Page 1

NR 4 MAI 2016

TEMA: KJØKKEN

NY BOLIG Finn din nye drømmebolig! FRA SIDE 71

Kjøkkenstil Nyttige tips og triks Oppussingsguide Trender, farger og tilbehør La deg inspirere: Smart på loftet


Sikrere og mer komfortabel bolig. Først og fremst får leiligheten en ny sikkerhetsdør i stål som holder tyver borte. For selv om det er viktig med en god lås, er det hvor vanskelig døren er å bryte opp, som avgjør om tyvene holder seg unna. Foruten å være den mest attraktive og avanserte sikkerhetsdøren som finnes er Daloc sikkerhetsdør tett, slik at brann og røyk stenges ute. Os fra matlaging og forstyrrende lyder kommer heller ikke gjennom. Ofte reduseres også energikostnadene.

Ønsker du å erstatte din egen dør eller tilhører du en boligforening med mange dører som skal skiftes? Våre montørpartnere bytter en leilighetsdør på under en halv dag. Gå inn på Daloc.no og les mer, email oss på info@daloc.no eller ring oss på 638 45 000.

Sikkerhetsdører


Nille

Ønsk sommeren velkommen med fargerikt tilbehør, friske råvarer, og grønne planter. Kremmerhuset

Traktøren

Jernia

Velkommen til ditt nærsenter!

tveitasenter.no

lambertsetersenter.no

manglerudsenter.no

tastasenter.no


SE TV HVOR DU VIL Med tv fra Get kan du se tv på nettbrett og mobil. Last ned Get tv-appen i dag. app.get.no

Du trenger tilgang til internett for å benytte Get tv-app. Strømming over 3G/4G vil medføre trafikkostnader.


innhold OBOSBLADET 04 | 16

13 15 17 19 23

UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Daniel K. Sirajs aktuelle kommentar. VI BYGGER: Siste byggenytt fra OBOS MEDLEM: Bruk medlemskortet! PATRIOTEN: Skaper danseglede ØKONOMEN: De nye gjeldsslavene DINE PENGER: Lønnsom oppgradering

26 34 38 42 50 54

TEMA: KJØKKEN INTERIØR: Kjøkkenlivet OPPUSSING: Et helt nytt kjøkken NYTT: Kjøkkentrender NYTTIG: Oppussingsguide GRØNT: Urban kjøkkenhage FORSIKRING: Vann skader mest

58 62

REPORTASJER DESIGN: Drømmestolen SAMFUNN: OBOS gir tilbake

52 67 70 112

MORO TEGNET: Lunch QUIZ: Hva vet du om Oslo? JUNIORLAGET: For barn KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

72 74 76 82 87 92

NY BOLIG – BOLIGMARKEDET ØSTFOLD: Cheviot OSLO: Kværnertoppen OSLO: Symra terrasse ASKER: Søndre Bondi terrasse BÆRUM: Finketunet - Fornebu HELE LANDET: Alle våre nye boliger

7

99

TEMA KJØKKEN: La deg inspirere og få med deg nyttige kjøkkentips. FRA SIDE 25

MEDLEMSTILBUD AKTUELT NÅ: Bruk medlemskortet og spar penger! MØBELDESIGN: Drømmestolen SIDE 58

NY BOLIG: Helt nytt på Fornebu FRA SIDE 87

OBOSBL ADET

5


VASKEROMSMØBLER FRÅ VIK I SOGN / 2016 SJÅ KVA DU KAN FÅ PLASS TIL! Vaskerom i kvit matt vist i 250 cm breidde. Høgskap med trådkorger, underskap med uttrekkbart strykebrett og skuffeseksjon.

Vaskerommet er ikkje lenger husets kjedeligaste rom! Vaskerom frå Linn Bad leverast i to ulike frontar; kvit glatt matt og kvit glatt høgglans. Me kan tilby eit breitt utvalg i skap i mange ulike størrelsar, slik at du lett kan innreie ditt vaskerom, anten du har liten eller god plass. Me leverar også smarte løysingar som hjørneskap, skittentøykorg, uttrekkbare hyller og strykebrett – løysingar som g jer klesvasken til ein leik!

www.hatlehols.no

Ta ein kikk i vår nye brosjyre, bruk god tid på planlegging og ta gjerne kontakt med ein av våre dyktige forhandlarar. Me er sikre på å kunne tilby deg og dine ei vaskeromsløysing som passar akkurat dykkar behov! Linn Bad AS – norskprodusert i over 40 år.

Du finn ditt vaskerom på www.linn-bad.no

Kortreist norsk kvalitet!


leder

PÅ NETT

Følg meg på TWITTER @obosdaniel

KONSERNSJEF DANIEL KJØRBERG SIRAJ

Kamp mot svart arbeid starter med oss selv ➺

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTR…M

ET ALVORLIG PROBLEM. Svart arbeid, sosial dumping og useriøse aktører undergraver byggenæringens rykte og kvaliteten på det vi leverer. Seriøse norske bedrifter blir utkonkurrert av utenlandske aktører som konkurrerer på lønns- og arbeidsvilkår utenfor de rammer som er vanlig for norsk bygge- og anleggsnæring.

GODE SAMARBEIDSPARTNERE. For OBOS innebærer dette at vi jobber sammen med folk vi stoler på. Vi ønsker å jobbe med samarbeidspartnere som deler våre kjerneverdier, som blant annet er at vi skal være skikkelige og kvalitetsbevisste. Det betyr at den første kontrollen for OBOS for å bekjempe svart arbeid og useriøse aktører, ligger i valget av samarbeidspartnere. Når vi inviterer til å gi pris på våre prosjekter, får derfor ikke alle aktører delta. Leverandører som bryter tilliten vil også oppleve at de blir «svartelistet» på fremtidige byggeoppdrag. IKKE BARE ORD. OBOS er også avhengig av at våre medarbeidere har et sterkt indre moralsk kompass, at de vet hva som er rett, at de har øyne og ører som følger med på hva som skjer og som evner å ta tak når det trengs. Da følger vi virkelig opp målsettingen, fremfor å bare ha en perm i hylla med avanserte formuleringer som ser fine ut på papiret.

GODE INITIATIVER. Det er gjort flere bransjeinitiativ for å få bukt med dette. Byggenæringens Landsforening (BNL) har presentert sitt initiativ «Enklere å være seriøs» som senere er fulgt opp av regjeringen med strengere krav i den sentrale godkjenningsordningen. Fellesforbundet har sammen med BNL, Difi og Kommunenes Sentralforbund utarbeidet en avtale om seriøsitetskrav som skal legges til grunn for offentlige anskaffelser. I disse kravene ligger blant annet krav om HMS-kort, pliktig registrering i leverandørregisteret Startbank, krav om en viss andel faglærte og lærlinger på alle prosjekter, krav til lønns- og arbeidsvilkår samt krav til antall ledd på underleverandører med mer.

å se at aktørene som leverer mest til oss følger opp de aller fleste punktene som Fellesforbundet med flere har tatt opp, selv om det ikke alltid er fagbevegelsens modell for oppfølging som er malen som brukes. Entreprenørene er tydelige på at det er viktig at OBOS som byggherre stiller tydelige krav. Samtidig er de opptatt av én helt sentral faktor; det må ikke innføres flere krav enn det som er mulig å følge opp på en fornuftig måte.

OBOS TAR ANSVAR. Som Norges ledende boligaktør og som medlemseid bedrift, har OBOS et stort ansvar for å opptre ryddig, følge lover og regler og bidra til en seriøs bransje. Vi har blitt utfordret av både Fellesforbundet og egne tillitsvalgte til å ta et utvidet ansvar, selv om vi ikke er underlagt regler om offentlige anskaffelser. I OBOS har vi fulgt oppfordringen med å undersøke hvordan våre entreprenører forholder seg til skissen om seriøsitetskrav. Ut fra svarene er det gledelig

FÆRRE DETALJKRAV, MER TILLIT. Både byggherrer og entreprenører opplever stadig flere krav fra offentlige myndigheter. Mange av påleggene er fornuftige hver for seg. Men summen av krav kan være til hinder for gode løsninger og virke unødvendig byråkratiserende. OBOS mener at det bransjen trenger er tydelige forventninger, færre detaljkrav og mer tillit. Dette må også gjelde i kampen mot useriøsitet og arbeidslivskriminalitet.

ET PERSONLIG VALG. OBOS vil stille krav til oss selv og til de vi arbeider sammen med. Men minst like viktig er det at medlemmer og kunder, både enkeltpersoner og borettslag, tar sin del av ansvaret for å bekjempe svart arbeid i hverdagen. Hoveddelen av norsk arbeidslivskriminalitet skjer i de tusen hjem gjennom bruk av svart arbeidskraft i hjelp med renhold, oppussing, hagearbeid, bilvask ol. Det er våre personlige valg som avgjør om regningen for husmalingen skjer kontant, eller med en faktura med moms. Vi bestemmer om vi synes det er ok å bryte norsk lov og støtte kriminelle organisasjoner eller utnytte enkeltmenneskers vanskelige situasjon, bare for å spare noen tusenlapper i lommeboken. La oss sammen bidra i dugnaden for et seriøst arbeidsliv, og i kampen mot svart arbeid!

Daniel Kjørberg Siraj er konsernsjef i OBOS.

OBOSBL ADET

7


DESIGNVERKTØY Lurer du på hvordan din nye dør vil se ut i et miljø? Prøv vårt inspirerende designverktøy! Med noen enkle trykk får du et godt inntrykk av hvilke modeller og farger som vil passe din stil.

www.swedoor.no


redaktøren CATHRINE WOLF LUND

Kjøkkenfrelst! KJØKKENTREND. Kjøkkenet er kanskje

fortsatt boligens viktigste rom, men det er for stadig flere av oss ikke lenger et eget rom. Mange bor på stadig færre kvadratmeter og med kjøkken i stua blir kjøkkenet både mindre og annerledes: – Nå skal kjøkkenet være som et møbel i stua. Det er in med kjøkkenbenker uten overskap. Det gjør at kjøkkenet ser mer ut som en skjenk i stua enn et kjøkken, sier designsjef Niels Stendys i Kvik Danmark. Les vår guide til de nyeste kjøkkentrendene fra side 38.

OBOS-APP

Last ned -helt GRATIS

TILBEHØR SOM TELLER: Danske Ferm Living impo imponerer med lekker keramikk og dekorative bordskånere. BLÅTT ER HOT: Tallerken i blålakkert keramikk fra bloomingville.com STOL PÅ DET: JJ 77 fra HAY kommer i mange fine farger, som denne korallfargede utgaven.

STORT TEMANUMMER. Trenger du tips og råd til hvordan du kan pusse opp et eldre kjøkken? Ønsker du å gjøre endringer som gjør kjøkkenet mer funksjonelt, eller har du bare lyst på litt nytt tilbehør i vårens farger? Du finner alt i vår store kjøkkenspesial fra side 26 til 57. BOLIGTID. Våren er også tid fin til orientere seg i boligmarkedet. Frister det med en helt ny bolig? OBOS har utvalget klart – over hele landet. Våre nye boligprosjekter finner du fra side 71.

OBOSBL ADET

9


VILLANYTT.NO

LUKSUS PÅ KJØKKENET SOLINGEN NYE GRYTESETT ER KOMMET TIL NORGE

FØRSTE PARTI SOLGT! NYTT PARTI PÅ 200 SETT ER PÅ LAGER NÅ KUN KR. 1.198.-

Art. nr. 62512 - Sølvgrå

Nå kan du hermetisere middags rester eller andre matvarer i gryten på 1 minutt.

Størrelse: 1.5 -1.7 -2.5 og 4.5 liter.

Art. nr. 62510 Burgunderrød

Stekepanne/hermetisering sett og 2 kjøkkensleiver med soft grip KOMPLETT Verdi kr. 780.DIN GARANTI: 100 % FORNØYD ELLER PENGENE TILBAKE.

å alle varer

• Kan brukes på alle komfyrer, også ind duk ksjjon • Tykk bunnet + TITAN BELEGG (ny tysk teknologi) som gjør at maten ikke brenner seg eller setter seg fast • Kortere koketid • Håndtak som ikke blir varme • Garantert oppvaskemaskin • 5 ÅRS GARANTI

NYHET! HELT UTEN KOSTNAD - HERMETISERING SETT!

Bestill innen 10 dager og få uten kostnad

36.460

fornøyde kunder Kilde: QXL. . 5 års garanti p

9 DE ELS GRYTESETT

Levveres i fargene: Artt. nr. 62510 - Burgunderrød Arrt. nr. 62512 - Sølvgrå

9 dels sett m/ stekepanne. Leveres i burgunderrød og sølvgrå.

1.198.-

Veil pris 2.860.-

Nå kun kr. 1.198.-

Kun postens frakt kommer i tillegg, ingen ekspedisjonsgebyr. Leveringstid ca. 3 dager med posten.

Bestilles på telefon 22 68 00 01 eller vår hjemmeside

Besøk vår butikk på Bry ryn i Oslo Enkel bestilling. VELKOMMEN - GRATIS PARKERING Villanytt as, Tvetenveien 55, 0666 Oslo Rask (GPS adresse - Nils Hansensvei 2) levering. Åpningstider: mandag/onsdag 10 -17 tlf. 22 68 00 01 torsdag 10 - 19, fred/lørdag 09 - 16

WWW.VILLANYTT.NO


utvalgt OBOSBLADET 04 | 16

13 Vi bygger På Frysja skal det etableres et helt nytt boligområde med inntil 950 leiligheter. Les siste byggenytt.

15 Medlem OBOS sponser Foynhagen i Tønsberg, og du kan få 50 kroner i rabatt på blant annet deLillos, Di Derre og Lillebjørn Nilsen.

17 Patrioten Det er en sann glede å se så mange blide ansikter, sier Trude Essie Ask, som i 25 år har bidratt til å arrangere disko for utviklingshemmede.

19 Økonomen Du kan være lykkelig trell av din gjeld, bare du ikke gjør deg avhengig av sterk økonomisk vekst og ditto lønnstillegg.

21 Aktuelt Ammerudsletta borettslag i Oslo stakk av med årets utgave av OBOS’ rehabiliteringspris på 150 000 kroner.

FOTO NYEBILDER.NO

23 Dine penger

GRATULERER: Ammerudsletta borettslag vant årets utgave av OBOS’ rehabiliteringspris.

Mange utsetter den siste finishen av oppussingen til de er i gang med å flytte igjen. Og har du ikke gjort det før, bør du vurdere det nå.

OBOSBL ADET 11


Stadig flere borettslag bytter til MagnorVinduet

Bedre totaløkonomi

• Konstruert for 60 års levetid • Laget av materialer som tåler fukt • Vedlikeholdsfritt – ingen råteskader • Laveste livsløpskostnad

1

2

3

Unik 3-lags oppbygging 1 2 3

Utvendig: Pulverlakkert aluminium I midten: Supersterk kompositt Innvendig: Ferdig behandlet treverk

Energi- og lydegenskaper i toppklasse! www.magnorvinduet.no E-post: post@hvm.no Tlf.: 55 11 29 70 Salgskontor: Krokeideveien 6, Postboks 126 Fana, 5859 Bergen


utvalgt

MER INFO

VI BYGGER

Se flere boliger FRA SIDE 71

BOLIGPROSJEKTER LANDET RUNDT

Nytt ved Marka

TEKST HENRIK SØRLIE ILLUSTRASJON A-LAB

OSLO På Frysja i bydel Nordre Aker skal det etableres et helt nytt boligområde med inntil 950 leiligheter. Her får du attraktiv beliggenhet med nærhet til store rekreasjonsområder. I tillegg blir det dagligvare, småbutikker, kafé og treningssenter. OBOS samarbeider med Stor-Oslo Eiendom i utviklingen av prosjektet. Det første byggetrinnet består av ca. 100 boliger og kommer trolig for salg tidlig i 2017. Følg med i OBOS-bladet!

Modulbygging på Kaldnes

Tomtekjøp i Hønefoss

Nybygg i Hamar

Det gikk unna da OBOS i Tønsberg for første gang satte opp en boligblokk bestående av moduler. I løpet av fire marsdager ble 52 leiligheter heist på plass i boligprosjektet Dockside B på Kaldnes. Litt etterarbeid gjenstår, men i juni skal alt stå klart til innflytting. Dockside B er byggetrinn to av tre. Det er fortsatt noen ledige boliger, se obos. no/dockside.

Block Watne har kjøpt Tanberglia, et område med flott utsikt mot by og fjell. Tomten ligger vestvendt med gode solforhold, og Block Watne regner med å bygge et sted mellom 80 og 100 boliger. Detaljene er ikke avklart, men det vil trolig bli eneboliger, eneboliger i kjede og små leilighetsbygg. OBOS-medlemmer har forkjøpsrett, og mer info kommer på blockwatne.no.

HAMAR Like ved Hamar OL-Amfi, i Knut Alvsonsgate 22, planlegger OBOS et bygg på seks etasjer med 32 leiligheter og parkeringskjeller. Det blir to- til fireromsleiligheter, og de varierer i størrelse fra ca. 48 til 125 kvadratmeter. Beliggenheten er sentral med kort vei til matbutikk og barnehage. Salgsstart blir trolig til høsten. Mer info kommer på obos.no og i OBOS-bladet.

TØNSBERG

HØNEFOSS

OBOSBL ADET 13


Din kjøkkenpartner på Alnabru I vår 2700m2 utstilling kan du ta og føle på over 25 komplette kjøkken fra Luna og Sigdal. LUNA kjøkken er vårt eget merke. Frontene er lekkert enkle, som i Luna Grepsfri, eller vakkert profilerte, som i Luna Eva. Tone Ferger (b bildet) eller en av vårre andre dyktige interiørdesignere tegner ditt kjøkken akkurat slik du vil ha det. Helt uforplikttende, og helt gratis.

Åpningstider 8– –18 (10–16)

Du finner oss ved E6 på Alnabru i Verkseier Furulunds vei 9. Vi har gratis parkering og ladestasjjoner. Telefon 23 17 74 00. Velkommen!


utvalgt

MEDLEM

MER INFO

Les mer pŒ side 99–112

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

VÅR I LUFTEN

Konsertrabatt

OBOS sponser Foynhagen i Tønsberg, og du kan få 50 kroner i rabatt på blant annet deLillos, Di Derre og Lillebjørn Nilsen. obos.no/foynhagen

Fotballkamp

Ta med en venn på neste serierunde – du får to billetter for prisen av én til alle kamper i OBOS-ligaen. obos.no/medlem

Reisefeber

TEKST DEA FRYDENLUND FOTO NYEBILDER.NO

Hver måned legges det ut nye, eksklusive kampanjetilbud på reiser med Apollo apollo.no/obos

Sankthansfeiring Velkommen til gratis Sankthansfeiring på Folkemuseet torsdag 23. juni. Feiringen starter kl. 16, og fra kl. 18 blir det underholdning og konsert med Skrimmel Skrammel, Eva & the Heartmaker og Odd Nordstoga. Griller er tent, så dere kan ta med grillmat og kose dere. Kanskje også besøke OBOS-gården? OSLO

Medlemsfordel: Gratis adgang for OBOS-medlemmer med inntil fire gjester. Husk medlemskortet.

30

prosent rabatt på utvalgte bilder, ferdig innrammet.

Ålesund Live

Folkefest i jugendbyen med blant andre Dumdum Boys, Bo Kaspers Orkester og Susanne Sundfør – med rabatt, selvfølgelig. obos.no/medlem

OBOS.NO/KUNST

OBOSBL ADET 15


Gode betingelser ved henvisning til annonsen!

Noe for enhver. Vi gir deg norskprodusert kjøkken i alle prisklasser og i alle stilarter! Uansett hvor du befinner deg i livet, har vi kjøkkenet for deg

M ad se

P

lé d

al

Sælen Auto

M ad

Haveland Solskjerming

NAF Senter

n

ge

TESLA

VERTSHUSET

au

se

ru

ellh Sp

Ga

m le

n

Th

ns ve ie

un

– enten du foretrekker det moderne, tidløse eller det klassiske.

282

DA CAPO

Nordea

i ve s n

Statoil

Krok atjøn

BERGEN KJØKKEN ATELIER AS SPELHAUGEN 6, 5147 FYLLINGSDALEN FIRMAPOST@BKA-AS.NO TLF: 55 15 50 00

en

ÅPNINGSTIDER: HVERDAGER 9-16 TORSDAG 9-18 LØRDAG 10-15

i ve nn

STRAI KJØKKEN OSLO DRAMMENSVEIEN 130, BYGG C-12, 0277 OSLO OSLO@STRAI.NO, TLF: 47 48 80 65

282

BOHUS

at ok Kr

nveie n

se Ib

ÅPNINGSTIDER: HVERDAGER 9-16 TORSDAG 9-18 LØRDAG 10-15

540

STRAI.NO


utvalgt

PATRIOTEN

STEDET I MITT HJERTE: DER VI FÅR PLASS

MER INFO Vil du støtte eller delta? Send e-post til t.essie@ online.no

Skaper danseglede

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO NINA RUUD

OSLO – Folk begynner å danse i det øyeblikket musikken starter. Det er en sann glede å se så mange blide ansikter, sier Trude Essie Ask, som i 25 år har bidratt til å arrangere disko for utviklingshemmede. Arrangementet har blitt stadig mer populært, og over 300 personer har deltatt når det er plass. – Det er utfordrende å finne et egnet lokale som er stort og ikke koster for mye. Jeg arrangerer disko hver sjette uke hvis jeg greier å samle inn nok penger, forteller Trude, som selv har en utviklingshemmet søster. Det var faren deres som tok initiativ til å arrangere disko, og de siste 12 årene har Trude stått for det meste på egenhånd. – Jeg har en trofast DJ og noen bekjente som hjelper til på selve dagen, sier hun, og røper store planer for 12. august. Da satser hun for første gang på dansegalla! Hun har fått lokaler på Gardermoen med plass til 600 personer, og selveste Ole Ivars skal komme og spille. – Jeg tror det blir stort!

PÅ DISKOTEKET: Fra venstre: Morten Hansen, Trude Essie Ask, Synøve Laumann og Per Myhre var blant deltakerne i april.

OBOSBL ADET 17


VI KAN KJØKKEN - ETTER 34 ÅR I BRANSJEN! Tlf 22 68 90 00

Kjøkkenfornyelse

Hvitevarer

På tide med en

kjøk en fornyelse?

Alltid % på 25-40 rer! a hvitev

Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner.

Kjøkkenskredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og løsninger som enkelt tilpasses til dine ønsker. Alle farger og modeller kan kombineres med ditt eksisterende kjøkken.

Kjøkken

–10%

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte: WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00

ed g m rer Ta sen o tt ø d ap pdør n a k o s b a n k er 2 st høy sk efront an 0% ra 1 ff 1 ag! k t u s k å s 1 f ,+ 5 stk id 0 0 .7 +

post@kjokkenskreddern.no

Ensjøveien 18, 0661 Oslo

WWW.KJOKKENSKREDDERN.NO

1 =2

, 0 0 9.5 ing

=n1kl. monter i


utvalgt

ØKONOMEN

PÅ NETT

JANSBLOGG. eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

til privat konsum senere i livet. Pensjonssparing som blir viktigere og viktigere for deg. For hva er motposten til de lave lånerentene? Jo, det er ditto lave sparerenter. Og jo mindre hver krone spart kaster av seg, desto mer må spare hvis du ønsker en gitt levestandard som pensjonist. STORE LÅN BINDER

Lykkelige gjeldsslaver? Du kan være lykkelig trell av din gjeld, bare du ikke gjør deg avhengig av sterk økonomisk vekst og ditto lønnstillegg.

➺ prosent er det jo ikke noe vits i å nedbe-

ILLUSTRASJON JON ARNE BERG/BYHANDS

– DU VET, NÅ SOM RENTA er under én

tale boliglånet, sa en direktør til meg rett før jul. Åstedet var et hyggelig juleselskap i Helsinki. Min samtalepartner satt godt i det, og kunne selv velge hvor mye lån han ville ha, til en boliglånsrente som i store deler av EU altså er under én prosent for bankenes beste kunder. Og snart blir det vel slik i Norge også. En forlokkende lav rente som kan få mange ungdommer til å kjøpe flunkende ny bil og få mange budrunder i boligmarkedene til å gå av hengslene. Ja, jeg må humre litt, for jeg kjenner meg igjen. En lørdag i 1993 sto jeg i en leilighet og bød over takst mot at eier og jeg kunne gjøre opp der og da. Avtalen ble gjort, men jeg sov dårlig den natta. Prisen hadde passert vanvittige 10 000 kroner per kvadratmeter, og det på ufasjonable St. Hanshaugen. NYE TIDER FOR NORGE

Den gang var rentene mye høyere enn i

dag, men jeg hadde en stor fordel i forhold til de som etablerer seg i dag. Den gang kunne jeg med rimelighet forvente mange år med solid lønnsvekst. Norsk økonomi sto foran en gullalder, noe vi ikke kunne vite, men ante, etter den tøffe krisen norsk økonomi hadde strevd seg gjennom i årene før min heroiske boliginvestering. Det er andre tider nå. Mye blekk brukes i finanspressen på å beskrive utviklingen i ulike nøkkeltall, som detaljhandel og ulike prisindekser. Mere oppmerksomhet burde vært gitt endrete strukturer i norsk økonomi. Norsk økonomi skal ikke utvikle seg sterkt - fordi vi allerede har gjort det, og blitt et av verdens rikeste land. Men vi har også blitt ett land hvor det er dyrt å produsere. I fjor var gjennomsnittlig timelønn for en industriarbeider i Norge 408 kroner. I Polen var den 63.

Ved begynnelsen av min karriere var mottoet: Klarer du det første avdraget på boliglånet, glir resten av nedbetalingsplanen greit. Lønnsveksten sikret min generasjon at byrden av høy gjeld gradvis ble lettere å bære etter hvert som man gikk gradene og fikk betydelige lønnstillegg. Dagens unge må ikke tro det samme. I hvert fall ikke når de byr 100 000 per kvadratmeter for leiligheter i hovedstadsområdet. Du skal ikke være redd for renteoppgang, men avdragene blir vanskeligere enn før. Og store lån binder deg. Misforstå meg rett: Livet fremover blir veldig bra for arbeidstakere som trives i trygge jobber med dagens lønn og gjeldsgrad. Det meste vil fortsette som før. Problemet oppstår hvis din lykke, eller evne til å betjene økonomiske forpliktelser er avhengig av sterk lønnsvekst. EN LYKKELIG TRELL

Skjebnen er ikke så ille hvis du allerede har bundet deg, for eksempel ved å ha stiftet familie, til en livsstil du elsker og har råd til. Da kan du låne det du trenger, bare husk at du samtidig må spare til pensjon. Faktum er at hvis du har det bra i dag, kommer du nok til å ha det fint i 2020, med omtrent samme kjøpekraft, gjeld og rente som du har i dag. Bare du ikke forventer for mye og ikke gjør deg avhengig av sterk økonomisk vekst og ditto lønnstillegg, vil du nok lære å leve med en høyere gjeldsgrad enn dine foreldre hadde. Det går altså an å være lykkelig trell av sin gjeld!

SPARING BLIR VIKTIGERE

I beste fall vil vi fremover få en lønnsvekst i Norge på 2–3 prosent i året, det samme som vi ser i våre naboland. En generell lønnsvekst som også skal innebefatte økte avsetninger til pensjon. Av det lille ekstra du får ved lønnsoppgjørene, vil en økende andel gå til pensjonsavsetninger, altså

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET 19


utvalgt

AKTUELT

SMÅTT OG STORT FOR MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

Gratulerer!

TEKST REDAKSJONEN FOTO THOMAS BJØRNFLATEN/ NYEBILDER.NO

OSLO Ammerudsletta borettslag i Oslo stakk av med årets utgave av OBOS’ rehabiliteringspris på 150 000 kroner for en omfattende rehabilitering av fasadene og en solid oppgradering av utemiljøet og grøntanleggene. Investeringen per bolig har vært på 453 000 kroner.

OBOSBL ADET 21


HELT

BYTTE

HÅNDTAK

KJØKKEN

FRONTER

BENKEPLATER

Vi holder i hele ditt kjøkkenprosjekt. Alt fra demontering, elektriker, rørlegger, maler og snekker. Helt fram til et ferdigstilt kjøkken. Du skal ikke grue deg for jobben med å få et nytt kjøkken. Du skal glede deg! Vi kommer hjem til deg og tar mål og planlegger kjøkkenet der. Om du kun ønsker nye fronter, gjør vi selvfølgelig det også. Gratis befaring!

22558868/90060850

Mikael Abrahamsson

www.kjokkenkompaniet.no


utvalgt

DINE PENGER

PÅ NETT

OBOSbanken.no

GARD ISAKSEN OM PRIVATØKONOMI

ha gjeld. Det beste er å utsette jobben til pengene er spart opp. Likevel velger mange å låne til oppussing, spesielt til større oppgraderinger som bad, kjøkken eller tilbygg. Å øke boliglånet er en rimeligere løsning enn å ta opp forbrukslån. Kontakt gjerne banken før du setter i gang med oppussingsprosjektet ditt. Det er ikke sikkert du får et boliglån med like lav rente neste gang du søker lån, hvis du allerede har forpliktet deg til å betale på dyre forbrukslån. VERDIVURDERING. En ny verdivurdering kan lønne seg. Sannsynligvis har verdien på boligen steget, og dermed utgjør lånet en lavere andel av boligens verdi. Da blir det enklere å få tilsagn om å øke boliglånet i banken, eller kvalifisere til en lavere rente.

Oppussing – en god investering? Mange utsetter den siste finishen av oppussingen til de er i gang med å flytte igjen. Og sannheten er at om du ikke har gjort det før, bør du vurdere det nå.

➺

STØRRE OPPUSSINGSPROSJEKTER, som å rehabilitere bad eller bytte ut et funksjonelt kjøkken med en ny og dyrere løsning, bør du unngå rett før du skal selge. Det koster ofte flere hundre tusen kroner, og det er ikke sikkert du får pengene igjen.

ILLUSTRASJON DAVID KARLSTR…M

TAR VARE PÅ BOLIGEN. Eiendomsmegler-

ne i OBOS anbefaler alltid den som skal selge å gjøre enkle reparasjoner. Skifte listverk, reparere hakk og male kan være lurt før man legger boligen ut for salg. Hakk og riper kan gi potensielle kjøpere inntrykk av at den som bor i boligen ikke tar vare på den. Det er også en god

investering med en lett oppgradering av uteområdet. En hyggelig utekrok er innbydende uansett årstid. INVESTERING I EGEN LIVSKVALITET. Skal du derimot fortsette å bo i boligen, kan en større oppussing eller utbygging bli en investering i egen livskvalitet. Men arbeidet koster, og må finansieres. Det er ikke bare hvilken type oppussing du velger som får betydning for hvor lønnsom oppgraderingen blir, men også hvordan det hele finansieres.

SPARE ELLER UTVIDE BOLIGLÅNET? Det er alltid billigere å ikke ha gjeld enn å

RAMMELÅN. Den som har orden i privatøkonomien, og klarer å håndtere friheten og ansvaret, kan søke om rammelån. Det gir større frihet enn et vanlig boliglån, men også et større ansvar. Banken gir deg en ramme for hvor mye du kan låne, og du bestemmer selv hvor mye du vil ta opp innenfor rammen. Renta løper fra første dag etter at lånet er utbetalt. VERDI FOR HVEM? Det finnes mange typer verdier, og selv vi som jobber i bank vet at ikke alt kan måles i penger. En oppgradering av boligen for egen trivsel og velværes del har også en verdi. Orker du ikke vente med oppussingen til du har spart nok? Da kan du jo leke litt med lånekalkulatoren på bankenes nettsider. Bruk den til å finne ut hvordan et nytt lån vil påvirke dine månedlige utgifter.

Lykke til!

Gard Isaksen er leder for privatmarked i OBOS-banken og ekspert på privat- og forbrukerøkonomi.

OBOSBL ADET 23


FÅ EN GOD PRIS FOR BOLIGEN DIN!

OBOS KAN OBOS BEST! Å bruke OBOS eiendomsmeglere til å selge din OBOS-bolig er akkurat like smart som det høres ut som. Vi oppnår gode priser fordi vi kjenner både nabolaget og det enkelte borettslaget, og vet mye om hvem som kan tenke seg å kjøpe. Gjennom salg av tusenvis av OBOS-leiligheter, sørger vi for en trygg, rask og sikker salgsprosess. Finn din lokale megler på obos-eiendomsmeglere.no

Husk at som OBOS-medlem betaler du ingenting før boligen er solgt!

Våre kontorerOslo: Ensjø 22 98 89 50, Hammersborg torg 22 86 55 50, Kalbakken 22 80 20 30, Kværnerbyen 22 86 59 93, Lambertseter 23 16 51 10, Manglerud 22 86 54 90, Oppsal 23 12 65 60, Røa 22 86 83 60, Søndre Nordstrand 22 62 90 90, Torshov 22 98 14 40, Tveita 22 98 14 20. Østfold: Fredrikstad 69 30 03 60, Fredrikstrad Østsiden 69 30 03 60. Vestfold: 02333. Hamar: 22 86 75 20. Rogaland: 51 81 29 91. Stor-Bergen: Bergen Vestkanten 55 94 27 94.


tema OBOSBLADET 04 | 16

KJØKKENLØFT: Trillebord med hjul og håndtak fra Bruka/Kjøkkenverket til 2570 kr. Kaffedrypper med matt overflate (650/750 kr per del) fra Kollekted By. Stor glasskrukke med lokk fra Kjøkkenverket til 395 kr. Stekepannen som henger på veggen er fra Nicolas Vahé og koster 370 kr.

TEMA: KJØKKEN

26 Kjøkkenveien Sats på kjøkkentilbehør i tre, betong, lin og keramikk. Fargepaletten er dempet, nordisk og tidløs.

34 Helt nytt – Hadde noen sagt for to år siden at kjøkkenet vårt skulle komme i et interiørblad, hadde jeg ledd rått, sa datteren i huset.

38 Trendblikk Skal du pusse opp kjøkkenet? I år skal kjøkkenet se ut som et møbel i stua, og det er matte overflater som gjelder.

FOTO SIREN LAUVDAL STYLING LINE DAMMEN

44 Smart på loftet Stylisten er imponert over de smarte løsningene på kjøkkenet. Tøft og oppdatert for en billig penge!

50 Urban kjøkkenhage Med en helautomatisk innendørs kjøkkenhage har matblogger Svanhild Sunde en energibombe tilgjengelig hver dag, året rundt.

OBOSBL ADET 25


TIL BORDS: Hvit pendellampe i matt metall fra Gubi/Houz til 309 kr. Spise-

bordplate «Ryggstad» i svartbeiset furu (795 kr) og «Lerberg» beinbukk (98 kr/stk) fra IKEA. På bordet står en kremfarget skål med hank fra Serax/ Houz til 249 kr. Trefjølen kommer fra Bolina og koster 425 kr. Store tallerkener med svart kant, «Lovatt», fra Serax (249 kr) og bolle fra samme produsent (289 kr), begge fra Bolina. Chemex kaffebrygger fra Traktøren til 649 kr. Oppbevaringskrukken «Grand Cru» fra Rosendahl til 219 kr. Beige skål av keramikk til 180 kr og bolle til 190 kr, begge fra Kollekted By.

Kjøkkenlivet Sats på kjøkkentilbehør i tre, betong, lin og keramikk. Fargepaletten er dempet, nordisk og tidløs, men ikke glem å krydre det hele med en dose av mandarinfargen. TEKST CATHRINE WOLF LUND STYLING LINE DAMMEN FOTO SIREN LAUVDAL


FOR HÅND: Linserviett fra Bolina til 225 kr, kniv fra Fiskars 259 kr, trekniv fra Bolina til 49 kr og oppvaskmiddel fra Meraki til 198 kr. Oppvaskstativet «Fintorp» fra IKEA til 139 kr, Meraki oppvaskbørste fra Kjøkkenverket til 120 kr, håndsåpe fra C Heyerdal/Bolina til 139 kr, krus fra Ment til 299 kr, presskanne fra House Doctor/Verket Interiør til 499 kr. Skål i tre fra Iittala 75 kr, og tallerken fra samme sted til 149 kr.


Tangerine fra Flügger: nr 1407

1. Tallerken fra Serax/Bolina, 249 kr. 2. Gryteunderlag i jern fra Bruka, 239 kr. 3. Grønnsaksbørste fra Bolina, 129 kr.

6. Edblad-skål fra Bolina, 149 kr. 1 6

4

4. Smulebrett med børste fra Houz, 169 kr. 5. Marmorkjevle fra Houz, 459 kr.

2

5

3 10

7

9

11 8

7. Salt- og pepperskåler fra Rosendahl, 269 kr. 8. Potetskreller fra Bolina, 119 kr.

9. Pizzaskjærer fra Nicolas Vahé, 230 kr. 10. Ildfast form fra Ting, 269 kr. 11. Deigskrape fra Houz, kr 179 kr.


STILIG SAMLING: Kjøkkenmodul fra Superfront, pris på forespørsel etter ønsket mål, mønster og farge. Kaffebrygger fra Teministeriet/Houz til 1999 kr. Krus fra Country Chic til 120 kr, krukke med trelokk fra Kollekted By til 550 kr. Tofarget mugge fra Lagerhaus til 179 kr og høy vase fra Ment til 745 kr. Sort jerngryte med trehank fra Iittala til 2 291 kr. Hyllen på veggen er fra IKEA (28 x 50 cm) og koster 50 kr per hylle, 30 kr per knekt. Terrakottakrukke (30 kr) og urt (39 kr) fra Plantasjen. Tallerkener fra Ment til 119 kr per stk. Mandarinfarget skål fra Rina Menardi/Norway Designs til 650 kr, mugge fra Houz til 349 kr og trefjøl fra Kollekted By til 690 kr.

Bakveggen er malt med Jotun Minerals, fargen heter Marrakesh


BRENTE TONER: Benk i betong fra Verket Interiør til 3 850 kr. Eggeglass i keramikk fra Eske til 220 kr/stk. Mugger fra Fretex til 40 og 50 kr per stk. Trekrukke fra Houz til 649 kr. Vase i Sinnerlig-serien fra IKEA til 98 kr, keramikkbolle med tut fra Margit Seland/Norway Designs til 1 400 kr. Skjærebrett i valnøtt-tre fra Houz til 890 kr. Kaffekanne i kobber fra Hario/Houz til 1 799 kr. Takpendel i eik fra Nordic Tales/By Hoff til 510 kr.

Betongtips! Dekorhuset.no har flere produkter som gir betongeffekt på kjøkkenet, og som kan brukes både på benkeplater og på gulvet. 30 OBOSBL ADET


GODT OPPBEVART: Hylle i hvitlakkert stål og med treplater (90 x 178 cm), fra Clas Ohlson til 398 kr. På øverste hylle: Trekrukke fra Country Chic til kr 590 kr, vase fra Margit Heland/Kollekted By til 1 200 kr og mugge fra Country Chic til 240 kr. Hylle i midten: Hvitt fat fra Edblad/Bolina til 399 kr, kokeboken «Coøk» fra Houz til 649 kr, og et veggur fra Rosendahl/Verket Interiør 495 kr. Sort krus fra Serax/Houz til 189 kr og jerngryte fra Ittala til 2 623 kr. På nederste hylle: Papirpose til urter Paperbag/Houz til 159 kr, urte fra plantasjen (39 kr), linduk fra Kjøkkenverket til 1 145 kr, vase fra Kollekted By til 590 kr, asjetter (119 kr per stk) og krus (299 kr), begge fra Ment. Tallerkener fra Wik og Walsøe/Røys, kr 175/stk og en nøtteknekker i eik fra Houz til 699 kr.

OBOSBL ADET 31


SITT NED OG SPIS: Spisebordplate, «Ryggstad» i lakkert furu fra IKEA til 795 kr. J77-stol fra Hay/Verket Interiør til 1 399 kr. Keramikkskål med kant fra Edblad/Bolina til 269 kr. Bolle fra Edblad til 198 kr, treskje til 79 kr og eggeglass til 50 kr, begge fra Røst. Blank keramisk skål fra Wik & Walsøe til 185 kr. Krus fra Wik og Walsøe til 179 kr. Linhåndkle fra Norway Design til 225 kr og grå krukke med lokk fra Kjøkkenverket til 215 kr.


Abonner på Gave til deg!

NORGES STØRSTE INTERIØRMAGASIN

FORNYELSE 75 Små grep – store forandringer

1941-20 16

år

SKAP ET ROM I ROMMET KLAR FOR FARGER? SLIK LYKKES DU! SMARTHUSTEKNOLOGI ETT HJEM – TO HELT ULIKE STILER TREND: Mønstrete fiser

Bli inspirert!

BONYTTHJE LPEN

Aham Okeke fikk et hjem med personlighet

bc 0492 005

HUS/HJEM

5 RLIGE

HJEM

ENEBOLIG MED VARIG INTERIØR Slitt toppleilighet ble unikt penthouse ØY SKANDINAVISK I SJØKANTEN PÅ KARM

5 utg.

124102

NR 5/2016 KR 89 DKR 89

1620

*+ KR 49 I PORTO FOR GAVEN

kr 199*

+ 2 store Alv-tekopper fra Wik & Walsøe i gave til deg Bli abonnent og bestill på SMS nå!

Send SMS: ABOBN21 til 2205 (kr 1)

Abonnementstilbudet gjelder kun nye abonnenter i Norge og abonnementet løper til oppsigelse foreligger. Ved å bestille aksepterer du våre kjøpsbetingelser og retningslinjer for personvern som du finner på www.bladkiosken.no/betingelser


OPPBRUKT: Det gamle kjøkkenet hadde gjort jobben i flere tiår. Ikke et vondt ord om det, men alt har sin tid. Og nå var det slutt.

ET HELT NYTT KJØKKEN

– Hadde noen sagt for to år siden at kjøkkenet vårt skulle komme i et interiørblad, hadde jeg ledd rått, sa datteren i huset. TEKST, FØR-BILDER OG STYLING AV FØR-KJØKKENET TYRA T. TRONSTAD FOTO OG STYLING AV ETTER-KJØKKENET KRISTA ELVHEIM

➺➺

DET VAR DEILIG å få gå løs på det gamle kjøkkenet og hive det ut i hagen. Vi nærmest rev det ned fra veggene og bare oppvaskmaskinen, som vi hadde kjøpt brukt, ble solgt videre. Resten av innredningen var modent for en siste reis til gjenbrukskontainerne på Grønmo. Vi var stolte over å ha slitt det gamle kjøkkenet helt ned, inkludert gulvet. Vi hadde til da aldri hatt råd til å gjøre noe med noen av delene, og lært oss det går helt fint an å leve med det som er utslitt. Men det kan bli for mye, selv av det. Og en dag hadde vi råd til et nytt. Vi var i kjøkkenbutikken flere ganger. Selgerne fristet med

34 OBOSBL ADET

kaffe og nystekte kanelboller og alle de utstilte kjøkkenene var nydelige. Vi prøvde å tenke på alt, slik det står at man skal, og forsøkte å stille oss selv de rette spørsmålene: Hvordan bruker vi kjøkkenet? Hva skal plasseres hvor? Kjøkkenleverandøren tegnet et nytt kjøkken for oss, men vi var ikke lette å ha med å gjøre, vi var der tre ganger før vi syntes løsningen var til å leve med. Vi valgte et kjøkken i blått, grått og svart. Kjøkkentegneren ble direkte glad, for han hadde stort sett tegnet hvite kjøkken hele det siste året. Men det var som om jeg likevel ikke helt trodde på at det virkelig kom til å bli som på 3D-illustrasjonen. Det var bare for fint.


ETTER-KJĂ˜KKENET: Det nye kjøkkenet har godt med benkeplass, dype skap og god belysning under veggskapene.


NYTT OG BLÅTT: Kjøkkenet er et HTHkjøkken, designkonseptet VH-7. Benkeskapene er i fargen støvblå, mens overskapene er støvgrå. Benkeplaten er i laminat, farge tekstil sand. Stenkpanelet over kjøkkenbenken er også i laminat, farge mørk betong.

VASK PÅ PLASS:

Vasken er i svart kompositt. Og den står på den samme plassen som vasken gjorde før, for den gamle plasseringen fungerte utmerket.

SKUFFET GRÅPUS: Skuffene glir helt stille på plass. Da kjøkkenet var nytt, var det vanskelig for Gråpus å forstå at hvis han prøvde å hoppe opp i kjøkkenskuffen, endte han oppe inne i skapet.

36 OBOSBL ADET

SOKKELSKUFFER:

Sokkelskuffer gir god plassutnyttelse, med verdifull ekstraplass til alle mulige småting.


«Jeg har begynt å kjenne igjen det matte uttrykket i ansiktet til mennesker som pusser opp. Før, da jeg ikke hadde pusset opp, syntes jeg de var sytekopper.» TYRA. T. TRONSTAD

DET GAMLE KJØKKENET hadde vært smart uttenkt av de som hadde bodd der før oss. Vi beholdt den gamle plasseringen av komfyr, kjøleskap og oppvaskbenk. Vi gledet oss til mange ting, for eksempel til å få et kjøleskap og en komfyr som virket, til å kunne bruke oppvaskmaskin uten at sikringene gikk og til å ha nok lagerplass til maten vår. Vi bestilte noe vi alltid hadde hatt lyst på: Sokkelskuffer. De lyste av overskudd og smarthet. Og jeg fikk gjennomslag for en vidunderlig, svart vask i kompositt. Jeg har hørt at det er sånt de lager fly av. Jeg tenkte at jeg skulle tilbringe mye tid ved den vasken og at det ville være fint om den fikk meg til å tenke på fly. I tillegg bestilte vi noe som var enda lurere, og som enkelte nevenyttige mennesker i familien fnyste av: Vi bestilte kjøkkenmontører. De skulle montere hele kjøkkenet for oss til en fast pris.

MEN FØRST MÅTTE ALT BLI KLART. Det var en stor jobb å legge nytt gulv. Tar man kjøkkenet, må man plutselig ta hele etasjen. Vi måtte pakke ned hele rekkehuset i kasser og følge en nøye uttenkt plan over alt som skulle være klart den dagen kjøkkenet skulle ankomme i lastebil. I tillegg skulle en elektriker komme og jobbe med det elektriske anlegget. Det gjorde han faktisk også en gang iblant. Alt ble en kamp mot klokka. Vi i familien skulle gjøre mye selv, men oppussingsferdighetene er ikke nøyaktig fordelt. Da kjøkkenet ble levert i en diger lastebil fra med danske skilter, var vi utslitt. Det var akkurat da kjøkkenmontørene ringte på. Kjøkkenfirmaet vi bestilte kjøkkenet av, er et ordentlig firma. De leverer fine tegninger, har flotte varer, stiller med en ordentlig trivelig kjøkkenselger og deilige brosjyrer. Likevel følte vi at vi levde et farlig liv. Et kjøkken skal faktisk passe inn i et hus. Det skal festes til ordentlige vegger i ekte hjem. Mye kan gå galt. Og når det ikke gjorde det hos oss, er det fordi de sendte et kobbel med utmer-

kede kjøkkenmontører. Hjelpe meg, for noen flinke folk. Kjøkkenleverandøren HTH, som dette handler om, burde henge opp portretter av kjøkkenmontørene sine i glass og ramme i kantina, slik at alle forstår at her er folka som holder dette opplegget gående. De er hyggelige. De hører på det du sier. De setter opp kjøkkenet sånn at det blir som på tegningen. Og når tegningen ikke virker, løser det de likevel. Ingenting av dette er særlig selvsagt. Det vet folk som har pusset opp hjemme. JEG HAR BEGYNT Å KJENNE IGJEN det matte uttrykket i ansiktene til mennesker som pusser opp. Før, da jeg ikke hadde pusset opp, syntes jeg de var sytekopper. Nå har jeg blitt flinkere til å oppmuntre. «Du klarer det», sier jeg. «Det er snart over.» Vi har fått et kjøkken vi skal ha så lenge vi bor her. Vi er veldig glade i det, særlig i den grå respatex-aktige benkeplata og i den varme blåfargen på benkeskuffene. På gulvet rett ved kjøleskapet er det en kvist i parketten som ser ut som en isbjørn. I servantarmaturet ligger det en liten slange som kan dras ut. Skuffene suser stille på plass, så stille at katten en gang ble med inn og mjauet svakt fra et sted inne i skapet. Men det aller fineste er vasken. Den er svart og dyp og stilig som et romskip. FØR/ETTER. – Jeg trodde kjøkkenet vårt alltid skulle være et før-kjøkken, sa datteren vår. Dette kjøkkenet blir også et før-kjøkken om en stund, tenkte jeg. Men jeg håper det er lenge til. Dette kjøkkenet skal nå være et etter-kjøkken i årevis. Og hvis noen en gang om tretti år tenker at det er et før-kjøkken og river det ut i hagen og kjører det til fremtidas Grønmo, håper jeg det er fordi det er utslitt, ferdig, oppbrukt og nedslitt til hver minste flis. Slik vårt gamle kjøkken også var.

OBOSBL ADET 37


RENE LINJER:

Hvis du virkelig vil ha et blikkfang i stua kan du velge kjøkkenfrontene Norm fra Reform. Det er designet av Norm Architects, har ikke håndtak og kommer i flere ulike materialer.

Kjøkkentrender Skal du pusse opp kjøkkenet? I år skal kjøkkenet se ut som et møbel i stua, og det er matte overflater som gjelder. TEKST HEIDI RØNEID FOTO PRODUSENTENE


ET MØBEL I STUA:

➺ ➺– DEN STØRSTE TRENDEN vi ser er at folk har blitt mer individualistiske. Nå skal også kjøkkenet vise eierens personlige stil, og være skreddersydd etter behov, sier Sara Larsdotter Bendiksen, interiørsjef for IKEA Norge. De klassiske fargene hvit, grå og tre er fortsatt in, men overflatene skal nå helst være matte, ikke blanke. – Det er også trendy å blande fronter, for eksempel ved å ha én basisfarge på kjøkkenfrontene, men at noen av frontene er i en annen, dristigere farge, sier hun.

– Siden man tilbringer så mye tid på kjøkkenet etterspør folk komfortable løsninger hvor man også kan ligge ned og slappe av. Det kommer derfor flere løsninger som ligner mer på en sofa enn en stol, sier Stendys. Selv om det blir mer vanlig med mindre kjøkken er det fortsatt et stort behov for oppbevaring. – Flerfunksjonelle møbler blir også mer vanlig, som en benk med oppbevaring under setet og uttrekkbare bord som kan brukes etter behov, sier han.

KJØKKEN I STUA

Fremdeles flytter mange fra landet til byene, og det er også vanligere å bo alene, med eller uten barn. Det betyr færre kvadratmeter å boltre seg på, som også gjerne betyr at kjøkkenet blir mindre. – Før var kjøkkenet et eget rom, så åpnet vi opp mellom kjøkkenet og stua. Nå skal kjøkkenet være som et møbel i stua, sier designsjef Niels Stendys i Kvik Danmark. Det tradisjonelle kjøkkenet, med kjøkkenskap fra over og under kjøkkenbenken, er derfor på vei ut. – Det er in med kjøkkenbenker uten overskap. Det gjør at kjøkkenet ser mer ut som en skjenk i stua, enn et kjøkken, sier han. MØTEPLASS

Kjøkkenet brukes ikke bare til å lage og spise mat, men til jobb, lekser og samtaler.

MATERIALVALG OG BÆREKRAFT

Kjøkkenet er en langtidsinvestering og stilsikre kjøkken som holder i mange år, er fremdeles populære. På materialfronten er det tre og stein som gjelder. – Det er mange ærlige materialer nå. Treets årringer skal for eksempel fremheves som en del av designet, ikke skjules. Det er også in med strukturer, altså at fronten ikke er helt glatt, sier Bendiksen. En annen av de store trendene nå er at folk ønsker å leve et mer bærekraftig liv. – Vi ser at folk ønsker å kildesortere, og å spare på vann og strøm. Vi er også opptatt av å ikke kaste mat, og hvordan vi skal oppbevare maten på rett sted i kjøleskapet. Det er positivt og vi ser at det kommer flere løsninger for å tilfredsstille folks ønske om å leve mer miljøvennlig, sier hun.

Kjøkkeninnredningen skal se ut som adskilte møbler i stua, som her hvor kjøkkenbenken ser ut som en oppbevaringsbenk og kjøkkenskapene ser ut som vanlige skap. Kjøkkenet Senti koster 34 496 kroner hos Kvik. TRESMAK:

Trefronter er in, og strukturen i treet skal komme tydelig fram og være en del av designet. Kjøkkenet Torhavn er fra IKEA.

OBOSBL ADET 39


ILLUSION: Superfront har skapdører i utallige farger og mønstre. I dette kjøkkenet kombineres frontene No Pattern og Illusion. DETALJER: Reforms kjøkkenfronter HLA er designet av Henning Larsen Architects, som også står bak Operahuset i København. Frontene er av eikefinér, med kobberbånd.

ENKEL ENDRING Vil du oppgradere kjøkkenet til en rimelig penge, kan nye kjøkkenfronter være løsningen.

➺➺

KJØKKENET ER BOLIGENS nest dyreste rom å pusse opp, bare slått av badet. Men flere produsenter tilbyr nå stilige kjøkkenfronter, som passer til kjøkkenstammer fra IKEA. – Kjøkkenstammene fra IKEA har 25 års garanti, så hvis du har et velfungerende ti år gammelt kjøkken, men ikke liker utseendet, er det både billigere, lettere og mer bærekraftig å bytte ut frontene enn å kjøpe et helt nytt kjøkken, sier Sasja Rasmussen i Reform. Reform produserer kjøkkenfronter med et klassisk, dansk uttrykk, mens svenske Superfront har spenstige farger og stilige mønstre. – Vi har flere ulike farger, mønstre, håndtak og bein som kan settes sammen i ulike kombinasjoner. Det gjør det enkelt å skape et kjøkken som er unikt, sier Monica Born, gründer i Superfront. Prismessig ligger begge produsentene i mellomsjiktet, og er en god del dyrere enn IKEA. – Vårt mål er å være et alternativ til de eksklusive merkene. Når utsiden er unik og håndlaget, mens innsiden er et rimelig skap i god kvalitet fra IKEA, kan man få et lekkert designkjøkken til en rimelig penge, sier Rasmussen.

40 OBOSBL ADET


DET MODERNE LIV KREVER SITT KJØKKEN / HARMONY GREY/KOKSGRÅ LAMINAT Livet stiller krav. På samme måte som du stiller krav til livet – og kjøkkenet ditt. Det krever nemlig godt design for å føle seg hjemme. Som vår modell Harmony Grey, som har fronter i grå finéren av gjennomfarget bjørketre, som sammen med de flotte vannrette linjene gir kjøkkenet sitt eget spesielle utseende og designuttrykk.

Se flere jubileumsnyheter i din lokale HTH-butikk og på hth.no


Tenk oppbevaring Hva skal oppbevares på det nye kjøkkenet? Hvor mye skal du ha plass til i skap og skuffer? Skal du for eksempel ha vaskebøtte og vaskeutstyr på kjøkkenet? Hvor mye kjøkkenutstyr skal du ha i skapene? Hvor skal pappkartong og glass og metall være? Det er lett å glemme hvor mye man faktisk trenger plass til. Husk også at det er viktig med mye benkeplass.

VEIEN TIL NYTT KJØKKEN Planlegger du å bytte ut kjøkkenet? – Bildene i kjøkkenkatalogene er fine, men husk at du skal ha et kjøkken som fungerer for deg og som du har råd til, sier interiørarkitekt Margrethe Hvesser. TEKST TYRA T. TRONSTAD ILLUSTRASJONER JON ARNE BERG/BYHANDS

Margrethe Hvesser er interiørarkitekt i Krohn Interiørarkitekter. Der jobber hun med mange ulike kjøkkenleverandører, og kjenner de ulike løsningene godt. Vi har samlet Margrethe Hvessers viktigste tips for det godt planlagte kjøkkenet. Hennes aller viktigste tips ligger i forarbeidet. Tenk smart! – Det viktigste er å legge ned innsats i planleggingen. Gå gjerne noen ekstra runder med tegningene, og bruk tid på å lage det mest funksjonelle kjøkkenet. Man kan se et kjempekult kjøkken i en katalog, men så er det veldig lite funksjonelt for deg og dine behov. Hva du skal gjøre på kjøkkenet er viktigere enn den siste kjøkkentrenden, sier Margrethe Hvesser. Margrethe Hvesser er interiørarkitekt i Krohn Interiørarkitekter i Oslo. www.krohnark.no.

42 OBOSBL ADET


Ta mål! Hva er kjøkkenets arbeidstriangel? Kjøkkenets arbeidstriangel eller arbeidstrekant er tre tenkte linjer som binder sammen de viktigste delene av et kjøkken – nemlig kjøleskap, oppvaskbenk og komfyr. Når disse er plassert riktig i forhold til hverandre, får man en god plassutnyttelse og et kjøkken som fungerer bedre.

Sett opp budsjett

Før du setter i gang, er det veldig viktig å ha helt eksakte mål av rommet. Gulvflaten, takhøyden, plasseringer av vinduer og dører, plassering av rør og andre viktige ting. Uten gode mål er det lett at ting blir feil.

Planlegg det elektriske De fleste kjøkkenkonsulenter vil kunne bistå med gode løsninger slik at man får stikk der man trenger det. Tell opp maskiner og finn ut hva du trenger i nærheten av benken. Når du har tegningen av kjøkkenet, bør du kontakte en elektriker som ser hva som må gjøres for å få det til. Her kan kjøkkenkonsulenten bistå.

Hva har du faktisk råd til? En kjøkkenoppussing kan fort gi uforutsette kostnader, og det er viktig å vite på forhånd hva ting koster.

Bruk kjøkkenkonsulenten De fleste kjøkkenleverandører har kjøkkenkonsulenter som kan hjelpe deg med å tegne kjøkkenet. Jo bedre forberedt du er selv, jo mer kan kjøkkenkonsulenten gjøre. Kjøkkenkonsulenten vil kunne gi deg gode løsninger, svare på alle spørsmål og gi deg gode råd basert på hvordan det er hjemme hos deg.

Se nøye på det du har Det første man bør gjøre, er å se på hva man har i dag. Hva fungerer og hva fungerer ikke? Hva synes du om høyden på benken? Er det noe som virkelig ikke fungerer, og i så fall hva?

Ta med materialprøver hjem! Lån med deg farge- og materialprøver hjem, og lag en liten collage der du setter ting sammen. Da vil du kunne se hvordan ting vil se ut der de faktisk skal være. Mye kan se veldig annerledes ut i kjøkkenbutikken enn hjemme hos deg!

Tenk belysning Det er viktig at et kjøkken har godt og riktig lys. Legg vekt på at du har god belysning til både matlaging og vasking, og ikke minst at lyskildene plasseres der arbeidet skal foregå. I tillegg bør man også supplere med mer stemningsskapende belysning, og gjerne lys som kan dimmes. Kjøkkenet skal kunne fungere som både arbeidsrom og som et rom for hygge.

OBOSBL ADET 43


Smart på loftet Tomas skapte et helt unikt kjøkken ved hjelp fra både billakkerer og blikkenslager. Messing og matte fronter er viktige stikkord. TEKST MAI ECKHOFF MORSETH FOTO YVONNE WILHELMSEN STYLING TONE KROKEN


OBOSBL ADET 45


KUNSTELSKER: I stedet for stuebord har Tomas lagt en glassplate oppå kjære kunstbøker. Bildet lent mot kjøkkenfronten er av kunstner Tori Wrånes.

GENIALE LØSNINGER:

➺➺

DENNE LEILIGHETEN ER EKSEMPLARISK i forhold til plassutnyttelse, skryter stylist Tone Kroken. – Her er hver krik og krok tatt i bruk. Jeg er spesielt imponert over kjøkkenet, hvor det masse inspirasjon å hente for deg som har gammelt kjøkken og ikke råd til å bytte det ut. Gjør som Tomas, kle det om i messing eller kobber. En blikkenslager kan gjøre jobben for deg. Tøft og oppdatert for en billig penge, tipser hun. UTRADISJONELT

Tomas Adrian Glans (39) og venninnen hans hadde tatt valget: de ville få barn sammen. Men hvordan innretter man seg når man skal bo som en utradisjonell familie? – Vi lette etter et hus vi kunne dele, men med hver vår leilighet, slik at barnet fikk ett sted å bo, forteller han. Da de fant huset fra 1756 i skrenten på Ekeberg i Oslo, var det den gode, gammeldagse kjærligheten ved første blikk. Tomas bor på loftet, som har en grunnflate på 56 kvadratmeter, og skråtak. – Helt perfekt, synes han. Tomas jobber, blant annet, som koreograf og regissør for musikkteater. Kunstneren er opptatt av å ha det fint rundt seg. – Estetikk og funksjonalitet betyr mye for

46 OBOSBL ADET

Kjøkkenet er smart og mesterlig komponert. Elementene er fra IKEA, men Tomas ønsket seg matte fronter som billigkjeden ikke kunne levere. Derfor ble skapdørene tatt med til en billakkerer som spraymalte dem matte. Sidefronten og ventilatorhetten er kledd i messing, utført av blikkenslager. WALK IN: For å komme inn i soverommet går man gjennom den spesialdesignede garderoben, tegnet av Tomas og arkitekten. Den er utført i eikefiner. Hengerne og taklampen er fra Kollekted By.


HELT UNIKT: Spisestuebordet har Tomas komponert selv.

Plankene som utgjør bordplaten er hentet fra de gamle veggene i leiligheten og stammer fra 1700-tallet. Han har oljet plankene og lagt dem på bukker fra Hay. Stolene er en god blanding av gamle og nye. Lampen i bakgrunnen er også kjøpt brukt, hos Kaffefuglene i Oslo. Skjenken er en gammel vaskeskjenk med marmortopp som Tomas har arvet av moren sin. Den brukes til servise.


at jeg trives, forteller han. Kjøkkenet er smart komponert. Elementene er fra IKEA, men Tomas ønsket seg matte fronter som billigkjeden ikke kunne levere. Derfor ble skapdørene tatt med til en billakkerer som spraymalte dem matte. Sidefronten og ventilatorhetten er kledd i messing, utført av blikkenslager. Tomas kjøpte bare den rimeligste viften han fant, og blikkenslageren sørget for det unike utseendet. – Messingarmaturet av Arne Jacobsen tar opp igjen materialtemaet og binder det hele lekkert sammen. Jeg er godt fornøyd med uttrykket, sier Tomas. Kjøkkenbenken er av marmor, levert av Allstein. – Det er jo en «handful» med marmorbenk, forteller Tomas, for det suger til seg alt. Man kan ikke la et rødvinsglass stå igjen på benken. Men jeg er fornøyd, den første flekken er verst… etter nummer tre blir det egentlig veldig fint, smiler han. EKSPERTHJELP

Tomas var selv sentral i utformingen av loftsleiligheten, men hadde med seg arkitekt Dagfinn Sagen ved MDH Arkitektkontor. Det lekre loftet var tidligere en liten hybelleilighet, med takbjelker så lave at bare folk på under 170 cm kunne bo der. Her krevdes en totalrenovering: Alt ble revet ut, bjelkene ble hevet og la gips i tak og på vegger for et mer moderne preg. – Den litt minimalistiske silen fikk jeg hjelp av arkitekten til. Jeg har alltid vært en retro-maksimalist med forkjærlighet for kitch. Det tok litt av i min forrige leilighet, så jeg bestemte meg for å prøve en litt med nedtonet stil denne gangen… Jeg liker fortsatt å blande ting, gammelt og nytt. Og jeg liker farger. Men jeg har prøvd å begrense meg så godt det går, sier Tomas. – Og design blir jeg alltid dratt mot, og kunst er vel min største inspirasjon. MODIGE VALG

I en liten leilighet er det sortmalte gulvet et annerledes og modig valg. Vanligvis hører man jo hvordan sort forminsker totalinntrykket. Ifølge stylisten funker det veldig godt i leiligheten likevel, fordi: – Leiligheten til Tomas er luftig og fin, det er ikke så masse møbler her. Da fungerer det veldig fint, og gjør totalinntrykket mye tøffere og mer dramatisk, sier Tone Kroken. Tomas er også veldig glad i den åpne planløsningen i boligen: – Selv om leiligheten er relativt liten, føles den stor nok. Den funker, sier Tomas. Det aller beste med hjemmet er likevel menneskene: – Det er at jeg har moren til ungen min i etasjen under meg.

48 OBOSBL ADET

PLASSUTNYTTET:

Sengen er, i likhet med garderoben, spesialdesignet til leiligheten for å utnytte plassen best mulig. Den er utført i eikefiner. Det samme med nattbordet, der Tomas har malt toppen svart. Sengeteppet er second hand, det prikkete sengetøyet fra Ikea. HELT ENKELT: Badet er holdt helt enkelt, med vask fra Ikea som har fått dødningehodeknotter fra Bolia. Keramikkflisene på gulvet er danske, med samme mønster som gummigulv.


HUS BYGGET FØR 70-TALLET? DA ER DET PÅ TIDE Å SE OVER AVLØPSRØRENE. UNNGÅ VANNSKADER OG HØYE KOSTNADER!

I VÅR VERDEN

FUNGERER ALLE AVLØP! KONTAKT OSS FOR RØRFORNYING!

Proline Norge AS Frysjaveien 35 0884 Oslo

Tlf: 81 50 08 98 www.proline-group.no info@proline-group.no


HAGE UNDER KJØKKENBENKEN Med en helautomatisk, innendørs kjøkkenhage har matblogger og kostholdsveileder Svanhild Sunde en energibombe tilgjengelig hver dag, året rundt. TEKST STIAN MOAN FOLDE FOTO LENA KNUTLI

50 OBOSBL ADET


UNDER BENKEN: Et dyrkeskap fra Urban cultivator ligner på et vinskap for plassering under kjøkkenbenken. På sikt håper importørene at slike skap blir like vanlige i norske hjem som kjøleskap.

GRØNT HVER DAG: Matblogger og kostholdsveileder Svanhild Sunde bruker urter fra skapet sitt hver dag. – Jeg ble rimelig lei av at urtene mine døde på balkongen, det slipper jeg nå, sier hun.

TRONDHEIM På et lite kjøkken i femte etasje i en murgård i Trondheim sentrum har Svanhild Sunde en urtehage under kjøkkenbenken. I et lite skap bugner det av brokkolispirer, timian, basilikum, reddikspirer, ertespirer og linsespirer. Hun åpner glassdøren til sin «Urban cultivator» og stryker urtene sine varsomt over hodet. – Disse godsakene bruker jeg i smoothie, middag, salater, og som pynt på matrettene mine. Jeg kan reise bort i tre uker, og når jeg kommer tilbake er skapet proppfullt av sunn mat, sier hun.

økologisk komprimert jord fra produsenten, garantert fri for fluer. Hun var en av de første privathusholdningene som fikk et slikt skap i Norge, og anbefaler den spesielt til småbarnsfamilier. – Dette er morsomt for barna! De ser at det vokser, det lukter friskt, og de får et nært forhold til matproduksjon og sunne matvarer, sier Sunde.

HELÅRS DYRKESKAP

En «Urban cultivator» er kort fortalt et dyrkeskap. Skapet kan kobles til vann, eller du kan fylle vanntanken manuelt med jevne mellomrom. Skapet varsler deg når plantene trenger mer vann eller næring. – Tidligere kjøpte jeg halvdøde urter i potter på butikken, det gjør jeg aldri nå. Det blir ikke mer kortreist, enkelt, tilgjengelig og økologisk enn dette, sier Sunde. Sunde synes det er optimalt ernæringsmessig å dyrke urter og spirer, men hun har også dyrket små jordbærplanter. Grønnsaker som gulrot blir stutt-tjukke, men det er mulig. Til forkultivering er skapet perfekt. Det siste året etter at hun skaffet seg skapet har Sunde dyrket minst tolv forskjellige vekster. MORO FOR BARNA

Sunde anbefaler basilikum, fordi den er anvendelig, og timian fordi den er hardfør. Brokkolispirer fordi de har mye energi, ruccola vokser også godt her. Hun sår nye frø én gang hver måned, og kjøper

UNNER FOLK BRA MAT

«Urban cultivator» er et kanadisk produkt, men selges i Norden av søskenparet Jan Olav og Mireen Fikse. Det hele startet da de mistet sin far i tarmkreft. Det la premissene for et taktskifte i familiens kosthold. I en bok leste Mireen at «i fremtiden vil alle dyrke mat oppå kjøleskapet». Først dukket ideen om et egenutviklet dyrkeskap opp, men så fant de det kanadiske produktet. – Vi tok rennefart og satset. Foreløpig er det mest restauranter som bruker skapet, men vi nordmenn har alle forutsetninger for å sette det på kjøkkenet vårt. Her er det kaldt om vinteren, og vi er opptatt av sunn og kortreist mat. Nå er det bestemors oppskrift som gjelder, og det er trendy å være matfokusert, sier Mireen Fikse. Søskenparet mener at maten vi får servert i butikkene i dag er for dårlig. De anbefaler å dyrke og høste såkalt mikrogrønt, stadiet planten oppnår etter spiring. – Da er de kraftbomber av energi og vitaminer. Vi spiser på oss de fleste sykdommer, men det folk kanskje ikke er klar over, er at det er fullt mulig å spise seg frisk fra alle livsstilssykdommer også. Det gjorde i hvert fall min samboer etter at skapet kom i hus, sier Mireen.

OBOSBL ADET 51


52 OBOSBL ADET


Boliglån fra

1,99%

Boliglån og mellomfinansiering Samme lave rente. Skal du kjøpe nytt før du har solgt din nåværende bolig, får du mellomfinansiering til samme lave rente som boliglånet. OBOS-banken er åpen for alle, men som medlem får du ekstra gode betingelser, blant annet på boliglån. Sjekk hva du kan låne og søk om finansiering på obosbanken.no

Priseksempel: Er du medlem under 34 år og låner 2 millioner kroner over 25 år koster det totalt 2 550 900,-. Effektiv rente 2,05%. Prisen kan endres uten varsel, se obosbanken.no for oppdaterte priser.


VANN SKADER MEST Vann på feil sted er den vanligste årsaken til skader på kjøkkenet. Forebygg mens du pusser opp. Her er tipsene som sparer deg for mye arbeid. TEKST JORUNN WOLD FOTO SIREN LAUVDAL STYLING LINE DAMMEN

! Gulvet bør tåle vann Parkett eller laminatgulv er sårbart for fuktskader. Det beste er fliser, så sant etasjeskillene er i betong. I gamle bygårder, der etasjeskillene er i treverk, utgår fliser. Tre er ikke stivt nok.

! Dropp benkeberederen Hvis varmtvannsberederen begynner å lekke, skjer det ofte så gradvis at det er vanskelig å oppdage før det er for sent. Det beste er å flytte berederen til et vaskerom eller bad med sluk og vanntette gulv. En rørlegger monterer berederen med vannstoppventil, en automatisk stoppekran som stenger vanntilførselen når den får signal om fukt eller lekkasjer.

! Forebygg lekkasjer fra hvitevarene Selv om maskiner med vanntilførsel skal monteres med vannstoppventil av en rørlegger har oppvaskmaskin, is-dispenser og kaffemaskin ført til mange vannskader på norske kjøkken. Har du et gulv som ikke tåler vann, kan du kjøpe et vanntett underlag. Spesialtilpassede plastkar får du kjøpt samme sted som hvitevarene.

! Se etter vann Vannlekkasjer kommer ofte gradvis, og er vanskelige å oppdage tidlig. Titter du jevnlig bak kjøleskapet og under oppvaskmaskinen begrenser du skaden om det skulle begynne å lekke.

! Avtrekksvifte Skal du bytte avtrekksviften må du være trygg på hvordan du gjør det, og at det er tillatt å bytte vifte i ditt boligselskap. Spør

54 OBOSBL ADET

styret eller vaktmesteren hvordan ventilasjonsanlegget virker i ditt boligselskap, og rådfør deg med fagfolk. Du kan ikke koble deg på et sentralt ventilasjonsanlegg uten at du vet hvordan det virker. Du kan heller ikke lage din egen løsning eller kjøre avtrekket direkte ut fra kjøkkenveggen. Risikoen er at det kan begynne å brenne, eller at lukt siver inn i andre leiligheter, og andre rom i din egen leilighet.

! Samle dokumentasjon Lag en mappe der du samler all dokumentasjon knyttet til opppussing i boligen din. Det vil gjøre det enklere for deg hvis uhellet skulle være ute. Ta var på samsvarserklæring og dokumentasjon fra elektriker og rørlegger, men også fargekoder til veggene og artikkelnummer til materialer. Spar gjerne på fliser som blir til overs. De kommer til nytte hvis flisene har gått ut av produksjon den dagen du må åpne en vegg eller bytte fliser på et mindre område.

! Etterstram rørkoblingene Avløpsrør i plast vil skru seg opp over tid. Kontroller og etterstram avløpsrørene under kjøkkenbenken for hånd én gang i måneden.

! Bruk fagfolk Alt arbeid med det elektriske anlegget skal utføres av elektriker, og rørleggeren skal utføre rørleggerarbeidet. Gjør du disse jobbene selv kan det gå galt. Oppstår det en skade i etterkant kan du få avkortning i forsikringsutbetalingen din. Spør gjerne styret om det finnes fagfolk som kjenner boligselskapet ditt godt.


! Rydd i skapet Ikke ha for mange saker og ting i skapet under kjøkkenvasken. Et skap fullt av avfallsbøtter og tomflasker kan dytte avløpsrørene ut av posisjon. Over tid kan det føre til lekkasje fra rørkoblingene. ! Legg separate gulv Har du åpen kjøkkenløsning med sammenhengende gulv mellom kjøkken og stue blir det mer å reparere hvis du får en vannskade på kjøkkengulvet. Det beste er å legge separate gulv på kjøkken og stue. Legg en list i overgangen, det blir penest.

NÅR SKADEN ER ET FAKTUM Gjør først det du kan for å begrense omfanget. Ring etter hjelp om nødvendig. Så snart situasjonen har roet seg kan du melde skaden til forsikringsselskapet. Har du forsikring fra OBOS, sendes en takstmann til deg for å vurdere skadeomfanget. I rapporten fra takstmannen står det hva som har skjedd, hvordan skaden oppstod og om det er noe du kan gjøre for å unngå at dette skjer igjen. Skaderapporten gir deg nyttig informasjon, men brukes først og fremst som grunnlag for håndverkere som skal reparere skaden. Hvis du bor i et boligselskap kan skaderapporter fra flere leiligheter ses i sammenheng, og fortelle noe om vedlikeholdsbehovet for hele boligselskapet. Det er et nyttig verktøy for styret. Kilde: Vegard Almankaas, takstmann og byggmester. Bjørn Bakken, skadesjef i OBOS Forsikring.

OBOSBL ADET 55


Rusta for grillkveld! Stenovnsgrillet, kullgrillet eller gassgrillet. Hos oss finner du det meste til sommerens grillkvelder. Dessuten har vi et stort utvalg innen hage- og balkongmøbler, perfekt for deg som skal be inn mange sultne gjester. Alltid til overraskende lave priser. Velkommen til å bli inspirert av hele vårt solfylte sommersortiment i ett av våre 8 varehus i Norge. Eller besøk oss på rusta.com

Krus 4-pk.

Kulegrill Experience med pizzamodul

(1398,-)

(5589,-)

Bord Florens + Posisjonsstol Neapel , 6 stoler.


KOKKEKLART: Kokebok med fokus på fisk og skalldyr fra Designtorget. NOE Å HA DET PÅ: Dekorativt brett i sort/hvitt fra Designtorget, designet av Formverket/ Barbro Tryberg Boberg, tåler oppvaskmaskin.

TEKST OG UTVALG CATHRINE WOLF LUND MILJØFOTO HOUSE DOCTOR

KORALL: Korallfarget mugge fra Normann Copenhagen, passer til melk eller saus.

Smak av kjøkken Frisk opp kjøkkenet med tilbehør i sort, som passer til alt. Kombiner gjerne det sorte med innslag av korall.

SITT NED: Ny kjøkken-/

spisestuestol «Herman» fra Ferm Living. Lett å løfte, lett å stable. Fermliving.com

PIFF OPP: Friske urter er et must – dekorativt og godt i maten.

OBOSBL ADET 57


HALLO OSLO: Elizabeth Matre-Aas og Hilde Aaseth satser på møbeldrømmen og har nettopp lansert

sin første stol. – Jeg tror det er en fordel at vi har startet opp nå, i stedet for da vi var veldig unge. Vi er mer trygge på oss selv, hva vi liker og hva vi har tro på, sier Aaseth.

DRØMMESTOLEN Gründerdoen Hallo Oslo vil designe norske og miljøvennlige møbler som skal gå i arv i generasjoner. TEKST HEIDI RØNEID FOTO COLIN EICK


STOL PÅ DET: Puten er festet til stolen med beltespenner, som i tillegg til å holde puten på plass blir en detalj i designet. Puten kommer i flere ulike farger som kan kombineres med en stol i natur- eller sortlakkert ask.

➺➺

FOR TO ÅR SIDEN jobbet Elizabeth Matre-Aas og Hilde Aaseth som henholdsvis strategisk rådgiver og scenograf. Så bestemte de seg for å satse på sin store lidenskap – møbeldesign. – Jeg hadde en ekstrem skapertrang som førte til at jeg ble litt småfrustrert. Det kjentes ut som at dette var noe som bare måtte skje, sier Aaseth. Matre-Aas og Aaseth startet firmaet Hallo Oslo, og i januar i år lanserte gründerne sitt første møbel. – Vi ville at stolen «Normann Lounge» skulle være solid og at den skulle være et møbel som går i arv. Når du får en i stua vil du ikke gi slipp på den, sier Aaseth. NESTEN HELT NORSK

På 50-tallet ble mange møbler produsert i Norge, men i dag er nesten all produksjon flyttet til utlandet. – Vi er idealistiske, og vil få opp produksjonen igjen i Norge. Kompetansen er her fremdeles, men det er siste generasjon som sitter på den nå. Det er få som er klare til å ta over, så det er ikke lenge før også denne kompetansen går tapt, sier Matre-Aas. Som sagt, så gjort. Understellet og puten til «Normann Lounge» produseres av Vatne møbler, som ligger i Møre og Romsdal, et fylke med lange møbeltradisjoner. – Det synes vi er kjempegøy. Vatne var en av de store møbelprodusentene på 50-tallet, og hadde mange produkter de solgte og eksporterte, blant annet til USA, sier hun.

«Vi vil at verden skal se mot Norge og Oslo for god design, og målet er ikke bare å produsere våre egne møbler, men også at andre norske designere kan komme til oss for å få produsert sine møbler.» ELIZABETH MATRE-AAS

OBOSBL ADET 59


Men selv om duoen ønsket at alle deler av stolen skulle produseres i Norge, har de ikke lykkes helt. – Det finnes ingen fabrikker i Norge som kan laminere for enkeltstående produsenter. Så ryggen må produseres i utlandet, sier Aaseth. NYE I BRANSJEN

Da Hallo Oslo ble startet, hadde ingen av gründerne erfaringen fra møbelbransjen. – Det at vi ikke kjenner bransjen fra før, gjør nok at vi går på, er uredde og kanskje naive. Vi kjenner ingen, så folk må ta oss for hva vi er, sier Matre-Aas. Og kanskje gjør den manglende erfaringen at de får mer hjelp enn de ellers ville gjort. – Når vi møter produsenter, spør vi mye og er ydmyke overfor det som skjer i den andre enden. Det er kanskje en fordel at vi ikke har så mye erfaring. Da er folk mer behjelpelige, sier Aaseth. STORE PLANER

Normann Lounge er første produkt i en serie, og en spisestol og barstol er klare på tegnebrettet. Gründerne har også store planer for framtiden. – Vi vil at verden skal se mot Norge og Oslo for god design, og målet er ikke bare å produsere våre egne møbler, men også at andre norske designere kan komme til oss for å få produsert sine møbler. Og så gleder vi oss til å ta fram noen gamle, norske designikoner og produsere dem om igjen, sier Matre-Aas.

60 OBOSBL ADET

ANDRE DESIGNERE Å SE OPP FOR: • Barmen & Brekke: Tre og leire mv. Bestående av Per Tore Barmen og Siri Brekke. barmenbrekke.wordpress • Kristine Bjaadal: Tre og keramikk mv. Oslobasert, deler studio med Runa Klock, Sverre Uhnger og Silje Nesdal i studio Prindsen. kristinebjaadal.no • GünzlerPolmar: Keramikk, tekstil mv. Bestående av Viktoria Günzler og Sara Wright Polmar. gunzlerpolmar.no • Kneip: Jørgen Platou Willumsen og Stian Korntved. Ruud.kneip.no • Runa Klock: Møbler, trearbeider mv. runaklock.com • Silje Nesdal: Møbeldesign mv. Fra Stryn, men oslobasert. siljenesdal.com • Sverre Uhnger: Møbel- og produktdesign, oslobasert. uhnger.com


La deg friste...

www.lino.no

For mer informasjon se eller kontakt din rørlegger eller kjøkkenforhandler

Importør:

Lino Trading AS Idunsveg 6, 3911 Porsgrunn Tlf: 35 57 35 80 e-post: post@lino.no


Familiedag ved Svarttjernparken OSLO OBOS støtter familiedag ved Svarttjernparken lørdag 27. august med 25000 kroner. Arrangementet holdes av Svarttjerneparkens venner, som gjør en viktig jobb for å ta vare på det fine miljøet ved Svarttjern. Svarttjern ligger midt i hjertet av Romsås, og er et trivelig samlingspunkt for hele Romsås-befolkningen. Vi håper alle får en fin dag!

SEND BILDER: OBOS er stolt av å støtte mange lag i ulike idretter og alderstrinn. Derfor blir vi også veldig glade om lagledere og foreldre vil sende oss hyggelige lagbilder. Vi vil gjerne presentere noen av disse i kommende utgaver av OBOS-bladet. Send bilde og en kort tekst til espen.borhaug@obos.no

62 OBOSBL ADET


GREI-CUP MED OBOS

FOTO ELIESEN/PRIVAT

Grei Cup, fotball-arrangementet for barn fra 7-12 år på Grei-banen i Oslo, fyller 25 år – og OBOS er med. Støtte på 40000 kroner er på vei, vi gleder oss til Grei-cup 11 og 12 juni og håper alle får noen fine fotballdager!

Tilbake til søttiåra! OSLO OBOS har lenge hatt et samarbeid med Oslo Museum, og har blant annet støttet Osloutstillingen: «OsLove - byhistorie for begynnere» som åpnet som Bymuseets nye, faste utstilling januar 2015. Nå setter Oslo Museum i gang arbeidet med en egen utstilling som skal handle om Oslo på 1970-tallet. Her blir det søttitallsmote, kvinnekamp, oransje kjøkkenskap, politisk kunst – og mye mer. Utstillingen er planlagt åpnet på Bymuseet i 2017. OBOS har støttet utstillingen med 500 000 kroner, og det er bare å glede seg til dypdykket ned i søttitallet. Finn fram slengbukser og gitar! Les mer på www.oslomuseum.no

BILLIG HUMOR I BERGEN

TØFFE TYPER PÅ FORNEBU OBOS støtter Fornebu fotballklubb med 15000 kroner. Fornebu fotballklubb er en nyetablert fotballklubb som jobber med unge spillere, trivsel og glede! På bildet vises noen av spillerne i klubben, som stiller opp på trening selv om det er sørpeføre. Vi ønsker lykke til med fotballsesongen!

OBOS har nå inngått en avtale med Ole Bull Huset i Bergen, senteret for Bergens stand-up og komikermiljø! Avtalen gir medlemmer 20 prosent rabatt på Ole Bull Scene, som er Bergens største private revy, teater & musikk scene. Vi håper mange vil benytte seg av tilbudet! Les mer pŒ olebullhuset.no

FLAGSTADFESTIVALEN

OBOS støtter Kristen Flagstad-festivalen, som finner sted på Hamar 15- 19 juni – i Kirsten Flagstads egen hjemby. Avtalen innebærer at du som OBOS-medlem får 25 prosent rabatt på alle konserter. God fornøyelse!

STOLTHET PÅ HOLMLIA

OBOS er stolte av å støtte Vær stolt-festivalen på Holmlia i Oslo 28-29 mai. Festivalen arrangeres av Holmliabeboere og et fantastisk frivillighetskorps, er gratis og for alle. Det er også varslet om at CC Cowboys kommer for å spille!

OBOSBL ADET 63


OBOS PÅ OPERATAKET 20. august blir det folkefest på Operataket. Veronica Maggio kommer. Jarle Bernhoft kommer. Kommer du? TEKST LINDA CHRISTINE STRANDE FOTO FREDRIK VARFJELL/SCANPIX

➺

I OBOS JOBBER VI FOR å gi tilbake til våre medlemmer, og vi har lang tradisjon for å støtte kulturlivet. I år har vi fått en unik mulighet til å gjøre begge deler. Sammen med Den Norske Opera & Ballett ønsker OBOS velkommen til en storslått konsert på Operataket, lørdag 20. august. Konserten vil foregå på kveldstid, og som OBOS-medlem får du forkjøpsrett på billettene. Billettprisen er kr 100 + billettavgift. Billettsalget for medlemmer starter 27. mai, og 30. mai åpner salget for alle.

Du finner også mer informasjon om konserten, artistene og hvordan du kjøper billetter. Hege Asplund i OBOS er prosjektleder for arrangementet, og kan nesten ikke vente til august; – Dette blir en fantastisk kveld på Oslos aller fineste utearena. Ikke bare kan vi glede tusenvis av mennesker med en flott konsertopplevelse, opptil 8500 solgte billetter gir oss et stort pengebeløp som vi kan gi tilbake til byen vår, sier Asplund.

EN GAVE TIL OSLO

MAGGIO OG BERNHOFT

Konserten er ikke bare et fantastisk tilbud til våre medlemmer, men også en gave til Oslo by. Billettinntektene skal gå til et ideelt formål innenfor barneog ungdomsarbeid, og her trenger vi din hjelp! Vi ønsker oss forslag til gode formål, som du kan sende inn via obos.no/ operataket. Her kan du lese mer om kriteriene for å nominere et godt formål.

Veronica Maggio har hatt stor suksess med sin fengede popmusikk, og omtales ofte som «Sveriges popdronning». Hun har gitt ut fire album, og mange kjenner henne gjennom låter som «Jag kommer», «Måndagsbarn» og «Satan i gatan». Det er allerede skyhøye forventninger til hennes femte album, «Den första är alltid gratis», som slippes 6. mai.

64 OBOSBL ADET

Jarle Bernhoft har blitt et godt kjent navn i Norge, med hits som «Come Around», «Streetlights» og «C’mon Talk». I 2011 ble han kåret til «Årets spellemann», og i 2015 var han Grammy-nominert i sjangeren for beste R&B-album. Bernhofts nye EP «Stop/Shutup/Shout it out» slippes 6. mai og inneholder seks nye låter. Bernhoft skal turnere i utlandet i sommer, og har plutselig én ekstra grunn til å glede seg til å komme hjem: – Jeg gleder meg veldig til spille på Operataket. Jeg har jo opplevd å løfte det taket innenfra, så nå får vi prøvd å dra det opp fra utsiden også, sier Bernhoft. VIL DU VITE MER? På obos.no/operataket finner du alt du trenger å vite om konserten. Vi kan avsløre at det i løpet av sommeren også vil bli annonsert en familiekonsert på Operataket, så følg med!


OBOS <3 KULTUR: En by med et rikt kulturliv er et

godt sted å bo. Derfor støtter OBOS kulturen! 20. august braker det løs når Vernonica Maggio og Jarle Bernhoft inntar scenen på Operataket.

OBOSBL ADET 65


osloquiz

FØLG OSS

Facebook. com/OBOS MEDLEM

HVA VET DU OM OSLO?

Irina Lee kaller seg selv en «quiz-amatør» uten noen spesielle favorittemaer. – Jeg kan litt om mye og er ganske god i brettspillet Trivial Pursuit, sier Irina, som er født og oppvokst i Oslo. 7 RETTE: – Jeg er strålende fornøyd med det resultatet. Det var en vrien quiz, sier Irina, som mottar gavekort for to personer til Nationaltheatret som takk for flott innsats.

Hvor i Oslo vokste forfatter og tegner Torbjørn Egner opp? – Vi skal vel østover i byen. Foreslår Grünerløkka.

Hvilken gruppe gav i 2013 ut musikkalbumet «The Oslo Bowl»? – Det må være Greni & Co i Bigbang. En av deres største hits, «Girl in Oslo», er en av mine absolutte favorittlåter. For hvilken skiklubb i Oslo går langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen? – Heming skiklubb! 110 prosent sikker på denne. Hvem skrev romanen «Poplene på St. Hanshaugen»? – Har hørt tittelen, og tenker i retning Vigdis Hiorth. Eller kanskje Unni Lindell? Hvor i byen finner du Kroghstøtten? – Her må jeg nok melde pass, dessverre. Hva het Oslos politimester fra 1985 til 1994? – Ingen tvil: Willy Haugli. Hva heter dokumentarserien på TV Norge der vi følger en gruppe utviklingshemmede som bor sammen i et borettslag? – Tangerudbakken. Jeg kan min populærkultur!

TEKST OG FOTO EDDIE CHR. THOMAS

Hvem ble utnevnt til næringsbyråd etter lokalvalget 2015? – Jeg er ganske sikker på at det er Geir Lippestad. Hva var Helga Helgesen (1863–1936), som har fått en plass på Grønland oppkalt etter seg: lærer, skuespiller eller kunstmaler? – Jeg går for lærer.

66 OBOSBL ADET

TEST DEG SELV! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

9. 10.

Hvor i Oslo vokste forfatter og tegner Torbjørn Egner opp? Hvor mange menneskefigurer består Monolitten av: 99, 110 eller 121? Hvilken gruppe gav i 2013 ut albumet «The Oslo Bowl»? For hvilken skiklubb i Oslo går langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen? Hvem skrev romanen «Poplene på St. Hanshaugen»? Hvor i byen finner du Kroghstøtten? Hva het Oslos politimester fra 1985 til 1994? Hva heter dokumentarserien på TV Norge der vi følger en gruppe utviklingshemmede som bor sammen i et borettslag? Hvem ble utnevnt til næringsbyråd etter lokalvalget 2015? Hva var Helga Helgesen (18631936), som har fått en plass på Grønland oppkalt etter seg: lærer, skuespiller eller kunstmaler?

SVAR: 1. På Kampen (Thorbjørn Egners plass ligger foran Kampen kirke) 2. 121 3. Bigbang 4. IL Heming 5. Bjørg Vik 6. Ved Oslo legevakt, nær Nybrua (Storgata/Christian Kroghsgate) 7. Willy Haugli 8. Tangerudbakken 9. Geir Lippestad 10. Lærer (på Kampen skole, regnes som en pioner i skolekjøkken-faget)

Hvor mange menneskefigurer består Monolitten av: 99, 110 eller 121? – 121! Jeg vet også hva som ligger helt på toppen: en baby!


TRYGG LAGRING I GARASJEANLEGG • LÅST & FORSIKRINGSGODKJENT • SMART LAGRING • ALT PÅ ET STED

Bestill i dag på www.dekkstativ.no

DEKKSTATIV.no


RISSKOVBILFERIE BIL

MER ENN700 HOTELLERPÅ WWW.RISSKOV.NO

- alltid et godt reisetilbud!

5RPDQWLVN

9DNUH 1RUGM\OODQG

VORWWVRSSKROG

1RUGM\OODQG _ 'URQQLQJOXQG

(OHJDQW VORWWVIHULH 'URQQLQJOXQG 6ORW

2SSOHY GH IDQWDVWLVNH RPJLYHOVHQH RJ KLVWRULHQ S¤ Q¥UW KROG

 [ RYHUQDWWLQJHU [ IURNRVWEXII¨ [ UHWWHUV PHQ\ [ HWWHUPLGGDJVNDIIH RJ NDNH *UDWLV LQWHUQHWW RJ SDUNHULQJ

7,/ 63$5 233 )UD NXQ

$QN  _ 6HVRQJWLOOHJJ IUD 12.

.URIHULHWLPH IUD.·EHQKDYQ

[UHWWHUV PHQ\LQNOXGHUW

6M¥OODQG _ 1¥VWYHG

7LOEXG WLO 1¥VWYHG +RWHO 9LQKXVHW [ RYHUQDWWLQJHU [ IURNRVWEXII¨ [ UHWWHUV PHQ\ [ YHONRPVWGULQN 6HQWUDOW L 1¥VWYHG

63$5

233 7,/

,QNO [ UHWWHUV PHQ \

G _ *UHQ¤

0LQLIHULH L *UHQ¤+RWHO 0DULQD [ RYHUQDWWLQJHU [ IURNRVWEXII¨ [ UHWWHUV PHQ\  [ NDIIH PHG V·WW EXII¨ *UDWLV SDUNHULQJ

0LOM·WLOOHJJ '.. SU G·JQ

$QN  

$QN  _ $QGUH SDNNHU DQNRPVWHU VH KMHPPHVLGH

VWHUVM·N\VWHQ _ +RKZDFKW

7LOEXG WLO VWHUVM·HQ

+RWHO +RKH :DFKW [ RYHUQDWWLQJHU [ IURNRVWEXII¨ [ UHWWHUV PHQ\EXII¨ GDJ 

 IO KXVHWV YLQ WLO PDWHQ 6DXQD SRRO ILWQHVV

)UD EDUH

0LOM·WLOOHJJ (85 SU G·JQ

$QN  _ $QGUH SDNNHU DQNRPVWHU VH KMHPPHVLGH

Ring & hør nærmere • Åpent hverdager 9-17.

www.risskov.no

_ 6HVRQJWLOOHJJ IUD

233 63$5 7,/ )UD NXQ

0LOM·WLOOHJJ '. . SU G·JQ 12. _ $QGUH SDN NHU DQNRPVWHU VH KMHPPHVLGH

 ★★★★ VWRUE\IHULH

VWMHUQHUVOXNVXV YHG VWHUVM·HQ

7,/ 63$5 233

YHGVWUDQGHQ

0LGW RJ VWM\OODQ

)UD EDUH

.81P WLO VWUDQGHQ

:HOOQHVV KRWHOO

6WRFNKROP _ 6WRFNKROP

0LQLIHULH L 6WRFNKROP %HVW :HVWHUQ +RWHO .DUODSODQ [ RYHUQDWWLQJHU [ IURNRVWEXII¨ [ NDIIH RJ NDNH *UDWLV LQWHUQHWW 6HQWUDOW L 6WRFNKROP

6HQWUDOW L 6WRFNKROP

7,/ 63$5 233 )UD NXQ

$QN  _ 6HVRQJWLOOHJJ 12. _ $QGUH SDNNHU DQNRPVWHU VH KMHPPHVLGH

Oppgi kode:

:((.(1'

32 82 90 00

(KFMEFS GPS BMMF 3JTTLPW #JMGFSJFT PQQIPME É 1SJTFO FS QS QFSTPO J ECM WS É (PEF CBSOFSBCBUUFS É .VMJHIFU GPS ÞFSF EBHFS É &LTQFEJTKPOTHFCZS GSB LS  4QBS JGU IPUFMMFUT FHFO QSJT É 'PSCFIPME PN VUTPMHUF EBUPFS É &WU NJMK«UJMMFHH CFUBMFT Q IPUFMMFU É 3FJTFBSSBOH«S 3JTTLPW "VUPGFSJFO "(


RISSKOVBILFERIE BIL - alltid et godt reisetilbud!

MER ENN700 HOTELLERPÅ WWW.RISSKOV.NO

+DOYSHQVMRQ 63$

+DOOLQJGDO _ 1RUHVXQG

6SHFLDO RIIHU 1RUHIMHOO 6NL 6SD

.¤UHW WLO 1RUJHV EHVWH 63$ KRWHOO ¤U L UDG .XQ WLPHU IUD 2VOR

 [ RYHUQDWWLQJHU [ IURNRVWEXIIHW [ PLGGDJVEXIIHW (QWU¨ WLO %·HVHWHU %DG 7UHQLQJ *UDWLV LQWHUQHWW

★★★★ OXNVXV S¤ 1RUHIMHOO

7,/ 63$5 233 )UD EDUH

$QN  _ $QGUH SDNNHU DQNRPVWHU VH KMHPPHVLGH

VWODQGHW PHG 2VOR _ .RQJVEHUJ

.XOWXU L .RQJVEHUJ 4XDOLW\ +RWHO *UDQG .RQJVEHUJ [ RYHUQDWWLQJHU [ IURNRVWEXII¨ [ UHWWHUV PHQ\ .DIIH HWWHU PLGGDJHQ *UDWLV LQWHUQHWW

63$5

MDFX]]L

233 7,/)UD EDUH

$QN  _ $QGUH SDNNHU DQNRPVWHU VH KMHPPHVLGH

8UEDQW

 [ UHWWHUV LQNOXGHUW

)DQWDVWLVN

[UHWWHUV PHQ\LQNOXGHUW

JMHVWHKXV

9HVWODQGHW _ 6DQ

GQHV

(W XQLNW KRWHOO

*DPOD9¥UNHW [ RYHUQDWWLQJHU [ IURNRVWEXII¨ JR XU [ UHWWHUV PLGG PHW

DJ *RXUPHW IURNRVW *UDWLV LQWHUQHWW

233 63$5 7,/ )UD EDUH

$QN  

6WRUE\IHULH L *·WHERUJ

2SSOHY6YHULJHV YHVWN\VW

(QWU¨ WLO ZHOOQHVV

6SDHQWU¨ LQNOXGHUW %RKXVO£Q _ 8GGHYDOOD

63$OXNVXV

%RKXVJ¤UGHQ [ RYHUQDWWLQJHU [ IURNRVWEXII¨ [ 63$HQWU¨ *UDWLV LQWHUQHWW *UDWLV SDUNHULQJ

7,/ 63$5 233 )UD EDUH

$QN  _ $QGUH SDNNHU DQNRPVWHU VH KMHPPHVLGH

Ring & hør nærmere • Åpent hverdager 9-17.

www.risskov.no

*·WHERUJ _ *µWHERUJ

6HQWUDOW L *·WHERUJ

*UDQG +RWHO 2SHUD [ RYHUQDWWLQJHU [ IURNRVWEXII¨ [ HQWU¨ WLO ZHOOQHVVDYGHOLQJ *UDWLV LQWHUQHWW 6HQWUDO EHOLJJHQKHW $QN  

Oppgi kode:

:((.(1'

32 82 90 00

(KFMEFS GPS BMMF 3JTTLPW #JMGFSJFT PQQIPME É 1SJTFO FS QS QFSTPO J ECM WS É (PEF CBSOFSBCBUUFS É .VMJHIFU GPS ÞFSF EBHFS É &LTQFEJTKPOTHFCZS GSB LS  4QBS JGU IPUFMMFUT FHFO QSJT É 'PSCFIPME PN VUTPMHUF EBUPFS É &WU NJMK«UJMMFHH CFUBMFT Q IPUFMMFU É 3FJTFBSSBOH«S 3JTTLPW "VUPGFSJFO "(

7,/ 63$5 233 )UD EDUH


juniorsiden

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

MORO FOR DE MINSTE

FINN ORDENE!

Fasit: Bolle, Dørslag, Eggedeler, Gryte, Kjele, Kjevle, Kniv, Ostehøvel, Sleiv, Tesil, Trakt, Trefjøl, Visp.

Casp fra S er Askes ki, tad W ik, 9 Hor og Axel trukk vei, 10 år Lotherin år, , fra et so Hosle gton m vin kryss ,e ne o 2. Pr rdet i OB re av jun r emie OS-b iore la OBO r S-bla sendt i p det nr. o det g ratule sten. rer!

FOTO: ISTOCK OPPSKRIFT: TINE.NO

Kan du finne de tretten verktøyene som er gjemt i diagrammet? Ordene står vannrett, loddrett og på skrå.

HOLD BASAR ELLER LAG KAFÉ! Bruk en av de fine forsommerdagene til å holde basar til støtte for SOS Barnebyer, Redd Barna eller en annen organisasjon som du vil hjelpe. Rydd på rommet ditt og spør familie og venner om de har leker og andre ting de ikke har bruk for lenger. Så kan du sette opp et bord ute og selge tingene, eller lodde dem ut. Du kan også bake muffins eller boller og lage kafé. På nettsiden til Redd Barna kan du bestille en egen basarpakke med en fin plakat og få tips til hva du må huske på før du går i gang. Lykke til! Oppskrift på muffins får du her: Til 12 muffins trenger du: 2 egg, 2 dl sukker, 125 g smør, 1 dl melk, 3 dl hvetemel, 1/2 ts bakepulver, 1 ts malt kardemomme Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret og bland det med melken.

Vinn premier!

Ha det i eggedosisen. Bland det tørre og ha det i deigen til slutt. Fordel røren i 12 muffinsformer og stek på 190 grader i ca. 20 minutter. Pynt muffinsene med melisglasur, kakepynt, Nonstop eller annet godteri.

Junior x-ord

Navn: .......................................................................................................................................... Adresse: ..................................................................................................................................... Postnummer/sted: ................................................................................................................. Alder: .......................................................................................................................................... Telefon: ......................................................................................................................................

70 OBOSBL ADET

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN

Svar på kryssordet, så er du med i trekningen av et gavekort fra ARK bokhandel eller kinobilleter. Send løsningen til OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller e-post til juniorlaget@obos.no. Frist 15. juni.


bolig OBOSBLADET 04 | 16

LAMBERTSETER: Det gikk hele 35 av 36 boliger på salgsstarten til Symra terrasse. Neste og siste salgstrinn starter 1. juni, se side 76.

72 Lyst og lettvint

FREDRIKSTAD: 18 nye leiligheter med store balkonger legges ut for salg i Cheviot.

74 Toppen av Kværnerbyen

OSLO: 8. juni starter salget av 52 leiligheter i det høyestliggende borettslaget.

80 Populært på Oppsal

OSLO: 32 nye leiligheter sentralt på Oppsal legges ut for salg 15. juni.

82 Første i Asker

ASKER: Endelig starter salget av det første OBOS-prosjektet i Asker.

87 Nytt på Fornebu

BÆRUM: I Finketunet på Storøya kommer 30 flotte boliger i varierte størrelser.

92 Full oversikt

ILLUSTRASJON BLÅR

HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

OBOSBL ADET 71


BOLIG | ØSTFOLD | FREDRIKSTAD

NYTT SALGSTRINN

Infomøte 26. mai

Lyst og lettvint nær Gamlebyen Nå starter salget av 18 nye boliger i Fredrikstad. I Cheviot får du store balkonger, gode lysforhold og nærhet til Gamlebyen, Glommastien og flotte turmuligheter.

➺➺

VELKOMMEN TIL CHEVIOT! Boligprosjektet henter navn fra Det Norske Cheviotspinderi som hadde virksomhet rett ved tomten. Fram til 1958 ble utallige meter sauegarn – fra rasen Cheviot – spunnet her, og nå forvandles det hele til et attraktivt boligområde. I Cheviot får du lyse og lettstelte boliger med god beliggenhet. Det har vært stor interesse for første salgstrinn, og nå kommer neste trinn. Torsdag 26. mai er det informasjonsmøte for hus B, og en uke senere starter salget. Fortrinnsrett for OBOS medlemmer må meldes innen 2. juni kl. 12.

det trestavs eikeparkett, balansert ventilasjon, vannbåren gulvvarme og takhøyde på 250 cm. Både bad og entré blir flislagt og har varmekabler. Om ønskelig kan du gjøre en rekke tilvalg, for eksempel når det gjelder parkett, kjøkkenfronter, baderomsfliser, armatur og veggfarger. Det lønner seg å være tidlig ute hvis du ønsker endringer fra standardsortimentet. Boligprosjektet følger kravet i TEK 10 til tilgjengelig boenhet. Dermed er det trinnfri adkomst og tilrettelagt for både rullestol og barnevogn. PARKERING OG NÆROMRÅDE

ILLUSTRASJON FOTO ETCETERA

BOLIGENE

I hus B blir det kun treroms, og disse er i størrelse fra 63 til 84 kvadratmeter BRA. Hele 12 av 18 er endeleiligheter, og der får du flere vinduer og ekstra gode lysforhold. I tillegg kan du boltre deg på store, sørvestvendte balkonger. De er på hele 30-35 kvadratmeter og gir plass til late dager og hyggelige stunder i sola. Gjennomgående får boligene høy standard, blant annet med et romslig kjøkken fra Sigdal Herregård. Som standard blir

72 OBOSBL ADET

Det blir felles parkeringskjeller, og til hver leilighet følger det med én p-plass og mulighet til å kjøpe en ekstra plass. Heisen går rett opp til leilighetsplanet ditt fra parkeringskjeller. Utenfor skal det opparbeides et grønt og frodig fellesområde som knyttes sammen med eksisterende stier. Det er 200 meter til Glommastien, og i nærheten har du også golfbane, barnehage, barne- og ungdomsskole, buss og byfergen. I Cheviot er det lyst og lettvint. Velkommen!

INFOMØTE Informasjonsmøte for hus B er torsdag 26. mai kl. 18 hos OBOS i Nygaardsgate 28. Bruk av fortrinnsrett for OBOSmedlemmer må meldes innen 2. juni kl. 12. Priser og prospekt er tilgjengelig på hjemmesiden og fra prosjektmegler.

KONTAKT Prosjektmegler Karianne Westby Jensen Mobil: 477 00 214

E-post: karianne.jensen@obos.no På nett: obos.no/cheviot


NYTT SALGSTRINN: Det blir store, sørvestvendte balkonger i Cheviot. Bygget i midten, hus B, har 18 leiligheter som snart legges ut for salg.

OBOSBL ADET 73


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

SALGSSTART

8. juni

BOLIGDRØMMEN NÆR SENTRUM Nå starter salget av 52 nye boliger på toppen av Kværnerbyen – kun fem minutter fra Oslo sentrum.

➺ ➺ET LEVENDE NABOLAG med arbeidsplasser, butikker, treningssenter, barnehager og et rikt kulturliv. Gode turmuligheter i nærheten, og kort vei til alt sentrum har å by på. Det får du om du velger å flytte til Kværnerbyen! Salget av de første boligene i Kværnertoppen er i gang. Borettslaget blir det høyestliggende i Kværnerbyen, plassert helt opp mot Enebakkveien, med utsyn over boligområdet og utover byen. Etter planen vil borettslaget bestå av tre bygg med 211 leiligheter. SLIK BLIR BOLIGENE

ILLUSTRASJONER BLÅR

Onsdag 8. juni kan du sikre deg en av de 52 leilighetene i andre salgstrinn. Leilighetene er fordelt på hus A og B, og du kan velge mellom:

BALKONG, HEIS OG GARASJE

SALGSSTART Salget starter 8. juni kl. 18 i Fyrhuset i Kværnerbyen, Turbinveien 28. OBOS-medlemmer har forkjøpsrett. Meld deg på via obos.no/kvaernertoppen eller tlf. 22 86 59 90.

KONTAKT Prosjektselger Ulf-Petter Binfield og Ellen Dammen.

Mobil: 901 84 052 975 98 855

Leilighetene får balkong eller uteplass på bakkeplan. To leiligheter får både balkong og uteplass på bakken. To leiligheter får stor privat takterrasse i tillegg til balkong. Alle beboere får også tilgang til felles takterrasse med gode solforhold og flott utsikt. Leilighetene på tre, fire og fem rom selges med garasjeplass i underjordisk garasjeanlegg inkludert. Der kan du parkere bilen og ta heisen rett opp til din etasje. NÅR KAN DU FLYTTE INN?

Byggingen starter når et tilstrekkelig antall boliger er solgt. Vi tar sikte på at de første kan flytte inn i første kvartal 2019. FINANSIERING

Boligene blir organisert som et OBOS-tilknyttet borettslag, med OBOS som forretE-post: ulf.binfield@obos.no • Toroms: 7 stk på 52 kvm ningsfører. Byggingen finansieres ved at utellen.dammen@obos.no • Treroms: 19 stk på 64–82 kvm bygger skaffer et lån på inntil 60 prosent av • Fireroms: 25 stk på 77–98 kvm kjøpesummen (andel fellesgjeld). Felles• Femroms: 1 stk på 107 kvm gjelden betales gjennom månedlige fellesPå nett: kostnader. De resterende 40 prosent av kjøobos.no/kvaernertoppen Standarden er gjennomgående god, med pesummen utgjør egenkapital (innskudd) store vindusflater som slipper inn mye lys som finansieres av den enkelte. OBOSog gir godt utsyn. Leilighetene leveres med banken tilbyr ekstra god rente på lån til ny lyse overflater og lys eikeparkett på alle gulv med unntak av på bolig fra OBOS og Block Watne. Finn ut mer om OBOS Nyboliglån bad. Der blir det fliser og varmekabler. Kjøkkenet får hvite glatte på obosbanken.no eller ring oss på telefon 02334. fronter og mørk grå benkeplate. Alle boligene leveres med balansert ventilasjon med varmegjenvinning. PROSPEKT, PRISER OG VISNING Er du tidlig ute med å kjøpe, får du mulighet til å påvirke stan- I god tid før salgsstart kan du se prospekt, plantegninger og priser darden ved å gjøre tilvalg. Du kan for eksempel endre på kjøkken, på obos.no/kvaernertoppen. Der finner du også åpningstider for parkett, fliser, dører og el-punkter. visningssenteret i Smeltedigelen 2. Velkommen til Kværnerbyen!

74 OBOSBL ADET


HUS A: Salgstrinn 1

HUS A: Salgstrinn 1

HUS B: Salgstrinn 2

HUS A: Salgstrinn 2

OBOSBL ADET 75


BOLIG | OSLO | LAMBERTSETER

Siste sjanse i Symra terrasse

ILLUSTRASJON BLÅR

Moderne boliger med heis og garasje er sjelden vare på Lambertseter. Nå starter salget av de siste 55 leilighetene!

76 OBOSBL ADET


NÆRT DET MESTE:

Like ved Symra ligger både Lambertseter Senter, Symra kino og T-banen. Du finner alt du trenger – rett i nærheten.

SALGSSTART

1. juni

➺➺

SYMRA TERRASSE på Lambertseter vil bestå av 107 borettslagsleiligheter, fordelt på fem bygg på seks og syv etasjer. Byggene har urban arkitektur med lys gråhvit teglstein, og alle boligene får egen balkong eller terrasse.

med nedsatt funksjonsdyktighet. Bofellesskapet består av åtte leiligheter, og blir en del av borettslaget på lik linje med resten av boligene. Disse leilighetene blir forhåndssolgt.

ALT DU TRENGER – LIKE I NÆRHETEN

Det siste salgstrinnet legges ut for salg 1. juni og består av 55 leiligheter i hus B1, B2 og B3. Boligene fremstår som lyse, moderne og romslige – med en god takhøyde på 2,5 meter. Leilighetene får parkett i alle oppholdsrom og flislagt baderom. Alle boligene i Symra terrasse får vannbåren gulvvarme som oppvarming, og både bredbånd og digital-TV vil være på plass ved innflytting.

SALGSSTART 1. JUNI

Med Lambertseter Senter som nærmeste nabo er veien kort til det meste. På senteret finner du både butikker, kafeer, bakeri, bibliotek, apotek og Vinmonopolet. Lambertseter T-banestasjon ligger like ved Symra terrasse, noe som gjør det lett å komme seg til byen. En kort spasertur unna ligger også Symra kino og Lambertseter bad, hvor du som OBOS-medlem kan bade for halv pris i helgene. Hvis du derimot skulle ønske deg en rolig stund i naturen, ligger den koselige skogen Solkollen like bak blokkene. Veien er også kort til de fine turområdene i Østmarka. BOLIGENE

Symra terrasse vil bestå av totalt 107 leiligheter, som varerier i størrelse fra 45 til 135 kvadratmeter. Prosjektet består av et variert utvalg av to-, tre-, og fireromsleiligheter. Noen av leilighetene leveres med ett rom som er egnet som utleiedel. Boligene blir liggende fra andre etasje og oppover. I første etasje blir det næringslokaler. I første og andre boligetasje i hus B1 blir det etablert et bofellesskap for ungdom

HEIS, BOD OG PARKERING

Hver bolig har en egen sportsbod i kjelleren, og de aller fleste leilighetene leveres med en tilhørende parkeringsplass i garasjeanlegget. Det blir innkjøring til garasjen fra Cecilie Thoresens vei. Heisen går fra garasjeplan til øverste etasje, slik at du lett får med deg varene fra bilen og opp til leiligheten din. GRØNNE UTEOMRÅDER

Leilighetene i Symra terrasse passer for deg som ønsker en enkel hverdag. I Symra bor du sentralt i en moderne og lettstelt leilighet. Til tross for at borettslaget ligger midt i smørøyet på Lambertseter, er det kort vei til flotte friområder i nærheten.

OBOSBL ADET 77


BOLIG | OSLO | LAMBERTSETER

SALGSSTART

GRØNNE OMGIVELSER: Like bak Symra

Salget starter i Symra kino, sal 1, 1. juni kl. 18. OBOS-medlemmer har fortrinnsrett. Meld deg på via nettsiden eller tlf. 22 86 59 90. Tomtevisning 29. mai kl. 13 – 15.

ligger den koselige skogen Solkollen. De fine friluftsområdene i Østmarka er heller ikke langt unna.

KONTAKT Mellom blokkene vil det bli anlagt grøntområder og torg med gangstier og sitteplasser. Dette innbyr til hygge og sosialt samvær for både store og små. KJØP TRYGT MED OBOS

Symra terrasse blir organisert som et borettslag med OBOS som forretningsfører. Da er du sikret at fellesinteressene blir ivaretatt gjennom et godt opplegg for forvaltning, drift og vedlikehold. I et OBOS-tilknyttet borettslag er du ikke ansvarlig for naboens felleskostnader. Boligene selges med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer.

78 OBOSBL ADET

INNBETALING OG FELLESGJELD

Du betaler kr. 100.000,- når du signerer kontrakten. Når byggestart er vedtatt betaler du ti prosent av totalsummen for boligen. Resten betaler du når du overtar ditt nye hjem. Fellesgjelden betales gjennom en månedlig husleie. Du kan også velge å betale ned din del av fellesgjelden raskere.

Prosjektselger Alexander Thomassen

Mobil: 970 44 499

E-post: prosjektsalg@obos.no alexander.thomassen@obos.no

PROSPEKT OG PRISLISTE

Se prosjektets nettside obos.no/symra, eller kontakt prosjektselger Alexander Thomassen for prospekt, prisliste og ytterligere informasjon.

På nett: obos.no/symra


VÅRSALG på

vedlikeholdsfritt balkonggulv 455 111 55

Ring 815 00 004 og få gratis befaring!

SOLSKJERMING

UTVALGTE PRODUKTER

30% %

GARAS SJEPORT S

UTVALGTE PR RODUKTER

30%

Få gratis befaring med gode tips og råd, egen produksjon på Kløfta og opptil 15 års garanti. Markisemannen/Lunex leverer til alle typer boliger, borettslag og næringsbygg. Velkommen til vårt showroom i Østre Aker vei 215!


BOLIG | OSLO | OPPSAL

NÆR BYEN OG MARKA

ILLUSTRASJONER BLÅR

Suksessen Oppsal senter borettslag fortsetter, og nå legges de siste 32 nye leilighetene ut for salg. Benytt sjansen før sommeren!

80 OBOSBL ADET

SALGSSTART

15. juni


➺

DRØMMER DU OM å bo i en ny, moderne og funksjonell leilighet der du bor like ved butikker, t-banen og marka? Du er ikke alene. Da OBOS la de første husene i Oppsal senter borettslag ut for salg, ble responsen overveldende og de fleste boligene solgt. Nå legger vi ut 32 boliger i bygg C ut for salg med salgsmøte 15. juni.

Balkong 5,7 m2

Sov 8,5 m2

Sov

Kjøkken

8,5 m2

10,5 m2

NÆRHET TIL ALT

Gang

Entré

5,5 m2

WC Stue 30,1

Bad 4,7 m2 80x90

2,3 m2

4 m2

m2

Bod 3,5 m2

190 planlagte boliger vil ligge over og ved siden av det nye kjøpesenteret Oppsal senter. Der vil det også komme en stor matvareforretning, i tillegg til at det er planer om frisør, apotek, bakeriutsalg, blomsterbutikk, restaurant, helsetjenester og andre servicetjenester. I dette området bor du nær marka samt byen og alle servicetilbud. De til sammen syv byggene blir på fra to til åtte etasjer, og vil ligge rundt et skjermet uterom, rett ved Oppsal T-banestasjon. Her blir det godt å bo!

Sov 11,5 m2

N

VARIERT TILBUD

Balkong 11 m2

4-ROMS, 95 KVM BRA

Dette salgstrinnet består av de 32 leilighetene i hus C, som har åtte etasjer. Fordelingen av leiligheter ser slik ut: • 16 stk 2-romsleiligheter på fra 39 til 54 kvadratmeter • 2 stk 3-romsleiligheter på fra 86 til 88 kvadratmeter • 14 stk 4-romsleiligheter på cirka 150 kvadratmeter, fem av dem med mulighet for utleiedel GOD KVALITET

Alle boligene er bygget med gjennomtenkte løsninger og god, moderne standard. Alle kjøkken vil få moderne kvalitetsinnredning fra HTH, badene vil være flislagt og ha downlights i taket, og det blir lys eikeparkett på gulvene. I de øverste etasjene ligger noen av prosjektets toppleiligheter: romslige fireromsleiligheter med flere balkonger, noen også med en privat takterrasse. Det vil bli heis fra leilighetene og ned til en felles garasjekjeller. FINE FELLESAREALER

Alle leilighetene vil bli varmet opp ved hjelp av fjernvarme, og den moderne standarden gjør at du får en komfortabel, energivennlig bolig. For den som vil nyte livet i nabolaget utenfor boligen, vil det bli opparbeidet et avskjermet og grønt felles uterom som vil gi fine møteplasser for menneskene som bor her. Boligene vil bli organisert som et borettslag med OBOS som forretningsfører, og boligene selges med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer. Du kan lese mer om priser og kontraktsvilkår på våre nettsider, se adressen under. BYGGING ER I GANG

Oppsal senter borettslag hadde byggestart tidlig i 2016, og hele anlegget er planlagt ferdigstilt første halvår av 2018. Det vil bli avholdt salgsmøte for boligene i hus C på Hammersborg torg 15.juni kl. 18. OBOS har åpnet et visningssenter for prosjektet i Haakon Tveters vei 88, og i tiden som kommer vil det være visninger flere ganger i uken, både på dagtid og kveldstid. Prosjektselger Ellen Dammen i OBOS kan svare på alle spørsmål om prosjektet, og nås på tlf. 975 988 55 og e-post ellen.dammen@obos.no. Les mer på www.obos.no/oppsalsenter.

OBOSBL ADET 81


BOLIG | ASKER | BONDIVANNET

SALGSSTART

31. mai

Ro ved Bondivannet Nå starter salget av det første OBOS-prosjektet i Asker. Bo godt i Søndre Bondi terrasse!

➺ ➺KUN ÉN KILOMETER SØR for Asker sentrum finner du Bondivannet, omkranset av et naturskjønt område med variert vegetasjon. På en høyde over vannet skal OBOS bygge 66 leiligheter fordelt på seks bygninger. Bondi betyr «et godt bosted», og på Søndre Bondi gård er det funnet spor av bosetning tilbake til jernalderen. Området vender mot sørvest og har gode solforhold året rundt. I slutten av mai starter salget av de første 33 boligene i Søndre Bondi terrasse.

ILLUSTRASJONER EVE IMAGES FOTO VOICE

OMRÅDET

Rett utenfor døra har du milevis av turløyper. Det er etablert en liten sandstrand og badebrygge i Bondivannet, og du har gangavstand til Risenga med skoler, barnehager, svømmehall, ishall, idrettshall, tennisbaner, kunstgressbane og treningspark. Eller kanskje det frister med en sykkeltur til Vollen ved Oslofjorden? Der finner du butikker, restauranter og en hyggelig sandstrand. I Asker sentrum finner du det meste i den trivelige gågaten eller i kjøpesenteret, og til Oslo S tar togturen 22 minutter.

glassrekkverk. I toppetasjen blir det terrasse rundt hele leiligheten! Det legges opp til lys eikeparkett, malt gips/betong på veggene og fliser på bad. Hvis du er tidlig ute, kan du å gjøre ulike tilvalg i materialbruk – og for toppetasjen tilbys alternativ planløsning. Fasaden utføres i tegl kombinert med trepanel. HEIS, GARASJE OG BOD

Hele bygget er tilpasset krav for tilgjengelig boenhet etter TEK10. Garasjeplass får du i underjordisk parkeringsanlegg, og derfra er det heis og trinnfri adkomst til leilighetene. Det er bodplass både i leiligheten og i kjelleren, foruten i utvalgte toroms som kun har større sportsbod i kjelleren. NÅR KAN DU FLYTTE INN

Byggestart avhenger av salget, men det har vært stor interesse i forkant av salgsstarten. Planlagt byggestart er allerede til høsten, med innflytting fra 2. kvartal 2018.

SLIK BLIR BOLIGENE

FINANSIERING

Søndre Bondi terrasse består av selveierleiligheter fra 50 til 168 kvadratmeter. Det blir to-, tre- og fireroms. Boligene får takhøyde på ca. 2,6 meter, store vindusflater og romslige balkonger med

Boligene organiseres som et boligsameie med OBOS som forretningsfører, og du som kjøper må sørge for finansiering. OBOS-banken tilbyr ekstra god rente på lån til ny bolig i våre prosjekter.

82 OBOSBL ADET


SELVEIERLEILIGHETER: Det blir

teglfasader i kombinasjon med trepanel, store vindusflater og romslige balkonger.

OBOSBL ADET 83


BOLIG | ASKER | BONDIVANNET

LANDLIG: Ved Søndre Bondi gård skal OBOS bygge sitt første prosjekt i Asker, og det på en høyde over idylliske Bondivannet.

LYST: Du kan sikre deg en romslig leilighet med mye dagslys og glass-skyvedør til balkong.

KONTAKT Prosjektselger Karianne Nagell Prytz

Mobil: 414 38 931

E-post: kpr@obos.no På nett: obos.no/bondi

Finn ut mer om OBOS Nyboliglån på obosbanken.no eller ring OBOS-banken på 02334. PROSPEKT OG VISNING

Det vil bli tomtevisning hvor utsynet fra etasjene kan besiktes, tirsdag 24. mai kl. 17-18 og søndag 29. mai kl. 13-14. Adressen er Bondilia 15. Visninger vil bli avholdt på visningssenter etablert på Søndre Bondi gård søndager kl. 13-14 og torsdager kl. 16.30-17.30 fra og med 19. mai. Før salgsstart kan du se prospekt, plantegninger, priser og detaljer om hver enkelt bolig på obos.no/bondi, eller du kan få dette tilsendt av prosjektselger Karianne Nagell Prytz, telefon 41438931. Prospekt vil også være tilgjengelig hos OBOS Eiendomsforvaltning i Sandvika fra 12. mai

84 OBOSBL ADET

SALGSSTART Salget av 30 boliger i hus D, E og F starter tirsdag 31. mai kl. 18.00 på Scandic Asker i Askerveien 61. Her blir det ingen budrunde, men OBOS-medlemmer har fortrinnsrett og velger bolig først. Meld deg på salgsmøtet via obos.no/bondi eller tlf. 22 86 59 90. Velkommen!

BUD PÅ TOPPLEILIGHET Utbygger er Søndre Bondi Park AS, eid av Pals Eiendom og OBOS Nye Hjem. Utbygger ønsker å gjennomføre budrunde for de tre toppleilighetene i første salgstrinn. Bud må gis innen 25. mai kl. 12, og samme frist gjelder for å melde seg for OBOS-medlemmer som kan være interessert i å benytte fortrinnsrett på toppleilighet. De tre toppleilighetene kan dermed bli solgt før ordinær salgsstart som gjelder for de 30 andre boligene. Se utfyllende informasjon på obos.no/bondi.


BOLIG | AKERSHUS | NITTEDAL

Salgsstart i mai!

Rekkehus i Nittedal AKERSHUS Kruttverket har lenge vært et stort satsningsområde for Block Watne på Romerike. I løpet av mai kommer neste byggetrinn til salgs. Det blir til sammen ti rekkehus med en fantastisk beliggenhet, spennende arkitektur og gode planløsninger. På Kruttverket vil hele familien trives. Området ligger fantastisk til med Nordmarka som nærmeste nabo, og samtidig har du kort avstand til toget. Like i nærheten har du barnehager, skoler og butikker.

I neste byggetrinn skal det bygges to typer boliger. Tre av husene går over to etasjer, og sju hus går over tre etasjer – fordelt på tre rekker. Arealet strekker seg fra 138 til 151 kvm BRA. Felles for alle er flott utsikt og gode solforhold. Planløsningene er gjennomtenkte, og den åpne stue- og kjøkkenløsningen er preget av lys og luft med areal fra ca. 54 til 61 kvm. I tillegg er det flotte balkonger!

ILLUSTRASJONER OXIVISUALS

Les mer på blockwatne.no/kruttverket

FORTRINNSRETT FOR OBOS-MEDLEMMER: Salgsstarter annonseres på blockwatne.no, der man også melder ønske om å benytte fortrinnsretten. Se blockwatne.no/fortrinnsrett.

OBOSBL ADET 85


BOLIG | BUSKERUD | RØYKEN

Fritt og luftig i Røyken BUSKERUD Gleinåsen Vest ligger fritt og luftig til i Røyken kommune. Det er kort vei til Røyken sentrum, der du blant annet har dagligvarebutikker, kafé, apotek og frisør. Ny barneskole med idrettshall er nærmeste nabo. Ungdoms- og videregående skole ligger også i nærheten. Området er for øvrig som skapt for friluftsaktivitet. Meget gode buss-, tog- og veiforbindelser knytter Røyken til Asker, Oslo og Drammen.

I øyeblikket selges eneboliger og rekkehus, mens tomannsboliger er utsolgt. Eneboligene har fire soverom, to bad og to stuer. BRA er 170 kvm og P-rom er 165 kvm. Rekkehusene har tre soverom, to stuer, to bad og to terrasser, og arealet er BRA 160–163 kvm, P-rom 154–157 m2. Fellesnevneren er storslått utsikt og meget gode solforhold! I tiden fremover skal flere boliger legges ut for salg. Her kommer leiligheter i blokk, leiligheter i småhus, og flere rekkehus og eneboliger – de første er forventet salgsklare i løpet av 2016.

FOTO MORTEN WOLDSTAD, INVISO

Les mer på blockwatne.no/gleinaasen

FORTRINNSRETT FOR OBOS-MEDLEMMER: Salgsstarter annonseres på blockwatne.no, der man også melder ønske om å benytte fortrinnsretten. Se blockwatne.no/fortrinnsrett.

86 OBOSBL ADET


BOLIG | BÆRUM | FORNEBU

Kommer for salg!

ILLUSTRASJONER EVE IMAGES

Pust ut på Storøya Nær sjøen og med kort vei til Oslo – Storøya har blitt et populært boligområde på Fornebu. Om kort tid starter salget av Finketunet med 30 boliger i varierte størrelser.

➺➺

PÅ STORØYA BOR du rett ved flotte friarealer, og det er gangavstand til skole, barnehage, kjøpesenter, badestrand og Nansenparken. Boligområdet ligger sør på Fornebu og grenser mot Koksabukta i sør og Storøykilen i vest. Snart kan du sikre deg bolig i det nyeste salgstrinnet, Finketunet, som ligger like ved Storøya grendesenter. Forventet salgsstart er første halvdel av juni, og eksakt dato oppgis på obos.no/storoya.

SLIK BLIR BOLIGENE

Finketunet organiseres som et sameie og består av 30 leiligheter. Disse fordeles på fire bygg som er på kun to eller tre etasjer. Det blir treroms, fireroms og femroms med praktiske planløsninger og i varierte størrelser. Boligene er fra 69 til 157 kvadratmeter, og i tillegg kommer romslige balkonger fra 15 kvadrat og oppover. Leilighetene i første etasje får stor terrasse, og de fleste får i tillegg en privat hageflekk. Du kan tilpasse blant annet kjøkkeninnredning, gulv og veggfarger til din personlige smak. Som standard legges det opp til

OBOSBL ADET 87


BOLIG | BÆRUM | FORNEBU

FINKETUNET: Leiligheter i en rekke størrelser legges ut for salg.

FUNKSJONELT: På Storøya får du funksjonelle og gjennomtenkte planløsninger.

gode kvaliteter med takhøyde på 260 cm, hvitpigmentert eikeparkett, vannbåren gulvvarme, balansert ventilasjon og flislagte bad. Internett leveres via fibernett fra Altibox. Hver leilighet får innvendig bod, i tillegg til kjellerbod på ca. fem kvadratmeter. Parkering blir i garasjekjeller, og det følger med én plass til hver bolig. Det er også mulig å kjøpe ekstra P-plass hvis du er tidlig ute. ARKITEKTUR OG UTEROM

Fasaden på Finketunet består av royalimpregnert treverk, store vindusflater og balkongrekkverk i børstet stål. Storøya har en helhetlig og moderne arkitektur signert Lund Hagem Arkitekter. Totalt blir det rundt 500 boliger, og hele området skal stå ferdig i 2019. Makshøyden på Storøya er fire etasjer, og fremtidige boligområder på Fornebu får en høyere arealutnyttelse. Uterommet på Storøya er planlagt av Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter, og det blir en gjennomtenkt grøntstruktur tilrettelagt med uformelle møteplasser for folk i alle aldre. Lys, luft og utsyn har vært viktige premisser for utviklingen av Storøya.

88 OBOSBL ADET

NÅR ER BOLIGENE FERDIG?

Antatt ferdigstillelse er høsten 2018, og byggestart kan vedtas når halvparten av boligene er solgt. PROSPEKT OG PRISLISTE

Prospekt med priser og plantegninger fås på obos.no/storoya eller ved henvendelse til prosjektselger Tomine Duller, tlf. 926 30 113. Besøk gjerne visningssenteret hvis du ønsker mer informasjon om Fornebulandet og alle boligene på Storøya. Adressen er Widerøeveien 5 (Bilia-bygget ved Telenor Arena). TRYGT BOLIGKJØP

OBOS har bygget boliger siden 1929 og er landet største boligbygger. Det er trygt å kjøpe bolig fra OBOS. Vi følger opp før, under og etter bygging, og vi har gode systemer som gjør at du som boligkjøper skal være trygg på at alt er i orden. Pust ut og bo godt på Storøya!


SALGSSTART Salgsstart forventes før sommeren, og dato blir oppgitt i nyhetsbrev og på obos.no/storoya. Du kan også kontakte prosjektselger Tomine Duller på tlf. 926 30 113.

NÆROMRÅDET Lysaker

v. ens Telanor mm Dra Arena

Her kommer boligene

N

s rshu Ake

Oslo

Stabekk

Fornebu

Koksabukta

a kt bu lfs o R

Snarøya

Kollektivtransport: Ca. 700 meter til buss som går til Lysaker og Oslo sentrum. Friområde: Kort vei til badestranden på Storøyodden, Nansenparken og turområder. Butikker: Ca. 600 meter til kjøpesenteret Fornebu S med 80 butikker og restauranter. Barnehager/skoler: Storøya grendesenter (100 meter) har barneskole, barnehage og helsestasjon. Hundsund grendesenter (ca. 900 meter) har ungdomsskole, barnehage, idrettsanlegg og svømmehall.

KONTAKT OBOS Fornebulandet, prosjektselger Tomine Duller Tlf: 926 30 113 Nettside: obos.no/storoya E-post: tdu@obos.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Fornebu Boligspar AS Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter AS Illustrasjoner: Eve Images Perspektiver og illustrasjoner er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen.

OBOSBL ADET 89


BOLIG | AKERSHUS | LØRENSKOG POPULÆRT: Interessen for boligene i Thurmannskogen har vært stor. Nå starter salget av 53 nye boliger – de aller fleste med privat balkong eller uteplass.

NYE MULIGHETER I LØRENSKOG Boligprosjektet Thurmannskogen er i ferd med å reise seg. Nå starter salget av et nytt bygg med 53 leiligheter. Toroms, treroms eller fireroms? Valget er ditt!

➺➺

I THURMANNSKOGEN bor du rett ved alle servicetilbud og samtidig nær naturen. I gangavstand finner du blant annet Metrosenteret, Triaden kjøpesenter og Lørenskog hus. Det er også kort vei til barnehager, skoler og offentlig transport – og til turområdene i Østmarka. Med andre ord: Mulighetene er mange i nærområdet. I tillegg er du ikke langt unna alt Oslo har å by på. En kjøretur til sentrum tar bare et kvarters tid.

ILLUSTRASJONER EVE IMAGES

BOLIGENE

Byggene A, B, C, D, E og G er lagt ut for salg, med til sammen 206 leiligheter. Nå står bygg F for tur. Det består av 53 selveierleiligheter, og du kan velge blant toroms-, treroms- og fireromsleiligheter. Oversikt over priser, planløsninger og plasseringer i bygget finner du på obos.no/thurmannskogen nærmere salgsstart. Leilighetene har en gjennomgående god standard med lyse flater, parkett på gulvene og flislagte bad. Det blir vannbåren varme med radiatorer og balansert ventilasjon. Du kan selv påvirke standarden gjennom tilvalg på blant annet kjøkkenfronter, fliser, parkett og veggfarger.

90 OBOSBL ADET

BALKONG, HEIS OG GARASJE

De aller fleste leilighetene får egen balkong eller privat uteplass på bakkeplan. Tre- og fireromsleilighetene selges med garasjeplass i underjordisk garasjeanlegg inkludert. Herfra kan du ta heisen rett opp til din etasje. FINANSIERING

Boligene organiseres som et boligsameie med OBOS som forretningsfører, og du som kjøper må selv sørge for finansiering. OBOS-banken tilbyr ekstra god rente på lån til ny bolig i våre prosjekter. Trenger du Finn ut mer om OBOS Nyboliglån på obosbanken.no eller ring oss på telefon 02334. PROSPEKT, PRISER OG VISNING

Prospekt og prisliste kan bestilles av prosjektselger eller lastes ned fra obos.no/thurmannskogen. Besøk oss gjerne i visningssenteret på tomta i Nordliveien/Solheimsveien også. Søndag 5. juni, kl. 12–14 er det visning spesielt for bygg F. Ordinære åpningstider er torsdager kl. 15–18 og søndager kl. 12–13.


SALGSSTART

8. juni

SALGSSTART Salget starter i Lørenskog hus, 8. juni kl. 18. OBOS-medlemmer har fortrinnsrett og velger bolig først. Meld deg på via nettsiden eller tlf. 22 86 59 90. Visning 5. juni kl. 12–14.

KONTAKT Prosjektselger Alexander Thomassen

Mobil: 970 44 499

E-post: prosjektsalg@obos.no alexander.thomassen@obos.no

På nett: obos.no/thurmannskogen

OBOSBL ADET 91


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og Akershus og i regionene Stor-Bergen, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på obos.no/nybolig.

LÅN TIL NYE BOLIGPROSJEKTER Trenger du lån til å kjøpe ny OBOSbolig? OBOS-banken gir deg ekstra god rente på lån til OBOS' og Block Watnes boligprosjekter. Du kan låne inntil 85 prosent av kjøpesummen, og renten er den samme uavhengig av lånebeløp. Lånet kan nedbetales over 30 år. Ti prosent av totalprisen betales vanligvis ved kontraktsinngåelse. Trenger du lån til denne innbetalingen hjelper OBOS-banken deg med et prosjektlån til gunstig rente. Les mer på obos.no/nyboliglan

OSLO/AKERSHUS

OPPSAL

LAMBERTSETER

MUNKELIA

OPPSAL SENTER 190 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. halvår 2018.

SYMRA TERRASSE 107 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra høsten 2018.

SOLVEGGEN 75 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2017/1. kvartal 2018. Få igjen.

SALG VED: OBOS Nye Hjem AS. Prosjektselger Ellen Dammen, mob. 975 98 855 og Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 www.obos.no/oppsalsenter

SALG VED: OBOS Nye Hjem AS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/symra

SALG VED: OBOS Nye Hjem AS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/solveggen

LILLESTRØM

LØREN

LØREN

PORTALEN 144 borettslagsleiligheter. Innflytting 1. sept. – 1. des. 2017.

GARTNERKVARTALET HUS 1 OG 2 73 selveierleiligheter og 69 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra slutten av 2018.

GARTNERLØKKA HUS 1, 2, 3, 4 OG 5 243 leiligheter. Planlagt innflytting slutten av 2017. Få igjen.

SALG VED: Portalen Bolig AS. Prosjektselger Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/portalen

SALG VED: Lørenvangen Utvikling AS. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/gartnerkvartalet

SALG VED: Lørenvangen Utvikling AS. Prosjektselger Hanne Larsen, mob. 913 76 360. www.obos.no/gartnerlokka

92 OBOSBL ADET


KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN

KVÆRNERTOPPEN 211 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2019.

KVÆRNERLIA HUS A, B OG C 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2017.

KVÆRNERBAKKEN HUS A, B OG C 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2018.

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvaernertoppen

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvaernerlia

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvaernerbakken

KVÆRNERBYEN

ENSJØ

ENSJØ

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A, B, C, D 189 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra juni 2016.

STÅLVERKSKROKEN 66 selveierleiligheter. Innflytting august til oktober 2017 (trinn 2).

VERKSHAGEN 66 selveierleiligheter. Innflytting august til oktober 2017 (trinn 2).

SALG VED: OBOS Kværnerbyen. Prosjektselgere Ulf-Petter Binfield, mob. 901 84 052 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855. www.obos.no/kvarnerbyenterrasse

SALG VED: Gladengveien DA. Prosjektselger Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/stalverkskroken

SALG VED: Gladengveien DA. Prosjektselger Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/verkshagen

LØRENSKOG

BONDI – ASKER

HUNDSUND – FORNEBU

THURMANNSKOGEN, BYGG A, B, C, D, E, F: 186 selveierleiligheter, planlagt innflytting fra 1. kvartal 2017.

SØNDRE BONDI TERRASSE 66 selveierleiligheter på høyden over Bondivannet. 2, 3 og 4-roms leiligheter med alle fasiliteter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2018.

TUN 7 152 leiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016. Få igjen.

SALG VED: Nordliveien Utbygging AS. Prosjektselger Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/thurmannskogen

SALG VED: Søndre Bondi Park AS, Karianne Nagell Prytz, mob. 414 38 931. www.obos.no/bondi

SALG VED: OBOS Fornebulandet, Karianne Nagell Prytz, mob. 414 38 931. www.obos.no/hundsund

OBOSBL ADET 93


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG MIDT-NORGE

STORØYA – FORNEBU

TRONDHEIM RANHEIM

TRONDHEIM LADE

TERNETUNET: 131 leiligheter, innflyttingsklare leiligheter. VIPETUNET: 34 leiligheter, planlagt innfl. fra 2. kvartal 2018. LOMVI TUN: 50 leiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2017. HEGRETUNET: 44 leiligheter, planlagt innflytting 4. kvartal 2017. LERKETUNET: 30 leiligheter, planlagt innflytting 4. kvartal 2017. SALG VED: OBOS Fornebulandet, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.obos.no/storoya

RANHEIM AMFI 105 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2017.

LADEBYHAGEN 133 selveierleiligheter innflyttingsklare fra 4. kvartal 2016.

SALG VED: Meglerhuset Nylander, eiendomsmegler Mari Østgaard Buaas mob. 948 11 965. www.obos.no/ranheimamfi

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Jan-Erik Fjellseth, mob. 932 54 144. www.obos.no/ladebyhagen

TRONDHEIM RANHEIM

TRONDHEIM TILLER

STJØRDAL

VÆRETRØTOPPEN 42 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

TILLERLANDET 109 selveierboliger, leiligheter og rekkehus. Innflyttingsklare leiligheter.

HUSBYÅSEN TREND 20 selveide eneboliger i kjede og tomannsboliger. Planlagt innfytting fra 3. kvartal 2016

SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling, eiendomsmegler Rune Selven mob. 957 37 861. www.obos.no/varetrotoppen

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.obos.no/tillerlandet

SALG VED: Primahus Bolig, Joar Winther, mob. 913 11 919. www.obos.no/husbyaasen

VESTFOLD

STJØRDAL

TRONDHEIM HORNEBERG

TØNSBERG KALDNES

BLÅKLOKKESVINGEN I FOSSLIA Innflyttingsklare 2-roms leiligheter.

HORNEBERGTUNET 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflyttingsklare leiligheter.

DOCKSIDE TRINN 2 OG 3 97 selveierleiligheter. Innflytting trinn 2 sommer 2016.

SALG VED: Primahus Bolig, Joar Winther, mob. 913 11 919. www.obos.no/blaklokkesvingen

SALG VED: Meglerhuset Nylander, eiendomsmegler Lars Kristian Hagen mob. 452 75 958. www.obos.no/hornebergtunet

SALG VED: Kaldnes Boligutvikling AS. Prosjektselger Tor André Vedvik. mob. 979 59 557. www.obos.no/dockside

94 OBOSBL ADET


ØSTFOLD

BOLIG E BYTT

ROGALAND

FREDRIKSTAD KRÅKERØY

FREDRIKSTAD GAMLEBYEN

SANDNES KLEIVANE

VESTRE LANGØYÅSEN 42 eneboliger i sameie. Innflytting har startet.

CHEVIOT 57 leiligheter i borettslag.

FØLHUSBAKKEN 25 selveierleiligheter. Planlagt innflytting juni 2016.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Karianne Westby Jensen mob. 477 00 214. www.obos.no/cheviot

SALG VED: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240. www.obos.no/folhusbakken

BOLIG E BYTT

INNLANDET

STAVANGER TASTARUSTÅ

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

BRUMUNDDAL

KVARTALET 235 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

50 ØST TRINN 1, 2 OG 3 124 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

ELVEGATA 11 40 borettslagsleiligheter med planlagt innflytting fra første halvår 2017.

SALG VED: OBOS Eiendomsmeglere Rogaland Katrine Hodne Håland, mob 924 61 819 Christian Hauge, mob 936 53 151. www.obos.no/tastarusta

SALG VED: OBOS Rogaland. Prosjektselger Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240. www.obos.no/5grader

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/elvegata

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler André Søland, mob. 952 77 103. www.obos.no/vestre-langoyasen

BOLIG E BYTT

STOR-BERGEN

HAMAR MARTODDEN

LUND/VOLL

BERGEN KRONSTAD

STRANDVEGEN TRINN 3 OG 4 33 leiligheter med planlagt innflytting fra 4. kvartal 2016. Kun 1 igjen i trinn 3.

LINÅKEREN 27 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter. Kun 2 igjen.

KRONSTADPARKEN TRINN 2 OG 3 220 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/strandvegen

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006. www.obos.no/linakeren

SALG VED: DnB Eiendom AS, Thor-Kristian Johannessen, mob. 916 88 655. www.obos.no/kronstadparken

OBOSBL ADET 95


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG BOLIG E BYTT

BERGEN ASKØY

BERGEN STRAUME

BERGEN STRAUME

FLORVÅGVEGEN 36 18 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter.

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1, 2 & 3 209 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2017.

STRAUMEHAGEN 43 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2017

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere ved Ole Kristvåg Pedersen, mob. 906 28 119. www.obos.no/florvagvegen36

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948. www.obos.no/straumsfjellet

SALG VED: Straumehagen AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/straumehagen.

BERGEN MØLLENDAL

BERGEN ARNA

BERGEN SANDSLI

MØLLESTRANDEN 69 borettslagsleiligheter. Prosjektet er innflyttingsklart. Få igjen.

ARNA URBAN 85 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2017. Kun 2 igjen.

SANDSLIÅSEN TRINN 1 OG 2 103 selveierleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter i trinn 1. Trinn 2 planlagt innflytting 4. kvartal 2017.

SALG VED: Møllestranden AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/mollestranden

SALG VED: Arna Urban Utvikling AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/arnaurban

SALG VED: Sandsli Boligutvikling AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/sandsli

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTE For å kunne benytte medlemsansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt:

• Du må møte opp personlig eller ved BERGEN OS

BERGEN OS

SOLSTRANDVEGEN 36 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016. Få igjen.

OS SJØFRONT 40 borettslagsleiligheter. Innflyttingsklare leiligheter. Få igjen.

SALG VED: Solstrandveien AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/solstrandvegen

SALG VED: Os Sjøfront AS. Prosjektselger Silje Maurangsnes, mob. 977 17 715 og Kristin Arefjord Stave, mob. 996 20 719. www.obos.no/os-sjofront

96 OBOSBL ADET

fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert.

• Din eventuelle fullmektig må frem-

vise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt.

• Du må være à jour med medlemskontingenten. Ta med finansieringsbevis.

• For mer info om salgsprosessen i hhv borettslag og sameier, se obos.no.


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter oslo og akerhus

Oppsal På Oppsal skal OBOS bygge 200 leiligheter og nytt senter. Salgstrinn 4 er utlyst i dette bladet. Kværnerbyen Kværnerbyen terrasse, Kværnerlia, Kværnerbakken og Kværnertoppen ligger ute for salg. Kværnertoppen trinn 2 er utlyst i dette bladet. Majorstuen I Middelthunsgate 15-17 skal OBOS og Veidekke bygge ca 350 leiligheter. Planlagt salgsstart 1. kvartal 2017. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger.

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 120 leiligheter som 2-, 3- og 4-roms, samt barnehage. Reguleringsplan er godkjent. Salgsstart forventes i 2017.

Fornebu – Storøya Her skal det bygges totalt 460 boliger. Ternetun 1, 2 og 3, Lomvitun 1 og 2, Hegretunet, Lerketunet og Vipetunet ligger ute for salg. Finketunet kommer for salg 2. kvartal 2016. Bondi i Asker Ved Søndre Bondi gård skal Pals Eiendom og OBOS bygge 66 boliger. Planlagt salgsstart 2. kvartal 2016. Tinn 1 er utlyst i dette bladet. midt-norge

Nydalen Ved Lillo gård planlegger OBOS å bygge 440 boliger. Planlagt salgsstart høsten 2016.

Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg.

Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2017.

Stjørdal I Fosslia skal det bygges totalt 67 boliger. Blåklokkesvingen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt.

Bogerud Bogerud torg planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2016.

Husbyåsen På Husbyåsen skal det bygges totalt 20 boliger.

Lambertseter – Symra terrasse I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 107 leiligheter og forretninger. Trinn 2 er utlyst i dette bladet.

Ranheim På Ranheim Amfi skal det bygges 105 leiligheter fordelt på 4 blokker. Salget av trinn 1 har startet.

Rosenholm Ved Rosenholm stasjon kommer det nye boliger til salgs i løpet av 2016. Lørenskog I Thurmannskogen skal det bygges ca. 300 boliger. De fem første husene er lagt ut for salg. Hus F er utlyst i dette bladet. Røa Langs Aslakveien skal det bygges ca. 400 boliger. Planlagt salgsstart høsten 2016. Frysja På Frysja skal OBOS bygge ca 1000 boliger. Planlagt salgsstart i 2017.

østfold

Fredrikstad – Cheviot OBOS skal bygge 57 leiligheter ved Gamlebyen. Salget av trinn 1 har startet. vestfold

Skogro På Nøtterøy skal det bygges 59 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2016.

stor-bergen Bjånes – Os Her skal det bygges totalt 1 500 boliger. Planlagt salgsstart i løpet av 2016.

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 og 3 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er planlagt til 4. kvartal 2017. Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart i 2018. Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Salgsstart er ikke bestemt. Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Vågedalen I Vågedalen jobber OBOS med planer om bygging av ca. 130 boliger. Antatt salgsstart 2017 innlandet

Lund – Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 700-1000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS’ første prosjekt er Linåkeren. Prosjektet ligger ute for salg. Martodden – Strandvegen Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Fire trinn er lagt ut for salg. Øvre Tokstad Her planlegger OBOS å bygge 21 leiligheter i blokk i nedre del av Bekkelaget, Ottestad. Planlagt salgsstart 4. kvartal 2016. Knut Alvsons gate 22 – Hamar Her planlegger OBOS bygge 33 leiligheter. Planlagt salgsstart 3. kvartal 2016.

rogaland

Sandnes – Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Salgsstart høsten 2016.

OBOSBL ADET 97


Bestill gratis befaring og måltaking! Norsol ® er en av landets ledende produsenter av måltilpasset solskjerming. Med over 30 års erfaring innen

Ønsker du oppgradering av ditt kjøkken? Hva med en ny benkeplate i stein? Kontakt oss i dag for å bestille en hyggelig og uforpliktende befaring!

solskjerming vet vi at forarbeidet er helt avgjørende for resultatet. Derfor gjør vi som skredderen; vi kommer gjerne og tar mål. Helt gratis og uten forpliktelser. Besøk oss på Røa eller www.norsol.no for å finne konsulent i din bydel! Norsol AS, Vækerøveien 213, Oslo.Tlf 22 50 65 00

* 32 16 16 60 * WWW.NSM.AS *

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING

www.norsol.no


medlem OBOSBLADET 04|16

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

➺➺

KULTUR-RABATT: Bruk tilbudene dine på landets kulturscener. Høstprogrammene slippes nå!

101 Kjøkken

HELE LANDET: 20 % rabatt på Aubo-kjøkken hos Montér.

105 Reiseforsikring

HELE LANDET: Sjekk dine gode betingelser hos OBOS Forsikring.

105 Gavetips

HELE LANDET: Vær OBOSsmart: Gi et gavemedlemskap til konfirmanten.

106 Ole Bull

BERGEN: 20 % rabatt på forestillinger på Ole Bull Scene.

106 Leiebil

HELE LANDET: Trenger du bil? Lei med inntil 30 % rabatt hos Avis.

107 Jul? Nå? OSLO: Billettsalget til OBOS-forestilling med Reisen til julestjernen starter 28. mai.

107 Singin' in the Rain

FOTO HAAKON NORDVIK

OSLO: Den kjente musikalfilmen settes opp på Folketeatret.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er OBOSBL ADET 99


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

35 % kampanjerabatt Nå får du 35 prosent rabatt på glass over kjøkkenbenk fra Glassmester Rolf Berglund. bygg og bolig Velg mellom klare eller lakkerte herdede glass som kan lakkeres i den fargen du ønsker (NCS/RAL). Glassene produseres på mål til hvert enkelt kjøkken.

Kampanjetilbudet gjelder ved bestilling innen 24. juni 2016. Send tilbudsforespørsel med cirka-mål på glassene, tegning eller bilde til post@rolfberglund.no. Du kan også ringe tlf. 22 13 50 90, eller ta turen innom showrommet i Thereses gate 44 på Bislett i Oslo. Husk også at OBOS-medlemmer har fast 25 prosent rabatt på alt av glass til vinduer, dører, interiør og speil hele året.

35 % rabatt på glass over kjøkkenbenk

Trygg netthandel Med OBOS MasterCard kan du handle trygt og enkelt på nett. BANK OG fOrsiKriNG Hvis du bruker OBOS MasterCard når du handler på nett eller betaler for ferier og tjenester, vil lønnskontoen din alltid være trygg — du bruker et kort som ikke er knyttet til kontoen din.

Fordeler med OBOS MasterCard • Reise- og avbestillingsforsikring • ID-tyveriforsikring • Gebyrfrie varekjøp • Inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse Les mer om kortet og bestill på obos.no/mastercard. OBOS MasterCard leveres av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente 19,20 % v/kr 12 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1 257,80. Totalt kr 13 257,80.

Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse

100

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Vårkampanje hos Flügger Kjøp to spann og få det billigste til halv pris. bygg og bolig Kjøp to spann Flutex- og/eller Wood Texprodukter, så får du det billigste produktet til halv pris.

Tilbudet gjelder fra 13. mai til 29. mai. Flügger hjelper deg – med riktig start kommer du lettere i mål. Finn din nærmeste butikk på flugger.no eller sjekk i OBOS-appen. Tilbudet kan ikke kombineres med den vanlige OBOSrabatten på 20 prosent. Kampanjen gjelder for alle Flüggers kunder.

Husk at du har fast 20 % rabatt hele året

www.flugger.no

Aubo-kjøkken Hos Montér får du fast 20 prosent rabatt på alle Aubo-kjøkken. bygg og bolig Drømmer du om et nytt kjøkken? Se vårt store utvalg av AUBO-kjøkken, dansk design av høy kvalitet.

Du kan velge mellom trendy, minimalistiske, klassiske og tradisjonelle kjøkken. Basert på individualitet og personlighet er det i stor grad opp til deg hvordan ditt nye AUBOkjøkken skal bli. Bestill en time hos en av våre kjøkkenkonsulenter på monter.no. Husk å ta med medlemskortet. Finn ditt byggevarehus på obos.no/monter. Tilbudene gjelder ikke hos kjedens frittstående forhandlere. Husk at du også har fast rabatt på de fleste produkter i over 70 Montér-byggevarehus.

20 % rabatt på Aubo-kjøkken Rabattene gjelder ikke på nettopriser og kampanjepriser

OBOSBL ADET

101


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

The Book of Mormon kultur og fritid

Frå skaparane av South Park.

The Book of Mormon hadde premiere i 2011, og trekker framleis fulle hus både i New York og London. I 2017 kjem musikalen til Noreg. Sikre deg gode billettar allereie no. Regi: Vidar Magnussen. Tid: Premiere 2. september 2017 Stad: Det Norske Teatret, Hovudscenen Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller detnorsketeatret.no

20 % rabatt

Fyrverkerikonserten 2016 kultur og fritid Vestfoldfestspillene og Kongelige Norske Marines Musikkorps presenterer den verdenskjente tenoren José Carreras som årets solist under Fyrverkerikonserten i Horten. Dette blir Carreras’ eneste konsert i Skandinavia i 2016, og publikum får oppleve ham i naturskjønne omgivelser rett ved Oslofjorden. Fyrverkerikonserten har 25-årsjubileum i år, og arrangementet avsluttes som alltid med et storslagent fyrverkeri til tonene av Händels «Music For the Royal Fireworks».

Tid: Fredag 24. juni kl. 22.00 Sted: Vollen, Karljohansvern i Horten Billetter: billettservice.no eller tlf. 815 33 133 OBOS-pris kr 490 Ord. pris kr 690

Vinn tur til København bygg og bolig

Trygghet for hele familien Med boligalarm fra Sector Alarm har du noen som passer på hjemmet ditt når du er borte. Ring tlf. 08090 for et uforpliktende OBOS-tilbud. Konkurranse Gå inn på obos.no/alarm og bli med i trekningen av København-cruise for fire personer. Svarfrist 29. mai 2016.

Foto: Colourbox

102

OBOSBL ADET

Installasjon av grunnpakke kr 0 10 % rabatt på tilhørende vektertjeneste Fra kr 399 pr. mnd.


www.obos.no/medlem

Min kamp kultur og fritid

Av Karl Ove Knausgård.

Min kamp er tiårets litterære sensasjon. Nå er historien gjenskapt for scenen, i en svært vellykket bearbeidelse av regissør Ole Anders Tandberg. Knausgård skriver så hudløst og åpenhjertig at vi alle føler oss truffet. Hans kamp blir vår kamp. Dramatisering og regi: Ole Anders Tandberg. Tid: Oslopremiere 1. oktober Sted: Oslo Nye Teater, Centralteatret Billetter: ticketmaster.no eller tlf. 815 33 133 20 % rabatt Inntil 2 billetter per medlem

Kirsten Flagstad Festival kultur og fritid Årets festival byr på et variert program med mange flotte artister, som Marius Roth Christensen, Tone Kummervold, Per Arne Glorvigen, Lilli Paasikivi og Elisabeth Teige. Det blir også en gratis festkonsert med Trondheim symfoniorkester og solister på Stortorget fredag 17. juni.

Les mer og se hele programmet på flagstad-festival.no. Tid: Onsdag 15. til søndag 19. juni Sted: Hamar Billetter: ticketco.no, salgsstart 1. mai

25 % rabatt på utvalgte konserter

Drømmer du om en ny bil? BANK OG fOrsiKriNG Med OBOS Billån kan din drøm bli virkelighet. Som OBOS-medlem får du ekstra gode betingelser.

Søk om lån på obos.no/billaan og få svar med en gang. Spørsmål? Tlf. 06270 eller send en e-post til obosbillaan@eika.no Produktet leveres av Eika Kredittbank AS.

Priseks. Fra nom. 3,85 % Eff 5,04 %, 150.000 o/5 år. Etb. Geb 990, tot. Kr 169.487.

Raskt svar, gunstig rente og lave gebyrer

OBOSBL ADET

103


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Sankthansfeiring Velkommen til gratis Sankthansfeiring på Folkemuseet torsdag 23. juni. kultur og fritid Det er aktiviteter hele dagen på Norsk Folkemuseum på Sankthansaften — bli med på feiringen!

Fra kl. 15 blir det kroneverksted, barnebryllup etter gammel norsk tradisjon og folkedans. Fra kl. 18 blir det underholdning på Festplassen med Skrimmel Skrammel og kvelden avsluttes med konserter med Eva & The Heartmaker og Odd Nordstoga. Griller er tent, så dere kan ta med egen grillmat eller kjøpe mat på museet.

Tid: Torsdag 23. juni fra kl. 15 til kl. 21 Museet holder åpent fra kl. 10 Sted: Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo

Gratis adgang for OBOS-medlemmer med inntil fire gjester

Billig strømavtale Få en av Norges billigste strømavtaler gjennom LOS. bygg og bolig

Med OBOS-strømavtale gjennom LOS får du:

• Strøm til innkjøpspris • Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp (60 % rabatt) • Ingen fakturagebyr (forutsetter elektronisk faktura) Bestilling Bestill på los.no/obos eller send sms obos til 02021. Boliger med fellesmålte anlegg har allerede strøm fra LOS.

Strøm til innkjøpspris 60 % rabatt på månedlig fastbeløp

104

OBOSBL ADET

Foto: Nyebilder.no

Se hele programmet på norskfolkemuseum.no.


www.obos.no/medlem

OBOS Forsikring blir med på reisen Som OBOS-medlem får du selvfølgelig våre beste betingelser på reiseforsikring. BANK OG fOrsiKriNG Har du husket å pakke alt før du reiser? Ikke glem reiseforsikringen. Hos OBOS Forsikring får du reiseforsikring til en veldig god pris.

Husk at du, før avreise, kan utvide reiseforsikringen fra 60 til 90 dager. Samler du fire eller flere forsikringer hos oss får du inntil 20 prosent i samlerabatt.

Lave premier og gode vilkår

Foto: Nadia Frantsen

Ta kontakt på telefon 02335, eller besøk vår nettside – obosforsikring.no.

Kjenner du en konfirmant? Gi en gave som betyr noe: Et OBOSmedlemskap er en gave for fremtiden. diverse Gi en gave som vokser med konfirmanten — en plass foran i boligkøen.

Uansett hva tenåringene skal bli når de blir voksne, vil de ønske seg et trygt og godt sted å bo. Som OBOS-medlem har de mange fordeler. De kan gå på konserter, teater, fotballkamper og arrangementer til hyggelige priser og få gode betingelser på boliglån, sparing og forsikring.

En enklere vei inn på boligmarkedet og mange medlemsfordeler

Foto: Nadia Frantsen

Bestill på obos.no/gavemedlemskap eller tlf. 22 86 59 90.

OBOSBL ADET

105


Foto: Colourbox

MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

10 % rabatt på leie av feriebolig

Ole Bull Scene

ferie og reise Ferien er tiden da store og små samles! I et feriehus, en hytte eller en ferieleilighet får dere tid til å skape opplevelser sammen, og nyte friheten til å gjøre akkurat hva dere ønsker. Hos oss finner du ferieboliger over hele Europa.

kultur og fritid Nå får du 20 prosent rabatt på alle forestillinger på Ole Bull Scene i Bergen.

God ferie med NOVASOL!

På høstprogrammet finner du Dagfinn Lyngbø, Ørjan Burøe og To Rustne Herrer: Jonas Fjeld og Ole Paus. Billetter: olebullhuset.no eller tlf. 815 33 133

Bestilling: Tlf. 21 99 90 00 eller obos.no/novasol

10 % kampanjerabatt ved bestilling i perioden 11.05 til 25.05 Ellers 5 % rabatt på leiebeløpet

20 % rabatt Inntil 2 billetter per medlem

Leiebil fra Avis Du får inntil 30 prosent rabatt på leiebilpriser i Norge. ferie og reise I de største byene i landet kan du også velge el-bil, som gir deg mange fordeler. I tillegg til at det er et miljøvennlig alternativ til biler med fossilt brennstoff, høster du flere fordeler i forhold til parkering i storbyer, frie bompasseringer og mulighet for å kjøre i kollektivfeltet på motorveien.

Bestilling Avis.no eller tlf. 815 33 044. Bruk rabattkode O250801. OBOS-medlemskort må vises ved utsjekk av leiebil. God tur! PS. Skal du leie bil i Europa? Les om leieprisene og «360 grader» på avis.no.

Inntil 30 % rabatt på leie av personbiler i Norge Forsikringer og avgifter kommer i tillegg

106

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Miniøya 2016 kultur og fritid Velkommen til barnas egen festival med blant andre Honningbarna, Ravi, Pippi Langstrømpe og Samsaya. Det blir også teater, disko, ansiktsmaling, kunst, basseng, matopplevelser, street dance og mange spennende aktiviteter. Følg med på minioya.no for oppdatert program.

Billetter må kjøpes innen 31. mai for å få rabatten. Tid: Lørdag 11. og søndag 12. juni Sted: Tøyenparken i Oslo Billetter: billettservice.no eller tlf. 815 33 133

20 % rabatt Inntil 6 billetter per medlem

Singin’ in the Rain kultur og fritid På med steppeskoene, press smokingen og syng med på den populære sceneadapsjonen av den kjente musikalfilmen Singin’ in the Rain. Verdens mest sette musikalfilm gjennom tidene er blitt en suksess på teaterscener verden over. Nå spilles den i Oslo, med blant annet Stian Blipp, Atle Pettersen og Charlotte Brænna i rollene.

Tid: Premiere 2. september Sted: Folketeateret i Oslo Billetter: ticketmaster.no eller tlf. 815 33 133

20 % rabatt Inntil 2 billetter per medlem

Reisen til julestjernen kultur og fritid Familieklassikeren Reisen til julestjernen kommer endelig tilbake på Nationaltheatret i høst.

Torsdag 27. oktober spilles stykket kun for OBOS-medlemmer, med billetter til en ekstra hyggelig pris. Billettsalget starter lørdag 28. mai kl. 11.00 ved direkte salg i teatrets billettluke og på nationaltheatret.no. Tid: Torsdag 27. oktober kl. 18.00 Sted: Nationaltheatret, Hovedscenen Billetter: Hos billettkontoret eller på nationaltheatret.no OBOS-pris kr 150 (Ord. pris kr 550/285) Inntil 4 billetter per medlem

OBOSBL ADET

107


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Den Norske Opera & Ballett Velkommen til en ny sesong i Operaen! Salgsstart er torsdag 26. mai. kultur og fritid Ny nøtteknekker og en opera-protest mot krig og terror er blant øydepunktene for sesongen 16/17.

OPERA Orfeus og Evrydike, War Requiem, Madama Butterfly, Così fan tutte, Cavalleria Rusticana / Pagliacci, La Cenerentola, Carmen, Fidelio, Pelléas og Mélisande, La Bohème, Tosca BALLETT En kveld med Leónn og Lightfoot, Klassisk Mesteraften: Balanchine, Nøtteknekkeren, Carmen – en ballett av Liam Scarlett, Ghosts – Ibsens gengangere, Sleepless Beauty, Don Quixote, Backstage Se operaen.no for mer informasjon. 20 % rabatt Inntil 2 billetter per medlem

SOMMERFEST O

PA

Wallmans Oslo Spesialtilbud med 35 % rabatt på sommerfest hos Wallmans Oslo i mai og juni. kultur og fritid Arranger sommerfesten på dinnershowrestauranten Wallmans Oslo og start kvelden med et leskende glass ute på terrassen ved fossen, før den fortsetter med en velsmakende fireretters middag, jubileumsforestillingen Fireworks og aftershowparty – alt under ett tak.

En kveld på Wallmans passer like godt for vennegjengen som for jobben, og du vil bli tatt med på en musikalsk reise fra 1960 og frem til i dag. Velkommen til en helaften du aldri vil glemme. Tid: Spilles torsdag til lørdag i mai og juni Sted: Wallmans Oslo Billetter: booking@wallmans.com eller 23 22 65 90 Oppgi kampanjekoden OBOS SUPER ved bestilling for å få rabatten (gjelder for inntil 6 personer)

35 % rabatt i mai og juni

108

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

DINE MEDLEMSTILBUD Her ser du alle medlemsfordelene dine. Disse finner du også på www.obos.no/medlem eller ved å laste ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser hvis ikke annet er opplyst. Husk medlemskortet!

Bolig og interiør Den Norske Husfliden 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet). Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter eller fordeler. Dennorskehusfliden.no Finn Schjøll Blomster 10 % på blomster og tilbehør. Bestill på tlf. 22 42 69 00. raadhuspassasjen@finnschjoll. no eller benytt rabattkode obos1929. Finnschjoll.no Flügger farve 20 % på maling, trebeskyttelse, tapet og utstyr i over 70 butikker i hele Norge. Flugger.no Kaba 30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. Kaba.no Kitch’n 20 % på alle varer til ordinær pris. Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Kitchn.no Kunsttilbud hos Artgate 30 % på utvalgte bilder, ferdig innrammet. Obos.no/kunst

MAXBO 10 % på alle varer til ordinær pris i varehusene i Oslo og på Skjetten. Maxbo.no Mester Rammer 15 % rabatt på rammer og innramming. 7 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Mester-rammer.no Montér Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 35 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkettog tregulv. Se rabattlisten på obos.no. Monter.no OK Minilager 20 % på lagerleie. Kundeservice tlf. 22 65 40 00. Obos.no/minilager Norfloor fliser og VVS Landets eldste fliskjede. 25 % på fliser og tilbehør. 10 % på VVS, verktøy, naturstein og øvrige produkter. Norfloor.no Glassmester Rolf Berglund 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 13 50 90. Rolfberglund.no Ren bolig 20 % på renhold og vaktmestertjenester i Østfold. Oppgi kode 5555 ved bestilling. Tlf. 69 30 03 45 eller post@renbolig.no. Sector Alarm Installasjon av grunnpakke kr 0. 10 % på tilhørende vektertjeneste. Gjelder nye kunder. Obos.no/alarm

Strøm til innkjøpspris LOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. Obos.no/strom OBOS Eiendomsmeglere Få gebyret for utleggspakken inkludert når du skal selge. Eks. på utlegg: Fotografering, takst, annonsering, planskisser og styling. Obos-eiendomsmeglere.no

Ferie og reise Apollo 600 kr i rabatt per bestilling ved kjøp av pakkereiser med charterfly. For betingelser og kampanjetilbud se Obos.no/apollo. Avis Inntil 30 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i resten av Europa.Rabatten gjelder ikke på el-biler. Rabattkode: O250801 Tlf. 815 33 044. Obos.no/avis Dansommer 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00. Obos.no/dansommer Nordic Choice Hotels 15 % rabatt på hotellrom i helger, ferier og sommerperioden. Obos.no/choice Norske Vandrerhjem 10 % rabatt på overnatting på vandrerhjem i Norge. Obos.no/medlem

Novasol 5 % på leie. 40 000 ferieboliger i 27 land. Tlf. 21 99 90 00. Obos.no/novasol Smarthotel Rom fra kr 595 til 795 per natt. Gjelder fra fredag til søndag. Obos.no/smarthotel Toscana 15 - 30 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. Bruk kode «Norgepromo16». Borgomaglianoresort.com

Bank og forsikring OBOS-banken I OBOS-banken får du gode betingelser på lån og sparing. Tlf. 02334. Obosbanken.no OBOS Forsikring Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 02335. Obosforsikring.no OBOS Billån Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. Obos.no/billan OBOS MasterCard Kredittkort med gebyrfrie varekjøp og inntil 45 dager rentefri betalingsutsettelse. Kundesenter tlf. 03850. Obos.no/mastercard

OBOSBL ADET

109


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Kultur og fritid Anno museum 20 % på billetter. Rabatten gjelder på en rekke museer i Hedmark. Annomuseum.no Black Box Teater Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16. Blackbox.no Blå Grotte/St. Croix 20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. Kulturhusene.no Den Nationale Scene 25 % rabatt på inntil 2 billetter per oppsetting. Gjelder ikke gjestespill. Dns.no Den Norske Opera & Ballett 20 % på opera/ballettforestillinger. 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488. Operaen.no Det Norske Teatret 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44. Detnorsketeatret.no Eidsvoll 1814 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10. Eidsvoll1814.no Forsvarets Stabsmusikkorps 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. Ticketmaster.no, tlf. 815 33 133 Fsmk.no Harmonien 20 % rabatt på de faste torsdags- og fredagskonsertene i Grieghallen. Gjelder for inntil 2 billetter til ordinær pris. Harmonien.no

110

OBOSBL ADET

Kirsten Flagstad Festival Hamar 15. til 19. juni. 25 % rabatt på utvalgte konserter. Billetter: ticketco.no. Flagstad-festival.no

Ole Bull Scene 20 % rabatt på forestillinger. Inntil 2 billetter per medlem. Ticketmaster.no, tlf. 815 33 133. Olebullhuset.no

Kringkastingsorkestret 20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Ticketmaster.no, tlf. 815 33 133. Kork.no

Oslo Nye Teater 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80 eller salg@oslonye.no Oslonye.no

Kulturkirken Jakob 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. Bruk kode OBOS2014 ved bestilling. Ticketmaster.no, tlf. 815 33 133. Jakob.no Museum Vest 50 % rabatt på ordinær billett. Se hvilke museer du kan bruke rabatten din på her: Museumvest.no Nationaltheatret 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811. Nationaltheatret.no Nobels Fredssenter 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00. Nobelpeacecenter.org Norsk Folkemuseum 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbillett. Tlf. 22 12 37 00 Norskfolkemuseum.no Norsk Oljemuseum 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. Norskolje.museum.no. Nøtterøy kulturhus 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. Notteroy.kulturhus.no

Rogaland Teater 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no Rogaland-teater.no SF Kino Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billett-kiosken. Gjelder ikke Stavanger/Sandnes. Sfkino.no Skimuseet Holmenkollen 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 Skiforeningen.no Teater Innlandet 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 Teaterinnlandet.no Wallmans 30 % rabatt per person på forestillinger. Wallmans.no Grorud IL fotball 30 % på hjemmekamper i 2. divisjon, vis medlemskort. 30 % for barn av OBOS-medlemmer ved deltakelse på Grorud Ils fotballskole. Grorud-il.no Skeid fotball 30 % på hjemmekamper, vis medlemskort. 30 % på fotballskoler og Skeidakademiet. Kr 400 i rabatt for barn 5-7 år på «Velkommen til fotball». Skeid.no

Diverse Fonus begravelsesbyrå Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. 10 % på kister og annet. 3000,- i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 Fonus.no Oslo Sportslager AS 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker, Everest sykler, Oakley-varer eller pakketilbud.). Torggata 20, Oslo. Lambertseter Bad Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Langbølgen 24, tlf. 22 74 94 00. Lsvk.no Statoil 27 øre rabatt per liter og 10 % på hurtiglading av elbil. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. Obos.no/statoil Vianor 20 % på dekkhotel + rabatter på dekk, felg, batteri m.m. Hele landet. Tlf. 815 60 815. Vianor.no

NYHETSBREV FRA OBOS Abonnerer du på OBOS’ nyhetsbrev er du alltid oppdatert. I tillegg kan du bli med på konkurranser og vinne flotte premier! MELD DEG PÅ I DAG: obos.no/nyhetsbrev


www.obos.no/medlem

OBOS på Operataket – lørdag 20. august Veronica Maggio Jarle Bernhoft Billettprisen er kr 100 + billettavgift. Billettsalget for medlemmer starter 27. mai. Konserten er ikke bare et fantastisk tilbud til våre medlemmer, men også en gave til Oslo by. Inntektene skal gå til et ideelt formål innenfor barne- og ungdomsarbeid, og her trenger vi din hjelp! Vi ønsker oss forslag til gode formål. Les mer på obos.no/operataket.

OBOS på Månen Månefestivalen – torsdag 21. juli deLillos Stein Torleif Bjella Henning Kvitnes OBOS på Fjellet Slottsfjellfestivalen – lørdag 16. juli Ingebjørg Bratland Gratisbillettene henter du fra 27. mai hos OBOS i Oslo: Hammersborg torg 1, Tønsberg: Storgaten 20. Fredrikstad: Nygaardsgaten 28. Begrenset antall billetter. Les mer på obos.no.

OBOSBL ADET

111


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

Løsning Kryssord 2/16 G

L

H A N R I N G V E S K B O R T E

S A M A R A V I K K E A N A P S P A I M A L O A K N N A G G I R V N E

S E G E D S E P R N I A N G T E L O E V T

D R A R I M E L V I S

F A N E I V I Y M N A S S K I P B U K K Å O L E S S L Y D S T Y I D E A N G I T V G I R L E T T E D U R E T A L Y R S V E L G E I G Å S T J E L I A U R E N A K K E T T S E V E K R N B A J A S O R Ø D T R O P P

O K N S J D I E D R E N E I R K E E N S I D J E Ø L E I I S K V E L R E E R U R G N U R E M E E S E N S L E E I R

Løsning Sudoku 2/16

OPPLØSE

KLØFT

MÅLET

FARTING

TILLATE

TONEART

BIBELSK NAVN

I HOPPBAKKEN

NÆR

ER

ILDSTED

GJENLYD

BØYE

ANDEFUGLEN

HEVE

DYR

URO

BELEGG

FATTIGE

FYR DREPE

SUR

TØYS

MENN FISKEN

LYS- IS KILDE LYD

SNAR BIDRA

TERRORISERER

MORO RØRE IVRIG LIDELSE

HATT

MØTES

BIBELSK NAVN

ROMMET

DUMRIAN

KAPTEIN

KROPPSÅPNING

AV

HOVEDSTAD

USMAKELIG

Vinnere 2/16

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 4, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 6/16.

Kryssordvinnere nr. 2/2016 Kirsten Nilsen, Liaveien 5, Ås Synneve Skarstein, Oslo Sverre Winther, Gimsøysand Sudokuvinnere nr. 2/2016 Berit Wiik, Risør Jan Hallingstad, Oslo Trine Dokksveen, Son

Oppgave Sudoku 3/16

GAMMEL MYNT

NATURPRODUKT ANMELDTE

EURO- OPPGAVE PEER MAS MARK OVERTA

APPARAT VEKTENHET

SNAKK TAPRE

STOFF LØFTE

UMODEN FISK FRUKT ANTALL

OMGIVELSER

FRISTENDE

MYE

TASKE

VOKSTE

GI STRAFF

DRIKKEN

RIMET MORE SEG

KRIG

STYRE

SURE

LANDEMERKE

112 OBOSBL ADET

UTØY TALL

MELKEMOTTAK

BRYGGET

DJEVELEN

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at hver linje, hver kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 til 6. De gule rutene danner en tallkombinasjon som du fyller inn i kupongen og sender inn.

BAUTA

FISK

UTROP TRÆRNE

PLANET

BRENNER

GLIMTE

SPORTSUTØVER

FORRYKT

PASFOR- SELIG ENING DRIKK

LOKKEMAT OVERFLOD

BRYSOM

TINDER

KLOVN

KAVE

VÅPEN

GRUMS

PARAT MARK

JORDSTYKKET

Vi trekker tre riktige kryssordløsninger som premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 4/16» eller «Sudoku 4/16» og send løsningen innen 15. juni til: OBOSbladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller løsningsordene til obosbladet@obos.no.

Navn Adresse Sudoku-løsning


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT NESTE NUMMER: PÅ NETT Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem

MILJØ OG BYUTVIKLING UTGIVELSE: 12. JUNI Ansvarlig redaktør Åge Pettersen

Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlems-tilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

Redaktør Cathrine Wolf Lund cwl@obos.no

MITT BLAD

ILLUSTRASJON FREDRIK STABENFELDT (CREUNA)

Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

ANNONSESALG HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Kalvatn tlf: 951 19 233 e-post: mk@hsmedia.no

SPØRSMÅL OG SVAR Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

Redaksjonen Espen Børhaug espen.borhaug@obos.no Tone Kleven Staff tone.kleven.staff@obos.no Linda C. Strande linda.christine.strande@obos.no Henrik Sørlie henrik.sorlie@obos.no Eddie Chr. Thomas eddie.chr.thomas@obos.no Tyra T. Tronstad tyra.tronstad@obos.no Jorunn Wold jorunn.wold@obos.no Bidragsytere i dette nummeret Jan Ludvig Andreassen Hans Fredrik Asbjørnsen Line Dammen Colin Eick Krista Elvheim Nadia Frantsen Dea Frydenlund Stian Folde Sølvi Halvorsen David Karlström Lena Knutli Tone Kroken Siren Lauvdal Irina Lee Børge Lund Mai Eckhoff Morseth Nyebilder.no Heidi Røneid Nina Ruud Yvonne Wilhelmsen Utforming av bolig- og medlemssider Dea Frydenlund Marlen Strøm

APP FOTO NYEBILDER.NO

Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

TRYKK Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

Medlemstilbud Hege Asplund, hege.asplund@obos.no Marius Loe, marius.loe@obos.no Hans Jørgen Delbæk, hans.jorgen.delbaek @obos.no Design og art direction Helenan Schütz, Spoonagency.no Trykk Aller Trykk AS Opplag 370 000. ISSN: 0807-9323

PÅ COVERET: Foto: Siren Lauvdal Styling: Line Dammen

Utgitt av OBOS, OBOS, Hammersborg torg 1 Pb 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo. Tlf. 02333 (sentralbord) obosbladet@obos.no

OBOSBL ADET 113


• Adgangskontroll • Video-overvåking • Porttelefon Adgangskontroll En kodet brikke erstatter nøkkel, det gir også mulighet for å bruke kodepanel. Hver brikke er unik og kan kodes av om noen flytter eller mister nøkkelen sin. Adgangskontroll gir en trygghet om at kun de som faktisk skal inneha nøkler har adgang. Intern tv og video-overvåkning Et preventivt tiltak som forhindrer uønskede hendelser og gir dokumentasjon som kan overleveres til politiet om en hendelse skulle oppstå. Aktiv realtids overvåkning Aktiv overvåkning der kombinasjonen intelligent videoanalyse koblet opp mot en vektersentral gjør at vi kan slå alarm i forkant av hendelser. Vekteren vil analysere alle hendelser og snakke til vedkommende via høyttalere på deres lokasjon. Aktiv overvåkning forhindrer 9/10 skarpe hendelser.

Kontakt oss i dag: Datek Installasjon AS Sinsenveien 53A 0585 Oslo Telefon: 22 88 66 03 ps@datek-inst.no www.datek-inst.no

...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted! Hvitevarer leveres og monteres etter avtale! Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet! Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat

Breivollveien 25 A 0668 Oslo 21 38 21 21/479 70 440

GRAVSTEINER

NAVNETILFØYELSER OG OMARBEIDELSER

Ingen fordyrende mellomledd • Oslo-distriktets største utvalg • Ring og få tilsendt GRATIS katalog • 12% rabatt ved henvisning til annonsen • Alle prisklasser •

AVD. GRORUD:TRONDHEIMSV. 457, OSLO.TLF: 22 80 30 70 AVD. SANDVIKA: INDUSTRIV. 10, SANDVIKA.TLF: 67 52 10 30 WWW.SIGVARTSEN.NO

www.a-bad.no; post@a-bad.no Åpent 10-18 (16)

BAD I ALLE PRISKLASSER, MEN MYE BILLIGERE! Våre leverandører:

Baderomsmøbler by Kame e°


AKTUELLE TJENESTER | ANNONSER ADVOKAT

OPPUSSING

§ SkadeSiden.no

Testament, ektepakt, arveforskudd, arv, dødsbo og tvister

advokatbistand

Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250

- din hjelp til riktig erstatning Landsdekkende

Er du eller noen i din familie blitt utsatt for personskade?

Ring 05789

ADVOKATBISTAND

Timepris kr. 1000,- + 25% mva mot normalt kr. 1350,- til kr.1600,+ 25% mva.

Vi tilbyr gratis vurdering av din sak!

Oslo Advokatfellesskap

Forsikring - Traakkskade - Yrkesskade - Pasientskade m.m.

St. Olavsgt. 28 – Oslo E-p: kontor@advokatfellesskap.no

Går du med tanken om å pusse opp!

Rydde?

Vi stiller med: Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og prosjektledelse. Tlf.: 47 41 30 00 www.nytthjem.net post@nytthjem.net

container til fastpris

BADEROM

Pusse opp badet? Vi er totalentrepenør på baderom

Din ekspert på

Baderom

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

Rørlegger | Kundeservice | Erfaring

Comfort Lambertseter AS Raschs vei 40 | 23 16 89 50 lambertseter@comfort.as

¯stensj¿veien 16, 0661 Oslo ¥ 22 97 42 97

GLASS OG VINDU

INNEKLIMA

Vi har levert glassarbeid med høy faglig kvalitet siden 1980!

• Glassmester • Fasade aluminium/tre • Speil og interiør glass • Skreddersydde løsninger

Oslo Glass & Vindu Tlf. 22 08 17 80 www.osloglass.no



   

    



  

CONTAINER

4 Utførelse av tiltak 4 Garanti og service 4 Produkter for tiltak

Tlf. 21 96 03 50 www.radonlab.no

Ring 815 00 004

- få gratis befaring!

-30% 23 17 85 00

radontiltak as

Sommerklar! 23 17 85 00

www.gaardpass.no



4Radonmåling 4Rådgivning 4Måleinstrumenter 4Kurs / opplæring

GARASJE

firmapost@gaardpass.no - et firma i OBOS-konsernet.

 

radonlab as

VAKTMESTER

FEIING GRØNT VAKTMESTER CONTAINER

COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no

 

* inkluderer mva, 4 dager leie og 1 tonn med blandet avfall. Vekt over 1 tonn vil bli belastet etter gjeldende fraksjonspris. Eventuelle fraksjonsavvik, sonetillegg, gateleie eller bompasseringer kommer i tillegg.

23 24 50 00 Faks 23 24 50 10 Faks 23 24 50 40 10 Haraldrudveien Verkseier Furulunds vei 7 Pb. 229 Alnabru Pb. 229 Alnabru, 0614 0614 Oslo


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

Bredbånd med nok kapasitet – tilpasset dine behov

ESPERVIK DESIGN/MARS 2016

Med superraskt bredbånd fra Canal Digital får du hastigheten du trenger til hele familien – i dag og i fremtiden. Les mer på kabel.canaldigital.no

OBOS-bladet nr 4 2016  

Tema: Kjøkken

OBOS-bladet nr 4 2016  

Tema: Kjøkken