__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Gemeenschapswacht De gemeenschapswachten zijn een belangrijke schakel in het preventiebeleid van de stad Brugge. Al 25 jaar is het paarse uniform een vertrouwd beeld in de openbare ruimte. De gemeenschapswachten zijn de oren en ogen van de stad. Zij vormen een toegankelijk aanspreekpunt. Hierdoor kunnen ze allerlei onveilige situaties op straten, parken en pleinen melden. Ze zetten burgers op vriendelijke wijze aan tot behoorlijk gedrag, zoals honden aanlijnen, restafval in de vuilnisbak deponeren en hondenpoep opruimen. De gemeenschapswachten in Brugge hebben geen bevoegdheden om een GAS-boete uit te schrijven. Sinds 2014 is elke gemeenschapswacht verantwoordelijk voor één of meerdere wijken van de stad. Zo kunnen zij hun dienstverlenende rol nog beter vervullen, dicht bij de buurtbewoners voor wie ze werken. Ze doen dit in samenwerking met de wijkinspecteur, de collega’s van de dienst Openbaar Domein en het lokale dienstencentrum.

De gemeenschapswacht op Sint-Gillis heet Natasja. Ze is zeven jaar stadswacht geweest en heeft nu al acht maanden onze wijk onder haar vleugels. Natasja vindt Sint-Gillis een zeer charmante wijk en heeft al tal van positieve contacten opgebouwd. Toch vindt ze ook dat er hier en daar nog wat ongemakken zijn in onze wijk.

Ze verwijst hierbij naar sluikstorten, achterlaten van hondenpoep en sigarettenpeuken. Samen met andere partners zijn we aan deze ongemakken aan het werken. We streven samen met de gemeenschapswacht en buurtbewoners naar een propere wijk, waar het leuk is om te wonen en te vertoeven. Heb je vragen of informatie nodig? Spreek dan gerust Natasja aan als je haar op straat tegenkomt. Je kan ook terecht op het telefoonnummer 050 32 34 97 of mail naar gemeenschapswacht@brugge.be.

content in je buurt MAART-MEI 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM 'T REITJE Annuntiatenstraat 34 8000 Brugge (centrum)

Beste buur,

Lijn 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 43 / 88 / 90 Halte Howest Campus Om de vijf minuten.

Je hebt een gloednieuwe Content in handen! Laat het een fijne houvast zijn in nog steeds bewogen tijden. De eerste maanden van dit jaar verschilden niet zo gek veel van de maanden daarvoor. We hebben niet uitbundig gefeest bij de jaarwisseling, hebben geen restaurantbezoekjes gepleegd en er zijn evenmin in grote groepen wensen uitgewisseld. Die dingen zijn wat in onbruik geraakt, maar desondanks houden we de moed erin met het team van jouw buurtcentrum.

Lijn 4 / 14 Halte Snaggaardbrug Om de tien minuten LDC 't Reitje Nancy David T 050 32 60 95 GSM 0470 63 39 31

Met een stevige knipoog geven we je mee dat dat team meer dan ooit paraat staat, vers ‘geknipt en gekapt’, nu de kapsalons weer geopend zijn. We behouden de blik op de wereld en proberen je van dienst te zijn, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. Die maatregelen zorgen er nog steeds voor dat we heel wat zaken onder voorbehoud communiceren. We kunnen geen garantie geven dat activiteiten doorgaan en raden je daarom aan om geregeld te kijken op www.dienstencentra-brugge.be voor de meest recente informatie. Up-to-date blijven is de boodschap.

E reitje@mintus.be

Verzekeringen buurtcentra Een kleine onoplettendheid, even verstrooid, het is zo gebeurd. Een snijwond, een gebroken pols, een verstuikte enkel … het kan ons allemaal overkomen, hoe voorzichtig we ook zijn.

De bezoekers van de buurtcentra hebben de mogelijkheid om zich tegen dergelijke ongevallen te verzekeren. We bieden vrijblijvend twee formules aan tot het nemen van een bijkomende verzekering:

Sportieve verzekering

• Dekt lichamelijke schade opgelopen tijdens sportieve activiteiten zoals wandelen, aerobic, boogschieten, ... • Prijs: € 4,40 • Periode: 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2021

Niet-sportieve verzekering

• Komt tussen voor incidenten die gebeuren tijdens de andere activiteiten zoals hobbyclub, boetseren, kaarten, ... • Prijs: € 2,50 • Periode: 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2021 Betalen voor je verzekering naar keuze kan in alle dienstencentra.

Vragen rond de verzekeringen? Neem contact op met Lies Vernieuwe Bel 050 32 78 85

Als vrijwilliger ben je automatisch verzekerd tijdens het uitvoeren van je vrijwilligerswerk, maar moet hiervoor wel een afsprakennota ondertekend hebben. Dit is niet automatisch het geval is je de activiteit of cursus volgt als deelnemer. Meld incidenten binnen de 48 uur. Breng onmiddellijk de centrumverantwoordelijke op de hoogte. Die zal op zijn of haar beurt de nodige stappen ondernemen.

Beste Bruggeling, Vooreerst willen wij u bedanken voor het geduld, het begrip en de inzet die u vorig jaar en ook dit jaar al toonde. Het lijkt veraf, maar een jaar geleden veranderde ons leven van de ene dag op de andere. Het coronavirus sloeg toe en zette alles op z’n kop. Maar er is goed nieuws: Stad Brugge zette op korte tijd een vaccinatiecentrum met alle noodzakelijke faciliteiten op poten. Personeel van Stad Brugge en OCMW Brugge, huisartsenkring HABO, de apothekers en andere medewerkers uit de eerstelijnszone en Lokale Politie Brugge staan paraat om alles vlot en veilig te laten verlopen. Ook voor wie zich moeilijk kan verplaatsen. Zo kunnen we stap voor stap de Bruggelingen beschermen, zodat we gauw weer kunnen genieten van de vele dingen die het leven zo mooi maken.

Op basis van deze Content kun je alvast inspiratie opdoen voor de lente en aanvinken wat je interesseert. Met wat geluk zien we elkaar terug op een kleinschalig treffen, een activiteit in de buurt, of een coronaproof paaseierenraap? Want hoe streng de maatregelen ook zijn… de smaak van chocolade, die kunnen ze ons nooit afpakken. Hopelijk tot binnenkort… en hou het gezond! Warme groet, Je centrumverantwoordelijke, Nancy David

Samenkomen met familie, vrienden en buren. Elkaar knuffelen en een babbel slaan in elkaars bijzijn. Met anderen genieten van muziek, activiteiten, lekker eten… De lente staat voor de deur: de terugkeer van het licht en het symbool van een nieuw begin. Ook wij staan aan een nieuw begin en we hopen u snel weer te kunnen ontmoeten!

Ik ben Margot, maatschappelijk werkster Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

Stèphanie del Cioppo, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


aangeleverde foto's niet ok van resolutie, hierbij suggesties

CREATIEF | C 21RE007

Brei-, haak- en naaiclub

Beste buur, Bijna zeven jaar deelden Eveline Wulbrecht en ikzelf liefde en leed in 't Reitje. We werkten beiden halftijds en deelden zo een duobaan als centrumverantwoordelijke. De voorbije twee jaar namen we ook ontmoetingscentrum Sconevelde voor onze rekening. We hebben samen heel veel activiteiten op het getouw gezet en diensten opgebouwd waar we veel plezier aan beleefden. Ook hebben we verdrietige momenten gekend bij het overlijden van bezoekers en vrijwilligers. Sinds maandag 1 februari werkt Eveline als centrumverantwoordelijke in Sconevelde op Male. We wensen haar hierbij samen met haar team veel succes toe bij het verder uitbouwen van dit ontmoetingscentrum. Je centrumverantwoordelijke,

DINSDAG 6 APRIL

Als de maatregelen het toelaten dan ben je iedere dinsdag welkom om vrij te komen naaien, haken of breien. Met de huidige corona maatregelen zijn de aantal deelnemers beperkt. Geef vooraf een seintje als je komt. CREATIEF | C 21RE001

P gratis

Maken van paasmandjes

Ken je rechten Beste inwoner, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

I vooraf inschrijven

VRIJDAG 2 APRIL OM 9 U.

Warme groeten,

Samen met kunstenares Sue maken we verschillende paasmandjes met papier marché. Je hoeft alleen maar plastieken handschoenen mee te brengen,wij zorgen voor de rest van het materiaal ook voor een lekkere vulling voor in het mandje. Koffie of thee is inbegrepen.

P €8

Team GBO Brugge

I t.e.m. 25 maart

Nancy David CREATIEF | C 21RE002

Creatief schilderen met oliepastels VRIJDAG 23 APRIL OM 9 U. UITSTAP | C 21RE005

Fietstocht naar Male DINSDAG 18 MEI OM 13.30 U.

Met een klein groepje fietsers vertrekken we om 13.30 u. vanuit 't Reitje richting Sconevelde. We nemen zoveel mogelijk autoluwe wegen. In Sconevelde genieten we van een ijscoupe met verse aardbeien en een kopje koffie.

P €5

I inschrijven t.e.m. 14 mei

Schilderen of tekenen met oliepastelkrijtjes is ontzetten leuk om te doen. Je hoeft niet te kunnen tekenen om deze cursus te volgen. Je kan de oliepastelkrijtjes bij ons aankopen. De rest zit in de prijs. Deze cursus loopt over 4 lessen en in iedere les krijg je een afgewerkt kunstwerkje mee naar huis. Wanneer? 23 april, 30 april, 7 mei en 21 mei om 9u.

P € 25 (koffie en thee inbegrepen)

I inschrijven t.e.m. 15 april

CREATIEF | C 21RE006

Creatief met papier, naald en draad DONDERDAG 1 APRIL OM 14 U.

Bebloemingsactie in Brugge ZATERDAG 8 MEI

Buurtcomité en buurtcentrum 't Reitje slaan terug de handen in elkaar. Bestellen kan enkel via je buurtcentrum via mail reitje@mintus.be of kom eens langs tijdens de kantooruren.

Nee dit is geen april grap. Als de maatregelen het toelaten starten wij terug de crea-activiteiten op. Wil je kaartjes maken, naaien, breien of haken dan ben je meer dan welkom in 't Reitje om een gezellig namiddag te beleven. Deze activiteit gaat iedere donderdagnamiddag namiddag door.

P gratis

I vooraf inschrijven

VOORDRACHT | C 21RE003

Hoe word ik een echte Italiaan VRIJDAG 28 MEI OM 19.30 U.

We kennen allemaal de clichés over de Italianen, ze zijn luidruchtig, passievol, theatraal, rijden als gekken, komen altijd en overal te laat op hun afspraken, gebruiken (te) veel gestes en hebben weinig respect voor regels en wetten. Sommige kloppen, andere zijn erg overdreven en ze kunnen er zelf hartelijk om lachen. Daarentegen zijn er regels die ze NOOIT overtreden. Wil je deze regels leren kennen, kom dan naar ’t Reitje op en ontdek hoe je “een echte Italiaan” kan worden.Deze leuke infosessie is in samenwerking met Stoer Huus. Aangepaste hapjes en drankje zijn in de prijs inbegrepen.

P €5

I inschrijven t.e.m. 20 mei

Maak kennis met Margot, maatschappelijk werkster Ik ben Margot Wostyn en werk voor de dienst zorgverlening van de welzijnsvereniging MINTUS. Ik ben actief als wijkmaatschappelijk werker in Sint-Gillis, West-Brugge en een stukje Sint-Michiels. Personen die de leeftijd van 65 jaar bereikt hebben, kunnen met om het even welke (hulp)vraag bij mij terecht. Ik sta vooral in voor volgende zaken : thuiszorgdiensten aanvragen, rechten uitputten, ondersteunende diensten installeren etc. Ook ben ik beschikbaar als luisterend oor. ‘Zorg met een plus’, zo luidt ons motto.

