Page 1

OBOSBLADET BLADET NR 6 SEPTEMBER 2014

NY BOLIG Salgsstart i høst! SIDE 75

BYLIV Hovedstadens boktempel SIDE 58

ØKONOMEN Verdens beste byer SIDE 19

BORETTSLAG Styringsglede i Østfold SIDE 68

TEMA: INTERIØR

INNETID

Høsttoner: maling, tekstiler og interiørkrydder Ibsens interiør Pusse opp? Advokaten svarer Hjemme hos interiørkeiserne


Gi dine skatter det hjemmet de fortjener.

Vi har fleksible løsninger i alle prisklasser. Vi skreddersyr garderober og innredningsløsninger på dine mål. La våre salgskonsulenter hjelpe deg å finne akkurat den løsningen du er på jakt etter.

Tlf: 69 36 81 70 www.garderobemannen.no


TV I ALLE ROM? Med tv- og bredbånd fra Get kan du se tv på iPad hvor som helst i hjemmet ditt. Last ned Get tv i App Store i dag. TV VIL ALDRI BLI SOM FØR

get.no


innhold OBOSBLADET 06 | 14

19 23

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Martin Mælands aktuelle kommentar. FAVORITT: 50 år på topp MEDLEM: Handledager i høst AKTUELT: Vinn drømmedag på Rogaland teater ØKONOMEN: Verdens beste byer AKTUELT: Ny byvandring på gang!

26 32 33 36 42 46 48 54

TEMA: INTERIØR TENDENS: Maling, tekstiler & tilbehør BOLIGMARKEDET: Sjekkliste til visning BYTTE BOLIG: Mal deg rikere PÅ HJEMMEBANE: Keiserlig stil NY BOLIG: Innred med stil! OPPUSSING: Advokaten svarer HISTORISK: Hjemme hos Henrik Ibsen TREND: Liv i leira

58 66 68

REPORTASJER BYLIV: Hovedstadens boktempel BYLIV: Urbant øst i Stavanger BORETTSLAG: Styringsglede i Østfold

70 71 73

MORO QUIZ: Hva vet du om Oslo? KRYSSORD/SUDOKU: For voksne JUNIORLAGET: For barn

7 13 15 17

76 80 82 85 90

BOLIGMARKEDET OSLO: Salgsstart i Kværnerbyen HELE LANDET: Visningshelg i september! INNLANDET: Flotte rekkehus i Furnes OSLO: Stor interesse for M 17 HELE LANDET: Fortrinnsrett til Block Watnes nye boliger!

99

MEDLEMSTILBUD Oversikt over faste og aktuelle medlemstilbud

TEMA INTERIØR: La deg inspirere av hjemmet til gutta bak nettbutikken «Keiserens nye». Bli med til Trondheim! FRA SIDE 36

NY BOLIG: Ny visningshelg 20./21. september! SIDE 80

STIL PÅ VEGGEN: København-poster fra Vissevasse/Keiserens nye.


Kvalitet siden 1970

Der vi trives, vil du ogsa trives KVALITET SIDEN 1970

REHABILITERING AV FASADER – TAK – VINDUER – OPPGANGER

Ring 09100 Rød:

for gratis befaring i ditt borettslag Rød:

Rød:


leder

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

KONSERNSJEF MARTIN MÆLAND

« Det eneste som kan ødelegge for boligmarkedet slik vi ser det nå, er president Putin.»

Hvor går boligmarkedet? ➺

PRISUTVIKLINGEN I ÅR. Ved utgangen av juli var boligprisene i OBOS så vidt over prisnivået for tilsvarende måned i fjor. Prisene var imidlertid fortsatt lavere enn prisene for august i fjor, som foreløpig er «all time high». Det betyr at selv om prisene skulle stige med cirka 1,5 prosent i august, vil vi ikke få høyere prisnivå i år enn på samme tid i fjor.

ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

NEGATIV PSYKOLOGI. I hele fjor høst sank imidlertid boligprisene kraftig. Fra toppnivået i august i fjor og frem til årsskiftet sank boligprisene med 8,4 prosent. I fjor høst var boligmarkedet preget av stor pessimisme. Mange snakket om boligbobler og overoppheting, det ble en negativ psykologi i markedet. En annen viktig grunn til den negative utviklingen var at bankene strammet inn og var mer restriktive med å gi lån. Dette var en utvikling vi hadde sett i bankene over en tid, men som først ga seg utslag i etterspørselen etter boliger i fjor sommer. BRUKER SKJØNN. Utover våren i år har boligprisene steget og er nå snart tilbake på samme nivå som i fjor på denne tiden. Bankene konkurrerer igjen om å gi lån til kundene, og denne konkurransen har medført at de fleste banker før sommeren satte ned boliglånsrenten. Finansminister Siv Jensen har også gjort det lettere for bankene

å bruke et visst skjønn når de gir boliglån. Normalt er bankene pålagt å kreve at en lånekunde skal kunne betjene et lån med fem prosentpoeng høyere rente enn det man betaler i banken. Dersom man tar opp boliglån til 3,4 prosent rente betyr det at man må bevise for banken at man kan tåle å betale en boligrente på hele 8,4 prosent. Mange familier vil således egentlig ha råd til å låne mer penger enn det de har fått lån til av banken. Myndighetenes krav gjør også bankenes utlån relativt robuste. Det skal kraftige renteøkninger til før bankene får tap på boliglån, selv om boligprisene igjen skulle begynne å falle. For øyeblikket ser vi ingen innenlandske grunner til at boligprisene skulle synke. Tvert i mot, vi tror prisene kommer til å fortsette å stige utover høsten. TROLIG PRISSTIGNING I HØST. Befolkningen i alle de store byene i Norge øker kraftig, og særlig i Oslo-området. Hvis ikke boligbyggingen holder takt med befolkningsøkningen vil den økte etterspørselen etter boliger presse prisene opp. Tilgangen på nye boliger er derfor svært viktig for hvordan boligprisene vil utvikle seg. Nedgangen i boligprisene i fjor høst og det stagnerende salget av nye boliger gjorde at mange boligprosjekter som lå ute for salg, ikke ble satt i gang. Dette innebar også at nye prosjekter som skulle legges ut for salg

ble holdt tilbake inntil man hadde solgt de prosjektene som allerede var i markedet. Dette har gitt en nedgang i antallet boliger under bygging. Det har også gitt en kraftig nedgang i antallet boliger som er til salgs. Per 15. august viser statistikken fra finn. no at det bare var 727 nye boliger til salgs i Oslo. I forhold til et beregnet behov på 4 til 5•000 nye boliger i året betyr dette at det for tiden bare er til salgs 15 til 17 prosent av en normal årsproduksjon i hovedstaden. Vi tror at dette lave tilbudet av nye boliger alene vil gjøre at boligprisene vil øke utover høsten. Samtidig må vi regne med at den økningen i boligprisene vi har sett det siste halvåret gjør at flere nye boligprosjekter kommer ut i markedet. Alt i alt tror vi derfor at boligprisene kommer til å stige utover høsten, men ikke ekstremt mye. BOIKOTT KAN PÅVIRKE NORSK ØKONOMI.

Det eneste som kan ødelegge for boligmarkedet slik vi ser det nå, er president Putin. Dersom handelsboikotten av Russland også fører til tilbakeslag i norsk økonomi vil dette på sikt kunne innvirke på all økonomisk aktivitet i Norge, også boligbyggingen og boligprisene.

Martin Mæland er konsernsjef i OBOS. Han er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Han har vært konsernsjef i OBOS siden 1983.

OBOSBL ADET

7


Pantone

Pantone

CMYK

ALT PÅ ETT STED

– TAKKET VÆRE VÅRE DYKTIGE MEDARBEIDERE

#stoltavjobben I Alliero kombinerer vi de gode håndverkstradisjonene med spesialkompetanse på prosjektledelse og kvalitetsstyring. Nå har vi åpnet en ny serviceavdeling med kort responstid, hvor én kontaktperson hjelper deg med alle dine behov. Samtlige av våre medarbeidere har fagbrev og høy kompetanse. Takket være dem kan vi tilby deg alle tjenester samlet på ett sted, enten du har et stort eller lite prosjekt du trenger hjelp til.

Din totalleverandør av kvalitetshåndverk alliero.no - tlf: 23 26 54 00


redaktøren CATHRINE WOLF LUND

Fiks i høst!

INNETID. Etter late dager utendørs er det nå mest innenfor husets fire vegger at livet skal leves. Så la deg inspirere til å endelig male stua, fikse gulvet i gangen eller bytte ut sofaputene. Ofte er det ikke så mye som skal til før det føles som om hjemmet har fått et lite løft. I tema interiør fra side 26 byr vi på en spennende miks av praktiske tips, inspirerende hjem, spørsmål og svar om oppussing, samt en oversikt over de nyeste fargene, trendene og tilbehøret.

OBOS-APP

Last ned -helt GRATIS

SPAR STORT: Det blir morsommere å spare når sparebøssen er av keramikk og kommer fra danske studio Arhoj. SVANESANG: Pynt opp med svaner i eik. Dekorative og helt uknuselige fra Normann Copenhagen. STUESTIL: Retroinspirert sofa «Quest» møter instustriell taklampe. Interiøret er fra danske House Doctor.

MER TIL MEDLEMMENE. Som OBOS-medlem kan du spare litt ekstra når du skal pusse opp eller kjøpe noe nytt til hjemmet. Torsdag 25. september får medlemmene 30 prosent rabatt hos Norfloor. I Flügger-butikkene blir det halv pris 25. til 27. september, og torsdag 2. oktober gir Kitch´n 30 prosent rabatt. Les mer på side 13 eller på medlemssidene bakerst i bladet. Last ned OBOS-appen fra Google Play/App Store, så får du medlemskortet tilgjengelig på mobilen, i tillegg full oversikt over alle tilbudene. BOLIGHØST. Helgen 20. og 21. september

blir det visningshelg for alle de nye boligprosjektene til OBOS over hele landet. Hvilket område er du mest nysgjerrig på? Les mer om nye boliger fra side 75 eller last ned ipad-utgaven av OBOSbladet. Søk på OBOS-bladet i Google Play/App Store. God lesning!

OBOSBL ADET

9


NYTT KJØKKEN? BYTT DØRER OG SKUFFER Spis frokost i ditt gamle kjøkken, og middag i ditt nye!

Vi kan bytte benkeplate og bygge opp til tak

Vi hjelper deg! Vi renoverer ditt gamle kjøkken ved å skifte dører og setter inn nye moderne skuffesystemer med heldemping. Du velger kun farge og profil og vi hjelper deg med resten. Ring oss på : OSLO OMENG VESTFOLD ØSTFOLD Hovedkontor

920 69 096 970 53 151 900 22 498 55 25 70 05

for et gratis kostnadsoverslag og en hyggelig kjøkkenprat

Jan-Erik Skaar Herjedals Kjøkken

www.herjedalskjokken.no

O

K VI

R

E M M

EM J H

G

TI

E D L


utvalgt OBOSBLADET 06 | 14

TID FOR FARGER: 25. til 27. ➺ september er det halv pris for

OBOS-medlemmer hos Flügger!

13 Favoritt

OBOS-bladet gratulerer Enerhaugen borettslag med femtiårsdagen og anbefaler alle å lese den flotte jubileumsboka om livet på toppen av Oslo!

15 Medlem

Det blir flere handledager for OBOS-medlemmer i høst, blant annet med halv pris hos Flügger.

17 Aktuelt

Sammen med Stavanger Aftenblad og Rogaland Teater utlyser vi nå konkurransen der du kan vinne en drømmedag i Rogaland Teater.

FOTO JIM HENSLEY STYLING SILJE AUNE ERIKSEN

19 Økonomen

Tidsskriftet Monocle har igjen pekt ut hvilke av verdens byer det er best å bo i. Hva kan vi lære av ekspertenes dom, spør Jan Ludvig Andreassen.

21 Vi bygger

OBOS og Coop skal bygge 50000 kvadratmeter på Jernbanetomta i Lillestrøm, og på Frysja i Oslo kommer inntil 1000 nye boliger.

OBOSBL ADET 11


Latterlig bra på høstmote for han Den råeste høstmoten – I år er det vannvittig mye bra. Vi har samkjørt høstens farger for alle plagg innenfor fritid, casual og dress og du kan derfor mikse og matche som det passer deg - til og med sokker og slips! 100 kvadratmeter mer butikk – Vi nyåpnet 19. juni og nå finner du hele sortimentet her i butikken, vi har blant annet blitt mye større på fritidsklær, flanellskjorter og gensere, sier Fredrik hos Dressmann.

Åpent: 10-21 (09-19) | Dagligvare: 08-21 (09-19) | Bank | Post | Apotek | Vinmonopol 70 butikker | Gratis parkering | www.tveitasenter.no


utvalgt

FAVORITT

ENERHAUGEN FYLLER 50 ÅR!

PÅ BRETT Last ned OBOS-bladet på nettbrett

Femti år på topp

TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO NADIA FRANTSEN

OSLO Norges styggeste hjem! Homohaugen! Blokkene mellom Tøyen og Grønland har blitt kalt så mangt. Like fullt er Enerhaugen-blokkene blant Oslos mest spennende nabolag. Da Enerhaugen borettslag rundet femti år før sommeren, lanserte styret og engasjerte beboere en bok om borettslagets mangfoldige historie. Den har form som en artikkelsamling med plass til både fortid og nåtid. Her er beboere intervjuet og her blir arkitekturhistorien belyst. De ulike tiårenes medieomtale av blokkene har også fått sin plass, samt mange spennende historiske bilder. NRK-journalist Tomm Kristiansen dukker selvsagt også opp mellom permene, for han er som regel på pletten når noen kommer i skade for å omtale hjemmet hans som Norges styggeste. Selvsagt slår han tilbake. «Femti år på topp i Oslo» heter boka som ble lansert 12. juni, samme dag som jubileumsfesten. OBOS-bladet gratulerer Enerhaugen borettslag med femtiårsdagen og anbefaler alle å lese den flotte jubileumsboka om livet på toppen av Oslo!

TRE PÅ TOPP: Immi Kristiansen, Erna «Lillemor» Simers Augrimsen og Betrine Rygh på jubileumsfest.

OBOSBL ADET 13


- markedets mest komplette musikkanlegg

Veil.: 3.499,-

Kun:

2.999,-

Spiller radio

Spiller CD

Spiller plater

Spiller kassetter

Lagrer musikk

BESTSELGER!

Kun:

199,USB minnepinne 8 GB

Kun:

Kun:

299,-

699,DAB-FM-mottaker/adapter

Oppgrader ditt anlegg til digital radio med DAB-/DAB+ og FM-mottaker som kobles til AUX-In inngangen. Fjernstyring av kanalvalg og lydstyrke • Platehastigheter 33, 45, 78 omdr./min. • Innebygd AM/FM-radio med god stereoklang • Spiller musikk fra kassett, CD og fra USB-minnepinne/MP3-spiller • Lagrer musikk på USB-minnepinne • Integrerte stereohøyttalere 2 x 50 Watt (P.M.P.O.) • Tilkoblingsmulighet for eksterne høyttalere (forsterker nødvendig) • Eksterne avspillingsenheter kan tilkobles • Fjernkontroll medfølger (til CD- og USB-bruk) • Massivt hus i eikefinér • Mål (b/d/h): 51x35x22 (51 åpent) cm

Informasjon og bestilling: www.powermaxx.no Tlf: 38 26 45 52

Platerengjøringssett

Kun:

899,Platebord


utvalgt

MER INFO

MEDLEM

Les mer på side 99–112

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

KULTURHØSTEN Klassikere i Rogaland

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO DREYER + HENSLEY STYLING SILJE AUNE ERIKSEN

Hamlet og Lille Eyolf er to av stykkene som settes opp i høst på Rogaland teater, der du får 25 prosent rabatt. www.rogaland-teater.no

Ibsen og Ole Ivars

Teater Innlandet

Det er klart for Ibsen, Ole Ivars, Nesbø og Tsjekhov på Nationaltheatrets ulike scener. 20 prosent rabatt. www.nationaltheatret.no

Prøysen-suksessen Skaff meg en synder settes opp på nytt, og OBOS-medlemmer får 25 prosent rabatt. www.teaterinnlandet.no

Høstens handledager Snart er det tid for ekstra gode rabatter for deg som skal pusse opp eller kjøpe noe spennende til kjøkkenet. Torsdag 25. september får OBOS-medlemmer 30 prosent rabatt hos Norfloor. I Flügger-butikkene blir det halv pris 25.–27. september, og torsdag 2. oktober gir Kitch´n 30 prosent rabatt. Husk å ha med medlemskortet, som du også kan ha på mobilen hvis du laster ned OBOS-appen i Google Play eller App Store. HELE LANDET

Kultur i Fredrikstad På utvalgte arrangementer og konserter får du 20 prosent rabatt. www.kulturhusene.no

30

prosent rabatt på alle varer til ordinære priser hos interiørkjeden Feel. Se mer: www.feel.no

OBOSBL ADET 15


2400K

DIMBAR

LED INCANDA

Bytt til LED nå!

gir glitrende glødepæreeffekt! • Passer i lysekroner og lamper med prismer gir også fine kontraster i lamper med skjermer • Levetid 25 000 timer = 25 år / 2,7 timer pr dag Megaman LED selges kun hos faghandlere, ikke i dagligvare

Mer informasjon og oversikt over forhandlere:

www.nortronic.no


utvalgt

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

VINNER: I fjor vant Tale Østrem sin drømmedag ved teatret. Her kledd ut som svaksynte Hedvig fra Vildanden.

Til topps med drømmehus HELE LANDET Stian Elias Iversen, Victoria Lie, Henriette Hellesylt, Natalie Schaug Myhre og Gabriel Krohn Gjessing fra klasse 9E ved Ris skole stakk av med seieren i årets OBOS Botainment med bygningen «Villa Environmental Jekyll and Hyde». OBOS botainment startet i 2001 og er konkurransen der ungdomsskoleelever får tegne, designe og lage modeller av sitt drømmehus.

Tekst: Elise Hole Foto: Charlotte Wiig

TEKST JORUNN WOLD FOTO TOMMY ELLINGSEN

Nyhet: Mulig å eie to OBOS-boliger

La drømmen bli virkelighet! HELE LANDET Sammen med Stavanger Aftenblad og Rogaland teater utlyser vi nå konkurransen der du kan vinne en drømmedag i Rogaland Teater. Drømmer du om å stå på scenen? Eller har du lyst til å få hjelp med å lage kostymer? Vil du lære å bli trygg når du snakker i store forsamlinger? I

tradisjonsrike Rogaland Teater står over tjue yrkesgrupper klare for å oppfylle vinnerens drømmedag. Send oss en søknad der du forteller litt om deg selv og hvorfor akkurat du fortjener å vinne. www.obos.no/drømmedag innen 20. oktober.

HELE LANDET Generalforsamlingen i OBOS har åpnet opp for muligheten til å eie to boliger i OBOS-tilknyttede borettslag. Dette gjelder når den ene boligen er en fritidsbolig (i borettslag som har vedtektsfestet formål å skaffe andelseierne fritidsbolig), en pendlerbolig eller en bolig til nærmeste familie (boligene må ligge i to forskjellige borettslag).

OBOSBL ADET 17


Morgendagens boliger fortjener morgendagens bredbånd. Mengden datatrafikk sprenger grenser hver dag. Fiberbredbånd fra Altibox er fremtidens motorvei for kommunikasjon og gir ubegrenset kapasitet og hastighet – nå og i årene som kommer. Altibox-partnerskapet har over ti års erfaring som Norges ledende innen fiberteknologi, og vi har Norges mest fornøyde TV- og bredbåndskunder*. I 2014 ble vi av kundene våre kåret til vinner av Norges beste kundeservice**. Les mer på altibox.no og meld din interesse. 100% fiber. alltid.

Kilde: *©EPSI Norway 2013 ** TNS Gallup 2014


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG. eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

at vår hovedstads krampeaktige vekst, uten hensyn til hva natur, kultur og infrastruktur kan tåle, trolig vil føre byen ut av listen i kommende kåringer. Mitt råd til alle politikere er å tenke mer på gatebildet og atmosfære enn det som gjøres i dag. Plant gjerne noen flere ville busker langs gatene. Ja, jeg vet ugress er stygt, men nettopp derfor hører det med i bybildet. Subsidier gjerne de foretakene som kanskje ikke kaster så mye av seg, men som gir gode vibrasjoner i nabolaget: antikvariater er et must. Oslo, med sin multikulturelle tyngde, trenger kanskje ikke en ny skifestival, med hva med satsing på arabiske netter og en cricketturning til glede for våre landsmenn med sør-vest-asiatisk opphav? JA TIL UGRESS!

SUKSESS LØNNER SEG. Å bo i en velutviklet

Verdens beste byer Tidsskriftet Monocle har igjen pekt ut hvilke av verdens byer det er best å bo i – og Oslo er for første gang inne på topp 25-listen. Hva kan vi lære av ekspertenes dom?

➺

Monocles kåring av verdens beste byer å bo i er naturlig nok preget av tidsskriftets elitistiske, urbane og hippe leserkrets. Likevel er det alltids noe å lære av hva ekspertene sier om de beste byene, og om hva som gjør en by bra. Vinnerbyene er smarte, trygge og beliggende nær hav eller innsjøer, med en høy toleransegrad for alle som føler seg annerledes. Et sted hvor kreative mennesker trives, og hvor ingen bryr seg om din hudfarge, eller hva slags seksuell legning du har. ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

HIPSTERDOMMEN.

Dronningens København vinner – for tredje året på rad. Min mors fødeby har mye å by på, men er først og fremst et deilig sted å være. Å bo, jobbe eller feriere. Dagens utgave synes for meg litt slitt i kantene, med mange bygg som kunne trenge et strøk maling eller tre. DANMARK TOPPER.

Bak gardinene i eldgamle hus ser jeg imidlertid bøyde nakker som skriver, beregner og tegner. Kulturlivet kveldstid er overveldende. Kanskje er det nettopp blandingen av nytt og gammelt, kongelige og uteliggere, gourmet- og gatekjøkkenmat om hverandre, som tiltrekker seg kreative hjerner?

by er svært viktig for din økonomi. Rikfolk strømmer til, de unge skaper mye nytt, og boligprisene skyter i været. Byen må også være et sted hvor du kan utfolde deg. Studere, gjøre karriere, finne din utkårede og feire livets viktigste begivenheter. Men det er ikke lett å presisere hva som gjør en by deilig både for sine innbyggere og dens tilreisende. Redaktørene som står bak kåringen er faktisk selv litt usikre på hva den hemmelige ingrediensen i et vellykket bybilde er. Lav kriminalitet er en selvfølge. Sykkelstier, torg og natur er andre attributter til de beste byene.

Dagens innovasjon skjer ikke på store fabrikkområder, men i små miljøer som flytter sine nettbrett dit de føler at deres sanser stimuleres. De forsøksvis evigunge og akademisk anlagte pensjonistene er heller ikke så opptatt av golf, seiling og en gin tonic til lunsj som sine forgjengere var. De vil utfordres. Urbanisme er inn. Stadig flere godt voksne er å se i Grünerløkkas farligste strøk, i de hippeste kaféer. En utvikling som de ultrakule sikkert synes er utrolig kjip! Varsko her, full bestemor i kjellerlokalet.

DYNAMIKK OG UTVIKLING. Variasjon er et viktig stikkord. Man må ha skjønnhet og forfall, gjerne side om side. Adam og Eva måtte jo forlate paradis fordi de kjedet seg. Kanskje det er nettopp mangelen på et fast formular for suksess, som er noe av hemmeligheten til å komme høyt på listen over verdens beste byer? En by som er ferdig utviklet har jo allerede tatt det første steg mot forfall.

Alle de fire nordiske hovedstedene er med på topp 25-listen. Oslo, den rikeste av dem, kommer så vidt med. Min fødeby, og yndlingshovedstad, er som en verdensmester i fluevekt, som desperat ønsker å bokse i tungvektsklassen for storbyer. Mulig de klarer det, men mitt tips er

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

VOKSEN URBANISME.

NORDIC COOL.

OBOSBL ADET 19


Du er ansvarlig for ikke å spre disse! Det overrasker mange at plantene de har i hagen er svartelistet i Norge. Vanlige planter som ikke er en trussel i din hage, kan bli det om de spres i naturen. Der kan de konkurrere ut sjeldne og truede arter, bringe med seg skadelige sopp og insekter, endre jordsmonnet og overta store arealer.

Kjempebjørnekjeks.

Rynkerose, eller neper.

Når våren kommer blir det også tid for å plante, og flere kjøper fremmede prydarter på hagesentrene. Import av planter har medført store endringer i norsk natur. Dette påvirker også insekter, dyr og fugler. Rynke-roser, eller ofte kalt nyper som nå har blitt en internasjonal problemart, som stenger lyset ute for andre arter og overtar de områdene der den slår rot. Kjempebjørnekjeks og kanadagullris dekker i dag store arealer i Oslo og Akershus og hagelupin konkurrerer ut andre planter og endrer jordsmonnet. Fjern rømlingene dine Utover høsten blir det behov for å rydde i hagen din. Hvis du har rømlinger som har forårsaket

I Oslo finnes det hageavfallsmottak på: Haraldrud gjenbruksstasjon, Grønmo gjenbruksstasjon, Grefsen hageavfallsmottak og minigjenbruksstasjon Bygdøy hageavfallsmottak.

forringelse av naturmangfoldet har du plikt til å hindre ytterligere forringelse og om mulig gjenopprette den tidligere tilstand. Dette kan gjøres ved fjerning, rydding, planering, oppsamling eller andre egnede tiltak. Det verste du kan gjøre er å dumpe trillebåren med hageavfall i skogen, eller ha det i komposthaugen.. Hageavfallsmottak Et viktig tiltak for å hindre spredning av svartelistede planter er å levere inn hageavfallet på de kommunale hageavfallsmottakene. I Oslo er det gratis for hageeiere å kvitte seg med hageavfallet på en forsvarlig og lovlig måte.

Ved spørsmål, se renovasjonsetaten.no eller ring 02 180.


utvalg

MER INFO

VI BYGGER

Se flere prosjekter FRA SIDE 75

OBOS-PROSJEKTER LANDET RUNDT

Stort i Lillestrøm

TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON LPO ARKITEKTER

LILLESTRØM OBOS og Coop skal bygge 50“000 kvadratmeter på Jernbanetomta i Lillestrøm, som er det siste ubebygde kvartalet på sørsiden av Lillestrøm jernbanestasjon. Kommunestyret godkjente reguleringsplanen i juni, og etter planen skal alt stå ferdig i løpet av 2017. Det skal bli nytt jernbanetorg, hotell på 12 etasjer, kontorbygg, butikklokaler, boliger og parkering. Jernbanetomta er på ca. 10 000 kvadratmeter, og i tillegg har OBOS kjøpt naboeiendommen med restauranter, kontorbygg og parkeringskjeller.

1000 boliger på Frysja

Byggestart

Planer på Nøtterøy

OBOS eier halvparten av Frysjaparken Utvikling AS som skal utvikle et område på 51 mål med potensial for omtrent 1000 boliger i Frysjaveien 40/42 og Kjelsåsveien 172. Området må først omreguleres til boligformål, og trolig salgsstart blir i 2016. De første boligene kan bli ferdigstilt i 2018. OBOS-medlemmer vil som vanlig få forkjøpsrett.

Det er byggestart for flere prosjekter. Sentralt i Brumunddal skal neste byggetrinn for Badstuvegen straks igangsettes, og andre byggetrinn er i gang for Bjørkhol i Furnes i Ringsaker. Det er satt i gang bygging av Gartnerløkka – trinn 1 – på Løren i Oslo, og i Trondheim har byggingen startet for prosjektet Væretrøtoppen på Ranheim.

NØTTERØY OBOS planlegger 55-60 boliger på Skogro ved Vestskogen på Nøtterøy. Tomten er 14 mål og ligger like ved fjorden. Det skal bygges rekkehus og lavblokker, og de fleste boligene får sjøutsikt. Reguleringsplanen er nylig vedtatt, og salgsstart blir trolig i 1. kvartal 2015.

OSLO

HELE LANDET

OBOSBL ADET 21


OPPGRADERE SIKRINGSSKAPET?

KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING ELLER ET HELT KJØKKEN ELLER NYTTKJØKKEN KJØKKEN ELLERET ETHELT HELT NYTT NYTT KJØKKEN ELLER ET HELT NYTT

KJØKKENFORNYING ELLER ET HELT NYTT KJØKKEN

Benytt vårt knalltilbud på å oppgradere sikringsskapet til nye jordfeilautomater. Nytt sikringsskap med jordfeilautomater i hht. NEK:400. Ferdig montert, inkl. mva. NÅ FRA KR

9900,-

NY PORTTELEFON?

Vi kan hjelpe deg med

Vi kan hjelpe deg med begge deler! begge Videler! Vikan kanhjelpe hjelpedeg degmed med deg med beggedeler! deler! begge

Samtidig kan vi stille med Samtidig kanhjelpe vi stille med Vi kan deg med kan Samtidig kanvivistille stillemed med deSamtidig fleste håndverkertjenester. stille med begge de fleste håndverkertjenester. de fleste håndverkertjenester. de flestedeler! håndverkertjenester. de fleste håndverkertjenester. Vi kan hjelpe medeller ring, Send oss en deg SMS

Send oss en SMS ring, Samtidig kan vi eller stille med Send oss en SMS eller ring, Send oss en SMS eller ring, Send oss en SMS eller ring, begge deler! så kan vi avtale et møte for så kan avtale etet møte for for såså kan viviviavtale avtale møte de fleste håndverkertjenester. kan et møte for så kan en vi avtale et møte forditt. en befaring enbefaring befaringav avkjøkkenet kjøkkenet ditt. av kjøkkenet ditt. enDet befaring av kjøkkenet ditt. Samtidig kan vi stille med koster ingenting. en befaring av kjøkkenet ditt. Detkoster koster ingenting. Det ingenting. Send oss en SMS eller ring, Detdekoster ingenting. fleste håndverkertjenester. Det koster ingenting. så kan vi avtale et møte for

Assistent Partner AS er blant de ledende leverandørene av porttelefonanlegg på Østlandet. Vi leverer Aiphone som er et av de sterkeste merkevarene innen området.

Sammen Sammenfinner finnervi vien enløsning løsning Sammen finner vi en løsning en befaring av kjøkkenet som passer deg, og som Send oss en SMS eller ring, ditt. som passer deg, og som som passer deg, og som Sammen finner vi en løsning Det koster ingenting. regel kan gi Sammen finner en løsning så kan vi vi avtale eteksakt møte pris for regel kan gien en eksakt pris regel kan vivivi gi en eksakt pris på stedet. passer og som en befaring kjøkkenet ditt. påstedet. stedet. somsom passer deg,avdeg, og som på Det koster ingenting. Sammen finner vi en løsning regel kan vi gi en eksakt pris

I dag leverer Aiphone til mer enn 60 land i verden og er kjent for høy kvalitet på sine produkter.

regel kan vi gi en eksakt pris som passer deg, og som på Sammen stedet. på stedet. løsningpris regel kanfinner vi gi vieneneksakt

GT systemet leveres både som audio og video og har fargekamera med Pan-Tilt og Zoom-funksjon (170/100 grader). Dørstasjonene er også bestykket med piktogrammer og talesyntese som viser pågående funksjoner.

Ring Mikael Abrahamsson

Tlf: 90 06 08 50

KONTAKT OSS I DAG PÅ TELEFON 48 10 11 00!

Tradisjonelt eller moderne?

- det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet

www.kjokkenkompaniet.no www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 88 68 www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 88 68 Mobil: 90055 6088 850 Tlf: 22 68 Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no

www.kjokkenkompaniet.no

a-aa.no

Registrert elektroinstallatør / Registrert EKOM installatør post@assistentpartner.no www.assistentpartner.no

som passer deg, og som på stedet. regel kan vi gi en eksakt pris på stedet.

- det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet

- det fornuftige alternativet

- det fornuftige alternativet

www.kjokkenkompaniet.no www.kjokkenkompaniet.no 22 556888 68 Tlf: Tlf: 22 55 www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 888868 Mobil: 60 850 Mobil: 900 900 60 850 Tlf: Mobil: 900 60 22 85055 88 68 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no

E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no


utvalgt

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

BLI MED PÅ BYVANDRING: Også i høst byr vi på en egen byvandring for OBOS-medlemmer. Bildet er fra Antenneveien på Lambertseter, 1958.

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

DET SKJER I KVÆRNERBYEN

Oslo Åpne Hus Boligkvartalet Dreieskiva er ett av over 100 eksklusive bygg og anlegg som er med i Oslo Åpne Hus! Søndag 14. september (kl 11–15) blir det mulig å besøke takterrassen og en leilighet. Arkitekt (4B), landskapsarkitekt (Asplan Viak) og utbygger (OBOS) vil være tilstede og vise fram det flotte området!

TEKST TYRA T. TRONSTAD OG CATHRINE WOLF LUND FOTO LEIF ØRNELUND/OSLO MUSEUM

Se også osloåpnehus.no

Alnaelva badet i lys

Byvandring på Lambertseter OSLO Også i høst byr vi på en egen byvandring for OBOS-medlemmer i samarbeid med Oslo Museum. Turen går til Lambertseter, og det er Lars Roede ved Oslo Museum som leder an. Underveis vil han snakke om drabantbyens barndom, men også

om barndommen til de som fikk vokse opp i dette nye etterkrigslandskapet. Velkommen! Tid: Onsdag 24. september kl 18.00 Oppmøtested: Lambertseter t-banestasjon

Torsdag 18. september blir det lysvandring langs Alnaelva fra 19.00 til 22.00. OBOS setter opp gratis busser fra Helsfyr til Smallvollveien hvert kvarter fra klokken 18.30 til 20.30. Derfra er det én times tur ned til Kværnerbyen (bildet) hvor det blir underholdning og bevertning. Vel møtt! Se også ikvaernerbyen.no

OBOSBL ADET 23


NO

ET

K KVALI T RS

19

ÅR

2 9-2 014

BURSDAGSFEST! 25. AUGUST – 4. OKTOBER

VI FYLLER 85 ÅR, OG GAVEN GIR VI TIL DERE!

-25%

PÅ ALLE VÅRE KJØKKEN!* Obos medlemmer (ved fremvisning av Oboskort) får en forlenget kampanjeperiode t.o.m. 11. oktober. *Gjelder ikke byggfirma/prosjektkunder. Gjelder Komfort og Premium kjøkken.

VINN LETT ET KOMPN TIL KJØKKE ,-! 100.000 Se våre m bursdags ange tilbud på

strai.no

STRAI KJØKKEN OSLO AS. Bygdøy allé 70, 0268 Oslo. Tlf. 47 48 80 66. oslo@strai.no Åpningstider. Hverdager 10-17. Torsdag 10-18. Lørdag 10-14.


tema OBOSBLADET 06 | 14

DRAMATISK: Henrik Ibsens hjem i Arbins gate: – Leiligheten er malt i farger som brunt, oker, mørkerødt. Det var moderne, jeg tror det handlet om et ønske om lunhet og varme i et interiør som kunne være kaldt om vinteren, sier konservator Birte Sandvik.

TEMA: INTERIØR

26 Høsttoner La støvete pastellfarger, myke, naturlige tekstiler og kunsthåndverk utgjøre høstens interiørkrydder til boligen.

36 Keiserlig stil I en stilfull, sjarmerende eldre leilighet i Trondheim har to unge menn og hunden Ella funnet livet med gullkant.

42 Blanke ark En splitter ny leilighet med skinnende hvite vegger. Hvordan skaper man en personlig interiørstil, når alt er helt nytt og nøytralt?

46 Spørretimen Det er oppussingstid i mange norske hjem. OBOS-advokat Terje Sjøvold svarer på spørsmål som ofte dukker opp i borettslag og sameier når det gjelder oppussing i boligen.

48 Tidsmaskinen

FOTO EINAR ASLAKSEN

Nesten alt er på plass i Henrik Ibsens hjem Arbins gate. Vi kan tasse over gulvene hans, kikke på notatene på skrivebordet, lure på om det kanskje er tid for et bad.

54 Liv i leira Da designkollektivet Klubben nylig stilte ut, stod det leire på alle bord.

OBOSBL ADET 25


HØSTTONER La støvete pastellfarger, myke, naturlige tekstiler og kunsthåndverk utgjøre høstens interiørkrydder til boligen. Naturlige materialer og svanemerket maling er helt selvfølgelig. TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO JIM HENSLEY STYLING SILJE AUNE ERIKSEN

NATURLIG: Skinn, tre, keramikk og ull. Vintage trebord fra Bolina (5999 kr), småbord fra HAY/Bolina (1299 kr/1799 kr), lenestol i tre og okseskinn fra OX Design/Stasjonen Bolina (8€800 kr), tre fra Mr.Plant/Bolina (2999 kr) i «potte» fra Nicolaj/Røst (299 kr). Gulvteppet er vintage og fra Bolina (5900 kr).

26 OBOSBL ADET


Pensel (5cm/155 kr) med fargen «Relaxed Green».

Rulleskaft (55 kr) og mikrorull (10 cm/62 kr ) med fargen «Spicy Yellow».

Filtsparkel (38 cm/318 kr).

Pensel (10 cm/499 kr) med fargen «Grafitti Grey».

På veggen: Courage Blue fra Flügger

Strektrekkerpensel (2,5 cm/78 kroner) med fargen «Desert Grey».

Strektrekkerpensel (2 cm/60 kroner) med trendfargen «Copper»


KJEMPETILBUD PÅ LUNEX MARKISER Tilbud til leserne:

-30%

på markiser fra Lunex! Besøk Nordens største utstilling

for solskjerming, garasjeporter og varmepumper!

Østre Aker vei 215, 0975 Oslo Her finner du: - Markiser - Persienner - Lamellgardiner - Plisségardiner

- Screens - Rullegardiner - Myggnett/Mørklegging - Garasjeporter - Varmepumper

Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00 alle hverdager OBOS_2014_04_halvside_markisemannen.indd 1

www.markisemannen.no

www.mora.no 11.04.14 12.06

Vi har pianoet naboen din vil elske!

Stortingsgt. 30, 0161 Oslo | tel.: 22 23 42 44 | post@steinway.no


PLEDD, PELS OG PUTER:

Vintage trebenk fra Bolina (5999 kroner), grått saueskinn fra Eske (2150 kr), grovt strikkepledd fra By Nord/Røst (1449 kr), vintage boliviapledd fra Country Chic (2398 kr), stort, beige linputetrekk fra Harmony/Country Chic (299 kr), khaki linputetrekk fra Society/Bolina (499 kr). Grått og hvitmønstret putetrekk fra Chhantwal & Johnsson/Bolina (699 kr), alt dette ligger på en trebenk fra Bolina (5999 kr). Det lille trebordet fra Lucie Kaas/Nest (1499 kr) har vokset overflate og tåler derfor godt en potteplante.

På veggen: Relaxed Green fra Flügger

OBOSBL ADET29


Vi har valgt oss myke høsttekstiler i ull og lin som inspirerer til hyggelige høstkvelder med fyr på peisen og åpen verandadør.

ULLPUTER: Beige og petroleumsblå pute fra Aiayu/Bolina (1499 kr), petroleumsblå pute fra Aiayu/Eske (995 kr). Aiayus produkter designes i Danmark og produseres i Bolivia. Disse putene er i lamaull. MYK HØST: Vaffelvevet sengeteppe fra Himla/Bolina (1799 kr), grått- og hvittmønstret sengeteppe fra Tine K/Bolina (999 kr), blågrått sengeteppe fra Society/Eske (1060 kr), beige pledd i alpakkaull fra Aiayu/ Røst (2799 kr), grønn duk/sengeteppe fra Nordahl/Country Chic (1125 kr), koksgrått strikkepledd fra By Nord/ Røst (1449 kr), gråprikkete duk/sengeteppe fra Society/Bolina (2999 kr), gråblå duk/sengeteppe fra Linge particulier/Bolina (1499 kr). DUKET FOR FEST: Gråblå linduk fra Linge particulier/Bolina (1499 kr), blå linduk/sengeteppe fra Society/ Eske (2440 kr), rosa sengeteppe fra Society/Eske (2325 kr), gul duk/sengeteppe fra Harmony/Country Chic (1698 kr), grønn duk fra Nordahl/Country Chic (1125 kr). Kjøkkenhåndkle (2pk) fra Oyoy/Røst (169 kr). Dekorative metallspiker fra Bruka/Stasjonen Bolina (30 kroner/stk).

30 OBOSBL ADET

HÅNDLAGET (UNDER): Sparebøsse i keramikk fra Studio Arhoj/Stasjonen Bolina (349 kr), keramikkmugge fra Lenneke Wispelwey Røst (2˜399 kr), krus fra Günzler.Polmar/Kollekted by (fra 125 kr), hvitt og blått keramikkrus fra Studio Arhoj/Stasjonen Bolina (299 kr).

På veggen: Desert Grey fra Flügger


Vi KAN kjøkken - etter 32 år i bransjen! Tlf 22 68 90 00

På tide med en

kjøkken fornyelse?

Hvitevarer

Alltid % på 25-40 rer! a hvitev

Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Skyvedørsgarderobe

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner.

Kjøkken

Kjøkken Skredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og løsninger som enkelt tilpasses til dine ønsker. Alle farger og modeller kan kombineres med ditt eksisterende kjøkken.

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte: WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00

–10%

ed g m rer Ta sen o tt ø d ap pdør n a k o s b a n k er 2 st høy sk efront an 0% ra 1 ff 1 ag! k t u s k å s 1 f + 5 stk 900,id . +

kjokken@connection-as.no Ensjøveien 18, 0661 Oslo

www.kjokkenskreddern.no

0

=2

, 0 0 8.8 ring

= 1inkl. monte


SJEKKLISTE Vurderer du å kjøpe et oppussingsobjekt? Her er noen råd til deg som ikke er fagmann eller handyman. Lag en sjekkliste som du tar med på visning. TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

➺

DET KAN BLI DYRT å kjøpe det som virket billig. Selv om takstmannen skal ta hensyn til alder og slitasje, vil ikke taksten gjenspeile kostnadene du får hvis du må bruke håndverkere til hele oppussingsjobben. –Det beste rådet er å være handyman, og det er nok noen kjøpere som overvurderer sine egne ferdigheter, sier fagansvarlig Stein Vaagan i OBOS Eiendomsmeglere. Ofte er det profesjonelle spekulanter som går etter oppussingsobjekter, men det er også andre kjøpegrupper – særlig yngre folk – som jakter på noe de har råd til i et spesielt område. –Dessuten  har man dem som vil pusse opp fra bunnen for å sette personlig preg på hele boligen. ØKER FELLESKOSTNADENE?

Vaagan anbefaler å lese salgsoppgaven nøye i forkant av visningen. Spør megleren eller ring styreleder om hva som er gjort eller

32 OBOSBL ADET

planlagt av kostbar rehabilitering, som fasade, tak, vinduer, fellesrom, stigeledninger og rørføringer. –Dette  kan gi et kraftig byks i felleskostnadene. Du må ta høyde for det når du regner på hvor mye du kan bruke på innvendig opppussing. Sjekk også økonomien til borettslaget og om det er satt av midler i et vedlikeholdsfond, sier Vaagan. SJEKKLISTE

Bygningsingeniør Tron Høglund er gruppeleder i OBOS Prosjekt, og han anbefaler å ha en sjekkliste når du går på visning. Det kan være lett å la seg forføre av det kosmetiske, og du glemmer helt å sjekke om det er automatsikringer og klemring i sluket. –Tekniske  løsninger avhenger i stor grad av byggeår og boligtype. Derfor er det vanskelig å gi korte råd om hva man skal se etter, sier Høglund, men ramser opp noen sjekkpunkter:


BAD

ELEKTRISK

VENTILASJON

Når og hvordan ble badet pusset opp sist? Finnes det dokumentasjon? Er det mugglukt eller vinyltapet med løse skjøter? Det tyder på fuktskader. Er det membran i sluket som er festet med en klemring? Hvis ikke, kan det bli behov for å rehabilitere hele badet.

Hvis det er skrusikringer, er det gammelt og betyr at du kan få problemer med å få nok strøm, for eksempel til en induksjonskomfyr. Sjekk hovedsikringen for å se hva leiligheten tåler av strømforbruk. Det kan bli kostbart å måtte trekke ny stigeledning.

Her er det mange løsninger, men i en 50-tallsblokk må du sjekke at ventiler ikke er bygd inn. Det skal være tilluft gjennom ventil i vinduer eller vegger. Soverom og stue bør ha tilluft, på kjøkken skal det være tilluft og avtrekk, og på badet skal det være avtrekk.

ISOLASJON

DRENERING

VINDUER

Er boligblokken godt isolert? En blokk bygd mellom 1945 og 60-tallet har vegger på omtrent 25 cm. Veggen er 45–50 cm hvis den er tilleggsisolert. Spør gjerne om energiforbruket til boligen.

Ved dårlig drenering er det mye kjellerlukt og du vil gjerne se avflassing på nedre del av veggen. Hvis det er fuktskjolder på gulvet, tyder det på dårlig drenering.

Er det kondens mellom rutene, tyder det på at vinduet er punktert. Er vinduene vanskelig å åpne og lukke, eller har skjolder og oppsprukken maling, tyder det på fuktskader.

SLITTE TREGULV 50-tallsblokker hadde ofte tjukke furugulv som kan slipes mange ganger. Stikk et papir i sprekken og mål tykkelsen. Det er vanskeligere å se om parketten kan slipes på ny, men kanskje finner du en slipekant inn mot listen?

Det kan være lett å la seg forføre av det kosmetiske, og du glemmer helt å sjekke om det er automatsikringer og klemring i sluket. OBOSBL ADET 33


Mal, rydd og vask! Det er det smarteste du kan gjøre før du skal selge leiligheten. TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

➺

KOSMETISK OPPUSSING er gjerne det som lønner seg i forkant av visning og salg av en bolig. Mal i lyse og nøytrale farger og fiks synlige småting som koster mer tid enn penger. –Førsteinntrykket  skapes allerede med nettannonsen, så bildene er naturligvis viktige. Deretter gjelder det å holde på interessen til dem som kommer på visning. Det må være ryddig, lyst og innbydende, men ikke rydd vekk så mye at det nesten blir ubebodd. Det må være sjel, sier megler Mette Ledang i OBOS eiendomsmeglere i Fredrikstad. DROPP TOTALRENOVERING

For en leilighet i Fredrikstad tror hun 20‚til‚40‚000 kroner i oppussing kan være en lønnsom investering, og noen ganger mer. –‚Det avhenger litt av hvor mye du kan fikse selv, prisnivået på leiligheten og målgruppen du retter deg mot, sier megleren. Hun mener at du neppe får igjen investeringen hvis du totalrenoverer bad eller

34 OBOSBL ADET

kjøkken. Det er dyrt, og folk vil kanskje bytte ut kjøkkenet uansett. –‚Men hvis du har et gammelt bad med lyseblå tapet og oransje våtromsbelegg, anbefaler jeg å male over gulv og vegger med våtromsmaling, og kanskje sette inn et dusjkabinett. Folk bør helst føle at de kan flytte rett inn, selv om de vet at de kommer til å pusse opp. SØRG FOR AVKLARINGER

Hvis det er en stund til du skal selge, kan det lønne seg å sette i gang litt lobbyvirksomhet overfor styret i borettslaget. Kanskje kan du påvirke utbedringer eller sørge for avklaringer. – Det er smart å ha fått avklaringer angående fremdrift for utbedringer i borettslaget. Finn også fram papirer som viser at arbeider i boligen din er gjort forskriftsmessig, som el- og rørarbeid. Klare svar skaper trygghet og større lyst til å legge inn bud, sier Ledang.


Next Hvit

KR. 13.198,Prisen er inkl. skap, sokkel, benkeplate og grep. Ekskl. blandebatteri, vask, belysning, hvitevarer og frakt.

Dansk design kjøkken kan leveres omgående fra lager i Oslo

Lite men akkurat passe

Stor kjøkkenkunst til en billig penge Uansett om du skal designe et lite kjøkken som ligner en million, men holde deg innenfor stramme økonomiske rammer, eller du skal designe et stort, der rammene er mer frie, så får du mange muligheter med HTH. Både når det gjelder designuttrykk, elementer, materialer og smarte innredningsdetaljer. Med utgangspunkt i dine skisser og ideer kan vi komme med konkrete løsninger og hjelpe deg med tekniske tegninger og designforslag som du kan bruke i ditt eget materiale.

Se mer på hth.no


Keiserlig stil

I en stilfull, sjarmerende eldre leilighet i Trondheim har to unge menn og hunden Ella funnet livet med gullkant. De trives godt i hjemmet som preges av rustikk eleganse. TEKST ANN HELEN LUND FOTO SOLVEIG GRĂ˜VLE

36 OBOSBL ADET


OBOSBL ADET 37


KEISERNE: Familien på tre lever det gode liv i leiligheten i Trondheim. Kristian driver nettbutikken keiserensnye.no, og Lars er daglig leder i Kaffebrenneriet på Bakklandet. De to estetikerne og sjarmøren Ella trives godt i hjemmet som preges av rustikk eleganse. ARVEGODS: Kommoden er laget av Kristians tippoldefar, og har fått selskap av en Josephine Baker-plakat og vaser fra Kähler, Anne Black og Broste Copenhagen.

RÅTT OG RUSTIKT: Den rå murveggen er et viktig blikkfang i stuen. Kontrasten mellom det moderne og de gamle detaljene gir den rustikke og elegante stemningen. Fløyelssofaen fra IKEA er fylt med en stor putesamling. Stuebordet fra Bohus kjøpte Kristian da han flyttet hjemmefra for elleve år siden. Plakatene er fra nettbutikken og Perchs Thehandel. Taklampen er fra Habitat og den svarte lampen er fra Bohus.


KUPP: Spisestuen har flere blikkfang, det største i taket. Lampen Gong har de fraktet med hjem fra butikken Rue Verte, som ligger i deres favorittby København. Bordet sto egentlig i en klesbutikk og stolene rundt bordet er ett av de virkelige kuppene paret har gjort. Pia-stolene fra Sandvik fikk de for en slikk og ingen ting. Det sorte skapet er fra Living. UTESTIL: Terassen har en mengde blomster i potter som gir den deilige loungefølelsen, selv om vi befinner oss i en bygård i Trondheim. Lyslyktene er laget av Norgesglass med en skinnhank rundt. Et raskt gjørdet-selv tips.

TRONDHEIM Kristian Elvedal og Lars Pettersen bor i en gammel bygård i Ila i Trondheim. Her oser det av maksimalisme og maskulinitet. Stilen er mørk, med antikke møbler, eksklusive tapeter og tekstiler. Hadde det ikke vært for at paret har klart å skape den perfekte balansen med hvite gulv og vegger, kunne du fort trodd du hadde kommet inn i et fransk bohempalass. Ikke det at de to går av veien for et glass bobler på en tirsdag om det skulle passe seg sånn, altså.

IMPULSKJØP

Leiligheten ble kjøpt inn på impuls for to år siden. De hadde slått seg til ro i en leilighet de var godt fornøyd med, men da de så denne var det gjort. Hektiske dager og ikke minst kvelder over flere måneder var et faktum; det var sparkling, maling, riving og generell oppussingsstemning. Det verste var å rive seg inn til råpanelet på soverommet. Det var så mange lag med panel, plater, tapet og strie at det ikke sluttet å lukte gammelt støv før de hadde malt alle flater. Underveis fikk de mye hjelp fra Kristians far. –„Han har mer verktøy enn en gjengs håndverker, så vi hadde et eget rom for verktøy og et eget rom for saging. På soverommet hadde vi en periode tre sager på stativ stående, og panelet fra kjøkken og pikerom ble kuttet opp til ved der inne, ler Lars. –„Da vi endelig flyttet inn hadde vi ikke fått vann på kjøkkenet, så om noen trenger kurs i å vaske opp i et dusjkabinett er det bare å sende en e-post, smiler Kristian. INNREDET MED KJÆRLIGHET

Vel innflyttet og med en sterk interiørinteresse og estetisk sans begynte innredningsprosessen. Men hvordan innreder egentlig to

OBOSBL ADET 39


MØRKT GULL: Panelet er malt i fargen sort pepper fra Jotun som fremhever gulldetaljene i rommet. Skapet har paret trukket i en tapet fra Ralph Lauren. Kristian måtte overbevise Lars om at taklampen skulle få innpass i hjemmet, men etter at den fikk tre diamantlyspærer fra Eric Therner er den blitt et smykke i rommet.

estetikere en leilighet sammen? –Stort sett liker vi det samme, men det hender det må argumenteres og testes litt før det blir enighet. Lars ville egentlig male kjøkkenet og pikerommet i mintgrønt, men etter flere uker med restaurering orket jeg ikke tanken på å måtte male om dersom mintfargen ble feil. Det ble hvitt, forteller Kristian. I år er derimot planen å male kjøkkengolvet nettopp i mint. Paret innreder over tid, og med kjærlighet for både rom og ting. –Det viktigste er at hjemmet oppleves som vårt, at det rommer ting vi er glade i, ting vi har arvet og at det forteller historien vår. Vi har for eksempel mye fra reisene våre i Asia, forteller Lars. Det de er mest fornøyde med er romfølelsen, balkongen og luftigheten. MED SLIPS I TAPEDISPENSEREN

Kristian jobber alene, sett bort fra at det er mye selskap i den franske bulldogen Ella. Likevel går han ikke av veien for å pynte seg litt til hverdags, og setter rett som det er fast slipset i tapen når eskene skal lukkes og sendes fra nettbutikken som åpnet for snart to år siden. –I sommer har det vært deilig å jobbe litt mer hjemmefra, da har balkongen fungert som et frodig hjemmekontor. Lars sørger for ubegrenset god kaffe fra Kaffebrenneriet og da ligger mye til rette for gode arbeidsdager når Trondheim byr på sommervær, sier Kristian.

40 OBOSBL ADET

BEVISST VALG: –Vi visste akkurat hvordan vi ville ha kjøkkenet, sier Kristian. Vi innredet den forrige leiligheten med de samme skapene fra Kvik og den samme benkeplaten i wenge.


MORE IS MORE: Kjøkkenbordet malte Kristians tante på tidlig åttitall, og den petrolblå fargen er en fin fargeklatt i et ellers hvitt rom. Paret er glade i ting, og tøyler maksimalismen med å samle alt i grupper, som i hylla på pikeværelset.

OBOSBL ADET 41


HELT NYTT: –Jeg ville ha noe helt nytt, for å slippe å pusse opp og ha alt helt ferdig da jeg flyttet inn, sier Charlotte Hertzenberg. For ett år siden flyttet hun inn i en splitter ny leilighet, midt i Tønsberg sentrum, med hvite vegger, nylagt parkett og hvit kjøkkenløsning.

BLANKE ARK En splitter ny leilighet med halvåpen kjøkkenløsning, skinnende hvite vegger og parkett uten en eneste ripe. Helt supert, men hvordan skaper man en personlig interiørstil, når alt er helt nytt og nøytralt? TEKST HEIDI RØNEID FOTO INGER MARIE GRINI, PRODUSENTENE OG ISTOCK STYLING LINDA ELMIN

42 OBOSBL ADET


:@ Instagram thejnr

FINN DIN EGEN STIL

INVESTERING: Spar til det du ønsker deg i stedet for å kjøpe ting du bare synes er ok. Da kan du beholde stolene evig, i stedet for å gå lei og bytte ut ofte. Hertzenberg har spart og kjøpt én og én av de klassiske Eames- og Panton-stolene om gangen. Lampen over spisebordet heter ph50 og er fra Louis Poulsen. Den trefargede stolen er fra HAY. Posteren er tegnet av Esra Røise for papercollective.com

INTERIØRBLADER OG INSTAGRAM: La deg inspirere av andre til å finne din egen stil. Da Charlotte Hertzenberg flyttet inn i leiligheten kjøpte hun en haug med interiørblader for å la seg inspirere. –Jeg klippet ut bilder av det jeg likte, og fulgte interiørinteresserte på Instagram. Så skrev jeg lister med hva jeg ønsket meg og begynte å spare, sier hun. VENT OG SPAR: Mange av oss drar ut på shoppingtur, gjerne til én stor butikk som har alt, og ruller handlevognen gjennom lokalet, mens vi plukker med alt fra putevar til stuelamper. Et godt råd kan være å avvente til man kan kjøpe det an virkelig vil ha: –Jeg ville gjerne ha Eames-stoler rundt kjøkkenbordet, men de er dyre. Så da sparte jeg og kjøpte først én, så én til og nå har jeg tre Eames-stoler og en Panton-stol, forteller Charlotte. HVITE VEGGER: En utfordring i helt nye leiligheter er store, hvite vegger. De gjør at leiligheten kan virke upersonlig, selv om møblene er på plass. –Det finnes mye stilig man kan henge opp på veggen for å bryte opp det hvite, som kunst, postere og bilder, sier Elmin. Og når det kommer til å henge opp ting på veggen er det lett å angre. –Heng opp bilder der du tror de vil passe. Gjør de ikke det er det ikke noe problem, det er lett å tette igjen og punktmale over hull på hvite vegger, sier hun.

OBOSBL ADET 43


MAROKKANSK HELHET: Velg én farge som går igjen i detaljene i interiøret, det skaper en helhet. I Hertzenbergs leilighet går fargen gul igjen på tepper og detaljer, forklarer stylist Linda Elmin. Charlotte er spesielt glad i den marokkanske stilen, og ble helt forelsket i solspeilet «Octopus» da hun så det. –Jeg måtte ha det, og ringte mamma for å spørre om jeg kunne låne penger, sier hun. 

PUTESTILIG: Bytt til puter i en mer grafisk stil om du synes det marokkanske preget blir for søtt. Disse er fra House Doctor.

Stressless Grey 5433 Stressless Grey 5433

Pure Grey 5382 Pure Grey 5382

Relaxed Green 4494

VELG NØYTRALT: Stylist Linda Elmin mener det kan være lurt å gå for nøytrale løsninger når det kommer til de store innkjøpene, som sofa og kjøkkenfronter, og heller leke seg med detaljer som puter og knotter. –Det kan bli dyrt hvis du kjøper en sofa eller kjøkkenfronter i farger du fort går lei av. Men knotter og puter kan byttes ut hvis du gjør en feil, sier Elmin. BRUK EKSTRA TID: Stylisten anbefaler å bruke ekstra tid når man ser etter de store møblene, som sofa. Prøvesitt flere, dra til forskjellige forhandlere og test hvilken størrelse som passer i din stue. –For å være sikker på at du kjøper en sofa i riktig størrelse kan du klippe ut målene i gråpapir, legge det på gulvet og sette stoler oppå. La det stå sånn noen dager og se om størrelsen på sofaen er slik du vil ha den, sier hun.

44 OBOSBL ADET

m: @steff olsen

DE STORE MØBLENE

Instagra

Relaxed Green 4494


VI HJELPER DEG MED Å OPPFYLLE DRØMMEN OM GRANITT KJØKKENBENK! VI ER BEST PÅ PRIS, KVALITET OG SERVICE. KONTAKT OSS FOR GRATIS BEFARING OG PRISTILBUD. BRUK KODEORD OBOS FOR 15 % RABATT.

Te l e fo n 3 2 16 16 60 mo b i l 4 6 61 46 59 M a i l a nj a @ nsm .as

w w w.nsm .a s Na t u rste i n M onte ring A S


SPØRRETIMEN Det er oppussingstid i mange norske hjem. OBOS-advokat Terje Sjøvold svarer på spørsmål som ofte dukker opp i borettslag og sameier når det gjelder oppussing inni boligen. TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

46 OBOSBL ADET


Kan jeg fjerne den stygge radiatoren fra stueveggen og heller sette inn en panelovn? SVAR: Radiatoren er en felles innretning hvis den er del av et felles fyrings- og varmeanlegg. Dette er det borettslaget/sameiet som rår over, og du står ikke fritt til å fjerne denne.

Hvilke regler gjelder for å slå sammen rom og flytte på vegger? SVAR: Man kan relativt fritt gjøre endringer i boligens indre så lenge man ikke griper inn i fellesinstallasjoner og fellesareal, inkludert fasade og yttertak eller bærende konstruksjoner. Så lenge det er snakk om å fjerne eller flytte lettvegger, kan man som utgangspunkt gjøre dette.

Kan jeg ta ned en bærevegg og erstatte med bærebjelke i stål? SVAR: Nei! Bærende konstruksjoner kan du ikke røre uten samtykke fra borettslaget/sameiet. Før man endrer bærende konstruksjoner er det også viktig at det foretas grundige statikk-målinger, slik at man får fastslått hvilke krav som skal gjelde for bæreevnen til konstruksjonene. Hvis ikke kan det medføre store skader på bygget.

Jeg har et takvindu som lekker, og det må trolig byttes ut. Er det borettslaget som skal betale for nytt takvindu? SVAR: Ja, takvinduet er en del av bygningens «ytre skall» og som sådan en del av fellesskapets vedlikeholdsplikt, med mindre vedtektene bestemmer noe annet. Det er derfor borettslaget som i utgangspunktet skal foreta og bekoste slik utskifting.

Jeg har en lufteventil på kjøkkenet. Kan jeg koble vifta til denne når jeg får ny kjøkkeninnredning og ønsker å bytte ut den gamle kullvifta? SVAR: Det avhenger litt av hva som er situasjonen i borettslaget/sameiet ditt. Hvis man har felles ventilasjonsanlegg, skal man være forsiktig med å gjøre noe som kan forstyrre dette. Inngrep i det som er felles installasjoner kan man uansett ikke gjøre uten styrets samtykke, og det samme gjelder hvis du må ta hull i fasaden for å lede ut luften. Hvis ventilen derimot leder ut i fri luft og stekeosen fra kjøkkenet ikke plager andre, bør du imidlertid kunne gjøre dette.

Jeg ønsker en brannsikker inngangsdør, men styret vil ikke bruke penger på å skifte alle dørene i borettslaget. Kan jeg skifte ut egen dør hvis jeg betaler det selv? SVAR: Det er borettslaget som har ansvar for utskifting av ytterdører til boligen. Andelseier har som utgangspunkt ikke rett til selv å skifte ut denne, selv om han eller hun betaler for det selv med mindre vedlikeholdet i borettslagets regi blir så dårlig at det berettiger andelseier å drive selvhjelpsvedlikehold. Imidlertid vil jeg tro at de fleste styrer ikke vil ha innsigelser til at du foretar slik utskifting for egen regning, men her bør du inngå en skikkelig avtale med styret som blant annet regulerer hva som skal skje hvis borettslaget kort etter bestemmer seg for å gjøre dette i felles regi for alle.

Vi har nettopp flyttet inn og oppdaget at det elektriske anlegget har mange feil og løsninger som ikke er godkjent. Hva kan vi kreve av tidligere eier? SVAR: Feil ved det elektriske anlegget vil normalt utgjøre en mangel ved kjøp av bolig. Dersom dette er et bruktboligsalg er det imidlertid vanlig at

man avtaler en såkalt «kjøpt som den er»-klausul angående mangler ved boligen. Dette betyr at man bare kan påberope seg mangelen dersom boligen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med, eller hvis selger bevisst har fortiet viktige opplysninger om eiendommens tilstand. Dersom du mener det er mangler ved eiendommen, må du reklamere overfor selger innen rimelig tid (i praksis senest innen 2–3 måneder) etter at du oppdaget mangelen. Normale mangelsbeføyelser i slike tilfeller vil være retting fra selgers side – eventuelt et prisavslag som tilsvarer mangelens økonomiske verdi. Det er viktig at selger får mulighet til å rette mangelen, ellers kan du risikere å miste eventuelle andre krav.

Jeg pusser opp selv, og dette må jeg gjøre i hovedsak på kvelder og helger. Hva må naboen tåle av støy? SVAR: I utgangspunktet må naboene alltid tåle noe støy i et tett boforhold som en blokk eller bygård tross alt er. Imidlertid er det på det rene at naboene også har et rimelig krav på at det tas hensyn og at det ikke bedrives støyende arbeider sent på kvelden, om natten eller tidlig på morgenen i helgene. Borettslagsloven § 5–11 (1) har en bestemmelse som sier at man ikke skal bruke sin bolig på en måte som er til urimelig eller unødvendig skade eller ulempe for andre beboere, og eierseksjonsloven § 19, annet ledd har en tilsvarende bestemmelse. Mange borettslag og sameier har også utfyllende regler i husordensreglene som man gjør lurt i å sette seg inn i. Også offentlig regulering kan gripe inn. Mange steder har kommunale støyforskrifter, og vi har en egen lov om helligdagsfred som forutsetter ro på helligdagene. Ellers er mye av nøkkelen å ta alminnelig hensyn. Dersom du vet at noe av arbeidene vil medføre ekstra mye støy, kan det være en investering i godt naboskap å ta en avspaseringsdag og gjøre dette arbeidet på dagtid – og så heller male med rulle om kvelden.

OBOSBL ADET 47


TIDSMASKINEN I ARBINS GATE

Nesten alt er p책 plass i Henrik Ibsens hjem. Vi kan tasse over gulvene hans, kikke p책 notatene p책 skrivebordet, kaste et blikk ut mot parken, lure p책 om det kanskje er tid for et bad. TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO EINAR ASLAKSEN / HISTORISKE BILDER: HULDA SZAKINSKI/NORSK FOLKEMUSEUM


Ibsenmuseet ble grunnlagt av skuespilleren Knut Wigert i juni 1990. Norsk Folkemuseum overtok driften i mars 1993. Museet og leiligheten er 책pent for publikum hele 책ret. Se www.norskfolkemuseum.no OBOSBL ADET 49


FARGENE: Leiligheten er malt i farger som brunt, oker og mørkerødt. Møblene er også fargerike, som

disse stolene, som er trukket i et kraftig, grønt stoff. Bysten til høyre forestiller Ibsen selv, og er plassert på den store svenskeovnen i «den blå salongen», parets finstue.

➺

EN MAIDAG I 1906 dør forfatteren Henrik Ibsen. Han dør i sin egen seng, i sitt eget soverom med brunmalte vegger, gardinene er kanskje trukket for. De siste årene av hans liv har han vært for en superstjerne å regne. Suzannah, hans kone, blir boende alene i en leilighet med et luksuriøst badekar, vakre linoleumsgulv, dyre ovner, omhyggelig malt stukkatur. På gaten utenfor ferdes Nordens første elektriske trikk, videre over veien ligger Dronningparken. Adressen er Arbins gate 1, andre etasje. OVER HUNDRE ÅR SENERE skal noen gjøre det til sin oppgave å gjen-

skape hvert eneste rom i den 350 kvadratmeter store boligen. Alt for å forstå forfatterens arbeider bedre. Det er som å lime sammen et knekkebrød. For byen Henrik Ibsen forlot denne maidagen i 1906 ligner dagens Oslo bare i små glimt, og eiendelene som befant seg her, har vært spredt for alle vinder. Gamle møbler har blitt kopiert, gjenstander kjøpt tilbake fra utenlandske eiere, silkegardiner har blitt vevd på nytt og gulvbelegg gjenskapt ned til minste mønsterdetalj. Bit for bit har alle andre tidsepoker i leiligheten blitt skrelt vekk, og nå har viserne stanset på 1901 eller der omkring. –Å gjenskape dette interiøret er noe av det vanskeligste jeg har gjort, noensinne. Nesten alle spor har jo vært fjernet. Det har jo vært tannlegekontor her en god stund. Å finne ut hvordan det så ut her har virkelig vært et detektivarbeid, og fortsatt er vi ikke ferdig. Det tar tid, for vi har valgt å gjøre det så riktig som mulig. Vi skal ikke bare sette noen gamle ting inn her. Det skal være riktig, understreker Birte Sandvik. Hun er konservator ved Norsk Folkemuseum og har vært prosjektleder i arbeidet med å føre leiligheten tilbake til slik den var da Henrik og Suzannah Ibsen bodde i den. Bibliotek, soverom, gang, og kjøkken: Veggene er mørke, palletten er høst, det går i mørkerødt, blått, gull, brunt og oker. Vinduene er delvis dekket av tunge, fargesterke gardiner. Boligen kostet i sin tid en formue å leie, og er forsynt med ARBEIDSROM, FLERE STUER.

50 OBOSBL ADET

luksus nesten ingen andre hadde tilgang til: Innlagt vann, badekar og vannklosett, rikelig med plass, utsikt mot Oscar den annens slott og hagen som omkranset det. Flere av de vakre stuerommene har bare noen få møbler, og hvert møbel har bare enkle funksjoner, gulvene får breie seg og skinne. Stuene ser nærmest ubrukte ut og de vakre møblene innbyr heller til beundrende blikk enn til faktisk bruk. Men det er kanskje 2014-øyet som ser. DET VIRKER FEIL Å SI at tiden har stått stille her. Det levde livet, det som viser seg i sokker til tørk, kaffeflekker og lukten av uvasket hår i forbifarten, lyden av en ovn som tennes, det finnes ikke. Likevel kommer man litt nært de menneskene som bodde her. Man går der de har gått, ser det de har sett. Det er en merkelig opplevelse. –Vi føler jo at vi blir ganske godt kjent med menneskene som har levd i disse rommene. Vi har blitt på fornavn med Henrik og Suzannah, og det tror jeg er viktig for å kunne gjenskape leiligheten deres, sier Sandvik. Hun forteller at det ikke finnes så mange fotografier fra tiden da paret levde i boligen. Ekteparet Ibsen levde et tilbaketrukket liv og holdt sjelden selskaper eller inviterte folk inn. Journalister ble vist inn i arbeidsværelset og fikk ikke innpass i resten av leiligheten. Hva tenker hun at leiligheten først og fremst forteller noe om? –Først og fremst viser den at Ibsen var en berømt person da han flyttet inn her. Han hadde penger til å leie en så dyr leilighet som dette, så stor og flott og i byens beste strøk. Her bodde han sammen med sin kone Suzannah samt en hushjelp. Han var en superstjerne i sin samtid, en som fikk sin egen nøkkel til Dronningparken av kongen selv. Beliggenheten og størrelsen forteller noe, og også det at han hadde eget bad og wc. Det var det nesten ingen som hadde på denne tiden. Det var helt spesielt, sier hun. Hun tror Ibsen ville likt den rekonstruerte leiligheten. –Såpass forfengelig var Ibsen, at han ville likt den veldig godt!


FRA «DE UNGES FORBUND», HENRIK IBSEN. OBOSBL ADET 51


BADEKARET: –Ibsen hadde med sine mange år utlandet lagt seg til en vane som ikke var så vanlig i Norge: bading: Av sin svigerdatter Bergliot fikk Ibsen en badesvamp som han «frotterte seg med morgen og kveld». Det var spesielt på denne tiden. Badekaret har en helt veldig spesiell historie. En stund stod det faktisk på et jorde på Hadeland og samlet regnvann til kyrne, sier konservator Birte Sandvik.

–Ibsen brukte hjemmet som en prøvesal, også dette hjemmet. Han prøvde seg fram med møblene hjemme for å se hva som fungerte i de ulike aktene. I dramaene beskriver han de samme rommene igjen og igjen, bare med små endringer fra akt til akt. Hvis du bare leser teksten og ikke forstår iscenesettelsen, er det nesten som å lese sangtekster uten å få høre melodien. Da forstår du bare halvparten, hevder Edvardsen. NOEN AV STUENE og arbeidsrommet ble fotografert

et hundre år gammelt interiør? Holder det at bordene og stolene og gulvene bare ser ut som den gang, eller må hver gjenstand også ha blitt til ved hjelp av den samme teknologien, laget på den samme måten? Ta de fargerike linoleumsgulvene, topp mote mot slutten av 1800-tallet. Nå er mønstrene malt ved hjelp av sjablonger, selv om det slett ikke er slik det ble gjort den gangen. Selv om fagmiljøene er uenige, er dette måten man har valgt å gjøre det på her. Og gulvet ligner på en prikk. I 2014 suser drosjer, trikker og sykler forbi i et hektisk tempo. På gaten utenfor drar turister forvirret opp kartet for å se om de har kommet riktig, og det har de. I første etasje finner de et moderne museum. I etasjen over finner de slike ting som det låsbare brevskapet, portrettet av Strindberg som Ibsen hengte opp i arbeidsrommet for å kjenne konkurrentens pust i nakken, samt blekkhuset og nattpotta. HVORDAN GJENSKAPE

–FOLK KOMMER FRA HELE VERDEN for å se denne boligen - de kom-

mer fra Australia og USA, og mange av dem vet alt om Ibsen. Andre bare ramler inn og lurer på hvem denne mannen var. Jobben vår er å få folk interessert, slik at de går hjem og leser skuespillene og diktene hans, forteller museumsleder Erik Edvardsen. Han mener at man finner igjen denne typen leilighet i Ibsens arbeider – at han har brukt rom som disse i scenebeskrivelsene.

52 OBOSBL ADET

mens Ibsen bodde her, for eksempel av journalister som var på besøk, og disse bildene gjorde rekonstruksjonen enklere. Men ingen brød seg med å ta bilder av kjøkkenet og hushjelpens rom, så her har konservatorene måttet lete etter ekstra nøye etter spor i vegger, tak og gulv. Museumsleder Erik Edvardsen mener at formidlingen, å kunne fortelle om Ibsens liv i denne leiligheten, er den morsomste blant oppgavene han har: – Å se reaksjonen fra skoleelever når de oppdager at de faktisk er hjemme hos Ibsen – det er veldig morsomt. At rommene vi står i nå har betydd noe for diktningen. Rommene er egentlig ikke så spesielle, de er bare veldig typiske for den tiden han levde i, sier Edvardsen. SELV OM LEILIGHETEN VAR DYR, var det trolig et nokså nøkternt liv

som ble levd i de vakre rommene. Edvardsen forteller at Henrik Ibsen la aller mest vekt på arbeidet som dikter. Det var det aller viktigste for ham. –I en tale han holdt i 1898 sa Henrik Ibsen noe sånt som at han ikke ville innbille noen at det hadde vært en lykkefølelse forbundet med den eventyrskjebne som hadde tilfalt ham. Og at han hadde vært altfor mye arbeidende og for lite nytende. Han hadde altså ikke evnen til å nyte rikdommen. Men han gav uttrykk for det i flere sammenhenger: At det var deilig å ha et stort og prektig hjem. Hortensiaen er begyndt at sætte blomsterknopper, skrev han i et brev til Suzannah. Så han var kanskje litt huslig likevel?


DØRENE: –Inn til stua er det dobbeltdører, dører som sier «velkommen inn». Mens døra inn til kjøkkenet er enkel og sier på en måte «adgang forbudt». Det er tydelig hvilke rom som har status. Vi kan kalle det omvendt sosial boligbygging, forteller museumsleder Erik Edvardsen.

OBOSBL ADET 53


LIV I LEIRA Håndlaget keramikk og kunsthåndverk er helt riktig interiørkrydder for tiden. Da designkollektivet Klubben nylig stilte ut under overskriften «Samtidsarkeologi»– stod det leire på alle bord. TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO NADIA FRANTSEN


KREFTENE BAK: Victoria Günzler (til høyre) tok initiativ til og kuraterte utstillingen «Samtidsarkeologi», mens Marianne Andersen (til venstre) er en av utstillerne – med prosjektet «Vases».

UNIKT: «Vases» av Marianne Andersen & Joachim Wallem Rasmussen. –‚Det er første gang vi jobber med porselen der vi har gjennomført hele prosessen selv, fra idé og støpning til ferdig produkt. Vi valgte å designe en nokså stram og krevende form for støpeteknikk der vi var interessert i å la de ulike prosessene som går inn i produksjonen, sette sine spor i formen og utgjøre en del av estetikken, forteller Marianne Andersen. Vasene kommer i begrenset opplag og selges hos Kollekted (900 kr/stk).

OBOSBL ADET 55


URTEGODT: «Herb Pots» av Martin Solem. – Keramikk har for meg vært et materiale som var gått litt ut på dato, men etter å ha jobbet med det for første gang kan jeg godt forstå hvorfor det er på full vei tilbake! Til utstillingen har jeg fått hjelp fra en dyktig dansk keramiker, Louise Bo Reimer. Med baser i massiv ask og eik har jeg dannet grunnlaget til en forhåpentlig større kolleksjon, forteller Solem.

➺ – KERAMIKKFELTET OPPLEVER ØKT INTERESSE både internasjonalt og her i Norge. Noe så jordnært som å ta leire fra bakken, forme den med hendene, for så å brenne den og omforme den til bruksgjenstander, er igjen blitt relevant. I en verden av masseproduserte gjenstander blir også ønsket om å omgi seg med mer unike objekter større, sier Victoria Günzler. Hun er en av initiativtakere til produkt- og møbeldesigner-kollektivet Klubben, som også satte norsk keramikk på kartet med utstillingen «Samtidsarkeologi» tidligere i år. I interiørbutikken Kollekted by på Grünerløkka i Oslo stod krukker, beholdere og vaser i keramikk på rekke og rad under utstillingsperioden, arbeider av blant andre Günzler.Polmar, Marianne Andersen, Joachim Wallem, Martin Solem og Kristine Bjaadal. MER BEVISSTE FORBRUKERE

Marianne Andersen har arbeidet med porselen og keramikk for første gang, og sammen med Joachim Wallem står hun bak en serie unike vaser som også er en del av utstillingen. Hun forteller at det er spesielt motiverende at folk virker mer bevisste nå, at flere velger å investere i møbler som skal vare livet ut. Dette gjør det mulig å

56 OBOSBL ADET

arbeide med materialer som kanskje ikke passer helt inn i det typisk masseproduserte. –ŽDet er bra at keramikk sniker seg inn på markedet sammen med andre materialer som kobber, granitt, glass og tre. Det er mange norske designere som ønsker å bruke disse materialene på nye måter for å utfordre og belyse kunnskapen som befinner seg i de få gjenlevende hjørnesteinsbedriftene som fremdeles produserer i Norge, sier Andersen. UTVALGET VIL VOKSE

Stylist Jannicke Kråkvik som driver butikken Kollekted by, merker også økende interesse for keramikk hos folk. Butikken tar inn en god del keramikk fra blant andre danske Frama og Normann Copenhagen. –ŽVi ser at det er flere butikker som har et lite, men voksende utvalg kunsthåndverk. Men det kommer helt sikkert til å bli flere i nær framtid, tipser Kråkvik. Hun trekker fram Expo Nova, Røst og Galleri Format som gode steder å kikke, i tillegg til Norway designs i Oslo. Mer keramikk på nett: www.framacph.com, stillebenshop.com, norskekeramikere.no


DE MARMORERTE KRUKKENE:

«Marbled Containers» designet av Victoria Günzler og Sara Wright Polmar Victoria Günzler forteller: Med «Marbled Containers» kombinerer vi marmoreringsteknikk med støpte reproduksjoner av tradisjonelle, keramiske beholderformer. Dette er generiske former som opprinnelig ble dreid for hånd. Vi har valgt å beholde delelinjene og ujevnhetene fra støpeformene, i tillegg til at marmoreringsteknikken i seg selv er uforutsigbar. Vi blander innfarget porselen i den flytende, hvite porselensleiren, deretter rører vi minimalt rundt før vi heller massen i formene. Alle objektene blir helt unike, de samme tegningene kan aldri gjentas. Krukkene er tilgjengelige hos www.gunzlerpolmar.no. Priser fra 550 til 2200 kr. FUNKSJONELL SKULPTUR: Porselensbeholderen «August» av Kristine Bjaadal. –‹En beholder passer på noe. Kanskje noe så trivielt som havregryn, småmynt eller bomullsdotter; en ren praktisk funksjon. Eller kanskje beholderen brukes til å oppbevare objekter man er glad i, og på denne måten tar vare på minner, forteller Bjaadal.

DETTE ER KLUBBEN: HVA: Designsammenslutning dannet i 2011, i dag bestående av 25 medlemmer med variert bakgrunn innen møbel- og produktdesign med virksomhet i Oslo, Bergen, København, London, Berlin og New York. HVORFOR: –‹Da Sara Wright Polmar og jeg var nyutdannede i møbeldesign og interiørarkitektur ved Kunsthøgskolen i Oslo oppdaget vi fort at vi måtte skape vår egen arbeidsplass og vårt eget nettverk. Vi satte oss ned sammen med Sverre Uhnger fra Kunsthøgskolen i Bergen og Klubben ble resultatet. Vi har som formål å synliggjøre norsk produkt- og møbeldesign, ved blant annet å arrangere utstillinger og workshops. Dessuten tror vi på at man kommer lengre ved å jobbe sammen og dra i samme retning, forklarer Victoria Günzler. MER: Se klubben.no

OBOSBL ADET 57


BOKTEMPELET Deicmanske bibliotek har skjulte dekk og minner om en labyrint, med dører som leder til små, mørke rom, trapper så smale at man blir grå av murpuss på jakken. Er jeg under jorden? TEKST TINA ÅMODT FOTO SIGNE MARIE ANDERSEN OG FRANK MICHAELSEN

58 OBOSBL ADET


Biblioteket skal bestå gjennom regjeringsskifter og skandaler og stormer og lekkasjer. Biblioteket skal bestå når bomben går av den julidagen og inngangspartiets glassdører og vinduer blåses inn. FØRSTE GANG JEG KOMMER HIT, banker hjertet litt fortere. Jeg er nitten år, og omfavner alt jeg får øye på fra jeg passerer søylene ved hovedinngangen og trer inn i bibliotekets største sal i annen etasje. De høyreiste veggene er kledde av bokhyller, og midt i lokalet, oppe under glasstaket, fremstår Aksel Revolds veggmaleri «Teknikk, Vitenskap, Diktning» nærmest som en altertavle. Jeg kommer fra en kommune hvor biblioteket lenge lå i en kjeller og hovedstaden omtales med forakt. Nå står jeg plutselig og lener hodet bakover, med puls økt både av begeistring og av å ha gått opp noen av husets mange trapper: Tenk at det er slike storslåtte boksamlinger i Oslo!

➺

Sigrid Undset Nobelprisen, F. Scott Fitzgerald skildrer tjuetallets dekadense, og James Joyce og Virginia Woolf fullfører noen av sine største verk. Når Deichman omsider åpner, etter lange streikeperioder og opphetede diskusjoner, er Europa i ferd med å endres. Kalenderen viser 1933. Flere lite smigrende kallenavn skjenkes biblioteket i begynnelsen. Boktempelet, sier folk, med hånlige stemmer. Man synes den er pompøs og utdatert, denne bygningskroppen i sjelden, lys grønnfarge båret av monumentale søyler i front. For ikke å snakke om den voldsomme trappen, som leder opp mot litteraturen, men som gjør den vanskeligere å nå enn nødvendig.

ELEGANSE OG STOLTHET

Trappehuset, sier man. Bygningen rommer hundrevis, kanskje tusenvis av u-trapper. En rett strekning kan plutselig avbrytes av trinn, trappesatser fungerer som ganger mellom rom som er på samme nivå. Bibliotekarene får gangsperr og blir slitne, for mesteparten av bøkene må hentes i magasiner. Mange ansatte utvikler likevel en ømhet for huset. Tidlig på 90-tallet spør en av biblioteksjefene seg selv: «Hva er det som får deler av organisasjonen til å elske dette bygget så høyt? Et bygg som er en avsindighet!» Kanskje fordi det har stått så lenge. Biblioteket skal bestå gjennom krigsårene. Noen titler skal riktignok forbys, men ingen bøker brennes på bål i Deichmans bakgård. I hemmelige kjellerrom skal motstandsbevegelsen disponere en trykkpresse, og en dag stormer tyske styrker inn i lesesalen og arresterer mannlige studenter, uvitende om hva som foregår under dem. Biblioteket skal bestå gjennom regjeringsskifter og skandaler og stormer og lekkasjer. Biblioteket skal bestå når bomben går av den julidagen og inngangspartiets glassdører og vinduer blåses inn.

ET HUS SOM BESTÅR

Osloinnbyggeren snakker vamt om sitt Deichmanske hovedbibliotek. Et pusterom, sier man, en perle. Visst finnes det flottere arkitektur om man reiser sørover på kontinentet, eller til et av bibliotekene borte i Indiana, som Deichman- arkitekt Nils Reiersen delvis brukte som inspirasjon. Men dette ruvende, nyklassistiske bygget har noe elegant - en historisk stolthet - over seg, beliggende tett inntil regjeringskvartalets enda mer massive fasader av mørk naturbetong. I over 80 år har folk hentet bøker her på Hammersborg. Selve Deichmans bibliotek har eksistert siden 1785. Boksamler Carl Deichman donasjon av seks tusen bind til Christiania by, ble grunnstammen i bibliotekets gradvis voksende boksamling. Lenge var bibliotekvirksomheten preget av ustabilitet. Et eget lokale fantes ikke, økonomien var skral, og å lese en aktivitet forunt de få. Gjennom århundrene har boksamlingen flyttet rundt gjennom byen. En engasjert og frustrert biblioteksjef omtalte den som «den vandrende jøden» - bøkene behøvde et eget hjem.

MIDDAG, EVENTYR ELLER NOVELLER? ET POMPØST BOKTEMPEL?

Byggingen av dette etterlengtede hovedbygget starter i 1922. Men det reiser seg langsomt. Mellom første og siste spadetak mottar

60 OBOSBL ADET

Det er snart ti år siden jeg kom hit første gang, likevel fortsetter jeg å bli overrasket over hvor flott hovedsalen er. Selv om jeg har fått rede på at bøkene som er utstilt oppover galleriene ikke lenger er


BOKTEMPELET: Deicmanske hovedbibliotek i Oslo ligger p책

Arne Garborgs plass, inneklemt mellom regjeringskvartalet, Trefoldighetskirken, Margaretakyrken og Kristparken. Bygget ble p책begynt i 1922 og stod ferdig i 1933, tegnet av arkitekt Nils Reiersen.

OBOSBL ADET 61


FOR ALLE: Til Deichmanske bibliotek kom 66 712 nye bøker, nesten 2000 dagsferske

aviser og 6784 nye filmer i 2013. I snitt er hver Osloborger innom biblioteket 3,3 ganger hvert år. Litt over halvparten av bøkene som lånes ut, lånes ut her på hovedbiblioteket på Hammersborg.

«Det er her man kan smugkikke i de erotiske novellesamlingene eller studere forfatteren man drømmer om å bli. Man kan hvile i ens eget språk om man ikke leser norsk. Eller bare være stille.» OBOSBL ADET 63


HVA NÅ? Et nytt bibliotek bygges i Bjørvika, og det gamle hovedbiblioteket skal forlates. De fleste ansatte gleder seg til å flytte inn i det som vil bli et praktbygg, uten skjeve gulv og spøkelset i 2. Schandorfss magasin. Hvem skal fylle bygget når bibliotek-epoken er over? Hvem skal få kaste et daglig blikk på Aksel Revolds veggmaleri?

fra den opprinnelige boksamlingen, men b- titler som sjelden eller aldri lånes ut, lyser liksom alt her av kvalitet. En slags omsorg. Og de ansatte er vennlige. Bak skranken, eller inne de ulike avdelingene: Si ifra hvis du trenger hjelp! Det føles uvant, å få møte så mange serviceinnstilte folk som ikke skal overbevise meg om å handle eller velge annerledes. Selve bygget er litt som et skip, med ulike dekk og nivåer, avdelinger som har en egen funksjon. Man kan gå på foredrag og minikonserter i foredragssalen. Kjøpe middelmådig, billig middag i den bortgjemte kafeen, bli fortalt eventyr i barneavdelingen, men ikke være mer enn 15 minutter på nett på datamaskinene som er gratis å låne. Overalt finnes det sitteplasser og arbeidsbord. Det er hit man kommer for å lese lokalaviser og magasinene man ikke har råd til. Det er her man kan smugkikke i de erotiske novellesamlingene eller studere forfatteren man drømmer om å bli. Man kan hvile i ens eget språk om man ikke leser norsk. Eller bare være stille. DE HEMMELIGE ROMMENE

Så er det de bortgjemte rommene. Nesten hemmelige rom. I selskap med spesialbibliotekarene Ole Skimmeland og Astrid Werner får jeg se magasinfløyene, hvor mesteparten av boksamlingen er. Nærmere seks hundre tusen bind står tettpakket over sju etasjer. I stillheten. I den dårlige luften. Husets skjulte dekk minner om en labyrint, med dører som leder til bittesmå, mørke rom, trapper så smale at man blir grå av murpuss på jakken. Er jeg under jorden? Astrid sier: Det er vanlig å miste retningssansen her. Vi passerer bokryggrekker og magasinårganger. Portrettsamlinger og sammenrullede slektskart. Et tomt badekar, som på loftet brukes for å samle lekkasjer. I rommet som kun Ole og Astrid har nøkkel til, står de eldste bøkene og verdifulle førsteopplag, supersensitive for fuktighet og lys. Bokryggene i fire hundre år gammelt skinn er sprø under fingrene.

64 OBOSBL ADET

I SIG UNDER VEKTEN AV BØKER

I noen magasiner går bokhyllebeina gjennom åpninger i gulvene. Vekten av alle disse bøkene hviler på grunnen. Ingen andre bygninger i Oslo rommer vel så mange historier, språkformer, lyriske setninger, det må veie tusenvis av tonn. Jeg blir nesten ør av å tenke på det. At hvert bind er katalogisert, at jeg kan be om nærmest hva som helst til en av bibliotekarene, og hun vil kunne finne det. Kaos er et fremmedord i biblioteket. Man vet alltid hvor man skal lete. Ingenting forsvinner - såfremt ingen svikter systemet. Men tiden og vekten av bøkene tærer på. Bygget vandrer, siger, enkelte dører er vanskelige å åpne, maling og puss faller ned, Astrid ser stadig nye sprekker i veggene. Heisene stopper ofte, går i slow motion opp gjennom sjakten. Ole sier lattermildt: Da holder jeg pusten. Ole og Astrid forteller at de fleste ansatte gleder seg til å flytte. Til å kunne slippe den kvelende varmen som samler seg her om somrene. Trille fylte boktraller over gulv som ikke er skeive. Slippe oversvømmelser, ikke lenger tenke på om de kommer til å treffe på spøkelset i 2. Schandorffs magasin; denne tunge hånden som enkelte kjenner på skulderen når de er alene. ET NYTT BYGG FOR EN NY TID

Et nytt bibliotek, et praktbygg, bygges i skrivende stund nede i Bjørvika. Et bygg for vår tid, med kinosal, lyse flater, god ventilasjon. Rulletrapper. Men hva med gamle Deichman? Ulike alternativer har blitt lansert for lokalene: Museer. Fotografiens hus. Statsministerkontor. Det siste frykter jeg. At bygget skal lukkes for offentligheten, mens diskret væpnede vakter står ved dørene. At hovedsalen og galleriene skal deles opp i mindre enheter. At ingen 19-åriger skal få gleden av å betrakte Aksel Revolds veggmaleri for første gang og føle at de har oppdaget noe magisk og unikt. Men så vil jo denne bygningen bli en helt annen, når den ikke lenger er fylt opp av bøker og folkene som trives her, omgitt av dem.


Bennechesgt 1 N-0169 Oslo kaasa@kaasa.no

To fag – én leverandør

FASADER

Fullservice selskap innenfor alle typer elektro- og heisinstallasjoner.

Elektroinstallasjon Heisinstallasjon Heisservice – Døgnvakt

INTERIØR

› Fasader › Gamle bygninger › Innvendig oppussing › Dekorasjoner › Reklamemotiver og skilter

DEKORASJON

› Vedlikehold næringseiendommer › Vedlikehold sameie og borettslag › Gulvarbeider

www.mhe.no – tlf. 23 03 60 40 – firmapost@mhe.no Kaasa_obos1.2_ann.indd 2

27-05-10 11:33:52

Tørr bolig Vi utfører skadetakst, fuktinspeksjon og tiltak mot fukt. Vi løser fuktproblemene i kjeller, fritidsbolig, bygninger m.fl. steder.

For høyt radonnivå kan være helseskadelig. Vi løser dine radonproblemer!

Du har utfordringene vi har løsningene! Ring oss i dag på telefon 22 29 01 01

MONTERING

SALG

UTLEIE

MÅLING

BEFARING

TILTAK

www.stoppradon.no

Byggmesterkontoret AS, Bølerveien 24, 0690 Oslo, Tlf: 22 29 01 01, Epost: post@byggmesterkontoret.no www.byggmesterkontoret.no


ETEGILDE: Årets sommerhete lokket folk til piknik i Lervigparken mellom pallekarmer fylt med grønne godsaker, som en del av den spiselige byfest.

TEKST KJETIL S. GRØNNESTAD FOTO ELISABETH TØNNESEN/MARIE VON KROGH

NUART: Gatekunsten setter sitt preg på hele bydelen! Nuart-festivalen 2014 går av stabelen nå i september. Se nuart.no

URBANT I ØST Lonely Planet valgte Stavanger som et av Europas hotteste reisemål for 2014. En årsak er NuArt, festivalen som gjør byen til et mekka for gatekunst. STAVANGER –Dette bygger vi videre på. I høst skal Mili Vada fra Trondheim dekorere finérplatene rundt byggeprosjektet 5 grader øst, forteller Robert Bjørklund, prosjektleder i OBOS. Storhaug er urbant liv. Ikke bare med gatekunst. Tou Scene trekker de kulturelle. Ostehuset trekker de sultne. Uteområdene trekker alle. Byrommene brukes mer her enn i andre bydeler. «Den spiselige byfest» i juli trakk sommerblide siddiser til piknikk og pils i Leirvigparken. Mer kommer. Bjørklund vil ha utekino. Næringslokalene til 5 grader øst skal fylles med butikker og serveringssteder. Og bakom svirrer ryktene om en mathall...

Nysgjerrig på 5 grader øst? Se obos.no/5grader

66 OBOSBL ADET


*30 års garanti på frostbestandighet, styrke og tetthet i h.h.t. NS-EN 490-491

ZANDA – 500 000 nordmenn kan ikke ta feil!

Ønsker du en stabil takstein som gir deg et holdbart og vakkert tak? Zanda er Norges sterkeste takstein og beskytter flere enn 500 000 norske husstander. Den finnes i en rekke farger og overflater. Finn din favoritt på monier.no eller bestill en katalog på tak@monier.com

Naturlig vakkert

Et tak tekket med betongtakstein har en forventet levetid på 50 år eller mer. Det er kun tegl som slår betong på varighet, hverken plater eller shingel kan sammelignes med takstein i naturlige materialer. Takstein isolerer mot støy, tåler å tråkkes på og øker verdien på huset ditt.

Enkleste veien til et nytt tak - monier.no Få hjelp av en Zanda Takpartner til å legge taket ditt! Finn din nærmeste taklegger på monier.no

193x129 OBOS.indd 1

SIGVARTSEN

20.08.2014 13:54:12

128-035 SINTEF – Norsk Branntekn. Lab.

STEININDUSTRI

GRAVSTEINER

NAVNETILFØYELSER OG OMARBEIDELSER

Ingen fordyrende mellomledd Oslo-distriktets største utvalg • Ring og få tilsendt GRATIS katalog • 12% rabatt ved henvisning til annonsen • Alle prisklasser • •

AVD. GRORUD: TRONDHEIMSV. 457, OSLO. TLF: 22 80 30 70 AVD. SANDVIKA: INDUSTRIV. 10, SANDVIKA. TLF: 67 52 10 30 WWW.SIGVARTSEN.NO

PIPE-REHABILITERING ENKELT, RIMELIG, TRYGT og EFFEKTFULLT Rustfrie stålrør, godkjent for rehab. av alle typer piper med f.eks. sprekkdannelse eller kondensproblemer. 25 års garanti. Uforpliktende tilbud fra lokal montør:

TEXO MUR OG PIPE Oslo / Akershus, tlf: 950 69 961, e-post: texo.mur.pipe@live.no

For andre fylker, kontakt VANGBO A/S på tlf: 63 98 12 20


STYRINGSGLEDE Styret i borettslaget passer ikke bare på at det er rent og ryddig. De passer også på formuen din. I Fiskerveien borettslag har styret nylig brukt åtte millioner kroner på rehabilitering. TEKST INGA RAGNHILD HOLST FOTO ALEXANDER BENJAMINSEN ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

ØSTFOLD Hekkene er trimmet og panelene nymalte i Fiskerveien borettslag, ti minutters kjøring fra Fredrikstad sentrum. Nå legges siste hånd på verket: Nye takrenner og nedløpsrør monteres. Borettslaget skinner. Styreleder June Sørensen er fornøyd. –Vi har rehabilitert hele borettslaget. Det har kostet åtte millioner kroner, men vi har klart det uten at beboerne i borettslaget har fått påslag i fellesutgiftene, sier hun.

TATT PÅ SENGEN

DETTE ER ET BORETTSLAG:

• Et borettslag er et selskap som eies av dem som bor der. Andelseierne eier bygg og grunn i felleskap. Andel i borettslaget gir deg bruksrett til én leilighet eller et hus. • Borettslagsloven bestemmer at alle borettslag skal ha et styre bestående av minst tre medlemmer. Styret har ansvar for den daglige drift. • Hvert år skal borettslaget holde generalforsamling. Den er borettslagets øverste organ og her kan andelseierne ta opp saker som angår driften. Styret er forpliktet til å følge opp det som generalforsamlingen bestemmer.

I løpet av en periode på ett år har de 32 småhusene i borettslaget fått nye endevegger og vinduer. – Jeg har fulgt med på arbeidene og på om alt har blitt utført i henhold til plaKilde: OBOS/NBBL nen, forklarer Sørensen. Det betød å utarbeide en vedlikeholds- og økonomiplan, å holde kontakten med håndverksfirmaene som skal utføre arbeidene, samt med naboene. –En dag våknet en av beboerne av at det stod folk og skulle rive ut soveromsvinduene. De hadde ikke fått beskjed og nå tok håndverkerne beboerne bokstavelig talt på sengen. Men beboerne tok det pent, altså, sier Sørensen og humrer. MED PLIKT TIL Å VEDLIKEHOLDE

Det er styrene i de enkelte borettslagene som initierer og gjennomfører større rehabiliteringsarbeid. Styrene er ansvarlige for å forvalte og vedlikeholde borettslagenes eiendom på en best mulig måte. Det betyr at styret både skal sørge for å holde bygningene i forsvarlig stand og for at det er nok penger til å dekke kostnadene. –Hvilken grad av vedlikehold som anses som tilstrekkelig er et spørsmål om skjønn, og det varierer fra lag til lag, sier advokat Terje Sjøvold i OBOS. –Noen er opptatt av å holde topp standard til enhver tid, mens

68 OBOSBL ADET

andre mener man kan la det gå noen år mellom hver gang det beises. Men man skal uansett ha et vedlikehold som forhindrer forfall. ANSVAR FOR NABOENE DINE

Det er et stort ansvar. Borettslagsloven er klar: Lider andelshaverne tap som følge av styrets virksomhet, kan styremedlemmene bli stilt personlig ansvarlig. Men det skremmer ikke styreleder Sørensen. Styret har fått hjelp til vedlikeholdsplan, økonomistyring, refinansiering og gjennomføring av prosjekt- og byggelederfirmaet Øpas. Selskapet er eid av OBOS og Sarpsborg og Omegn Boligbyggelag. Videre har styret gode rutiner: –Jeg sover godt. Vi er ryddige og dokumenterer alt vi gjør og bruker penger på. Det har også vært nyttig å delta på kursene OBOS tilbyr oss som sitter i styret, sier Sørensen. PRISSTIGNING

Styreleder Sørensen og styremedlem Odd Erik Pedersen er på at borettslagsformen er en trygg og god måte å bo på: –Skulle jeg som enkeltperson utføre denne typen rehabilitering på huset mitt, hadde jeg ikke hatt råd, sier Sørensen. – I et stort borettslag får man også mange medlemsfordeler. Vi drar nytte av stordriftsrabatter og gunstige betingelser på lån, supplerer Pedersen. Nå ser de også at de mange arbeidstimene de har lagt ned, har merverdi utover at det er trivelig å se på nymalte vegger. –Den siste boligen som ble solgt her, gikk til rekordpris. Det er kanskje markedet som bestemmer prisen, men jeg tror det kan hjelpe at det ser velstelt ut, sier Sørensen.


FELLES INNSATS (BILDE HØYRE): Én gang i året må styremedlem Odd Erik Pedersen og styreleder June Sørensen i Fiskerveien borettslag måle vannforbruket. Noen av husene har måleren nede i en kum. Da er det godt å være to. FINJUSTERING (BILDE NEDE): Rune Harold fra blikkenslagerfirmaet Torbjørn Lemtun AS, ser over utført arbeid. Alle husene i Fiskerveien borettslag ved Fredrikstad har fått nye, vedlikeholdsfrie takrenner.

VIL DU JOBBE I STYRET?:

• Du er som andelshaver berettiget til å foreslå en av de andre andelshaverne i borettslaget eller deg selv som styremedlem. Borettslagsloven krever at styremedlemmer må være myndige. • Det kan være en fordel å ha erfaring fra organisasjonsarbeid, økonomi, administrasjon, juss eller byggeteknisk kunnskap, men det er ikke noe krav. Det viktigste er at du har engasjement og gjennomføringsevne. • Husk at du påtar deg juridisk og økonomisk ansvar i et styreverv, men vit også at det er begrenset. Kilde: Lovdata

OBOSBL ADET 69


osloquiz

GØY MED QUIZ?

Gjett og vinn i OBOS-bladets osloquiz på facebook. com/obosmedlem.

HVA VET DU OM OSLO?

Med OBOS-medlemskap siden 1952 har oslojenta Inger Wasserfall brynt seg på mange quizer i medlemsbladet i årenes løp. Nå er spørsmålet om kunnskapen sitter! 7 RETTE: –OBOS-bladets Oslo-quiz skal jo være litt utfordrende, så jeg er fornøyd med det, sier Inger Wasserfall, som mottar to billetter til valgfri forestilling på Det Norske Teatret som takk for sporty innsats.

Hvilken regjerende verdensmester spilte for fotballaget Fremad Famagusta som slo ut Furuset i 2. runde i OBOS Cup (menn senior) i mai i år? –Jeg har lest om dette, men hvem var det? Prøver på Magnus Carlsen. Hvem var ordfører i Oslo før Per Ditlev Simonsen (H) overtok i 1995? –Kan det ha vært Albert Nordengen? Eller Sæbønes? Tipper Nordengen. Hvilket kjølig navn har plassen der Sandakerveien skifter navn til Grefensveien fått? –Nordpolen! Har vært på Restaurant Victor som ligger der, så dette vet jeg. Hva heter Oslos eldste kolonihage med adresse Rosenhoffgata 20? –Er det Hjemmets kolonihager? Nei, Rodeløkka må det være! Hvor ligger Problemveien? –Den ligger på Blindern. Jeg er ganske god på adresser og plasser i Oslo, min datter har på spøk foreslått at jeg kunne hatt en karriere som drosjesjåfør. Hva heter teateret som ble grunnlagt i 1992 av Jarl Solberg og Cliff A. Moustache og som frem til 2001 holdt til i Parkteatret? –Denne var verre. Det Åpne teater? Eller Black Box, kanskje.

TEKST OG FOTO EDDIE CHR. THOMAS

Hva ble produsert i fabrikken NETO i Grefsenveien 26 fra 1930 til slutten av 60-tallet: tobakk, tekstiler eller tog? –Dette blir ren gjetning, satser på tekstiler. Hvor står Nils Aas’ statue av skuespiller og regissør Charlie Chaplin (1889–1977)? –Ved ett av de mer kjente kinoanleggene i byen vil jeg tro, og satser på at det er Colosseum. Hvem skriver om den unge juristen Wilma som nettopp har begynt i jobben som leder i Seksjon for Volds- og seksualforbrytelser i Oslo i boka «Mørke hjerter» fra 2014 –Jeg foretrekker annen litteratur enn krim, men har fått med meg at dette er Hanne Rohde.

70 OBOSBL ADET

TEST DEG SELV! 1.

Hva heter elven som renner fra Bogstadvannet og danner grense mellom Oslo og Bærum? 2. Hvilken regjerende verdensmester spilte for fotballaget Fremad Famagusta som slo ut Furuset i 2. runde i OBOS Cup (menn senior) i mai i år? 3. Hvem var ordfører i Oslo før Per Ditlev Simonsen (H) overtok i 1995? 4. Hvilket kjølig navn har plassen der Sandakerveien skifter navn til Grefensveien fått? 5. Hva heter Oslos eldste kolonihage med adresse Rosenhoffgata 20? 6. Hvor ligger Problemveien? 7. Hva heter teateret som ble grunnlagt i 1992 av Jarl Solberg og Cliff A. Moustache og som frem til 2001 holdt til i Parkteatret? 8. Hva ble produsert i fabrikken NETO i Grefsenveien 26 fra 1930 til slutten av 60-tallet: tobakk, tekstiler eller tog? 9. Hvor står Nils Aas’ statue av skuespiller og regissør Charlie Chaplin (1889–1977)? 10. Hvem skriver om den unge juristen Wilma som nettopp har begynt i jobben som leder i Seksjon for Volds- og seksualforbrytelser i Oslo i boka «Mørke hjerter» fra 2014? SVAR: 1. Lysakerelva. 2. Magnus Carlssen (verdensmester i sjakk). 3. Anne-Marit Sæbønes (Ap, ordfører 1992-95). 4. Nordpolen. 5. Rodeløkkens Kolonihager (grunnlagt 1907). 6. På Blindern (universitetsområdet). 7. Nordic Black teater. 8. Tobakk (Norsk-Engelsk Tobakkfabrikk AS, fabrikkens mest kjent merke var South State). 9. Colosseum kino. 10. Hanne Kristin Rohde.

Hva heter elven som renner fra Bogstadvannet og danner grense mellom Oslo og Bærum? –Den heter Lysakerelven.


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

Løsning Kryssord 3/14

S K O Ø M P T A K T N E R

I S D R O O S E

M A V K L M L T K O A N O R Ø L O L O S E N E K T O P P T M E R M I E N E S S E R S V R E N S E E

I L A R B O A M K A S T S T R E A G G R E I N N G N

P O L A K K E R

P S T A

J E G N E I R S E R R E S

K A M E G R A T F E B R E T A B L Å E K T D U U M A G L G E E T T T E L A S T O I R G A T E D A

R O N T A L L A R K E D G O M I E L L N L E G G O R Å R S K E N I E N E O G S N A K K E U L A N E P A R S E R A I K T O R I T K M U E L O E N Ø E A S K R V I K I V R E A T T E R T A M I T U T E

VAKLENDE REFSE

SLEKTNING

PERIODE

TOSK

MORSKT

RØYTE

BY I ITALIA KUNST

AMBOLT MYNT FIOLINER

IRRITERT VILL

MØNSTER

URYDDIG

SEMINAR

RETNING

Løsning Sudoku 3/14

1 5 2 3 6 4

4 3 5 6 1 2

6 2 4 1 5 3

3 6 1 4 2 5

2 4 6 5 3 1

5 1 3 2 4 6

Vinnere 4/2014

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE OBOS-BLADET NR. 6, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 8/14.

Sudokuvinnere nr. 4/2014 Sigrun Kjelsås, Ski Marianne Lavik, Bøverbru Marcel Ruijgt, Oslo

Oppgave Sudoku 3/14

GREI

LESEANGER STOFF

DEL

SMERTER

ETTER

BANEDEL

ILDSTED

KORREKSJONER

SMASKE SIKTE

SMART

HÅNDLAG

STIVNE

UENIGHET

MUNTER

ODDE

BETE KONGE PAPEGØYE

FLATORM RETT

BYGNING

VÆSKE

TOPP

OVERHODE

TILTENKE

VET

TÆRER

SMYKKEDEL

JENTENAVN

AKSEPTERE

HJELP

SETERHUS

RETT

LOKKEMAT ANGREPET

BETALE

HOVEDSTAD

SOLO SLUBBERT

ARBEID BÅT

ELV

DAMP

PLAGG

ELDSTEMANN SLUTTET

ANTALL

SVINGE SEG

LUE

TALL

DYR

VILL

FRYSE

VOKSE

LØFTE

OG

TRE

HUNNDYR

GARN

BYRDE

ALENE

ARVEANLEGG

ROT

LAG

GLISE

GAL

MAKTET

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at hver linje, hver kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 til 6. Rutene merket med stjerne danner en tallkombinasjon som du fyller inn i kupongen og sender inn.

FUGE

REDUSERT BLOMSTERLENKE

2 6

PROFETER

VOKSE

DRIKKEKAR

FISK

5

TIRRER

BYGNING

AVSONDRE

RETT

KAN

GLEMME

SIDE

1 4

6 3

SAMT

KONKURRENT

PANORAMA

Kryssordvinnere nr. 3/2014 Dag Frode Heimdal, Stockholm Tine Helene Dahlsrud, Oslo Knut H. Sveen, Brumunddal

5

MERKE

GUTTENAVN

LIKETIL

De første riktige løsningene premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 6/14» eller «Sudoku 6/14» og send løsningen innen 7. oktober til: OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller til obosbladet@obos.no. Navn Adresse Sudoku-løsning

OBOSBL ADET 71


Advertorial

HVOR KAN DU KJØPE PRODUKTET? Movizin er tabletter som inneholder ingefær og boghvete, som lindrer leddplager. Produktet forhandles i Norge, kun av firmaet Wellvita. Prisen er 109 kroner for 45 dagers forbruk, og tablettene kan bestilles på www.wellvita.no og tlf. 37 08 13 00.

Mona kan i dag løfte sitt lille barnebarn uten problemer.

Mona fikk leddproblemer som 40-åring Mona var så plaget av leddproblemene sine, at barna hennes måtte hjelpe til når hun skulle åpne syltetøyglass, kneppe buksene og tørke henne på ryggen etter at hun hadde tatt en bad eller dusjet. Men det er nå fortid, i dag stråler hun av glede. Den dagen vi besøkte Mona på jobben, var det en glad og opplagt dame som strålte bak disken. Men det ikke mange vet, er at Mona faktisk har vært borte fra arbeidslivet i lange perioder, fordi hun var så plaget med ømme og stive ledd både i skuldre, armer, albuer og i nakken. Faktisk har det vært så ille at hun har måttet gi opp å drive sin egen forretning. – For ni år siden hadde jeg min egen dagligvareforretning, men måtte til slutt gi opp å drive den videre, selv om jeg elsket arbeidet og kontakten med alle kundene mine, forteller Mona. - Men alle de tunge løftene ble ganske enkelt for hardt for skuldrene og armene mine. Jeg valgte derfor å se meg om etter en annen jobb, og det ble på et sykehus. Men en morgen, da jeg ikke klarte å løfte høyre armen min, valgte jeg å si stopp. Leddene mine klarte det rett og slett ikke lenger. EN GAVE FRA SØSTEREN MIN – En dag fikk jeg besøk av søsteren min, som var veldig bekymret for meg. Hun hadde vært så omtenksom å ta med noen tabletter som hun syntes jeg skulle prøve.

Tablettene som Monas søster hadde med, heter Movizin. Det er et naturmiddel som inneholder ingefær og boghvete og er utviklet på Odense Universitet i Danmark. – Det var faktisk en gave jeg ble veldig glad for. Det viste jo at hun virkelig tenkte på meg. Jeg begynte med Movizin samme dag. Hun hadde fortalt meg at det krevde litt tålmodighet, men allerede etter seks uker begynte jeg å merke de første forbedringene. Stivheten i leddene mine avtok og de ømme musklene begynte å slappe av. Etter en stund fungerte leddene så fint at jeg igjen var klar til å jobbe. TILBAKE PÅ JOBB – I dag er jeg, takket være min søster, tilbake i jobb. Jeg jobber på en servicestasjon, og jeg elsker å være blant fornøyde kunder igjen. Jeg er også blitt mormor til en skjønn liten gutt, som nyter at mormor kan svinge ham høyt opp i luften, helt uten problemer. – Til å begynne med var jeg selvfølgelig engstelig for at problemene med leddene og musklene ville komme tilbake. Men nå har jeg jobbet her i et halvt år, uten å få problemer. Jeg tar mine Movizin tabletter hver dag og gleder meg til alle dagens gjøremål.


juniorsiden

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

MORO FOR DE MINSTE

Samuel Ådnøy, 9 år, fra Varhaug er trukket som vinnere av juniorkryssordet i OBOS-bladet nr. 4. Premie er sendt i posten. OBOS-bladet gratulerer!

Finn seks feil! På det nederste bildet er det gjort seks små endringer i forhold til det øverste. Klarer du å finne alle sammen?

Kometen kommer av Tove Jansson Det var Tove Jansson som laget alle de fantastiske historiene om Mummidalen, og som skapte Mummitrollet, Sniff og alle de andre skikkelsene vi kjenner fra Mummidalen. Uten henne hadde vi ikke hatt noe Mummitroll, ikke engang noen lille My, så derfor roper vi hipp, hipp hurra for Tove Jansson som ble født for hundre år siden i år!

1. Hans venstre fot er senket. 2. Striper på slipset. 3. Damen smiler. 4. Lilla sko. 5. Øyebrynet henne speker oppover. 6. En planske mangler i gjerdet.

Vinn premier!

Junior x-ord

Svar på kryssordet, eller send oss tegninger, vitser, dikt eller andre bidrag, så er du med i trekningen om blant annet billetter til Brørne Løvehjarte, lørdag 1. november på Det Norske Teatret. Frist 7. oktober. Send svar til OBOS, postboks 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Merk konvolutten «Juniorlaget» Navn: .......................................................................................................................... Adresse: ..................................................................................................................... Postnummer/sted:.................................................................................................. Alder: .........................................................................................................................

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN FOTO DET NORSKE TEATRET

Kometen kommer er den første boka i serien om Mummitrollet, og her blir du kjent med Mummidalen og alle som bor i den. Denne sommeren blir helt spesiell. Hør bare her: Sniff får en hemmelig venn som begynner med k og slutter med t. Mummimamma setter ut melk til den. Mummitrollet blir kjent med Snorkfrøkenen. Han har aldri før sett et troll som skifter farge og har pannelugg, og blir hodestups forelsket. Og det verste av alt: Et stort rødt øye nærmer seg på himmelen. En komet som kan utslette hele Mummidalen.

OBOSBL ADET

73


Selge bolig i høst? Null utgifter underveis

d* u b l i t emndsomsmeglere l d e e M i

e BOS

fra O

Null utlegg – null stress! Uansett hvilke produkter du velger betaler du ingenting før boligen er solgt. Typiske utlegg/kostnader ved salg av bolig kan være: Fotografering, takst, annonsering i avis og på nett, planskisser, styling av bolig osv. Som OBOS-medlem betaler du først disse utgiftene når boligen er solgt.

–– Kontakt oss i dag for et godt tilbud på salg av boligen din. www.obos-eiendomsmeglere.no

*Medlemstilbudet er gjeldende i oppdragstiden på 6. mnd. ved fornyelse av oppdrag vil utlegg belastes selger.


bolig OBOSBL ADET 06 | 14

SALGSSTART: 42 flotte selveierleiligheter med salgsstart 25. september!

76 Flott og lyst i Kværnerbyen OSLO: Nå legges 42 moderne, romslige og lyse boliger i Kværnerbyen terrasse trinn tre ut for salg.

80 Visningshelg i september! HELE LANDET: Lørdag 20. og søndag 21. september arrangerer OBOS visning på over tusen helt nye boliger.

82 Nye rekkehus i Furnes INNLANDET: I Furnes i Ringsaker er nå fire nye rekkehusleiligheter i ferd med å reise seg.

85 Stor interesse for M17 OSLO: Prosjektet Middelthunsgate 17 vil gi noe til hele Majorstua – både i form av sårt tiltrengte boliger og et nytt og levende gaterom.

90 Et enda bredere boligtilbud HELE LANDET: Fra 1. oktober får OBOS-medlemmer fortrinnsrett til Block Watnes nye boligprosjekter over hele landet.

ILLUSTRASJON BLÅR

92 Full oversikt

HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

Les mer på obos.no/nybolig


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

Flotte, lyse selveierleiligheter i Kværnerbyen

76

OBOSBL ADET


SALGSMØTE OG PÅMELDING

Nå legges 42 moderne, romslige og lyse boliger i Kværnerbyen terrasse trinn tre ut for salg.

Salget starter på salgsmøte i Fyrhuset i Kværnerbyen 25. september kl 18:00. Påmelding til medlemsservice@obos.no, på telefon 22 86 59 90 eller via www.obos.no

NÆROMRÅDET

tar form. Gamle Kværner Brug er transformert til en helt ny bydel der mange mennesker allerede bor og arbeider. Flere kvartaler er ferdig og flere er under bygging. Når bydelen står ferdig, vil det bo ca. 3000 mennesker og være 800-1000 arbeidsplasser i Kværnerbyen, sentralt i Oslo og nært alt. DEN NYE BYDELEN

Tøyen

N

Kampen Grønland Oslo S

NYTT BOLIGPROSJEKT, SPENNENDE ARKITEKTUR

Kværnerbyens nyeste boligprosjekt strekker seg opp fra kvartalsbebyggelsen ved vannspeilet og oppover skråningen mot Konows gate, med ryggen mot Ekebergåsen. Totalt planlegges det her 11 boligblokker fordelt på 11 salgstrinn, totalt ca 425 leiligheter. Kværnerbyen terrasse boligsameie er planlagt å bestå av tre boligblokker med til sammen 127 eierleiligheter.

Galgeberg

Operaen

Vålerenga

Gamlebyen

Kværnerbyen Ekeberg 0

© Kartagena / Statens kartverk

1 km

LEILIGHETENE

Første del av Kværnerbyen terrasse består av tre hus. Salgstrinn tre, hus C, består av 42 leiligheter i en tietasjes avtrappet boligblokk. Leilighetene er fordelt på 12 stk. 2-roms, 23 stk. 3-roms og 7 stk. 4-roms. Flere av leilighetene har store, private takterasser. Hver blokk vil også ha én felles takterasse.

Kollektivtransport: Buss 32 har holdeplass i Kværnerbyen og bruker 5 minutter til Oslo Sentrum og Bjørvika, med det meste av shopping, restauranter og fornøyelser. I tilegg går buss 34, 70 og 74 fra Konows gate, som er rett ved.

KVALITET OG STANDARD

Friluftsområde: Hyggelige møteplasser med fine grøntområder og vannspeil.

Leilighetene får en gjennomgående god standard med generell takhøyde på ca 2,5 meter. Innvendige overflater utføres i lyse farger og gulvene får parkett med unntak av bad, der gulv og vegger blir flislagt. Standard kjøkken har hvite, glatte skapfronter, stålhåndtak og benkeplater i grå laminat. Leilighetene har porttelefon samt tv- og bredbåndstilknytning. Soverommene er klargjort med rør for signalkabler fram til hvert rom. Leilighetene tilfredsstiller kravene til tilgjengelighet, og det vil bli heis opp til hvert leilighetsplan. Det blir muligheter for en del tilvalg. ENERGI

Prosjektet vil være tilknyttet fjernvarmeanlegg og varmes opp med vannbåren varme i radiatorer, med unntak av bad, hvor elektriske varmekabler vil gi komfortvarme hele året.

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere Kværnerbyen, Smeltedigelen 2, 0195 Oslo. Oppdragsansvarlig: Benedicte Wien og Ellen Dammen. Mobil: 47 60 80 89 / 97 59 88 55 Telefon: 22 86 58 41 / 22 86 55 33 E-post: prosjektsalg@obos.no Nettside: www.kværnerbyen.no og www.ikværnerbyen.no

OBOSBL ADET

77


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

GÅRDSROM FASADER OG UTTRYKK

Kontrasterende farger og bruk av forskjellige materialer vil skape levende og varierte fasader. GÅRDSROM

Løsningene tar hensyn til beplantning, barns lek, sosialt samvær, adkomst til boligene og omtanke for at det skal føles godt å bo her. Det er satt av en egen større plass til lek og opphold. Barna kan leke fritt, samtidig som du får tilgang til et fredelig område hvor du kan dele gode stunder med venner, familie og gode naboer. PARKERING

Mulighet for kjøp av p-plass i garasjeanlegget. Det vil også bli lagt til rette for sykkelparkering. BYGGESTART OG FERDIGSTILLELSE

Byggestart er besluttet og byggingen er i gang. Planlagt ferdigstillelse er medio 2016. FINANSIERING

Boligprosjektet består av selveierleiligheter i et boligsameie og kjøper må selv sørge for finansiering. OBOS-banken har gode finansieringsordninger og kan tilby boliglån til alle typer boliger. Ta kontakt via obos.no eller på telefon 02 333.

78

OBOSBL ADET

Landlig, rolig, barnevennlig og grønt midt i byen. Store markterrasser til utfoldelse for store og små.


4-ROMS, 104,5 M2 BRA

3-ROMS, 66,5 M2 BRA

N

N

1,0m² 1,0m

Felt B3/ Hus C-8006

1,0m²² 1,0m

6,5m²

14,5m² 10,5m²

7,5m²

13,5m²

7,0m²

5,8m²² 5,8m

12,0m²

2,4m²² 2,4m 38,0m²

5,8m²² 5,8m

3,0m²

25,0m²

46,0m²² 46,0m

10,0m²

EKSEMPLER PÅ LEILIGHETSTYPER:

DRIFTSKOSTNADER

Boligene vil inngå i Kværnerbyen terrasse boligsameie. Sameier i boligsameiet må betale sin andel av sameiets månedlige driftskostnader i henhold til stipulert beløp i prislisten. Driftskostnadene skal dekke trappevask, kommunale avgifter, vaktmester, bygningsforsikring, forretningsførsel, avsetning til fremtidig vedlikehold, samt generell drift. Kostnader til strøm, grunnpakke for kabel-tv, internett, garasjeplass og oppvarming faktureres den enkelte etter forbruk. BETALINGSBETINGELSER

Byggestart er besluttet og i forbindelse med kontraktsinngåelse skal det innbetales et beløp som utgjør 10 prosent av kjøpesummen. Resten betales ved overtakelse av boligen. I tillegg vil det kreves dokumentasjon på finansiering av hele kjøpesummen. Tilvalg må betales ved bestilling.

LEV VEL MED OBOS

Boligene vil bli organisert som et boligsameie med OBOS som forretningsfører. OBOS har lang og solid erfaring med forretningsførsel, og vil sikre at boligsameiet får en trygg og sikker drift. Som seksjonseier i et eierseksjonssameie, vil kjøper bli sameier i eiendommen med tilhørende enerett til bruk av sin leilighet. Seksjonseierne får felles bruksrett til sameiets fellesareal.

VISNING Utvidet åpningstid i visningssenteret, Smeltedigelen 2. Lør/Søn 20./21. september kl. 13.00-15.00. Mandag 22. september kl. 18.00-19.00 Onsdag 24. september kl. 09.00-19.00.

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Kværnerbyen AS

FORKJØPSRETT

På salgsmøtet har OBOS medlemmer forkjøpsrett, men møtet er åpent også for andre interesserte som kan kjøpe leilighet når forkjøpsretten er avklart. PROSPEKT OG PRISLISTE

Prospekt og prisliste vil foreligge ved salgsstart. Henvend deg til visningssenteret i Kværnerbyen eller last ned dokumentet på http://www.obos.no/kvarnerbyenterrasse eller kværnerbyen.no

Entreprenør: AF Bygg AS Arkitekt: Arcasa arkitekter AS Illustrasjoner og foto: Blår Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.

OBOSBL ADET

79


BOLIG | VISNINGSHELG | BOLIGBYTTE

VELKOMMEN TIL VISNINGSHELG! VISNINGSHELG

Lørdag 20. og søndag 21. september

Lørdag 20. og søndag 21. september arrangerer OBOS visning på over tusen helt nye boliger– over hele landet. Velkommen til OBOS’ visningshelg! Leter du etter din drømmebolig har du gode sjanser til å finne den hos oss. Helgen 20. og 21. september åpner vi dørene til våre nye boligprosjekter – du finner oss over store deler av landet!

FOTO NADIA FRANTSEN

Se mulighetene der du bor på www.obos.no/visningshelg

80

OBOSBL ADET


Lån til nye boligprosjekter Trenger du lån til å kjøpe ny OBOSbolig? For å gjøre det lettere å velge nytt, gir OBOS-banken deg ekstra god rente på lån til OBOS boligprosjekter. Du kan låne inntil 85 prosent av kjøpesummen, og renten er den samme uavhengig av lånebeløp. Lånet kan nedbetales over 30 år. Ti prosent av totalprisen betales vanligvis ved kontraktsinngåelse. Har du behov for lån til denne innbetalingen hjelper OBOS-banken deg med et prosjektlån til gunstig rente, slik at du slipper dyre mellomfinansieringsløsninger.

Priseksempel Renten på OBOS Nyboliglån er 3,45 prosent. Dersom du låner 2 millioner kroner over 25 år gir det månedlige låneutgifter på 9 994 kroner per måned. Effektiv rente 3,54 prosent, totalsum: 2 998 253 kroner.

Les mer på obos.no/nyboliglan

OBOSBL ADET

81


BOLIG | RINGSAKER | FURNES

FORKJØPSRETT Meldefrist for å bruke forkjøpsrett for OBOS medlemmer er 26. september 2014 kl 12.00.

NÆROMRÅDET

Gjerluvegen 136

Her kommer boligene

N

Nydal

Furnes

n ge ve erg øb Fr

et rg be ru u F

Ham ar

Flotte rekkehus i Furnes I Furnes i Ringsaker er nå fire nye rekkehusleiligheter i ferd med å reise seg. For under tre millioner kroner kan du få en flott og romslig bolig. REKKEHUSENE SOM OBOS nå bygger i Furnes går over to plan, og er tegnet av ARR Arkitektkontor i Brummunddal. Boligene ligger flott til i Ringsakers vakre kulturlandskap. Bor du her, vil du kjenne tilhørighet til et trivelig lokalsamfunn. Her kan du bo både naturskjønt og komfortabelt, bare en kort kjøretur til butikker og kjøpesenter. Dette er siste byggetrinn i OBOS´prosjekt på Bjørkhol, som til sammen vil bestå av åtte rekkehus. EN GOD HVERDAG

Dette er funksjonelle boliger, der lun eikeparkett i alle bruksrom, fliser på badet og balansert ventilasjon med varmegjenvinning vil gi deg en komfortabel bolig. Høye vinduer vendt mot sørvest, profilene på kjøkkeninnredningen og balkong med utgang fra stua vil være det lille ekstra som løfter hverdagene i boligen. Mellom etasjene går en malt, kvartsvingt trapp med

82

OBOSBL ADET

hvite vanger, beisede trinn og håndlister i eik. I dette boligprosjektet er det lagt vekt på detaljene. Alle boligene har to bad, ett i hver etasje. RIMELIGE BORETTSLAGSBOLIGER

Boligene koster mellom 2 927 000 og 2 980 000 kroner, og en gunstig finansiering via Husbanken gir avdragsfrihet de første fem årene. Boligene vil bli organisert som et OBOS-tilknyttet borettslag med OBOS som forretningsfører. Dermed er du sikret at fellesinteressene blir ivaretatt gjennom et godt opplegg for forvaltning, drift og vedlikehold. I et OBOS-tilknyttet borettslag er du ikke ansvarlig for naboens felleskostnader. Byggingen av rekkehuset starter høsten 2014 og med ferdigstillelse til sommeren 2015. Ta kontakt for å få se vår visningsleilighet eller kom på visning lørdag 20.september kl. 11-12.

0

2 km

© Kartagena / Statens kartverk

Kollektivtransport: Bybuss 3. 100 meter til holdeplass. Butikker: Kort vei til Olrud City/kjøpesenter. Barnehage: Furnes Barnehage, Kylstad Barnehage. Marihøna Montessori barnehage. Skole: Kylstad Barneskole, Furnes Ungdomskole, Kirkenær skole.

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere avd Hamar v/ prosjektmegler Erlend Kvaløy. Mobil: 922 22 006 Tlf: 22 86 75 59 E-post: erlend.kvaloy@obos.no På nett: www.obos.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Nye Hjem Entreprenør: Heggelund Bygg Arkitekt: ARR Arkitektkontor, Brumunddal Illustrasjoner og foto: Nadia Frantsen, ARR Arkitektkontor, OBOS.


BOLIG | HAMAR | SKISPORET

FORKJØPSRETT Meldefrist for å bruke forkjøpsrett for OBOS medlemmer er 26. september 2014 kl. 12.00.

NÆROMRÅDET

Gjerluvegen 136

Her kommer boligene

N

Nydal

Furnes

n ge ve erg øb Fr

t ge er ub r Fu

Ham ar 0

2 km

© Kartagena / Statens kartverk

Kollektivtransport: 300m til holdeplass bybuss 3.

Rekkehus til salgs på Lund-Voll Block Watne legger nå ut fire rekkehusleiligheter for salg på området Lund-Voll i Hamar. Det er OBOS Eiendomsmeglere som står for salget, og som medlem har du forkjøpsrett. OMRÅDET

Feltet Lund-Voll ligger flott til et par kilometer nord for Hamar torg, og det er i utkanten av dette feltet av rekkehusene i Skisporet boligsameie ligger. Det meste av handels- og servicetilbud er ikke langt unna, og både Presterud barneskole og Ajer ungdomsskole ligger cirka to kilometer unna. Utvendig har rekkehusene stående trepanel og en gjennomgående bruk av jordfarger. På innsiden er de preget av gjennomtenkte og moderne planløsninger. BOLIGENE

De fire rekkehusene er samlet i et felles gatetun sammen med til sammen 16 leiligheter og 4 eneboliger. Gatetunet blir

et frodig og sosialt grønt uterom, hvor det blir møteplasser for beboerne og lekearealer for barn med nærhet til boligene. Rekkehusene har hage og terrasse på bakkeplan med en skjermvegg mot naboen på oversiden, samt balkong i andre etasje. Innvendig blir det blant annet parkett i alle rom med unntak av bad, kjøkkeninnredning fra HTH samt balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Boligene leveres ferdig med innvendige vegger og tak ferdig malt. For rekkehusene er det lagt opp til parkering inntil boligene, og all kjøring på tunene skal skje på fotgjengers premisser og er tydelig avgrenset fra lekeplasser og andre fellesoppholdsarealer. Ta kontakt med eiendomsmegler og kom på visning 20. september kl. 13-14.

Butikker: 1,5 km til nærbutikk, 2 km til henoldsvis Olrud og Maxi. Barnehage og Skole: Barnehager og skoler i nærområdet Friluftsområde: Furuberget i nærheten, med stier, turløyper og flotte turmuligheter sommer og vinter. Derfra er det ikke langt ned til Mjøsa med flotte bademuligheter

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere avd Hamar v/ prosjektmeglere Erlend Kvaløy og André Moe. Mobil: 922 22 006 / 950 15 772 Tlf: 22 86 75 59 / 22 86 75 52 E-post: erlend.kvaloy@obos.no andre.moe@obos.no På nett: www.obos.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Block Watne Entreprenør: Block Watne Arkitekt: HRTB Arkitekter Illustrasjoner og foto: Oxivisuals

OBOSBL ADET

83


Kjøp nytt med OBOS Nyboliglån –

Med OBOS Nyboliglån blir det lettere å kjøpe OBOS-bolig som er under oppføring. Nå kan du låne inntil 85 prosent av kjøpesummen til bare 3,45 prosent rente. *Priseksempel: Et lån på 2 millioner kroner over 25 år gir en effektiv rente på 3,54 %, totalt kroner 2 998 253.

Les mer på obos.no/nyboliglan

@ bank@obos.no 02334

% 5 4 , 3 inell nom te* ren


BOLIG | OSLO | MAJORSTUEN

M17 • Samarbeidsprosjekt i regi av Veidekke Eiendom og OBOS. • 350-400 boliger på Majorstua i Oslo. • Varierte boliger i bygg på fra 7-12 etasjer og en høyblokk på 22 etasjer. • Arkitekt: Lof Arkitekter • Forkjøpsrett for OBOSmedlemmer.

Stor interesse for M17 Prosjektet Middelthunsgate 17 vil gi noe til hele Majorstua – både i form av sårt tiltrengte boliger og et nytt og levende gaterom. M 17 ER NAVNET PÅ ET NYTT kvartal med i underkant av 400 boliger der banken Nordea i dag har hovedkvarter. Dette bygget ønsker utbyggerne Veidekke Eiendom og OBOS å rive, og erstatte med terrassert blokkbebyggelse fra 7-12 etasjer og et slankt høyhus på 22 etasjer. I sommer legges planene for det nye boligprosjektet ut på offentlig høring, et forslag som fra utbyggernes side har som intensjonen å tilføre området både boliger og samtidig nye, velfungerende og attraktive byrom. – Vi som utbyggere er opptatt av at de

som allerede er etablert i området, enten som beboere eller næringsdrivende, skal oppleve at vi tilfører området noe nytt og spennende. Det har kommet svært mange henvendelser fra boligkjøpere etter at prosjektet ble omtalt i OBOS-bladet tidligere i år, og det er vi selvsagt veldig glad for. Det tyder på at det er et stort behov for denne typen prosjekt sentralt i Oslo, sier prosjektleder Anders Gregersen i Veidekke Eiendom. I tillegg til boliger, vil området etter utbyggingen kunne tilby attraktive handelsog servicefunksjoner på gateplan, noe

som vil aktivisere Fonteneplassen og gjøre Fabrikkgata til den naturlige og foretrukne gang- og sykkelforbindelsen mellom Majorstukrysset og Frognerparken. Viktige kvaliteter ved boligene blir store balkonger, flotte fellesarealer både på bakkenivå og takterrasse, samt selvfølgelig nærheten til Frognerparken og knutepunktet Majorstua. Dersom planene blir godkjent, vil boligene kunne bli lagt ut for salg i løpet av høsten 2015 – selvsagt med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer. Følg med og meld deg som interessent på www.obos.no/m17 for mer informasjon.

OBOSBL ADET

85


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

Opplev Fornebu! Det skjer stadig noe nytt på Fornebulandet. Boligområder, nye attraksjoner, serveringssteder og næringsbygg blir til. Alt kombinert med gode turmuligheter, sjø og naturreservater. Unn deg en rundtur på sykkel eller til fots, og ta gjerne med badehåndkle eller fiskestang. På Storøyodden finner du en av Norges beste sandstrender, og på Rolfstangen er det gode fiskemuligheter.

1

Radisson Blu Park Hotel

17

2

Engineerium, Wayne’s Coffee og Quality Hotel Expo

Storøya grendesenter (med barneskole, barnehage og familiesenter)

18

Naturreservat

19

Storøya sykkelsti

20

Storøyodden

21

Kiosk, WC, sandvolleyball, grillplasser

3

Visningssenter for Fornebulandet (i Biliabygget, 3. etg. Se også www.fornebulandet.no)

4

Telenor Arena

5

Telenorstranda

6

Sykkel- og gangstier

7

Sjøflyhavna Kro

8

Child Planet Atlantis (åpner i juni) og Scandic Hotel Fornebu

9

Båtforbindelse til Aker Brygge (planlagt åpning i år)

10

Rolfstangen

11

Fornebu Indoor Golf Center

12

Snarøya Sportsklubb

13

Hundsund grendesenter (med ungdomsskole, barnehage, svømmehall, idrettshall, kantine og bibliotek)

14

Jonoe Sushi

15

Sommerfugldammen

16

Fornebu S kjøpesenter (åpner 14. oktober)

22

Landingsstripen Fornebu flyplass

23

Fugletårn

24

Lilløyplassen naturhus (Oksnøen)

25

Festplassen i Nansenparken

26

Odonata kafé og galleri

27

Flytårnet og gamle Fornebu Kultursenter

28

Planlagt trasé for Fornebubanen

HOLTEKILEN

18

STORØYKILEN

22

20

21 19

18

86

OBOSBL ADET


LYSAKER/OSLO (BUSS NR. 24, 28, 31)

3 4

1 2

26

27

FREMTIDIG UTBYGGING

28

Telenor

5 6

LYSAKERFJORDEN

Aker Solutions

PILOTEN

IT Fornebu

25

HAGEBYEN

Statoil

17

18

8

7

16 24 KOKSABUKTA STORテ郎A

23

11

15

9

10

ROLFSBUKTA

HUNDSUND KOKSABUKTA

13 14 SNARテ郎A

18

12

HUNDSUNDET

SNARテ郎KILEN

OBOSBL ADET

87


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

I Kværnerbyen skapes boligdrømmen Fra den dagen du kjøper en bolig i et boligprosjekt til det øyeblikket du står der med nøkkelen i hånda kan være en lang reise for mange. Det er mange avgjørelser som skal tas før du faktisk flytter inn. FRA IDE TIL VIRKELIGHET. Når du kjøper bolig i et nytt boligprosjekt, kan det gå flere måneder fra kjøp til innflytting. Mange av rammene rundt leiligheten du kjøper er satt, men mulighetene for å tilpasse boligen til ditt eget drømmehjem er mange. Det kan gjelde alt fra farger på veggene, oppsett av kjøkkenet, valg av gulv, belysning og innedører. – Valg av farger på vegger, garderobeløsninger, kjøkkendører, gulv, innedører, kjøkkenløsninger etc er ofte det folk har konkrete tanker om når det gjelder tilvalg i nye boligprosjekter. Ønske om å kunne tilpasse leiligheten til sine egne behov og sin egen personlige smak er sterk hos de fleste kjøpere, sier Benedicte Wien, fagansvarlig/eiendomsmegler i Kværnerbyen. I prosjektene i Kværnerbyen realiseres det boligdrømmer hele tiden. FORM DITT DRØMMEHJEM GJENNOM BYGGEPROSESSEN

Det finnes utallige valgmuligheter når det kommer til tilvalg på en ny leilighet. Kommer man tidlig inn i byggeprosessen, har man stor innflytelse på det endelige resultatet. – Noen endrer oppsett av kjøkken totalt i forhold til originale plantegninger, forteller Wien. Noen legger langt mer penger i kjøkkenløsninger, valg av gulv, garderobeløsninger og lignende enn andre. Det er det som er så fint med å kjøpe bolig i nye boligprosjekter. Resultatet kan bli så annerledes enn originaltegningen, hvis du kommer tidlig inn i byggeprosessen. I Kværnerbyen kan man realisere den boligdrømmen man har båret på så lenge, fortsetter hun.

88

OBOSBL ADET

KJØKKEN, STUE OG SOVEROM

Noen av rommene som utmerker seg som de viktigste rommene kjøperne vil sette sitt eget preg på, er kjøkken, stue og soverom. Her er det store forskjeller i behov, forteller Wien. Noen trenger masse benkeplass, andre vil ha dobbelvask. Noen vil ha plass til stort kjøkkenbord, og minsker både på benk- og skapplass, mens for andre er det nok med en bar-benk. Det er også stor variasjon i hvor mye penger folk vil legge i garderobeløsninger, gulv og belysning på soverommene. Her spiller både smak og behov en stor rolle. Noen spesialbestiller garderober, legger mye arbeid i både fargevalg og gulv. På den andre siden har man dem som nøyer seg med standardløsningene. Det skal være rom for å tilpasse hjemmet ditt etter både behov og smak, og det kan du i Kværnerbyen, sier Wien.


NÆROMRÅDET Tøyen

N

Kampen Grønland Oslo S

Galgeberg

Operaen

Vålerenga

Gamlebyen

Kværnerbyen Ekeberg 0

© Kartagena / Statens kartverk

1 km

Kollektivtransport: Kollektiv transport: Buss 32 har endeholdeplass i selve Kværnerbyen og bruker fem minutter til Oslo S. Øvrige bussruter med holdeplass i nærheten: 34, 20, 70, 501, 401, 421 og 37. Friluftsområde: Hyggelige møteplasser med fine grøntområder og vannspeil.

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere Kværnerbyen, Smeltedigelen 2, 0195 Oslo. Oppdragsansvarlig: Benedicte Wien og Ellen Dammen. Mobil: 47 60 80 89 / 97 59 88 55 Telefon: 22 86 58 41 / 22 86 55 33 E-post: prosjektsalg@obos.no Nettside: www.kværnerbyen.no www.obos.no/franciskvartalet www.obos.no/peltonkvartalet www.obos.no/kvarnerbyenterrasse

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Kværnerbyen AS Arkitekt: Arcasa Arkitekter AS, Tegn 3 AS Entrprenør: AF Bygg AS, Reinertsen AS Illustrasjoner og foto:  Atlas kjøkken, Blår Kjøkkenleverandør: Aubo, Studio Kusin Baderomsleverandør: Part AB

OBOSBL ADET

89


BOLIG | OBOS | BLOCK WATNE

Akershus På Romerike selger Block Watne i øyeblikket seks ulike prosjekter – alt fra leiligheter i blokk til store eneboliger. Ett av prosjektene heter Holstad og ligger på Maura. Mer informasjon finner du på blockwatne.no/holstad.

Et enda bredere boligtilbud! OBOS har kjøpt boligbyggeren Block Watne. Fra 1. oktober får OBOS-medlemmer fortrinnsrett til Block Watnes nye boligprosjekter over hele landet! HELE LANDET: Block Watne er en av Norges største boligbyggere og har bygget nesten 100 000 boliger siden 1950-tallet. Årlig leverer boligbyggeren rundt 1 000 boliger gjennom egenutviklede boligprosjekter og til kunder med egen tomt. Block Watne er nå blitt en del av OBOS-konsernet og fra 1. oktober i år får OBOS-medlemmer fortrinnsrett til boligene Block Watne tilbyr. Block Watne bygger i stor utstrekning småhus, eneboliger, rekkehus, tomannsboliger og leiligheter i lav bebyggelse og har 19 distriktskontorer fra Steinkjer i nord til Kristian-

90

OBOSBL ADET

sand i sør. Har du lyst til å se mer av hva Block Watne kan tilby der du bor? Ta en titt på blockwatne.no LES MER.

Følg også med i de neste utgavene av OBOS-bladet der salgsstarter for boligprosjekter fra Block Watne blir presentert – denne gangen viser vi et lite utvalg fra noen av prosjektene som allerede ligger ute for salg.


AKERSHUS

Follo

Skogly

Rett syd for Oslo ligger flere boligprosjekter fra Block Watne. I Vestby ligger Pepperstad Marka der det for tiden selges store eneboliger. Området har vært under utbygging over flere år, og består av frittliggende eneboliger, eneboliger i kjede og rekkehus.

Ligger på Vinterbro. Flytt inn i en ny enebolig bare 20 minutter fra Oslo! Bo høyt, fritt og nært marka i et klassisk hus i barnevennlig område med utsikt og gode solforhold. Totalt skal det bygges 16 eneboliger her fordelt på seks ulike hustyper.

Mer informasjon finner du på blockwatne.no/pepperstad

Mer informasjon finner du på blockwatne.no/skogly

ROGALAND Block Watne er representert med tre distriktskontorer i Rogaland – på Bryne, Jæren, i Sandnes (Forus) og i Haugesund. Totalt er 18 ulike boligprosjekter i salg nå med alt fra store eneboliger og rekkehus til små og store leiligheter i blokker.

Kvibakken

Brattebø Gård

Kvalatun

Kvibakken består av store eneboliger og leiligheter i lavblokk. Her finnes alt fra ettromsleiligheter på ca 43 m, via treromsleiligheter på ett plan med areal på ca 92 m til og fireromsleiligheter på ca 105 m. I tillegg til dette har vi fem flotte eneboliger over tre etasjer med BRA på 193,7 m.

Et nytt boligområde i Sandnes kommune. Området ligger i en trekant plassert mellom Bogafjell, Håbafjell og Melsheia. Her er rekkehus i forskjellige størrelser til salgs. Alle boligene har carport samt biloppstillingsplass på egen tomt. Her er flere små lekeplasser, kvartalslekeplass og ellers flotte grønt/friområder. Melsheia et populært skogs- og friområde, som blir brukt hele året, ligger like i nærheten.

Ligger i Haugesund, nord i byen i et område som Block Watne har bygget ut i flere etapper. Nå ligger moderne eneboliger med herlig takterrasse ute for salg. Boligene er tidsriktige, med lekre utvendige detaljer og smarte planløsninger, mens fellesarealene får belyste veier, stier, lekeplass og grøntområder. Det er fem minutter med bil til Haugesund sentrum og bare 200 meter til Kvalasenteret.

Mer informasjon finner du på blockwatne.no/bratteboe

Mer informasjon finner du på blockwatne.no/kvalatun

Mer informasjon finner du på blockwatne.no/kvibakken

OBOSBL ADET

91


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og Akershus og i regionene Hordaland, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på www.obos.no/nybolig. Les mer om vårt nye tilbud om boligbytte på side 96. OSLO/ AKERSHUS

GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN

LØREN

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A, B OG C: 128 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016

FRANCISKVARTALET: 131 borettslagsleiligheter. Innflytting fra 4. kvartal 2014

GARTNERLØKKA BYGG 4, 5 OG 2: 117 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2016

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gartnerlokka

GBOLI E BYTT

ENSJØ

ENSJØ

OPPSAL

VERKSHAGEN: 40 selvierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016

GLADENGEN PARK: 56 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015

TRASOPTUNET: 114 borettslagsleiligheter i Hellerudveien 69. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/verkshagen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gladengenpark

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 www.obos.no/trasoptunet

92

OBOSBL ADET


GBOLI E BYTT

MORTENSRUD

NYDALEN

BEKKELAGET

STENBRÅTLIA: 34 rekkehus i borettslag. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014

LILLOHAGEN: 268 selveierleiligheter i Sandakerveien. Innflytting fra 4. kvartal 2012

JOMFRUHAGEN: 17 selveide rekkehus ved Jomfrubråten. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.obos.no/stenbratlia

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.lillohagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.obos.no/jomfruhagen

ROLFSBUKTA

HAGEBYEN

HUNDSUND

KANALBYGG 3 OG 4: 50 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015 KANALBYGG 1 OG 2: 56 leiligheter - innflyttingsklare- 1 igjen ALLEÉN 3 OG 4: 33 boliger, innflytning fra juni 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

BYGGETRINN 2 OG 3: 238 rekkehus/rekkehusleiligheter/leiligheter. Innflytting fra 1. kvartal 2014

TUN 6: 46 leiligheter i 4 bygg, innflyttingsklare-kun én igjen

FORNEBU

GBOLI E BYTT

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006 www.fornebulandet.no

MIDT-NORGE

TUN 3: 20 leiligheter, 16 rekkehus og 6 leilighetsvillaer. Innflytting fra juni 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

GBOLI E BYTT

HORNEBERGTUNET

STORØYA

TRONDHEIM HORNEBERG

TRONDHEIM VÆRE

STORØYA: 14 rekkehus. Innflytting mai 2014

HORNEBERGTUNET: 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflyttingsklare.

VÆRETRØTOPPEN: 42 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015

SALG VED: Eiendomsmegler 1, mob. 922 43 704, www.horneberg.no

SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00 www.væretrøtoppen.no

TERNETUNET 1,2 OG 3: 131 leiligheter.

Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2015.

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.fornebulandet.no

OBOSBL ADET

93


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

BLÅKLOKKESVINGEN

TRONDHEIM TILLER HÅRSTADHAUGEN TILLER: 24 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014 SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00 www.haarstadhaugen.no

GBOLI E BYTT

TRONDHEIM TILLER

STJØRDAL

TILLERLANDET TRINN 1 OG 2: 70 selveierleiligheter og 18 rekkehus Planlagt innfytting fra 2. kvartal 2015

BLÅKLOKKESVINGEN I FOSSLIA: 26 selveierboliger. Planlagt innflytting 3 kvartal 2015 SALG VED: DnB Eiendom v/ Tove Kulseng mob. 901 85 490 www.fosslia.no HUSBYÅSEN: Eneboliger, rekkehus, leiligheter og tomter www.husbyaasen.no

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422 www.tillerlandet.no

ØSTFOLD

VESTFOLD

TRONDHEIM LADE

TØNSBERG KALDNES

FREDRIKSTAD BELLEVUE

LADEBYHAGEN HUS A OG B: 73 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014.

DOCKSIDE TRINN 1 OG 2: 116 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2015

BELLEVUEHAGEN: 65 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014.

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.ladebyhagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Tønsberg. Eiendomsmegler Tor André Vedvik, mob. 979 59 557 www.kaldnesbrygge.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler André Søyland, mob. 952 77 103 www.bellevuehagen.no

ROGALAND

GBOLI E BYTT

SALGSSTART HØSTEN

2014

GBOLI E BYTT

HORDALAND

STAVANGER TASTARUSTÅ

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

BERGEN KRONSTAD

KVARTALET: 235 borettslagsleiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2013.

50 ØST TRINN 1 OG 2: 67 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015.

KRONSTADPARKEN TRINN 2: 99 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.kvartalet-tasta.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Christian Hauge, mob. 936 53 151 www.5grader.no

SALG VED: DnB Eiendom AS, mob. 916 88 655. www.kronstadparken.no

94

OBOSBL ADET


BERGEN ASKØY

BERGEN STRAUME

BERGEN SANDSLI

OLA TERRASSE: 18 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2015.

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1: 83 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016.

SANDSLIÅSEN TRINN 1: 40 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015.

SALG VED: Herland Eiendom AS. Stein Herland, mob. 905 22 221. www.obos.no/olaterrasse

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948 www.straumsfjellet.no

SALG VED: Kaland&Partners AS, Per Magne Birkeland, mob. 924 90 425 www.sandsliåsen.no

HAMAR SENTRUM

HAMAR MARTODDEN

HAMAR/RINGSAKER

HAMAR STADION: 15 byboliger og 38 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

STRANDVEGEN 153 TRINN 1 OG 2: 21 borettslagsleiligheter. Innflytting fra 2. kvartal 2014.

BJØRKHOL TRINN 1 OG 2: 8 rekkehus i borettslag i Furnes. Trinn 1 er innflyttningsklart.

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.obos.no/hamarstadion

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.strandvegen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.bjørkhol.no

INNLANDET

Nye OBOS-boliger – nå også på nettbrett!

BRUMUNDDAL BADSTUVEGEN TRINN 1 OG 2: 18 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015. SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006 www.obos.no/badstuvegen

Nå kan du laste ned egne nettbrettutgaver av OBOS-bladet! Her gir vi deg – i tillegg til godt redaksjonelt stoff og medlemstilbud – også de siste omtalte, nye boligprosjektene. Få med deg filmer fra nærområdene, etasje- og leilighetsplaner, flere bilder, skisser og interaktive kart. Dessuten finner du kontaktskjemaer til våre prosjektmedarbeidere – dersom du lurer på noe vedrørende et boligprosjekt eller et område. Mer bolig – helt gratis! ->App store/google play, søk på OBOS-bladet.

OBOSBL ADET

95


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

Kjøpe nytt? OBOS kan ta din gamle bolig i innbytte!

GBOLI E BYTT

Ordningen med boligbytte innebærer at OBOS kan kjøpe din gamle bolig til en avtalt pris når du kjøper ny bolig i ett av våre utvalgte prosjekter. Dermed kan du kjøpe ny bolig og være helt sikker på at din gamle bolig blir solgt. Fordeler med boligbytte: • Med boligbytte får du markedspris for din gamle bolig. • Du kan bruke ventetiden frem til du skal flytte inn i din nye bolig til å glede deg i stedet for å bekymre deg over salg av gammel bolig. • Hvis den nye boligen er ferdig, kan det ta kort tid fra du velger bolig til du kan flytte inn.

Slik foregår boligbyttet: 1. 2. 3. 4. 5.

Reserver din drømmebolig i ett av de aktuelle prosjektene*. Megleren gir deg et søknadskjema hvor du fyller ut faktaopplysninger om din gamle bolig, lån og egenkapital. Vår megler gjør en prisvurdering av din bolig. Aksepterer OBOS boligen din, vil du få et tilbud om boligbytte. Du får rimelig tid til å bestemme deg. Takker du ja til tilbudet, avtales tidspunkt for kontraktsmøte hvor begge kjøpekontraktene signeres.

Din gamle bolig må ha lavere verdi enn din nye OBOS-bolig, og må ligge i et aktuelt område * Pr. 13.03.2014: Kværnerbyen (Franciskvartalet, Peltonkvartalet, Kværnerbyen Terrasse), Stenbråtlia, Trasoptunet, Etterstadtoppen, Storøya (rekkehus), Ladebyhagen, 50 Øst, Kvartalet Tastarustå.

SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET! For å kunne benytte medlems-ansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt: • Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert. • Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt. • Du må være à jour med medlemskontingenten. • Ta med finansieringsbevis. Kl. 18.00 presis vil listen over fremmøtte forkjøpsrettsberettigede bli inndratt og ordnet etter ansiennitet. De som kommer senere, medlemmer eller

96

OBOSBL ADET

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig!

andre, må velge bolig til slutt etter loddtrekning. Bruk av ansiennitet på salgsmøtet, medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt. Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag. Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter

OSLO OG AKERHUS

Kværnerbyen En ny bydel er under bygging. Peltonkvartalet og Franciskvartalet ligger ute for salg. Nytt prosjekt- Kværnerbyen terrasse, Hus A og B ligger ute for salg. Hus C er utlyst i dette bladet. Majorstuen I Middelthunsgate 15-17 skal OBOS og Veidekke bygge ca 350 leiligheter. Planlagt salgsstart 2015. Ensjø I Gladengveien på Ensjø skal OBOS bygge tilsammen 500 leiligheter. Gladengen Park og Verkshagen ligger ute for salg. Salgsstart for neste prosjekt er ikke bestemt. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Gartnerløkka bygg 4, 5 + 2 ligger ute for salg. Salgsstart for neste bygg er ikke bestemt. Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Stenbråtlia ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2014. Oppsal Oppsal senter planlegges oppgradert og utbygget med et større antall leiligheter. Planlegging pågår. Bogerud Bogerud senter planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 120 leiligheter. Reguleringsforslag er til behandling i kommunen. Planlagt salgsstart 2015. MIDT-NORGE Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Hus A + B ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er 4. kvartal 2014.

Tiller På Tillerlandet skal det bygges eneboliger, rekkehus og leiligheter. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Stjørdal I Fosslia skal det bygges totalt 67 boliger. Blåklokkesvingen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt. VESTFOLD

Kaldnes På Kaldnes brygge i Tønsberg skal det bygges ca 160 leiligheter. Dockside trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 3 er ikke bestemt. ROGALAND

5° Øst I Haugesundsgt. 30 skal det bygges 124 leiligheter. 50 Øst trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 3 er i løpet av 2014/2015.

Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2015. Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Straume Her skal det bygges 200 leiligheter. Trinn 1 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 2 er i løpet av 2014. INNLANDET

Lund - Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 7001000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS første prosjekt er Linåkeren. Planlagt salgsstart i løpet av 2014. Martodden Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Strandvegen 153, trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Bjørkhol I Furnes skal det bygges 18 rekkehus/eneboliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt.

Badedammen Her skal det bygges 100 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

Lambertseter I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 130 leiligheter, forretninger og barnehage. Planlagt salgsstart 2. kvartal 2015.

Sandnes/Kleivane Her skal det bygges 25 leiligheter. Planlagt salgsstart er i løpet av 2014.

Lørenskog/ Kronenga I Nordliveien skal det bygges ca. 220 boliger. Planlagt salgsstart 2014.

Sandnes/ Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Planlagt salgsstart 2015.

Fornebu-Storøya Her skal det bygges totalt 500 boliger. Storøya rekkehus og Ternetunet 1, 2 + 3 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt.

Jæren/ Nærbø Her skal det bygges 145 leiligheter. Under planlegging.

Fornebu-Hundsund Her skal det bygges totalt 450 boliger. Tun 3 og 6 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er i løpet av 2014.

Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart 2015.

HORDALAND

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt.

OBOSBL ADET

97


Oppussing

Behagelig med varmekabler Lavtbyggende løsninger MILLIMAT® - varmekabelmatte bygger kun 4,5 mm. Kan legges i alle typer gulv, enten dekket med avrettingsmasse eller rett i fliselim. Matten kan legges både på brennbart og på støpt gulv.

MILLICABLE/MILLICLICKTM aluminiumsbelagt trinnlydsplate og varmekabel som totalt bygger kun 8 mm. Her er det ikke behov for støping. En ideell løsning for parkett og laminatgulv, for bruk i både nybygg og rehabiliteringsprosjekter. Ta kontakt med din lokale elektroinstallatør for mer informasjon!

www.nexans.no/varme



r

o

Oppussing Byggteknikk Oppussing

Rørlegger Rørleggere

 

 

 



   

    



Oppussing

Går du med tanken om å pusse opp!

Kampanjekode Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og “Private Oslo/Akershus”

Ringprosjektledelse. oss på Tlf.: 47 41 30 00 tlf 09700 www.nytthjem.net post@nytthjem.net www.norskgjenvinning.no Annonsering

Vi stiller med:

Snekker, maler, flislegger, Få en gjennomgang av bygningen rørlegger, elektriker deres og se hvor mye energiog dere prosjektledelse. kan spare. Ta kontakt.

Vakt hele døgnet. Faste lave priser til leserne av OBOS-bladet!

Alt innen varmepumper og aircondition Ta kontakt for et godt tilbud. Alt innen varmepumper og aircondition www.oslovarmepumpe.no Tlf kontakt 22280450 for et godt tilbud. Ta

www.oslovarmepumpe.no Tlf 22280450

Ring 815 GLASS (815 45277)

COMFORT STORO www.nytthjem.net Telefon: 23 27 80 00 / 96 90 37 79 Grefsenveien 56, 0487 Oslo Oslo post@nytthjem.net – Revetal – Fredrikstad – Ålesund 23 40 10 40 storo@comfort.no Rubrikk_OBOS_2014_v2_Layout 1 15.01

 

Container? Vi stiller med:

Høyer Finseth AS er rådgiver Går du med tanken innen energieffektivisering, om å pusse opp! innemiljø og byggeteknikk

Tlf.: 47 41 30 00 www.hoyerfinseth.no

 Containere Oppussing

GLASSMESTER

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

Glassmester Vaktmestertjenester

Advokat Annonsering

Entreprenør

Garasje Garasjeporer

Glassmester Din lokale Elektroinstallatør! Din lokale Nytt BAD i 2014? ADVOKATBISTAND GLASSMESTER Vi søker Elektromontør gruppe L Testament, ektepakt, arveforskudd, elektroinstallatør! hjemme, Din lokale Elektroinstallatør! GARASJEPORTER GARASJEPORTER arv, skatt og tvister Vakt hele døgnet. Vi søker Elektromontør gruppe L annonser i Faste lave priserElektromontør til Vi søker Elektromontør gruppeL L Vi søker gruppe OBOS-bladet leserne av OBOS-bladet! 10 ÅRS GARANTI TETT BAD

Ring 815 GLASS

Vi er totalentrepenør på baderom

Ring for GRATIS befaring! (815 45277)

Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250 Advokat K.O.Engeseth Tlf.: 928 50 545

www.obos.no

Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Kontakt HS media:

E-post: Timepris kr.ISELIN 945,+ 25% mvapost@linje-elektro.no MARTE SKARPNORD Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar Telefon: 62Øvre 94 10 37 motKontoradresse: normalt kr. 1350,til kr.1600,-1, 1472 Fjellhamar Grønliveien e-post: mis@hsmedia.no + 25% mva. Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Linje Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon

SNORRE SIGURDSSON E-post: post@linje-elektro.no Telefon: 92 40 29Linje 17 Elektro AS formidler og

Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar utfører elektriske arbeider for: Telefon:www.linje-elektro.no 67 90 01 85 / 22 63 11 00• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon e-post: ss@hsmedia.no Kontoradresse: Øvre Grønliveien 1, 1472 Fjellhamar • Internkontroll • Kjøling Østensjøveien 16, 0661 Oslo www.linje-elektro.no E-post: post@linje-elektro.no Lille Grensen 7, • Elektrokontroll •OSLO Ventilasjon Mail: butikk@bademiljo-experten.no Tlf. 63 94 04 30 www.raynor.no • Varmepumper • Solskjerming www.advonor.no – post@advonor.no www.linje-elektro.no Tlf: +47 22 97Linje 42 97 Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon Linje Elektro AS formidler og Tlf: 63 94 04 30

www.linje-elektro.no Garasjeporer

• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon • Internkontroll • Elektrokontroll • Varmepumper

utfører elektriske arbeider for: • Kjøling • Ventilasjon • Solskjerming


medlem OBOSBL ADET 06 | 14

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

Nå skal det males: 50 % rabatt hos Flügger 25.-27. september

100 Lei en EL-bil

HELE LANDET: Månedstilbud på EL-bil hos Avis.

101 50 % hos Flügger HELE LANDET: 50 % rabatt hos Flügger 25. til 27 september.

103 Lyver han?

OSLO: Peer Gynt er tilbake i ny drakt på Nationaltheatret.

103 Italienske fliser HELE LANDET: 30 % rabatt hos Norfloor torsdag 25. september.

105 Kjøkkendrømmer HELE LANDET: 30 % rabatt hos Kitch’n torsdag 2. oktober.

106 Billån

HELE LANDET: Sjekk ut kampanjerenten på OBOS Billån.

110 Best i test

FOTO: FLÜGGER

HELE LANDET: Telios mobilabonnement gikk til topps i «Dine Penger ».

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Brørne Løvehjarte Astrid Lindgrens klassikar i ny dramatisering. KULTUR OG FRITID Astrid Lindgrens Brørne Løvehjarte er ei av dei vakraste historiene vi har i skandinavisk barnelitteratur.

Regissør Svein Sturla Hungnes har laga ei nydramatisering av forteljinga om Kavring og Jonatan Løvehjarte — brørne som ikkje ein gong døden kan skilje. Historia speglar ein intens kamp mellom det gode og vonde i menneska og set lys på allmenne konfliktar i vårt eige indre. Draum og verkelegheit flyt saman i Even Børsums fantasieggande scenerom. Regi: Svein Sturla Hungnes I hovudrollene: Emil Johnsen og Oddgeir Thune som Brørne Løvehjarte. Passar for vaksne og barn frå 7 år. Tid: Premiere 3. oktober. Stad: Det Norske Teatret, Hovudscenen. Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller www.detnorsketeatret.no.

20 % rabatt

EL-bil hos Avis Fra september til november kan du leie ELbil for kr 5490 per måned hos Avis. BYGG OG BOLIG

Slik leier du Nissan Leaf hos AVIS:

• Tilbudet gjelder i Bergen, Asker & Bærum, Oslo (sentrum, Økern, Skøyen og Gardermoen), Slependen, Stavanger og Trondheim • Prisen inkluderer forsikringer, egenandel ved skade utgjør kr 9 500 • Kampanjekode (awd.nr.) K491201 oppgis ved bestilling • Siste dato for utsjekk er 30. november 2014. Normal pris fra 1. desember er kr 6 990 • OBOS-medlemskort fremvises når du henter bilen. Bestilling: www.avis.no eller tlf. 815 33 044.

Kr 5490 for månedsleie av EL-bil fra september til november

100

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Noen av Flüggers trendfarger for 2014

50 % rabatt hos Flügger Torsdag 25., fredag 26. og lørdag 27. september får du 50 % rabatt hos Flügger. Tilbudet gjelder i alle butikker og i nettbutikken.

BYGG OG BOLIG Nå er dagen kommet for å male det rommet du har pratet om så lenge! Eller hva med listene som alltid blir glemt? Og kanskje ny tapet i gangen?

Finn din nærmeste butikk på www.flugger.no eller sjekk OBOS-appen.

Flügger farve har 55 butikker som tilbyr det meste innen maling, tapet og utstyr.

Rabatten gjelder alle Flügger-varer i Flüggers egne butikker og i nettbutikken www.flugger.no.

Bruk rabattkoden obos1929 i nettbutikken på flugger.no.

Hvis du handler i nettbutikken, får du varene levert på døren.

50 % rabatt 25., 26. og 27. september Ellers fast 20 % rabatt

OBOSBL ADET

101


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Inntrengerne på Teater Innlandet

Foto: Gisle Bjørneby

KULTUR OG FRITID Thomas og Line er unge. Forelsket. Men så skal Thomas reise til Afghanistan. Sorgen over adskillelsen starter før han reiser. Thomas kommer uskadet hjem igjen. Alt er som før og ingenting blir noen gang slik det var. Inntrengerne handler om de kampene som utkjempes på innsida. Hos soldaten og hos den som blir igjen hjemme. Hvordan måles de menneskelige kostnadene ved en krig?

Tid: Spilles fra 25. september til 8. november. Sted: Spilles på kulturhus i Hedmark og Oppland. Billetter: Se teaterinnlandet.no for spilleplan og info. 25 % rabatt

Hanne Boel på Nøtterøy KULTUR OG FRITID Danmarks populære soul - og popstemme henter frem igjen musikken som gjorde henne berømt, og gir oss nye tolkninger av sanger som Don’t Know Much About Love, Black Wolf og Talk It Out.

Foto: Stephen Freiheit

Denne kvelden spiller hun også et utvalg av sine favorittlåter — både selvkomponerte og coverversjoner. Tid: Fredag 31. oktober. Sted: Nøtterøy Kulturhus. Billetter: www.nøtterøy.kulturhus.no. 20 % rabatt

Ny sesong med KORK KULTUR OG FRITID Kringkastingsorkestret har mye spennende på programmet, og tre faste konsepter:

Torsdagslive i Universitetets aula: Direktesendte, interaktive konserter med publikumsmedvirkning og møter med musikerne #torsdagslive. I NRKs legendariske Store studio kommer du tett på orkesteret i serien Klassisk nærkontakt, eller i KORK kammer, med enkeltmusikere i fri dressur. Se hele programmet på www.kork.no. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. Store studio kr 150 (Ord. pris kr 200) Aulaen kr 240 (Ord. pris kr 300)

102

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

2 for 1 på Peer Gynt Mandag 27. oktober får du 2 billetter for prisen av 1 på Nationaltheatret. KULTUR OG FRITID Av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Alexander Mørk-Eidem. Handlingen er lagt til beste sendetid i studio hos Skavlan. Her forteller Peer sin historie, sammen med en rekke profilerte nordmenn. Det skal vise seg at kjendisene også er karakterer i Peer Gynt. Eindride Eidsvold spiller Peer Gynt, i spissen for et sterkt ensemble. Gjesteartist hos Skavlan er ingen ringere enn Solveig, som spilles av Amina Sewali.

«Alexander Mørk-Eidem har en uslåelig evne til å kombinere dybde og vidd.» (Aftenposten) «… bobler over av oppfinnsomhet, samfunnskritikk og lek.» (Vårt Land) «… høyst aktuell samtidsunderholdning» (VG) «… sviende satire over vår samtids troll.» (Dagbladet) Tid: Mandag 27. oktober (salgsstart 15. september). Sted: Nationaltheatret, Hovedscenen. Billetter: Tlf. 815 00 811 eller salg@nationaltheatret.no.

2 billetter for prisen av 1 Billettene må bestilles innen 06.10

30 % hos Norfloor Torsdag 25. september får du 30 prosent rabatt på fliser og tilbehør hos Norfloor. BYGG OG BOLIG Norfloor er landets eldste fliskjede og leverer italienske design- og kvalitetsfliser.

Bruk medlemsfordelen din torsdag 25. september: • 30 prosent rabatt på fliser og tilbehør • Gratis lån av flisekutter • Kostnadsfri hjelp til spesialkutt (begrenset til 10 fliser), hulltaking for rør og lignende tjenester ved kjøp av fliser hos Norfloor • Gratis tilkjøring av varer innenfor gjeldende butikks kommune, ved kjøp over kr 10 000 inkludert mva. Finn din nærmeste Norfloor-butikk på www.norfloor.no eller sjekk OBOS-appen.

30 % rabatt på fliser og tilbehør (Fast 25 % rabatt alle andre dager)

OBOSBL ADET

103


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Se Premier League på TV 2 Sumo Nå er det enda enklere å se Premier League – der du vil! KULTUR OG FRITID Med TV 2 Sumo Premium får du tilgang til det beste fra engelsk fotball, FA-cupen, Championship med mer. Se kampene på nettbrett, mobil, PC/MAC, Smart-TV* eller din Apple TV.

Se også hele sesonger av dine favorittserier, de beste seriene før de vises på TV, film og underholdning! Velg mellom to abonnement: • Sumo: Gir tilgang til alt innhold unntatt engelsk fotball • Sumo Premium: gir tilgang til engelsk fotball og alt annet Bestilling: www.obos.no/sumo. *Foreløpig er det Samsung Smart-TV-modeller fra 2012 og senere som er støttet.

Inntil 30 % rabatt på abonnement Ingen bindingstid

Forsikring for ungdom Forsikringspakker for deg som er ung eller student i Norge eller utlandet. BANK OG FORSIKRING Vi vil at du skal tenke mest på gledene, og har satt sammen gunstige forsikringspakker som gjelder til du fyller 30 år.

Ungdom i Norge • Innboforsikring inkl. Innbo Pluss. • Reiseforsikring inkl. Reise Pluss. • Ulykkesforsikring, medisinsk invaliditet inntil kr 1 000 000. Pakken koster kr 243 pr mnd. Forsikring uten dekning for bærbar pc koster kr 198 per måned. Ungdom i utlandet • Dekning av sykeutgifter og ev. hjemtransport. • Reiseforsikring • Ulykkesforsikring Les mer om tilbudene på obos.no/forsikring. Kontakt: Tlf. 22 86 55 45 eller obosforsikring@obos.no.

Lave premier og gode vilkår

104

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

30 % hos Kitch’n Torsdag 2. oktober får du 30 % rabatt på alle varer til ordinær pris hos Kitch’n. BYGG OG BOLIG Ta med medlemskortet til en Kitch’n-butikk torsdag 2. oktober og få 30 prosent på alle varer til ordinær pris, også på elektriske artikler.

Slik får du OBOS-rabatten: • Meld deg inn i Kitch’n Kundeklubb. Det er gratis, helt uten forpliktelser og du mottar gode kampanjetilbud. • Du kan melde deg inn i en av butikkene eller på www.kitchn.no. • Vis OBOS-kortet i kassen. Kitch’n er Norges ledende butikkjede for produkter til kjøkkenet, og i hyllene finner du gode og innovative varer fra kjente merkenavn som Kitchen Aid, Rosendahl, Menu, Victorinox, iittala, Riedel, Eva Solo, Bodum, Nespresso med flere. Husk også at du får fast 20 % rabatt på alle varer til ordinær pris hele året.

30 % rabatt torsdag 2. oktober Rabatten gjelder på alle varer til ordinær pris

Ghosts Ibsens Gengangere i et moderne dansespråk. KULTUR OG FRITID Blir vi noen gang så åpne at vi ikke kan rammes av løgnen? Det er spørsmålet når Henrik Ibsens drama Gengangere nå settes opp som ballett.

Osvald Alving kommer hjem fra en fri kunstnertilværelse i Paris til en trang vestlandsfjord. I møte med mennesker som ikke snakker sammen, svarer Osvald med å bli ironisk og distansert. Gradvis oppdager han mer av hemmelighetene som tynger familien, men også hemmelighetene han har inni seg. Moren, fru Alving, tar imot sin etterlengtede sønn – og blir etter hvert klar over hva, eller hvem, han bærer med seg i bagasjen. Nils Petter Molvær har skrevet helt ny musikk, som han fremfører i samspill med Jan Bang på scenen. Koreograf: Cina Espejord / Regissør: Marit Moum Aune Tid: Spilles fra 19. september til 7. oktober. Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen. Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21.

20 % rabatt Foto: Erik Berg

OBOSBL ADET

105


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Kampanjerente på OBOS Billån BANK OG FORSIKRING OBOS Billån har kampanjerente fra 4,7 % ut oktober. Beregn lånet med lånekalkulatoren og send søknad på obos.no/billaan.

• Lån til både ny og brukt bil og velg den biltypen du ønsker • Signer lånet med Bank ID for raskere utbetaling. Kontakt: Tlf. 06270 eller obosbillaan@eika.no. Produktet er levert av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente på 6,04 %. Effektiv rente er beregnet ut i fra lånebeløp på 150.000 og 60 måneders nedbetaling. Etableringsgebyr er inkludert.

Gunstig rente, lave gebyrer og fleksible vilkår

OBOS MasterCard BANK OG FORSIKRING Betaling med kredittkort er trygt og sikkert. Bruk OBOS MasterCard på høstens handledager.

Kommende handledager med OBOS-rabatt: • Norfloor fliser torsdag 25.9 – 30 % rabatt. • Flügger farve torsdag 25.9 til lørdag 27.9 – 50 % rabatt. • Kitch’n torsdag 2.10 – 30 % rabatt.

OBOS MasterCard leveres av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente 25,50 % v/15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.460,40 kr.

Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse

Strømløst: Oscar Danielson KULTUR OG FRITID Den svenske visesangeren og forfatteren Oscar Danielson slipper albumet Lovesongs i høst, og spiller i den forbindelse en akustisk konsert på Rockefeller. Danielson skriver underfundige, fine og morsomme låter, og er av mange regnet som Sveriges beste tekstforfatter. NRKs Finn Bjelke har uttalt at Oscar bør være på blå resept, og vi er hjertens enige i det.

Tid: Torsdag 25. september. Sted: Rockefeller. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. OBOS-pris kr 160 + bill.avg. Ord. pris kr 200 + bill.avg.

106

OBOSBL ADET

RENTE FRA

4,7 %


www.obos.no/medlem

Fonus Begravelsesbyrå Fonus tilbyr fullservice innen begravelse og tilhørende tjenester. DIVERSE Fonus gir OBOS-medlemmer kr 3000 i rabatt på alle nye gravstener.

Som Nordens største aktør innen gravferdstjenester tilbyr Fonus et utvalg på mer enn 150 modeller. Stenene leveres alt inkludert, fordelt på fem prisgrupper. Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter, Linderud, Røa, Sinsen og Tveita senter • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange

10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

www.fonus.no

Humoristisk nybrottsarbeid del III Duoen Eriksen og Hoel er tilbake med humorshowet Inderlig på Rogaland Teater. KULTUR OG FRITID Christian Eriksen og Vegar Hoel er blitt et varemerke i Stavanger med forestillingene Smilemann i 2010 og Seriøst i 2012.

De jobber under mottoet: «humor er best når det er ferskt» og nå er de klare med del III i sitt humoristiske nybrottsarbeid med showet Inderlig. På mange måter kan vi bruke den klassiske Kinderegg-metaforen til å beskrive Inderlig. Tre ønsker på én gang: Det er nytt, det er inderlig underlig og det er morsomt. De to humoristene varsler nok et show bestående av en cocktail av absurditeter, mimikk, slapstick, animasjon, videosnutter og eksperimentell humor, med en molotovisk utgang! Tid: Spilles fra 5. september til 4. oktober. Sted: Rogaland Teater, Hovedscenen. Billetter: Tlf. 51 91 90 90 eller www.rogalandteater.no. 25 % rabatt

OBOSBL ADET

107


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Slik kutter du strømutgiftene Som OBOS-medlem kan du sikre deg en av landets beste strømavtaler. BYGG OG BOLIG

Med OBOS-strømavtale gjennom LOS får du:

• Strøm til innkjøpspris — samme pris som LOS kjøper den for på strømbørsen • Månedlig påslag til administrasjon på kun 19 kroner • Kostnadsfri fakturering som eKunde Send kodeord obos til 02021, så hjelper vi deg med å kutte dine strømutgifter. Du kan også bestille på los.no/obos Avtalen gjelder ikke boliger som allerede er LOS-kunder gjennom fellesmålte anlegg.

Strøm til innkjøpspris Kun kr 19 i månedlig påslag

Wallmans Oslo Showrestauranten Wallmans ønsker velkommen til høstens nye show «Miracles». KULTUR OG FRITID «Miracles» er det 15. showet i rekken hos Wallmans, og byr på både den nyeste populærmusikken og tidløse, uforglemmelige musikkskatter.

Artistene sprer entusiasme og glede og de fremfører et rockete, morsomt, hett og fengende show i de fantastiske lokalene på Mølla. Wallmans presenterer i år et helt nytt matkonsept, der man istedenfor å velge mellom faste menyer, får servert en flott overraskelsesmeny med flere velsmakende retter, selfølgelig servert av Wallmans helt egne stjerner — artistene. Are you ready for a miracle? Husk spesialtilbudet i september/oktober med 35 prosent rabatt! Tid: Spilles fra 29. august. Sted: Wallmans Oslo. Billetter: booking@wallmans.com eller tlf. 23 22 65 90. Oppgi kampanjekode OBOS for å få rabatten når du bestiller. 35 % rabatt i september/oktober 30 % rabatt i november/desember

108

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Operaorkestret i Hamar kulturhus KULTUR OG FRITID Operaorkestret gjester Hamar med Christian Ihle Hadland på klaver, under ledelse av John Helmer Fiore.

• • • •

Johannes Brahms: Variasjoner over et tema av J. Haydn, op.56a César Franck: Symfoniske variasjoner for klaver og orkester Richard Strauss: Burleske i d-moll for klaver og orkester Richard Strauss: Tod und Verklärung, op. 24

Tid: Søndag 2. november kl. 18.00. Sted: Hamar kulturhus. Billetter: www.hamar-kulturhus.no 50 % rabatt Foto: Erik Berg

Rabatt på hurtiglading DRIVSTOFF Vis frem ditt medlemskort før betaling og få 10 prosent rabatt på hurtiglading.

Rabatten gjelder på Statoils fem hurtigladere: Statoil Fornebu, Statoil Økern, Statoil Sørkedalsveien, Statoil Minnesund og Statoil Sekkelsten. For deg som ikke har EL-bil: 27 øre rabatt per liter drivstoff. Husk å trekke medlemskortet før du betaler.

10 % rabatt på hurtiglading av bil

Planetene med Oslo-Filharmonien KULTUR OG FRITID Gustav Holsts klassiker Planetene tar for seg solsystemets planeter én for én og skildrer deres ulike «personligheter» . Norges mest kjente ekspert på planeter leder oss entusiastisk gjennom solsystemet, og viser spektakulære bilder på storskjerm underveis.

Knut Jørgen Røed Ødegård, konferansier. Santtu-Mathias Rouvali, dirigent. Tid: Lørdag 18. oktober kl. 15. Sted: Oslo Konserthus. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. 20 % rabatt

OBOSBL ADET

109


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Carmen Vinterens medlemsforestilling på Operaen er publikumsfavoritten Carmen. KULTUR OG FRITID Siden urpremieren i 1875 har Georges Bizets opera fengslet publikum verden over. Hundre år før hippiebevegelsen forkynner Carmen i Habanera at det er friheten til å elske som gjelder; hva, hvem og når hun vil.

Det er den catalanske regissøren Calixto Bieito som står bak denne nye versjonen, og her er handlingen satt til slutten av 1970-tallet i Spania, rett etter Franco-tiden. Like fullt kjennetegnes produksjonen av den umiddelbart fengende og fysiske musikkdramatikken som alltid har fascinert publikum. Musikk: Georges Bizet. Libretto: Henri Meilhac og Ludovic Halévy. Tid: Torsdag 29. januar 2015. Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen. Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21.

Ca. 30 % rabatt Foto: Alistair Muir

Spar penger med Telio Som OBOS-medlem får du markedets billigste mobilabonnement hos Telio. MOBIL

PRIS UTEN OBOS • Fri bruk + 1 GB: kr 199/mnd. • Fri bruk + 3 GB: kr 259/mnd. • Fri bruk + 5 GB: kr 299/mnd.

DIN PRIS kr 179/mnd. kr 233/mnd. kr 269/mnd.

Fri bruk fra utlandet Med appen Telio One og trådløst internett får du fri bruk til alle mobil- og fasttelefoner i Norge, også når du ringer fra utlandet. De du ringer trenger ikke ha Telio One, og de ser at det er du som ringer. Telio tilbyr BankID på mobilen Enkel og sikker tilgang til banken din — overalt. Hos Telio koster det ingenting. Les mer og bestill på telio.no/obos. Du kan også ringe oss på tlf. 02101. 10 % rabatt på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd

110

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

DINE MEDLEMSTILBUD Her ser du alle medlemsfordelene dine. Disse finner du også på www.obos.no/medlem eller ved å laste ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser hvis ikke annet er opplyst. Husk medlemskortet!

OBOS Billån

MAXBO

Bolig og interiør

÷ 10 % på alle ordinære varer hos MAXBOs varehus i Oslo og på Skjetten. Se butikkoversikt på www.maxbo.no

Ferie og reise

Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. www.obos.no/billan

Den Norske Husfliden

Mester Rammer

Avis

OBOS Forsikring

Feel

Montér

Dansommer

OBOS Banken

÷ 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet) www.dennorskehusfliden.no Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter eller fordeler. 30 % rabatt på alle varer til ordinære priser hos interiørkjeden Feel. Butikker over store deler av landet. www.feel.no

÷ 15 % på innramming og gode tilbud på ferdig innrammet grafikk. 7 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Tlf. 23 23 00 90 www.mesterrammer.no Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 32 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkett- og tregulv. Se rabattlisten på obos.no. www.monter.no

Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i resten av Europa. Rabattkode: 0250801 NB! Første nr. i rabattkoden er bokstaven O. Tlf. 815 33 044 www.obos.no/avis ÷ 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/dansommer

Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 22 86 55 45 www.obos.no/forsikring

I OBOS-banken får du gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Tlf. 02334 www.obos.no/bank

Flügger farve

Norfloor fliser og VVS

Norske Vandrerhjem

FOBBL Service og omsorg

Glassmester Rolf Berglund

Novasol

Kaba MøllerUndall

Sector Alarm

OBOS Hotellferie

Black Box Teater

Kitch’n

Strøm til innkjøpspris

Toscana

Blå Grotte / St. Croix:

Kunsttilbud

OBOS Eiendomsmeglere

÷ 20 % på alt av maling, tapet og utstyr. 71 utsalgssteder i Norge. Nå også med nettbutikk! Bruk rabattkode OBOS1929 www.flugger.no

÷ 20 % på faste, private rengjøringsavtaler. Nygaardsgaten 28, Fredrikstad

30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. www.kaba.no

- 20 % på alle varer til ordinær pris.Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Se www.kitchn.no for å finne din nærmeste butikk.

Gode tilbud på innrammet grafikk fra Artgate og Mester Rammer. Inntil 30 % rabatt. www.obos.no/kunst

Landets eldste fliskjede. ÷ 25 % på fliser og tilbehør, og 20 % på VVS-produkter. Gjelder i alle Norfloors butikker. www.norfloor.no

÷ 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 46 74 79. www.rolfberglund.no

Fri installasjon av boligalarm for nye kunder. 10 % rabatt på abonnement med vektertjeneste fra kr 386 per mnd. Tlf. 08090 www.obos.no/alarm OBOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. www.obos.no/strom

Få gebyret for utleggspakken inkludert når du skal selge. Eks. på utlegg: Fotografering, takst, annonsering, planskisser og styling. www.obos-eiendomsmeglere.no

Gratis medlemskap, verdi kr 150 per år, og spesialtilbud på overnatting. www.obos.no/medlem

÷ 5 % på leie. 30 000 feriehus i 26 land. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/novasol

2 netter for 1 495! (2 netter/2pers./inkl. frokost) Hoteller i hele Norge. Bestill på www.oboshotellferie.com

÷ 15-25 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. www.borgomaglianoresort.com

OBOS MasterCard

Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse. Søk på www. obos.no/mastercard. Kundesenter tlf. 03850.

Kultur og fritid

Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16 blackbox@blackbox.no www.blackbox.no

20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. www.kulturhusene.no

Dansens Hus

Bank og forsikring

÷ 20 % på ordinære forestillinger for OBOS-medl. og én ledsager. (Ikke baby/barne- og familieforest.) Møllervn. 2, Oslo Tlf. 23 70 94 00. www.dansenshus.com

OBOSBL ADET

111


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Den Norske Opera & Ballett

Norsk Folkemuseum

Det Norske Teatret

Norsk Oljemuseum

Eidsvoll 1814

Nøtterøy kulturhus

Forsvarets Stabsmusikkorps

Oslo-Filharmonien

÷ 20 % på opera/ballettforestillinger. ÷ 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488 www.operaen.no

÷ 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44 www.detnorsketeatret.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10 www.eidsvoll1814.no

÷ 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www.billettservice.no, tlf. 815 33 133 www.fsmk.no

Hedmark Fylkesmuseum

÷ 20 % på årskort, gjestekort og inngangsbilletter. www.hedmus.no

÷ 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbilletten. Tlf. 22 12 37 00 www.norskfolkemuseum.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. www.norskolje.museum.no.

÷ 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. www.notteroy.kulturhus.no

÷ 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. www.oslofilharmonien.no

Total Scene & Bar

Slottsfjellfestivalens eget utested. ÷ 20 % rabatt på billettene. Stoltenbergs gate 46, Tønsberg. www. billettservice.no, Tlf. 815 33 133 www.slottsfjell.no

30 % rabatt per person på forestillinger. For inntil 5 personer. www.wallmans.no

Grorud IL fotball

30 % på hjemmekamper i 2. divisjon, vis medlemskort. 30 % for barn av OBOS-medlemmer ved deltakelse på Grorud Ils fotballskole. www.grorud-il.no

30 % på hjemmekamper, vis medlemskort. 30 % på fotballskoler og Skeidakademiet. Kr 400 i rabatt for barn 5-7 år på «Velkommen til fotball». www.skeid.no

Oslo Nye Teater

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80. Fax. 22 34 86 88 salg@oslonye.no www.oslonye.no

Telefoni, drivstoff m.m.

Ringsakeroperaen

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. www.ringsakeroperaen.no

Kringkastingsorkestret

Rogaland Teater

Oslo Sportslager AS

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no www.rogaland-teater.no

÷ 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker, Everest sykler, Oakley-varer eller pakketilbud.). Torggata 20, Oslo.

Kulturkirken Jakob

SF Kino

Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billettkiosken. Gjelder ikke Stavanger/ Sandnes. www.sfkino.no

Lambertseter Bad

÷ 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. www.billettservice.no Tlf. 815 33 133 www.jakob.no

Nationaltheatret

Skimuseet Holmenkollen

Statoil

÷ 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 www.skiforeningen.no

27 øre rabatt per liter. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. www.obos.no/statoil

Nobels Fredssenter

Teater Innlandet

Telio

÷ 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00 www.nobelpeacecenter.org

112

OBOSBL ADET

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 www.teaterinnlandet.no

LAST NED GRATIS OBOS-APP!

Skeid fotball

25 % rabatt på alle festivalens konserter. www.flagstad-festival.no

÷ 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811 www.nationaltheatret.no

Inntil 30 % rabatt på abonnement. Ingen bindingstid www.obos.no/sumo

Wallmans

Kirsten Flagstad Festival

20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Mer info: kork.no. Billetter: billettservice. no/ 815 33 133.

TV 2 Sumo

Fonus begravelsesbyrå

Søk i alle medlemstilbudene og bruk mobilen som medlemskort. Du får også en oversikt over alle brukte OBOS-leiligheter til salgs. Appen heter OBOS, er gratis, og kan lastes ned fra App Store og Google Play.

Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. ÷ 10% på kister og annet. 3000,- i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 www.fonus.no

EKSTRA GODE KAMPANJETILBUD

Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Glimmervn. 42, tlf. 22 74 94 00 www.lsvk.no

10 % rabatt på alle abonnement på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd. Kundeservice: 02101 www.telio.no/obos

På obos.no/minside kan du enkelt administrere ditt eget medlemskap og melde deg på nyhetsbrevet vårt – der får du ekstra gode tilbud!


Oppussing

...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted! Hvitevarer leveres og monteres etter avtale! Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet! Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat

10%

Inntil ning ved henvis e til annons

GRATIS BEFARING! Vi kommer hjem til deg med prøver, tar mål og gir tilbud.

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING

SHOWROOM/DIREKTESALG:

Norsol AS er en av landets ledende produsenter av måltilpasset solskjerming. Landsdekkende forhandler- og direktesalgsnett. All produksjon skjer i vår moderne fabrikk i Økokommunen Tingvoll på Nordmøre. Gir du oss tillit, har vi kort leveringstid, stort utvalg, og høy kvalitet til en fornuftig pris – Fagmessig montering tilbys også.

Vækerøveien 213 – Røa, 0751 Oslo. Tlf 22 50 65 00 oslo@norsol.no www.norsol.no


leserservice INFORMASJON OG OVERSIKT

PÅ NETT Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem

PÅ NETT

NESTE NUMMER:

TEMA BAD & BERGENSPESIAL UTGIVELSE: 10/10

Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlemstilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

Redaksjonen Marie Dyrén Elise Hole Henrik Sørlie Eddie Chr. Thomas Tyra T. Tronstad Jorunn Wold

Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

Bidragsytere i dette nummeret Jan Ludvig Andreassen Solveig Marie Andersen Einar Aslaksen Dreyer + Hensley Linda Elmin Silje Aune Eriksen Nadia Frantsen Inger Marie Grini Kjetil Grønnestad Solveig Grøvle Sølvi Halvorsen David Karlström Ann Helen Lund Frank Michalsen Heidi Røneid Charlotte Wiig Tina Åmodt

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

ANNONSESALG HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 62 94 10 39/952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Jørgensrud tlf: 62 94 10 32/911 73 473 e-post: mj@hsmedia.no

Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook. com/obosmedlem

FORHANDLERLISTE «HØSTTONER» Bolina bolina.no Country Chic facebook.com/ countrychicoslo Eske eske.as Flügger flugger.no

Kollekted by kollektedby.no Nest nestinterior.no Norway Designs norwaydesigns.no Røst butikkenrost.no

TRYKK

OBOSBL ADET

Cover Foto: Solveig Grøvle Utforming av medlemssider Dea Frydenlund

Medlemstilbud Hege Asplund hege.asplund@obos.no Marius Loe marius.loe@obos.no Makda Teclemariam makda.teclemariam@obos.no

Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

114

Medlemssider Dea Frydenlund Trine-Lise Storeide Thue

Utforming av boligsider Trine-Lise Storeide Thue/ Torgeir Stige

APP

Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen Redaktør Cathrine Wolf Lund cwl@obos.no

MITT BLAD

SPØRSMÅL OG SVAR

Følg OBOS på Facebook!

Design og art direction Helena Schütz (teft.no) Trykk Aller Trykk AS Opplag 312 000 ISSN: 0807-9323

OBOS-BLADET PÅ NETTBRETT! Nå får du medlemsbladet ditt for nettbrett– med massevis av utvalgt ekstramateriale. Søk etter «OBOS-bladet» i App Store/Google Play og last ned fra og med utgave nr 1/2014.

Utgitt av OBOS, Pb 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Tlf. 02333 (sentralbord), 22 86 57 85 (redaksjonen) obosbladet@obos.no


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

Start forfra Kom du for sent hjem til nyhetssendingen? Med tjenesten Start forfra kan du med et enkelt tastetrykk starte nyhetene eller programmet du ønsker å se forfra, og få med deg alt fra start. Enkelt og genialt.

Start Forfra

Start forfra er en av flere tjenester i underholdningsportalen T-We. Les mer på canaldigital.no/t-we

OBOS-bladet nr 6 2014  

Tema: Interiør

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you