Page 1

OBOSBLADET NR 5 JUNI 2014

MEDLEM Vinn billetter til Slottsfjell! SIDE 13

BYLIV Kulturhus i tiden

NY BOLIG Visningshelg i hele landet! SIDE 76

SIDE 60

TEMA: MILJØ

Grønne hjem

Smarte borettslag – grønne valg Først ut med passivhus Interiør med omtanke Gøy på landet: Andelslandbruk


TYRKIA Spesialpris for OBOS-bladets lesere!

, 0 9 23 8990,-

eltrom) kl. frokost i dobb in on rs pe . pr s (Pri

, 0 0 6 6 r a p S

Kombiner avslappende dager med

STORE OPPLEVELSER

*


A

-

*

Nå er det din tur til en uforglemmelig reise til Tyrkia sammen med et norsk reisefølge til en fantastisk rabattert pris. Følg med på en opplevelsesrik uke til den Tyrkiske rivieraen. Nyt det gode liv på vårt 5 stjerners luksushotell. Unn deg flere herlige dager med tilgang til god mat, SPA og massasje samt en rekke andre bekvemmeligheter. Bli så med på en spennende ekskursjon med to overnattinger til Hierapolis og Pamukkale med nye luftkondisjonerte busser for å se hva Tyrkia har å by på utenfor de vanlige turiststedene. Så avslutter vi vår ferieuke tilbake på hotellet hvor vi kan slappe av et par dager før hjemreise.

En uke luksuriøst besøk til den Tyrkiske riviera på fantastiske 5-stjerners hotell Flyreise tur/retur og opphold på 5-stjerners luksushotell som Paradiso Verde og Grand Ring i Antalya, Belek eller Kemer. Disse luksuriøse hotellene er rikelig utrustet med fasiliteter som utendørs basseng, tyrkisk bad, SPA, mass-asje* (*mot vederlag), badstue, gym og tennisbane og mye mer. Hver morgen kan du se frem til en alle tiders frokostbuffét som allerede er inkludert i prisen. Du bor fem netter på ditt 5-stjerners hotell ved stranden og to netter på et 3 til 4-stjerners temahotell i Pamukkale.

Utflukstprogrammet er allerde inkludert Du kommer til å delta på en meget interessant to dagers utflukt til høylandet i Anatolia med norsk/engelstalende guider. På veien besøker vi oldtidsbyen Hierapolis og naturfenomenene med de hvite kalkstensterrassene i Pamukkale. Avslutningsvis blir det utflukt til Antalya, der vi besøker bl.a. Hadrian-porten og den populære basaren.

Avganger 09. Okt 16. Okt 23. Okt 30. Okt 06. Nov

fra Oslo/Gardermoen 2014 *Skatter/avgifter/Sesongtillegg kr. 990,*Skatter/avgifter/Sesongtillegg kr. 810,*Skatter/avgifter/Sesongtillegg kr. 750,*Skatter/avgifter/Sesongtillegg kr. 598,*Skatter/avgifter/Sesongtillegg kr. 598,-

Utnytt denne fantastiske sjansen til å oppleve det unike Tyrkia og bestill din reise allerede i dag på telefon, mens det fortsatt finnes ledige plasser.

Velkommen!

Bestill på telefon

57 83 11 22

www.clubroyal.no


DIN HELT PERSONLIGE TV-OPPLEVELSE PÅ IPAD OG IPHONE

TV VIL ALDRI BLI SOM FØR

get.no


innhold OBOSBLADET 05 | 14

13 15 17 19 21

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Martin Mælands aktuelle kommentar. AKTUELT: Vinn billetter til Slottsfjell ANALYSEN: Grønne tall ØKONOMEN: Fra bolig- til idyllpolitikk? VI BYGGER: Siste byggenytt fra OBOS MEDLEM: Gratiskonsert i Fredrikstad

24 32 42 48 52 54 56 59

TEMA: MILJØ INTERIØR: Grønn hverdag REPORTASJE: Gøy på landet! BOLIGBYGGING: Pionér med utsikt BYLIV: Bier i borettslaget SMART: Tørkeskap sparer strøm MILJØ: Stolte av ny bakgård KRAFT: OBOS satser på vannkraft PRIS: Fargerikt på Kalbakken

7

60 65 66

REPORTASJER BYLIV: Kultur i hus MILJØ: –„Meningsløst fjernvarmekrav BANK: Kim sparte penger med nyboliglån

68 71 73

TEMA: MORO JUNIORLAGET: For barn QUIZ: Hva vet du om Oslo? KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

76 78 82 85 91 92

BOLIGMARKEDET HELE LANDET: Visningshelg i juni! OSLO: Urbant og grønt på Ensjø ROGALAND: Bo naturnært i Sandnes ROGALAND: Bo sentralt i Stavanger OSLO: Nye boliger på Løren HELE LANDET: Her bygger OBOS

101

TEMA MILJØ: Les mer om grønne boliger, energismarte borettslag og folk med en bærekraftig fritid. FRA SIDE 23

INSPIRASJON: Interiør med omtanke. SIDE 24

NY BOLIG: Visningshelg i juni! SIDE 76

MEDLEMSTILBUD RABATT: Oversikt over faste og aktuelle medlemstilbud

OBOSBL ADET

5


RUSTIKK, SHABBY CHIC ELLER EGENTLIG PÅ TIDE Å RINGE OSS? BUERGRUPPEN.NO

REHABILITERING AV FASADER – TAK – VINDUER – OPPGANGER

Ring 09100 Rød:

for gratis befaring i ditt borettslag Rød:

Rød:


leder

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

KONSERNSJEF MARTIN MÆLAND

som kjøper boligene for 1,35 milliarder kroner, vil kjøpet av disse boligene bety en stor forbedring i muligheten til å hjelpe vanskeligstilte i boligmarkedet. VIL KJØPE BWG HOMES. Den 12. mai offentliggjorde OBOS et bud på det børsnoterte selskapet BWG Homes. I Norge er selskapet best kjent gjennom sitt datterselskap Block Watne. Dersom vi får kjøpt hele selskapet vil det koste oss omkring to milliarder kroner, inkludert det vi har betalt for den tredelen av selskapet vi allerede eier. BWG Homes har totalt noe over 1 000 ansatte i Norge og Sverige, hvorav vel halvparten arbeider i Block Watne i Norge.

Det skjer ting i OBOS

ILLUSTRASJON ISTOCK

➺

VEKST I VEST. Denne våren er det fattet vedtak som vil bety store endringer for OBOS i årene fremover. Generalforsamlingene i OBOS og StorBergen Boligbyggelag har vedtatt at de to boligbyggelagene skal fusjoneres. Dermed får OBOS 20 000 nye medlemmer i Bergens-regionen i tillegg til de knappe 3 000 vi hadde fra før. De fusjonerte selskapene får en tomtebank på omkring 4 000 boliger. Vi får over 50 nye OBOS-medarbeidere i Bergen som forvalter til sammen over 11 000 leiligheter. Vi regner med at selskapene vil bli slått sammen fra 1. oktober. Boligbyggelagene i Kristiansund, Molde og Ålesund har også vedtatt på sine generalforsamlinger at de skal gå i fusjonsforhandlinger med OBOS. SALG AV UTLEIEBOLIGER. I månedsskiftet april/mai inngikk OBOS en avtale med

«Mens OBOS hovedsakelig bygger byboliger i tyngre prosjekter i sentrale bystrøk, er Block Watnes hovedvirksomhet å bygge småhus omkring de større byene.» Oslo kommune om å selge 617 av våre utleieboliger til Oslo kommune. Utleieboligene til OBOS har i all hovedsak vært benyttet som gjennomgangsboliger for unge OBOS-medlemmer. Noen av dem har også vært leid ut til vanskeligstilte i samarbeid med kommunen. Når OBOS nå har fattet vedtak om å redusere sin virksomhet innen utleieboligmarkedet i Oslo var det naturlig å selge disse boligene til Oslo kommune. For kommunen,

UTVIDELSE AV BOLIGTILBUDET. Selskapet passer godt inn i strategien til OBOS om å skaffe boliger til medlemmene. Mens OBOS hovedsakelig bygger byboliger i tyngre prosjekter i sentrale bystrøk, er Block Watnes hovedvirksomhet å bygge småhus omkring de større byene. Norske Block Watne solgte i fjor 667 boliger og overleverte 759 ferdige boliger, mens OBOS solgte 827 og overleverte 1 407 boliger. FLERE SMÅHUS. Dersom vi lykkes med å kjøpe hele Block Watne, vil vi få en betydelig utvidelse i vårt boligtilbud til medlemmene og også flere småhus enn det vi vanligvis har hatt, og som vi tror mange av våre medlemmer vil sette stor pris på i årene som kommer.

Martin Mæland er konsernsjef i OBOS. Han er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Han har vært konsernsjef i OBOS siden 1983.

OBOSBL ADET

7


HELT TOPP PÅ JOBB! Pantone

Pantone

CMYK

#stoltavjobben Tom Erik er én av våre mange sertifiserte stillasmontører som trives i høyden. Å være stillasmontør er ikke bare fysisk krevende, men innebærer også stort ansvar for andres trygghet. Sammen med 320 ansatte i Alliero, utgjør Tom Erik et team med bred fagkompetanse og faglig stolthet. Takket være dyktige medarbeidere kan vi holde bygninger vedlike på en verdig måte. Dét skal vi fortsette med også i årene som kommer.

Din totalleverandør av kvalitetshåndverk alliero.no - tlf: 23 26 54 00


redaktøren CATHRINE WOLF LUND

OBOS-APP

Last ned -helt GRATIS

TIL VEGGEN: Lett treramme fra Bloomingville. Ram inn det du vil.

Tenk grønt!

EKSEMPELETS MAKT. Det finnes så mange gode eksempler der ute, på folk som gjør valg som er gode for miljøet, både for byen de bor i og for bomiljøet i gata, i blokka eller i borettslaget. I denne utgaven av OBOS-bladet vil vi løfte fram noen av disse eksemplene på folk og borettslag som gjør gode, grønne valg. Vi besøker et borettslag i Oslo som har spart både masse energi (og penger) ved å bygge varmepumper inn i de gamle tørkeskapene, og et annet borettslag som har egne bikuber og produserer svært så kortreist honning. Det er lov å la seg inspirere!

DRØMMEROM: Den grønne sofaen heter «Mayor» og er fra &Tradition. STOL PÅ MEG: Ubehandlet pinnestol med høy rygg fra HAY.

GRØNNE BYGG. OBOS legger vekt på å bygge miljøvennlig og står blant annet bak Oslos første felt med passivhus, Rudshagen, med 17 eneboliger som stod ferdige i 2012. Nå bygger vi både rekkehus i passivhusstandard, og fra side 42 kan du lese mer om hva om som er spesielt med byggeformen og hva slags utfordringer det byr på for oss som utbygger. Bli med til Stenbråtlia! FOLK FLEST. OBOS oppfyller boligdrøm-

men for folk flest, og full oversikt over hvor det bygges akkurat nå, og hvilke boligprosjekter som står på trappene, finner du fra side 75!

OBOSBL ADET

9


Sommertilbud 20 juni – 31 august

Furniture & Beds sweden

www.englesson.se

Hovedsponsor for NSF langrenn er Aker www.akersolutions.com

Marit Bjørgen innreder med Englesson møbler

hanne@heffer.no, Tel. 415 22 434 sigurd@heffer.no, Tel. 909 18 978 www.heffer.no

Ny möbelserie Haga 10% rabatt

Kontinentalsenger i 3 modeller 20% rabatt

AKSDAL Room 4 More 91 99 24 00

DRAMMEN Falk Møbler 32 83 85 00

HØNEFOSS Møbelringen 32 10 31 31

SANDEFJORD Guvaag Møbler 33 46 16 10

ARENDAL Barbu Interiørhus 37 02 70 20

FREDRIKSTAD Brodahl & Jahren 69 36 40 50

KOPPARVIK Creoline Interiör 52 82 15 00

SANDEFJORD Tinnies Hus 33 34 78 47

BEITOSTØLEN Gamal Årgang 61 34 24 58

FØRDE Marias Hus 47 83 94 11

KRAGERØ Nr 16 Interiør 35 98 90 00

SANDEFJORD Sovestudio 33 46 59 55

BERGEN Berle Taburetten 55 10 95 00

GEILO Annekset Intriør 32 09 10 14

LARVIK O. Borgen møbler 33 18 17 62

STAVANGER W&M Interiør 92 65 56 92

BERGEN JC Interiør 55 53 98 40

HAMAR Helset Møbler 62 54 16 80

LILLEHAMMER Møbelringen 61 26 10 26

TRONDHEIM Berge Interiør 73 51 85 00

BERGEN Vakre Hjem Interiør 55 12 63 20

HAUGESUND Inside Interiør 52 72 78 30

MOLDE Molde Fargehandel 71 25 45 80

TRONDHEIM Frøken Linn 45 40 02 85

BODØ Hos Oss 2

HEMSEDAL Hemsen Interiør 32 05 95 98

OSLO Townhouse Interiør 22 69 99 55

ÅLESUND Bare Fint 47 02 33 40

HITRA Boutique Helene 72 44 13 85

SKIEN Guntor Interiør Tekstil 35 90 55 40

97 01 06 59

BÆRUM Loftet Interiør 67 54 63 92


utvalgt OBOSBLADET 05 | 14

SE GRØNT: Fyll opp ➺ huset med grønne planter,

de renser luften og gjør luftkvaliteten bedre. Det er et enkelt og grønt valg!

13 Aktuelt

Veronica Maggio, Skambankt eller kanskje First Aid Kit? 17. til 19. juli braker Slottsfjellfestivalen i Tønsberg løs, og du kan vinne billetter!

15 Analysen

Hver og en av oss produserer langt over 400 kilo søppel i året. Det å lage mindre søppel er det viktigste vi som enkeltpersoner kan gjøre for miljøet. Få med deg flere søppelfakta!

17 Økonomen

Når kjøpere av nye boliger skal spandere kvaliteter storsamfunnet har glede av, men som ikke øker boligens verdi, er det i virkeligheten en særskatt som utskrives, mener Jan Ludvig Andreassen.

FOTO DREYER + HENSLEY STYLING KRÅKVIK & D’ORAZIO

19 Vi bygger

Møt Ulf Berg (70) som skal flytte inn i splitter ny bolig i Bellevuehagen i Fredrikstad. Flott utsikt og lekre utearealer er noe av det han gleder seg til.

21 Medlem

OBOS er ny samarbeidspartner for Månefestivalen i Fredrikstad. Bli med på gratiskonsert torsdag 24. juli med Honningbarna og Lillebjørn Nilsen!

OBOSBL ADET 11


Gi dine skatter det hjemmet de fortjener.

Vi har fleksible løsninger i alle prisklasser. Vi skreddersyr garderober og innredningsløsninger på dine mål. La våre salgskonsulenter hjelpe deg å finne akkurat den løsningen du er på jakt etter.

Tlf: 69 36 81 70 www.garderobemannen.no


utvalgt

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

MIDTSOMMER I KVÆRNERBYEN

VISNINGSHELG

Vinn billetter til Slottsfjellfestivalen 17. til 19. juli!

21. juni kl 12-15/22. juni kl 1216: Servering og underholdning på torget i Kværnerbyen. Visningssenteret og visningsleilighetene i Pelton borettslag vil være åpne og det blir omvisning med mulighet for å komme opp i lift ved Kværnerbyen Terrasse.

BLUESKONSERTER

TEKST REDAKSJONEN FOTO NADIA FRANTSEN OG NYEBILDER.NO

21. juni kl 15: Sommerblues med Amund Maarud og Kværnerbyens Roof Top Orchestra med sangeren Hildegunn Coucheron. Billetter hos Billettservice (Pris for OBOS-medlemmer kr 250).

Vinn festivalbilletter! Veronica Maggio, Skambankt eller kanskje franske Phoenix? 17. til 19. juli braker det løs på Slottsfjellet i Tønsberg, og du kan vinne billetter! I år som i fjor er OBOS hovedsponsor for Slottsfjellfestivalen, som arrangeres i Tønsberg TØNSBERG

for tolvte gang. På festivalplakaten står norske og internasjonale storheter som First Aid Kit, Lykke Li, The Lumineers, Skambankt og Phoenix. Bli med og vinn dagsbilletter til festivalen! Les mer og delta på facebook.com/obosmedlem

SANKTHANSFEST

23. juni kl 1800: Hyggelig sankthansfeiring ved Kværnerdammen med grilling, bål og sommerlig trekkspillmusikk. Velkommen skal dere være!

OBOSBL ADET 13


NYTT KJØKKEN? BYTT DØRER OG SKUFFER Spis frokost i ditt gamle kjøkken, og middag i ditt nye!

Vi kan bytte benkeplate og bygge opp til tak

Vi hjelper deg! Vi renoverer ditt gamle kjøkken ved å skifte dører og setter inn nye moderne skuffesystemer med heldemping. Du velger kun farge og profil og vi hjelper deg med resten. Ring oss på : OSLO OMENG VESTFOLD ØSTFOLD Hovedkontor

920 69 096 970 53 152 900 22 498 55 25 70 05

for et gratis kostnadsoverslag og en hyggelig kjøkkenprat

Jan-Erik Skaar Herjedals Kjøkken

G

www.herjedalskjokken.no

R

K VI

O

E M M

EM J H

TI

E D L


utvalgt

PÅ BRETT

ANALYSEN

Last ned OBOSBLADET på nettbrett!

NORSKE MILJØTALL

FLERE REISER KOLLEKTIVT:

+3,7%

DISSE FEM FYLKENE HADDE STØRST ANTALL EL-PERSONBILER I 2013:

SØR-TRØNDELAG

ROGALAND

AKERSHUS

Busser mer: Samlet tok vi nordmenn opp mot 20 millioner flere kollektivreiser i 2013 enn året før. Det betyr en økning på 3,7 prosent. Den relative økningen var størst for båt med 5,4 prosent, mens bussene hadde mer enn halvparten av økningen målt i antall reiser.

HORDALAND ENERGIMERKING AV BOLIGER:

OSLO

Antall el-biler doblet på ett år: Ved utgangen av 2013 var det registrert over dobbelt så mange el-biler i Norge som året før, og veksten har fortsatt inn i 2014. Totalt er det nå registrert 23 000 el-biler i Norge. 44 prosent av disse holder til i Oslo og Akershus. Visste du at OBOS og Oslo kommune har laget en veileder for borettslag og sameier som vil etablere ladestasjoner for el-bil?

Fra A til Å: I fjor energimerket OBOS 20 000 boliger, og i år skal vi energimerke 40 000 til. Energimerket viser hvor mye energi boligen trenger, og til dette benyttes en skala fra A til F. Målet med merkingen er å synliggjøre behovet for energi- og miljøtiltak i boligselskapene.

GJENVINNING AV GLASSEMBALLASJE – ANTALL TONN:

TEKST JORUNN WOLD KILDE SSB, GRØNN HVERDAG OG SORTERE.NO

70 000

400 AVFALL I NORGE:

I BØTTER OG SPANN:

Søppelfakta: Hver og en av oss produserer langt over 400 kilo søppel i året. Derfor er det å lage mindre søppel det viktigste vi som enkeltpersoner kan gjøre for miljøet. Kjøp mindre, unngå engangsprodukter.

HUSK Å RESIRKULERE:

60 000 50 000 40 000 30 000

23 000 000

20 000 10 000 0 2008

2009

2010

2011

n TOTALT PÅ MARKEDET n MATERIALGJENVUNNET

2012

liter maling ble solgt i Norge i 2012, dermed ligger Norge i verdenstoppen på oppussing. Maling og løsemidler er farlig avfall, og inneholder stoffer som kan være skadelige. Malingsrester skal leveres på en miljøstasjon. Velg svanemerket maling!

2 400 000

mobiltelefoner selges årlig i Norge, hvorav kun 200 000 blir levert til retursystemet. Små el-apparater inneholder mange miljøgifter som kan være skadelige for mennesker og miljø, og skal alltid leveres til gjenvinning.

OBOSBL ADET 15


Åpent: 10-21 (09-18) | Meny: 09-21 (09-19) | 83 butikker | www.lambertsetersenter.no | Følg oss på Facebook og Instagram


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG. eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

prioriteringer i den såkalte boligpolitikken. Kanskje hvis vi døpte fagområdet om til «idyllpolitikk» ville våre prioriteringer blitt noe annerledes? HVEM BETALER? Det er helt supert at de folkevalgte vil redusere klimautslippene og sikre oss høyere kvalitet på byggene. Spørsmålet er imidlertid hvem som skal betale. Når kjøpere av nye boliger, med anstrengte budsjetter, skal spandere kvaliteter storsamfunnet har glede av, men som ikke øker boligens verdi, er det i virkeligheten en særskatt som utskrives. Kunne ikke det offentlige gi en subsidie per bolig som dekker noe av kostnadsøkningen politikernes avgjørelser nødvendigvis gir? Vi subsidierer jo gladelig bygging av fjøs. Våre politikeres tankegang rundt boligspørsmål er gåtefull. På dagtid arbeider de både for å få ned bruktboligprisene, og øke byggekostnadene – hvorpå de lar seg overraske av at nybyggingen faller. Kveldene brukes til å legge frem visjoner av nye boligprosjekter, ja hele bydeler, uten å forstå at nye satsinger vil kreve en dramatisk forbedring i lønnsomheten til byggherrene.

Fra bolig- til idyllpolitikk? Vi må få i gang en debatt om prioriteringene i den såkalte boligpolitikken.

➺

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTRÖM

HUKOMMELSE MED HULL I. Jeg har mange minner fra mine barndoms boliger, både fra de jeg besøkte, bodde i, eller beundret fra utsiden. Boliger med spisskammers, teppebelagte trapper, og entréer fulle av fiskeutstyr og fritidstøy. Boliger som også hadde distinkte lukter og lyder. Men hukommelsen har også sine hull. Jeg kan faktisk ikke huske noe som helst av betydningen knyttet til toaletter, ventilasjon, muligheter for bruk av rullestol og energiforbruk. Alle de forhold som myndighetene våre i dag er så opptatt av. REFORMER ER BRA. Redusert energiforbruk kapper boutgifter og, aller viktigst, bidrar til å redusere klimautslippene. Universalstandard, med bygg tilrettelagt for handikappede, vil hjelpe utsatte grupper å bo alene, og gjøre det enklere å holde

pleietrengende hjemme, fremfor at de dumpes på sykehjem. Nye byggeforskrifter som sikrer bedre byggekvalitet er også kjekt å ha. Den nye bustadoppføringsloven som koster utbyggerne mer enn den gamle, likeså. Går det galt med nybygget ditt, er du bedre beskyttet enn før. Hurra! SMÅ, MØRKE ROM. Men boligkjøpernes budsjetter er ikke ubegrensede. Alle gode forslag koster penger, milliardbeløp. Midler som går på bekostning av noe. Kanskje blir barnerommene unødvendige små, skapplassen redusert eller reisverket mindre omsorgsfullt satt opp, enn den gang da det offentlige ikke hadde fullt så mange ambisjoner for våre nye boliger? Små, mørke rom er også et miljøproblem. Jeg har aldri hørt om noen som er blitt deprimert av toalettskåla, men mørke stuer kan hvile tungt på sinnet – mange år etter en bodde der. Dette er ikke argumenter mot å sløyfe moderne krav til boliger, men forsøk på å få i gang en debatt om våre

SUBSIDIER PÅ SIN PLASS. En klokere politikk ville være å ta i bruk subsidier til å stimulere produksjonen av idylliske, handikapvennlige boliger som bruker minst mulig energi, og som holder folk mentalt friske. Uten noen pengestøtte tviler jeg på at vi kommer til å bygge tilstrekkelig med gode og stemningsfulle boliger, som både makter å gi fremtidens familier lykkelige minner, og samtidig ivareta alle de fornuftige krav storsamfunnet stiller. Det er derfor enkelt å spå at vi i årene fremover vil bygge færre og enklere boliger enn før. En politikk som vil glede økonomers frykt for overinvesteringer, men en idyllfri politikk som neppe bidrar til å gi våre barn hyggelige minner de kan se tilbake på, når de i voksen alder sitter i godstolen og koser seg med OBOS-bladet.

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET 17


Vi KAN kjøkken - etter 32 år i bransjen! Tlf 22 68 90 00

På tide med en

kjøkkenfornyelse?

Hvitevarer

Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Skyvedørsgarderobe

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner.

Kjøkken

Kjøkken Skredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og løsninger som enkelt tilpasses til dine ønsker. Alle farger og modeller kan kombineres med ditt eksisterende kjøkken.

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte:

ed og m Ta sen tt on raba n an 0% ! 1 få idag

WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00 kjokken@connection-as.no Ensjøveien 18, 0661 Oslo

www.kjokkenskreddern.no

–10%

rer ø d ap pdør k s a er tk k t s s n o 2 1 høy uffefr k t s k + 1 5 stk s 00,9.5 + 1 =

= 17

, 0 .55


utvalgt

VI BYGGER

OBOS-PROSJEKTER LANDET RUNDT

MER INFO

Se flere prosjekter FRA SIDE 75

Heier på Bellevuehagen FREDRIKSTAD Ulf Berg (70) elsker håndball og leder supporterklubben til FBK. Samtidig er han kanskje Bellevuehagens største fan. I september flytter han og kona Eva inn i ny leilighet med panoramautsikt til Gamlebyen og store grøntareal. –“Vi falt for denne med én gang. Det er flott utsikt og kort vei til tog for en svipptur til Oslo. Heis var avgjørende, for her skal vi bo resten av livet, forteller Ulf Berg. Leiligheten deres er i tredje etasje, med balkong mot atriet som skal beplantes, stenlegges og få benker. Det passer bra for en gammel gartner, som flytter fra rekkehus på Kongsten for å få det mer lettvint. Totalt er det 65 leiligheter, hvor bare 15 nå er ledige.

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO TRINE SIRNES

Se mer: obos.no/bellevuehagen

Miljøvennlig blokk

Nytt på Kråkerøy

Innflytting i Pelton

OSLO Hovedstadens første boligblokk med passivhusstandard står nå klar. Det er Etterstadtoppen borettslag, som består av 38 leiligheter. Innflyttingen startet 28. april, og da var det fortsatt to usolgte leiligheter. Boligene ligger sentralt på Etterstadsletta, og det er sju minutter med T-bane til Jernbanetorget.

FREDRIKSTAD Hamax-tomten på Kråkerøy er omregulert fra næring til boligformål, og OBOS planlegger å bygge omtrent 100 boliger fordelt på leiligheter og rekkehus. I første byggetrinn skal det bli 35 rekkehus over to etasjer med takterrasse. Alle boligene får sjøutsikt, og det er bare fem kilometer til sentrum.

OSLO I Kværnerbyen står nok et borettslag ferdig. I mai startet innflyttingen i Peltonkvartalet som ligger midt i bydelen og grenser til vannspeilet og torget. Borettslaget består av fire bygg med totalt 135 leiligheter i størrelse 45-115 kvadratmeter. Alle er solgt, men det er fortsatt muligheter i neste byggetrinn.

Se mer: obos.no/etterstadtoppen

Planlagt salgsstart våren 2015.

Se mer: kværnerbyen.no

OBOSBL ADET 19


Sikkerhetsdører holder tyvene borte, ikke låsen. Det er viktig med en god lås, men det som stopper tyven, er hvor vanskelig det er å bryte opp døren. Flere lag med stålplate, hakeformede ståltapper og skåter i både frem- og bakkant gjør det så å si umulig å trenge gjennom en Daloc-dør. At Daloc-dørene likevel er både smidige og elegante, kommer av at motstandskraften i døren helt enkelt er et resultat av hvor intelligent sikkerhetsdetaljene er konstruert og hvilket materiale man bruker. Stort prosjekt? Våre profesjonelle montører bytter en leilighetsdør på under en halv dag. Gå inn på Daloc.com (eller skann QR-koden) og les mer. Der finner du også nærmeste forhandler.

Sikkerhetsdører


utvalgt

MEDLEM

MER INFO

Les mer på side 101–113

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

Gratiskonsert i Fredrikstad! FREDRIKSTAD OBOS er ny samarbeidspartner for Månefestivalen som arrangeres hvert år i Gamlebyen i Fredrikstad. Nå inviterer vi til gratiskonsert torsdag 24. juli fra kl 18, kvelden før selve festivalen sparkes i gang. På scenen står Honningbarna, Tammie Tambourine og ikke minst Lillebjørn Nilsen! Billetter får du på et av OBOS’ kontorer. Nb: Begrenset antall billetter!

INNESOMMER

Fotball-VM

Med TV 2 Sumo finnes det ikke dårlig vær. Se VM i fotball og Tour de France fra sofakroken eller når du er på farten. www.obos.no/sumo

Se mer: Info og fullt program på www.obos.no/maane

Noe som skal fikses? Hos Montér får du det du trenger til å ordne opp hjemme. www.obos.no/monter1

Superbredbånd

TEKST REDAKSJONEN FOTO MIMSY MØLLER/SCANPIX

Få mer fart for pengene med bredbånd fra Telio. www.obos.no/telio

Hjemmekos

Interiørkjeden Feel gir deg inspirasjon til å lage ekstra god stemning hjemme. www.feel.no

OBOSBL ADET 21


KI KKUT

JEG ER NABOLAGETS HELT

FORDI JEG HOLDER DET RENT

MED MOBILEN!

Nå kan du enkelt fjerne forsøpling og tagging med mobilen din. Slik virker det: Last ned Rusken-appen. Ta bilde av forsøpling eller tagging med mobilen. Bildet sendes til Rusken med et tastetrykk. Rusken tar hånd om problemet.


tema OBOSBLADET 05 | 14

LYST, LETT, TIDLØST: Lyse treslag som bjørk, ask og eik gir interiøret letthet. Dette er ikke ting som går av moten i morgen. Trillevogn fra Artek/Vitra, Vitra (16889 kr), glassvase til venstre (699 kr) og til høyre (849 kr), begge fra Røst. Vintage glassmugge (550 kr, Objektum), vintage flaske (250kr, Kollekted by), metallkurv fra Menu (459 kr, Verket interiør), kurv med lokk (459 kr) fra HAY.

TEMA: MILJØ

24 Tenk grønt Grønne, frodige planter i kombinasjon med lyst treverk, glass, og naturlige tekstiler gir et interiør med omtanke.

32 Bybønder Hvis dyr kan se glade ut, så gjør dyrene på Virgenes Gård i Vestfold nettopp det. Mindre glade er ikke byfolket du risikerer å støte på.

42 Pionérhus OBOS er først ut med å bygge passivhus i felt. Bli med til Stenbråtlia og se boligene det skal forskes på.

48 Bybier

FOTO DREYER + HENSLEY STYLING KRÅKVIK & D’ORAZIO

I Midtre Ravnåsen borettslag produseres virkelig kortreist honning. Å drive birøkt i byen er siste mote.

52 Tørketid Sandefjordgata borettslag bygget om tørkeskapene slik at de ble mer energieffektive. Det reduserte strømregningen med titusener av kroner.

56 Krafttak Mellom bakker og berg er OBOS i full gang med å bygge vannkraftverk. Innen seks år skal hele OBOS drives av fornybar energi.

OBOSBL ADET 23


GRØNN HVERDAG Grønne, frodige planter i skjønn forening med lyst treverk, glass, bruktfunn og naturlige tekstiler gir et interiør med omtanke. Tenk grønt! TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO DREYER + HENSLEY STYLING KRÅKVIK & D'ORAZIO

GRØNN INSPIRASJON: En stor grønn plante som denne (Strelitzia) er et møbel i seg selv. Det grønne bordet er vintage (6500 kr hos Objektum), papirlampe på gulvet (179 kr, Granit), hvit trestol J77 fra HAY (1299 kr, hos Huseby), CPH chair i eik fra HAY (2129 kr) veggklokke i tre (339 kr, Verket interiør), vintage lampe i metall (2700 kr, Objektum). Stor trefjøl i heltre fra Røst (899 kr), liten flettet kurv med lokk (149 kr fra HAY), terrakottapotter (39 kr/stk), hyssing og saks (128 kr) og dørslag (179 kr) – alt fra Granit. Den hvite kannen (659 kr) er fra Vitra, mens teppet i lin er vintage (95 kr/meter) og kommer fra Objektum.

24 OBOSBL ADET


TILBAKE TIL RØTTENE: Gå på loppemarked, let i bruktbutikken, finn små ting som vekker gode minner. Vintage asjett (450 kr) og saks (550 kr) fra Objektum, treskje (59 kr) fra HAY, spiker (39 kr/stk) og terrakottafat (89 kr) fra Granit. Den grønne kvisten er bambus og blir fin i en høy og slank glassvase.

OBOSBL ADET 25


TREVERK OG TERRAKOTTA: Den store planten som kommer inn fra venstre heter Chamaerops, eller middelhavspalme. Den tåler nordisk klima godt, men trives som folk flest best i fullt sollys. Inni skrivebordet Vilfred fra Bolia (7999 kr) står hhv Eaeonium, kaktus, fiken, Senecio, kaktus og Puppys Ear. På toppen av skrivebordet står en grønn keramikkvase fra Lenneke Wispelwey/Røst (2399 kr) og en vintage messingkanne (650 kr) fra Objektum. Krukken bak plantene er fra Verket interiør og koster 549 kroner. På gulvet står en vintage skomakerlest (990 kr fra Milla) og en kost (300 kr) fra Habitat.

TIPS: De fleste potteplanter kan med fordel gis større potter enn de har når du kjøper dem. Jo mer plass røttene har å boltre seg på, desto raskere vokser planten seg stor og flott.

26 OBOSBL ADET


BLÅTT: En dyp, blå veggfarge som denne fra Flügger («Mørk petroleum», IN-552) gjør seg veldig godt sammen med lyst treverk og grønne vekster. Velg gjerne svanemerket maling! Og husk at du som OBOS-medlem får 20 prosent rabatt på maling fra Flügger.

BENKESLITERE: Torei benk fra Cassina, (8252 kr/9964 kr, Expo Nova), terrakottakrukker (39 kr/89 kr) fra Granit, tekanne (699 kr) og kopp med fat (249 kr) fra Marimekko/Røst. Trekulen er fra Milla og koster 249 kr.

OBOSBL ADET 27


ØKO PÅ BADET: Lin, pimpstein og marmor gir en fin ton-i-ton-effekt. Marmorbrettet (699 kr) er fra HAY, mens såpen (tre stk i pakken, 199 kr), treklyper i pose (149 kr) og klut (149 kr) er fra Røst. Vintage glassflaske (350 kr) fra Kollekted by, vintage saks (550 kr fra Objektum). Pimpstein med tråd fra Granit (69 kr) og norskprodusert, økologisk duftlys (199 kr) fra Milla.

28 OBOSBL ADET


DET STORE BILDET: Sofabenken Beddo daybed fra Skagerak (11995 kr, Verket interiør), puter fra Verket interiør (fra 345 kr), lampestativ (1499 kr) med lampe (1199 kr), begge deler fra Røst. Vintage kurvstol, (2900 kr) fra Mina Milanda. Bordet Serve fra Wrong for HAY (1649 kr), papirvekt med løvetann inni (695 kr) fra Vitra, vintage metallskål (469 kr) fra Milla. Trebollen på gulvet (149 kr fra Granit) er fylt med artisjokker og asparges. Grønnsaker i interiøret er tillatt!

LUFTRENSERE: Grønne planter fjerner giftige gasser i luften som kan oppstå fra syntetiske materialer i huset. Slike gasser kan forårsake astma- og allergiplager.

OBOSBL ADET 29


ALLE KLASSIKERES MOR: Thonet-stolen, den klassiske kafé-stolen fra Wien og den aller første masseproduserte stolen, fikk sin karakteristiske form ved at treverket ble bøyd gjennom dampkoking. Disse to gamle Thonet-stolene er fra Objektum (hhv 4900 kr/ 2500 kr). Tekstil med håndtrykket mønster fra Kollekted by (1350 kr), vintage trebolle fra Milla (1249 kr). Vi takker Mina Milanda for utlån av de fantastiske plantene i denne saken. La deg inspirere på minamilanda.no.

30 OBOSBL ADET


Ta k F or v al tni ng

• Vi reparerer skader • Vi anbefaler vedlikeholdsplan

www.takforvaltning.no • Tlf.: 08241

O

IN G

N

• Vi ser over taket for feil og skader • Vi beskriver tilstand på taket • Vi skriver rapport

TA K F

Forebygg skader med årlig ettersyn

OTAN PR

R V A LT


GØY PÅ LANDET! Hvis dyr kan se glade ut, så gjør dyrene på Virgenes Gård i Vestfold nettopp det. Mindre glade er ikke byfolket du risikerer å støte på. TEKST LINDA LUND NILSSON FOTO NADIA FRANTSEN


1

3

2

1. MATAUK: Etter en tur i åkeren bærer det hjem igjen, med lasten full av løk, poteter, knutekål, kålrabi og kål. 2. SVINAKTIG BRA: Hver åttende uke kommer til verden 100 nye grisunger på gården. 3. FRA JULI TIL JUL: Et vidt spekter av grønnsaker kan høstes store deler

av året. Her er det høstet rosenkål og grønnkål på selveste julaften.

➺

SKYENE OVER BYGÅRDEN på Rodeløkka er mørke. Kristian Krohg-Sørensen har bodd i asfaltjungelen i tretten år. Ingrid Kleiva Møller i fem. I dag skal de få etterlengtet jord under neglene. De er andelsbønder, og det er tid for høsting. Høljeregnet i Drammen er altså ikke helt som bestilt. Men da de kjører opp grusveien på Virgenes Gård, skinner solen på oksen Ferdinand, som ligger midt i kløverenga og lukter på blommorna. Her er ingen trikkeromling eller bylarm, bare fuglekvitter og evig sus i trærne. De henter en kurv, og legger på vandring langs grusveien. Forbi lyserosa grisunger som ligger og smatter på mødrene sine, og snart står Ingrid og Kristian med støvlene plantet i åkeren, og fersk, deilig jordlukt i nesa. –Det er ganske interessant å plukke grønnsaker selv. Kniv er nyttig å ha med når du skal høste, jeg visste for eksempel ikke hvordan en blomkålplante ser ut før jeg så den her, ler Ingrid. På Virgenes har de oppdaget grønnsakssorter de knapt ante

34 OBOSBL ADET

eksisterte. –ƒBondebønner, knutekål og meterhøye jordskokkplanter! Som vanlig forbruker ser du ikke sånne grønnsaker i butikken, selv ikke i spesialforretninger. BUGNENDE AMBISJONER

Virgenes Gård ligger i Hvarnes i Lågendalen, ved Numedalslågens bredd. Tore Jardar Skjønsholt Wirgenes vokste opp her. Foreldrene dyrket potet og korn. Men Tore Jardar skulle ikke bli bonde, og flyttet fra gården for å bli elektriker. Men i 2002 falt han ned og brakk begge armene, og trengte plutselig hjelp til alt. –Jeg var her hele sommeren. Plutselig så jeg hvor fint det egentlig var på gården, og hvilket godt liv mamma og pappa levde, forteller han. Det gikk ikke lang tid før Tore Jardar erklærte at han ville overta. De første par årene drev han konvensjonelt, men med mange nye idéer.


IDYLL: Kristian Krohg-Sørensen og Ingrid Kleiva Møller elsker gårdslivet: –Jeg gleder meg alltid veldig til å dra hit. Her er veldig ro, en helt annen rytme. Man blir distrahert av lyder og telefoner som i byen, sier Ingrid.


–Den dagen faren min skulle begraves, var oppslaget i Nationen at bønder var mer utsatt for lymfekreft på grunn av sprøytemidler. Det var lymfekreft han døde av. I 2006 la Tore Jardar om driften. –Men  for å drive økologisk, trenger man dyregjødsel. Så, året etter begynte vi med gris. Det har vært en bratt læringskurve, sier Tore Jardar. Så hadde han også bugnende ambisjoner; Foruten en horde griser, er det nå også høner, okser og 30 ulike typer grønnsaker på Virgenes Gård. Ja, og så disse 150 andelsbøndene, da, som for et årlig beløp når som helst kan komme og høste av markens grøde. De som ikke har lyst eller mulighet til å grave og luke, kan få friske grønnsaker og ferske egg levert på døren mot et tillegg. –Jeg  gjør det meste av jobben på gården, men jeg vil gjerne ha hjelp, sier Tore Jardar. For hver times arbeidsinnsats, gir han avslag på neste års andel.

VIRGENES ANDELSGÅRD

• Andelshavere betaler en sum for-

• • • •

skuddsvis for ett år av gangen. En andel (per pers) koster 3000 kroner i året. Henting av mat på faste droppunkter koster 100 kroner, og man kan betale med arbeidstimer. Noen andelsbønder ønsker å være aktive på gården, andre velger å hente varene eller få dem levert. Begge deler er mulig. Ingen må registrere hva de høster, men blir vennlig påminnet om å være solidariske og moderate: Avlingen skal fordeles på 150 andeler. Fra januar 2014 er det innført venteliste for å bli andelshaver på Virgenes Gård. Les mer på www.virgenes.no

KJENN DIN BONDE

Ingrid og Kristian sanker løk, mens de diskuterer hva de kan bruke den til. Men det handler ikke bare om å spise sunt og godt, eller om frisk luft og jord under neglene. Å bli andelsbonde var også et politisk valg. –De  siste årene har vi begynt å føle mer på at vi egentlig ikke vet hva vi spiser. Når lasagnen i frysedisken viser seg å inneholde hestekjøtt som har vært innom en rekke land før den når nærbutikken din, er det noe som er fryktelig galt, sier hun. Ingrid fikk hun ferten av økologisk mat gjennom jobben i Øyafestivalen. Hun gjorde litt research på hjemmebane. Våren 2013 kunne de for første gang skue ut over nysådde åkre som andelsbønder. De dro tilbake en sommerdag for å hjelpe til å luke i åkeren. Og nå

er det altså på tide å høste. Det har vært en lærerik reise så langt. Vel er det lett å romantisere over livet på landet, men Ingrid tror de færreste vet hvor mye arbeid som ligger bak. –Jeg  synes vi bør innse hvor mye det krever å produsere maten vi spiser hver dag. På 50-tallet brukte vi nær halvparten av lønnsinntekten vår på mat, i dag bruker vi elleve prosent, og klager på at mat er for dyrt! Det bør ikke komme som en overraskelse når dagens prisnivå går ut over kvaliteten. På Virgenes er det bonden selv som setter prisen, og som får inntektene. –Jeg er mye mer interessert i å bruke pengene mine på ham som har svettet over gulrotåkeren for å skaffe meg mat, enn å fylle opp de allerede bulende lommene til Stein Erik Hagen. Hva skjer når bøndene ikke lenger kan overleve på inntektene?

GRIS I «PARADIS»

–Den  lille grisen er født i dag, sier Tore Jardar og peker på en liten, lyserosa vims med brett på ørene. Vi står midt i «grisebingen» – på Virgenes har hver gris hele 300 kvadratmeter å boltre seg på, sommer som vinter. Hver åttende uke kommer til verden 100 nye grisunger på gården. Da peller de høydrektige purkene alt som er av gress, og lager reir i hvert sitt lille tinnhus. En svær, svulmende purke har gått sine tre måneder, tre uker og tre dager, og kan nedkomme når som helst. –Her  har vi Shakira, datter av Miss Piggy, som har født flest unger, 120 til sammen, sier Tore Jardar. Neste år flytter grisene til kornåkeren, der de skal gomle seg glade på bygg, mens etterlatenskapene klargjør jorda for neste sesongs grønnsaker. –Vekstskifte og kretsløp er viktige økologisk prinsipper, forteller Tore Jardar.

OBOSBL ADET 37


MEDITATIVT: –Det er rart at matproduksjon er noe folk vet så lite om, når det faktisk er den næringen som holder oss alle i live. Vi har grøntområder og parker i byene, men det blir jo ikke helt det samme. Det er noe med å kunne rote rundt i jorda som føles så riktig. Så meditativt, sier de to andelsbøndene.

38 OBOSBL ADET


«Vi trenger ikke en gang høste så mye. Det er så deilig å bare tusle rundt, hilse litt på grisungene og hønene. Å bare være her!» KRISTIAN KROHG-SØRENSEN OG INGRID KLEIVA MØLLER

MATGLAD IDEALIST

På Virgenes vokser for øvrig også Ariel, «Norges beste poteter». –Den er ikke så smaksrik som mandelpotet, men jo lenger den får gro, desto bedre blir den. Til sommeren skal han ha 20 potetsorter å tilby. Det skal faktisk bli demogård for gamle potetsorter! –Forer du grisen med jordskokk og mandelpotet en måned før slakt, får kjøttet en mer nøtteaktig smak, informerer han. Noe av det som driver ham som bonde er at han er så glad i mat. Og at han har muligheten til å kvalitetssikre i alle ledd. Han trekker opp noen knudrete, guloransje gulrøtter og rister dem fri fra jord. –Halvparten av det vi høster kan ikke selges i butikk. Hvorfor? Fordi gulrøttene fra Bama skal passe standardmålet på 43 – 60 mm, og de skal i hvert fall ikke ha snømannsfasong. Jordbær- og aspargesåkre står også på fremtidsplanen. Samt kaniner, juletrær og honningproduksjon. Og frukttrær, som på sikt vil skape naturlig ly og skygge. For her skal dyrene kunne se sola, de skal få vandre fritt på enga og meske seg i nedfallsfrukt, som altså igjen vil komme jorda til gode i form av naturlig gjødsel. –For å få til det, er det greit at kjøttet er litt dyrere. Så kan folk heller spise litt mindre kjøtt, og kaste litt mindre. EKSOTISK HELG I VENTE

Ingrid og Kristian håper å tilbringe mer tid på landet fremover. –Fiskekort følger med andelen, så neste år kanskje vi drar en helg for å høste, fiske og luke litt. Ganske eksotisk, ler Ingrid. Og så bærer det tilbake til hovedstaden, i en lånt bil lastet med løk, poteter, knutekål, kålrabi, kål, blomkål, grønnkål, brokkoli, kjøtt og korn. Den kvelden dukes det for rødbetburger med coleslaw og poteter i en bygårdsleilighet på Rodeløkka, mens Ingrid og Kristian snakker om å skaffe seg en fryser nummer to.

OBOSBL ADET 39


GOD SOMMER MED VEDLIKEHOLDSFRIE VINDUER H-vinduet plus+ er vedlikeholdsfrie kvalitetsvinduer i vinyl som verken trenger skraping eller maling. For den som vil spare b책de tid og penger.

hplus.no


tema

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

OBOS blir Miljøfyrtårn!

TEKST ELISE HOLE FOTO NADIA FRANTSEN

HELE LANDET –For OBOS innebærer dette at vi blir sertifisert et mer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Det kan gjelde alt fra energisparing til hvor lavt CO2-utslipp firmabilene må ha til interne retningslinjer for resirkulering av avfall. I tillegg er det krav til arbeidsmiljøet, slik som bedriftshelsetjeneste og medarbeidertilfredshetsundersøkelser. Samlet utgjør dette alle de praktiske miljøvalgene alle OBOS-ansatte tar i sin arbeidshverdag, forteller forretningsutvikler Sissel Monsvold i OBOS, som leder sertifiseringsarbeidet. Sertifiseringen for hovedkontoret skal være i orden allerede før sommeren. Deretter følger de underliggende enhetene som skal være sertifisert i løpet av 2015. Miljøfyrtårnsertifikatet tildeles etter en uavhengig vurdering, og det må leveres årlige miljørapporter samt at man må resertifiseres hvert tredje år.

OBOSBL ADET 41


42 OBOSBL ADET


Et helt nytt borettslag av passivhus reiser seg i Oslo. Men er kjøperne klare for framtidens energivennlige standard? TEKST TYRA T. TRONSTAD FOTO IVAN BRODEY

OBOSBL ADET 43


I FORKANT: Husene er spesialkonstruert for å bruke minimalt med energi til oppvarming, noe som snart vil bli standarden for nye boliger i Norge. HØY KVALITET: Prosjektleder Egil Wahl er fornøyd med å kunne levere boliger med så høy kvalitet til OBOS-medlemmer. At boligene er kommer med fantastisk utsikt mot Oslofjorden er heller ingen ulempe.

FANGER SOLA: Solfangerne på taket skal levere 70 prosent av gulvvarme og tappevann, slik at beboernes energikostnader blir ytterligere redusert. Stenbråtlia er det første store boligfeltet i Norge hvor slike solfangere er montert.

44 OBOSBL ADET


«De som bygger passivhus i dag, er de som allerede er gode og vil bygge med høy kvalitet.» SOLVEIG IRGENS, LAVENERGIPROGRAMMET

➺ ARKITEKT EGIL WAHL viser stolt veien til byggeplassen på Stenbråten i Oslo. Som prosjektleder i OBOS kjører han ut hit flere ganger i uka for å fotfølge byggeprosessen til pionerprosjektet som nå reiser seg i den bratte skråningen: Et helt nytt borettslag bygget som passivhus – boliger som er spesialkonstruert for å bruke svært lite energi. VET IKKE HVA PASSIVHUS ER

STENBRÅTLIA • Boligprosjekt med 34 rekkehusboliger på Stenbråten sør i Oslo. Boligene er fra 106 til 132 kvadratmeter store og leveres med solfangere til oppvarming av varmtvann, samt p-plass med lademulighet for elbil til alle boligene. • Støttet av Enova og tilknyttet lavenergiprogrammet. • 17 av 34 boliger er solgt per mai 2014 • Les mer på www. obos.no/stenbratlia

I Oslo-målestokk er rekkehusene romslige. De byr på solfangere på taket, rause takterrasser, balkonger og utsikt mot fjorden og Nesoddlandet. I en by med boligmangel burde et slikt prosjekt gå unna, men det er ikke tilfelle for Stenbråtlia. Foreløpig er halvparten av boligene solgt, og det er bare er et halvt år til de er ferdige. –Utfordringen er at kjøperne ikke vet hva passivhus er, og derfor ikke etterspør det. Jeg tror egentlig at mange går rundt og tror at lavenergihus har bedre kvalitet enn passivhus, enda det er motsatt, sier Egil Wahl. Han er stolt av å lede et pionerprosjekt, men innrømmer at det er vanskelig. Dette er ikke et prosjekt han kan levere knallgode tall på. Det er enkel matematikk: Boligene er litt dyrere å bygge, men prisen kan likevel ikke settes høyere enn markedet er villig til å gi. Boligene koster fra 4 710 000 kroner. VINDTETTE HUS

Wahl synes det er fint å få jobbe med boliger som kan gi framtidige beboere så mye for pengene og som samtidig er miljøvennlige bygg. Det er heller ikke få krav som stilles til et passivhus, slik at det er mye å følge opp på den tekniske siden. Wahl har valgt å være tro mot miljøprofilen hele veien:

–‹Dette er norske trehus tvers igjennom. De er svært godt isolert og ikke minst ekstremt godt vindtettet, mye mer enn det som er normen i TEK 10, som er standarden andre hus blir bygget etter. I tillegg har vi laget et parkeringsanlegg med lademulighet for elbil på hver plass. Det tror vi også at kjøperne vil sette pris på, forteller han. BEVISSTE BOLIGKJØPERE

Når vi besøker byggeplassen, består noen hus foreløpig bare av grunnmur, mens andre er i ferd med å få montert frokostplattinger og ytterdører. Men prosjektet er i rute, og alt går etter planen. Hodepinen er bare at salget går langsomt. –Men vi ser at de som kjøper, er ressurssterke og bevisste mennesker, ofte med høy utdannelse. De virker veldig fornøyde med kjøpet, og gleder seg til å flytte hit. Jeg tror at flere vil få øynene opp for prosjektet nå når boligene snart er ferdige, sier Wahl. SUBSIDIERT – LIKEVEL LITT DYRERE

Boligene i Stenbråtlia er subsidiert av flere offentlige instanser. Hvert hus har fått 35 000 kroner i støtte fra blant annet Enova, men dette dekker langt fra de ekstra kostnadene som bygningsteknikken krever. Egil Wahl anslår merkostnaden til å ligge på 300 000 til 400 000 kroner for hvert av husene. Det er pionerstatusen til prosjektet, samt den offentlige støtten, som gjør at det er mulig å tillate byggingen av boliger der fortjenesten er så lav som på Stenbråtlia. Egil Wahl tror at kravene til fortjeneste på framtidige passivhusprosjekter vil være de samme som for andre prosjekter. –Det som er utfordringen, er at det bare er OBOS som har bygget passivhusboliger i Oslo. Konkurrentene våre gjør det ikke, og det er

OBOSBL ADET 45


SNART FERDIG: –Jeg tror

at flere vil få øynene opp for prosjektet nå når boligene snart er ferdige, sier prosjektleder Egil Wahl.

fordi de heller ikke klarer å hente ut noe særlig fortjeneste på passivhus. Snarere tvert i mot, påpeker han.

er noen forskjell, forklarer hun. Myndighetene har varslet om at passivhus skal bli den nye standarden for boligbygging i Norge. • Et passivhus er et hus som er bygd REKKEHUS SOM FORSKNINGSPROSJEKT Til nå har byggingen av passivhus stort sett vært for vesentlig lavere Stenbråtlia borettslag er en del av forskningsprosjekbegrenset til forbildeprosjekter, slik som dette proenergiforbruk enn sjektet i Stenbråtlia. tet EBLE (Evaluering av Boliger med Lavt Energibevanlige hus. –OBOS  hov), som er finansiert av det statlige Lavenergipromener fortsatt at det er for tidlig å inn• Et passivhus bruker grammet. Prosjektleder Solveig Irgens forteller at det føre passivhus som krav fra 2015. Men det positive cirka 75 prosent har vært mange myter om passivhus. er jo at hvis det blir et krav å bygge passivhus, må jo mindre energi til –Forbrukerne  skjønner ikke forskjellen på Porsche også konkurrentene våre gjøre det. Det ser jeg fakoppvarming enn en og Skoda når det gjelder bolig – de vet ikke hva et tisk fram til, sier prosjektleder Egil Wahl. tradisjonell bolig. • Energibehovet repassivhus innebærer, og har kanskje hørt noen myter. Solveig Irgens tror at det er en stor fordel for duseres gjennom Det er et stort behov for kunnskap, og nettopp derfor OBOS å være tidlig ute med å bygge passivhus. For passive tiltak som er disse husene gjenstand for grundige undersøkeldet er varslet at de nye og strengere energikravene blant annet ekstra ser, både under byggingen og etter innflyttingen. til boliger er på vei. varmeisolasjon, ekForskningsprogrammet skal finne svaret på mange –De  som bygger passivhus i dag, er de som allerestra god tetthet og spørsmål: Hvor vanskelig er husene egentlig å bygde er gode og vil bygge med høy kvalitet. Det er utvarmegjenvinning. ge, og hvordan er det å bo i dem? Bruker de egentbyggere som OBOS, som tør å forske på det de byglig så lite energi som vi tror? Både energibruk, fukt ger og stiller høye krav til seg selv. De som flytter inn og inneklima skal måles gjennom flere år, og både bygningsarbei- i disse husene, er heldige, slik jeg ser det. I tillegg til at de får flytte derne og beboerne skal intervjues. Resultatet skal sammenlignes inn i passivhus, får de gjennom forskningsprosjektet en ekstra kvamed hus som bygges etter «vanlig» teknisk forskrift for å se om det litetssikring av huset sitt, påpeker hun.

46 OBOSBL ADET

PASSIVHUS


REDAir™ FLEX Den enkle løsningen for borettslag som har planer om å etterisolere

Etterisolering gir et forbedret inneklima og ikke minst store energibesparelser. REDAir FLEX fra AS ROCKWOOL er et ventilert fasadesystem som gir minimalt med kuldebroer og maksimal bokomfort. Konstruksjonen blir slankere enn med tradisjonell utlekting, samtidig

som du får en bolig med bedre brannsikkerhet. Systemet består av få komponenter som gjør arbeidet med etterisoleringen både enkelt, rasjonelt og økonomisk. Mer informasjon om REDAir FLEX finner du på www.rockwool.no/ REDAir.

Foto: Johner

STØTTE TIL GRØNNERE VARMEKILDE? Et hjem skal være et godt sted å bo. Mange ønsker også å gjøre noe for klimaet på utsiden. Enova gir ditt borettslag støtte til varmesentraler som produserer fornybar energi. Slik får din bolig en grønnere energikarakter. Og du er et skritt nærmere de beste løsningene for din drømmebolig. Les mer og søk på enova.no/borettslag


BIRØKTERNE I Midtre Ravnåsen borettslag produseres virkelig kortreist honning. Å drive birøkt i byen er siste mote. TEKST HEIDI RØNEID FOTO ALEXANDER BENJAMINSEN


BYBIER: Familien Dubrau er birøktere i Midtre Ravnåsen borettslag i Oslo. De fire bikubene står i borettslagets skogsområde. I hver av kubene er det rundt 40 000 bier. OBOSBL ADET 49


«Naboene synes nok det er litt gøy å se oss gå rundt i de hvite draktene, og spør ofte hvordan det går med biene.» ANNE DUBRAU, BIRØKTERMAMMA

➺

EN JEVN SUMMELYD høres i det Anne Dubrau løfter opp en av boksene i bikuben hvor dronningen Nanna regjerer. Hele familien Dubrau har kledd seg opp i birøkterdrakter, mens undertegnede føler seg noe sårbar i halvlange bukser og t-skjorte. –Biene er ikke farlige. Denne er en rolig rase. Du kan sammenligne bier med ulver og pudler, denne rasen er som en puddel, sier Anne. BIER I BYEN

Det hele begynte for et halvt år siden da Anne og familien flyttet inn i rekkehuset i Midtre Ravnåsen borettslag på Holmlia i Oslo. En stund tidligere hadde de studert i Boston, og blitt oppmerksomme på røktere som hadde bikuber i byen. –Vi tenkte at det hadde vært spennende å gjøre noe tilsvarende i Oslo, men hadde ingen anelse om hvordan man røkter bier. Så vi ble kjent med flere som hadde lyst å drive med bier, blant annet Ragna Ribe Jørgensen, som var birøkter fra før. Sammen arrangerte vi et birøkterkurs spesielt tilpasset folk i byen, og engasjerte en foredragsholder som kunne feltet godt, sier Anne. Kurset ble raskt fylt opp, og Anne måtte arrangere to kurs i stedet for ett. Hele 59 personer deltok, fra unge gutter til eldre damer. –Vi ante ikke at interessen skulle være så stor. Nå har vi seksti personer på venteliste til neste gang vi skal arrangere kurs, sier hun. Det er flere grunner til at familien Dubrau ønsket å drive med bier. For det første dør bier i hopetall på verdensbasis.

50 OBOSBL ADET

–Biene er en viktig pollinator for mange blomster og spiselige vekster. Dersom biene forsvinner vil det gå hardt utover matproduksjonen, sier Anne. En annen grunn er at når biene pollinerer blomster og planter gjør det at de formerer seg lettere, som igjen gir et vakrere uteområde. –Og så er det jo honningen, som smaker helt fantastisk. Det er også bra for barna å se hvor maten kommer fra, og hvor mye arbeid som faktisk ligger bak et glass honning, sier hun. BIEVENNLIG BORETTSLAG

Familien Dubrau bor i Midtre Ravnåsen borettslag, et borettslag hvor det også bor mange barn. Bier og barnefamilier høres ikke ut som noe som går hånd i hånd. –Da jeg sa jeg ville røkte bier i borettslaget forventet jeg protester fra de andre beboerne, men de var overraskende positive. Spesielt de som dyrker tomater og andre spiselige vekster. De skjønte hvor viktig det er med pollinatorer, sier hun. Kanskje hjalp det litt at Anne foreslo at bikubene skulle stå i skogsomradet i borettslaget, og ikke i hennes egen hage. –Naboene synes nok det er litt gøy å se oss gå rundt i de hvite draktene, og spør ofte hvordan det går med biene. De andre beboerne får dessuten rabatt på honning dersom de vil kjøpe det. Så det føles også litt som om det er borettslagets bier, sier Anne Dubrau. Les mer om bier i byen på Bybi.no.


SISTE STIKK: Clara Maria (9 år) synes det er spennende å se til biene. Biene er fredelige og Clara er ikke redd for å bli stukket. NETTVERK: Biene produserer honning i nettverket laget av voks. Dronningen har mye større rumpe enn de andre biene, og kan legge opptil 2000 egg hver dag om sommeren.

ROMFARERE: Hele familien Dubrau er med når de skal se til biene i skogsområdet ved borettslaget. De har kledd seg opp i hvite birøkterdrakter og likner litt på romfarere.

OBOSBL ADET 51


SITT PÅ DET TØRRE: Kjersti Brynildsrud er fornøyd med at hun slipper å henge opp klærne i sin lille leilighet.

TØRKETID Sandefjordgata borettslag bygget om tørkeskapene slik at de ble mer energieffektive. Det reduserte strømregningen med titusener av kroner. TEKST HEIDI RØNEID FOTO NADIA FRANTSEN


GAMMELT OG GODT:

Tørkeskapet er originalt fra 1940, det eneste som er endret er oppvarmingsløsningen, og at frontene har blitt lakket.

INNOVATIVT: Viften henter luft fra utsiden, som varmer opp væsken, før energien brukes til å varme opp tørkeskapene. FORNØYD: Ole Gudbrann Hempel, styreleder i Sandefjordgata borettslag.

–€Så lenge det er varmere enn minus 30 grader ute, vil luften kunne varme opp denne spesielle væsken. Det er denne energien som så brukes til å varme opp tørkeskapene, med minimal tilførsel av elektrisitet. Fordi varmen hentes fra uteluften er dette miljøvennlig, fornybar energi, sier Watterud.

➺

JEG HAR IKKE så stor plass i leiligheten, og da er det utrolig deilig å slippe å tørke klærne i stua, sier Kjersti Brynildsrud, beboer og styremedlem i Sandefjordgata borettslag. I Sandefjordgata borettslag i Oslo slipper beboerne å tørke klærne i stua. Borettslaget har nemlig store tørkeskap i vaskekjelleren, som er originale fra da borettslaget sto ferdig i 1940. –€Tørkeskapene har vært varmet opp av radiatorer, men da vi gikk over fra oljefyr til fjernvarme, ble alle radiatorene skrudd av om sommeren, sier styreleder Ole Gudbrann Hempel. Dette gjorde at styret måtte finne en ny oppvarmingsløsning for tørkeskapene.

SOM Å TØRKE UTENDØRS

Den nye løsningen har også luftavfuktere med en vifte som blåser luft inn i tørkeskapene. De fjerner fuktigheten i luften, og gjør at klærne tørker raskere enn tidligere. Vanlige klær tørker på rundt 1,5-2 timer. Altså omtrent like raskt som i tørketrommelen. –€Viften gjør at luften inni varmeskapet sirkulerer, som om det skulle være vinddrag som blåste mellom klærne. Det skaper små bevegelser i klærne, som gjør at de blir myke, ikke stive slik de ble før, når de er tørre, sier Watterud. SPARER PENGER FOR BEBOERNE

NYSKAPENDE

Ettersom det ikke fantes alternative oppvarmingsløsninger for tørkeskap måtte borettslaget og entreprenøren Miljøvaktmester AS måtte komme opp med en løsning selv. –€Entreprenøren klødde seg nok litt i hodet, siden dette ikke var blitt gjort før. Men så kom de opp med en løsning der en varmepumpe henter varme fra luften utendørs og bruker den til å varme opp tørkeskapene, sier Hempel. For å kunne hente ut varme fra luften, også på kalde dager, brukes en væske med veldig lavt kokepunkt.

Varmepumpen bruker energi, men fordi den utnytter varmen i luften skaper den mer energi enn den selv bruker. –€Varmepumpen produserer fem ganger mer energi enn den bruker. Det betyr at borettslaget kan kjøpe mye mindre strøm enn tidligere, sier Watterud. Det er styrelederen fornøyd med. –€Vi sparer vanvittig mye energi! Vi har regnet på det og kommer til å spare rundt 170 000 kroner i strøm per år. Det kostet i overkant av 300 000 å bygge om tørkeskapene, så det tar ikke lang tid før det er tjent inn igjen, sier Hempel.

OBOSBL ADET 53


FARGER I LAG: Uansett hvor i borettslaget du befinner deg, skal du til enhver tid kunne se lagets farger: gult, grønt og grått. VINNERE: –Å vinne en pris for beste rehabilitering setter et flott punktum for den jobben som er gjort, sier styreleder Johan Søgaard Olsen (nr to fra venstre), her sammen med styremedlemmene Irene Vabe (t.v) og Barbara Mitrevska, samt driftsleder Lasse Larsen.

Fargerikt på Kalbakken Fra gammelt og slitt til fargerikt og flott! Bjerkehaugen borettslag stod for den beste rehabiliteringen i 2013. TEKST EDDIE CHR. THOMAS FOTO THOMAS BJØRNFLATEN/NYEBILDER.NO

54 OBOSBL ADET

➺

BJERKEHAUGEN BORETTSLAG har ligget som en liten oase på Kalbakken i Oslo siden oppføringen i 1954. Laget, som består av ni blokker på fire etasjer med til sammen 233 boliger, har vært gjennom to år med sårt tiltrengt rehabilitering. Arbeidene har blant annet har bestått i utskiftning av balkonger og fasaderehabilitering. I tillegg har man fått nye vinduer, nye balkongdører og tak over alle inngangspartier. I fjor stod «nye» Bjerkehaugen ferdig, og totalt har beboerne investert 74 millioner kroner i oppgraderingen. I vår ble borettslaget også belønnet med 150 000 kroner som vinner av OBOS’ rehabiliteringspris. –Dette var en fantastisk hyggelig over-

raskelse! Vi er svært godt fornøyde med resultatet av rehabiliteringen, og at vi vinner denne prisen på toppen av det hele, er jo bare utrolig morsomt, sier styreleder Johan Søgaard Olsen. OM REHABILITERINGSPRISEN

OBOS’ årlige pris til det boligselskapet som har stått for den beste rehabiliteringen. Alle boligselskaper kan delta og alle typer rehabiliteringer blir vurdert. Prisen er på 150 000 kroner og deles ut i år ut for 24. gang. Juryen består av fagfolk fra bolig- og byggebransjen og har vært ledet av tidligere varaordfører i Oslo, Kari Pahle.


Gårdpass - en del av OBOS-konsernet.

Garasjerenhold Snørydding/strøing - feiing og spyling Gress/grøntanlegg Vaktmestertjenester - og containerutleie Dette er noen av de oppgaver vi kan hjelpe med. Ring oss!

23 17 85 00 www.gaardpass.no

Verkseier Furulundsvei 12, Alnabru, 0614 Oslo

10%

Inntil ning ved henvis e til annons

GRATIS BEFARING! Vi kommer hjem til deg med prøver, tar mål og gir tilbud.

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING

SHOWROOM/DIREKTESALG:

Norsol AS er en av landets ledende produsenter av måltilpasset solskjerming. Landsdekkende forhandler- og direktesalgsnett. All produksjon skjer i vår moderne fabrikk i Økokommunen Tingvoll på Nordmøre. Gir du oss tillit, har vi kort leveringstid, stort utvalg, og høy kvalitet til en fornuftig pris – Fagmessig montering tilbys også.

Vækerøveien 213 – Røa, 0751 Oslo. Tlf 22 50 65 00 oslo@norsol.no www.norsol.no


MANNEN OG MASKINEN: Det er Vossaselskapet Spilde som gjør selve utbyggingen av kraftverket. Formann Dag Frode Hustavenes ved gravemaskinen.

VANN PÅ MØLLA Mellom bakker og berg er OBOS i full gang med å bygge vannkraftverk. Innen seks år skal hele OBOS drives av fornybar energi. TEKST HENRIK SØRLIE OG EIVIND SENNESET FOTO EIVIND SENNESET

➺

SØRFJORDEN GLINSER blågrønt mellom bratte fjell, på vestsiden kronet av Folgefonna. Det er april, bjørken spirer og epletrærne har begynt å blomstre. For å gjøre postkortidyllen komplett, blafrer to smørgule sommerfugler mellom hvitveisene. Så dundrer en diger anleggsmaskin forbi. Støvskyen legger seg ikke før etter flere minutter. Man ser det knapt fra hovedveien, men Kvitnodalen er for tiden forandret til en 1600 meter lang byggeplass. –€OBOS bygger vannkraftverk fordi vi ønsker å

56 OBOSBL ADET

være selvforsynt med fornybar energi. Alle våre forretningsbygg og fellesarealene i OBOS-borettslag skal drives av fornybar kraft innen 2020. Det er bra for miljøet, men i tillegg skal vi tjene penger på dette, sier Marius Asheim, som er forretningsutvikler i OBOS og jobber med vannkraft. RØRER IKKE FOSSEN

Som del av miljøstrategien har OBOS kjøpt opp Tyngdekraft AS, et selskap som utvikler små vann-


OBOSBL ADET 57


UT PÅ TUR: Byggeleder Leif Ove Jordal tror enda flere turgåere vil bruke området når utbyggingen er ferdig. –ŒTidligere var det ingen veier her i det hele tatt, sier han.

kraftverk. Anlegget i Kvitnodalen blir riktignok langt større enn et vanlig småkraftverk. Det skal gi 32,5 GWh i året, tilsvarende forbruket til omtrent 1650 husstander. Kvitnoelven legges i rør, men selve fossen blir uberørt. Rørene legges fra inntaket i bunnen av Dettefossen til kraftverket som bygges ved hovedveien. Det er Vossaselskapet Spilde som gjør selve utbyggingen, og fra styrhuset i gravemaskinen forklarer Dag Frode Hustavenes: –Når † vi blir ferdig er målet at utbyggingen skal være mest mulig usynlig. Terrenget vil gro til igjen, vi har tatt vare på frølaget, sier Hustavenes. Det skal fortsatt være naturlig vannføring utenfor røret for å bevare det biologiske mangfoldet – og av estetiske grunner. Men mesteparten av Kvitnoelven skal gå gjennom rør og skape kraft i turbinen før vannet renner ut i Sørfjorden. MANGE UTSETTER BYGGESTARTEN

Mange utbyggere av vannkraftverk har utsatt byggestarten fordi de er blitt usikre på lønnsomheten.

58 OBOSBL ADET

IKKE BARE RØR: Kvitnoelven legges i slike rør fra fossen til kraftverket, men selve fossen forblir uberørt. Rørene har en diameter på én meter.

SATSER PÅ VANNKRAFT • OBOS eier Tyngdekraft AS og har eierandeler i 13 utviklingsprosjekter, som forventes å ha en samlet produksjonskapasitet på 194 GWh. Det første anlegget på Kvitno er nå under bygging. • OBOS skal investere i 650 GWh vannkraft innen 2020. • Ønsker på sikt å tilby egenprodusert grønn energi til medlemmenes boliger.

Grunnen er blant annet dagens lave strømpriser og høyere krav til egenkapital. Hvordan skal OBOS klare å drive dette lønnsomt? –Vi † kom inn i markedet først i 2012, og dermed omfattes vi av tilskuddsordningen med grønne sertifikater. I tillegg har prisforventningene fra grunneierne blitt dempet, og det er lettere å skaffe gode prosjekter i dag. OBOS er langsiktig, og over tid forventes det at investeringene gir god lønnsomhet. Men det blir en omfattende jobb å finne lønnsomme prosjekter som totalt kan produsere vårt mål på 650 GWh, sier Marius Asheim. I Kvitno startet byggingen for et drøyt halvår siden, og anleggskarene har karret seg fast i det stupbratte terrenget. Anleggsveien slynger seg opp gjennom skråningen med en stigning på 35 prosent, brattere enn hva en ordinær personbil kan takle. –Veien † er én ting. Der rørgaten skal gå i terrenget er det opp mot 62 prosent stigning. Nå lurer vi på hvordan vi skal få betongbilen opp hit, sier Hustavenes, og legger til: –Vi † skal få det til altså. Spørsmålet er hvordan.


FØR: Bakgården, som tidligere fremstod som rotete og lite

funksjonell, har nå blitt oversiktlig, ryddig og flott.

– En bakgård vi er stolte av OSLO Den nye bakgården bidrar til et bedre bomiljø og innbyr til økt sosialt samvær. Det sier Joachim Sverdrup-Thygeson, styremedlem og «oppussingsansvarlig» i sameiet Erling Skjalgssonsgate 1 i Oslo. Bygården fra 1890-tallet har i forbindelse med rehabiliteringen blant annet fått nytt tregjerde mot nabogården, byttet sykkelstativ og avfallsdunker og fått nye sitteplasser, ny asfalt og nye blomsterbed i bakgården.

ETTER: Syklene som før stod hulter til bulter er nå samlet ved

TEKST EDDIE THOMAS FOTO NYBILDER.NO

nye sykkelstativ laget av smed Hans Erik Sjøberg.

OBOSBL ADET 59


OMBYGD KINO: Blå Grotte ble oppført i 1938, men er modernisert og brukt som kulturhus fra 2007. Bildet er fra «Værstekællær» som handler om byens tidligere hjørnesteinsbedrift, Fredrikstad Mekaniske Verksted.

KULTUR I HUS Nye kulturhus fører til økt kulturbruk, mens nye arbeidsplasser er det viktigste virkemiddelet for å skape en attraktiv by folk ønsker å flytte til. I Fredrikstad stod det nye Litteraturhuset ferdig i fjor. TEKST HENRIK SØRLIE FOTO TRINE SIRNES

60 OBOSBL ADET


MER KULTUR: Litteraturhuset i Fredrikstad er et moderne bygg over fire etasjer med en totalflate på 3 000 kvadratmeter.

FREDRIKSTAD Østfoldbyen har samme utfordring som mange andre norske byer: Hvordan bli enda mer attraktiv? Hva må til for at byen skal vokse og blomstre i årene som kommer? Svaret i mange byer har blant annet vært å satse på nye kulturhus, og debatten har gått om dette kan lønne seg.

LITTERATURHUS SOM LOKKER

Fredrikstad kan skilte med en rekke kulturtilbud, og i fjor sto Litteraturhuset ferdig. Det er en kubeformet bygning med fasade i treverk og store vindusflater, sentralt plassert på en branntomt ved Vesterelva. Bygningen kostet omtrent 100 millioner kroner og ble privat finansiert av Fredriksborg eiendom. Lokaler leies ut til restaurantdrift, kafé, bokhandel og Institutt for Journalistikk. I tillegg er det en rekke kulturarrangementer som organiseres av en stiftelse med formål om «å formidle og vekke interesse for litteratur, lesing, debatt og kultur». Det første året har 30 000 besøkende deltatt på diverse arrangementer. Daglig leder Merete Lie synes de er i ferd med å finne en god miks av aktiviteter, og hun er ikke i tvil om at Litteraturhuset gir ringvirkninger for resten av byen. –For Œ eksempel har vi nå en todagers konferanse der flere statsråder og en rekke fylkespolitikere deltar. Det er 80 personer som skal sove og spise her i byen, sier Lie.

OBOSBL ADET 61


«Jeg tror mennesker til alle tider vil ha behov for å oppleve ting sammen. Moderne kulturhus kan tilpasses ulike aktiviteter, og nå er det for eksempel populært å samles for å spille dataspill på et stort kinolerret.» OLA M. LØKHOLM, LEDER I NORSK KULTURHUSNETTVERK

Regional utvikling var blant temaene i den lukkede konferansen, mens forfatter Lars Ramslie var trekkplasteret på et av arrangementene samme kveld. Eventuelt kunne du høre «Siste nytt om Jesus» hvis du ønsket å bli oppdatert på historieforskningen. 67 personer fant veien dit. –Vi  har en blanding av smale og brede tilbud. Debatter og historietimene er veldig populære, og Litteraturhuset bidrar til at flere beveger seg inn til sentrum, sier hun. JOBB FLYTTER FOLK

Merete Lie er selv innflytter, og det var jobben som gjorde at hun flyttet til Fredrikstad. Det passer godt inn i resultatene til Telemarksforsking, som har konkludert med at vekst i arbeidsplasser sammenfaller i størst grad med økt nettoflytting til en kommune. Jobben må ikke nødvendigvis være i samme kommune som folk flytter til, men det må være behagelig å pendle mellom bosted og jobb. –Derfor  er det viktig å tenke regionalt, og byer som Fredrikstad og Sarpsborg bør naturligvis samarbeide om å skape arbeidsplasser, sier forsker Lars Ueland Kobro i Telemarksforsking. Kobro og hans kolleger har undersøkt om kommuner med mye kultur har høyere nettoinnflytting enn de med lite kultur, og svaret var nei. –Vi  har korrigert for andre faktorer som påvirker flytting, slik at kommunene er sammenliknbare. Kulturnivået ga ingen målbar effekt på flyttemønsteret. Men dette er ikke så populært å formidle, for mange har legitimert kulturinvesteringer ved at det skaper befolkningsvekst, sier Kobro. Han understreker samtidig at kultursatsing kan være verdifullt på andre måter.

62 OBOSBL ADET

er ikke livskvalitet vi har målt. Kultur skaper glede og enga–Det  sjement, og jeg tror det er få som angrer på at de har bygget et kulturhus, sier Kobro. RINGVIRKNINGER

Lederen i Norsk kulturhusnettverk, Ola M. Løkholm, har samlet besøkstallene for 86 kulturhus, og i snitt hadde hvert av kulturhusene 97 000 besøkende i fjor. –Det  er ingen tvil om at nye kulturhus fører til økt kulturbruk. Det skaper også ringvirkninger for restauranter, hoteller og annet næringsliv, men det er kanskje riktig at kulturhus i seg selv ikke gir økt tilflytting, sier Løkholm. Han er ikke redd for at digitaliseringen av samfunnet fører til tomme kulturhus i framtiden. –“Jeg tror mennesker til alle tider vil ha behov for å oppleve ting sammen. Utfordringen blir å skape tilbud som passer i tiden. Moderne kulturhus kan tilpasses ulike aktiviteter, og nå er det for eksempel populært å samles for å spille dataspill på et stort kinolerret. SOSIALE MØTEPLASSER

Telemarksforsking har funnet en viss positiv sammenheng mellom tilflytting og antallet sosiale møteplasser, som restauranter, kafeer og puber. De kaller det «kaffelatte-faktoren». –Slike  møteplasser ser ut til å være viktigere for tilflytting enn de kulturtilbudene hvor man bare er tilskuer, sier Kobro. St. Croix er et kommunalt kulturhus i Fredrikstad, en gammel skole som nå huser øvingsrom, kafé og ulike aktiviteter rettet mot yngre mennesker. Hilde Jonassen har tatt med barna Aksel og Julie på kafeen. –St.  Croix er et veldig barnevennlig fristed, og det er mange innflyttere som møtes her. Jeg synes kulturlivet i Fredrikstad er ganske


BOKBAD: Forfatter Lars Ramslie i samtale med Jon Øystein Flink om boken «Liten fugl. Mors bok.» VARIERT TILBUD: Daglig leder i Litteraturhuset, Merete Lie. –Vi trekker en del arrangementer fra Oslo, som den populære fotofestivalen Dok:14, sier hun. ST.CROIX-HUSET: St. Croix er et kulturhus rettet mot barn og unge. Hilde Jonassen pleier å ta med barna Aksel og Julie. ORD I SENTRUM: Flere vegger i Litteraturhuset prydes av bøker – som her i foajeen. Bøkene kan du gjerne låne.

OBOSBL ADET 63


TRE PÅ LITTERATURHUSET 1 Hva synes du om kulturtilbudet i Fredrikstad?… 2 Hva er viktigst for at byen skal bli mer attraktiv?

Eldfrid Lundestad (66), Kråkerøy Kulturtilbudet i Fredrikstad er utrolig bra til å være en såpass liten by. Jeg går mye på kino og er innom Litteraturhuset i snitt én gang i uka. Jeg kunne aldri tenkt meg å flytte til et sted med lite kulturliv. 1

2 Jeg bor på Kråkerøy og ønsker meg bedre lokal kollektivtransport – og rimeligere tog til Oslo.

Thor André Gretland (32), Fredrikstad 1 Jeg synes det er ganske bra, og jeg liker konsertlivet. Det er en del spennende arrangementer i Litteraturhuset, Blå Grotte, Røde mølle og St.Croix. Jeg ønsker meg en mer tilgjengelig bykjerne med flere butikker og andre servicetilbud, og dermed større grunnlag for kulturtilbud, kafeer og restauranter. 2

MATKULTUR:

Restauranten Fabel har vært en populær møteplass på Litteraturhuset. I mai fikk stedet nye eiere som fortsetter driften. VED ELVEN:

Elisabeth Schweizer (58), Fredrikstad Kulturlivet er blitt veldig bra, særlig etter at vi fikk Litteraturhuset. Vi har fått mer mangfold enn «bare» revy. Blant annet er det en fin kino, kunstnersenter, et flott bibliotek og mange andre tilbud.

1

2 Jeg skulle gjerne hatt flere sykkelstier i tillegg til et bedre og rimeligere kollektivtilbud. Dessuten mangler byen små og rimelige leiligheter for dem som vil bytte ut huset med noe mindre.

64 OBOSBL ADET

Litteraturhuset i Fredrikstad ligger i bysentrum ved Vesterelva. Huset er tegnet av Griff Arkitektur, og ble innviet i januar 2013. FOTO: TORALF SEIM

bra, men det er først og fremst jobb som gjør at jeg bor her, sier Jonassen. Venninnen Anette Ruud flyttet fra Kolbotn til Fredrikstad for tre år siden. Hun hadde hytte på Hvaler og var glad i byen. –Men  jobb og kjæreste er grunnen til at jeg flyttet hit, sier Ruud. TRENGER FLERE JOBBER

Folketallet i Fredrikstad øker, men antallet jobber har økt mindre enn snittet i Norge. Andelen sysselsatte i byen har gått ned. Fredrikstad Næringsforening har mål om at Fredrikstad skal være en av de tre mest attraktive byene rundt Oslofjorden, og de mener det er viktig å satse spesielt på fire områder: Utvikling av nye arbeidsplasser, forbedring av transportsystemet, byens urbanitet og omdømme. –Fredrikstad  har mistet industriarbeidsplasser og næringslivet har hatt en mindre andel av oljeøkonomien enn mange byer i Norge. Vi jobber for å skape vekst, sier daglig leder Kjell Arne Græsdal i Fredrikstad Næringsforening. Han viser til at byen allerede har et designmiljø, ingeniørmiljø, høyskole og en stor havn. –Men  vi trenger flere kreative sjeler som kan starte næring lokalt her i Fredrikstad, og kulturlivet spiller en rolle – selv om det er vanskelig å måle. Jeg tror kulturaktørene påvirker miljøet og toleransen i en by, og dette tiltrekker innovatører. Men kultur er bare én av flere faktorer som må til for å skape en attraktiv by, sier Græsdal.


FJERNEVARMEDEBATTEN GÅR VIDERE:

Meningsløst krav om tilknytning I siste utgave av tidsskriftet Teknologica handler det om plikten boligutbyggere i en del kommuner har for å tilknytte fjernvarme til boligprosjektene. Konsernsjef Martin Mæland uttaler til bladet at tilknytningsplikten for fjernvarme i mange tilfeller er meningsløs. TEKST REDAKSJONEN FOTO THOMAS EKSTRÖM

–Etter kravene i teknisk forskrift, er det stort sett fjernvarme i bygg på mer enn 500 kvadratmeter. Med tanke på at det stadig blir flere bygg med passivhusstandard og nullenergihus, bør teknisk forskrift vurderes. I så godt isolerte hus er det meningsløst å kjøre på med tilknytningsplikt for fjernvarme. Utbyggerne bør få velge de mest fornuftige energiløsningene, sier Martin Mæland til tidsskriftet Teknologica, som gis ut av Norsk Teknologi. Her viser Mæland blant annet til at tilknytningen samt kostnadene med å installere rør, varmevekslere og radiatorer koster inntil 100 000 kroner, og at dette også er et krav i boligprosjekter der luft-til-luft-varmepumper og jordvarme også ville fungert godt. –Kravene om dyre, vannbårne løsninger henger ikke sammen med myndighetenes visjoner om at alle hus skal ha passivhusstandard etter 2015, og i hvert fall ikke med visjonene om at nye hus etter 2020 skal være nærmest nullenergihus, påpeker Mæland. I 2012 utredet Norsk Teknologi, Bellona og en rekke andre aktører i eiendomsbransjen, potensielle målkonflikter mellom energisparing og fjernvarme. Rapporten viser at tilknytningsplikt til fjernvarme fremstår som en sentral barriere som hindrer utbyggere å realisere prosjekter med høye energimål. –Vår erfaring med fjernvarmeregulering har avdekket ytterligere utfordringer som følge av manglende hensyn til teknologi- og konkurransenøytralitet i fjernvarmereguleringen, sier Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi.

OBOSBL ADET 65


FORNØYD: Kim Schjefstad har finansieringen i orden og ser fram til å flytte inn i ny bolig.

GLADENGEN PARK Gladengen Park er en del av den store satsingen i Ensjøbyen og bygges på en av de flotteste tomtene på Ensjø. De 56 leilighetene blir liggende fritt og luftig til helt øverst i Gladengveien. Som nærmeste nabo kommer Stålverksparken med sine store grøntarealer og vannspeil.

OBOS NYBOLIGLÅN OBOS Nyboliglån er et gunstig lån til OBOS-medlemmer som skal kjøpe bolig i prosjekter der OBOS bygger og utvikler nye boliger. Det gis 3,45 % nominell rente på hele beløpet, inntil 30 års nedbetalingstid, og man kan låne inntil 85 % av kjøpesummen.

KIM SPARER PENGER MED NYBOLIGLÅN Med nyboliglån fra OBOS-banken fikk Kim Schjefstad en svært god finansiering på sin nye leilighet i Gladengen Park på Ensjø i Oslo. TEKST JORUNN WOLD FOTO CHARLOTTE WIIG OSLO Det er ennå ett og et halvt år til Schjefstad flytter inn i sin splitter nye leilighet på Ensjø. Foreløpig er tomta en byggeplass, men Schjefstad er jevnlig innom for å følge med på fremdriften av byggingen. Og finansieringen har han i orden. Etter å ha undersøkt lånevilkårene i flere banker falt valget på OBOS-bankens tilbud om nyboliglån. Med gunstig rente og en belåningsgrad på inntil 85 prosent, kan Schjefstad allerede fra starten av innfri fellesgjelden og samle all gjeld i ett lån. Det sparer han mye på. –ƒJeg regner med at jeg sparer cirka 4 500 kroner det første året med den gunstige renten sammenliknet med lån fra andre finansinstitusjoner. Men det jeg sparer mest på totalt sett er å innfri fellesgjelden og starte med innbetalinger fra første året, samt å korte ned nedbetalingstiden, forteller Schjefstad. –ƒDessuten opplevde jeg at det var enkelt å bruke OBOS-banken. De var veldig punktlige i sin

66 OBOSBL ADET

behandling av både finansieringsbevis og lån, sier han. Ensjø-området er i stor utvikling. Fra å være et sted kjent for mye næringsvirksomhet, er Ensjø i ferd med å bli et boligområde med store friområder og grønne parker. Schjefstad har tro på at Ensjø-området er en investering for fremtiden, og et fint sted å bo. EN INVESTERING FOR FREMTIDEN

–ƒDet er også viktig for meg å ha et godt kollektivtilbud i nærheten fordi jeg jobber som IT-konsulent med varierende arbeidssted og reiser mye i jobben min. Det får jeg på Ensjø, sier Schjefstad. Schjefstad har allerede overbevist søsteren sin om å kjøpe bolig i samme blokka. –ƒHun skal flytte inn i sin første eide leilighet og gleder seg veldig. Hun har også byttet til OBOS-banken, både når det gjelder finansiering og BSU-konto. Hun fikk et veldig bra tilbud på BSU-kontoen sin i OBOS-banken, forteller han.


Leiligheter for korttidsleie - et godt alternativ til hotell Våre fullt utstyrte leiligheter er ideelle for deg som:

VINN

• er lei av å bo på hotell • skal pusse opp hjemme • har hatt vannskade • skal på ferie i Oslo • er mellom to boliger

Leilighetene har ett eller to soverom, alle hvitevarer og trådløst internett. Hos oss kommer du til ferdig oppredde senger og en moderne, hjemmekoselig atmosfære sentralt i Oslo. Velkommen!

Takmontert tørkestativ verdi 1089,* Utrolig smart løsning for å spare plass * Festes enkelt i taket * Seks stenger som separat kan heves opp og ned med snorer * Kan monteres både inne og ute, også i skråtak * Stor kapasitet - tåler 10 kg pr. stang * Tøyet henger høyt, du kan bruke gulvplassen til noe annet

Konkurransen finner du på www.facebook.com/interiordetalj

WWW.BJORVIKA-APARTMENTS.NO – TLF: 21 38 01 88

Har du råd til å la være innglassede balkonger?

Levetiden på en innglasset balkong er 50 år lengre enn på en tilsvarende åpen balkong. Dette skyldes først og fremst den reduserte mengden korrosjon og frostsprengning i betongen. Den innglassede balkongen fungerer også som et effektivt vern mot regn, snø og vind for både fasade og vinduer. Dette reduserer behovet for fremtidige investeringer i fasade- og vindus-renovering på selve balkongen.

BALCONIES FOR GREATER LIVING

+47 23 38 12 00


juniorsiden MORO FOR DE MINSTE

Denne gangen anbefaler Unge Deichman, som er Deichman biblioteks barne- og ungdomsavdeling, at du leser:

–†Endelig vår! Sånn starter og slutter diktet som Juni Knain, 10 år, fra Ski har sendt til Juniorlaget. En hilsen er sendt i posten.

BRUNE

av Håkon Øvreås – Ikke ødelegg hytta! roper Rune til de store guttene før han løper alt han kan for å komme unna dem. Guttene er godt kjent for alt det slemme de gjør. Det hjelper ikke at Rune sier i fra, guttene ødelegger den fine trehytta Rune og kameraten har bygget. Rune blir både sint og lei seg, og han bestemmer seg for å ta igjen. De store guttene har ertet på seg feil person! De vet nemlig ikke at Rune blir til superhelten Brune om natten. Bevæpnet med malerkost og et spann med maling, lister Brune seg ut i den mørke natten for å ta hevn. Planen er klar, målet er satt. Nå skal hytteødeleggerne få svi! Brune er en spennende bok om superhelter, vennskap og hevn, og passer fint til høytlesing. Øyvind Torseter har tegnet de flotte tegningene i boka.

Ken Ham dra Math ar ise av ju er trukke n, 7 år, f n ra t blad iorkrysso som vin et nr nere rdet . i pos 3. Prem i OBOS ten. ie er OB se gratu OS-blad ndt et lerer !

68

OBOSBL ADET

Nora Hammer (5) fra Øraker er mester for denne fargerike tegningen. Kanskje det er seg selv hun har tegnet, med sløyfe i håret og hjerter på kjolen? En hilsen kommer i posten, Nora.

Fra Waleed Waqas (8) fra Ammerud har vi fått en tøff tegning av to biler som venter på grønt lys. Du får en hilsen i posten.


VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

Go bananas! Susanne Kaluza, som har skrevet Juksekokeboka og som er redaktør for foreldre.no, elsker kjoler og mat. På bloggen hennes fant vi denne kule oppskriften: TEKST OG FOTO WWW.SUSANNEKALUZA.COM

Finn noen bananer, kapp dem i to og putt is-pinne, sugerør, teskje eller lignende i bunnen av bananen, og legg dem i fryseren i ca en time. Smelt sjokolade i vannbad eller i mikrobølgeovn. Bruk så en teskje til å helle sjokoladen over de frosne bananene helt til det er et fint skall rundt dem. Hold bananene et par minutter slik at sjokoladen stivner. De bananene du ikke spiser med en gang, kan du pakke løst i folie og fryse på nytt. Ønsker du en annen variant, kan du lage det med honning og tilbehør. Hell honningen over de frosne bananene. Vend dem deretter i kakepynt, kokosmasse eller kakao. Legg bananene på et fat, eller lignende slik at honningen ikke siver ut. Deretter spiser vi isbananer med god samvittighet, eller hva?

Junior x-ord

Svar på kryssordet, eller send oss tegninger, vitser, dikt eller andre bidrag, så er du med i trekningen om blant annet billetter til kino eller teater. Frist 25. juli. Send svar til OBOS, postboks 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Merk konvolutten «Juniorlaget»

Navn: .......................................................................................................................... Adresse: ..................................................................................................................... Postnummer/sted:.................................................................................................. Alder: .........................................................................................................................

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN FOTO COLOURBOX.NO

Vinn premier!

OBOSBL ADET

69


Vinduet er husets øyne utad. Så hvordan velge rett type vindu?

VURDERER DERE Å KONVERTERE TIL FORNYBARE ENERGIKILDER? Vi har over 60 års erfaring med drift og oppgradering av varmesentraler

Kontroll, oppgradering eller utskifting av gamle anlegg Prosjektering og installasjon av komplette nye anlegg Drift av store og små varmesentraler Service og vedlikehold på nye og gamle anlegg Les mer på lvvs.no, eller kontakt oss for en hyggelig prat om energi og varme. Lærum VVS | 22 65 21 65 | lvvs.no | kontakt@ivarlaerum.no

128-035 SINTEF – Norsk Branntekn. Lab.

H-vinduet Fjerdingstad har et bredt sortiment som passer til ulike stilarter, enten du har et moderne funkishus eller et mer klassisk og tradisjonelt hus. Ta en titt i inspirasjonsbrosjyren vår!

Se mer på fjerdingstad.no

PIPE-REHABILITERING ENKELT, RIMELIG, TRYGT og EFFEKTFULLT Rustfrie stålrør, godkjent for rehab. av alle typer piper med f.eks. sprekkdannelse eller kondensproblemer. 25 års garanti. Uforpliktende tilbud fra lokal montør:

TEXO MUR OG PIPE Kvalitet i generasjoner

Oslo / Akershus, tlf: 950 69 961, e-post: texo.mur.pipe@live.no

For andre fylker, kontakt VANGBO A/S på tlf: 63 98 12 20


osloquiz

GØY MED QUIZ?

Gjett og vinn i OBOS-bladets osloquiz på facebook. com/obosmedlem.

HVA VET DU OM OSLO?

Hamarsingen Even Wetten får god bruk for sitt sterke konkurranseinstinkt når han kaster seg over ti spørsmål om Oslo. 8 RETTE: –Resultatet er en personlig opptur, for dette gikk bedre enn forventet! Men jeg er nok ikke ferdig utdannet Oslo-los riktig ennå, sier Even som får to kinobilletter som takk for innsatsen.

Hva heter den kontroversielle kunstinstallasjonen som oppføres i Frognerparken i forbindelse med Grunnlovsjubileet? –Oi, dette kan jeg ikke si jeg har hørt om. Melder pass.

Hvilken skøyteløper som representerte Christiania Skøiteklub står på sokkel ved Frogner stadion? –Det gjør Oscar Mathisen. Hvor ligger Sydstranda? –Tror vi skal bevege oss litt sørover langs Mosseveien, over brua og ut på Ulvøya. Hvor blomstrer kastanjene i Jens Book-Jenssens klassiker fra 50-tallet? –Kjenner jo navnet godt, og er ganske sikker på at svaret er Bygdø Allé. Hvor spiller Lyn sine hjemmekamper i 2014 (A-laget for menn)? –De spilte på Frogner stadion i fjor, og som 2. divisjonsklubb bruker de neppe store Ullevål stadion, så da gjenstår i realiteten bare Bislett stadion. Hva var Ingrid Bjerkås (1901 – 1980) som har fått en plass på Grünerløkka oppkalt etter seg: politiker, idrettsutøver eller prest? –Som hamarsing vet jeg jo at Rosemarie Køhn var Norges første kvinnelige biskop, og jeg er rimelig trygg på at Bjerkås var vår første kvinnelige prest.

TEKST OG FOTO EDDIE CHR. THOMAS

Hvor skal årets Øya-festival finne sted? –Den har flyttet til Tøyenparken. Hva blir det nye navnet på trikkestoppet Sjømannskolen på linje 18 til Ljabru? –Vil tro navnet er knyttet til noe kulturelt, og siden Munch malte et av sine mest berømte malerier der, tar jeg en råsjans på at de har gått for noe friskt og uventet, nemlig Skrik! Hva heter rock-pønk-bandet som nylig gav ut albumet Alle hjerter deler seg? –Det må være Oslo Ess.

TEST DEG SELV! 1.

Hva heter den kontroversielle kunstinstallasjonen som oppføres i Frognerparken i forbindelse med Grunnlovsjubileet? 2. Hva heter Oslo politidistrikts nye båt til 15 millioner kroner som nylig ble døpt og sjøsatt; Vekteren, Varden eller Vannmannen? 3. Hvilken skøyteløper som representerte Christiania Skøiteklub står på sokkel ved Frogner stadion? 4. Hvor ligger Sydstranda? 5. Hvor blomstrer kastanjene i Jens Book-Jenssens klassiker fra 50-tallet? 6. Hvor spiller Lyn sine hjemmekamper i 2014 (A-laget for menn)? 7. Hva var Ingrid Bjerkås (1901 – 1980) som har fått en plass på Grünerløkka oppkalt etter seg: politiker, idrettsutøver eller prest? 8. Hvor skal årets Øya-festival finne sted? 9. Hva blir det nye navnet på trikkestoppet Sjømannskolen på linje 18 til Ljabru? 10. Hva heter rock-pønk-bandet som nylig gav ut albumet Alle hjerter deler seg?

SVAR: 1. Kongolandsbyen. 2. Vekteren. 3. Oscar Mathisen (1888 – 1954). 4. På Ulvøya. 5. I Bygdø Allé. 6. På Bislett stadion. 7. Prest (Norges første kvinnelige prest). 8. I Tøyenparken. 9. Ekebergparken. 10. Oslo Ess.

Hva heter Oslo politidistrikts nye båt til 15 millioner kroner som nylig ble døpt og sjøsatt; Vekteren, Varden eller Vannmannen? –En varde står jo på land, og Vannmannen høres litt søkt ut, så jeg går for Vekteren.

OBOSBL ADET

71


Oppussing

...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted! Hvitevarer leveres og monteres etter avtale! Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet! Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat



r

o

Oppussing Byggteknikk Oppussing

Rørlegger Rørleggere

 

 

 



   

    



Oppussing

Går du med tanken om å pusse opp!

Kampanjekode Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og “Private Oslo/Akershus”

Ringprosjektledelse. oss på Tlf.: 47 41 30 00 tlf 09700 www.nytthjem.net post@nytthjem.net www.norskgjenvinning.no Annonsering

Vi stiller med:

Snekker, maler, flislegger, Få en gjennomgang av bygningen rørlegger, elektriker deres og se hvor mye energiog dere prosjektledelse. kan spare. Ta kontakt.

COMFORT STORO www.nytthjem.net Telefon: 23 27 80 00 / 96 90 37 79 Grefsenveien 56, 0487 Oslo Oslo post@nytthjem.net – Revetal – Fredrikstad – Ålesund 23 40 10 40 storo@comfort.no Rubrikk_OBOS_2014_v2_Layout 1 15.01

 

Container? Vi stiller med:

Vakt hele døgnet.

Høyer Finseth AS er rådgiver Går du med tanken innen energieffektivisering, om å pusse opp! innemiljø og byggeteknikk

Tlf.: 47 41 30 00 www.hoyerfinseth.no

 Containere Oppussing

GLASSMESTER

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

Glassmester Vaktmestertjenester

Tørkerommene i Faste lave priser til Sandefjordgata leserne av og OBOS-bladet! er prosjektert bygget om av ingeniørselskapet Ring 815 GLASS Miljøvaktmester AS (815 45277)

Kontakt oss www.miljovaktmester.no Tlf: 970 32 831

Advokat Annonsering

Entreprenør

Garasje Garasjeporer

Glassmester Din lokale Elektroinstallatør! Din lokale Nytt BAD i 2014? ADVOKATBISTAND GLASSMESTER Vi søker Elektromontør gruppe L Testament, ektepakt, arveforskudd, elektroinstallatør! hjemme, Din lokale Elektroinstallatør! GARASJEPORTER GARASJEPORTER arv, skatt og tvister Vakt hele døgnet. Vi søker Elektromontør gruppe L annonser i Faste lave priserElektromontør til Vi søker Elektromontør gruppeL L Vi søker gruppe OBOS-bladet leserne av OBOS-bladet! 10 ÅRS GARANTI TETT BAD

Ring 815 GLASS

Vi er totalentrepenør på baderom

Ring for GRATIS befaring! (815 45277)

Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250 Advokat K.O.Engeseth Tlf.: 928 50 545

www.obos.no

Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Kontakt HS media:

E-post: Timepris kr.ISELIN 945,+ 25% mvapost@linje-elektro.no MARTE SKARPNORD Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar Telefon: 62Øvre 94 10 37 motKontoradresse: normalt kr. 1350,til kr.1600,-1, 1472 Fjellhamar Grønliveien e-post: mis@hsmedia.no + 25% mva. Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Linje Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon

SNORRE SIGURDSSON E-post: post@linje-elektro.no Telefon: 92 40 29Linje 17 Elektro AS formidler og

Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar utfører elektriske arbeider for: Telefon:www.linje-elektro.no 67 90 01 85 / 22 63 11 00• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon e-post: ss@hsmedia.no Kontoradresse: Øvre Grønliveien 1, 1472 Fjellhamar • Internkontroll • Kjøling Østensjøveien 16, 0661 Oslo www.linje-elektro.no E-post: post@linje-elektro.no Lille Grensen 7, • Elektrokontroll •OSLO Ventilasjon Mail: butikk@bademiljo-experten.no Tlf. 63 94 04 30 www.raynor.no • Varmepumper • Solskjerming www.advonor.no – post@advonor.no www.linje-elektro.no Tlf: +47 22 97Linje 42 97 Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon Linje Elektro AS formidler og Tlf: 63 94 04 30

www.linje-elektro.no Garasjeporer

• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon • Internkontroll • Elektrokontroll • Varmepumper

utfører elektriske arbeider for: • Kjøling • Ventilasjon • Solskjerming


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

Løsning Kryssord 3/14

A V I T S T R Y K A R R E L K I K E D I V R A T V I A S K J E E L T E E S S T R U E S T A S

N E E K E R T T E L E G T R E T E R V R I A L P T R S E E

E E G O D G U R U B E T U T P N J U R Y N O T A T H S T B A T T E N E L N O R S E R I E K S E M I T E R A I L E U T S I D N K G A S E S T S L N E P T U A V L E G N O K L E E T E R T I M

L E G T E A R E E R I R I I S K S A V R I R E N S E T R E K N A A B N E E R

B S E L O D E T I R E A R L M Å U E R S T S B E T E L Ø R N E N E N E D E L E N I D T E N E L I N T E S R N E Y R

FYLKE

KONGE

ENGEL

STJERT STYRE LÆRE

EVENTYRLIG

KORT FISK KANT

LESESTOFF INNGANGENE BLØTDYR

LEVE DANS

UBEFOLKET

KOMPOSISJON GASS

BE

Løsning Sudoku 3/14

4 3 2 6 5 1

6 2 5 1 4 3

1 5 4 3 2 6

5 6 1 4 3 2

3 4 6 2 1 5

2 1 3 5 6 4

FORSTAD

AKNER

HUS

TRUT SAK

MUSE

PÅLEGG

PLAGG

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 5, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 7/14.

ALDERSSLØV

VID

BLÅØYD

RUSE

TOALETT

OG

BY I JAPAN

BYGE

REKKE

AVTALE

DUMT

DYR

FRED

GRUNNSTOFF

BAKEVJE

DRIKK PRON.

FUNGERE

AVKOK

PREP.

TRE

STÅK

UTSTYRSPAKKE

GUDINNE

ALENE

URNE

TONE

SKORPE

SLIT

DRIKK

FRYSE

EUROPEER

IDET

FNISER

PRON.

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at hver linje, hver kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 til 6. Rutene merket med stjerne danner en tallkombinasjon som du fyller inn i kupongen og sender inn.

STIRRE

LURING

MEDFØDT

GRIPE

6 4 5

HELBREDES

PREST

VELTE

6

ORDNER

MYNTEN

Oppgave Sudoku 3/14

4 1 5

DEL

FORSTÅELIG

FLYTYPE

1

KORREKSJON

STOFF

GI LOV BØYD TIL EIER

I ÅRET

SPISEKART GJERRIG

HALE

FOLK TALL

LØP

VERN

Sudokuvinnere nr. 3/2014 Grete Karine Bratterud, Oslo Hanne Bragmo, Oslo Kjersti Brøntveit, Hamar

1 3

GNAGER

PLEIE

BLEST

SAL

Kryssordvinnere nr. 3/2014 Ann Lise Løvli Harvio, Tønsberg Olav Bye, Molde Tom Larsen, Oslo

ØDELEGGER

GJØRE OPP

RYDDE

Vinnere 3/14

ART.

TEGN

OFRER

KNIV

APPARAT

SLAPP

JENTENAVN

JENTENAVN

SPREKKE

SKUESPILL

TITTEL

ØYNE

ENDE SAMT

SMERTE

De første riktige løsningene premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 5/14» eller «Sudoku 5/14» og send løsningen innen 25. juli til: OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller til obosbladet@obos.no. Navn Adresse Sudoku-løsning

OBOSBL ADET 73


Selge bolig i sommer? Null utgifter underveis

Medlemsti

fra OBOS ei

lbud

endomsm eglere

Null utlegg – null stress!

Typiske utlegg:

Som OBOS-medlem får du gebyret for utleggspakken inkludert når du skal selge. Uansett hvilke produkter du velger betaler du ingenting før boligen er solgt.

• • • • •

Fotografering Takst Annonsering i avis og på internett Planskisser Styling osv.

–– Kontakt oss i dag for et godt tilbud på salg av boligen din. www.obos-eiendomsmeglere.no *Medlemstilbudet er gjeldende i oppdragstiden på 6. mnd. ved fornyelse av oppdrag vil utlegg belastes selger.


bolig OBOSBL ADET 05 | 14

KOM OG SE: Ny utgave av OBOS’ visningshelg side 76.

76 Ny visningshelg i juni! HELE LANDET: Lørdag 21. og søndag 22. juni arrangerer OBOS visning på over tusen helt nye boliger.

78 Urbant og grønt på Ensjø OSLO: I Verkshagen boligsameie kan du flytte inn i en splitter ny selveierleilighet i den nye Ensjøbyen.

82 Naturnært i Sandnes ROGALAND: Kjøper du bolig på naturskjønne Kleivane trenger du liten egenkapital for å komme inn på boligmarkedet.

85 Bo sentralt i Stavanger ROGALAND: Østre bydel i Stavanger er inne i en rivende utvikling. Sikre deg en bolig i dette egenartede området sentralt i byen.

92 Nær stranden på Storøya BÆRUM: Nye leiligheter i en rekke størrelser i det som blir et av de mest familievennlige bomiljøene på Fornebulandet.

FOTO NADIA FRANTSEN

94 Full oversikt

HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

Les mer på obos.no/nybolig


BOLIG | VISNINGSHELG | BOLIGBYTTE

VELKOMMEN TIL VISNINGSHELG! VISNINGSHELG

Lørdag 21. og søndag 22. juni

Lørdag 21. og søndag 22. juni arrangerer OBOS visning på over tusen helt nye boliger– over hele landet. Velkommen til OBOS’ visninghelg! Leter du etter din drømmebolig har du gode sjanser til å finne den hos oss. Helgen 21. og 22. juni åpner vi dørene til våre nye boligprosjekter – du finner oss over store deler av landet!

FOTO NADIA FRANTSEN

Se mulighetene der du bor på www.obos.no/visningshelg

76

OBOSBL ADET


GBOLI E BYTT

OBOS boligbytte Skal du kjøpe ny bolig? Vi kan ta din gamle bolig i innbytte. OBOS boligbytte innebærer at vi kan kjøpe din gamle bolig til en avtalt pris når du kjøper ny bolig i ett av våre utvalgte prosjekter. Dermed kan du kjøpe bolig og være helt sikker på at din gamle blir solgt. Fordeler med boligbytte: • Med boligbytte får du markedspris for din gamle bolig. • Du kan bruke ventetiden frem til du skal flytte inn i din nye bolig til å glede deg i stedet for å bekymre deg over salg av gammel bolig. • Hvis den nye boligen er ferdig, kan det ta kort tid fra du velger bolig til du kan flytte inn. For mer info, se obos.no/boligbytte

OBOSBL ADET

77


BOLIG | OSLO | ENSJØ

Urbant og grønt på Ensjø I Verkshagen boligsameie kan du flytte inn i en splitter ny selveierleilighet i den nye Ensjøbyen. 78

OBOSBL ADET


SALGSMØTE OG PÅMELDING 26. august 2014 kl 18.00 på Hammersborg Torg 1. Påmelding enten til medlemservice@obos.no, på telefon 22 86 59 90 eller via våre hjemmesider.

NÆROMRÅDET N

ien ve sjø En

T

Gl ad en gv eie n

Her kommer boligene

eveien Grens

n ie ve rn e k Ø ien ve vin o H

n eie sv m rø St

Jordal

0

1 km

© Kartagena / Statens kartverk

Kollektivtransport: Kun noen få minutter å gå til Ensjø T-banestasjon. 5 minutter med T-bane til Oslo sentrum. Buss i området. Butikker: Rema 1000, Kiwi, Frisør Auster og Apotek 1 ligger alle svært nær.

ENSJØBYEN LIGGER i bydel Gamle Oslo og grenser til Tøyenparken, idylliske Tøyen hageby, Kampen, Vålerenga og flotte turområder rundt Valle-Hovin. Utviklingen av Ensjøbyen er et samarbeid mellom noen av landets største aktører innen bolig- og næringsutvikling, og til sammen skal det bygges rundt 1400 boliger med omkringliggende grøntanlegg, parker og butikker. Utviklingen er godt i gang, og OBOS skal bygge omtrent 500 boliger her. To prosjekter er overlevert og ett er igangsatt. Verkshagen boligsameie vil bli det fjerde OBOS-prosjektet i Ensjøbyen. BELIGGENHET

Verkshagen blir liggende sentralt langs Gladengveien ved siden av det fremtidige friområdet ”Petersborgaksen”. Få minutter unna ligger T-banen, matbutikker, treningssenter og kafé. Det skal

bygges en park med vannspeil på en av de nærmeste tomtene som planlegges å være ferdig før innflytting i Verkshagen. Det tar fem minutter med T-banen fra Ensjø til Jernbanetorget, og du sykler fra Ensjø til Grünerløkka på fire minutter. Jordal idrettspark ligger kun en kort spasertur unna. Det er også kort vei til barnehager, barneskole, ungdomsskole og videregående skole. BOLIGENE

Verkshagen boligsameie vil bestå av 40 selveierleiligheter i et bygg på 6 etasjer med felles takterrasse. Leilighetene vil fordeles med 10 stk 2-roms-, 12 stk 3-roms- og 18 stk 4-romsleiligheter. 5 stk av disse vil selges med egen hybel. Størrelsene varierer fra 42 kvm til 116 kvm BRA. Alle leilighetene får egen balkong eller markterrasse på vestsiden av byg-

Barnehage og Skole: Barnehage, barne- , ungdoms- og videregående skole ligger alle i kort avstand. Friområde: Kort vei til fine turområder med gang- og sykkelmuligheter. Tiedemannsparken i umiddelbar nærhet. Planlagt ”Peterborgsaksen”, et nytt friområde i nærheten. Kort avstand til Jordal idrettsanlegg.

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere Prosjekt AS v/ oppdragsansvarlig eiendomsmegler UlfPetter Binfield og megler Hanne Larsen Tlf:

90 18 40 52/22 86 55 32 (Binfield) 91 37 63 60 / 22 86 57 52 (Larsen)

Nettside: www.obos.no/verkshagen E-post: ulf.binfield@obos.no hanne.larsen@obos.no

OBOSBL ADET

79


BOLIG | OSLO | ENSJØ

Nyt sola på takterrassen eller inviter venner og familie til en aktiv dag i parken.

2, 3 OG 4-ROMS, ETASJEPLAN N

4-ROMS 97 m²

3-ROMS 69 m²

3-ROMS 66 m² HØYSKA Y YSKA P STEKOVN

HØYSKA Y YSKA P STEKOVN

80

OBOSBL ADET

HØYSKA Y YSKA P STEKOVN

4-ROMS 86 m²

2-ROMS 2-ROMS 47 m² 42 m²

4-ROMS 86 m²

HØYSKA Y YSKA P STEKOVN


4-ROMS, 97 M2 BRA

3-ROMS, 66 M2 BRA

N

N BALKONG 10.2 m2

N

BALKONG 24.0 m²

STUE// KJ JØKKE KEN KE N 31.0 31 0 m²

STUE// KJJØKKE KEN N 28.5 28 5 m²

BO OD 3.0 0 m²

BAD BA D 5.4 m² BAD BA D 4.5 m²

HØYSKA Y YSKA P STEKOVN

EN NTRÉ 7.0 m²

BOD 3.0 m²

EN NTRÉ É 6..0 m²

GANG 7..0 m²

SOV 1 11 4 m² 11.4 SO OV 2 7.4 m²

SO OVEROM 1 14.0 14 0 m²

SO OVEROM 2 7.5 5 m² BAD BA D 3.0 0 m²

(M MULIG)) HYBE YBEL L 13..0 m² 13

BALKONG 3.0 m2

BALKONG 3.9 m2

EKSEMPLER PÅ LEILIGHETSTYPER:

get, og de fleste av de gjennomgående leilighetene får to balkonger. Boligene i toppetasjen får ekstra store terrasser. Balkongen til flere av endeleilighetene vil være trukket rundt hjørnet for ekstra gode solforhold. 4-romsleilighetene får et ekstra toalett i tillegg til bad. De fleste leilighetene vil få egen parkeringsplass i kjelleren.

TILVALG

Det vil være muligheter for tilvalg på blant annet kjøkken, parkett og dører. FERDIGSTILLELSE

Gitt tilfredsstillende salg planlegges det at boligene skal være klare for innflytting sommeren/høsten 2016. FELLESAREALER

KVALITET OG STANDARD

Bygget har to trapperom med heis fra kjeller til alle boligetasjer. Den ene heisen går også opp til takterrassen. Hovedinngangen vil være på kjellerplan fra Gladengveien. Beboerne kan også benytte utgangsdør i første etasje på motsatt side av bygget for direkte atkomst til grøntarealene. Boligene tilfredsstiller kravene til tilgjengelighet og leveres med lyse farger og parkett på gulvene. Badene får fliser på vegger og gulv. Leilighetene varmes opp med fjernvarme. Ventilasjonen vil være av typen balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Dette gir et behagelig inneklima. Utvendig fasade vil i hovedsak være pusset i lys farge med mørke plater ved balkonger og vinduer.

Bygget settes opp i hele tomtas bredde slik at utvendige fellesarealer ligger usjenert til på indre del av tomten. Det blir også en takterrasse som fritt kan benyttes av alle beboerne. FINANSIERING

Boligprosjektet består av selveierleiligheter i et boligsameie og kjøper må selv sørge for finansiering. OBOS-banken tilbyr for tiden nyboliglån til OBOS-medlemmer på inntil 85 % av kjøpesummen med 3,45 % nominell rente på hele beløpet. Se www. obos.no/bank for mer informasjon. PROSPEKT OG PRISLISTE

Antas å være tilgjengelig fra utløpet av juni 2014. Dette kan bestilles fra megler eller lastes ned fra www.obos.no/verkshagen.

VISNING PÅ TOMTEN Søndag 24. august kl 13.00-15.00. Gladengveien 10.

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Gladengveien DA Arkitekt: Torstein Ramberg AS Illustrasjoner og foto: Torstein Ramberg AS, www.mir.no, Nadia Frantsen Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.

OBOSBL ADET

81


BOLIG | SANDNES | KLEIVANE

SALGSSTART

høsten

2014

Smart start i Sandnes Kjøper du bolig på naturskjønne Kleivane trenger du liten egenkapital for å komme inn på boligmarkedet. OBOS VET AT MANGE har inntekt til å betjene et boliglån, men mangler den nødvendige egenkapitalen. På Kleivane i Sandnes skal OBOS bygge 25 leiligheter der vi tilbyr oss å eie boligen sammen med deg de fem første årene. Dette er en helt ny og meget gunstig eierskapsmodell.

Boligene blir liggende i et attraktivt område med Sandnes’ flotteste friluftsmuligheter så å si rett utenfor stuedøra, og samtidig bare en fem minutters kjøretur fra Sandnes sentrum.

82

OBOSBL ADET

BELIGGENHET

Kleivane er et lunt og solrikt område som grenser til Melsheia, kanskje byens mest allsidige friluftsområde. Melsheia består av gode turstier og lysløyper som innbyr til alt fra skogstur med barnevogn og sykkeltur, til en aldri så liten topptur på Steinfjellet, Melsheinuten eller Oslifjellet. Lysløypa i Melsheia åpner for gode treningsturer. Bråsteinsvannet gir gode fiske- og bademuligheter. Rogaland Arboret byr på et internasjonalt mangfold av trær. Fra Kleivane er det kort vei til skoler, bar-

nehager og til Sandnes sentrum. Bussforbindelsene er også gode med kort vei til busstopp. Både Sandnes og resten av regionen byr på et meget godt arbeidsmarked. Ferdig utbygd vil området bestå av 550 boliger. Området er planlagt uten gjennomgangstrafikk. BOLIGENE

Kleivane vil bestå av 25 blokkleiligheter fra 53 til 93 kvm. Du vil kunne velge blant flere leilighetstyper, størrelser og planløsninger. Det vil bli 7 stk. 2-roms på 53,3 kvm, 14 stk. 3-roms på 71,8 kvm og 4 stk. 4-roms på 93 kvm.


SALGSMØTE OG PÅMELDING Salgsmøte holdes høsten 2014 i Langflåtveien 29 på Mariero. Nærmere dato blir annonsert på obos.no og i dagspressen. Påmelding via medlemsservice@obos.no eller på tlf. 22 86 59 90.

NÆROMRÅDET N

Sandndes Her kommer boligene

ne Kleiva

Gandal

Butikker: Rema 1000 i bunn av bakken av Skaarlia, ca 2 km Barnehage: Skaarlia Barnehage, ca 1 km Skole: Iglemyr Skole, ca 2,3 km Friluftsområde: Melsheia

KONTAKT For mer informasjon kontakt Tone Ulvik Johnsen i OBOS eiendomsmeglere. Mobil:

KVALITET OG STANDARD

Boligene får gjennomgående god standard med parkett i alle rom, malte vegger og flislagte baderom. Leilighetene har gode planløsninger, med vindusflater som gir godt med lys. Alle leilighetene får avskjermede balkonger mot sørvest eller vest. Det blir heis opp til alle etasjene. Boligene oppføres med vannbårent varmeanlegg, isolasjonskrav og krav til balansert ventilasjon, samt universell utforming og tilgjengelighet i henhold til de nyeste bygningsforskrif-

tene. I tilknytning til boligkomplekset blir det etablert parkeringsplasser med gjesteparkering, samt sykkelparkering. TILVALGSMULIGHETER

Kjøpere vil kunne få gi boligene et personlig preg ved å velge mellom ulike materialer og farger på innredningen. FELLESAREALER

Utenfor bygningen blir det store, åpne og pent opparbeidede offentlige fellesarealer med lekeområder.

51812995/99258240

På nett: obos.no/kleivane E-post: stavanger@obos.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Nye Hjem Rogaland AS Arkitekt: Aros arkitekter AS Antall leiligheter: 25 Illustrasjoner og foto: Aros arkitekter AS (foreløpig skisse), Elisabeth Tønnessen

OBOSBL ADET

83


3-roms, 71,8 BRA

4 -roms, 93 m2 BRA

 

 



















 





 





















 









 

EKSEMPLER PÅ LEILIGHETSTYPER:

FERDIGSTILLELSE

Boligene forventes å være innflytningsklare fra fjerde kvartal 2015. LITEN EGENKAPITAL MEN GOD INNTEKT?

Du har mulighet til å benytte deg av en ny eierskapsmodell som gjør det lettere å finansiere boligkjøpet. Boligprosjektet består av selveierleiligheter i et boligsameie, og er tilrettelagt for ”delt eierskap”. Det betyr at du, om du vil, kan kjøpe 70 % av boligen og leie inntil 30 % av boligen fra OBOS i inntil 5 år fra innflytting før du må løse den ut. Du får samtidig pantesikkerhet for lån i hele boligverdien, og kravet til egenkapital kan da bli så lavt som 5 prosent. FELLESKOSTNADER

Sameier i boligsameiet må betale sin andel av sameiets månedlige driftskostnader i henhold til stipulert beløp i prislisten. Driftskostnadene skal dekke trappevask, grunnpakke for kabel-tv, internett og IPtelefoni, vaktmester, bygningsforsikring,

84

OBOSBL ADET

forretningsførsel, avsetning til fremtidig vedlikehold, samt generell drift. Om du i starten leier en del av boligen, må du naturligvis også dekke felleskostnadene for denne andelen. Kostnader til strøm, varmtvann og oppvarming faktureres etter forbruk. BETALINGSBETINGELSER

I forbindelse med kontraktsinngåelsen skal det innbetales kr 100 000. Resten av kjøpesummen innbetales ved overtakelse av boligen. Det vil kreves dokumentasjon på finansiering av kjøpesummen ved kontraktsinngåelsen. OBOS-banken har gode finansieringsordninger og kan tilby boliglån til alle typer boliger, og kan kontaktes via obos.no/bank eller på telefon 02334. Som et eksempel vil OBOS Nyboliglån gi den samme gode rente, pt 3,45 %, på hele lånebeløpet. LEV VEL MED OBOS

Boligene vil bli organisert som et boligsameie med OBOS som forretningsfører. OBOS

 

har lang og solid erfaring med forretningsførsel, og vil sikre at boligsameiet får en trygg og sikker drift. Som seksjonseier i et eierseksjonssameie vil kjøper bli sameier i eiendommen med tilhørende enerett til bruk av sin leilighet. Seksjonseierne får felles bruksrett til sameiets fellesareal. PROSPEKT OG PRISLISTE

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner antas å foreligge i løpet av august 2014. Prospektet fås ved henvendelse til OBOS eiendomsmeglere v/Tone Ulvik Johnsen, og vil også ligge tilgjengelig på obos.no. FORKJØPSRETT

Før salgsmøtet vil det være påmelding med avklaring av forkjøpsrett for de som tilfredsstiller Sandnes kommune sine tildelingskriterier samt er OBOS-medlemmer. Søknadsfrist for dette vil bli bekjentgjort i pressen og på obos.no sammen med dato for salgsstart. Salgsmøtet er åpent også for andre interesserte som kan kjøpe leilighet når forkjøpsretten er avklart.


BOLIG | STAVANGER | 50 ØST

SALGSSTART

høsten

2014

Bo sentralt i Stavanger Østre bydel i Stavanger er inne i en rivende utvikling. Nå har du muligheten til å sikre deg en bolig midt i dette innholdsrike og egenartede området sentralt i byen. I LØPET AV HØSTEN 2014 legger OBOS ut 25 nye leiligheter for salg i boligprosjektet som har fått navnet 5° Øst. Dette er trinn tre i boligprosjektet, som til sammen vil bestå av 124 hyggelige boliger. Sameiet forventes innflytningsklart høsten 2016. Byutvikling står sentralt i området øst for Stavanger sentrum. Bydelen er i løpet

av kort tid forvandlet til å bli et spennende sted solid forankret i områdets historiske egenart og kvaliteter. Bosetter du deg her vil du få et nærområde preget av både kultur, urbanitet og friluftsliv. Boligene er selveierleiligheter og skal bygges fra andre etasje og oppover til og med sjette etasje, med butikker og spisesteder i

første etasje ut mot gaten. I nærheten ligger også det populære Ostehuset og Tou Scene. BELIGGENHET

Boligene vil ligge en kort spasertur sørøst for Vågen og Stavanger sentrum. Her vil du ha umiddelbar nærhet til rekreasjonsområder med parker, bademuligheter, sand-

OBOSBL ADET

85


BOLIG | STAVANGER | 50 ØST

4-ROMS, 84,1 M2 BRA

entre

3,5 m²

2-ROMS, 53,9 M2 BRA

bad

84,1 m²

8,7 m²

sov 2

sov 1

BRA leil 17

4,4 m²

entre

32,3 m²

stue/kjøkken

7,5 m²

9,3 m²

bod

bad

5,6 m²

3,4 m²

BRA leil 4

gang

3,7 m²

53,9 m²

stue/kjøkken

7,9 m²

sov 2

sov 1

14,8 m²

bod

3,4 m²

26,0 m²

EKSEMPLER PÅ LEILIGHETSTYPER:

volleyballbaner og skatepark. Du er bare et par minutter unna den fantastiske sjøpromenaden som strekker seg hele veien fra Lervik til Hillevågsvatnet. BOLIGENE

50 Øst vil bestå av totalt 124 boliger når det er ferdig utbygd. Nå legges trinn 3A av boligprosjektet ut for salg, med 25 selveierleiligheter. Du vil kunne velge blant flere leilighetstyper, størrelser og planløsninger. Det vil bli 10 stk. 2-roms, 8 stk. 3-roms, 6 stk. 4-roms og 1 stk. 5-roms. Boligene varierer fra cirka 53 kvm og opp til cirka 128 kvm.

FELLESAREALER

Kjøperne vil kunne få gi boligene et personlig preg ved å velge materialer og farger på innredningen.

UNIVERSELL TILGJENGELIGHET

Boligprosjektet består av selveierleiligheter i et boligsameie, og kjøper må selv sørge for finansiering. Husk at OBOS kan gi lån til alle typer bolig, les mer på obos.no/bank.

ENERGIVENNLIG

Sameier i boligsameiet må betale sin andel av sameiets månedlige driftskostnader i henhold til stipulert beløp i prislisten. Driftskostnadene skal dekke trappevask, grunnpakke for kabel-tv, internett og IP-telefoni, vaktmester, bygningsforsikring, forretnings-

86

OBOSBL ADET

FERDIGSTILLELSE

Boligene forventes å være innflytningsklare i løpet av høsten 2016. FINANSIERING

Boligene oppføres etter de nyeste bygningsforskriftene. Dermed oppfylles kravene til universell utforming og tilgjengelighet av leilighetene.

KVALITET OG STANDARD

Boligene får gjennomgående god standard med parkett i alle rom, og fliser på baderommene. Leilighetstypene er romslige og lyse med store vindusflater og god planløsning. Alle leilighetene får avskjermede balkonger.

TILVALGSMULIGHETER

Mellom bygningene blir det et pent opparbeidet tun med lekeplass. I tillegg blir det grøntarealer der du kan nyte en avslappende ettermiddagsstund, kanskje med en kaffekopp og en god bok. Alle leilighetene vil få parkeringsplass og sykkelparkering i lukket garasje. Her vil det også bli åpne gjesteparkeringer.

FELLESKOSTNADER

Boligene oppføres i energiklasse B, og vil bli tilknyttet fjernvarmeanlegg. Isolasjonskrav og krav til balansert ventilasjon vil være i henhold til de nyeste bygningsforskriftene.


SALGSMØTE OG PÅMELDING Salgsmøte holdes høsten 2014 i nærheten av tomta. Påmelding via medlemsservice@ obos.no eller telefon 22 86 59 90. Husk å oppgi navn, adresse, telefon- og medlemsnummer.

NÆROMRÅDET Spilderhaugvigå

N St øp er iga ta BI Sta van ger

Sjøparken

Ha ug es un ds ga ta

Her kommer boligene Lervika

a agat Ogn

0

Kollektivtransport: Ca 10 meter til 200 m © Kartagena / Statens kartverk bussholdsplass med bussruter til sentrum og Forus. Butikker: Butikker, service og serveringssteder i umiddelbar nærhet. Barnehage: 12 barnehager i bydelen, fire av dem i nabolaget. Skole: Nylund barneskole og St. Svithun ungdomsskole, BI og Johannes læringssenter. Friluftsområde: Tursti fra Lervik til Hillevågsvatnet. Sørnes badeplass og Badedammen med bademuligheter, soling og sandvolleyballbane.

førsel, avsetning til fremtidig vedlikehold, samt generell drift. Kostnader til strøm, varmtvann og oppvarming faktureres etter forbruk. BETALINGSBETINGELSER

I forbindelse med kontraktsinngåelsen skal det innbetales kr 100 000 eller kr 150 000 i forhold til størrelse. I tillegg vil det kreves dokumentasjon på finansiering av hele kjøpesummen. Den overskytende delen av kjøpesummen innbetales ved overtakelse av boligen. OBOS-banken har gode finansieringsordninger og kan tilby boliglån til alle typer boliger. Banken kontaktes via obos.no eller på telefon 22 86 55 00. Prosjektet er en del av OBOS boligbytteordning. LEV VEL MED OBOS

Boligene vil bli organisert som boligsameie med OBOS som forretningsfører.

OBOS har lang og solid erfaring med forretningsførsel, og vil sikre at boligsameiet får en trygg og sikker drift. Som seksjonseier i et eierseksjonssameie, vil kjøper bli sameier i eiendommen med tilhørende enerett til bruk av sin leilighet. Seksjonseierne får felles bruksrett til sameiets fellesareal. PROSPEKT OG PRISLISTE

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner vil foreligge høsten 2014. Prospekt fås ved henvendelse til OBOS eiendomsmeglere eller lastes ned på www.5grader.no.

KONTAKT For mer informasjon kontakt Christian Hauge eller Tone Ulvik Johnsen i OBOS eiendomsmeglere Rogaland. Mobil:

936 53 151 (Hauge) 992 58 240 (Johnsen)

E-post: stavanger@obos.no På nett: www.5grader.no

PROSJEKTINFORMASJON FORKJØPSRETT

Salgsstart blir høsten 2014. Følg med på www.obos.no/5grader for nærmere dato. På salgsmøtet vil det være forkjøpsrett for OBOS-medlemmer, men møtet er åpent også for andre interesserte som kan kjøpe leilighet når forkjøpsretten er avklart.

Utbygger: OBOS Nye Hjem Rogaland AS Antall leiligheter i andre byggetrinn: 33 Arkitekt: Link arkitektur AS Illustrasjoner og foto: Link arkitekter AS og Ensign

OBOSBL ADET

87


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

1. Vannspeilet med Arrangementsfabrikken i bakgrunnen. 2. Gjenbrukssøylene og den omtalte

1.

2.

stjernehimmelen 3. Gjenbrukssøylene er malt i orginale farger. 4. Peltonhjulet Berta.

3.

88

4.

OBOSBL ADET


Gjenbruk i Kværnerbyen Kværnerbyen i Oslo er stadig i utvikling. Det planlegges, bygges og utvides. Bak alle disse planene ligger tanken om gjenbruk og ønsket om å bevare en 150 år gammel industrihistorie.

NÆROMRÅDET Tøyen

N

Kampen Grønland Oslo S

DEN SYNLIGE INDUSTRIHISTORIEN

Før byggestarten av Kværnerbyen som bydel, lå det gamle Kværner Brug på denne tomten. Her var det stor industriproduksjon, og det er nettopp denne produksjonen og historien til Kværner Brug som man ønsker å ta inn i selve bybildet i Kværnerbyen. Områdets industrielle karakter er bevart og synlig i forskjellige enkeltbygg og utstilling av industrielementer. Vi ser det i enkeltbygningene som Kværnerhallen, Kvernhuset (Backyard), Fyrhuset, hovedkontoret til OBOS Eiendomsdrift og den gamle hovedadministrasjonen for Kværner. Den gamle Alnaelva er gravd frem og traseen erstattet med et vannspeil som går gjennom bebyggelsen. I tillegg er den gamle dreieskiva synlig i gatestrukturen. Mange industrielementer er på plass, og enda flere er planlagt i den videre utviklingen. TORGET ER SELVE KJERNEN I DET INDUSTRIELLE BYBILDET

Det er torget i Kværnerbyen som er selve kjernen i bybildet. Her finner du servicetilbud som treningssenter, butikker og busstopp. Det er også her mye av den gamle industrien kommer frem. På en aksling midt på torget, hevet fem meter over bakken, er Peltonhjulet Berta montert. Den var et viktig element i vannkraftproduksjonen på Skjomen kraftverk

i Nordland. Det er tre meter i diameter og veier ti tonn. Peltonhjulet skal bli belyst og få en tåkefontene rundt seg og vil utgjøre selve symbolet på industriproduksjonen i Kværnerbyen. I tillegg er det satt opp søyler rundt hele torget. Dette er gamle søyler fra Kværnerhallen som ble demontert, bearbeidet og så montert opp igjen. Disse er malt i samme industrifarger som opprinnelig. Mellom alle lyssøylene er det trukket wire som brukes som oppheng til nedadrettet LED lys. Disse utgjør det som omtales for stjernehimmelen og er et vakkert skue i nattmørket. PLANENE ER MANGE

Selv om mye av den gamle industrien er veldig tydelig i Kværnerbyen nå, er det mange planer for fremtiden. Noen er i planleggingsfasen, mens andre vil stå ferdig i løpet av kort tid. Foran Francis borettslag skal det settes opp et Francishjul fra vannkraftverk. Ved Kværnerdammen vil to skovler fra et Peltonhjul bli montert som en liten fontene med vann som renner tilbake i vannspeilet. Ved Dreieskiveplassen vil det bli montert en dampturbin som før i tiden ble benyttet i store båter. Dette blir plassert på høykant som et tre. I rundkjøringen ved ankomsten til Kværnerbyen skal det monteres et lite Peltonhjul. Dette lille hjulet vil signalisere Kværnerbyen og dens viktige industrihistorie.

Galgeberg

Operaen

Vålerenga

Gamlebyen

Kværnerbyen Ekeberg 0

© Kartagena / Statens kartverk

1 km

Kollektivtransport: Kollektiv transport: Buss 32 har endeholdeplass i selve Kværnerbyen og bruker fem minutter til Oslo S. Øvrige bussruter med holdeplass i nærheten: 34, 20, 70, 501, 401, 421 og 37. Friluftsområde: Hyggelige møteplasser med fine grøntområder og vannspeil.

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere Kværnerbyen, Smeltedigelen 2, 0195 Oslo. Oppdragsansvarlig: Benedicte Wien og Ellen Dammen. Mobil: 47 60 80 89 / 97 59 88 55 Telefon: 22 86 58 41 / 22 86 55 33 E-post: prosjektsalg@obos.no Nettside: www.obos.no/franciskvartalet www.obos.no/peltonkvartalet www.kværnerbyen.no

OBOSBL ADET

89


KJEMPETILBUD PÅ LUNEX MARKISER Tilbud til leserne:

-30%

på markiser fra Lunex! Besøk Nordens største utstilling

for solskjerming, garasjeporter og varmepumper!

Østre Aker vei 215, 0975 Oslo Her finner du:

- Screens - Rullegardiner - Myggnett/Mørklegging - Garasjeporter - Varmepumper

- Markiser - Persienner - Lamellgardiner - Plisségardiner

Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00 alle hverdager

www.markisemannen.no

www.mora.no

SommerBlues 2014 OBOS_2014_04_halvside_markisemannen.indd 1

11.04.14 12.06

Lørdag 21. Juni juni fra kl 15:00 Kværnerbyen Medlem kr 250.-

Ikke medlem kr 300.-

Salg av mat og godt drikke. Loddsalg med fine premier.

Midtsommer i Kværnerbyen – Konsert i Fyrhuset:

Roof Top Orchestra

Visningshelg: Lørdag 21. og søndag 22. Juni kl 12 -15: Servering og underholdning på torget i Kværnerbyen. Visningssenteret og visningsleilighetene i Pelton borettslag vil være åpne og det blir omvisning med mulighet for å komme opp i lift ved Kværnerbyen Terrasse. Art:Michael Chemel

Rocksberg Eric «Slim» Zahl & The South West Swingers Lisa Lystam & The Alabama Lovesnakes (S) Amund Maarud og Blå Prøysen Løs Jakke

Torsdag 19. juni kl 2100: Kværnerbyen Roof Top Orchestra med sangeren Hildegunn Coucheron. Gratis adgang.

Sankthansfest: Mandag 23. juni kl 1800: Hyggelig sankthansfeiring ved Kværnerdammen med grilling, bål og sommerlig trekkspillmusikk. Alle er hjertelig velkommen.

ikvaernerbyen.no


BOLIG | OSLO | LØREN

NÆROMRÅDET Storo

n sveie dheim Tron

Sinsen

N

Her kommer boligene veien Økern

Løren

Hasle

Søndre Hovin

SALGSSTART

Tøyen

høsten

2014

0

Grønt og familievennlig Sammen med Veidekke bygger OBOS cirka 1000 boliger på Løren. I slutten av august i år starter salget av til sammen 64 selveierleiligheter.

Kollektivtransport: 700 m © Kartagena / Statens kartverk Busstopp på Lørenvangen – linje 23, 24, 107, 433 og F3. T-bane fra Økern. Ny T-banestasjon kommer på Løren nær Gartnerløkka. Barnehage: Flere barnehager i område, samt egen barnehage i prosjektet. Barn som bor i Gartnerløkka vil ha fortrinnsrett ved opptak. Skole: 250 m fra Gartnerløkka åpner Løren barneskole i august i 2014. I nærheten ligger også Risløkka barneskole og Frydenlund ungdomsskole. Friområde: Det er flere parker i området og kort vei til Lillomarka.

KONTAKT GARTNERLØKKA SÆRPREGES av en stor felles gårdspark på omkring 4,5 mål og blir et av Lørens grønneste boligprosjekter. Prosjektet inneholder fem hus med omkring 240 boliger som bygges rundt et tun. Her anlegges det en hyggelig gårdspark med trær, benker, hellebelagte stier og lekeplass. Gårdsrommet skal være et pustehull hvor du kan sette deg ned med en god bok mens barna leker i trygge omgivelser. Det etableres en felles grillplass med pergola der man kan arrangere hyggelige selskap. I første byggetrinn bygges det en barnehage, og lekeplassen her vil være tilgjengelig for beboerne utenom åpningstiden. I Gartnerløkka skal det være trygt og godt å bo, både for liten og stor. Boligene utvikles i samarbeid med Astma og allergiforbundet med fokus på helsetrygt inneklima

NYTT BYGGETRINN LANSERES

Første byggetrinn er i salg. Vi planlegger salgsstart på byggetrinn 2 i slutten av august. Da lanseres 64 nye selveierleiligheter fordelt på 42 stk. 2-roms leiligheter, 17 stk. 3-roms leiligheter og 5 stk. 4-roms leiligheter i varierte størrelser. Informasjon om salgsstart vil bli publisert på OBOS og prosjektets hjemmeside, og annonsert i pressen. ET OMRÅDE I UTVIKLING

OBOS og Veidekke Eiendom planlegger en utbygging omkring 1000 boliger på Løren, og er en viktig del av enn omfattende områdeutvikling der flere prosjekter allerede er ferdigstilt. Det skal bygges nytt stort senter på Økern, omlegging av veisystemet er allerede i gang, og ny T-banestasjon på Løren er planlagt ferdigstilt i løpet av 2016.

OBOS eiendomsmeglere Prosjekt v/ eiendomsmegler Ulf Petter Binfield Mobil: 901 84 052 Telefon: 22 86 55 32 Nettside: www.gartnerlokkabolig.no www.obos.no/gartnerlokka E-post: ulf.binfield@obos.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Lørenvangen Utvikling AS, eid av OBOS og Veidekke Eiendom AS Arkitekt: Lillestrøm Arkitekter AS Entrprenør: Veidekke Entreprenør AS Illustrasjoner og foto:  Stripe/Bakerman, GettyImages (Paolo Cipriani)

OBOSBL ADET

91


BOLIG | BÆRUM | FORNEBU

SALGSSTART

17. juni

Kort vei til stranden Leiligheter i en rekke størrelser legges ut for salg i det som blir et av de mest familievennlige bomiljøene på Fornebulandet.

92

OBOSBL ADET


SALGSMØTE OG PÅMELDING Salgsmøte hos OBOS Fornebulandet i Widerøeveien 5, 3 etasje (Bilia-bygget) tirsdag 17. juni kl 18.00. De som vil delta på salgsmøtet, må melde seg via tlf. 22 86 59 90 eller medlemsservice@obos.no. Husk å oppgi navn, adresse, telefon og medlemsnummer.

#

NÆROMRÅDET #

N

#

n ge in ur b e rn n Fo Ok ke ar br sen np uk ø e s en & - Nan & # #

#

#

#

#

#

#

#

#

#

#

#

&

#

#

&

n eie viv m Lo

St or øy a

&

&

Her kommer boligene #

Ko bu ksa kt a

#

& #

# #

n eie yv rø a Sn #

0

#

&

&&

600 m

© Kartagena / Statens kartverk

Kollektivtransport: Ca. 800 meter til buss som går til Lysaker og Oslo sentrum. Butikker: Et nytt kjøpesenter på Fornebu skal stå ferdig i oktober 2014. Ca. 700 meter.

BOLIGOMRÅDET STORØYA bindes sammen av grønne korridorer. Disse knyttes til naturområdene rundt og Storøya grendesenter med skole, barnehage og idrettsområder. Derfra går strake veien inn i Nansenparken, eller du kan rusle til en av Norges flotteste strender på Storøyodden. Fra høsten står et nytt kjøpesenter ferdig, ca. 700 meter fra inngangsdøren. Ved kjøpesenteret går det busser som bringer deg til Oslo sentrum på ca. 20 minutter, eller til Lysaker stasjon på seks minutter. Bil til sentrum tar ca. ti minutter. Nå kommer tun 3 for salg i boligprosjektet som heter Storøya Terne. BOLIGENE

Det blir fem punkthus på fire etasjer med leiligheter fra 50 til 142 kvadrat-

meter. Alle får romslige uteplasser, takhøyden blir på 250 cm og internett leveres via fibernett fra Altibox. Fjernvarme med vannbåren gulvvarme. Gjennomgående god standard med eikeparkett, balansert ventilasjon, flislagte bad og romslige uteplasser. Muligheter for tilvalg. Prosjektet er tegnet av Lund Hagem Arkitekter som er kjent for gode uteplasser og åpenhet. GARASJE OG UTEAREALER

Det opparbeides fellesarealer med lekeplass og grøntområder, og det blir parkeringskjeller med boder under tre av byggene. Det følger med parkeringsplass for leiligheter på tre rom og større. PROSPEKT OG PRISLISTE

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner fås ved henvendelse til selger.

Barnehage og skole: Storøya grendesenter (150 meter) har barneskole, barnehage og helsestasjon. Det skal også bygges enda en barnehage på Storøya. Hundsund grendesenter (ca. 1000 meter) har ungdomsskole, barnehage, idrettsanlegg og svømmehall. Friområde: Kort vei til badestranden på Storøyodden, Nansenparken og turområder.

KONTAKT OBOS Fornebulandet v/salgsavdelingen: Tomine Duller / Heidi B. Kristoffersen / Karianne N. Prytz Mobil:

926 30 113 / 938 95 730 / 414 38 931

E-post: tdu@obos.no / hbk@obos.no / kpr@obos.no På nett: www.fornebulandet.no

OBOSBL ADET

93


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

OSLO/ AKERSHUS

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og Akershus og i regionene Hordaland, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på www.obos.no/nybolig.

GBOLI E BYTT

OPPSAL TRASOPTUNET: 114 borettslagsleiligheter i Hellerudveien 69. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015 SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 www.obos.no/trasoptunet

Les mer om vårt nye tilbud om boligbytte på side 96. GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

SALGSSTART HØSTEN

2014

KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN

LØREN

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A OG B: 85 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016

FRANCISKVARTALET: 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

GARTNERLØKKA BYGG 4 OG 5: 53 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2016

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gartnerlokka

GBOLI E BYTT

SALGSMØTE 26. AUG.

ENSJØ

ENSJØ

ETTERSTAD

VERKSHAGEN: 40 selvierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016

GLADENGEN PARK: 56 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015

ETTERSTADTOPPEN: 38 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/verkshagen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gladengenpark

94

OBOSBL ADET

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/etterstadtoppen


GBOLI E BYTT

MORTENSRUD

NYDALEN

BEKKELAGET

STENBRÅTLIA: 34 rekkehus i borettslag. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014

LILLOHAGEN: 268 selveierleiligheter i Sandakerveien. Innflytting fra 4. kvartal 2012

JOMFRUHAGEN: 17 selveide rekkehus ved Jomfrubråten. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 www.obos.no/stenbratlia

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.lillohagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/jomfruhagen

FORNEBU

KUN 1 IGJEN!

ROLFSBUKTA

KOKSABUKTA

HAGEBYEN

KANALBYGG 3 OG 4: 50 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015 KANALBYGG 1 OG 2: 56 leiligheter - innflyttingsklare- 1 igjen ALEÉN 3 OG 4: 33 boliger, innflytning fra juni 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

HUS F: Siste bygg av totalt 7 med 26 leiligheter innflyttingsklare

BYGGETRINN 2 OG 3: 238 rekkehus/rekkehusleiligheter/leiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2014

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006 www.fornebulandet.no

GBOLI E BYTT

MIDT-NORGE

GBOLI E BYTT

HORNEBERGTUNET

HUNDSUND

STORØYA

TRONDHEIM HORNEBERG

TUN 6: 46 leiligheter i 4 bygg, innflyttingsklare-kun én igjen

STORØYA: 14 rekkehus. Innflytting mai 2014

HORNEBERGTUNET: 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflyttingsklare.

TUN 3: 20 leiligheter, 16 rekkehus og 6 leilighetsvillaer. Innflytting fra juni 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

TERNETUNET 1 OG 2: 85 leiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2015. SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.fornebulandet.no

SALG VED: Eiendomsmegler 1, mob. 922 43 704, www.horneberg.no

OBOSBL ADET

95


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

TRONDHEIM VÆRE VÆRETRØTOPPEN: 42 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015 SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00 www.væretrøtoppen.no

TRONDHEIM TILLER

TRONDHEIM TILLER HÅRSTADHAUGEN TILLER: 24 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014 www.haarstadhaugen.no SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00

GBOLI E BYTT

TILLERLANDET TRINN 1 OG 2: 70 selveierleiligheter og 18 rekkehus Planlagt innfytting fra 2. kvartal 2015 SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422 www.tillerlandet.no

VESTFOLD

BLÅKLOKKESVINGEN

STJØRDAL

TRONDHEIM LADE

TØNSBERG KALDNES

BLÅKLOKKESVINGEN I FOSSLIA: 26 selveierboliger. Planlagt innflytting 3 kvartal 2015 SALG VED: DnB Eiendom v/ Tove Kulseng mob. 901 85 490 www.fosslia.no HUSBYÅSEN: Eneboliger, rekkehus, leiligheter og tomter www.husbyaasen.no

LADEBYHAGEN HUS A OG B: 73 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014.

DOCKSIDE TRINN 1 OG 2: 116 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2015

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.ladebyhagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Tønsberg. Eiendomsmegler Tor André Vedvik, mob. 979 59 557 www.kaldnesbrygge.no

ØSTFOLD

ROGALAND

GBOLI E BYTT

SALGSSTART HØSTEN

2014

GBOLI E BYTT

FREDRIKSTAD BELLEVUE

STAVANGER TASTARUSTÅ

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

BELLEVUEHAGEN: 65 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014.

KVARTALET: 235 borettslagsleiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2013.

50 ØST TRINN 1, 2 OG 3: 124 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Line Pettersen, mob. 996 16 891 www.bellevuehagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.kvartalet-tasta.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Christian Hauge, mob. 936 53 151 www.5grader.no

96

OBOSBL ADET


SALGSSTART HØSTEN

HORDALAND

2014

SANDNES KLEIVANE

BERGEN KRONSTAD

BERGEN ASKØY

KVARTALET: 25 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015.

KRONSTADPARKEN TRINN 2: 99 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

OLA TERRASSE: 18 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2015.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.kvartalet-tasta.no

SALG VED: DnB Eiendom AS, mob. 916 88 655. www.kronstadparken.no

SALG VED: Herland Eiendom AS. Stein Herland, mob. 905 22 221. www.obos.no/olaterrasse

INNLANDET

BERGEN STRAUME

BERGEN SANDSLI

HAMAR SENTRUM

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1: 83 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016.

SANDSLIÅSEN TRINN 1: 40 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015.

HAMAR STADION: 15 byboliger og 38 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948 www.straumsfjellet.no

SALG VED: Kaland&Partners AS, Per Magne Birkeland, mob. 924 90 425 www.sandsliåsen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.obos.no/hamarstadion

HAMAR MARTODDEN

HAMAR/RINGSAKER

BRUMUNDDAL

STRANDVEGEN 153 TRINN 1 OG 2: 21 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2014.

BJØRKHOL TRINN 1: 4 rekkehus i borettslag i Furnes. Innflyttningsklare.

BADSTUVEGEN TRINN 1 OG 2: 18 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015.

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.strandvegen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.bjørkhol.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006 www.obos.no/badstuvegen

OBOSBL ADET

97


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

Kjøpe nytt? OBOS kan ta din gamle bolig i innbytte!

GBOLI E BYTT

Ordningen med boligbytte innebærer at OBOS kan kjøpe din gamle bolig til en avtalt pris når du kjøper ny bolig i ett av våre utvalgte prosjekter. Dermed kan du kjøpe ny bolig og være helt sikker på at din gamle bolig blir solgt. Fordeler med boligbytte: • Med boligbytte får du markedspris for din gamle bolig. • Du kan bruke ventetiden frem til du skal flytte inn i din nye bolig til å glede deg i stedet for å bekymre deg over salg av gammel bolig. • Hvis den nye boligen er ferdig, kan det ta kort tid fra du velger bolig til du kan flytte inn.

Slik foregår boligbyttet: 1. 2. 3. 4. 5.

Reserver din drømmebolig i ett av de aktuelle prosjektene*. Megleren gir deg et søknadskjema hvor du fyller ut faktaopplysninger om din gamle bolig, lån og egenkapital. Vår megler gjør en prisvurdering av din bolig. Aksepterer OBOS boligen din, vil du få et tilbud om boligbytte. Du får rimelig tid til å bestemme deg. Takker du ja til tilbudet, avtales tidspunkt for kontraktsmøte hvor begge kjøpekontraktene signeres.

Din gamle bolig må ha lavere verdi enn din nye OBOS-bolig, og må ligge i et aktuelt område * Pr. 13.03.2014: Kværnerbyen (Franciskvartalet, Peltonkvartalet, Kværnerbyen Terrasse), Stenbråtlia, Trasoptunet, Etterstadtoppen, Storøya (rekkehus), Ladebyhagen, 50 Øst, Kvartalet Tastarustå.

SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET! For å kunne benytte medlems-ansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt: • Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert. • Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt. • Du må være à jour med medlemskontingenten. • Ta med finansieringsbevis. Kl. 18.00 presis vil listen over fremmøtte forkjøpsrettsberettigede bli inndratt og ordnet etter ansiennitet. De som kommer senere, medlemmer eller

98

OBOSBL ADET

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig!

andre, må velge bolig til slutt etter loddtrekning. Bruk av ansiennitet på salgsmøtet, medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt. Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag. Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter

OSLO OG AKERHUS

Kværnerbyen En ny bydel er under bygging. Peltonkvartalet og Franciskvartalet ligger ute for salg. Nytt prosjekt- Kværnerbyen terrasse, Hus A og B ligger ute for salg. Salgsstart for Hus C er ikke bestemt. Majorstuen I Middelthunsgate 15-17 skal OBOS og Veidekke bygge ca 350 leiligheter. Planlagt salgsstart 2015. Ensjø I Gladengveien på Ensjø skal OBOS bygge tilsammen 500 leiligheter. Gladengen Park ligger ute for salg. Verkshagen er utlyst i dette bladet. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Gartnerløkka trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er 3. kvartal 2014. Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Stenbråtlia ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2014.

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 120 leiligheter. Reguleringsforslag sendes inn våren 2014. Mulig salgsstart 2015. MIDT-NORGE

Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Hus A + B ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er 3. kvartal 2014. Tiller På Tillerlandet skal det bygges eneboliger, rekkehus og leiligheter. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Stjørdal I Fosslia skal det bygges totalt 67 boliger. Blåklokkesvingen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt. VESTFOLD

Kaldnes På Kaldnes brygge i Tønsberg skal det bygges ca 160 leiligheter. Dockside trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 3 er ikke bestemt.

Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart 2014. Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2014. Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Straume Her skal det bygges 200 leiligheter. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. INNLANDET

Lund - Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 7001000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS første prosjekt er Linåkeren. Salgsstart er ikke bestemt. Martodden Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Strandvegen 153, trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt.

ROGALAND

Oppsal Oppsal senter planlegges oppgradert og utbygget med et større antall leiligheter. Planlegging pågår.

5° Øst I Haugesundsgt. 30 skal det bygges 130 leiligheter. 50 Øst trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Trinn 3 er utlyst i dette bladet.

Bogerud Bogerud senter planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

Badedammen Her skal det bygges 100 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

Lambertseter I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 130 leiligheter, forretninger og barnehage. Planlagt salgsstart 2014. Lørenskog/ Kronenga I Nordliveien skal det bygges ca. 220 boliger. Planlagt salgsstart 2014. Fornebu-Storøya Her skal det bygges totalt 500 boliger. Trinn 2, 4 og 5 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt. Fornebu-Hundsund Her skal det bygges totalt 450 boliger. Tun 3 og 6 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er i løpet av 2014.

Bjørkhol I Furnes skal det bygges 18 rekkehus/eneboliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt.

Sandnes/Kleivane Her skal det bygges 25 leiligheter. Prosjektet er utlyst i dette bladet Sandnes/ Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

Jæren/ Nærbø Her skal det bygges 145 leiligheter. Under planlegging. HORDALAND

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt.

OBOSBL ADET

99


Kjøp nytt med OBOS Nyboliglån –

Med OBOS Nyboliglån blir det lettere å kjøpe bolig som er under oppføring. Nå kan du låne inntil 85 prosent av kjøpesummen til bare 3,45 prosent rente. Priseksempel: Et lån på 2 millioner kroner over 20 år gir en effektiv rente på 3,55 prosent, totalt kroner 2 780 236.

@

Les mer på obos.no/nyboliglan E-post: bank@obos.no Tlf. 02334

Foto: Nadia Frantsen

3,45% nte ell re nomin


medlem OBOSBL ADET 05 | 14

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

102 Bergen Live

Sommermoro: Kos deg med medlemsfordelene dine i sommer.

BERGEN: Neil Young og Tom Jones spiller i Bergen!

103 Alltid noen hjemme HELE LANDET: Sector Alarm passer på hjemme når du er på ferie.

104-105 Gøy i sommer HELE LANDET: Se oversikten over medlemstilbud i sommer.

106 Trygg på reise HELE LANDET: OBOS Forsikring er her for deg 24 timer i døgnet.

107 OBOS på månen ØSTFOLD: Gratiskonsert med blant andre Lillebjørn Nilsen før Månefestivalen i Fredrikstad.

110 Best i test

HELE LANDET:Telios mobilabonnement gikk til topps i «Dine Penger» .

FOTO: NADIA FRANTSEN

111 Har du EL-bil?

HELE LANDET: Nå får du rabatt på Statoils hurtigladere.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Bergen Live KULTUR OG FRITID

Få med deg to av årets store konserter:

Neil Young & Crazy Horse with special guest The Waterboys Den canadiske rockeren spiller sin eneste Norges-konsert i Bergen. Vi kan forvente oss en fantastisk kveld, og håper på klassikere som «My My Hey Hey», «Heart of Gold» og «Rockin’ In The Free World». Tid: Fredag 1. august. Sted: Bergenhus Festning.

Foto: Per Ole Hagen

Er du klar for Neil Young-konsert? Eller Tom Jones? Velkommen til Bergen!

Tom Jones Sjarmøren over alle sjarmører har en drøss med egen hits som «It’s Not Unusual» og «Sex Bomb» og har de siste årene også tolket andres låter med stor suksess. Tid: Torsdag 14. august. Sted: Bergenhus Festning. Trenger du hotell? Ta kontakt med Revy & Teaterservice på tlf. 09901 for hotellpakker. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. Les mer om artistene på www.bergenlive.no. OBOS-pris kr 590 + bill. avg. Ord. pris kr 690 + bill.avg. 2 billetter per medlem per konsert

Trebeskyttelse fra Flügger Er treverket ditt klart for det nye klimaet? Flügger® Wood Tex gjør jobben! BYGG OG BOLIG Prøv den nye produktserien med trebeskyttelse til en god pris.

Kom innom din lokale Flügger farve og få vite mer om Flügger® Wood Tex og det nye Extreme Weather Technology-systemet (EWT). Finn din nærmeste butikk på flugger.no eller sjekk OBOSappen. Bruk rabattkoden obos1929 i nettbutikken på flugger.no.

20 % rabatt på Flüggers egne produkter

102

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Unngå innbrudd i sommer Ferietid er høytid for innbrudd. La tyven gå forbi – bruk medlemsfordelen din og få installert boligalarm fra Sector Alarm.

BYGG OG BOLIG Med alarm fra Sector Alarm er boligen din sikret mot innbrudd og brann 24 timer i døgnet:

• Reduserer risiko for innbrudd og brann. • Fri utrykning uansett årsak. • Fri service og vedlikehold av anlegget. • Trådløst utstyr som er meget enkelt i bruk. • Rabatt på boligforsikring med FG-godkjent alarm. OBOS medlemsfordel: • Installasjon av FG-godkjent brann- og innbruddsalarm kr 0 (standard alarmpakke).

• 10 % fast rabatt på månedsabonnement med fri vektertjeneste. Fra kr 386 (ord. pris fra kr 429) • OBOS Forsikring gir deg opptil 20 % rabatt på boligforsikringen hvis du har installert grunnpakken fra Sector Alarm (alarmpakke med røykvarsler). Kontakt Sector Alarm på tlf. 08090 eller alarmtilbud@sectoralarm.no Sector Alarm — alltid noen hjemme. Vinner av kundeserviceprisen 7 år på rad 2008-2014

Installasjon av grunnpakke kr 0 10 % rabatt på vektertjeneste — fra kr 386 pr. mnd.

OBOSBL ADET

103


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Anno museum

GØY Å GJØRE I SOMMER

INNLANDET Få rabatt på mange museer i Hedmark, blant annet Norsk Skogmuseum, Glomdalsmuseet, Kvinnemuseet, Domkirkeodden og Aukrustsenteret.

Her følger en liste over medlemsfordeler du kan bruke i sommer. God ferie!

Les mer på www.annomuseum.no.

Les mer om medlemsfordelene på obos.no/medlem

20 % på inngangsbilletter

Norsk Folkemuseum Sommeraktiviteter hver dag. Besøk husdyrene og opplev musikk, dans og lefsebakst. Se også utstillingene og leilighetene i OBOS-gården. OSLO

www.norskfolkemuseum.no

Tordenskiold en ekte sjøhelt? ØSTFOLD Forestillingen er rettet mot hele familien og spilles på vakre Isegran.

Tid: 10. juni – 18. juli kl. 22 Sted: Isengran i Fredrikstad Billetter: billettluka.no/cityscene eller tlf. 69 38 56 05.

25 % på inngangsbillett

OBOS-pris kr 240/150/640 (familie) Ord. pris kr 300/200/800 (familie)

Holmenkollen

Hunderfossen familiepark

Foto: Morten Brun

OSLO Ta turen i hopptårnet og opplev 4000 år med skihistorie på Skimuseet i Holmenkollen.

Du får halv pris på billetten for inntil fire personer.

INNLANDET Parken i Lillehammer har over 50 attraksjoner og er en av Norges mest populære turistmål. Tilbudet gjelder fra 24.5 til 30.6, samt fra 11.8 til 7.9.

www.holmenkollen.no/skimuseet.

www.hunderfossen.no

50 % på inngangsbilletter

OBOS-pris kr 280 (Ord. pris kr 375) Inntil 5 billetter per medlem

Ill: JDS Architects

LEGOLAND®

LEGO, the LEGO logo, the Brick and Knob configurations, the Minifigure and LEGOLAND are trademarks of the LEGO Group. © 2014 The LEGO Group.

HELE LANDET Besøk en av Europas mest populære fritidsparker! Vis medlemskortet i billettluken og få én fribillett til ett barn (3-12 år) ved samtidig kjøp av én voksenbillett til fullpris.

www.LEGOLAND.dk

Gratis inngang for ett barn Til 02.11 - en gang per medlem

104

OBOSBL ADET

Maridalsspillet 2014: GRIP OSLO År 1103: Noen vil bygge en kirke og tvinge sin religion inn i Maridalen. Vil folket la seg kue?

Tid: 12. til 16. august kl. 21.00. Se mer på www.maridalsspillet.no. Sted: Kirkeruinene i Maridalen. Billetter: www.billettservice.no. eller tlf. 815 33 133. OBOS-pris kr 200/Ord. pris kr 350


www.obos.no/medlem

Illustrasjon: Qvisten Animation

Nobels Fredssenter

Omvisning i Operaen

OSLO Ta med hele familien: Fred & Toca Loca tar barna med på en spennende oppdagelsesreise hvor de blir presentert for ulike fredsprisvinnere.

OSLO Bli med på en av de daglige omvisningene på norsk/engelsk, og få innblikk i det som skjer bak scenen før teppet går opp.

www.nobelsfredssenter.no/barn

Billetter: www.operaen.no, tlf. 21 42 21 21 eller i foajeen.

25 % på inngang Fri entré for barn (under 16 år)

20 % rabatt Gjelder ikke familieomvisninger Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Preus museum

SF Kino

VESTFOLD Preus museum er det nasjonale fotomuseet og et skattkammer med fotografier, teknisk utstyr og fotolitteratur. Museet ligger på idylliske Karljohansvern i Horten, med innredning av arkitekt Sverre Fehn.

HELE LANDET Vis OBOS-kortet ditt i billettkiosken og få rabatt hos SF Kino.

Rabatten gjelder på SF Kino i Sandvika, Lillestrøm. Skien, Moss, Tønsberg og Sarpsborg, og kun ved kjøp i billettkiosken.

Les mer på www.preusmuseum.no 50 % rabatt på inngang

Kr 10 i rabatt per bill. til ord. pris Gjelder for inntil 2 pers.

Foto: Andreas Harvik

Skibladner

Bø Sommarland

INNLANDET Stig om bord og opplev mjøslandskapet fra sjøsiden. Skibladner er verdens eldste hjuldamper i drift og byr på unik atmosfære og god servering.

HELE LANDET Vannvittig moro for hele familien med basseng, vannsklier og masse aktiviteter. Kjøp billett i luken og vis medlemskortet ditt. Maks fem personer per medlemskap.

Bestilling: Tlf. 61 14 40 80. E-post: skibladner@skibladner.no www.skibladner.no

www.sommarland.no

2 for 1 på ordinær rute hver fredag fra 25. juni til 18. august.

Kr 200 per pers. på alle ord. åpningsdager i juni og august

Thesbiteateret

TusenFryd

VESTFOLD Thesbiteateret viser eventyrspillet Eventyret om Cymbelin av William Shakespeare.

OSLO Fornøyelsesparken har noe for alle aldre og ønsker. Kjøp billett i luken og vis medlemskortet. Kr 285 per person på ordinære åpningsdager i juni og september. Kr 305 per person på ordinære åpningsdager i august.

Tid: 26. juni – 13. juli kl. 22. Sted:Thaulowhullet (Parkering ved Tønsberg ishall, Messeamfiet) Billetter: www.billettservice.no 25 % rabatt på billetter

www.tusenfryd.no Kr 285 / kr 305 Maks 5 personer per medlemskap

OBOSBL ADET

105


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Trygg på reisen OBOS Forsikring er tilgjengelig for deg 24 timer i døgnet — verden over. BANK OG FORSIKRING Gjennom vårt samarbeid med SOS International er vi alltid der for deg når du trenger det.

• Gjelder på alle typer reiser med varighet i inntil 60 dager, inkl. dagsturer (skal du ut på en lengre reise, kan forsikringstiden utvides til inntil ett år) • Du er forsikret straks du forlater din bolig • Inkluderer både avbestillings- og ulykkesforsikring • Barn under 20 år er medforsikret på foreldrenes forsikring • Reisegods erstattes med inntil kr 30 000 for enslige og kr 60 000 for familie Ønsker du vår beste reiseforsikring bør du velge Reise Pluss. Da har du ingen egenandel ved skade, utvidet avbestillingsdekning og høyere forsikringssummer. Kontakt: Tlf. 22 86 55 45 eller obosforsikring@obos.no.

Enslige: Kr 945/kr 1295 (pluss) Familie: Kr 1365/kr 1710 (pluss)

RE I S E

Fonus Begravelsesbyrå På Fonus.no kan du i ro og mak se på kister, blomster, velge musikk og utforme annonser. U N GD OM I U T LAN D E T

Som eneste begravelsesbyrå i Norge tilbyr Fonus bestilling av begravelse over nett. Nettløsningen er ingen erstatning for personlig kontakt, men et supplement til å gi pårørende større frihet til å planlegge seremonien i forkant av et møte med byrået. DIVERSE

Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter, Linderud, Røa, Sinsen og Tveita senter (Nytt) • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange

Foto: Colourbox

106

OBOSBL ADET

10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

www.fonus.no


www.obos.no/medlem

Sankthansfeiring KULTUR OG FRITID

Bli med på feiringen på Norsk Folkemuseum.

• Kl. 16: Kroneverksted, barnebryllup etter gammel norsk tradisjon og folkedans. • Kl. 18: Underholdning på Festplassen med Skrimmel Skrammel, Thorbjørn Harr og Donkeyboy. Se hele programmet på www.norskfolkemuseum.no.

Foto: Nyebilder.no

Tid: Mandag 23. juni fra kl. 16 til kl. 21. Sted: Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo. Gratis adgang for OBOS-medlemmer med inntil fire gjester

Skaff meg en synder KULTUR OG FRITID I Prøysenåret 2014 setter Teater Innlandet opp igjen publikumssuksessen Skaff meg en synder fra 2012. Forestillingen er basert på viser og noveller av Alf Prøysen. Vi følger fire ungdommer på 50-tallets svette danselokaler. Skaff meg en synder gir deg ungdomstidas drømmer, lidenskap og følelser — på godt og vondt.

Tid: Spilles fra 4. til 21. september. Sted: Spilles på grendehus i Hedmark og Oppland. Gjestespiller på Det Norske Teatret 21. og 22. oktober. Billetter: Se teaterinnlandet.no for spilleplan og info. 25 % rabatt Foto: Jens Haugen

Gratiskonsert med Lillebjørn Nilsen KULTUR OG FRITID Lillebjørn Nilsen, Honningbarna og Tammie Tambourine spiller på arrangementet OBOS på månen, en vorspielkonsert dagen før Månefestivalen starter.

Hent billetter på et OBOS-kontor: Du kan hente billetter på kontoret i Fredrikstad i Nygårdsgaten 28, eller på et av våre andre kontorer. Les mer på obos.no/maane. Tid: Torsdag 24. juli. Dørene åpner kl. 18.00. Sted: Tøihusplassen, Gamlebyen i Fredrikstad. Gratis konsert 2 billetter per person

OBOSBL ADET

107


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Sommerunderholdning på TV 2 Sumo Se fotball-VM, Tour de France, serier og alle TV 2s kanaler direkte på nett. KULTUR OG FRITID Med TV 2 Sumo ser du hele sesonger av serier, kjente underholdningsprogrammer og alle TV 2s kanaler direkte.

I sommer får du også Fotball-VM og Tour de France! Vi viser nye episoder av Hotel Cæsar gjennom sommeren — eksklusivt på TV 2 Sumo. Se serienyhetene først på TV 2 Sumo og hele sesonger av de beste seriene, som Modern Family, Homeland, Sons of Anarchy og mye mer! Velg mellom tre ulike abonnement: Pluss, Sport eller Gull. Bestilling: www.obos.no/sumo.

Inntil 30 % rabatt på abonnement Ingen bindingstid

MAXBO 10 % rabatt for OBOS-medlemmer i MAXBOs byggevarehus i Oslo. BYGG OG BOLIG Med slagordet «Klart du kan!» skal MAXBO være folks førstevalg for å pusse opp og bygge hjemme.

Gjennom å møte kompetente medarbeidere får kundene inspirasjon og selvtillit til å gjøre jobben selv gjennom tips, råd og veiledning. Varehus med OBOS-rabatt: • MAXBO Stormarked Alnabru, Alna Senter • MAXBO Stormarked Vækerø, Drammensveien 230 • MAXBO Stormarked Skjetten, Hellerudsletta • MAXBO Karihaugen, Per Krohgs vei 2 • MAXBO Sinsen, Hans Nilsen Hauges gate 43 • MAXBO Ole Deviks vei 40 Les mer om MAXBO og se utvalget på www.maxbo.no.

10 % rabatt hos MAXBO i Oslo og på Skjetten Gjelder ikke bestillingsvarer og netto-/tilbudspriser.

108

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Flyttebil fra AVIS Skal du flytte? Nå får du faste, lave priser på flyttebil hos alle AVIS-stasjoner BYGG OG BOLIG Du kan velge mellom både vare- og lastebiler, hente bilen på en stasjon og levere den på en annen.

Slik leier du flyttebil hos AVIS: • Medlemstilbudet gjelder hos alle Avis-stasjoner. • Det gjelder vare- og lastebiler. Du kan lese mer om bilene på avis.no. • Bilgruppene M til P har 100 km inkludert per dag. • For bilder og mer informasjon om bilgruppene, gå til avis.no og klikk på «Biler og tilleggsutstyr». • Bilen kan enkelt bestilles på avis.no. • Bruk rabattnummer (awd.nr.) O250801 ved bestilling. • OBOS-medlemskortet må vises når du henter bilen. Priseksempel: Flyttebil i to dager fra kr 802 per dag. (Priseksempelet gjelder Toyota Hiace)

Foto: Colourbox

Bestilling: www.avis.no eller tlf. 815 33 044.

Faste, lave priser på flyttebil

Smart kortbruk i ferien OBOS MasterCard er trygt, praktisk og enkelt å bruke på reise. BANK OG FORSIKRING

Her får du noen gode tips til reisen.

Før du reiser: • Registrer dine betalingskort på «Min side» (se obos.no/mastercard). • Lagre nr. til døgnåpen sperretjeneste (+47 915) 03850. • Memorer PIN-koden. Har du glemt den, se på «Min side». På reisen: • Betal alltid i lokal valuta med kortet. Det lønner seg. • Skjul PIN-koden ved betaling. • Ikke oppbevar kort og kontanter på samme sted. • Sjekk at beløpet stemmer før du betaler. • Har du mistet et kort? Sperr kortet så fort som mulig!

Foto: Colourbox.no

Bestill OBOS MasterCard på www.obos.no/mastercard. OBOS MasterCard leveres av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente 25,50 % v/15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.460,40 kr.

Kredittkort med 4 % bonus, reise og avbestillingsforsikring, ID-tyveriforsikring

OBOSBL ADET

109


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Spar penger med Telio! Som OBOS-medlem får du markedets billigste mobilabonnement hos Telio. MOBIL Med Telio får du fri bruk av tale, SMS og MMS. Du trenger bare tenke på hvor mye data du trenger.

PRIS UTEN OBOS • Fri bruk + 1 GB: kr 199/mnd. • Fri bruk + 3 GB: kr 259/mnd. • Fri bruk + 5 GB: kr 299/mnd.

DIN PRIS kr 179/mnd. kr 233/mnd. kr 269/mnd.

Fri bruk fra utlandet Med appen Telio One og trådløst internett får du fri bruk fra utlandet til alle mobil- og fasttelefoner i Norge. Den du ringer trenger ikke ha Telio One. Telio One koster kr 0 de første 3 månedene, deretter 19 kroner per måned. Les mer og bestill på telio.no/obos eller ring oss på tlf. 02101.

10 % rabatt på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd

Hypokonderen Molières elleville og løsslupne komedie settes opp på Oslo Nye Teater. KULTUR OG FRITID Molière skrev komedien i 1673 og forsøkte å bruke satire som en måte å angripe samtidens legestand. Han spilte selv rollen som Argan, men ved den fjerde framføringen ble han syk. Han klarte å fullføre, men døde få timer senere. Molière gjør gjøn med legestanden, men først og fremst med sin hovedperson, den selvopptatte hypokonderen Argan som finner livets mening i å medisineres, til tross for at det ikke feiler han noe som helst.

Medvirkende: Bjarte Hjelmeland, Ellen Birgitte Winther, Henriette Faye-Schjøll, Morten Røhrt, Henrik Horge, Anders Hatlo, Eirik Del Barco, Trond Høvik, Karl Vidar Lende og Ine Jansen. Regi: Kim Bjarke. Tid: Premiere 3. september kl. 19.30. Sted: Oslo Nye Teater, Hovedscenen. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

20 % rabatt

110

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Rabatt på hurtiglading DRIVSTOFF Vis frem ditt medlemskort før betaling og få 10 prosent rabatt på hurtiglading.

Rabatten gjelder på Statoils fem hurtigladere: Statoil Fornebu, Statoil Økern, Statoil Sørkedalsveien, Statoil Minnesund og Statoil Sekkelsten. For deg som ikke har EL-bil: 27 øre rabatt per liter drivstoff. Husk å trekke medlemskortet før du betaler.

10 % rabatt på hurtiglading av bil

15 % rabatt på målsøm damebunad DIVERSE I juni får du 15 % rabatt på målsøm damebunad og bunadssølv ved bestilling av komplett målsøm damebunad. Tilbudet gjelder Hardangerbunad, Gudbrandsdalsbunad (Aksel Waldemar og Festbunad), Romeriksbunad L40 og L55 og Beltestakk fra Telemark.

Prøving og måltaking hos Den Norske Husfliden på GlasMagasinet i Oslo. Leveringstid 6-8 uker. Les mer på www.dennorskehusfliden.no. Tilbudet kan ikke kombineres med andre rabatter.

15 % rabatt på målsømbunad og bunadsølv t.o.m. 30. juni 2014.

Skal du kjøpe ny bil? BANK OG FORSIKRING Som medlem i OBOS får du et av markedets beste billån. Søknad legger du enkelt inn på www.obos.no/billaan — og du får svar innen 24 timer!

• Lån både til ny og brukt bil • Signer lånet med BankID Har du spørsmål kan du nå oss på tlf. 06270 eller obosbillaan@eika.no. Foto: Colourbox

Produktet leveres av Eika Kredittbank AS.

Gunstig rente, lave gebyrer og fleksible vilkår

OBOSBL ADET

111


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

DINE MEDLEMSTILBUD Her ser du alle medlemsfordelene dine. Disse finner du også på www.obos.no/medlem eller ved å laste ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser hvis ikke annet er opplyst. Husk medlemskortet!

OBOS Billån

MAXBO

Bolig og interiør

÷ 10 % på alle ordinære varer hos MAXBOs varehus i Oslo og på Skjetten. Se butikkoversikt på www.maxbo.no

Ferie og reise

Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. www.obos.no/billan

Den Norske Husfliden

Mester Rammer

Avis

OBOS Forsikring

Feel

Montér

Dansommer

OBOS Banken

÷ 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet) www.dennorskehusfliden.no Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter eller fordeler. 30 % rabatt på alle varer til ordinære priser hos interiørkjeden Feel. Butikker over store deler av landet. www.feel.no

÷ 15 % på innramming og gode tilbud på ferdig innrammet grafikk. 7 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Tlf. 23 23 00 90 www.mesterrammer.no Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 32 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkett- og tregulv. Se rabattlisten på obos.no. www.monter.no

Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i resten av Europa. Rabattkode: 0250801 NB! Første nr. i rabattkoden er bokstaven O. Tlf. 815 33 044 www.obos.no/avis ÷ 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/dansommer

Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 22 86 55 45 www.obos.no/forsikring

I OBOS-banken får du gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Tlf. 02334 www.obos.no/bank

Flügger farve

Norfloor fliser og VVS

Norske Vandrerhjem

FOBBL Service og omsorg

Glassmester Rolf Berglund

Novasol

Kaba MøllerUndall

Sector Alarm

OBOS Hotellferie

Black Box Teater

Kitch’n

Strøm til innkjøpspris

Toscana

Blå Grotte / St. Croix:

Kunsttilbud

OBOS Eiendomsmeglere

÷ 20 % på alt av maling, tapet og utstyr. 71 utsalgssteder i Norge. Nå også med nettbutikk! Bruk rabattkode OBOS1929 www.flugger.no

÷ 20 % på faste, private rengjøringsavtaler. Nygaardsgaten 28, Fredrikstad

30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. www.kaba.no

- 20 % på alle varer til ordinær pris.Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Se www.kitchn.no for å finne din nærmeste butikk.

Gode tilbud på innrammet grafikk fra Artgate og Mester Rammer. Inntil 30 % rabatt. www.obos.no/kunst

112

OBOSBL ADET

Landets eldste fliskjede. ÷ 25 % på fliser og tilbehør, og 20 % på VVS-produkter. Gjelder i alle Norfloors butikker. www.norfloor.no

÷ 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 46 74 79. www.rolfberglund.no

Fri installasjon av boligalarm. 10 % rabatt på abonnement med vektertjeneste fra kr 386 per mnd. Tlf. 08090 www.obos.no/alarm

OBOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. www.obos.no/strom

Få gebyret for utleggspakken inkludert når du skal selge. Eks. på utlegg: Fotografering, takst, annonsering, planskisser og styling. www.obos-eiendomsmeglere.no

Gratis medlemskap, verdi kr 150 per år, og spesialtilbud på overnatting. www.obos.no/medlem

÷ 5 % på leie. 30 000 feriehus i 26 land. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/novasol

2 netter for 1 495! (2 netter/2pers./inkl. frokost) Hoteller i hele Norge. Bestill på www.oboshotellferie.com

÷ 15-25 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. www.borgomaglianoresort.com

OBOS MasterCard

Kredittkort med 4 % kjøpsbonus og reise- og avbestillingsforsikring. Søk på www.obos.no/mastercard. Kundeservice tlf. 03850

Kultur og fritid

Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16 blackbox@blackbox.no www.blackbox.no

20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. www.kulturhusene.no

Dansens Hus

Bank og forsikring

÷ 20 % på ordinære forestillinger for OBOS-medl. og én ledsager. (Ikke baby/barne- og familieforest.) Møllervn. 2, Oslo Tlf. 23 70 94 00. www.dansenshus.com


www.obos.no/medlem MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Den Norske Opera & Ballett

Norsk Folkemuseum

Det Norske Teatret

Norsk Oljemuseum

Eidsvoll 1814

Nøtterøy kulturhus

Forsvarets Stabsmusikkorps

Oslo-Filharmonien

÷ 20 % på opera/ballettforestillinger. ÷ 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488 www.operaen.no

÷ 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44 www.detnorsketeatret.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10 www.eidsvoll1814.no

÷ 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www.billettservice.no, tlf. 815 33 133 www.fsmk.no

Hedmark Fylkesmuseum

÷ 20 % på årskort, gjestekort og inngangsbilletter. www.hedmus.no

÷ 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbilletten. Tlf. 22 12 37 00 www.norskfolkemuseum.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. www.norskolje.museum.no.

÷ 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. www.notteroy.kulturhus.no

÷ 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. www.oslofilharmonien.no

Total Scene & Bar

Slottsfjellfestivalens eget utested. ÷ 20 % rabatt på billettene. Stoltenbergs gate 46, Tønsberg. www. billettservice.no, Tlf. 815 33 133 www.slottsfjell.no

30 % rabatt per person på forestillinger. For inntil 5 personer. www.wallmans.no

Grorud IL fotball

30 % på hjemmekamper i 2. divisjon, vis medlemskort. 30 % for barn av OBOS-medlemmer ved deltakelse på Grorud Ils fotballskole. www.grorud-il.no

30 % på hjemmekamper, vis medlemskort. 30 % på fotballskoler og Skeidakademiet. Kr 400 i rabatt for barn 5-7 år på «Velkommen til fotball». www.skeid.no

Oslo Nye Teater

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80. Fax. 22 34 86 88 salg@oslonye.no www.oslonye.no

Telefoni, drivstoff m.m.

Ringsakeroperaen

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. www.ringsakeroperaen.no

Kringkastingsorkestret

Rogaland Teater

Oslo Sportslager AS

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no www.rogaland-teater.no

÷ 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker, Everest sykler, Oakley-varer eller pakketilbud.). Torggata 20, Oslo.

Kulturkirken Jakob

SF Kino

Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billettkiosken. Gjelder ikke Stavanger/ Sandnes. www.sfkino.no

Lambertseter Bad

÷ 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. www.billettservice.no Tlf. 815 33 133 www.jakob.no

Nationaltheatret

Skimuseet Holmenkollen

Statoil

÷ 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 www.skiforeningen.no

27 øre rabatt per liter. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. www.obos.no/statoil

Nobels Fredssenter

Teater Innlandet

Telio

÷ 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00 www.nobelpeacecenter.org

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 www.teaterinnlandet.no

LAST NED GRATIS OBOS-APP!

Skeid fotball

25 % rabatt på alle festivalens konserter. www.flagstad-festival.no

÷ 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811 www.nationaltheatret.no

Inntil 30 % rabatt på abonnement. Ingen bindingstid www.obos.no/sumo

Wallmans

Kirsten Flagstad Festival

20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Mer info: kork.no. Billetter: billettservice. no/ 815 33 133.

TV 2 Sumo

Fonus begravelsesbyrå

Søk i alle medlemstilbudene og bruk mobilen som medlemskort. Du får også en oversikt over alle brukte OBOS-leiligheter til salgs. Appen heter OBOS, er gratis, og kan lastes ned fra App Store og Google Play.

Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. ÷ 10% på kister og annet. 3000,- i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 www.fonus.no

EKSTRA GODE KAMPANJETILBUD

Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Glimmervn. 42, tlf. 22 74 94 00 www.lsvk.no

10 % rabatt på alle abonnement på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd. Kundeservice: 02101 www.telio.no/obos

På obos.no/minside kan du enkelt administrere ditt eget medlemskap og melde deg på nyhetsbrevet vårt – der får du ekstra gode tilbud!

OBOSBL ADET

113


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT NESTE NUMMER: PÅ NETT Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem

INTERIØR UTGIVELSE: 11/09 GOD SOMMER! Ansvarlig redaktør Åge Pettersen

Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlemstilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

Redaktør Cathrine Wolf Lund (cwl@obos.no)

MITT BLAD

FOTO DREYER + HENSLEY STYLING KRÅKVIK & D’ORAZIO

Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

ANNONSESALG HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 62 94 10 39/952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Jørgensrud tlf: 62 94 10 32/911 73 473 e-post: mj@hsmedia.no

SPØRSMÅL OG SVAR Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

FORHANDLERLISTE «GRØNN HVERDAG» Expo Nova expo-nova.no Granit granit.se HAY hayshop.no A. Huseby ahuseby.no Kollekted by kollektedby.no Menu menu.as

Milla millaboutique.no Mina Milanda minamilanda.no Objektum objektum.no Røst butikkenrost.no Vitra vitra.no Verket interiør verketinterior.no

Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

OBOSBL ADET

Cover Foto: Dreyer + Hensley Styling: Kråkvik & D'Orazio Utforming av medlemssider Dea Frydenlund

Medlemstilbud Hege Asplund (hege.asplund@obos.no) Marius Loe (marius.loe@obos.no) Makda Teclemariam (makda.teclemariam@obos.no)

TRYKK

114

Bidragsytere i dette nummeret Jan Ludvig Andreassen Hans Fredrik Asbjørnsen Alexander Benjaminsen Ivan Brodey Dreyer + Hensley Thomas Ekström Nadia Frantsen Sølvi Halvorsen David Karlström Kråkvik & D’Orazio Nyebilder.no Heidi Røneid Eivind Senneset Trine Sirnes Charlotte Wiig

Utforming av boligsider Trine-Lise Storeide Thue

APP

Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

Redaksjonen Marie Dyrén (marie.dyren@obos.no) Elise Hole (elise.hole@obos.no) Henrik Sørlie (henrik.sorlie@obos.no) Eddie Chr. Thomas (eddie.chr.thomas@obos.no) Tyra T. Tronstad (tyra.tronstad@obos.no) Jorunn Wold (jorunn.wold@obos.no)

Design og art direction Steffen Olsen (teft.no) Trykk Aller Trykk AS

OBOS-BLADET PÅ NETTBRETT! Nå får du medlemsbladet ditt for nettbrett – med massevis av utvalgt ekstramateriale. Søk etter «OBOS-bladet» i App Store/Google Play og last ned fra og med utgave nr 1/2014.

Opplag 320 000 ISSN: 0807-9323 Utgitt av OBOS, Pb 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Tlf. 02333 (sentralbord), 22 86 57 85 (redaksjonen) obosbladet@obos.no


Mapetherm

®

• Brannsikkert • Kostnadsbesparende • Bedre innemiljø • Værbestandig • Dekorativt

– ditt komplette fasadesystem

5 4 1 3 1 2

1

1

2

Mapetherm AR1 GG lim/puss

3

Mapetherm M. Wool isoleringspanel

4

Mapetherm NET glassfibernett

Silancolor Base Coat grunning

5

Silancolor Tonachino silikonbasert sluttpuss Drop Effect

IN COMPLIANCE WITH EUROPEAN STANDARD

EN 15824

V1 W3 A2-s1 d0 EXTERNAL AND INTERNAL PLASTERS BASED ON ORGANIC BINDERS

Se www.mapei.no for mer informasjon om våre systemer.

facebook.com/byggprodukter

EN 15824


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

OBOS-bladet nr 5 2014  

Tema: Miljø

OBOS-bladet nr 5 2014  

Tema: Miljø