Buurtkrant Sint - Jozef jan - maa 2022

Page 1

BUURTKRANT Sint-Jozef

BUURTKRANT NR 4 / JANUARI-MAART 2022

Gekke pannenkoeken tijdens Speelbus activiteit Lees meer op p. 16


In deze editie

Voorwoord + inhoud Projecten Vier het Leven In de buurt Zorgen voor morgen wedstrijd Buurtcentrum Bibliotheek de Garve Scholen

5

Speelbus Gezond & fruitig Diensteverlening

Vieren het Leven neemt ouderen mee uit

Hou jij je stoep proper? Administratieve hulp

16 Speelmateriaal uit de speelbus

Voorwoord Beste buurtbewoners, Op het ogenblik van het schrijven van dit voorwoord is er opnieuw sprake van een nieuwe (4de) coronagolf. Echter, door een doorgedreven vaccinatie en als we ons houden aan alle veiligheidsvoorschriften kunnen we ongetwijfeld ook deze golf weer overwinnen! In het buurtcentrum en buurthuis kunnen, tot nadere richtlijnen, de voorziene activiteiten, de werkingen en de dienstverlening blijven doorgaan. Met het scannen van ieders coronapas bij het betreden van de centra kunnen we blijven elkaar zien, ontmoeten, deelnemen aan … Het warmste doel van Sint-Jozef kunnen we nu reeds omschrijven als een succes. Dankzij jullie deelname aan de verschillende acties (spaghettimaaltijd, pannenkoekennamiddag, hutsepotavond, snoep en ge-haakt-ballen verkoop …) is er een aardig bedrag ingezameld. Ons warmste doel is circusschool Woesh. De overeenkomst is dat Woesh deze middelen gebruikt om doorheen het jaar op verschillende pleinen en straten circusinitiatie aan te bieden voor de kinderen en jongeren van Sint-Jozef. Het totale bedrag van deze actie werd bekendgemaakt tijdens de kerstmarkt van 22 december ll. Deze kerstmarkt viel echter tussen het schrijven en verschijnen van deze buurtkrant. Uiteraard komen we hier in de volgende buurtkrant uitvoerig op terug! Ook het bezoek van Sinterklaas aan Sint-Jozef komt ongetwijfeld aan bod. In deze buurtkrant hebben we ook aandacht voor nieuw opgestarte initiatieven zoals de Brooderij en het project Bouwstof van De Batterie. Maar ook bestaande initiatieven worden onder de loep genomen, zoals het soepsalon en de bingomogelijkheden. Initiatieven die bewijzen dat Sint-Jozef leeft! We hopen dat jullie hebben genoten van de voorbije kerst- en nieuwjaarsdagen. Donkere, korte dagen die hopelijk werden opgevuld met aanwezigheid van familie en vrienden en positieve vibes vanuit de buurt. Vergeet niet dat een welgemeende kerst- en/of nieuwjaarswens naar je buren of mensen die je ontmoet tijdens een wandeling wonderen kan doen! Tot gauw,

Dirk De fauw Burgemeester 2

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus


Projecten

Samenaankoop Energie Je leest het overal en wellicht heb je het zelf ook gemerkt: de prijzen van elektriciteit en gas bereiken momenteel ongekende hoogtes. Heel wat gezinnen doen al tal van inspanningen om hun energieverbruik te verminderen. Denk maar het investeren in ledverlichting, het aankopen van energiezuinige toestellen en de tellers in onze meterkast wat nauwlettender in de gaten houden. Gelukkig zijn er nog andere manieren om te besparen op je energiefactuur. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een groepsaankoop voor gas en elektriciteit. Verschillende organisaties bieden intussen dergelijke groepsaankopen aan, ook de Provincie West-Vlaanderen. Bovendien zorgt de Provincie West-Vlaanderen niet enkel voor een goedkoper tarief, maar is de energie die we via de groepsaankoop afnemen groen. Heb je interesse, twijfel dan niet om je in te schrijven. Hoe meer deelnemers, hoe beter de prijs!

Meedoen aan de ‘samenaankoop’ doe je in 5 eenvoudige stappen:

Inschrijven Je kan je gratis en vrijblijvend inschrijven tot en met dinsdag 8 februari 2022. Neem een jaarlijkse afrekening of slotfactuur bij de hand en vul je gegevens in enkele minuten in.

Veiling Op woensdag 9 februari 2022 wordt een veilig georganiseerd. Energieleveranciers brengen daarbij hun beste bod uit voor een éénjarig contract voor 100% Belgische groene stroom en/ of gas.

Repair café

Persoonlijk voorstel

Tijdens een Repair café is iedereen welkom met defecte spullen die mogelijks nog hersteld kunnen worden (elektrische toestellen, fietsen, computers …). Zo passeerden o.a. volgende zaken de handen van de herstellers: een oven, een stofzuiger, een klok en een slijpschijf.

Op vrijdag 25 februari 2022 ontvang je een persoonlijk voorstel waarop je kan zien hoeveel je kan besparen.

Beslissen Tot en met maandag 28 maart 2022 kan je via je persoonlijk voorstel aangeven of je op het voorstel ingaat.

Start contract Aanvaard je het aanbod? Dan zorgt de provincie voor een vlotte overstap. Jij hoeft hier niets voor te doen. Inschrijven en meer informatie via www.west-vlaanderen.be/energie-enwonen/groepsaankoop-groene-stroom

Misschien denk je wel: “Dat is allemaal gemakkelijk gezegd, maar eraan beginnen is een ander paar mouwen!” Daarom helpen we jullie vanuit de buurtwerking graag een handje. Elke woensdagnamiddag van januari, telkens van 14 tot 16 uur, kan je in het buurthuis, Landjuwelenstraat 43, terecht voor hulp bij het inschrijven voor deze ‘samenaankoop’. Breng zeker je identiteitskaart en afrekening (verbruik) elektriciteit en/of gas van vorig jaar mee. We overlopen stap voor stap de inschrijving en informeren je over alle stappen binnen deze mogelijkheid tot samenaankoop. Zeker doen, want je hebt niets te verliezen!

In samenwerking met Advansa Brugge werd op 13 november een Repair café georganiseerd in het buurthuis.

In totaal werden meer dan 20 apparaten nagekeken waarvan de ruime meerderheid hersteld kon worden. Ook wie langskwam met een computerprobleem werd verdergeholpen. Deze Repair café gemist? Geen probleem! De eerstvolgende Repair cafés gaan door op: 29 januari in buurtcentrum De Balsemboom (Ganzenstraat 33 - Brugge) 19 maart in buurtcentrum Sconevelde (‘t Couvent, Kanunnik Decoeneplein 1 - Sint-Kruis)

3


Projecten Koop hier je vuilniszakken Op maandag- en woensdagnamiddag verkopen we opnieuw vuilniszakken in het Buurthuis. Ook in Buurtcentrum De Garve (LDC) kan je tijdens de openingstijden nog steeds terecht voor de aankoop van diverse afvalzakken. Natuurlijk blijven het Huis van de Bruggeling, de gemeenteafdelingen en verschillende handelszaken in de buurt die ook aanbieden.

Prijslijst • • • • •

Huisvuilzakken (30l) € 0,60/zak Huisvuilzakken (60l) € 1,10/zak PMD € 0,25/zak Groenafval € 0,50/zak Hondenpoepzakjes

€ 6,00/rol € 11,00/rol € 5,00/rol € 3,50/rolletje

Ben jij de soep-kok die we zoeken? Tweewekelijks, telkens op dinsdag, zorgen we in De Garve voor zelfgemaakte soep. Een vrijwilliger gaat in onze leskeuken aan de slag met overschotten van groeten van plaatselijke winkels, de Kaba en Covias. Aangezien we graag véél soep maken, maar ook gewoon graag werken in een gezellige sfeer, zoeken we nog mensen die ons willen helpen. Ben jij nog vrij op dinsdagvoormiddag van 9 tot 11 uur? En ben je graag bezig met kokkerellen? Geef ons dan gerust een seintje!

Er zijn soepsalons voorzien op volgende dinsdagen: • 18 januari • 1 en 15 februari • 1, 15 en 29 maart

Het warmste doel van Sint-Jozef Voor wie onze vorige buurtkrant gemist zou hebben: we organiseerden de voorbije maanden heel wat activiteiten in het kader van “Het warmste doel”: circusschool Woesh een financieel duwtje in de rug geven. Tijdens de voorbije kersthappening konden we hen, dankzij jullie steun, een mooie cheque aanbieden. We spraken met Woesh af dat deze middelen gebruikt zullen worden om voorstellingen en workshops te organiseren in de straten en pleinen van Sint-Jozef, specifiek gericht op de plaatselijke jeugd. Een overzicht van de voorbije acties in het kader van het warmste doel: • • • •

Spaghettiavond Snoep- en soepverkoop Ge-haakt-balletjes Pannenkoekennamiddag

Minder handig, maar wel een soepliefhebber? We serveren de soep vanaf 11 uur in De Garve. De kostprijs is €0,50 voor een kom heerlijk verse én gezonde soep. Neem je liever 1 liter soep mee naar huis? Dan kan dat voor €2.

Nieuw! We hebben een partner gevonden die vooraf bestelde soep (per liter) aan huis kan leveren. Hierdoor hoef je zelf bij slecht weer niet naar het centrum te komen. Let wel, deze extra service geldt alleen voor de deelgemeente St-Jozef.

4

Wij zijn ontzettend benieuwd naar de kerstmarkt en het slotevent van “Het warmste doel”. Kan je er niet bij zijn? Dan lees je er alles over in je volgende buurtkrant.


Vier het Leven neemt ouderen mee uit

Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge. Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.

5


In de buurt Bouwstof BOUWSTOF is een participatief project van de Batterie. Met bouwstof doen we onderzoek naar de gedeelde ruimte. We doen dit onderzoek in dagcentrum De Schoor in Sint-Jozef. Samen met de jongeren van het dagcentrum bekijken we hoe zij de gedeelde ruimte in De Schoor ervaren en waar zij nood aan hebben. Op basis daarvan delen we met hen de ruimte opnieuw in.

Hoe doen we dat precies? Als bouwstof maken we gebruik van gerecycleerd plastic. We doen hiervoor een beroep op Sep Verboom, een designer met een grote kennis van ontwerpen met herbruikbare materialen.

Hoe kunnen jullie ons en De Schoor helpen? Volg het stappenplan!

Samen met de buurt van Sint-Jozef willen we plastic verzamelen.

1.

Zoek thuis hard plastiek

2.

Ga na of het plastiek voorzien is van één van onderstaande logo's

We sluiten het project in het dagcentrum af met een toonmoment waarop iedereen uit de buurt welkom is. Eind augustus organiseren we dan tot slot een voordracht met beeldmateriaal in de Republiek.

3.

Zoja, maak het plastiek dan proper (goed uitspoelen)

Het project in Sint-Jozef kadert binnen een groter geheel. Zo doen we hetzelfde onderzoek in Sint-Pieters in de Oude Pastorie. In het tweede semester trekken we ook naar Roeselare waar we zullen werken in een daklozencentrum en een asielcentrum. In september volgend jaar starten we de tweede fase van BOUWSTOF. Dan zullen we zowel in Brugge als in Roeselare onderzoeken hoe de publieke ruimte wordt gedeeld en ervaren. Ook daar zullen we dan de publieke ruimte gaan herindelen.

4.

Dat plastic zullen we dan shredden, smelten en nieuwe structuren mee vormen. Deze structuren gebruiken we dan om de ruimte opnieuw in te delen. Dan doen we modulair en multifunctioneel meubilair te ontwikkelen.

6

Je brengt het plastiek naar: De Schoor - Pannebekestraat 44 op maandag van 16.30 tot 18.30 uur en op vrijdag van 10 tot 12 uur of naar het buurthuis - Landjuwelenstraat 43 op woensdagnamiddag van 14 tot 16 uur. Deze actie loopt tot 31 januari.


In de buurt Welkom in de buurt, microbakkerij “de Brooderij”! Op zondag 24 oktober ging een opendeur door bij de “nieuwbakken” Brooderij, waarbij we voor het eerst konden kennismaken met de sympathieke Hannelore en Glenn, hun aanbod en de manier waarop hun producten zullen worden gemaakt. Het was een aangename dag met onverhoopt veel positieve belangstelling. De week daarop, op zondag 31 oktober, vond de effectieve vuurdoop plaats met de opening van de winkel, de Brooderij, gelegen op de Dudzeelsesteenweg 66.

Glenn en Hannelore en hun kleine spruit Juliette streken ongeveer 1 jaar geleden in Sint-Jozef neer. Ze waren direct gefascineerd door de mogelijkheden die hun nieuw huis bood. Uit oud fotomateriaal bleek dat hun woning, begin vorige eeuw, een smederij was. Dat verklaarde de ruime “werkplaats” achteraan de woning. Hannelore en Glenn waren er meteen van overtuigd dat ze de ruimte konden ombouwen om met hun passie, het bakken van brood, aan de slag te gaan. Het verbouwproject verliep, omwille van corona, zeker niet altijd zoals gepland. Maar waar een wil is, is een weg. Na 1 jaar zijn zij trots op hun realisatie en is – wat ooit een droom was – werkelijkheid geworden. Glenn werkt als leerkracht in de Groene Poort. Het thuisbakken, en bij uitbreiding het project de Brooderij, is dus een verderzetting van zijn grote passie. De Brooderij is een microbakkerij. Dat wil zeggen dat, in vergelijking met een gewone bakker, er slechts een beperkt aanbod beschikbaar is. Momenteel is er keuze tussen drie verschillende broden: de oervlaamse pistolet, baguettes en enkele boterkoeken. Deze worden ter plaatse bereid op basis van desem.

Het bakproces en de ingrediënten zijn allemaal biologisch en/of afkomstig van plaatselijke producenten. Zo wordt o.a. het meel steengemalen en wordt samengewerkt met de plaatselijke brouwerij Fort Lapin voor bier en draft voor het maken van bepaalde broden. Omdat natuurgist veel meer tijd nodig heeft om te rijzen, start Glenn al op vrijdag met het maken van het deeg. De zaterdag(nacht) wordt er effectief gebakken. Zo ligt er op zondag, van 7.30 tot 12 uur, heel wat lekkers klaar in de Brooderij (tot de voorraad strekt). Om zo goed mogelijk in te spelen op de vraag, is het eveneens mogelijk om tot en met donderdagavond je bestelling online te plaatsen. Het is de bedoeling om in de toekomst de broden die niet verkocht zijn, te schenken aan andere sociale projecten in Sint-Jozef.

7


Zorgen voor morgen begint vandaag

'Klimaatwedstrijd zorgen voor morgen' by Proximity

2. Warmtenet Brugge enes ambities Warmtenet Brugge en ambiti

Met de campagne ‘Zorgen voor morgen begint vandaag!’ onderstreept het Brugse stadsbestuur haar ambities om tegen 2050 een klimaat neutrale stad te zijn. Zo wil de stad tegen 2030 minstens 40% minder CO² uitstoten dan in 2011. Om dat te bereiken is een klimaatplan opgebouwd rond 6 grote ambities:

afval input Elektriciteitsproductie (totaal stoomturbine)

Warmtebeleid in Brugge

Warmteproductie (=voor input warmtenet) warmtelevering (= bij de eindklant)

Ton/jaar MWh/jaar

2011 2018 157.662 171.177

2030 175.000

32.563

91.840

87.485

51.915

77.000

47.195

70.000

MWh/jaar MWh/jaar

38.775

• Brugge verwarmt fossielvrij: Acties rond woningrenovatie en nieuwe warmtevoorziening • Brugge hernieuwbare energiestad: Acties rond meer wind- en zonne-energie • Brugge verplaatst zich slim en gezond: Acties rond minder auto’s en meer fietsers en deelmobiliteit

2. Warmtenet Brugge en ambities

• Brugge produceert circulair: Acties rond het hergebruik van materialen en fossielvrije, duurzame ondernemingen

• Brugge eet gezond, lokaal en met respect: Acties rond thema’s van de voedselstrategie Bruggesmaakt. • duurzame Beleidsprogramma 2019-2024: ‘We breiden het ondergronds warmtenet uit en faciliteren de uitrol van warmtenetten’ • Brugge isnieuwe klimaatrobuust: Acties rond meer groen, meer ontharding en slim waterbeheer

• organiseert Princiepsbeslissing warmtenetten (CBS, september 2019) • Brugge zich op een klimaat neutrale toekomst voor iedereen: Acties rond transparante communicatie en ➢ SHIFFT sociale rechtvaardigheid Dit plan kunnen we enkel realiseren met de samenwerking van alle ➢ Renovatie en aansluiting stadsgebouwen Brugse actoren. Daarom organiseert Stad Brugge, in samenwerking met Proximity, een klimaatwedstrijd om burgers, verenigingen, ➢ Uitrol op openbaar domein bedrijven en ondernemers te motiveren de handen uit de mouwen te steken om de lokale klimaatdoelstellingen te halen!

• Ondersteuning IVBO waar mogelijk

Dat kan via financiële en materiële steun, of via het

van competenties en tijd. • aanbieden Lid van Warmtenetwerk Vlaanderen

Projectvoorstellen kunnen ingediend worden tot 15 januari 2022. Interesse? Neem contact op via zorgenvoormorgen@brugge.be of info@proximitybelgium.be

8


Buurtcentrum Beste buurtbewoner, Het einde van het jaar is weer in zicht. Kerst staat voor de deur. Voor velen een heel gezellige tijd, voor anderen een moeilijke tijd. Een tijd waarin we ons verbonden voelen met onze geliefden, soms aanwezig en soms ook afwezig. Het is een tijd waarin we mijmeren over ons leven, herinneringen koesteren en balansen opmaken. Het voorbije jaar beleefden we met z’n allen een woelige en sommigen onder ons een moeilijke tijd. Een mogelijke reactie hierop is dat we vaker aan vroeger denken, we worden nostalgisch. Is dit fout? “Neen, nostalgische herinneringen kunnen mensen net optimistisch maken over het heden en de toekomst”, volgens professor Vingerhoets, hoogleraar welbevinden aan de Universiteit van Tilburg. Fijne herinneringen ophalen geeft het leven zin en boost ons zelfvertrouwen waardoor we met meer vertrouwen kijken naar de toekomst. Ook in het buurtcentrum zien we dit vaak gebeuren: er worden herinneringen aan vroeger opgehaald, er wordt wat afgelachen of soms een traan weggepinkt. De actualiteit en het leven van vandaag wordt druk besproken en, niet te vergeten, bruisende plannen voor morgen krijgen langzaam maar zeker vorm. We staan met z’n allen voor de afsluiting van 2021 en het team van het buurtcentrum staat klaar om dit samen met jullie te beleven. We kijken nu al hoopvol uit naar morgen, een jaar met nieuwe uitdagingen. 2022, here we come! Warme eindejaarswensen en nog steeds veel vuistjes van ons allemaal, Stéphane, Deborah, Kim, Heidi, Ria ,Tania, Heidi en Rita

Clubwerking en variabele programmatie Wil je op de hoogte blijven van ons nieuw programma-aanbod? Doorloop dan eens de website www.dienstencentra-brugge.be of kom naar het BC voor een versie op papier. Komend voorjaar hervatten we de programmatie van een cultureel aanbod. Opgelet: alle activiteiten vallen onder de wettelijke bepalingen van corona.

Maandag 9 u.

Turnen

9 u.

Creatief Atelier

10 u.

BBB

14 u.

Petanque

14 u.

Fietsen

14 u.

Aquarel

14 u.

Wenskaarten

18.30 u.

Thai Chi

Dinsdag 10 u.

Petanque Arestide

14 u.

1ste dinsdag Schrijfnest

14 u.

3de dinsdag Fotoclub

14 u.

Lotto

14 u.

Petanque

80-plus werkingen

Woensdag 9.30 u.

2de woensdag Tuintrotters

De 80-plus namiddag gaat door in het buurtcentrum, telkens op de 2de donderdagnamiddag van de maand. De aankondiging gebeurt via de buurtkrant, er worden geen persoonlijke uitnodigingen meer gestuurd. We kunnen nog steeds vervoer regelen. Schrijf je wel op voorhand in en vermeld bij je inschrijving dat je vervoer wenst. Kostprijs vervoer is €0,60.

14 u.

3de woensdag Breiclub

14 u.

Petanque

14 u.

Gitaarles 'Start to Play'

18.30 u.

Hatcha Yoga

Quiz: Herken jij de muziek en de bekende figuren van vroeger? DONDERDAG 10 FEBRUARI OM 14 UUR

Kostprijs: € 4 (inclusief koffie en koekjes)

DONDERDAG 13 JANUARI OM 14 UUR

Kostprijs: € 4 (incl. koffie en taart)

9 u.

Koken met oranje

10 u.

Petanque 'Sjanse Thope'

14 u.

Petanque

14 u.

3de donderdag Fotoclub

14 u.

2de donderdag 80-plus

19 - 22 u.

Kleigroep

19 - 22 u.

Hobbyclub - Kantklossers

Vrijdag 14 u.

Petanque

14 u.

Tweewekelijks Naaldkant

14 u.

2de vrijdag ASB

DINSDAG 10 MAART OM 14 UUR

19 u.

1ste vrijdag Fotoclub

19 u.

2de vrijdag Groentenbabbel

Swingende medleys nemen je mee naar de tijd van toen. Graag tijdig inschrijven want de plaatsen zijn beperkt.

19 u.

3de vrijdag BCC

Optreden van Dirk Bolleire Filmnamiddag ‘De slag om de schelde’

Donderdag

Kostprijs: € 5 (inclusief koffie en koekjes)

Interesse in één of meerdere van deze vrijetijds- of hobbyclubs? Kom dan gerust eens kijken tijdens hun werking of kom langs in De Garve voor meer informatie.

9


Activiteitenaanbod buurtcentrum

Swingend nieuwjaarsfeest met Dj’s The golden boys 27 JANUARI OM 14 UUR

Het Nieuwjaarsfeest wordt een ouderwets gezellig dansfeest voor oud en jong, maar vooral voor wie van swingen houdt. De Dj’s draaien oude krakers zoals Vera Lynn, Louis Prima, Lieve Hugo en Doris Day. Van merengue tot Engelse wals en van polonaise tot rock-‘n-roll, er is voor ieder wat wils. Het enige wat jij moet meebrengen is je goed humeur en je dansschoenen. Kostprijs: € 5, eerste glas cava en 4 hapjes inbegrepen.

Tearoom Valentijn 14 FEBRUARI OM 14 UUR

Vier Valentijn met wie je het nauwst aan het hart ligt! Schrijf je in voor onze tearoom en wij verwennen je met een leuk dessertbord, vergezeld van koffie of thee. Kostprijs: € 5 Vooraf inschrijven verplicht

Inschrijven verplicht

Bezoek aan de tentoonstelling ‘It’s only a matter of time’ van Strook MAANDAG 7 FEBRUARI OM 14 UUR

De tentoonstelling gaat door op drie locaties in Brugge en weerspiegelt het verhaal van oude, verweerde materialen die verwerkt worden in nieuwe kunstwerken.

Ethiopië - land van Bijbelse taferelen (voordracht)

Waar? Het Groeningemuseum, O.L.V.-kerk en het St-Janshospitaal. Deze drie plaatsen liggen niet ver van elkaar en zijn dus ook geschikt voor wie niet houdt van grote wandelingen.

15 FEBRUARI OM 14 UUR

Dat Ethiopië een bijzonder verleden heeft, wordt duidelijk tijdens een rondrit door mythische plaatsen als Gondar, Aksum en Lalibela. In mysterieuze kloosters en kerken vind je hier herinneringen aan illustere keizers en Bijbelse taferelen.

We spreken af om 14 uur aan de ingang van het Groeningemuseum - Dijver 12 8000 Brugge

We sluiten af met een kopje koffie en koekjes.

Voor deze activiteit kan je inschrijven in Sconevelde en De Garve. We beperken de inschrijvingen tot 15 personen, dus wees er snel bij!

10

Kostprijs: € 4 Wil jij dit reisverhaal meebeleven? Schrijf je dan tijdig in.


Buurtontbijt 22 FEBRUARI OM 14 U

Wat is er gezelliger dan ‘s morgens samen aan het ontbijt te zitten keuvelen bij een kop heerlijk geurende koffie? Met de lente op komst organiseren we een uitgebreid ontbijtbuffet, in samenwerking met partners uit de buurt. We voorzien een grote keuze aan versgebakken brood en boterkoeken, koffie of thee, verschillende soorten charcuterie, yoghurt, zoet beleg, fruit … Kortom, een heus driesterren ontbijt! Schrijf tijdig in want de plaatsen zijn beperkt.

Triënnale van dichtbij

Kostprijs: € 8

3 FEBRUARI OM 14 U

Inschrijven is noodzakelijk

Een gids neemt je mee op een parcours langs waterwegen, geplaveide straten, vreedzame godshuizen en braakliggende terreinen in Brugge. Tegelijkertijd schetst een gids de kunstwerken die werden gemaakt voor de expositie van 2021. Een boeiend verhaal van schoonheid en armoede. We houden een pauze en voorzien koffie met koek. Kostprijs: € 4

Erfrecht: ‘Is alles goed geregeld voor later?’ 24 MAART OM 14 U

Is het erg als we geen huwelijkscontract hebben? En als er één is, is het nog in orde? Moet ik een testament maken? Is mijn testament nog in orde? Wat zijn mijn rechten tegenover mijn stiefkinderen? Zullen er niet te veel erfbelastingen betaald moeten worden? Wat als ik niet meer besef wat er gebeurt? Na een korte inleiding over de belangrijkste begrippen van huwelijksrecht, het vernieuwde erfrecht en de erfbelasting overlopen we een aantal specifieke situaties van ‘successieplanning’ via o.a. testament en de schenking, staan we stil bij de fiscale gevolgen en eindigen we met het bespreken van de zorgvolmacht. Er is uiteraard voldoende mogelijkheid om vragen te stellen. Kostprijs: gratis

Bezoek aan het James Ensor museum 14 MAART OM 14.30 UUR

Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet zeker mee naar Oostende. We bezoeken het Ensorhuis, beleven de leefwereld van de kunstenaar, krijgen toegang tot de mythe van de maskers en het verhaal dat erachter schuilt. Het bezoek wordt begeleid door een gids. De inkomprijs kan variëren van 8 tot 12 euro, afhankelijk van het aantal mensen met een Museumpas. We spreken af aan de inkom van het station te Brugge om 13.20 uur. Vergeet jullie vervoersbewijs niet! Kostprijs: 8 of 12 euro / museumpas Duur bezoek: 1 à 1,5 uur Plaats van afspraak in Oostende: Vlaanderenstraat 29

11


’t is were Bingo in Sint-Jozef … maar deze keer letterlijk! Bingo lijkt voor velen een oubollig spel dat we hoofdzakelijk kennen uit Amerikaanse films waar rijen mensen geboeid zitten te luisteren naar een reeks cijfers. Maar eens je actief hebt deelgenomen aan het spel, is het niet wat het lijkt. Bingo is wel degelijk een spannend spel waarbij, toegegeven, wat geluk nodig is, maar mits wat volharding kan je erg mooie prijzen winnen. Er groeide een bingowerking zowel in het buurtcentrum als in het buurthuis. Beiden leunen sterk bij elkaar aan, maar toch zijn er enkele duidelijke verschillen in spelvorm en organisatie. Een korte verduidelijking …

Bingo/lotto in De Garve Elke dinsdagnamiddag, van 13.30 tot 17 uur, komt een groep van een 15-tal senioren samen in de Garve voor een gezellige Bingo/Lotto namiddag. Aan de hand van lottokaarten worden getrokken nummers afgevinkt. De inleg (€ 0,10 per spel) wordt uitgekeerd aan de winnaar(s). Dit alles onder het goedkeurende oog van clubleidster Anne-Marie Champion. Eén keer per jaar wordt een grote Lotto/Bingo georganiseerd met grotere prijzen.

12

Bingo in het buurthuis In het buurthuis wordt één keer per maand Bingo georganiseerd. Afhankelijk van de aanwezigheid van de Speelbus in het buurthuis, afwisselend de derde of de vierde woensdagnamiddag van de maand (data worden bekendgemaakt via affiches, facebook en de buurtkrant). De data voor de eerstkomende maanden zijn: woensdag 19 januari, woensdag 16 februari en woensdag 16 maart, telkens van 14 tot 16.30 uur. Er wordt gespeeld met bingokaarten. Een bingokaart kost 1 euro en is gratis voor kinderen t.e.m. 16 jaar. Via de bingotrommel worden de nummers getrokken en afgevinkt. De eerste die de vier hoeken en/of een kruis binnen de kaart kan afvinken, krijgt een tussenprijs. Een volledige kaart is een mooiere prijs. Wil je eens meespelen of gewoon komen kijken? Altijd welkom!


Bibliotheek De Garve

Samenleesgroep Samen met Dienstencentrum De Garve en Vormingplus organiseert de bibliotheek een laagdrempelige Samenleesgroep. Tijdens de sessie leest een vrijwilliger een kortverhaal voor. Daarna wordt er bij een kopje koffie of thee over gesproken. De exacte data vind je op brugge.bibliotheek.be/samenleesgroep

Ken je “Bib aan huis” al? Elke Bruggeling die op een of andere manier aan huis gebonden is en zich dus niet zelf naar de bibliotheek kan verplaatsen, kan een beroep doen op ‘Bib aan huis’. Een bibliotheekmedewerker bezorgt dan bib-materialen bij jou thuis en brengt ze voor jou ook terug naar de bibliotheek. Je kan specifieke titels van boeken, cd’s of films opgeven, of je laat de bibliotheekmedewerker zelf kiezen uit jouw favoriete genres. De dienst is gratis. Je moet wel lid zijn van de Openbare Bibliotheek Brugge. Meer info vind je op brugge.bibliotheek.be/bibliotheek-aan-huis. Je kan ook mailen naar bibaanhuis@brugge.be.

Jeugdboekenfeest 20 maart Op zondag 20 maart vindt het Jeugdboekenfeest plaats. Het is een feesteditie, want het Jeugdboekenfeest bestaat 20 jaar! Maak je klaar voor een dag vol lees-, kijk-, knutsel- en luisterplezier rond het centrale thema ‘Helden & Schurken’. Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats op verschillende locaties in Brugge. • Het programma en de praktische info vind je vanaf half januari op brugge.bibliotheek.be/ jeugdboekenfeest. • Inschrijven kan vanaf maandag 7 maart om 14 uur.

Bibliotheek De Garve Pannebekestraat 33, 8000 Sint-Jozef t 050 33 32 95 degarve.bibliotheek@brugge.be di, wo: 14u-18u, vr: 15u-19u, za: 9u30-12u

13


Basisschool De Komme introduceert 'De educatieve boomhut'

Dat kinderen tijdens de speeltijd zoveel mogelijk op een constructieve manier met elkaar spelen, dat is de ultieme droom van elke schooldirecteur en elke leerkracht. Geen geruzie, geen pestgedrag, enkel blije kinderen op de speelplaats. Niemand die hier niet voor zou tekenen dus! Helaas bestaat dit enkel in de ideale wereld. Basisschool De Komme doet – met hun “educatieve boomhut” die sinds kort op hun speelplaats prijkt – een gooi naar de benadering van die ideale wereld. Dit vraagt natuurlijk om een woordje uitleg …

Vanuit de leerlingenraad werden de kinderen bevraagd en leerden we dat onze speelplaats naast voetbal best wel nog een aantal andere uitdagingen kon gebruiken. Sommige meisjes of jongens lezen al eens graag een boekje op een rustige plaats, terwijl anderen het liefst willen basketten, eens “een totaal ander spel willen spelen” of gewoon gezellig willen babbelen. Het aanbod uit onze alom gekende spelkoffers volstond niet meer, vertelden onze eigen kinderen. Er moest dus iets gebeuren, waardoor het speelplaatsgebeuren weer aantrekkelijker werd.

Onze recente koekjesverkoop zorgde ervoor dat we over een budget, en dus nieuwe mogelijkheden, beschikten om hier eens grondig over na te denken. We richtten een werkgroep op en algauw kreeg onze speelplaats een complete make-over. De muren werden fris geschilderd en er kwam een “lees- en kletslounge” uit palletten, met helemaal achteraan op de speelplaats als pronkstuk onze “educatieve boomhut”. Deze boomhut is niet zomaar een ordinair speeltoestel, maar heeft een bijzondere educatieve waarde. Wie wil klimmen en klauteren kan zich naar hartenlust uitleven, maar wie bovenin de toren wat wil chillen, kan dit evengoed. Daarnaast zitten in en aan de boomhut spellen vast die kinderen kennen en graag spelen. Denken en bewegen zijn hier de sleutelwoorden. Zo spelen ze een klassieker zoals “Twister” of mikken en gooien ze met balletjes langs de houten balken of in de speciaal daarvoor voorziene gaten. Dat zorgt dat het net dat ietsje meer heeft in vergelijking met een gewoon speeltoestel. We zijn samen met het hele team fier op deze unieke verwezenlijking. Daarnaast zijn we ook blij dat het onze speelplaats opnieuw wat cachet geeft. En … we hebben al nieuwe plannen voor onze kleuterspeelplaats, want ook daar zijn er nog mogelijkheden.

Op zoek naar een kwaliteitsvolle, authentieke school met een leerkrachtenteam om u tegen te zeggen? Ben je op zoek naar een school die naast teamgerichte authenticiteit ook onderwijskwaliteit garandeert? Breng ons dan zeker eens een bezoekje. We mogen dan wel een katholieke school zijn, we hebben respect voor elkaars levensfilosofie en gaan in dialoog met en over elkaars geloofsovertuiging. Bovendien is er nog plaats in elk klas! Meester Tristan – al meer dan 12 jaar de vaste kapitein aan boord van dit schip – legt je graag uit waar de school voor staat en hoe we ons onderwijs organiseren. Info vind je op: www.basisschooldekomme.slhd.be of op onze Facebookpagina. Kom gerust eens langs of maak een afspraak via basisschooldekomme@slhd.be. We hebben ook een kinderdagverblijf. Geïnteresseerd? Dan moet je wel razendsnel zijn. Stuur ons een mailtje en we brengen je in contact met “Nono”.

Welkom op vrijdag 28 januari Bingo avond voor alle ouders en kinderen van de school. 14


Innovatieve basisschool De Pannebeke zet verder in op LIST want LEZEN IS TOF! Onze eigen schoolbibliotheek telt intussen meer dan 4000 boeken! Dat is ook nodig als je weet dat elk kind elke dag een halfuur leest om tegen juni 25 boeken te lezen. We kopen regelmatig nieuwe boeken aan om de kinderen te blijven prikkelen. Om het ontlenen te optimaliseren, werken we met een digitaal uitleensysteem (aura), dat uitgewerkt werd samen met Innovatieve basisschool De Springplank en De STEMpel. In de zomervakantie zijn we begonnen met deze bibliotheek volledig te digitaliseren, zodat kinderen én leerkrachten online kunnen grasduinen in de eigen schoolcatalogus. Onze Aura-bibliotheek is te vinden via de schoolwebsite: https://innovatiefonderwijs.be/ aura-bibliotheek. Op deze manier wordt de schoolbibliotheek een beetje professioneler en meer zoals in de ‘echte’ bibliotheek. De kinderen kunnen online boeken zoeken, reserveren en komen ontlenen via een scanner. En wat nog leuker is: ze kunnen echte reviews schrijven en lezen van elkaar. Boekenpromotie ten top! Op deze manier vormen de gescande boeken hun ‘lees-portfolio’.

Wist je dat ... … we een ‘chill-ruimte’ hebben waar de leerlingen rustig kunnen lezen in de gezellige zitzakken tijdens het LIST-moment of over de middag als ze even een ‘timeout’ willen?

Voor onze beginnende lezers gebruiken we fluistertelefoons op school. Door de versterking en omleiding van het geluid kan het kind door te fluisteren, zichzelf prima horen lezen. Hierdoor kan het kind zachtjes het lezen inoefenen, zonder de anderen te storen en zonder afgeleid te worden door andere geluiden. Leren lezen gaat zo veel sneller!

Om onze gang optimaal te benutten werden bij de inloopbibliotheek ook zitpoefen geplaatst om te lezen.

Leer onze school en visie beter kennen met onze belevingsbox Infomomenten • Zaterdag 19 februari 2022 van 9.30 tot 12.30 uur • Zaterdag 7 mei 2022 van 9.30 tot 12.30 uur ! Onder voorbehoud (volgens de coronamaatregelen) en mits vooraf inschrijven.

Voor nieuwe peuters en kleuters werd een belevingsbox ontworpen die je gratis kan aanvragen en komen afhalen. Ga naar https://bit.ly/3puibQ3 (of scan onderstaande QR-code) en vul het formulier in om jouw gratis belevingsbox aan te vragen.

Inschrijvingen Maak telefonisch of online een afspraak om even langs te komen in onze school. www.innovatiefonderwijs.be directie@brugge-depannebeke.be 050 33 75 30

0496 35 98 77

15


Speelmateriaal uit de speelbus

Wil jij graag nieuw spelmateriaal leren kennen en thuis verder ontdekken? Wil jij genieten van een leuk spelmoment met kinderen uit je buurt? Wil je ouders en kinderen uit je buurt ontmoeten? Maandelijks komt de speelotheek van Huis van het kind langs in jouw buurt. We komen naar je toe met onze rode brandweerwagen en zijn volgeladen met een ruim aanbod aan leuk speelmateriaal! Je kunt je favoriete speelgoed ontlenen en meenemen naar huis. We geven graag een woordje uitleg en spelen met plezier een spel mee. Daarnaast bieden we een luisterend oor, bij een heerlijke tas koffie.

We organiseren ook leuke activiteiten voor ouders en kinderen in samenwerking met de gezinsbond. Hou voor alle info onze Facebookpagina in de gaten: https://www.facebook.com/ Speel-O-Bus-111328461024058 Voor wie: Voor alle kinderen (0 tot 12 jaar) en hun ouders of begeleider. Wanneer: Om de 4 weken op woensdag van 14 tot 16 uur. Data voorjaar 2022: • • • •

12 januari 9 februari 9 maart 6 april, 8 juni

Waar: Buurtcentrum DE DIJK Sint-Pieters Prijs: Je betaalt jaarlijks 1 euro inschrijvingsgeld. Meer info: lieselot.goethals@huisvanhetkindbrugge.be Speelse groeten, Lieselot, Abraham en Lieve

16


Gezond & fruitig

Hou jij ook in de winter je stoep proper? Kom alles te weten over fruit Vorige keer maakten we kennis met een eerste categorie uit de donkergroene zone van de voedingsdriehoek, namelijk ‘groenten’. Deze keer proeven we van de categorie ‘fruit’, die zich ook in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek bevindt. Er wordt aangeraden om 2 tot 3 stukken fruit per dag te eten. Fruit kun je eten bij het ontbijt, bij het middagmaal als dessert of gewoon als tussendoortje.

Variatie is belangrijk Kies niet telkens voor hetzelfde stuk fruit, maar probeer af te wisselen. De voorkeur gaat uit naar vers fruit, diepvriesfruit zonder toevoegingen en fruit uit blik of glas op eigen sap.

Leuk recept We geven je graag enkele tips voor een gezonde en creatieve fruitsalade: • Wil je dat je fruitsalade niet verkleurt? Besprenkel het met limoen- of citroensap en bewaar het in een afgesloten doos in de koelkast. • Voeg Griekse yoghurt, plattekaas of granen, noten en zaden toe. • Extra smaken toevoegen? Een takje munt of basilicum verricht wonderen! Leuk idee voor de kinderen: vergeet die mengkom! Gebruik het vruchtvlees van de (water)meloen voor de salade. Met een pomme parisienne boor kun je echte fruitbolletjes maken en de (water) meloen helemaal uithollen. Serveer je salade in de (water)meloen!

Straks staat koning winter opnieuw voor de deur. Dit betekent dat sneeuw en ijs mogelijk voor gladde wegen en voetpaden zullen zorgen. De stad doet er alles aan om problemen te voorkomen, ook op jou doen we graag een beroep! Elke Bruggeling riskeert namelijk een gemeentelijke administratieve geldboete als hij of zij de stoep en de greppel voor zijn of haar woning of perceel niet netjes houdt, ook bij sneeuwval en ijzelvorming. Wie geen trottoir heeft, moet een strook van 1 meter breed voor het gebouw vrijmaken.

Particulieren kunnen opnieuw strooizout kopen: € 0,70 per 10 kg De zakken zout worden verkocht in volgende verkooppunten: Huis van de Bruggeling, alle gemeenteafdelingen, de containerparken in Sint-Michiels, Sint-Pieters en Zeebrugge. Daarnaast kan je ook in de reguliere handelszaken zout kopen. De aankoopprijs van het zout kan in de handelszaken iets hoger liggen. Koop het zout tijdig aan! Het strooizout wordt verkocht van 1 oktober t.e.m. 15 maart 2022. Wacht niet tot koning winter in het land is, maar koop tijdig je strooizout aan. Meer info over de aanpak van het strooien op www.brugge.be

Help, ik kan mijn stoep niet zelf vrijmaken! Ben je niet goed te been en kan je zelf geen sneeuw ruimen? Vraag dan hulp aan je buren, familie of poetshulp. Wie ouder is dan 75 jaar, geen familie, buren of poetshulp heeft en zelf niet in staat is om sneeuw te ruimen, mag telefonisch contact opnemen met de Stedelijke Preventiedienst op 050 44 80 66 (vragen naar Sophie De Meyer). Belangrijk:

info@logobrugge-oostende.be

Wie vorig jaar al op de lijst stond, moet opnieuw bellen voor komende winter. Want wie weet, heb je doorheen het jaar iemand gevonden die de sneeuw bij jou kan ruimen. Is dat niet zo, wacht dan niet tot het sneeuwt om je opnieuw op te geven! 17


Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Wat mag je van een vrijwilliger verwachten? Een vrijwilliger is geen hulpverlener, wel iemand die zich belangeloos inzet om jou te helpen. Hij/zij staat jou met raad en daad bij, maar neemt geen taken over. Bij complexe (administratieve) problemen verwijzen we door naar gespecialiseerde hulpverlening.

Wat doet een vrijwilliger niet? • Jouw budget beheren • Papieren meenemen naar huis • Contact opnemen met eventuele schuldeisers • Optreden als vertegenwoordiger

Afspraken Jij spreekt samen met je vrijwilliger af waar en wanneer hij/zij jou komt ondersteunen. Dit kan thuis of op een andere locatie.

Ondersteuning op jouw maat De ondersteuning door een vrijwilliger kan kortlopend of voor een langere periode zijn. Dit hangt af van jouw specifieke vragen en wensen en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger.

Wat doen Pro Duo vrijwilligers?

Je kan op elk moment aangeven waneer en hoe je de samenwerking met jouw vrijwilliger graag verder ziet verlopen of eventueel wenst af te ronden.

Ze bieden administratieve ondersteuning en een luisterend oor.

Waarmee helpen Pro Duo vrijwilligers? • • • • • •

Post doornemen Helpt online informatie op te zoeken Meegaan naar diensten en organisaties Boodschappen voorbereiden Papieren ordenen Helpt mensen brieven en documenten te begrijpen

Wie kan beroep doen op een Pro Duo vrijwilliger? Elke Bruggeling die het (tijdelijk) moeilijk heeft om zijn thuisadministratie op te volgen kan ondersteuning krijgen van een Pro Duo vrijwilliger.

18

Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge vrijwilligerswerking Pro Duo • • • •

coördinator: Bart Van Troye T 050 32 73 83 produo@ocmw-brugge.be bart.VanTroye@ocmw-brugge.be


Op naar een nog betere dienstverlening voor jou! Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken: 1. Lokalen van het BC gebruiken?

3. Bij ons douchen?

De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

2. Het wassalon gebruiken?

4. Eten in één van de centra?

De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Geert (050 33 60 55) of Rita (050 32 60 60).

19


Team Sint-Jozef

Kruiswoordraadsel

BESTAAT UIT

Geert Pollin Buurthuis Ghandiplein Landjuwelenstraat 43 050 33 60 55 geert.pollin@mintus.be Facebook: Buurtwerk St-Jozef

Rita Vandenbussche Buurtcentrum De Garve Pannebekestraat 33 050 32 60 60 rita.vandenbussche@mintus.be Facebook: LDC De Garve

Colofon Verantwoordelijke uitgever John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge

Ontwerp & druk Ontwerp: digicreate.be | Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Over deze buurtkrant Alle 'Buurtkrantedities 'kan je vanaf nu op deze website vinden: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Zoek de 8 verschillen