Buurtkrant Sint-Jozef

Page 1

BUURTKRANT Sint-Jozef BUURTKRANT NR 1 / MAART-MEI 2021

Paaseierenraap met je bubbel ZATERDAG 3 APRIL

www.brugge.be


In deze editie

Voorwoord

Buurthuis

Buurthuis - DC De Garve Gezinsbond Brugge Hondenpoep Zoektocht De Komme- & Pannebekeschool Diverse

03

Bebloemingsactie

Maart, jeugdboekenmaand

12 Bebloemingsactie

Paaseierenraap... ietsje anders ZATERDAG 3 APRIL VAN 10U. TOT 13U.

Zin om samen met onze paashazen te bewegen in je bubbel? Kom dan op zaterdag 3 april, van 10 tot 13u., naar ons Paasparcours op het Ghandiplein te St-Jozef gelegen in de Landjuwelenstraat 43 te 8000 Brugge (St. Jozef).

Voorwoord Beste buurtbewoners, Dit is de eerste buurtkrant van 2021. U hebt het wellicht al gemerkt: het is een buurtkrant in een ander kleedje. De krant van het stedelijk buurtwerk en het magazine Content van buurtcentrum De Garve zijn nu in één uitgave gebundeld. Zo valt het volledige aanbod voortaan vlot bij jou in de bus en sparen we bomen en inkt uit. In de vorige editie van de buurtkrant hadden we het over hoop. De hoop op een vaccin en minder strikte veiligheidsmaatregelen. De hoop is intussen uitgegroeid tot kracht. Het vaccin is er, de eerste Bruggelingen zijn al ingeënt. Wanneer je deze krant vasthoudt, is het vaccinatiecentrum in onze stad in volle werking. Deze kracht maakt dat we stilaan ook weer activiteiten programmeren. Heel wat initiatieven werden de laatste maanden achter de schermen uitgewerkt. We rollen ze nu ‘live’ uit, zoals de opstart van een Speel-O-theek. Ook de plaatselijke verenigingen kijken enthousiast vooruit. Samenwerkingen met focus op de buurt, zoals de paaseirenraap, krijgen vorm. Uiteraard organiseren we alles met respect voor de veiligheidsmaatregelen. Tijdens de wintermaanden en door het verplicht thuisblijven, gingen heel wat buurtbewoners bovendien op wandel met hun trouwe viervoeter(s). Een aanrader. We herinneren de baasjes van de beestjes er vriendelijk aan dat het opruimen van hondenpoep, verplicht is. Zo houden we elk parcours aangenaam bewandelbaar voor wie er langskomt. Niet vergeten dus!

We voorzien een veilig en mooi parcours. Waar Paasbunny's en paashazen klaarstaan om dit met heel veel plezier met jullie bubbel te doorlopen. Natuurlijk ontvangen jullie daarna lekkere paaseieren van onze paashazen. Voor kinderen samen met hun ouders/ grootouders enz. van 0 tot 12 jaar.

Prijs? Aan de prijs van €2,5 per kind met een max van €10 euro per gezin voor leden. €3,5 per kind met een max van €17,5 per gezin voor niet-leden .

Het deed ons enorm veel deugd om de vele inzendingen op onze zoektocht te ontvangen. Hieruit blijkt dat veel mensen de zoektocht/wandeling hebben afgewandeld. Het vinden van alle voorwerpen en het juist beantwoorden van alle vragen was blijkbaar niet evident. Er waren eenvoudig maar ook moeilijkere opdrachten ... Vanuit de inzendingen heeft een onschuldige hand 3 winnaars uitgeloot. Het betreft: • De Vos Fabienne – Bommelbekestraat • De Jonghe Marie-Rose – Graaf de Mûelenarelaan • Familie Tiri-Leplae – Vier-Heemkinderenstraat Alle winnaars worden persoonlijk gecontacteerd en ontvangen een pakket groenten/fruit van U’mani – Dudzeelsesteenweg 604 (zie buurtkrant september ll.).

Inschrijven en info?

Tuinhier Sint-Jozef

• Info en inschrijven met vermelding van eventueel lidnummer via: info.gezinsbondbrugge@telenet.be • Uiterlijk tegen 23 maart 2021 . • Inschrijving is pas definitief na betaling op het volgend rekeningnummer met vermelding van eventueel lidnummer, naam en adres : BE02 9730 8969 6540 In Samenwerking met Mintus Team St-Jozef en Stad Brugge

De lente komt er binnenkort aan en we laten een - letterlijk en figuurlijk - donkere periode achter ons. We danken iedereen die tijdens de voorbije Kerst- en winterperiode positief gevolg gaf aan de oproep vanuit buurtwerk om Sint-Jozef (nog) meer in het licht te laten baden. De kreet is niet in dovemans oren gevallen. Het was een plezier om door de versierde straten te wandelen. Jullie waren stuk voor stuk lichtpuntjes in een wereld in beweging. Houden zo!

Winter – Wandel – Zoektocht

ZATERDAG 3 APRIL VAN 10 TOT 16U.

Opendeur/tuin: maak kennis met de werking van Tuinhier. Iedereen is welkom!

P gratis toegang

Kinderyoga WOENSDAG 2/9/16/23 EN 30 JUNI 2021 VAN 16U TOT 17U .

Ben je tussen de 6 en 10 jaar en heb je zin in Yoga met Els Devolder! Kom dan naar de eerste reeks van dit jaar ! Deze activiteit gaat door in Het Buurthuis St-Jozef : Landjuwelenstraat 43, te 8000 Brugge (St-Jozef).

Prijs per reeks? € 30 voor leden, € 38 voor niet leden

Inschrijven en info? Dirk De fauw Burgemeester

2

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

• Via info.gezinsbondbrugge@telenet.be • Uiterlijk tegen 20 mei 2021 . • Inschrijving is pas definitief na betaling op het volgend rekeningnummer: BE22 97 308 969, met vermelding van eventueel lidnummer, naam en adres

3


TASSE KAFFIE IN DE STRAOTE

OUDE ZWINSTRAAT

Toekomstplannen in De Garve

Din 16 maart

Deze activiteiten plannen we reeds in omdat we hardnekkig positief vooruitkijken dat tegen deze data Corona verleden tijd is…

KOETELWIJK Din 13 april KAREL MIRYSTRAAT Mag je gie ook een sjatje kaffie met een koekstje erbie ? Eje soms goesting vo te babbelen mé us?

Laten we hopen. Mocht dit niet het geval zijn en maatregelen deze activiteiten onmogelijk maken dan dienen wij deze te annuleren.

Din 18 mei

We houden alles Corona veilig!

WE KOMN NOA JOEN

Telkens van 14 tot 16u30

Neem gerust contact op met het dienstencentrum voor meer informatie.

Soepsalon

High Tea

Workshop kaartjes maken

DINSDAG 13 APRIL | DINSDAG 4 MEI

DINSDAG 20 APRIL

DINSDAG 27 APRIL | DINSDAG 25 MEI

Met een aantal mensen, iedereen is welkom, samen soep maken.

In navolging van het succes van onze eerste High Tea sessie organiseren wij een tweede sessie.

In onze digitale wereld vergeten we soms wel eens hoe leuk het is om een handgeschreven kaartje te ontvangen.

Groot Brittannië ten voeten uit.

Het aanmaken van dergelijke kaartjes is eveneens een ontspannende activiteit. Samen kaartjes maken is dan nog eens dubbel plezier.

Geen ingewikkelde recepten, maar met seizoen groenten een heerlijke kom soep maken en samen verorberen is het doel.

Tea met een hartige hapjes

Telkens van 10 tot 12u Locatie: Dienstencentrum De Garve

Vanaf 14u. Locatie: Dienstencentrum De Garve

Interesse?

Interesse?

I inschrijven mogelijk

I inschrijven t.e.m. de vrijdag

t.e.m. de vrijdag voor het soepsalon

voor de activiteit

Telkens van 14 tot 16u. Locatie: Dienstencentrum De Garve Interesse?

I inschrijven t.e.m. de vrijdag voor de activiteit

Beu van binnen te zitten? Wij ook! We willen er met jullie op uit trekken! We nodigen jullie uit om dit in eigen omgeving te doen. Saai denk je, niks is minder waar… Geloof het of geloof het niet, er zijn in onze buurt veel leuke, ongekende en verrassende nieuwe dingen te ontdekken.

Gezinsbond Brugge

We wandelen een parcours van ongeveer 5 à 7 km.

Gezelschapsdienst voor ouderen en zorgbehoevenden

In een bubbel van maximaal 4 personen volgens de geldende Coronaregels.

Moet je even weg (inkopen/eigen medische verzorging/even ontspannen/…) maar kan/wil je de persoon die je verzorgt niet alleen thuis laten? Heb je gewoon eens nood aan gezelschap?

Alleen of met 2 inschrijven/deelnemen kan uiteraard ook. De wandelingen starten steeds aan De Garve en vertrekken kan tussen 9 en 10uur ‘s morgens.

I inschrijven verplicht (mogelijk t.e.m. de maandag voor de wandeling)

Via de Gezinsbond Brugge kunnen gezinnen met een inwonende bejaarde of een zorgbehoevend familielid, maar ook alleenstaanden, een beroep doen op een gezelschapsdienst. Een plaatselijke coördinator bemiddelt tussen gezinnen die gezelschap wensen en zorgvuldig geselecteerde vrijwilligers.

Waarvoor kan je beroep doen op gezelschapshouders?

Paas Eieren wandeling

Meiklokjes wandeling

Almost summer wandeling

WOENSDAG 31 MAART

WOENSDAG 28 APRIL

WOENSDAG 26 MEI

Breng je mandje mee…

Een wandeling langs enkele toffe bebloemde tuinen.

Volle lente, bijna zomer… Een deugdoende wandeling met aangename verfrissing(en).

Vind de verschillende paaseieren langsheen het parcours en keer terug met heerlijke chocolade verrassingen.

De vrijwilligers komen in vertrouwen gezelschap houden. Bijvoorbeeld: een babbeltje doen, een luisterend oor bieden, een handje toesteken of gewoon gezellig samen zitten me een boek of spelletje. Zij nemen ook een aantal kleine maar noodzakelijke zorgtaken op zich. Bijvoorbeeld: hulp bij het in en uit bed stappen, bij verplaatsingen in huis, bij inname van medicatie, bij eten en drinken, tijdens wandelingen,… Let wel: de gezelschapsdienst is geen poets- of klusjesdienst en omvat geen verpleegkundige vezorging. Voor meer inlichtingen/voorwaarden rond de gezelschapsdienst neem contact op met de plaatselijk verantwoordelijke van de Gezinsbond.

Gezelschapshouder worden? Ben jij sociaal aangelegd? Zou jij het zien zitten om mensen tijdelijk gezelschap te houden? Dan ben jij het profiel dat we zoeken! Meer informatie vind je via de plaatselijke verantwoordelijke van de Gezinsbond: inge.rappe@telenet.be

Inge Rappé – inge.rappe@telenet.be 4

5


Huis Van Het Kind

Honden aan de leiband, drollen in de vuilnisbak

Nieuw in jouw buurt: de speelotheek! Ben je op zoek naar kinderopvang of heb je hier vragen over? Contacteer Tineke.

Wil jij graag nieuw spelmateriaal leren kennen en thuis verder ontdekken? Wil jij genieten van een leuk spelmoment met kinderen uit je buurt? Wil je ouders/kinderen ontmoeten uit je buurt?

050 47 55 14 of loket@kinderopvangbrugge.be

Ongeacht welk seizoen we ook zijn, hondeneigenaars komen sowieso buiten met hun trouwe viervoeter. Soms kan zo’n uitje voor ergernis zorgen, vooral wanneer de hondeneigenaar zich niet aan de regels houdt: een loslopende hond kan voor hinderlijke toestanden zorgen of een drol dat niet opgeraapt wordt, oogt weinig fraai in ons straatbeeld. In het verleden werkten we reeds verschillende projecten hierrond uit. Om de burger te blijven prikkelen, geven we een nieuwe invulling en uitstraling aan dit project.

Maandelijks komt de speelotheek van huis van het kind langs in jouw buurt.

Bij Lieselot kan je terecht voor gesprekken over de opvoeding van je kind(eren), ontmoeting met andere ouders, groepsactiviteiten voor gezinnen, …

De Preventiedienst heeft diverse nieuwe campagnebeelden uitgewerkt.

050 47 55 15 of 0476 96 77 94 – lieselot.goethals@huisvanhetkindbrugge.be

050 47 55 15 – laurence.coene@huisvanhetkindbrugge.be

Waar kan je ons vinden? Huis van de Bruggeling Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge

de Joert Weidestraat 81 8310 Assebroek

We kunnen ook naar jouw buurt komen.

Contact 050 47 55 15 ∙ info@huisvanhetkindbrugge.be www.facebook.com/HuisvanhetKindBrugge www.huisvanhetkindbrugge.be

V.U. COLIN BEHEYDT, ALGEMEEN DIRECTEUR STAD EN OCMW BRUGGE, BURG 12, 8000 BRUGGE | ONTWERP: CEL CREATIE - STAD BRUGGE

Je kan ook bij ons terecht voor vragen in verband met onderwijscheques, studietoelage, groeipakket, kindcode, verminderd tarief kinderopvang,… Huis van het Kind Brugge is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties. Wil je meer weten over ons netwerk of wil je aansluiten? Contacteer Laurence.

Voor de uitwerking van de sensibiliseringsborden werd één krachtig beeld ontworpen. Bedoeling is om op deze borden zoveel mogelijk met een sjabloon te werken, waarin duidelijk de boodschap ‘Honden aan de leiband, drollen in de vuilnisbak’ vervat zit. Een neutraal beeld wordt door elkeen begrepen en door de neutraliteit van de boodschap hoeft ook niemand zich geviseerd, maar wel ‘aangesproken’ te voelen. We willen met deze campagne op een sympathieke manier de aandacht van de hondeneigenaar blijven trekken.

Wij komen naar jullie toe met onze rode brandweerbus en zijn volgeladen met een ruim aanbod spelmateriaal.

Bij ons kan je terecht om speelgoed te ontlenen, wij geven graag een woordje uitleg, we spelen met plezier een spel mee, we bieden jou een luisterend oor, en zorgen voor een heerlijke tas koffie.

We willen met klem stellen dat de meeste hondeneigenaars dit al uitstekend doen! We hopen met deze hernieuwde campagne de hardleerse eigenaars te bereiken. Uit de vele meldingen, merken we toch wel dat bepaalde burgers nood hebben aan een herhaling van die boodschap. En hierin ligt meteen ook een belangrijke sensibiliserende rol weg voor onze burgers: ze kunnen namelijk een hondenkit bestellen. Online, via de link https://www.brugge.be/hondenkit-bestellen stellen ze die zelf samen en kunnen met het campagnemateriaal gericht gaan sensibiliseren in hun buurt.

Voor wie? Voor alle kinderen (0 tot 12 jaar) met hun ouders of begeleider Wanneer? Om de 4 weken op woensdag van 14h tot 16h Waar? Buurtcentrum SINT-jozef (landjuwelenstraat 43, 8000 Brugge) Prijs:? Je betaalt 1€ jaarlijks inschrijvingsgeld Wat met corona? Tijdens de coronacrisis werken we op afspraak.

Naast de inzet van de burgers zijn er ook onze gemeenschapswachten - de wandelende ogen en oren in onze stad - die de burger blijven aanspreken. Ook de GAS-vaststellers en politie kunnen op terrein de hondeneigenaar onmiddellijk beboeten bij het niet naleven van de verordening op het rein houden van het openbaar terrein.

Gsm: 0476/967794

ht! ezoc

G

Wij komen de eerste maal langs op woensdag 31 maart! Ben jij nu ook zo nieuwsgierig?

We zijn ervan overtuigd dat onze vriendelijke aanpak en opvolging op terrein de hondeneigenaars zullen warm maken om een hondenpoepzakje te gebruiken wanneer nodig en de hond aan de leiband te houden.

Kom dan zeker en vast langs!

en naar e k e o z g op k! zijn no lothee j e i e p W s S e P. onz m voor ail a a n e e. l via m e t leuk s ugge.b or o br v d e j n i hetk g ons uisvan Bezor h @ s l a t.goeth lieselo

6

Speelse groetjes,

Help mee aan een drollenvrij Sint-Jozef! Het hierboven vermelde sensibiliseringspakket kan ook bekomen worden in het buurthuis. Lieselot

Lieve

Dorine

Tekst op basis van persvoorstelling “honden aan de leiband, drollen in de vuilnisbak” door Schepen Mathijs Goderis

Het pakket bestaat uit een algemene affiches voor aan uw of een ander raam, geplastificeerde affiches voor in de onmiddellijke omgeving van waar hondendrollen te vinden zijn en een raamaffiche waarop jij jouw eigen boodschap kan op neerpennen. Help zelf mee aan een drollenvrij Sint-Jozef!

7


Basisschool De Komme

Innovatieve basisschool De Pannebeke Donatie van spullen aan Televestiaire

“Een ongeluk komt nooit alleen” In bijzondere tijden zoals deze lijkt het alsof er weinig nieuws onder de zon is… tenzij je op school met een covid besmetting zit, dan valt er organisatorisch alvast heel wat te beleven.

Ik hoop in een volgende editie eens iets te kunnen schrijven over een resem leuke activiteiten die we hier op school met kinderen doen, maar voorlopig blijft iedereen nog wat beperkt in zijn/ haar vrijheden.

Aan de drukte bij het CLB te horen, was meer dan duidelijk dat we niet de enigen waren. Bij ons ging eerst één klas in quarantaine en al vlug volgden er nog 2. Voor je het weet stel je vast dat je eigenlijk met te weinig leerkrachten bent, om alles nog draaiende te houden, omdat ook die in quarantaine moeten. Een tijdelijke sluiting was onvermijdelijk. Ouders werden ingelicht, er werd naar oplossingen gezocht. Achteraf gezien viel het aantal besmettingen nog mee, maar het is beter hierin geen onberekende risico’s te nemen.

Zo deden we in januari een oproep aan alle ouders en kinderen om oude kledij en speelgoed die niet meer gebruikt wordt mee naar school te brengen. Wat een enthousiasme! De kinderen zamelden heel wat spullen in.

Wij vinden het leuk om onze kleren een nieuw leven te geven. We zijn alvast heel blij dat we mensen in nood kunnen helpen. Biebe, Inoé en Taylor

Een ongeluk komt trouwens nooit alleen. Dat spreekwoord heb ik tijdens die week goed onthouden, of noem het gerust Murphy, want uitgerekend op de eerste dag van onze sluiting viel onze verwarming uit. Nu was het aan de loodgieter om zijn talenten te tonen, want veel tijd kreeg hij niet. En hoewel het absoluut geen eenvoudig klusje was, kreeg hij het enkele dagen voor de heropening van de school helemaal weer voor mekaar. Als je eens een goeie loodgieter nodig hebt, hij heet Jan, en wij hebben zijn nummer! Uit crisissituaties leer je en dat hebben we zeker ook gedaan. Zo waren leerkrachten verplicht om (net zoals in de eerste lockdown) snel te schakelen naar afstandsonderwijs. Dat lukte wonderwel. De snelheid waarmee dit nu gebeurt is ongezien. De ICT skills van onze leerkrachten waren al niet slecht, maar werden nu nog maar eens op scherp gezet. Gelukkig zijn we hiervoor ook goed uitgerust.

Sinds het begin van het schooljaar komt vrijwilliger Ann ons enkele dagen in de week helpen op school. Naast haar job is zij ook vrijwilliger bij Televestiaire, een organisatie die spullen inzamelt voor mensen met financiële noden. Zo kwamen we op het idee om ook op school kledij en speelgoed in te zamelen voor kinderen die het nodig hebben. Een initiatief van kinderen voor kinderen. De Pannebeke vindt het namelijk belangrijk dat elk kind een eerlijke kans krijgt.

We steken Emma een hart onder de riem Op het einde van de kerstvakantie kregen we hartverscheurend nieuws van de ouders van Emma uit de Vlinderklas. Emma bleek een tumor in de buik te hebben en was ondertussen opgenomen in het kinderziekenhuis. Aangezien zij een lange tijd afwezig zal zijn hebben de ‘Vlindertjes’ een mooie tekening voor haar gemaakt. ’t Komt wel weer terug, maar wat mij betreft moet dat nu ook niet te lang meer duren. Hier lonkt trouwens de lente al en mag wat mij betreft de winter vlug een uiltje gaan knappen.

Af en toe kan Emma activiteiten uit de klas meevolgen via videochat en op deze manier contact houden met haar juf en vriendjes uit de klas.

Dynamisch en bruisend? Is dat wel zo?

We wensen Emma een goed herstel toe en hopen haar vlug terug op school te verwelkomen!

Op onze schooldeur staat dat we een dynamische, bruisende school zijn, maar is dat wel zo? Dat kom je enkel te weten als je ons eens een bezoekje brengt. Alles wat we ondernemen vind je trouwens op : www.basisschooldekomme.slhd.be of op onze Facebookpagina.

Veel sterkte ook aan de ouders!

Kom gerust eens langs of maak een afspraak via basisschooldekomme@slhd.be. Onze school heeft ook een kinderdagverblijf. Geïnteresseerd? Dan moet je wel razendsnel zijn.

Zelf eens komen kijken hoe we ons innovatief onderwijs organiseren?

Stuur ons een mailtje en we brengen je in contact met “Nono”.

U bent steeds welkom voor een rondleiding.

Steeds welkom !

Maak een afspraak via:

Mr. Tristan

een mailtje naar directie@brugge-depannebeke.be of via telefoon 050 33 75 30

8

Belevingsbox

Opendeurdag

Vraag vanaf 15 maart een doe-box aan met leuke en leerrijke activiteiten, die je samen met je peuter kan doen.

8 MEI VAN 9.30U TOT 12U

Deze wordt GRATIS aangeboden door !mpact en !nnovatieve basisschool De Pannebeke.

Meer info op of online inschrijven via onze website: www.innovatiefonderwijs.be

Meer uitleg? Stuur gerust een mailtje naar bovenstaand mailadres. 9


Bibliotheek De Garve

Foodwinners

Wist je dat...

Jeugdboekenmaand: projecten voor eerste en vierde leerjaar

Door mee te doen aan Foodwinners kan je daarin verandering brengen! Sinds vorig jaar leiden FoodWIN, Eatmosphere en Coduco in opdracht van Stad Brugge 50 vrijwilligers op tot ware voedselverspillings-experten. Deze ambassadeurs kregen info over de juiste interpretatie van houdbaarheidsdata en voedselveiligheid, het zorgvuldig voorbereiden van inkopen, hoe preciezer de koelkast indelen en bewuster omgaan met ingrediënten.

Onder het motto Lezen is een feest! biedt de Brugse bibliotheek de klassen van het eerste en vierde leerjaar tijdens de Jeugdboekenmaand een doos vol leesplezier aan. Het eerste leerjaar dompelen we onder in de wereld van de fabels uit het meegroeiboek Van Leeuw tot Leeuwerik van Riet Wille. De prettig gestoorde vertelsels uit het informatieve boek Er was misschien eens… van Kamiel Debruyne vormen het uitgangspunt voor de leerlingen van het vierde leerjaar. In beide projecten staat het voorlezen centraal.

Dit jaar willen we jullie erbij! Het doel is om voedselverspilling bij alle deelnemers te verminderen met 30% en zo ook maar liefst 156 ton CO2 te besparen. Minder voedsel verspillen is niet alleen goed voor het klimaat, maar is ook goed voor jou, het milieu en je portemonnee!

De bibliotheek voorziet een kant en klaar project dat de leerkracht in de klas kan geven. Zodra het toegelaten is, hopen de bibliotheekmedewerkers uiteraard om de klassen uit Sint-Jozef opnieuw in de bibliotheek te mogen verwelkomen.

Jeugdboekenfeest op 20 en 21 maart: online en in de frisse buitenlucht De Openbare Bibliotheek Brugge organiseert jaarlijks een Jeugdboekenfeest. Dit jaar werkte de bib een nieuw concept uit, rekening houdend met de coronamaatregelen. Gastvrouw is Maureen Vanherberghen, bekend van de Ketnet-band en “Helden”. Maureen komt twee ochtenden op rij naar de Brugse bib om jeugdauteurs en illustratoren te interviewen. Leo Timmers, Mathilda Masters, Sofie Leyts, Pieter Gaudesaboos,… allemaal schuiven ze bij Maureen aan – op een veilige afstand uiteraard – om te vertellen, voor te lezen of te tekenen. Je kan alles online volgen vanuit je luie zetel. In de namiddag staan er telkens drie wandelingen op het programma. Op het online platform dat de bib ter beschikking stelt voor de livestream, vind je ook inspirerende workshops die je à la carte kunt volgen. Vergeet niet om op voorhand in te schrijven, want enkel dan krijg je toegang tot deze schatkamer vol lees-, luisteren knutselplezier. Alle info vind je op brugge.bibliotheek.be/jeugdboekenfeest.

een gemiddeld Vlaams gezin voedsel verspilt ter waarde van 369 euro per jaar?

Schrijf je nu in op www.foodwinnersbrugge.be en maak deel uit van de oplossing!

Gemeenschapswacht In de meeste buurtkranten vinden jullie een (kort) berichtje van Josée, de gemeenschapswacht voor Sint-Jozef/ koolkerke en Dudzele, rond een item die haar opvalt in de wijk(en) of een algemene tip. Graag gaan wij in onderstaande tekst eens kort in op de taken van de gemeenschapswacht. De gemeenschapswachten zijn een belangrijke schakel in het preventiebeleid van de stad Brugge. Al 25 jaar is het paarse uniform een vertrouwd beeld in de openbare ruimte. De gemeenschapswachten zijn de oren en ogen van de stad. Zij vormen een toegankelijk aanspreekpunt.

Hierdoor kunnen ze allerlei onveilige situaties op straten, parken en pleinen melden. Ze zetten burgers op vriendelijke wijze aan tot behoorlijk gedrag, zoals honden aanlijnen, restafval in de vuilnisbak deponeren en hondenpoep opruimen. De gemeenschapswachten in Brugge hebben geen bevoegdheden om een GAS-boete uit te schrijven. Sinds 2014 is elke gemeenschapswacht verantwoordelijk voor één of meerdere wijken van de stad. Zo kunnen zij hun dienstverlenende rol nog beter vervullen, dicht bij de buurtbewoners voor wie ze werken. Ze doen dit in samenwerking met de wijkinspecteur, de collega’s van de dienst Openbaar Domein en het lokale dienstencentrum.

Het volledige overzicht vind je steeds op brugge.bibliotheek. be/tussendoortjes. Daar staat ook de meest actuele info m.b.t. de coronamaatregelen. Zodra het weer kan, zullen de tussendoortjes weer gezellig in de bib plaatsvinden.

Bereikbaar via: josee.samyn@brugge.be Of via buurthuis/DC De Garve

Jouw vrijwilligerservaring

Bibliotheek De Garve

Inhoud vrijwilligersvacature

Pannebekestraat 33, 8000 Sint-Jozef

Een creatieve knutselaar/hobbyist, die onze bewoners met een beperking op hun maat een mooi resultaat én een fijn sociaal contact kan bieden tijdens een creatieve (knutsel) avond. Tweewekelijks vul je een knutselavond in met een activiteit op maat van onze bewoners. Je vult in met thema's als kerst, pasen, vakantie, ... en met je goeste en talent en dat van onze bewoners.

T 050 33 32 95 degarve.bibliotheek@brugge.be di, wo: 14u-18u, vr: 15u-19u, za: 9u30-12u

10

Werkterrein: Sint-Jozef, Koolkerke en Dudzele

Viro (Ons Tehuis) zoekt begeleider creaclub

Tussendoortjes in de bib of online Al enkele maanden organiseert de bib haar creatieve voorleesmomenten online. Na het voorlezen volgt een knutselmoment en de kinderen kunnen hun knutselwerkjes ook aan mekaar tonen.

Josée Samyn

Als je geniet van een groepje dat met goesting en humor met jouw creatieve opdrachtjes aan de slag gaat, dan zijn wij de creaclub op jouw maat! Wij zorgen voor knutselmateriaal en een opslaglokaaltje. Creatieve vrijheid dus! Suggesties zijn welkom, ook voor aansluiting bij andere creatieve initiatieven in de buurt die jij misschien kent of weet te ontdekken. Uiteraard coronaproof opgezet.

Adres: koolkerksesteenweg 188, 8000 Koolkerke 11


Wijkbebloemingsactie Om de buurt te verfraaien en het contact tussen buren en omwonenden te stimuleren, bieden we ook in 2021 vanuit de stad weer GRATIS BLOEMETJES aan om aan de voorkant van jullie huis te plaatsen.

Maximum 20 plantjes per adres Als deelnemer duid je zelf aan hoeveel plantjes je wil, wel met een maximum van 20 plantjes per adres. Iedereen krijgt dezelfde soort rode hanggeraniums. Deze zijn makkelijk te verzorgen, goed bestand tegen alle weersomstandigheden en geven een leuk effect in de straat. 2500 plantjes besteld Het buurtwerk van St-Jozef heeft voor jullie wijk 2500 plantjes besteld. De buurtwerker neemt inschrijvingen aan tot de voorraad is uitgeput. Snel inschrijven is hier dus de boodschap.

Inschrijven of meer informatie aanvragen? Contacteer buurtwerker Geert Pollin: Bel 050 33 60 55 of mail geert.pollin@mintus.be

Levering aan huis De bloemetjes worden, net als vorig jaar, aan huis gebracht. Dit op of rond zaterdag 8 mei. Enkel voor bewoners van Sint-Jozef Het is de bedoeling dat alle bestelde planten uitsluitend gaan naar bewoners van St-Jozef en aan de straatzijde van de deelne­mende huizen geplaatst worden, met andere woorden goed zichtbaar van op straat.

Je kan ook nog je inschrijvingsstrook scannen en per chat via Facebook (Buurtwerk St-Jozef) doorsturen. Je inschrijving is pas geldig nadat de buurtwerker deze bevestigd heeft. Inschrijvingen zolang de voorraad strekt. Op is op!

I NSCHRIJV INGSSTROOK Mevrouw/meneer (naam + voornaam): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . wonende (straat + nr): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . gsm of telefoon: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E-mail: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . bestelt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (aantal stuks) gratis hanggeraniums (maximum 20) en verklaart op eer alle bestelde planten goed zichtbaar aan de straatzijde van de deelnemende woning te plaatsen en te onderhouden. Handtekening aanvrager: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Volledig ingevuld formulier overmaken aan Buurtwerk Sint-Jozef, Landjuwelenstraat 43 of digitaal te bezorgen aan Geert Pollin via geert.pollin@mintus.be.

Colofon Verantwoordelijke uitgever

Ontwerp & druk

Over deze buurtkrant

Stèphanie del Cioppo, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper

Alle 'Buurtkrantedities 'kan je vanaf nu op deze website vinden:

12

100% gerecycleerd papier

www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine