Page 1

OBOSBLADET NR 7 OKTOBER 2014

BERGEN Broene som endret byen SIDE 50

KULTUR Møt Miss Tati fra Laksevåg SIDE 56

NY BOLIG Full oversikt – her bygger OBOS! FRA SIDE 75

Dypdykk i dohistorien Rene råd for badet Flisefint: nye fliser og møbler til badet Hjelp, badet må pusses opp!


høsttegn 4

1

5

2

6

3

9

8 7

10 12

13

11

1 My Burberry 30 ml fra Vita Exclusive (595,-) 2 Helene Westbye støvletter fra Oxholm (3 800,-) 3 Bordlampe fra Åhlens (499,-) 4 Triwa armbåndsur fra Bjørklund (2 295,-) 5 Rika veske (3 400,-) og duftlys (780,-) fra Oxholm 6 Ken Follett På grensen til evigheten fra Notabene (449,-) 7 Maria Black armbånd (1699,-) og -ring (699,-) fra Cortezzi 8 Laura Bellariva skolett fra Shoe Gallery (1 899,-) 9 Le Creuset gryte 4,2 ltr fra Kitch´n (1 819,-) 10 Marc by Marc Jacobs Mac cover fra Cortezzi (999,-) 11 Bolle (99,-), skje (59,-), krus (115,-) og Pukka te (59,-) fra Annen Etage 12 Arabia Mummikrus fra Kitch´n (199,-) 13 Marc by Marc Jacobs lommebok (1 599,-) og -veske (5 199,-) fra Cortezzi.

Åpent: 10-21 (09-18) | Meny: 09-21 (09-19) | 83 butikker www.lambertsetersenter.no | Følg oss på Facebook og Instagram


Sikkerhetsdører holder tyvene borte, ikke låsen. Det er viktig med en god lås, men det som stopper tyven, er hvor vanskelig det er å bryte opp døren. Flere lag med stålplate, hakeformede ståltapper og skåter i både frem- og bakkant gjør det så å si umulig å trenge gjennom en Daloc-dør. At Daloc-dørene likevel er både smidige og elegante, kommer av at motstandskraften i døren helt enkelt er et resultat av hvor intelligent sikkerhetsdetaljene er konstruert og hvilket materiale man bruker. Stort prosjekt? Våre profesjonelle montører bytter en leilighetsdør på under en halv dag. Gå inn på Daloc.com (eller skann QR-koden) og les mer. Der finner du også nærmeste forhandler.

Sikkerhetsdører


NÅ PÅ ANDROID

TV I ALLE ROM? Med tv- og bredbånd fra Get kan du se tv hvor som helst i hjemmet ditt. Last ned Get tv-appen i dag. TV VIL ALDRI BLI SOM FØR

get.no


innhold OBOSBLADET 07 | 14

21 23 25

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Martin Mælands aktuelle kommentar. AKTUELT: Bergens gatekunst i bokform FAVORITT: Til topps i sentrum MEDLEM: Rabatt i Harmonien ØKONOMEN: Byen for norsk perfeksjonisme? VI BYGGER: Nye prosjekter i Bergen ANALYSEN: Bergen i tall PATRIOTEN: Med hjertet i Brann

26 32 40 42 47 48

TEMA: BAD HISTORISK: Dypdykk i dass TREND: Flisefint! Q&A: Våtromsjuss BORETTSLAG: Vanntett oppussing NYTT: Rosatoner på badet EKSPERTTIPS: Ti rene råd

50 56 60

REPORTASJER BERGEN: Broene som endret byen KULTUR: Tatianas rike BYLIV: Kjøttbasarens historie

69 71 73

MORO QUIZ: Hva vet du om Bergen? KRYSSORD/SUDOKU: For voksne JUNIORLAGET: For barn

7 13 15 17 19

76 80 82 85 90

BOLIGMARKEDET TRONDHEIM: Sentralt på Lade BERGEN: Nytt på Kronstad BÆRUM: Selveiere på Hundsund INNLANDET: Helt nytt i Hamar HORDALAND: Fortrinnsrett til Block Watnes nye boliger!

99

MEDLEMSTILBUD RABATT: Oversikt over faste og aktuelle medlemstilbud

TEMA BAD: Høstens fliser, møbler og tilbehør til badet, samt rørleggerens beste vedlikeholdstips! FRA SIDE 27

INSPIRASJON: Ha det på badet! SIDE 47

NY BOLIG: Nytt byggetrinn på Kronstad. SIDE 80

OBOSBL ADET

5


Kvalitet siden 1970

HADDE DU KJENT DISSE MENNESKENE, VILLE DU VISST AT DU VAR I GODE HENDER. Siden 1970 har Buer renovert, reparert, tettet, malt og fått skikk på alt fra borger til borettslag over hele østlandet. Malere, murere, tømrere, gulvleggere og en administrasjon som tar vare på byggene du har ansvar for.

REHABILITERING AV FASADER – TAK – VINDUER – OPPGANGER

Ring 09100 Rød:

for gratis befaring i ditt borettslag Rød:

Rød:


leder

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

KONSERNSJEF MARTIN MÆLAND

«I disse dager er vi også i samtaler med Kristiansund, Molde og Ålesund Boligbyggelag for å drøfte mulige fusjoner. Årsaken til at folk tar kontakt med oss er at de ser at det er lettere å få til gode tilbud til medlemmene når man har en sterk organisasjon i ryggen.»

FOTO SIREN LAUVDAL STYLING KRÅKVIK & D’ORAZIO

medlemstilstrømningen har vært dobbelt så stor etter at man slo seg sammen med OBOS i forhold til da opererte på egen hånd. OBOS hadde ved forrige årsskifte nesten 340 000 medlemmer. Etter fusjonen med StorBergen vokser medlemstallet med ytterligere nesten 20 000 nye medlemmer. I tillegg har det de siste årene strømmet til over 20 000 nye medlemmer årlig. Derfor er det trolig at OBOS ved neste årsskifte vil ha et sted rundt 370 000 medlemmer.

Fusjonen med StorBergen er en realitet ➺

FORKJØPSRETT FOR ALLE. Den 1. oktober trådte fusjonen mellom StorBergen Boligbyggelag og OBOS i kraft. Nå har medlemmene fra StorBergen Boligbyggelag forkjøpsrett til samtlige OBOS-leiligheter over hele landet. På den annen side fikk alle gamle OBOS-medlemmer også forkjøpsrett til alle leilighetene som finnes i tilknyttede borettslag i Bergen.

GAGNER FELLESSKAPET. På samme måte som ved de tidligere fusjonene vi har gjennomført med boligbyggelagene i Tønsberg, Hetland Boligbyggelag i Stavanger, Fredrikstad og Hamar tror vi at også denne fusjonen vil gagne fellesskapet. Medlemmene i Bergen får en vesentlig sterkere organisasjon i ryggen enn de har hatt før. Dette vil gjøre det lettere både å skaffe flere boliger, levere bedre forvaltningstjenester og skaffe flere medlemstilbud enn når man står alene. FUSJONER OG VEKST. Erfaringene fra fusjonene med de andre boligbyggelagene i middelsstore norske byer har også vist at

BETYDELIG I BERGEN. OBOS var allerede en betydelig boligbygger i Bergensregionen før fusjonen med StorBergen Boligbyggelag. Etter fusjonen har vi nå en tomteportefølje på over 4 000 boliger, og vi vil være en av de ledende boligbyggerne i regionen. OBOS har tatt mål av seg til å bli en landsdekkende organisasjon. Fusjonen i Bergen passer således godt inn i vår strategi om å ha betydelig virksomhet også i Bergen. I disse dager er vi også i samtaler med Kristiansund, Molde og Ålesund Boligbyggelag for å drøfte mulige fusjoner. Årsaken til at folk tar kontakt med oss er at de ser at det er lettere å få til gode tilbud til medlemmene når man har en sterk organisasjon i ryggen. Det er derfor høyst sannsynlig at kartet over norsk boligsamvirke vil se atskillig annerledes ut om noen få år.

Martin Mæland er konsernsjef i OBOS. Han er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Han har vært konsernsjef i OBOS siden 1983.

OBOSBL ADET

7


KVALITET I ALLE STRØK Pantone

Pantone

CMYK

#stoltavjobben Å være maler er et nøyaktighetsarbeid som krever tålmodighet. Annie er en erfaren maler som trives med malerpenselen. Derfor trives hun godt i Alliero Bratfoss. Og derfor blir resultatene gode hver gang. Sammen med 320 ansatte i Alliero, utgjør dette trekløveret et team med bred fagkompetanse og faglig stolthet. Takket være dyktige medarbeidere kan vi holde bygninger vedlike på en verdig måte. Dét skal vi fortsette med også i årene som kommer.

Din totalleverandør av kvalitetshåndverk alliero.no - tlf: 23 26 54 00


redaktøren

OBOS-APP

Last ned -helt GRATIS

CATHRINE WOLF LUND

Favoritter fra Bergen!

OBOS + Bergen =stas

1. MORTEN & JONAS:

Vi har skrevet om Morten Skjærpe Knarrum og Jonas Norheim før. De er flinke. Her er «Say my name». morten-jonas.no

VESTOVER! Da det tidligere i år ble kjent at Stor-Bergen boligbyggelag og OBOS skulle fusjonere, var gleden i redaksjonen stor. Det har lenge vært klart at OBOS så vestover, og da fusjonen var et faktum, var det ikke vanskelig å bli enige om at vi ville lage en utgave av OBOS-bladet dedikert til Bergen. Ikke bare for de 20 000 nye OBOS-medlemmene vi nå har i Bergens-området, men for medlemmer over hele landet – som også er glade i Norges nest største by.

2. LARS BELLER FJETLAND: Inspirasjon til

1

«Drifted»-serien i kork og tre kom under en tur til Øygarden utenfor Bergen. beller.no

3. VERA & KYTE: Vera Kleppe og Åshild Kyte lager enkle, lekre ting man kan se for seg hjemme. Apparel: garderobe/romdeler er en av dem. vera-kyte.com

BERGENSBONANZA. Du kan lese om praktbygget Kjøttbasaren der Rivelsrud & Co har fetet opp bergensere i hundre år, og om Sotrabrua, Askøybrua og Nordhordlandsbrua som for alltid forandret distriktene rundt Bergen. Dessuten får du møte den bergenske soul- og funkambassadøren Tatiana Palanca, kjent som Miss Tati, lederen i Branns supporterklubb og beboerne i borettslaget Bendixensvei 1-9 som har pusset opp baderommene. Og så har vi selvfølgelig stilt spørsmålet: Hva vet du egentlig om Bergen? Og selvsagt får du full oversikt over hvor OBOS bygger og skal bygge i Bergen og omegn.

God lesning!

2

3

OBOSBL ADET

9


Morgendagens boliger fortjener morgendagens bredbånd. Mengden datatrafikk sprenger grenser hver dag. Fiberbredbånd fra Altibox er fremtidens motorvei for kommunikasjon og gir ubegrenset kapasitet og hastighet – nå og i årene som kommer. Altibox-partnerskapet har over ti års erfaring som Norges ledende innen fiberteknologi, og vi har Norges mest fornøyde TV- og bredbåndskunder*. I 2014 ble vi av kundene våre kåret til vinner av Norges beste kundeservice**. Les mer på altibox.no og meld din interesse. 100% fiber. alltid.

Kilde: *©EPSI Norway 2013 ** TNS Gallup 2014


utvalgt OBOSBLADET 07 | 14

HURRA: Bergen Filharmoniske ➺ Orkester fyller 250 år i år, og som

OBOS-medlem får du 20 prosent rabatt på torsdags- og fredagskonsertene.

13 Aktuelt Nå kommer Bergens gatekunst i bokform. Walter Wehus, Argus og John_xc står bak boken Street Art Bergen.

15 Favoritt Bergens nyeste og største hotell i sentrum heter Scandic Hotel Ørnen og har 368 rom!

17 Medlem I år fyller Bergen Filharmoniske Orkester 250 år, og som OBOS-medlem får du 20 prosent rabatt på Harmoniens torsdags- og fredagskonserter.

19 Økonomen Bergen er fortsatt en rik by, et stykke perfeksjonert Norge, men står nettopp derfor i fare for å miste noe av sin dynamikk, skriver Jan Ludvig Andreassen.

FOTO ODDLEIV APNESETH

25 Patrioten Knapt noe annet sted i landet står kjærligheten til by og fotballag sterkere enn i Bergen. Det kan Brannpatriot Roger LillebøeHansen skrive under på.

OBOSBL ADET 11


Latterlig bra på høstmote for henne Feirer med kolleksjon av Jean Paul Gaultier! - Lindex feirer 60 år i motebransjen med en unik kolleksjon i utvalgte butikker. På Tveita Senter har vi nyåpning 2. oktober og allerede 8. oktober kommer kolleksjonen i hus! Hele 10% av inntektene fra salget går til Rosa Sløyfe-aksjonen. På åpningsdagen får du også shoppingtips av Kathrine Sørland og muligheten til å vinne spennende moteoverraskelser. Velkommen! Sara på Lindex

Åpent: 10-21 (09-19) | Dagligvare: 08-21 (09-19) | Bank | Post | Apotek | Vinmonopol 70 butikker | Gratis parkering | www.tveitasenter.no


utvalgt

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

AKTUELT OM ØKONOMI

TEKST CATHRINE WOLF LUND OG HENRIK SØRLIE FOTO MOTVEGGEN.COM. MOTIVET ER LAGET AV STENCILKUNSTNEREN ARGUS.

Frihet med fleksibelt lån HELE LANDET Er du usikker på hvor mye oppussingen kommer til å koste? Da kan det være praktisk å gjøre om et standard boliglån til rammelån. Så lenge du holder deg innenfor avtalt kreditt, kan du ta ut og sette inn penger når det passer deg. OBOS-banken har en av markedets beste betingelser på rammelån. Pr. 15. september var effektiv rente 3,59 prosent ved full belåning på et rammelån til to millioner kroner. Sammenlikn på finansportalen.no

Forsikring til medlemspris

Mot veggen i Bergen BERGEN Bergen er byen som fødte gatekunstkjendisen «Dolk», der kommunen har vedtatt en egen gatekunstplan og i år deler den for første gang ut en egen pris til årets gatekunstner. I tillegg kommer kunsten i bokform: Walter Wehus og to forfattere med pseudonymene Argus og John_xc står bak boken Street Art Bergen. –‚Bergen har gjort

mye for å legge til rette for gatekunst opp gjennom årene. Sammen med BKK har kommunen for eksempel stilt en rekke strømskap i byen til disposisjon slik at potensielle gatekunstnere kan søke med en sms og få tildelt et skap å dekorere, sier Wehus. Nysgjerrig? Besøk Walter Wehus’ blogg motveggen.com

HELE LANDET OBOS Forsikring tilbyr alle typer skadeforsikring. Har du tre eller flere forsikringer hos oss får du samlerabatt. Har du en kollektiv innboforsikring teller dette som en, uansett hvilket selskap den er tilknyttet. Flytt forsikringene til OBOS – vi ordner alt det praktiske! obos.no/forsikring

OBOSBL ADET 13


- markedets mest komplette musikkanlegg

Veil.: 3.499,-

Kun:

2.999,-

Spiller radio

Spiller CD

Spiller plater

Spiller kassetter

Lagrer musikk

BESTSELGER!

Kun:

199,USB minnepinne 8 GB

Kun:

Kun:

299,-

699,DAB-FM-mottaker/adapter

Oppgrader ditt anlegg til digital radio med DAB-/DAB+ og FM-mottaker som kobles til AUX-In inngangen. Fjernstyring av kanalvalg og lydstyrke • Platehastigheter 33, 45, 78 omdr./min. • Innebygd AM/FM-radio med god stereoklang • Spiller musikk fra kassett, CD og fra USB-minnepinne/MP3-spiller • Lagrer musikk på USB-minnepinne • Integrerte stereohøyttalere 2 x 50 Watt (P.M.P.O.) • Tilkoblingsmulighet for eksterne høyttalere (forsterker nødvendig) • Eksterne avspillingsenheter kan tilkobles • Fjernkontroll medfølger (til CD- og USB-bruk) • Massivt hus i eikefinér • Mål (b/d/h): 51x35x22 (51 åpent) cm

Informasjon og bestilling: www.powermaxx.no Tlf: 38 26 45 52

Platerengjøringssett

Kun:

899,Platebord


utvalgt

SOSIALT

FAVORITT

Følg oss på facebook. com/OBOSMEDLEM

TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO JONAS BOSTRÖM/MONTAG

SCANDIC ØRNEN HOTEL

Til topps i sentrum BERGEN 2. mai i år sjekket de første gjestene inn på Scandic Ørnen Hotel, byens nyeste og største hotell i sentrum. Og med 368 rom, 13 etasjer, konferansefasiliteter til 700 deltagere og egen skybar er Ørnen blitt et hotell som ruver – i positiv forstand.

MER PÅ NETTBRETT Se filmen fra byggingen av Ørnen i nettbrettutgaven!

Arkitekt: Niels Torp Arkitekter Utbygger: OBOS Forretningsbygg Entreprenør: Veidekke

OBOSBL ADET 15


Vi KAN kjøkken - etter 32 år i bransjen! Tlf 22 68 90 00

På tide med en

kjøkken fornyelse?

Hvitevarer

Alltid % på 25-40 rer! a hvitev

Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Skyvedørsgarderobe

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner.

Kjøkken

Kjøkken Skredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og løsninger som enkelt tilpasses til dine ønsker. Alle farger og modeller kan kombineres med ditt eksisterende kjøkken.

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte: WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00

–10%

ed g m rer Ta sen o tt ø d ap pdør n a k o s b a n k er 2 st høy sk efront an 0% ra 1 ff 1 ag! k t u s k å s 1 f + 5 stk 900,id . +

kjokken@connection-as.no Ensjøveien 18, 0661 Oslo

www.kjokkenskreddern.no

0

=2

, 0 0 8.8 ring

= 1inkl. monte


utvalgt

MEDLEM

MER INFO

Les mer på side 99–112

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO ODDLEIV APNESETH

HØRES I BERGEN Anne Grete Preus

Hellbillies

Wenche Myhre

Kurt Nilsen

Tirsdag 4. november, Ole Bull Scene OBOS-pris: 300 kr www.bergenlive.no

Fredag 5. desember, USF Verftet. OBOS-pris: 350 kr www.bergenlive.no

Lørdag 13. desember, Grieghallen. OBOS-pris: 430 kr www.bergenlive.no

20. til 22. desember, Grieghallen. OBOS-pris: 475/550 kr www.bergenlive.no

Rabatt i Harmonien BERGEN I år fyller Bergen Filharmoniske Orkester 250 år, og som OBOS-medlem får du 20 prosent rabatt på Harmoniens faste torsdags- og fredagskonserter. Billettene kjøpes i Grieghallens billettkontor. Husk OBOS-medlemskortet, som du også kan laste ned via OBOS-appen fra Google Play eller App Store. Les om konsertene på www.harmonien.no.

27

øre rabatt per liter drivstoff på Statoil-stasjoner ved bruk av OBOS-medlemskortet.

OBOSBL ADET 17


Gi dine skatter det hjemmet de fortjener.

Vi har fleksible løsninger i alle prisklasser. Vi skreddersyr garderober og innredningsløsninger på dine mål. La våre salgskonsulenter hjelpe deg å finne akkurat den løsningen du er på jakt etter.

Tlf: 69 36 81 70 www.garderobemannen.no


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG. eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

TIDSÅND I ENDRING. Suksessene har vært store, men tidligere fremganger kan også bli en hemsko. Første gang jeg var i Bergen myldret det som nevnt av rike og fremadstormende forretningsmenn. Byen hadde et utall rederier og hovedkontorer for store bedrifter. I senere år har imidlertid mangt og meget blitt flyttet til hovedstaden eller til utlandet. Byen er fortsatt en rik by, et stykke perfeksjonert Norge, men står nettopp derfor i fare for å miste noe av sin dynamikk. Tidsånden er i endring. Der det tidligere var gigantiske satsinger, er det nå små miljøer av ildsjeler som jobber intenst på sine datamaskiner for å kreere noe nytt. Arbeidsdager som kan vare til langt på natt, bare avbrutt av pauser for å innta et par hamburgere og litt styrkedrikk.

Byen for norsk perfeksjonisme? Bergen er fortsatt en rik by, et stykke perfeksjonert Norge, men står nettopp derfor i fare for å miste noe av sin dynamikk. Byen må ta sjanser!

➺

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

VESTLANDSKAPITALISME. Som fersk analytiker var jeg i Bergen for å foredra om makro, renter og valuta ved en juletilstelning. Stemningen var høy og selv om jeg var urutinert og nervøs, gikk det greit – trur eg! Greit nok til at jeg etter talen ble stående og prate med tre bergensere, som alle var milliardærer! Mitt første møte med den familiedrevne vestlandskapitalismen. MENNESKESKAPT SUKSESS. Det er en gåte at Bergen har blitt så suksessrik som den har. Bortsett fra Vågens dype havn, og en beliggenhet som gjør den velegnet som Vestlandets nav, har ikke byen naturressurser å bli rik av. Det er menneskene som må kreere. Har det noe med fjellene å gjøre? Fjell som tvinger folk ut på havet for å

finne lykke? Tvinger dem til å ta kalkulerte sjanser? Eller er det regnet? Et regnvær som vasker gatene fri for det svevestøv vi Oslo-folk har lært oss å leve med? Været stenger folk innendørs, hvor de tvinges til å bruke nøtta for å brødfø seg, lage egen underholdning og lese seg til kunnskap. Ikke rart at det blir storslagen kultur av slikt. For oss andre nordmenn er Vestlandets hovedstad selve gallionsfiguren i det norske kulturlivet. I min vennegjengs høstlige etegilde er spilling av «Kjempeviseslåtten» et fast innslag til kaffen. Musikk som er like mektig som det Grieg komponerte i samme by mange år før. Musikk som får en til å minnes at byer uten egne naturressurser er der stor kunst lages. Byer som er helt avhengige av sine innbyggere. En avhengighet som også gjør at Bergen forblir sårbar for tap av sine mest talentfulle bysbarn. Det er kanskje nettopp fordi bergenserne er bevisst sin sårbarhet, at de hele tiden jager gode prestasjoner? En lengsel etter det beste, og en frykt for å feile. KUNSTBYEN MED STOR K.

INNOVASJON OG TALENTJAKT. I en verdensdel med gjennomgående lav økonomisk vekst, er det kapitalen som jager talenter, ikke omvendt. Det er ikke manglende tilførsel av midler som utfordrer næringslivet. Børsen er rekordhøy og bankene sunne. Sentralbankrenten nær et historisk lavmål. Problemet er mangel på innovasjon og savnet av talenter, som de fleste offensive bedrifter i dag merker. I USA lar noen foretak unge forskere låne kontorer, helt gratis, mot at de utvikler sine egne produkter og tjenester. Har forskerne lyst til å jobbe videre med de mest vellykkede nyskapningene, står selvfølgelig konsernet klar til å satse. Men de unge har ingen forpliktelser. Et eksempel til etterfølgelse? KREATIV LINEDANS. Bergens næringsliv må også gå den vanskelige linedansen mellom utvikling og bevaring. Ja, byen har fantastiske kulturskatter å ta vare på, men vi ville aldri spilt Sæverud hver høst, om han hadde forsøkt å hvile på Griegs renommé. Der forfedre tok sjanser, reiste verden rundt og arbeidet med nyskapende virksomhet i lange regntunge høstkvelder, må nå nye generasjoner ta kreativiteten fatt.

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET 19


NYTT KJØKKEN? BYTT DØRER OG SKUFFER Spis frokost i ditt gamle kjøkken, og middag i ditt nye!

Vi kan bytte benkeplate og bygge opp til tak

Vi hjelper deg! Vi renoverer ditt gamle kjøkken ved å skifte dører og setter inn nye moderne skuffesystemer med heldemping. Du velger kun farge og profil og vi hjelper deg med resten. Ring oss på : OSLO OMENG VESTFOLD ØSTFOLD Hovedkontor

920 69 096 970 53 151 900 22 498 55 25 70 05

for et gratis kostnadsoverslag og en hyggelig kjøkkenprat

Jan-Erik Skaar Herjedals Kjøkken

www.herjedalskjokken.no

O

K VI

R

E M M

EM J H

G

TI

E D L


utvalgt

MER INFO

VI BYGGER

Se flere prosjekter FRA SIDE 75

OBOS-PROSJEKTER I HORDALAND

Sjønært og sentralt BERGEN Nå bygges 69 leiligheter på Møllestranden ved Store Lungegårdsvannet ved Bergen sentrum. Byggingen er godt i gang, og råbygget nærmer seg toppen. Boligene fordeles på tre bygg, og Tippetue Arkitekter har gitt prosjektet en røff eleganse. Prosjektet Møllestranden blir omkranset av vannet, elven og to nye byrom: Møllendal allmenning og Elveparken. Som nærmeste nabo bygges Bergens nye signalbygg, Kunst- og designhøgskolen.

TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON WWW.MIR.NO

Les mer: obos.no/mollestranden

Oppstart i Os

Nær fjord og by

Mer Sjøfront

Byggearbeidet er i gang i Solstrandvegen på Os, like sør for Bergen. Nå bygges de første 23 leilighetene, som får utsikt over Bjørnefjorden og Osbygda. I Solstrandvegen kan du velge mellom alt fra toroms på ca. 50 kvadratmeter til femroms på ca. 150 kvadratmeter.

I høst starter salget av Arna Urban, åtte minutters togtur fra Bergen sentrum. Indre Arna ligger ved fjorden på østsiden av byfjellet Ulriken, nær stamveien E16. Her skal det oppføres 85 leiligheter i ulike størrelser, i et konsentrert bomiljø med bymessige kvaliteter.

OS Snart starter byggingen av Os Sjøfront Nº2, som består av 37 leiligheter mellom 56 og 85 kvm. Det nye prosjektet blir en integrert del av bomiljøet ved sjøen, like sør for Bergen. Det blir utsikt mot fjord og fjell, og alle boligene får egen balkong og tilgang til felles hage og terrasser.

OS

Les mer: obos.no/solstrandvegen

BERGEN

Les mer: obos.no/arnaurban

Les mer: obos.no/os-sjofront

OBOSBL ADET 21


Bes tillin g obo skode s

Opplev Copenhagen Island, en helt unik designperle beliggende i havneområdet i København. Den imponerende lyssettingen og det lekre interiøret danner noen flotte rammer rundt oppholdet. |

Risskov Bilferie

København

Designperle i København

Europa til lavpris

SPAR OPP TIL 833,-

Copenhagen Island 2 overnatt. m. frokostbuffet 1 glass mousserende vin 1 forfriskning i baren 20 % rabatt på restaurant Gratis internett

999,-

Så billig, at du ikke har råd til å bli hjemme

Ankomst: Inntil 22.04.15

En ferie i Nordjylland er preget av havet - mot vest Nordsøen og Kattegatt Derfor kan du oppleve et helt spesielt lys i denne delen av landet. |

Jylland

|

Bestill innen 20.12

Ferie nær Skagen Dronninglund Hotel

Dronninglund ligger midt i Østvendsyssels praktfulle natur med nærliggende fine opplevelser. Kort vei til fine strender og flere av Nordjyllands spenne byer. 30min fra Fredrikshavn

SPAR OPP TIL 1.130,-

549,-

2 overnattinger 2 x frokostbuffet 2 x 3-retters menu/buffet 2 x kaffe og småkaker 2 x drink før maten

Miljøtillegg 45 DKK / døgn

Ankomst: Inntil 19.12.14 | Sesongtillegg fra kr. 60 / døgn

Kun 35minutter fra Hirtshals ligger Aalborg, en kontrastenes by, med gamle smug og bindingsverkshus fra 1700-tallet. Også kaldt nordens Paris. Et knallbra designhotell. |

Hotellet tilbyr rekreasjon og en fornøyelig spa i en setting du sannsynligvis aldri har opplevd før. Opplev naturens komfortable omgivelser med sunnhet og velvære i fokus.

Jylland

Moderne og stilrent hotell Aalborg Airport Hotel 2 x overnattinger 2 x frokostbuffé 1 x kaffe Gratis internett Gratis parkering

|

Hallingdal

Spa - høst

SPAR OPP TIL 329,-

Quality Spa & Resort Norefjell 2 x overnatting 2 x frokostbuffet 2 x 3-retters meny inkl kaffe Inngang Bøseter Bad og Trening Gratis parkering og Internett

779,-

Ankomst: Inntil 29.07.15

SPAR OPP TIL 701,-

1.799,-

Kåret til Norges beste SPA 2 år på rad

Opplev Rondane Nasjonalpark i høst, mange flotte tur muligheter for alle I restauranten Villreinen Bistro & Bar serveres varme og kalde retter |

Gudbrandsdalen

|

Bestill innen 31.10

Ferie ved Rondane Spidsbergseter

Et komplett og moderne hotell midt i det enestående og velkjente fjellandskapet Rondane. Hotellet åpnet i 1926 og Spidsbergseter har siden da levert opplevelser og kvalitet.

2 x overnattinger 2 x frokostbuffé Inngang til Karlsvogna Fjellbad Gratis internett Gratis parkering

SPAR OPP TIL 740,-

899,-

Ankomst: Lørdag - torsdag inntil 31.09.14

www.risskov.no tlf. 32 82 90 00

www.risskov.no tlf. 32 82 90 00

Gjelder for alle Risskov Bilferies opphold: • Prisen er pr. person i dbl. vær. • Gode barnerabatter • Mulighet for flere dager • Ekspedisjonsgebyr fra kr. 59,- • Spar ift. hotellets egen pris • Forbehold om utsolgte datoer • Evt. miljøtillegg betales på hotellet • Reisearrangør: Risskov Autoferien AG • Ring & hør nærmere • Åpent hverdager 9-17.


utvalgt

PÅ BRETT

ANALYSEN

Last ned OBOSBLADET på nettbrett!

BERGEN I TALLL

ANTALL REGNDAGER I BERGEN 2013:

SYVFJELLSTUREN: ULRIKEN

643 M.O.H

700

RUNDEMANEN

568 M.O.H 600 FLØYFJELLET

400 M.O.H 500

SANDVIKSFJELLET LYDERHORN

396 M.O.H 400

LØVSTAKKEN

477 M.O.H

417 M.O.H

DAMSGÅRDSFJELLET

317 M.O.H

300

200 Vann ovenfra: 228 regndager og 2469 mm nedbør i Bergen i 2013. Kilde: Meteorologisk institutt

100 0

STERKEST VEKST:

Boligbygging: Fana og Ytrebygda i sør hadde størst befolkningsvekst og hadde også den høyeste boligbyggingen i perioden 2001-2008.

Fjellvett: At Bergen by omkranses av «De syv fjell» er det ingen tvil om, men hvilke syv fjell dette er, er det delte meninger om. Dette er de syv fjellene som bestiges under den årlige 7-fjellsturen. Turen arrangeres av DNT, er cirka 3,5 mil lang og har en stigning på 2400 m.

SLIK REISER BERGENSERNE:

ANTALL NYE OBOS-MEDLEMMER I BERGEN:

SYKKEL

BYBANE

TOG ANNET

TEKST HENRIK SØRLIE KILDE NIBR, 2010, SINTEF, 2014, SSB OG BERGEN KOMMUNE

BILPASSASJER

BUSS

OBOS vokser i Bergen: 19 845 medlemmer i StorBergen Boligbyggelag er nå blitt en del av OBOS BBL. Av disse bor omtrent 14 100 personer i Bergen kommune.

TIL FOTS

BERGEN I FOLK:

BERGEN I HUS:

Byen i vekst: Folkemengden i Bergen kommune vokste fra 218 144 i 1993 til 267 950 i 2013. I 2030 vil Bergen trolig ha ca. 319.000 innbyggere, ifølge SSB.

Boligtyper i Bergen: Enebolig: 36 393, Tomannsbolig: 10 489, Rekkehus: 23 888, Boligblokk: 57 791 og Bygning for bofellesskap: 2 185.

BILFØRER

Reisevaner: Fordeling av hovedreiseområder i Bergen kommune i 2013: Bilfører: 52,7 %, Til fots: 21,5 %, Buss: 10,6 %, Bilpassasjer: 7,9 %, Sykkel: 2,8 %, Bybane: 2,2 %, Tog: 0,4 % og Annet (som taxi, moped, båt m.m.): 1,9 %.

OBOSBL ADET 23


i r f s ld o h e k vedli

KLEDNINGSPLATE

Ny fasade? Aldri mer pussing, skraping og maling. Enkel å montere og lang levetid!

Les mer på www.steni.no OBOS_halvside_Steni.indd 1

13.03.14 12:32

GRAVSTEINER NAVNETILFØYELSER OG OMARBEIDELSER

• Ingen fordyrende mellomledd • Oslo-distriktets største utvalg • Alle prisklasser • Ring og få tilsendt GRATIS katalog • 12% rabatt ved henvisning til annonsen AVDELING GRORUD: TRONDHEIMSV. 457, OSLO

TLF: 22 80 30 70

AVDELING SANDVIKA: INDUSTRIV. 10, SANDVIKA

TLF: 67 52 10 30

WWW.SIGVARTSEN.NO


utvalgt

PATRIOTEN

BYEN I MITT HJERTE: BERGEN

PÅ NETT

OBOS.NO/ bergen

TEKST EDDIE CHR. THOMAS FOTO EIVIND SENNESET

Med hjertet i Brann Knapt noe annet sted i Norges land står patriotismen og kjærligheten til by og fotballag sterkere enn i Bergen. Det kan Brann-patriot Roger Lillebøe-Hansen skrive under på.

gjøre fotballkampene på Staddaen til en flott opplevelse. Jeg håper og tror innsatsen vi gjør blir pris på av mange, sier supporterlederen. Lillebøe-Hansen er selv innflytter fra Østlandet, men etter 35 år i Bergen har BERGEN I fire år har Lillebøe-Hansen vært han kanskje funnet forklaringen på hvorleder av Bataljonen, supporterklubben for bergenserne er så veldig stolte av til fotballaget Brann, også kalt «Bergens byen sin og fotballaget sitt: stolthet». Sammen med flere andre frivil–­Bergen er en utrolig fin by som det er lige ildsjeler i styret i supporterklubben, lett å bli glad i, også for innflyttere. Etter bruker han nesten all sin fritid på å skape noen år her blir man bergenser i sjel og stemning og engasjement på stadion og sinn. Patriotismen er et utslag av stolthet rundt laget, til glede for mange tusen an- og glede over å bo her. Og når man først dre bergensere og Brann-supportere. har blitt bergenser, er det jo kun ett lag –­Gjennom ulike tiltak ønsker vi til å som gjelder: Heia Brann!

OBOSBL ADET 25


Tid for fornyelse av badet? – Vi har stort utvalg!

HUSK!

OBOS-RABATT

÷10% Gjelder kun Comfort Storo. Gjelder ikke kampanjevarer og rørleggertjenester.

Comfort Storo ligger sentralt plassert ved Storokrysset. Her har vi butikk og rørleggervirksomhet under samme tak. Butikken vår har et bredt vareutvalg og mange utstillinger. Vi hjelper deg gjerne med små eller store utfordringer; det være seg alt fra reservedeler til innredning av bad. Vi har butikkansatte og rørleggere med lang erfaring og fagkunnskap, som hjelper deg med dine spørsmål og planlegging. Bedriften har Sentral godkjenning, er godkjent våtromsbedrift og ledes av en rørleggermester. Velkommen innom!

Åpningstider: Mandag-onsdag: 10.00–17.00 Torsdag: 10.00–18.00 Fredag: 10.00–17.00 Lørdag: 10.00–15.00

Rørle g ge re n i næ rhete n

Comfort Storo AS Grefsenveien 56, 0487 Oslo Tlf. 23 40 10 40


tema OBOSBLADET 07 | 14

ALT PÅ ETT BRETT: Husk at du kan laste ned nettbrettutgaven av OBOS-bladet i app store/google play. Masse ekstramateriale!

TEMA: BAD

28 Dohistorie Bergenserne har nå alltid gjort ting på sin egen måte. Selv den bergenske utedoen er en historie for seg selv.

32 Flisefint Gi baderommet nytt liv med høstens fliser, møbler og tilbehør. Dessuten får du flisekspertens beste tips til valg og vedlikehold av fliser. Hva bør du tenke på når du skal velge nye fliser.

40 Våtomsjuss Badet må pusses opp. Hva er mitt ansvar, og hva er fellesskapets? OBOS-advokat Terje Sjøvold svarer.

FOTO DREYER + HENSLEY STYLING KRÅKVIK & D’ORAZIO

42 Helt nye bad Ved sine flunkende nye bad kan beboerne i borettslaget Bendixens vei 1-9 på Minde i Bergen gå høsten litt lysere i møte.

48 Ti rene råd Slik holder du baderommet rent! Husk at godt renhold også er vedlikehold, tipser rørleggerekspert.

OBOSBL ADET 27


28 OBOSBL ADET

FOTO: KNUT STRAND, BERGENS TIDENDE


DYPDYKK I DASS Bergenserne har nå alltid gjort ting på sin egen måte. Selv den bergenske utedoen er en historie for seg selv. TEKST KATHARINA DALE HÅKONSEN

➺

DET VAR SÅ TOTALT ANNERLEDES enn det vi er vant til i dag. Når jeg holder omvisning for skoleklasser og snakker om kaggedoer, er det noe de overhodet ikke har peiling på. Det er nært, men fremmed, sier Tryggve Fett. Den tidligere direktøren ved Gamle Bergen Museum snakker om hvordan vi gjennom tidene har kvittet oss med våre etterlatenskaper. Historien er like interessant som den er uappetittlig. – I dag er det en enkel og renslig sak å gå på do. Vi trykker på en knapp og vips blir dritten skylt ut med ti liter vann. Sånn har det ikke alltid vært, sier Fett. Han har gjort et dypdykk i Bergens dohistorie. KLASKET RETT I SJØEN

– Før i tiden lot de den gå i rennesteinen, i bekken eller direkte i sjøen, som lensherre Erik Rosenkrantz. Da han på 1560-tallet bygget sitt tårn ute på Bergenhus, laget han et lite karnapp på sjøsiden. Der kunne han og gjestene sitte og gjøre sitt fornødende, uten bunn i skålen, så det plasket rett i fjorden, sier Fett. Men ikke alle var like heldig som lensherren som bodde i sjøkanten. Det fantes mange dårlige løsninger på lede bort det som var nødvendig. Det viktigste var å lede vannet vekk fra egen eiendom og inn til naboen, som igjen fikk løse problemet på sin måte. Denne løsningen førte til at vannet samlet seg i illeluktende dammer fulle av boss og dritt. Etter den store bybrannen i Bergen i 1702, ble gatene bygd opp igjen med en overdekket renne i midten og fall fra ytterkant, primært beregnet på regnvann. – Noen eksperimenterte med forskjellige typer primitive vannklosetter, men så lenge avløpsvannet derfra gikk sammen med det andre avløpsvannet rett i rennesteinen, var det ikke til hjelp, sier lokalhistorikeren. NATTMENN GJORDE DRITTJOBBEN

Innbyggertallet økte utover på 1800-tallet, og et topp moderne vannverk med vann fra innsjøen Svartediket, ble etablert i 1855.

OBOSBL ADET 29


«Gjennom en luke på baksiden tok nattmennene kaggen ut. Beboerne gikk på do fra den andre siden.» Men det tok lang tid før Bergen kommune tok ansvaret for innbyggernes etterlatenskaper – eller visittkort, som en sier i penere kretser. –Etter lange utredninger forlot man vannklosettog avløpsløsningene og satset i stedet på kagger, som skulle hentes manuelt og tømmes, forteller Fett. Hver bygård fikk en standard kaggetype i tre på 72 liter. De stod fortrinnsvis i egne utedoer i bakgården. Gjennom en luke på baksiden tok nattmennene kaggen ut. Beboerne gikk på do fra den andre siden. –Det ble beregnet en kagge for åtte personer. Byen ble delt inn i 12 distrikter, og hver natt ble alle kaggene innen ett distrikt tømt av 32 renovatører – på folkemunne kalt nattmenn. GEBISS PÅ AVVEIER

KAGGE Av norrønt kaggi, hvis opprinnelige betydning trolig var «noe hvelvet, klumpete, kloss», beslektet med kakse. Fra Yann De Capronas Norsk etymologisk ordbok, 2013. (På hvilket forlag? Kagge…).

Et liv med en felles kaggedo i bakgården har gitt næring til uredde historiefortellere. En av dem var avistegner Audun Hetland, som vokste opp i trange kår på 1930-tallet i Bergen. –I erindringsboka Kampen for tilværelsen kan du lese om Sivertsen, sangeren og frisøren. En kveld kommer han hjem fra en sangfest temmelig påseilet og måtte løpe ut og kaste opp. Hele gebisset ryker ut i kaggen. Resultatet var at dagen etter måtte han delvis tømme kaggen for å finne igjen tennene. Jeg har lest opp denne historien i forskjellige lag, og den unnlater aldri å gjøre inntrykk, forteller Tryggve Fett. Om nettene var det vanlig å gjøre sitt fornødne i nattpotter som stod under sengen. Om morgenen bar en innholdet ned til utedoen som ble tømt hver fjortende natt. –Nattmennene skrudde et lokk fast på toppen av kaggen for å unngå at det skvalpet over og fraktet dem på hest og kjerre ned til bryggen. Innbyggerne fikk tomme og desinfiserte kagger til utedoene. STOR SMITTEFARE

Når prammene var fulle på morgenkvisten, dro dampbåten Oscar – Kaggeoscar blant kjente – prammene ut til en såkalt pudrettfabrikk i Breiviken, utenfor Bergen. På fabrikken foredlet en dritten til en tørr, næringsrik og luktfri gjødsel som ble solgt til bønder over store deler av Vestlandet.

30 OBOSBL ADET

–Ordningen fungerte prikkfritt i flere tiår. Salget av pudrett gikk så strykende at det langt på vei betalte hele ordningen. Det kommunen måtte skyte inn var så lite, at det ikke lønnet seg å kreve inn renovasjonsavgift. Den kom først i 1954, forteller den tidligere direktøren. Selv om ordningen med kaggedoene var praktisk og økonomisk, var doene på samme tid en stor kilde til spredning av bakterier og virus. –Utedoer i bakgårdene førte til en risiko for smittespredning. På 1800-tallet ble tyfus, dysenteri, bendelorm og kolera spredd gjennom vann og kloakk, sier Arve Bang, overlege ved Helsevernenheten i Bergen kommune. I 1848-49 herjet koleraepidemien i Bergen. 7-800 mennesker døde. En konsekvens av epidemien var at man startet planleggingen av vannverket, som skulle sørge for at Bergen fikk rent vann.

DØDSSTØTET TIL KAGGEDOENE

Helsemyndighetene ivret for å innføre vannklosetter, men det tok tid. Først i 1931 var det flere WC-er enn kagger i Bergen. Inntoget av vannklosetter sammenfalt med at Sam Eyde og Kristian Birkeland grunnla Norsk Hydro og begynte å lage kunstgjødsel. –Kunstgjødsel utkonkurrere pudrett på pris. Den enes død, den andres brød. Du kan si at denne norske suksesshistorien kullkastet og gav dødsstøtet til pudrettproduksjon i Norge. Dritten gikk nå ubearbeidet i rør rett ut på dypt vann i Byfjorden, sier Fett. –Antall kagger avtok, særlig etter siste krig. Men først ut i 1990-årene sluttet den siste nattmann sin regelmessige tømming av bergensernes etterlatenskaper. I dag er 94 prosent av byens husstander tilknyttet et kommunalt renseanlegg. Fremdeles fins det noen få kagger tilknyttet fritidseiendommer i Bergen kommune. Tryggve Fett er opptatt av de store sammenhengene og mener at systemet med kaggedoene rent økologisk var bedre enn vannklosettene. –I dag skyller vi ut dritten med ti liter vann. Nå har vi et forurensingsproblem istedenfor en gjødselgevinst. Det er absolutt noe å tenke på neste gang du trykker på knotten, sier Fett.


FOTO: UNIVERSITETET I BERGEN/LAURITZ BEKKER LARSEN

LITE FOTOGRAFERT: Til tross for at

FOTO: KNUT STRAND, BERGENS TIDENDE

FOTO: KNUT STRAND, BERGENS TIDENDE

FAKSIMILE: BERGEN BYARKIV

det fantes mange utedoer i Bergen, finnes det svært få bilder av dem. Her ser man et «privet» i Holbergsallmenningen tidlig på 1900-tallet.

UUTHOLDELIG PROBLEM: Problemene med kloakken rammet alle lag av Bergens befolkning. I 1885 klaget B Friele & Sønner over stanken fra kloakken langs handelsgården på Tyskebryggen: «… at det synes rent uforsvarlig og næsten ikke mere at holde ud.»

HARDT ARBEID: Til å ha vært så viktige for Bergen, er kaggedoene og de som tømte dem, også lite fotografert. Kaggebærere var et vanlig syn i Bergen til langt ut på søttitallet. Disse bildene er hentet fra Bergens Tidendes arkiv.

OBOSBL ADET 31


FLISEFINT Gi baderommet nytt liv med høstens fliser, møbler og tilbehør. Vi velger oss paletter i grønt og akvamarin, pudderrosa og terrakotta og sort/hvitt med gull. TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO DREYER + HENSLEY STYLING KRÅKVIK & D'ORAZIO STYLINGASSISTENTER ANDREEA TECUSAN OG KATHRINE HOVIND

MYKE VALG: Fra nederst: Grønne håndklær fra Comfort Skøyen (stort 288 kr, medium 144 kr, klut 41 kr). Badematte fra Lucky Duck (189 kr). Hengende håndkle i økologisk bomull fra Åhlens (69 kr). Blått håndkle fra Lucky Duck (89 kr). INNI HYLLEN: Marseille-såpe fra Bolina (199 kr), Byredo parfyme fra Heaven Scent, kroppsbørste fra Comfort Skøyen (145 kr).

GRØNT OG BLÅTT: Hyllen heter Variant og kommer fra Bolia (4199 kr). Stor flis, stående på gulvet, fra Bergersen Flis. Dusjhode (395 kr) fra Flisekompaniet og slange (189 kr) fra Comfort Skøyen. Hvit vask fra Ha det på Badet (Aquagrande 2260 kr), blandebatteriet Dalskär (495 kr) fra IKEA. Krakk fra Artek/A. Huseby (2275 kr), knagg fra Røst (599 kr). Sekskantet, grønn flis fra Far-Far.


FUGEFEST: Fra venstre: Ruter-flis fra Mutina/ Fagflis, «Bazaar Tieta» fra Fired Earth, stor grønnblå flis fra Fagflis, avlang grønn flis fra Bella Studio. Blank grønn flis fra Fired Earth, mønstret flis fra Far-Far. Liggende på gulvet fra høyre: Mintfarget fra Fagflis, med mønster fra Fired Earth. Krus fra Røst, tannbørste i tre og stor såpe fra Bolina, små såper fra Ha det på Badet.


PRETTY IN PINK: På veggen fra venstre; «Pavigres» fra Fagflis, sekskantet fra Mutina/Fagflis, mønstret flis fra Far-Far, avlang flis fra Flisekompaniet, «Terra Grigia» fra Bergersen Flis. Marmorflis mosaikk fra Flisekompaniet, prikkete flis fra Fired Earth. Ferskenfarget flis fra Fagflis. Hudfarget rustikkflis fra Bergersen Flis. Kraftig flis, «Reclaimed terracotta» fra Fired Earth. Pumpeflaske fra Lucky Duck (189 kr), Bits&Bobs glassskrin fra HAY/Bolina (89 kr), Aesop håndkrem fra Heaven Scent (207 kr).

PUDDER OG MARMOR: Oppbevaringshylle fra Habitat (1055 kr), vintage krakk fra Kollekted by (2500 kr), stor marmorflis fra Fagflis, jordfarget, kvadratisk flis fra Fagflis. Vegglampe til badet fra IKEA (Ledsjö 395 kr). Rosa smykkeskrin fra Ting (349 kr), rosa steinboks fra Bolia (259 kr), børste med hampstein fra Åhléns (89 kr). Vintage sodaflaske fra Kollekted by (420 kr), håndsåpe fra Ting (119 kr). Børste og ansiktsolje fra Milla og Aesop face cleanser fra Heaven Scent.


RENE LINJER: Speil fra Røst (5599 kr), trillevogn fra Expo Nova (15 740 kr), grått håndkle fra Åhléns (199 kr), radio fra Milla (599 kr), blandebatteri i messing fra Tapwell (4195 kr). Høy flis fra Fagflis, grå flis fra Bergersen flis, med mønster fra Far-Far. Vipp søplebøtte fra Ting (1799 kr), Annaleena håndklestativ fra Kollekted by 2250 kr). Hvitt håndkle fra Bolina (299 kr).


SORT, HVITT OG GULL: Stor, tredimensjonal flis fra Fagflis, stor sekskantet hvit og liten i svart marmor, begge fra Bella studio. Avlang, svart metroflis fra Flisekompaniet, mønstret fra Far-Far. Bronzo fra Bella Studio, kam fra Bolina (249 kr), såpedispenser i marmor (439 kr) og neglebørste i plast (119 kr), begge fra Ha det på Badet.


Flisespikkeri Hva bør du tenke på når du skal velge nye fliser til badet? Og hvordan vedlikeholdes de best? Viggo Rangnes fra Bergesen flis svarer.

➺ VELG FLISER AV HØY KVALITET! Sørg også for å velge fliser med lavt vannoppsug, slik at du ikke risikerer misfarging etter noen års bruk i dusjsonen. Billigfliser kan ha ulike størrelser som gjør at sluttfinishen på for eksempel fuger blir dårlig, forklarer Rangnes. Han mener at veggfliser med en cirkapris fra 200 kroner per kvm og oppover stort sett har jevn og god kvalitet. –Når det gjelder gulvfliser, anbefaler vi såkalte porselensfliser som er mye sterkere enn tradisjonelle, keramiske fliser og har langt lavere vannoppsug. Hvis du ikke velger de aller rimeligste, så får du den beste flistypen på markedet. – HVA SLAGS FLISER VELGER FOLK NÅ?

–En trend er at kundene velger samme fliser på gulv og vegg, i porselenskvalitet. Da kan man variere med størrelser og formater med de samme flisene. Men fortsatt velger mange helt lyse, tradisjonelle veggfliser og et litt mørkere gulv med porselensfliser. Gjerne i kombinasjon med mosaikk i dusjsonen på gulvet for å lettere lage fall til sluket. Og kanskje noen flotte glassfliser som dekorstriper eller fondvegger som den siste, elegante detaljen?

flisene har gjerne tradisjonelle mønstre som vi tenker vil ha en lengre levetid som dekorelementer enn mønstrene og bordene vi så på 80- og 90-tallet. De er kommet for å bli! – HVILKEN FARGE BØR FUGEN HA OG HVORFOR?

–Fugefargen er viktig. De fleste velger en fugefarge som ikke bryter for mye med flisfargen. En mørk fug på lys flis gir et helt annet sluttresultat enn lyse fuger på de samme flisene, men dette er naturligvis også en smakssak. Vi pleier å anbefale lysgrå fugemasse på lyse fliser og en basalto/ antracite-farge på mørke fliser. Det er også viktig å bruke fugemasse som er vannog smussavisende. Hybridfuger med epoxybase gir deg fuger som holder seg penere over tid og du unngår i tillegg at skitt og smuss setter seg fast og gjør fugene vanskelige å holde rene. Skal man ha hvit fugemasse bør man aldri velge annen kvalitet enn den beste hybridfugen, ettersom sopp og smuss vises i enda større grad på hvit fugemasse. Dårlig, hvit fugemasse blir gul over tid, og det ønsker man jo ikke. – HVA KAN JEG GJØRE FOR Å TA VARE PÅ BADEROMSFLISENE, OG

– HVA MED BETONGFLISER, VI SER DEM JO I ALLE INTERIØRBLADENE FOR TIDEN! BLAFF, ELLER KOMMET FOR Å BLI?

–Betongfliser eller historiske fliser som de også kalles, er svært populært. De tradisjonelle betongflisene må behandles med impregnering når man legger dem, samt at flisene må fuktes ved liming. Prosessen blir dermed litt mer omfattende enn med ordinære fliser. I det siste har det imidlertid kommet porselensfliser som ikke trenger slik behandling. Disse flisene er ripesikre, frostsikre og tåler kjemisk belastning. De ser likedan ut som tradisjonelle betongfliser, men er altså helt vedlikeholdsfrie. Disse

38 OBOSBL ADET

HVORDAN RENGJØR JEG DEM MEST EFFEKTIVT?

–Glasuren på kvalitetsfliser er uslitelig og det eneste man trenger å gjøre er å vaske flisene med varmt vann. Flisprodusenter som for eksempel Villeroy & Boch har i tillegg en overflateglasur som heter «Ceramic Plus» som gjør at vann og smuss «perler av». Denne type flis er veldig lett å holde ren. Man skal forresten aldri bruke grønnsåpe når man vasker fuger og fliser på et bad, da dette gir grobunn for bakterier. Kun varmt vann og eventuelt Jif baderom i de områdene hvor det samles kalk og kroppsfett i fugene, som i dusjen, tipser Viggo Rangnes.


Hvorfor ta sjanser på badet når du ikke må... kopier, NB! Se opp for ku det finnes n én LITEX-plate!

Bygg badet tett med LITEX® Våtromsystem – unngå fukt, sopp og råte i konstruksjonen! Temperaturforskjeller mellom rom, vannsøl på gulv og vegger, damp og kondens i forbindelse med dusjing, bading, vask av klær osv. øker sannsynligheten for at fukt trenger inn i konstruksjoner og materialer. Dette kan forårsake sopp- og råteproblemer. Våtsonen er ikke badets eneste utfordring. Damp/kondens som jobber mot yttervegg, kalde rom og rom med begrenset oppvarming (bl.a. soverom) kan skape problemer dersom veggen ikke damptettes tilstrekkelig. Dampsperrens viktigste oppgave er å hindre at bakenforliggende konstruksjoner utsettes for vann, damp og fuktpåvirkning.

Les mer på www.litex.no

• LITEX® Våtromsystem er godkjent til bruk på vegg, gulv og til innbygninger og innredninger. • Litex-platene er damptette membranplater og fungerer som byggeplate, membran og damptett sjikt. Platene skal IKKE smøres med membran, verken i våtsone eller på vegger med krav til damptetthet. • Skjøter og gjennomføringer tettes med Litex tilbehørsprodukter. • Rask og enkel montering. • Litex-platen er meget lett i vekt, og kan lett skjæres og tilpasses med kniv. • Norskutviklet system produseres i Norge og tilpasset norsk klima og norske forhold. • GARANTERT TETT BAD og totalt sett den rimeligste løsningen.

R E G A D E J N A P M KA D, IFÖ OG HANS GROH PÅ ALT AV PORSGRUND BA

E

4990,Vi tar med ditt gamle toalett!

Comfort Lambertseter

Comfort Bryn


Badet må pusses opp. Hva er mitt ansvar, og hva er fellesskapets? OBOS-advokat Terje Sjøvold svarer. TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

40 OBOSBL ADET


? Jeg skal totalrenovere badet i min andelsleilighet. Er det slik at borettslaget dekker noen av kostnadene til soilrør og andre felles rør? SVAR Felles rør er fellesskapets ansvar. Det betyr imidlertid også at det er fellesskapet som rår over vedlikeholdet av disse. Før du i ditt eget baderomsprosjekt gjør inngrep som får betydning for felles rør og installasjoner, må du avklare med styret at dette er greit. Hvorvidt borettslaget bør refundere noen av dine utgifter må også vurderes og avklares på forhånd. Dersom det er slik at ditt prosjekt sparer borettslaget for utgifter, er det ikke urimelig om du får en viss kompensasjon for dette. Mange borettslag praktiserer en slik ordning for eksempel ved slukbytte. Sjekk alltid ut om borettslaget planlegger rør- og våtromsrehabilitering i felles regi. Hvis ikke risikerer du forgjeves investeringer og bryderi. ? Jeg totalrenoverte badet mitt i fjor, men nå skal borettslaget skifte soilrør og pusse opp alle badene i boligselskapet. Må jeg være med på det? SVAR Dessverre må du nok det, ja. Forutsetningen for å gjennomføre en felles rørrehabilitering er som regel at alle bad må rives og gjenoppbygges for å sikre at det blir forsvarlig etter blant annet våtromsnormen. Unntaksvis kan nyoppussede bad spares i forbindelse med den felles rehabiliteringen, og det anbefales at du tar dette opp med styret og undersøker om det er mulig. På generell basis anbefales det alltid at man spør styret i borettslaget om det er planlagt felles rehabilitering av rør og våtrom før man går i gang med slike prosjekter på egen hånd.

? Hva hvis det hadde vært et eierseksjonssameie?

? Har jeg lov til pusse opp badet mitt egenhendig? Er det søknadsplikt til kommunen?

SVAR Det er ingen praktisk forskjell mellom borettslag og eierseksjonssameier på dette området.

SVAR Det er ikke påbudt å bruke autoriserte fagfolk til dette. Søknadsplikten ble også opphevet fra 1. januar 2012, for så vidt angår nybygging og oppussing av bad i eksisterende boenheter så lenge man ikke bryter brannskillet mellom to enheter (for eksempel ved bytte av sluk eller innstøpte rør). Hvis du bor i blokk, er det imidlertid sterkt å anbefale at du bruker autoriserte fagfolk. Renovering av bad er i utgangspunktet vanskelig arbeid. Konsekvensene ved vannskader er store, og du må regne med å bli holdt erstatningsansvarlig overfor borettslaget eller naboene hvis det blir lekkasjer. Ved et salg må du også regne med at en kjøper vil være meget skeptisk til et ikke-fagmessig oppusset bad.

? Kan borettslaget kreve at jeg selv pusser opp badet mitt til noen bestemt standard? SVAR Borettslaget kan kreve at badet skal tåle bruken din slik at det ikke blir skade på andre boenheter eller fellesarealene ved lekkasjer – eller på annen måte. Forutsatt at badet tåler bruken din, er det i og for seg ikke noe krav i borettslagsloven om at badet skal holde noen bestemt standard. Hvis du først skal pusse opp badet, vil imidlertid reglene i Teknisk Forskrift (TEK) komme inn, og da er det bestemte krav som må oppfylles. ? Hvilke krav stilles til badet i nye boliger? SVAR Regjeringen har varslet nye forskrifter fra januar 2015, men inntil videre gjelder Byggteknisk forskrift av 2010 (TEK10). Der står det at boenheten skal ha minst ett bad og toalett der følgende skal være oppfylt: Størrelse og planløsning skal være slik at det er fri gulvplass til en snusirkel med diameter på minimum 1,5 m foran toalett, minimum 0,9 m fri gulvplass på den ene siden av toalettet og minimum 0,2 m på den andre siden. Det skal være fri passasjebredde på 0,9 m fram til fri plass ved siden av toalett. Det skal være mulighet for trinnfri dusjsone. Vegg i dusj og toalettsone skal gi festemulighet for ettermontering av nødvendig utstyr.

? Kan jeg bli erstatningsansvarlig hvis det oppstår lekkasjer fra badet mitt? SVAR Ja, det er mulig. I utgangspunktet kan du bli holdt ansvarlig for forsømt vedlikehold som du skulle ha utført, eller hvis du opptrer uaktsomt i omgang med vann eller bruken av badet. Vær oppmerksom på at forsikringen som utgangspunkt ikke påtar seg noe ansvar for skader som skyldes forsømt vedlikehold. ?

Hva er egentlig våtromsnormen?

SVAR Våtromsnormen er ikke noe lov- eller forskriftskrav, men en bransjestandard fastsatt av byggebransjen og en veiledende norm for hvordan våtrom skal bygges. Det er i dag vanlig at man avtaler at våtromsnormen skal følges. Hvis man holder seg til våtromsnormen, er man også sikret at kravene etter Teknisk Forskrift (TEK) er oppfylt.

OBOSBL ADET 41


VANNTETT OPPUSSING Med sine flunkende nye bad kan beboerne i borettslaget på Minde i Bergen gå høsten litt lysere i møte. TEKST EDDIE CHR. THOMAS FOTO EIVIND SENNESET

➺

BORETTSLAGET BENDIXENSVEI 1-9 ligger i bydelen Minde i Bergen, ti minutter med Bybanen fra sentrum. Området er et typisk boligstrøk preget av småhusbebyggelse og lavblokker, med frodige grøntområder og parker i mellom. Sitter du ute på altanen en søndag ettermiddag kan du høre brølet fra stadion når Brann scorer mål. TRENGTE ET LØFT

med en rørfornying eller gå for full utskiftning. Valget av entreprenør falt på Arna og Åsane rørleggerservice AS, som har lang erfaring med denne type rehabiliteringsprosjekter. –€Hovedutfordringen var at vi aldri kunne være helt sikre på hva vi kom til å finne bak veggen i en såpass gammel bygning. Noen overraskelser dukket opp, så tidsplanen som var satt opp ble noe stram, men vi kom til slutt i mål på avtalt tid, forteller daglig leder Frank Dame i Arna og Åsane rørleggerservice.

Borettslaget består av 39 leiligheter fordelt på to treetasjers blokker og ble oppført på 50-tallet. Tiden var med andre ord overmoden for å gi rørsystemet og badene en sårt tiltrengt oppgradering. –€Det hadde ikke vært gjennomført noen store, felles rehabiliteringsgrep på badene utover beboernes egne, sporadiske oppussingsprosjekter. De siste årene mottok styret stadig flere meldinger om lekkasjer og vannskader og til slutt sa forsikringsselskapet vårt at «nok er nok». Dermed igangsatte styret en prosess med sikte på å få rehabilitert hele rørsystemet og alle badene, forteller beboer og tidligere styremedlem, Brita Bolstad. Spørsmålet om baderomsrehabilitering hadde vært oppe på to generalforsamlinger, og diskusjonen stod om man skulle nøye seg

Badene i Bendixensvei 1-9 varierer i størrelse, og alle beboerne fikk noen valgmuligheter innenfor standardløsningen, men også mulighet til å kunne betale ekstra for kunne sette ytterligere personlig preg på det nye badet. –€I kjelleren stilte vi ut de ulike flisetypene som var i standardløsningen, slik at folk kunne se nærmere på alternativene. I tillegg lå det masse informasjon på nettsidene til rørleggerselskapet om møbler, farge- og flisevalg og så videre, og man kunne også besøke butikken deres for å finne akkurat det man selv ønsket, utover det som lå i standardløsningene, forteller Bolstad.

42 OBOSBL ADET

PERSONLIG PREG


GLAD: –Det er deilig å ha et bad hvor alt av interiør og alle overflater er helt nytt, hvor alle rør og ledninger er skiftet ut og et bad som følger de nyeste standarder og kvalitetskrav, sier Brita Bolstad, beboer og tidligere styremedlem i borettslaget.

OBOSBL ADET 43


VANNTETT LØSNING:

Beboerne fikk noen valgmuligheter innenfor standardløsningen, men også mulighet til å kunne betale ekstra for kunne sette ytterligere personlig preg på det nye badet.

FORNØYDE: Brita Bolstad, Frode Liseth og Frank Dame er alle godt fornøyde med gjennomføringen av baderomsrehabiliteringen i Bendixensgate 1-9. Borettslaget består av 39 leiligheter fordelt på to treetasjers blokker og ble oppført på 50-tallet.

GOD DIALOG

I et såpass omfattende prosjekt, er det viktig med god informasjon til beboerne og en god dialog mellom samarbeidspartnerne. – Vi arrangerte informasjonsmøter både før, under og etter rehabiliteringen, hvor både rørlegger og prosjektleder var til stede. I tillegg forsøkte vi å gi god skriftlig informasjon underveis, sier Bolstad. En annen suksessfaktor, ifølge Bolstad, var at styret hentet inn en profesjonell prosjektleder. –I et styre vil det som regel være begrenset kunnskap om disse tingene, så det å ha StorBergen inne som en profesjonell prosjektleder, var svært viktig for oss. Enkelte i styret hadde nok mistet enda mer nattesøvn om vi ikke hadde gjort dette, sier Bolstad. BESPARELSER OG GEVINSTER

Prosjektleder Frode Liseth fra StorBergen bbl mener det var en fordel å bruke en entreprenør som hadde kompetanse på flere områder. –I dette prosjektet skulle det lages nye bad fra A til Å, så at styret valgte et firma som hadde kompetanse på alt fra rørlegger- til elektrikerarbeid var nok smart, sier Liseth. Å skulle totalrehabilitere 39 bad koster penger. Borettslaget tok opp et felles lån som må betales tilbake, men Liseth mener investeringen likevel lønner seg over tid. –For det første vil oppgraderingen i seg selv øke verdien på boligen. Dessuten har man gått over

44 OBOSBL ADET

til fellesmåling av varmtvann, fått et nytt elektrisk anlegg og et nytt ventilasjonssystem, noe som totalt vil gi positivt utslag på strømforbruket. I tillegg har borettslaget fått en lavere forsikringspremie, understreker Liseth. FORNØYDE BEBOERE

Arbeidene pågikk i drøyt åtte måneder, og man brukte rundt seks uker på hver oppgang. I denne perioden flyttet beboerne ut og bodde hos venner, familie eller på hytta. Beboere som ordnet privat innkvartering fikk refundert felleskostnadene i perioden de bodde borte, mens øvrige fikk dekket overnatting på vandrerhjem. Bolstads inntrykk er at beboerne jevnt over er godt fornøyde med sitt nye bad. –Noen småting vil det alltid være, men de aller flere tilbakemeldingene er positive. Personlig elsker jeg mitt nye bad. Selv har jeg et av de minste badene, men jeg synes plassen er utnyttet veldig godt. Dessuten er det deilig å ha et bad hvor alt av interiør og alle overflater er helt nytt, hvor alle rør og ledninger er skiftet ut og et bad som følger de nyeste standarder og kvalitetskrav, sier hun. Og nyheten om den vellykkede baderomsrehabiliteringen har spredd seg i nabolaget. –Vi har allerede hatt et møte med ett av borettslagene i nærheten som kan tenke seg å gjennomføre en lignende rehabilitering, så dette er tydeligvis blitt lagt merke til i nærområdet, forteller Liseth.


En av verdens største på innendørs rørfornying med over

100 000

gjennomførte leiligheter. Standnr.: C05-04

Uforpliktende befaring og tilbud ved kontakt.

Nye avløpsrør uten riving

To dager som forenkler og sterker Gratis inngang for alle forhåndsregistrerte. Besøk vår nettside for skjema og informasjon:

www.vvs-dagene.no

Eller send oss en e-post til info@prolineas.no eller kontakt oss direkte på telefonnr.: +47 81 50 08 98 med navn og antall personer som kommer og få billetter.


Dagen forsvinner i takt med dampen fra dusjen. Snart senga, men først finne roen. Puste inn. Senke skuldrene. Puste ut.

www.foss-bad.no facebook.com/fossbad


tema

PÅ BRETT

INSPIRASJON

Last ned OBOSBLADET på nettbrett!

HA DET PÅ BADET

2

Rosatoner på badet!

1

Fersken, rabarabra, korall. Rosatoner er lekkert til grå betong og hvite fliser i baderommet. La deg inspirere til å bytte ut litt eller mye!

1. SPEILBLANKT: Veggspeil med lærstropp fra Ferm Living. 2. ROSAGULL: Lekker kran i kobber/gull fra Dornbract. 3. SKAGEKRAKK: Praktisk, avlastende krakk i heltre eik fra danske Skagerak. Skagerak.dk 4. TILBEHØR: Nye håndklær eller en badematte til gulvet kan være alt som skal til. I ren bomull fra HAY.

TEKST OG UTVALG CATHRINE WOLF LUND

3

RABARBRABAD: Svenske Swoon tilbyr baderomsmøbler med fronter i fargen «Sweet rhubarb», kjempefint sammen med kork og grå betongfliser. Denne modellen heter «Swoon Side» og passer for minimalisten.

4

OBOSBL ADET 47


TI RENE RÅD Slik holder du baderommet rent! Husk at godt renhold også er vedlikehold.

TEKST REDAKSJONEN ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM KILDE SKIKKELIGRORLEGGER.NO

48 OBOSBL ADET


2

1 VASKEROM

BADEKARET

Vannslanger til maskiner bør byttes ut hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstengning. Har du utslagsvask på vaskerommet må du også sørge for at klesfibre og såperester ikke tetter igjen avløpet.

Hold øye med avløpet med jevne mellomrom for å være sikker på at alt vann ledes til sluk. Enten ved å løfte til side fronten eller ved å kikke i inspeksjonsluken som skal være tilgjengelig ved integrerte løsninger. Rengjør jevnlig med ripefrie skuremidler.

4 VARMTVANNSBEREDEREN

3

Varmtvannsberederen bør være plassert i rom med sluk. Undersøk jevnlig for å utelukke lekkasjer. Blandeventil og termostat bør stilles ved behov.

VEGGHENGT KLOSETT Er det skåret ut en lekkasjekile nede ved gulvet, er det viktig å holde dette området tørt og rent, slik at du oppdager eventuelt lekkasjevann som kommer inne fra veggen. Rengjør med ripefrie skuremidler.

5

6

ARMATURET

SERVANTEN

Rens silen i vannkranen årlig, eller når du merker at trykket blir dårligere enn normalt.

Hold avløpet rent for hår og såperester. Blir det tett kan du benytte en flytende avløpsåpner. Rengjør med ripefritt skuremiddel.

7

8

SERVICEAVTALE?

HUSK SLUKET

For mange kan det være en god idé å tegne en halvårlig serviceavtale med en rørleggerbedrift. Rørleggeren kan hjelpe deg med ettersyn av sanitær- og varmeanlegg, samt klargjøre boligen for langtidsfravær eller kalde vintre. Du kan også få hjelp til å rense sluk, filtre og vannlåser.

Hår og såperester hindrer vannet i å renne fritt og fører til mange vannskader. Gjør det til en vane å tørke over sluket etter hver gang du har tatt en dusj.

9

10

RENS VANNLÅSEN

SILIKONFUGER

Vannlåsen bør renses halvårlig. Løft bort risten på sluket, løft opp vannlåsen og fjern hår og såperester. Bruk gjerne en børste for å fjerne rester som sitter fast. Dette gjelder også på vaskerommet.

Silikon er en fleksibel fugemasse, som skal sørge for at det ikke sprekker opp i skjøter, som i overgang gulv/vegg. Silikon er ferskvare og vil ikke vare evig. Se etter misfarging og sprekker.

VASK SKIKKELIG! Fagkonsulent Are Skaar Nielsen ved Rørleggerbedriftenes landsforening har sett mange private bad. I hans øyne er den vanligste vedlikeholdsfeilen at folk ikke vasker badet skikkelig. –ƒJeg har ofte opplevd reklamasjoner på grunn av rust på badet, men på befaring så jeg at det dreide seg om sopp som skyldtes manglende renhold. Renhold er en ganske grunnleggende form for vedlikehold, men samtidig veldig viktig. Man kan helt fint klare å ødelegge et nyoppusset bad på et halvt års tid hvis man ikke vasker det. Silikonfuger blir ødelagt av sopp og skitt. –Hva er godt renhold? –ƒJeg anbefaler folk å bruke produkter som er ment for våtrom, i alle fall i dusjen. Det trenger ikke være fancy renholdsprodukter, men det finnes mange egnede produkter. Noen rørleggere selger også gode badromsprodukter som løser opp kalk- og fettrester og som er godt egnet for bruk på badet. –Hva er utfordringen med vedlikehold av eldre bad? –ƒForskjellen mellom et nytt og et gammelt bad er ofte at de nye badene er bedre sikret mot fukt. De gamle badene var ikke beregnet for en så stor bruk som dagens bad. Vi bader og dusjer mye mer, og det stiller helt andre krav til våtrommet. Men selve vedlikeholdet er på mange måter likt. Fagkonsulenten har en ekstra oppfordring til alle som har eldre bad med malte vegger: –ƒSlike overflater må få et strøk med ny maling i ny og ne. Maling har begrenset varighet, og fuktighet vil etter hvert slippe inn vann. Det kan man unngå ved hjelp av en omgang med malerkosten. –Hva kan jeg gjøre selv av vedlikehold, og når må jeg ringe rørleggeren? –ƒPlan- og bygningsloven sier at lekfolk ikke skal røre tekniske anlegg. Ved vannlekkasje eller bytte av batterier skal rørleggeren kontaktes. Elektrikeren må selvsagt kontaktes når det gjelder det elektriske. Men det man kan gjøre selv, er det daglige vedlikeholdet: vasking og grunnleggende renhold. Og maling og skifting av lister er selvsagt helt ok.

OBOSBL ADET 49


BRODRØMMER Sotrabrua, Askøybrua og Nordhordlandsbrua har for alltid forandret distriktene rundt Bergen. TEKST TINA ÅMODT FOTO MONTAG/HELGE HANSEN


«Da broen ble bygget, fikk vi den ikke bare inn i hagen. For å si det litt stygt: Vi fikk den midt i trynet.» BENTE NYGÅRD, NABO TIL NORDHORDLANDSBRUA

➺

BROBELTE I SØLV. Kommer man flygende østfra i klarvær, kan man se hvordan landet brytes opp. Brede og dypt blå trenger fjordene inn mellom fjell, slynger seg rundt berg, danner øyer. Langs en av fjordarmene ligger Bergen. Vestlandshovedstaden, lenge den eneste byen i dette kuperte landskapet. Men bygrensene er ikke lenger like tydelige. Jeg presser pannen mot ruten i det sirklende flyet: En etter en kommer de til syne. Svære fundamenter som står spent over vannflaten, bærende konstante strømmer av biler som blinker i solen. Broene. Lenker av stålkabler, betong og asfalt som snor seg på tvers av fjordene og det som før markerte et nesten sviende skille mellom øy og by. 1992. Jeg

går i 1. klasse. Surt regn pisker mot ansiktet, likevel står vi ute, ved brofestet, vi er tusenvis av folk som trenger oss sammen. Nesten alle jeg ser, har på seg røde capser med Askøybrua-trykk. En lærer leser et egenkomponert dikt: «Vi stolte ser at broen rager der i all sin prakt. / Som knytter mange vennskapsbånd / der by og land går hånd i hånd / i håpet om en fremtid bygd i fredens ånd.» Båndet klippes. Marsipankaken sprettes. Barnekor synger. Når mørket blir tykt rundt oss, eksploderer fyrverkeri over brotårnene og det tente perlekjedet, denne glitrende lysslyngen langs vaierne, som seinere skal både kalles harry og slukkes fordi den er for dyr å vedlikeholde. Fergene skal aldri igjen ta oss «te by’n», nå er det Nordens lengste hengebro som knytter oss til verden. SAMFERDSEL. Dagens Hordaland er sydd sammen av broer. Broene nærmest Bergen by: Sotrabrua, Askøybrua og Nordhordlandsbrua, setter ikke lenger noen rekorder i seg selv. Men kanskje har ingenting vært så avgjørende for at kommunene her ute ved kysten har vært gjennom så store endringer, som at den bergenske skarre-r-en snor seg inn i striledialekter, eller at det selv i små bygder bor folk med ukjente etternavn: Alle kjenner ikke alle lenger. At tungtrafikken dundrer og lavblokker bygges der det før var dyrket jord. Bro er først og fremst samferdsel. Forflytning. Fri flyt av varer, tjenester og mennesker, døgnet igjennom. Jeg kjører nordover. Ut av Bergen, forbi Åsane, til Hordvik, hvor fjorden åpenbarer seg igjen. Nordhordlandsbrua åpnet i 1994, den er sjelden: En flytebro, med høybro i den

52 OBOSBL ADET

ene enden, så skip skal få høyde til å passere. Nordhordlandsbrua må kunne stå imot bølger og strøm, det er derfor den ligger i bue. EVIG SUS. Et rødt hus på land. Jeg stopper her, i et sus som sjelden stilner. Alf og Bente Nygård har bodd på Krossneset på Flatøy siden 1976. De elsker tomten sin, med panoramautsikt og kort vei til sjøen. Men det er heller ikke langt fra hagegjerdet til brofestet. –—Da broen ble bygget, fikk vi den ikke bare inn i hagen. For å si det litt stygt: Vi fikk den midt i trynet, sier Bente Nygård. Lyden av tyske campingvogner, av trailere, av slakte- og hestetransport, av pensjonistbusser, av rånere som gir gass utover strekket: Lyden av et blomstrende distrikt blir plagsom når familien Nygård sitter ute på terrassen med kaffekoppen. Bente Nygård er mest frustrert over at de av Veivesenet fikk montert en liten skjerm som bare så vidt skjermer for støy. –—Når vinden blåser i en viss retning, sitter vi i en forferdelig susing og klakking her, fra alle bilene og skjøtene, sier Bente Nygård. –—Vi har jo fått bedre forbindelse til by’n, og dette er vel en del av utviklingen. Men de har tatt stillheten fra oss. Den har vi mistet. Nygård-familien har likevel ikke vurdert å flytte. Hovedsakelig fordi de er så glade i huset sitt, i den vesle øyen de har bosatt seg på. Og folk i nordhordlandsdistriktet har ønsket denne broen, selv om den betydde flere tiår med bompenger, navnekrangler og skandaløse budsjettoverskridelser. Men etter åpningen i 1994 har de fleste krangler stilnet. Broen ble nedbetalt i rekordtid. Aldri har det å reise vært så lett. FERDEN TIL BYEN. En gang var det et slit å krysse fjorden. Strilene hadde den tykkeste huden i håndflatene: Strilene rodde fisk til Torget og solgte til bergensere som ikke kunne fiske selv, strilene rodde for å komme til kirken og buler de kunne drikke seg fulle i. Fra 1870-tallet ble dampbåtene satt i trafikk, og gjorde korrespondansen enklere. Og tiårene etter 1950 ble fergenes storhetstid. Spesialbygde bilferger krysset fjordstrekkene, med salonger der passasjerene kunne ta seg en røyk mens de så landskapet gli forbi. –—Fergen var en flott måte å reise på. Veldig sosialt, folk satt på samme plass hver dag. Vi hadde et godt samband til broen kom, kanskje et av de beste i hele landet, sier historieprofessor og


PERLEKJEDE:

Askøybruas 850 meter lange hovedspenn, gjorde den til Nordens lengste hengebro da den åpnet i 1992. Det karakteristiske «perlekjedet» lyser opp i mørket. KONSTANT SUS:

–­Vi har mistet stillheten, sier Bente og Alf Nygård, som bor like ved Nordhordlandsbruas brofeste på Flatøy.

FJORDFLYT: Nordhordlandsbrua flyter på Salhusfjorden, og gjør det enkelt å reise nordover langs kysten. Broanlegget er hele 1610 meter langt.

OBOSBL ADET 53


BRING IT ON: Mer enn 30 000 kjøretøy krysser Sotrabrua daglig. Det hadde de neppe sett for seg, de som applauderte etter at kong Olav klippet snoren i 1972. LANDFAST: –Ingenting kan erstatte det å være landfast, sier lokalhistoriker Erling Virkesdal. Men han erkjenner at det var både flott og sosialt å reise fra Askøy til Bergen i fergetida.

OVERFYLT: Sotrabrua åpnet for trafikk allerede i 1971. I dag er den svært trafikkert, og et nytt Sotrasamband er under planlegging.

54 OBOSBL ADET


KØLIV: Dag Inge Mehl pendler over Sotrabrua til arbeidsplassen i Bergen. Å stå i kø er en del av pendlertilværelsen han pent må innfinne seg med.

«Jeg er en utålmodig fyr, så jeg hater det.» DAG INGE MEHL

kjøpesentre, fotballbaner, oljeterminaler og gassanlegg. lokalhistoriker Erling Virkesdal, som er bosatt på AskForhåpentligvis er det ikke lenge til Sotrabrua får avlastøy. Han forteller om en bergensindustri som ekspanderte fra slutten av 1800-tallet, og førte til at man begynte ning: En ny bro har vært i planlegging i årevis. Køen har sin å se seg rundt etter nye steder å produsere og eksporteegen rytme. Den stopper, løser seg opp, stopper igjen. VeiMER PÅ NETTBRETT re fra, med billig arbeidskraft og rikelig med vann. Man nettet er dessuten så sårbart her. Skjer det én ulykke, er det Se flere brovendte blikket over byfjorden. Selv med den gode ferstor fare for at hundrevis, kanskje tusenvis av folk må ringe bilder i nettgekorrespondansen, drømte strilene om hva broforbinhjem og si at de blir forsinket til middag. brettutgaven! delse kunne gjøre for øyen. Og etter at broen kom, har Askøy kommune vokst seg ut av proporsjoner. Hver dag BROTUR. Tusenvis av folk kunne også vært invitert inn flytter det to mennesker ut hit. i denne teksten. Arbeiderne som har dinglet fra brotårn –€Med broen gikk Askøy gikk inn i en ny tidsepoke. Det er klart at under monteringsarbeid. Fergetilhengerne som mobiliserte til underskriftskampanje mot brobygging. Bergenserne som fikk råd til ingenting kan erstatte det å være landfast, sier Virkesdal. enebolig da de flyttet ut på det de pleide å kalle landet. De frivillige som går brovakt om natten for å hindre fortvilte sjeler i å hoppe. BILKØENES RYTME. I morgen- og ettermiddagsrushet vokser bilkøene seg lange og langsomme her på riksvei 555 mot Sotrabrua. –€Om Meglerne som kunne notere seg økte boligpriser, kjøpmennene som morgenen kjører jeg ti på halv sju. Kommer jeg hit en halvtime sei- har kjent handelslekkasjen på kroppen. Kjæresteparet fra viderenere, er det helt tett. gående, som alltid ba hverandre på brotur om de hadde noe alvorDag Inge Mehl sitter i bilen sin. De seks milene han kjører for å lig å diskutere: Det var over broen man gikk for å pleie romantikk. komme seg til jobb hver dag, må planlegges nøye. Mehl bor på Sotra, han har pendlet over broen før, og svor på at han aldri skulle SOM Å FLY. I 1993, på dagen ett år etter åpningen, kjører pappa og jeg gjøre det igjen. Men med jobb i Bergen sentrum måtte han krype over Askøybrua igjen. I bomstasjonen deler betjenten ut en liten pose til korset. Vi kjører i en motorvei-tunnel når vi får øye på den lange snop og gratulerer med dagen. Jeg suger andektig på det ene dropset. rekken av røde bremselys. –€Jeg er en utålmodig fyr, så jeg hater det, Jeg er fortsatt for ung til å lengte tilbake til fergekaienes langsomsier Mehl mens han bremser ned. Mer enn 30 000 kjøretøy krysser het, eller å bekymre meg for den voksende bilparkens CO2-utslipp. Sotrabrua daglig. Denne tofelts broen er en underdimensjonal portal Nå kan jeg ikke tenke meg noe mer selvsagt enn å suse over fjorden i mot et langstrakt øyrike som rommer tre kommuner med fiskevær, mørket, se lasteskip og hus lyse langt der nede: Det er litt som å fly.

OBOSBL ADET 55


Bergens heteste undergrunnsartist leker seg med alt fra rap til jazz og inspireres av sine angolanske foreldre. Hils på Miss Tati. TEKST TINA ÅMODT FOTO MONTAG

➺

PÅ HJEMMEBANE. Det er seinsommer i Bergen, og på den vesle kafeen i Skostredet flyr sløve veps mellom kafébordene. En anelse andpusten, omkranset av lange, røde extensions, har Tatiana Palanca slått seg ned. Hun har nettopp tatt en gulfebervaksine og er litt forsinket, men kompenserer med en glødende energi. Like kul og internasjonal som artistaliaset Miss Tati er - sjekk ut musikkvideoen til singelen «Be free» - like sprudlende er personligheten hennes. Det er ikke bare vepsen som svermer rundt henne heller. I løpet av de neste timene skal det stadig komme bort venner for å klemme, småprate, droppe av instrumenter og avtale øvingstider. Palanca har bodd i Bergen siden hun var 10. Her er hun på hjemmebane. –‰Bergen er verdens fineste by, sier hun insisterende, med et nærmest forelsket uttrykk i ansiktet. –‰Spesielt musikkmiljøet er helt unikt. Alle dyrker sine ting. Man er ikke så opptatt av å være kommersiell, men fokuserer på å gjøre det bra og ha det gøy med kunsten og folkene der. Jeg tror også tilskuere blir tiltrukket av det universet. X-FAKTOREN. Palanca jobber hardt for å synliggjøre sitt eget musikalske univers. For tiden ferdigstiller hun debutalbumet sitt, en sjangerhybrid, foreløpig med hemmelig tittel. Hun er en artist det er vanskelig å kategorisere. Som Miss Tati har Palanca lenge blitt omtalt som Bergens soulprinsesse, men hun har mer å komme med. «The singer, rapper and poet Miss Tati was a total star from start to finish», skreiv London Jazz News´ utsendte etter en av

56 OBOSBL ADET

Miss Tatis opptredener i fjor. «Hvis vi skal snakke om den såkalte x-faktoren, så har Tatiana Palanca den i fullt mon», mener BTs kjente anmelder Engelen. Datarocks Fredrik Saroea, som blant annet har hatt Palanca på laget i Det store korslaget, er ikke snauere. –‰Hun er en fantastisk sanger og scenepersonlighet, sier han. –‰Hun har en stor og lang fremtid foran seg. Vi har fått en ny diva i Norge. En souldronning som kan overraske så mye hun bare vil. FRIHET OG MESTRING. –‰Musikken er frihet for meg. Mestringsfølelse nummer én. Jeg mister meg selv når jeg opptrer. Jeg tenker ikke på tid, hva jeg må gjøre eller har gjort. Musikken er en kanal der man kan få ut alt som skjer i livet, sier Palanca. Hun var åtte første gang hun hørte Fugees, Lauryn Hills slepne stemme som sang Killing me softly gjennom radiohøytaleren. –‰Og jeg bare «hæææ, ka é dette?» Jeg forelsket meg i det fullstendig. Siden har hun sunget. Men å ta scenen selv har hun nølt med. I flere år har hun koret for mer etablerte artister, stått i bakgrunnen og observert hva som må til for å gjøre publikum ekstatisk. Hun var lenge redd for å skrive låter selv. Først i 2011 våget hun for første gang å spille egen musikk offentlig – og elsket det. At uttrykket hennes viste seg å være så variert, med både soul, funk, hip hop, rap og jazz på repertoaret, anser hun som helt naturlig. –‰Jeg elsker musikk. Punktum. Når musikk rører ved meg har jeg ingen grenser. Jeg har alltid holdt ørene åpne og tatt imot mye. Det er ikke vanskelig for meg å uttrykke meg da!


MYSTISK: Miss Tati jobber

hardt for å synliggjøre sitt eget musikalske univers. Hun er en artist det er vanskelig å kategorisere. Her er hun i skogen på Fløifjellet.

OBOSBL ADET 57


TIL LAKSEVÅG: Palanca og søsteren ble født i Portugal. I 1996 fikk moren jobb på Englandsbåten mellom Bergen og Newcastle, og familien bestemte seg for å flytte til Laksevåg.

ANGOLA OG LAKSEVÅG. Musikken har alltid vært der. I oppveksten vekket moren henne ved å sette på klassisk om morgenen. Størstedelen av familiemedlemmene danser, mange synger. Hennes angolanske bakgrunn har satt musikalsk avtrykk, sier hun, uten at hun har tenkt så mye på hva det er. –Det er naturlig i Angola at man synger og danser, det kjennetegner hvem vi er som folk. Palanca har aldri vært i Angola. På 70- og 80-tallet flyktet foreldrene hennes fra den krigsherjede, tidligere portugisiske kolonien. Palanca og søsteren ble født i Portugal. I 1996 fikk moren jobb på Englandsbåten mellom Bergen og Newcastle, og familien bestemte seg for å flytte til Laksevåg. –Jeg gledet meg. Det eneste jeg hadde hørt om Norge var at det var der Julenissen og Baccalao kom fra, sier hun. KULTURKRÆSJ. Hun beskriver ankomsten som fantastisk. Å for første gang stå med gapende munn mot snøflakene som dalte fra himmelen, å gå på skole med andre innvandrerbarn og ha heimkunnskap og dra på hytteturer. Men møtet med Norge ble også en vekker. –Det første kulturkrasjet var å oppdage at alle er i en sånn boble. Jeg kan ikke klemme deg uten at du blir fornærmet, for eksempel.

58 OBOSBL ADET

Man skjønner veldig fort at man må følge etter andre, ikke skille seg ut, hvis man er annerledes blir man tråkket ned på. Jeg blir provosert av slike sneversynte holdninger. Og egoisme. Altfor mange i verden ødelegger med egoisme, sitter på maktposisjoner og er grådige, sier hun. Tatiana Palanca synger gjerne om sitt engasjement. Sitter oppe om nettene og skriver låter. Mor og far er viktige inspirasjonskilder. –Foreldrene mine er veldig sterke. De lar seg ikke tynge av fortiden, de tenker alltid framover, sier hun. –Jeg vil ikke la tap eller traumatiske opplevelser være avgjørende for hvordan jeg skal være som menneske. Jeg prøver å være god og positiv. Noen har det alltid verre enn meg, hvorfor skal jeg sitte og sutre? Livet går videre. UT PÅ SCENEN. Kanskje skal livet hennes også snart forandres. I november reiser hun til Angola for første gang– derav gulfebervaksinen. Og plata er snart klar for markedet. Hun er spent. Sier at særlig årets opptredener på Nattjazz og Slottsfjellfestivalen – begge til massiv ros - har gitt mersmak og bekreftelse på at hun gjør rett når hun nå satser på musikken. Hun smiler bredt og får det der forelskede ansiktsuttrykket igjen: –Det er der, på sånne scener, jeg har lyst til å være.


Ekspert på skadedyrkontroll

NYTT KJØKKEN

PÅ KUN EN DAG!

Pris fra kr. 15.725,- *

Ny giftfri metode mot kloakkrotter! Med Ratél får rottebekjempelse en helt ny dimensjon, da det tidligere ikke har vært mulig å foreta en slik målrettet og effektiv kontroll av kloakkrotter. Strategien bak bekjempelsen er å installere Ratél i utvalgte avløpsbrønner som hindrer inntrengning av rotter fra kloakken til et bestemt område. Da vil du få kontroll over rottene, som allerede er i kloakksystemet, og vil med sikkerhet vite at rotter fra kloakken ikke kan trenge inn i bygningsmassen.

15 % for OBOS medlemmer

Kjøkkenkompaniet

- det fornuftige alternativet Ring meg, så kan jeg fortelle mer!

Ny teknologi - du får automatisk tilsendt en sms ved fangst, vann- og batteristand

Mikael Abrahamsson

Enkel i drift og vedlikehold - våre eksperter monterer og tilrettelegger. Betjenes og demonteres fra overflaten og krever ingen nedstigning i kloakken

Tlf: 900 60 850

Sikker og miljøvennlig - sikrer og beskytter mot kloakkrotter, uten bruk av gift Gode resultater med enkle midler - en human og hurtig metode

* Tilbudet gjelder 11 skapdører, 1 høyskapdør og 5 skuffefronter. Pris oppgitt inkl. 15%, ordinær pris kr. 18.500,-

Ring oss på 815 56 858

Se mere om Ratél


KJØTT TIL FOLKET I hundre år har Rivelsrud & Co fetet opp bergensere med de ypperste råvarer i Kjøttbasaren, og nå kommer boken som byr på den kjøttfulle historien til Vestlandets hovedstad. TEKST HENRIK SØRLIE FOTO MONTAG/ARKIVFOTO FRA HANDELENS SETE/BODONI FORLAG


BYENS BAZAR: Kjøttbasaren

var en salgshall med mange forskjellige leietakere. flere var slaktere og kjøtthandlere, men der fantes også en rekke andre bransjer, som f eks kurvmaker, frukt- og lærhandlere.


1

2

3

1 FORFATTERNE: Jo Gjerstad (t.v.) og Erling T. Gjelsvik har utforsket Bergens merkantile historie. 2 RØYKING FORBUDT: For hundre år siden var det uvanlig med røykeforbud, men «Tobaksrøgning er forbudt»-skiltet stod overalt i lokalene. 3 VISJONEN: Kjøttbasaren skulle bli et utstillingsvindu for vestlandsmaten, men mange av forhandlerne har måttet gi tapt for billigkjedene.

BERGEN I desember 1914 kunne Guttorm Rivelsrud spikre opp skiltet sitt: «Rivelsrud & Co – Vildt & Fetevareforretning». Dette er nå den lengstlevende butikken i Kjøttbasaren, en bygning som preger gatebildet ved Fisketorget, sindig restaurert til fordums prakt etter nærmest et århundre i forfall. –†Bergen kommune har aldri vært flink til å vedlikeholde sine egne bygninger, og Kjøttbasaren var i elendig forfatning da den skiftet eier i 1996, sier lokalhistoriker Jo Gjerstad. Han er en av forfatterne bak Handelens sete – en ny bok som skildrer historien om Bergen, med særlig vekt på mathandel og Kjøttbasaren. Bygget sto ferdig i 1877 etter lang tids dragkamp om plassering, finansiering og utforming.

FETE VARER

Guttorm Rivelsrud satset stort på de deiligste fetevarer – et ord brukt om matvarer som smør, ost, fløte og flesk – lenge før kolesterol kom på dagsordenen. I tillegg ble han kjent for å tilby et bredt utvalg av vilt. Han ble 94 år og jobbet til han var 92. I dag er det barnebarnet Ivar Arnt (55) som er daglig leder. Faren hans, Ivar (86), kommer fortsatt innom kontoret noen timer i uken.

62 OBOSBL ADET

–†Ja, vi har en tendens til å jobbe lenge her i bedriften, sier Ivar Arnt, og undres hvor lenge han selv kommer til å fortsette. Det avhenger delvis av norske matvaner. – Vi må naturligvis tilpasse oss, og vi tilbyr blant annet en del ferdigretter. Men det er helgemåltidet vi lever av. Vi har mye kortreist mat, de litt spesielle smørtypene, lokalprodusert syltetøy, ost, importerte sauser og geleer. I tillegg har vi naturligvis mye kjøtt, særlig vilt og spekemat. Det at butikken har overlevd i hundre år, skyldes fagkunnskap, nøkternhet og mye hardt arbeid, mener Ivar Arnt Rivelsrud. NYE TIDER

Kjøttbasaren har i dag bare to butikker som selger råvarer. Det er Rivelsrud og fiskebutikken Hav. I tillegg huser Kjøttbasaren den eksklusive restauranten «1877» og den mer folkelige Egon-restauranten. Kaffekjeden Starbucks har inntatt bygningen, og i andre etasje ligger Biblioteket bar. Andreetasjen har tidligere huset en rekke kommunale foretak, som bibliotek, kirkevergen og sosialkontor. Sistnevnte medførte lange køer med fattigfolk i mellomkrigstiden. Dette bidro til å gi bygningen et frynsete rykte som bare ble forsterket av manglende vedlikehold i tiårene som fulgte – helt fram til 1990-tallet.


NYE MATVANER: –På 1980-tallet solgte vi feitere griser og bøttevis med smør. Reinsdyrkjøtt er bestselgeren vår i dag, sier Ivar Arnt Rivelsrud.


1800-TALLET:

Kjuagutter, havstriler, melkebønder og byfolk på Bryggesporen anno 1896. NYÅPNET: Ingrid Espelid Hovig og Dag Jarle Aksnes ved åpningen av den nyrestaurerte Kjøttbasaren i september 1997.

UTSTILLINGSVINDU

KJØTTBASAREN I BERGEN • Åpnet i juli 1877. • Arkitekt er Conrad Fredrik von der Lippe. • Bygget ble vedtatt revet i 1965, men massive folkeprotester stoppet det. • Ble fredet i 1982. • På 1990-tallet gjennomgikk bygget omfattende restaurering. • Siden 2000 har OBOS Forretningsbygg drevet med rehabilitering og vedlikehold av bygget. • Handelens sete ble utgitt i september av Bodoni Forlag, og omfatter blant annet historien om Kjøttbasaren. • Boken er finansiert av OBOS, som har eid Kjøttbasaren siden 2002. • 30. desember 2014 har Rivelsrud & Co drevet butikk i Kjøttbasaren i 100 år.

64 OBOSBL ADET

Bergen kommune ønsket å selge til noen som kunne restaurere og bruke bygningen på en god måte. Bøndene i Vestlandske Salslag så da en gyllen mulighet, etter innsalg fra sin egen salgs- og markedsdirektør, Dag Jarle Aksnes. Han hadde en visjon: –Jeg ønsket at Kjøttbasaren skulle bli et utstillingsvindu for vestlandsmaten, men også for utenlandske kvalitetsprodukter. Et bidrag til at flere skal verdsette de beste råvarene, sier Aksnes. Vestlandske Salslag fikk kjøpe Kjøttbasaren for én million kroner, og restaurerte den for 25 millioner. I 1997 innviet Ingrid Espelid Hovig den nyoppussede mathallen, et bygg som hadde fått tilbake glansen fra tiden da oldefaren hennes drev butikk der. Vestlandske Salslag gikk inn i Gilde-konsernet i 2002, og det ble bestemt at Kjøttbasaren skulle selges. Den historiske bygningen ble det første OBOS kjøpte i Bergen. Dag Jarle Aksnes jobber nå i OBOS, og han tror den nye boken, Handelens sete, gir et viktig bidrag til debatten om byutvikling og matkultur: –Boken gir ikke bare en flott skildring av Kjøttbasaren og handelshistorien til Bergen. Den byr opp til debatt om matkultur, byutvikling og hva Vestlandet skal leve av i fremtiden. Det er nettopp dette jeg brenner for: Hvordan vi best mulig skal ta vare på Vestlandet, kulturen og kulturlandskapet. Jeg tror kvalitet er nøkkelen.


KJEMPETILBUD PÅ LUNEX MARKISER Tilbud til leserne:

-30%

på markiser fra Lunex! Besøk Nordens største utstilling

for solskjerming, garasjeporter og varmepumper!

Østre Aker vei 215, 0975 Oslo Her finner du: - Markiser - Persienner - Lamellgardiner - Plisségardiner

- Screens - Rullegardiner - Myggnett/Mørklegging - Garasjeporter - Varmepumper

Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00 alle hverdager

www.markisemannen.no

www.mora.no

OBOS_2014_04_halvside_markisemannen.indd 1

11.04.14 12.06

...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted! Hvitevarer leveres og monteres etter avtale! Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet! Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat


Kom hjem

OBOS har kommet til Bergen. Innerst inne ønsker de fleste eksilbergensere å flytte hjem igjen en gang. Og nå som OBOS har kommet til byen, finnes det ikke lenger noen unnskyldninger. Bergensere – KOM HJEM!


Sjekk ut alle fordelene p책 obos.no/medlem


Gjør som tusenvis av nordmenn - opplev fordelene med Anita grytesett! Bestselger fra Solingen

Pakkepris

Passer til alle varmekilder, inkl. induksjon

1.295,Veil.pris: 2.483,-

,,

Eksklusivt fra Solingen

Modell Anita 453 - sort

8 delers grytesett med glasslokk

- har bestilt grytesettet Anita for over ett år siden, og er meget fornøyd... Faktisk de beste grytene jeg noen sinne har hatt. De er like fine fremdeles!

Mod. Anita 452 - rød • • • • •

Kvalitetsgryter med tykke solide bunner og sider Innvendig platinumforsterket GastroPlus belegg Størrelser 1,2 til 4,2 l Passer til alle varmekilder, inkl. induksjon Særdeles godt egnet for sauser, supper og andre melkeprodukter • Håndtak som ikke blir varme

Inkludert!

• 5 års garanti

Chefline titanpanne (28 cm) inkludert i prisen ved svar innen 14 dager!

Spar kr. 1.188,-

Verdi kr. 498,-

Bestill i dag:

Grytesett, 8 deler: Titanpanne: Verdi: Du får alt for:

Telefon 69 39 90 40

Ingen ekspedisjonsavgift - kun porto tilkommer

1.985,498,2.483,1.295,-

Nettbutikk www.postshop.no Leverandør:


PÅ BRETT

bergensquiz

Last ned OBOSBLADET på nettbrett!

HVA VET DU OM BERGEN?

I anledning OBOS-bladets bergensspesial, satte quizredaksjonen kursen vestover. På Festplassen møtte vi Flemming Spilde Thorsen. Han har bodd i Bergen stort sett hele livet, og mener selv han vet en hel del om byen mellom de sju fjell. 7 RETTE: –Et greit resultat, men jeg håper Gunnar Bakke og Gabrielle kan tilgi meg forglemmelsen, sier Flemming, som mottar to kinobilletter som takk for sporty innsats.

Når vant SK Brann sitt hittil siste seriemesterskap i fotball for menn, senior? –I 2007. Jeg var der! Spillerne kom i gullbuss hit til Festplassen for å bli hyllet. Hva er Løvstakken og Rundemanen betegnelser på? –Dette er to av Bergens byfjell, Fløien og Ulriken er kanskje mer kjente.

Hvilken ministerpost hadde Erna Solberg i Bondevik II-regjeringen? –Mener å huske at hun var kommunalminister. Hvilket stoppested på Bybanen deler navn med en amerikansk delstat? –Florida. Kjenner ikke opphavet til navnet, men vet det er gammelt. Og så uttaler vi det med lang «i», Floriida. Hvem var ordfører i Bergen før Trude Drevland? –Herman Friele.

TEKST EDDIE CHR. THOMAS FOTO EIVIND SENNESET

Hvem grunnla Bergen i år 1070? –Olav Kyrre. Hva kalles den offisielle kongeboligen i Bergen? –Gamlehaugen. Et nydelig sted, vi tok faktisk bryllupsbildene våre der. Hvilken sanger og låtskriver fra Bergen gav i 2012 ut albumet «Mildt sagt»? –Jeg har en ganske variert musikksmak, men denne var verre. Jan Eggum, kanskje? I hvilket år åpnet Akvariet, en av Bergens mest kjente attraksjoner? –Da Sovjetunionens gamle leder Nikita Khrusjtsjov besøkte Bergen i 64 hadde han med fire stører til Akvariet, så det må ha vært før det. Tar en sjanse på 1960.

1.

Når vant SK Brann sitt hittil siste seriemesterskap i fotball for menn, senior? 2. Hva er Løvstakken og Rundemanen betegnelser på? 3. Hvor mange vers er det i Bergens bysang «Nystemten» («Udsigter fra Ulriken»)? 4. Hvilken ministerpost hadde Erna Solberg i Bondevik II-regjeringen? 5. Hvilket stoppested på Bybanen deler navn med en amerikansk delstat? 6. Hvem var ordfører i Bergen før Trude Drevland? 7. Hvem grunnla Bergen i år 1070? 8. Hva kalles den offisielle kongeboligen i Bergen? 9. Hvilken sanger og låtskriver fra Bergen gav i 2012 ut albumet «Mildt sagt»? 10. I hvilket år åpnet Akvariet, en av Bergens mest kjente attraksjoner?

SVAR: 1. 2007. 2. Fjell (regnes som to av de sju byfjellene rundt Bergen). 3. 9. 4. Kommunal- og regionalminister. 5. Florida. 6. Gunnar Bakke (FrP). 7. Olav Kyrre. 8. Gamlehaugen (bolig til tidl. statsminister Christian Michelsen). 9. Gabrielle (bl.a. med singelen Ring meg). 10. 27. august 1960 (den gang Nord-Europas største og mest moderne akvarium).

Hvor mange vers er det i Bergens bysang «Nystemten» («Udsigter fra Ulriken»)? –Vi synger første vers før hver Brann-kamp på stadion. Siden vi har syv byfjell, tipper jeg syv vers.

TEST DEG SELV!

OBOSBL ADET

69


Advertorial

DETTE BRUKTE PIA MOT SØVNPROBLEMENE Sedaforte er et naturmiddel som inneholder plantene kamille, sitronmelisse, humle og schisandra. Sedaforte regulerer søvnmønsteret og virker avslappende, uten å virke sløvende, og er det naturlige valget mot søvnproblemer. Produktet forhandles i Norge, kun av firmaet Wellvita. Prisen er 109 kroner for to måneders forbruk, og tablettene kan bestilles på www.wellvita.no og tlf. 37 08 13 00. Nå kan du bestille på mobil: Send WELLVITA til 2140 (vanlig mobiltakst). I dag anbefaler Pia alle med søvnproblemer å prøve Sedaforte.

“Nå sover jeg godt hver natt”

Pia kan i dag se tilbake på en årrekke, hvor tilværelsen hennes ble ødelagt av søvnløse netter. Hun var konstant trøtt og irritabel, og uansett hva hun prøvde var det ingenting som hjalp. Men det var før hun leste om naturmidlet Sedaforte. Det ble et stort vendepunkt i livet hennes. Da vi møter Pia i den fine leiligheten hennes, er det en opplagt og glad kvinne som åpner døren.Ingen ville trodd at hun for kort tid siden konstant var trøtt og irritabel, som følge av søvnproblemer. For noen år tilbake var 45-årige Pia plaget med store problemer i livet. Hun hadde et velfungerende liv, men en skilsmisse og en opprivende kamp om foreldreretten, gjorde livet virkelig surt for henne, og plutselig kom hun inn på et feil spor. Men med hjelp fra familien og tenåringsdatteren Fredrikke, kom hun tilbake på rette spor igjen, og gledet seg over at problemene nå hørte fortiden til. Snart skulle det dog vise seg at et nytt problem dukket opp, nemlig problemet med å sove. Et problem som rammer mange nordmenn hvert år, og som kan ødelegger humøret og livsmotet. PRØVD ALT - INGENTING HJALP - Plutselig lå jeg der, natt etter natt, og hadde store problemer med å falle i søvn. Jeg kunne være kjempetrøtt, men brukte allikevel timer på å sovne. Og når jeg endelig gjorde det, fikk jeg neste aldri mer enn fem kvarters søvn, før jeg våknet igjen, forteller Pia. Plutselig var det søvnløsheten som nå gjorde Pias liv surt. Hun var konstant trøtt og irritabel. Uansett hva hun forsøkte, om det var

en kopp varm te, ekstra lange turer med hunden, ikke se på TV før sengetid, kunne hun ikke komme de søvnløse nettene til livs. NYTT NATURMIDDEL BLE LØSNINGEN Da Pia en dag satt og leste avisen, falt øynene hennes på en reklame for naturproduktet Sedaforte. Det var i reklamen beskrevet som et plantebasert preparat som virket på flere måter, og da preparatet virket avslappende og ikke sløvende, besluttet Pia seg for å prøve, og bestilte en pakke. - Etter fire til fem uker begynte det å skje noe, jeg kunne helt tydelig merke at det virket. Hvis jeg tar en Sedafortetablett hver kveld, en time før jeg legger meg, sovner jeg fortere og jeg sover godt hele natten. I dag kan jeg til og med våkne opp, gå på toalettet, og så gå inn i sengen og sove videre, forteller Pia. -Det er en utrolig stor lettelse at søvnproblemene mine ble løst så enkelt, og jeg kan kjenne hvordan livsmotet og det gode humøret er tilbake. Takket være Sedaforte har jeg nå fått den gode nattesøvnen min tilbake.


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

Løsning Kryssord 5/14 Ø S U T F B O L D S N E S O N T

I H E A N D E H T A V E R

H E R A F R O L I G I R E R E K B O B R E M Ø R E N E D U E T T E G L R D F I V E B Y I E R A L U T M L L A T E A L L R S E N I N O A K A K O T A I K I N V E L V E R E R I V I E S T E R E V N E

5 3 6 2 1 4

KLOSTERLEDER

HET

TILBAKE

N O T E E L I N U R A N

L M E K K E M U N N E T Ø Y N L R E R L A N E E T T G E I T E D E S T I L E O S V T E A L I S E S S E R K E

SIKKER

6 2 1 4 3 5

2 4 5 1 6 3

1 6 4 3 5 2

3 5 2 6 4 1

EDELGASS DYR

BYGGVERK

ART. DEKOR

LEVE

FORSTAND

LAG BALKONG

SKIKKET

LEVER

LANDSBY

ART. AGITA- KURSJON VENE

YTE

MATRETT

YRKE

ILDSJEL

URO

MIDTPUNKTET PUSSE

TRO

AKTE

RYDDER

GUD

RISE

ESKER

SLANGE

SPION

HÅN

IDET

FYLKE

KVINNE

OPPKOMMET DRØM

HERREDØMME

INTERVALL

TROMME

UKLAR OVERTALE

HUNNDYR STRAKE

IKKE

BAR

DESSERT

AKSEPT

OKKUPANT

URO

GAVMILD

JENTENAVN

ESEL

DØTRE

HESTELUGGEN

OGSÅ KALT

TONE

VINDSIDE

GARN

ANMODER

SLITE

RØNNE

BYGE AFRIKANERE

OPPDRETT

DRIKK

MORSOM

LEDDBÅND

TALL

BESTIGE

NIKKEL

2 Fyll inn tall i de åpne rutene slik at hver linje, hver kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 til 6. Rutene merket med stjerne danner en tallkombinasjon som du fyller inn i kupongen og sender inn.

FARGE

UTSAGNET

5 2 3

DRIKK HUND TÆRE

LAND

6 1

SKUE

DAMP

OPPDRETT

KASSEBIL

Sudokuvinnere nr. 5/2014 Berit Arnesen, Nittedal Ellen Linløkken, Lørenskog Torill Hanna Gjenstad, Molde

5

FLISESPIKKER

BIL

STAMMER

PRESANG

4 1 2

VOGN

ELLIPTISK

STEIL

Kryssordvinnere nr. 5/2014 Kjersti Fjeld, Lillehammer Bente Steffens, Kristiansand Tordis Stafne Western, Elverum

Oppgave Sudoku 5/14

FLIRE

GLEFSE

DRESSERE STRUTS

Vinnere 5/14

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 7, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 9/14.

HÅND- ALLLAG VITER STOFF

MIKROBE A S N E R T R M T A L E O S Y L T D E L I E U R O E N R E V G B R E D T A R O E N E S I I L I V S N Å K I T E S T R E D O L K M A L I E O O G V

Løsning Sudoku 5/14

4 1 3 5 2 6

OSEAN

FRED FAGARBEIDERE STEMME

De første riktige løsningene premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 7/14» eller «Sudoku 7/14» og send løsningen innen 31. oktober til: OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller til obosbladet@obos.no. Navn Adresse Sudoku-løsning

OBOSBL ADET 71


Oppussing

10%

Inntil ning ved henvis e til annons

GRATIS BEFARING! Vi kommer hjem til deg med prøver, tar mål og gir tilbud.

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING

SHOWROOM/DIREKTESALG:

Norsol AS er en av landets ledende produsenter av måltilpasset solskjerming. Landsdekkende forhandler- og direktesalgsnett. All produksjon skjer i vår moderne fabrikk i Økokommunen Tingvoll på Nordmøre. Gir du oss tillit, har vi kort leveringstid, stort utvalg, og høy kvalitet til en fornuftig pris – Fagmessig montering tilbys også.

Vækerøveien 213 – Røa, 0751 Oslo. Tlf 22 50 65 00 oslo@norsol.no www.norsol.no



r

o

Oppussing Advokat Oppussing

Glassmester Vaktmestertjenester

Advokatbistand

GLASSMESTER

Bistand til privatpersoner og næringsdrivende ifm. kontrakter, oppgjør ved kjøp og salg, seksjonering, tomtefeste og andre juridiske spørsmål knyttet til eiendomshandel. Vi stiller med:

Alt innen varmepumper og aircondition Ta kontakt for et godt tilbud. Alt innen varmepumper og aircondition www.oslovarmepumpe.no Tlf kontakt 22280450 for et godt tilbud. Ta

Rørlegger Rørleggere

 

 

 



   

    

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.





COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no

 

Containere Oppussing

Oppussing

Går du med tanken om å pusse opp!

Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og prosjektledelse. Tlf.: 47 41 30 00 www.nytthjem.net post@nytthjem.net www.oklandco.no tlf. 64 84 60 60

Vakt hele døgnet. Faste lave priser til leserne av OBOS-bladet!

www.oslovarmepumpe.no Tlf 22280450

Advokat Annonsering

Entreprenør

Ring 815 GLASS (815 45277)

Garasje Garasjeporer

Glassmester Din lokale Elektroinstallatør! PlanerDin omlokale nytt bad? ADVOKATBISTAND GLASSMESTER Vi søker Elektromontør gruppe L Testament, ektepakt, arveforskudd, elektroinstallatør! hjemme, Din lokale Elektroinstallatør! GARASJEPORTER GARASJEPORTER arv, skatt og tvister Vakt hele døgnet. Vi søker Elektromontør gruppe L annonser i Faste lave priserElektromontør til Vi søker Elektromontør gruppeL L Vi søker gruppe OBOS-bladet 10% rabatt på utstyr som OBOS medlem * Gjelder ikke allerede nedsatte varer

Går du med tanken om å pusse opp!

Container? Vi stiller med:

Kampanjekode Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og “Private Oslo/Akershus”

Ringprosjektledelse. oss på Tlf.: 47 41 30 00 tlf 09700 www.nytthjem.net post@nytthjem.net www.norskgjenvinning.no Annonsering

leserne av OBOS-bladet!

Ring 815på GLASS Vi er totalentrepenør baderom (815 45277) Ring for GRATIS befaring

Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250 Advokat K.O.Engeseth Tlf.: 928 50 545

www.obos.no

Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Kontakt HS media:

E-post: Timepris kr.ISELIN 945,+ 25% mvapost@linje-elektro.no MARTE SKARPNORD Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar Telefon: 62Øvre 94 10 37 motKontoradresse: normalt kr. 1350,til kr.1600,-1, 1472 Fjellhamar Grønliveien e-post: mis@hsmedia.no + 25% mva. Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Linje Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon

SNORRE SIGURDSSON E-post: post@linje-elektro.no Telefon: 92 40 29Linje 17 Elektro AS formidler og

Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar utfører elektriske arbeider for: Telefon:www.linje-elektro.no 67 90 01 85 / 22 63 11 00• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon e-post: ss@hsmedia.no Kontoradresse: Øvre Grønliveien 1, 1472 Fjellhamar • Kjøling www.linje-elektro.no E-post: post@linje-elektro.no • Internkontroll Lille Grensen 7, •OSLO • Elektrokontroll Ventilasjon Tlf. 63 94 04 30 www.raynor.no • Varmepumper • Solskjerming www.advonor.no – post@advonor.no www.linje-elektro.no Linje Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon Linje Elektro AS formidler og Tlf: 63 94 04 30

www.linje-elektro.no Garasjeporer

• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon • Internkontroll • Elektrokontroll • Varmepumper

utfører elektriske arbeider for: • Kjøling • Ventilasjon • Solskjerming


juniorsiden

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

MORO FOR DE MINSTE

Alexande rB fra Husøys råthen, 8 år, und og Tr ygveErling Hje lseth, 12 år , Skedsmokorset, er trukke t som vinnere av juniorkry ssordet i OBOS-bla det nr. 5. Premie er sendt i po sten. bladet gra OBOStulerer!

NASEVIS av Erna Osland

Har du noen gang tenkt over hvor spesiell nesen din er? Det har Erna Osland gjort, for hun har skrevet en hel bok som handler om neser og luktesans og pusting. Og nesen, den er faktisk kjempeviktig, både for mennesker og dyr. Kroppen vår er helt avhengig av nesen; oksygenet den puster inn er nemlig drivstoffet til cellene våre. Dyrerikets neser er også fascinerende. Fugler kan puste både inn og ut samtidig. Du vet sikkert at en snute alltid er spiss og våt – men vet du hvorfor? Det kan du finne ut i boka Nasevis. Og mye, mye mer. Som at verdens største dyr har verdens minste nese. Og at vi bruker nesen til å lukte oss fram til den helt perfekte kjæresten. «Den som har nase, kan puste, nyse og lukte. Så sjå på din eigen nase! Pust inn! Og lik han!»

Lag en gresskarlykt til Halloween! En gresskarlykt utenfor døren betyr at barn som går «Knask eller knep» er velkommen. Halloween feires 31. oktober. Slik gjør du: 1. Skjær av toppen og hul ut gresskaret. Ta bort alt av løst kjøtt og kjerner. 2. Bruk tusj til å tegne på figuren du ønsker å kutte ut.

Tekst og foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no.

Junior x-ord

Svar på kryssordet, eller send oss tegninger, vitser, dikt eller andre bidrag, så er du med i trekningen om blant annet billetter til Doktor Proktors prompepulver på Nationaltheatret eller Rogaland teater. Frist 31. oktober. Send svar til OBOS, postboks 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Merk konvolutten «Juniorlaget» Navn: .......................................................................................................................... Adresse: ..................................................................................................................... Postnummer/sted:.................................................................................................. Alder: .........................................................................................................................

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN FOTO L-P LORENTZ

Vinn premier!

3. Bruk en liten og skarp kniv til å kutte ut med. Skjær hele veien igjennom og dytt bitene ut. 4. Plasser ett eller flere telys i bunnen av lykten og den er klar til bruk.

OBOSBL ADET

73


YTT

DERE

A

N OS

E

O

B

EN

V

B

www.kaba.no

- R A B AT

T

Nytt porttelefon anlegg? Kaba MøllerUndall AS har siden 1978 levert og montert porttelefon-systemer med og uten video.

Vi leverer også: Lås og beslag • Adgangskontroll • Elektronisk avlåsning Sikring av bolig • Nøkkelskap

Gratis befaring Ring 06866

© 2014, Kaba Møller Undall AS –Bolig og Miljø 04-2014

Vi monterer over 200 anlegg i året, og har en serviceavdeling med høy kompetanse.


bolig OBOSBL ADET 07 | 14

NYTT BYGGETRINN: Ferdig utbygd vil Kronstadparken sentralt i Bergen bestå av 315 boliger.

76 Naturlig og sentralt TRONDHEIM: I bydelen Lade i Trondheim bygger OBOS Ladebyhagen. Nå starter salget av byggetrinn 2.

80 Nytt på Kronstad BERGEN: Boligene i Kronstadparken sentralt i Bergen er populære. Nå starter salget av byggetrinn 3.

81 Ut mot havet

BERGEN: Velkommen til Straumsfjellet Panorama: Moderne og attraktive boliger med nærhet til både hav og land.

82 Selveiere på Hundsund BÆRUM: 56 moderne selveierleiligheter legges ut for salg midt i hjertet av Fornebulandet.

85 Helt nytt i Hamar INNLANDET: Ikke langt fra Hamar sentrum bygger OBOS borettslaget Linåkeren. De 15 første leilighetene kommer for salg nå.

ILLUSTRASJON MIR

92 Full oversikt

HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

Les mer på obos.no/nybolig


BOLIG | TRONDHEIM | LADEBYHAGEN

Naturlig og sentralt I bydelen Lade i Trondheim bygger OBOS Ladebyhagen. Første byggetrinn er snart utsolgt, nå starter salget av byggetrinn 2 som får en ekstra stor og innbydende eplehage. 76

OBOSBL ADET


SALGSMØTE OG PÅMELDING Salgsmøte holdes i lokalene til Sparebank1 i Søndre Gate 4 i Trondheim, tirsdag 21.oktober kl. 17. Påmelding til medlemsservice@obos.no eller telefon 22 86 59 90. Husk å oppgi navn, adresse, telefonnummer og medlemsnummer. Les mer om salgsmøter på side 97.

NÆROMRÅDET

Le if Er ik ss on s

ve i

N

Olav Engelbrektssons allé

llé Lade a

Ladebyhagen PÅ LADE,

et velkjent og etablert område i Trondheim, er byggingen og innflyttingen i Ladebyhagen i full gang. I Ladebyhagen bor du sentralt, samtidig som du finner natur og landlige omgivelser i umiddelbar nærhet. OMRÅDET

Tomta det skal bygges på har adresse Haakon Magnussonsgate 12. Lade ligger svært sentralt, du er kun en kort sykkeltur unna Trondheim sentrum. I nærområdet finnes en rekke servicetilbud, forretninger og et yrende folkeliv. Ladebyhagen blir liggende mellom den flotte og populære Ladeparken og kjøpesentrene City Lade og Lade Arena. På Lade er du heller aldri langt unna de gode naturopplevelsene. Det er kort vei til stranden og Ladestien som går langs fjorden. I den flotte parken ved Ringve museum kan du nyte stillheten og la tankene vandre. I bydelen og nærområdet finnes også mange barnehager, skoler, lekeplasser, grønne lunger og gang- og sykkelstier. PROSJEKTET

Totalt vil Ladebyhagen bestå av cirka 450 leiligheter. De første boligene ble lagt ut for salg høsten 2012, og nå er snart hele byggetrinn 1, som består av 73 boliger, utsolgt. De første beboerne flyttet inn i august 2014. Byggetrinn 2 består av 135 boliger, parkeringskjeller, næringsareal og

Stjørdal isveien

Ha ak on

VI Is ga te

en stor, fin eplehage. Byggetrinn 2 deles opp i tre salgstrinn. Nå legges de 37 første boligene ut for salg.

Anton Karvaas g.

BOLIGENE

Kollektivtransport: Buss nr 4 og 3 stopper like ved Ladebyhagen.

De 37 boligene i salgstrinn 1 varierer i størrelse fra 42 kvm til 117 kvm. Leilighetsmiksen er tilpasset dagens etterspørsel i markedet, hvor hovedtyngden er 2og 3-romsleiligheter på mellom 42 og 75 kvm. Alle leilighetene får egen uteplass. Leilighetene i første etasje får terrasse eller utearealer på bakkeplass, leiligheter i andre til fjerde etasje får romslig balkong og leiligheter i øverste etasje får takterrasse. De fleste leilighetene får parkeringsplass i parkeringskjeller. Det vil også bli sykkelparkering i kjelleren og mulighet for sykkelparkering ute. Kjelleren inneholder i tillegg sportsboder til hver bolig. Bygget får heis. KVALITET OG STANDARD

Vi har utviklet et boligområde med omsorg for deg som skal bo der, og med ekte kjærlighet til bydelen. Leilighetene i Ladebyhagen får gjennomgående god standard, og er lyse og moderne. Materialbruken i byggetrinn 2 tar igjen mange av de samme kvalitetene som er brukt i byggetrinn 1 med hovedvekt på vedlikeholdsvennlige materialer som lys tegl og sementbaserte fasadeplater. Sammen med balkongrekkverk i glass og stål gir dette byggene et moderne og solid preg. Flere

Butikker: Umiddelbar nærhet til kjøpesenteret City Lade, som er under utvidelse og ombygging og blir Norges 4. største (ferdig oktober 2014), samt en rekke andre butikker og nisjeforretninger i Haakon VIIs gate. Barnehage: Barnehage kommer i Ladebyhagen! (Byggetrinn 3) Skole: Tilhørende Lade skolekrets. Friluftsområde: Kort vei til mange innbydende rekreasjons- og friluftsopplevelser: Ladeparken, Ringve botaniske hage og Ladestien samt flere badestrender. Gode fiske- og klatremuligheter i nærheten.

KONTAKT For mer informasjon kontakt prosjektleder Torkild Lenes i OBOS eller Tonje Borthen i EM 1: Mobil: Torkild: 908 83 525 Tonje: 416 05 422 E-post: torkild.lenes@obos.no tonje.borthen@em1mn.no Nettside: www.ladebyhagen.no

OBOSBL ADET

77


3-ROMS, 70,3 M2 BRA

2-ROMS, 49,3 M2 BRA

N

N Gang 8,7 m²

Sov 7,0 m²

Sov 12,,5 m²

Sov 11,5 m² 11

8,8 m²

Bod 3,0 m²

Stue/kjøkken Stue 19,9 m² 19

Bad 5,3 m²

Gang 6,7 m²

Bad 5,3 3 m²

Bod 3,0 m²

Stue/kjøkken 30,3 m²

EKSEMPLER PÅ LEILIGHETSTYPER:

av leilighetene er gjennomgående, og store vinduer gir dagslys både fra inngangs- og stuesiden. Ladebyhagen blir boliger med vekt på kvalitet, komfort og økonomi. Her viderefører OBOS mange års erfaring fra boligutbygging og -drift. I tillegg er selvsagt alle nye krav til teknisk standard og energi godt ivaretatt. Det leveres lyse og moderne HTH-kjøkken av god kvalitet, med integrerte hvitevarer. Alle oppholdsrom får parkett. Flis med varmekabler i bad og entre. Dusjvegger på badet. Balansert ventilasjon. TV- og bredbånd leveres av Get og standardpakken fra Get er inkludert.

TILVALGSMULIGHETER

Det vil være mulig å gi leiligheten et personlig preg gjennom å velge andre materialer og modeller på kjøkken, bad og til garderobeinnredninger enn det som ligger som standard. Gjennom møter med vår kundekonsulent vil kjøper kunne velge forskjellige typer fliser og farger på veggene. I tillegg kan man velge armaturer og antall el-punkter. FERDIGSTILLELSE

Første byggetrinn er allerede innflyttingsklart. Byggetrinn 2 vil være innflyttingsklart høsten 2016. Hele Ladebyhagen antas å være ferdig bygget innen 2023.

FELLESAREALER

Boligene i Ladebyhagen bygges rundt en felles hage med frukttrær, prydbusker og blomster, kombinert med lekeplass, barnehage og soner for avslapning og rekreasjon. Små gangveier binder det hele sammen og gjør området svært barnevennlig.

FINANSIERING/ORGANISERING

Ladebyhagen 2 blir organisert som et boligsameie og kjøper må selv skaffe til veie kjøpesummen. Sjekk gjerne OBOS-banken for muligheter til lån. PROSPEKT OG PRISLISTE

TILGJENGELIGHET

Alle leilighetene tilfredsstiller kravene til tilgjengelighet i henhold til gjeldende forskrifter. Det samme gjelder utearealene i Ladebyhagen.

78

OBOSBL ADET

5,8 m²

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner fås ved henvendelse til Eiendomsmegler1 i Trondheim, i visningslokalene ved Ladebyhagen eller lastes ned på www.ladebyhagen.no.

VISNING Visning på tomta og/eller leilighet kan avtales med prosjektleder eller megler. Interesserte kan også besøke vårt visningssenter i Harald Hårfagres gt. 9 (vis a vis Ladeparken).

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Nye Hjem AS Entreprenør: Skanska Norge AS Arkitekt: Voll arkitekter AS Illustrasjoner og foto: XR Visuell Kommunikasjon Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.


Leiligheter for korttidsleie - et godt alternativ til hotell Våre fullt utstyrte leiligheter er ideelle for deg som:

Takmontert tørkestativ

• er lei av å bo på hotell • skal pusse opp hjemme • har hatt vannskade • skal på ferie i Oslo • er mellom to boliger

Leilighetene har ett eller to soverom, alle hvitevarer og trådløst internett. Hos oss kommer du til ferdig oppredde senger og en moderne, hjemmekoselig atmosfære sentralt i Oslo. Velkommen!

SLIPP NED

HENG PÅ

TREKK OPP

* Utrolig smart løsning for å spare plass * Festes enkelt i taket * Seks stenger som separat kan heves opp og ned med snorer * Kan monteres både inne og ute, også i skråtak * Stor kapasitet - tåler 10 kg pr. stang * Tøyet henger høyt, du kan bruke gulvplassen til noe annet

www.torkestativ.no

WWW.BJORVIKA-APARTMENTS.NO – TLF: 21 38 01 88

Kode :

OBO

S 14

anja@nsm.as / www.nsm.as / 466 14 659 / 32 16 16 60 Åsaveien 91, 3531 Sundvollen

Alltid lave priser! Stort utvalg, alt til hjemmet! TOALETT HAFA RELAX U Rek. pris:

6 490.-

2 790.-

MØBELPAKKE HAFA BADEKAR HAFA SOLO HVIT NEWPORT HVIT Rek. pris:

4 490.-

1 999.-

Rek. pris:

8 490.-

3 790.-


BOLIG | BERGEN | KRONSTADPARKEN 3

SALGSSTART Salget starter i november 2014. Følg med på kronstadparkenbolig.no eller obos.no/ kronstadparken for tid, sted og påmelding.

NÆROMRÅDET Kalfaret

N Store Lungegårdsvannet

Solheimsviken

Fløen

Kronstad Haukeland sykehus

Kronstadparken

grunn sentralt i Bergen bygger OBOS og Brødrene Ulveseth AS Kronstadparken, et moderne og spennende boligprosjekt. PÅ TRADISJONSRIK

PROSJEKTET

Ferdig utbygd vil Kronstadparken bestå av 315 boliger. Første byggetrinn er ferdigstilt og innflyttet. Trinn 2 ble lagt ut for salg tidligere i år. Nå legges ytterligere 121 boliger i byggetrinn 3 ut for salg. Planlagt ferdigstillelse høsten 2017. Det blir 69 toromsleiligheter (44-80 kvm), 51 treromsleiligheter (64-87 kvm) og én fireromsleilighet (124 kvm) i en blokk på sju etasjer. Adgang til luftig takterrasse, parkering i underjordisk garasjeanlegg.

OBOSBL ADET

80

BOLIGENE

Boligene får gjennomgående god standard. Eikeparkett på alle gulv, fliser på badet. Alle som kjøper bolig ved salgsstart blir tilbud tilvalgsmuligheter på farger, fliser, parkett og kjøkkenfronter og mulighet for å sette sitt eget preg på leiligheten. Kjøkken fra Sigdal. PRIS OG FINANSIERING

Prospekt og prisliste vil foreligge ved salgsstart, kontakt megler eller prosjektleder eller last ned på boligprosjektets nettsider. Boligprosjektet består av selveierleiligheter og kjøper må selv sørge for finansiering. Boligene organiseres i et sameie med OBOS som forretningsfører.

Stadion

Kollektivtransport: © Kartagena / Statens kartverk Bybanen og buss i gaten rett utenfor. Butikker: Matvarebutikk i kvartalet, ca 400 meter til Danmarksplass med butikker og servicefunksjoner. Barnehage: Tre barnehager i nærheten. Skole: Barneskole ca. 400 meter unna. Ungdomsskole ca. 800 meter unna. Høgskolen i Bergen i nærområdet. Friområde: Gangavstand til utgangspunkt for turer både på Løvstakken og Ulriken.

KONTAKT Salg ved: DNB Eiendom AS – Nybygg, Ansvarlig megler: Thor-Kr. Johannessen OBOS Nye Hjem v/prosjektsjef Kenneth Arnesen Tlf: 90 22 77 77 (DNB Eiendom) 411 32 525 (OBOS Nye Hjem) Nettside: kronstadparkenbolig.no og obos.no/kronstadparken E-post: thor.johannessen@dnbeiendom.no kenneth.arnesen@obos.no

Illustrasjoner og foto: Arkitekt, MiR

Stadig flere får øynene opp for boligene i Kronstadparken sentralt i Bergen. Nå starter salget av byggetrinn 3.

E39

Attraktivt på Kronstad

Høgskolen i Bergen Solheimsvatnet Brann


BOLIG | BERGEN | STRAUME | STRAUMSFJELLET PANORAMA

Ut mot havet

NÆROMRÅDET St ra N um sfj ell ve ge n

Straumsosen

Her kommer boligene Straume

Sotra

Butikker: Et steinkast fra boligene ligger Sartor senter med mer enn 110 butikker av alle slag. Senteret skal utvides med 20 000 kvm butikker, kino og nytt parkeringsanlegg. Barnehage: Det er flere barnehager i nærområdet, blant annet Straumsfjellet familiebarnehage, Veksthuset barnehage, Bildøy, Løveparken, Tussetjødna, Aronien, Havhesten, FUS, Leirstaden, Liatunet, Tiriltunet, Knarrevik og Marihøna.

Velkommen til Straumsfjellet Panorama: Moderne og attraktive leiligheter med en unik beliggenhet på toppen av Straume med nærhet til både hav og land. PÅ EN HØYDE I HJERTET av Fjell kommune bygger OBOS og Brødrene Ulveseth Straumsfjellet Panorama. Prosjektet får en fantastisk utsikt i alle himmelretninger, med fri solgang, for det meste uhindret av omkringliggende bygninger og terreng. Fra tomten er det utsikt til havet, til Hjeltefjorden, mot Askøy samt over innseilingen til Bergen. Anslått kjøretid til Bergen sentrum er cirka 15 minutter. OMRÅDET

Straumsfjellet Panorama bygges i et område preget av nyskapning og vekst, og blir liggende i forlengelsen av av et fremtidig Straume sentrum – ofte omtalt som Sotra Kystby. Dette skal bli et aktivt møtested der boligbygging og kulturtilbud går hånd i hånd, med kort avstand til mange ulike service- og aktivitetstilbud og nærhet til knutepunkt for offentlig transport.

ARBEID OG FRITID

Fra Straumsfjellet Panorama er det kort vei til mange arbeidsplasser blant annet i Straume Næringspark, CCB og Kolsnes. Helt inntil boligene i sør ligger et rekreasjons- og naturområde. Straumsfjellet Panorama passer svært godt for deg som vil bo sentralt med gangavstand til alle servicetilbud og samtidig ha lett tilgang til friluftsopplevelser. Straume idrettspark med den nye idrettshallen Sotra Arena ligger like i nærheten. BOLIGENE

Totalt vil Straumsfjellet Panorama bestå av 209 spennende og arealeffektive leiligheter i ulik størrelse som vil passe for alle aldersgrupper og familiekonstellasjoner. De første 83 leilighetene i 1. byggetrinn ligger ute for salg nå og det er fortsatt noen ledige leiligheter.

Skole: Kort vei til Sotra vgs., Foldnes skule, Fjell ungdomsskule, Hjelteryggen skule, Kolltveit skule, Liljevatn skule, Brattholmen skule, Danielsen m.fl. Friområde: Flotte tur- og rekreasjonsmuligheter i umiddelbar nærhet. Liatårnet og Fjell festning en kort kjøretur unna.

KONTAKT FanaSparebank Eiendom v/Stig Håkon Nøkling, Eiendomsmegler MNEF Mobil: 472 43 948 E-post: stig.hakon.nokling@fanasparebank.no Nettside: www.obos.no/straumsfjellet

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Nye Hjem AS / Brødrene Ulveseth Entreprenør: Br. Ulveseth AS Arkitekt: Rambøll Illustrasjoner og foto: Northern Visual

OBOSBL ADET

81


BOLIG | BÆRUM | FORNEBU

Siste sjanse på Hundsund

SALGSSTART

30.

56 moderne selveierleiligheter legges ut for salg midt i hjertet av Fornebulandet. BOLIGOMRÅDET HUNDSUND er et av Fornebulandets mest populære områder, og alt vil være utbygd når Tun 7 står ferdig. Salget av første del i Tun 7 starter 30. oktober, og her blir det boliger som ligger perfekt til for deg som vil ha en aktiv og effektiv hverdag. Tun 7 ligger rett ved et av Norges mest miljøvennlige kjøpesenter, Fornebu S. Der finner du blant annet 80 butikker, spisesteder og et stort treningssenter. Samtidig er du bare et steinkast fra fjorden og den flotte naturen på Fornebu. Det er lett å trille kajakken hjemmefra til Koksabukta, ta et bad fra stranden på Storøya eller en joggetur i den prisbelønte Nansenparken. Bussen går hyppig mot Lysa-

82

OBOSBL ADET

ker stasjon og Oslo sentrum, og fra november kan du også ta hurtigbåt fra Rolfsbukta til Aker Brygge.

OKTOBER

egne sirkulære form, hvor fem bygg skal føres opp rundt et felles uteområde. Prosjektet er tegnet av Arcasa arkitekter, og første salgstrinn består av bygg B1 og B5.

BOLIGENE

Første salgstrinn består av 56 boliger. Det blir stor variasjon i størrelser, fra toroms på 50 kvadratmeter til store toppleiligheter på 149 kvadratmeter med tre soverom. Boligene får gjennomgående god standard med eikeparkett, fjernvarme med vannbåren gulvvarme, balansert ventilasjon, flislagte bad og gode uteplasser. Det er også muligheter for tilvalg. Prosjektet kjennetegnes ved sin sær-

GARASJE OG UTEAREALER

Det blir direkte adkomst til parkeringskjeller under flere av byggene, og det følger med parkeringsplass for tre- og fireromsleiligheter. Utearealet er designet for å invitere til aktivitet, og rommer både lekeplasser samt benker og bord for å samle gode venner til en piknik. Det er Gullik Gulliksen landskapsarkitekter som har utformet uteområdet.


SALGSMØTE OG PÅMELDING SOV 9 m2

Salgsmøte torsdag 30. oktober kl. 18.00 hos OBOS Fornebulandet i Widerøeveien 5 (Bilia-bygget). De som vil delta på salgsmøtet må melde seg via tlf. 22 86 59 90 eller medlemsservice@obos.no. Husk å oppgi navn, adresse, telefon og medlemsnummer.

SOV 7 m2

HALL 12 m2

#

NÆROMRÅDET #

#

BAD 4,5 5 m2 BAD 4,5 5 m2

# #

BOD 3 m2

n ge in ur b e Ok rn br sen Fo en uk ø rk e n& pa & en s n Na n n e eie ei yv rø viv a m Sn Lo & #

#

#

#

#

#

#

#

#

#

#

&

STUE//KJK 53 m2

#

#

&

SOV 21 m2

St or øy a

&

#

Ko bu ksa kt a

#

& #

#

Her kommer boligene #

TERRASS A E ASS 38 m2

Kollektivtransport: Ca. 100 meter som gårkartverk til Kartagena / Statens 600 m til©buss Lysaker og Oslo sentrum. Båt fra Rolfsbukta til Aker Brygge. #

0

Eksempel på en toppleilighet i B5 med terrasse på 38 kvadratmeter.

#

&&

&

Butikker: Ca. 100 meter til det nye kjøpesenteret, Fornebu S, som åpner 14. oktober. Barnehage og skole: Storøya grendesenter (ca. 1000 meter) har barneskole, barnehage og helsestasjon. Hundsund grendesenter (ca. 100 meter) har ungdomsskole, barnehage, idrettsanlegg og svømmehall. Friluftsområde: Kort vei til badestrender, Nansenparken og turområder.

KONTAKT OBOS Fornebulandet v/Salgsavdelingen: FERDIGSTILLELSE

Ferdigstillelse er planlagt siste halvår 2016.

har gode finansieringsordninger, og kan kontaktes via OBOS-banken.no eller telefon 02334. For driftskostnader og betalingsbetingelser, se info i prospektet.

PROSPEKT OG PRISLISTE

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner er tilgjengelige fra midten av oktober på nett eller ved henvendelse til selger. Kom gjerne innom vårt store visningssenter som er åpent hver torsdag og søndag, eller etter avtale med selger. FINANSIERING

Boligprosjektet består av selveierleiligheter i et boligsameie, og kjøper må selv sørge for finansiering. OBOS-banken

LEV VEL MED OBOS

Boligene vil bli organisert som et boligsameie med OBOS som forretningsfører. OBOS har lang og solid erfaring med forretningsførsel, og vil sikre at boligsameiet får en trygg og sikker drift. Som seksjonseier i et eierseksjonssameie, vil kjøper bli sameier i eiendommen med tilhørende enerett til bruk av sin leilighet. Seksjonseierne får felles bruksrett til sameiets fellesareal.

Tomine Duller Mobil: 926 301 13 E-post: tdu@obos.no Karianne Nagell Prytz Mobil: 414 38 931 E-post: kpr@obos.no Nettside: www.fornebulandet.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Hundsund AS Entreprenør: Skanska Norge AS Arkitekt: Arcasa arkitekter AS Illustrasjoner og foto: Voice Reklame AS og Nadia Frantsen

OBOSBL ADET

83


Bestem selv med rammelån Har du eid bolig i noen år og betalt jevnt ned på lånet? Med rammelån bestemmer du over lånet ditt selv. Du kan låne inntil 70 prosent av boligens verdi. Du bestemmer selv når du vil bruke av lånerammen til oppussing, bilkjøp eller andre investeringer. Lånet passer for deg som har god sikkerhet i egen bolig, og kontroll på økonomien. Du betaler kun renter på det beløpet du har benyttet, ikke på hele lånerammen.

Les mer på obos.no/rammelån

Rammelån fra 3,5%* rente * Pris pr 15. september. Priseksempel: Et lån på 2 millioner kroner med 100% utnyttelse gir en effektiv rente på 3,59%, totalt 3 496 116 kroner over 25 år.

bank@obos.no | 02334


BOLIG | HAMAR | LINÅKEREN

SALGSSTART

Flotte boliger i vakkert landskap

i høst

Ikke langt fra Hamar sentrum bygger OBOS nå borettslaget Linåkeren. Det vil bestå av 27 leiligheter i en lavblokk, og de første 15 legges nå ut for salg. I VAKKERT KULTURLANDSKAP rett utenfor Hamar planlegger OBOS og Block Watne nå en helt ny bydel med til sammen 800 boliger. Boligprosjektet er planlagt på grunnen til det som tidligere var gårdene Vold og Lund. Linåkeren borettslag er det første salgstrinnet i OBOS´ del av prosjektet, og borettslaget vil bestå av en lavblokk med 27 leiligheter, vendt mot sørvest og med flott utsikt utover Mjøsa. I dette første salgstrinnet legges 15 leiligheter i den vestre delen av blokka ut for salg, alle treroms på fra 71 til 100 kvadratmeter. Boligene i den østre blokka er av samme type, men legges ut for salg først senere. Alle boligene har romslige balkonger eller terrasse, og har også livsløpsstandard. Boligene selges med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer.

Boligene vil få en gjennomgående god standard, med malte, lyse overflater på veggene i stue, kjøkken og entre. Det vil bli eikeparkett på alle rom, bortsett fra badet, som vil bli flislagt. Kjøkkenet vil få en moderne innredning fra Norema med innebygde hvitevarer som kjøleskap, fryser, komfyr med induksjonstopp og oppvaskmaskin. Leilighetene har enten en stor, avskjermet terrasse på bakkeplan eller en romslig balkong. Utvendig vil blokka få en blanding av fasadeplater og trepanel (Termo Gran), og balkongrekkverk i en kombinasjon av glass og tre. Alle boligene leveres med parkeringsplass i et felles kjelleranlegg med heis opp til hver etasje, og svalganger på utsiden danner inngang til boligene. Planlagt ferdigstillelse er høst/vinter 2015,

forutsatt et forhåndssalg på 50 prosent og at byggestart kan finne sted i januar-mars. Det vil bli visning på tomten lørdag 18. oktober kl 12-14. Vil du vite mer kom Linåkeren borettslag, se på www.obos.no/linakeren.

INFORMASJONSMØTE Informasjonsmøte om Linåkeren borettslag vil bli avholdt på Scandic Hamar i Vangsvegen 121 tirsdag 21. oktober klokka 18. Påmelding til informasjonssmøte skjer via medlemsservice@ obos.no eller på tlf 22 86 59 90.

OBOSBL ADET

85


BOLIG | OSLO | LØREN

86

OBOSBL ADET


NÆROMRÅDET Storo

n sveie dheim Tron

Sinsen

På Løren i Oslo skal det bygges nærmere 1000 nye boliger. Gartnerløkka vil bestå av ca 240 boliger, og er et av OBOS boligprosjekter i samarbeid med Veidekke. Salget av trinn 2 er i gang. GÅRDSPLASSEN - et fristed for de voksne og en lekeplass for de små. Gartnerløkka vil bestå av fem hus, plassert rundt en stor, solfylt gårdspark på nesten fem mål. Her vil du finne alt fra frukttrær og bærbusker, store boltringsarealer for barn, til felles grillplass. Det du ikke vil finne i gårdsplassen er biler. I Gartnerløkka skal både foreldre og barn føle seg trygge. Det skal tilrettelegges for både leking og avslapping – sommer og vinter. LEILIGHETENE

Gartnerløkka vil bestå av ca 240 boliger, og nå er salget i trinn 2 i gang. De 64 nye borettslagsleilighetene er fordelt på 34 stk 2-roms, 20 stk 3-roms og 10 stk 4-romsleiligheter. Størrelsene varierer fra 47 til 89 kvm. Alle leiligheter får store vindusflater, som slipper inn ekstra mye dagslys, og gir luft og volum til leilighetene. Samtlige leiligheter har balkong eller terrasse, og på bakkeplan har noen av leilighetene egne hageparseller. Flere av leilighetene selges med garasjeplass i underjordisk garasjeanlegg med heis til alle etasjer. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med filtrering av innluften, utviklet i samarbeid med Astma- og allergiforbundet. NÆROMRÅDET

På Løren bygges det en ny by i byen. Her er Ringveien lagt i tunnel, og derfor vil det kun være lokaltrafikk på denne veien. Hele Løren oppgraderes og tilpasses et moderne byliv med urbane kvaliteter i fokus.

veien Økern

– grønt og frodig

Her kommer boligene

Løren

Gartnerløkka borettslag

N

Hasle

Søndre Hovin Tøyen

0

Kollektivtransport: 700 m © Kartagena / Statens kartverk Busstopp på Lørenvangen – linje 23, 24, 107, 433 og F3. T-bane fra Økern. Ny T-bane fra Økern. Egen T-banestopp like ved boligene planlegges åpnet i 2017. Barnehage: Flere barnehager i område, samt egen barnehage i borettslaget. Barn som bor i Gartnerløkka vil bli prioritert ved opptak til barnehagen. Butikker: Meny, Rema 1000, Notabene, Boots Apotek og Nille i umiddelbar nærhet. Skole: 250 m fra Gartnerløkka åpnet nye Løren barneskole i august i år. I tillegg til Frydenlund ungdomsskole, er det er også en annen barneskole i nærheten, Friområde: Det er flere parker i området og kort vei til Lillomarka.

KONTAKT OBOS eiendomsmeglere Prosjekt v/ eiendomsmegler Ulf Petter Binfield Mobil: 901 84 052 Telefon: 22 86 55 32 Nettside: www.gartnerlokkabolig.no www.obos.no/gartnerlokka E-post: ulf.binfield@obos.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Lørenvangen Utvikling AS, eid av OBOS og Veidekke Eiendom AS Arkitekt: Lillestrøm Arkitekter AS Entrprenør: Veidekke Entreprenør AS Illustrasjoner og foto:  Stripe/Bakerman

OBOSBL ADET

87


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

Torget i Kværnerbyen – der historie og fremtid møtes

88

OBOSBL ADET


NÆROMRÅDET Tøyen

N

Kampen Grønland Oslo S

Galgeberg

Operaen

Vålerenga

Gamlebyen

Kværnerbyen

historie, har det vært et ønske om å lage en felles møteplass for både beboere og tilreisende til Kværnerbyen. Torget i Kværnerbyen er selve kjernen i bybildet, og uttrykker både historie og fremtid. I LYS AV KVÆRNERBYENS

Torget fungerer både som en sosial møteplass og et knutepunkt for servicetilbud og kollektiv trafikk. Her finner du både treningssenter og butikker, samt busstopp for buss 32 med direkte vei til Oslo S og sentrum bare 5 minutter unna. HJERTE I KVÆRNERBYEN

Torget er hjertet i Kværnerbyen, og er utstyrt med flere spesielle, historiske elementer fra industriproduksjonen som fant sted i gamle Kværner Brug. På en aksling midt på torget, hevet fem meter over bakken, er Peltonhjulet Berta montert. Dette hjulet var et viktig element i vannskraftproduksjonen på Skjomen kraftverk i Nordland. I Kværnerbyen fungerer den nå som et visuelt moment som får frem den historiske si-

den ved Kværnerbyen. Den er belyst og omringet av en tåkefontene. Rundt hele torget er det også satt opp spesiallaget gatebelysning med elementer fra gamle Kværner Brug. Det er gamle søyler fra Kværnerhallen som ble demontert, bearbeidet og montert på nytt igjen. Mellom søylene er det trukket wire som brukes som oppheng til nedadrettet LEDlys. Disse utgjør det som kalles stjernehimmelen, og gjør torget til et hyggelig sted å være også etter at solen har gått ned. Sammen gir disse industrielementene torget et rustikt preg, og er en daglig påminnelse om Kværnerbyens historie. I tillegg til å belyse Kværnerbyens industrielle historie, fungerer torget som møteplass for beboere og besøkende. Her foregår det kulturelle og sosiale arrangementer, treningssenteret er sentralt plassert her, samt flere og flere servicetilbud som dukker opp. Plasseringen av torget gjør det også til et naturlig knutepunkt – det er det første du kommer til når du kommer inn i Kværnerbyen.

Ekeberg 0

© Kartagena / Statens kartverk

1 km

Kollektivtransport: Kollektiv transport: Buss 32 har endeholdeplass i selve Kværnerbyen og bruker fem minutter til Oslo S. Øvrige bussruter med holdeplass i nærheten: 34, 20, 70, 501, 401, 421 og 37. Friluftsområde: Hyggelige møteplasser med fine grøntområder og vannspeil.

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere Kværnerbyen, Smeltedigelen 2, 0195 Oslo. Oppdragsansvarlig: Benedicte Wien og Ellen Dammen. Mobil: 47 60 80 89 / 97 59 88 55 Telefon: 22 86 58 41 / 22 86 55 33 E-post: prosjektsalg@obos.no Nettside: www.obos.no/franciskvartalet www.obos.no/peltonkvartalet www.kværnerbyen.no

OBOSBL ADET

89


NY BOLIG | HORDALAND | BLOCK WATNE

Grønt og landlig på Nesttun

30. oktober starter salget av 18 flotte leiligheter i Solberget på Nesttun. OMRÅDET

I grønne og landlige omgivelser nær Nesttun ligger Solberget innbydende til for både store og små. Her kan du velge mellom praktiske, moderne og lettstelte 2-, 3- og 4-(5)-roms leiligheter. Det er kort vei til bybanen og 10–15 minutter til Bergen sentrum. Området ligger grønt, rolig og barnevennlig til, vis-a-vis Birkelandsvatnet. De utvendige fellesarealene har sittegrupper samt rutsjebaner, huskestativ og sandkasser for de små. Totalt vil Solberget romme ca. 85 leiligheter. BOLIGENE

KONTAKT BLOCK WATNE For mer informasjon om Block Watnes prosjekter i Hordaland kontakt Birthe E. Strand i Block Watne. Mobil: 901 19 997 E-post: birthe.strand@blockwatne.no

Første salgstrinn er i det vi kaller Bygg K3 og K 4 der det er totalt 33 boliger fordelt på 2-roms, 3-roms og 4-roms leiligheter - alle med godt gjennomtenkte planløsninger og parkering i underetasjen. Heisen går fra garasjen til hver etasje. PROSJEKTINFORMASJON;

Salgsstart: torsdag 30. oktober 2014 kl 18:00 hos Block Watne, Bjørnsons gate 29, 5052 Bergen. Frist for å melde fortrinnsrett for OBOS-medlem: tirsdag 28. oktober 2014 kl 16:00

Et selskap i OBOS-konsernet

90

OBOSBL ADET

www.blockwatne.no/solberget


Storestraumen i Os På Storestraumen har vi nye eneboliger til salgs, ideelle boliger for barnefamilier!

OMRÅDET

Storestraumen ligger i Søfteland i Os kommune, bare tre mil fra Bergen. Feltet ligger solrikt til i landlige omgivelser med kort vei til barnehage og skole. Gåssandvatnet ligger like ved.. BOLIGENE

Felles for boligene er at de oppføres i en moderne, funkispreget stil. Det er lagt vekt på å få funksjonelle og innholdsrike boliger med gjennomtenkte planløsninger. Noen hus har tre soverom, andre har fire soverom. Flere av boligene er klare for innflytting. ADRESSE

Storestraumen, Søfteland, 5202 Os www.blockwatne.no/storestraumen3

Vestre Solåsen, Askøy Med gangavstand til barnehager og skole, er Vestre Solåsen et meget barnevennlig område. Her bygger vi eneboliger i tradisjonell byggestil.

OMRÅDET

Boligområdet ligger på Tveit på Askøy, på et høydedrag like ved Tveit skole, meget landlig med flotte turmuligheter. Ca 10 minutters kjøring til Askøybroen og til kommunesenteret Kleppestø. Herfra går også hurtigbåten til Bergen. Kjøretid til Bergen sentrum er om lag 25 minutter. BOLIGENE

Totalt skal vi bygge 14 eneboliger fordelt på tre ulike hustyper – alle i solid, norsk byggestil, stilrent og harmonisk. ADRESSE

Holatjørnvegen, 5310 Hauglandshella www.blockwatne.no/tveit

Hordvik i Åsane Hordvik er et trivelig boligområde der Block Watne totalt bygger 73 boliger – en fin blanding av rekkehus, tomannsboliger og eneboliger.

OMRÅDET/BOLIGENE

Nå nærmer hele prosjektet seg ferdigstillelse, og vi har kun noen få boliger igjen for salg. Hordvik ligger landlig til, med kort vei til sjøen, båthavn og badeviker. Når det i tillegg er kort vei til barnehage og skole, er dette et ypperlig valg for barnefamilier. Det er kun fem minutter til Hylkje hvor du finner butikk og diverse servicetilbud. Avstand til Bergen med bil er ca 30 minutter, og ti minutters kjøring til Åsane senter og Knarvik senter. ADRESSE

Hordvikneset, 5108 Hordvik www.blockwatne.no/hordvik

OBOSBL ADET

91


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og Akershus og i regionene Hordaland, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på www.obos.no/nybolig. Les mer om vårt nye tilbud om boligbytte på side 96. OSLO/ AKERSHUS

GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN

LØREN

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A, B OG C: 128 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016

FRANCISKVARTALET: 131 borettslagsleiligheter. Innflytting fra 4. kvartal 2014

GARTNERLØKKA BYGG 4, 5 OG 2: 117 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2016

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gartnerlokka

GBOLI E BYTT

ENSJØ

ENSJØ

OPPSAL

VERKSHAGEN: 40 selvierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016

GLADENGEN PARK: 56 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015

TRASOPTUNET: 114 borettslagsleiligheter i Hellerudveien 69. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/verkshagen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gladengenpark

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 www.obos.no/trasoptunet

92

OBOSBL ADET


GBOLI E BYTT

MORTENSRUD

NYDALEN

BEKKELAGET

STENBRÅTLIA: 34 rekkehus i borettslag. Innflytting 4. kvartal 2014

LILLOHAGEN: 268 selveierleiligheter i Sandakerveien. Innflytting fra 4. kvartal 2012 - kun én igjen!

JOMFRUHAGEN: 17 selveide rekkehus ved Jomfrubråten. Innflytting fra 4. kvartal 2014

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.obos.no/stenbratlia

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.lillohagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.obos.no/jomfruhagen

ROLFSBUKTA

HAGEBYEN

HUNDSUND

KANALBYGG 3 OG 4: 50 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015. KANALBYGG 1 OG 2: 1 innflyttingsklar toppleilighet igjen! ALLEÉN 3 OG 4: 3 innflyttingsklare leiligheter igjen! SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Karianne Prytz, mob. 414 38 931 www.fornebulandet.no

BYGGETRINN 2 OG 3: 238 rekkehus/rekkehusleiligheter/leiligheter. Innflytting fra 1. kvartal 2014

TUN 3: 4 innflyttingsklare leiligheter igjen!

FORNEBU

GBOLI E BYTT

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006 www.fornebulandet.no

MIDT-NORGE

TUN 7: Salgstrinn 1: 56 leiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2016. SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Heidi B. Kristoffersen, mob. 938 95 730 www.fornebulandet.no

GBOLI E BYTT

HORNEBERGTUNET

STORØYA

TRONDHEIM HORNEBERG

TRONDHEIM VÆRE

STORØYA: 4 innflyttingsklare rekkehus igjen! TERNETUNET 1,2 OG 3: 131 leiligheter.

HORNEBERGTUNET: 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflyttingsklare.

VÆRETRØTOPPEN: 42 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015

SALG VED: Eiendomsmegler 1, mob. 922 43 704, www.horneberg.no

SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00 www.væretrøtoppen.no

Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2015.

SVALETUNET: 8 rekkehus og 25 leiligheter.

Planlagt innflytting 4. kvartal 2016

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.fornebulandet.no

OBOSBL ADET

93


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

BLÅKLOKKESVINGEN

TRONDHEIM TILLER HÅRSTADHAUGEN TILLER: 24 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014 SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00 www.haarstadhaugen.no

GBOLI E BYTT

TRONDHEIM TILLER

STJØRDAL

TILLERLANDET TRINN 1 OG 2: 70 selveierleiligheter og 18 rekkehus Planlagt innfytting fra 2. kvartal 2015

BLÅKLOKKESVINGEN I FOSSLIA: 26 selveierboliger. Planlagt innflytting 3 kvartal 2015 SALG VED: DnB Eiendom v/ Tove Kulseng mob. 901 85 490 www.fosslia.no HUSBYÅSEN: Eneboliger, rekkehus, leiligheter og tomter www.husbyaasen.no

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422 www.tillerlandet.no

ØSTFOLD

VESTFOLD

TRONDHEIM LADE

TØNSBERG KALDNES

FREDRIKSTAD BELLEVUE

LADEBYHAGEN TRINN 1 OG 2: 110 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014.

DOCKSIDE TRINN 1 OG 2: 116 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2015

BELLEVUEHAGEN: 65 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.ladebyhagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Tønsberg. Eiendomsmegler Tor André Vedvik, mob. 979 59 557 www.kaldnesbrygge.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler André Søyland, mob. 952 77 103 www.bellevuehagen.no

ROGALAND

GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

HORDALAND

STAVANGER TASTARUSTÅ

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

BERGEN KRONSTAD

KVARTALET: 235 borettslagsleiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2013.

50 ØST TRINN 1 OG 2: 67 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015.

KRONSTADPARKEN TRINN 2 OG 3: 220 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.kvartalet-tasta.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Christian Hauge, mob. 936 53 151 www.5grader.no

SALG VED: DnB Eiendom AS, mob. 916 88 655. www.kronstadparken.no

94

OBOSBL ADET


BERGEN ASKØY

BERGEN STRAUME

BERGEN SANDSLI

OLA TERRASSE: 18 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2015.

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1: 83 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016.

SANDSLIÅSEN TRINN 1: 40 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015.

SALG VED: Herland Eiendom AS. Stein Herland, mob. 905 22 221. www.obos.no/olaterrasse

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948 www.straumsfjellet.no

SALG VED: Kaland&Partners AS, Per Magne Birkeland, mob. 924 90 425 www.sandsliåsen.no

HAMAR SENTRUM

HAMAR MARTODDEN

HAMAR/RINGSAKER

HAMAR STADION: 15 byboliger og 38 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

STRANDVEGEN 153 TRINN 1 OG 2: 21 borettslagsleiligheter. Trinn 1 er innflyttingsklar.

BJØRKHOL TRINN 1 OG 2: 8 rekkehus i borettslag i Furnes. Trinn 1 er innflyttningsklart.

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.obos.no/hamarstadion

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.strandvegen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.bjørkhol.no

INNLANDET

LÅN TIL NYE BOLIGPROSJEKTER

BRUMUNDDAL

LUND/VOLL

BADSTUVEGEN TRINN 1 OG 2: 18 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015.

LINÅKEREN TRINN 1: 15 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2015.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006 www.obos.no/badstuvegen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006 www.obos.no/linakeren

Trenger du lån til å kjøpe ny OBOS-bolig? OBOS-banken deg ekstra god rente på lån til OBOS’ boligprosjekter. Du kan låne inntil 85 prosent av kjøpesummen, og renten er den samme uavhengig av lånebeløp. Lånet kan nedbetales over 30 år. Ti prosent av totalprisen betales vanligvis ved kontraktsinngåelse. Trenger du lån til denne innbetalingen hjelper OBOS-banken deg med et prosjektlån til gunstig rente. Les mer på obos.no/nyboliglan

OBOSBL ADET

95


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

Kjøpe nytt? OBOS kan ta din gamle bolig i innbytte!

GBOLI E BYTT

Ordningen med boligbytte innebærer at OBOS kan kjøpe din gamle bolig til en avtalt pris når du kjøper ny bolig i ett av våre utvalgte prosjekter. Dermed kan du kjøpe ny bolig og være helt sikker på at din gamle bolig blir solgt. Fordeler med boligbytte: • Med boligbytte får du markedspris for din gamle bolig. • Du kan bruke ventetiden frem til du skal flytte inn i din nye bolig til å glede deg i stedet for å bekymre deg over salg av gammel bolig. • Hvis den nye boligen er ferdig, kan det ta kort tid fra du velger bolig til du kan flytte inn.

Slik foregår boligbyttet: 1. 2. 3. 4. 5.

Reserver din drømmebolig i ett av de aktuelle prosjektene*. Megleren gir deg et søknadskjema hvor du fyller ut faktaopplysninger om din gamle bolig, lån og egenkapital. Vår megler gjør en prisvurdering av din bolig. Aksepterer OBOS boligen din, vil du få et tilbud om boligbytte. Du får rimelig tid til å bestemme deg. Takker du ja til tilbudet, avtales tidspunkt for kontraktsmøte hvor begge kjøpekontraktene signeres.

Din gamle bolig må ha lavere verdi enn din nye OBOS-bolig, og må ligge i et aktuelt område * Pr. 15.09.2014: Kværnerbyen (Franciskvartalet, Kværnerbyen Terrasse), Stenbråtlia, Trasoptunet, Storøya (rekkehus), Ladebyhagen, 50 Øst, Kvartalet Tastarustå.

SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET! For å kunne benytte medlems-ansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt: • Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert. • Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt. • Du må være à jour med medlemskontingenten. • Ta med finansieringsbevis. Kl. 18.00 presis vil listen over fremmøtte forkjøpsrettsberettigede bli inndratt og ordnet etter ansiennitet. De som kommer senere, medlemmer eller

96

OBOSBL ADET

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig!

andre, må velge bolig til slutt etter loddtrekning. Bruk av ansiennitet på salgsmøtet, medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt. Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag. Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter

OSLO OG AKERHUS

Kværnerbyen En ny bydel er under bygging. Franciskvartalet ligger ute for salg. Nytt prosjekt- Kværnerbyen terrasse, Hus A, B og C ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for Hus D er 4 kvartal 2014. Majorstuen I Middelthunsgate 15-17 skal OBOS og Veidekke bygge ca 350 leiligheter. Planlagt salgsstart 2015. Ensjø I Gladengveien på Ensjø skal OBOS bygge tilsammen 500 leiligheter. Gladengen Park og Verkshagen ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 1. kvartal 2015. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Gartnerløkka bygg 4, 5 + 2 ligger ute for salg. Salgsstart for neste bygg er ikke bestemt. Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Stenbråtlia ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2015. Oppsal Oppsal senter planlegges oppgradert og utbygget med et større antall leiligheter. Planlegging pågår. Bogerud Bogerud senter planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart høsten 2015. Lambertseter I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 130 leiligheter, forretninger og barnehage. Planlagt salgsstart 2. kvartal 2015. Lørenskog/ Kronenga I Nordliveien skal det bygges ca. 220 boliger. Planlagt salgsstart 2014. Fornebu-Storøya Her skal det bygges totalt 500 boliger. Storøya rekkehus, Svaletunet og Terne tun 1, 2 og 3 ligger ute for salg. Nye unike leiligheter kommer for salg senere i høst!

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Fornebu-Hundsund Her skal det bygges totalt 460 boliger. Tun 3 er ute for salg. Første salgstrinn på Tun 7 er utlyst i dette bladet. 1367 Hundsund kommer for salg i løpet av 2014.

Jæren/ Nærbø Her skal det bygges 145 leiligheter. Under planlegging.

Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 120 leiligheter. Reguleringsforslag er til behandling i kommunen. Planlagt salgsstart 2015.

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 ligger ute for salg. Trinn 3 er utlyst i dette bladet.

MIDT-NORGE Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Trinn 2, del 1 er utlyst i dette bladet.

Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart 2015.

HORDALAND

Tiller På Tillerlandet skal det bygges eneboliger, rekkehus og leiligheter. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Stjørdal I Fosslia skal det bygges totalt 67 boliger. Blåklokkesvingen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt.

Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2015. Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Straume Her skal det bygges 200 leiligheter. Trinn 1 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 2 er i løpet av 2015.

VESTFOLD

Kaldnes På Kaldnes brygge i Tønsberg skal det bygges ca 160 leiligheter. Dockside trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 3 er ikke bestemt.

INNLANDET

Lund - Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 7001000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS første prosjekt er Linåkeren. Trinn 1 er utlyst i dette bladet.

ROGALAND

5° Øst I Haugesundsgt. 30 skal det bygges 124 leiligheter. 50 Øst trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 3 er i løpet av 2015. Badedammen Her skal det bygges 100 leiligheter. Planlagt salgsstart 2015.

Martodden Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Strandvegen 153, trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Bjørkhol I Furnes skal det bygges 18 rekkehus/eneboliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt.

Sandnes/Kleivane Her skal det bygges 25 leiligheter. Planlagt salgsstart er i løpet av 2014. Sandnes/ Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Planlagt salgsstart 2015.

OBOSBL ADET

97


Behagelig med varmekabler Lavtbyggende løsning Nexans kan tilby lavtbyggende løsninger som egner seg meget godt for både nybygg og rehabilitering. Lavtbyggende gulvvarmesystemer blir raskt varme, og tilsvarende raskt nedkjølt når anlegget skrus av. Slike systemer er lette å regulere, og dermed godt egnet for energisparing og -effektivisering.

Varmekabler har mange fordeler som varmekilde:

MILLIMAT® - varmekabelmatte bygger kun 4,5 mm. Kan legges i alle typer gulv, enten dekket med avrettingsmasse eller rett i fliselim. Matten kan legges både på brennbart og på støpt gulv.

Gir optimal varmefordeling i rommet • Vedlikeholdsfritt • Minimerer energiforbruket Gir deg varme der du ønsker det • Lang levetid • Lav installasjonskostnad

Ny brosjyre på våre nettsider!

Er usynlig og lager ikke lukt eller lyder

www.nexans.no/varme

Ta kontakt med din lokale elektroinstallatør for mer informasjon!

Tørr bolig Vi utfører skadetakst, fuktinspeksjon og tiltak mot fukt. Vi løser fuktproblemene i kjeller, fritidsbolig, bygninger m.fl. steder.

For høyt radonnivå kan være helseskadelig. Vi løser dine radonproblemer!

Du har utfordringene vi har løsningene! Ring oss i dag på telefon 22 29 01 01

MONTERING

SALG

UTLEIE

MÅLING

BEFARING

TILTAK

www.stoppradon.no

Byggmesterkontoret AS, Bølerveien 24, 0690 Oslo, Tlf: 22 29 01 01, Epost: post@byggmesterkontoret.no www.byggmesterkontoret.no


medlem OBOSBL ADET 07 | 14

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

Jeg tok min nystemte – gitar!: Hellbillies er et av bandene du kan se med rabatt i Bergen i høst.

100 Konserthøst HORDALAND: Få rabatt på mange konserter i høst med BergenLIVE.

101 Billig bad

HELE LANDET: Hos Montér får du 20 prosent rabatt på bad.

102 Harmonien

HORDALAND: Bergen Filharmoniske Orkester ønsker velkommen til konsert.

107 Høstkos

HELE LANDET: Lag det litt ekstra hyggelig hjemme med hjelp fra interiørkjeden Feel.

107 OBOS Forsikring HELE LANDET: Lave premier og gode vilkår til alle medlemmer.

109 Alltid noen hjemme HELE LANDET: Med Sector Alarm kan du trygt la huset ditt være alene hjemme.

110 Smart strøm

FOTO: BERGEN LIVE

HELE LANDET: LOS gir deg en av landets beste strømavtaler.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Bruk OBOS-rabatten din på konserter i regi av Bergen Live. KULTUR OG FRITID I høst og vinter får du rabatt på disse konsertene som er satt opp av Bergen Live:

En kveld med Anne Grete Preus, 4. november, Ole Bull Scene Silya & The Sailors, 7. november, USF Verftet

Foto: Jørn Veberg / NRK

Konserter i Bergen

Hellbillies, 5. desember, USF Verftet Wenche’ s Jul, 13. desember, Grieghallen Kurt Nilsen - julekonsert, 20.-22. desember, Grieghallen Joan Armatrading, 26. februar 2015, Logen Teater Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. Les mer om artistene på www.bergenlive.no. NB! Det er et begrenset antall billetter til hver konsert.

Rabatt på utvalgte konserter

20 % hos Flügger Du får rabatt på alt du trenger av maling, utstyr og tapet hos Flügger farve. BYGG OG BOLIG Flügger farve har 55 butikker som tilbyr det meste innen maling, tapet og utstyr. Handler du i nettbutikken får du varene levert på døren for kun kr 29.

I tillegg til maling og utstyr, produserer og selger Flügger sin egen tapetkolleksjon i samarbeid med kjente designere. Du kan bla deg gjennom kolleksjonen på nett og bestille tapetprøver for kun kr 5 — fritt levert hjem til deg. Finn din nærmeste butikk på www.flugger.no eller sjekk OBOS-appen. Bruk rabattkoden obos1929 i nettbutikken.

20 % rabatt på Flüggers egne produkter

100

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

20 % rabatt på bad hos Montér Gjør et ekstra godt kjøp på kvalitetsseriene Aubo Xpress Bad og Aubo Bad. Alle seksjonene leveres ferdig sammensatt.

BYGG OG BOLIG

Aubo Xpress Ancona Hvit Mål baderomssett: B: 61cm, D: 50 cm, H: 59,8 cm (inkl. servantplate). Mål høyskap: B: 30 cm, D: 32,5 cm, H: 172,8 cm. Inneholder skap for vask, Matt Hvit servantplate, speil, baldakin (inkl. LED belysning og LED driver) og høyskap. Ekskl. håndtak og blandebatteri. Aubo Xpress Polar Hvit Mål: B: 121 cm, D: 50 cm, H: 59,8 cm (inkl. servantplate). Inneholder 2 x skap med skuffer, skap med skuffer for vask med kosmetikkinnsats, hvit porselen servantplate og speil. Ekskl. håndtak, blandebatteri og belysning.

Aubo Xpress Venezia Hvit Mål: B: 121cm, D: 50 cm, H: 59,8 cm 2x skap, skap for vask, Sky Nightvaskeplate og speil. Ekskl. håndtak, blandebatteri og belysning. Aubo Xpress Gladstone Eik Mål: B: 91cm, D: 50 cm, H: 59,8 cm (inkl. servantplate). Inneholder skap for vask, Hvit Porselen servantplate og speil med LED belysning. Ekskl. håndtak og blandebatteri. Finn ditt nærmeste byggevarehus på www.monter.no.

20 % rabatt på bad Rabattene gjelder ordinære varer og kan ikke kombineres med andre tilbud. Tilbudene gjelder ikke hos kjedens frittstående forhandlere. Se www.obos.no/medlem for mer informasjon.

OBOSBL ADET

101


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Bergen Filharmoniske Orkester KULTUR OG FRITID Harmonien, som de heter på folkemunne, har status som nasjonalorkester og kan som ett av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765. Edvard Grieg var nært knyttet til orkesteret, og var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder.

Harmonien teller nå 100 musikere og i 2015 feirer orkesteret sitt 250års-jubileum. OBOS-medlemmer får rabatt på orkesterets faste torsdagsog fredagskonserter i Grieghallen.

Foto: Oddleiv Apneseth

20 % rabatt Gjelder for inntil 2 bill. til ord. pris

RENTE FRA

Kampanjerente på OBOS Billån

4,7 %

BANK OG FORSIKRING OBOS Billån har kampanjerente fra 4,7 % ut oktober. Beregn lånet med lånekalkulatoren og send søknad på obos.no/billaan.

• Lån til både ny og brukt bil og velg den biltypen du ønsker • Signer lånet med Bank ID for raskere utbetaling. Kontakt: Tlf. 06270 eller obosbillaan@eika.no. Produktet er levert av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente på 6,04 %. Effektiv rente er beregnet ut i fra lånebeløp på 150.000 og 60 måneders nedbetaling. Etableringsgebyr er inkludert.

Gunstig rente, lave gebyrer og fleksible vilkår

Jul i Kulturkirken Jakob KULTUR OG FRITID

Få med deg årets julekonserter i desember:

Beate Lech og SKRUK, Torsdag 4. desember. Solveig Slettahjell / Tord Gustavsen / Sjur Miljeteig: Natt i Betlehem, Mandag 8. desember. Les mer om konsertene på www.jakob.no Sted: Kulturkirken JAKOB i Oslo. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 20 % rabatt

102

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Romeo og Julie En av verdens vakreste kjærlighetshistorier. KULTUR OG FRITID Den er en av Nasjonalballettens største suksesser, og har innbrakt flere Kritikerpris-nominasjoner enn noen annen forestilling i nyere tid.

I Romeo og Julie får danserne vist seg på sitt beste, i sterke karakterroller som Mercutio, Tybalt og Benvolio — for ikke å glemme det forelskede paret som selv stjernene motarbeider: Romeo og Julie. Nasjonalballettens versjon er signert britiske Michael Corder. Han mener Romeo og Julie ikke bare er en av verdens vakreste kjærlighetshistorier, men også en slags Gudfaren-historie om to familier som hater hverandre: «Shakespeares tekst og Prokofjevs fantastiske musikk skildrer noe som minner om et mafiadrama», sier han. Så er da også Romeo og Julie en av historiens oftest oppførte klassiske balletter. Tid: Spilles fra 8. november til 7. februar. Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen. Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21. 20 % rabatt Foto: Erik Berg

OBOS MasterCard Finn årets julegaver på nettet og betal trygt med OBOS MasterCard. BANK OG FORSIKRING Enten du er i utlandet eller hjemme, handler i butikk eller på nettet er betaling med kredittkort et trygt valg.

Fordeler med OBOS MasterCard: • Ingen administrasjonsgebyr ved bruk av kortet • Reise- og avbestillingsforsikring • ID-tyveriforsikring • Gebyrfrie varekjøp • Inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse Les mer om kortet og bestill på www.obos.no/mastercard. OBOS MasterCard leveres av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente 25,50 % v/15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.460,40 kr.

Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse

OBOSBL ADET

103


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Se Premier League på TV 2 Sumo Nå er det enda enklere å se Premier League – der du vil! KULTUR OG FRITID Med TV 2 Sumo Premium får du tilgang til det beste fra engelsk fotball, FA-cupen, Championship med mer. Se kampene på nettbrett, mobil, PC/MAC, Smart TV*, Playstation eller Apple TV.

Se også hele sesonger av dine favorittserier, de beste seriene før de vises på TV, film og underholdning! Velg mellom to abonnement: • Sumo: Gir tilgang til alt innhold unntatt engelsk fotball • Sumo Premium: gir tilgang til engelsk fotball og alt annet Bestilling: www.obos.no/sumo. *Foreløpig er det Samsung Smart-TV-modeller fra 2012 og senere som er støttet.

Inntil 30 % rabatt på abonnement Ingen bindingstid

OBOS Nyttårskonsert Foto: Cathrine Dokken

OBOS og Oslo-Filharmonien ønsker det nye året velkommen med en fargerik konsert. KULTUR OG FRITID På programmet står bl.a. Borodins Polovetsiske danser fra operaen Fyrst Igor. Gå heller ikke glipp av 20 år gamle Guro Kleven Hagen, mottaker av et millionstipend fra Statoil. Bruchs populære fiolinkonsert nr. 1 er stykket hun valgte til sin debutplate med Oslo-Filharmonien.

• • • •

Sjostakovitsj: Festoverture Bruck: Fiolinkonsert Borodin: Polovetsiske danser, fra Prins Igor Tsjajkovskij: 1812-ouverture

Kirill Karabits, dirigent Guro Kleven Hagen, fiolin Espen Beranek Holm, konferansier

Foto: Sussie Ahlburg

Les mer om konserten på www.oslofilharmonien.no.

104

OBOSBL ADET

Tid: Torsdag 8. januar 2015 kl. 19.00. Sted: Oslo Konserthus. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 40 % rabatt. Gjelder alle bill.kategorier unntatt kr 150


www.obos.no/medlem

Fonus Begravelsesbyrå Fonus tilbyr fullservice innen begravelse og tilhørende tjenester. DIVERSE Med lang erfaring gjør vi i Fonus vårt beste for at gravferden blir som ønsket — en verdig avskjed og et godt minne. Vi kommer gjerne hjem til deg for en samtale, eller du kan besøke oss i et av våre mange kontorer. Som OBOSmedlem får du blant annet kr 3000 i rabatt på nye gravstener.

Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter, Linderud, Oppsal (Nytt), Røa, Sinsen og Tveita senter • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen, Råde (Nytt) og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange

10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

www.fonus.no

Julekonsert med Sølvguttene Gled dere til OBOS’ egen julekonsert med Sølvguttene onsdag 3. desember. KULTUR OG FRITID Det er syvende år på rad OBOS arrangerer en egen julekonsert for medlemmene.

Velkommen til en stemningsfull konsert i Trefoldighetskirken i Oslo. Sølvguttene og bass-solist Carsten Stabell fra Den Norske Opera & Ballett gir oss kjente, kjære og klassiske juletoner. Konserten er et av årets mest populære medlemsarrangementer, så det er lurt å skaffe seg billetter tidlig. Tid: Onsdag 3. desember kl. 18.30. Sted: Trefoldighetskirken i Oslo. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

OBOS-pris kr 225 + bill.avg. Inntil 5 billetter per medlem

OBOSBL ADET

105


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Kalvø KULTUR OG FRITID Ein time av livet ditt du aldri får tilbake. Are Kalvø er no klar med si første soloframsyning. Han har saumfare statistikkane til Statistisk Sentralbyrå og funne fram til dei raraste ting vi bruker tida vår på. Han har tenkt å bryte ut i song og digresjonar om alt frå plukkfisk til pubquiz, og kanskje — viss alt anna slår feil — i dans.

Av Are Kalvø. Regi: Erik Ulfsby. Tid: Premiere 31. oktober. Stad: Det Norske Teatret. Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller www.detnorsketeatret.no 20 % rabatt

Doktor Proktors prompepulver KULTUR OG FRITID

Promp er best på teater!

Nå skal det handle om promping. Ikke sånne små smygere du lurer ut uten at noen merker det i matte-timen. Neida. Her snakker vi kanonsmell, promper som brenner hull i buksa og sender små gutter ut i verdensrommet — og tilbake igjen.

Tid: Spilles i oktober, november og desember. Sted: Nationaltheatret, Hovedscenen. Billetter: www.nationaltheatret.no eller telefon 815 00 811. 20 % rabatt Gjelder for inntil 2 billetter til ord. pris

Foto: Marte Garmann

Stykket er basert på Doktor Proktor-bøkene til Jo Nesbø.

Filmfest: 2 for 1 på kino KULTUR OG FRITID Søndag 19. oktober kan du vise OBOS-kortet ditt i billettkiosken hos SF Kino og få 2 billetter for prisen av 1 på alle dagens forestillinger.

Rabatten gjelder på SF Kino i Sandvika, Lillestrøm, Skien, Moss, Tønsberg og Sarpsborg. Kinoprogrammet finner du på www.sfkino.no. Husk at du har kr 10 i fast rabatt hos SF Kino hele året.

2 billetter for 1 Gjelder søndag 19. oktober

106

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Har du husket å forsikre hjemmet ditt? OBOS tilbyr en av Norges mest gunstige innboforsikringer. BANK OG FORSIKRING Hos OBOS Innboforsikring kan du velge mellom ordinær eller pluss. Innbo Pluss er en utvidet dekning, som anbefales på det sterkeste.

Samler du tre eller flere forsikringer hos oss får du 10 prosent samlerabatt. Har du kollektiv innboforsikring telles denne med. Uansett hvordan livet forandrer seg, har vi alltid en forsikring som passer! Medlemsforsikring til medlemspris. Ta kontakt på tlf. 22 86 55 45 eller obosforsikring@obos.no.

Lave premier og gode vilkår

30 % hos Feel Interiørkjeden har et stort utvalg av tidsriktige produkter til fornuftige priser. BYGG OG BOLIG Hos Feel finner du lys, servietter, tekstiler, lykter, bilder, silkeblomster, lysekroner og mye annet.

Hovedtanken i Feel er å bygge opp et tidløst basis-sortiment av god kvalitet til gode priser. I tillegg har de sesongsortimenter som kommer inn for korte perioder. Som kunde finner du stadig nye, spennende produkter, samtidig som du kan stole på at basisproduktene blir i butikken over tid. Feel har 25 butikker i Norge, blant annet i Oslo, Stavanger, Sandnes, Bryne, Tønsberg, Sarpsborg og Elverum. Bli inspirert og finn din nærmeste butikk på www.feel.no.

30 % rabatt Gjelder alle varer til ordinære priser

OBOSBL ADET

107


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Spar penger med Telio Som OBOS-medlem får du markedets billigste mobilabonnement enda billigere. MOBIL Best i test: Fri bruk + 3 GB fra Telio er best i test hos både Dine Penger og DinSide. Du får testvinneren enda billigere, takket være OBOS-rabatten din.

PRIS UTEN OBOS • Fri bruk + 1 GB: kr 199/mnd. • Fri bruk + 3 GB: kr 259/mnd. • Fri bruk + 5 GB: kr 299/mnd.

DIN PRIS kr 179/mnd. kr 233/mnd. kr 269/mnd.

Ring kostnadsfritt fra utlandet med Telio One Nå er Telio One inkludert i alle våre mobilabonnement. Last ned appen og ring over trådløst internett til samme pris som i Norge — uansett hvor i verden du befinner deg. Les mer og bestill på telio.no/obos. Du kan også ringe oss på tlf. 02101.

10 % rabatt på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd

Kampanje på bunadssko

Gi et OBOS-medlemskap i gave

DIVERSE Fra 6. oktober til 1. november får du 20 % kampanjerabatt på alle typer bunadsko til dame og herre.

DIVERSE Nå spanderer vi kontingenten ut året — perfekt til konfirmasjon, dåp, bursdag eller som julegave!

Velkommen til Den Norske Husfliden i underetg. på GlasMagasinet. Vi har det du trenger av tilbehør til bunaden!

Vi spanderer kontingenten, kr 200, for 2014. Ved innmelding betaler du kun kr 300 i lovpålagt andelskapital. Et OBOSmedlemskap er en gave for fremtiden.

Les mer på www.dennorskehusfliden.no. Tilbudet kan ikke kombineres med andre rabatter. Fast 10 % rabatt på alle varer, unntatt skreddersøm/målsømbunader og bøker.

20 % rabatt på kampanjetilbud fra 6.10 til 1.11 2014.

108

OBOSBL ADET

Bestilling av gavemedlemskap: www.obos.no/gavemedlemskap eller tlf. 22 86 59 90.

Se alle fordelene på obos.no/medlem


www.obos.no/medlem

25 % rabatt hos Norfloor BYGG OG BOLIG

Hos Norfloor får du italienske design- og

kvalitetsfliser: • • • •

25 % på fliser og tilbehør (lim, fug, verktøy, membran m.m.). 5 % på kampanjevarer (maks 45 % totalt). Gratis lån av flisekutter. Kostnadsfri hjelp til spesialkutt (begrenset til 10 fliser), hulltaking for rør og lignende tjenester ved kjøp av fliser hos Norfloor.

Se utvalget og finn din nærmeste butikk på www.norfloor.no. 25 % rabatt på fliser og tilbehør 20 % rabatt på alle VVS-produkter

Barnas skiskole KULTUR OG FRITID På Skiforeningens skiskole opplever barna glede, mestring, og ikke minst samhandling med andre. Samtidig fremmes motorikken og de kognitive evnene. Dette er effekter som har positiv innvirkning på innsats i skolefag, trivsel og evne til sosialt samspill med andre barn.

Les mer om skiskolen på www.skiforeningen.no/aktiviteter

Foto: Skiforeningen

Påmeldingsstart 12. november. Tid: Kursene har oppstart i januar (10. og 11. januar). OBOS-pris kr 1280 Ord. pris kr 1440

Alltid noen hjemme med boligalarm BYGG OG BOLIG Med boligalarm fra Sector Alarm er boligen din sikret mot innbrudd og brann 24 timer i døgnet:

• Reduserer risiko for innbrudd • Fri utrykning uansett årsak • Fri service og vedlikehold av anlegget Vinner av kundeserviceprisen 7 år på rad 2008-2014 Tlf. 08090 eller alarmtilbud@sectoralarm.no

Installasjon av grunnpakke kr 0 10 % rabatt på vektertjeneste — fra kr 386 pr. mnd.

OBOSBL ADET

109


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Jul i Blåfjell Blånissejenta Turte er tilbake på Oslo Nye Teater! KULTUR OG FRITID Gjennom julemåneden skjer det uvanlige ting i Blåfjell, som etterhvert snur opp ned på nissenes tradisjonsbundne førjulstid. Ikke bare har kvisthullnøkkelen forsvunnet, men den vanligvis så kloke blånissen Erke, gir ikke lenger gode råd.

5 - VG: «Varm fabel» 5 - Dagsavisen: «Vellykket dramatisering» Tid: Sesongpremiere 12. november kl. 18. Hverdager kl. 18. Lørdager kl. 14. og kl. 18. Sted: Oslo Nye Teater, Hovedscenen. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

Voksne kr 340/Barn kr 245 Inkl. bill.avg.

Slik kutter du strømutgiftene Som OBOS-medlem kan du sikre deg en av landets beste strømavtaler. BYGG OG BOLIG

Med OBOS-strømavtale gjennom LOS får du:

• Strøm til innkjøpspris — samme pris som LOS kjøper den for på strømbørsen • Månedlig påslag til administrasjon på kun 19 kroner • Kostnadsfri fakturering som eKunde Send kodeord obos til 02021, så hjelper vi deg med å kutte dine strømutgifter. Du kan også bestille på los.no/obos Avtalen gjelder ikke boliger som allerede er LOS-kunder gjennom fellesmålte anlegg.

Strøm til innkjøpspris Kun kr 19 i månedlig påslag

110

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

DINE MEDLEMSTILBUD Her ser du alle medlemsfordelene dine. Disse finner du også på www.obos.no/medlem eller ved å laste ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser hvis ikke annet er opplyst. Husk medlemskortet!

OBOS Billån

MAXBO

Bolig og interiør

÷ 10 % på alle ordinære varer hos MAXBOs varehus i Oslo og på Skjetten. Se butikkoversikt på www.maxbo.no

Ferie og reise

Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. www.obos.no/billan

Den Norske Husfliden

Mester Rammer

Avis

OBOS Forsikring

Feel

Montér

Dansommer

OBOS Banken

÷ 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet) www.dennorskehusfliden.no Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter eller fordeler. 30 % rabatt på alle varer til ordinære priser hos interiørkjeden Feel. Butikker over store deler av landet. www.feel.no

÷ 15 % på innramming og gode tilbud på ferdig innrammet grafikk. 7 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Tlf. 23 23 00 90 www.mesterrammer.no Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 32 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkett- og tregulv. Se rabattlisten på obos.no. www.monter.no

Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i resten av Europa. Rabattkode: 0250801 NB! Første nr. i rabattkoden er bokstaven O. Tlf. 815 33 044 www.obos.no/avis ÷ 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/dansommer

Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 22 86 55 45 www.obos.no/forsikring

I OBOS-banken får du gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Tlf. 02334 www.obos.no/bank

Flügger farve

Norfloor fliser og VVS

Norske Vandrerhjem

FOBBL Service og omsorg

Glassmester Rolf Berglund

Novasol

Kaba MøllerUndall

Sector Alarm

OBOS Hotellferie

Black Box Teater

Kitch’n

Strøm til innkjøpspris

Toscana

Blå Grotte / St. Croix:

Kunsttilbud

OBOS Eiendomsmeglere

÷ 20 % på alt av maling, tapet og utstyr. 71 utsalgssteder i Norge. Nå også med nettbutikk! Bruk rabattkode OBOS1929 www.flugger.no

÷ 20 % på faste, private rengjøringsavtaler. Nygaardsgaten 28, Fredrikstad

30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. www.kaba.no

- 20 % på alle varer til ordinær pris.Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Se www.kitchn.no for å finne din nærmeste butikk.

Gode tilbud på innrammet grafikk fra Artgate og Mester Rammer. Inntil 30 % rabatt. www.obos.no/kunst

Landets eldste fliskjede. ÷ 25 % på fliser og tilbehør, og 20 % på VVS-produkter. Gjelder i alle Norfloors butikker. www.norfloor.no

÷ 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 46 74 79. www.rolfberglund.no

Fri installasjon av boligalarm for nye kunder. 10 % rabatt på abonnement med vektertjeneste fra kr 386 per mnd. Tlf. 08090 www.obos.no/alarm OBOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. www.obos.no/strom

Få gebyret for utleggspakken inkludert når du skal selge. Eks. på utlegg: Fotografering, takst, annonsering, planskisser og styling. www.obos-eiendomsmeglere.no

Gratis medlemskap, verdi kr 150 per år, og spesialtilbud på overnatting. www.obos.no/medlem

÷ 5 % på leie. 30 000 feriehus i 26 land. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/novasol

2 netter for 1 495! (2 netter/2pers./inkl. frokost) Hoteller i hele Norge. Bestill på www.oboshotellferie.com

÷ 15-25 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. www.borgomaglianoresort.com

OBOS MasterCard

Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse. Søk på www. obos.no/mastercard. Kundesenter tlf. 03850.

Kultur og fritid

Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16 blackbox@blackbox.no www.blackbox.no

20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. www.kulturhusene.no

Dansens Hus

Bank og forsikring

÷ 20 % på ordinære forestillinger for OBOS-medl. og én ledsager. (Ikke baby/barne- og familieforest.) Møllervn. 2, Oslo Tlf. 23 70 94 00. www.dansenshus.com

OBOSBL ADET

111


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Den Norske Opera & Ballett

Norsk Folkemuseum

Det Norske Teatret

Norsk Oljemuseum

Eidsvoll 1814

Nøtterøy kulturhus

Forsvarets Stabsmusikkorps

Oslo-Filharmonien

÷ 20 % på opera/ballettforestillinger. ÷ 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488 www.operaen.no

÷ 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44 www.detnorsketeatret.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10 www.eidsvoll1814.no

÷ 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www.billettservice.no, tlf. 815 33 133 www.fsmk.no

Hedmark Fylkesmuseum

÷ 20 % på årskort, gjestekort og inngangsbilletter. www.hedmus.no

÷ 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbilletten. Tlf. 22 12 37 00 www.norskfolkemuseum.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. www.norskolje.museum.no.

÷ 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. www.notteroy.kulturhus.no

÷ 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. www.oslofilharmonien.no

Total Scene & Bar

Slottsfjellfestivalens eget utested. ÷ 20 % rabatt på billettene. Stoltenbergs gate 46, Tønsberg. www. billettservice.no, Tlf. 815 33 133 www.slottsfjell.no

30 % rabatt per person på forestillinger. For inntil 5 personer. www.wallmans.no

Grorud IL fotball

30 % på hjemmekamper i 2. divisjon, vis medlemskort. 30 % for barn av OBOS-medlemmer ved deltakelse på Grorud Ils fotballskole. www.grorud-il.no

30 % på hjemmekamper, vis medlemskort. 30 % på fotballskoler og Skeidakademiet. Kr 400 i rabatt for barn 5-7 år på «Velkommen til fotball». www.skeid.no

Oslo Nye Teater

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80. Fax. 22 34 86 88 salg@oslonye.no www.oslonye.no

Telefoni, drivstoff m.m.

Ringsakeroperaen

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. www.ringsakeroperaen.no

Kringkastingsorkestret

Rogaland Teater

Oslo Sportslager AS

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no www.rogaland-teater.no

÷ 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker, Everest sykler, Oakley-varer eller pakketilbud.). Torggata 20, Oslo.

Kulturkirken Jakob

SF Kino

Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billettkiosken. Gjelder ikke Stavanger/ Sandnes. www.sfkino.no

Lambertseter Bad

÷ 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. www.billettservice.no Tlf. 815 33 133 www.jakob.no

Nationaltheatret

Skimuseet Holmenkollen

Statoil

÷ 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 www.skiforeningen.no

27 øre rabatt per liter. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. www.obos.no/statoil

Nobels Fredssenter

Teater Innlandet

Telio

÷ 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00 www.nobelpeacecenter.org

112

OBOSBL ADET

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 www.teaterinnlandet.no

LAST NED GRATIS OBOS-APP!

Skeid fotball

25 % rabatt på alle festivalens konserter. www.flagstad-festival.no

÷ 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811 www.nationaltheatret.no

Inntil 30 % rabatt på abonnement. Ingen bindingstid www.obos.no/sumo

Wallmans

Kirsten Flagstad Festival

20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Mer info: kork.no. Billetter: billettservice. no/ 815 33 133.

TV 2 Sumo

Fonus begravelsesbyrå

Søk i alle medlemstilbudene og bruk mobilen som medlemskort. Du får også en oversikt over alle brukte OBOS-leiligheter til salgs. Appen heter OBOS, er gratis, og kan lastes ned fra App Store og Google Play.

Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. ÷ 10% på kister og annet. 3000,- i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 www.fonus.no

EKSTRA GODE KAMPANJETILBUD

Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Glimmervn. 42, tlf. 22 74 94 00 www.lsvk.no

10 % rabatt på alle abonnement på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd. Kundeservice: 02101 www.telio.no/obos

På obos.no/minside kan du enkelt administrere ditt eget medlemskap og melde deg på nyhetsbrevet vårt – der får du ekstra gode tilbud!


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT NESTE NUMMER: PÅ NETT Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlemstilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

BO MED BARN

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen

UTGIVELSE: 06/11

Redaktør Cathrine Wolf Lund (cwl@obos.no) Redaksjonen Marie Dyrén (marie.dyren@obos.no) Elise Hole (elise.hole@obos.no) Henrik Sørlie (henrik.sorlie@obos.no) Eddie Chr. Thomas (eddie.chr.thomas@obos.no) Tyra T. Tronstad (tyra.tronstad@obos.no) Jorunn Wold (jorunn.wold@obos.no)

MITT BLAD Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no FOTO FERM LIVING

ANNONSESALG HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 62 94 10 39/952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Jørgensrud tlf: 62 94 10 32/911 73 473 e-post: mj@hsmedia.no

SPØRSMÅL OG SVAR Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

APP Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

TRYKK Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

FORHANDLERLISTE «FLISEFINT» Bolia bolia.no Bergersen flis bergersenflis.no Expo Nova expo-nova.no Far-Far far-far.no Fagflis fagflis.no Fired Earth firedearth.com Flisekompaniet flisekompaniet.no A. Huseby ahuseby.no

Heaven Scent heavenscent.no IKEA ikea.no Kollekted by kollektedby.no Lucky Duck luckyduck.no Milla millaboutique.no Røst butikkenrost.no Ting ting.as Åhléns ahlens.no

OBOS BLD AD ETET BLA OBOSBLADET BOS O 2014 NR 7 OKTOBER NR 7 OKTOBER 2014

BERGEN Broene som BERGEN endret byen EN BERG BroeneSIDE som som50 Broene endret byen

byen endret SIDE 50 SIDE 50 KULTUR Møt Miss Tati KULTUR fra R Laksevåg KULTU Møt Miss SIDETati 56 Miss Tati Møt fra Laksevåg åg fra SIDELaksev 56 SIDE 56

NR 7 OKTOBER 2014

NY BOLIG NY BOLIG t– oversik BOLIG FullNY Full oversikt – OBOS!–OBOS! Fullher oversikt bygger her bygger SIDE 75 FRAOBOS! FRA SIDE 75 her bygger FRA SIDE 75

01_Cover.indd 1

Utforming av medlemssider Dea Frydenlund Utforming av boligsider Trine-Lise Storeide Thue Medlemstilbud Hege Asplund (hege.asplund@obos.no) Marius Loe (marius.loe@obos.no) Makda Teclemariam (makda.teclemariam@obos.no) Design og art direction Steffen Olsen (teft.no)

Opplag 342 000 ISSN: 0807-9323

15.09.14 12:48

15.09.14 12:48

01_Cover.indd

Cover Foto: Dreyer + Hensley Styling: Kråkvik & D'Orazio

Trykk Aller Trykk AS

Dypdykk i dohistorien Rene råd for badetFlisefi fliser Flisefint: nt: nyenye fliser badet og møbler til badet for råd Hjelp, Rene badet må Dypdykkkk i dohistorien råd for badet nye fliser pusses orien Rene opp! opp! pusses måFlisefint: Dypdy i dohist badet Hjelp, badet Hjelp, ogog møbler badet badet må pusses opp! r til møbletil

01_Cover.indd 1

Bidragsytere i dette nummeret Jan Ludvig Andreassen Dreyer + Hensley Siren Lauvdal Sølvi Halvorsen Katharina Dale Håkonsen David Karlström Kråkvik & D’Orazio Montag/Helge Hansen Heidi Røneid Eivind Senneset Tina Åmodt

15.09.14 12:48 1

PÅ COVERET Takk til Bergersen flis for fliser og flislegging! Husk at OBOS-bladet også er tilgjengelig på nettbrett – med massevis av utvalgt ekstramateriale. Søk etter «OBOS-bladet» i App Store/Google Play og last ned fra og med utgave nr 1/2014.

Utgitt av OBOS Pb 6666, St. Olavs plass 0129 Oslo Tlf. 02333 (sentralbord), 22 86 57 85 (redaksjonen) obosbladet@obos.no

OBOSBL ADET

113


FÅ EN GOD PRIS FOR BOLIGEN DIN!

* Les vår boligavis her!

Vi er opptatt av akkurat det samme som deg. Nemlig å få best mulig pris for boligen din. OBOS eiendomsmeglere har allerede solgt mange boliger i ditt nærmiljø, og vet hva folk ser etter. Dette har gjort at vi etter mange års erfaring har fått detaljert kunnskap om nærmiljøet ditt. Denne kunnskapen gjør at vi oppnår gode priser.

––

Kontakt oss i dag for et godt tilbud på salg av boligen din! Finn din lokale megler på www.obos-eiendomsmeglere.no Våre kontorerElverum 22 86 75 51, Hamar 22 86 75 20, Fredrikstad 69 30 03 60, Fredrikstad Østsiden 69 30 03 60, Hammersborg torg 22 86 55 50, Holmlia 22 62 90 90, Kalbakken 22 80 20 30, Kværnerbyen 22 86 55 33, Lambertseter 23 16 51 10, Manglerud 22 86 54 90, Oppsal 23 12 65 60, Rogaland 51 81 29 91, Bergen 55 94 27 00 Røa 22 86 83 60, Torshov 22 98 14 40, Tveita 22 98 14 20, Ensjø 22 98 89 50 Tønsberg 33 30 94 00


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

REC

REC

REC

Ta opp 3 programmer mens du ser et fjerde Med T-We Box fra Canal Digital får du unike muligheter. Du kan ta opp tre TV-programmer mens du ser på et fjerde. Du kan selvsagt både pause og spole, og du får tilgang til flere tusen leiefilmer, samt musikktjenesten WIMP. T-We Box støtter også alle T-We-tjenestene som Start forfra og Ukesarkiv. Les mer på canaldigital.no/t-we

OBOS-bladet nr 7 2014  

Tema: Bad

OBOS-bladet nr 7 2014  

Tema: Bad