__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

content in je buurt MAART-MEI 2021 | BRUGGE BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

Nieuwe coördinator buurtcentra JOHN-NATHAN HOCEPIED

BUURTCENTRUM LEVENSVREUGDE

Lissewege heeft talent!

Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein.

In de rubriek ‘Lissewege heeft talent!’ maken we telkens een portret van iemand die in Lissewege leeft en over een bepaald talent beschikt.

Een voorwoord schrijven in tijden van corona blijft een uitdaging. De voorbije maanden hadden we de golf 3. Maatregelen waren terug strenger , kappers open, kappers dicht. Van een avondklok tot bubbels van 3,4 en 10. Mondkapje aan op de dijk tijdens de vakanties tot openbare terrassen. Het dagelijkse nieuws bracht ons iedere dag de cijfers en de ontmoedigende berichten uit de ziekenhuizen. Lichtpunt in het volledige verhaal was de opstart van de vaccinatiecentra. Ook hier in Brugge. Ondertussen is een derde van de bevolking gevaccineerd. De cijfers zijn weer in dalende lijn en de zomer ligt voor ons. Wat kunnen we ons meer toewensen. In deze content enkele getuigen van de vaccinatie. Hoe hebben ze het persoonlijk ervaren. Ook enkele nieuwe gezichten in onze buurt en nieuwtjes van verschillende verenigingen. Niet te vergeten de rubriek Lissewege heeft talent.

BC Levensvreugde

T 050 32 62 80

Wie is Robert Pyra? Robert Pyra is 79 jaar en getrouwd met Norette Decorte. Hij heeft twee kinderen: Stefaan en Christophe. Hij werkte 24 jaar in de ZAM Zeebrugge, een vleesverwerkend bedrijf met een slachterij en een fabriek. Toen hij 19 jaar was, was hij soldaat en gevecht brancardier. Hij nam zijn kennis van verzorging mee naar de fabriek en verzorgde daar ook zijn collega’s. Op 40-jarige leeftijd deed hij een herscholing als lasser. Hij werkte een jaar in de Brugeoise in Brugge en werkte nadien in New Holland. Eerst als lasser en later als receptionist/ hersteller.

We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

Van jongs af aan was hij gefascineerd door elektronica. Toen zijn ouders hun eerste radio hadden, wou Robert uitzoeken hoe dit draadloos werkte. Zijn kennis groeide met de jaren. Hij was lid van de vereniging OSB radioamateurs te Brugge. Daar leerde hij veel, maar omgekeerd heeft hij hen ook veel geleerd. Onder andere de loopantenne, waarmee hij contact had met andere radioamateurs uit Wit-Rusland.

R.F.C. Lissewege Het turbulente seizoen 2020 - 2021 zit er op. Voor de volwassenen was het een rampjaar, maar met de jeugd mochten we gelukkig verder werken.

Naast zijn passie voor radio’s is Robert knutselaar en uitvinder. Zijn creatieve geest vindt een weg in het maken van een voederbak voor kleine visjes, een diervriendelijke katten verjagen machine, een mierenvanger, enz. Alles is elektronisch gestuurd.

Jaarlijks zien we het aantal jeugdspelers stijgen. De heropbouw van de jeugd binnen onze vereniging gaat de goede weg op, met dank aan Michel & Jenko. Voor volgend seizoen zijn we nog dringend op zoek naar een drietal spelers voor onze U10. Voor onze andere ploegen zijn alle jeugdspelertjes tussen 5 en 10 jaar welkom, zowel jongens als meisjes.

Ook doet hij soms aan amateurtelevisie vanuit de masten van zijn tuin. Voor we vertrokken, liet Robert ons zelfs nog zijn zelfgemaakte goochelkist zien.

Het lidgeld voor het komende seizoen bedraagt 100 euro. In het lidgeld zit een trainingspak inbegrepen. De trainingen voor de jeugd gaan door op woensdag van 18 tot 19 uur en op zaterdag (indien geen wedstrijd) van 10 tot 11 uur. We starten in de maand augustus, de juiste datum wordt later meegedeeld. Laat ons vooral hopen dat het volgende seizoen gezond kan doorgaan!

Zijn hobby’s zijn nog lang niet dood en in zijn werkplaatsje kan hij nog vele uurtjes doorbrengen.

Colofon

Voor alle info kan je terecht bij Jama: rfcl@telenet.be - 0477 792803.

Ons zomerkamp voor de jeugd gaat door van maandag 12 juli tot en met 19 juli, telkens van 9 tot 16 uur.

Beste buur,

Station Lissewege

Nancy Lamote

De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken.

Ook altijd welkom in Lisseweegs Opperhof nr 10.

Lisseweegs vaartje 43 8380 Lissewege

Verantwoordelijke uitgever: John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper

GSM 0471 85 57 61 E nancy.lamote@mintus.be

Beste Bruggeling, Net als u kijkt het stadsbestuur uit naar een nieuwe zomer. Eentje waar we hopelijk al heel wat meer kunnen doen dan vorig jaar. Ons vaccinatiecentrum draait alvast op volle toeren om ervoor te zorgen dat elke Bruggeling beschermd kan worden tegen het coronavirus. Heel wat vrijwilligers staan er paraat om uw bezoek aan het centrum vlekkeloos te laten verlopen. Het vaccin is niet verplicht, maar we raden toch ten sterkste aan om u te laten inenten. Zo kunnen de dingen die het leven zo aangenaam maken, weer snel terugkomen. Elkaar van dichtbij zien, knuffelen, een babbeltje slaan…: onze sociale contacten weer ten volle kunnen beleven! Of de lokale horeca steunen door een terrasje te doen, een restaurantbezoek mee te pikken… Ook de cultuuren evenementensector snakt naar een heropleving van onze samenleving. Het is al veel te lang geleden dat we konden genieten van een muziekoptreden, een theatervoorstelling of andere culturele activiteiten en feestelijke gelegenheden. Kortweg: laten we er alles aan doen om weer gewoon zorgeloos te kunnen genieten van het leven. We wensen u een schitterende zomer toe!

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

We ontwaken stilletjes uit de winter en uit corona. Vanaf nu gaat voor allen de zon schijnen. Met z’n allen kunnen we het virus aan. Geniet van een pintje op het terras en de verdere versoepelingen. Je centrumverantwoordelijke, Nancy Lamote

Beeldenroute 2021: Beelden in het witte dorp 15 JUNI - 20 SEPTEMBER 2021

Beelden in het witte dorp vindt voor de 27ste jaar op rij plaats elke dag vrij te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang. De beelden staan uitgestald in open lucht, op verschillende locaties over een afstand van 3 km tussen het centrum van Lissewege en de abdij Ter Doest.

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Getuigenissen uit het vaccinatiecentrum Mouw omhoog en gedaan. Een 'oef'-gevoel overviel ons. We hebben geen seconde getwijfeld om ons te laten vaccineren. (Anoniem)

't Vaartje Lissewege

Alles verliep goed. Het enige nadeel was dat ik 's nachts heb liggen daveren in mijn bed. ik beefde van kop tot teen en het duurde wel 15 minuten. (Anoniem)

‘t Vaartje in Lissewege is een pop-up ART ontmoetingscentrum voor meerwaardezoekers met een creatieve geest. Het is een project met een hart voor kunst en bijzondere kunstenaars die op een creatieve manier hun opmerkelijke verhaal vertellen midden in het kunstenaarsdorp Lissewege. Dit verrassend en uitnodigend domein mag zich terecht de creatiefste tuin van Vlaanderen noemen.

Eerst dachten we: nu zijn we verlost van al dat corona gedoe. Maar het is nog altijd oppassen geblazen. Je hoeft echt niet bang te zijn. (Diana en Betrand)

Verscholen achter een grote inrijpoort aan het Lisseweegs Vaartje kom je terecht in een oase van rust, te midden van een wereld vol bezieling. Blinde en slechtziende kunstenaars tonen je hoe het voelt om te leven in duisternis en toch te genieten van kunst.

Het personeel van dienst was zeer vriendelijk en hoffelijk. Dit gaf een geruststellend gevoel. Voor ik het besefte, had ik het verzwakte Pfizer Covid-virus al in mijn arm zitten en mocht ik naar de grote ruimte om daar van de eventuele opwinding te kunnen bekomen. Ik voelde me goed en na enkele minuten verliet ik de ruimte. (Valerie Neirinck)

Voor het zomerevent artists@work zijn er tientallen strandcabines omgetoverd tot heuse exporuimtes waar talrijke amateurkunstenaars hun passie voor kunst en creativiteit in al zijn aspecten tonen. Je kunt er genieten van rust, inspiratievolle events en gezelligheid. De prachtige siësta-weide nodigt je uit om tussen de appelen perenbomen te picknicken. Er vinden doorlopend vrije ateliers, ambachtdemonstraties en workshopsessies plaats. Flaneer tussen de tientallen expocabines van ontmoetingstuin ’t Vaartje, waar kunstenaars en creatievelingen je meenemen in hun kunstig verhaal. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen, te komen snuisteren of ideeën op te doen. Open van zaterdag 3 juli tot zondag 29 augustus 2021 van 11u tot 18u, behalve op woensdag. Lisseweegs Vaartje 28 te Lissewege Tel 0473 74 03 85 - www.tvaartje.be

Rechten in de kijker Beste inwoner, Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst. Warme groeten, Team GBO Brugge

Tennisclub Lissewege

De eenzaamheid, het missen van iemand waar je je hart eens bij kunt luchten maakt het toch niet gemakkelijk. Gelukkig is er nog telefoon en internet. We keken uit naar het vaccin om toch weer het normale leven, te kunnen hervatten, om onze kinderen en kleinkinderen terug te zien. Wij lieten ons intussen vaccineren. Alles beter dan deze dodelijke ziekte te krijgen. We zien geen enkele reden om het niet te doen. (Marie-Jeanne De Bruyne).

Sedert zijn ontstaan in 1987 is TC Lissewege, aangesloten bij Tennis Vlaanderen, een echte familieclub waar iedereen welkom is, jong en oud, recreatieve en competitiespelers. Wil je lekker buiten sporten dan is tennissen wellicht iets voor jou. Tennis is een sport voor alle leeftijden. Dit wil zeggen dat men zich op elke leeftijd de tennissport eigen kan maken. Ook kun je bij ons bijna altijd tennissen wanneer jou dat uitkomt. Door zijn democratisch lidmaatschap is de club voor iedereen toegankelijk. Onze kalender met leuke activiteiten, voor jeugd en volwassenen, spreekt boekdelen… Jong en oud, beginner en gevorderde kan bij ons terecht voor lessen gegeven door ervaren trainers. Wij beschikken over drie rustig gelegen gewrichtsvriendelijke T.C. LISSEWEGE vzw tennisterreinen op het Parochiaal Speelplein, Canadezenstraat 11 8380 Lissewege Stationsstraat 9 te Lissewege.

 050/ 54 62 06 - 0478/444 734 www.tclissewege.be - (www.tclissewege.be) tclissewege@gmail.com Met onze website proberen we u zo informatief mogelijk 0435.043.119 RPR Gent afdeling Brugge op de hoogte te houden van onze activiteiten.

AA (Zwankendamme) in tijden van corona Normaal is er elke donderdag van 20 tot 22 uur een samenkomst van de groep anonieme alcoholisten. Omwille van corona ging de laatste bijeenkomst door op 29 oktober 2020. Het spreekt voor zich dat dit voor heel wat mensen gevolgen heeft. Bij velen heerst een gevoel van onrust. Het contact is weg en ze hebben het gevoel dat ze iets missen. Ze kunnen er ook niet zijn voor de anderen. Ook de weekends met de andere provincies gaan niet door. Vooral nieuwe leden hebben een grote terugvalkans. Want mensen die elkaar reeds kennen uit de groep, bellen elkaar regelmatig en ondersteunen elkaar. De vraag om terug op te starten is dan ook groot.

Wist je dat de alcohol/drugslijn ook tijdens corona bereikbaar blijft? Telefoon AA: 03 239 14 15.

De wijkinspecteur Sedert zijn ontstaan in 1987 is TC Lissewege, aangesloten bij Tennis van Lissewege en Voor meeris, informatie kanoud, je Vlaanderen, een echte familieclub waar iedereen welkom jong en terecht op het secretariaat, Zwankendamme recreatieve en competitiespelers. Canadezenstraat 11, Wil je lekker sporten dan is tennissen wellicht iets jou.734 of via Ik ben Chelsea Gzom, 26buiten jaar en jullie 050/ 54 62 06 voor - 0478/444 wijkinspecteur Lissewege-Zwankendamme. e-mail tclissewege@gmail.com Tennis is een sport voor alle leeftijden. Dit wil zeggen dat men zich op elke leeftijd debereikbaar tennissport eigen kan maken. Ook kun je bij ons bijna altijd Ik ben telefonisch van dinsdag tot vrijdag Sportieve groeten, op het nummer 0471 56 85 70. Ben ik er niet, tennissen wanneer jou dat uitkomt. Het bestuur TC Lissewege spreek dan zeker iets in. Ik beluister mijn voicemail Door zijn democratisch lidmaatschap is de regelmatig en bel je zo snel mogelijk terug. Bij dringende hulp belt u het nummer 101 of 112. club voor iedereen toegankelijk. Op woensdag tussen 12 en 16 uur ben je welkom op Onze kalender met leuke activiteiten, voor afspraak in het wijkkantoor in Lissewege. jeugd en volwassenen, spreekt Vriendelijke groeten, boekdelen… Jong en oud, beginner en Je wijkinspecteur gevorderde kan bij ons terecht voor lessen Chelsea Gzom gegeven door ervaren trainers. Wij beschikken over drie rustig gelegen gewrichtsvriendelijke tennisterreinen op het Parochiaal Speelplein, Stationsstraat 9

De Fietsbib

Jeugd-AXI-bonnen

De Fietsbieb is een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen (tot 12 jaar). Als je lidgeld en een waarborg betaalt, kan je een jaar lang een kinderfiets lenen.

Woon je in Brugge en is je kind tussen 3 en 18 jaar oud? Dan heb je recht op jeugd-AXI-bonnen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming of participatiekaart van het OCMW hebben per kind recht op een hoger bedrag aan jeugd-AXI-bonnen.

Meer info via: De Fietsbieb

Gistelsesteenweg 223 8200 Brugge (Sint-Andries) T 050 44 43 35 brugge@fietsbieb.be

Er kan met de jeugd-AXI-bonnen betaald worden in de Brugse buitenschoolse kinderopvang, bij activiteiten van de jeugddienst Brugge en in elke jeugdvereniging en daarbij horende jeugdkampen.

Meer info via: Jeugddienst Brugge

Onderwijscheques Zit je kind in het kleuter-, lager of middelbaar onderwijs? Zijn jullie gedomicilieerd in Brugge en heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming via het ziekenfonds? Of is je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer? Dan heb je recht op onderwijscheques. Ook kinderen en jongeren zonder verblijfsrecht hebben recht op onderwijscheques.

Meer info via: Huis van het Kind Brugge

Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 47 55 15 info@huisvanhetkindbrugge.be

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 44 83 33 jeugd@brugge.be

Meer info via: Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2 8000 Brugge T 050 32 74 96 of 050 32 67 73 M 0496 90 50 15 of 0478 63 78 09 bart.hollevoet@ocmw-brugge.be of Jovi.cauwels@ocmw-brugge.be vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content Levensvreugde 3 2021  

Content Levensvreugde 3 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded