__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Voortaan zijn vuilniszakken, PMD-zakken en groenafvalzakken ook in het buurtcentrum verkrijgbaar. Je kunt ze per stuk of per rol aankopen. Openingsuren buurtcentrum: 9u - 12u en 14u - 17u30. Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen. Heb je een probleem of een vraag, heb je nood aan een babbel of weet je het eventjes niet meer, misschien kunnen wij jou helpen. Kom gerust langs, dan bekijken we hoe we je kunnen helpen.

Nieuwe coördinator buurtcentra

Wist je dat er sinds de eerste lockdown meer dan 400 nieuwe buurtbewoners zijn aangesloten via Hoplr? Voor meer uitleg over dit initiatief kun je ook bij ons terecht.

JOHN-NATHAN HOCEPIED Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein.

De vraag die ons de afgelopen periode het vaakst werd gesteld, was: “wanneer gaan jullie terug open?” Cartoon by ND.

De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

content in je buurt JUNI-AUGUSTUS 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM 'T REITJE Annuntiatenstraat 34 8000 Brugge (centrum)

Beste buur,

Lijn 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 43 / 88 / 90 Halte Howest Campus Om de vijf minuten.

De zomer staat voor de deur en ook dit jaar wordt ze weer anders dan anders. Steeds meer buurtbewoners en Bruggelingen hebben intussen één of twee fameuze ‘coronaprikken’ gekregen. De groepsimmuniteit groeit en stukje bij beetje kunnen we ons normale leven terug opnemen.

Lijn 4 / 14 Halte Snaggaardbrug Om de tien minuten LDC 't Reitje

Wil je meewerken aan ons buurtkrantje of heb je iets te vertellen of te melden? Laat het ons dan zeker weten. Wij zijn ook op zoek naar partners en verenigingen om mee samen te werken.

Misschien was jij bij de eersten die in het weekend van 8 en 9 mei al van een terrasje genoten? We hopen dat je er deugd van had! Niets geeft immers meer energie dan in de buitenlucht vertoeven, genieten van koffie of een goed glas en bijpraten met wie je dierbaar is.

Nancy David T 050 32 60 95 GSM 0470 63 39 31 E reitje@mintus.be

Als je je nog niet aan horecabezoek waagde, geen paniek. Doodgewoon genieten kan ook in je buurtcentrum, waar we stap voor stap onze werking weer opnemen. Uiteraard spelen we nog steeds op veilig en volgen we de richtlijnen. Maar desondanks verwelkomen we je graag en hopen we je gauw terug te ontmoeten. Check onze activiteitenkalender in deze ‘Content in je buurt’ of surf naar www.dienstencentra-brugge.be

Beste Bruggeling,

Opgelet: inschrijven voor om het even welke activiteit, blijft aanbevolen. Als de maatregelen veranderen, kan het zijn dat we ook zaken schrappen. Hou dus zeker onze website en infoborden in de gaten.

Met dank aan Kathleen, Sabine, Thierry, Joannes, Bea, Cathérine, Tertia voor hun bijdrage aan het buurtkrantje.

Wij willen “mooie woorden” voor de mantelzorgers Zet woensdag 23 juni zeker in je agenda, want dan is het de “Dag van de Mantelzorg”. Dat is de gelegenheid bij uitstek om iedereen in de bloemetjes te zetten die belangeloos – en vaak ook onzichtbaar – zorg biedt aan mensen met wie men een sterke persoonlijke band heeft.

Om die dag extra glans te geven, vullen we vanaf 23 juni Brugge met zo veel mogelijk mooie woorden. Hoe beleef jij de zorg voor een ander die je graag ziet? Wat betekent mantelzorg voor jou? Deze vragen waren het uitgangspunt voor onze oproep om hierover gedichten te schrijven. Ook onze Brugse woordkunstenaars schreven we hiervoor aan. Een selectie van de gedichten wordt opgehangen in de Brugse binnenstad op een parcours dat we gerust een “Mantelzorggedichtenwandeling” mogen noemen. Daarenboven krijgen alle gedichten sowieso ook een plekje op de website van Stad Brugge.

Praktisch

• De gedichten zijn van 23 juni tot en met 7 juli te bewonderen op de ramen van de vele partners in onze Brugse binnenstad. • De wandeling bedraagt 5 km, maar kan uitgebreid worden met extra wandellussen en dus met nog meer gedichten. • Een routebeschrijving kan je vanaf 21 juni afhalen in de buurtcentra, in de plaatselijke bibliotheek en in het Huis van de Bruggeling.

© Foto: Jan D’hondt

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier

Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden. Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

En oh ja, uiteraard blijft onze voordeur met een grondig ontsmette klink voor je openstaan. Nood aan een babbel? Een helpende hand? Of een momentje om te verpozen? Kom gerust af. We staan voor je klaar! Tot binnenkort en hartelijke groet, Je centrumverantwoordelijke, Nancy David

Vrije activiteiten Op ons pleintje kun je alle dagen petanque komen spelen. Heb je geen eigen spelmateriaal, dan kun je dit bij ons lenen. De woensdagmiddag wordt er in clubverband gespeeld. Voor meer info over de vrije activiteiten zoals de brei- en naaiclub, kaartersclub, tekenclub en crea kun je in ’ t Reitje terecht.

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Terugblik Bebloemingsactie Op zaterdag 8 mei mochten de buurtbewoners van Sint-Gillis opnieuw de bloemetjes buiten zetten. De bebloemingsactie is een jaarlijkse samenwerking tussen de groendienst en de vrijwilligerscentrale van Stad Brugge. Het zijn vooral buurtcomités die mee hun schouders zetten onder deze actie. Met de logistieke samenwerking van buurtcentrum ’t Reitje zorgde het buurtcomité ‘open ramen en deuren’ van Sint-Gillis voor de verdeling van de bloemetjes. Er werden maar liefst ruim 1500 bloemetjes verdeeld. Al van bij de opbouw was het duidelijk dat we zeker een tent nodig zouden hebben. Na een grote kuis om hondendrollen weg te nemen, was het meteen volle bak: ondanks de regen wilden de meesten vroeg komen om de grootste keuze te hebben. Dit jaar was er vooral een aanbod aan roze tinten, maar toch konden we ervoor zorgen dat iedereen tevreden naar huis terugkeerde. Na de middag hadden we bezoek van Johan & Co, die de bedeling muzikaal kwamen ondersteunen met onder meer Dire Straits deuntjes. En ja hoor, het hielp: na korte tijd trokken de wolken weg en kregen we zowaar een zonnetje te zien. Ondertussen maakten we alle klanten warm voor "de langste stoel" op 28 mei, en voor ons buurtfeest "Gillibillies" op 4 september: de mensen zelf aanspreken werkt altijd veel beter dan gewoon een flyer uitdelen.

Activiteiten Meer info over onderstaande activiteiten is te verkrijgen via ’t Reitje. Inschrijvingen zijn beperkt. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud en worden coronaproof georganiseerd.

Gratis gidsbeurt Triënnale Brugge 2021 10 AUGUSTUS OM 14U

Een ervaren gids neemt je mee op sleeptouw doorheen de binnenstad en dompelt je onder in het verhaal van TraumA. Ontdek de verschillende kunst- en architectuurinstallaties, leer de stad vanuit een andere hoek kennen en laat je meevoeren in een wereld tussen verbeelding en realiteit.

Uiteindelijk hebben we slechts een 3-tal mensen moeten teleurstellen die niét besteld hadden, want kort na 16 uur waren we volledig uitverkocht. Na de opkuis was er gelukkig nog wat tijd om ons eigen (eerste) terrasje op te stellen om de lange dag af te sluiten met een frisse pint.

Moedertjesdag

Verkeersagent Geert op zijn laatste werkdag.

Paaswedstrijd In april stond er een vaas gevuld met paaseitjes in onze cafetaria. Deelnemers aan de wedstrijd moesten raden hoeveel eitjes er in de vaas zaten. De winnaars zijn deze kindjes en hun juffen. Er zaten 113 eitjes in de vaas. Met 110 eitjes zaten zij er het dichtst bij. Ze kregen de inhoud van de vaas als beloning.

Thierry De Block

Doorheen tijd zagen we de werking evolueren en werden er diverse activiteiten georganiseerd waar iedereen welkom was. Ook het buurtfeest werd mede ’t reitje nieuw lezen ingeblazen.

Thierry De Block is een 68-jarige sportieve Bruggeling die sinds 1978 op Sint-Gillis woont. Hij is geboren op 21 juni 1953, is een zomerkindje en dat straalt hij ook uit. De meeste oudere inwoners zullen hem kennen via zijn echtgenote Chantal Missiaen, die al haar hele leven op Sint-Gillis woont en nauw betrokken was bij het buurtleven. Dit dankzij haar ouders, Valère en Maria, die jarenlang de drijvende krachten waren bij de wijkfeesten in Sint-Gillis tot de fakkel werd overgenomen door Jackie Vandekerckhove en zijn echtgenote. Ondertussen zijn Thierry en Chantal al een tijdje getrouwd en hebben ze een dochter en een kleinkind die ook in de buurt wonen. Zo blijven ze Sint-Gillis trouw.

Fietstocht naar Male op 13 juli

Met dank aan de trouwe medewerkers Chris, Bea, Els, André en Joannes.

Op het pleintje naast ’t Reitje staat sinds Valentijn een groot hart. We kregen via Facebook en via buurtbewoners enkele mooie uitspraken toegestuurd.

Interview

ook het buurtcentrum bleef niet achter.

Cathérine en Tertia, twee leden van onze kookclub, hielpen mee met het maken van de textielinstallatie van Amanda Browder, één van de pronkstukken op de Triënnale.

Met een klein groepje fietsers vertrekken we om 13u30 vanuit 't Reitje richting Sconevelde. We nemen zoveel mogelijk autoluwe wegen. In Sconevelde genieten we van een ijscoupe met verse aardbeien en een kopje koffie.

Hoe word ik een echte Italiaan?

Creatief schilderen met oliepastels

DONDERDAG 8 JULI OM 19U

START 3 JUNI OM 13U30

We kennen allemaal de clichés over Italianen: ze zijn luidruchtig, passievol en theatraal. Sommige van die clichés kloppen, andere zijn erg overdreven en kunnen ze zelf hartelijk om lachen. Toch zijn er enkele regels die ze NOOIT overtreden. Wil je deze regels leren kennen, kom dan naar ’t Reitje op donderdag 8 juli en ontdek hoe je “een echte Italiaan” wordt. Deze leuke infosessie gaat door in samenwerking met Stoer Huus. Aangepast hapje en drankje zijn in de prijs inbegrepen.

Schilderen of tekenen met oliepastelkrijtjes is ontzettend leuk om te doen. Je hoeft niet te kunnen tekenen om deze cursus te volgen. Je kunt de oliepastelkrijtjes bij ons aankopen. De rest zit in de prijs. Deze cursus loopt over 4 donderdagen en in iedere les krijg je een afgewerkt kunstwerkje mee naar huis. Prijs incl. koffie:

P 25 euro / 4 lessen

Hoe ben je verzeild geraakt in Sint-Gillis? Tot mijn zeventiende woonde ik op Ver Assebroek en daarna op de Boninvest, waar ik mijn echtgenote leerde kennen. In 1978 kwam ik wonen op mijn huidig adres in de Annuntiatenstraat. Het grootste deel van mijn carrière heb ik gewerkt als treinbestuurder bij de NMBS. Vele buurtbewoners kennen jou als een sportieve man in looptenue. Daarbij sta je ook regelmatig met je sportieve prestaties in de krant. Tijdens mij legerdienst was ik paracommando. Toen al was ik erg sportief ingesteld. Ik speelde tot mijn 23ste voetbal bij meerdere provinciale ploegen. Ik leerde Chantal kennen via haar neef Franky, die bij ons in de ploeg speelde. Ik loop ook heel graag en deed veel mee aan loopwedstrijden. Toen ik net met pensioen was, ben ik begonnen met ultralopen. Met momenteel 85 marathonultralopen, Belgische records, kampioen op de 24 uur (176 km) en de 100 km in de leeftijdscategorie 65+ mag ik best tevreden zijn. Ondanks vele afgelaste en uitgestelde wedstrijden door corona kan ik toch bijna dagelijks de loopschoenen aantrekken en in de omgeving van Brugge de paadjes en weggetjes onveilig maken.

Je houdt ook van strips?

Ja, ik ben een verzamelaar van strips rond de cultfiguur Kuifje die ik voornamelijk vind via beurzen en rommelmarkten.Ik heb nauwe banden met de Belgische stripauteur en illustrator Jan Bosschaert, van wie ik ook veel strips en tekeningen verzamel.

Wat is je band met ’t Reitje?

Ik woon recht tegenover het buurtcentrum ’t Reitje. Een gezellige plek met een stukje groen en een speelpleintje ernaast, wat kan men meer verlangen? Wetende dat het vroeger een braakliggend terrein was met ernaast een garage die door een brand werd vernietigd. De jaren daarna werd het speelpleintje en de omgeving aangepast en gemoderniseerd, en

Na bevraging aan de buurtbewoners werd zelfs een petanqueplein aangelegd. Kortom, er is voor elk wat wils. Men kan de wijk Sint-Gillis natuurlijk niet meer vergelijken met vroeger. Toen kende iedereen elkaar nog en zaten de mensen s’ avonds op straat samen te babbelen. Ook de wijkfeesten in de maand september waren top en daarom zijn wij altijd lid geweest om mee te doen aan verkleedstoeten, spelletjes, enz. die gedurende een volledige week werden ingericht. De afgelopen twee jaar komen veel initiatieven van vroeger terug, maar die zijn nu helaas geschrapt door corona. Toch zit men niet stil, er worden nog steeds buurtacties op touw gezet. Er is een ruilboekenkast geplaatst, een kerstboom tijdens de feestdagen, een gedichtenpaal en men kon gratis vensterbloemetjes afhalen in de maand mei. Persoonlijk vind ik dit lovenswaardige initiatieven en door het betrekken van de bewoners komt er beweging tussen de mensen. Er zijn bezoekjes bij plaatselijke handelaars, hobbyisten (juwelen, steendrukkunst), gedichtjes van Delphine Lecompte … Dit alles verbindt mensen met elkaar. Er is dus zeker toekomst in het reilen en zeilen op Sint-Gillis. Ik ben zelf vrijwilliger bij het buurthuis en ik probeer mijn steentje bij te dragen door het bedelen van folders en de bebloeming en versiering van de inkomhal ’t Reitje. Ik woon vergaderingen bij in mijn hoedanigheid als SAR-verantwoordelijke om de belangen van de senioren te behartigen tegenover het stadsbestuur. De seniorenadviesraad heeft als taak om de samenwerking tussen de gefedereerde bonden, het seniorenwerk en de ouderenzorg te bevorderen, alsook de integratie van senioren in de samenleving te bewerkstelligen. Kortom, ondanks de huidige coronamaatregelen zoeken de verantwoordelijke en haar medewerkers telkens naar nieuwe uitdagingen, zonder onderscheid te maken in geslacht, kleur, politieke voorkeur of beperkingen. Ik ben fier dat ik als radertje deel mag uitmaken van het hele systeem. Groetjes en keep it safe. Thierry

Profile for OCMW Brugge

Content Reitje 3 2021  

Content Reitje 3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded