Buurtkrant 't Werftje jan - maa 2022

Page 1

BUURTKRANT 't Werftje JANUARI-MAART 2022

Grote opkomst bij de Halloweensneukeltocht Lees meer op p. 8


Voorwoorden BUURTCENTRUM 'T WERFTJE Werfstraat 88, 8000 Brugge (Christus Koning) Lijn 4 / 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 53 / 88 / 90 Halte Nicolas Gombertstraat Om de vijf minuten. LDC 't Werftje

Ashley Vanhoorde T 050 32 60 50 GSM 0470 63 38 60 E ashley.vanhoorde@mintus.be

Beste Bruggeling, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten. Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar.

Beste buur, De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad. Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek.

We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www.dienstencentra-brugge.be. We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten! Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker. Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Ashley Vanhoorde 2

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Ashley Vanhoorde: T 050 32 60 50 of mail naar ashley.vanhoorde@mintus.be


Wandelvoetbal ’t Werftje Daring Brugge Elke dinsdagnamiddag verzamelen we met een tiental mannen omstreeks 15.30 u. in sportzaal Tempelhof om een balletje te trappen. Geen zaalvoetbal, geen minivoetbal, wel wandelvoetbal. De leeftijden variëren tussen 55 en 80 jaar. Aan het woord vandaag twee ‘monumenten’ die vertellen waarom zij destijds kozen voor het wandelvoetbal.

Dirk Van Tieghem (63 jaar) Hoe lang speel je al bij ’t Werftje?

Robert De Graeve (68 jaar) Wanneer ben je begonnen met wandelvoetbal? Ik ben in 2018 begonnen, iets nadat Dirk is beginnen trainen bij de club.

Waarom wandelvoetbal? Ik voetbal sinds mijn 9 jaar en heb de jeugdreeksen tot en met het B-elftal bij Club Brugge doorlopen. Daarna speelde ik nog 15 seizoenen in de provinciale reeksen. Voetbal is een spel dat mij erg boeit en het was ook een manier om terug wat meer sociale contacten te hebben. Ik had het gevoel dat ik, door ouder te worden, een beetje verdween uit de maatschappij. Dankzij wandelvoetbal kwam ik terecht in een leuke groep die uiteindelijk echte vrienden zouden worden. Het is ook een pluspunt dat we mogen spelen in deze mooie zaal.

Waarom de keuze voor ’t Werftje? Als oud OCMW-raadslid was de keuze voor ’t Werftje snel gemaakt. Ik spring ook af en toe eens binnen in het buurtcentrum, daar kennen de mensen mij ondertussen al. Ik speel er af en toe eens biljart. Het sociale aspect is erg belangrijk voor mij.

Ik ben bijna 4 jaar actief als speler bij ’t Werftje. Het was mijn broer die me vertelde dat de Club Brugge Foundation ging starten met trainingen wandelvoetbal. Aangezien ik altijd gevoetbald heb, stelde hij voor dat ik het eens zou proberen. Een speler van ’t Werftje nam ook deel aan die trainingen en zo ben ik dan ook naar ’t Werftje gekomen.

Wat is de drijfveer voor het spelen? Ik wou actief zijn, bewegen. Maar ook de vriendengroep die er is ontstaan en het sociaal contact achteraf zijn voor mij een belangrijke reden om te blijven komen. Ik ben ook heel blij met het engagement van Mintus en Daring Brugge, dankzij wie we in de beste omstandigheden kunnen spelen.

Zijn er zaken veranderd doorheen de jaren? In het begin was de ploeg nog in opbouw en waren er trainingen met slechts 4 spelers. In de loop der jaren zijn er veel spelers bij gekomen en ook een paar terug gestopt. Nu zijn we elke week met minstens een 10-tal spelers.

3


Bewegen doet leven!

Badmintonnen In België kent iedereen Yuhan en Lianne Tan, broer en zus die top zijn in badminton en onze ambassadeurs in deze sport. In ’t Werftje hebben we ook zo’n duo: broer en zus Magda en Charles Wittevrongel. Wekelijks staan ze op het veld voor een leuke namiddag sport.

Op 2 december herstart Didier zijn sportlessen in ’t Werftje. Op donderdagmorgen start hij om 9.30 u. met aquagym in het zwembad Jan Guilini. In de namiddag is er om 14 uur fitbal en om 15.15 u. figuurturnen in ’t Werftje zelf. Na een lange tijd te hebben stilgezeten, zullen we snel te weten komen wie de video’s heeft gevolgd tijdens de lockdown!

Verzekering

Waarom badminton? Omdat het na voetbal de tweede meest gespeelde sport is. Het is leuk, je bent in beweging en het sociale contact is ook meegenomen (want we spelen twee tegen twee).

Voor onze activiteiten kan je je laten verzekeren. Deze loopt van 1 januari t.e.m. 31 december.

Waar en hoe? We spelen elke dinsdag in sporthal Tempelhof van 16 tot 18 uur. Op donderdag spelen we van 14.30 u. tot 16.30 u. in sporthal De Polder te Dudzele.

Je kan kiezen voor: • een niet-sportieve verzekering: € 2,60 • een sportieve verzekering: € 4,40

Kostprijs? Je betaalt slechts €1,50 per gespeeld uur.

Meer info? Bel naar 050 32 60 50, mail naar ashley.vanhoorde@mintus.be of kom langs in buurtcentrum ’t Werftje.

Vacatures Clubleiders en begeleiders fietsclub In april zouden we graag terug van start gaan met onze fietsclub. Hiervoor zoeken we nog clubleiders die de routes uitstippelen en begeleiders die alles in goede banen willen leiden. Ben jij een fervent fietser en wil je hieraan meewerken? Stel je dan kandidaat bij de centrumverantwoordelijke van ’t Werftje via 050 32 60 50 of ashley.vanhoorde@mintus.be.

Hobbykok Ben jij iemand met culinair talent? We zoeken een hobbykok voor de soepenclub of een andere kookactiviteit. Ook hiervoor kun je je aanmelden via 050 32 60 50 of ashley.vanhoorde@ mintus.be. 4

Activiteiten kalender JANUARI Vrijdag 14 januari om 14 uur Nieuwjaarsreceptie met aperitief en tal van hapjes waaronder oesters, broodje beenham, scampi, lepelhapje, ... Kostprijs: 20 euro Vrijdag 28 januari om 14 uur Dag van de Gegevensbescherming: twee factor authenticatie Kostprijs: 1 euro

FEBRUARI Dinsdag 8 februari om 14 uur 80-plusnamiddag: Bingo met taart en koffie Kostprijs: 6 euro Maandag 14 februari om 14 uur Tearoomnamiddag met Valentijnsgebak Kostprijs: 4 euro

MAART In maart gaan we iets doen rond Complimentendag (dinsdag 1 maart) en willen we een facebookactie opzetten rond Wereld Downsyndroomdag (maandag 21 maart). Spring zeker eens binnen in ’t Werftje voor meer informatie.


Vier het Leven neemt ouderen mee uit

Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge. Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

5


Ditjes & datjes

… het tijdelijke kunstwerk van de triënnale werd omgevormd tot een blijvend kunstwerk? Stad Brugge besliste om het aan te kopen. Zo is onze buurt terug een stukje cultuur rijker!

Op naar een nog betere dienstverlening voor jou! Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

1. Lokalen van het BC gebruiken? De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

2. Het wassalon gebruiken?

… het speelplein op het werfplein een metamorfose onderging? Op zaterdag 23 oktober was er de plechtige opening. We wensen iedereen veel speelplezier!

De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

3. Bij ons douchen? Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

6

… de kasten in de polyvalente zaal vervangen werden door nieuwe exemplaren die nu ook plaats bieden aan de fitballen?


Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Een Pro Duo-vrijwilliger: • ordent papieren • zet het klasseersysteem op punt • helpt mensen brieven en documenten te begrijpen • gaat met hen mee naar diensten of organisaties • helpt online informatie op te zoeken

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons.

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.

OCMW Brugge vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Repair Café Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar toch wat hapert? Een trui met mottengaatjes? Weggooien? Neen toch!

Samen naar een duurzamere samenleving Vaak gooien we dingen weg die na een eenvoudige herstelling terug perfect bruikbaar zijn. Helaas weten steeds minder mensen hoe je iets makkelijk kunt herstellen. Gelukkig is er zoiets als het Repair Café, waar je het nodige materiaal én professionele hulp vindt om je spullen te herstellen en ze zo een tweede leven te geven. Een grote stap richting meer duurzaamheid: het gebruik van grondstoffen, die nodig zijn om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, net als de CO² uitstoot. In het Repair Café kijken we op een andere manier naar onze spullen en streven we samen naar een meer duurzame en groene samenleving.

Ook met de Mintus buurtcentra dragen we ons steentje bij. In 2022 organiseren we volgende Repair Cafés: • 29 januari 2022: Buurtcentrum De Balsemboom (LDC) • 19 maart 2022: Buurtcentrum Sconevelde Opgelet: het Repair Café gaat door in ‘t Couvent, Kanunnik Decoeneplein 1 te Sint-Kruis.

Het Repair Café gaat telkens door op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Tot een half uur voor het einde van een Repair Café kan je nieuwe spullen voor herstelling binnenbrengen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

• 14 mei 2022: Buurtcentrum d’ Oude Stoasie • 24 september 2022: Buurtcentrum Ter Leyen (LDC) • 19 november 2022: Buurtcentrum De Garve (LDC) 7


Buurtwerking Stubbekwartier Zondag 31 oktober 2021 vond onze jaarlijkse Halloweensneukeltocht plaats. Heks Covidia was super tevreden met de grote opkomst! En zeker met de enthousiaste kinderen die de verschillende opdrachten tot een goed einde brachten. Ze kregen elk een heksendiploma. Met 75 deelnemers konden we opnieuw rekenen op een bijzonder geslaagde en smakelijke editie. Hartelijk dank aan alle helpers en in het bijzonder aan het culinaire topteam!

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Ontwerp: digicreate.be

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Druk: Mediatopper

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Papier: 100% gerecycleerd papier