Page 1

content in je buurt SEPTEMB ER - NOVEMBER 2021 | BRUGGE BUURTCENTRA MINTUS

Lissewege heeft talent! Deze keer maken we kennis met Bruno Jacxens. Hij is 62 jaar en geeft les in het VTI Brugge. Hij is 38 jaar getrouwd met Mieke Vande Pitte. Samen hebben ze twee kinderen, Riet (35 jaar) en Sam (36 jaar), en twee kleinkinderen. Bruno is een echte Lissewegenaar, ook zijn ouders woonden hier.

BUURTCENTRUM LEVENSVREUGDE Lisseweegs vaartje 43 8380 Lissewege

Beste buurtbewoner,

Station Lissewege

Het zomerreces zit erop, we zijn klaar voor een bruisend najaar. Ook al moeten we nog steeds rekening houden met de coronamaatregelen, de werking van onze dienstencentra gebeurt stilaan weer op kruissnelheid. Met plezier stellen we jou dan ook een nieuwe editie van ‘Content in je buurt’ voor. Naar goede gewoonte hebben we een overzichtskalender van geplande activiteiten in elkaar gebokst. We bezorgen je graag wat ‘couleur locale’ uit je buurt en vertellen je waar onze centrumverantwoordelijken en het team achter de Mintus Buurtcentra zoal mee bezig zijn.

BC Levensvreugde Nancy Lamote T 050 32 62 80 GSM 0471 85 57 61 E nancy.lamote@mintus.be

Bruno heeft een passie voor hout. Het begon allemaal toen zijn zoon – op dat moment 7 jaar – vroeg om een gitaar. Hij besloot om zelf de gitaar te maken, met de hulp van zijn vader die meubelmaker was (net als zijn grootvader). Daarna maakte hij verschillende figuren uit brandhout: een hagedis, een hoofd en tal van andere creaties. Zijn collectie groeide uit en hij stelde tentoon in den Engel te Lissewege. Zo raakte hij bekend en werd hij gevraagd om deel te nemen aan de beeldenroute. Wat voor hem een motivatie was om elk jaar een nieuw stuk te maken. Vanuit zijn beroep als leraar carrosserie vindt hij dat de stukken die hij maakt, glad en correct moeten zijn. Hij werkt vooral met stukken brandhout die hij zelf vindt of die mensen hem komen brengen. Het beste hout om mee te werken is volgens Bruno lindehout.

Nieuws uit de Bibliotheek Tussendoortje in Lissewege

WOENSDAG 6 OKTOBER 2021, TUSSEN 14.30 EN 15.30 UUR

Een aantal keer per jaar wordt er voorgelezen in de bibliotheek van Lissewege, tijdens het tussendoortje. Ditmaal is het aan de kinderen van 7 tot 10 jaar. Een vrijwilligster leest voor en daarna knutselen we samen over dit thema. Deze keer maken we een dromenvanger.

De voorbije maanden hebben we zon én behoorlijk wat regen gezien, maar bovenal veel energie getankt en uiteraard ‘het’ vaccin laten zetten. Zelfs al ligt de pandemie nog niet achter ons, die prik blijft de beste keuze om het voor onszelf en voor anderen veilig en gezond te houden. We hopen dat jij je ook hebt laten vaccineren!

Beste Bruggeling We hebben er een zomer opzitten waarin we al heel wat meer konden doen dan vorig jaar. En dat deed goed. Kleine bijeenkomsten, een terrasje meepikken, meer vrienden en familie zien… Het zijn die kleine dingen die toch zo belangrijk zijn en die ons leven kleur geven.

Het driedimensionaal werken is een talent. Natuurlijk spelen de oefening en ervaring ook een grote rol. Hoe lang Bruno aan een stuk werkt, hangt af van het stuk, zijn gevoel en de kennis. Het gebeurt al eens dat hij een werk laat liggen om er later terug aan te beginnen.

Bruggelingen laten zich niet kennen en geven niet op. Dat hebben we het afgelopen anderhalve jaar gemerkt. Dank voor uw geduld en uw inzet tijdens deze vreemde tijden. Dankzij een hoge bereidwilligheid van de Bruggeling om zich te laten vaccineren, kunnen we stapsgewijs weer genieten. Ook oprechte dank daarvoor.

Momenteel is een werk van hem te zien in restaurant de Pepermolen. Iedereen mag ook altijd een kijkje komen nemen bij hem thuis: J. Vandepitteplein 1 te Lissewege. Van sommige stukken kan hij geen afstand nemen en die houdt hij voor zichzelf.

Elk jaargetijde heeft zijn charmes. De herfst betekent een periode van overgang. Het is een tijd van bontgekleurde bladeren en het weer dat guurder wordt. Maak het gezellig met uw naasten en blijf goed voor elkaar zorgen.

Naast het hout heeft Bruno ook een passie voor vogels. In onze streek leven er een 100-tal vogelsoorten waarvan hij foto’s neemt en doorstuurt naar waarnemingen. Af en toe maakt hij een vogel uit hout. (zie foto op cover)

Naar goede gewoonte vindt u in ‘Content in je Buurt’ terug wat er leeft in uw dichte omgeving. Neem een kopje koffie of thee erbij en neem het rustig door.

Snuister in aanloop naar de herfst gerust door ons kersvers aanbod, vink aan wat jou interesseert. Voor de meest recente updates kun je steeds terecht op www. dienstencentra-brugge.be Wanneer er wijzigingen in het programma opduiken, lees je het daar als eerste. Een warme groet, een vuistje… en tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke Nancy Lamote

Soep maken met groentjes van tuinhier

Hartelijk

Oude Pastoriestraat 5, 8380 Lissewege 050 47 24 06 www.brugge.be/bibliotheek www.facebook.com/openbarebibliotheekbrugge @bibbrugge Openbare Bibliotheek Brugge

Colofon

Openbare Bibliotheek Brugge Verantwoordelijke uitgever: John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Lees meer

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Nieuws

Activiteiten Levensvreugde Lisseweegs vaartje 43, 8380 Lissewege

050 32 62 80

START OP VRIJDAGMORGEN 17 SEPTEMBER VAN 9 TOT 10 UUR

Maandag Cursus naaien basis en gevorderden

9.30 u.

Bloemschikken (2de donderdag)

14 u.

Kaarten (1ste maandag)

14 u.

Vrij kaarten (3de maandag)

14 u.

Darts (2de en 4de maandag)

14 u.

Bloeddrukmeting (2de maandag)

18 u.

Cursus naaien basis en gevorderden

Dinsdag 9.15 u.

Wandelen (afspraak aan buurtcentrum)

14 u.

Koersbal (3de dinsdag)

19 u.

Cursus Yoga

Woensdag 9.15 u.

Lissewege digitaal (4de woensdag)

14.30 u.

Tachtig is prachtig (3de woensdag)

Donderdag 14 u.

Vrij schilderen

Wellicht kon iedereen ondertussen op de een of andere manier kennismaken met onze nieuwe wijkagente. Ze stelt zich graag nog even voor in een notendop.

Cursus Tai Chi

Vast programma 9 u.

Wijkinspecteur Chelsey Gzom, aangenaam!

Tai Chi die nu voornamelijk wordt beoefend om gezondheid en algemeen welzijn te bevorderen is van oorsprong een Chinese krijgskunst. De helende effecten ervan zijn prioritair. Deze Chinese bewegingsleer is zowel een totale oefening als een plezierige sport voor lichaam en geest, jong en oud, op eigen ritme. De nadruk wordt gelegd op evenwichtige, ontspannende bewegingen, gunstig voor innerlijke rust, alertheid, geheugen, lenigheid, spiersterkte, flexibiliteit van de gewrichten. Verlicht eveneens reuma, artritis … en draagt bij aan valpreventie voor senioren.

Voor welke wijk ben je verantwoordelijk?

Vanaf januari 2021 ben ik verantwoordelijk voor de wijk Lissewege-Zwankendamme.

Waar kunnen we je vinden?

Ik zit soms in de Oude Pastoriestraat te Lissewege of op het Marktplein 12 te Zeebrugge. Op woensdag tussen 12 en 16 uur is iedereen welkom, op afspraak, in het wijkkantoor van Lissewege. Mensen kunnen mij ook altijd bereiken op mijn gsm via het nummer 0471 56 85 70. Neem ik niet op, spreek dan zeker een bericht in. Ik bel zo snel mogelijk terug.

Wat zijn je ervaringen met onze wijk?

Het is een heel sociale wijk. Iedereen kent iedereen! Er is een enorme mix van leeftijden en mensen hebben geen schrik om iets te zeggen. Het is ook erg gezellig en uitgestrekt. Gelukkig heb ik een elektrische fiets.

Wat zijn je taken als wijkagente?

Mijn taken zijn heel divers: van adreswijzigingen, schrappingen uit het bevolkingsregister, controle van de quarantaine tijdens corona, gevangenisbriefjes en rijverboden tot verhoren van slagen en verwondingen, toezicht houden op avondmarkten en rommelmarkten en mails behandelen van de inspectie. Ik vervul soms ook taken bij evenementen zoals de koers, voetbal of optredens. Mijn voornaamste taak is nog altijd het bemiddelen en het altijd aanspreekbaar zijn. Eenmaal de mensen mij kennen, vertellen ze al eens wat meer. Ze mogen mij altijd aanspreken met welk probleem ook!

• € 50 voor een 10 beurtenkaart (3 maanden geldig) • € 7 éénmalige sessies

Vrijdag 9 u.

Cursus Tai Chi

14 u.

Petanque

14 u.

Club Kalligrafie

Lissewege digitaal

Wedstrijd Foto van de week

It’s me

PRIJSUITREIKING OP 12 OKTOBER OM 14 UUR

WOENSDAG 22 SEPTEMBER VAN 09.15 - 11.45 UUR

Waar? Lisseweegs vaartje 43, 8380 Lissewege

Bloemschikken

DONDERDAG 9 SEPTEMBER OM 9.30 UUR

Iedere tweede donderdag van de maand maken we samen een bloemstukje. Kostprijs is 25 euro, inclusief materiaal. Een lijst van de stukken die we de komende maanden gaan maken, kan opgevraagd worden. Het stuk is telkens te bewonderen in het centrum. Iedereen welkom! • Inschrijven: een week op voorhand

Start Cursus Naaien voor beginners en gevorderden in samenwerking met SNT VAN 06/09 TOT 09/05 VAN 8.30 - 11.50 UUR EN VAN 18.00 - 21.20 UUR

In de les komen verschillende werkstukken aan bod met verschillende moeilijkheidsgraden, afhankelijk van de ervaring van de cursist. Naast de nodige technieken wordt er uitvoerig aandacht besteed aan het gebruik van de (nieuwe) naai- en andere machines of apparaten en krijg je ook inzicht in de grondstoffen en hulpgrondstoffen (soorten stoffen, naaimateriaal, kleefbare tussenvoering, knopen, ritsen, linten …). We beperken ons bij de inschrijvingen tot 14 personen. • Mee te brengen op de eerste les: naai- en tekengerief • Prijs: 183 euro voor een volledig schooljaar, excl. aankoop stoffen

In de buurtkrant van maart 2021 deden we een oproep om foto’s te maken van Lissewege/ Zwankendamme. En het resultaat mag er zijn!

Bovendien reiken we een mooie prijs uit. Een vakkundige jury van fotoclub Argus zal drie foto’s selecteren van goud tot brons. Deze worden in het groot afgedrukt en tentoongesteld in het buurtcentrum. Kom alvast de mozaïek bekijken met alle ingezonden foto’s!

Wat? Wie ben je?! Wil je graag je belastingen, je mutualiteit, je pensioen online bekijken dankzij itsme? Kom en ontdek gratis: • wat itsme is en hoe het werkt • hoe veilig het is • waar je itsme kan gebruiken Inschrijven via 050 32 62 80 of nancy.lamote@mintus.be Gratis en toegankelijk voor iedereen.

Veilig online shoppen

WOENSDAG 20 OKTOBER VAN 09.15 - 11.45 UUR

Waar? Lisseweegs vaartje 43, 8380 Lissewege Wat? Veilig online shoppen Iedereen koopt wel eens iets online. Wil je dit ook kunnen, maar twijfel je nog? Kom en ontdek gratis: • • • •

hoe je veilig online kan shoppen hoe je veilig kan betalen hoe je een account aanmaakt hoe je een bestelling kan ontvangen en terugsturen

Inschrijven via 050 32 62 80 of nancy.lamote@mintus.be Gratis en toegankelijk voor iedereen.

Tuinhier Wie zijn we? Tuinhier telt meer dan 20.000 aangesloten gezinnen in Vlaanderen, verenigd in ongeveer 210 plaatselijke afdelingen. De afdeling Zeebrugge is er één van met ongeveer 180 leden. Uit bittere noodzaak, in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, ontstonden meerdere volkstuinen in Zeebrugge en Zwankendamme. Bezieler was René Vankersschaever. In 1934 sloten al die volkstuingroepen aan bij het toenmalig “ Werk van den Akker en den Heerd “ later De Volkstuin genoemd en thans omgedoopt tot TUINHIER. Tuinhier richt zich tot iedereen met goesting voor tuinieren en bevordert het duurzaam en milieubewust tuinieren.

Tuinieren is weer helemaal in ! Je bent in beweging, komt buiten, ontstresst, kweekt je eigen groenten, bloemen en fruit, leert bij, leert anderen kennen, enzovoort. Kortom, tuinieren biedt oneindig veel voordelen. Het is een leuke hobby, vlakbij en voor iedereen toegankelijk. Ook voor wie individueel kweekt in pot of bak, slechts een kleine tuin heeft of …… zelfs helemaal géén tuin !

Buurt- en samentuin Zwankendamme Met dank aan het Brugs Stadsbestuur werd de buurt- en samentuin aangelegd in Zwankendamme. Er kan nog steeds ingeschreven worden op de wachtlijst.

Meer weten ? Surf snel naar www.tuinhier.be Wat je zelf tuint is top!

Soep maken met groentjes van tuinhier In samenwerking met Tuinhier gaan we starten met soep maken voor in eerste instantie de mensen van tuinhier zelf, dan voor de bezoekers en dan voor de 85-plussers aan huis. Op donderdagvoormiddag 23 september van 9 tot 12 uur starten we een soeptestmoment. Dit wil zeggen dat we soep maken met groentjes van tuinhier. Wil je helpen soep maken, geef dan gerust je naam op. Gezelligheid troef.

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt Levensvreugde sept - okt 2021  

Content in je buurt Levensvreugde sept - okt 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded