__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

content in je buurt

Gemeenschapswacht De gemeenschapswachten zijn een belangrijke schakel in het preventiebeleid van de stad Brugge. Al 25 jaar is het paarse uniform een vertrouwd beeld in de openbare ruimte. De gemeenschapswachten zijn de oren en ogen van de stad. Zij vormen een toegankelijk aanspreekpunt. Hierdoor kunnen ze allerlei onveilige situaties op straten, parken en pleinen melden. Ze zetten burgers op vriendelijke wijze aan tot behoorlijk gedrag, zoals honden aanlijnen, restafval in de vuilnisbak deponeren en hondenpoep opruimen. De gemeenschapswachten in Brugge hebben geen bevoegdheden om een GAS-boete uit te schrijven. Sinds 2014 is elke gemeenschapswacht verantwoordelijk voor één of meerdere wijken van de stad. Zo kunnen zij hun dienstverlenende rol nog beter vervullen, dicht bij de buurtbewoners voor wie ze werken. Ze doen dit in samenwerking met de wijkinspecteur, de collega’s van de dienst Openbaar Domein en het lokale dienstencentrum.

MAART-MEI 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

BUURTCENTRUM LEVENSVREUGDE

Lissewege heeft talent! In de rubriek ‘Lissewege heeft talent!’ maken we telkens een portret van iemand die in Lissewege leeft en over een bepaald talent beschikt.

Zoals je wellicht gemerkt hebt, is Rudi al een tijdje foto’s van Lissewege en Zwankendamme aan het verzamelen op ’t Lissewegenartje. Die foto’s zijn te bewonderen in de rubriek foto van de week. Aangezien er erg mooie foto’s van onze buurt tussen zitten, denken we eraan om deze actie verder te zetten. Meer nog, met Levensvreugde gaan we een stap verder. We koppelen er een tentoonstelling/prijsuitreiking aan vast. Eenmaal de deuren van ons centrum opnieuw open mogen, zetten we een tentoonstelling op in het buurtcentrum met alle ingestuurde foto’s van ’t Lissewegenartje. Onze plaatselijke fotoclub Argus reikt dan ook een prijs uit voor de beste foto. De datum van de prijsuitreiking wordt later nog meegedeeld. Haal dus je camera boven en maak naar jouw mening - de mooiste foto van Lissewege/Zwankendamme en stuur die door naar ’t Lissewegenartje.

Wie is Marnix Deman?

Colofon

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

De eerste maanden van dit jaar verschilden niet zo gek veel van de maanden daarvoor. We hebben niet uitbundig gefeest bij de jaarwisseling, hebben geen restaurantbezoekjes gepleegd en er zijn evenmin in grote groepen wensen uitgewisseld. Die dingen zijn wat in onbruik geraakt, maar desondanks houden we de moed erin met het team van jouw buurtcentrum.

GSM 0471 85 57 61 E nancy.lamote@mintus.be

Marnix woont in de Willem Van Saeftingestraat 13 in Lissewege. Hij is inmiddels 64 jaar en woont al 42 jaar in Lissewege. Hij is getrouwd met Magda Devoldere, heeft drie kinderen en vier kleinkinderen. Op zijn zestigste ging hij met pensioen na een loopbaan in verschillende seinhuizen van Infrabel. Hij regelde het spoorverkeer.

Een hele periode ging voorbij, waarbij hij samen met mensen van De Eekhoorn, een tweedehandsboekenwinkel in de Ezelstraat in Brugge, de markten deed. Na zo’n 20 jaar hield hij werken met keramiek voor bekeken en wou hij iets anders doen. Hij ging over naar het gieten van brons. Een jaar later begon hij glas en brons te combineren en vervolgens glas te fusen, wat neerkomt op het in elkaar smelten van verschillende gekleurde platen glas. Hij wou naaktbeelden maken van glas, maar dit kostte te veel en de manier van werken nam te veel tijd in beslag. Hij werkte vooral rond het thema vrouw en kind en werkte mee aan verschillende tentoonstellingen. Die gingen van start in het gemeenschapshuis in Sint-Kruis. Later ging het om Beelden in het Witte Dorp en een beeldententoonstelling rechtover Bobbejaanland. Hij stelde tentoon in de plantentuin in Meise en deed verschillende jaren mee met ‘Buren bij kunstenaars’. De jongste tijd is hij overgestapt naar het letterkappen in steen. Hij kwam in contact met Marielle Janssens van Bekkevoort, die hem leerde kappen. Met het kappen is hij bijna dagelijks bezig. Het is een echte passie. Alle stenen die hij gebruikt, zijn van wegwerpmateriaal of komen van het containerpark. Mensen die interesse hebben in zijn hobby kunnen hem altijd eens een bezoekje aan hem brengen.

Verantwoordelijke uitgever: Stèphanie del Cioppo, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Je hebt een gloednieuwe Content in handen! Laat het een fijne houvast zijn in nog steeds bewogen tijden.

BC Levensvreugde

T 050 32 62 80

Zijn hobby startte in de jaren ‘90. Op een dag probeerde hij een kat te beeldhouwen in hout, maar deed dit eerst in boetseerklei. Het resultaat mocht gezien worden, waardoor hij verderging. Hij wou pottendraaien en heeft dan een eigen draaitafel gemaakt. Hiervoor heeft hij lessen keramiek gevolgd in Syntra West bij Pierre Declerq. Daarna schafte hij zich een eigen bakoven en een draaitafel aan met een verwisselbare schijf.

Foto van de week

Beste buur,

Station Lissewege

Nancy Lamote

Wij hebben Georges De Lissnyder als gemeenschapswacht. Hij vindt het ondanks het coronatijdperk nog steeds aangenaam om wekelijks de wijkwerking te doen in heel Lissewege en Zwankendamme.

Lisseweegs vaartje 43 8380 Lissewege

Ken je in de buurt iemand met een uitzonderlijk talent? Laat het dan weten op het nummer 050 32 62 80.

Met een stevige knipoog geven we je mee dat dat team meer dan ooit paraat staat, vers ‘geknipt en gekapt’, nu de kapsalons weer geopend zijn. We behouden de blik op de wereld en proberen je van dienst te zijn, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. Die maatregelen zorgen er nog steeds voor dat we heel wat zaken onder voorbehoud communiceren. We kunnen geen garantie geven dat activiteiten doorgaan en raden je daarom aan om geregeld even te kijken op www.dienstencentra-brugge.be voor de meest recente informatie. Up-to-date blijven is de boodschap. Beste Bruggeling, Vooreerst willen wij u bedanken voor het geduld, het begrip en de inzet die u vorig jaar en ook dit jaar al toonde. Het lijkt veraf, maar een jaar geleden veranderde ons leven van de ene dag op de andere. Het coronavirus sloeg toe en zette alles op z’n kop. Maar er is goed nieuws: Stad Brugge zette op korte tijd een vaccinatiecentrum met alle noodzakelijke faciliteiten op poten. Personeel van Stad Brugge en OCMW Brugge, huisartsenkring HABO, de apothekers en andere medewerkers uit de eerstelijnszone en Lokale Politie Brugge staan paraat om alles vlot en veilig te laten verlopen. Ook voor wie zich moeilijk kan verplaatsen. Zo kunnen we stap voor stap de Bruggelingen beschermen, zodat we gauw weer kunnen genieten van de vele dingen die het leven zo mooi maken.

Op basis van deze Content kun je alvast inspiratie opdoen voor de lente en aanvinken wat je interesseert. Met wat geluk zien we elkaar terug op een kleinschalig treffen, een activiteit in de buurt, of een coronaproof paaseierenraap? Want hoe streng de maatregelen ook zijn… de smaak van chocolade, die kunnen ze ons nooit afpakken. Hopelijk tot binnenkort… en hou het gezond! Warme groet, Je centrumverantwoordelijke, Nancy Lamote

Samenkomen met familie, vrienden en buren. Elkaar knuffelen en een babbel slaan in elkaars bijzijn. Met anderen genieten van muziek, activiteiten, lekker eten… De lente staat voor de deur: de terugkeer van het licht en het symbool van een nieuw begin. Ook wij staan aan een nieuw begin en we hopen u snel weer te kunnen ontmoeten!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Wandelzoektocht in Lissewege Lees meer

www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Ken je rechten

Leer je buur(t) beter kennen via Hoplr Meer dan 250.000 huishoudens gebruiken Hoplr al, het online sociale netwerk voor en door je buurt. Via Hoplr (hoplr.com en/of de app) sta je als inwoner op een heel eenvoudige manier in contact met de mensen van je straat of buurt. Ook in Lissewege is er intussen een Hoplrnetwerk met als buurtcode RBZ7B. Je kan je gemakkelijk en gratis aanmelden via de buurtcode. De mobiele app voor iOS is beschikbaar in de App Store en voor Android in de Play Store. Lees meer op Hoplr op www. brugge.be/hoplr.

Hulp aanbieden en hulp ontvangen Hoplr verbindt de buurt. Hierdoor wordt het een stuk gemakkelijker om je buren hulp te vragen. Heb je evenwel ook al eens stilgestaan bij wat jij jouw buurt te bieden hebt? Dit is wellicht een pak meer dan je denkt. Hulpbehoevende personen, drukbezette ouders, nieuwkomers…: iedereen kan een steentje bijdragen aan de buurt. En iedereen kan er een helpende hand vinden. • Hulp nodig bij het optrekken van de rolluiken? • Kan jij een extra kom soep koken voor kersverse ouders? • Lukt het je soms niet om je boodschappen op te halen? • Kan je een persoon die dreigt te vereenzamen een uurtje gezelschap houden? • Heb je weleens een vraag over de buurt? • Kan jij een wandeling maken met de hond van een minder mobiel persoon? Plaats je hulpvraag op Hoplr Het is handig als een buur een handje kan helpen en niet enkel omdat hij of zij vlakbij woont. Hulpverlening via een (online)buurtnetwerk heeft namelijk enkele bijkomende voordelen. • Een hulpbehoevend persoon die kan terugvallen op de lokale gemeenschap, kan soms (iets langer) in zijn of haar eigen woning blijven. Dit gevoel van zelfstandigheid is belangrijk voor het welzijn van een persoon. • Elke uitwisseling van hulp zorgt mogelijks voor een rimpeleffect. Nu is het misschien wat lastig om een buur om hulp te vragen. Maar als je het steeds vaker ziet gebeuren (in veel Hoplr-buurten passeren voortdurend hulpvragen), wordt het gaandeweg gemakkelijker. • De gemeenschap wordt langzamerhand meer inclusief, warmer en zorgzamer. In zo'n buurt zou iedereen graag willen wonen.

Beste inwoner,

Wandelzoektocht Lissewege (Het Witte Dorp)

Paasbloemschikken

VANAF ZATERDAG 9 JANUARI T.E.M. ZONDAG 28 MAART

DONDERDAG 11 MAART OM 9.30 U. DONDERDAG 8 APRIL OM 9.30 U.

We weten het: we beleven saaie en moeilijke tijden. Net daarom hebben we gezocht naar wat afleiding. Niet te ver van huis en doenbaar voor de meesten. Wat dacht je van deze wandelzoektocht in je eigen buurt oftewel in Het Witte Dorp? De zoektocht is mogelijk vanaf zaterdag 9 januari tot en met zondag 28 maart. Deze wandelzoektocht met 32 vragen is een uitdaging voor ervaren en minder ervaren personen die graag aan een zoektocht deelnemen. De zoektochtbundel bevat ook nog heel wat leerrijke informatie over Het Witte Dorp en zijn bekendste inwoners. Je kan het route- en antwoordenblad via deze websites downloaden: • https://www.caborazoektochten.com/lissewege-lsquohet-wittedorprsquo.html • https://wrvzoektochten.be/algemeen/downloads.html Lukt het niet om het route-en antwoordenblad te downloaden? Vraag het telefonisch of per e-mail aan bij organisator Dirk Temmerman: M0487/387035 – dirk.temmerman9@gmail.com Voor het opsturen hiervan worden portkosten aangerekend. Maak kans op een prijs, stuur je antwoordblad in Voor een geldige inzending van het antwoordenblad dient er een bedrag van slechts € 5 te worden gestort op rek. BE92 0000 6012 2923 ter attentie van Dirk Temmerman met als vermelding: Wandelzoektocht Lissewege. Dan krijg je verbetering en maak je kans op een prijs. Omwille van de strenge coronamaatregelen is er geen prijsuitreiking voorzien. De eerste tien van de einduitslag krijgen respectievelijk een waardebon (In & Uit Brugge) opgestuurd van € 50 - € 40 - € 30 - € 25 € 20 (plaatsen 1-2-3-4 en 5) - € 15 (plaatsen 6 t.e.m. 10), € 10 (plaatsen 11 t.e.m. 20), € 10 voor wie eindigt op de 40ste, 60ste, 80ste, enz. plaats). Indien er een surplus is aan inschrijfgelden zal dit bedrag geschonken worden aan ‘Kom Op Tegen Kanker’. In principe kan je deze wandelzoektocht tot en met zondag 28 maart spelen, maar door de huidige coronamaatregelen zou het kunnen dat de zoektocht met één maand wordt verlengd. Tot op heden bestaat hier geen zekerheid over. Wanneer de zoektocht wordt beëindigd (normaal dus op zondag 28 maart) kan je meedoen voor de prijzen. Het is in deze tijden een leuke en gezonde coronaproofwandeling waarmee je bovendien nog een prijsje kunt op de kop kan tikken en bovendien nog wat historische informatie kan verwerven over Lissewege. Let op: zoals in elke zoektocht zitten er soms wat addertjes onder het gras. Soms is het makkelijk, soms wat moeilijker.

Dus, hoe ga jij jouw buren helpen?

Wie over geen printer beschikt, kan een uitgeprinte versie van de wandelzoektocht bekomen in het buurtcentrum, Lisseweegs Vaartje 43, 8380 Lissewege.

Schrijf je alvast in op Hoplr via hoplr.com.

Veel succes!

Elke tweede donderdag van de maand staat bij ons bloemschikken op het programma. In drie uur maak je een bloemstukje waar je een maand of zelfs langer van kan genieten. Deelnemen kost € 25. Dit geld is bestemd voor de lesgeefster en het materiaal. Een lijst van de volgende stukken die we gaan maken, kan je opvragen. Deze activiteit vindt pas plaats als de coronaregels versoepelen.

P € 25

I inschrijven t.e.m. de week ervoor

Lente wandelen ELKE DINSDAG OM 9.30 UUR.

Elke dinsdagmorgen maken we in groep een wandeling van zo’n vijf à zes kilometer. Ondertussen weten we dat wandelen een gunstige invloed heeft op je gezondheid. Het verbrandt calorieën, verbetert je conditie en is goed voor je nachtrust. Bovendien biedt wandelen vrijwel geen risico’s op blessures. En je leert nog nieuwe mensen kennen ook. Afspreken doen we om 9.30 u. aan ons dienstencentrum.

Beste buurtbewoner,

Ons buurtcentrum is gesloten, maar we zijn er wel voor jou! Door de verstrengde coronamaatregelen is het buurtcentrum opnieuw gesloten. Maar we blijven er wel voor jou. Zit je met een vraag of ben je bezorgd om iets? Heb je nood aan een babbel of een paar helpende handen in deze periode? Aarzel dan niet en bel ons op. T 050 32 62 80 nancy.lamote@mintus.be Tot gauw en blijf gezond!

Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst. Warme groeten, Team GBO Brugge

Het Brugs Menswaardig Inkomen

Sociale kruidenier De Kaba

Het leefloon en de vervangingsinkomens zijn tot op vandaag te laag om een menswaardig leven te kunnen leiden. Daarom geeft het OCMW Brugge bovenop de uitkering een maandelijks extra bedrag aan inwoners met een laag inkomen.

De KABA is een kruidenierswinkel in Brugge met een basisaanbod van kwalitatieve voeding, onderhoudsproducten en verzorgingsproducten voor mensen met een beperkt budget.

Dit recht op aanvullende financiële hulp wordt berekend op basis van je gezinssituatie, je maandelijks inkomen en maandelijkse kosten zoals huur, energie, ...

Op basis van jouw inkomen wordt er een berekening gemaakt bij de hulpverlener.

Wie kan hiervoor een aanvraag indienen?

De sociale dienst die je financiële situatie kent, kan je een doorverwijsbrief geven om bij de sociale kruidenier te winkelen. Neem contact op met een van onderstaande diensten:

Je inkomen is:

Eerste onthaal OCMW Brugge

• voor een samenwonende niet hoger dan € 856,45 per maand, • voor een alleenstaande niet hoger dan € 1.184,68 per maand en • voor een persoon met gezinslast (minstens één minderjarig kind ten laste) niet hoger dan € 1.530,74 per maand.

Heb je een ziekte- of invaliditeitsuitkering? Maak een afspraak bij onthaal OCMW Brugge: • Hoogstraat 9, 8000 Brugge • Bel 050 32 77 70 • eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Heb je een minimumpensioen? Maak een afspraak bij Zorgverlening Mintus • Ruddershove 4, 8000 Brugge • Bel 050/32.63.26 • zorgverlening@mintus.be

• Hoogstraat 9, 8000 Brugge • Bel 050 32 77 70 • eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

CAW Noord-West-Vlaanderen

• Onthaal Brugge, Ruddershove 8, 8000 Brugge • Bel 050 66 30 01 • onthaal.brugge@ cawnoordwestvlaanderen.be

Vereniging ’t Sas

• Professor Dr. J. Sebrechtsstraat 2, 8000 Brugge • Bel 050 32 76 75 • dekaba@sasbrugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt - Levensvreugde  

Content in je buurt - Levensvreugde