__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

BUURTKRANT Zeebrugge NR 2 / MAART-MEI 2021


IN DEZE EDITIE Voorwoord Nieuws uit bibliotheek Zeebrugge Nieuws uit Feestcomité Nieuws uit Vormselcatechese Buurtcentrum d'Oude Stoasie Wist je datjes Afgelopen buurtwinterprojecten Internationale dag van het gezin Wij stellen voor ... Toekomstige buurtprojecten Kruiswoordraadsel

Voorwoord

Nieuws uit bibliotheek Zeebrugge

Beste buurtbewoner,

Jeugdboekenmaand: projecten voor eerste en vierde leerjaar

De winterse kou ligt achter ons. De vogels zingen hun eerste lied en de natuur komt terug in bloei. Dagen worden langer en het zonlicht zorgt voor een extra portie vitamine D. Die kunnen we goed gebruiken, want het coronavirus houdt ons intussen al een jaar in zijn greep. Maar er is licht aan het einde van de tunnel, zoals het spreekwoord zegt. De vaccinaties lopen volop en we kunnen stilaan weer beginnen te dromen van een normaler leven.

Onder het motto Lezen is een feest! biedt de Brugse bibliotheek de klassen van het eerste en vierde leerjaar tijdens de Jeugdboekenmaand een doos vol leesplezier aan. Het eerste leerjaar dompelen we onder in de wereld van de fabels uit het meegroeiboek Van Leeuw tot Leeuwerik van Riet Wille. De prettig gestoorde vertelsels uit het informatieve boek Er was misschien eens… van Kamiel Debruyne vormen het uitgangspunt voor de leerlingen van het vierde leerjaar. In beide projecten staat het voorlezen centraal.

Binnenkort is het Paasvakantie en gaan de scholen voor twee weken dicht. We vermoeden dat ‘grote’ activiteiten niet mogelijk zullen zijn, maar we voorzien de nodige alternatieven om jullie wat ontspanning te bieden en een glimlach op het gezicht van de Zeebruggenaar te toveren. Uit goede bron vernamen we trouwens dat de paashaas zal langskomen in een aantal wijken in Zeebrugge. We maken er een fijn en coronaproof feest van, met chocolade en eitjes bij de vleet.

De bibliotheek voorziet een kant en klaar project dat de leerkracht in de klas kan geven. Zodra het toegelaten is, hopen de bibliotheekmedewerkers uiteraard om de klassen uit Sint-Pieters opnieuw in de bibliotheek te mogen verwelkomen.

In deze buurtkrant blikken we ook terug op enkele buurtprojecten van de afgelopen maanden. Deze acties zouden niet mogelijk geweest zijn zonder jullie inzet en gedrevenheid. Een ‘dikke merci’ is hier echt wel op zijn plaats. Bedankt voor jullie fijne reacties en graag tot binnenkort!

Jeugdboekenfeest op 20 en 21 maart: online en in de frisse buitenlucht De Openbare Bibliotheek Brugge organiseert jaarlijks een Jeugdboekenfeest. Dit jaar werkte de bib een nieuw concept uit, rekening houdend met de coronamaatregelen. Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

Gastvrouw is Maureen Vanherberghen, bekend van de Ketnet-band en “Helden”. Maureen komt twee ochtenden op rij naar de Brugse bib om jeugdauteurs en illustratoren te interviewen. Leo Timmers, Mathilda Masters, Sofie Leyts, Pieter Gaudesaboos,… allemaal schuiven ze bij Maureen aan – op een veilige afstand uiteraard – om te vertellen, voor te lezen of te tekenen. Je kan alles online volgen vanuit je luie zetel. In de namiddag staan er telkens drie wandelingen op het programma. Op het online platform dat de bib ter beschikking stelt voor de livestream, vind je ook inspirerende workshops die je à la carte kunt volgen.

06 Het team van het buurtcentrum staat voor jullie klaar! Vrijwilligster Micheline aan het woord

BUURTCENTRUM D'OUDE STOASIE

Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge 050 32 63 40

Vergeet niet om op voorhand in te schrijven, want enkel dan krijg je toegang tot deze schatkamer vol lees-, luisteren knutselplezier. Alle info vind je op: brugge.bibliotheek.be/jeugdboekenfeest Kimberly Pardo

Hilde Ballegeer

Verantwoordelijke buurtcentrum

Buurtwerker

En medewerkers Sarah, Marina, Kathleen, Gino, Yvette en Patrick

08 Minder voedsel verspillen? Word een foodwinner! 2

Buurtcentrum d’Oude Stoasie brengt sinds dit jaar geen aparte ‘Content in je buurt’ krant meer uit. Vanaf nu kun je alle info over het buurtcentrum terugvinden in deze buurtkrant.

Tussendoortjes in de bib of online Al enkele maanden organiseert de bib haar creatieve voorleesmomenten online. Na het voorlezen volgt een knutselmoment en de kinderen kunnen hun knutselwerkjes ook aan mekaar tonen. Het volledige overzicht vind je steeds op brugge.bibliotheek.be/tussendoortjes. Daar staat ook de meest actuele info m.b.t. de coronamaatregelen. Zodra het weer kan, zullen de tussendoortjes weer gezellig in de bib plaatsvinden.

Bibliotheek J.F. Willems Marktplein 12, 8380 Zeebrugge 050 79 99 40 | zeebrugge.bibliotheek@brugge.be ma & wo: 14u-18u, za: 9u30-12u

3


Nieuws uit Feestcomité Kerstbomenactie Het Feestcomité wou het jaar 2020 toch vol licht(puntjes) afsluiten. Daarom konden inwoners een kerstboom kopen voor slechts €5. Maar liefst 126 bomen werden verdeeld. Op die manier zorgde het Feestcomité mee voor een mooi en sfeervol Zeebrugge.

Buurtcentrum d’Oude Stoasie Afgelopen winterprojecten Zoektocht

Praattafels Nederlands

Alle inwoners konden tijdens de kerstvakantie een gratis zoektocht doen in hun wijk. Onderweg moest je verschillende vragen proberen op te lossen. Als je achteraf je antwoorden binnen bracht, maakte je kans op een mooie prijs.

Omwille van corona kunnen de praattafels jammer genoeg al een tijdje niet meer in groep doorgaan. De praattafels werden dus tijdelijk stopgezet en we sloten af met een speciale editie.

Een onschuldige hand koos de winnaar uit. Proficiat aan zusjes Lisa en Lara.

De anderstalige deelnemers testten, samen met de begeleiders, de buurtzoektocht uit in de Stationswijk. Dit was de ideale gelegenheid om het Nederlands nog eens te kunnen oefenen. Na de zoektocht werden de deelnemers verwend met een heerlijke chocomelk (klaargemaakt door de leerlingen van Roezemoes) en een warme wafel. Ook de mensen van de KABA genoten mee van deze afsluiter.

Programma (onder voorbehoud) Zondag 7 maart: We herdenken de slachtoffers van de Herald of Free Enterprise. De mis start om 10 u. in de Sint-Donaaskerk. Nadien volgt er een korte bloemenhulde aan het monument.

Zaterdag 17 april en zondag 18 april: St. George’s day Voor meer info over de programmatie kun je terecht bij het Feestcomité.

Het Feestcomité van Zeebrugge viert dit jaar de 103ste herdenking van de zeeslag om Zeebrugge (1918). Dit doen we jaarlijks met een plechtigheid waarop wij u graag uitnodigen!

Nieuws uit Vormselcatechese Vormselcatechese parochies Brugge Kust Sinds dit schooljaar is er één vormselcatechese voor de parochies Brugge Kust (Zeebrugge, Zwankendamme, Lissewege). De twee werkingen die er vroeger waren bundelen hun krachten en ervaringen om zo beter te beantwoorden aan een hedendaagse vormselcatechese. Onze ploeg bestaat nu uit: pastoor Fernand, Karina, Elsie, Mieke, Pascale, Kris en Kristien. In onze catechese staat de vormeling centraal, maar willen we ook de mensen rondom het kind, hun tochtgenoten, mee betrekken (gezin, meter/peter, grootouders…). Zo gaan we samen op zoek naar wat het betekent om vandaag christen te zijn en waarom we bewust ‘ja’ zeggen op de vraag om als christen te leven. Momenteel moet alles nog ‘coronaproof’ verlopen en krijgen de vormelingen en hun tochtgenoten maandelijks nieuwe online impulsen en opdrachten. Het resultaat van deze opdrachten delen we zoveel mogelijk via onze Facebookpagina ‘Parochies Brugge Kust’ en via het parochieblad ‘Kerk&Leven’. Zo willen we iedereen op de hoogte houden van de voorbereiding.

Gepersonaliseerde kerstkaart als morele oppepper Bepaalde bewoners van Zeebrugge (bv. 80-plussers) kregen een ‘ouderwetse’ kerstkaart, met een mooie boodschap, in hun bus.

Wil jij graag aansluiten bij een Praattafel Nederlands? Er gaan momenteel geen groepssessies door, maar een individuele sessie kan wel nog, dit zowel digitaal als in buurtcentrum d’Oude Stoasie.

Inzameling van oude kerstkaarten Jullie brachten jullie oude kerstkaarten massaal binnen. We zamelden intussen al meer dan 1000 kerstkaarten in. Deze kerstkaarten zullen we eind dit jaar gebruiken voor een nieuw kerstproject.

Filmpjes met nieuwjaarswensen Januari is traditioneel de Nieuwjaarsmaand en normaal wordt dit in het buurtcentrum ook gevierd. Maar corona gooide roet in het eten. Daarom werd een creatieve draai gegeven aan de Nieuwjaarsboodschappen. We maakten een ketting van Nieuwjaarswensen... De filmpjes vind je terug op de facebookpagina van BC d’Oude Stoasie.

Geef jouw hartje aan iemand die het nodig heeft In februari lanceerden we een oproep aan alle Zeebrugse kindjes. We wilden namelijk van februari een liefdevolle(re) maand maken. Jullie konden een leeg schildersdoek in de vorm van een hartje komen halen in het buurtcentrum en dit hartje naar hartenlust versieren. Achteraf gingen wij op pad om jullie hartjes te bezorgen aan iemand die het wat moeilijker had.

4

5


Buurtcentrum d’Oude Stoasie

Buurtcentrum d’Oude Stoasie

Vrijwilliger aan het woord

Omwille van corona kunnen er momenteel geen vrijwilligers komen helpen in het buurtcentrum. Zelf missen wij onze vrijwilligers verschrikkelijk hard. Dit deed ons nadenken over een nieuw rubriekje in de buurtkrant. Ondanks dat jullie hen nu niet aan het werk kunnen zien bij ons, zetten we hen toch graag eens in de kijker. Maak kennis met onze vrijwilligers.

Waarom ben je vrijwilliger geworden in het buurtcentrum? Dat is simpel. Ik werk zeer graag samen met mensen én voor mensen. Tevens verzacht ik hiermee ook mijn eigen eenzaamheid wat.

Waarom is het vrijwilligerswerk voor jou zo belangrijk? In de eerste plaats om een steentje bij te dragen aan de maatschappij en om mensen te helpen waar nodig.

Vrijwilligerswerk verzacht ook je eigen eenzaamheid. VRIJWILLIGSTER MICHELINE

Als ik toekom in het buurtcentrum en de cafetaria zit vol en ze zijn wat onderbemand, dan merk ik dat ze mijn hulp goed kunnen gebruiken. Dit geeft veel voldoening.

Waarom is het zo belangrijk dat er een buurtcentrum is? Ik vind het zeer belangrijk om mensen bij elkaar te brengen en zo de eenzaamheid wat te verzachten. In het buurtcentrum is er tal van hulp- en dienstverlening. Mensen kunnen er bijvoorbeeld samen tafelen, naar een activiteit komen enz. 6

Wij zoeken vrijwilligers voor de Minder Mobielen Centrale

Vrijwilligster Micheline aan het woord

De Minder Mobielen Centrale (MMC) is een vervoersdienst voor mensen met een beperkt inkomen, die minder goed te been zijn.

We laten graag vrijwilligster Micheline aan het woord. In normale omstandigheden komt zij ons zo’n twee keer per week helpen in het buurtcentrum.

Dankzij de MMC kunnen mensen hun familie bezoeken, een dokter raadplegen of boodschappen doen. Het vervoer is in handen van vrijwilligers die op bepaalde dagen en uren beschikbaar zijn.

Zij helpt ons vooral tijdens de maaltijdmomenten en tijdens drukke activiteiten of tea-roommomenten.

• Je bent in het bezit van een rijbewijs B? • Je beschikt over een eigen wagen? • Je beschikt over vrije tijd die je op een nuttige manier wenst in te vullen? Dan ben jij de persoon die wij zoeken! • Elke gereden kilometer wordt vergoed aan € 0,35 per gereden kilometer. • Je bepaalt zelf wanneer je je beschikbaar wilt stellen.

Is dit iets voor jou of wens je meer info? Neem dan contact op met buurtcentrum d'Oude Stoasie, bel 050 32 63 40.

Creëer je als vrijwilliger een band met de bezoekers? Door zo vaak aanwezig te zijn in het buurtcentrum, schept dat uiteraard een band met de mensen. Niet alleen met de bezoekers, maar ook met het personeel.

Wat is de leukste herinnering die je al gemaakt hebt in het buurtcentrum? Ik kan er zo wel een dozijn opnoemen! Ik haal vooral heel plezier uit de leuke activiteiten zoals de bingonamiddagen, carnaval en zoveel meer. Het is dus heel jammer dat dit momenteel allemaal niet kan doorgaan.

Hoe zou je mensen willen overtuigen die de stap niet durven zetten om langs te komen in het buurtcentrum? Vooraleerst zou ik nagaan welke behoeften de mensen nodig hebben en hierop inspelen. Zo zou ik hen bijvoorbeeld proberen overtuigen om een praatje te komen maken. Ook de maaltijdmomenten zou ik aanbevelen, zodat ze niet alleen thuis hoeven te eten.

Wat zou je kwijt willen aan mensen die (nog) geen vrijwilligerswerk doen? Voor sommige mensen is vrijwilligerswerk een drempel. Ik zou het iedereen aanraden om samen te werken met mensen, ook om zelf onder de mensen te komen en bezig te blijven zodat je zelf niet in de eenzaamheid vertoeft.

Bright Monday Maandag 18 januari was het ‘Blue Monday’, volgens wetenschappers de meest deprimerende dag van het jaar. Wij hadden hier echter geen zin in en maakten er een ‘Bright Monday’ van. Weg met die ellendige dag.

Afscheid van Nadine Vol ongeloof moesten we begin dit jaar afscheid nemen van Nadine Mus. Nadine was vrijwilliger in het buurtcentrum. Zij hielp niet alleen mee met de vele wandelingen, maar was ook begeleider bij de Praattafels Nederlands. Nadine overleed op 69-jarige leeftijd op 10/01/2021.

Bedankt Micheline! Bedankt voor dit interview. Maar vooral, bedankt voor alles wat je voor ons doet! 7


Wist je datjes

Wist je datjes

Foodwinners

Wist je dat...

Maart 2021: maand van het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

een gemiddeld Vlaams gezin voedsel verspilt ter waarde van € 369 per jaar?

Door mee te doen aan Foodwinners kan je daar verandering in brengen! Sinds vorig jaar leidden FoodWIN, Eatmosphere en Coduco in opdracht van Stad Brugge 50 vrijwilligers op tot ware voedselverspillings-experten.

Minder voedsel verspillen is niet alleen goed voor het klimaat, maar is ook goed voor jou, het milieu en je portemonnee!

Deze ambassadeurs kregen info over de juiste interpretatie van houdbaarheidsdata en voedselveiligheid, het zorgvuldig voorbereiden van inkopen, hoe preciezer de koelkast indelen en bewuster omgaan met ingrediënten.

Schrijf je nu in op www.foodwinnersbrugge.be

en maak deel uit van de oplossing!

Dit jaar willen we jullie erbij! Het doel is om voedselverspilling bij alle deelnemers met 30% te verminderen en zo ook maar liefst 156 ton CO2 te besparen.

Nieuwe hondencampagne met Zeebrugse inwoners De campagne om hondeneigenaars vriendelijk uit te nodigen om geen hondenpoep achter te laten én de honden op het openbare domein ook aan de leiband te houden, werd in een nieuwe lay-out gegoten. De sensibiliseringsborden kregen een make-over.

Wil jij ook graag les volgen?

Burgers die overlast ondervinden in de eigen buurt en hieraan willen verhelpen, kunnen zelf met promomateriaal aan de slag: de hondenkit bestaat onder meer uit een pakket flyers, raamaffiches en ook gelamineerde, weerbestendige affiches die op locaties aangebracht kunnen worden waar zich een problematiek van hondenpoep of loslopende honden voordoet.

In september 2021 start een gratis cursus smartphone. Die gaat door in buurtcentrum d’Oude Stoasie. We hopen dat de maatregelen dan soepeler zijn.

Wil je in de eigen buurt sensibiliseren?

Veel groetjes uit Open-School We geven nu les met een mondmasker. We houden ook zoveel mogelijk afstand. In het lokaal staat altijd een raam open. Zo is er verse lucht.

Meer info krijg je later. Je kan ook bellen naar 050 34 15 15. Tot snel!

8

We hebben het allemaal druk. Er is dus altijd wel iets dat dringender is dan al het andere. Kanker vroeg opsporen is belangrijk. En toch… van uitstel komt afstel. Als je iets niet meteen doet, loop je het risico dat het er niet van komt.

Bestel dan een hondenkit op www.brugge.be/hondenkit-bestellen

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe van je 50ste tot en met je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest. Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten? Dat kan heel eenvoudig online met: • www.myhealthviewer.be • www.mijngezondheid.be • www.cozo.be

Heb je vragen? Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts. Meer weten over het bevolkingsonderzoek? • Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, • stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, • of surf naar de website https://dikkedarmkanker. bevolkingsonderzoek.be/

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

Student gezocht bij Mintus Je bent jong, je zit op school en je zoekt een studentenjob. Je wilt je studies helpen bekostigen of je droomt al jaren van een auto, laptop, de nieuwste iPhone, iPad… Je verdient graag wat geld bij, je wilt met iets bezig zijn of je bent gewoon op zoek naar avontuur. Inschrijven voor een vakantiejob kan via jobs.mintus.be Doorklikken naar vacatures > jobstudenten. Meer vragen? Mail naar femke.bruneel@mintus.be 9


Wist je datjes

Afgelopen buurtwinterprojecten

Beroep doen op dienst- en hulpverleningen van het OCMW Brugge?

Buurtkerstbomen In iedere wijk in Zeebrugge prijkte er een prachtige, grote kerstboom. Dit initiatief werd erg gewaardeerd door de inwoners. Hier volgen enkele van jullie reacties.

Op dinsdag, woensdag en donderdag kun je langskomen op de zitdagen in BC d’Oude Stoasie (of het Gemeentehuis). Opgelet: tijdens corona enkel op afspraak 1ste onthaal: 1ste aanspreekpunt als je gebruik wil maken van de hulpverlening van OCMW Brugge DONDERDAG

Het was natuurlijk geen gewoon jaar, dus het extra licht van de kerstboom was welkom in deze donkere dagen.

van 9 u. - 11.30 u. BC d'Oude Stoasie

Zorgverlening: aanspreekpunt voor ouderen vanaf 65 jaar van 14 u. - 16 u. Elke 2de en 4de dinsdag: BC d'Oude Stoasie Elke 1ste en 3de dinsdag: Gemeentehuis

DINSDAG

Trajectbegeleiding: begeleiding van mensen die en leefloon ontvangen WOENSDAG

Creatieve DOE-pakketten

Het was heel mooi om de lichtjes te zien branden vanuit ons appartement. Het gaf meer hoop in deze Coronatijd.

Den Droad zorgde opnieuw voor een leuk aanbod tijdens de vakantie. In de kerstvakantie konden jullie op verschillende locaties gratis knutselpakketten ophalen, dit om samen met jullie kinderen creatief aan de slag te gaan. Zo kon je een lichtcreatie maken voor aan het raam, een sfeervol theelichtje of een sneeuwvlokje.

Voor het eerst hadden we zo’n mooie, grote kerstboom, ook al stond hij niet helemaal recht.

van 9 u. - 11.30 u. BC d'Oude Stoasie

Buurtwensen 2021 Het team van Buurtcentrum d’Oude Stoasie is in december op pad gegaan in alle wijken om jullie buurtwensen voor 2021 te verzamelen. We kregen honderden buurtwensen die we noteerden op de verLICHT-je-buurtkaartjes. Achteraf konden jullie deze wenskaartjes bewonderen in jullie buurtkerstboom.

Heb je een andere vraag? Bijvoorbeeld over schulden, wonen, energie(schulden), kinderopvang, opvoeding van je kind(eren) of vrije tijd? Of wil je je inschrijven bij het Sociaal verhuurkantoor SVK? Neem dan contact op met BC d’Oude Stoasie. Zij brengen je in contact met de juiste maatschappelijk werker. Meer info in de brochure: ‘OCMW Brugge - onze dienstverleningen’ Zeebrugge - Zwankendamme Lissewege - Dudzele

10

Ook brachten jullie massaal cd’s binnen. Een deel van deze cd’s werd door kinderen uit de buurt bespoten met graffiti en een andere deel werd door medewerkers van het buurtcentrum beschreven met positieve kerstwensen. Deze cd’s kregen achteraf ook een mooi plaatsje in de buurtkerstboom.

Kerstactie ‘Buurtwerk Zeebrugge’ en ‘vzw Zeebrugge Events’ zetten eind vorig jaar een leuke kerstactie op poten. Alle inwoners werden opgeroepen om hun voortuinen, gevels, ramen en balkons te versieren. Inwoners deden hun uiterste best om wat meer licht en sfeer te brengen in Zeebrugge. Yvette Rombout werd uitgeroepen als winnaar van deze actie. Zij heeft een cadeaubon gewonnen ter waarde van €150, goed voor een etentje in restaurant ‘De Tijdok’.

11


Internationale dag van het gezin Op 15 mei vieren we de Internationale dag van het Gezin, een dag waarop wordt stilgestaan bij het belang van het gezin. Ook wij wilden dit niet zomaar laten passeren. In deze tijden spenderen we immers heel veel tijd met ons gezin. Én er mag ook wel eens wat positief en leuk nieuws zijn. Deze pagina staat dus in teken van het gezin.

SPELLETJES Hoe ziet jouw gezin er uit? Teken het hier!

Verbind met de juiste schaduw

Maak kennis met Jasmina Ik ben Jasmina, een alleenstaande mama met 3 kindjes. In 2016 is mijn dochtertje Lena geboren, het jaar erna mijn zoontje Jay en in september werd mijn jongste dochter geboren. Intussen is Jay al 3 jaar oud. In die 3 jaar tijd heeft hij jammer genoeg al 9 operaties gehad. Binnenkort moet hij nog eens geopereerd worden. Hij lijdt immers aan een zeldzame, complexe aandoening. Door de vele operaties weet ik wat het is om te moeten vechten voor mijn gezin. Én het is het vechten waard. Wij doen zoveel mogelijk samen als gezin, dit is heel belangrijk. Ook probeer ik mijn kinderen te leren dat het belangrijk is om andere mensen te helpen, ook al hebben we het zelf heel moeilijk. Door iemand anders te helpen, word je zelf ook gelukkig. Wij genieten iedere dag van elkaar als gezin en we zijn heel gelukkig dat we elkaar hebben. Op moeilijke momenten trekken wij ons altijd op aan een versje dat we kregen voor de geboorte van mijn zoon.

Huis van het kind Ben je op zoek naar kinderopvang? Wil je graag een gesprek over de opvoeding van je kinderen, ontmoeting met andere ouders, groepsactiviteiten voor gezinnen? Of heb je vragen over onderwijscheques, studietoelage, enz…? Het Huis van het Kind Brugge is er voor al je vragen over opvoeden en opgroeien. Zij zoeken samen met jou naar een antwoord op je vragen of bekijken welke dienst je verder kan helpen.

10 leuke activiteiten voor het hele gezin 1. Schrijf een leuke brief naar opa & oma of maak een mooie tekening voor hen. Nu we elkaar minder kunnen zien zullen ze dit zeker appreciëren. 2. Maak samen zoutdeeg. Je kan er verschillende ontwerpen mee maken. Van broodjes tot fruit tot … Na het drogen kan je ze naar wens beschilderen.

Bron: Freepik

Vindt de zon de weg naar de bloem?

3. Veel musea zetten een deel van hun collectie online. Zoek een mooi schilderij en laat de kids dit namaken.

Maak kennis met Annick Ik ben Annick. Al 8 jaar woon ik in een appartement in Zeebrugge. Ik woon er met mijn 3 kinderen. Ik heb 2 jongens en 1 meisje. Mijn kinderen gaan graag naar school, ze hebben veel vriendjes. Het is heel fijn om kinderen te hebben, ze zorgen goed voor elkaar. In de toekomst willen ze politie, advocaat of dokter worden.

Uit Met Vlieg Er is veel te doen in Brugge voor kinderen. Het aanbod is ook zeer wisselend. Een up-to-date overzicht vind je op de website Uit Met Vlieg.

12

Sudoku / magisch vierkant

4. Verzamel in huis of in je tuin allemaal restjes/afval/ verpakkingen en maak een mega groot kunstwerk. 5. Maak thuis een blotevoetenpad met watjes, steentjes, rijst, blaadjes, gras, water en meer. 6. Doe de 1-minuut challenge. Kun jij 1 minuut met een beschuit in je mond een liedje fluiten? Langer dan 1 minuut op je handen staan? Hoe veel ballonnen kun je in 1 minuut opblazen? Hoe veel kleren kun je in 1 minuut aantrekken? 7. Maak van oude sokken en ander knutselmateriaal leuke handpoppen. Uiteraard is het daarna tijd voor een poppenkastshow!

• Vul 1, 2, 3 of 4 in. • Per rij mogen de getallen 1 x voorkomen (dus niet 2 x 2 bv.) • Per kolom mogen de getallen 1 x voorkomen. • Per klein vierkant mogen de getallen 1 x voorkomen.

8. Maak met stoepkrijt mooie tekeningen op straat of op de stoep met bemoedigende boodschappen. Bv voor de deur van je grootouders, waarbij je nu niet binnen kan of eentje voor het zorgpersoneel… 9. Vogel bingo: maak een bingokaartje met verschillende soorten vogels die hier voorkomen. Laat de kinderen om ter eerst alle vogels van zijn/haar kaartje spotten. Dit kan in de tuin, in het park … 10. Knutsel samen een vogelhuisje of insectenhotel, hoe je dit doet kan je makkelijk op internet vinden. Bron: Freepik

13


Wij stellen voor ...

Toekomstige buurtprojecten Deze projecten gaan door onder voorbehoud en zijn afhankelijk van de (op dat moment geldende) coronamaatregelen. Wijzigingen zijn dus mogelijk en zullen tijdig gecommuniceerd worden.

Ze zetten burgers op vriendelijke wijze aan tot behoorlijk gedrag, zoals honden aanlijnen, restafval in de vuilnisbak deponeren en hondenpoep opruimen.

Gemeenschapswacht Georges De Lissnyder

De gemeenschapswachten in Brugge hebben geen bevoegdheden om een GAS-boete uit te schrijven.

De gemeenschapswachten zijn een belangrijke schakel in het preventiebeleid van de stad Brugge. Al 25 jaar is het paarse uniform een vertrouwd beeld in de openbare ruimte.

Sinds 2014 is elke gemeenschapswacht verantwoordelijk voor één of meerdere wijken van de stad.

De gemeenschapswachten zijn de oren en ogen van de stad. Zij vormen een toegankelijk aanspreekpunt. Hierdoor kunnen ze allerlei onveilige situaties op straten, parken en pleinen melden.

Zo kunnen zij hun dienstverlenende rol nog beter vervullen, dicht bij de buurtbewoners voor wie ze werken. Ze doen dit in samenwerking met de wijkinspecteur, de collega’s van de dienst Openbaar Domein en het lokale dienstencentrum.

De paashaas komt naar Zeebrugge VRIJDAG 2 APRIL

“Ondanks het coronatijdperk blijft het nog steeds aangenaam om dagelijks mijn job te kunnen uitvoeren in Zeebrugge. Het tegenkomen van de bewoners is nu natuurlijk heel wat minder maar toch blijft het boeiend om dagelijks mijn wijken te kunnen doen.” Georges

An Pels MAATSCHAPPELIJK WERKER Iedereen wil zo lang mogelijk gezond en fit blijven en zo lang mogelijk in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. De dienst zorgverlening van het OCMW Brugge probeert hier zo goed mogelijk op in te spelen en biedt hiervoor diverse diensten aan. Hiernaast krijg je een antwoord op je vragen rond ‘Langer thuis blijven wonen.’

De paashaas zal alle Zeebrugse straten doorkruisen. Kom dus zeker een kijkje nemen aan je voordeur wanneer je de klokken dichterbij hoort komen.

Hoe laat kan je de paashaas verwachten?

Tekeningenwedstrijd Heb je een mooie tekening gemaakt voor de paashaas? Geef hem af en vergeet zeker je naam, adres en telefoonnummer niet te noteren. Nadien zal de paashaas de 10 mooiste tekeningen uitkiezen. Werd jouw tekening gekozen? Dan ontvang jij een mooie prijs!

• • • •

Strandwijk: tussen 13 u. & 14 u. Visserwijk: tussen 13.30 u. & 14.30 u. Stationswijk: tussen 14.30 u. & 15.30 u. Dorp: vanaf 15 u. Om alles veilig en coronaproof te laten verlopen, vragen we om met je eigen gezin aan je eigen voordeur te blijven.

Dan kan je samen met andere mensen eten in het buurtcentrum bij jou in de buurt of een maaltijd aan huis laten leveren.

Opgelet! Het is de bedoeling dat de gratis plantjes aan de straatzijde van de deelnemende huizen worden geplaatst, met andere woorden goed zichtbaar van op straat.

Levering aan huis De plantjes zullen bij je thuis geleverd worden in het weekend van 8 mei.

Inschrijven voor gratis bloemen? Via inschrijvingsstrook: Inschrijven kan door onderstaande strook ingevuld te bezorgen bij buurtcentrum d’Oude Stoasie, Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge

Maximum 20 plantjes per adres

De Minder Mobielen Centrale helpt je graag verder.

Als deelnemer kies je zelf hoeveel plantjes je wil, met een maximum van 20 plantjes per adres.

Valpreventie

Telefonisch: Bel 050/32.63.40

Inschrijvingen worden aangenomen totdat de voorraad is uitgeput. Snel zijn is dus de boodschap.

Struikelen en vallen is vlug gebeurd, met het personen alarmsysteem kan je hulp in roepen. Om die val te voorkomen komt onze ergo aan huis gratis bij je langs voor advies.

Het poetsen van je woonst vraagt energie en wil je misschien liever uit handen geven. Dan kan onze dienst huishoudelijke hulp je ondersteunen bij deze taak. Bij de dienstencentra kan je terecht voor hulp bij het wassen en strijken.

Voorwaarde

Om de buurt te verfraaien en het contact tussen buren en omwonenden te stimuleren, bieden we ook in 2021 vanuit de gemeente weer rode hanggeraniums aan om aan de voorkant van jullie huis te plaatsen.

Boodschappen doen gaat gemakkelijker met behulp van onze boodschappendienst. Ze helpen je bij het in- en uitladen, maar ook tijdens het winkelen als jij dat wenst.

Heb je verplaatsings- moeilijkheden en wil je op bezoek bij je familie of vrienden?

Poetshulp

Wijkbebloemingsactie

Boodschappendienst

Inschrijven kan vanaf 6 april

I N SC H R I J V I N G SST RO O K Met al jouw vragen i.v.m. onze dienstverlening kan je terecht bij maatschappelijk werker An Pels: T 050 32 60 43 an.pels@mintus.be

14

Blijkbaar zullen ze ook voor elk kindje wat lekkers meehebben.

GEMEENSCHAPSWACHT

Wil je niet dagelijks zelf je potje koken?

resolutie niet ok

Vrijdag 2 april verwachten wij de paashaas en zijn helpers in Zeebrugge.

Naam + voornaam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gsm of telefoon: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

E-mail: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Aantal gratis plantjes: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (maximum 20). En verklaart op eer alle bestelde planten goed zichtbaar aan de straatzijde van de deelnemende woning te plaatsen en te onderhouden. Handtekening aanvrager: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15


Kruiswoordraadsel Zeebrugge 1. Waarvoor staat de afkorting “ABC” in de ABC-toren? 2. Herdenkingsmonument voor alle vissers die op zee het leven lieten. 3. Constructie die de waterhoogte regelt 4. Maritiem themapark. 5. Duingebied tussen Zeebrugge en Blankenberge. 6. Dancefestival dat doorgaat op het strand van Zeebrugge. 7. Cirkelvormig plein in Zeebrugge. 8. Naam van de kerk in het dorp. 9. Voormalig militair domein in de stationswijk. 10. Rode boot die opvalt wanneer je de Rederskaai wil oprijden. 11. Naam buurtcentrum Zeebrugge. 12. Hoe heet de Zeebrugse strandwijk in de volksmond?

-

1

-

2 3 4 5 6 7 -

8

9 10 11

12

Colofon Verantwoordelijke uitgever

Contact

Stèphanie del Cioppo, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Buurtcentrum d’Oude Stoasie

Ontwerp & druk Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Venetiëstraat 1, 8380 Zeebrugge Hilde.ballegeer@mintus.be – 050 32 63 45 of 0494 46 27 18 Kimberly.pardo@mintus.be - 050 32 63 40 Alle 'Buurtkrantedities' kan je vanaf nu op deze website vinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Profile for OCMW Brugge

Buurtkrant Zeebrugge  

Buurtkrant Zeebrugge