Page 1

BUURTKRANT Sint-Jozef

BUURTKRANT NR 3 / SEPTEMBER-DECEMBER 2021

Opstart 'Doorgeefhoek Kompas' was een succes! Lees meer op p. 7


verzorging of administratieve of emotionele ondersteuning bieden. Mantelzorg bestaat dus in 101 vormen. Meestal is er één centrale mantelzorger bij een persoon met een hulpvraag.

Het maakt van mantelzorg een verrijkend en

Voorwoord inhoud Daarom is zorg tegelijk zwaar + engagement. voor mantelzorgers onmisbaar.

Buurtcentrum De Garve Buurthuis Projecten

Voorbije activiteiten in beeld Geïnteresseerde organisaties en verenigingen kunnen zich altijd melden om aan te sluiten bij het partnerschap.

Feestcomité Sint-Jozef Basisschool De Komme

V.U. COLIN BEHEYDT, ALGEMEEN DIRECTEUR STAD EN OCMW BRUGGE, BURG 12, 8000 BRUGGE | ONTWERP: CEL CREATIE - STAD BRUGGE

In deze editie

Toch zijn er vaak meerdere mensen betrokken, zeker in complexe zorgsituaties. Voorpagina

Vlaams Mantelzorgplatform (Samana, Steunpunt Mantelzorg, Liever Thuis LM, Coponcho, OKRA-Zorgrecht en Ons Zorgnetwerk) Familiehulp Kom op tegen Kanker

11-12

Basisschool De Pannebeke

Meer info op mantelzorghub.be/ cafes/de-mantelfluisteraar

De voedingsdriehoek (Logo) Bibliotheek De Garve

Feestcomité Sint-Jozef

Nsanga

PLATFORM VOOR MANTELZORGERS IN BRUGGE

19

Ondersteuning voor mantelzorgers

Programma volkstuintjes Speel-O-bus Mantelzorgondersteuning Mintus zkt. huishoudhulp

Voorwoord In het voorwoord van de vorige buurtkrant maakten we melding maken dat het vaccinatiecentrum op volle toeren draaide! Dit waren duidelijk geen loze woorden want we kunnen op heden stellen dat bijna iedereen, minstens een eerste, zo niet twee vaccinaties reeds heeft bekomen. We kunnen niet genoeg de vlotte werking van het centrum benadrukken en de vele medewerkers bedanken! Dit, samen met de nog geldende voorzorgsmaatregelen, maakten het mogelijk dat de voorbije zomer de eerste (geslaagde)proefevenementen konden plaatsvinden, we konden samen genieten van de zomer. Denken we hierbij maar aan de voorstelling van Uitwijken, Sounds Delicious en uiteraard ook de opstart van De Gare. Van deze en nog meer activiteiten in en rond Sint-Jozef vindt je fotomateriaal verder terug in deze buurtkrant. Naast de mogelijkheid om jullie opnieuw te kunnen ontmoeten komen ook de werkingen in het buurthuis en - centrum komen terug op gang. Er zijn reeds een aantal werkingen opgestart, alsook de dienstverleningen (o.a. maaltijden). De meeste vrijetijds- en hobbyclubs starten vanaf september terug op. Een overzicht van de diverse vrijetijds- en hobbyclubs vindt je verder in deze buurtkrant terug. Merk je een club op waar jij wel interesse zou voor hebben, kom gerust eens langs tijdens hun activiteit of informatie kan je steeds krijgen aan de bar of bij de administratie. Verder staan er in het najaar nog verschillende projecten in de steiger. Denken we hierbij o.a. aan activiteiten in het kader van het warmste doel van Sint-Jozef. Meer informatie hierrond vind je verder in deze buurtkrant. Kortom, we zijn weer vertrokken, nog niet in de volle versnelling als voorheen, maar dit komt ongetwijfeld, vlugger dan je denkt, terug. Geniet van de herfst,

Dirk De fauw Burgemeester 2

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus


BUURTCENTRUM

Programma De Garve We zijn weer open, YES!

Ondertussen ziet het buurtcentrum er wat anders uit.

Met deze klinkende titel werd de heropening van de buurtcentra aangekondigd. We vliegen er opnieuw in en staan opnieuw voor jullie klaar met een najaarsprogrammatie. Let wel, activiteiten, vergaderingen en clubwerkingen kunnen doorgaan, echter nog steeds rekening houdend met de coronaregels die op dat moment van toepassing zijn.

We hebben een nieuwe vaste ploeg die bestaat uit 2 gastvrouwen en 1 gastheer. Welkom Kim, Deborah en Stéphane !

Het is koffiedik kijken naar wat september zal brengen maar de veiligheid van iedereen staat steeds voorop. Hou er dus rekening mee dat het activiteitenprogramma kan wijzigen en dat er bepaalde veiligheidsvoorschriften van kracht zijn. Een telefoontje naar het centrum volstaat om jou de correcte informatie te geven.

Onze voorgaande gastvrouwen wensen we het allerbeste toe in hun nieuwe job. Elly ging op 13 augustus in pensioen. We wensen haar het allerbeste toe. (zie hieronder)

Onze administratie; Heidi zit nog steeds op post, alsook Ria bij wie je steeds terecht kan voor een babbel. Ook nieuw aan de werking is dat je ieder van ons wel eens aan het werk zal zien in het buurthuis en ook in het straatbeeld. De taken worden meer overkoepelend en dit geeft ons ‘vleugels’ waardoor we op regelmatige tijden eens uitvliegen.

Elly, wat gaan we je missen ... Een loopbaan van 44 jaar, je bent gestart in de horeca, toen werkte je voor de dienstencheques en vervolgens leerden we je kennen in de dienstencentra. Je hebt je ontpopt tot een veelzijdige gastvrouw die altijd in de mood was voor een babbeltje aan de bar. De laatste twee jaar heb je je stek gevonden in het buurthuis waar de doorgeefhoek je hart had gestolen. Het nieuwe project van de De Garve, de stekjeshoek is onder andere een van je je lievelingsplaatsen, groene vingers blijken echt jou ding te zijn.

80-plus werkingen De 80 plus-namiddag gaat in het buurtcentrum telkens door op de 2de donderdagnamiddag van de maand. De aankondiging gebeurt nu via de buurtkrant. Er worden momenteel geen persoonlijke uitnodigingen meer gestuurd.

We kunnen nog steeds vervoer regelen indien noodzakelijk Je dient wel op voorhand in te schrijven en erbij vermelden dat je vervoer wenst. Kostprijs voor vervoer is 60 cent.

Wat hebben we je beter leren kennen tijdens de Coronaperiode. Om te besluiten, wat is de tijd toch gevlogen en wat gaan we het missen. Je filosofische uiteenzettingen over sorteren van afval en het opwarmen van de aarde, ondanks dat het feit dat we het niet altijd eens waren, staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. Met wie moet ik straks die gesprekken voortzetten als jij aan het genieten bent van de vrije tijd tijdens je pensioen? Ik heb afgelopen week al onderzocht wie misschien je plaats kon innemen. Maar de vraag “to be or not to be?”, stelt men zo maar niet aan iedereen. Ik hoop dat jij op het strand of het bos een goeie gesprekspartner vindt. En zo niet dan weet je altijd de weg naar De Garve te vinden.

DONDERDAG 9 SEPTEMBER OM 14 UUR

Leuke ontmoetingsnamiddag met koffie en verse pannenkoeken ! DONDERDAG 9 DECEMBER OM 14 UUR

Optreden van Petit Henri Swingende medleys nemen je mee naar de tijd van toen. Graag tijdig inschrijven want de plaatsen zijn beperkt. Prijs: 5€ Koffie en koekjes inbegrepen

Prijs: €4 Koffie en pannenkoeken

DONDERDAG 14 OKTOBER OM 14 UUR

Voordracht Gruuthuse Virtuele rondgang door het vernieuwde Gruuthuse, een gids neemt jou mee terug in de gouden tijd van Brugge. Prijs: €4 Koffie en koekjes inbegrepen

3


Nieuw aanbod cursussen Jaarcursus Gitaarlessen: ‘Start to play’ WOENSDAGNAMIDDAG 14-15.30U

Heb je ooit ervan gedroomd om gitaar te spelen maar nooit de tijd gehad om dit te leren? De tijd is aangebroken en het buurtcentrum is de ‘place to be!’ We voorzien gemakkelijke lessen zonder teveel theorie en er is geen notenleer-kennis verreist. Breng je goeie dosis motivatie mee en je bent reeds een eind op de goede weg!

De lessen gaan wekelijks door behalve tijdens de schoolvakanties en zijn toegankelijk voor jong en oud. Schrijf je wel tijdig in want de plaatsen zijn beperkt (max. 10 pers.). Startdatum: 29 september Kostprijs: gratis

Wat heb je nodig: 1 gitaar mag akoestisch of elektrisch zijn. (Indien je niet in het bezit bent van een gitaar dan kijken wij of we tijdelijk kunnen depanneren).

Jaarcursus schrijftalent 1STE DINSDAGNAMIDDAG VAN DE MAAND

Concept: MIJMEREN OP PAPIER Schrijven in groep kan een goede stimulans zijn om regelmatig te schrijven. Bovendien is het gewoon ook aangenaam om samen iets te doen. We laten ons inspireren door een thema of alledaagse dingen en laten ons prikkelen door woorden, de omgeving, beelden, herinneringen, geuren, …

Zo ontdekken we – in de geborgenheid van ’t SchrijfNest – wat in ons leeft. Met korte, speelse opdrachten zorgt de begeleidster ervoor dat de pennen als vanzelf in beweging komen en blijven. Ook iets voor jou? Startdatum: 7 september Aanvangsuur : 14 uur Kostprijs: € 10 (wordt geschonken aan een goed doel) Max. 10 personen.

Cursus : leer werken met de Android telefoon START 8 OKTOBER

Er wordt in het buurtcentrum een 5 -delige cursus georganiseerd waarbij je leert werken met je Android telefoon, bankverrichtingen, betalingen doen, een fotootje versturen, Hoplr of facebook gebruiken, je leert het allemaal. Deze cursus is zeer praktisch en er komt weinig theorie aan te pas.

4

Een lesgeefster begeleidt je ook bij elke stap. Kostprijs: gratis Aanvangsuur: 9.30 uur Kostprijs: gratis Max. 8 personen


Workshops Workshops

Maken van een Sinterklaaskrans DINSDAG 30 NOVEMBER

Kransen hoeven niet steeds uit bloemen te bestaan met ijzerdraad, stro, picknickjes, pepernootjes, Sint/Piet figuurtjes enz…gaan we aan de slag en komen we dadelijk in de sfeer. Je hoeft niets mee te brengen, enkel je enthousiasme. Kostprijs: 3€ alles inbegrepen

Siroopjes maken DINSDAG 28 SEPTEMBER OM 14 U

Tijdens deze workshop maken we zelf siroopjes met seizoensgebonden ingrediënten en andere natuurlijke componenten. Nadien wordt er geproefd, gekeurd en gezellig gebabbeld. Kostprijs: 6 euro (componenten, glazen flesje en een koffietje)

Maken van kruidenolie en azijntjes DINSDAG 14 OKTOBER OM 14 U

Maken van confituur DONDERDAG 25 OKTOBER OM 14 U

Goed bezig zijn in de keuken is ondenkbaar zonder een lekker olie of een geurige azijn. Deze workshop leert je deze zelf maken.

Onder begeleiding leer je trucjes om met seizoensfruit in een handomdraai een lekkere confituur te maken. Alle ingrediënten kopen wij aan zodat je zorgeloos mee kan kokkerellen.

Kostprijs: 6 euro alles inbegrepen

Kostprijs: 4 euro alles inbegrepen

Buurtwerking Het buurtcentrum heeft niet stil gezeten, verbindingen in de buurt werden gemaakt en samenwerkingen met partners konden natuurlijk niet uitblijven. Activiteiten werden voorbereid met als doel een zo divers mogelijk publiek aan te spreken. Zin om deel te nemen? Sluit dan gerust aan. Heb je na het lezen van deze artikels nog vragen? Geef ons gerust een seintje. We helpen je graag verder.

Koken met Oranje

Soepsalon

WEKELIJKS OP DONDERDAG VANAF 8.45 U

EERSTE BIJEENKOMST DINSDAG 14/09 OM 9 UUR

Wekelijks gaat op donderdagvoormiddag een kookmoment met Oranje door. Heb je zin om aan te sluiten en de maaltijd te helpen bereiden dan kan dat. Nadien wordt de maaltijd gezamenlijk genuttigd in het centrum. Schrijf je zeker op voorhand in opdat we genoeg ingrediënten kunnen voorzien.

De KABA De Kaba komt wekelijks naar De Garve. Je kan er terecht van 10-12u. Enkel op dinsdag.

Onder leiding van een vrijwilligster wordt erom de 14 dagen op dinsdagvoormiddag soep bereid met overschotten van groenten. Iedereen kan meehelpen om dit klaar te maken. Vanaf september startten we ook met een nieuwe samenwerking . Covias, een partner uit het Brugse levert ons de groenten uit hun moestuin en enkele van hun mensen komen ons assisteren. Iedereen kan vanaf 11 uur een kommetje soep komen eten. Op vraag van onze senioren bereiden we wekelijks 10 liter soep extra om mee te nemen naar huis. Prijs: kom soep € 0,50 - liter soep: € 2

Ontspanning en themagerichte buurtactiviteiten (Safe the date!) Maandelijkse tearooms

Kerstmarkt

Gaan telkens door op de tweede dinsdag van de maand, we verwennen je dan met iets lekkers. Inschrijven voor deze activiteit is wel verplicht.

Verdere informatie volgt.

Halloween- pannenkoekenbak 25 OKTOBER OM 14 UUR

Inschrijven verplicht Kostprijs: 3 euro koffie inbegrepen

Het warmste doel Doorlopende activiteiten najaar, het centrum houdt jullie op de hoogte.

5


Clubwerkingen

Maandag

Clubwerkingen maken een belangrijk deel uit van de werking van het buurtcentrum. Sommigen komen wekelijks bijeen, anderen beperken zich tot één ontmoeting per maand. De de oplijsting hiernaast geeft een beeld van de werkingen die doorgaan in Buurtcentrum De Garve. Omwille van corona is het nog niet helemaal duidelijk welke clubs al dan niet zullen herstarten. Wil je zeker zijn, neem dan contact op met ons of de hobbyclubverantwoordelijke.

Afscheid van enkele clubwerkingen Met de start van het nieuwe werkjaar verwelkomen we in het buurtcentrum enkele nieuwe initiatieven maar nemen we ook afscheid van sommige clubwerkingen. Welke clubleiders met hun clubleden wensen we het allerbeste toe:

9 u.

Turnen

(Indien Didier terug is) vanaf september

9 u.

Creatief Atelier

(leskeuken) vanaf 20 september

10 u.

BBB

(Indien Didier terug is) vanaf september

14 u.

Petanque

14 u.

Fietsen

13 u30 verzamelen, gestart juli)

14 u.

Aquarel

Start 6 september

14 u.

Wenskaarten

Start september

18.30 u.

Thai Chi

Gestart juli

10 u.

Petanque Arestide

wekelijks

14 u.

Schrijfnest

1ste dinsdag, vanaf september

14 u.

Fotoclub

3de dinsdag, vanaf augustus

14 u.

Lotto

in juli gestart

14 u.

Petanque

wekelijks

9.30 u.

Tuintrotters

2de woensdag

14 u.

Breiclub

3de woensdag

14 u.

Petanque

14 u.

Gitaarles 'Start to Play'

vanaf oktober

18.30 u.

Hatcha Yoga

vanaf september

9 u.

Koken met oranje

(Leskeuken) vanaf september

10 u.

Petanque 'Sjanse Thope' gestart juli

14 u.

Petanque

14 u.

Fotoclub

3de donderdag, vanaf augustus

14 u.

80-plus

2de donderdag, vanaf september

19 - 22 u.

Kleigroep

vanaf september

19 - 22 u.

Hobbyclub Kantklossers

(ontmoetingsruimte) tweewekelijks

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Jeanine Vermeulen die voor ons de danslessen verzorgde.

Danny Deetens die professioneel onze kooklessen onder zijn hoede nam.

Francoise Logghe en Mireille Van Torre die de naaitafel onder hoede hadden (initiatief verwijnt echter niet)

Vrijdag 14 u.

Petanque

14 u.

Naaldkant

vanaf september - tweewekelijks

14 u.

ASB

vanaf september, 2de vrijdag

19 u.

Fotoclub

vanaf septemer, 1ste vrijdag

19 u.

Groentenbabbel

vanaf september, 2de vrijdag

19 u.

BCC

3de vrijdag, vanaf september

Interesse in één of meerdere van deze vrijetijds- of hobbyclubs? Kom dan gerust eens kijken tijdens hun werking of kom langs in De Garve voor meer informatie.

Anita Hilderson heeft jarenlang in het centrum de kaartjesclub gerund.

RUIL-JE-STEKJES Stekjesruil Een warme oproep Voor het project St. Jozef (h)Erkend zijn we op zoek naar oude kaders die voor jullie niet meer bruikbaar zijn. Snuffel eens op de zolder of een vergeten hoekje en mocht je een kader vinden in hout die kan geschilderd worden breng die dan binnen in het buurtcentrum. Wie weet wordt jou ‘talentvolle creatie' daar ooit in geëxposeerd! (artikel zie verder in de buurtkrant).

in Buurtcentrum De Garve Pannebekestraat 33 8000 Brugge

Het idee van de stekjes/plantenruil is eenvoudig. Wie thuis planten heeft staan, en er graag een nieuwe plant bij wil kan gratis een nieuw babyplantje of stekje adopteren in De Garve. •

050 32 60 60

Het principe is ruilen : neem er ééntje en zet er ééntje in de plaats

Alle stekjes of plantjes zijn welkom

1 stekje/ plantje per persoon.

Meer binnenbrengen = meer Plantjes meenemen.

6

BUURTCENTRUM DE GARVE Pannebekestraat 33, 8000 Brugge


Buurthuis TASSE KAFFIE IN DE STRAOTE

GRAAF DE MUELENAERESTRAAT Dinsdag 21 september LIJSTERSTRAAT

Dinsdag 19 oktober

Doorgeefhoek

Mag je gie ook een sjatje kaffie met een koekstje erbie ? Eje soms goesting vo te babbelen mé us?

De aankondiging van de opstart van “Doorgeefhoek Kompas” in de vorige buurtkrant sloeg duidelijk aan bij jullie! We mochten massaal veel kinderkledij, speelgoed en schoolmateriaal ontvangen. Waarvoor dank!

Kom vrijblijvend eens langs naar onze doorgeefhoek op het vertrouwd adres:

WE KOMN NOA JOEN

Telkens van 14 tot 16u30

Als het weer het toelaat...

Kaffie ip stroate

“Kompas” ontvangt alle materialen voor kinderen tussen 0 en 12 jaar.

Buurthuis Sint-Jozef

Buurtbewoners/gezinnen kunnen dan op hun beurt deze spullen (gratis) ophalen voor hun (klein)kinderen.

Doorgeefhoek Kompas is elke woensdagnamiddag open van 14 tot 16 uur.

Zo krijgen overbodige (te klein/speelgoed waar niet meer gespeeld wordt) spullen van het ene gezin een tweede leven bij een ander gezin/kind(eren).

Of op afspraak – 050/33 60 55

Landjuwelenstraat 43, Sint-Jozef

Tijdens de wintermaanden vinden geen “tasse kaffie in de stroate”momenten plaats. Dit vanwege de weersomstandigheden. Vanaf maart 2022 gaan we terug op pad, mogelijks in uw straat?

Repair Café Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar wat hapert? Een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Neen toch!

Ontmoetingsmoment in het buurthuis Vanaf september zal er in het buurthuis elke maandagnamiddag van 14h tot 16h30 een ontmoetingsmoment zijn. Wij verwennen er je graag met een tasje koffie of een drankje, een pannenkoekje, een versnapering.,… Je kan er aansluiten op een activiteit, er een babbeltje doen, in de zon zitten, genieten van gezelschap, kijken, breien, je krant/tijdschrift of boek lezen, tekenen, een spelletje spelen, zingen, sporten in de tuin of... Kortom er is van alles mogelijk! We luisteren er uiteraard ook naar jouw voorstellen… Kom gewoon zoals je bent. Welkom!

Hiervoor bestaan er repair cafés waar je je spullen kan herstellen en ze zo een tweede leven kan geven. Je vindt er het nodige materiaal én deskundige hulp om je kapotte zaken - in de mate van het mogelijke - te herstellen. Kledij, meubels, (al dan niet elektrische) apparaten, computers, speelgoed, fietsen... neem het mee voor een gratis herstelbeurt in een gezellige, ontspannen sfeer. We gooien ontzettend veel weg, waaronder ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie terug bruikbaar zijn. Helaas verdwijnt die reparatiekennis zienderogen: mensen weten minder en minder goed hoe iets te herstellen valt. Het repair café wil hierin verandering brengen: waardevolle praktische kennis wordt overgedragen en spullen worden lang bruikbaar gemaakt.

De hoeveelheid grondstoffen die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt net als de CO² uitstoot. In het repair café kijken de mensen op een andere manier naar hun spullen en zien ze er terug de waarde van in, wat een meer duurzame samenleving ten goede komt. Graag nodigen wij jouw, eventueel samen met een te herstellen voorwerp, uit op ons repair café:

Zaterdag 13 november van 14 - 17 u. In het buurthuis – Landjuwelenstraat 43 – Sint-Jozef In samenwerking met Avansa (voorheen Vormingplus) 7


Buurthuis Milieu- en gebruiksvriendelijke afvalzakken De verkoopprijs voor de huisvuilzakken bleef ongewijzigd op 1,10 euro voor groot (60L) en 0,60 euro voor klein (30L). De prijs voor de 60L-bedrijfsafvalzak werd eveneens 1,10 euro. De appartementszak werd ook verkleind naar 110 liter met behoud van de verkoopprijs (2,1 euro/zak) en de evenementenafvalzak van 160 liter kost voortaan 2,90 euro/zak. De oude restafvalzakken van 40 liter en 75 liter alsook de bedrijfsafvalzakken kunnen worden gebruikt tot 1 juni 2022. Als je de zakken die je thuis nog hebt liggen onmogelijk kan opgebruiken tegen 1 juni 2022, dan kunnen deze ingewisseld worden.

Sedert april ll. stapte Stad Brugge over op milieuvriendelijke afvalzakken, gemaakt van minstens 80 procent gerecycleerd materiaal voor huisvuil, bedrijfsafval en PMD. De zakken worden extra dik gemaakt zodat ze minstens even stevig zijn. Om een rol afvalzakken handelbaar te houden, bevatten de rollen huisvuil- en bedrijfsafvalzakken nog slechts 10 i.p.v. 20 zakken. De blauwe PMD-rollen blijven 20 zakken bevatten. De restafvalzakken werden ook iets kleiner. Doordat alle plastic verpakkingen nu in de Nieuwe Blauwe Zak (PMD) mogen, kwam er veel ruimte vrij in de restafvalzak, ruimte die voorheen werd ingenomen door licht plastic afval. De restafvalzakken werden dus verkleind om er voor te zorgen dat de zak niet te zwaar wordt voor zowel de aanbieder als voor de ophaalploeg. Een andere reden is het feit dat de restafvalzak minder snel gevuld raakt en dus langer dan een week zou blijven staan, wat kan leiden tot geurhinder. De 75L-huisvuilzak worden vervangen door een 60L-zak, de 40L-zak door een 30L-zak. Ook de bedrijfsafvalzak werd verkleind tot 60L.

Vanaf heden worden opnieuw vuilniszakken te koop aangeboden in het buurthuis. Dit op maandag en woensdagnamiddag! In buurtcentrum De Garve steeds tijdens de openingsuren. Uiteraard kunnen vuilniszakken ook aangekocht worden in het Huis van de Bruggeling, De Gemeenteafdelingen en in diverse handelszaken. Prijzenlijst aanbod buurthuis/buurtcentrum Type zak

Prijs per zak

Prijs per rol

• Huisvuilzakken (30l)

€ 0,60

€ 6,00

• Huisvuilzakken (60l)

€ 1,10

€ 11,00

• PMD

€ 0,25

€ 5,00

• Groenafval

€ 0,50

-

• Hondenpoepzakjes

-

€ 3,50

Elke 4de woensdag van de maand:

Bingo met mooi prijzenpakket ELKE 4DE WOENSDAG VAN DE MAAND

Concrete data: • • • •

22 september - 23 oktober 24 november & 15 december 8

Buurthuis Sint-Jozef Landjuwelenstraat 43

22 september 23 oktober 24 november 15 december

Vanaf 14 u. - 16.30 u. Waar: buurthuis Sint-Jozef Landjuwelenstraat 43 Welkom!


Projecten Sint-Jozef (h)Erkend Het warmste doel van Sint-Jozef Sint-Jozef bruist! Veel meer dan we soms erkennen/herkennen. Er is een bloeiend verenigingsleven, er zijn diverse straat-/ buurt(feest)comités, veel (sociale) organisaties hebben Sint-Jozef als uitvalsbasis, er is het buurtcentrum en een buurthuis,… Onder de paraplu Sint-Jozef (h)Erkend willen we dit bruisend leven (nog) meer onder de aandacht brengen van jullie/ buurtbewoners. Sint-Jozef (h)Erkend wil ook de motor zijn van samenwerkingsverbanden waardoor ideeën/initiatieven/ realisaties van iedereen, en elke initiatiefnemer, (nog) beter tot hun recht komen.

We kunnen alvast volgende twee initiatieven aankondigen in het kader van het warmste doel van Sint-Jozef.

Spaghetti namiddag DINSDAG 19 OKTOBER VAN 11U30 TOT 14U.

• in De Garve • Kostprijs: 7 euro • Inschrijven verplicht t.e.m. 12 oktober

Hutsepot avond + take away DONDERDAG 18 NOVEMBER VAN 18U30 TOT 20U.

• • • •

Een eerste initiatief van Sint-Jozef (h)Erkend is “het warmste doel Sint-Jozef” “Het warmste doel Sint-Jozef” is, zoals de titel al laat vermoeden, in feite een verderzetting/uitbreiding van de nationaal gekende “warmste week”. Diverse sociale acties gericht op om een plaatselijk sociaal doel te ondersteunen.

in De Garve Take away ophaling vanaf 17u30 Kostprijs: 10 euro Inschrijving/bestelling verplicht t.e.m. 10 november

Er komen uiteraard nog meer initiatieven! Deze zullen worden aangekondigd via de Facebookpagina’s van buurtwerk en buurtcentrum.

Echter wij vonden één week onvoldoende… via “het warmst doel Sint-Jozef” willen wij doorheen een ruimere periode acties/ activiteiten uitwerken voor het goede doel. Voor dit jaar hebben we gekozen om de werking van circusatelier Woesh te ondersteunen. Circusatelier Woesh is gehuisvest aan de rand van Sint-Jozef, nl. langs de Damse Vaart-Zuid. Het Circusatelier organiseert jeugdkampen, workshops, projecten, voorstellingen,… telkens met en rond het thema circus(technieken).

Voor beide maaltijden zoeken we nog mensen die zich willen meewerken voor het slagen van deze acties. Zin om jouw steentje bij te dragen bij een actieve, leuke groep medewerkers? Steeds welkom!

De ondersteuning van Woesh komt ook rechtstreeks ten goede van Sint-Jozef. Zo zal Woesh een aantal voorstellingen/workshops organiseren in straten en pleinen van Sint-Jozef om kinderen/jongeren circustechnieken aan te leren. Met andere woorden een win-win situatie!

Poppenkast in Sint-Jozef Enkele geëngageerde mensen willen samenwerken rond een poppenkast voorstelling. Het opzet/de uitdaging is om deze poppenkastvoorstelling van begin tot einde zelf te realiseren. Dit wil zeggen alles zelf maken, uitdenken, doen! Van het maken van de poppenkast zelf, tot het schrijven van het verhaal, het maken van de figuren, het organiseren van de voorstellingen,…

Heb je zin om op één of anderen manier mee te werken aan deze voorstelling? Of wens je meer informatie rond dit project? Neem dan contact op met buurtwerk Sint-Jozef.

9


Voorbije activiteiten IN & ROND SINT-JOZEF

Speelpleinwerking Oranje (foto Glauke Wylinà)

Kinderyoga

Team Machine

Uitwijken Circusprik © Kris Blomme

Kubb

Heropening De Garve

Van maandag 19 juli t.e.m. dinsdag 27 juli ll. beleefde Chiro Sint-Jozef een geslaagd jaarlijks kamp in Meeuwen-Gruitrode.

Heb je zelf als vereniging, buurtcomité, organisatie een leuke activiteit georganiseerd? Bezorg ons dan enkele leuke foto’s en wat informatie zodat we deze ook in de buurtkrant kunnen opnemen. 10

Sounds delicious


Feestcomité Sint-Jozef Net zoals bij alle andere verenigingen viel door Corona ook de werking van Feestcomité Sint-Jozef vorig jaar stil. Er stonden op dat ogenblik een aantal activiteiten in de steigers die helaas dienden geannuleerd te worden. Er waren ook nog een hoop plannen… zo stond o.a. de viering van 20 jaar Feestcomité op het programma. Echter dit wil niet zeggen dat de werking volledig stil lag, integendeel, van deze tijd werd gebruik gemaakt om intern een aantal zaken grondig te evalueren en nieuwe ideeën op te doen.

Staand: Eddy Warnier, Stefaan Warnier, Antoon Hollevoet, Hendrik Mortier, Patrick Dekeizer, Bernard Vandamme, Bryan Ballegeer, John Danneels, Luc Blomme, Philip Ballegeer Zittend: Sylvie Schouteere, Dolores David, Björn Ballegeer, Rita Decleer, Nadine Pierens

Een aantal bestuursleden gaven ook aan de fakkel te willen doorgeven aan jongere mensen. Dit om de continuïteit van de werking (nog) meer te verzekeren. Op 26 juli ll. vond er een algemene vergadering van de vzw plaats. Het belangrijkste punt op de agenda was de verkiezing van het nieuwe bestuur. Björn Ballegeer werd er aangesteld tot voorzitter. Tijd dus voor een kennismaking en goeie babbel rond toekomst van het Feestcomité.

Björn Ballegeer nieuwe voorzitter

Björn en Sint-Jozef Bjorn trapt een open deur in als hij stelt dat hij een rasechte Sint-Jozef mens is. Geboren en opgegroeid in de wijk. Momenteel woont Björn, samen met zijn echtgenote Sylvie en hun twee kinderen Bryan en Laura, letterlijk op de scheidingslijn van Sint-Jozef en Koolkerke. “Zo geniet ik van het beste van de beide”, grapt Björn.

Gestart als vrijwilliger “Ik ben reeds vele jaren actief in verschillende verenigingen in en rond Sint-Jozef. Door mijn vader, Philip Ballegeer, was ik ook reeds vanaf het ontstaan van het Feestcomité als vrijwilliger actief betrokken bij de werking en activiteiten. De stap om, ongeveer twee jaar geleden, toe te treden tot het bestuur lag dan ook voor de hand.

Toen er sprake was dat enkele bestuursleden zouden ontslag nemen en er een nieuw bestuur zou worden samengesteld heb ik samen met nog enkele jonge krachten mijn kandidatuur gesteld. Het sterkt mij in mijn vertrouwen om dan ook direct tot voorzitter te worden benoemd.

Ambities als voorzitter Voorzitter is voor mij slechts een naam… het is uiteraard de bedoeling dat we met het volledig bestuur werken aan een programmatie voor en door Sint-Jozef. Het is zeker niet de bedoeling van het vernieuwde bestuur om de werking volledig te veranderen, integendeel, wat goed is blijven we zeker voortzetten!

Lees verder op de volgende bladzijde. 11


Zo zal zeker het zomer feestweekend behouden blijven. Ook het jaarlijkse Kerstconcert en de 2-jaarlijkse Kasteelfeesten blijven we uiteraard verder organiseren.

Eén van de ideeën waarop momenteel wordt gebroed is het realiseren van een jeugd-, jongeren werking in Sint-Jozef.

Feestweekend

Een plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en vrije tijd spenderen. Vanuit het Feestcomité zou dan een gevarieerd programma worden aangeboden op maat en interesse van de jongeren. We hopen hier ergens begin volgend jaar mee te kunnen opstarten.

Toekomstige projecten Graag overloop ik ook nog enkele zaken die in de nabije toekomst gepland zijn:

Kerstconcert

We verlenen medewerking aan/op het wrestling tornooi op 2 oktober a.s. en aan het internationaal darts tornooi op 18 en 19 december a.s. (beide evenementen vinden plaats in het Tempelhof in Sint-Pieters) Op 27 december a.s. vindt het jaarlijks kerstconcert plaats in de kerk van Sint-Jozef. Voor volgende zomer zijn we al bezig met het Feestweekend, stip 1-2 en 3 juli 2022 alvast maar aan op jullie agenda. Voor volgend jaar staat ook nog de (uitgestelde) herdenking van “Abel Mabel” op het programma.

Kasteelfeesten

Deze lijst is uiteraard maar een beperkte opsomming. We streven er naar om zoveel mogelijk onze activiteiten ook aan te kondigen via de buurtkrant maar check zeker nu en dan eens onze website voor de laatste nieuwtjes: www. feestcomitesintjozef.be

Meer info

Vanuit het Feestcomité staan wij ook open om mee en samen te werken aan allerlei activiteiten in en voor Sint-Jozef. Wellicht zijn er verenigingen/organisaties/scholen/ buurtcomités,… die initiatieven zouden willen uitwerken maar er de mensen of het materiaal niet direct voor hebben. Dergelijke ideeën/initiatieven ondersteunen wij met veel plezier. Vandaar een oproep aan het verenigingsleven/ initiatiefnemers: neem gerust contact op! We kunnen dan samen zien/bepalen waar samenwerking mogelijk is/kan!

Wil je meer informatie en/of heb je een idee/voorstel, dan kan je steeds contact opnemen via volgend mailadres: bjornballegeer@hotmail.com

Bij het afsluiten van het gesprek benadrukte Björn dat ik zeker niet mocht vergeten de vele vrijwilligers, die op één of anderen manier meehelpen aan het realiseren van de activiteiten, en de vele trouwe sponsors, die het (financieel/materiaal) mogelijk maken om zaken te organiseren, te danken vanuit het volledige Feestcomité. Bedankt voor gesprek en toelichting. Geef er maar nen ferme lap op!

12


Basisschool De Komme Renovatiewerken Als onze gebouwen konden spreken, ze zouden getuigen van een rijke traditie en fantastische verhalen vertellen over hoe zorgzaam we met ze omspringen. Daarom blijft De Komme investeren in haar gebouwen, zodat ze klaar blijven voor de moderne uitdagingen van de komende decennia.

Dat we in de zomervakantie een volledig nieuwe verwarmingsketel hebben laten installeren, dat we over een gloednieuwe brandcentrale beschikken en dat de elektriciteit in al onze lokalen volledig werd vernieuwd conform de huidige AREI normen, zal niemand hebben opgemerkt, maar dat onze school enkele maanden in de stellingen stond om na een betonrotbehandeling volledig weer te mogen schitteren in al haar glorie, zal u wellicht niet ontgaan zijn. Degelijk onderhouden gebouwen zijn onrechtstreeks een onderdeel van goed onderwijs en daar blijven we elke dag voor gaan.

Levende reclame… Heel wat kinderen lopen school in De Komme en de beste reclame zijn onze tevreden ouders die aan lotgenoten spontaan het succesverhaal van de school verder vertellen. Daardoor blijven steeds heel wat kinderen van Sint-Jozef en daarbuiten bij ons school lopen. De sterkte van De Komme zit ‘m vooral in onze “authentieke teamgeest” en ons “onmetelijk enthousiasme”. Dit zijn heus geen banale ingrediënten die je zomaar in een doorsnee keukenkast vindt. Ons concept is dan ook niet te klonen, vooral omdat authenticiteit en enthousiasme grotendeels bepaald zijn van in de wieg. Het komt er dus op aan om de juiste talenten voor je school te vinden en… die hebben we. Pas jaren later konden we - net als de wijnbouwer - met heel veel noeste arbeid en met bijzonder veel respect voor onze wijnranken druiven oogsten. Omdat onze wijnranken zich gewaardeerd voelen, worden ze steeds beter met de tijd en bieden ze ons jaarlijks tonnen mooie vruchten die we dagelijks gebruiken om onze opmerkelijke kwaliteitswijn te serveren. Heerlijk toch? Omdat we eerlijk zeggen wat we doen, maar omdat we ook daadwerkelijk doen wat we zeggen, klopt het authenticiteitsverhaal van ons team en wordt dit door ouders enorm geapprecieerd, waardoor onze Grand cru al jaren met veel smaak wordt geproefd. Dacht je dat we pretentieus waren? Helemaal niet, want we zijn immers een school voor iedereen, van hoogbegaafd tot kinderen met (grote) zorgnoden. De balans is wat dat betreft ook mooi in evenwicht en daar zijn we gewoon trots op. Kom even langs en je merkt bij het eerste contact ongetwijfeld wat ik bedoel.

Op zoek naar een kwaliteitsvolle, authentieke school met een leerkrachtenteam om u tegen te zeggen? Ben je op zoek naar een school die naast teamgerichte authenticiteit ook nog eens onderwijskwaliteit garandeert? Breng ons dan zeker eens een bezoekje. We zijn wel een “katholieke school”, maar zelfs als je daar allergisch voor bent, is dat helemaal niet erg. We hebben respect voor en gaan in dialoog met elke geloofsovertuiging. En...Bij ons is er altijd plaats, in elke klas. Mr. Tristan - al meer dan 12 jaar de vaste kapitein aan boord van dit schip - legt je graag uit waar de school voor staat en hoe we ons onderwijs organiseren. Info vind je op: www.basisschooldekomme.slhd.be of op onze Facebookpagina. Kom gerust eens langs of maak een afspraak via basisschooldekomme@slhd.be. We hebben ook een kinderdagverblijf. Geïnteresseerd? Dan moet je wel razendsnel zijn. Stuur ons een mailtje en we brengen je in contact met “Nono”.

Welkom op donderdag 26 augustus tussen 17 en 19u. voor een info-momentje in de klas bij de start van het nieuwe schooljaar.

13


Innovatieve basisschool De Pannebeke Outdoor education Uit onderzoek blijkt dat outdoor education of buiten leren, heel goed aansluit op hoe onze hersenen nieuwe informatie verwerken en opslaan. Jonge kinderen zijn van nature uit heel nieuwsgierig en leren het best door dingen te doen of te handelen met concreet materiaal. Bovendien zorgt de rust van de natuur ervoor dat kinderen minder stress ervaren. Naast psychische gezondheid heeft outdoor education ook een effect op de fysieke gezondheid. Voortdurend bewegen heeft namelijk meer effect dan per dag een half uur intensief sporten. Outdoor education is een gezonde mix van buitenactiviteiten, omgevingsonderwijs en sociale/persoonlijke ontwikkeling. Via openluchtonderwijs of openluchteducatie proberen we binnenklasactiviteiten naar de open lucht te verhuizen.

Wist je dat ... er elke dag opvang is op school van 7u tot 8u15 en van 16u05 tot 18u30. Op woensdagmiddag is er opvang van 12u tot 18u, dan brengen de leerlingen hun lunchpakket mee. Al enkele jaren is juf Vanessa, mama van Daylano, Alicia en Eliana, een vaste waarde bij ons op school. Zij staat steeds klaar met de glimlach om de kinderen op te vangen. Ook juf Vanessa vindt outdoor education belangrijk en gaat daarom zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten. Ze voorziet steeds leuke activiteiten op woensdagnamiddag: knutselen, kookactiviteiten, sportnamiddag en zoveel meer.

Van Stad Brugge kregen we boomstammen, waarvan we met behulp van onze handige klusjesman Danny buitenklassen maakten in onze prachtige groene omgeving. Deze zit- of bewegingsblokken zijn ideaal voor een bewegingsspel maar kunnen tevens gebruikt worden voor kringgesprekken, verhalen vertellen, tijdens onze LIST (lezen is tof) momenten en nog zoveel meer.

Inschrijvingen Wil je graag je peuter of kleuter inschrijven op school? Dat kan vanaf 20 augustus telkens van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u30. Maak telefonisch of online een afspraak om even langs te komen. Infomoment op afspraak: vrijdag 8 oktober van 16u tot 18u.

www.innovatiefonderwijs.be 14

Voor nieuwe peuters/kleuters werd een belevingsbox ontworpen die je gratis kan aanvragen en komen afhalen via de QR code. Op deze manier leer je de school en onze visie beter kennen. Scan de QR code en vul het formulier in!

directie@brugge-depannebeke.be

050/337530


De voedingsdriehoek in de spotlight Logo is een organisatie die lokale initiatieven ondersteunt die op één of andere manier zich richten om mensen bewust te maken van een gezondere levensstijl. In een reeks artikels over een aantal buurtkranten verspreid, geven wij enkele tips rond gezonde voeding, beweging en mentale gezondheid.

De donkergroene zone: “groenten” De donkergroene zone in de voedingsdriehoek bevat voedingsmiddelen met een plantaardige oorsprong. Herinner je je ons vorig artikel nog? Vorige keer ging het over de categorie ‘dranken’, waar we vooral het belang van water drinken hebben aangetoond. Vandaag zetten we de categorie ‘groenten’ uit de donkergroene zone in de spotlight. Groenten zorgen voor voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze maken een belangrijk deel uit van ons voedingspatroon omdat ze onze bloeddruk en de cholesterol verlagen en dus zo ons beschermen tegen hart- en vaatziektes.

Soep van zoete aardappel en paprika

(4 pers.)

Dit heb je nodig: • 2 middelgrote zoete aardappels (samen ongeveer 1 kg) • 2 rode paprika’s • 2 teentjes knoflook • 1 rode ui • 1 blokje groenten bouillon • 1 liter water • Chili poeder • Olijfolie Zo maak je het: een scheutje olie 1. Snij de ui en knoflook in stukjes. Doe ook goudbruin. knofl de met in de pan en bak de ui samen jes. Snijd 2. Was en snij de zoete aardappel in stuk zoete aardappel de Doe jes. stuk in ika vervolgens de papr r en een en de paprika in een pot met 1 liter wate 15 minuten veer groentebouillon blokje. Laat het onge l al gaar is appe aard e zoet de koken. Check af en toe als ). vork een (prik er even in met goed door elkaar. 3. Voeg de chilipoeder toe en roer het Mix alles met de staafmixer.

15

Laat je niet misleiden Reclame zorgt er vaak voor dat ongezonde producten als gezond worden gezien. Zo lijkt een hamburger uit de reclame met een blad sla en een schijfje tomaat gezond, dit is toch niet zo gezond als het lijkt!

Hoeveel groenten? Groenten kun je eigenlijk niet wegdenken uit jouw dagelijkse menu. Probeer om 300 gram groenten per dag te eten. Je kunt dit over de ganse dag spreiden! Hoe pak je dit het best aan? Als je een warme maaltijd eet, vul dan eerst de helft van je bord al met groenten. Eet je een broodmaaltijd? Voeg dan een bordje rauwkost toe of een kom verse soep. Ook als tussendoortje kun je voor rauwe groenten kiezen zoals snoeptomaatjes, wortel, komkommer, paprika, ….

Contacteer Logo info@logobrugge-oostende.be

15


Bibliotheek De Garve

Nieuwe reeks tussend'oortjes De Jeugdbibliotheek en de filialen geven in september de aftrap van een nieuw seizoen tussendoortjes, gezellige voorleesmomenten gevolgd door een creatieve activiteit. Hou de website van de bibliotheek in het oog voor alle praktische info.

Nieuwe leeslijsten voor het secundair onderwijs Onze collectievormers stelden gloednieuwe leeslijsten samen voor de drie graden van het secundair onderwijs. Geef je les in Brugge? Dan kun je de leeslijsten gratis bestellen voor jouw klas.

info: brugge.bibliotheek.be/tussendoortjes Gratis Inschrijven aan de balie van de bibliotheek, telefonisch of via e-mail

Info op brugge.bibliotheek.be/leeslijsten

Familievertelling “Stefaan de Pelikaan” van Rein de Vos

Digitale hulp in de bib De bibliotheek is veel meer dan enkel boeken ontlenen. De bib wil ook een plek zijn waar je je digitale kennis kan verbeteren. Denk maar aan de Digidokters of de Digisessies. Sinds deze zomer kan je in de Brugse bibliotheken bovendien terecht voor ondersteuning bij allerhande COVID-administratie. Ga je naar het buitenland, en weet je niet goed hoe je de nodige documenten moet aanvragen, downloaden of printen? We helpen je graag verder!

Stefaan komt uit Australië. Hij is een weespelikaan en hij heeft één lamme vleugel. Bovendien is hij erg eigenzinnig en heeft hij een opmerkelijk gevoel voor humor. Samen brengen Rein en Stefaan een grappig, interactief en muzikaal verhaal over hun avontuur. Een hilarisch muzikaal poppenspelverhaal! • Zaterdag 6 november, 10u-10.45u • Voor kinderen van 3 tot 10 jaar en hun ouders Gratis • • Inschrijven aan de balie van de bibliotheek, telefonisch of via e-mail

Samenleesgroep Bibliotheek De Garve Pannebekestraat 33, 8000 Sint-Jozef t 050 33 32 95 degarve.bibliotheek@brugge.be di, wo: 14u-18u, vr: 15u-19u, za: 9u30-12u

Samen met Dienstencentrum De Garve en Vormingplus organiseert de bibliotheek een laagdrempelige Samenleesgroep. Tijdens de sessie leest een vrijwilliger een kortverhaal voor. Daarna wordt er bij een kopje koffie of thee over gesproken. Alle info op brugge.bibliotheek.be/samenleesgroep

16


Programma volkstuintjes Sint-Jozef Groenten babbel

Workshop witloof kweken

VRIJDAG 10 SEPTEMBER & VRIJDAG 8 OKTOBER

ZATERDAG 9 OKTOBER

Telkens om 19.30 u. in de Garve. Gratis voor iedereen.

Om 9.30 u. (met inschrijving). Gratis voor iedereen. Info: tuinhier.sintjozef@hotmail.com

Vereniging Nsanga VRIJDAG 24 SEPTEMBER 2021 Brugse Vredesweek Thema “BRUGGEN BOUWEN” Nsanga, Pax Christi Brugge, Vormingplus, i.s.m. Sock, Fmdo, Integraal vzw, Cvckc, Diversiteitsdienst Brugge, Brugs contactpunt discriminatie (Unia),… presenteren: BRUGGEN BOUWEN MET VLUCHTELINGEN EN BUITENLANDERS 20u00

Opening met voorstelling van Congolese traditionele muziek door GRIOT TSHITENGE

20u10

Bruggen bouwen met vluchtelingen gepresenteerd door E.H. DEVISSCHER JEF: een boeiend verhaal van Jef over zijn expertise van samenleven met vluchtelingen; NIET TE MISSEN

20u30

woordje van Unia door KATIA HOORNE

20u40

Traditionele muziek door GRIOT TSHITENGE

20u50

Getuigenis van DATIEN NTAHONDEREYE "50 jaar Burundese Belg, een bruggenbouwend, boeiend levensverhaal met vreugde en smart" Het is tenvolle actueel nu!

22u00

Napraten met een glaasje en muziek

NB

Verplicht: uw eigen mondmasker meebrengen, handgel is te gebruiken ter plaatse. Drank aan democratische prijzen, de bediening gebeurt volgens de coronamaatregelen van de horeca. Dienstencentrum De Garve Pannebekestraat 33 8000 BRUGGE

Met de steun van de Stad Brugge Diversiteitsdienst

v.u. NSANGA Brugge Blauwe Poort 58 8000 Brugge Tel: 0485 / 70 68 28

nsanga.brugseverenigingen.be

vrij van zegel art. 198

17


Speel-O-busje komt zo! We komen met een rode brandweerbus volgeladen met een aanbod van leuk speelgoed. Speelgoed ontlenen, een koffie drinken, een babbeltje slaan, ... Voor wie: kinderen tussen 0 en 12 jaar met hun ouder(s) of begeleider

Wanneer: maandelijks op woensdag van 14 u. tot 16 u. Eerstvolgende data: 22 september, 20 oktober, 24 november en 22 december Waar: buurtcentrum Sint-Jozef (aan ghandiplein) Prijs: 1 euro / jaar (lidgeld) Contact: 0476 96 77 94

Mantelzorgondersteuning MINTUS

Wegwijs in mantelzorg financiële ondersteuning Mantelzorg is de zorg die je voor iemand uit je omgeving opneemt: een partner, ouder, kind, buur of goeie vriend(in). Je doet dit omdat je een vertrouwensband hebt, niet vanuit je beroep of als vrijwilliger. Je kan als mantelzorger logistiek hulp, verzorging of administratieve of emotionele ondersteuning bieden. Mantelzorg bestaat dus in 101 vormen. Meestal is er één centrale mantelzorger bij een persoon met een hulpvraag. Toch zijn er vaak meerdere mensen betrokken, zeker in complexe zorgsituaties. Het maakt van mantelzorg een verrijkend en tegelijk zwaar engagement. Daarom is zorg voor mantelzorgers onmisbaar.

WOENSDAG 13 OKTOBER

De Mantelfluisteraar

Veelis mensen een initiatiefworden van deze vroeg partners:of laat mantelzorger. Iemand uit je omgeving wordt ziek, krijgt een ongeval of heeft ondersteuning nodig omwille van ouderdom of een andere Stad Brugge - kan een geleidelijk proces zijn, maar kan zorgbehoefte. Dit Mintus ook van de ene -op de andere dag voorvallen. iDROPS- sociaal innovatiebureau

Als mantelzorger -besteed je veel tijd en energie aan de zorg voor een Mantelzorgplatform ander.Vlaams Je biedt niet enkel praktische en emotionele zorg maar vaak Steunpunt Mantelzorg,voor professionele hulpverleners. Al ben (Samana, je ook een contactpersoon Liever Thuis LM, Coponcho, die taken opnemen is vaak niet eenvoudig. OKRA-Zorgrecht en Ons Zorgnetwerk)

Daarom is ondersteuning belangrijk. Er zijn een aantal financiële middelen waar mantelzorgers en zorgvragers een beroep op kunnen Familiehulp doen. Kom op tegen Kanker

Op woensdag 13 oktober geeft Steunpunt Mantelzorg meer informatie over financiële ondersteuning voor mantelzorgers en zorgvragers. V.U. COLIN BEHEYDT, ALGEMEEN DIRECTEUR STAD EN OCMW BRUGGE, BURG 12, 8000 BRUGGE | ONTWERP: CEL CREATIE - STAD BRUGGE

Wat is mantelzorg?

Je zal informatie krijgen over de gemeentelijke mantelzorgpremie en de verschillende zorgbudgetten. We overlopen of je in aanmerking komt en hoe en bij wie je premies kan aanvragen. Verder wordt er ook meer informatie meegedeeld rond de erkenning en ondersteuning die mantelzorgers verdienen. Geïnteresseerde organisaties

• en Plaats: Buurtcentrum De Garve (LDC) verenigingen kunnen zich PLATFORM altijd melden om aan te sluiten Pannebekestraat 33, 8000 Sint-Jozef VOOR MANTELZORGER bij het partnerschap. • Uur: 14 uur tot 15u30 IN BRUGGE • Inschrijven: pieter.vanreybrouck@i-mens.be / 0492146897 Meer info op mantelzorghub.be/ Of via buurtcentrum De Garve: 050/32.60.60 cafes/de-mantelfluisteraar

18


u

De mantelfluisteraar

g,

/

n ar ie

. n r en és, ar n

Maak kennis met De Mantelfluisteraar V.U. COLIN BEHEYDT, ALGEMEEN DIRECTEUR STAD EN OCMW BRUGGE, BURG 12, 8000 BRUGGE | ONTWERP: CEL CREATIE - STAD BRUGGE

n

Een platform voor mantelzorgers in Brugge

Met De Mantelfluisteraar, een ‘mantelzorgcafé’, geven we mantelzorgers in Brugge een platform. De Mantelfluisteraar is een plek waar je elkaar kan ontmoeten, activiteiten bijwonen en informatie uitwisselen. Het is een klankbord voor ervaringen en emoties. De Mantelfluisteraar luistert naar PLATFORM jullie bezorgdheden en noden, zodat we die VOOR MANTELZORGERS kunnen signaleren het beleid. IN aan BRUGGE

Welkom in Brugge ‘De Mantelfluisteraar’ houdt geregeld bijeenkomsten in regio Brugge, Maak kennis met De op verschillende plaatsen en tijdstippen.

Mantelfluisteraar

Om alle mantelzorgers de kans te geven om langs te komen, ontmoeten we elkaar Met De Mantelfluisteraar, overdag en ’s avonds. Waar mogelijk leggen een ‘mantelzorgcafé’, geven we we de link naar de bestaande dementiecafés, mantelzorgers in Brugge een platform. Verlofstelsels voor mantelzorgers om het onderwerp dementie bespreekbaar De Mantelfluisteraar is een plek waar Donderdag 15 oktober - 19u. te maken binnen mantelzorg. Zo werken je elkaar ontmoeten, activiteiten Spreker: Naomikan De Bruyne, Steunpunt Mantelzorg webijwonen mee aanen een breed verhaal van informatie uitwisselen. Heel watismantelzorgers combineren hunen eerstelijnszorg in Brugge enervaringen omgeving. Het een klankbord voor zorgtaken met een job. Een evenwichtsoefening emoties. De Mantelfluisteraar luistert naar die niet altijd gemakkelijk is. In deze sessie jullie en noden, zodat geven webezorgdheden praktische handvaten om dewe die kunnen signaleren aan heten beleid. combinatie haalbaar te maken, daarbij ook tijd voor jezelf te vinden.

Agenda najaar 2020

We gaan in opWelkom verlofsystemen waar je in Brugge een beroep op kan doen, zoals het nieuwe mantelzorgverlof en het verlof voor ‘De Mantelfluisteraar’ houdt geregeld medische bijstand. We in geven om bijeenkomsten regiotips Brugge, het gesprek met je werkgever aan te gaan. op verschillende plaatsen en tijdstippen. Doorheen de sessie is er ruimte Om alle mantelzorgers te geven om ervaringen met elkaar de uitkans te wisselen. om langs te komen, ontmoeten we elkaar Locatie overdag en ’s avonds. Waar mogelijk leggen LDC Ten Boomgaarde we de link Ter Beke 29 naar de bestaande dementiecafés, om het onderwerp dementie bespreekbaar 8200 Brugge te maken binnen mantelzorg. Zo werken we mee aan een breed verhaal van eerstelijnszorg in Brugge en omgeving. e Op de hoogt blijven van stige onze toekom ? en activiteit en via et w s on Laat het rt ae n celien.honge be s. tu in @m

Op de hoogte blijven van onze toekomstige activiteiten? Laat het ons weten via celien.hongenaert @mintus.be

Agenda najaar 2020 Verlofstelsels voor mantelzorgers

De zorgvolmacht en bewindvoe

Donderdag 15 oktober - 19u. Spreker: Naomi De Bruyne, Steunpunt Mantelzorg

Donderdag 12 november - 14 Spreker: notaris Van Damme

Heel wat mantelzorgers combineren hun zorgtaken met een job. Een evenwichtsoefening die niet altijd gemakkelijk is. In deze sessie geven we praktische handvaten om de combinatie haalbaar te maken, en daarbij ook tijd voor jezelf te vinden.

Sinds 1 september 2014 is bewindvoering grondig gew deze infosessie wordt toelic over de begrippen ‘bewindv ‘zorgvolmacht’. Er wordt oo besteed aan de achtergrond toepassing ervan. Je komt het om ingrijpende maatreg die rechtstreeks verband ho het delicate thema van zelf en emancipatie bij kwetsba

We gaan in op verlofsystemen waar je een beroep op kan doen, zoals het nieuwe mantelzorgverlof en het verlof voor medische bijstand. We geven tips om het gesprek met je werkgever aan te gaan. Doorheen de sessie is er ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Locatie

Locati e Boomgaarde Agenda najaar 2020 LDC Ten

BC Ter Ten BekeBoomgaarde 29 8200Beke Brugge Ter 29, 8200 Brugge

Locatie LDC Ter Leyen Kroosmeers 1 8310 Brugge

Verlofstelsels voor mantelzorgers

Inschrijven voor één van De zorgvolmacht en bewindvoering

Donderdag 15 oktober - 19u. Spreker: Naomi De Bruyne, Steunpunt Mantelzorg

Donderdag 12 november - 14u. e-mail celien.hongenaer Spreker: notaris Van Damme

De zorgvolmacht en bewindvoering

hoogte Donderdag 12 november -combineren 14u. Op de Heel wat mantelzorgers hun van en Spreker: notaris Van Damme ijv bl zorgtaken met een job. Een evenwichtsoefening stige om ek ze to die niet altijd gemakkelijk is. Inon deze sessie teiten? Sinds september is de Wet tivide geven 1we praktische2014 handvaten om de acop via bewindvoering grondig gewijzigd. Tijdens combinatie haalbaar te maken, en et ons weten t hdaarbij Laa rt ae n ook tijd voor jezelf te vinden. deze infosessie wordt toelichting en.honge celigegeven over de begrippen ‘bewindvoering’@en mintus.be We gaan in op verlofsystemen waar je ‘zorgvolmacht’. Er wordt ook aandacht een beroep doen, zoalsenhet besteed aanop dekan achtergrond denieuwe praktische mantelzorgverlof verlof voor waarom toepassing ervan.en Jehet komt te weten medische bijstand. We geven tips om het om ingrijpende maatregelen gaat, het rechtstreeks gesprek met je werkgever aan met te gaan. die verband houden Doorheen de sessie is er ruimte het delicate thema van zelfbeschikking omemancipatie ervaringen met elkaar uit temensen. wisselen. en bij kwetsbare Locatie Locatiee Locati LDC Ten Boomgaarde LDC Ter Leyen Ter Ter Beke 29 (LDC) BC Leyen Kroosmeers 8200 Brugge 1 Kroosmeers 8310 Brugge 1, 8310 Brugge

via telefoon 050 32 78 40

Sinds 1 september 2014 is de W bewindvoering grondig gewijzig deze infosessie wordt toelichtin over de begrippen ‘bewindvoeri ‘zorgvolmacht’. Er wordt ook aa besteed aan de achtergrond en toepassing ervan. Je komt te we het om ingrijpende maatregelen die rechtstreeks verband houde het delicate thema van zelfbesc en emancipatie bij kwetsbare m Locatie LDC Ter Leyen Kroosmeers 1 8310 Brugge

Inschrijven voor één van dez via telefoon 050 32 78 40 of e-mail celien.hongenaert@m

Inschrijven voor één van deze de hoogte Op sessies via telefoon 050 32 78 40 of blijven van stige e-mail celien.hongenaert@mintus.be onze toekom ? activiteiten en via et w s on t Laat he rt ae en ng celien.ho @mintus.be

De Mantelfluisteraar is een initiatief van deze partners: • • • • • •

Stad Brugge Mintus iDROPS- sociaal innovatiebureau Vlaams Mantelzorgplatform Familiehulp Kom op tegen Kanker

Geïnteresseerde organisaties en verenigingen kunnen zich altijd melden om aan te sluiten bij het partnerschap. Meer info: mantelzorghub.be/cafes/de-mantelfluisteraar 19


Team Sint-Jozef BESTAAT UIT

Geert Pollin Buurthuis Ghandiplein Landjuwelenstraat 43 050 33 60 55 geert.pollin@mintus.be Facebook: Buurtwerk St-Jozef

Rita Vandenbussche Buurtcentrum De Garve Pannebekestraat 33 050 32 60 60 rita.vandenbussche@mintus.be Facebook: LDC De Garve

Colofon Verantwoordelijke uitgever John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge

Ontwerp & druk Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Over deze buurtkrant Alle 'Buurtkrantedities 'kan je vanaf nu op deze website vinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Profile for OCMW Brugge

Buurtkrant Sint Jozef sept - nov 2021  

Buurtkrant Sint Jozef sept - nov 2021  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded