Buurtkrant de Balsemboom 2022 jan - maa

Page 1

BUURTKRANT Wijk Annabil JANUARI-MAART 2022


Voorwoord Beste buurtbewoner,

IN DEZE EDITIE Eind februari is er opnieuw de Week van de Vrijwilliger. We laten enkele vrijwilligers uit de buurt aan het woord. VANAF P. 4

Bakker Rik uit de Vuldersstraat was jarenlang een begrip in de buurt. Zo’n 20 jaar geleden sloot de bakkerij haar deuren. Wij halen de familiegeschiedenis nog eens van onder het (meel)stof.

2022 heeft zijn intrede gemaakt. De tijd gaat snel, dat hebben we de afgelopen twee jaar meer dan ooit gemerkt. De pandemie heeft aangetoond dat we er als mens nood aan hebben om te verbinden, te ontmoeten, samen te komen. Om samen te lachen, maar ook te huilen. Om samen eens lekker te eten of een glas te drinken. Om elkaar eens vast te pakken. In de eerste plaats met onze dichte familie en vrienden, maar ook met onze buren. Verbonden zijn met je buurt zorgt ervoor dat je gelukkiger bent over je woonsituatie. En daar wil deze gloednieuwe buurtkrant aan bijdragen. Een krantje dat je wil laten Ontmoeten, Ontdekken en Ontspannen in jouw buurt. Ontdek hoe verschillende vrijwilligers in jouw buurt hun steentje bijdragen in diverse organisaties. Het artikel over Rik, die jarenlang de bakker was van deze buurt, doet je misschien met heimwee terugdenken aan die goeie ouwe tijd. Of kom langs voor een babbel in buurtcentrum De Balsemboom, dat zijn deuren opengooit voor alle buurtbewoners. En vooral: blijf zorgen voor elkaar. We wensen iedereen een mooi, vreugdevol en gezond jaar toe.

VANAF P. 6

De Balsemboom, van dienstencentrum naar buurtcentrum. Of hoe we samen voor een sociaal kruispunt voor de buurt zorgen.

Dirk De fauw Burgemeester

Mathijs Goderis Schepen Preventie

Pablo Annys Voorzitter Mintus

VANAF P. 8

Raad de Straat! Kun je op basis van deze drie detailfoto’s de straat uit onze buurt raden?

Bezorg je oplossing aan De Balsemboom (aan het onthaal of via debalsemboom@mintus.be). Uit alle juiste oplossingen loten we één winnaar die een lekker pakketje uit de buurt krijgt.

2

DOE MEE & WIN!


Nieuwe buurtkrant als etalage van onze buurt Beste buurtbewoner, Welkom in de gloednieuwe buurtkrant! Een krant die nog moet groeien, die doorheen de edities steeds meer vorm zal krijgen. Met ups en downs. Soms eens rijkgevuld, soms eens mager. Maar vastbesloten om de buurt dichter bij elkaar te brengen. Hopelijk valt deze eerste editie in de smaak! Heb je na het doorbladeren zin gekregen om mee te werken aan de krant van jouw buurt? Graag! Verder op deze pagina lees je hoe dat kan. Wie zijn wij? Deze buurtkrant bundelt de bewonerskrant van buurtwerking Annabil en het “content in je buurt” krantje van Buurtcentrum De Balsemboom (Mintus). Deze twee krantjes zul je dus niet meer apart in je bus vinden. In plaats daarvan vind je deze buurtkrant, geschreven door de buurt voor de buurt.

! OPROEP

De etalage van onze buurt

Deze buurtkrant wil meer zijn dan enkel een kijk op de werking van buurtwerk Annabil en De Balsemboom. Het is als het ware de etalage van onze buurt. Een uitstalraam voor al het lekkers dat ze te bieden heeft aan verenigingen, ontmoetingsplaatsen, interessante mensen en hun verhalen, kleine en grote initiatieven …

Heb je na het doorbladeren van deze buurtkrant zin gekregen om hieraan mee te werken? Ben jij misschien de persoon die wij zoeken om mooie foto’s en portretten te nemen? Maak jij graag een rebus, cartoon of quiz? Of heb je een neus voor de interessante verhalen van buurtbewoners en hou je ervan om die neer te schrijven? Of wie weet heb jij wel een goed idee voor een artikel in deze buurtkrant?

Een buurtkrant die je wil uitnodigen om de brug te slaan naar je eigen buurt en haar bewoners. Zodat je buurt niet enkel de plaats is waar toevallig jouw huis staat, maar ook de plaats waar je de mensen kent en waar de mensen jou kennen. Waar je weet waar je terecht kan voor hulp of zelf kan helpen. Waar je de weg vindt naar de verschillende verenigingen. Waar je nog verwonderd kan zijn over het mooie en onbekende van onze buurt. Kortom, een buurt waarvan je trots bent dat je er deel van mag uitmaken. Vanuit buurtwerk Annabil en De Balsemboom wensen we jullie allemaal een mooi en gezond 2022. We hopen jullie, onze mede-buurtbewoners, te ontmoeten op een van onze activiteiten. Misschien al op de traditionele Nieuwjaarsdrink van Annabil? Hartelijke groeten,

Stefan Goemaere

Karel Meuleman

Voorzitter Annabil

Centrumverantwoordelijke De Balsemboom

Hulp gezocht

Neem contact op met Karel van het buurtcentrum of Freddy van Annabil en draag je steentje bij! Freddy Clevers Kazernevest 28 freddy.clevers@telenet.be Karel Meuleman Ganzenstraat 33 karel.meuleman@mintus.be 050 32 78 80

3


Week van de Vrijwilliger 27 FEBRUARI TOT 6 MAART Met 750.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in gans Vlaanderen engageren. Sommigen doen dat dagelijks, anderen slechts af en toe. De één heeft veel tijd, de ander wat minder. Maar allemaal zetten ze hun talent belangeloos in, met veel plezier en voldoening. Om al die mensen – die vaak achter de schermen hun steentje bijdragen – te bedanken, is er De Week van de Vrijwilliger. Ook onze buurt telt heel wat vrijwilligers. Enkele onder hen stellen zich graag aan je voor.

Maya 2 jaar vrijwilliger bij vzw Taranta “Ik ben van Palestijnse afkomst, maar woonde in Syrië toen daar de oorlog uitbrak. Ik verblijf al sinds 2018 in België en kreeg in het najaar van 2021 een positief antwoord op mijn asielaanvraag. Ik ben getrouwd en hoop in de toekomst hier in de buurt samen te kunnen wonen met mijn man, die nu nog in Egypte woont. Dicht bij alles en zeker dicht bij mijn vrijwilligerswerk in vzw Taranta. Bij vzw Taranta zet ik de zaal klaar wanneer er activiteiten zijn. De coronaperiode was voor mij dan ook erg saai! Ik breng mensen samen om dabke te dansen, want ik dans heel graag. Voorlopig dansen we elke zondag. Dabke is een energieke cirkelen lijndans die in vele landen van het MiddenOosten wordt gedanst. Ook op trouwfeesten. Mijn vrijwilligerswerk is dus niet alleen nuttig, maar maakt mij ook gewoon blij.”

Laurette 12 jaar vrijwilliger in De Balsemboom “Ik woon al jaren in de buurt en zo leerde ik De Balsemboom kennen. Ik dacht eerst dat het iets voor oude mensen was, maar dat klopt niet. Er komen mensen van alle leeftijden. In het buurtcentrum ben ik clubleidster van de hobbyclub. Corona had een grote impact op onze werking, maar we krabbelen weer recht. Daarnaast spring ik regelmatig bij in de keuken, bij grote drukte of tijdens een feest. Ik sta het liefst van al aan de afwas, opdienen is niet echt mijn ding. Mijn voornaamste drijfveer? Ik ben graag onder de mensen.”

Katy Sofie 2 jaar vrijwilliger in de Bambino via Covias “Alhoewel ik niet in deze buurt woon, doe ik er wel al twee jaar vrijwilligerswerk. Ik help een halve dag per week in de winkel van Bambino. Ik doe er van alles: prijzen van producten, sorteren van de vele goederen in het magazijn, alles mooi op z’n plaats leggen in de winkel … Het is voor mij een leuke manier om me nuttig te maken en tegelijk onder de mensen te zijn.”

4

12 jaar vrijwilliger bij Speel-o-theek De Piepbal “De speel-o-theek is voor mij heel belangrijk, ik kom er wekelijks. Doorheen de jaren ben ik er helemaal opengebloeid. Het is een sociale omgeving en ik leer er andere mensen met een beperking kennen. Sinds mijn start zijn er heel wat vrijwilligers bij gekomen. Het is leuk om zo’n goeie band te hebben met iedereen. Ook tijdens de Mariekefeesten en de buurtpicknick steek ik een handje toe. Ik geniet er enorm van. Het is een toffe bende en we maken graag plezier.”


Carine en Johan 14 jaar vrijwilliger bij Annabil “Sinds het begin van het krantje in 2007 verdelen wij het Annabil-krantje in onze eigen Kwekerstraat en de omliggende straten. We doen dat telkens met heel veel plezier. We leerden de werking van Annabil kennen op de wijkpicknick. Doordat we al zo lang het krantje van bus tot bus verdelen, kennen we heel wat mensen in de buurt. En de mensen kennen ons ook. Als we elkaar tegenkomen op straat, is er altijd tijd voor een vriendelijke goeiedag of een korte babbel.”

Pamela 3 maand vrijwilliger bij Dagcentrum Oranje “De doelgroep van Oranje, mensen met (vermoeden van) een beperking, spreekt mij erg aan. Het contact met de mensen vind ik super. Het is zo mooi om te zien hoe ze na verloop van tijd steeds meer openbloeien. Ze kijken enorm uit naar mijn komst, net zoals ik er steeds naar uit kijk om naar 't Bilkske te komen. Ik haal er voldoening uit om mensen nieuwe vaardigheden aan te leren en te zien hoe hen dat zelfvertrouwen geeft. Meestal ondersteun ik de mensen tijdens semi-industrieel werk, bijvoorbeeld touw afmeten, knippen en netjes in zakjes steken voor de Bambino.”

Marnix 18 jaar vrijwilliger in WZC Ter Potterie “Ik ben begonnen als vrijwilliger na mijn verhuis naar deze buurt. Ter Potterie was dichtbij en ik zocht iets om zinvol bezig te zijn. Mijn nieuwe buren waren al vrijwilliger bij de maaltijden. Ik hou ervan om de uitstappen mee te begeleiden. Als je ziet dat mensen er zoveel deugd van hebben om eens buiten te zijn, geeft je dat echt een goed en voldaan gevoel. Ook voor een activiteit binnenshuis steek ik graag een handje toe. Denk maar aan de barbecue of de kerstmarkt. De tijd die ik hier spendeer is niet alleen zinvol, het is ook gewoon leuk. Daar zorgen de goeie sfeer tussen de vrijwilligers en de dankbaarheid van het personeel voor.”

Zelf zin gekregen in vrijwilligerswerk? Klop gerust aan bij een van deze organisaties. Maar er is nog zoveel meer! Wil je als vrijwilliger aan de slag, dan is de Brugse Vrijwilligerscentrale het ideale startpunt. Je vindt er informatie, begeleiding en steun. Bovendien beschikt de centrale over een databank waarin alle vacatures voor vrijwilligers staan. Of waarin je jezelf kan registreren als vrijwilliger.

