Page 1

content in je buurt

Redactie gezocht! Vanaf januari 2022 starten we met een heuse buurtkrant. Geen losse flodder, maar een mooi driemaandelijks boekje met nieuws, activiteiten, interviews en leuke foto’s uit onze buurt. Een magazine dat maggeziene worden! Uiteraard kunnen we dat niet alleen. Daarom deze oproep aan iedereen die zich hiervoor wil engageren. Heb jij een vlotte pen? Schijf je graag eens iets over de geschiedenis van onze buurt? Of wil je een interview afnemen van een markante persoon uit onze buurt? Wie weet trek jij wel leuke foto’s voor in het nieuwe boekje?

SEPTEMB ER - NOVEMBER 2021 | BRUGGE BUURTCENTRA MINTUS Interesse? Neem gerust contact op met Karel en we nodigen je uit voor onze eerste open redactieraad.

DIENSTENCENTRUM DE BALSEMBOOM Ganzenstraat 33 8000 Brugge

Beste buurtbewoner,

Lijn 6 - Halte Molenbrug

Het zomerreces zit erop, we zijn klaar voor een bruisend najaar. Ook al moeten we nog steeds rekening houden met de coronamaatregelen, de werking van onze dienstencentra gebeurt stilaan weer op kruissnelheid. Met plezier stellen we jou dan ook een nieuwe editie van ‘Content in je buurt’ voor. Naar goede gewoonte hebben we een overzichtskalender van geplande activiteiten in elkaar gebokst. We bezorgen je graag wat ‘couleur locale’ uit je buurt en vertellen je waar onze centrumverantwoordelijken en het team achter de Mintus Buurtcentra zoal mee bezig zijn.

Lijn 6 / 16 – Halte gerechtshof Om de 20 minuten Om de vijf minuten.

Oefenkansen Nederlands Vanaf september starten in buurtcentrum De Balsemboom de praattafels weer op. Dit initiatief biedt nieuwkomers in België de kans om op een prettige, ongedwongen manier hun Nederlands te oefenen met vrijwilligers. De praattafels gaan door elke maandagavond om 19 u.

LDC De Balsemboom Karel Meuleman T 050 32 78 80 - 050 32 78 86 GSM 0471 05 14 59 E karel.meuleman@mintus.be

De voorbije maanden hebben we zon én behoorlijk wat regen gezien, maar bovenal veel energie getankt en uiteraard ‘het’ vaccin laten zetten. Zelfs al ligt de pandemie nog niet achter ons, die prik blijft de beste keuze om het voor onszelf en voor anderen veilig en gezond te houden. We hopen dat jij je ook hebt laten vaccineren!

Vanaf oktober start er naast de praattafels ook een toneelgroep voor anderstaligen en Nederlandstaligen op. Een prettige mix om via theater onze taal te oefenen! Beste Bruggeling

Interesse? Spring eens binnen, mail naar praattafelbrugge@gmail.com of zoek op Facebook naar Diversiteit Brugge.

We hebben er een zomer opzitten waarin we al heel wat meer konden doen dan vorig jaar. En dat deed goed. Kleine bijeenkomsten, een terrasje meepikken, meer vrienden en familie zien… Het zijn die kleine dingen die toch zo belangrijk zijn en die ons leven kleur geven. Bruggelingen laten zich niet kennen en geven niet op. Dat hebben we het afgelopen anderhalve jaar gemerkt. Dank voor uw geduld en uw inzet tijdens deze vreemde tijden. Dankzij een hoge bereidwilligheid van de Bruggeling om zich te laten vaccineren, kunnen we stapsgewijs weer genieten. Ook oprechte dank daarvoor. Elk jaargetijde heeft zijn charmes. De herfst betekent een periode van overgang. Het is een tijd van bontgekleurde bladeren en het weer dat guurder wordt. Maak het gezellig met uw naasten en blijf goed voor elkaar zorgen.

Raad de Straat!

Een warme groet, een vuistje… en tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke Karel Meuleman

Hartelijk

Check je oplossing via een mailtje naar debalsemboom@mintus.be

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Papier: 100% gerecycleerd papier

Wanneer er wijzigingen in het programma opduiken, lees je het daar als eerste.

Naar goede gewoonte vindt u in ‘Content in je Buurt’ terug wat er leeft in uw dichte omgeving. Neem een kopje koffie of thee erbij en neem het rustig door.

Kun je op basis van deze drie detailfoto’s de straat uit onze buurt raden?

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper

Snuister in aanloop naar de herfst gerust door ons kersvers aanbod, vink aan wat jou interesseert. Voor de meest recente updates kun je steeds terecht op www. dienstencentra-brugge.be

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Balsemboom draait weer op volle toeren Lees meer

www.dienstencentra-brugge.be |

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


Buurtcentrum De Balsemboom (LDC) weer op volle kracht

Rechten in de kijker Beste inwoner Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn rechten uitput, zetten we graag enkele sociale rechten in de kijker. Bekijk of je in aanmerking komt én dien jouw aanvraag zo snel mogelijk in of maak een afspraak bij de verantwoordelijke dienst.

t De gekende service van buurtcentrum De Balsemboom (LDC) (maaltijden, wassalon, computers …) kwam al voor de zomer weer op dreef. Vanaf september draaien we opnieuw op volle kracht.

Warme groeten Team GBO Brugge

De sportlessen hervatten, de conversatielessen Engels en Frans zijn terug en alle creatieve clubs gaan weer door op hun vaste dag. Het volledige programma is te uitgebreid om hier op te nemen, maar spring zeker eens binnen om het maandelijkse activiteitenoverzicht af te halen. Daarnaast blijven we op zoek naar activiteiten om ons programma verder uit te breiden, zeker wanneer die onze buurt ten goede komen. Heb jij een leuk idee waarvoor je ondersteuning zoekt? Of heb je nood aan een ruimte voor jouw buurtvereniging? Kom dan zeker eens langs!

Aan de slag met tablet, smartphone of pc Op vandaag verlopen steeds meer zaken via de computer en het internet. Vaak beschikken mensen wel over een toestel, maar hebben ze het moeilijk om er ten volle gebruik van te maken. In het najaar kan je in buurtcentrum De Balsemboom (LDC) terecht voor korte opleidingen of infosessies over het gebruik van tablet, smartphone en pc. Alle sessies zijn gratis, maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Sport in De Balsemboom Hieronder vind je een kort maar krachtig overzicht van alle sportactiviteiten die vanaf september doorgaan in buurtcentrum De Balsemboom (LDC). Wil je meer info? Bel, mail of spring eens binnen. We helpen jou en je sportieve ambities graag verder. MAANDAG

• 9u • 14u

Gymnastiek Boogschieten

DINSDAG

• 9u • 14u

Mee met het digitale nieuws in je buurt VRIJDAG 17 SEPTEMBER OM 14U

Wil je het nieuws uit de buurt volgen op je tablet, smartphone of pc? Wil je deel uitmaken van het buurtnetwerk Hoplr en ontdekken hoe het werkt? Breng gerust je eigen toestel mee, Maarten legt je alles in detail uit.

9u 14u 18u 19u15

Tijdens de corona lockdowns werd er massaal online geshopt. En dat kan ook nu soms heel handig zijn. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om dit op een snelle en veilige manier te doen. Maarten overloopt tijdens deze infosessie de belangrijkste aandachtspunten en valkuilen. Marian is aanwezig ter ondersteuning voor wie de geleerde zaken onmiddellijk wil omzetten in de praktijk.

Handige apps voor smartphone of tablet DRIE OPEENVOLGENDE VRIJDAGEN VAN 15 OKTOBER T.E.M. 29 OKTOBER, TELKENS OM 14U

• 9u30 • 11u

Oriëntaalse Dans Pilates

VRIJDAG

• 9u

Marian neemt je drie middagen mee op ontdekkingstocht doorheen handige apps voor je tablet of smartphone. Apps zijn programmaatjes die je voor alles en nog wat kan gebruiken: communicatie, foto’s, spelletjes, enz.

Digitaal Spreekuur

DONDERDAG

Tai Chi

’t Scharnier biedt aan maatschappelijk kwetsbare gezinnen met kinderen in het basisonderwijs en/of de eerste graad secundair onderwijs studieondersteuning aan huis aan. Dit zowel voor gezinnen die in Brugge als in Blankenberge wonen. Deze ondersteuning gebeurt door studenten uit verschillende sociale richtingen (bv. Lerarenopleiding, sociaal werk,…) en is volledig gratis.

De winter is in aantocht en de dagen worden korter, kouder en natter. Inwoners die gebruik maken van een actieve budgetmeter aardgas of elektrisch verwarmen via een actieve budgetmeter elektriciteit, kunnen in de winterperiode (vanaf 1 november tot en met 31 maart) een minimale levering aardgas/elektriciteit aanvragen bij het Energieloket. Zo krijg je in de winter een extraatje die je helpt om de budgetmeter waarop je verwarmt op te laden.

Wens je hieromtrent meer informatie? Contacteer dan ’t Scharnier.

Wens je meer informatie? Of wil je deze tegemoetkoming aanvragen? Neem dan contact op met het Energieloket.

’t Scharnier

Energieloket

Gratis huisvuilzakken

Tegemoetkoming medische kosten OCMW

Stad Brugge geeft jaarlijks gratis huisvuilzakken aan bepaalde personen om financiële en/of medische redenen. Deze gratis huisvuilzakken kunnen verkregen worden aan het onthaal van het Huis van de Bruggeling of in de deelgemeentehuizen.

In sommige gevallen kun je een tegemoetkoming krijgen in dokters- en apotheekkosten (op voorschrift), ambulancevervoer, kinesitherapie of ambulante therapie. Dit geldt als je een leefloon, gelijkwaardige bijstand of een ander inkomen ontvangt dat maximaal € 200 boven het tarief van het leefloon ligt.

• • • •

De Joert Weidestraat 81, 8310 Brugge T 050 32 60 81 info@hetscharnier.be

• • • •

Huis van de Bruggeling Frank Van Ackerpromenade 2, 8000 Brugge T 050 47 55 13 energieloket@ocmw-brugge.be

VRIJDAG 8 OKTOBER OM 14U

Aerobic Tafeltennis Gymnastiek Petanque Relaxatie Gymnastiek

De minimale aardgaslevering

Online shoppen

WOENSDAG

• • • •

Studieondersteuning ’t Scharnier

ELKE VRIJDAGMIDDAG OM 14U

Elke vrijdagmiddag houdt onze digidokter Marian spreekuur. Je kan bij haar terecht met elke digitale vraag waar je even mee vastzit. Internet, tv, tablet of smartphone … Marian wijst je de weg!

Om recht te krijgen op deze huisvuilzakken moet je minstens de jaarlijkse factuur van de milieubelasting van stad Brugge betaald hebben en ook medische en/of financiële redenen kunnen aantonen. Wil je weten of je in aanmerking komt? Of wens je meer informatie? Contacteer dan de medewerkers van het Huis van de Bruggeling.

Huis van de Bruggeling

• Frank Van Ackerpromenade 2 (Stationsplein), 8000 Brugge • T 050 44 8000 • info@brugge.be

Wens je meer informatie of wil je graag een aanvraag indienen voor deze tegemoetkoming? Contacteer de dienst ‘Eerste onthaal’ van het OCMW Brugge.

Eerste onthaal OCMW Brugge

• Hoogstraat 9, 8000 Brugge • T 050 32 77 70 • eerste.onthaal@ocmw-brugge.be

Profile for OCMW Brugge

Content in je buurt de Balsemboom sept nov 2021  

Content in je buurt de Balsemboom sept nov 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded