__MAIN_TEXT__

Page 1

content in je buurt JAN-FEB 2021 | BRUGGE

BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

Beste buur, BUURTCENTRUM LEVENSVREUGDE

2020 was een bewogen jaar: we zagen weinig mensen, regeltjes veranderden om de haverklap. En hoe flink we ook zijn: het weegt allemaal. We hebben nood aan wat herbronning. Die herbronning vind je alvast in een verlichte stad: Brugge doet er alles aan om de lege straten, pleinen en buurten wat aan te kleden. Met een warme gloed. Heb je zelf al eens rondgeneusd in je omgeving? Er valt vast wel iets te bewonderen, als je links of rechts kijkt. Lichtjes bij de vleet!

Lisseweegs vaartje 43 8380 Lissewege Station Lissewege BC Levensvreugde Nancy Lamote T 050 32 62 80 GSM 0471 85 57 61

Dat lichtpunt wil jouw vertrouwde buurtcentrum ook blijven. Zelfs al bieden we nu geen activiteiten binnen aan en zijn we je een tikje minder nabij, weg zijn we nooit. We blijven kleine acties op het getouw zetten, info verspreiden, de buurt leven inblazen. Het is meer dan ooit nodig en wij maken er werk van.

E nancy.lamote@mintus.be

Heb je nood aan een babbel? Zit je met een vraag? Laat het ons weten. Wil je meer weten over wat we voor 2021 in petto hebben? Kijk dan op www.dienstencentra-brugge.be. Hou er rekening mee dat alles ‘onder voorbehoud’ ingepland wordt. De maatregelen veranderen soms snel, maar samen komen we erdoorheen. Tot gauw?

Beste Bruggeling, We hebben 2020 uitgewuifd. Het is voor iedereen een bewogen jaar geweest. We moeten nog even door een donkere periode, ook letterlijk. En daarom heeft Stad Brugge deze winter voor heel wat licht gezorgd in de binnenstad en de deelgemeenten. Ook een oproep aan de Brugse buurten om een gezellige gloed over Brugge te laten schijnen, viel niet in dovemansoren. Her en der zie je lichtjes achter de ramen, aan de gevels, in de haag… Bruggelingen zijn warme mensen. Dat hebben we tijdens deze crisis al op verschillende manieren kunnen merken. We zullen samen moeten volhouden om onszelf en onze naasten te beschermen. Ken je iemand die het moeilijk heeft? Bel hen eens op, schrijf een kaartje… Een klein gebaar kan al veel doen. Op een mooi en gezond 2021, waarin we elkaar weer vaak kunnen zien, een knuffel kunnen geven…!

Je centrumverantwoordelijke, Nancy Lamote

Maak je stoep sneeuwvrij met strooizout De winter brengt heel vaak sneeuw met zich mee. We hopen op jouw medewerking om gladde voetpaden te voorkomen. Wist je dat je een gemeentelijke geldboete riskeert als je jouw stoep voor de woning niet toegankelijk maakt? Een strook van 1 meter voor het gebouw is al voldoende. Strooizout aankopen (prijs is € 0,70 per 10 kg) kan t.e.m. 15 maart. Wees er tijdig bij. Dit zijn de verdeelpunten van het strooizout: Openbaar domein (Walweinstraat 20), Huis van de Bruggeling, alle gemeenteafdelingen, de containerparken in Sint-Michiels, Sint-Pieters en Zeebrugge (ook in het buurtcentrum). Daarnaast kan je in de reguliere handelszaken zout kopen. De aankoopprijs van het zout kan in de handelszaken iets hoger liggen.

Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Warme groet,

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Hulp nodig om je stoep sneeuwvrij te maken? Ben je ouder dan 75 én heb je geen familie, buren of poetshulp die de sneeuw kan verwijderen? Bel dan naar Sophie De Meyer van de Stedelijke Preventiedienst: 050 44 80 66.

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Rechten in de kijker

Beste inwoners, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten kan opnemen zetten we in deze editie graag twee sociale rechten in de kijker. Bekijk dus zeker of je in aanmerking komt en dien jouw aanvraag in. Warme groeten, Isabelle Huyvaert (armoede-ervaringsdeskundige) Liese Rosseel (GBO projectbegeleidster) & GBO-teamleden

Tegemoetkoming in de medische kosten

De minimale aardgaslevering De winter is in aantocht en de dagen worden korter, kouder en natter. Inwoners die gebruik maken van een actieve budgetmeter aardgas kunnen in de winterperiode (vanaf 1 november tot en met 31 maart) een minimale levering aardgas aanvragen bij het Energieloket. Zo kan je de winterperiode overbruggen en voorkomen dat jouw verbruikerskrediet volledig op is tegen een volgende oplaadbeurt. Heb je jouw tegemoetkoming nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met het Energieloket. Contactgegevens Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge T. 050 47 55 13 energieloket@ocmw-brugge.be

Mensen die een leefloon of bijstand aan het tarief van een leefloon ontvangen hebben recht op een tegemoetkoming in de medische kosten. Dit is een financiële tussenkomt in dokters- en apothekerskosten (op voorschrift). Volgende kosten komen in aanmerking: • een tegemoetkoming verleend in de apothekerskosten die door de arts zijn voorgeschreven • vervoer met een ambulance • consultaties bij een kinesitherapeut, met een maximum van 60 beurten • rekeningen van ambulante dagtherapie Heb je jouw tegemoetkoming nog niet aangevraagd? Neem dan contact op met het Eerste Onthaal OCMW Brugge. Contactgegevens Hoogstraat 9, 8000 Brugge T. 050 32 77 70 eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

SPORT

Winterwandelen DINSDAG 5 JANUARI OM 9.30 U.

Elke dinsdagmorgen maken we in groep een wandeling van zo'n 5 à 6 kilometer. Ondertussen weten we dat wandelen een gunstige invloed heeft op de gezondheid. Het verbrandt calorieën, verbetert je conditie en is goed voor je nachtrust. Wandelen biedt vrijwel geen risico op blessures. Kom gerust af! We spreken af om 9.30 u. aan het dienstencentrum.

P gratis


Beweegcoaching op maat Wil je meer bewegen, maar kom je er niet toe? Als beweegcoach maak ik een beweegplan dat haalbaar is, aangepast aan jouw leven en rekening houdend met de huidige corona maatregelen. Ik kan je zien in onze ruimtes in het Lokaal Dienstencentrum, maar ook beeldbellen en wandelgesprekken zijn mogelijkheden. Zolang jij je er goed en veilig bij voelt. Bewegen helpt je beschermen tegen corona en ook je geest terug fris te maken. Pieker je vaker, geraak je je huis niet uit of komen de coronakilo’s er maar bij.. ? Contacteer ons! Onze beweegcoaches Severine en Pieter staan voor je klaar

Coach Pieter Metsu Bel 0472/417 355 Brugge.Pieter@bewegenopverwijzing.be Coach Severine Devuyst Bel 0476 34 34 47 Brugge.Severine@bewegenopverwijzing.be www.bewegenopverwijzing.be en www.brugge.be/sport-axi-bonnen

Met een eenvoudige verwijsbrief van je huisarts heb je recht op een voordelig tarief. Heb je een verhoogde tegemoetkoming, dan kost een kwartier individuele begeleiding € 1. Voor alle anderen kost een kwartier individuele begeleiding € 5. Coaching kan gratis als je met Sport AXI-bonnen betaalt. De coach kan helpen met de verwijsbrief en een verduidelijking van je persoonlijk tarief.

BUURTARTIKEL

KSA in coronatijden Ook bij KSA Lissewege is corona een moeilijke kwestie. Eerst werd het einde van ons vorig werkjaar verpest. Daarna verliep ons kamp moeilijk en nu, in het begin van het nieuwe werkjaar gooit het virus opnieuw roet in het eten. We programmeren wel opnieuw activiteiten maar het is niet zo simpel als voordien. Onze activiteiten vinden plaats met inachtneming van de nodige maatregelen. We gebruiken ook meer plaats, zodat we onze groepen in bubbels kunnen verdelen. Het begin van het jaar verliep vlot. De ouders en hun kinderen hielden zich goed aan de maatregelen. We hebben nog geen positief geteste leden of leiding. De startdag was zoals elk jaar weer een succes en we waren blij om niet alleen onze leden van vorig jaar terug te zien maar ook nieuwe gezichten te mogen begroeten. Het plannen van evenementen gaat moeilijker, maar we doen ons best om toch activiteiten op het getouw te zetten. We hopen dat we snel weer naar een normale situatie kunnen gaan en dat 'de cijfers' alleen maar dalen. De activiteiten blijven dezelfde graag van enthousiasme opwekken al voor de lockdown. We laten ons niet doen door het coronavirus!


Brugge Oltied Schoane En dat willen ze zo houden, de kleuters van juffen Sabine en Marijke. Eén keer per maand trekt de jolige bende op vrijdagnamiddag de fluohesjes aan om vol enthousiasme en gewapend met handschoenen en tasjes de ruime schoolomgeving van basisschool Ter Poorten in Lissewege te lijf te gaan.

Lissewege heeft talent! In de rubriek ‘Lissewege heeft talent!’ maken we telkens een portret van iemand die in Lissewege leeft en over een bepaald talent beschikt.

“Werkelijk genadeloos zijn onze kinderen”, vertelt juf Sabine van de derde kleuterklas. “Geen zwerfvuil ontkomt aan hun priemende blik en grijpers”. Toen Sabine zich inschreef voor de “Operatie Proper” van de Preventiedienst van de stad Brugge wist ze niet of haar kleuters al dan niet gedreven zouden zijn om mee te werken aan dit project. En of ze enthousiast waren. Dat enthousiasme is bij de andere leerkrachten niet onopgemerkt gebleven. Ook juf Marijke gooit zich sinds vorig schooljaar met haar tweede kleuterklas in de strijd. “Een grotere bewustwording is er zeker ook. De speelplaats ligt er piekfijn bij en zelfs als de kinderen voor andere activiteiten onderweg zijn, ruimen ze zwerfvuil op”, glundert een trotse juf Sabine. Wel jammer alweer dat het nieuwe coronavirus roet in het eten gooit. Eigenlijk is het opzet dat ook ouders en grootouders de handen uit de mouwen steken en samen met de kinderen aan de slag gaan. “Op die manier kunnen veel meer groepjes verschillende locaties van zwerfvuil ontdoen. En wie weet houden we op die manier wel de hele dorpskern van Lissewege proper,” besluit juf Sabine.

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Stèphanie del Cioppo Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp: digicreate.be Druk: Mediatopper Papier: 100% gerecycleerd papier De verschillende ‘Content in je buurt’-edities kun je op deze pagina vinden: www.dienstencentra-brugge.be /content-magazine

Ken je Mariane Fack? Mariane Fack is een echte Lisseweegse. Na enkele omzwervingen tussen Knokke, Blankenberge, Heist en Italië is Mariane teruggekomen naar haar geboortedorp. Ze komt uit een gezin van zes kinderen, van wie de oudste broer is overleden. Mariane is de jongste tel van de familie. Ze is gescheiden en heeft geen kinderen. Ze werd geboren achter de kerk en woont vandaag op de Markt voor de kerk. Het geeft haar het gevoel dat ze op de ideale plek zit, ook omdat ze terug is in haar Lissewege. Mariane is een belezen vrouw. Haar grootste passies zijn lezen, studeren en schrijven. In 2004 heeft ze een thriller geschreven, maar haar boek kreeg weinig aandacht. Het (begin)idee van haar huidige trilogie ‘De Besjert’ is ontsprongen op een creatieve nacht. Het eerste deel ‘De Zielsgeliefde’ is het ontroerende verhaal van de onmogelijke liefde tussen een orthodoxe jood uit Antwerpen en een vrijgevochten, katholieke hoteleigenares uit Knokke. Hiermee wilde de auteur aantonen dat de liefde boven religies en dogma’s staat. Deel twee ‘Zielsbestemming’ is het vervolg van deze (onmogelijke) verboden liefde. Zal de lotsbestemming van hun hemelse verbondenheid zegevieren over de wereldlijke obstakels? Het derde deel ‘Zielsmissie’ is nog in de maak. Het derde verhaal van de trilogie zit al grotendeels in Marianes hoofd. Het schrijven gaat in perioden. Als de flow er is en de inspiratie stroomt, duikt ze helemaal het verhaal in, kan niets haar nog afleiden van het schrijven en dit voor een hele poos. In deze coronatijden is het voor haar moeilijk om ten volle naar buiten te treden met haar boeken waarmee ze liefst een zo groot mogelijk publiek wil bereiken. De recensies van haar werk zijn alvast lovend. Mariane is verder ook net begonnen met intuïtief schilderen. Dit is momenteel louter een creatieve bezigheid, bedoeld om even te ontspannen. Ze doet ook yoga, tai chi en meditatie. In de nabije toekomst wil ze zich ook bezighouden met persoonlijke coaching, groepjes mensen bijeenbrengen voor meditatie, het organiseren van lezingen, workshops en huiskamerconcertjes en - tijdens de zomermaanden - exposities in haar pop-up kunstgalerij. Deze vinden allemaal plaats in haar zaal Aurora rechtover de kerk. Meer info op de website www.debesjert.be of de Facebookpagina De Zielsgeliefde De Besjert. Je kan haar ook via e-mail bereiken door een bericht te sturen naar marianfack@hotmail.com

Ken je in de buurt iemand met een uitzonderlijk talent? Laat het dan weten op het nummer 050 32 62 80.

Profile for OCMW Brugge

content in je buurt Levensvreugde jan-feb 2021  

content in je buurt Levensvreugde jan-feb 2021