Buurtkrant Sint - Pieters jan - maa 2022

Page 1

BUURTKRANT Sint-Pieters NR 5 / JANUARI-MAART 2022

Molenwijk laat zijn gezicht(en) zien. P. 10


IN DEZE EDITIE Coverfoto (Peter Roels) Emma V. (deelneemster van 'Molenwijk in beeld') Voorwoord, cartoon en inhoudstabel Bib De Dijk Basisschool De Stempel Basisschool Sint-Leo Oranje bekent kleur Een klaptje met… de top drie van de Préféréeverkiezing Molenwijk in beeld Buurtwerk biedt aan Sint Pieters leeft Wat met de Waterplas? Geschiedenis: De verhalen uit de Meetkerkse Moeren Colofon en kruiswoordraadsel

Voorwoord Beste inwoners van Sint-Pieters, Welkom in 2022. Terwijl de wereld nog altijd worstelt met corona en de grens tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, zien we de dynamische deelgemeente Sint-Pieters alsmaar evolueren. Het masterplan ‘Sint-Pietersplas’, afgerond 10 jaar nadat het buurtwerk in samenwerking met de verantwoordelijken van ‘Aan de plas’ de aanzet gaf bij onze dienst Stedenbeleid, biedt niet alleen een dynamische toekomst voor deze site. Het geeft meteen ook toekomst aan alle gronden ten noorden van de bebouwing van onze deelgemeente. Zo zit ook hoeve De Walle en de hoeve langs de Blankenbergse Dijk 155 in het plan vervat. Dit biedt de mogelijkheid om van deze 67 hectare grond de noordelijke trekpleister te maken voor zachte recreatie: wandelen, fietsen en uiteraard watersport, maar straks dus ook legaal zwemmen. Het wordt de ontmoetingsplek bij uitstek voor Sint-Pieters. Ook de schoolgemeenschap Sint-Leo begint aan de vernieuwingsfase van haar schoolgebouwen in Sint-Pieters en recht tegenover De Dijk wordt het straks nog aangenamer vertoeven. Tevens starten de bouwwerkzaamheden rond het eco-sociaal deelhuis De Pastorie op. In een eerste fase gebeurt de installatie van een gemeenschapskeuken in De Dijk, waardoor ‘Sint-Pieters Deelt’ nog wat meer armslag krijgt. We investeren verder ook nog in het sociaal weefsel. Er was de eerste uitreiking van ‘préférée van het jaar’, een heus feest voor al wie zich onvoorwaardelijk inzet voor de medeburger. En 2021 sloten we op Sint-Pieters feestelijk af met, na een jaartje pauze, een massaal bijgewoonde kerstmarkt. Met veel plezier zien we dat heel wat organisaties hiervoor de handen in elkaar hebben geslagen. Nogmaals, welkom in 2022 iedereen. We wensen jullie allen veel geluk en een voortreffelijke gezondheid toe!

Dirk De fauw Burgemeester

10 Fototentoonstelling 'Molenwijk in Beeld'

12-13 Wat met de Waterplas? 2

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus


BIBLIOTHEEK DE DIJK

Boeken uit alle hoeken! Ken je “Bib aan huis” al?

Familievertelling ‘Stefaan de Pelikaan’ Op vrijdag 4 maart brengt Rein De Vos de muzikale familievertelling ‘Stefaan de Pelikaan’. Stefaan komt uit Australië. Hij is een weespelikaan en hij heeft één lamme vleugel. Bovendien is hij erg eigenzinnig en heeft hij een opmerkelijk gevoel voor humor. Samen brengen Rein en Stefaan een grappig, interactief en muzikaal verhaal over hun avontuur. Een hilarisch muzikaal poppenspelverhaal! • Vrijdag 4 maart van 14 uur tot 14.45 uur • Voor kinderen van 3 tot 10 jaar en hun ouders. • Deelname is gratis • Inschrijven aan de balie van de bibliotheek, telefonisch of via e-mail

Elke Bruggeling die op een of andere manier aan huis gebonden is en zich dus niet zelf naar de bibliotheek kan verplaatsen, kan een beroep doen op ‘Bib aan huis’. Een bibliotheekmedewerker bezorgt dan bib-materialen bij jou thuis en brengt ze voor jou ook terug naar de bibliotheek. Je kan specifieke titels van boeken, cd’s of films opgeven, of je laat de bibliotheekmedewerker zelf kiezen uit jouw favoriete genres. De dienst is gratis. Je moet wel lid zijn van de Openbare Bibliotheek Brugge. Meer info vind je op brugge.bibliotheek.be/ bibliotheek-aan-huis. Je kan ook mailen naar bibaanhuis@brugge.be.

Meer info op brugge.bibliotheek.be/agenda

Samenleesgroep Samen met Buurtwerk Sint-Pieters en Vormingplus organiseert de bibliotheek een laagdrempelige Samenleesgroep. Tijdens de sessie leest een vrijwilliger een kortverhaal voor. Daarna wordt er bij een kopje koffie of thee over gesproken. In bibliotheek De Dijk komt de SamenLeesgroep telkens bijeen op donderdag van 14 tot 16 uur. De exacte data vind je op brugge.bibliotheek.be/samenleesgroep

Jeugdboekenfeest 20 maart

Op zondag 20 maart vindt het Jeugdboekenfeest plaats. Het is een feesteditie, want het Jeugdboekenfeest bestaat 20 jaar! Maak je klaar voor een dag vol lees-, kijk-, knutsel- en luisterplezier rond het centrale thema ‘Helden & Schurken’. Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats op verschillende locaties in Brugge.

Bibliotheek De Dijk Blankenbergse steenweg 221, 8000 Sint-Pieters

• Het programma en de praktische info vind je vanaf half januari op brugge.bibliotheek.be/ jeugdboekenfeest. • Inschrijven kan vanaf maandag 7 maart om 14 uur.

t 050 44 66 86 | dedijk.bibliotheek@brugge.be di,wo: 14u-18u, vr: 15u-19u, za: 9u30-12u

3


Innovatieve basisschool De STEMpel Halloween sponsorloop Op vrijdag 29 oktober, net voor de herfstvakantie, werd een sponsorloop georganiseerd. De kinderen van de lagere klassen liepen een parcours door het gebouw en in de speel-leertuin. Onderweg moesten ze onder netten kruipen, over obstakels springen, op boomstammen klauteren …

Brede school (naschoolse activiteiten) Naast ons innovatief pedagogisch project zetten we ook in op samenwerkingen met andere organisaties, die naschoolse activiteiten of vakantieopvang organiseren. Zo voorzien we i.s.m. Sport Vlaanderen sportsnacks op bepaalde dagen tijdens schoolweken, telkens van 16.30 tot 17.30 uur. De lessenreeksen kosten 2 euro per les en laten kleuters en lagere schoolkinderen kennismaken met verschillende sportieve activiteiten: multimove, Zumba, balsporten … Daarnaast is er op vrijdag na school Beeldatelier voor kinderen van de Academie Brugge. Kinderen gaan er aan de slag met kleur, lijn, vorm, materialen en hun eigen creativiteit en fantasie. Ze leren zichzelf beeldend uitdrukken in een eigen beeldtaal. Ook ontmoeten ze kunstenaars, technieken en diverse beeldende elementen. Op een speelse manier leren ze kijken naar en genieten van kunst. Meer info op www.academiebruggedko.be Binnenkort organiseren we tijdens de korte vakanties (krokus, Pasen, herfst) nieuwe budgetvriendelijke kampjes via tsjaka.be. Zowel kleuters als kinderen van de lagere school kunnen er voor € 79 genieten van een creatieve of sportieve week binnen thema’s zoals ‘lettercircus’, ‘knutselpret’, ‘ruimtereis’, ‘ridders en prinsessen’ … Ook Davos organiseert tijdens de paas- en zomervakantie budgetvriendelijke sport- en/of STEMkampen (onder begeleiding van onze eigen leerkrachten) voor kleuters en lagere schoolkinderen. Inschrijven kan via www.davosinc.be. 4

Het was een zeer gevarieerde en uitdagende run! Voor de kleuters werd een aangepast parcours voorzien. Er werd ruim 1.300 euro ingezameld ten voordele van de verdere uitbouw van de speelplaatsen. We zijn supertrots op onze leerlingen! Ook zijn we heel blij met de steun van sponsors Delhaize, Sportoase Duinenwater, Lago Olympia Brugge, Fruitbedrijf Meire, Tropicana en Movingkids Bewegingsplezier. Met deze centjes investeren we binnenkort in een pannaveld en een stretchtent van 8,5m x 10m zodat we ook tijdens regenweer buiten kunnen zitten.

Tot slot hebben we onze eigen Coderdojo. In het leercentrum worden gratis programmeerlessen georganiseerd voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Elke 2de zaterdag van de maand van 9.30 tot 12 uur. De plaatsen zijn beperkt en inschrijven is verplicht via www.coderdojobelgium.be.

Voor volwassenen voorziet Shammi Siali yogalessen op maandag- en dinsdagavond. Meer info via http://shammi.buurtwijzer.be. De naschoolse activiteiten die in De STEMpel aangeboden worden, zijn uiteraard toegankelijk voor de kinderen uit de eigen school, maar ook voor kinderen uit de buurt die ingeschreven zijn in een andere school.

Zelf eens komen kijken hoe we ons onderwijs organiseren? U bent steeds welkom voor een rondleiding op afspraak via een mailtje naar directie@brugge-destempel.be of via telefoon 050 32 89 50 of 0473 84 69 58 (directie Cindy Cottenjé). Meer info op onze website:

www.innnovatiefonderwijs.be


Basisschool Sint-Leo Lezen wordt een heus feest in Sint-Leo Sint-Pieters Bij de start van de vakantie begonnen de werken in enkele klassen. Er werd duchtig getimmerd, geschilderd, verbouwd en ingericht. Zo werd er onder andere een mezzanine gemaakt. De kinderen van het eerste leerjaar kunnen nu met hun hoofd in de boeken en in de wolken lezen. Knus onder een dekentje, languit op het parket, samen met een vriendje … Zo is het eerste lezen zeker een feest. “Zoals veel scholen zetten ook wij sterk in op lezen”, vertelt Tom Vuylsteke, die samen met Tina Van Oost het directieteam in Sint-Leo Sint-Pieters vormt.

“Al van bij onze kleinste kleuters staan boeken centraal. Zo verloopt de woordwerving snel en komen we in de derde kleuterklas met de ondersteuning van gebaren tot het vlot herkennen van letters.” Tina beaamt dat dit het lezen zeker bevordert. “We professionaliseerden ons verder en plukken nu al de vruchten van ons leesbeleid op school. Door verschillende investeringen te doen, konden we dit verder stimuleren. Zo wordt ook dit verhoog ingezet om boeken nog meer in de kijker te kunnen zetten. Dat was onder andere mogelijk dankzij de steun van Cera. Voor de kinderen zelf telt vooral de gezelligheid van rustig met de neus tussen de boeken te zitten.”

De Gouden Leeuw wordt uitgereikt Op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart worden de prijzen voor de leukste acts uitgereikt. Heuse sterren komen immers optreden in CC De Dijk! Elke klas zal er het beste van zichzelf geven en dansen, acteren en zingen op gekende filmmuziek. Dit evenement stond al gepland in 2020 maar helaas gooide het coronavirus toen roet in het eten. De gouden prijzen worden nu opgeblonken en zullen, daar gaan we van uit, in maart uitgedeeld worden. Jij komt toch ook naar deze sterren kijken? Meer informatie over de beschikbare plaatsen en de programmatie volgt.

Interesse in onze school? De speelplaats, een ruimte van rust en ontspanning Onze tuin in de vestiging van de Wilgenstraat en Palingstraat… We zijn er zo trots op! De tuin biedt heel wat kansen tot ontdekken, overwinnen, fantasierijk spelen en leren. “Kinderen genieten hier ten volle en deze groene plek biedt zoveel groeikansen” vertelt Anniek ons. De juf van de derde kleuterklas kan je namelijk een echte buitenjuf noemen. “Zodra de kans zich voordoet, wordt het een echte beleefles buiten. De seizoenen, de dieren, heerlijke appelbeignets maken van onze eigen appeltjes, het kan er allemaal.”

Daar droomt men wat verderop in Sint-Pieters ook al van. In de vestiging aan de Potentestraat en Oostendse Steenweg ging de befaamde ‘muur’ al tegen de vlakte en worden nu verder plannen gemaakt om ook deze ruime speelplaats om te toveren tot een plek waar ontdekken en spelen nog centraler staan. “Er is nu al een buitenklas en ook de binnentuin van de kleutertjes is volledig groen, maar we kijken uit naar het avontuurlijker worden van de grote speelvlakte”, vertelt ook juf Lieselot. “Misschien komen jullie dit wel bewonderen op een van onze kennismakingsmomenten?”

Neem contact op met directie op 0495/144091 (juf Lies) of 0497/132720 (juf Tina) voor een persoonlijke rondleiding.

s Bekijk on or o v je p film rd eu ag! de opend

5


Oranje bekent kleur We zetten het team Focus Molenwijk, onderdeel van vzw Oranje, graag in de kijker. Want wat gebeurt er eigenlijk precies in hun uitvalsbasis in de Marreytstraat? Ze vertellen het zelf. Dag Caroline, kan jij jou even voorstellen? “Ik ben Caroline, ik woon hier sinds 2016 als een van de eerste bewoners. Ik heb sinds een jaar een hondje, San, die veel voor mij betekent. Ik volg tekenles en speel zeer graag piano.”

Kan jij vertellen hoe je bij ons terecht kwam en waarom?

Onze cliënten, mensen met een fysieke beperking, wonen hier zelfstandig in hun eigen appartement. Ze hebben een smartphone met daarop specifieke software waarmee ze ons kunnen oproepen als ze hulp nodig hebben. Zeven dagen op zeven, dag en nacht. Van zodra wij een melding binnenkrijgen, krijgt onze bewoner een wachttijd die aangeeft wanneer wij kunnen langskomen. En dat is uiteraard zo snel mogelijk. In geval van nood gaat de noodoproep voor alles en zijn wij binnen enkele minuten ter plaatse. We laten Caroline aan het woord, een van de eerste bewoners.

6

“Mijn eerste kennismaking met Focus was zo’n 15 jaar geleden. Ik kreeg toen de diagnose van een spierziekte. Op dat moment bestond er enkel een Focus project in Sint-Kruis, maar jammer genoeg was er toen geen appartement vrij. Ik had toen nog een partner en mijn dochter woonde nog thuis. Met hun hulp is het me gelukt om zelfstandig te blijven wonen. Toen ik enkele jaren geleden alleen kwam te staan en mijn dochter uit huis ging, werd het voor mij moeilijker… Gelukkig nam de coördinator van Focus spontaan contact met mij op, met de vraag of ik interesse had in het project dat op Sint-Pieters zou komen. Ik was opgelucht en bevestigde dat ik zeker kandidaat was. Toeval wil dat ik enkele maanden later een zware val maakte en in het ziekenhuis belandde. De sociale dienst van het ziekenhuis nam contact op met Focus en zo mocht ik, na een weekje langer in het ziekenhuis terwijl alles werd geregeld, als eerste bewoner naar Focus Sint-Pieters komen.”

Kan jij, aan iemand die ons niet kent, uitleggen wat Focus doet? “De medewerkers van Focus zijn dag en nacht oproepbaar, wat een enorm gevoel van veiligheid geeft. De hulp die ik vraag, zijn in mijn geval kleine, dagdagelijkse taken. Ik roep bijvoorbeeld iemand op om mij uit bed te helpen, mijn eten klaar te zetten, een vaatwas te legen of te vullen, mij te helpen verplaatsen naar de zetel of mijn rolstoel op te laden. Maar ook in geval van nood, als ik bijvoorbeeld gevallen ben of moeite heb met ademhalen. Wat Focus niet doet, is poetsen, eten maken, boodschappen doen … Dat moet je extern regelen. Bij mij komt bijvoorbeeld Mintus poetsen en ik bestel mijn maaltijden via Home Cuisine. Voor grote boodschappen kan ik rekenen op de hulp van mijn dochter.”

Kan je bij ons ook terecht voor een babbeltje of om eens je zorgen te delen? “Bij de vaste ADL-assistenten kan ik dat zeker, ik noem dat dan eens goed zagen! Bij stagiairs of vervangers vind ik dat heel wat moeilijker. Het is niet evident om persoonlijke zaken te vertellen tegen iemand die mij niet kent en omgekeerd.”

Ben je hier content? Woon je hier graag? “Ik woon hier heel graag, absoluut. Alleen stoot ik vaak op problemen als ik boodschappen moet doen bij slecht weer. Ik heb ook een visuele beperking en het openbaar vervoer is voor mij niet evident. Dan mis ik vrijwilligers in de buurt. Dat zou voor mij echt een meerwaarde betekenen. Ik wil niet altijd een beroep doen op mijn dochter, ze komt tenslotte van Veldegem. Als er stagiairs zijn in Focus, kunnen zij dat eens doen, maar telkens aan iemand anders je code moeten geven of centjes meegeven is toch steeds weer een grote drempel waar ik over moet.”

Tot slot Caroline, wat betekent Focus voor jou? “De medewerkers hier in Focus nemen echt veel uit mijn handen. Het zijn misschien op het eerste zicht kleine zaken, maar ze maken voor mij een wereld van verschil. Als je al die kleine werkjes samentelt, dan is dat voor mij een grote last die wegvalt. Het geeft mij rust en ook meer tijd voor mezelf.”


Tijdsbestedings Sint-Pieters Begin dit jaar kregen we de tijd en de ruimte om samen met een van onze coördinatoren, Jore, een tijdsbestedingsproject op te starten. We proberen hiermee wat ruimer te kijken dan onze gebouwen in Molenwijk. We zoeken aansluiting op bestaande initiatieven en buurtprojecten waar we een meerwaarde kunnen betekenen.

Voor de creatievelingen organiseren wij samen met enkele enthousiaste vrijwilligsters iedere donderdagochtend een activiteit die wij zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk maken. Zo was er al een workshop boetseren, maakten we sleutelhangers en plantenhangers in macramé en maken we regelmatig leuke kaartjes (altijd te koop bij ons ten voordele van vzw Oranje).

Zo gingen onze cliënten aan de slag op ‘t speelveld aan de Sint-Pietersplas waar we mee de moestuin vorm gaven. In de Molenwijk staken we de handen uit de mouwen en schilderden we de muur van het buurtproject De zwiermeulen. Of we houden de buurt proper door op stap te gaan met de mooimakers.

Daarnaast zoeken we nog steeds naar matches in de buurt. Ben je een lokale handelaar en zie je een samenwerking met ons wel zitten? Laat het ons zeker weten!

Vragen staat vrij, we horen het graag! Heb je vragen over Focus Molenwijk of Tijdsbesteding? Je kan ons bereiken via molenwijk@oranje.be of op het nummer 0492/463286. Algemene informatie vind je op www.oranje.be. Je kan ons ook volgen via Facebook onder ‘Tijdsbesteding Sint-Pieters//Vzw Oranje’.

We kregen ook een lokaaltje ter beschikking in De Pastorie waar we ons materiaal kunnen plaatsen en bij regen of koud weer binnen kunnen werken. Op die manier hebben we een goed en regelmatig contact met buurtcentrum De Dijk. 7


EEN KLAPTJE MET… DOOR JOKE RAU

Alle goede dingen bestaan uit drie, een babbel met de winnende préférées van Sint-Pieters

Wie in de bres springt voor anderen, gelijkgezinden op sleeptouw neemt of opvalt door een grenzeloze inzet voor de medemens kon meedingen naar de eer van de vurigste vrijwilliger van Sint-Pieters.

1

Dertig bewoners namen deel aan de ‘préférée wedstrijd’, waaruit er tien geselecteerd werden. September 2021 was de maand van een verwoede verkiezingsstrijd. De kandidaten lanceerden hun kwaliteiten met een heuse campagne op Facebook en gebruikten alle mogelijke kanalen om zichzelf te promoten. En dan werd er gestemd, online of gezellig ouderwets met een invulstrookje voor de brievenbus van De Dijk. Inge Rappe, Danny Vandepitte en Rita Van Handenhoven (de uiteindelijke laureate) vormden de top drie. Op 22 november 2021 waren ze te gast in het stadhuis van Brugge.

Rita Van Handenhoven van 'Sint-Pieters Eet' Waarvoor ben je genomineerd? Voor het project ‘Sint-Pieters Eet’. We zijn ongeveer vijf jaar geleden gestart. Met een groep vrijwilligers maakten we met voedseloverschotten een volledige maaltijd tegen een vrije bijdrage. We kookten en zaten nadien met de klanten aan tafel. Door corona hebben we de formule moeten aanpassen. De maaltijden zijn nu takeaways geworden, die je vooraf moet bestellen. Voor drie euro krijg je een halve liter soep, een warme maaltijd en een dessert. Zo’n dertig mensen maken gebruik van dit aanbod. Er zijn vijf tot acht koks aanwezig, onder wie ook mijn zus, die speciaal uit Antwerpen komt. Op woensdagochtend haal ik de groenten op in Delhaize of Carrefour Express aan de Oostendse Steenweg. Het is altijd een beetje een verrassing. Het menu wordt dan pas uitgedacht en veel verdwijnt in de diepvries voor een volgende maaltijd. In 2020 hebben we een oudejaarsmenu samengesteld, waarvan er binnen de week vijftig verkocht waren. In het kader van de Warmste Week tussen 18 en 24 december bieden we erwtensoep, tomatensoep en confituur aan op de kerstmarkt van Sint-Pieters.

Zijn er nog activiteiten die ik mag toevoegen aan jouw vrijwilligerslijstje? Ik ben ook een vaste vrijwilliger bij het bloemschikken, elke derde woensdag van de maand. En ik help met Aroma, elke vierde woensdag van de maand in het buurtcentrum. Aroma is een kookatelier met vreemde culturen. Tot slot sta ik ook in voor de bar in de toneelzaal van De Dijk.

8


2

3

Danny Vandepitte van de volkstuinen in de Rustenburgwijk

Inge Rappe van de Gezinsbond

Waarvoor ben je genomineerd?

Vooral voor mijn vrijwilligerswerk bij de Gezinsbond. Ik ben er voorzitter, zorg voor de kinderoppas en organiseer kinderactiviteiten. Veel van die initiatieven gebeuren in samenwerking met het Buurtcentrum De Dijk. Verder ben ik ook een vaste medewerker van de Kids Club in het Jeugdhuis van de Bewonerswerking VZW ’t Meulentje in het Tempelhof. We organiseren er activiteiten, zoals crea of zumba, voor kinderen van drie tot tien jaar. Zo organiseerde ik bijvoorbeeld een Halloweentocht georganiseerd op 31 oktober.

Voor het initiatief van de negen volkstuintjes aan de Wijnenburgstraat. Dit project had, letterlijk, heel wat voeten in de aarde om uit te groeien tot wat het nu is: negen maal 50 m² grond om kolen, sla, tomaten of bonen te kweken, een serre op te zetten of een paar kippen te laten rondscharrelen. We hebben geluk dat deze kleine, groene oases van rust er zijn. Het hele stuk grond wordt door de stad gehuurd van een particulier. In het begin was er veel controverse bij de omwonenden. De toegang tot het stuk liep over een private weg met garages en daar knelde het schoentje. De buurtbewoners waren toen ook niet goed geïnformeerd. Bij de aanleg van de tuinen mocht zelfs de tractor van de Groendienst niet meer door. Ik heb toen zelf hardnekkig en eigenhandig verder gewerkt. Met spades, harken, hakken en schoffels heb ik de grond geëffend en klaargemaakt. Het materiaal, de aanhangwagen en het depot voor het groenafval kwamen van de Groendienst. Uiteindelijk is er een consensus gekomen: de tuiniers kunnen nu tot bij hun grond te voet of met de fiets, niet met de wagen. Ook corona heeft de opstart van het project natuurlijk belemmerd. Nu nog ben ik dagelijks bezig met de Rustenburgwijktuinen. Rond de stukken grond is er nog werk genoeg: de composthoop moet leeg of de fruitbomen moeten gesnoeid. Verder hou ik alles een beetje in orde. Ik werk niet in de tuin van iemand anders, tenzij ze me dat vragen. Het gebeurt dat ik de planten water geef als mensen met vakantie zijn. Wat oorspronkelijk niet interessant leek, kent nu wel een enorm succes. De vraag naar een lapje grond blijft stijgen. Ook de volkstuintjes van Duivenkeet en de Molenwijk zijn onvoldoende voor de stijgende belangstelling. Ik blijf op zoek naar grond en misschien lukt het om in de plaats van het zuiveringsstation in de Vaartstraat nog een stuk grond beschikbaar te maken.

Waarvoor ben je genomineerd?

Ook mijn medewerking aan de Babybabbels behoort tot het vrijwilligerswerk. Kinderen tot en met zes jaar komen met hun ouders langs in De Dijk voor een activiteit op woensdagmiddag, telkens van 14 tot 16 uur. Ook de speel-o-bus staat er voor het ontlenen van speelgoed. Voor dit initiatief werken De Gezinsbond, Het Huis van het kind en Buurtwerk Sint-Pieters samen. Door mijn opleiding als kinderverzorgster hou ik ervan om te werken met kinderen. Ondertussen heb ik een aantal vaardigheden goed onder de knie zoals grime schminken, tattoos aanbrengen, ballonnen plooien of gekke kapsels maken voor het Gekke kapsalon van de Gezinsbond.

Zijn er nog activiteiten die ik mag toevoegen aan het vrijwilligerslijstje? Ik neem deel aan de hondenwandeling Bark for Life van Levensloop, de Stichting tegen kanker. Dat is een gesponsorde hondenwandeling van maximaal 10 kilometer doorheen het Tempelhof en de Sint-Pietersplas. Dan is er nog Cosy dogs, een initiatief samen met mijn vriend. Met onze drie honden brengen we gezelligheid en vrolijkheid naar de woonzorgcentra. Ons laatste bezoek was aan De Vliedberg.

Wie gestemd heeft voor een van deze kandidaten, had ergens toch wel de plattegrond van een ideale planeet in gedachten. Een wereld die we alleen onze kinderen en kleinkinderen kunnen toewensen. Waar ze in volkstuinen slakkenhuisjes kunnen verzamelen, de gevallen insecten uit watertonnen vissen of paardenbloemen plukken voor een vaasje. Waar ze onbespoten tomaatjes en boontjes kunnen oogsten bij Danny en daar een fantastische consommé mee maken bij Rita. Waar ze de balletjes uit de soep met veel plezier delen, want er zijn er genoeg voor iedereen. En waar ze na het eten kunnen soezen bij dommelmama Inge die zegt dat we ook met acht onder een warm dekentje kunnen. Tekst : Joke Rau 9


Fototentoonstelling 'Molenwijk in beeld' Na tal van huisbezoeken en gesprekken met wijkbewoners is stap voor stap het sociaalartistiek fotoproject ‘Molenwijk in Beeld’ gegroeid. Drie fotografen engageerden zich voor het project: Peter Roels en Kristof Maenhout, beiden woonachtig te Sint-Pieters, en Femke den Hollander, tevens een Brugse fotografe.

Begin dit jaar belden kwartiermakers Sara en Filip aan bij heel wat buurtbewoners in de Sint-Pietersmolenwijk. Via een babbel wilden zij graag de mensen “achter de voorgevels” leren kennen. Dit buurtinitiatief vertrok vanuit het idee dat ieder individu bijzondere talenten heeft, net zoals ieder mens ook een kwetsbaarheid met zich meedraagt.

De fotografen bezochten 45 bewoners uit de Molenwijk en portretteerden elk van hen. Deze 45 portretten zijn een weerspiegeling van de diversiteit binnen de wijk. Bij elke bewoner werd een uitspraak geplaatst die hem of haar typeert. Quotes die pijn, trots, verdriet, kracht en hoop uitspreken. Op 4 september was er de opening van de fototentoonstelling voor de inwoners van de Molenwijk.

Het werd een feestelijk gebeuren met veel volk en vele blije en trotse gezichten van wijkbewoners. Ze konden smullen van een kleurrijk dessertbuffet dankzij tal van vrijwilligers die een lekker gebak bereidden. De fototentoonstelling is de komende maanden nog door iedereen te bezichtigen op de speelweide naast de straat ‘Gentele’ in de Sint-Pietersmolenwijk (recht tegenover de Sint-Pietersplas). Een bezoekje meer dan waard! ‘Molenwijk in Beeld’ is een samenwerking van Covias, Groep Brugge en Mintus. Het project was mogelijk dankzij de steun van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Als ik nu als 73-jarige terugkijk op mijn leven, dan ben ik trots dat ik eindelijk mezelf ben geworden.

Net voor het overlijden van mijn vrouw kreeg ik van haar het allermooiste compliment van mijn leven. Ze zei me 'Jij bent het mooiste en beste wat ik heb meegemaakt.'

Dirk Laureyns

Jozef Maertens en Maddy Demol

“In het begin wist ik niet goed wat ik van dit project moest denken”, vertelt buurtbewoner Dirk Laureyns. “Gaandeweg besefte ik dat het echt een positieve stimulans was voor de wijk. De open babbel die ik had met kwartiermaakster Sara heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk heb toegezegd om mee te werken aan het fotoproject. Doordat mijn vrouw nog niet zo lang geleden is overleden, heb ik gekozen voor een foto met mijn zoon, schoondochter en kleinzoon omdat ik veel aan hen heb.

“Ik woon al 35 jaar in de Molenwijk. Ik ben een van de eerste bewoners die in de appartementen in de Papenweg is komen wonen”, zegt Jozef Maertens trots. “Voor mij was het de eerste keer in mijn leven dat ik door een beroepsfotograaf werd gefotografeerd. De foto is genomen aan de Sint-Pietersplas, een plaats die voor mij veel betekent.”

Ik vond het project een heel mooi initiatief omdat de fotoportretten buurtbewoners heeft samengebracht en omdat de fototentoonstelling voor iedereen toegankelijk is. Ik zag al geregeld fietsers en wandelaars van buiten de wijk stoppen om een kijkje te nemen op de fototentoonstelling.”

10

“Tot mijn verrassing was het openingsfeest van de tentoonstelling een groot succes”, vult wijkbewoonster Maddy Demol aan. “Ik heb met verschillende bewoners gebabbeld die ik enkel ken van zien en die ook blij waren met het wijkproject.” “Hopelijk is hiermee een zaadje geplant dat ervoor kan zorgen dat er meer contacten groeien tussen wijkbewoners”, sluiten Maddy en Jozef eensgezind af.


Buurtwerk biedt aan Goed en evenwichtig eten is belangrijk, gezellig tafelen ook! Maaltijden via Vereniging Ruddersstove

Maaltijden via Sint Pieters Eet

ELKE MAANDAGMIDDAG EN DINSDAGMIDDAG OM 12 UUR.

Op woensdag (De Dijk) en donderdag (Den Heerd) wordt er door de gastvrouwen en de vrijwilligers gekookt met voedseloverschotten. Hierdoor weet je vooraf nooit wat er op het menu staat. Je krijgt ofwel soep en een hoofdgerecht ofwel een hoofdgerecht en een dessert.

Op maandag en dinsdag kan je genieten van soep, een hoofd- en nagerecht en een drankje. Indien nodig kan je met een doktersattest een dieetmaaltijd krijgen. De kostprijs van een maaltijd bedraagt vanaf 2022 voor Bruggelingen €8. We hanteren ook een sociaal tarief van €5 voor Bruggelingen met een lager inkomen (in dat geval komt een maatschappelijk werker bij je langs voor een sociaal en financieel onderzoek). Voor personen die mobiliteitsproblemen ervaren, kunnen we vervoer organiseren. Op woensdag 9 februari om 14u30 komt een medewerker van Vereniging Ruddersstove een infosessie geven over gezonde voeding en over hun maaltijdaanbod. Waar? In buurtcenturm Den Heerd

Op vrijdag is er soepcafé in beide buurtcentra. Elke vrijdag maken we verse soep. De soep wordt geserveerd met brood. Vooraf inschrijven.

Vereniging Ruddersstove MA

BC Den Heerd

DI

BC Den Heerd

Sint-Pieters Eet maaltijd

WOE

BC De Dijk

DO

BC Den Heerd

VR

Sint-Pieters Eet soepcafé

BC Den Heerd, BC De Dijk

Vast programma Maandag 9u

Zindering

wekelijks in Den heerd

10u

Step

wekelijks in De Dijk

10u

Digitaal vragenuurtje

wekelijks in Den Heerd

10u

Franse conversatie

wekelijks in Den Heerd

13u30

Koffieklets met breiwerk, handwerk,…

wekelijks in De Dijk

14u

Wekelijks een andere activiteit: bingo, kwis, volksspelen, …

wekelijks, info Den Heerd

10u - 13u

Sint Pieters eet

wekelijks in De Dijk

14u

Smoefelnamiddag iedere 1ste woe

maandelijks in Den Heerd

13u30

Wandelen op verplaatsing

info Den Heerd | in Den Heerd

13u30

Kaartnamiddag

wekelijks in De Dijk

9u15

Yoga

wekelijks in De Dijk

10u

Taiji

wekelijks in Tempelhof

12u

Sint Pieters eet

wekelijks in Den Heerd

13u30

Teken - en schilderclub

wekelijks in De Dijk

14u

hobbynamiddag

wekelijks in Den Heerd

10u

Start to wandel

wekelijks in Den Heerd

12u

Soepcafé ST P eet

wekelijks in Den Heerd - De Dijk

14u

Kaartnamiddag

wekelijks in Den Heerd

13u30

Koffieklets met breiwerk, handwerk,…

wekelijks in De Dijk

17-19u

Badmintonclub Senna

wekelijks in Tempelhof

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

11


Wat met de Waterplas? Enkele jaren geleden kregen de landbouwgronden ten noorden en ten oosten van de waterplas een recreatiebestemming om hier extra recreatief groen en verblijfsrecreatie op stedelijk niveau mogelijk te maken. Om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, besliste de stad om voor het volledige recreatiegebied (ca. 67 ha) een masterplan op te maken. Met dit masterplan wil de stad onderzoeken op welke manier dit gebied verder kan uitgroeien tot een stedelijke groenpool voor watersport, openluchtrecreatie en verblijfsrecreatie.

Aan de zuidkant van de plas wordt een publieke zwemzone voorzien. Om zo weinig mogelijk wateroppervlak in te nemen wordt hiervoor een groot deel van de bestaande oever afgegraven en geherprofileerd tot een zachtglooiende strand- en zwemzone. Publiek zwemmen in de Sint- Pietersplas zal enkel toegestaan zijn onder toezicht, binnen de contouren van een vlonder. Om op korte termijn te kunnen starten, wordt aan de overzijde van de Sint-Pietersmolenstraat een tijdelijke parking ingericht die zal zorgen voor de nodige parkeerplaatsen voor het openluchtzwemmen.

Het resultaat is een toekomstbeeld met een evenwicht tussen sport, recreatie en natuur op en rond de Sint-Pietersplas. De belangrijkste elementen zijn:

Bij aanvang werden 6 uitgangspunten geformuleerd die mee de basis vormen voor het uiteindelijke masterplan: 1. Gezonde balans tussen sport, recreatie en natuur 2. Meervoudig ruimtegebruik 3. Een klimaatbestendig recreatiegebied 4. Gezonde en inclusieve leefomgeving 5. Herkenbare beeldkwaliteit en identiteit 6. Bereikbaar én verbonden

12

De Blankenbergse Dijk deelt het gebied op in een linker- en rechterhartkamer en functioneert als zachte drager van het recreatiegebied. Op lange termijn verdwijnen de parkeerplaatsen op de Blankenbergse Dijk. Deze worden mee opgenomen in de parkeerruimte die wordt ingericht in de rechterhartkamer (zie verder). De vrijgekomen ruimte wordt benut om de Blankenbergse Dijk in ere te herstellen. De Blankenbergse Dijk wordt verder uitgebouwd als landschappelijke fietsas. In de linkerhartkamer werd een evenwicht gevonden tussen de verdere kwalitatieve ontwikkeling van de (watersport) activiteiten van vzw Aan de Plas en de aanwezige natuurwaarden op en rond de plas.

Op de hoek met de Sint-Pietersmolenstraat wordt een nieuw entreepaviljoen gebouwd. Dit paviljoen markeert de publieke toegang tot de Sint-Pietersplas en de publieke zwemzone. Het is een herkenningspunt in de omgeving van de plas. Het ligt op de wandelroute tussen de parking en de zone voor openluchtzwemmen. Om verstoring van de aanwezige broedzones en toekomstige oeverzwaluwwand (verplaatsing naar de noordzijde van de plas) te vermijden, wordt de wandelroute op die locatie in noordelijke richting opgeschoven tot boven de aanwezige boomgaard, waardoor ook een verbinding naar het gebied met de noordelijke weilanden wordt gemaakt. In de rechterhartkamer wordt ruimte voorzien voor een aantal niet-watergebonden sportieve activiteiten: 5 multifunctionele sportvelden en een bikepark, samen met een nieuw multifunctioneel sportgebouw. Er wordt ook ruimte voorzien voor verblijfsrecreatie, nl. een camping en een kampeerautoterrein.


Nieuwe faciliteiten (o.a. kleedruimtes, douches, toiletten, een cafetaria, opslag- en multifunctionele ruimtes, tribunes, fietsenstallingen, enz) in de rechterhartkamer worden maximaal gecentraliseerd in een nieuw multifunctioneel sportgebouw en gelinkt aan de publieke ruimtestructuur. De camping wordt gezien als een groen kampeerterrein met natuurlijke staanplaatsen, minimale verharding, en een landschappelijke ‘look and feel’. Langdurige of permanente verblijfsaccommodaties of vakantiewoningen zijn niet toegelaten. Parkeermogelijkheid voor de camping wordt opgevangen binnen de contouren van het kampeerterrein. Het noorden van het projectgebied vormt een bufferzone ten opzichte van de mogelijke toekomstige noordelijke ontwikkelingen (visueel, functioneel en geluidsmatig). De bufferzone bestaat uit een mozaïek van diverse natuurbeelden en functies. Enerzijds meer gesloten en bosrijke gebieden waarin bv. het geboortebos, paintball, hondenlosloopweide en een hondenzwemzone worden voorzien, maar anderzijds ook meer open zones waar natte graslanden en boomgaarden het beeld bepalen. De bufferzone is daarnaast ook een potentiële drager van belangrijke fiets- en wandelverbindingen die de Sint- Pietersplas sterker connecteren met zijn omgeving. Parking voor de recreatieve functies op en rond de Sint- Pietersplas wordt voorzien in de rechterhartkamer. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een permanent gedeelte (ca. 150pp) en een overloopparking (ca. 150pp) die enkel op piekmomenten wordt gebruikt (bijv. landschappelijke boomgaard of grasland). De ontsluiting van de parking verloopt via de Sint-Pietersmolenstraat en wordt voorzien van een ontdubbelde in- en uitrit om gevaarlijke conflictsituaties met fietsers te voorkomen. Op termijn kunnen de huidige parkeerplaatsen langs de Blankenbergse Dijk dan verdwijnen.

En nu? Het masterplan schetst de contouren van een duidelijke ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor het gebied rond de Sint-Pietersplas. Het is een toetssteen bij aanvragen van omgevingsvergunningen en dient als leidraad voor de verdere ontwikkeling van dit gebied. De stad gaat in elk geval al aan de slag om de zwemzone te realiseren.

Wat denkt de buurt over de plannen ?

Patrick Demuynck (63) “Ik kom hier elke donderdagavond zwemmen in clubverband met de Brugse IJsberen. Dan hebben we gans de plas voor ons, dat is altijd een heel leuke ervaring. Rond deze plannen is het afwachten wat het wordt. Er zijn heel wat positieve elementen, maar hopelijk komen er geen ‘Blaarmeersentoestanden’ en blijft het respect voor natuur en omgeving. Een ander groot vraagstuk lijkt me de mobiliteit, want straks komt ook die nieuwe woonwijk eraan.” Caroline Uyttendaele (uitbaatster domein Aan de plas) “Tien jaar geleden klopten we met het buurtwerk bij de stad aan om enkele fenomenen aan te pakken. Nu is er een masterplan, maar er moet goed nagedacht worden over de uitwerking. De balans met de natuur moet in evenwicht blijven. Nu is er nog de kans tot ontdekken van het onbekende, omwille van de soberheid. Het mag geen Brugse Blaarmeersen worden.” Laura Vanacker (24) en Sander Doolaege (30) “We wonen in het eerste gedeelte van de Blankenbergse Dijk. We zoeken de rust en de natuur op. Elke avond gaan we op het domein wandelen met de hond, maar in de zomer doet we dit niet. Dan is er te veel afval en ook wel vandalisme. Hopelijk komt er met dit masterplan ook een aanpak rond deze problemen. Maar het sportaanbod is zeker een meerwaarde. Toch hopen we dat het ook niet te druk wordt, zeker geen Blaarmeersen.”

Hoe is de plas ontstaan ?

De Sint-Pietersplas is ontstaan als zandwinningsput die hier begin jaren ‘70 werd gegraven voor de aanleg van de Expresweg. De plas is nu uitgebouwd tot een prachtig watersportcentrum. Ze is 16 ha groot, 530 m lang en tot 7 m diep. Het visbestand is er erg gevarieerd. Je vindt er vooral blankvoorn en karper, maar ook rietvoorn, graskarper, zeelt, baars, pos, giebel, winde en snoek. Er zwemmen zelfs palingen tot 95 cm lang. Het domein groeide uit tot een waardevol natuurgebied. De hoeve Ten Walle bestaat vermoedelijk sinds de 14de eeuw. Volgens sommige bronnen zou de hoeve ooit een pachthoeve geweest zijn van de Tempeliers. Vandaar de naam ‘Tempeliershoeve’ die soms aan het hof Ten Walle gegeven wordt. Het hoevecomplex is vrij goed bewaard gebleven. De omwalling was in de vorm van een bijna gesloten cirkel maar is nu gedeeltelijk toegeslibd. De ophaalbrug en de open rosmolen zijn intussen verdwenen. De toegang langs de Sint-Pietersmolenstraat is niet meer mogelijk door de aanleg van de waterplas. Maar de Blankenbergse Dijk geeft nu toegang.

13


Sint-Pieters leeft

Toneelkring Werkgroep 66 Beste bewoner van Sint-Pieters en theaterliefhebber, Covid-19 heeft onze werking sinds eind februari 2019 stilgelegd. We zijn echter niet bij de pakken blijven zitten. Vanaf november starten we opnieuw met een uitzonderlijk mooi en uitgebalanceerd programma. Werkgroep 66 zelf speelt tweemaal. We beginnen met een blijspel 'Bossemans en Coppenolle' in een regie van Jos Teugels. We sluiten het seizoen af in april 2022 met het stuk dat we in april 2020 moesten afgelasten, namelijk 'Door de bomen het bos' in een regie van Dominique Deckers. We hebben ook gekozen voor nieuw bloed in ons jaarprogramma. We zijn zeer verheugd Dimitri Leue en Jeroen Maes te mogen begroeten. Ook theater Filotrakk is nieuw, een gezelschap dat pittige blijspelen brengt. Reserveren voor alle voorstellingen kan bij Joanna Beernaert op het telefoonnummer 050 35 85 50 of via mail joannabeernaert@telenet.be. Ook online reserveren is mogelijk via www. toneelkring-werkgroep66.be. We hopen je te mogen begroeten op een van de voorstellingen. Het is vast en zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het CC De Dijk. Iedereen is van harte welkom! Met vriendelijke groeten, Willy De Grande voorzitter Toneelkring Werkgroep 66 vzw

‘Eerste hulp bij tablet of smartphone’ Ligo, Centrum voor Basiseducatie, organiseert ‘Eerste hulp bij tablet of smartphone’ in het buurthuis De Wissel in Sint-Pieters. Ligo is de nieuwe naam voor open-school. Leraar Maarten is er elke donderdag tot 10 februari 2022 van 15 tot 17 uur. Hij helpt je met de instellingen van je smartphone, met het aanmaken van een account of het installeren van een bepaalde applicatie. Spring gerust binnen als je vragen hebt! Het buurthuis De Wissel vind je in de Duivenslagstraat 19 in Sint-Pieters Interesse in een volledige smartphone cursus? Bel Ligo op het telefoonnummer 050 34 15 15. Of een andere cursus? Neem gerust een kijkje op https://www.ligo.be/regiobrugge-oostende-westhoek

Tijdens een van onze reizen in India zagen we deze ijverige huismoeder die druk bezig was met kleding te wassen. Op een heel ambachtelijke wijze: water uit de pomp (zie foto linksboven), kleren goed nat maken, insmeren met een brok zeep en dan maar flink schrobben en slaan op een grote platte steen. Toch denk ik niet dat we haar een plezier zouden doen met onze (toch ook al niet meer zo jonge) wasmachine... Ze zou die rare machine ten eerste niet kunnen gebruiken (geen leidingwater en onvoldoende elektriciteit) en ten tweede zeker niet vertrouwen. Dit verhaal heeft een staartje. Ze was zo blij dat we interesse in haar doen en laten toonden, dat ze ons meenam naar haar huis. Daarover meer in de volgende aflevering editie …

‘(wat) Is het Istme?’ VRIJDAG 21 JANUARI VAN 14 TOT 16 UUR

Wil je met itsme toegang krijgen tot je covid safe app, je belastingen, je mutualiteit, je pensioen? Kom en ontdek: • wat itsme is en hoe het werkt; • hoe veilig het is; • hoe je deze app kan installeren op je smartphone. Breng zeker mee: je smartphone en je identiteitskaart met je recente pincode. Gebruik je al de bankapp? Breng dan ook je bankkaart en kaartlezer van de bank mee! Waar? Buurtcentrum De Dijk, Blankenbergsesteenweg 221, 8000 Brugge

14

Sint-Pieters wereldwijd

Inschrijven via 050 32 60 58. Deze activiteit is gratis.

Prijsuitreiking fietszoektocht Pastorie Préférée Tijdens het Pastorie Préféréeweekend van eind augustus was er ook een leuke fietszoektocht doorheen Sint-Pieters. Deze zoektocht werd gemaakt door Bart Neyrinck. Halfweg oktober werden de prijzen uitgedeeld: Stefanie Geers en Dimitri Strubbe, Ilse Oosterlinck en Katia Vernaillen kregen van de bewonersgroep elk een waardebon van 25 euro uitgereikt.


GESCHIEDENIS

De mysteries van de Lage Moere Tijdens de voorstelling van het boek ‘We waren wij gelukkig’ aten we koekebrood met hesp en kaas én goeie boter. Een traditie tijdens de feestdagen in de Lage Moere. De streek werd bewoond door bijzondere individuen. Moerhazen werden ze genoemd. Ze moesten tegen een stootje kunnen, want het water kwam hen soms letterlijk tot aan de lippen. In het boek duiken we in het bijzondere leven van de (keuter) boeren die tijdens de vorige eeuw leefden op een klein en geïsoleerd gebied: de Lage Moere. De kleine zorgen van de dag, maar ook de grote drama’s, hielden hen bij de les. Het boek is een combinatie van persoonlijke verhalen en interessante informatie over de streek. Een gebied dat zo laag kwam te liggen, dat het regelmatig overstroomde. Nostalgie, dat woord past in deze context zeker. Het luisteren naar de heftige en minder heftige verhalen van de Moerhazen bracht mij in een vreemde stemming. Ook al besef je dat dit herinneringen zijn en dus ook definitief verleden tijd, toch blijkt het terugblikken ook balsem te zijn omdat we door de ogen van de Moerhazen kijken. Fierheid en trots waren nooit ver weg. Ik liet bewoners van de volgende straten aan het woord: de Speistraat, De Steenkaai, De Kleine Moerstraat, de Moerdreve, de Lege Moerstraat en de Biezenstraat. In die laatste staat de gerestaureerde schepradwindwatermolen en het oude pompgemaal. De Kleine Moerstraat werd toen nog Speyen genoemd. Speyen, Speistraat, de Lege Moerstraat en de Steenkaai hoorden toen nog bij Sint-Andries, later werd dit gebied Sint-Pieters.

Ze woonden in de Speistraat nummer 6. René kwam uit Sint-Andries. Yvonne, haar moeder, was de dochter van David Jonckheere en Emma Loghe (uit Ichtegem), die in Speyen woonden en daar een café en den overzet uitbaatten. Monique noemde hem dan ook ‘Petje overzet’. Monique was zot van ‘den overzet’. Samen met haar buurmeisje Simone Anthierens sprong ze zoveel mogelijk op het pont. Simone vertelde dat ze op een keer samen met Monique bonen aan het trekken waren en dat Rachel Jonckheere de bel rinkelde van de overzet. Vlug smeten ze bladeren in de emmer en daarop wat bonen en dan vlug vlug naar het kanaal. “Maar moeder Jonckheere was niet echt boos, gelukkig”, aldus Simone. Rond de verhalen werden verteltochten gecreëerd, een samenwerking tussen

Het was een tijd waar er noch elektriciteit noch stromend water was. De wegen waren onverharde wegjes die kriskras door elkaar liepen. Soms verloren de Moerhazen de weg, zeker in het duister of bij mistig weer. Dan spookte het en raakten de bewoners in verwarring. Ze leefden vooral van wat ze kweekten in de moestuin en van een handvol vee dat ze hielden. Meestal een koe, soms twee, en hoenderen. Toch waren ze gelukkig, maar het was ook hard. Monique Boone was de oudste dochter van Yvonne Jonckheere en René Boone.

Avansa Brugge en vertelcollectief de Op-Lichters. De verhalen staan opgetekend in het boek ‘We waren wij gelukkig’ verhalen uit de Lage Moere. Kostprijs is 15 euro. Meer info via ann.vanneste3@telenet.be. Tekst: Ann Vanneste

Correctie

Monique Boone trouwde met Edmond Devisch, hier samen op gezegende leeftijd.

De uitkijktoren is geen prieeltje (door de eindredactie toegevoegd in de vorige buurtkrant). De uitkijktoren (ook belvedère of gloriette genoemd) staat bij het hof ‘Ten Poele’. Het begrip “prieeltje”, in de volksmond vaak gebruikt, klopt niet. De uitkijktoren krijgt straks een tweede renovatiebeurt, dan worden de glasramen teruggeplaatst.

15


BUURTWERKING SINT-PIETERS BUURTCENTRUM DE DIJK

BUURTCENTRUM DEN HEERD Beekweg 8 8000 Sint-Pieters

Blankenbergse Steenweg 221, 8000 Sint-Pieters

Lijn 3 / 33 / 47 Halte Brugge Tuinwijk, om het kwartier

Lijn 3 / 33 / 47 , elke 10 min.

BC Den Heerd KRUISWOORDRAADSEL

Buurtcentrum De Dijk

An Blomme

Patrick Anthone

Horizontaal T 050 32 62 85 GSM 0470 55 10 59

T 050 31 03 27 GSM 0486 65 63 86

E an.blomme@mintus.be

E patrick.anthone@mintus.be

Op naar een nog betere dienstverlening Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken: 1. Lokalen van het BC gebruiken? De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

2. Het wassalon gebruiken? De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

3. Bij ons douchen? Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief. Wil je meer info? Vraag het gerust na aan één van onze medewerkers in de centra!

1. Sierlijke vogel op de Brugse reien. 2. Zoogdier – voorzetsel 3. Veelkleurig hemelverschijnsel 4. Afgelegen – dierenverblijf – waterdier Horizontaal 5. Doet iets met de tong – vuilnishoop vogel op de Brugse reien. 1. Sierlijke 6. Tegelijk Zoogdier – voorzetsel 2. 7. Melkproduct – snijkant 3. Veelkleurig hemelverschijnsel 8. Trechtervormig sleepnet – beteuterd – loofboom 4. Afgelegen – dierenverblijf – waterdier 9. Sportzaal in Sint-Pieters 5. Doet iets met de tong – vuilnishoop 10. Aansporing – gedaan 6. Tegelijk – snijkant 7. Melkproduct 11. Maakt kenbaar wat verborgen moest blijven. 8. 9. 10. 11.

Trechtervormig sleepnet – beteuterd – loofboom Sportzaal in Sint-Pieters Verticaal Aansporing – gedaan Maakt kenbaar wat verborgen moest blijven

1. Onbeleefde kerel 2. Brugse waterloop – wilde haver Verticaal 3. Hoog gebouw 1. Onbeleefde kerel 4. Kielwater – bedwing – huidontsteking aan de achte 2. Brugse waterloop – wilde haver 5. Zeven gebouw dagen – bezitting 3. Hoog – bedwing – huidontsteking aan de 4. Kielwater 6. Aantekening achterzijde van de koot bij paarden 7. Openbare betrekking – trekt de veren uit 5. Zeven dagen – bezitting 8. Nieuw als voorvoegsel – vrucht – succesvol produ 6. Aantekening 9. Hazelaar met–zeer vroege bloei betrekking trekt de veren uit 7. Openbare voorvoegsel 8. Nieuw 10. als Kreet – getal– vrucht – succesvol product met zeer bloei 9. Hazelaar 11. Breng totvroege stilstand 10. Kreet – getal 11. Breng tot stilstand

Colofon John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp & druk Ontwerp: digicreate.be Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Voor de actueelste info over de activiteiten én Sint-Pieters: • • • •

Facebookpagina ‘buurtcentrum de dijk’ Facebookgroep ‘Sint-Pieters Brugge’ Hoplr Sint-Pieters Website sint-pietersdeelt.be

1

2

3

4

5

6

7

8

9 10 11

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

pluizer 7

Verantwoordelijke uitgever