Brugse Vrijwilligerscentrale • • • •

Kraanplein 6, 8000 Brugge 050 44 82 22 www.brugge.be/vrijwilligerswerk facebook.com/vrijwilligerscentrale

5


Bakkerij De Brabander Terug in de tijd: kloefkapper

We zijn een volkse buurt en we bakken voor het volk Sinds januari 2005 blijven de sneeuwwitte rolluiken van bakkerij De Brabander in de Vuldersstraat 16 voorgoed naar beneden. Bakker Rik De Brabander besloot, vrij onverwacht, om zijn bakkersjas aan de haak te hangen. Hij had hiervoor enkele goede redenen. Zijn oven was aan renovatie toe en een grote investering drong zich op. Bovendien was de toekomst van de bakkerij niet verzekerd, omdat zijn twee kinderen de zaak niet zouden verderzetten. En vader Louis, van wie hij de bakkerij in 1978 had overgenomen, was door het harde werken kort voor zijn pensioen overleden. Dat wilde Rik voorkomen. Hij koos voor een andere job in loondienst in de hoop langer te mogen leven dan zijn vader. De stiel van bakker hadden Rik en zijn broer Jozef thuis geleerd. Alle kinderen moesten in de bakkerij helpen. “Zodra we konden tellen”, vertelt Jozef, “gingen we mee op broodronde. We gaven de klanten geld terug.” Wie dit nog niet kon, moest in de bakkerij de vormen met de hand vetten en de ‘bolussen’ suikeren. Bakkerij De Brabander was een echt familiebedrijf. Ook de aangetrouwden hielpen mee.

Riks overgrootvader stierf na de Eerste Wereldoorlog aan de Spaanse griep. Zijn oudste zoon, Riks grootvader, moest ‘de schouwe doen branden’. Om de kost te verdienen, begon hij ‘kloefen’ te kappen. Met paarden trok hij naar de Assebroekse Meersen om hout te halen. Waar nu de garage is, lagen de klompen rond de kachel te drogen. Met paard en kar trok hij naar Torhout om zijn ‘kloefen’ te verkopen. Vanaf de Smedenpoort viel hij in slaap, maar het paard kende de weg. Grootvader Louis werd wakker als ze in Torhout aankwamen. Aan die bedrijvigheid kwam een einde door de opkomst van de schoenen. Zijn broer Ernest begon zelfs een schoenwinkel in de Ganzenstraat. Grootvader Louis, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkloos was, mocht na de oorlog de zwanen voederen bij stad Brugge, zo werd verteld. Zijn zoon, toekomstig bakker Louis, ging in de leer bij bakker Gyselen in de Eeckhoutstraat. Daar behaalde hij zijn ‘diploma’, zodat hij zelfstandig kon starten. In die periode ontmoette hij Marcel, die heel zijn leven zijn trouwe bakkersknecht zou worden.

Wil je ons broodje kopen? Onmiddellijk na de oorlog begon Louis als zelfstandig bakker. Aanvankelijk werd het deeg in de Vuldersstraat gemaakt en met een ‘triporteur’ naar een bevriende bakker in Sint-Pieters gebracht, waar gebakken werd. Daarna trokken bakker Louis en zijn knechten met de bakfiets rond om het brood aan de man te brengen. Ze belden bij de mensen aan met de vraag: “Wil je ons broodje kopen?” Het was een grote ronde: van Brugge tot aan Steenbrugge. Ook Assebroek, Sint-Kruis, Sint-Pieters en Sint-Jozef werden aangedaan. Pas om zeven uur ’s avonds kwam bakker Louis thuis. Zo werd de bakkerij een bloeiende zaak. Louis had na verloop van tijd drie knechten en soms ook inwonende leergasten.

Zo geef je de bakkersgenen door, 1956

“Wil je ons broodje kopen?” was de vaste vraag bij de grote broodronde, 1949

6


Hij koopt een auto met ons geld! Het rondbrengen van het brood gebeurde eerst met een bakfiets, getrokken door honden. Toen dit niet meer mocht, was het zelf trappen. Dan was er de ‘triporteur’ met motor en dan … de auto, zowaar een stationwagen. “Vóór vader zijn eerste auto kocht”, zo vertelt Rik, “heeft hij er een jaar lang van wakker gelegen. ‘Wat zullen de mensen zeggen! Hij koopt een auto met ons geld.’” In die tijd was nog geen rijbewijs nodig. De garagehouder leerde hem rijden: een rondje rond de Sint-Annakerk. Met die ervaring begon Louis aan zijn broodronde met de stationwagen. Intussen hield Riks moeder vanaf zes uur ’s morgens de winkel aan de Vuldersstraat open. Ten huize De Brabander werd van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gewerkt. Om 5 uur heette bakker Louis al de oven. Knecht Marcel, de grote organisator, begon al om 3 uur. En moeder Maria stond al om 6 uur in de winkel.

Kerstmis en Nieuwjaar waren de topmomenten. Dan werd er nachten niet geslapen. Heel de woonkamer lag vol taarten. Maar ook Sinterklaas was een drukke tijd. Iedereen werd opgetrommeld om voor het Sint-Leocollege zakjes met speculaas te vullen. “En 3 november was het Sint-Hubertusfeest, het feest van de gewijde broden. We moesten allemaal vroeg opstaan, gingen met manden vol brood naar de kerk in ’t Bilkske om ze te laten wijden en dan op ronde ermee. Moeder schreef voor de school een briefje waarop stond: ‘Afwezig door familiale omstandigheden’”.

Groot en goed Ten huize bakkerij De Brabander werden natuurlijk ook taarten gebakken. Specialiteit waren de gedekte appel- en perentaart voor zes personen. Maar er waren ook de tompoes en de eclair. Het moesten taartjes zijn waarin je kon bijten: groot en goed. “We zijn een volkse buurt en we bakken voor het volk”, zei vader Louis. Met Nieuwjaar kregen alle klanten een gratis rozijnenbrood. Hij was ook sociaal geëngageerd en ‘sponsorde’ verschillende organisaties met gebak of brood. Hij had ook oog voor behoeftige gezinnen.

Van vader op zoon In 1978 gaf vader Louis de fakkel door aan zoon Rik. Ook zijn vrouw Dorothy stapte mee in de zaak. “Ze heeft nachten gewerkt”, vertelt Rik. “Hoe vaak heb ik haar om twee uur ’s nachts uit bed gehaald, toen de knechten er niet waren! En ze stond de hele dag in de winkel.” Rik stapte in het spoor van zijn vader met dezelfde sociale bewogenheid. Hij bakte met dezelfde recepten en steunde sociale initiatieven. Maar de tijden veranderden. Het assortiment broden werd alsmaar groter. Naast wit brood kwamen allerlei soorten bruin brood op de markt. Toen Rik zijn eerste ‘bruin brood speciaal’ bakte, was vader Louis kwaad. “In den oorlog onder ‘den Duuts’ hebben de mensen genoeg van dat brood moeten eten!” En toch, Rik bakte voort. Maar aan het gezegde van zijn vader bleef hij altijd trouw: “We zijn een volkse buurt en we bakken voor het volk.”

Marie Jeanne Vernieuwe en Freddy Clevers (Annabil)

Met de triporteur op broodronde in de Peterseliestraat, 1957

Opening van de vernieuwde winkel, 1985 Broer Jozef voor de bakkerij in de Vuldersstraat, 1968 7


Buurtcentrum De Balsemboom SOCIAAL KRUISPUNT OP MAAT VAN DE BUURT Sinds ruim een jaar zijn de dienstencentra in Vlaanderen veranderd in buurtcentra. En dat gaat gepaard met een heuse zoektocht. Een zoektocht die ons leidt van wat er nu al is tot een sociaal kruispunt waar we graag samen met jou, als buurtbewoner, vorm aan geven.

Zorgzame buurten Het verhaal begint bij een rotsvast geloof dat de kracht en de rijkdom van Brugge in zijn buurten ligt. Inclusieve en zorgzame buurten, waar bewoners het gevoel hebben verbonden te zijn met hun wijk. Een buurt die nabij is en je de kans geeft om deel te nemen aan het leven in die buurt. Elke bewoner draagt zijn steentje bij: een praatje maken bij de slager, even aanbellen bij een buur die ziek is, een melding maken van een losliggende stoeptegel bij Rik van de Gemeenschapswachten … Het zijn kleine zaken die wonen in een buurt aangenaam maken voor iedereen.

De open armen van De Balsemboom De Balsemboom wil een ontmoetingsplaats zijn voor de buurt, met het versterken van het buurtweefsel als doel. Een plek waar je even binnenspringt voor een koffie, een maaltijd, een sportles, creaclub of een voordracht. Een plek waarvan je weet dat je er mede-buurtbewoners zult treffen. Mensen die soms je interesses delen en soms ook helemaal niet. Ontmoeten kan, maar hoeft niet. Even op het gemak aan een tafeltje de zaken vanop een afstand bekijken is even goed als het hoge woord voeren. Vandaar ook de extra aandacht voor inwoners die niet (meer) arbeidsactief zijn, voor mantelzorgers en voor mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties. Voor iedereen en voor hen in het bijzonder wil De Balsemboom de armen open houden. Open armen die alle buurtbewoners willen uitnodigen om op hun eigen tempo kennis te maken met ons aanbod.

Een aanbod dat niet zomaar uit de lucht komt vallen, maar waar we samen met onze partners hard aan werken. Partners die, net als wij, het bevorderen van sociale netwerken en de levenskwaliteit in hun DNA hebben zitten. Op volgende pagina stellen we er graag twee aan je voor: ONA en Oranje.

Een kruispunt is voorzichtig durven Tot slot nog even terug naar ons kruispunt. Op een kruispunt ga je, of je nu wil of niet, in interactie. Je geeft iemand de ruimte om in te voegen, je krijgt van iemand het teken om vooruit te gaan … Maar kruispunten werken op hun best als je ze zonder vrees benadert en alle andere gebruikers met respect en vriendelijkheid tegemoet treedt.

De Balsemboom Iedereen kan binnenwaaien in De Balsemboom, ongeacht je leeftijd. Je vindt er een brede waaier aan ontmoetingskansen via verschillende activiteiten: sport, crea, spel, talen of computer … Daarnaast is er de cafetaria die elke dag open is vanaf 11u. Naast de gebruikelijke koffie, een pintje of een versnapering kan je er ook terecht voor een (gereserveerde) maaltijd. Het ganse team staat klaar om je te verwelkomen of samen een antwoord te vinden op je vraag. Maandelijks wordt een activiteitenprogramma opgemaakt. Dit programma kan je ophalen ter plaatse of ontvangen via mail.

vlnr: Bregje (administratie), gastvrouwen Ann, Nancy en Dominique en centrumverantwoordelijke Karel 8


2. Oranje 1. OnA Wij zijn Evelien Faes en Jana Dabaut, en werken als psychosociaal rehabilitatiemedewerker voor OnA. Je vindt ons in de Balsemboom op dinsdagnamiddag en op donderdag een volledige dag. We zijn er voor een gezellige ontmoeting, een babbel, een luisterend oor …

OnA staat voor ‘Ontmoetend Actief’! Het OnA-aanbod richt zich zowel naar de hele buurt als naar een individueel persoon. We blijven zo dicht mogelijk bij de leefomgeving van de mensen en vertrekken steeds vanuit een individuele interesse. OnA biedt heel wat ontmoetingsmogelijkheden, georganiseerd op gastvrije plekken. Zo zijn wij terechtgekomen in buurtcentrum de Balsemboom. We vinden het belangrijk dat mensen met een psychische kwetsbaarheid hun plekje vinden in de buurt, sociale contacten kunnen opbouwen, deelnemen aan activiteiten … Zo willen we psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken. Zit je met vragen of ben je bezorgd om een naaste, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen of eens binnen te springen in de Balsemboom.

Dit is Elien, we geven haar een tien op tien. Ze is behulpzaam en sociaal. Dankjewel namens ons allemaal! (Van de lees- en schrijfgroep van Oranje) Ik werk als begeleidster in het dagcentrum van Oranje. Je vindt mij (of mijn collega’s) een paar keer per week in de Balsemboom, voor kookworkshops, om te dansen of samen te eten. We pakken ook graag uit met buurtactiviteiten. Oranje bouwt aan een open en ontvankelijke samenleving waarin iedereen een volwaardige plaats heeft. Oranje richt zich tot alle personen met een (vermoeden van) beperking en andere maatschappelijk kwetsbare doelgroepen, ongeacht leeftijd of aard van de beperking. Oranje is een open en toegankelijke organisatie: we vinden het belangrijk dat iedereen zijn vraag kan stellen. Om een antwoord te geven op die vragen, investeren we in de samenleving waar Oranje deel van uitmaakt. www.oranje.be | 050 34 13 41

ona.noord@covias.be | 050 34 55 97 www.covias.be/ona-noord

9


Buurtwerk Annabil viert (opnieuw) feest STEFAN GOEMAERE / VOORZITTER ANNABIL

Als buurtbewoner is de naam ‘Annabil’ jullie wellicht niet vreemd. Het is de naam van een van de vier erkende buurtwerken in Brugge. Als buurtwerk zijn we actief aan weerszijden van de Langestraat: de buurten Sint-Anna, Kartuizerwijk en de Potterie. De naam zelf is een samensmelting van Sint-Anna en het Bilkske, een naam die gekozen werd uit voorstellen van bewoners tijdens een van de eerste ‘open bewonersbijeenkomsten’.

Eind 1999 startte ik als opbouwwerker voor het toenmalig Regionaal Instituut voor de Samenlevingsopbouw (nu SAAMO), een onderzoek naar de leefbaarheid van de ruime omgeving Langestraat. Iedereen die woonde of werkte in de wijk werd uitgenodigd om mee te denken over de vele facetten van de wijk: wonen, vervoer, groen, verenigingen, dienstverlening, winkelen, buurtcontacten … Daarnaast voerde ik gesprekken over deze onderwerpen met 100 bewoners die een representatieve doorsnede van de wijk vormden. Dit leverde heel wat interessante informatie op, die werd voorgelegd aan alle geïnteresseerde bewoners tijdens een eerste ‘open bewonersbijeenkomst’.

10

Daar werd door de bewoners besloten om zich te organiseren en samen werk te maken van een leefbare wijk waar het goed wonen en werken is: het begin van Annabil.

Annabil vertrekt vanuit een pluralistische visie: iedereen is welkom om samen te werken aan een betere buurt. Sinds de start komen we elke derde dinsdagavond van de maand bijeen in buurtcentrum De Balsemboom. We spreken over wat er leeft in de wijk en plannen er tal van activiteiten. In de loop der jaren volgden heel wat initiatieven: de Groetstraat, de affiches ‘zone 30’ met een hart, Cinema Annabil, het fel gesmaakte Kiek-up-de-Wiek, de jaarlijkse bloemetjesactie, de naamgeving van het Sint-Brunoplein, de rommelmarkt op de Kazernevest, de buurtpicknick, het Midwinterfeest, het Mariekefeest, het Ontmoetingsfeest, de infoavonden, de Nieuwjaarsdrink, de kippebil van Annabil, het plaktafelen of de opruimacties.

Daarnaast waren we betrokken bij de inrichting van speelpleintjes in de wijk en ijverden we bij het stadsbestuur voor oplossingen voor kleine problemen in de buurt. Begin 2004 werd Annabil een volwaardige vzw, waardoor een intussen sterk uitgegroeide bewonersbewerking erkend kon worden als buurtwerk door de stad Brugge. Doorheen de jaren is de groep geëngageerde buurtbewoners en vrijwilligers enkel groter geworden. 2021 moest voor ons een feestjaar worden. We hadden allerlei activiteiten gepland om het twintigjarig bestaan samen met jullie te vieren. Helaas stak de door iedereen gekende reden daar een stokje voor. Maar niet getreurd zoals een van onze medestichters het altijd verwoordde: “We doen voort!”. We hopen dan ook om dit jaar onze ‘volwassenheid’ te kunnen vieren: 21 jaar Annabil. We starten alvast met een extra feestelijke Nieuwjaarsdrink op zondag 30 januari in De Balsemboom. Jij komt toch ook? Stefan Goemaere Voorzitter Annabil vzw


Korte nieuwtjes & aankondiging

Op naar een nog betere dienstverlening voor jou! Vanaf 2022 veranderen in de buurtcentra een aantal zaken:

1. Lokalen van het BC gebruiken?

BUURTCENTRUM DE BALSEMBOOM Ganzenstraat 33 8000 Brugge Lijn 6 - Halte Molenbrug

De lokalen worden nog eenvoudiger te gebruiken. Iedereen kan (al dan niet betalend) lokalen gebruiken om activiteiten te organiseren.

Lijn 6 / 16 - Halte Schaarstraat

2. Het wassalon gebruiken?

LDC De Balsemboom

Om de 20 minuten Om de 10 minuten

De prijzen van onze wassalons worden in alle vestigingen hetzelfde. Je betaalt er €3 voor het wassen, en €2 voor het drogen van kledij.

Karel Meuleman

3. Bij ons douchen?

E karel.meuleman@mintus.be

T 050 32 78 80

Iedereen die daar nood aan heeft, kan eenvoudig een douche gebruiken. Kostprijs vanaf 2022 is daarom overal en voor iedereen €1.

4. Eten in één van de centra? De maaltijdprijzen worden grondig herzien in functie van eenvoud en transparantie. In de toekomst kan iedereen bij ons terecht voor een maaltijd. Heb je een lager inkomen of een zorgbehoefte? Dan kunnen we nagaan of je recht hebt op een goedkoper tarief.

ANNABIL Freddy Clevers T 050 33 96 79 E freddy.clevers@telenet.be

Wil je meer info? Vraag het gerust na aan één van onze medewerkers in de centra!

Heb je een hart voor mensen en ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Dan ben jij de geknipte persoon om ons Bezoekteam te versterken. We brengen bezoekjes bij mensen die nog thuis wonen voor een leuke babbel en een gezellig koffiemomentje. Geprikkeld? Neem contact op met Karel Meuleman: T 050 32 78 80 of mail naar karel.meuleman@mintus.be

11


NIEUWJAARSRECEPTIE ANNABIL Zondag 30 januari om 11 u. In De Balsemboom

Repair café ZATERDAG 29 JANUARI VAN 14U TOT 17U

In Buurtcentrum De Balsemboom, Ganzenstraat 33 Wat doe je met een cd-speler die niet meer open wil? Een broodrooster die het niet meer doet? Een trui waar mottengaatjes in zitten? REPAIR CAFÉ is samen kapotte spullen repareren, deskundig advies, ontmoeten en inspiratie opdoen. Kostprijs: een vrijwillige bijdrage

Ik kom met plezier naar de nieuwjaarsreceptie Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (Email)adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ik kom met . . . . . personen. Afgeven bij Marie-Jeanne (Bilkske 35) of via mail op vernieuwe.mj@skynet.be

Colofon Verantwoordelijke uitgever John-Nathan Hocepied Ruddershove 4, 8000 Brugge Ontwerp & druk Ontwerp: digicreate.be Druk: Mediatopper 100% gerecycleerd papier

Werkten mee aan dit nummer: Bregje Geerolf, Elien Coenjaerts, Evelien Faes, Freddy Clevers, Jana Dabaut, Jocelyn Meijers, Karel Meuleman, Kathleen Nuelant, lees- en schrijfgroep Oranje, Marc Symoens, Marie-Jeanne Vernieuwe, Sofie Desoete, Stefan Goemaere, Sofie Dedeurwaerder en Tatjana Vandewalle

Deze buurtkrant wordt verdeeld in elke postbus tussen Dampoort en Coupure.