__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

BUURTKRANT Sint-Jozef BUURTKRANT NR 2 / JUNI-AUGUSTUS 2021

Wijkbebloemingsactie Bedeling bloemen


In deze editie

Voorwoord Maak kennis met Activiteiten Buurthuis – De Garve Activiteiten Sint-Jozef Actie in Sint-Jozef Basisschool De Komme Basisschool De Pannebeke Geefhoek Kompas

05-06

AED-harttoestellen Gratis bus naar vaccinatiecentrum

09

Broodnodige oproep Voorbije acties in Sint-Jozef

Brugge draait om mensen De voedingsdriehoek

Gratis tweedehandsspullen & schoolmateriaal voor jonge kinderen

Gezocht

Voorwoord Beste buurtbewoners, Het deed ons deugd om van jullie, lezers van de buurtkrant, veel positieve reacties te ontvangen betreffende de stijlwijziging van deze krant. Het samengaan van de oorspronkelijke buurtkrant (stedelijk buurtwerk) met het magazine Content (Dienstencentrum De Garve), viel duidelijk in goeie aarde. In het voorwoord van de vorige editie hadden we het erover dat de vaccinaties gestart waren en binnenkort het vaccinatiecentrum op volle toeren zou draaien. We mogen stellen dat aan deze uitspraak voldaan wordt. Heel veel Bruggelingen hebben reeds een eerste vaccinatie ontvangen of zijn reeds volledig gevaccineerd. Het stadsbestuur doet grote inspanningen om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen. Waar we in de vorige edities een programma/activiteiten lanceerden waarvan we toen niet zeker van konden zijn of deze al dan niet konden plaatsvinden hebben we nu ruimere vooruitzichten. Uiteraard dient alles nog steeds binnen vooropgestelde voorwaarden gerealiseerd worden (die kunnen wijzigen afhankelijk situatie) maar we hebben reeds vooruitzichten op buitenactiviteiten en het opstellen van het terras. Ondertussen werden ook reeds een aantal mooie projecten gerealiseerd/opgestart. Denken we hierbij o.a. aan het paasevent, die letterlijk en figuurlijk gesmaakt werd door de deelnemers. De bebloemingsactie waarbij maar liefst meer dan 4.000 bloemen uitgedeeld in Sint-Jozef en Koolkerke. De huizen/straten/wijken zullen letterlijk opfleuren!Maar er was ook de opstart van de Speel-O-Theek en onze Doorgeefhoek “Kompas”. Sfeerverslagen en informatie over deze werkingen kan je verder in deze buurtkrant terugvinden. De zomer komt eraan, het wordt nog geen zomer zoals in het verleden met talrijke evenementen en feesten. Maar toch al een zomer waarin meer zal kunnen dan 1 jaar geleden. Geniet van het weer, geniet van elkaar en hou nog eventjes vol.

Dirk De fauw Burgemeester

2

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus


Maak kennis met ...

Team De Garve Binnenkort verwelkomt een vernieuwd team De Garve jullie terug in het buurtcentrum!

Nieuwe coördinator buurtcentra John-Nathan Hocepied Op 19 april is het nieuwe diensthoofd aan de slag gegaan bij de buurtcentra, of kortweg de ‘coördinator buurtcentra’. John-Nathan Hocepied werkte voordien ruim 6 jaar als verantwoordelijke van de lokale dienstencentra en buurthuizen van de Stad Oostende en is dus geen onbekende op het terrein. De ambitie is alvast om zijn kennis en ervaring in te zetten om van onze buurtcentra nog betere plaatsen in de Brugse buurten te maken. We wensen hem veel succes met zijn opdracht!

De Coronatijd heeft ons ook wat tijd gegeven om de werking van de dienstencentra in het algemeen, en meer specifiek de werking van De Garve, wat onder de loep te nemen. Veranderen wij volledig van werking? Neen hoor! Wat goed is/was blijft! Enkel activiteiten/werkingen waar we zelf wat minder tevreden over waren willen we anders aanpakken. Ook leggen we (nog) meer de nadruk op de eigen buurt. Het is ons streven dat jullie, als buurtbewoners, het buurtcentrum zien als een plaats waar mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten, als plaats waar jij met medestanders een hobby kan beleven,… Kortom we bruisen van de plannen en hopen jullie hier binnenkort in mee onder te dompelen. Nog eventjes op de tanden bijten, Tot dan, Team De Garve

Welkom terug Rita! Het doet ons deugd om opnieuw Rita te kunnen verwelkomen binnen het team. Rita is de voorbije maanden om medische redenen out geweest. Maar sterk en wilskrachtig als ze is, start zij terug progressief op!

Op de foto herkennen we van links naar rechts Rita Vandenbussche (centrumverantwoordelijke), Heidi Van Oost (gastvrouw), Ria Locquet (medewerkster), Stephan Vinstocq (gastheer), Deborah Devos (gastvrouw), Elly Copman (gastvrouw), Heidi Hinderyckx (administratieve medewerkster) en Geert Pollin (buurtwerker). Ontbreekt op de foto: Kim Vanhooren (gastvrouw)

3


Activiteiten buurthuis & De Garve We blijven ons in positiviteit vastbijten! Net zoals in de vorige uitgave van de buurtkrant bieden wij terug een programma aan. De mogelijkheid is reëel dat opnieuw een aantal activiteiten, vanwege de aanhoudende Coronamaatregelen, niet kunnen plaatsvinden. Echter bij versoepeling… springen we direct (letterlijk en figuurlijk) in de dans. Bij interesse in 1 of meerdere activiteiten, schrijf in en contacteer ons een aantal dagen op voorhand om te weten of de activiteit al dan niet zal doorgaan.

High Tea DINSDAG 15 JUNI | DINSDAG 27 JULI | DINSDAG 24 AUGUSTUS

In navolging van het succes van onze eerste High Tea sessie organiseren wij maandelijkse sessies. Groot Brittannië ten voeten uit. Tea met een hartige hapjes!

TASSE KAFFIE IN DE STRAOTE

OUDE ZWINSTRAAT Din 15 juni

Dinsdag 15 juni is er Thee met een verhaal. Een voordracht door Rita Neyt. Dinsdag 27 juli en 24 augustus zijn er onze gewoonlijke theekransjes. Telkens vanaf 14u in buurtcentrum De Garve

I Vooraf inschrijven a.u.b..

KOETELWIJK Din 20 juli KAREL MIRYSTRAAT Mag je gie ook een sjatje kaffie met een koekstje erbie ? Eje soms goesting vo te babbelen mé us?

Din 18 augustus

We houden alles Corona veilig!

WE KOMN NOA JOEN

Bezoek Triënale Brugge DONDERDAG 26 AUGUSTUS

Telkens van 14 tot 16u30

Donderdag 26 augustus gaan we onder begeleiding van een gids een bezoek brengen aan de Triënale.

I Schrijf u tijdig in want het aantal plaatsen is beperkt!

Just Bee Kinderyoga Heb je zin om je zoon of dochter de wondere wereld van kinderyoga te laten ontdekken dan kan dit in Buurtcentrum De Garve. Deze zomer gaan 2 yoga-crea kampjes door voor kinderen van 6 tot 9 jaar. 4

Wens je verdere info surf dan naar volgende website justbee.kinderyoga@ gmail.com of neem contact met het centrum op 050/326060.


Activiteiten Sint-Jozef SamenLeesgroep VRIJDAG 10 & 24 SEPTEMBER TELKENS VAN 14 TOT 16U.

Familiezoektocht ‘Zie jij wat ik zie?’

In een kleine groep leest de begeleider een kortverhaal voor. Daarna is er een gezellige babbel bij een kopje koffie of thee. Tijdens deze babbel kun je van gedachten wisselen over het verhaal of gewoon luisteren naar de anderen. Als afsluiter leest de begeleider een gedicht voor.

Ook deze zomer kan je bij enkele Brugse bibliotheken terecht voor een “Schatten van Vlieg-zoektocht”. In de buurt van Bibliotheek De Garve werken we een leuke familiezoektocht uit, met de bibliotheek als start- en eindpunt. Kom je ook eens langs tussen 1 juli en 31 augustus?

P gratis toegang

Hou de website van de bibliotheek (brugge.bibliotheek.be/agenda) in het oog voor meer info.

Pannebekestraat 33, 8000 Sint-Jozef

I Vooraf inschrijven wegens Corona

Uitwijken Circus komt naar Sint-Jozef OP WOENSDAG 14 JULI OM 19U30 OP HET GHANDIPLEIN

Met o.a. Cie Pol & Freddy, De Cuyper vs De Cuyper Concretere Info later in het buurthuis of via social media

Bibliotheek De Garve

I Reservaties vanaf begin juli op www.uitwijken.be

t 050 33 32 95 degarve.bibliotheek@brugge.be di, wo: 14u-18u, vr: 15u-19u, za: 9u30-12u

Actie in Sint-Jozef Bubbel Paaseieren event Op zaterdag 3 april ll. vond, op initiatief van Gezinsbond Brugge, op en rond het Ghandiplein, een coronaveilige Paasevent plaats Een 50-tal gezinnen namen deel aan deze buitenorganisatie. Het was voor de deelnemers duidelijk een verademing om in buitenlucht aan een georganiseerde activiteit te kunnen deelnemen.

5


Actie in Sint-Jozef Speel-O-Theek Bij het verschijnen van deze buurtkrant is de Speel-O-Theek reeds 3 maal langs geweest in Sint-Jozef. Eén maal per maand, de laatste woensdag van de maand, houdt de Speel-O-Theek van 14 tot 16u. halt aan het buurthuis (Landjuwelenstraat 43). De Speel-O-Theek biedt een zeer groot aanbod aan speelgoed. Speelgoed die kan ontleent worden. Om speelgoed te ontlenen wordt een bijdrage van 1 euro per jaar aangerekend.

Ook mochten we tijdens de aanwezigheid in mei Circusschool Woesh verwelkomen op het Gandiplein. Zij brachten een resem aan circusoefeningen voor onze jongsten. Kom gerust op één van de volgende momenten eens langs met uw (klein)kind. Woensdag 23 juni, van 14 tot 16u. Vanwege de Corona veiligheidsregels vragen wij om vooraf een reservatie te maken. Dit kan via 0476/96.77.94

Tijdens de vorige aanwezigheden van de speelbus merkten we een stijgende belangstelling voor dit initiatief.

ustus n aug e i l u j den tie. maan omer ook vakan z e d s s n u e b d l Tij pee rug! 6u. t de s we te 4 tot 1 neem mber zijn 1 n a de s, v te trouw gustu In sep 25 au p onze ver g a d s en ig o oen Op w wel aanwez thuis voor e s langs u r b e u e u w z b et zijn t on g. voor h komen me a s d t a id la p lnam We ! e e e t p a s d play- n gezellige e voor e n! Tot da k team -Thee O le Spe

Zin om volgend jaar met uw buurt/straat deel te nemen? Neem nu reeds contact op met buurtwerk Sint-Jozef voor praktische info.

Wijkbebloemingsactie Tijdens het weekend van 8 mei vond de bedeling van de wijkbebloemingsactie plaats.

6

Een samenwerking tussen buurtwerk Sint-Jozef, Buurtcentrum De Garve en WOK.

Omwille van Corona maatregelen konden we het ophalen van de bloemen aan het buurthuis niet laten plaatsvinden. Om jullie alsnog van bloemen te kunnen voorzien, en letterlijk de gevels van Sint-Jozef/Koolkerke tijdens het voorjaar en in de zomer in de bloemtjes te zetten, brachten we de bloemen bij de ingeschreven bewoners. De bebloemingsactie was een gigantisch succes. Er werden in Sint-Jozef meer dan 3.000 bloemen bedeeld. In Koolkerke (Romboutswijk) een 1.000-tal.


Basisschool De Komme SOVA in De Komme

Het was erg leuk om te zien dat heel wat kleuters het kaartje zelfs de rest van de week opgespeld hadden. Ze waren er terecht fier op.

We werkten een week lang rond “sociale vaardigheden”, maar hoe moesten we daaraan beginnen? Net voor het weekend klonk er een geweldige song door de luidsprekers op de speelplaats: “Een school voor iedereen” met een bijbehorend filmpje waar in te zien was hoe warm, open en actief onze school wel is. Het was het startsein voor een knallende week.

De lagere klassen dansten en zongen het stippenlied, je weet wel, het lied dat Ketnet elk jaar lanceert in een campagne tegen pesten. Zo verdienden ze 4 stippen op hun hand. Hét symbool tegen pesten, want als er iets is dat we de wereld uitwillen dan is het wel pesten. Iedereen heeft het recht om te zijn wie hij/zij is en daar hoeft niemand over te oordelen.

Het is van groot belang dat kinderen leren zorgzaam omgaan met zichzelf, het materiaal en de anderen. We hadden een hele week de tijd om dit eens extra in de verf te zetten. Op maandag kregen we hulp van “oma”, zij kwam op bezoek en leerde ons de 1e pijler kennen.

1. Zorg voor jezelf De kinderen kregen een workshop rond muziek en gevoelens, want het herkennen van je eigen gevoel is een belangrijk onderdeel om je goed in je vel te voelen. In de tweede workshop kon iedereen op zoek naar de eigen talenten aan de hand van een verhaal en de talentenboom. We vinden het nl. erg belangrijk om met de talenten van kinderen aan de slag te gaan. Iedereen heeft een talent en het maakt je echt gelukkig als mensen je daar op aanspreken. Weten waar je goed in bent, maakt je een sterker mens, meer zelfzeker en je krijgt ook meer zelfvertrouwen. Op woensdag dansten we opnieuw op onze superhit, waarna we nogmaals bezoek kregen. Deze keer van een verpleegkundige. Zij kwam ons vertellen over de tweede pijler…

2. Zorg voor iemand anders Het is dan wel goed dat je voor jezelf zorgt, maar je leeft met andere mensen om je heen. Respect voor anderen vinden we bijzonder belangrijk op onze school en hoe kan je beter je respect tonen dan door een complimentje te geven. Dat leerden ook de kleuters. Iedereen kreeg vervolgens een complimentenkaartje opgespeld. Dat mochten de kinderen meenemen naar huis en trots tonen aan mama en papa.

Donderdag kwam de poetsvrouw langs, want die dag stond dan weer helemaal in het teken van onze derde pijler…

3. Zorg voor materiaal De poetsvrouw maakte er ons op attent dat we goed voor onze school en onze spullen moeten zorgen. Jassen aan de kapstok i.p.v. op de grond, vuilnis in de vuilbak, niks kapot maken,... Er werden reuzengrote harten op de speelplaats getekend die de kinderen konden inkleuren. In de klas maakten we vlaggetjes die onze school helemaal opfleurden. Op vrijdag mochten we onze knallende week afsluiten. We kregen drie prachtige banners om ons aan de afspraken te herinneren.Om het helemaal af te maken klonk ons sovalied nog één keer door de boxen en werd er vrolijk op los gedanst. Het was een fijne week met mooie afspraken die we meenemen voor de rest van het schooljaar en lang erna. Je merkt het, respect is de rode draad door onze week. We willen als school het burgerschap van onze leerlingen aanwakkeren en hen erop attent maken dat respect een heel belangrijke waarde is. In de toekomst blijven we hiermee aan de slag gaan, zodat kinderen mogen opgroeien tot respectvolle burgers.

Op zoek naar een school met respect? Ben je op zoek naar een school die respect hoog in het vaandel draagt en daarnaast ook onderwijskwaliteit garandeert? Breng ons dan zeker eens een bezoekje. Bij ons is er altijd plaats in elke klas. Mr. Tristan legt je graag uit waar de school voor staat en hoe we ons onderwijs organiseren. Info vind je op: www.basisschooldekomme.slhd.be of op onze Facebookpagina. Kom gerust eens langs of maak een afspraak via basisschooldekomme@slhd.be. We hebben ook een kinderdagverblijf. Geïnteresseerd? Dan moet je wel razendsnel zijn. Stuur ons een mailtje en we brengen je in contact met “Nono”. Altijd welkom ! Mr. Tristan

7


Innovatieve basisschool De Pannebeke Samen inzetten op supertalenten. Met deze slogan werken innovatieve basisschool De Pannebeke en de speelpleinwerking van Vzw Oranje aan een omgeving waar kinderen kunnen groeien op hun eigen tempo en met gelijke kansen.

Ook deze zomer is er weer plaats voor iedereen op het speelplein van Oranje in de Pannebeke. Voor de kinderen met een grotere zorgbehoefte voorzien we extra ondersteuning op maat van het kind. We vragen je om op voorhand in te schrijven.

Een enthousiaste groep van animatoren, hoofdanimatoren, een plein- en een zorgverantwoordelijke staan nu al te trappelen om er een fijne zomer van te maken op het speelplein van Oranje!

Sinds 2008 kunnen kinderen met en zonder beperking onder de vlag van speelpleinwerking Oranje komen spelen tijdens de vakantie op het schoolterrein. De laatste jaren focuste de school extra op hun buitenspeelruimte en ruimte voor outdoor education en daar kon de speelpleinwerking van meegenieten. Doordat er meer natuurlijke speelelementen werden aangebracht hebben de kinderen meer kans een rustige plek te zoeken om te spelen of kan hun fantasie extra geprikkeld worden in de wilgenhutten of achter een van de boomstronken op het terrein.

Wist je dat de inschrijvingen voor de Basisschool voor volgend schooljaar al gestart zijn? Voor nieuwe peuters/kleuters werd zelfs een belevingsbox ontworpen. Op deze manier leer je de visie van de school kennen.

Interesse? Scan de QR code en schrijf je in!

Interesse? Scan de QR code en vul het formulier in!

Vrijetijdspunt@oranje.be Vrijetijdspunt.com 050/472590

www.innovatiefonderwijs.be directie@brugge-depannebeke.be 050/337530

8

BELEVINGSBOX stelt de visie van de school voor die je samen met je kind kan beleven. Samen met een kernteam stelde waarnemend directeur Petra Bernaert een belevingsbox samen voor de 25 basisscholen van Scholengroep !mpact. Ouders die op zoek zijn naar een school voor hun peuter kunnen aan de hand van leerzame doe-opdrachten kennis maken met de visie van de school. Daarnaast bevat de box een heleboel praktische informatie. Ook voor innovatieve basisschool De Pannebeke kan deze box GRATIS aangevraagd worden via de QR-code.


Geefhoek Kompas kiest voor gerichter aanbod Gratis tweedehandsspullen & schoolmateriaal voor jonge kinderen Tweedehandskledij en herbruikbare spullen voor gezinnen met jonge kinderen: daar gaat doorgeefhoek Kompas van buurthuis Sint-Jozef voortaan op focussen. De doorgeefhoek ontvangt ingezamelde spullen en verdeelt ze gratis aan wie er nood aan heeft. Zo wil het de kinderkansarmoede in de Brugse Wijk Sint-Jozef terugdringen.

Het principe van de doorgeefhoek is eenvoudig. Buurtbewoners doneren hun overbodige, maar nog bruikbare spullen aan ons. Andere buurtbewoners kunnen een keuze maken uit het aanbod en de spullen gratis meenemen. Zo krijgt afgedankt materiaal een tweede leven, helpen we afvalberg terugdringen en krijgen kwetsbare gezinnen een duwtje in de rug.

doorgeefhoek herin te richten. Beschikbare kledij werd gesorteerd, gewassen en opnieuw gerangschikt. Daardoor kunnen bezoekers nu een keuze maken binnen een overzichtelijk en kwalitatief tweedehandsaanbod. Gezinnen die zich aanmelden bij de doorgeefhoek, doen dat meestal op doorverwijzing. Instanties zoals Kind & Gezin, Huis van het Kind Brugge en de dienst maatschappelijk werk van OCMW Brugge detecteren de noden en sturen mensen door. Veel mensen komen ook spontaan die de doorgeefhoek leren kennen door regulier aanbod vanuit het buurthuis. Je zou kunnen zeggen dat we vooral omwille van de beperkte ruimte in de doorgeefhoek, het aanbod moesten herzien en beperken. Maar de keuze om ons tot jonge gezinnen te richten, heeft nog een andere reden. Tot voor kort kleurde de wijk Sint-Jozef rood op de kansarmoedeatlas. Mede door de inzet vanuit van het stadsbestuur en OCMW, konden we de armoedecijfers fors terugdringen. Toch blijft de nood aan ondersteuning voor de allerjongsten en hun ouders in de wijk groot en daarom hebben we ons met doorgeefhoek ‘Kompas’ geheroriënteerd. Wie nood heeft aan kinderkledij, speelgoed, schoolgerief of andere kinderspullen, vindt die hier gratis. Het aanbod richt zich op kinderen tot 12 jaar. We zijn ervan overtuigd dat heel wat ouders er dankbaar gebruik van zullen maken.

De doorgeefhoek in Sint-Jozef werd een hele poos geleden gelanceerd door buurtwerkster Hilde Ballegeer en vrijwilligster Mariette Houtekamer. Ze besloten om kledij, huishoudmateriaal, speelgoed en elektronica in te zamelen voor herverdeling. Maar door plaatsgebrek en nieuwe dynamieken in de buurt is er beslist dat enkel nog spullen voor jonge kinderen en kwetsbare jonge gezinnen worden ingezameld. Met een meer gerichte verdeling van tweedehandsspullen op maat van ouders met jonge kinderen, slaan we een nieuwe weg in. De werking is voortaan complementair aan die van Televestiaire. Zij stellen gratis of tegen lage prijs vele zaken ter beschikking aan bezoekers en kansengroepen. Daarom hebben wij besloten om het luik ‘huishoudmateriaal en elektronica’ binnen de doorgeefhoek los te laten.

Kinderkledij en spullen voor ouders met jonge kinderen vormen nu de kern van het aanbod in Kompas. De buurtgerichte werking binnen buurtcentrum De Garve is een drijvende kracht achter de hernieuwde werking van de doorgeefhoek. Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis maakten geëngageerde medewerkers tijd vrij om de bestaande

Kom vrijblijvend eens langs naar onze doorgeefhoek! Je vindt ons op ons vertrouwd adres in de Landjuwelenstraat.

Buurthuis Sint-Jozef Landjuwelenstraat 43, Sint-Jozef De doorgeefhoek is elke woensdagnamiddag open van 14 tot 16 uur. Of op afspraak – 050 33 60 55

9


AED-harttoestellen Aan de buitenmuur van het buurthuis werd recentelijk een AED toestel geplaatst. Een AED toestel kan bij hartfalen de eerste hulp bieden. Hulp die levensreddend kan zijn. Het bedienen van het toestel is relatief eenvoudig en wordt bij gebruik van het toestel ook stap voor stap uitgelegd. Hieronder een tekst met meer uitleg vanuit Rode Kruis-Vlaanderen.

Eerste hulp bij gebruik AED-toestel Wat is een AED? Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.

Gratis busvervoer van en naar het vaccinatiecentrum

Wie mag een AED gebruiken? Iedereen. Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED.

Is een AED veilig? Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

Hoe gebruik je een AED? Een AED is heel eenvoudig te bedienen. De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Zet het toestel aan. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem de hulpverlening. De eerste adviezen zijn altijd: ‘Alarmeer de hulpdiensten’ en ‘Ontbloot de borstkas van het slachtoffer’. Zodra de borstkas van het slachtoffer ontbloot is, brengt de eerstehulpverlener de twee zelfklevende elektroden van het AED-toestel aan. De AED vraagt om het slachtoffer niet meer aan te raken en begint met een automatische analyse van het hartritme. Als de AED levensbedreigende hartritmestoornissen vaststelt, zal hij een stroomstoot door het hart toedienen. Dit wordt ook defibrilleren genoemd. Bij sommige AED-toestellen moet de hulpverlener dit zelf doen door op een knop te drukken. Een snelle stroomstoot kan het normale ritme van het hart herstellen, zodat het bloed weer door het lichaam gepompt kan worden. Zo wordt hersenschade bij het slachtoffer voorkomen. Daarna is hartmassage en beademing altijd nodig. Ook dat zegt het toestel. Na twee minuten reanimeren analyseert de AED opnieuw het hartritme om te zien of er nog een schok nodig is. Zo gaat de eerstehulpverlener door met reanimeren en defibrilleren tot de ziekenwagen of de MUG ter plaatse is. Op volgende locaties in Sint-Jozef werd een AED-toestel voorzien: • Buurthuis – Landjuwelenstraat 43 • Buurtcentrum De Garve – Pannebekestraat 33 • Politiehuis – Lodewijk Coiseaukaai 3 In Koolkerke is er een toestel voorzien aan sportzaal De Arend – Arendstraat 16 10

Vanaf zaterdag 1 mei kunnen Bruggelingen gratis met de bus van De Lijn van en naar het vaccinatiecentrum op de dag van hun vaccinatie. Burgemeester Dirk De fauw: “We willen onze inwoners maximaal stimuleren om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het vaccinatiecentrum te komen. Daarom werkten we met De Lijn een regeling uit waardoor we gratis busvervoer kunnen aanbieden op het moment van de vaccinatie.”

Sms-ticket De burger kan op de datum van zijn vaccinatie via het verzenden van een specifieke code (VCBRUG) naar het nummer 4884 gratis met De Lijn heen en terug naar het vaccinatiecentrum. De kostprijs voor de burger is beperkt tot de kost van de verzonden sms. Het antwoordbericht geldt als vervoerbewijs met een geldige heen- en terugreis op de dag van de vaccinatie. Per verzonden sms krijgen de gebruikers een H&T-ticket. Per vaccinatieafspraak moeten ze dus maar één keer een sms sturen. Per gsm-nummer kan er twee keer gebruikgemaakt worden van deze code (heen en terug), dit kan dus voor beide vaccinatieafspraken. Bovendien dient bij controle ook de oproepingsbrief voor de vaccinatie getoond te worden.


Broodnodige oproep Brood rondstrooien? Liever niet. (Te) vaak merken we op dat mensen, vanuit medelijden met de vogels, oud brood rondstrooien. Een nobele gedachte… echter… • Weet echter dat het merendeel van dit brood opgepikt wordt door meeuwen en mogelijks ongedierte (vb. ratten) aantrekt. • Weet dat brood niet geschikt is als voedsel voor vogels: hun spijsvertering is niet of onvoldoende afgesteld op brood. Kies liever voor struiken met bessen in je tuin te planten, daar zijn vogels in de winter dol op. • Weet dat het voeren van dieren hun gedragsbepaling wijzigt. • • •

Vb de meeuwen zitten op wacht voor eten. Ze worden luier, brutaler en soms zelfs aanvallend… Zo worden ook de buitengezette vuilniszakken slachtoffer!

• Weet ook dat het uitstrooien van etensresten strafbaar is!

Maar wat moet ik dan met mijn oud brood? We geven enkele suggesties: Wentelteefjes Oud brood kan je verwerken door er wentelteefjes van te maken. Een klassiek recept voor pain perdu, zoals de Fransen het noemen: klop 3 eieren los met 250 ml melk, een theelepel kaneel of vanillesuiker. Haal 8 sneetjes aan beide zijden door het eierenmengsel en leg ze op een stapel op een bord. Giet de rest van het eierenmengsel over de stapel brood. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de wentelteefjes aan beide zijden lichtbruin. Bestrooi ze daarna met suiker, poedersuiker of stroop.

Tosti’s Een bekende manier van oud brood verwerken, maar daarom niet minder effectief! De traditionele tosti: smeer boter op twee oude sneetjes brood. Leg een snee met de beboterde kant naar beneden en beleg met ham en kaas. Leg het andere sneetje er bovenop met de boterkant naar boven. Bak de tosti in de pan, met een wafelijzer of tussen de grill. Vele variaties: ham-kaas-ananas, chorizo-gegrilde courgette, kip-mango chutney, geitenkaas-honing-walnoten, ham-gorgonzola, chocopastabanaan, kaas-piccalilly, kaas, prei etc Croque monsieur: tosti op z’n Frans. Klop 2 eieren los met 200 gram geraspte gruyère, een halve theelepel mosterd en een snufje cayennepeper. Verdeel het mengsel over 4 oude geroosterde sneetjes brood, leg op elk een plak gekookte ham en plaats op elke boterham weer een sneetje. Goed aandrukken en de buitenkant besmeren met boter. 10 minuten in een oven op 200 graden. Bon appetit! Croque madame: bak een eitje en leg dat bovenop de croque monsieur.

Ken jij nog andere manieren om oud brood te verwerken? Laat ons dit weten!

Samen voor een warm, sociaal en zorgzaam Brugge! Op verschillende plaatsen kon je de laatste weken het logo van ‘Brugge draait om mensen’ zien... aan vensterramen, op het internet, … .

Met dit logo willen de sociale verenigingen en organisaties in Brugge tonen dat ze hier zijn voor jou en voor onze stad. Ook onze buurtcentra doen mee! Én ook jij kan iets doen. Er zijn verschillende manieren, groot en klein, waarop jij kan meewerken om onze stad warmer, socialer, zorgzamer, rechtvaardiger,... te maken. Denk maar aan het maken van een praatje met je buur, het verhuren van je woning via een sociaal verhuurkantoor, vrijwilligerswerk bij een sociale organisatie, de opvang van een pleegkind in je gezin, … . Wil je graag de verschillende mogelijkheden bekijken en iets vinden dat aansluit bij jouw situatie en interesses, ga dan naar www.brugge.be/ bruggedraaitommensen of bel naar de Vrijwilligerscentrale via 050 44 82 22. Wil je op de hoogte blijven van wat ‘Brugge draait om mensen’ doet? Volg ons dan op Facebook: www.facebook.com/ bruggedraaitommensen.

11


De voedingsdriehoek in de spotlight! Maak kennis met de voedingsdriehoek!

Logo is een organisatie die lokale initiatieven ondersteunt die op één of andere manier zich richten om mensen bewust te maken van een gezondere levensstijl. In een reeks artikels over een aantal buurtkranten verspreid, geven wij enkele tips rond gezonde voeding, beweging en mentale gezondheid. info@logobrugge-oostende.be

Wat is gezond en wat niet? Graag willen wij even de aandacht schenken aan de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2017). De voedingsdriehoek helpt jou op weg om gezond te eten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat niet letterlijk hoeveel je overal mag van eten. Je ziet wel waar je meer en waar je best minder van eet.

Dé dorstlesser We beginnen bovenaan de voedingsdriehoek met de categorie ‘dranken’, dit is het belangrijkste en vormt de basis! Water is en blijft de enige dorstlesser, maar toch drinken we te weinig water. Probeer elke dag 1,5 liter water te drinken.

Leuk recept Wil je graag jouw wa ter pimpen ter afwiss eling? Dat kan op een gezo nde manier! Voeg fru it toe aan het water voor een frisse smaak. Vergee t niet om ijsblokjes toe te voeg en! Enkele leuke co mbinaties: • Rozemarijn - po mpelmoes • Citroen - munt limoen • Aardbei - citroen – basilicum • Aardbei – limoe n – komkommer • Watermeloen – munt • Aardbei - munt • Sinaasappel - ko mkommer - munt • Blauwe bessen – lavendel • Blauwe bessen - sinaasappel • Groene appel - ka neel • Ananas – kokosw ater • Gember, munt en citroengras • Komkommer - lim oen - blauwe besse n - munt

Colofon Verantwoordelijke uitgever John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge

Ontwerp & druk Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Over deze buurtkrant Alle 'Buurtkrantedities 'kan je vanaf nu op deze website vinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Wat met koffie en thee? Ook koffie en thee passen in deze categorie en mogen gedronken worden. Deze worden niet afgebeeld in de voedingsdriehoek om zo ‘water’ in de spotlight te plaatsen! Frisdranken en sportdranken laat je best links liggen. Deze bevatten te veel calorieën en bevatten geen nuttige voedingsstoffen. Je kunt bijna alles combineren! Water met een smaakje, zoals hiernaast vernoemd, is gezond en je krijgt bovendien geen onnodige suikers of zoetstoffen binnen zoals bij frisdranken. In de winkel kun je ook water met een smaakje kopen. Volgens de wet behoort dit ook bij de categorie ‘frisdrank’, maar wees kritisch en bekijk altijd goed het etiket om te zien of er al dan niet toegevoegde suikers inzitten. Let wel op: probeer kinderen gewoon water te laten drinken zodat ze de smaak ervan leren kennen.

Gezocht!

Profile for OCMW Brugge

Buurtkrant Sint Jozef  

Buurtkrant Sint Jozef  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded