticket (CST)

Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken.

Zo maak je het:

Nog beter tot je dienst

Mee te brengen materiaal: Houten plank of boetseerschijf, plastiek zak, vod, spons, grote pot om water in te doen.

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding?

aardappel en paprika

Om meteen werk te maken van meer groenten, delen we graag dit recept voor een gez onde soep boordevol vitamin es. Dit heb je nodig (4 personen) : • 2 middelgrote zoete aar dappels (samen ongeveer 1 kg) • 2 rode paprika’s • 2 teentjes knoflook • 1 rode ui • 1 blokje groenten bouillo n • 1 liter water • chilipoeder • olijfolie

De donkergroene zone: “groenten”

Laat je niet misleiden

Werken met klei

Leuk recept: soep van zoete

Momenteel is er nog steeds een CST vereist wanneer je de cafetaria wil betreden. Het Covid Safe Ticket is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBEapp (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen, heb je een identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, of een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme). Bruggelingen kunnen ook terecht in de hoofdbibliotheek Biekorf (Kuiperstraat 3, 8000 Brugge) of in een van de buurtcentra van Mintus (www.dienstencentra-brugge.be) voor ‘digihulp corona’. Je krijgt er hulp bij het online boeken van een COVID-19-(reis)test of bij het downloaden en printen van de nodige documenten zoals het Covid Safe Ticket.

1. Lokalen van het BC gebruiken?

3. Bij ons douchen?

De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

2. Het wassalon gebruiken? De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.


BUURTKRANT Levensvreugde JANUARI-MAART 2022


Voorwoorden BUURTCENTRUM LEVENSVREUGDE Lisseweegs vaartje 43 8380 Lissewege Station Lissewege BC Levensvreugde

Nancy Lamote T 050 32 62 80 GSM 0471 85 57 61 E nancy.lamote@mintus.be

Beste Bruggeling, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten. Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar. We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe.

Beste buur,

Hartelijk,

De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad. Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek. In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www. dienstencentra-brugge.be. We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten! Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker. Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Nancy Lamote 2

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

IN DEZE EDITIE Activiteiten (ontmoet, leer en ontspan) Vier het Leven neemt ouderen mee uit Nieuws uit de buurt Repair café Info rond zorg en ondersteuning Info over onze dienstverlening Zwankendamme heeft talent

Pablo Annys Voorzitter Mintus


Ontmoeten Maaltijden in het buurtcentrum Lukt zelfstandig koken niet meer zo goed? Heb je liever wat gezelschap bij het eten over de middag? Of heb je gewoon zin om een lekkere maaltijd te komen eten in ons buurtcentrum? Je geniet er van soep, een hoofdgerecht, nagerecht en een drankje. Indien nodig kan je met een doktersattest een dieetmaaltijd krijgen (vet-, zout- en/of suikerarm). De maaltijd kunnen we ook gesneden of gemalen aanbieden. De kostprijs van een maaltijd bedraagt vanaf 2022 8 euro voor Bruggelingen. We hanteren ook een sociaal tarief van 5 euro voor Bruggelingen met een lager inkomen (in dat geval komt een maatschappelijk werker bij je langs voor een sociaal en financieel onderzoek). Voor personen met mobiliteitsproblemen kunnen we het vervoer organiseren. Interesse? Kom gerust langs in het buurtcentrum, bel ons op 050 32 62 80 of mail naar levensvreugde@mintus.be.

Nieuwjaarsontbijt in buurtcentrum Levensvreugde

Soep uit de buurt, voor de buurt Buurtcentrum Levensvreugde in Lissewege wil de korte keten en gezonde, seizoensgebonden voeding promoten. Elke vierde donderdag van de maand delen we verse soep met groenten uit in de buurt van de volkstuintjes van Tuinhier in Zwankendamme. De soep wordt geschonken aan de eigenaars van de tuintjes en aan thuiswonende 85-plussers uit de buurt. Met de soepbedeling brengen we bovendien mensen met elkaar in contact en versterken we het sociale weefsel in de buurt. De buurt-en samentuin in Zwankendamme heeft momenteel geen vrije plaatsen meer, maar inschrijven op de wachtlijst is wel mogelijk. Meer info op www.tuinhier.be.

DINSDAG 25 JANUARI 2022 OM 9 UUR

We zijn alweer een jaartje verder en dat mag gevierd worden. Daarom organiseren we voor iedereen een gezellig ontbijt. Iedereen is van harte welkom, vooraf inschrijven is vereist. Prijs: € 8

Wil je je steentje bijdragen aan dit project?

Wandelen met buren Elke dinsdag gaan we wandelen met de buren. We vertrekken om 9.15 uur aan het buurtcentrum. Iedereen kan aansluiten. Tot dan?

• Wij zoeken vrijwilligers om soep te maken elke vierde donderdagvoormiddag van de maand om 9 uur. • Wij zoeken vrijwilligers om soep te bedelen onder 85-plussers op donderdagvoormiddag. Geef gerust je naam op om enkele straten dicht bij jou te verdelen. Interesse? Neem contact op via 050 32 62 80 of levensvreugde@mintus.be. Of spring gewoon eens binnen. Altijd welkom!

MEER INFO OVER DE ACTIVITEITEN IN ONS BUURTCENTRUM? Lisseweegs Vaartje 43 - 8380 Lissewege Facebook bc levensvreugde levensvreugde@mintus.be T 050 32 62 80

3


Ontmoeten

Lissewege danst! de wereld rond “Lissewege danst!” is een project dat zorgt voor een dansende verbinding tussen kleuters, kinderen van de lagere school en ouderen in een dorp. Tijdens de coronaperiode hebben de kinderen van basisschool de Lisblomme geknutseld voor de ouderen van het buurtcentrum Levensvreugde. Zowel voor de kinderen als voor de ouderen was dat een ontzettend fijne ervaring. Daaruit ontstond het idee om onze “minder jonge” buurtbewoners en kinderen samen te laten dansen. We hebben gekozen voor wereldse volksdansen en eindigen met een feestelijk toonmoment. Lissewegenaars van 50 jaar en ouder die zin hebben om te dansen en zich de volgende momenten kunnen vrijmaken, zijn alvast welkom: • • • • • •

Vrijdag 11 maart namiddag Vrijdag 18 maart namiddag Vrijdag 25 maart namiddag Maandag 28 maart voor- en namiddag Vrijdag 22 april namiddag Vrijdag 29 april en zaterdag 30 april voormiddag

Uitwijken komt naar Zwankendamme met spectaculaire vuurvoorstelling Op vrijdag 28 januari om 19.30 uur komt Uitwijken naar de Lisseweegse Steenweg (ter hoogte van huisnummers 124 - 146) in Zwankendamme. Uitwijken is een cultuurhuis op wielen dat naar de Brugse wijken trekt met een gratis cultuuraanbod. Met zeven oldtimerwagens toeren ze meerdere keren per jaar door de Brugse wijken. Laat je opwarmen tijdens de sfeervolle vuurvoorstelling Incontri #2 van Compagnie ‘Sprookjes enzo’. Bij valavond worden de vuren aangestoken en is iedereen uitgenodigd voor een eigenzinnig vuurspektakel in openlucht. Met Incontri #2 wordt een verhaal verteld vol sterke beelden die je doen wandelen tussen de sterren en laten dansen tussen de vlammen. Paraplu’s worden draaimolens van vuur, vuurslagen schieten weg in het donker en zo veel meer … De voorstelling is gratis bij te wonen. Voor en na de voorstelling kan je terecht bij de barwagen voor gratis warme drankjes, maar aarzel niet om ook je eigen drankjes mee te brengen. Meer informatie via: www.uitwijken.be

Hoe gaan we te werk? • De opstart De dansen worden eerst afzonderlijk aan de kinderen en aan de ouderen van het buurtcentrum aangeleerd. Zo houden we rekening met het tempo van de jongsten en de oudsten.

Familievertelling “Stefaan de Pelikaan” van Rein de Vos

• De voorbereiding van het toonmoment Eenmaal de basis van de dansen gekend is, gaan we over tot samen dansen. • De finale: het toonmoment We steken samen met de kinderen, het schoolteam en het buurtcentrum een toonmoment in elkaar. Samen met een externe beeldende artieste, Boukje Scholten, werken we op een creatieve manier een decor en kostuums uit. Het toonmoment gaat door op zaterdag 30 april 2022. 4

DONDERDAG 6 JANUARI 2022 VAN 14 TOT 14.45 UUR

Stefaan komt uit Australië. Hij is een weespelikaan en hij heeft één lamme vleugel. Bovendien is hij erg eigenzinnig en heeft hij een opmerkelijk gevoel voor humor. Samen brengen Rein en Stefaan een grappig, interactief en muzikaal verhaal over hun avontuur. Een hilarisch muzikaal poppenspelverhaal! Voor wie? Voor kinderen van 3 tot 10 jaar en hun ouders. Waar? Buurtcentrum Levensvreugde (Lisseweegs vaartje 43) Deelname is gratis. Inschrijven via 050 550171 of lissewege.bibliotheek@brugge.be of via 050 32 62 80 (Nancy Lamote).


Ontmoeten

Samana Lissewege - Zwankendamme Als Covid verstandig is en ons samenzijn toelaat, schrijf dan volgende data alvast in je nieuwe agenda. 13 JANUARI

Nieuwjaarsfeest in Zwankendamme

Bijleren met Lissewege Digitaal Infosessies over wachtwoorden en accounts Gebruik jij voor je accounts zoals Facebook, Mail, webshops … al jaren hetzelfde wachtwoord? Heb je meerdere wachtwoorden en weet je niet meer voor welke account je welk wachtwoord nodig hebt? Kortom, wil je terug je eigen veiligheid in handen hebben? Kom en ontdek gratis hoe: • • • •

je veilige wachtwoorden maakt je wachtwoorden wijzigt tweestapsverificatie werkt. je wachtwoorden in een wachtwoordkluis kan bijhouden.

Waar? Lisseweegs vaartje 43 - 8380 Lissewege Wanneer? • woensdag 26 januari, van 9.15 - 11.45 u. • woensdag 23 februari, van 9.15 - 11.45 u. Inschrijven op 050 32 62 80. Breng je smartphone, tablet of computer mee.

Infosessie smartphone opschonen Krijg je ook zoveel meldingen op je telefoon? Staat je mailbox vol met nieuwsbrieven, reclame en berichten die je eigenlijk niet wilt krijgen? Heb je te veel apps die je niet gebruikt? Is je opslagruimte bijna vol? Kom en ontdek gratis hoe je: • • • • •

meldingen kan aan-/uitzetten je kan afmelden op nieuwsbrieven mails met reclame kan vermijden apps kan groeperen of verwijderen de opslagruimte op je smartphone kan vrijmaken.

Waar? Lisseweegs vaartje 43 - 8380 Lissewege Wanneer?

24 FEBRUARI

Voordracht in Lissewege 24 MAART

Ontspanning in Zwankendamme 5 MEI

We gaan terug in de tijd in Lissewege JUNI

Op stap met de bus 22 SEPTEMBER

“Dag van de Chronisch zieken” in Zwankendamme 13 OKTOBER

Voordracht in Lissewege 17 NOVEMBER

Ontspanning in Lissewege 15 DECEMBER

Kerstviering in Zwankendamme Voor alle activiteiten volgt enkele weken vooraf een persoonlijke uitnodiging. Iedereen is welkom! Wil je aansluiten, contacteer dan een van onze kernleden of de voorzitter: Christiana Feys Lissewegse Steenweg 123/00-01 8380 Zwankendamme 050 55 16 58 / 0495 20 29 83 christiana.feys@telenet.be

• woensdag 30 maart van 9.15 tot 11.45 uur. Inschrijven op 050 32 62 80. Breng je smartphone of tablet mee. 5


Vier het Leven neemt ouderen mee uit

Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge. Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

6

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.


Nieuws uit de buurt Carnavalsvereniging “Orde van de pret” uit Lissewege De stoet had enorm veel succes. Na enkele jaren werd de stoet te groot voor het kleine witte dorp en sindsdien moeten we ons noodgedwongen beperken tot maximaal vijftien groepen.

Onze vereniging blijft groeien en het ledenaantal stond vorig jaar al op bijna tweehonderd (187!) leden. Carnavalsvereniging “Orde van de pret” werd opgericht in 1997 in de vroege uurtjes, de dag voor het carnaval in Lissewege. We reden mee met een simpele hooiwagen met Prins Boet I, die we vier uur eerder tussen pot en pint hadden aangesteld als prins. Ons doel: carnaval in Lissewege opnieuw op de kaart zetten. We startten toen met een tiental man in onze groep. Na twee jaar reden we voor het eerst mee in Heist met een thema over doping in de Tour de France. Datzelfde jaar organiseerden we zelf een stoet in Lissewege, waaraan vijf groepen deelnamen. Zo werd de carnavalstoet in Lissewege terug leven in geblazen.

Vorig jaar hadden we niet alleen met corona te kampen, maar verloren we na tien jaar ook de staanplaats voor onze wagen. We moesten “onze kar” verhuizen. Het vinden van een betaalbare loods bleek een groot probleem. Na lang zoeken kwam er een oplossing uit de bus waar we nu toch terecht kunnen voor één jaar. We hopen dat het stadsbestuur dit probleem voor de carnavalsgroepen grondig bekijkt, zodat dit cultureel erfgoed niet verloren gaat.

Lekkerbekken uit Zwankendamme Carnavalgroep De Lekkerbekken Wij zijn Carnavalsvereniging De Lekkerbekken uit Zwankendamme. We werden opgericht in 1999 en de eerste stoet passeerde in 2000 met als thema M&M's. Vandaar de naam de lekkerbekken. Wij zijn elk jaar volzet, we tellen niet minder dan 120 personen. Wij zijn er voor jong en oud, zeker als je weet dat de jongste 5 is en de oudste 68. Bijna iedereen komt uit Zwankendamme of van de meest nabijgelegen buurgemeenten. Elk jaar bouwen we een volledig nieuwe wagen. Het zal dus niet verbazen dat het afbreken steeds met pijn in het hart gebeurt. Wat thema van dit seizoen is houden we voorlopig liever geheim tot het prinsenbal in Heist waar de loting plaats vindt voor de volgorde van de stoet. Corona was voor alle verenigingen een zeer moeilijk periode. Ook voor ons aangezien we geen activiteiten konden organiseren en zo onze kas steeds kleiner zagen worden. Gelukkig kijken we intussen alweer terug op enkele geslaagde nieuwe activiteiten.

Plaatsen vinden om de wagen te bouwen wordt steeds moeilijker en moeilijker. We merken zelfs dat er groepen zijn die om die reden stoppen. Een oplossing zoals in Aalst zou ideaal zijn: daar hebben de hallen geplaatst waar iedereen zijn wagen in kan bouwen. Wie weet zou hier in de toekomst in de regio Brugge ook een mogelijkheid toe bestaan. Meer info bij andy.ver.eecke1@telenet.be

Kindercarnaval • Zondag 22 februari vanaf 14 uur • Gratis inkom en snoepzak voor alle verklede kinderen. De mooiste en leukste winnen een extra prijs. • Optreden van Christoons carnavalshow. • In zaal Centrum Zwankendamme

Lekkerbeks carnavalbal • Zaterdag 19 maart vanaf 21 uur • In zaal Centrum Zwankendamme

Stoeten: • • • • • • •

Testrit Zwankendamme 26 februari Heist 27 februari Heist avondstoet 1 maart Zeebrugge 5 maart Brugge 12 maart Torhout 13 maart Lissewege 26 maart 7


Nieuws uit de buurt

Fotoclub Argus Lissewege Toen hij nog beenhouwer was, ontmoette Daniel Devoldere een Lissewegenaar die ooit in een fotoclub in Knokke zat. In hun zoektocht naar een locatie voor hun fotoclub kwamen ze, samen met twee anderen, terecht in een lokaal in het Reyvaertheem. Ze organiseerden een tentoonstelling in de zaal van Saefthinge met de dia’s die ze in 1987 hadden genomen van het drama van de Harold of Free Enterprise. Hun initiatief had veel succes, maar de dia’s van de boot werden in beslag genomen door de toenmalige rijkswacht. De club was meteen bekend, zelfs tot in Engeland. Maak kennis met fotoclub Argus.

Argus brengt mensen samen die hun hobby ‘fotografie’ gezamenlijk willen beleven. We kiezen er bewust voor om niet deel te nemen aan wedstrijden, maar net om het beste in elkaar naar boven te halen door technieken uit te wisselen. Het bespreken van elkaars werk, het gezamenlijk op stap gaan om foto’s en dia’s te nemen, het organiseren en het deelnemen aan tentoonstellingen … dat is waar wij het voor doen. Voor wie? Al wie ‘gebeten’ is door het maken van foto’s, zowel analoog als digitaal. Wie geïnteresseerd is, mag eerst vrijblijvend enkele vergaderingen bijwonen. Wanneer? Elke 1ste en 3de zondag van de maand van 9.30 tot 12 uur. Waar? Jacob Reyvaertheem - Walram Romboutstraat 17 in Lissewege Contactpersoon: Daniel Devoldere daniel.devoldere@proximus.be 0498/76 01 17 8

’t Lissewegenartje brengt verslag uit van nieuws uit de buurt Mijn naam is Rudi Huyghebaert. Ik woon in Lissewege en ben gepensioneerd. Sinds 2006 schrijf ik teksten en maak ik foto's voor mijn weblog 't Lissewegenartje. Ik word vaak gevraagd door lokale verenigingen en soms ook in Zwankendamme en Zeebrugge om verslag uit te brengen over hun activiteiten. Heel wat mensen bekijken dagelijks mijn weblog 't Lissewegenartje op zoek naar nieuws uit de buurt. Sinds de start van de weblog staan er 1.550.000 bezoekers op de teller. Jammer genoeg kon ik de laatste tijd wat minder publiceren, aangezien corona het verenigingsleven bijna volledig stillegde. Gelukkig heb ik zelf genoeg om handen. Zo help ik met het opruimen van zwerfvuil bij de 'Mooimakers', ben ik een luisterend oor als lokale buurtambassadeur, ben ik lid van de schoolraad 'Stedelijk onderwijs Brugge-Noord, Ter Poorten Lissewege' en tot slot medeorganisator voor het aankleden van de bomen in de Pol Dhondtstraat tijdens de jaarlijkse Beeldenroute.

Staat er iets bijzonders te gebeuren of wil je gewoon graag een artikel zien verschijnen op 't Lissewegenartje, laat dan zeker iets weten. Ik kom langs om het nieuws neer te schrijven en foto's te nemen. Ik doe dit met heel veel plezier (en natuurlijk gratis)! https://www.bloggen.be/tlissewegenartje/ Rudi Huyghebaert Pol Dhondtstraat 20 - Lissewege 0487/49 92 15 tlissewegenartje@telenet.be


Repair Café i.s.m. Welzijnsschakel Kantel Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar toch wat hapert? Een trui met mottengaatjes? Weggooien? Neen toch!

Ook met de Mintus buurtcentra dragen we ons steentje bij. In 2022 organiseren we volgende Repair Cafés:

Samen naar een duurzamere samenleving

Opgelet: het Repair Café gaat door in ‘t Couvent, Kanunnik Decoeneplein 1 te Sint-Kruis.

Vaak gooien we dingen weg die na een eenvoudige herstelling terug perfect bruikbaar zijn. Helaas weten steeds minder mensen hoe je iets makkelijk kunt herstellen. Gelukkig is er zoiets als het Repair Café, waar je het nodige materiaal én professionele hulp vindt om je spullen te herstellen en ze zo een tweede leven te geven. Een grote stap richting meer duurzaamheid: het gebruik van grondstoffen, die nodig zijn om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, net als de CO² uitstoot. In het Repair Café kijken we op een andere manier naar onze spullen en streven we samen naar een meer duurzame en groene samenleving.

• 29 januari 2022: Buurtcentrum De Balsemboom (LDC) • 19 maart 2022: Buurtcentrum Sconevelde

• 14 mei 2022: Buurtcentrum d’ Oude Stoasie • 24 september 2022: Buurtcentrum Ter Leyen (LDC) • 19 november 2022: Buurtcentrum De Garve (LDC) Het Repair Café gaat telkens door op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Tot een half uur voor het einde van een Repair Café kan je nieuwe spullen voor herstelling binnenbrengen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

9


Zorg en ondersteuning

Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Een Pro Duo-vrijwilliger: • • • • •

Voetverzorging Beste buurtbewoners. Ik ben Veele Van Isacker, medische pedicure aan huis maar ook in uw buurtcentrum te Zeebrugge en Lissewege. Ik ben daar twee keer per maand om jullie een voetverzorging aan te bieden voor een democratische prijs. Voetverzorging is belangrijk. Door je voeten regelmatig te laten verzorgen, voorkom je tal van ongemakken en verlaag je de kans op infecties. Je voeten dragen je een leven lang. Wist je dat we in één leven ongeveer 4 keer de aardbol rondlopen? Dat is zo’n 180.000 km. Voeten zweten zo’n 250 ml per dag. Het is dus geen overbodige luxe om je voeten goed te verzorgen, ook al doen we dat vaak te weinig. Enkele tips wanneer je langskomt voor een voetverzorging: • neem op voorhand een voetbadje • kom op tijd • als je verhinderd bent, geef dan zeker een seintje. Een afspraak maken kan in BC Levensvreugde op het nummer 050 32 62 80

ordent papieren zet het klasseersysteem op punt helpt mensen brieven en documenten te begrijpen gaat met hen mee naar diensten of organisaties helpt online informatie op te zoeken

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge - vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.

Wegwijzers voor mantelzorgers OCMW Brugge, Stad Brugge en het Brugs Mantelzorgnetwerk willen de mantelzorgers in onze stad ondersteunen. Daarom lanceren ze de Brugse Mantelzorglijn. Mantelzorgers kunnen bellen naar 050 326 800 met vragen over de Brugse mantelzorgpremie, het zorg- en ondersteuningsaanbod, ontmoetingsplaatsen voor mantelzorgers en zoveel meer. Daarnaast is er de website www.brugge.be/mantelzorg om hen wegwijs te maken in thema’s zoals vervoer, woningaanpassingen, hulpmiddelen of infosessies. Dit aanbod is er voor de meer dan 2.200 erkende, maar ook voor de talrijke niet-erkende mantelzorgers. Wie vrijwillig de zorg opneemt voor een thuiswonende en zorgbehoevende Bruggeling zal via de Mantelzorglijn en/of de website gemakkelijker de weg vinden naar informatie of hulp op maat. Brugse Mantelzorglijn - 050 32 68 00 www.brugge.be/mantelzorg

10


Op naar een nog betere dienstverlening voor jou! Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken: 1. Lokalen van het BC gebruiken?

3. Bij ons douchen?

De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

2. Het wassalon gebruiken?

4. Eten in één van de centra?

De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra.

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Nancy Lamote: T 050 32 62 80 E nancy.lamote@mintus.be

11


Hoe wordt iemand smid?

De groei van een smidse

Zijn ouders hadden het destijds graag anders gezien, maar Dirk koos ervoor om niet te gaan studeren. Toen hij 16 jaar was, hoorde hij dat de Blankenbergse smid André Sarlet een knecht zocht en meteen kon hij er aan de slag.

Al snel bleek de smidse te klein. Gelukkig kreeg Dirk de kans om de garageboxen naast zijn huis aan te kopen. De garages werden het atelier en de tentoonstellingsruimte.

De verplichte legerdienst gooide echter wel wat roet in het eten. Toen hij terugkeerde, bleek dat Sarlet geen knecht meer nodig had. Dirk moest dus op zoek gaan naar ander werk. Hij deed vooral scheepsherstellingen en laswerk.

Kiezen voor het zelfstandig bestaan Na lang twijfelen werd Dirk toch zelfstandig. In maart 1985 in bijberoep en in juli 1985 in hoofdberoep. Datzelfde jaar nam hij deel aan de bouwbeurs ‘Bouwen Wonen Nu’ in Brugge, waar hij toen een kleine kabouter was tussen grote reuzen.

Werken volgens de regels van de kunst: de ambacht Voor Dirk moet alles volgens de regels van de kunst gebeuren. Er zijn heel wat smeden die onderdelen kopen in een groothandel en die assembleren. Volgens Dirk is dat niet het échte smeedwerk. Dirk werkt het liefst in het vuur, want dat is eigenlijk de taak van een smid. Zijn vrouw Linda zegt altijd: “Je kunt het zo zot niet bedenken of Dirk maakt het wel!”

In ons leven is verandering onvermijdelijk, is verlies onvermijdelijk In het aanpassingsvermogen en het gemak waarmee we verandering ondergaan, liggen ons geluk en onze vrijheid - Guatama Boeddha

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Ontwerp: digicreate.be

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Druk: Mediatopper

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Papier: 100% gerecycleerd papier


BUURTKRANT Zeebrugge NR 5 / JANUARI - MAART 2022


IN DEZE EDITIE Voorwoord Nieuws uit ... BC D'Oude Stoasie Wist je datjes Voorstelling Week van de Vrijwilliger Onze dienstverlening Repair Café Woordzoeker

Voorwoord Beste Zeebruggenaar, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten. Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar. We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

9 Spectaculaire vuurvoorstelling in Zwankendamme

Het team van het buurtcentrum staat voor jullie klaar! BUURTCENTRUM D'OUDE STOASIE

Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge 050 32 63 40

11 Week van de Vrijwilligers

2

Kimberly Pardo

Hilde Ballegeer

Verantwoordelijke buurtcentrum

Buurtwerker

En medewerkers Sarah, Marina, Gino, Nancy, Kathleen, Yvette en Patrick


Nieuws uit ... Ligo Ligo, Centrum voor Basiseducatie, organiseerde vorig najaar een cursus 'starten met de smartphone' in buurtcentrum d'Oude Stoasie. Ligo is de nieuwe naam voor open-school. Samen met lerares Annelies leerden de cursisten hun toestel kennen. Ze zochten informatie op via het internet en leerden applicaties te installeren. Heb je zelf interesse in een cursus smartphone? Bel Ligo op het telefoonnummer 050 34 15 15. Ligo organiseert veel cursussen. Neem een gerust een kijkje op de website. De meeste cursisten betalen geen inschrijvingsgeld. Maar er zijn een paar uitzonderingen. We bekijken dit samen met jou. www.ligo.be/regio-brugge-oostende-westhoek

Ken je “Bib aan huis” al? Elke Bruggeling die op een of andere manier aan huis gebonden is en zich dus niet zelf naar de bibliotheek kan verplaatsen, kan een beroep doen op ‘Bib aan huis’. Een bibliotheekmedewerker bezorgt dan bib-materialen bij jou thuis en brengt ze voor jou ook terug naar de bibliotheek. Je kan specifieke titels van boeken, cd’s of films opgeven, of je laat de bibliotheekmedewerker zelf kiezen uit jouw favoriete genres. De dienst is gratis. Je moet wel lid zijn van de Openbare Bibliotheek Brugge. Meer info vind je op brugge.bibliotheek.be/bibliotheek-aan-huis. Je kan ook mailen naar bibaanhuis@brugge.be.

Jeugdboekenfeest 20 maart Op zondag 20 maart vindt het Jeugdboekenfeest plaats. Het is een feesteditie, want het Jeugdboekenfeest bestaat 20 jaar! Maak je klaar voor een dag vol lees-, kijk-, knutsel- en luisterplezier rond het centrale thema ‘Helden & Schurken’. Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats op verschillende locaties in Brugge.

Bibliotheek J.F. Willems Marktplein 12, 8380 Zeebrugge 050 79 99 40 zeebrugge.bibliotheek@brugge.be ma & wo: 14u-18u, za: 9u30-12u

• Het programma en de praktische info vind je vanaf half januari op brugge.bibliotheek.be/ jeugdboekenfeest. • Inschrijven kan vanaf maandag 7 maart om 14 uur. 3


Buurtcentrum d’Oude Stoasie Voorbije activiteiten We zijn blij dat we opnieuw activiteiten mogen organiseren. Zowel wij als onze bezoekers hebben hier zichtbaar van genoten. Geniet mee van enkele sfeerbeelden.

Aquagym

Heropening

4


Verwennamiddag

Wandelclub

lub Wandelc

Ontbijtwandeling

5


Buurtcentrum d’Oude Stoasie

Maak kennis met Nancy Ik ben Nancy en sinds september ben ik als ‘vlinder’ aan de slag in BC d’Oude Stoasie en BC Levensvreugde. Ervoor werkte ik reeds in de andere buurtcentra.

Maaltijden in het buurtcentrum

Je kan mij o.a. terugvinden achter de bar, tijdens de maaltijden of een activiteit of achter het stuur om boodschappen te doen samen met de mensen.

Eet je graag samen met andere mensen, dan ben je 's middags welkom in buurtcentrum d’Oude Stoasie.

Ik hou van contact met de mensen en van een gezellige babbel. Ik kijk er enorm naar uit om jullie te ontmoeten!

Een dieetmaaltijd is mogelijk, mits doktersattest. De maaltijd kunnen we ook gesneden of gemalen aanbieden.

Je kunt er genieten van soep, een hoofden nagerecht en een drankje.

Voorwaarden Als je dieetmaaltijden wenst (vet- zouten/of suikerarm), moet je beschikken over een doktersattest. Inschrijven

Groetjes van buurtwerkster Hilde Beste buurtbewoners, Ik ben intussen al een tijdje thuis en ik verlang ontzettend naar het einde van mijn revalidatie, zodat ik straks weer vol enthousiasme bereikbaar ben voor de Zeebrugse inwoners. Een nieuw jaar: Bruisend en sprankelend, Stralend en schitterend, Gezond en gelukkig, Zorgeloos en prachtig Het team van d’Oude Stoasie wenst jou een Gelukkig Nieuwjaar.

6

Ik vind het erg jammer dat ik jullie niet persoonlijk een gelukkig nieuwjaar kan wensen, maar via deze buurtkrant wou ik de kans grijpen om toch mijn wensen over te brengen. Gelukkig Nieuwjaar en hopelijk tot snel!

Kom langs in het buurtcentrum of bel ons op 050 32 63 40 Meebrengen • • •

Je e-ID De gegevens van een contactpersoon De gegevens van je huisarts

Kostprijs •

Bruggelingen betalen € 8 voor een maaltijd. Heb je recht op een sociaal tarief, dan betaal je € 5 (daarvoor doet een maatschappelijk werker van Mintus een sociaal en financieel onderzoek). Niet-Bruggelingen betalen altijd € 11.


Activiteitenprogramma buurtcentrum 'd Oude Stoasie Wil je graag weten welke activiteiten we naast onderstaand programma nog organiseren? Zowel in het centrum als op de Facebookpagina van het buurtcentrum vind je maandelijks een overzicht terug, alsook alle affiches van de activiteiten.

Maandag 9u

Digitale voormiddag met Marian

14 u

Dansgroep Sans Soucis (behalve de 3de maandag op dinsdag)

19.30 u

Line Dance

Dinsdag 14 u

Boetseren

Woensdag

Op naar een nog betere dienstverlening voor jou!

8u

Zwemmen

13 u

Aqua gym

19 u

Yoga

Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

Koor

1. Lokalen van het BC gebruiken?

Donderdag 14.30 u

Meer info? Contacteer ons op het nummer 050 32 63 40.

De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

2. Het wassalon gebruiken? De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

3. Bij ons douchen?

Infosessie itsme VRIJDAG 28 JANUARI OM 14.30 UUR

Wil je met itsme toegang krijgen tot je covid safe app, je belastingen, je mutualiteit, je pensioen? Kom en ontdek: • wat itsme is en hoe het werkt; • hoe veilig het is; • hoe je deze app kan installeren op je smartphone. Meebrengen: je smartphone, je identiteitskaart met je recente pincode. Ken je de pincode niet meer? Vraag ze op in het gemeentehuis. Gebruik je al de bankapp? Breng dan zeker je bankkaart en kaartlezer van de bank mee. Waar? Buurtcentrum d’Oude Stoasie - Venetiëstraat 1

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

Inschrijven kan via 050 32 63 40. Deze activiteit is gratis.

7


Wist je datjes Vier het Leven neemt ouderen mee uit Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.”

Sinds oktober is de stad Brugge een waardevol project rijker: Vier het Leven. In samenwerking met het Concertgebouw, het Cultuurcentrum en Cera organiseert Vier het Leven cultuuruitstappen voor ouderen die niet meer alleen willen of kunnen op uitstap gaan. Je wordt van deur tot deur begeleid door een vrijwilliger en geniet samen met andere deelnemers van een drankje en een cultuurvoorstelling. Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge.

Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.” We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Ontmoetingsplek voor ouders met jonge kindjes

Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles. Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

Samen spelen ?

v o or a l le o ud e r s en k in d e r en (0 t ot 3 j a a r)

Samen spelen voor ouder(s) en kind(eren) t.e.m. 3 jaar af 6 van ! ber tem sep gra kof tis fie e the n e

Meer informatie via: • • • • 8

https://www.facebook.com/HuisvanhetKindBrugge https://www.facebook.com/dendroadzeebrugge info@huisvanhetkindbrugge.be Tel 050 47 55 15 - Sms/Whatsapp: 0485 69 53 57

elke maandagnamiddag van 14u tot 17u *** Gemeenschapshuis, 1e verdieping Marktplein Zeebrugge

Contact Bel/sms/Whatsapp 050 47 55 15 0485 69 53 57

v.u.: Vereniging Spoor, Ruddershove 4, 8000 Brugge

• Wanneer? Vanaf januari ’22, één keer per maand op maandagnamiddag van 14 tot 16 uur • Waar? Buurtcentrum d’Oude Stoasie - Venetiëstraat 1


Wist je datjes

Uitwijken komt naar Zwankendamme met spectaculaire vuurvoorstelling Op vrijdag 28 januari om 19.30 uur komt Uitwijken naar de Lisseweegse Steenweg (ter hoogte van huisnummers 124 - 146) in Zwankendamme. Uitwijken is een cultuurhuis op wielen dat naar de Brugse wijken trekt met een gratis cultuuraanbod. Met zeven oldtimerwagens toeren ze meerdere keren per jaar door de Brugse wijken. Laat je opwarmen tijdens de sfeervolle vuurvoorstelling Incontri #2 van Compagnie ‘Sprookjes enzo’. Bij valavond worden de vuren aangestoken en is iedereen uitgenodigd voor een eigenzinnig vuurspektakel in openlucht.

Met Incontri #2 wordt een verhaal verteld vol sterke beelden die je doen wandelen tussen de sterren en laten dansen tussen de vlammen. Paraplu’s worden draaimolens van vuur, vuurslagen schieten weg in het donker en zo veel meer … De voorstelling is gratis bij te wonen.

Voor en na de voorstelling kan je terecht bij de barwagen voor gratis warme drankjes, maar aarzel niet om ook je eigen drankjes mee te brengen. Meer informatie via: www.uitwijken.be

Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Een Pro Duo-vrijwilliger: • ordent papieren • zet het klasseersysteem op punt • helpt mensen brieven en documenten te begrijpen • gaat met hen mee naar diensten of organisaties • helpt online informatie op te zoeken

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.

9


Wij stellen voor

Het Huis van het Kind Huis van het Kind Brugge is er voor al je vragen over opvoeden en opgroeien. We zoeken samen met jou naar een antwoord of bekijken welke dienst je verder kan helpen.

Pedicure Veerle Beste buurtbewoners, Ik ben Veerle Van Isacker, medische pedicure aan huis maar ook in de buurtcentra te Zeebrugge en Lissewege. Ik ben daar twee keer per maand om jullie een voetverzorging aan te bieden tegen een sociaal tarief. Door corona kon ik lange tijd niet meer langskomen, maar nu sinds kort weer wel. Kom gerust eens langs voor meer uitleg. Een goede voetverzorging is belangrijk! Door je voeten regelmatig te laten verzorgen kan je makkelijk eventuele klachten helpen voorkomen. Voetverzorging komt jammer genoeg vaak op de laatste plaats bij de verzorging. Voeten dragen je je leven lang en in een leven lopen we ongeveer vier keer de aardbol rond, dat is zo’n 180.000 km. Ze zweten, zeker zo’n 250ml per dag, ook al besef je dat niet altijd … Die voeten bevatten ook de meeste botten, namelijk één kwart van alle botten in het hele lichaam. Het is dus geen overbodige luxe om goed voor je voeten te zijn. Zo verlaag je ook de kans op infecties. Enkele tips en goede afspraken: • neem een voetbadje alvorens te komen naar een voetverzorging; • kom a.u.b. op tijd op de gemaakte afspraak zodat de persoon na jou ook tijdig geholpen kan worden; • kan je niet aanwezig zijn op de afspraak, laat dit dan tijdig weten via het buurtcentrum. Zo kan er eventueel iemand anders jouw plaats innemen. Wens je meer info? Neem contact op met buurtcentrum d’Oude Stoasie op 050 32 63 40. 10

Nood aan gesprek? Opvoeden is niet eenvoudig en gaat met vallen en opstaan. Iedereen die kinderen opvoedt, heeft wel eens vragen of twijfels. Bij Huis van het Kind kan je terecht voor een gesprek. Samen staan we even stil en zoeken we wat helpend en ondersteunend kan zijn zowel voor jezelf als voor je kind. Ook grootouders, plusouders, pleegouders en andere opvoeders kunnen bij ons terecht. De gesprekken zijn anoniem, gratis en vrijblijvend. Contacteer Lieselot voor vragen of twijfels rond opvoeding, ontmoeting met andere ouders, groepsactivietien enz. T 050 47 55 15 of M 0476 96 77 94 lieselot.goethals@huisvanhetkindbrugge.be

Zoek je kinderopvang? Neem contact op met Tineke. Ze helpt je graag en zoekt samen met jou naar een gepaste kinderopvang: • • • • • • • •

voorschoolse opvang (0 tot 3 jaar) buitenschoolse opvang, weekend/nacht opvang vakantieopvang aanmaken van een kindcode bij Kind en Gezin aanvragen van een verminderd tarief kinderopvang informatie geven over het Groeipakket uitleg geven over contracten, reglementen je begeleiden bij een eerste bezoek aan de kinderopvang

Je kan ook bij ons terecht voor vragen in verband met onderwijscheques, studietoelage, groeipakket, kindcode, verminderd tarief kinderopvang, enz. Contacteer Tineke voor vragen rond kinderopvang T 050 47 55 14 loket@kinderopvangbrugge.be


Week van de Vrijwilligers Sommige vrijwilligers zijn elke dag actief, anderen maken zich af en toe vrij. De één heeft veel tijd, de ander wat minder. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zetten zich onbezoldigd en uit vrije wil in voor hun buurt. Ze zetten hun talenten in en doen dat met veel plezier en voldoening. Om al die mensen, die vaak achter de schermen hun steentje bijdragen, te bedanken is er Dé Week. Tijdens de Week van de Vrijwilliger laten we samen zien dat we die inzet niet vanzelfsprekend vinden.

Waarom ben jij vrijwilliger? Willy Ik doe al vrijwilligerswerk sinds het einde van de jaren zeventig. Ik doe het vooral voor de vriendschap die je terugkrijgt van de mensen en ik wil ook iets bijdragen aan de samenleving.

Eddy Ik ben vrijwilliger geworden omdat ik graag onder de mensen kom. Als ik zie dat de mensen blij zijn, maakt mij dat gelukkig. Daarnaast ervaar ik ook veel plezier door het meehelpen tijdens de activiteiten.

Johan Ik wil mensen helpen, in kleine en grote dingen. Dat maakt mensen gelukkig, waardoor ik zelf ook heel blij word.

Georgette Ik vind het leuk om onder de mensen te zijn. Spelletjes spelen, een babbeltje en een lach. Dit doet zoveel deugd.

Margueritte Ik ben graag onder de mensen. Ik heb dat nodig, dat stemt mij gelukkig. Dus daarom ben ik vrijwilliger geworden.

Carine Ik ben vrijwilliger omdat ik graag mensen help en omdat ik zelf ook heel erg geniet van de activiteiten.

Rudi Ik ben op pensioen en doe zeer graag vrijwilligerswerk omdat ik mij daardoor goed in m'n vel voel!

Wist je dat? Algemeen • er in Vlaanderen naar schatting 750.000 mensen vrijwilligen? Dat is bijna een hele provincie. • je wereld groeit met vrijwilligerswerk? • je als vrijwilliger bijdraagt tot een warme samenleving? • je heel veel waardering krijgt van de mensen? Je voelt voldoening en je zelfvertrouwen groeit. • je veel nieuwe mensen leert kennen en fijne sociale contacten hebt? • je als vrijwilliger je eigen talenten kan gebruiken, maar dat je ook nieuwe dingen leert? • de keuzemogelijkheden in het vrijwilligerswerk immens zijn? Sportles geven, de administratie verzorgen, sportkampen begeleiden, mensen met een beperking helpen … • er op vrijwilligerswerk geen leeftijd staat? • we eigenlijk nog veel meer over ons vrijwilligerswerk zouden kunnen schrijven?

Over onze vrijwilligers • er 20 vrijwilligers altijd voor ons klaarstaan? • onze chauffeurs in 2020 (ondanks corona) 118 ritten uitvoerden, goed voor maar liefst 2232 km? • het niet mogelijk zou zijn om het buurtcentrum open te houden zonder vrijwilligers? • wij altijd op zoek zijn naar vrijwilligers? • onze vrijwilligers iedere maand tal van activiteiten begeleiden? Bijv. bingo, volksspelen, wandelingen, aqua gym … • al onze vrijwilligers uniek zijn? • we onze vrijwilligers op handen dragen? • je ook voor een luisterend oor terechtkan bij onze vrijwilligers? • veel van onze bezoekers onze vrijwilligers als goede vrienden zien? • wij nog veel kunnen leren van onze vrijwilligers?

Ben jij zelf ook vrijwilliger? Ben jij zelf ook vrijwilliger? Of ken je iemand die vrijwilliger is? Wil jij ons ook laten weten waarom jij vrijwilligerswerk doet? Misschien doen we hier ook nog iets leuks mee!

Vrijwilliger worden? • • • •

Heb jij een talent dat je meer zou willen benutten? Wil jij andere mensen (en jezelf!) gelukkig maken? Ben je op zoek naar een zinvolle dagbesteding? Wil jij bijdragen tot een warme samenleving?

Ja? Contacteer ons dan vrijblijvend: • Bel 050 32 63 40 of mail naar oudestoasie@mintus.be • Via Facebook: BC d’Oude Stoasie

11


Woordzoeker DONSVEREN | HAGEL | HANDSCHOENEN | IGLO | IJS | MUTS SNEEUWBAL | VACHT | VERWARMING WOORDZOEKER | VRIEZEN | WINTER

S N

U I

Z Y G

G P L S

R O T Z

Z Y K O K

M E V Z P P X L P A O I

F P T R O S V K C W U O

J Z L N C R T V W D N M

J L T E I Y T U E W R

G U B H L E G W D A M L I

K S G S C Z Z I O A F P J O

P T B N J A W E K G W J H W H

X

Z F U I V P N O M L D O M V N

H A N D S C H O E N E N Z B

O L A B W U E E N S V O L

DONSVEREN HAGEL HANDSCHOENEN IGLO IJS KOUDE

J R D O B Z S F A D K

Z H V E R W A R N I N G

G C O D O N S V E R K N

R D K R R D O R D G X K

A L R V

D E T H M

MUTS SNEEUWBAL VACHT VERWARMING VRIEZEN WINTER

Alle sterretjes rijgen aan elkaar Speciaal voor ‘t nieuwe jaar Allen fonkelen ze zeer blij Eentje lacht knipogend naar mij Een sterretje met een wens voor jou

Een spetterend en voorspoedig 2022!

Z Z V

I E X A

G J

Repair Café G Z

Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar toch wat hapert? Een trui met mottengaatjes? Weggooien? Neen toch!

Samen naar een duurzamere samenleving Vaak gooien we dingen weg die na een eenvoudige herstelling terug perfect bruikbaar zijn. Helaas weten steeds minder mensen hoe je iets makkelijk kunt herstellen. Gelukkig is er zoiets als het Repair Café, waar je het nodige materiaal én professionele hulp vindt om je spullen te herstellen en ze zo een tweede leven te geven. Een grote stap richting meer duurzaamheid: het gebruik van grondstoffen, die nodig zijn om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, net als de CO² uitstoot. In het Repair Café kijken we op een andere manier naar onze spullen en streven we samen naar een meer duurzame en groene samenleving. Ook met de Mintus buurtcentra dragen we ons steentje bij. In 2022 organiseren we daarom opnieuw een Repair Café in Zeebrugge.

Colofon

• 14 mei 2022 Buurtcentrum d’ Oude Stoasie

Verantwoordelijke uitgever

Ontwerp & druk

John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge

Ontwerp: digicreate.be Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Contact Buurtcentrum d’Oude Stoasie Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge Hilde.ballegeer@mintus.be – 050 32 63 45 of 0494 46 27 18 Kimberly.pardo@mintus.be - 050 32 63 40 Alle 'Buurtkrantedities' kan je vanaf nu op deze website vinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Het Repair Café gaat door op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Tot een half uur voor het einde van een Repair Café kan je nieuwe spullen voor herstelling binnenbrengen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.


BUURTKRANT Sint-Pieters NR 5 / JANUARI-MAART 2022

Molenwijk laat zijn gezicht(en) zien. P. 10


IN DEZE EDITIE Coverfoto (Peter Roels) Emma V. (deelneemster van 'Molenwijk in beeld') Voorwoord, cartoon en inhoudstabel Bib De Dijk Basisschool De Stempel Basisschool Sint-Leo Oranje bekent kleur Een klaptje met… de top drie van de Préféréeverkiezing Molenwijk in beeld Buurtwerk biedt aan Sint Pieters leeft Wat met de Waterplas? Geschiedenis: De verhalen uit de Meetkerkse Moeren Colofon en kruiswoordraadsel

Voorwoord Beste inwoners van Sint-Pieters, Welkom in 2022. Terwijl de wereld nog altijd worstelt met corona en de grens tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, zien we de dynamische deelgemeente Sint-Pieters alsmaar evolueren. Het masterplan ‘Sint-Pietersplas’, afgerond 10 jaar nadat het buurtwerk in samenwerking met de verantwoordelijken van ‘Aan de plas’ de aanzet gaf bij onze dienst Stedenbeleid, biedt niet alleen een dynamische toekomst voor deze site. Het geeft meteen ook toekomst aan alle gronden ten noorden van de bebouwing van onze deelgemeente. Zo zit ook hoeve De Walle en de hoeve langs de Blankenbergse Dijk 155 in het plan vervat. Dit biedt de mogelijkheid om van deze 67 hectare grond de noordelijke trekpleister te maken voor zachte recreatie: wandelen, fietsen en uiteraard watersport, maar straks dus ook legaal zwemmen. Het wordt de ontmoetingsplek bij uitstek voor Sint-Pieters. Ook de schoolgemeenschap Sint-Leo begint aan de vernieuwingsfase van haar schoolgebouwen in Sint-Pieters en recht tegenover De Dijk wordt het straks nog aangenamer vertoeven. Tevens starten de bouwwerkzaamheden rond het eco-sociaal deelhuis De Pastorie op. In een eerste fase gebeurt de installatie van een gemeenschapskeuken in De Dijk, waardoor ‘Sint-Pieters Deelt’ nog wat meer armslag krijgt. We investeren verder ook nog in het sociaal weefsel. Er was de eerste uitreiking van ‘préférée van het jaar’, een heus feest voor al wie zich onvoorwaardelijk inzet voor de medeburger. En 2021 sloten we op Sint-Pieters feestelijk af met, na een jaartje pauze, een massaal bijgewoonde kerstmarkt. Met veel plezier zien we dat heel wat organisaties hiervoor de handen in elkaar hebben geslagen. Nogmaals, welkom in 2022 iedereen. We wensen jullie allen veel geluk en een voortreffelijke gezondheid toe!

Dirk De fauw Burgemeester

10 Fototentoonstelling 'Molenwijk in Beeld'

12-13 Wat met de Waterplas? 2

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus


BIBLIOTHEEK DE DIJK

Boeken uit alle hoeken! Ken je “Bib aan huis” al?

Familievertelling ‘Stefaan de Pelikaan’ Op vrijdag 4 maart brengt Rein De Vos de muzikale familievertelling ‘Stefaan de Pelikaan’. Stefaan komt uit Australië. Hij is een weespelikaan en hij heeft één lamme vleugel. Bovendien is hij erg eigenzinnig en heeft hij een opmerkelijk gevoel voor humor. Samen brengen Rein en Stefaan een grappig, interactief en muzikaal verhaal over hun avontuur. Een hilarisch muzikaal poppenspelverhaal! • Vrijdag 4 maart van 14 uur tot 14.45 uur • Voor kinderen van 3 tot 10 jaar en hun ouders. • Deelname is gratis • Inschrijven aan de balie van de bibliotheek, telefonisch of via e-mail

Elke Bruggeling die op een of andere manier aan huis gebonden is en zich dus niet zelf naar de bibliotheek kan verplaatsen, kan een beroep doen op ‘Bib aan huis’. Een bibliotheekmedewerker bezorgt dan bib-materialen bij jou thuis en brengt ze voor jou ook terug naar de bibliotheek. Je kan specifieke titels van boeken, cd’s of films opgeven, of je laat de bibliotheekmedewerker zelf kiezen uit jouw favoriete genres. De dienst is gratis. Je moet wel lid zijn van de Openbare Bibliotheek Brugge. Meer info vind je op brugge.bibliotheek.be/ bibliotheek-aan-huis. Je kan ook mailen naar bibaanhuis@brugge.be.

Meer info op brugge.bibliotheek.be/agenda

Samenleesgroep Samen met Buurtwerk Sint-Pieters en Vormingplus organiseert de bibliotheek een laagdrempelige Samenleesgroep. Tijdens de sessie leest een vrijwilliger een kortverhaal voor. Daarna wordt er bij een kopje koffie of thee over gesproken. In bibliotheek De Dijk komt de SamenLeesgroep telkens bijeen op donderdag van 14 tot 16 uur. De exacte data vind je op brugge.bibliotheek.be/samenleesgroep

Jeugdboekenfeest 20 maart

Op zondag 20 maart vindt het Jeugdboekenfeest plaats. Het is een feesteditie, want het Jeugdboekenfeest bestaat 20 jaar! Maak je klaar voor een dag vol lees-, kijk-, knutsel- en luisterplezier rond het centrale thema ‘Helden & Schurken’. Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats op verschillende locaties in Brugge.

Bibliotheek De Dijk Blankenbergse steenweg 221, 8000 Sint-Pieters

• Het programma en de praktische info vind je vanaf half januari op brugge.bibliotheek.be/ jeugdboekenfeest. • Inschrijven kan vanaf maandag 7 maart om 14 uur.

t 050 44 66 86 | dedijk.bibliotheek@brugge.be di,wo: 14u-18u, vr: 15u-19u, za: 9u30-12u

3


Innovatieve basisschool De STEMpel Halloween sponsorloop Op vrijdag 29 oktober, net voor de herfstvakantie, werd een sponsorloop georganiseerd. De kinderen van de lagere klassen liepen een parcours door het gebouw en in de speel-leertuin. Onderweg moesten ze onder netten kruipen, over obstakels springen, op boomstammen klauteren …

Brede school (naschoolse activiteiten) Naast ons innovatief pedagogisch project zetten we ook in op samenwerkingen met andere organisaties, die naschoolse activiteiten of vakantieopvang organiseren. Zo voorzien we i.s.m. Sport Vlaanderen sportsnacks op bepaalde dagen tijdens schoolweken, telkens van 16.30 tot 17.30 uur. De lessenreeksen kosten 2 euro per les en laten kleuters en lagere schoolkinderen kennismaken met verschillende sportieve activiteiten: multimove, Zumba, balsporten … Daarnaast is er op vrijdag na school Beeldatelier voor kinderen van de Academie Brugge. Kinderen gaan er aan de slag met kleur, lijn, vorm, materialen en hun eigen creativiteit en fantasie. Ze leren zichzelf beeldend uitdrukken in een eigen beeldtaal. Ook ontmoeten ze kunstenaars, technieken en diverse beeldende elementen. Op een speelse manier leren ze kijken naar en genieten van kunst. Meer info op www.academiebruggedko.be Binnenkort organiseren we tijdens de korte vakanties (krokus, Pasen, herfst) nieuwe budgetvriendelijke kampjes via tsjaka.be. Zowel kleuters als kinderen van de lagere school kunnen er voor € 79 genieten van een creatieve of sportieve week binnen thema’s zoals ‘lettercircus’, ‘knutselpret’, ‘ruimtereis’, ‘ridders en prinsessen’ … Ook Davos organiseert tijdens de paas- en zomervakantie budgetvriendelijke sport- en/of STEMkampen (onder begeleiding van onze eigen leerkrachten) voor kleuters en lagere schoolkinderen. Inschrijven kan via www.davosinc.be. 4

Het was een zeer gevarieerde en uitdagende run! Voor de kleuters werd een aangepast parcours voorzien. Er werd ruim 1.300 euro ingezameld ten voordele van de verdere uitbouw van de speelplaatsen. We zijn supertrots op onze leerlingen! Ook zijn we heel blij met de steun van sponsors Delhaize, Sportoase Duinenwater, Lago Olympia Brugge, Fruitbedrijf Meire, Tropicana en Movingkids Bewegingsplezier. Met deze centjes investeren we binnenkort in een pannaveld en een stretchtent van 8,5m x 10m zodat we ook tijdens regenweer buiten kunnen zitten.

Tot slot hebben we onze eigen Coderdojo. In het leercentrum worden gratis programmeerlessen georganiseerd voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Elke 2de zaterdag van de maand van 9.30 tot 12 uur. De plaatsen zijn beperkt en inschrijven is verplicht via www.coderdojobelgium.be.

Voor volwassenen voorziet Shammi Siali yogalessen op maandag- en dinsdagavond. Meer info via http://shammi.buurtwijzer.be. De naschoolse activiteiten die in De STEMpel aangeboden worden, zijn uiteraard toegankelijk voor de kinderen uit de eigen school, maar ook voor kinderen uit de buurt die ingeschreven zijn in een andere school.

Zelf eens komen kijken hoe we ons onderwijs organiseren? U bent steeds welkom voor een rondleiding op afspraak via een mailtje naar directie@brugge-destempel.be of via telefoon 050 32 89 50 of 0473 84 69 58 (directie Cindy Cottenjé). Meer info op onze website:

www.innnovatiefonderwijs.be


Basisschool Sint-Leo Lezen wordt een heus feest in Sint-Leo Sint-Pieters Bij de start van de vakantie begonnen de werken in enkele klassen. Er werd duchtig getimmerd, geschilderd, verbouwd en ingericht. Zo werd er onder andere een mezzanine gemaakt. De kinderen van het eerste leerjaar kunnen nu met hun hoofd in de boeken en in de wolken lezen. Knus onder een dekentje, languit op het parket, samen met een vriendje … Zo is het eerste lezen zeker een feest. “Zoals veel scholen zetten ook wij sterk in op lezen”, vertelt Tom Vuylsteke, die samen met Tina Van Oost het directieteam in Sint-Leo Sint-Pieters vormt.

“Al van bij onze kleinste kleuters staan boeken centraal. Zo verloopt de woordwerving snel en komen we in de derde kleuterklas met de ondersteuning van gebaren tot het vlot herkennen van letters.” Tina beaamt dat dit het lezen zeker bevordert. “We professionaliseerden ons verder en plukken nu al de vruchten van ons leesbeleid op school. Door verschillende investeringen te doen, konden we dit verder stimuleren. Zo wordt ook dit verhoog ingezet om boeken nog meer in de kijker te kunnen zetten. Dat was onder andere mogelijk dankzij de steun van Cera. Voor de kinderen zelf telt vooral de gezelligheid van rustig met de neus tussen de boeken te zitten.”

De Gouden Leeuw wordt uitgereikt Op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart worden de prijzen voor de leukste acts uitgereikt. Heuse sterren komen immers optreden in CC De Dijk! Elke klas zal er het beste van zichzelf geven en dansen, acteren en zingen op gekende filmmuziek. Dit evenement stond al gepland in 2020 maar helaas gooide het coronavirus toen roet in het eten. De gouden prijzen worden nu opgeblonken en zullen, daar gaan we van uit, in maart uitgedeeld worden. Jij komt toch ook naar deze sterren kijken? Meer informatie over de beschikbare plaatsen en de programmatie volgt.

Interesse in onze school? De speelplaats, een ruimte van rust en ontspanning Onze tuin in de vestiging van de Wilgenstraat en Palingstraat… We zijn er zo trots op! De tuin biedt heel wat kansen tot ontdekken, overwinnen, fantasierijk spelen en leren. “Kinderen genieten hier ten volle en deze groene plek biedt zoveel groeikansen” vertelt Anniek ons. De juf van de derde kleuterklas kan je namelijk een echte buitenjuf noemen. “Zodra de kans zich voordoet, wordt het een echte beleefles buiten. De seizoenen, de dieren, heerlijke appelbeignets maken van onze eigen appeltjes, het kan er allemaal.”

Daar droomt men wat verderop in Sint-Pieters ook al van. In de vestiging aan de Potentestraat en Oostendse Steenweg ging de befaamde ‘muur’ al tegen de vlakte en worden nu verder plannen gemaakt om ook deze ruime speelplaats om te toveren tot een plek waar ontdekken en spelen nog centraler staan. “Er is nu al een buitenklas en ook de binnentuin van de kleutertjes is volledig groen, maar we kijken uit naar het avontuurlijker worden van de grote speelvlakte”, vertelt ook juf Lieselot. “Misschien komen jullie dit wel bewonderen op een van onze kennismakingsmomenten?”

Neem contact op met directie op 0495/144091 (juf Lies) of 0497/132720 (juf Tina) voor een persoonlijke rondleiding.

s Bekijk on or o v je p film rd eu ag! de opend

5


Oranje bekent kleur We zetten het team Focus Molenwijk, onderdeel van vzw Oranje, graag in de kijker. Want wat gebeurt er eigenlijk precies in hun uitvalsbasis in de Marreytstraat? Ze vertellen het zelf. Dag Caroline, kan jij jou even voorstellen? “Ik ben Caroline, ik woon hier sinds 2016 als een van de eerste bewoners. Ik heb sinds een jaar een hondje, San, die veel voor mij betekent. Ik volg tekenles en speel zeer graag piano.”

Kan jij vertellen hoe je bij ons terecht kwam en waarom?

Onze cliënten, mensen met een fysieke beperking, wonen hier zelfstandig in hun eigen appartement. Ze hebben een smartphone met daarop specifieke software waarmee ze ons kunnen oproepen als ze hulp nodig hebben. Zeven dagen op zeven, dag en nacht. Van zodra wij een melding binnenkrijgen, krijgt onze bewoner een wachttijd die aangeeft wanneer wij kunnen langskomen. En dat is uiteraard zo snel mogelijk. In geval van nood gaat de noodoproep voor alles en zijn wij binnen enkele minuten ter plaatse. We laten Caroline aan het woord, een van de eerste bewoners.

6

“Mijn eerste kennismaking met Focus was zo’n 15 jaar geleden. Ik kreeg toen de diagnose van een spierziekte. Op dat moment bestond er enkel een Focus project in Sint-Kruis, maar jammer genoeg was er toen geen appartement vrij. Ik had toen nog een partner en mijn dochter woonde nog thuis. Met hun hulp is het me gelukt om zelfstandig te blijven wonen. Toen ik enkele jaren geleden alleen kwam te staan en mijn dochter uit huis ging, werd het voor mij moeilijker… Gelukkig nam de coördinator van Focus spontaan contact met mij op, met de vraag of ik interesse had in het project dat op Sint-Pieters zou komen. Ik was opgelucht en bevestigde dat ik zeker kandidaat was. Toeval wil dat ik enkele maanden later een zware val maakte en in het ziekenhuis belandde. De sociale dienst van het ziekenhuis nam contact op met Focus en zo mocht ik, na een weekje langer in het ziekenhuis terwijl alles werd geregeld, als eerste bewoner naar Focus Sint-Pieters komen.”

Kan jij, aan iemand die ons niet kent, uitleggen wat Focus doet? “De medewerkers van Focus zijn dag en nacht oproepbaar, wat een enorm gevoel van veiligheid geeft. De hulp die ik vraag, zijn in mijn geval kleine, dagdagelijkse taken. Ik roep bijvoorbeeld iemand op om mij uit bed te helpen, mijn eten klaar te zetten, een vaatwas te legen of te vullen, mij te helpen verplaatsen naar de zetel of mijn rolstoel op te laden. Maar ook in geval van nood, als ik bijvoorbeeld gevallen ben of moeite heb met ademhalen. Wat Focus niet doet, is poetsen, eten maken, boodschappen doen … Dat moet je extern regelen. Bij mij komt bijvoorbeeld Mintus poetsen en ik bestel mijn maaltijden via Home Cuisine. Voor grote boodschappen kan ik rekenen op de hulp van mijn dochter.”

Kan je bij ons ook terecht voor een babbeltje of om eens je zorgen te delen? “Bij de vaste ADL-assistenten kan ik dat zeker, ik noem dat dan eens goed zagen! Bij stagiairs of vervangers vind ik dat heel wat moeilijker. Het is niet evident om persoonlijke zaken te vertellen tegen iemand die mij niet kent en omgekeerd.”

Ben je hier content? Woon je hier graag? “Ik woon hier heel graag, absoluut. Alleen stoot ik vaak op problemen als ik boodschappen moet doen bij slecht weer. Ik heb ook een visuele beperking en het openbaar vervoer is voor mij niet evident. Dan mis ik vrijwilligers in de buurt. Dat zou voor mij echt een meerwaarde betekenen. Ik wil niet altijd een beroep doen op mijn dochter, ze komt tenslotte van Veldegem. Als er stagiairs zijn in Focus, kunnen zij dat eens doen, maar telkens aan iemand anders je code moeten geven of centjes meegeven is toch steeds weer een grote drempel waar ik over moet.”

Tot slot Caroline, wat betekent Focus voor jou? “De medewerkers hier in Focus nemen echt veel uit mijn handen. Het zijn misschien op het eerste zicht kleine zaken, maar ze maken voor mij een wereld van verschil. Als je al die kleine werkjes samentelt, dan is dat voor mij een grote last die wegvalt. Het geeft mij rust en ook meer tijd voor mezelf.”


Tijdsbestedings Sint-Pieters Begin dit jaar kregen we de tijd en de ruimte om samen met een van onze coördinatoren, Jore, een tijdsbestedingsproject op te starten. We proberen hiermee wat ruimer te kijken dan onze gebouwen in Molenwijk. We zoeken aansluiting op bestaande initiatieven en buurtprojecten waar we een meerwaarde kunnen betekenen.

Voor de creatievelingen organiseren wij samen met enkele enthousiaste vrijwilligsters iedere donderdagochtend een activiteit die wij zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk maken. Zo was er al een workshop boetseren, maakten we sleutelhangers en plantenhangers in macramé en maken we regelmatig leuke kaartjes (altijd te koop bij ons ten voordele van vzw Oranje).

Zo gingen onze cliënten aan de slag op ‘t speelveld aan de Sint-Pietersplas waar we mee de moestuin vorm gaven. In de Molenwijk staken we de handen uit de mouwen en schilderden we de muur van het buurtproject De zwiermeulen. Of we houden de buurt proper door op stap te gaan met de mooimakers.

Daarnaast zoeken we nog steeds naar matches in de buurt. Ben je een lokale handelaar en zie je een samenwerking met ons wel zitten? Laat het ons zeker weten!

Vragen staat vrij, we horen het graag! Heb je vragen over Focus Molenwijk of Tijdsbesteding? Je kan ons bereiken via molenwijk@oranje.be of op het nummer 0492/463286. Algemene informatie vind je op www.oranje.be. Je kan ons ook volgen via Facebook onder ‘Tijdsbesteding Sint-Pieters//Vzw Oranje’.

We kregen ook een lokaaltje ter beschikking in De Pastorie waar we ons materiaal kunnen plaatsen en bij regen of koud weer binnen kunnen werken. Op die manier hebben we een goed en regelmatig contact met buurtcentrum De Dijk. 7


EEN KLAPTJE MET… DOOR JOKE RAU

Alle goede dingen bestaan uit drie, een babbel met de winnende préférées van Sint-Pieters

Wie in de bres springt voor anderen, gelijkgezinden op sleeptouw neemt of opvalt door een grenzeloze inzet voor de medemens kon meedingen naar de eer van de vurigste vrijwilliger van Sint-Pieters.

1

Dertig bewoners namen deel aan de ‘préférée wedstrijd’, waaruit er tien geselecteerd werden. September 2021 was de maand van een verwoede verkiezingsstrijd. De kandidaten lanceerden hun kwaliteiten met een heuse campagne op Facebook en gebruikten alle mogelijke kanalen om zichzelf te promoten. En dan werd er gestemd, online of gezellig ouderwets met een invulstrookje voor de brievenbus van De Dijk. Inge Rappe, Danny Vandepitte en Rita Van Handenhoven (de uiteindelijke laureate) vormden de top drie. Op 22 november 2021 waren ze te gast in het stadhuis van Brugge.

Rita Van Handenhoven van 'Sint-Pieters Eet' Waarvoor ben je genomineerd? Voor het project ‘Sint-Pieters Eet’. We zijn ongeveer vijf jaar geleden gestart. Met een groep vrijwilligers maakten we met voedseloverschotten een volledige maaltijd tegen een vrije bijdrage. We kookten en zaten nadien met de klanten aan tafel. Door corona hebben we de formule moeten aanpassen. De maaltijden zijn nu takeaways geworden, die je vooraf moet bestellen. Voor drie euro krijg je een halve liter soep, een warme maaltijd en een dessert. Zo’n dertig mensen maken gebruik van dit aanbod. Er zijn vijf tot acht koks aanwezig, onder wie ook mijn zus, die speciaal uit Antwerpen komt. Op woensdagochtend haal ik de groenten op in Delhaize of Carrefour Express aan de Oostendse Steenweg. Het is altijd een beetje een verrassing. Het menu wordt dan pas uitgedacht en veel verdwijnt in de diepvries voor een volgende maaltijd. In 2020 hebben we een oudejaarsmenu samengesteld, waarvan er binnen de week vijftig verkocht waren. In het kader van de Warmste Week tussen 18 en 24 december bieden we erwtensoep, tomatensoep en confituur aan op de kerstmarkt van Sint-Pieters.

Zijn er nog activiteiten die ik mag toevoegen aan jouw vrijwilligerslijstje? Ik ben ook een vaste vrijwilliger bij het bloemschikken, elke derde woensdag van de maand. En ik help met Aroma, elke vierde woensdag van de maand in het buurtcentrum. Aroma is een kookatelier met vreemde culturen. Tot slot sta ik ook in voor de bar in de toneelzaal van De Dijk.

8


2

3

Danny Vandepitte van de volkstuinen in de Rustenburgwijk

Inge Rappe van de Gezinsbond

Waarvoor ben je genomineerd?

Vooral voor mijn vrijwilligerswerk bij de Gezinsbond. Ik ben er voorzitter, zorg voor de kinderoppas en organiseer kinderactiviteiten. Veel van die initiatieven gebeuren in samenwerking met het Buurtcentrum De Dijk. Verder ben ik ook een vaste medewerker van de Kids Club in het Jeugdhuis van de Bewonerswerking VZW ’t Meulentje in het Tempelhof. We organiseren er activiteiten, zoals crea of zumba, voor kinderen van drie tot tien jaar. Zo organiseerde ik bijvoorbeeld een Halloweentocht georganiseerd op 31 oktober.

Voor het initiatief van de negen volkstuintjes aan de Wijnenburgstraat. Dit project had, letterlijk, heel wat voeten in de aarde om uit te groeien tot wat het nu is: negen maal 50 m² grond om kolen, sla, tomaten of bonen te kweken, een serre op te zetten of een paar kippen te laten rondscharrelen. We hebben geluk dat deze kleine, groene oases van rust er zijn. Het hele stuk grond wordt door de stad gehuurd van een particulier. In het begin was er veel controverse bij de omwonenden. De toegang tot het stuk liep over een private weg met garages en daar knelde het schoentje. De buurtbewoners waren toen ook niet goed geïnformeerd. Bij de aanleg van de tuinen mocht zelfs de tractor van de Groendienst niet meer door. Ik heb toen zelf hardnekkig en eigenhandig verder gewerkt. Met spades, harken, hakken en schoffels heb ik de grond geëffend en klaargemaakt. Het materiaal, de aanhangwagen en het depot voor het groenafval kwamen van de Groendienst. Uiteindelijk is er een consensus gekomen: de tuiniers kunnen nu tot bij hun grond te voet of met de fiets, niet met de wagen. Ook corona heeft de opstart van het project natuurlijk belemmerd. Nu nog ben ik dagelijks bezig met de Rustenburgwijktuinen. Rond de stukken grond is er nog werk genoeg: de composthoop moet leeg of de fruitbomen moeten gesnoeid. Verder hou ik alles een beetje in orde. Ik werk niet in de tuin van iemand anders, tenzij ze me dat vragen. Het gebeurt dat ik de planten water geef als mensen met vakantie zijn. Wat oorspronkelijk niet interessant leek, kent nu wel een enorm succes. De vraag naar een lapje grond blijft stijgen. Ook de volkstuintjes van Duivenkeet en de Molenwijk zijn onvoldoende voor de stijgende belangstelling. Ik blijf op zoek naar grond en misschien lukt het om in de plaats van het zuiveringsstation in de Vaartstraat nog een stuk grond beschikbaar te maken.

Waarvoor ben je genomineerd?

Ook mijn medewerking aan de Babybabbels behoort tot het vrijwilligerswerk. Kinderen tot en met zes jaar komen met hun ouders langs in De Dijk voor een activiteit op woensdagmiddag, telkens van 14 tot 16 uur. Ook de speel-o-bus staat er voor het ontlenen van speelgoed. Voor dit initiatief werken De Gezinsbond, Het Huis van het kind en Buurtwerk Sint-Pieters samen. Door mijn opleiding als kinderverzorgster hou ik ervan om te werken met kinderen. Ondertussen heb ik een aantal vaardigheden goed onder de knie zoals grime schminken, tattoos aanbrengen, ballonnen plooien of gekke kapsels maken voor het Gekke kapsalon van de Gezinsbond.

Zijn er nog activiteiten die ik mag toevoegen aan het vrijwilligerslijstje? Ik neem deel aan de hondenwandeling Bark for Life van Levensloop, de Stichting tegen kanker. Dat is een gesponsorde hondenwandeling van maximaal 10 kilometer doorheen het Tempelhof en de Sint-Pietersplas. Dan is er nog Cosy dogs, een initiatief samen met mijn vriend. Met onze drie honden brengen we gezelligheid en vrolijkheid naar de woonzorgcentra. Ons laatste bezoek was aan De Vliedberg.

Wie gestemd heeft voor een van deze kandidaten, had ergens toch wel de plattegrond van een ideale planeet in gedachten. Een wereld die we alleen onze kinderen en kleinkinderen kunnen toewensen. Waar ze in volkstuinen slakkenhuisjes kunnen verzamelen, de gevallen insecten uit watertonnen vissen of paardenbloemen plukken voor een vaasje. Waar ze onbespoten tomaatjes en boontjes kunnen oogsten bij Danny en daar een fantastische consommé mee maken bij Rita. Waar ze de balletjes uit de soep met veel plezier delen, want er zijn er genoeg voor iedereen. En waar ze na het eten kunnen soezen bij dommelmama Inge die zegt dat we ook met acht onder een warm dekentje kunnen. Tekst : Joke Rau 9


Fototentoonstelling 'Molenwijk in beeld' Na tal van huisbezoeken en gesprekken met wijkbewoners is stap voor stap het sociaalartistiek fotoproject ‘Molenwijk in Beeld’ gegroeid. Drie fotografen engageerden zich voor het project: Peter Roels en Kristof Maenhout, beiden woonachtig te Sint-Pieters, en Femke den Hollander, tevens een Brugse fotografe.

Begin dit jaar belden kwartiermakers Sara en Filip aan bij heel wat buurtbewoners in de Sint-Pietersmolenwijk. Via een babbel wilden zij graag de mensen “achter de voorgevels” leren kennen. Dit buurtinitiatief vertrok vanuit het idee dat ieder individu bijzondere talenten heeft, net zoals ieder mens ook een kwetsbaarheid met zich meedraagt.

De fotografen bezochten 45 bewoners uit de Molenwijk en portretteerden elk van hen. Deze 45 portretten zijn een weerspiegeling van de diversiteit binnen de wijk. Bij elke bewoner werd een uitspraak geplaatst die hem of haar typeert. Quotes die pijn, trots, verdriet, kracht en hoop uitspreken. Op 4 september was er de opening van de fototentoonstelling voor de inwoners van de Molenwijk.

Het werd een feestelijk gebeuren met veel volk en vele blije en trotse gezichten van wijkbewoners. Ze konden smullen van een kleurrijk dessertbuffet dankzij tal van vrijwilligers die een lekker gebak bereidden. De fototentoonstelling is de komende maanden nog door iedereen te bezichtigen op de speelweide naast de straat ‘Gentele’ in de Sint-Pietersmolenwijk (recht tegenover de Sint-Pietersplas). Een bezoekje meer dan waard! ‘Molenwijk in Beeld’ is een samenwerking van Covias, Groep Brugge en Mintus. Het project was mogelijk dankzij de steun van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Als ik nu als 73-jarige terugkijk op mijn leven, dan ben ik trots dat ik eindelijk mezelf ben geworden.

Net voor het overlijden van mijn vrouw kreeg ik van haar het allermooiste compliment van mijn leven. Ze zei me 'Jij bent het mooiste en beste wat ik heb meegemaakt.'

Dirk Laureyns

Jozef Maertens en Maddy Demol

“In het begin wist ik niet goed wat ik van dit project moest denken”, vertelt buurtbewoner Dirk Laureyns. “Gaandeweg besefte ik dat het echt een positieve stimulans was voor de wijk. De open babbel die ik had met kwartiermaakster Sara heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk heb toegezegd om mee te werken aan het fotoproject. Doordat mijn vrouw nog niet zo lang geleden is overleden, heb ik gekozen voor een foto met mijn zoon, schoondochter en kleinzoon omdat ik veel aan hen heb.

“Ik woon al 35 jaar in de Molenwijk. Ik ben een van de eerste bewoners die in de appartementen in de Papenweg is komen wonen”, zegt Jozef Maertens trots. “Voor mij was het de eerste keer in mijn leven dat ik door een beroepsfotograaf werd gefotografeerd. De foto is genomen aan de Sint-Pietersplas, een plaats die voor mij veel betekent.”

Ik vond het project een heel mooi initiatief omdat de fotoportretten buurtbewoners heeft samengebracht en omdat de fototentoonstelling voor iedereen toegankelijk is. Ik zag al geregeld fietsers en wandelaars van buiten de wijk stoppen om een kijkje te nemen op de fototentoonstelling.”

10

“Tot mijn verrassing was het openingsfeest van de tentoonstelling een groot succes”, vult wijkbewoonster Maddy Demol aan. “Ik heb met verschillende bewoners gebabbeld die ik enkel ken van zien en die ook blij waren met het wijkproject.” “Hopelijk is hiermee een zaadje geplant dat ervoor kan zorgen dat er meer contacten groeien tussen wijkbewoners”, sluiten Maddy en Jozef eensgezind af.


Buurtwerk biedt aan Goed en evenwichtig eten is belangrijk, gezellig tafelen ook! Maaltijden via Vereniging Ruddersstove

Maaltijden via Sint Pieters Eet

ELKE MAANDAGMIDDAG EN DINSDAGMIDDAG OM 12 UUR.

Op woensdag (De Dijk) en donderdag (Den Heerd) wordt er door de gastvrouwen en de vrijwilligers gekookt met voedseloverschotten. Hierdoor weet je vooraf nooit wat er op het menu staat. Je krijgt ofwel soep en een hoofdgerecht ofwel een hoofdgerecht en een dessert.

Op maandag en dinsdag kan je genieten van soep, een hoofd- en nagerecht en een drankje. Indien nodig kan je met een doktersattest een dieetmaaltijd krijgen. De kostprijs van een maaltijd bedraagt vanaf 2022 voor Bruggelingen €8. We hanteren ook een sociaal tarief van €5 voor Bruggelingen met een lager inkomen (in dat geval komt een maatschappelijk werker bij je langs voor een sociaal en financieel onderzoek). Voor personen die mobiliteitsproblemen ervaren, kunnen we vervoer organiseren. Op woensdag 9 februari om 14u30 komt een medewerker van Vereniging Ruddersstove een infosessie geven over gezonde voeding en over hun maaltijdaanbod. Waar? In buurtcenturm Den Heerd

Op vrijdag is er soepcafé in beide buurtcentra. Elke vrijdag maken we verse soep. De soep wordt geserveerd met brood. Vooraf inschrijven.

Vereniging Ruddersstove MA

BC Den Heerd

DI

BC Den Heerd

Sint-Pieters Eet maaltijd

WOE

BC De Dijk

DO

BC Den Heerd

VR

Sint-Pieters Eet soepcafé

BC Den Heerd, BC De Dijk

Vast programma Maandag 9u

Zindering

wekelijks in Den heerd

10u

Step

wekelijks in De Dijk

10u

Digitaal vragenuurtje

wekelijks in Den Heerd

10u

Franse conversatie

wekelijks in Den Heerd

13u30

Koffieklets met breiwerk, handwerk,…

wekelijks in De Dijk

14u

Wekelijks een andere activiteit: bingo, kwis, volksspelen, …

wekelijks, info Den Heerd

10u - 13u

Sint Pieters eet

wekelijks in De Dijk

14u

Smoefelnamiddag iedere 1ste woe

maandelijks in Den Heerd

13u30

Wandelen op verplaatsing

info Den Heerd | in Den Heerd

13u30

Kaartnamiddag

wekelijks in De Dijk

9u15

Yoga

wekelijks in De Dijk

10u

Taiji

wekelijks in Tempelhof

12u

Sint Pieters eet

wekelijks in Den Heerd

13u30

Teken - en schilderclub

wekelijks in De Dijk

14u

hobbynamiddag

wekelijks in Den Heerd

10u

Start to wandel

wekelijks in Den Heerd

12u

Soepcafé ST P eet

wekelijks in Den Heerd - De Dijk

14u

Kaartnamiddag

wekelijks in Den Heerd

13u30

Koffieklets met breiwerk, handwerk,…

wekelijks in De Dijk

17-19u

Badmintonclub Senna

wekelijks in Tempelhof

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

11


Wat met de Waterplas? Enkele jaren geleden kregen de landbouwgronden ten noorden en ten oosten van de waterplas een recreatiebestemming om hier extra recreatief groen en verblijfsrecreatie op stedelijk niveau mogelijk te maken. Om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, besliste de stad om voor het volledige recreatiegebied (ca. 67 ha) een masterplan op te maken. Met dit masterplan wil de stad onderzoeken op welke manier dit gebied verder kan uitgroeien tot een stedelijke groenpool voor watersport, openluchtrecreatie en verblijfsrecreatie.

Aan de zuidkant van de plas wordt een publieke zwemzone voorzien. Om zo weinig mogelijk wateroppervlak in te nemen wordt hiervoor een groot deel van de bestaande oever afgegraven en geherprofileerd tot een zachtglooiende strand- en zwemzone. Publiek zwemmen in de Sint- Pietersplas zal enkel toegestaan zijn onder toezicht, binnen de contouren van een vlonder. Om op korte termijn te kunnen starten, wordt aan de overzijde van de Sint-Pietersmolenstraat een tijdelijke parking ingericht die zal zorgen voor de nodige parkeerplaatsen voor het openluchtzwemmen.

Het resultaat is een toekomstbeeld met een evenwicht tussen sport, recreatie en natuur op en rond de Sint-Pietersplas. De belangrijkste elementen zijn:

Bij aanvang werden 6 uitgangspunten geformuleerd die mee de basis vormen voor het uiteindelijke masterplan: 1. Gezonde balans tussen sport, recreatie en natuur 2. Meervoudig ruimtegebruik 3. Een klimaatbestendig recreatiegebied 4. Gezonde en inclusieve leefomgeving 5. Herkenbare beeldkwaliteit en identiteit 6. Bereikbaar én verbonden

12

De Blankenbergse Dijk deelt het gebied op in een linker- en rechterhartkamer en functioneert als zachte drager van het recreatiegebied. Op lange termijn verdwijnen de parkeerplaatsen op de Blankenbergse Dijk. Deze worden mee opgenomen in de parkeerruimte die wordt ingericht in de rechterhartkamer (zie verder). De vrijgekomen ruimte wordt benut om de Blankenbergse Dijk in ere te herstellen. De Blankenbergse Dijk wordt verder uitgebouwd als landschappelijke fietsas. In de linkerhartkamer werd een evenwicht gevonden tussen de verdere kwalitatieve ontwikkeling van de (watersport) activiteiten van vzw Aan de Plas en de aanwezige natuurwaarden op en rond de plas.

Op de hoek met de Sint-Pietersmolenstraat wordt een nieuw entreepaviljoen gebouwd. Dit paviljoen markeert de publieke toegang tot de Sint-Pietersplas en de publieke zwemzone. Het is een herkenningspunt in de omgeving van de plas. Het ligt op de wandelroute tussen de parking en de zone voor openluchtzwemmen. Om verstoring van de aanwezige broedzones en toekomstige oeverzwaluwwand (verplaatsing naar de noordzijde van de plas) te vermijden, wordt de wandelroute op die locatie in noordelijke richting opgeschoven tot boven de aanwezige boomgaard, waardoor ook een verbinding naar het gebied met de noordelijke weilanden wordt gemaakt. In de rechterhartkamer wordt ruimte voorzien voor een aantal niet-watergebonden sportieve activiteiten: 5 multifunctionele sportvelden en een bikepark, samen met een nieuw multifunctioneel sportgebouw. Er wordt ook ruimte voorzien voor verblijfsrecreatie, nl. een camping en een kampeerautoterrein.


Nieuwe faciliteiten (o.a. kleedruimtes, douches, toiletten, een cafetaria, opslag- en multifunctionele ruimtes, tribunes, fietsenstallingen, enz) in de rechterhartkamer worden maximaal gecentraliseerd in een nieuw multifunctioneel sportgebouw en gelinkt aan de publieke ruimtestructuur. De camping wordt gezien als een groen kampeerterrein met natuurlijke staanplaatsen, minimale verharding, en een landschappelijke ‘look and feel’. Langdurige of permanente verblijfsaccommodaties of vakantiewoningen zijn niet toegelaten. Parkeermogelijkheid voor de camping wordt opgevangen binnen de contouren van het kampeerterrein. Het noorden van het projectgebied vormt een bufferzone ten opzichte van de mogelijke toekomstige noordelijke ontwikkelingen (visueel, functioneel en geluidsmatig). De bufferzone bestaat uit een mozaïek van diverse natuurbeelden en functies. Enerzijds meer gesloten en bosrijke gebieden waarin bv. het geboortebos, paintball, hondenlosloopweide en een hondenzwemzone worden voorzien, maar anderzijds ook meer open zones waar natte graslanden en boomgaarden het beeld bepalen. De bufferzone is daarnaast ook een potentiële drager van belangrijke fiets- en wandelverbindingen die de Sint- Pietersplas sterker connecteren met zijn omgeving. Parking voor de recreatieve functies op en rond de Sint- Pietersplas wordt voorzien in de rechterhartkamer. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een permanent gedeelte (ca. 150pp) en een overloopparking (ca. 150pp) die enkel op piekmomenten wordt gebruikt (bijv. landschappelijke boomgaard of grasland). De ontsluiting van de parking verloopt via de Sint-Pietersmolenstraat en wordt voorzien van een ontdubbelde in- en uitrit om gevaarlijke conflictsituaties met fietsers te voorkomen. Op termijn kunnen de huidige parkeerplaatsen langs de Blankenbergse Dijk dan verdwijnen.

En nu? Het masterplan schetst de contouren van een duidelijke ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor het gebied rond de Sint-Pietersplas. Het is een toetssteen bij aanvragen van omgevingsvergunningen en dient als leidraad voor de verdere ontwikkeling van dit gebied. De stad gaat in elk geval al aan de slag om de zwemzone te realiseren.

Wat denkt de buurt over de plannen ?

Patrick Demuynck (63) “Ik kom hier elke donderdagavond zwemmen in clubverband met de Brugse IJsberen. Dan hebben we gans de plas voor ons, dat is altijd een heel leuke ervaring. Rond deze plannen is het afwachten wat het wordt. Er zijn heel wat positieve elementen, maar hopelijk komen er geen ‘Blaarmeersentoestanden’ en blijft het respect voor natuur en omgeving. Een ander groot vraagstuk lijkt me de mobiliteit, want straks komt ook die nieuwe woonwijk eraan.” Caroline Uyttendaele (uitbaatster domein Aan de plas) “Tien jaar geleden klopten we met het buurtwerk bij de stad aan om enkele fenomenen aan te pakken. Nu is er een masterplan, maar er moet goed nagedacht worden over de uitwerking. De balans met de natuur moet in evenwicht blijven. Nu is er nog de kans tot ontdekken van het onbekende, omwille van de soberheid. Het mag geen Brugse Blaarmeersen worden.” Laura Vanacker (24) en Sander Doolaege (30) “We wonen in het eerste gedeelte van de Blankenbergse Dijk. We zoeken de rust en de natuur op. Elke avond gaan we op het domein wandelen met de hond, maar in de zomer doet we dit niet. Dan is er te veel afval en ook wel vandalisme. Hopelijk komt er met dit masterplan ook een aanpak rond deze problemen. Maar het sportaanbod is zeker een meerwaarde. Toch hopen we dat het ook niet te druk wordt, zeker geen Blaarmeersen.”

Hoe is de plas ontstaan ?

De Sint-Pietersplas is ontstaan als zandwinningsput die hier begin jaren ‘70 werd gegraven voor de aanleg van de Expresweg. De plas is nu uitgebouwd tot een prachtig watersportcentrum. Ze is 16 ha groot, 530 m lang en tot 7 m diep. Het visbestand is er erg gevarieerd. Je vindt er vooral blankvoorn en karper, maar ook rietvoorn, graskarper, zeelt, baars, pos, giebel, winde en snoek. Er zwemmen zelfs palingen tot 95 cm lang. Het domein groeide uit tot een waardevol natuurgebied. De hoeve Ten Walle bestaat vermoedelijk sinds de 14de eeuw. Volgens sommige bronnen zou de hoeve ooit een pachthoeve geweest zijn van de Tempeliers. Vandaar de naam ‘Tempeliershoeve’ die soms aan het hof Ten Walle gegeven wordt. Het hoevecomplex is vrij goed bewaard gebleven. De omwalling was in de vorm van een bijna gesloten cirkel maar is nu gedeeltelijk toegeslibd. De ophaalbrug en de open rosmolen zijn intussen verdwenen. De toegang langs de Sint-Pietersmolenstraat is niet meer mogelijk door de aanleg van de waterplas. Maar de Blankenbergse Dijk geeft nu toegang.

13


Sint-Pieters leeft

Toneelkring Werkgroep 66 Beste bewoner van Sint-Pieters en theaterliefhebber, Covid-19 heeft onze werking sinds eind februari 2019 stilgelegd. We zijn echter niet bij de pakken blijven zitten. Vanaf november starten we opnieuw met een uitzonderlijk mooi en uitgebalanceerd programma. Werkgroep 66 zelf speelt tweemaal. We beginnen met een blijspel 'Bossemans en Coppenolle' in een regie van Jos Teugels. We sluiten het seizoen af in april 2022 met het stuk dat we in april 2020 moesten afgelasten, namelijk 'Door de bomen het bos' in een regie van Dominique Deckers. We hebben ook gekozen voor nieuw bloed in ons jaarprogramma. We zijn zeer verheugd Dimitri Leue en Jeroen Maes te mogen begroeten. Ook theater Filotrakk is nieuw, een gezelschap dat pittige blijspelen brengt. Reserveren voor alle voorstellingen kan bij Joanna Beernaert op het telefoonnummer 050 35 85 50 of via mail joannabeernaert@telenet.be. Ook online reserveren is mogelijk via www. toneelkring-werkgroep66.be. We hopen je te mogen begroeten op een van de voorstellingen. Het is vast en zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het CC De Dijk. Iedereen is van harte welkom! Met vriendelijke groeten, Willy De Grande voorzitter Toneelkring Werkgroep 66 vzw

‘Eerste hulp bij tablet of smartphone’ Ligo, Centrum voor Basiseducatie, organiseert ‘Eerste hulp bij tablet of smartphone’ in het buurthuis De Wissel in Sint-Pieters. Ligo is de nieuwe naam voor open-school. Leraar Maarten is er elke donderdag tot 10 februari 2022 van 15 tot 17 uur. Hij helpt je met de instellingen van je smartphone, met het aanmaken van een account of het installeren van een bepaalde applicatie. Spring gerust binnen als je vragen hebt! Het buurthuis De Wissel vind je in de Duivenslagstraat 19 in Sint-Pieters Interesse in een volledige smartphone cursus? Bel Ligo op het telefoonnummer 050 34 15 15. Of een andere cursus? Neem gerust een kijkje op https://www.ligo.be/regiobrugge-oostende-westhoek

Tijdens een van onze reizen in India zagen we deze ijverige huismoeder die druk bezig was met kleding te wassen. Op een heel ambachtelijke wijze: water uit de pomp (zie foto linksboven), kleren goed nat maken, insmeren met een brok zeep en dan maar flink schrobben en slaan op een grote platte steen. Toch denk ik niet dat we haar een plezier zouden doen met onze (toch ook al niet meer zo jonge) wasmachine... Ze zou die rare machine ten eerste niet kunnen gebruiken (geen leidingwater en onvoldoende elektriciteit) en ten tweede zeker niet vertrouwen. Dit verhaal heeft een staartje. Ze was zo blij dat we interesse in haar doen en laten toonden, dat ze ons meenam naar haar huis. Daarover meer in de volgende aflevering editie …

‘(wat) Is het Istme?’ VRIJDAG 21 JANUARI VAN 14 TOT 16 UUR

Wil je met itsme toegang krijgen tot je covid safe app, je belastingen, je mutualiteit, je pensioen? Kom en ontdek: • wat itsme is en hoe het werkt; • hoe veilig het is; • hoe je deze app kan installeren op je smartphone. Breng zeker mee: je smartphone en je identiteitskaart met je recente pincode. Gebruik je al de bankapp? Breng dan ook je bankkaart en kaartlezer van de bank mee! Waar? Buurtcentrum De Dijk, Blankenbergsesteenweg 221, 8000 Brugge

14

Sint-Pieters wereldwijd

Inschrijven via 050 32 60 58. Deze activiteit is gratis.

Prijsuitreiking fietszoektocht Pastorie Préférée Tijdens het Pastorie Préféréeweekend van eind augustus was er ook een leuke fietszoektocht doorheen Sint-Pieters. Deze zoektocht werd gemaakt door Bart Neyrinck. Halfweg oktober werden de prijzen uitgedeeld: Stefanie Geers en Dimitri Strubbe, Ilse Oosterlinck en Katia Vernaillen kregen van de bewonersgroep elk een waardebon van 25 euro uitgereikt.


GESCHIEDENIS

De mysteries van de Lage Moere Tijdens de voorstelling van het boek ‘We waren wij gelukkig’ aten we koekebrood met hesp en kaas én goeie boter. Een traditie tijdens de feestdagen in de Lage Moere. De streek werd bewoond door bijzondere individuen. Moerhazen werden ze genoemd. Ze moesten tegen een stootje kunnen, want het water kwam hen soms letterlijk tot aan de lippen. In het boek duiken we in het bijzondere leven van de (keuter) boeren die tijdens de vorige eeuw leefden op een klein en geïsoleerd gebied: de Lage Moere. De kleine zorgen van de dag, maar ook de grote drama’s, hielden hen bij de les. Het boek is een combinatie van persoonlijke verhalen en interessante informatie over de streek. Een gebied dat zo laag kwam te liggen, dat het regelmatig overstroomde. Nostalgie, dat woord past in deze context zeker. Het luisteren naar de heftige en minder heftige verhalen van de Moerhazen bracht mij in een vreemde stemming. Ook al besef je dat dit herinneringen zijn en dus ook definitief verleden tijd, toch blijkt het terugblikken ook balsem te zijn omdat we door de ogen van de Moerhazen kijken. Fierheid en trots waren nooit ver weg. Ik liet bewoners van de volgende straten aan het woord: de Speistraat, De Steenkaai, De Kleine Moerstraat, de Moerdreve, de Lege Moerstraat en de Biezenstraat. In die laatste staat de gerestaureerde schepradwindwatermolen en het oude pompgemaal. De Kleine Moerstraat werd toen nog Speyen genoemd. Speyen, Speistraat, de Lege Moerstraat en de Steenkaai hoorden toen nog bij Sint-Andries, later werd dit gebied Sint-Pieters.

Ze woonden in de Speistraat nummer 6. René kwam uit Sint-Andries. Yvonne, haar moeder, was de dochter van David Jonckheere en Emma Loghe (uit Ichtegem), die in Speyen woonden en daar een café en den overzet uitbaatten. Monique noemde hem dan ook ‘Petje overzet’. Monique was zot van ‘den overzet’. Samen met haar buurmeisje Simone Anthierens sprong ze zoveel mogelijk op het pont. Simone vertelde dat ze op een keer samen met Monique bonen aan het trekken waren en dat Rachel Jonckheere de bel rinkelde van de overzet. Vlug smeten ze bladeren in de emmer en daarop wat bonen en dan vlug vlug naar het kanaal. “Maar moeder Jonckheere was niet echt boos, gelukkig”, aldus Simone. Rond de verhalen werden verteltochten gecreëerd, een samenwerking tussen

Het was een tijd waar er noch elektriciteit noch stromend water was. De wegen waren onverharde wegjes die kriskras door elkaar liepen. Soms verloren de Moerhazen de weg, zeker in het duister of bij mistig weer. Dan spookte het en raakten de bewoners in verwarring. Ze leefden vooral van wat ze kweekten in de moestuin en van een handvol vee dat ze hielden. Meestal een koe, soms twee, en hoenderen. Toch waren ze gelukkig, maar het was ook hard. Monique Boone was de oudste dochter van Yvonne Jonckheere en René Boone.

Avansa Brugge en vertelcollectief de Op-Lichters. De verhalen staan opgetekend in het boek ‘We waren wij gelukkig’ verhalen uit de Lage Moere. Kostprijs is 15 euro. Meer info via ann.vanneste3@telenet.be. Tekst: Ann Vanneste

Correctie

Monique Boone trouwde met Edmond Devisch, hier samen op gezegende leeftijd.

De uitkijktoren is geen prieeltje (door de eindredactie toegevoegd in de vorige buurtkrant). De uitkijktoren (ook belvedère of gloriette genoemd) staat bij het hof ‘Ten Poele’. Het begrip “prieeltje”, in de volksmond vaak gebruikt, klopt niet. De uitkijktoren krijgt straks een tweede renovatiebeurt, dan worden de glasramen teruggeplaatst.

15


BUURTWERKING SINT-PIETERS BUURTCENTRUM DE DIJK

BUURTCENTRUM DEN HEERD Beekweg 8 8000 Sint-Pieters

Blankenbergse Steenweg 221, 8000 Sint-Pieters

Lijn 3 / 33 / 47 Halte Brugge Tuinwijk, om het kwartier

Lijn 3 / 33 / 47 , elke 10 min.

BC Den Heerd KRUISWOORDRAADSEL

Buurtcentrum De Dijk

An Blomme

Patrick Anthone

Horizontaal T 050 32 62 85 GSM 0470 55 10 59

T 050 31 03 27 GSM 0486 65 63 86

E an.blomme@mintus.be

E patrick.anthone@mintus.be

Op naar een nog betere dienstverlening Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken: 1. Lokalen van het BC gebruiken? De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

2. Het wassalon gebruiken? De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

3. Bij ons douchen? Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief. Wil je meer info? Vraag het gerust na aan één van onze medewerkers in de centra!

1. Sierlijke vogel op de Brugse reien. 2. Zoogdier – voorzetsel 3. Veelkleurig hemelverschijnsel 4. Afgelegen – dierenverblijf – waterdier Horizontaal 5. Doet iets met de tong – vuilnishoop vogel op de Brugse reien. 1. Sierlijke 6. Tegelijk Zoogdier – voorzetsel 2. 7. Melkproduct – snijkant 3. Veelkleurig hemelverschijnsel 8. Trechtervormig sleepnet – beteuterd – loofboom 4. Afgelegen – dierenverblijf – waterdier 9. Sportzaal in Sint-Pieters 5. Doet iets met de tong – vuilnishoop 10. Aansporing – gedaan 6. Tegelijk – snijkant 7. Melkproduct 11. Maakt kenbaar wat verborgen moest blijven. 8. 9. 10. 11.

Trechtervormig sleepnet – beteuterd – loofboom Sportzaal in Sint-Pieters Verticaal Aansporing – gedaan Maakt kenbaar wat verborgen moest blijven

1. Onbeleefde kerel 2. Brugse waterloop – wilde haver Verticaal 3. Hoog gebouw 1. Onbeleefde kerel 4. Kielwater – bedwing – huidontsteking aan de achte 2. Brugse waterloop – wilde haver 5. Zeven gebouw dagen – bezitting 3. Hoog – bedwing – huidontsteking aan de 4. Kielwater 6. Aantekening achterzijde van de koot bij paarden 7. Openbare betrekking – trekt de veren uit 5. Zeven dagen – bezitting 8. Nieuw als voorvoegsel – vrucht – succesvol produ 6. Aantekening 9. Hazelaar met–zeer vroege bloei betrekking trekt de veren uit 7. Openbare voorvoegsel 8. Nieuw 10. als Kreet – getal– vrucht – succesvol product met zeer bloei 9. Hazelaar 11. Breng totvroege stilstand 10. Kreet – getal 11. Breng tot stilstand

Colofon John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp & druk Ontwerp: digicreate.be Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Voor de actueelste info over de activiteiten én Sint-Pieters: • • • •

Facebookpagina ‘buurtcentrum de dijk’ Facebookgroep ‘Sint-Pieters Brugge’ Hoplr Sint-Pieters Website sint-pietersdeelt.be

1

2

3

4

5

6

7

8

9 10 11

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

pluizer 7

Verantwoordelijke uitgever