Page 1

163 × 230  SPINE: 14  FLAPS: 65

Η Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου» λειτουργεί από το 1991 με πρωτοβουλία του Άλκη Ράφτη, προέδρου του Θεάτρου και συντονίζεται από την Άννα Λάζου. Περιλαμβάνει ηθοποιούς, χορευτές, χορογράφους–σκηνοθέτες, σπουδαστές και μέλη όλων των ηλικιακών και κοινωνικών κατηγοριών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνδυάζοντας την επιστημονική έρευνα με την καλλιτεχνική αναζήτηση. Στο πρόγραμμα έρευνας και διδασκαλίας εντάσσονται η θεωρητική και πρακτική μελέτη και έρευνα τόσο της ελληνικής αρχαιότητας (όρχηση, μουσική, αρχαίο δράμα) όσο και διαφορετικών χορευτικών παραδόσεων, με σκοπό την παραγωγή χοροθεατρικών δρωμένων υψηλής αισθητικής, ασχολείται με μορφές χοροθεραπείας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με τη σχέση των παραδοσιακών χορών με την αρχαιότητα, με τη φιλοσοφία του χορού, με την όρχηση ως εκπαιδευτικό θεσμό, αλλά και με τον ελεύθερο βιωματικό χορό (χορός Isadora Duncan) που εμπνέεται από την αρχαιότητα. Η ομάδα, σε συνεργασία με επιτελείο ειδικών, βρίσκεται στη φάση παγίωσης μιας μεθόδου διδασκαλίας και καταγραφής των βασικών χορογραφιών ως syllabus μετάδοσης της θεωρητικοπρακτικής αυτής γνώσης. Επίσης αναπτύσσεται τμήμα επαγγελματιών της σκηνής με σκοπό τη δημιουργία θιάσου. Βασικοί διδάσκοντες τα τελευταία χρόνια είναι οι Άννα Λάζου, Φιφίκα Νικολοπούλου και Καλλιόπη Βαρουδάκη. Σύνδεσμοι:

www.grdance.org, www.orchesis-portal.org/grdance/, https://www.facebook. com/AncientOrchesis/, https://www.facebook.com/groups/lazou2011. ancientorchesis/, https://uoa.academia.edu/ΆνναΛάζου

ISBN 978-960-564-771-1

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα | ΤΗΛ.: 210 64 31 108 ocelotos@ocelotos.gr | www.ocelotos.gr

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΧΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ» • Τετράδια εργασίας 2013 – 2018

Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου».

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΧΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ»

Τετράδια εργασίας 2013 – 2018

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ο σ ε λ ότ ο ς

Τα έργα (θεατρικά και χορογραφίες) που επιλεκτικά περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο έχουν παρουσιασθεί σε πολλές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κατσιλέρου, Ειρήνης Κοσμά, Άννας Λάζου, Νικόλα Ταρατόρη, ενώ χορογραφήθηκαν από την ομάδα εργασίας μουσικές συνθέσεις και μελωδίες των Δημήτρη Λέκκα, Αλίκης Μαρκαντωνάτου, Γιώργου Παυλάκου, Παναγιώτη Στέφου κ.ά.


Τιτλος

Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου» Τετράδια εργασίας 2013 – 2018 Συγγραφέας

Συλλογικός τόμος Κ. Βαρουδάκη-Παπαστάθη, Ει. Κοσμά, Ά. Λάζου, Ι. Μάστορα, Σ. Μπεκάκος, Α. Μπιθιζής, Ά. Ράφτης, T. J. Smith Επιmελεια - Διορθωση

Άννα Λάζου Copyright© 2019 Καλλιόπη Βαρουδάκη-Παπαστάθη, συγγραφέας Άννα Λάζου, επιμελήτρια έκδοσης Πρώτη Εκδοση

Αθήνα, Μάιος 2019 ISBN 978-960-564-771-1

Χορηγοί

Ερευνητικό Πρόγραμμα ΕΛΚΕ – ΕΚΠΑ «Φιλοσοφική Συμβουλευτική και Τέχνη» Διεθνές Συμβούλιο Χορού (Τμήμα Πειραιά)

Σημείωμα της επιμέλειας Τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο συλλογικό αυτό έργο εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις των συγγραφέων, ανοικτές σε κριτικό διάλογο. Οι παραπομπές και υποσημειώσεις ακολουθούν τις προτιμήσεις των συγγραφέων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Αντώνη Κοροπούλη για την φροντίδα και τις επισημάνσεις του και στον Πειραϊκό Σύνδεσμο για την οικονομική στήριξη της έκδοσης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα | Τηλ.: 210 64 31 108

ocelotos@ocelotos.gr | www.ocelotos.gr

Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, (Ν. 2121/1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) καθώς και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ή μέσο (ηλεκτρονικό, μηχανικό ή άλλο) αντιγραφή, φωτοανατύπωση και γενικώς αναπαραγωγή, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου χωρίς τη γραπτή άδεια του δικαιούχου συγγραφέα.


Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου» Τετράδια εργασίας 2013 – 2018

Το αποτέλεσμα των εργασιών παράλληλα με πρόσφατα δείγματα καλλιτεχνικής έρευνας της μοναδικής στο είδος της ομάδας μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου “Δόρα Στράτου”: Πρόσφατες επιστημονικές εργασίες, θεατρικά έργα και χορογραφικές αναλύσεις παραστάσεων.


Περιεχόμενα Παρουσίαση του τόμου, Ειρήνη Κοσμά������������������������������������������������������7 Το τρίτο είδος ελληνικού χορού, Άλκης Ράφτης�������������������������������������11 Παρεμβάσεις�����������������������������������������������������������������������������������������������15 Αντώνιος Κοροπούλης ��������������������������������������������������������������������������������15 Αγγελική Βασιλείου�������������������������������������������������������������������������������������17 Θεατρικά έργα��������������������������������������������������������������������������������������������19 Χορεύοντας... με το μύθο, Συλλογικό δημιούργημα�������������������������������20 Μυστική Συνάντηση, Ειρήνη Κοσμά���������������������������������������������������������32 Σαν παραμύθι; Κρήτη και Κρήτες από τη Μινωική στη σύγχρονη εποχή, Καλλιόπη Βαρουδάκη-Παπαστάθη�����������������������������������������49 Αθήνα – Ο Περικλής και ο Χρυσός Αιώνας, Καλλιόπη ΒαρουδάκηΠαπαστάθη���������������������������������������������������������������������������������������������68 Θρήνος Τελαμώνος, Αχιλλέας Ευαγγ. Μπιθιζής�������������������������������������87 Μελέτες και Χορογραφίες����������������������������������������������������������������������111 Χορογραφίες���������������������������������������������������������������������������������������������112 Κρήτη και Λαβύρινθος, Καλλιόπη Βαρουδάκη-Παπαστάθη ��������������113 The Ancient Greek Drama in the Light of Orchesis, The method of the Orchesis Study Group, Anna Lazou - Irini Kosma���������������������������134 Eros and Orchesis, Anna Lazou���������������������������������������������������������������147 On the Role of Chorus in Aristophanes Plutus, Ioanna Mastora��������162 Tαραντέλα και Νότιος Ιταλία, Σωτήριος Μπεκάκος����������������������������167 Χορός, παράσταση και αρχαία ελληνική αγγειογραφία, Tyler Jo Smith����������������������������������������������������������������������������������������184 Εικόνες�������������������������������������������������������������������������������������������������������207

Τετράδια εργασίας 2013 – 2018

5


Τετράδια Εργασίας της Ομάδας Μελέτης Αρχαίας Όρχησης 2013-1018 Παρουσίαση του τόμου Ειρήνη Κοσμά Συγγραφέας, δημοσιογράφος Η προσπάθεια ερμηνείας του αρχαίου χορού αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου της Ομάδας Μελέτης Αρχαίας Όρχησης, την οποία μαζί με άλλους συναδέλφους εκπροσωπούμε εδώ. Αφορμή για την παρουσία μου αποτελεί η έκδοση των Τετραδίων Εργασίας της Ομάδας, επικεφαλής της οποίας είναι η επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Άννα Λάζου. Ο υπό έκδοση τόμος συνοψίζει σημαντικούς σταθμούς της επισταμένης μελέτης και συνολικά του έργου της Ομάδας Όρχησης. Μίας μελέτης προσεκτικής και επίμονης, όπως του κηπουρού. Τα Τετράδια περιλαμβάνουν σημαντικές πτυχές του έργου, ερευνητικού και καλλιτεχνικού, που παρήχθη τα τελευταία πέντε χρόνια: από το 2013 μέχρι το 2018. Ο συλλογικός αυτός τόμος δεν αποτελεί την πρώτη εκδοτική προσπάθεια της Ομάδας Αρχαίας Όρχησης που έχει ήδη συμπληρώσει 27 χρόνια δράσης και ενεργού παρουσίας στα καλλιτεχνικά και επιστημονικά δρώμενα με βάση και αφετηρία την έρευνα του αρχαίου ελληνικού χορού στο θέατρο «Δόρα Στράτου» και την καθοδήγηση του προέδρου της, Άλκη Ράφτη. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά: Τι είναι η όρχηση και πώς μπορούν τα Τετράδια Εργασίας να ρίξουν φως στην ερμηνεία του αρχαίου χορού; Η λέξη όρχηση στην αρχαιότητα είχε πολύ ευρύτερη έννοια από τον χορό. Ο ανθρώπινος χορός αντιπροσώπευε κάθε μορφή κίνησης των ποδιών, των χεριών, του κεφαλιού, ακόμη και των ματιών και δεν απο-

Τετράδια εργασίας 2013 – 2018

7


τελούσε αυτοτελή τέχνη. Συνδεόταν άμεσα με τη μουσική και τον λόγο, την απαγγελία στίχων. Με την έκδοση του τόμου, προσδοκούμε να φωτίσουμε περισσότερο τον αρχαίο χορό, ώστε να διαδοθεί η διδασκαλία και η πρακτική του, αλλά και να συνεχίσει να ανθίζει η σύγχρονη δημιουργία που αναφέρεται σε αυτόν. Η αρχαία όρχηση αξίζει και θέλουμε να γίνει περισσότερο γνωστή και δημοφιλής. Να καταστεί ευρέως αγαπητή διδασκαλία, εντός και εκτός Ελλάδας, κατάλληλη για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, παιδιά και ενήλικες, νέους και ηλικιωμένους. Η πρακτική της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγάπη για τη σοφία, τη φιλοσοφία, την κοινή αναζήτηση δασκάλου και μαθητή, τη διερεύνηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και ευρύτερα του τρόπου σκέψης και ζωής στην αρχαιότητα. Τελικά, με την κατανόηση της λειτουργίας του κόσμου. Η διδασκαλία της από την αρχαιότητα συνδεόταν με την υγεία του σώματος και του πνεύματος. Μέσα από τα Τετράδια Εργασίας, βλέπουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς: Η όρχηση μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, η λατρεία της οποίας έχει τόσο όμορφα αποτυπωθεί στη μυθολογία, σε στίχους και φιλοσοφικά κείμενα, σε απεικονίσεις, σε αγγεία, σε επιγραφές, σε ρυθμούς, στη γλώσσα. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τον παραδοσιακό χορό και το τραγούδι, όπου επιβιώνουν στοιχεία αρχαίας όρχησης, αποτελούν τα αντικείμενα της μελέτης μας, ως βασικές πηγές έρευνας, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης έχει τη χαρά να παρουσιάζει στον τόμο αυτό: Τμήμα από σύγχρονες χορογραφίες εμπνευσμένες από τη μυθολογία, όπως ο μύθος του Λαβύρινθου, από το αρχαίο δράμα, όπως χορικά από τις αισχύλειες Ευμενίδες, τα σοφόκλεια Αντιγόνη και Αίας και τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, από αριστοφανικές κωμωδίες, όπως οι Νεφέλες και ο Πλούτος, από την αρχαία ποίηση, όπως το απόσπασμα της περίφημης αρχαϊκής ποιήτριας Κόριννας, από ύμνους, όπως ο Α’ Δελφικός Παιάνας του Αθήναιου και ο Ύμνος εις Μούσαν του Μεσομήδη, καθώς και από σωζόμενα μουσικά θέματα, όπως η επιτάφια στήλη του Σεικίλου, το αρχαιότερο σωζόμενο μουσικό έργο.

8

Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου»


Ακόμα, έχει την χαρά να παρουσιάζει έργα σύγχρονης δραματουργίας: Ένα Παραμύθι που εξοικειώνει τα παιδιά με την ιστορία της Μινωικής Κρήτης, τόπο γέννησης της όρχησης, κατά τον 15ο και 13ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με αρχαιολογικές μαρτυρίες. Οι μικροί θεατές έρχονται σε επαφή με τους μύθους που περιβάλλουν το νησί με την πλούσια πολιτιστική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Άλλο ιστορικό έργο είναι η θεατροποίηση με πολλά χορευτικά εμβόλιμα της εποχής του χρυσού αιώνα – της Αθήνας του Περικλή - που πρωτοδημοσιεύεται στον τόμο, αλλά και το ιστορικό δράμα που εμπνέεται από την προσωπικότητα του Τελαμώνα, πατέρα του ομηρικού Αίαντα και από τα τεκταινόμενα του Τρωικού πολέμου, μέσα από τα οποία οι ορχηστές μικρότερης ηλικίας εκπαιδεύονται στη γνώση της αρχαίας κληρονομιάς με βιωματικό τρόπο. Ακόμα, παρουσιάζεται χορόδραμα που αναφέρεται στις απεικονίσεις στις πανέμορφες λευκές ληκύθους της Αττικής, από τις οποίες έχουμε πολλά να διδαχτούμε σχετικά με τον τρόπο που προσέγγιζαν οι αρχαίοι τον θάνατο και τον αποδέχονταν ως φυσική κατάληξη της ζωής. Το χορόδραμα εμπνέεται από τη ζωή του μεγάλου χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνού, ο οποίος αφιέρωσε σημαντικό μέρος της δημιουργίας του στη μελέτη και μεταφορά των αναπαραστάσεων των Λευκών Ληκύθων στο χαρτί. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται ερευνητική εργασία για την ερμηνεία και τη μετάφραση του αρχαίου δράματος υπό το φως της όρχησης. Η εργασία παρουσιάστηκε σε συνέδριο για τη μετάφραση σε πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, με σκοπό να δείξει πώς η όρχηση αποτελεί σημαντικό διαπολιτισμικό, επιστημονικό εργαλείο, καθώς και σε Παγκόσμιο Συνέδριο Χορού στην Αθήνα. Η εργασία της ειδικής στην αρχαιολογική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού χορού, καθηγήτριας Tyler Jo Smith, για την ερμηνεία των απεικονίσεων της αγγειογραφίας, είναι χαρακτηριστική της σύγχρονης ακαδημαϊκής εμβέλειας του αντικειμένου. Άλλες πρωτοδημοσιευόμενες εργασίες αναδεικνύουν την όρχηση ως διδακτικό μέσο κοινωνικοποίησης, η οποία πραγματώνεται ομαδικά. Ή αναδεικνύουν την εξέλιξή της από την αρχαία Ρώμη μέχρι σήμερα, μέσα από τη ζωντανή σχέση με τον σύγχρονο παραδοσιακό χορό στην Ελλάδα και αλλού στη Μεσόγειο. Παράλληλα, φωτίζουν τη θεραπευτική της αξία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ταραντέλας της Κάτω Ιταλίας, αντικείμενο

Τετράδια εργασίας 2013 – 2018

9


έρευνας και μελέτης της όρχησης που θεωρούσαν ότι αποτελεί μέσο αντιμετώπισης στο τσίμπημα της ταραντούλας – αράχνης. Άλλες μελέτες εστιάζονται στη σχέση του χορού των Μαινάδων και τη λατρεία του Διονύσου με τον εξορκισμό ή αναζητούν το νήμα που συνδέει την όρχηση με το Ζεϊμπέκικο. Τέλος, αναδεικνύονται σημαντικά μεθοδολογικά ζητήματα σχετικά με την έρευνα της αρχαίας όρχησης. Συμπερασματικά, ο τόμος Τετράδια Εργασίας της Ομάδας Μελέτης Αρχαίας Όρχησης 2013-2018 επιδιώκει να αναδείξει τον αρχαίο χορό και την όρχηση ως ελκυστικό και καινοτόμο διδακτικό μέσο. Για τον σκοπό αυτό η μελέτη ενσωματώνει διαφορετικά πεδία επιστημονικής έρευνας: ανθρωπολογία, ιστορία, αισθητική και θεωρία τέχνης, εφαρμοσμένη γλωσσολογία, παιδαγωγική, ψυχολογία. Προσεγγίζει τον χορό ως θεραπευτική δραστηριότητα. Προβάλλει την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και δίνει έμφαση στη σχέση της γλώσσας με τον χορό και τον ρυθμό. Τα Τετράδια Εργασίας της Ομάδας Μελέτης Αρχαίας Όρχησης 20132018 αποτελούν το νέο δεντράκι που φυτεύουμε, ως άλλοι επίμονοι κηπουροί - δανειζόμαστε αγαπημένη έκφραση της Άννας Λάζου - προσδοκώντας να απλώσει τα κλαδιά του. Και να διαδώσει τις γνώσεις και την αγάπη μας για την όρχηση και τον χορό, σε ακόμα περισσότερους, ακόμα πιο μακριά.

10

Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου»


Το τρίτο είδος ελληνικού χορού Άλκης Ράφτης Πρόεδρος του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού – CID Τα καθιερωμένα είδη ελληνικού χορού είναι δύο: οι παραδοσιακοί χοροί και οι σμυρνέικοι. Οι παραδοσιακοί χοροί είναι μια μεγάλη κατηγορία, με κάπου από χίλιους χορούς που ο καθένας ανήκει μόνο σε μια μικρή περιοχή της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένας πανελλήνιος παραδοσιακός χορός (εκτός ίσως από τον σκωπτικό χορό Το Πιπέρι) είναι όλοι χοροί χωριών. Αντίθετα στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν ελάχιστοι χοροί (μόνο τέσσερεις: χασάπικο, ζεϊμπέκικο, καρσιλαμάς, τσιφτετέλι) που είναι αστικοί και ήρθαν από τους Έλληνες της Σμύρνης. Χορεύονται με τα ρεμπέτικα τραγούδια και είναι πανελλήνιοι. Έξω από την Ελλάδα είναι πιο γνωστοί οι σμυρνέικοι χοροί που τους διέδωσαν κινηματογραφικές ταινίες όπως το «Ποτέ την Κυριακή» και «Αλέξης Ζορμπάς» και ταιριάζουν περισσότερο σαν αστικοί που είναι. Ο μέσος Έλληνας ξέρει να χορεύει μόνο δυο-τρεις χορούς του τόπου καταγωγής του εκτός αν έχει διατελέσει χορευτής σε φολκλορικό συγκρότημα. Οι περισσότεροι παραδοσιακοί χοροί είναι ομαδικοί σε σχηματισμό κύκλου, ενώ οι σμυρνέικοι χορεύονται σε πολύ μικρό χώρο από ελάχιστα άτομα, ακόμα κι από ένα στο ζεϊμπέκικο. Η έκπληξη τώρα για τον αναγνώστη είναι ότι υπάρχει μια τρίτη κατηγορία! Είναι ελάχιστοι αυτοί που γνωρίζουν για τον αρχαίο ελληνικό χορό, όπως ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν ακούσει αρχαία ελληνικά. Κι όμως υπάρχουν οργανωμένα μαθήματα, υπάρχουν συγκροτήματα που δίνουν παραστάσεις, υπάρχουν χορογράφοι που έχουν μελετήσει ειδικά και δημιουργούν, η κάθε μία με το δικό της στυλ. Οι ιστορικοί ξέρουν ότι η ελληνική αρχαιότητα ήταν ένα φανταστικό πρότυπο κατά τις απαρχές του μπαλέτου που τοποθετούνται γύρω στο 1600. Οι ευγενείς της εποχής εκείνης εμπνεύστηκαν από τους Έλληνες για να δημιουργήσουν το νέο είδος θεάματος που εξελίχτηκε μέχρι το σημερινό μπαλέτο. Χαρακτηριστικό του χορού των αρχαίων είναι ότι λόγος, μουσική και κίνηση είναι στενά συνδεδεμένα – κάτι τέτοιο ήθε-

Τετράδια εργασίας 2013 – 2018

11


163 × 230  SPINE: 14  FLAPS: 65

Η Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου» λειτουργεί από το 1991 με πρωτοβουλία του Άλκη Ράφτη, προέδρου του Θεάτρου και συντονίζεται από την Άννα Λάζου. Περιλαμβάνει ηθοποιούς, χορευτές, χορογράφους–σκηνοθέτες, σπουδαστές και μέλη όλων των ηλικιακών και κοινωνικών κατηγοριών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνδυάζοντας την επιστημονική έρευνα με την καλλιτεχνική αναζήτηση. Στο πρόγραμμα έρευνας και διδασκαλίας εντάσσονται η θεωρητική και πρακτική μελέτη και έρευνα τόσο της ελληνικής αρχαιότητας (όρχηση, μουσική, αρχαίο δράμα) όσο και διαφορετικών χορευτικών παραδόσεων, με σκοπό την παραγωγή χοροθεατρικών δρωμένων υψηλής αισθητικής, ασχολείται με μορφές χοροθεραπείας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με τη σχέση των παραδοσιακών χορών με την αρχαιότητα, με τη φιλοσοφία του χορού, με την όρχηση ως εκπαιδευτικό θεσμό, αλλά και με τον ελεύθερο βιωματικό χορό (χορός Isadora Duncan) που εμπνέεται από την αρχαιότητα. Η ομάδα, σε συνεργασία με επιτελείο ειδικών, βρίσκεται στη φάση παγίωσης μιας μεθόδου διδασκαλίας και καταγραφής των βασικών χορογραφιών ως syllabus μετάδοσης της θεωρητικοπρακτικής αυτής γνώσης. Επίσης αναπτύσσεται τμήμα επαγγελματιών της σκηνής με σκοπό τη δημιουργία θιάσου. Βασικοί διδάσκοντες τα τελευταία χρόνια είναι οι Άννα Λάζου, Φιφίκα Νικολοπούλου και Καλλιόπη Βαρουδάκη. Σύνδεσμοι:

www.grdance.org, www.orchesis-portal.org/grdance/, https://www.facebook. com/AncientOrchesis/, https://www.facebook.com/groups/lazou2011. ancientorchesis/, https://uoa.academia.edu/ΆνναΛάζου

ISBN 978-960-564-771-1

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα | ΤΗΛ.: 210 64 31 108 ocelotos@ocelotos.gr | www.ocelotos.gr

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΧΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ» • Τετράδια εργασίας 2013 – 2018

Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου».

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΧΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ»

Τετράδια εργασίας 2013 – 2018

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ο σ ε λ ότ ο ς

Τα έργα (θεατρικά και χορογραφίες) που επιλεκτικά περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο έχουν παρουσιασθεί σε πολλές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κατσιλέρου, Ειρήνης Κοσμά, Άννας Λάζου, Νικόλα Ταρατόρη, ενώ χορογραφήθηκαν από την ομάδα εργασίας μουσικές συνθέσεις και μελωδίες των Δημήτρη Λέκκα, Αλίκης Μαρκαντωνάτου, Γιώργου Παυλάκου, Παναγιώτη Στέφου κ.ά.

Profile for Εκδόσεις Οσελότος

Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου» Τετράδια εργασίας 2013 – 2018  

Η Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου» λειτουργεί από το 1991 με πρωτοβουλία του Άλκη Ράφτη, προέδρου του Θεάτρου και συ...

Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου» Τετράδια εργασίας 2013 – 2018  

Η Ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου» λειτουργεί από το 1991 με πρωτοβουλία του Άλκη Ράφτη, προέδρου του Θεάτρου και συ...

Profile for ocelotos