SPORT | C 21RE005

Petanque WOENSDAG 21 APRIL OM 14 U.

Nu de lente volop bezig is gaan we terug de petanque opstarten. Zolang de coronamaatregelen gelden mogen er max. 4 personen/baan spelen. We hebben 2 petanque banen waardoor we maximaal met 8 kunnen spelen. Indien je wenst mee te spelen moet je vooraf inschrijven. Ook is het verplicht om een mondmasker te dragen.

P gratis

I vooraf inschrijven

Het Brugs Menswaardig Inkomen

Sociale kruidenier De Kaba

Het leefloon en de vervangingsinkomens zijn tot op vandaag te laag om een menswaardig leven te kunnen leiden. Daarom geeft het OCMW Brugge bovenop de uitkering een maandelijks extra bedrag aan inwoners met een laag inkomen.

De KABA is een kruidenierswinkel in Brugge met een basisaanbod van kwalitatieve voeding, onderhoudsproducten en verzorgingsproducten voor mensen met een beperkt budget.

Dit recht op aanvullende financiële hulp wordt berekend op basis van je gezinssituatie, je maandelijks inkomen en maandelijkse kosten zoals huur, energie, ...

Wie kan hiervoor een aanvraag indienen?

De sociale dienst die je financiële situatie kent, kan je een doorverwijsbrief geven om bij de sociale kruidenier te winkelen. Neem contact op met een van onderstaande diensten:

Je inkomen is:

Eerste onthaal OCMW Brugge

Meldpunt Eenzaamheid Eenzaamheid komt voor bij iedereen: jong/ oud, Belg/niet-Belg, M/V/X, … Niet enkel het beeld van iemand op een bankje op zichzelf, maar ook dat van de persoon in een groep, omringd door vele anderen, kan eenzaamheid oproepen. Je bent evenwel niet alleen. Vanuit de stad Brugge en het OCMW richtten we het meldpunt Eenzaamheid op. Daar zoeken we samen met jou naar de gepaste hulp. Op jouw maat en tempo. Heb je nood aan een babbel? Leg je moeilijk contacten of ken je iemand in je buurt die hulp nodig heeft? Bel ons of surf naar de website www.brugge.be/meldpunt. Voor alle nieuwtjes kan je terecht op onze facebookpagina ‘Vierkant tegen Eenzaamheid’. De strijd tegen eenzaamheid begint immers met een goed gesprek.

Op basis van jouw inkomen wordt er een berekening gemaakt bij de hulpverlener.

• •

voor een samenwonende niet hoger dan € 856,45 per maand, voor een alleenstaande niet hoger dan € 1.184,68 per maand en voor een persoon met gezinslast (minstens één minderjarig kind ten laste) niet hoger dan € 1.530,74 per maand.

Heb je een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Maak een afspraak bij onthaal OCMW Brugge: • Hoogstraat 9, 8000 Brugge • Bel 050 32 77 70 • eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Heb je een minimumpensioen? Maak een afspraak bij Zorgverlening Mintus • Ruddershove 4, 8000 Brugge • Bel 050/32.63.26 • zorgverlening@mintus.be

• • •

Hoogstraat 9, 8000 Brugge Bel 050 32 77 70 eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

CAW Noord-West-Vlaanderen • • •

Onthaal Brugge, Ruddershove 8, 8000 Brugge Bel 050 66 30 01 onthaal.brugge@ cawnoordwestvlaanderen.be

Vereniging ’t Sas • • •

Professor Dr. J. Sebrechtsstraat 2, 8000 Brugge Bel 050 32 76 75 dekaba@sasbrugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt - 't Reitje  

Content in je buurt - 't Reitje