Den Heerd & De Dijk - Content in je buurt september

Page 1

content in je buurt 2020 | SINT-PIETERS BUURT- EN DIENSTENCENTRA MINTUS

DIENSTENCENTRUM DEN HEERD Beekweg 8 8000 Sint-Pieters

Beste buur,

Lijn 3 / 33 / 47 Halte Brugge Tuinwijk, om het kwartier

Wat de kleurcode is als deze ‘Content’ verschijnt, weten we nog niet. Wanneer we dit voorwoord schrijven, hebben we in elk geval status ‘rood’. Naar België reizen wordt afgeraden, maar dat betekent niet dat we bij de buurt- en dienstencentra hebben stilgezeten. We kijken vooruit. De voorbije weken konden we voorzichtig enkele activiteiten opstarten. Het is wat anders dan voorheen: we werken met kleine groepen en met een resem veiligheidsvoorschriften, allemaal voor jullie welzijn en veiligheid. In deze onzekere tijden proberen we met ons team en vrijwilligers jullie alvast houvast en hoop te bieden. In dit magazine geven we je een overzicht van onze geplande activiteiten. Het zijn uiteraard activiteiten ‘onder voorbehoud’, maar als alles goed evolueert, zullen ze coronaproof en in een aangename sfeer plaatsvinden. We hopen je daar te ontmoeten!

BC Den Heerd An Blomme T 050 32 62 85 GSM 0470 55 10 59 E an.blomme@mintus.be BUURTCENTRUM DE DIJK Blankenbergse Steenweg 221 8000 Sint-Pieters Lijn 3 / 33 / 47 Elke 10 min.

Hartelijke groet,

Buurtcentrum De Dijk

Je centrumverantwoordelijke,

Patrick Anthone

An Blomme

T 050 32 60 58 GSM 0486 65 63 86

Je buurtwerker,

E patrick.anthone@mintus.be

Patrick Anthone

Beste Bruggeling,

Ergotherapie aan huis

We hebben er een uitzonderlijke zomer opzitten. Maatregelen werden versoepeld, om dan toch weer aangespannen te worden. De vakantie vergde van iedereen creativiteit en flexibiliteit. De Bruggeling bleef alvast niet bij de pakken zitten. Er werd geroeid met de riemen die voorhanden waren. Oprechte dank daarvoor. Een sterk gemeenschapsgevoel is het medicijn om doorheen moeilijkere periodes te komen. Hoe zal de rest van 2020 verlopen? We hebben geen glazen bol om in de toekomst te kijken. Dat betekent echter niet dat we afwachtend moeten zijn en tot stilstand moeten komen, getuige deze nieuwe editie van ‘Content in je buurt’. Geniet van het najaar en maak het gezellig met buren, vrienden en familie.

Als ergotherapeut aan huis ga ik bij mensen thuis langs bij wie dagelijkse activiteiten, zoals aan- en uitkleden, telefoneren, huishoudelijke taken uitvoeren of zich verplaatsen, moeizamer verlopen. Samen met jou zoeken we naar de best mogelijke oplossing en geef ik advies op maat over hulpmiddelen, woningaanpassingen, valpreventie of vrije tijd. Je wordt gedurende het hele traject begeleid en ondersteund. Zo trachten we je zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen.

Hartelijk,

Concreet biedt de dienst ergotherapie aan huis: gratis advies over hulpmiddelen en woningaanpassingen, oplossingen voor problemen bij dagelijkse handelingen, hulp bij het inoefenen van verplaatsingen, tips over valpreventie, ondersteuning van mantelzorger(s) en begeleiding en ondersteuning op maat. Heb je vragen of wil je beroep doen op deze dienst? Neem dan contact op met Zoë Claes (ergotherapeut aan huis):

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

www.dienstencentra-brugge.be |

Pablo Annys Voorzitter Mintus

050 32 78 89 | ergoaanhuis@mintus.be

Lokale Dienstencentra Brugge | Schrijf in op de digitale nieuwsbrief dienstencentra@mintus.be


ONTSPANNING

Vast programma

Halloweenmenu DONDERDAG 29 OKTOBER OM 10 U.

Maandag 9 u.

Zindering - Den Heerd

14 u.

Teken - en schilderatelier - Den Heerd

14 u.

Bewegen met Didier - Den Heerd

Zoals je in het buurtartikel kan lezen, wordt er in Den Heerd elke donderdag gekookt voor de buurtbewoners. Op donderdag 29 oktober komt er een speciale gast. Jean Paul roert in de potten en tovert een heerlijk Halloweenmenu tevoorschijn.

Dinsdag 10 u.

Digitaal vragenuurtje - Den Heerd

10 u.

Frans voor gevorderden - Den Heerd

10 u.

Step aerobic - De Dijk

14 u.

Brei - en haakclub De Dijk

14 u.

Fietsen - De Dijk

14 u.

Workshop met bloemen (14 daags) Den Heerd

14 u.

Bingo of ander spel (14 daags) Den Heerd

Woensdag 12u.

Sint Pieters eet - De Dijk take away

14 u.

Kaarten - De Dijk

14 u.

smoefelnamiddag (1ste woensdag) Den Heerd

14 u.

Spaans voor kinderen - Den Heerd

14 u.

wandelclub (14 daags) Den Heerd

Donderdag 9.30 u.

Yoga - De Dijk

10 u.

Taiji - Park ter Poele of De Dijk

12 u.

Sint Pieters eet - Den Heerd 10 u. koken 12 u. eten

14 u.

Teken/schilderclub De Dijk

14 u.

Hobbynamiddag - Den Heerd

Voor de prijs van € 12 kan je smikkelen van:

MULTIMEDIA

• Pompoensoep met spinnetjes • Steak met peperroomsaus, frietjes en garnituur • Sabayon

Starten met je smartphone of tablet via open school DONDERDAG 17 SEPTEMBER

De tablet en de smartphone zie je overal. Veel mensen vinden het moeilijk om ermee te werken.

ONTSPANNING

Spiritualiteit

Inschrijven is noodzakelijk, want de fel begeerde plaatsen zijn beperkt.

Ben je een absolute beginner? Kom dan naar deze cursus. Breng je tablet of smartphone mee.

VRIJDAG 25 SEPTEMBER OM 14 U.

Wie bovendien verkleed is, wordt verrast…

Inschrijven kan enkel na een intakegesprek op vrijdag 11 september. Bel naar open school 050 34 15 15 om je afspraak vast te leggen.

Een gezellige praatsessie, wat diepgaander dan de gewone cafébabbel over een bepaald onderwerp.

I vrijdag 11 september

Spiritueel themacafé: wat heeft het nieuwe coronavirus ons geleerd?

I t.e.m. dinsdag 20 oktober

P € 12

VRIJDAG 9 OKTOBER OM 14 U.

In deze video gaan psychiater C.G. Jung en topwetenschapper W. Pauli op zoek naar het verband tussen psyche en materie. Meer info? www.delantaarn.be

Vrijdag 14 u.

Breiclub - De Dijk

ONTSPANNING

Spelnamiddagen TWEEWEKELIJKS OP DINSDAG OM 14 U.

Tweewekelijks op vindt op dinsdag een spelnamiddag plaats: Bingo of Hoger Lager of… ONTSPANNING

Omwille van het grote succes organiseren we verder bingonamiddagen.

Spaans voor kinderen WOENSDAG 9 SEPTEMBER

Spaans voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Kleine groepen, korte lessen, leuke dialogen, een speelse manier om een taal onder de knie te krijgen. Twaalf lessen van een uur. Startuur: 13.30 u. (eerste en derde leerjaar) of 14.30 u. (vierde en zesde leerjaar).

Tiendaagse van de geestelijke gezondheidszorg van donderdag 1 tot zaterdag 10 oktober

www.ninosdelmundo.be voor meer info en inschrijvingen.

Tel je samen met ons af naar donderdag 1 oktober? We zetten dan het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. ‘Goed in je vel zitten’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ willen we meer bespreekbaar maken. Veerkracht is wat je nodig hebt om je goed in je vel te (blijven) voelen. Ondanks een tegenslag kun je er misschien zelfs sterker uitkomen.

ONTSPANNING

Babbel en knabbel MAANDAG 21 SEPTEMBER EN MAANDAG 19 OKTOBER

In een kleine groep genieten we van een stukje taart en slaan we hevig aan het babbelen. Ideaal om nieuwe mensen te leren kennen of nader kennis te maken met personen die je al een beetje kende. Inschrijven is noodzakelijk, want de plaatsen zijn altijd heel vlug bezet.

P gratis I vooraf inschrijven

ONTSPANNING

Creatief met kruiden en bloemen DONDERDAG 24 SEPTEMBER (KRUIDENOLIE MAKEN) DONDERDAG 15 OKTOBER (BLOEMEN DROGEN)

Eenmaal per maand op donderdag neemt Gina jullie mee in de wondere wereld van de natuur. Dan gaat zij aan de slag met bloemen en kruiden.

P Kruidenolie maken (donderdag 24 september): € 5 P Bloemen drogen (donderdag 15 oktober): € 10

Soep met babbeltjes DINSDAG 6 OKTOBER OM 10 U.

Samen met het WGC, de kwartiermakers, Sint-Pieters eet, de KABA en de buurtcentra organiseren we op verschillende plaatsen in Sint-Pieters ‘Soep met babbeltjes’.

Omdat praten belangrijk is. VRIJDAG 2 OKTOBER: COLRUYT ZONDAG 3 OKTOBER: CHIROLOKAAL – TEMPELHOF DINSDAG 6 OKTOBER: APPARTEMENT ROND DEN HEERD (MET GRATIS OPTREDENS VAN D’AMANDELS)

Om de veertien dagen wisselen we bingo af met een ander spel. Dit kan Hoger Lager, Lotto of een quiz zijn. De eerste spelnamiddag vindt plaats op dinsdag 8 september. Vanzelfsprekend starten we met Bingo. Inschrijven is noodzakelijk.

P €4

I maandag 7 september

De voorbije maanden was een welkom weerzien van personeel en bezoekers. Terug tijd voor een hartelijke lach en oor voor warme verhalen. Zelfs op anderhalve meter voel je vriendschap. We blijven dichtbij jou. #buurt- en dienstencentra #dichtbij-jou Bart Lambrecht, diensthoofd lokale dienstencentra en buurtcentra


Maaltijden in buurtcentrum De Dijk en buurtcentrum Den Heerd Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om in de buurtcentra van Sint-Pieters te eten. Dit kan inderdaad. We zetten de mogelijkheden voor de bewoners van Sint-Pieters graag op een rijtje. Op maandag- en dinsdagnamiddag worden er in Den Heerd maaltijden geserveerd via de vereniging Ruddersstove. Je kan je hiervoor inschrijven als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Neem zeker contact op als je denkt hiervoor in aanmerking te komen of als je hier meer informatie over wil. Elke woensdagnamiddag wordt in buurtcentrum De Dijk gekookt door de vrijwilligers van Sint-Pieters eet. Een maaltijd kost € 3. De sfeer en gezelligheid krijg je er gratis bij. Elke donderdagnamiddag wordt deze traditie verdergezet in buurtcentrum Den Heerd. Vrijwilligers koken en mits je je inschrijft, kan je aanschuiven aan tafel en een maaltijd nuttigen voor € 3. Wat op woensdag en donderdag gegeten wordt, is steeds een verrassing. Er wordt immers gekookt met voedseloverschotten. Zo dragen we ook een steentje bij om de verspilling tegen te gaan. We krijgen groenten en fruit en kopen bij wat we nodig hebben om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Kom gerust eens langs. 050 32 78 95 of 050 32 60 95 (binnenstad) of Digidokter Stad Brugge 050 47 24 18.

Rouw en verlies VRIJDAG 16 OKTOBER VAN 14U. TOT 16U.

Een ziekte, een relatiebreuk, een overlijden, … Verlies en verandering horen bij het leven maar gemakkelijk is het niet altijd. Welke emoties kan je verwachten? Waarom verschilt elk rouwproces zo? Hoe kan je jezelf of iemand in rouw ondersteunen? Uitleg en ruimte voor vragen/ervaringen wisselen elkaar af in deze interactieve infosessie.

P gratis

De verschillende ‘Content in je buurt’edities kun je op deze pagina vinden: www.dienstencentra-brugge.be/ content-magazine

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Bart Lambrecht, Barrièrestraat 13, 8200 Sint-Michiels Ontwerp: digicreate.be Druk: Mediatopper Papier: gedrukt op 100% gerecycleerd papier

Starten met je smartphone of tablet VANAF DONDERDAG 17 SEPTEMBER 2020 VAN 13.15 TOT 16.15 U.

De tablet en smartphone zijn overal. Veel mensen vinden het moeilijk om mee te zijn. Ben je een absolute beginner? Kom dan naar deze cursus! Voor jezelf, om mee te zijn met (klein)kinderen, voor je werk. Na de cursus kan je bellen en berichten sturen, je contacten beheren, iets opzoeken, een mail sturen, apps installeren en gebruiken b.v. Hoplr, je documenten en foto's online bewaren, ... De cursus bestaat uit 10 lessen. Een les duurt 3 uur. Breng je eigen tablet of smartphone mee. Inschrijven: Je kan de cursus enkel starten na een intakegesprek op vrijdag 11 september 2020. Bel naar open-school 050 34 15 15 om je afspraak vast te leggen. De meeste cursisten betalen geen inschrijvingsgeld. Maar er zijn een paar uitzonderingen. We bekijken dit samen met jou tijdens dit gesprek.

Buurtambassadeurs Al verschillende jaren merken we op dat heel wat mensen in Sint-Pieters zich in zeer uiteenlopende projecten vrijwillig inzetten voor hun omgeving. Door de coronacrisis viel dit engagement nog veel meer op. Jong en oud zetten zich in om te helpen waar mogelijk. Omdat we verder willen streven naar een warme en sociale buurt op Sint-Pieters willen we binnenkort van start gaan met het project straetmaten. Daarom lanceren we via deze weg een warme oproep. In elke straat van Sint-Pieters zoeken we attente, gezellige en warme buren die oog hebben voor hun straat, het straatgeluk en de verbondenheid. Heb je zin om in jouw straat vorm te geven aan een warme en sociale buurt? We geven je met plezier meer uitleg over de opdracht van een straetmaat alsook over het hele project. Contacteer ons op straetmaten@sint-pietersdeelt.be of neem contact op met Patrick of An.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.