Buurtkrant Meulewech jan - maa 2022

Page 1

content in je buurt

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje.

JANUARI - MAART 2022 | BRUGGE BUURTCENTRA MINTUS

Geprikkeld? Neem contact op met de Maarten Derre: T 050 32 70 91 of mail naar maarten.derre@mintus.be

Repair Café Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar toch wat hapert? Een trui met mottengaatjes? Weggooien? Neen toch!

Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling

Samen naar een duurzamere samenleving

Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg.

Vaak gooien we dingen weg die na een eenvoudige herstelling terug perfect bruikbaar zijn. Helaas weten steeds minder mensen hoe je iets makkelijk kunt herstellen. Gelukkig is er zoiets als het Repair Café, waar je het nodige materiaal én professionele hulp vindt om je spullen te herstellen en ze zo een tweede leven te geven. Een grote stap richting meer duurzaamheid: het gebruik van grondstoffen, die nodig zijn om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, net als de CO² uitstoot.

Een Pro Duo-vrijwilliger: • • • • •

ordent papieren zet het klasseersysteem op punt helpt mensen brieven en documenten te begrijpen gaat met hen mee naar diensten of organisaties helpt online informatie op te zoeken

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge - vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.

Colofon Verantwoordelijke uitgever: John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier Meer Content?

In het Repair Café kijken we op een andere manier naar onze spullen en streven we samen naar een meer duurzame en groene samenleving. Ook met de Mintus buurtcentra dragen we ons steentje bij. In 2022 organiseren we volgende Repair Cafés: • 29 januari 2022: Buurtcentrum De Balsemboom (LDC) • 19 maart 2022: Buurtcentrum Sconevelde Opgelet: het Repair Café gaat door in ‘t Couvent, Kanunnik Decoeneplein 1 te Sint-Kruis. • 14 mei 2022 Buurtcentrum d’ Oude Stoasie • 24 september 2022 Buurtcentrum Ter Leyen (LDC) • 19 november 2022 Buurtcentrum De Garve (LDC)

BUURTCENTRUM MEULEWECH

BUURTCENTRUM DEN BREYDEL

Kosterijstraat 40 8200 Sint-Andries Lijn 5 / 15 / 52 / 53 Halte Sint-Andrieskerk Om de tien minuten. LDC Meulewech

Kennedypark,

Beste buur,

8200 Sint-Andries tussen Jan Breydellaan en Sint-Jansdreef

De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad.

Lijn 9 / 89 Halte Sint-Andries Peter Benoitlaan Om de twintig minuten. BC Den Breydel

Maarten Derre T 050 32 70 91 GSM 0470 63 38 45 E maarten.derre@mintus.be

In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www.dienstencentra-brugge.be. We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten!

Beste Bruggeling, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten.

Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker. Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Maarten Derre

Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar. We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Het Repair Café gaat telkens door op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Tot een half uur voor het einde van een Repair Café kan je nieuwe spullen voor herstelling binnenbrengen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek.

Vier het Leven neemt ouderen mee uit Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op de website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Vier het Leven neemt ouderen mee uit Sinds oktober is de stad Brugge een waardevol project rijker: Vier het Leven. In samenwerking met het Concertgebouw, het Cultuurcentrum en Cera organiseert Vier het Leven cultuuruitstappen voor ouderen die niet meer alleen willen of kunnen op uitstap gaan. Je wordt van deur tot deur begeleid door een vrijwilliger en geniet samen met andere deelnemers van een drankje en een cultuurvoorstelling. Opstart in Brugge

Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge.

1. Lokalen van het BC gebruiken? De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30.

2. Het wassalon gebruiken?

De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

In buurtcentrum Meulewech is er elke laatste dinsdag van de maand een 80-plus activiteit. Deze activiteiten richten zich – zoals de titel doet vermoeden – in de eerste plaats tot buurtbewoners van 80 jaar en ouder. Natuurlijk zijn hun begeleiders en/of partners ook welkom. De activiteit kan variëren van een quiz, tot een spel of een muziekoptreden. We combineren dit telkens met een stuk taart en koffie.

Huguette Coens bezoekt al enkele jaren onze 80-plus namiddagen. We laten haar graag even aan het woord.

Nieuwjaarsrecepties 2022

Het is erg leuk om samen te komen en nieuwe mensen te leren kennen. Aangezien iedereen afkomstig is uit Sint-Andries, kom ik regelmatig mensen tegen die ik al lang niet meer heb gezien. De activiteiten zijn ook aangepast aan mensen van onze leeftijd. Als er muziek is of een quiz, is er altijd veel ambiance. Het is een leuke en ontspannende namiddag.

We hoeven je niet te vertellen dat corona het voorbije anderhalf jaar al te vaak roet in het eten heeft gegooid. Ook voor de activiteiten die wij willen organiseren, is dat niet anders. Ondanks dat we ons op het moment van schrijven (medio november) in een vierde golf bevinden, blijven we hopen dat we onze nieuwjaarsrecepties kunnen laten doorgaan. Het is immers de ideale gelegenheid voor buurtbewoners om elkaar beter te leren kennen, vergezeld van een hapje en een drankje.

Praktische info:

Noteer deze data in jullie agenda:

Wat vind je het leukste aan de 80-plus activiteiten?

• Elke laatste dinsdag van de maand • Kostprijs € 5 euro • Bezoekers kunnen worden opgehaald met onze vervoersdienst voor € 0,60 • Gelieve op voorhand in te schrijven via 050/ 32 70 90.

• Woensdag 26 januari om 14.30 u. BC Den Breydel • Dinsdag 1 februari om 14.30 u. in BC Meulewech (LDC)

Maak kennis met de voedingsdriehoek! Gezonde voeding is belangrijk. Daarom willen we het graag even hebben over de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017). De voedingsdriehoek helpt jou op weg om gezond te eten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat niet letterlijk hoeveel je van alles mag eten. Je ziet wel waar je meer en waar je best minder van eet.

Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Dé dorstlesser

We beginnen bovenaan de voedingsdriehoek met de categorie ‘dranken’. Dit is het belangrijkste en vormt de basis! Water is en blijft de enige dorstlesser, maar toch drinken we nog te weinig water. Probeer elke dag 1,5 liter water te drinken.

3. Bij ons douchen?

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra?

De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

80-plus namiddag

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur!

Een nog betere dienstverlening Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

Activiteiten

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

Wat met koffie en thee?

Ook koffie en thee passen in deze categorie en mag je dus zeker drinken. Deze worden niet afgebeeld in de voedingsdriehoek om zo ‘water’ in de spotlight te plaatsen. Frisdranken en sportdranken laat je best links liggen. Deze bevatten te veel calorieën en bevatten geen nuttige voedingsstoffen. Je kunt werkelijk bijna alles combineren! Water met een smaakje is gezond en je krijgt bovendien geen onnodige suikers of zoetstoffen binnen zoals bij frisdranken. In de winkel kun je ook water met een smaakje kopen. Volgens de wet behoort dit ook tot de categorie ‘frisdrank’. Wees dus kritisch en bekijk altijd goed het etiket om te zien of er al dan niet toegevoegde suikers in zitten. Let wel op: probeer kinderen gewoon water te laten drinken zodat ze de smaak ervan leren kennen.

Leuk recept

Wil je graag jouw wa ter pimpen ter afwiss eling? Dat kan op een gezo nde manier! Voeg fru it toe aan het water voor een frisse smaak. Ve rgeet de ijsblokjes niet! We delen alvast graag en kele leuke combinaties: • Rozemarijn - po mpelmoes • Citroen - munt - limoen • Aardbei - citroen – basilicum • Aardbei – limoe n – komkommer • Watermeloen – munt • Aardbei - munt • Sinaasappel - ko mkommer - munt • Blauwe bessen – lavendel • Blauwe bessen - sinaasappel • Groene appel kaneel • Ananas – kokosw ater • Gember, munt en citroengras • Komkommer - lim oen - blauwe besse n - munt