Buurtkrant 't Reitje jan - maa 2022

Page 1

BUURTKRANT 't Reitje JANUARI-MAART 2022


Voorwoorden BUURTCENTRUM 'T REITJE Annuntiatenstraat 34 8000 Brugge (centrum) Lijn 5 / 7 / 9 / 15 / 17 / 25 / 43 / 88 / 90 Halte Howest Campus Om de vijf minuten. Lijn 4 / 14 Halte Snaggaardbrug Om de tien minuten LDC 't Reitje Nancy David T 050 32 60 95 E reitje@mintus.be

Beste Bruggeling, 2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. 2020 was een bewogen jaar waarin ons leven plots overhoop werd gehaald. Toen kwam 2021, waarin de dingen zoals we ze kenden langzaamaan terugkwamen. We willen iedereen bedanken voor alle inspanningen van de voorbije maanden. Na een succesvolle vaccinatiecampagne konden we eindelijk weer samenkomen, elkaar een knuffel geven, feestvieren … En dat deed goed. Voorzichtigheid bleef en blijft wel nodig, dat bewijst de vierde coronagolf. Niettemin wilden we met het stadsbestuur voor een gezellige winter in Brugge zorgen. Het festival Wintergloed was aan een derde, succesvolle editie toe en de kerstmarkt werd in een nieuw, modern kleedje gestoken. Ik hoop dat u ervan heeft genoten en klaar bent om 2022 met veel goede moed te starten. Blijf zorgen voor elkaar. Vooral voor zij die het moeilijker hebben of zich eenzaam voelen. Want de Bruggeling is een warme mens, dat bewijst u jaar na jaar.

Beste buur, De winter hangt in de straten en stegen. Brugge kleurt de donkere en wat killere dagen in met tal van lichtpunten. Zo kon je van eind november tot 9 januari opnieuw genieten van ‘Wintergloed’, met dertien verrassende lichtinstallaties in de stad. Ook in de buurtcentra doen we er alles aan om het gezellig, licht en warm te maken. Zelfs al moeten de mondmaskers nog steeds op in onze zalen en ontmoetingsplekken, het onthaal is er niet minder hartelijk door. We heten je welkom voor de vertrouwde babbel, de kop koffie, hulp bij kleine klussen of een inspirerende activiteit. Coronaproof blijft het codewoord, maar we laten jullie niet in de steek. In deze Content in je buurt lees je wat we tijdens de komende maanden voor je in petto hebben. Activiteiten staan altijd gepland onder voorbehoud. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar www.dienstencentra-brugge.be. We kunnen je nu al meegeven dat de website binnenkort een vernieuwd en nog aantrekkelijker jasje krijgt. Hou het in de gaten! Intussen blijft de centrumverantwoordelijke jouw eerste aanspreekpunt, voor tal van zaken. Broed je op een initiatief voor de buurt? Wil je nu al weten wat we in 2022 te bieden hebben? Of bespreek je graag ons programma bij een glas of een stuk taart? Het kan allemaal. Kom gerust even langs en geef ons een spreekwoordelijk klopje op de schouder. We staan tot je dienst, met de glimlach, ook al zit die achter het mondmasker. Tot binnenkort? Hartelijk, Je centrumverantwoordelijke, Nancy David 2

We wensen u allen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe. Hartelijk,

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

IN DEZE EDITIE Activiteiten Er was eens … Gillibillies Een klaptje met een buurtbewoner: Peter Decleer “Volg je buikgevoel” Dieven en andere griezels gespot op Sint Gillis De verhalenbus van Ann Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Woordje vanop de schoolbanken Vier het Leven neemt ouderen mee uit Ditjes en datjes

Pablo Annys Voorzitter Mintus


Activiteiten Wil je deelnemen aan een van deze activiteiten, kom dan gerust langs voor meer info en inschrijving. 't Reitje, Annuntiatenstraat 34 | 8000 Brugge T 050 32 60 95

Vast aanbod Maandag 10 u.

Spaanse conversatie voor matig gevorderden

11.30 u.

Spaanse conversatie

13.30 u.

Spaanse conversatie voor gevorderden

Dinsdag 9.30 u.

Digitale cursus (volgens aanbod)

10 u.

Genieten van klassieke muziek (om de 14 dagen)

13.30 u.

Brei- en haakclub

Woensdag 9.30 u.

Fotoclub

13.30 u.

Gezellige babbel

14 u.

Manillen

14 u.

Petanque vanaf april

Donderdag 9.45 u.

Franse praatgroep

14.30 u.

80-plus namiddag (elke 3de donderdag van de maand)

16 u.

Hommelspelen voor beginners

18 u.

Hommelspelen voor gevorderden

Vrijdag 9 u.

Samen koken (laatste vrijdag)

13.30 u.

Gezelschapsspelen

NIEUW IN APRIL

Infoavond over hand-, arm- en schoudermassage Heb jij ook zo’n nood aan … elkaar terug een hand geven … een schouderklopje … een welgemeende knuffel … iets wat nu al bijna 2 jaar niet zo vanzelfsprekend is … Is jouw antwoord JA, JA, JA …? Kom dan zeker naar onze infoavond over HAND-, ARM- en SCHOUDER-massage. Kom met iemand bij wie het goed en veilig voelt om samen te zijn, en aangeraakt te worden aan handen, armen en schouders. Er is geen voorkennis nodig van massagetechnieken. De massage van de armen en de schouders gebeurt doorheen de kledij. Dit gaat door op:

Je spulletjes verkopen? Noteer alvast deze datum! Zaterdag 14 mei organiseert de school Atheneum Brugge (zie p. 9) een zolderopruiming waar ook de buurtbewoners een standje kunnen krijgen om spulletjes te verkopen. Inlichtingen te verkrijgen via ’t Reitje.

• maandagavond 11/04/2022 van 19.45 tot 21.30 uur • zaterdagvoormiddag 23/04/2022 van 10 tot 11.45 uur

Wist je dat je in onze cafeteria dagelijks de krant kan komen lezen?

Programma van het buurtcentrum Het programma in het buurtcentrum hangt af van de coronamaatregelen die gelden op dat moment. Wij volgen strikt de regels en moeten sommige activiteiten daardoor annuleren. Het programma voor de komende maand vind je telkens in het buurtcentrum. Heb je zelf een ideetje, een voorstel om iets te organiseren of aan mee te werken? Of wil je iets vertellen in ons buurtkrantje? Kom dan zeker eens langs tijdens de kantooruren.

3


Er was eens … het buurtfeest Gillibillies Voor de start van het buurtfeest op Sint-Gillis moeten we teruggaan naar de zomer van 2014, meer bepaald zaterdag 30 augustus. De meest tastbare herinnering is de affiche die ik aan mijn venster had opgehangen, een cadeau van een vriendin voor mijn vijftigste verjaardag. Mijn huisje staat op die affiche afgebeeld, omdat mijn verjaardagsfeest letterlijk uitgroeide tot het eerste buurtfeest. We hadden een lange tijd met uitgebreide straatwerken moeten leven, wat best lastig was. Gelukkig werd er niet gegraven voor mijn deur. Er was door de werken geen verkeer in de straat en gaandeweg ontstond een pleintje waar buren een babbeltje sloegen, in de schaduw van de kerktoren van Sint-Gillis. Door mijn contacten bij de vrijwilligerscentrale hoorde ik over de mogelijkheden van de buurtcheque. Ik besloot een aanvraag te doen op naam van buurtcomité "Open Ramen en Deuren". Het was een ingeving van het moment, zonder verdere bedoelingen. De toestemming voor het feestje was snel geregeld. Het duurde van 14 uur tot 2 uur ’s nachts, met een DJ, bar en dansvloer voor mijn deur! Het werd een heerlijke avond. Buren en vrienden kwamen langs om de langste zomernacht af te sluiten met vuurkorven en ‘moeders gezelligheid’. Kort daarna staken we de koppen bij elkaar om een editie 2015 te lanceren, met meer voorbereiding en iets minder privé-allures. Het feest zou openstaan voor de hele buurt. Joannes was de eerste die zich kandidaat stelde om het initiatief te ondersteunen en medewerkers te zoeken. We droomden van een live optreden, samen met de talrijke muzikanten en muziekliefhebbers die rond de kerk woonden. Een vriend bedacht de sprekende naam "Sint-Gillibillies": het minifestival was geboren. Het verhaal groeide snel en werd zelfs iets te groot.

4

In 2014 hadden we 3 bakken pils verzet, in 2015 waren dat er plots 25!

Sint-Gillibillies vond nog één keer plaats, op 1 september 2018, met een mooie flyer. Mijn gevel werd geschilderd in het teken van de Brugse Zot. Onder stevige politiecontrole mochten we tot 22 uur feesten, daarna moest ik de mensen naar huis sturen. We moesten dus niet lang nadenken toen bleek dat we de faciliteiten van 't Reitje mochten gebruiken om ons geliefde buurtfeest in leven te houden. Op 7 september 2019 verhuisde alles naar een intussen vertrouwde plek: het fantastische feestplein bij 't Reitje. Elke eerste zaterdag van september zijn we er van de partij, en hopelijk nog voor lang! Bea Dehaene

We konden de toestroom niet goed aan en kampten met een tekort aan medewerkers. De flyers in 730 brievenbussen hadden hun dienst bewezen. Het werd alweer een heel gezellig feest, maar te weinig ‘buurtgericht’. De stad kende bij de volgende editie een vergunning toe tot 2 uur ’s nachts, maar dit was duidelijk tegen de zin van de omliggende hotels. Er volgde een lange periode van discussies, vergaderingen, getouwtrek met stad en politie om die ene dag op het jaar te ‘koesteren’ voor onze buurt. De strijd winnen tegen de hotels die het voor de toeristen opnamen, het kostte te veel energie.


5


Volg je buikgevoel! Dag beste buren, Ik ben Peter, geboren in Brugge in 1960. Ik woon sinds augustus 2016 in de Baliestraat. Mijn levensfilosofie is ‘Volg je buikgevoel!’ Dat is precies wat ik deed tijdens mijn actieve loopbaan. Ik had verschillende jobs, te veel om op te noemen. Zo was ik van 1989 tot 2003 barman in de Lokkedize. Maar het werken in de weekends werd erg vermoeiend, niettegenstaande de vele fijne contacten. Wat kon ik op mijn drieënveertigste nog doen? Ik besloot om via de VDAB een opleiding tot tuinmantuinonderhoud te volgen.

Groene vingers

Handige vrijwilliger

Na de opleiding kon ik aan de slag bij de groendienst van stad Brugge. Ik voelde dat ik mijn weg gevonden had, maar door mijn honger naar meer besliste ik om een cursus tuinaannemer-tuinarchitect te volgen bij Syntra. Dankzij de kennis die ik daar opdeed, kon ik aan de slag bij de groendienst van de Provincie. Eerst in Tillegembos en sinds een aantal jaar in Boeverbos (hoofdkantoor Provincie). Ik zou in 2022 ‘op rust’ kunnen gaan, maar ik voel mij nog veel te vitaal om die stap te zetten. ‘Rust roest’ zeggen ze.

Wat mij naadloos brengt tot het vrijwilligerswerk dat ik beetje bij beetje aan het opbouwen ben. Door mijn handigheid kwam vanuit het buurtcentrum ’t Reitje de vraag of ik iets wou maken voor Valentijn. Met paletten maakte ik een hart waar een lokale dichteres hartverwarmende teksten op schreef. In de winter van ’20-’21 hielp ik mee met het maken van kerstkransen die verdeeld werden in de straat en zorgden voor een warme kerstsfeer.

De frisse kleuren die de achterkant van de kast sieren, werden in samenspraak met enkele buurmeisjes (Chantal, Michelle en Melanie) deskundig aangebracht. En ook het opstellen van de kast was niet mogelijk geweest zonder mijn goeie vriend Rik. Waarvoor dank. Tijdens de koude wintermaanden hebben we het kastje binnen in de veranda van het buurtcentrum geïnstalleerd.

In 2021 vroeg het buurtcentrum ’t Reitje mij of ik een plantenruilkastje kon maken. Een top idee! Dankzij heel wat helpende handen en het deskundig advies van collega Guido werd het kastje tijdens het buurtfeest in september ingehuldigd.

Wist je dat … Nog een weetje? Ik ben aangesloten bij vzw Dégage! (www.dégage.be). Heel interessant voor mensen die bewust kiezen om geen auto te kopen. Maar natuurlijk ook, in mijn situatie, voor zij die een auto hebben en bereid zijn hem te delen. En wist je dat ik lid ben van een biologische bloemenpluktuin in Sint-Kruis, de Innengaard (innengaard.be)? Ze werken er met vrijwilligers en bieden verschillende bloemenpassen aan die jouw huis of dat van familie en vrienden fleuriger maakt. Ik zit nog boordevol projecten, die ongetwijfeld op het gepaste moment met de juiste mensen een vervolg zullen krijgen …

Onthulling van het plantenruilkastje op het buurtfeest 6

Ciao - Peter


Dieven en andere griezels gespot op Sint Gillis Thybris Gerin, bewoner van Sint Gillis, kwam in oktober op het idee om met een flyer de buurtbewoners warm te maken voor een leuke Halloween voor de kindjes uit de buurt. Wij vroegen Thybris hoe hij op dit hartverwarmende idee kwam.

fronsen, mocht ik er als Mega Mindy voor de deur staan met het dilemma “snoep of je leven”. Toch hoopte ik dat onze jongste generatie diezelfde euforie kon ervaren als ik vroeger, en ik stelde me de vraag of Halloween hier in de buurt wel leefde. Na topoverleg in de zetel met m’n vriendin, een poll op de Hoplr-app en een aantal positieve reacties voelde ik dat het griezelen hier in de straten wel een kans had.

Na enkel wind- en regenvlagen kwam rond 17u de zon even piepen en trakteerden enkele mensen van het Stoer Huus een dertigtal kindjes en hun ouders op een lekkere griezelige spinnensoep.

Ik haalde het stof van m’n grafische ontwerpvaardigheden en maakte een duizendtal ‘Trick or Treat’-flyers, die ik samen met mijn partner doorheen het Sint-Gilliskwartier in de bussen schoof.

“Bij het omslaan van de kalender naar de maand oktober keer ik zoals elk jaar in gedachten terug naar een nostalgische wereld van frisse boswandelingen, regenachtige filmavonden en dampende pompoensoep. Maar wat me vooral met de glimlach doet terugdenken aan die tijd, zijn de herinneringen aan Halloween. ’s Middags pompoenen snijden met de hulp van Martha Stewart op tv, om ze daarna vakkundig te etaleren aan het raam of naast de voordeur. Afhankelijk van waar het minste brandgevaar was en mama haar interieur minimaal verstoord zou worden. ’s Avonds op tocht door de buurt met m’n beste vrienden van de klas, verkleed als gesmolten kerstman, op zoek naar snoep en koek. Om dan ’s nachts de pipi op te houden bij het kijken naar een griezelfilm, de tanden dichtplakkend van de Chokotoff’s. Onvergetelijk … Zoveel jaar later zou het reconstrueren van die momenten niet meer hetzelfde zijn. En vermoedelijk zouden heel wat buren bedenkelijk hun wenkbrauwen

Of soms prutste, want er zaten een aantal pittige sleuven tussen. Respect voor de postbode. Maar goed, toen was het wachten geblazen. Stelselmatig verschenen steeds meer oranje flyertjes aan de ramen en kwam Halloween dichterbij. Ik had een grote zak voorverpakt snoep ingeslagen, met het idee dat ik die volgend jaar ook nog zou kunnen gebruiken. Maar niets was minder waar: tientallen spoken, heksen, Spidermans, Bumba’s … slaagden erin het baterijtje van m’n deurbel plat te krijgen en nog veel vlugger het snoep te komen opeisen. Fantastisch was het. Ook de buren waren blij verrast dat ze zoveel kinderen blij konden maken. Dit smaakt naar meer, dus volgend jaar opnieuw!”

Bedankt Thybris en de vele buurtbewoners die meegeholpen hebben aan dit initiatief!

Heb je ook een idee om iets te organiseren of wil je meehelpen? Laat het ons dan gerust weten.

7


Het verhaal achter het verhalenbusje ... Ik ben Ann, een 32-jarige buurtbewoner. Ik volgde een opleiding tot verpleegkundige en werkte verschillende jaren in de zorgsector. Eerst als psychiatrisch verpleegkundige en daarna als opvoeder. Ik miste het echter om creatief bezig te zijn. Van jongs af aan droomde ik ervan om schrijfster en verhalenverteller te worden. Op een dag, nu zes jaar geleden, trok ik mijn stoute schoenen aan en organiseerde ik een verhaalnamiddag voor kinderen. Helaas liep dat niet van een leien dakje: er was weinig respons. Dat veranderde wanneer ik mijn eigen verhalen begon te vertellen. Plots raakte alles in een stroomversnelling. Sinds kort trek ik rond met een verhalenbusje.

Meer informatie over het verhalenbusje? • www.troubadour21.be. • Volg Ann Vandenbossche op www.troubadour21.blog. • ann.vandenbossche2@gmail.com

Het busje is ontstaan uit een verlangen om verhalen en muziek te integreren in het dagelijkse leven van mensen.

Administratieve hulp en ondersteuning voor elke Bruggeling Soms is het moeilijk om je administratie zelf goed op te volgen. Vrijwilligerswerking Pro Duo biedt een oplossing. Enthousiaste vrijwilligers helpen Bruggelingen met hun papierwerk en maken tijd voor een deugddoende babbel. Dat gebeurt altijd thuis, in overleg. Een Pro Duo-vrijwilliger: • ordent papieren • zet het klasseersysteem op punt • helpt mensen brieven en documenten te begrijpen • gaat met hen mee naar diensten of organisaties • helpt online informatie op te zoeken 8

Ondersteuning via Pro Duo kan op korte of langere termijn. Alles hangt af van de nood en van de beschikbaarheid van de vrijwilliger. Mensen kunnen op elk moment aangeven hoe de samenwerking verder moet verlopen, of ze eventueel stopzetten. Heb je zelf nood aan administratieve ondersteuning? Ken je iemand die hulp zou kunnen gebruiken? Neem contact op met ons. OCMW Brugge vrijwilligerswerking Pro Duo • coördinator: Bart Van Troye • T 050 32 73 83 • produo@ocmw-brugge.be

Opgelet: Pro Duo-vrijwilligers zijn geen hulpverleners. Ze doen geen budgetbeheer, nemen geen papieren mee naar huis en treden niet op als vertegenwoordiger bij eventuele schuldeisers.


Woordje vanop de schoolbanken Samen petanquen of kaarten, ook dat wordt mogelijk voor de jongeren en de bezoekers van het buurthuis. Als ons subsidiedossier bij GO!-centraal (dank voor de hulp, centrumverantwoordelijke Nancy David!) goedgekeurd wordt, openen we na de zomervakantie een ‘street workout zone’ of calisthenicsparkje. Toegang zal mogelijk zijn via ’t Reitje, buiten de schooluren. Verder staan we open voor sportieve inspiratie uit de buurt, zoals de fietsexperten tijdens het voorbije WK tijdrijden. Onze ruimtes kan je voor een kleine vergoeding (verzekering, schoonmaak) huren voor activiteiten die een meerwaarde vormen voor ons personeel, de leerlingen en de ouders.

Samen buurten? Graag! Jullie kennen Atheneum Brugge vast van aan de buitenkant, vanaf de Annuntiatenstraat of de Sint-Clarastraat. Maar zagen jullie het domein al aan de binnenkant? Er is een grote groene speelplaats met sportveld en maar liefst 3 sportzalen. Daarnaast is er een kleine zaal met podium en een grote refter voor activiteiten. Die ruimtes willen we inzetten als meerwaarde in de buurt. In 1851 openden de deuren van het Koninklijk Atheneum. We leidden hele generaties wetenschappers, taalkundigen en technisch geschoolden op. Vaak waren het buurtbewoners en Bruggelingen, maar intussen vinden jongeren van kilometers ver de weg naar hier.

We willen erg graag het contact met onze buren terug oppikken en hun visie en levensverhaal delen met onze jongeren. Dat is de laatste jaren te weinig gebeurd en zien we dan ook graag veranderen. Onlangs startten we een samenwerking met Buurtcentrum ’t Reitje. We promoten voortaan sportlessen ’s avonds voor de hele buurt, aan een democratische prijs.

En dan nog dit: op 14 mei 2022 organiseren we een zolderopruiming en -verkoop om onze werking te financieren en een partnerschooltje in India te steunen. We bieden leuke gadgets aan die nu stof liggen te vergaren. Met een stand van buurtbewoners erbij wordt het pas echt fijn! Als buurtbewoner krijg je voorrang om ruimte te reserveren voor de verkoop. Zeggen deze ideeën je wel wat? Wil je meer info of heb je zelf een voorstel? Mail me op veerle.schelstraete@ atheneumbrugge.be of loop even binnen bij ’t Reitje, onze absolute superbuur! Hartelijke groeten, Veerle Schelstraete Directie Atheneum Brugge

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Nancy David: 050 32 60 95 of mail naar reitje@mintus.be

9


Vier het Leven neemt ouderen mee uit

Samen genieten van cultuur Op hogere leeftijd nog aan het culturele leven deelnemen, het is niet altijd evident. Het verlies van een partner, lichamelijke klachten of een moeilijke bereikbaarheid met het openbaar vervoer vormen vaak een onoverkomelijke drempel. Een deelnemer getuigt: “Alleen naar iets gaan is een drempel. Het is een ervaring die je moet kunnen delen.” Vier het Leven biedt een oplossing en zorgt voor begeleiding op maat. Met de cultuurhuizen zoeken we vooraf oplossingen voor mensen die minder mobiel zijn. Zo kunnen ouderen actief blijven én genieten van kunst en cultuur. Inschrijven kan telefonisch of via mail. Je betaalt voor een arrangement – inclusief ticketprijs, drankjes en vervoer – en hoeft je de avond zelf nergens zorgen over te maken. Vier het Leven en de vrijwilliger regelen alles.

Opstart in Brugge Vier het Leven bestaat al even in Gent en Kortenberg-Steenokkerzeel. Op 23 oktober gingen we van start in Brugge. Op het programma stond een voorstelling in het Concertgebouw. Vrijwilliger Christine, inwoner van Brugge, had één stopplaats om drie cultuurliefhebbers op te pikken: Residentie Ten Eeckhoute. Daniel, Resi en Claudine waren de allereerste deelnemers van Vier het Leven Brugge. Claudine: “Wat een fijne ervaring om zo opgehaald te worden! Ik ben nog wel redelijk mobiel, maar avondvoorstellingen zijn eigenlijk geen optie meer voor mij. ‘s Avonds kom ik niet veel meer buiten. Velen in de residentie vinden het waanzinnig dat ik dit wil doen.”

We voorzien steeds de meest toegankelijke plaatsen, zodat deelnemers onbezorgd kunnen genieten. Voor en na de voorstelling genieten ze samen met de vrijwilliger van een drankje. Zo is er voldoende tijd voor een gezellige babbel en een grondige nabespreking van de voorstelling.

Iets voor jou of iemand in je familie of omgeving? Zin om met ons mee te gaan? Vraag gratis het programmakrantje aan en wie weet staat onze vrijwilliger binnenkort bij jou voor de deur! Ga voor meer informatie naar www.4hetleven.be. Het programmakrantje vraag je aan per mail via info@4hetleven.be of telefonisch via 0479 73 02 30. Vier het Leven Brugge is een initiatief van FedOS vzw en Cera in samenwerking met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en Cultuurcentrum Brugge.


Ditjes & datjes

Een dankwoordje van Nancy, verantwoordelijke van het buurtcentrum The top of the bill van 2021 voor onze buurt was het buurtfeest in september, ondertussen enkele maanden geleden. Ik kijk met een erg warm gevoel terug op dit mooie buurtfeest. Warm, want het was mooi weer. Maar vooral hartverwarmend om te zien hoe gelukkig iedereen er bij liep. Wat hadden we elkaar gemist! Ik zag vrienden in elkaars armen vliegen, met een innige omhelzing tot tranen toe. Vriendinnen die al roepend naar elkaar toeliepen. Ik krijg er opnieuw kippenvel van. Het buurtcomité onder leiding van Bea en Joannes had pas in augustus groen licht gekregen van de dienst vergunningen, dus de laatste weken was het alle hens aan dek. En de hens waren er zeker, amai wat een teamspirit! Alles liep op wieltjes, de sfeer was op en top en de muzikanten waren blij met de enthousiaste menigte. Er werd gezongen, gedanst en vooral veel gebabbeld. Gastvrouw Els kondigde de muzikanten aan en maakte de menigte warm om een vrije bijdrage te leveren voor de muzikanten. Enkele vrijwilligers van het Stoer Huus hadden een mooi kinderspel in elkaar geknutseld. Een twintigtal kindjes kon zo genieten van een uitgestippeld parcours op het speelpleintje. Er werden tekeningen op de stoep getekend, spelletjes gespeeld … Een echt festijn voor de allerkleinsten. De aanwezige buurtbewoners konden genieten van spijs en drank. De worstjes en zelfgemaakte loempia’s van An vlogen de pan uit. Chris, de chef van de bar, had haar handen meer dan vol.

Op naar een nog betere dienstverlening voor jou! Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

1. Lokalen van het BC gebruiken? De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

2. Het wassalon gebruiken? De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

3. Bij ons douchen? Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

Wil je meer info? Vraag het gerust aan een van onze medewerkers in de centra!

En dan was er nog het plantenruilkastje dat op het feest werd ingehuldigd door de notabelen, ontworpen en gemaakt door Peter. Ondertussen zorgden Claudine en Chris ervoor dat iedereen een droogje en natje kreeg tijdens de inhuldiging. Bedankt aan de vele mensen die intussen al plantjes en stekjes geschonken hebben. Een dikke, dikke merci aan alle vrijwilligers om van dit buurtfeest een topfeest van de maken! 11


POËZIE VERRIJKT

Houden van Houden van Het is meer dan gewoon ik hou van je Het is meer dan gewoon verlangen steeds bij je willen zijn Meer dan gewoon naast je staan De ganse dag samen hand in hand je levensweg gaan Houden van Het is begrijpen hoe je denkt of niet denkt. Horen wat je me zegt of niet zegt. Luisteren naar je verhaal Al is het in een andere taal Houden van als ik niet steeds je mening deel of je hebt een hoog woord teveel Wanneer ik me in jou vergis, toch nog voelen dat ik je mis. Annie Vanthournout, buurtbewoonster

Repair Café Heb je thuis een favoriete maar gammele stoel? Een broodrooster die niet echt kapot is maar toch wat hapert? Een trui met mottengaatjes? Weggooien? Neen toch!

Samen naar een duurzamere samenleving Vaak gooien we dingen weg die na een eenvoudige herstelling terug perfect bruikbaar zijn. Helaas weten steeds minder mensen hoe je iets makkelijk kunt herstellen. Gelukkig is er zoiets als het Repair Café, waar je het nodige materiaal én professionele hulp vindt om je spullen te herstellen en ze zo een tweede leven te geven. Een grote stap richting meer duurzaamheid: het gebruik van grondstoffen, die nodig zijn om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, net als de CO² uitstoot. In het Repair Café kijken we op een andere manier naar onze spullen en streven we samen naar een meer duurzame en groene samenleving. Ook met de Mintus buurtcentra dragen we ons steentje bij. In 2022 organiseren we volgende Repair Cafés: • 29 januari 2022: Buurtcentrum De Balsemboom (LDC) • 19 maart 2022: Buurtcentrum Sconevelde Opgelet: het Repair Café gaat door in ‘t Couvent, Kanunnik Decoeneplein 1 te Sint-Kruis.

Volgende personen werkten mee aan deze editie : Dirk, Rudy, Bea, Joannes, Peter, Chris, Andre, Claudine, Els, Chantal, Sien, An, Veerle directeur van het Atheneum, Pieterjan, Hilde, Maggy, Doreen, Jean-marie, Annie, Thybris en andere medewerkers van het Stoer Huus Wij willen in het bijzonder Dirk Bruyneel (fotograaf op het buurtfeest) en Rudy Defoort (foto voorpagina) bedanken voor het aanleveren van de prachtige foto’s die dit buurtkrantje naar een hoger niveau brengen.

• 14 mei 2022: Buurtcentrum d’ Oude Stoasie • 24 september 2022: Buurtcentrum Ter Leyen (LDC) • 19 november 2022: Buurtcentrum De Garve (LDC) Het Repair Café gaat telkens door op zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur. Tot een half uur voor het einde van een Repair Café kan je nieuwe spullen voor herstelling binnenbrengen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Volg ons op: Facebook, Hoplr of via onze website.

Colofon Verantwoordelijke uitgever:

Ontwerp: digicreate.be

Meer Content?

John-Nathan Hocepied, Ruddershove 4, 8000 Brugge

Druk: Mediatopper

Alle ‘Content in je buurt’-edities vind je op deze website: www.dienstencentra-brugge.be/content-magazine

Papier: 100% gerecycleerd papier