Page 1

OBOSBLADET NR 4 MAI 2014

INSPIRASJON Grønt på tallerkenen SIDE 21

BO I LAG Nytt liv med heis SIDE 56

NY BOLIG Spennende og nytt i vår FRA SIDE 69

TETT PÅ Miniatyrsnekkeren SIDE 60

TEMA KJØKKEN

ROM FOR SMAK Bare barnemat: Små kokker, stor matglede! Trend: Supper club! Inspirasjon: Stilrent i blått og tre Rent bord: Kjøkkenhygiensk abc


Drømmer du om nytt kjøkken? Gloss Hvit

VELKOM

EN INN FOR EN M GRATIS TEG

NETIME!

Trenger til å finne du hjelp d løsningen en perfekte for n ditt kjøkk ettopp en? Vi hjelpe med en k r deg, os og uforpli nadsfri kten tegnetim de e! Kjøkkenet fåes i hvit.

49.995,Gloss

Gå inn på www.elkjop.no/kjokken hvor du finner oversikt over våre butikker som fører kjøkken og tilbehør. Kjøkken kan også bestilles per mail: epoq.cc.elkjop.no og telefon 815 32 000 Pris for kjøkkenet uten benkeplate, vask og blandebatteri: 33.691,-

Alle våre kjøkken har 25-års funksjonsgaranti.


Vi tar forbehold om trykkfeil.

Benkeplate: 3.185,-

Vask: 8.224,-

Blandebatteri: 5.295,-


DIN HELT PERSONLIGE TV-OPPLEVELSE PÅ IPAD OG IPHONE

TV VIL ALDRI BLI SOM FØR

get.no


innhold OBOSBLADET 04 | 14

➺UTVALGT LEDER: Les OBOS-sjef Martin

07 13 15 17 19 21 23

NY BOLIG: Vakkert ved

Mjøsa, side 70

Mælands aktuelle kommentar. MEDLEM: Midnattskonsert med Bjørn Eidsvåg VI BYGGER: Siste byggenytt fra OBOS BYVANDRING: Revolusjon ved Akerselva! PATRIOTEN: Teaterfrelst i Vestfold INSPIRASJON: Grønt på tallerkenen ØKONOMEN: Hovedstedenes triumf

KJØKKEN ➺TEMA: INTERIØR: Kjøkkenlykke

28 34 41 42 46 48 54

KOKKEPLAN: Bare barnemat SHOPPING: Kjøkkennytt HISTORISK: Kjøkkenrevolusjonen HYGIENE: Gjør rent bord! INSPIRASJON: De gode hjelperne SUPPER CLUB: Etegilde!

INSPIRERT: Arkys-stolen passer ved kjøkkenbordet.

➺REPORTASJER BORETTSLAG: Nytt liv med heis

56 59 60

ARKITEKTUR: Stilren prisvinner PROFIL: Miniatyrsnekkeren

MORO ➺TEMA: JUNIORLAGET: For barn

65 67 68

QUIZ: Hva vet du om Oslo? KRYSSORD/SUDOKU: For voksne

➺BOLIGMARKEDET HAMAR: Vakkert ved Mjøsa

70 78 82

MIDT-NORGE: Attraktivt i Fosslia MIDT-NORGE: Eneboligtomter på

84

OSLO: Ditt drømmekjøkken i

91 92

FORNEBU: Ny byggestart på Storøya HELE LANDET: Her bygger OBOS

Stjørdal

Kværnerbyen

➺MEDLEMSTILBUD Full oversikt over faste og aktuelle

99

medlemstilbud

TEMA KJØKKEN:

Fra side 27

OBOSBL ADET

5


Kvalitet siden 1970

HADDE DU KJENT DISSE MENNESKENE, VILLE DU VISST AT DU VAR I GODE HENDER. Siden 1970 har Buer renovert, reparert, tettet, malt og fått skikk på alt fra borger til borettslag over hele østlandet. Malere, murere, tømrere, gulvleggere og en administrasjon som tar vare på byggene du har ansvar for.

REHABILITERING AV FASADER – TAK – VINDUER – OPPGANGER

Ring 09100 Rød:

for gratis befaring i ditt borettslag Rød:

Rød:


leder

PÅ BRETT

Last ned OBOSbladet på nettbrett!

KONSERNSJEF MARTIN MÆLAND

Behov for god byutvikling ➺

ILLUSTRASJON VESA SAMMALISTO

BEFOLKNINGSBOOM. Folketallet i Norge er forventet å vokse kraftig i årene fremover. Fra 1942 til 1975, det vil si på 33 år, økte folketallet fra tre til fire millioner. De neste 37 årene, fra 1975 til 2012, økte folketallet fra fire til fem millioner. Folketallet er forventet å nå seks millioner i 2028, hvilket vil innebære at befolkningsøkningen med den neste millionen vil skje på bare 16 år. Det er særlig byområdene og de norske storbyområdene som forventes å vokse. Stavanger-, Bergens-, og Trondheimsregionen forventes alle å vokse med omkring 100‡000 innbyggere i løpet av de neste 20 årene. Middelprognosen forteller at Oslo-regionen forventes å vokse med cirka 350‡000 mennesker. I Statistisk sentralbyrås alternativ for høy befolkningsvekst, kan Oslo og Akershus komme til å vokse med nærmere 500‡000 mennesker i løpet av de neste 20 årene. Det er formidabelt. Det trengs mye god byplanlegging for å møte denne veksten.

«Stavanger-, Bergens-, og Trondheimsregionen forventes alle å vokse med omkring 100 000 innbyggere i løpet av de neste 20 årene. Middelprognosen forteller at Osloregionen forventes å vokse med cirka 350 000 mennesker.»

MER AV ALT. Dersom befolkningsveksten skulle bli så stor som prognosene antyder skal det ikke bare skaffes boliger til mange mennesker. Det må også skaffes alt det andre som hører til i samfunnet. Hvis for eksempel Oslo vokser med 50 prosent de neste 20 til 30 årene må det skaffes 50 prosent flere skoler, 50 prosent flere sykehussenger, 50 prosent mer politi, minst 50 prosent flere fotballbaner og det vil trengs mer enn 50 prosents økning i kapasiteten til kollektivtrafikken. For det er temmelig sikkert at våre veisystemer ikke vil kunne tåle 50 prosents vekst i løpet av så kort tid. Kollektivtrafikken må styrkes betraktelig.

kollektivtrafikk. Heldigvis har utviklingen gått slik at folk ønsker å bo sentralt og mange prioriterer å bo i en to- eller treromsleilighet sentralt i byen i stedet for i et rekkehus til samme pris i en av drabantbyene. OBOS har de siste årene vært med å transformere en rekke gamle og slitne byområder til nye og moderne områder. Vi nevner Grünerløkka, Sjølyst, Kværnerbyen, Ensjøbyen, Gamle Rikshospitalet, Løren og mange andre, mindre prosjekter. Mange av disse prosjektene viser at det går an å bygge gode og populære boligområder med god kvalitet sentralt i byen. Transformasjonen av byene må fortsette i enda sterkere tempo i årene som kommer. Det tettest utbygde boligområdet i Norge, av noen størrelse, ligger mellom Majorstuen stasjon og NRK på Marienlyst. Det har samtidig noen av landets høyeste boligpriser til tross for at det ligger kloss inntil Kirkeveien med svært høy biltrafikk.

NØDVENDIG TRANSFORMASJON. Vi må i fremtiden bli flinkere til å la byene utvikle seg som byer og ikke bygge stadig nye drabantbyer langt fra arbeidsplasser og

ØKTE INNTEKTER. Når politikere og planleggere diskuterer byutvikling er de alltid mest bekymret for kostnadene. Vi tror ikke det vil være vanskeligere å løse kostnadsspørsmålene

i fremtiden enn det er i dag. En kraftig økning i befolkningen må også nødvendigvis bety en tilsvarende kraftig økning i statens og kommunenes inntekter. Alle de nye innbyggerne må betale moms, skatt og avgifter. Når man nå omsider er blitt enige om at det skal bygges T-bane fra Fornebu til Majorstuen, virker det merkelig for oss at staten, Akershus fylke og Oslo kommune ikke klarer å bli enige om hvordan finansieringen av banen skal være. Det haster med å få denne banen på plass, og det haster også med det neste prosjektet: Ny t-banetunnel gjennom Oslo. BOTANISKE HINDRE. Men det skal ikke være lett å bygge i en by. Aftenposten kunne 22. april meddele at «Knollmjødurt utsetter kommunens barnehageplaner». Denne sjeldne planten finnes bl.a. på Ola Narr og på Tøyen. Hele åtte plantearter har fått en egen forskrift (hver sin) etter Naturmangfoldlovens § 23. Det er særlig planten dragehode som er aktuell for Oslo og Akershus, uttaler fylkesmannen. Men nå også knollmjødurt. Vi får håpe vi finner løsninger som gjør at vi kan ta nødvendige miljøhensyn, men dersom vi overdriver er jeg redd for at menneskene kommer til å lide mer i fremtiden enn plantene.

Martin Mæland er konsernsjef i OBOS. Han er utdannet sosialøkonom fra Universitetet i Oslo. Han har vært konsernsjef i OBOS siden 1983.

OBOSBL ADET

7


INGEN SPREKKER I FASADEN Pantone

Pantone

CMYK

#stoltavjobben Simen er murmester og rehabiliterer gamle murfasader. Han er ivrig opptatt av jobben sin, og uten ham ville mange av byens gamle, vakre murbygg forfalt. Sammen med 320 ansatte i Alliero, utgjør Simen et team med bred fagkompetanse og faglig stolthet. Takket være dyktige medarbeidere kan vi holde bygninger vedlike på en verdig måte. Dét skal vi fortsette med også i årene som kommer.

Din totalleverandør av kvalitetshåndverk alliero.no - tlf: 23 26 54 00


redaktøren CATHRINE WOLF LUND

OBOS-APP

Last ned -helt GRATIS

GODT OPPBEVART: Praktisk oppbevaringsløsning til å henge i taket fra oyoy.dk.

Kjøkkenliv

VÅRT DAGLIGE BRØD: En brødkurv i kobber, som er like fin med appelsiner i, fra Bloomingville.

OPPUSSINGSIVER. Kjøkkenet er

et av de rommene vi nordmenn er aller mest opptatt av, og statistikken viser at så mange som én av fem av oss har planer om å pusse opp kjøkkenet i år. Når folk skal kjøpe helt ny bolig er de også svært opptatt av kjøkken og mulighetene for å gjøre tilvalg, slik at de får akkurat det kjøkkenet de ønsker seg. Dette kan du lese mer på side 84. KJØKKENKOS. Denne utgaven

handler ellers mye om hvordan man kan kose seg på kjøkkenet. Vi har funnet fram til noen lekre redskaper som gjør kokkegjerningen enklere og stiligere, i en kombinasjon av treverk, grått og blått. I en hektisk hverdag er det ikke så enkelt å få tid til verken nybakt brød eller middag laget fra bunnen av. Da kan løsningen være en middagsukeplan for hele familien og hele uka. La deg inspirere fra side 27!

KJØKKENDRØM: Sånn vil vi ha det! Inspirasjonsbilde fra House Doctor.

PÅ NETTBRETT. Ikke glem at du kan laste ned en egen nettbrettutgave av OBOS-bladet i App Store/ Google Play. Her får du det meste fra papirutgaven, pluss litt ekstra. Og alltid masse boligstoff.

God lesning!

OBOSBL ADET

9


DIREKTE TIL TYRKIA FRA 10 BYER!

FAMILIEPAKKER! 2 VOKSNE + 1 BARN

4* Catty Garden L

LEILIGHETSHOTEL ● Bestselger! lig ● Familievenn ● Barneklubb

NEW

Oslo

fra 6.270,-

Ålesund

fra 7.755,-

Stavanger

fra 6.855,-

Trondheim

fra 10.405,-

Haugesund

fra 9.605,-

Sandefjord

fra 9.055,-

Tromsø

fra 10.755,-

Bergen

fra 10.705,-

Bodø**

fra 10.599,-

Alta

fra 11.620,-

www.detur.no | 815 22 815 VI TÅLER SAMMENLIGNING! Prisene gjelder for 2 voksne + 1 barn (under 15 år) i delt dobbeltrom. Prisene i annonsen er frapriser i mai og juni og gjelder for Catty Garden leilighetshotell 4* i Side, utenom **Bodø; Prisen gjelder for Club Dena Leililighetshotell 3* i Marmaris. For flere tilbud og oppdaterte priser sjekk detur.no/reiser/familiepakker


utvalgt OBOSBLADET 04 | 2014

13 Medlem Vi gir bort Midnattskonsert med Bjørn Eidsvåg på den stemningsfulle toppen av Slottsfjellet, lørdag 19. juli.

15 Vi bygger På en av de flotteste tomtene i den nye Ensjøbyen er byggingen av Gladengen Park borettslag godt i gang. Les mer om hvor OBOS bygger – landet rundt.

17 Aktuelt

FOTO STOCKFOOD

Når våren kommer er det deilig med noe grønt og lett på tallerkenen.

Les mer om «Boliglån Ung», som er OBOS-bankens tilbud for deg under 34 år. Lån på opptil 85 % av boligverdien, eller opptil 100 % hvis du kan stille tilleggssikkerhet.

19 Patrioten Hege Hansson (58) bidrar til et yrende teatermiljø for barn og unge i Tønsberg.

21 Inspirasjon La det våres på tallerkenen! Spagetti med en enkel avokadopesto og asparges fra nukokarjag.se.

23 Økonomen Hvorfor er det slik at hovedstedene har en naturlig tendens til å triumfere? Les Jan Ludvig Andreassens nyeste bidrag.

OBOSBL ADET11


NYTT KJØKKEN? BYTT DØRER OG SKUFFER Spis frokost i ditt gamle kjøkken, og middag i ditt nye!

Vi kan bytte benkeplate og bygge opp til tak

Vi hjelper deg! Vi renoverer ditt gamle kjøkken ved å skifte dører og setter inn nye moderne skuffesystemer med heldemping. Du velger kun farge og profil og vi hjelper deg med resten. Ring oss på : OSLO OMENG VESTFOLD ØSTFOLD Hovedkontor

920 69 096 970 53 152 900 22 498 55 25 70 05

for et gratis kostnadsoverslag og en hyggelig kjøkkenprat

Jan-Erik Skaar Herjedals Kjøkken

G

www.herjedalskjokken.no

R

K VI

O

E M M

EM J H

TI

E D L


utvalgt

MER INFO

MEDLEM

Les mer på side 91–104

FÅ MEST MULIG UT AV DITT MEDLEMSKAP

TIPS TIL FERIEN Leiebil i ferien? Du får inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i Europa. www.obos.no/avis

Feriehus i Europa Velg mellom 33000 feriehus i 27 land og bestill med 5 % rabatt. www.novasol.no

TEKST CATHRINE WOLF LUND FOTO AGNETE BRUN

Med en av Norges mest imponerende artistkarrierer, den nye plata Far faller og en evig teft for hva som treffer publikum, er dette en voksen artist som kan gi en annerledes Slottsfjellopplevelse.

Eidsvåg på toppen! Også i år gir OBOS bort Midnattskonsert på den stemningsfulle toppen av Slottsfjellet. Det blir gratis konsert med Bjørn Eidsvåg etter at det siste plakatbandet har gått av scenen lørdag 19. juli. Vi deler ut gratisbilletter til de 3000 første som stikker innom sitt lokale OBOS-kontor fra 15. mai. I Tønsberg ligger OBOS-kontoret i Storgaten 20. Førstemann til mølla! HELE LANDET

Se mer: obos.no/slottsfjell

30

Prosent rabatt for medlemmer hos Kaba MøllerUndall, landets største aktør innen låser og beslag.

Norske vandrerhjem Gratis medlemskap og minimum 10 % rabatt på vandrerhjem i Norge –og resten av verden. www.hihostels.no

Danmarksferie 5 % rabatt på leie av 4500 feriehus i hele Danmark. www.dansommer.no

OBOSBL ADET 13


KJEMPETILBUD PÅ LUNEX MARKISER Tilbud til leserne:

-30%

på markiser fra Lunex! Besøk Nordens største utstilling

for solskjerming, garasjeporter og varmepumper!

Østre Aker vei 215, 0975 Oslo Her finner du: - Markiser - Persienner - Lamellgardiner - Plisségardiner

- Screens - Rullegardiner - Myggnett/Mørklegging - Garasjeporter - Varmepumper

Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00 alle hverdager

www.markisemannen.no

www.mora.no

OBOS_2014_04_halvside_markisemannen.indd 1

11.04.14 12.06

R E G A D E J N A P M KA 25% TT

E BAD, IFÖ OG HANS GReOH nsen. PÅ ALT AV PORSGRUNterDi perio anno denn til g isnin henv den 28 Mai - 03 Juni 2014, ved og Comfort Lambertse hjem i hele Norge. Gjelder kun hos Comfort Bryn erioden tilbys fraktfri levering Ved betaling i butikk i kampanjep

R A BA

UTSKIFTING AV TOALETT

4990,-

PORSGRUND SHOWERAMA DUSJKABINETT 885

Nytt toalett, Porsgrund Trevi Basic inkludert montering

Vi tar med ditt gamle toalett! Pris uten sete. Gjelder kun kunder i Oslo.

Comfort Lambertseter

Comfort Bryn

Raschs vei 40, 1153 Oslo Mandag – Torsdag 08817, Fredag 08816, Lørdag 10815

Østensjøveien 60, 0667 Oslo Mandag – Onsdag 09817, Torsdag 09818, Fredag 09816, Lørdag 10814

Telefon 23 16 89 50 - E-post: lambertseter@comfort.as www.comfort-lambertseter.no

Telefon 22 76 15 70 - E-post: bryn@comfort.as www.comfortbryn.no


utvalg

VI BYGGER

OBOS-PROSJEKTER LANDET RUNDT

MER INFO

Se flere prosjekter FRA SIDE 69

Gladengen Park reiser seg OSLO På en av de flotteste tomtene i den nye Ensjøbyen er byggingen av Gladengen Park borettslag godt i gang. De 56 boligene blir liggende fritt og luftig helt øverst i Gladengveien. Dette blir noe så unikt som et barnevennlig boligområde midt i byen. Nærmeste nabo er Stålverksparken der det er planlagt vannspeil med store, grønne sidearealer.

TEKST JORUNN WOLD ILLUSTRASJON PLACEBO EFFECTS AS

Se mer: obos.no/gladengenpark

Garasjer i Kronstadparken

Byggestart i Brumunddal

Innflytting på Etterstad

I Kronstadparken i Bergen er byggingen av trinn 2 i gang. Garasjene i underetasjen bygges først og skal stå ferdig over sommeren. Flytter du til Kronstadparken, blir det altså gode parkeringsmuligheter. Hele 67 leiligheter selges med egen garasjeplass inkludert i prisen.

OBOS er stolte av å kunne starte byggingen av 18 nye leiligheter i Badstuvegen sentralt i Brumunddal. De som flytter hit får tilgang til en av Innlandets beste ørretelver rett utenfor stuedøra. Boligene forventes å stå klare til våren/forsommeren 2015.

OSLO Innflyttingen i Oslos første boligblokk med passivhusstandard er i gang. Her er energikostnadene lave og oppvarmingen svært miljøvennlig. Prosjektet har egenprodusert jordvarme, noe som gir ekstra gevinst for oppvarming og varmt vann.

BERGEN

Se mer: obos.no/kronstadparken

INNLANDET

Se mer: obos.no/badstuvegen

Se mer: obos.no/etterstadtoppen

OBOSBL ADET 15


Sikkerhetsdører holder tyvene borte, ikke låsen. Det er viktig med en god lås, men det som stopper tyven, er hvor vanskelig det er å bryte opp døren. Flere lag med stålplate, hakeformede ståltapper og skåter i både frem- og bakkant gjør det så å si umulig å trenge gjennom en Daloc-dør. At Daloc-dørene likevel er både smidige og elegante, kommer av at motstandskraften i døren helt enkelt er et resultat av hvor intelligent sikkerhetsdetaljene er konstruert og hvilket materiale man bruker. Stort prosjekt? Våre profesjonelle montører bytter en leilighetsdør på under en halv dag. Gå inn på Daloc.com (eller skann QR-koden) og les mer. Der finner du også nærmeste forhandler.

Sikkerhetsdører


utvalgt

PÅ NETT

ØKONOMEN

JANSBLOGG. eika.no

JAN LUDVIG ANDREASSEN OM BOLIGØKONOMI I ET MAKROPERSPEKTIV

Toppene i det lokale næringslivet og ledelsen for nasjonal avdeling i multinasjonale selskaper ønsker seg også å være nær de lokale makthavere. Denne fiffen vil naturlig nok også ha det beste kulturtilbudet landet kan oppdrive. De beste museene og de flotteste parkene. En vakuumeffekt oppstår, hvor unge talenter blir sugd inn av hovedstadens tyngdekraft. Hvorvidt hovedstedenes triumf er noe stort samfunnsproblem er uvisst. Mange ser på sentralisering og urbanisering som naturlige prosesser som kan bremses, men som ikke lar seg stoppe.

Hovedstedenes triumf – En mann som kan dominere et middagsselskap i London kan dominere hele verden, skrev Oscar Wilde. Hvorfor er det slik at hovedstedene har en naturlig tendens til å triumfere?

➺

ILLUSTRASJON PAPERCUT

LONDON CALLING. London har vært igjennom mange prøvelser, en storbrann som la store deler av byen i ruiner, en koleraepidemi som drepte titusener, Hitlers bombardement og i senere år en ruinerende finanskrise. Likevel har britenes hovedstad kommet styrket ut av det, og er i dag Europas ubestridte finanssentrum. De dyreste boligene, de beste hotellene og det hyggeligste utelivet finnes her. Rike mennesker fra hele verden flokker seg om det de ser på som en dynamisk, men trygg storby. INDUSTRIBYENS FORBANNELSE. Like heldig har ikke Glasgow vært. Byen som ble omtalt som «the second city of the empire», har gått fra å være skottenes industrielle motor til et yndet studium i systematisk og ubønnhørlig tilbakegang. Glasgow var så sent som i de første etterkrigsårene preget av en fremgangsrik verfts- og

verkstedsindustri. Bedrifter som for lenge siden har blitt erstattet av sosialboliger, narkomane og museer av fordums storhet. Hit er det ingen utenlandske skatteflyktninger eller unge talenter som søker seg. Kan det være tilfeldig at London, som gjør så stor suksess, er en hovedstad, mens Glasgow, med alle sine kvaliteter falt tilbake og aldri ble mer enn en industriby? HOVEDSTEDENES TYNGDEKRAFT. Selv innen EU, hvor en skulle tro at Brüssels dominans tok noe av luven fra de gamle nasjonalstatenes hovedsteder, er det bemerkelsesverdig hvor mye mer fremgangsrike hovedstadsområdene er enn Europas øvrige byer. Det finnes unntak, München er ett, men de er få. Det er noe med at mange av de viktigste beslutningene fortsatt fattes i de lokale hovedstedene, uansett hvor mange direktiver EU-byråkratene spytter ut.

HVA MED NORGE? Norge har så langt klart å holde på flere vekstsentra. Dette skal vi ikke ta for gitt. Hovedstedene har en naturlig tendens til å triumfere til glede for hele nasjonen, men også på bekostning av andre deler av landet. Bygdegeniene søker seg gjerne til hovedstadens blinkende lys, kulturtilbud og høyskoler i sine unge år. Der blir de som regel værende når de stifter familie. Kanskje har det noe med tidsånden å gjøre? Storbyer antas å være dynamiske og statusbringende. Bygda er for dem som ikke har slike idealer, for dem som vil heller ha et roligere liv. Det spørs om det trenger å være slik. Hvorfor kan ikke en bygd ønske seg en ny opera, eller en trikk for den saks skyld? SKJEBNEHØST I STORBRITANNIA. I høst er det kanskje duket for det ultimate opprøret. Skottland skal stemme over om de ønsker å bli en selvstendig nasjon eller forbli en del av Storbritannia. Økonomer advarer sterkt mot selvstendighet, og påpeker hvor fattig landet er, og hvor avhengig det har blitt av almisser fra den rike, fjerne hovedstaden: London. Men nettopp derfor er det gode muligheter for at skottene stemmer ja. Bedre med noen tøffe år hvor de bygger sitt eget hovedstadsområde, sin egen vekstmaskin, enn en skjebne med evigvarende sosialstøtte og drenering av skotske talenter til den store, vidunderlige kummen i sør.

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo. Sjeføkonom i EikaGruppen med hovedansvar for overvåking av makroøkonomi i inn- og utland.

OBOSBL ADET 17


Latterlig bra på gave og interiør Gaver du ikke finner over alt! Heges Hus har tatt over etter Black Design Shop i 2. etasje. Her finner du gaver og interiør med en mykere stil. Hos oss finner du alt du trenger til å pynte festbordet, forteller Hege. Vi er uavhengige av kjeder og bestiller varene vi liker best. Vi tilbyr også designerklær fra norske Barfota og danske Cream og Kaffe.

Åpent: 10-21 (09-19) | Dagligvare: 08-21 (09-19) | Bank | Post | Apotek | Vinmonopol 70 butikker | Gratis parkering | www.tveitasenter.no


utvalgt

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook

Revolusjon ved Akerselva! OSLO I samarbeid med Oslo Museum inviterer vi på byvandring for OBOS-medlemmer. Gro Røde ved Arbeidermuseet viser oss sporene etter den industrielle revolusjonen langs Akerselva, der fabrikker, bygninger og boliger forteller sterke historier. Vandringen starter på Myrens verksted og ender på Christiania Seilduksfabrikk på Grünerløkka. På veien besøker vi også Arbeidermuseet på Sagene. Omvisningen varer i 1,5 time. Velkommen!

TEKST MARIE DYRÉNO OG TYRA T. TRONSTAD FOTO NYEBILDER.NO OG INGER MUNCH/OSLO MUSEUM

BYVANDRING: Tid: 21. mai 2014 kl 18.00 Oppmøte: Bentsebrua, på Sagenesida ved Myrens arbeiderboliger

40-års jubilant vant Nettprisen!

PÅ NETT: –En perfekt gave i jubileumsåret, sier styremedlemmene Inger-Lise Østmoe, May-Britt Christensen og Marit Fleischmann i Vestliskogen Boligsameie.

–‰Et godt bomiljø er avhenging av at alle er med. Med de nye nettsidene ønsker vi å skape engasjement og stolthet over det fine boområdet vårt, smiler styreleder May-Britt Christensen i Vestliberget Boligsameie i Groruddalen i Oslo. Boligsameiet fra 1974 med 204 boenheter leverte en sterk søknad som sendte dem helt til topps i kampen om nettprisen. Vinneren av OBOS’ nettpris får 10‰000 kroner, ett års abonnement Herborvi.no, samt kurs i både teknisk publisering og innhold.

OBOSBL ADET 19


Gi dine skatter det hjemmet de fortjener.

Vi har fleksible løsninger i alle prisklasser. Vi skreddersyr garderober og innredningsløsninger på dine mål. La våre salgskonsulenter hjelpe deg å finne akkurat den løsningen du er på jakt etter.

Tlf: 69 36 81 70 www.garderobemannen.no


utvalgt

INSPIRASJON

GRØNT PÅ TALLERKENEN

BLOGG

Besøk NUKOKARJAG.SE

Grønt på tallerkenen PASTA MED ASPARGES OG AVOKADOPESTO DETTE TRENGER DU:

4 porsjoner spagetti 1 stk moden avokado 1 dl sesamfrø En bunt kruspersille 2 fedd hvitløk Saften og skallet av én sitron 2 ss akasiehonning Flaksalt og svart pepper 2 dl sesamolje Et knippe grønn asparges Västerbottenost (eller parmesan)

OPPSKRIFT OG FOTO CHRISTER ERNGREN/NUKOKARJAG.SE BEARBEIDING TIL NORSK CATHRINE WOLF LUND

SLIK GJØR DU

• Kok pastaen. • Rens og skrell aspargesen. La den trekke i saltet vann i ca. minutt. Skylles deretter i kaldt vann. La den hvile. • Rens og hakk hvitløken grovt. Kutt persillen i mindre biter. • Bland avokado, hvitløk, persille, sesamfrø, honning, sitronsaft og -skall med sesamolje. Bruk gjerne en stavmikser. Tilsett mer olje om pestoen blir for tykk. Smak til med salt og pepper. • Bland pesto og asparges med den varme pastaen. • Avslutt med å drysse høvlet Västerbottenost eller revet, fersk parmesan over pastaen.

OBOSBL ADET 21


KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING KJØKKENFORNYING ELLER ET HELT KJØKKEN ELLER NYTTKJØKKEN KJØKKEN ELLERET ETHELT HELT NYTT NYTT KJØKKEN ELLER ET HELT NYTT

KJØKKENFORNYING ELLER ET HELT NYTT KJØKKEN

Høyer Finseth AS ser energi- og miljøtiltak som en mulighetenes arena, og leverer rådgivningstjenester innen energieffektivisering, miljøvennlig materialbruk og innemiljø. Få en gjennomgang av bygningen deres og se hvor mye energi dere kan spare.

Vi kan hjelpe deg med

Vi kan hjelpe deg med begge deler! begge Vi deler! Vikan kanhjelpe hjelpedeg degmed med deg med begge beggedeler! deler!

Samtidig kan vi stille med

Samtidig kanhjelpe vi stille med Vi kan deg med kan Samtidig kanvivistille stillemed med deSamtidig fleste håndverkertjenester. stille med begge de fleste håndverkertjenester. de fleste håndverkertjenester. de flestedeler! håndverkertjenester. de fleste håndverkertjenester. Vi kan hjelpe medeller ring, Send oss en deg SMS

Send oss en SMS ring, Samtidig kan vi eller stille med Send oss en SMS eller ring, Send oss en SMS eller ring, Send oss en SMS eller ring, begge deler! så kan et møte for så kan avtale etet møte for for såså kan vivi avtale møte de fleste håndverkertjenester. kan viviavtale avtale et møte for så kan en vi avtale et møte forditt. en befaring enbefaring befaringav avkjøkkenet kjøkkenet ditt. av kjøkkenet ditt. enDet befaring av kjøkkenet ditt. Samtidig kan vi stille med koster ingenting. en befaring av kjøkkenet ditt. Detkoster koster ingenting. Det ingenting. Send oss en SMS eller ring, Detdekoster ingenting. fleste håndverkertjenester. Det koster ingenting. så kan vi avtale et møte for Sammen Sammenfinner finnervi vien enløsning løsning Sammen finner vi en løsning en befaring av kjøkkenet ditt. som passer deg, og som Send oss en SMS eller sompasser passer deg, deg, og og som som som Sammen finner vi enring, løsning Det koster ingenting. regel kan vi gi en eksakt pris Sammen finner vi en løsning så kan vi avtale et møte for regel kan vi gi en eksakt pris regel kan vi gi en eksakt pris på stedet. passer og som en befaring kjøkkenet ditt. påstedet. stedet. somsom passer deg,avdeg, og som på Det koster ingenting. Sammen finner vi en løsning regel kan vi gi en eksakt pris

regel kan vi gi en eksakt pris som passer deg, og som på Sammen stedet. på stedet. løsningpris regel kanfinner vi gi vieneneksakt Ring Mikael Abrahamsson

Tlf: 90 06 08 50

som passer deg, og som på stedet. regel kan vi gi en eksakt pris på stedet.

Tradisjonelt eller moderne?

- det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet

www.kjokkenkompaniet.no www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 88 68 www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 88 68 Mobil: 90055 6088 850 Tlf: 22 68 Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no

www.kjokkenkompaniet.no

- det fornuftige alternativet - det fornuftige alternativet

rnuftige alternativet

t fornuftige alternativet

www.kjokkenkompaniet.no www.kjokkenkompaniet.no 22 556888 68 Tlf: Tlf: 22 55 www.kjokkenkompaniet.no Tlf: 22 55 888868 Mobil: 60 850 Mobil: 900 900 60 850 Tlf: Mobil: 900 60 22 85055 88 68 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no Mobil: 900 60 850 E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no

E-post: mikael@kjokkenkompaniet.no

Ta kontakt. www.hoyerfinseth.no Telefon: 23 27 80 00 / 96 90 37 79 Oslo – Revetal – Fredrikstad – Ålesund


utvalgt

PATRIOTEN

TEATERFRELST I TØNSBERG

PÅ BRETT Last ned OBOS-bladet på nettbrett

Står bak scenen

TEKST HENRIK SØRLIE FOTO VEGARD GISKEHAUG

TØNSBERG Hege Hansson (58) bidrar til et yrende teatermiljø for barn og unge i Tønsberg. Hun var med på å starte Sjøbodteatret i 1984, og siden den gang har de hatt 115 ulike teaterproduksjoner. På scenen står unge mellom 10 og 20 år fordelt på fem ulike grupper, og Hansson er produsent. –„Jeg er makkeren til regissøren og ordner mye av det praktiske i produksjonen, som markedsføring, organisering av gruppene og foreldredeltakelse. Foreldrene hjelper til med kostymer og rekvisitter, forteller Hansson, som også har hatt regijobber. Hun er høgskolelektor og jobber til daglig med å undervise i drama i barnehagelærerutdanningen, men fritiden brukes til Sjøbodteateret. –„Det kan bli mye administrasjon, men det glemmer jeg hver gang vi nærmer oss premiere. Da ser jeg den store gleden over utvikling og mestring – både hos barn og foreldre.

OBOSBL ADET 23


Vi KAN kjøkken - etter 32 år i bransjen! Tlf 22 68 90 00

På tide med en

kjøkkenfornyelse?

Hvitevarer

Bytte ut alt eller bare noe. Du bestemmer og vi produserer etter mål og leverer ferdig montert på 1 dag om mulig. Bytt kun fronter, hengsler, skuffer og benkeplate og du har et helt nytt kjøkken.

Benkeplater

Skyvedørsgarderobe

Utvider du med noen nye skrog og innmat, får du en ny helhetsløsning med smarte funksjoner.

Kjøkken

Kjøkken Skredder’n har et stort utvalg av kjøkkendører, skuffer og løsninger som enkelt tilpasses til dine ønsker. Alle farger og modeller kan kombineres med ditt eksisterende kjøkken.

KÜCHEN

Ta kontakt for ett uforpliktende møte:

ed og m Ta sen tt on raba n an 0% ! 1 få idag

WYSIWYGdesign

Tlf 22 68 90 00 kjokken@connection-as.no Ensjøveien 18, 0661 Oslo

www.kjokkenskreddern.no

–10%

rer ø d ap pdør k s a er tk k t s s n o 2 1 høy uffefr k t s k + 1 5 stk s 00,9.5 + 1 =

= 17

, 0 .55


utvalgt

AKTUELT

STORT OG SMÅTT FOR VÅRE MEDLEMMER

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

Null utlegg ved boligsalg HELE LANDET Få utleggspakken inkludert når du som OBOS-medlem skal selge bolig. Eksempler på utlegg er fotografering, takst, annonsering, planskisser og styling. Medlemstilbudet er gjeldende i oppdragstiden på 6 mnd. Ved fornyelse av oppdrag vil utlegget belastes selger.

Mer info på oboseiendomsmeglere.no

MasterCard

TEKST REDAKSJONEN FOTO SIREN LAUVDAL

HELE LANDET OBOS MasterCard er trygt og praktisk å bruke på reise, men også hjemme: kortet gir deg nemlig hele 4 % i bonus når du betaler med kortet i butikker innen byggevarer, hus, hjem og interiør. Betingelsene for opptjening av bonus er at butikken aksepterer bruk av MasterCard og at betalingsterminalen i kassen er knyttet opp til riktig bransjekode.

Ung på boligjakt? HELE LANDET Boliglån Ung er OBOS-bankens tilbud for deg under 34 år. Du kan få lån på opptil 85 prosent av boligverdien, eller opptil 100 prosent hvis du kan stille tilleggssikkerhet. Renten er blant markedets beste, med 3,40 % nominell rente per 11. april. Etableringsgebyr er 950 kr, og

effektiv rente 3,49 prosent for et lån på to millioner nedbetalt over 25 år. Effektiv rente er lavere enn hos mange av de store bankene. Sammenlign dagens betingelser på finansportalen.no. Mer info på obos-banken.no

Mer info på obos.no/mastercard

Gratis OBOS-app HELE LANDET Bruk mobilen som medlemskort. Appen heter OBOS og kan lastes ned gratis fra App Store og Google Play.

OBOSBL ADET 25


Next Hvit

KR. 13.198,Prisen er inkl. skap, sokkel, benkeplate og grep. Ekskl. blandebatteri, vask, belysning, hvitevarer og frakt.

Dansk design kjøkken kan leveres omgående fra lager i Oslo

Lite men akkurat passe

Stor kjøkkenkunst til en billig penge Uansett om du skal designe et lite kjøkken som ligner en million, men holde deg innenfor stramme økonomiske rammer, eller du skal designe et stort, der rammene er mer frie, så får du mange muligheter med HTH. Både når det gjelder designuttrykk, elementer, materialer og smarte innredningsdetaljer. Med utgangspunkt i dine skisser og ideer kan vi komme med konkrete løsninger og hjelpe deg med tekniske tegninger og designforslag som du kan bruke i ditt eget materiale.

Se mer på hth.no


tema OBOSBLADET 04 | 14

KJØKKENLIV: Plank table (10 500 kr) og hylle med messingoppheng (720 kr) fra Frama, Arkys stol (2400 kr) fra Kollekted by. Marmorbrett (1199 kr) fra A. Huseby og kaffebrygger (649 kr) fra Kaffebrenneriet.

TEMA: KJØKKEN

28 Kjøkkenlykke Ta deg tid til litt hverdagslykke med fersk kaffe og nybakt brød ved kjøkkenbordet.

34 Små kokker Med en god ukeplan for hele familien og barna i førersetet kan ukas middagsmåltider bli en liten hverdagsfest.

42 Revolusjon Få ting har forandret livene våre like mye som innlagt vann, kjøleskap og elektriske komfyrer.

46 Rent bord!

FOTO MARGARET DE LANGE STYLING KRÅKVIK & D’ORAZIO

Pass på kjøkkenhygienen. Med noen enkle forholdsregler unngår du du å bli matforgiftet.

48 Hjelperne Praktiske kjøkkenredskaper behøver ikke se kjedelige ut og ligge gjemt i skuff. La deg inspirere.

48 Etegilde Vi var med da første utgave av ETE supper club gikk av stabelen i Capella Johannea i Majorstuen kirke i Oslo.

OBOSBL ADET27


KJØKKEN-

LYKKE

Kjøkkenet er mer enn et sted for hektiske frokoster eller store middagsselskaper. Ta deg tid til litt hverdagslykke med fersk kaffe og nybakt brød ved kjøkkenbordet.


BRYGGE SELV: Syphon er en gammel bryggemetode som hadde sin storhetstid på 60-tallet. Nå er den på vei tilbake igjen. Dette bryggeprinsippet gjør et brygg like elegant som bryggeren selv. Denne bryggeren er vintage. GOD KAFFE: Vannet varmes opp i den nederste kolben til

mellom 92 og 96 grader. Overtrykket presser det varme vannet opp til kaffen i den øvre kolben (bruk 60 gram kaffe per liter vann). Under kolben er det plassert ett rødspritbluss, som nå blåses ut. Den ferdige kaffen renner nå ned og du kan vente deg en meget klar og god kaffe.

STYLING OG TEKST NINA BØRNICH FOTO JORUNN THARALDSEN

Slik gjør du!


PRAKTISK OG DEKORATIVT: Samle oljer, krydder og andre ting som brukes i matlaging på et brett og kjøkkenredskaper i en krukke. Slik får du området rundt komfyren til å bli dekorativt og personlig. STÅL PÅ MEG: En stålreol på kjøkkenet understreker den industrielle inspirasjonen. Reolen er vintage, du finner lignende reoler hos Biltema og Maxbo. Grønne glassflasker fra Zanz.no. Servise og bestikk fra Ikea, glasskrukker fra Ikea og Åhléns. Bokstavkopper fra Zanz.no, hvite oppbevaringskrukker i porselen fra Edda interiør. Kjemiglass og litermål kjøpt brukt, lignende selges hos Åhléns. Vinholder i zink fra House Doctor. Kurvene er kjøpt på loppemarked.

HVERDAGSINSPIRASJON. Bruk kjøkkenet slik du fortjener det! Sett av tid til deg selv og gjør det lille ekstra for å skape gode hverdagsøyeblikk på kjøkkenet. Bak et brød, fyll på med noe godt og dander maten delikat for å gi øynene en ekstra nytelse og forventning. Brygg samtidig din egen, ferske kaffe og du har en hellig stund foran deg. INDUSTRISTIL MED SJEL. Kjøkkenet er det rommet der vi har mest behov for oppbevaring, noe som gjør at funksjonalitet er minst like viktig som stil. La deg inspirere av den industrielle stilen som er både praktisk og uformell, men med et stort særpreg. Med åpne hyller, mørke farger og med elementer som betong, jern, tre og stål kan du lett gjenskape stilen på ditt eget kjøkken.

30

OBOSBL ADET


ÅPENHET: Stadig flere dropper overskapene til fordel for åpne hyller. De gir god oversikt, og mulighet til å vise frem dine fineste kopper, men krever en viss orden i kjøkkensakene.

OBOSBL ADET

31


HVERDAG: Alt ligger tilrette for en deilig stund på kjøkkenet her. La tankene fly ut av vinduet! Stol fra Kollekted by (2190 kr).

32

OBOSBL ADET


Hjemmelaget brød DETTE TRENGER DU:

SLIK GJØR DU DET:

12 dl vann 1 pakke gjær 1 kg hvetemel 1 kg grovt mel (gjerne rug) 2 ss salt 1 dl god olivenolje eventuelt hakkede valnøtter

• Lag vanlig gjærdeig, og sett den til heving. • Del deigen i tre emner og legg dem i brødformer. Settes til etterheving i 30 minutter. • Pensle brødene med vann og dryss mel over. • Stekes ved 200 grader i ca 1 time. Avkjøl brødene på rist.

OBOSBL ADET

33


BARE BARNEMAT Små kokker gir ofte mye søl, men med en god ukeplan for hele familien og barna i førersetet kan ukas middagsmåltider bli en liten hverdagsfest. Og husk: grønt er skjønt! TEKST, STYLING OG FOTO HILDE MORK

34

OBOSBL ADET


TIL DEKKET BORD: Med en blomsterkvast p책 bordet og litt chili og lime til de voksne, er bordet dekket og hverdagsmiddagen kan nytes.


GOD PLANLEGGING. Minstemann ligger i stjerneformasjon på butikkgulvet og vrenger ut en klagesang som får enhver forbipasserende til å skvette. Storesøster er ikke dårligere og tviholder på posen med potetgull som hun ikke får. Pappa svetter og ser at klokka allerede har passert tida da små mager som regel trenger fast føde. At det ennå er et langt hinderløp av betaling, transport, ankomst og så middagslaging før barne-TV kan slås på gjør ham så ør at han ikke klarer å huske hva han egentlig skulle kjøpe til middag… UKEPLAN LETTER

Å være en familie byr på utfordringer på mange plan. God planlegging kan gjøre frustrasjonene mindre, og dessuten være både tids- og pengebesparende. Å handle inn middag for en hel uke (mandag til fredag) er fullt mulig. Det er mange måter å sette opp en ukeplan på. Noen foretrekker en digital ukeplan, andre velger å sette opp en fysisk plan som er synlig på kjøkkenet. I vårt eksempel er ukeplanen satt opp på et A4ark og hengt opp på veggen ved hjelp av en gammel dokumentholder. Planen kan skrives for hånd, og man kan også føre på andre ting som gjelder familien (for eksempel trening, møter, bilvask etc.). Det er fint å involvere de små i planleggingen. Er de store nok til å skrive selv, kan dette være en fin søndagsaktivitet. Når du først har kommet i gang med ukeshandling, kan du velge ut én fast dag til handling. Er dere to voksne, kan den ene handle og den andre tine opp for eksempel en suppe fra forrige ukes matlaging? JEG ER SJEF, PAPPA!

Når alle små og store hender er godt vasket, kan et lite forkle gi de små, forventningsfulle kokkene en staselig start på kjøkkentjenesten. Det finnes egne forklær for barn, men det finnes også andre, mer kreative løsninger. Legg et kjøkkenhåndkle rundt midjen på den lille kokken, og fest det bak på ryggen med en klype. Enkelt og billig. Da er det bare å finne fram råvarene, og begynne. Ikke la deg vippe av pinnen om det til slutt er du som må adlyde de små kokkene! SMÅ STEG, STOR HYGGE

For at dette skal bli en hyggelig opplevelse er det lurt å tilpasse kjøkkenet til de små. I tillegg til forklær, er det fint å plassere en krakk eller to foran kjøkkenbenken om man ønsker det som arbeidsplass, eller plasser barna rundt et kjøkkenbord. Å smake underveis er lov, og veldig godt! Det kan være nyttig å lære barna å rydde litt unna mens de jobber, men legg lista lavt, - rotete blir det nesten uansett!

36

OBOSBL ADET


Ukeplan: ALLE SKAL MED: Barna kan være med på alle aktivitetene i kjøkkenet, sørg bare for å tilrettelegge litt, i form av for eksempel krakker som gjør at de små rekker opp til arbeidsbenken.

MANDAG: Spisskål med stekt fisk, bacon og potetmos. TIRSDAG: Aspargesterte med skinke og ost. ONSDAG: Brokkolisalat med feta, hasselnøtter og laks. TORSDAG: Brenneslesuppe med smilende egg! FREDAG: Hjemmelaget pizza (deigen kan settes dagen før!).


Brokkolisalat DETTE TRENGER DU:

• • • • • • •

Fersk laks - ca 800 gram 1 stor bukett brokkoli 2 rause never med hasselnøtter 1 stk fetaost - 200 gram Olivenolje 1 lime 2 grønne chili

SLIK GJØR DU:

1. Sett ovnen på 200 grader med én gang dere kommer inn døra. Legg alle råvarer på kjøkkenbenken, og snakk dere gjennom hva dere skal lage og hvordan. 2. Legg hasselnøtter på bakepapir i en ildfast form. Når ovnen er varm, sett inn og sjekk etter 5 til 10 minutter. Når skallet mørkner og sprekker, kan dere ta ut formen. 3. Vask brokkolien og brekk av i små bunter. Kok opp vann. Forvell brokkolien i 30 sekunder. Hell over i et dørslag og skyll med kaldt vann. Legg over brokkolien i en stor salatbolle når den er avkjølt. 4. Del opp fisken i små stykker og stek den i panne. Legg de stekte fiskestykkene over i salatbollen. 5. La barna klargjøre de ristede nøttene. Brett kjøkkenhåndkledet over nøttene og lag rullende bevegelser over haugen med nøtter. Da løsner skallet. Dette kan også gjøres mellom hendene. 6. Del opp fetaosten med hendene og legg den rett opp i bollen. 7. Hell over en klunk med olivenolje og vend ingrediensene forsiktig sammen. 8. Hakk opp chili og del limen i båter. Lime og chili kan bli både for sterkt og surt for små kokker, så server dette ved siden av retten. 9. La barna dekke bordet og server! Bon appétit! Retten er til to 2 voksne + 2 barnehagebarn.

38

OBOSBL ADET


1. En ordentlig kokk har alltid på seg et forklede! 2. Et vakkert stilleben – med radio! 3. Lag din egen middagsukeplan. Her er den satt opp på en gammel dokumentholder i kjøkkenet, og kan justeres underveis i uka. 4. Det er lov å leke med maten, kanskje man lettere blir kjent med nye smaker på den måten?

OBOSBL ADET

39


OVNSKROK: På 1860-tallet var vedfyrt komfyr hypermoderne.

KJØKKEN-

REVOLUSJONEN Få ting har forandret livene våre like mye som innlagt vann, kjøleskap og elektriske komfyrer. Lukk igjen øynene og se for deg at du bærer to tunge bøtter med vann opp trappene til tredje etasje. Vannet er hentet på en felles vannpost borti gata. Maten tilbereder du på åpen grue på kjøkkenet. Så kommer revolusjonen. Det har vært en lang vei fra attenhundretallets ovnskrok til dagens fortell-hvem-du-er-kjøkken. TEKST KATHARINA DALE HÅKONSEN FOTO SIMEN BAARDSETH/HEDMARKSMUSEETS FOTOARKIV, SCHRØDER/ SVERRESBORG TRØNDELAG FOLKEMUSEUM, E.RUDE/OSLO MUSEUM, JAN LARSEN/NORSK FOLKEMUSEUM, KVIK

40 OBOSBL ADET


1930-TALLET

SKJEMA FOR SPARING AV HUSMORBEIN

–På slutten av 1920-tallet kunne en vitenskapelig regne seg fram til hva som var et godt liv. Det var skjematisk, sier Walle. Laboratoriekjøkkenet, også kalt Frankfurtkjøkkenet, svarte på regnestykket. Det var lite, men praktisk. Rommet hadde en streng planløsning med plass til alle kjøkkenets nødvendigheter, inkludert et nedfellbart strykebrett. Du nådde alt med få bevegelser. Husmora kunne spare flere kilometer gange i uka. –Laboratoriekjøkkenet ble utviklet på samme tid som det kom et krav blant middelklassen om at flere kvinner skulle delta i arbeidslivet. Parallelt med dette ble det mindre vanlig å ha hushjelp, sier Walle. Overflødighet i interiørene skulle bort. Fargebruken var spenstig, gjerne knallkombinasjoner som eplegrønne vegger og tomatrøde lister. Elektrisitet ble vanlig, i 1937 hadde 75 av 100 nordmenn elektrisitet. Men langt fra alle hadde elektrisk komfyr. –Magasinkomfyren var svært moderne i mellomkrigsårene. Komfyren var et resultat av de elektriske tariffene og effekten på de elektriske apparatene, sier Brennsund og forklarer hvordan den fungerte: –Det var vanlig at et varmeelement på 400 watt holdt en jernplate rødglødende hele døgnet. Plata var beskyttet av et asbestisolert lokk. Du abonnerte på tusen watt. Øvelsen var å bruke wattene du betalte for. Siden plata alltid var varm, tok det liten tid å koke vann, og du unngikk å belaste det elektriske nettet med 2000 watt som vi gjør i dag, sier Brennsund.

1860-TALLET

STØPEJERNSRØR OG UTSLAGSVASK I Christiania ble forandringen stor da det nye vannverket kom i 1860, og det ble mulig med innlagt vann. –Vi gikk over fra trerør til støpejernsrør som hadde større dimensjon og tålte høyere trykk. For første gang kunne man føre vann inn i husene og opp i etasjene, sier Jan Petter Brennsund, konservator på kulturhistorisk materiale ved Norsk Folkemuseum. –Den første utslagsvasken hadde ikke vannlås og ble på folkemunne kalt telefonen fordi du kunne snakke med naboene i etasjene over og under gjennom rørene, sier kulturhistoriker Birte Sandvik ved Norsk Folkemuseum. Vegg i vegg med kjøkkenet lå pikeværelset, der unge jenter fra bygdene ofte bodde. Rundt år 1900 var yrkesdeltagelse blant kvinner høy i Norge sammenlignet med resten av Europa. –Å ta seg en jobb som hushjelp ble sett på som et trygt og passende arbeid for ugifte kvinner. Det var en skolering i moderne husarbeid. Etter hvert ble industriarbeidet mer attraktivt. Der fikk kvinnene faste arbeidstider og lønn de kunne disponere, sier Thomas Michael Walle, sosialantropolog og førstekonservator ved Norsk Folkemuseum.

KJØKKENVITENSKAP:

Fra en reklameplakat for Elfas-geleen, «alt i ett».

OBOSBL ADET 41


Og så snart far hadde fått bil, fikk mor kjøleskap. 1960-TALLET

NÅDE DEN SOM IKKE HAR DET RENT 1950-tallet var drømmenes tiår. Mange drømte om komfyr, kjøleskap, ny kjøkkeninnredning og elektriske apparater. Og så snart far hadde fått bil, fikk mor kjøleskap. Det kom stilrene og rimelige hverdagsserviser på markedet, respatexbord, stålrørsstoler og linoleum var standard, og veggene var malt i lyse, feminine pastellfarger. – Dette er en periode hvor samfunnet var svært homogent. Konformitetspresset var ekstremt, sier Walle. Rundt 1960 var den kvinnelige yrkesdeltagelsen lavest i Europa. Lønnsøkningen etter andre verdenskrig gikk ut på at mannen tjente mer i et bredere lag av samfunnet, og husmoren hadde sin glanstid. På dagtid var det et kvinnestyrt fellesskap som var preget av sanksjoner dersom du var annerledes. – Du ble dømt som kvinne på hva og når du serverte mannen, at barna dine var rene og pene og til viss grad at du fulgte med i tiden og hadde et moderne kjøkken. Sanksjonene fra andre kvinner var store om du ikke gjorde som du skulle, sier Walle.

42 OBOSBL ADET


ALLROM: Slik framstår det moderne idealkjøkkenet i dag.

1970-TALLET

ORANSJE, BRUNT OG MED INNSLAG AV MENN – Mange forbinder 70-tallet med oransje, brunt og stormønstrede tapet, men perioden var også preget av mange individualister og ulike stiler og retninger. Det var større rom for kreativitet enn tidligere, sier kulturhistoriker Birte Sandvik, og legger til: – Furu og grønne planter var på vei inn for fullt, og noen fikk til og med peis på kjøkkenet. Og oppvaskmaskinen fant veien inn. Kjøpekraften tillot folk å være opptatt av mote og trender. – Folk byttet fullt brukbare hvite hvitevarer med komfyrer og kjøleskap i naturfarger som mosegrønn, burgunder og brunt. Noe som er veldig tydelig, er at mannen var på vei inn i kjøkkenet. Det ser vi på bilder fra tidenes interiørblader som for eksempel Bonytt, men det var nok ikke veldig vanlig at mannen deltok på lik linje med kvinnen, sier Sandvik. – Likhet mellom kjønnene var et ideal. Det preget kjøkkenutformingen, men ikke så mye fordelingen av arbeidsoppgavene i hjemmet, sier Thomas Walle.

IDAG

KJØKKENET SOM ER HELT… DEG Dagens kjøkken er en åpen løsning som kombinerer kjøkken og stue – ofte et slags allrom. – I dag er det mindre skiller mellom kjønnene. Grovt sagt kan vi si at når mannen lager mat, er det først og fremst et overskuddsprosjekt som er gøy, noe som trenger en viss utstyrspark av maskulin karakter. Gjenstandene er utformet for å appellere til mannen, sier Walle og understreker at kvinnene fortsatt gjør det meste av husarbeidet som må til for å holde hjulene i gang i familien. Kjøkkenet i seg selv har blitt et utstillingsvindu. – Vi bruker enorme summer på kjøkkenprodukter. Nøkkelgjenstander som kjøkkenmaskinen KitchenAid og eksklusive kaffemaskiner er statussymboler som sier noe om hvor perfekt du er. En mengde designprodukter er utviklet fordi de skal være synlige. Det er et særlig stort press på yngre generasjoner at alt skal være perfekt. Det er ikke akseptert å lage ferdigmat. Det er et paradoks fordi det også er forventet at begge kjønn skal gjøre karriere, sier Birte Sandvik.

OBOSBL ADET 43


Dagen forsvinner i takt med dampen fra dusjen. Snart senga, men først finne roen. Puste inn. Senke skuldrene. Puste ut.

www.foss-bad.no facebook.com/fossbad


VINYL PÅ GULVET: Vinylgulv har lyd- og varmeisolerende egenskaper som overgår mange andre materialer. Her ser vi den nye Novilon-kolleksjon fra Forbo. Dette er gulv du kan legge selv.

TEKST OG UTVALG CATHRINE WOLF LUND

URTER MED STIL: Endelig et minidrivhus som ser bra ut! Passer både i kjøkkenvinduet, på benken og på balkongen. Fra IKEAs PS 2014-kolleksjon.

Kjøkkentrend

GI DEM PEPPER: Danske Normann Copenhagen lager fine salt- og pepperkverner i heltre eik med marmortopp. Pepperkvernen har sort topp, saltkvernen hvit. Enkelt og greit!

Enten du står foran en totaloppussing, du ønsker å bytte fronter, eller bare trenger inspirasjon: Her er noen av vårens nyheter for kjøkkenet.

OBOSBL ADET 45


GJØR RENT BORD

Gourmetmat, hurtigmat, brødmat og salat. Kjøkkenet er stedet for mye kos og mange gode stunder, men pass på hygienen. Med noen enkle forholdsregler unngår du å bli matforgiftet. TEKST JORUNN WOLD/KILDE MATPORTALEN.NO OG MATPRAT.NO ILLUSTRASJON PAPERCUT

IKKE BLAND RÅ OG FERDIG MAT Både på kjøkkenet og ved grillen må råvarer alltid holdes adskilt fra ferdiglaget mat. Bytt redskaper mellom forskjellige råvarer og mellom råvarer og ferdiglaget mat. På den måten unngår du å overføre matforgiftingsbakterier fra en råvare til en ferdig rett.

46 OBOSBL ADET


HOLD VARM MAT VARM

BRUK RENE REDSKAPER OG KLUTER

Skal du servere varm mat må den holdes rykende varm til den serveres. Bakterier stortrives og formerer seg hurtig i temperaturer mellom 10 og 50 grader. Pass på at du varmer opp maten til over 70 grader i flere minutter og holder den varm til den serveres. Da blir de aller fleste bakterier drept og du unngår matforgiftning.

Vask kniver og skjærebrett ofte, og hold kjøkkenbenken ren. Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe, og må vaskes i maskin på minst 65 grader, eller legges i klor over natten. Bytt klut ofte. Bruk aldri samme klut på benken og på gulvet. Tørkerull er et godt alternativ til klut.

VASK SALATEN

HOLD KALD MAT KALD Ikke alle matvarer tåler å stå utenfor kjøleskapet over tid. Skal maten skal stå fremme en stund er et tips å legge kjøleelementer under serveringsfatene. Særlig mat som inneholder melk, fløte, egg, skalldyr, bønnespirer, åpnet hermetikk og kokte eller snittede grønnsaker er eksempler på matvarer som er lett bedervelige og dermed de mest sårbare. Vær også påpasselig med å oppbevare ferskt kjøtt og fisk kjølig.

Frukt og grønnsaker skal skyldes godt. Jordrester inneholder bakterier, så det er viktig å vaske bort jordrester og skitt. Husk også å vaske bort jordrester fra hendene dine før du tar i annen mat eller spiser.

SJEKK TEMPERATUREN I KJØLESKAPET

VASK HENDENE Start matlagingen med en god håndvask. Husk såpe og varmt vann. Vask også hendene før du spiser og mellom håndteringen av ulike råvarer.

Matvarer som skal oppbevares kjølig, bør settes i kjøleskapet. Temperaturen i kjøleskapet skal være 4 grader eller lavere. Den lave temperaturen forhindrer bakterievekst i matvarene. Pass på at du ikke setter varm mat inn før den er avkjølt. Det vil påvirke temperaturen i kjøleskapet.

OBOSBL ADET 47


DE GODE HJELPERNE Praktiske kjøkkenredskaper behøver ikke se kjedelige ut. Denne lekre samlingen er inspirert av den nynordiske trenden med rent treverk, grov betong, sort- og gråtoner. TEKST: CATHRINE WOLF LUND STYLING: SILJE AUNE ERIKSEN FOTO: NADIA NORSKOTT

TIL ARBEIDET: Displaybokser (869 kr), tresopper (159/199 kr), glassflaske med kork (499kr) og veggur (1399 kr) fra Røst, brødkurv (249 kr), bakebolle (399 kr), og saltkar med skje (199 kr) fra Ting. Termokanne (529 kr), trefjøl (429kr) og salt- og pepperkvern (439 kr per sett), alt fra Backe. Serveringsbrett (300 kr) og sopekost med feiebrett (595 kr), begge deler fra Designtorget.

48

OBOSBL ADET


BLÅTT TIL LYST: Melaminfat (229/249 kr) og måleskje (149 kr) fra Ting. Sockerdricka (25 kr) fra Granit, kjøkkenvisper (125 kr) og gryteunderlag (195 kr) fra Designtorget.

De kjølige fargetonene danner en enkel base som gir et herlig samspill med det nordiske treet og lyset. Silje Aune Eriksen, stylist


SORT OG TREVERK: Brødkurv (249 kr), saks (79 kr), sitruspresse i tre (249 kr) fra Ting. Sort turbestikk fra Designtorget (20 kr), melaminfat (279 kr) fra Granit, sleiv (119 kr) og morter (349 kr) fra Rafens. Oppvaskbørsten er stylistens egen, men du får en som likner på HAY.


Jeg vil inspirere leseren til å la kjøkkenredskaper som ofte blir gjemt i skuffer og skap, få stå fremme. Silje Aune Eriksen, stylist

KJØKKENKRAKK: Jerngryte (1749 kr) og rivjern (179 kr) fra Backe, krakken (159 kr) er fra Bolia, mens bakebolle (229 kr), kjøkkenhåndkle (49 kr) og oppbevaringsglass (59 kr) er fra Granit. Bifføks (179 kr) og kluter (139 kr) fra Rafens.


SPIS: Spisebrikke (2 pk 249 kr) og fløtemugge (399 kr) fra Røst. Asjett fra Backe (149 kr), salatbestikk (179 kr) og kjeleunderlag (199 kr) fra Ting. Knekkebrød (49 kr) fra Granit, trefjøl fra Bolia (169 kr).

Forhandlere: Backe: tlf. 22426230, Bolia: tlf. 94522739, Designtorget: tlf. 21552826, Eske: tlf. 40005253, Granit: tlf. 4723230565, IKEA: tlf. 81544000, Norrgavel: tlf. 23699102, Rafens: tlf. 91745415, Røst: tlf. 40021278, Ting: tlf. 22 42 42 40.


15 % rabatt på alt av glass og speilvarer ved fremvisning av denne annonsen! Kampanjen varer t.o.m 31.05.2014 og gjelder ikke allerede nedsatte varer.

Glassfagkjeden er Norges største og eneste landsdekkende glassmesterkjede for både privat- og bedriftsmarkedet. Gjennom våre 42 lokale glassmesterbedrifter har vi et vidt spekter av kunder og oppdrag. Alt fra elegante glassløsninger til kjøkken og bad til energisparende isolerglass som slipper lyset inn, og holder kulden ute! Våre glassmestere er de beste innen sitt fag og benytter kun kvalitetsprodukter. Kjøkken – Gi kjøkkenet ditt en ”face lift” ved å montere glass mellom kjøkkenbenk og overskap. Elegant og lett å holde rent!

Energispareglass – reduserer varmetapet og sørger for et komfortabelt innemiljø!

Vår ekspertise er din trygghet!

Rekkverk i glass – Slipp lyset til ved å montere rekkverk i glass, både interiør og eksteriør. Sikkert og stilig!

For befaring, ring vår døgnåpne vakttelefon på 815 33 022 eller besøk oss på www.glassfagkjeden.no og finn din lokale glassmester.


Etegilde Det nyeste innslaget på Oslos kulinariske scene er lavmælt, men spennende. ETE supper club vil at du skal spise middag med folk du ikke kjenner, på steder du aldri har spist middag før. TEKST OG FOTO TORUNN BRÅNÅ

54 OBOSBL ADET


STEMNINGSFULL SETTING: Capella

Johannea i Majorstuen kirke er et nydelig rom, dekket av freskomalerier av Per Vigeland, nevøen til Gustav Vigeland. GJENGEN BAKOM:

F.v. Mia Frogner, Ingvild Telle, Øystein Espe Bae, Mari Kanter, Stephan Mehl, Julie Chiku og Torkjell Jensen.

Den andektige stemningen i Capella Johannea, kapellet i Majorstuen kirke, akkompagneres av lyder som kanskje ikke høres så ofte der inne: klirring i bestikk og porselen, iherdig tygging og livlige samtaler. Kilden til lyden er det første arrangementet til ETE supper club. Til bords sitter 18 gjester som verken kjente hverandre eller visste hvor de skulle for en time siden. MIDDAG BAK LÅSTE DØRER

Supper club, guestaurant, «puertas cerradas» – låste dører. Konseptet har mange navn rundt om i verden, men går hovedsakelig ut på det samme: Et lukket middagsselskap med betalende gjester, i et miljø man ikke vanligvis forbinder med å «gå ut og spise». –„Vi ønsket oss en sosial arena hvor vi kunne spille på flere sanser: lyd, lys, atmosfære, smak og lukt, forteller Ingvild Telle, en av initiativtakerne til ETE. –„Ideen var å utforske arkitektonisk spennende rom, skape konseptuelle middagskvelder og være et spennende møtepunkt mellom mennesker som er interesserte i mat, sier hun. OVERRRASKELSESMOMENTET

Under Per Vigelands vakre fresker og det svake skinnet fra lysekronen kan ETE-gjestene forsyne seg av fire retter: Kveiteceviché med rogn til forrett, østers med sitron som en liten venterett, middagssalat med skjørost, varmrøkt laks, sennepsvinaigrette og godt brød til hovedrett, og til dessert, tjukkmelkspannacotta med granateple og kaffe med hjemmelaget sjokolade til. Menyen er heløkologisk og basert på kortreiste råvarer. Kjøkkentjenesten er det matblogger og cateringkokk Julie Chiku, kjent for sine allergivennlige og utradisjonelle oppskrifter, som står for denne gangen. Du finner ikke ETE under «restauranter» i Gule sider, og du finner dem heller ikke i kapellet neste gang. Overraskelseselementet er en viktig del av konseptet. Det slår tydeligvis an, for ETE har allerede venteliste til neste arrangement – uten at ingen vet når eller hvor det blir, heller ikke arrangørene. VIL DU FØLGE MED?

Sjekk ut etesupperclub.com eller Instagram: @etesupperclub

OBOSBL ADET 55


NY VERDEN MED HEIS Arna Mellum Lillehagen (84) har drømt om heis siden hun flyttet til Fagertun borettslag i Elverum i 2006. Nå er drømmen blitt virkelighet. TEKST KATHARINA DALE HÅKONSEN FOTO NADIA FRANTSEN

ELVERUM –Jeg har ikke tenkt på noe annet enn heis fra morgen til kveld den siste tiden, sier Arna Mellum Lillehagen i tredje etasje i Fagertun borettslag i Elverum. Hun smiler fra øre til øre. Snart blir livet til åttifireåringen mye bedre og langt enklere. Hun og naboene får en trinnfri adkomst fra utearealet til inngangsdøra. –Jeg har savnet heis fra første dag. Alle i min etasje har ønsket seg heis så lenge jeg kan huske, sier Lillehagen og ser takknemlig på mannen bak det hele, styreleder Oskar Hivand: –Styret har gjort en formidabel jobb, og Hivand har stått på.

STÅR PÅ FOR HEIS

Det yrer av håndverkere utenfor de rustrøde blokkene på fire etasjer. Sånn har det ikke alltid vært. Prosjektet startet som en drøm i 2009. Hvordan klarte den mangeårige styrelederen å ta ønsket om heis fra skrivebordet og ut i praksis? Først fikk styret og OBOS Prosjekt utredet muligheten for ettermontering av heiser. Forprosjektet resulterte i en kalkyle som tok pusten fra de fleste beboerne. –Usikkerheten var stor fordi det kostet mye, sier Hivand. Borettslaget manglet økonomiske muskler der og da, men lot seg ikke vippe av pinnen på grunn av noen tall på et papir. I flere omganger søkte de Husbanken om støtte, og mars 2013 kom tilsagnsbrevet. –Husbanken gir tilskudd på 40 prosent av kostnadene, sier styreleder. Første seier var et faktum. Å sikre to tredjedels flertall på generalforsamlingen var neste utfordring. Hivand og resten av styret stod på utrettelig. Det var ingen selvfølge at beboerne i første etasje ønsket å bruke store summer på heis. Byggeprosjektet koster 17,4 millioner. Husbanken støtter borettslaget med sju millioner. –I styret har vi hele tiden vært veldig positive. Vi har snakket varmt om å ettermontere heiser, sier styrelederen. De inviterte til beboer- og informasjonsmøter og jobbet for at alle skulle føle eierskap til prosjektet. Folk møtte opp og diskuterte. Mange var positive. Noen var skeptiske. Styret tok ikke seieren på forskudd.

56 OBOSBL ADET

EN NY VERDEN

–Sju dager før den ekstraordinære generalforsamlingen arrangerte vi et nytt beboermøte med presentasjon av konkrete planer, skisser og tall, sier Hivand. 40 prosent av beboerne er over 60 år, og seks personer er over 90 år. For den eldre garde stod mye på spill. Ikke alle er like gode til beins. –På den ekstraordinære generalforsamlingen stemte alle minus én beboer ja, sier styremedlem Erik Bye. –Også de i første etasje var positive. Folk sympatiserer med hverandre. Naboskapet er godt. De som bor i første kan ta heisen opp i fjerde og besøke venner, sier Bye. –Det blir en ny verden. Du kan bare trille bort til heisen og ut på gata, sier styrelederen. Men han ser også på prosjektet i et større, samfunnsmessig perspektiv. Å montere en heis koster det samme som tre årlige plasser i en omsorgsbolig i Elverum. BLOMSTERBUKETT TIL STYRELEDER

Fagertun er det første borettslaget som ettermonterer heiser i Elverum. I Hamar har 112 borettslag montert heiser, men bare 33 med støtte fra Husbanken. Styret tror byggeprosjektet vil ha smitteeffekt på andre borettslag i kommunen. Selv om Husbanken bevilger sju millioner, må beboerne betale mye av egen lomme. Men som alltid har styret funnet en besparende løsning. De har inngått en avtale med banken om et avdragsfritt lån de første fem årene. Det hjelper. –Vi kommer til å legge litt smått på husleia for at ingen skal få sjokk, sier Hivand, som har brukt utallige timer på å bidra til et godt naboskap de siste femten årene. Han angrer ikke ett sekund. –Jeg lærer noe hele tiden. Når folk blir fornøyd, er jeg fornøyd. Jeg fikk en blomsterbukett fra en beboer da det ble kjent at vi fikk støtte til å montere heiser. Det varmer, sier Hivand.


HEISTUR: Fagertun borettslag stod ferdig i 1982. Nå er det på tide å montere heiser. ARNA I TREDJE: –Jeg trives godt her. Det er koselige folk og stille og rolig. Dette er hjemmet mitt, sier Arna Mellum Lillehagen (84). Da hun fikk nyheten om heis, gav hun en blomsterbukett til styreleder.

TRANSFORMASJON: Erik Bye (fra venstre),

John Lillesæter i OBOS Prosjekt og Oskar Hivand foran det gamle søppelrommet som rives for å gi plass til nye heiser.

OBOSBL ADET 57


Oppussing

...EN IDÉ FOR TRIVSEL OG GLEDE Komplett moderniseringsprogram for kjøkken, bad og garderobe Nye skap, skuffer og dørfronter etter mål! Benkeplater skreddersys etter ønske fra eget verksted!

Malermester Knem & Næsvik

Hvitevarer leveres og monteres etter avtale!

• Sprøytemaling av innredninger

Snekker, rørlegger og elektriker utfører arbeid av høy kvalitet!

Fornying av kjøkken

• Stort malerverksted i Jerikoveien 26

Se mulighetene, besøk vår butikk i Ullevålsveien 17, 0165 Oslo

• I vårt malerverksted sprøytelakkerer vi alt av kjøkkenfronter, innredninger, møbler, dører etc • Med grundig forarbeid og fagmessig sprøytemaling blir gamle slitte overflater som nye.

Tlf.: 22 11 24 92 - 22 42 08 47 Faks: 22 20 60 55 www.kjøkkenfornyeren.no

Malermester Knem & Næsvik AS Jerikoveien 26, 1067 Oslo Direkte: 90 54 21 45 • Kontor: 22 90 60 50 firmapost@nasvik.no • www.nasvik.no

Vår drift i over 30 år... Trygghet for godt resultat



r

o

Oppussing Urmaker og Optiker Oppussing

Rørlegger Rørleggere

 

 

 



   

    





Oppussing

Går du med tanken om å pusse opp!

Container? Vi stiller med:

Kampanjekode Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og “Private Oslo/Akershus”

Ringprosjektledelse. oss på Tlf.: 47 41 30 00 tlf 09700 www.nytthjem.net post@nytthjem.net www.norskgjenvinning.no Annonsering

Interiør fra Går du med tanken Marokko om å pusse opp! Vi stiller med: Snekker, maler, flislegger, rørlegger, elektriker og prosjektledelse. Tlf.: 47 41 30 00 www.nytthjem.net post@nytthjem.net LilleMedina.no – T. 97 66 98 10

Vakt hele døgnet. Faste lave priser til leserne av OBOS-bladet!

Advokat Annonsering

Garasje Garasjeporer

Ring 815 GLASS (815 45277)

COMFORT STORO Grefsenveien 56, 0487 Oslo 23 40 10 40 storo@comfort.no 1 15.01 Rubrikk_OBOS_2014_v2_Layout

 

Containere Oppussing

GLASSMESTER

VI GIR 10% RABATT

på alle veiledende priser ved henvisning til annonsen. Dette gjelder rør, deler . og utstyr.

Glassmester Trær og planter

Entreprenør

Glassmester Din lokale Elektroinstallatør! Din lokale Nytt BAD i 2014? ADVOKATBISTAND GLASSMESTER Vi søker Elektromontør gruppe L Testament, ektepakt, arveforskudd, elektroinstallatør! hjemme, Din lokale Elektroinstallatør! GARASJEPORTER GARASJEPORTER arv, skatt og tvister Vakt hele døgnet. Vi søker Elektromontør gruppe L annonser i Faste lave priserElektromontør til Vi søker Elektromontør gruppeL L Vi søker gruppe OBOS-bladet leserne av OBOS-bladet! 10 ÅRS GARANTI TETT BAD

Ring 815 GLASS

Vi er totalentrepenør på baderom

Ring for GRATIS befaring! (815 45277)

Advokat P.E.Unhjem Johansen Tlf.: 911 19 336 Advokat S.K. Berge Tlf.: 901 95 250 Advokat K.O.Engeseth Tlf.: 928 50 545

www.obos.no

Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Kontakt HS media:

E-post: Timepris kr.ISELIN 945,+ 25% mvapost@linje-elektro.no MARTE SKARPNORD Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar Telefon: 62Øvre 94 10 37 motKontoradresse: normalt kr. 1350,til kr.1600,-1, 1472 Fjellhamar Grønliveien e-post: mis@hsmedia.no + 25% mva. Telefon: 67 90 01 85 / 22 63 11 00

Linje Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon

SNORRE SIGURDSSON E-post: post@linje-elektro.no Telefon: 92 40 29Linje 17 Elektro AS formidler og

Postadresse: Postboks 92, 1472 Fjellhamar utfører elektriske arbeider for: Telefon:www.linje-elektro.no 67 90 01 85 / 22 63 11 00• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon e-post: ss@hsmedia.no Kontoradresse: Øvre Grønliveien 1, 1472 Fjellhamar • Internkontroll • Kjøling Østensjøveien 16, 0661 Oslo www.linje-elektro.no E-post: post@linje-elektro.no Lille Grensen 7, • Elektrokontroll •OSLO Ventilasjon Mail: butikk@bademiljo-experten.no Tlf. 63 94 04 30 www.raynor.no • Varmepumper • Solskjerming www.advonor.no – post@advonor.no www.linje-elektro.no Tlf: +47 22 97Linje 42 97 Elektro AS utfører: • Ordinær installasjon Linje Elektro AS formidler og Tlf: 63 94 04 30

www.linje-elektro.no Garasjeporer

• Tele-, Data- og Fiberinstallasjon • Internkontroll • Elektrokontroll • Varmepumper

utfører elektriske arbeider for: • Kjøling • Ventilasjon • Solskjerming


KLASSISK 50-TALLS: Arkitekt Eyvind Retzius og Svein Bjoland har satt sitt preg på Stavanger i etterkrigstiden. De har tegnet dette og mange rekkehusfelt i oljebyen. DEDIKERT: –Vi ønsket å bevare den opprinnelige stilen, sier styreleder Tore Wick.

STILREN PRISVINNER Rekkehusene i borettslaget Tjensvold 2 i Stavanger vakte oppsikt da de stod ferdig i 1953. I fjor fikk de verneprisen for god rehabilitering. TEKST KATHARINA DALE HÅKONSEN FOTO ELISABETH TØNNESSEN

STAVANGER Da styret oppdaget at rekkehusene var vernet utvendig, gikk de i tett dialog med byantikvaren i Stavanger om rehabiliteringen. –Jeg opplevde at byantikvaren likte å samarbeide når de skjønte at vi tok verneplanen på alvor, sier styreleder Tore Wick. Styret leste gamle arkitekttegninger og jaktet på det opprinnelige uttrykket. De skaffet kopier av de originale vinduene, den originale døra og lyskupler fra 50-tallet. Kledning måtte være høvlet. Dekkbeis holdt ikke mål. De oljebeiset panelet. –Vi var redd det skulle bli veldig dyrt, men er fornøyd med at det bare ble 10 prosent dyrere. På kjøpet fikk vi jo produkter med høyere kvalitet. Vi etterisolerte og har halvert energibehovet.

I fjor ble samarbeidet og rehabiliteringen kronet med Stavanger kommunes vernepris. –Dette rehabiliteringsprosjektet er et godt eksempel på oppgradering og tilbakeføring av etterkrigsbebyggelse til originalt formspråk. Det er utført i tråd med antikvariske prinsipper og anbefalinger, heter det i juryens begrunnelse. Borettslaget består av 12 boliger over to etasjer på 90 kvadratmeter. Arkitekt Eyvind Retzius og Svein Bjoland tegnet rekkehusene. De karakteriseres som klassiske Stavangerrekkehus fra 1950-tallet, med gode romløsninger og elegante detaljer. Verneprisen består av et diplom, en plakett og en sjekk på 25 000 kroner. –Det er kjekt å få denne prisen. Vi er stolte av borettslaget vårt, sier Wick.

OBOSBL ADET 59


MINIATYRSNEKKEREN Snorre Gleditsch (84) har brukt hele pensjonstida på å bygge hus fra hjembygda si - i miniformat. TEKST TINA ÅMODT FOTO HANS FREDRIK ASBJØRNSEN

Det lyser fra vinduene på gården. Inne på låven ligger høyet lagret under bjelkene, grisene står utenfor vinterfjøset, og et lite stykke unna, ved kirka, er det norske flagget heist til topps. Å stå mellom bygningene her er nesten som å være i Hedmark-bygda Tørberget på ekte. Men husene er for små til å gå inn i, og alle får plass innendørs. I 15 år har Snorre Gleditsch holdt på med hjerteprosjektet sitt: Å bygge hus modellert etter bygg som står eller har stått i hjembygda hans. – Jeg vil at folk skal få se åssen husene var i min barndom. Og det er fryktelig moro, å få det til sånn som det skal være, sier han. PRESISJON OG DETALJER

For lokalkjente, særlig dem som har levd en stund, er det mange bygninger å dra kjensel på i garasjen som er gjort om til visningsrom. Her er laftede sætrer og koier, staller og utedo. Vi kikker inn i et værbitt hus, som er en nøyaktig kopi av Snorres barndomshjem. Han peker inn kjøkkenvinduet. – Du ser den svarte flekken på muren, der steikte de brødet, forklarer han. Selv luka i stuegulvet, som leder ned til potetkjelleren, har Snorre montert på sin riktige plass.

60 OBOSBL ADET

– Skal en gjøre en ting skal det være likt. Det skal ikke være noe som mangler og er gæli, understreker snekkeren. HJEMME I TØRBERGET

Snorre Gleditsch har aldri ønsket å bo andre steder enn i Tørberget. Her blei han født på et kammers, døpt på skolen, som bygdeungene gikk på annenhver dag, og her heide han fram fetteren Hallgeir Brendens OL- gull. Som ungdom fant han fort ut at å jobbe ute i skogen med tømmer i 40 minus var ikke noe for han. Han lærte snekkerhåndverket av faren, og sammen dreiv de snekkerfirma. Da Snorre blei pensjonist, kunne han ikke bare sette seg ned. I sin tid lagde han dukkehus til døtrene, men han veit ikke helt hvorfor han begynte å bygge miniatyrhus. Det første stabburet, som han lafta fritt etter hodet, vokste nærmest bare fram mellom fingrene. Etter at det var ferdig, ga han seg i kast med selve praktbygget i bygda. – Det dukka opp plutselig. At jeg skulle gjøre kirka, forteller han. DET VIKTIGSTE BYGGET

Selveste kronprins Haakon og kronprinsesse Märtha var her og innvia Tørberget kirke i 1933. Den er Snorre ekstra glad i. Han var selv


TÅLMODIGHET: Ute i verkstedet kan Snorre gå i timevis uten verken vått eller tørt. Han mister ikke motet når det drøyer. Låvetaket på barndomsgården består av 4000 fliser som han har limt på for hånd.

OBOSBL ADET 61


kirketjener i åtte år. Å bygge den storslåtte kirkekopien, med altertavle, benker og orgel installert, tok nesten like lang tid - nærmere fire års arbeid måtte til før den først kunne bli vist fram for folk i 2004. Men han er ordentlig fornøyd med resultatet. Kirka har hedersplassen i utstillingsrommet, og Snorre blir aldri mett av å betrakte den når han tar seg en kaffepause. – Sånn sitter jeg litt hver gang jeg er her ute. Koser meg og slapper av og kikker på kirka. Jeg synes egentlig den bare blir finere og finere for hver gang, konstaterer han. TRIVES BEST I VERKSTEDET

Ute i verkstedet, eller «aldershjemmet», som han kaller det, kan Snorre gå i timevis uten verken vått eller tørt. Han høvler og lafter fra sju-åtte om morgenen, tenker, prater litt med seg selv. Bruker tollekniv for å få de lafta materialene til å passe perfekt i hverandre. – Tida går fort når jeg er her ute, fryktelig fort! Plutselig er det middagstid, sier han og humrer. Hendene fungerer ikke helt som de skal. Slitasjegikten har satt seg i fingrene og gjort flere av dem nesten umulige å bøye. Dessuten mangler han en lillefingertupp. Den røyk da han holdt på å høvle en likkiste. – Handa mi glei og jeg kjørte fingeren rett ned i kutteren. Jeg havna på sjukehuset og legen var en skikkelig hardhaus. Her må det klippes, sa han. Og klippa tuppen rett av! ORIGINAL KLEDNING

Litt oppi bakken fra utstillingsgarasjen står familiegården ennå. Den blei bygd mellom 1834 og 1839. Etter at gården blei restaurert, var Snorre og henta kledning fra den mest værharde veggen på hovedhuset. Han saga og høvla den forsiktig ned så den ble tynn og

62 OBOSBL ADET

DETALJERT: –Flere som ikke bor her lenger begynner å gråte når de ser kirka. Det er litt rart. Det er vel fordi de har minner derfra, sier Snorre. HEDERSBYGG: Når han holder på med et prosjekt, har Snorre har en indre visjon av hvordan huset skal bli. Han gir seg ikke før resultatet stemmer. Inngangspartiet på kirka måtte han lage tre ganger for at det skulle bli riktig.


I BUA: Snorre Gleditsch (84) har bygget rundt 16 miniatyrhus med sine egne hender etter at han gikk av med pensjon i 1999. Det er nesten bare sportsendinger på TV og kraftige kuldeperioder som kan sette en stopper for den driftige snekkeren.

mulig å jobbe med. Modellen av hovedhuset ble kledd i dette originalmaterialet. Det synes Snorre er ekstra stas. – Dette er fine saker. Kjenn på det. Han stryker hånda over den mørke, ruglete overflata. – Man kan ikke gjøre alt med det, det er så sprøtt og tørt, det fliser seg. Men det er dette som er fint. Dette treslaget. Dette får du ikke kjøpt. Det her er det vind som har gjort! Hvis du gjør et gammalt hus blir huset gammalt med en gang. PERFEKSJONSPENSJONIST

Tørberget er ei lita bygd, med et par hundre innbyggere. Før var det skredder, bakeri, smed og telefonsentral her. Nå er til og med barnehagen borte. – Det var fint å vokse opp her. Vi hadde stor plass. Vi måtte slå litt og henge litt høy i slåtta, ellers så gjorde vi nesten det vi ville sjøl, forteller Snorre.

Men selv om han bygger opp igjen fortidas hus, ønsker han seg ikke tilbake i tid. – Nei. Ungdomstida kan jeg savne, men det var en helt annen tid, vet du. Men jeg tror det er artig for dem som vokser opp nå. Å se åssen det var. De har ikke den minste anelse om hvordan husene var eller noe som helst, sier han. Omkring 16 hus har Snorre bygget siden han gikk av med pensjon i 1999. Om han har som mål å bygge hele Tørberget? – Det kunne jeg ha gjort. Hvis jeg hadde blitt gammel nok! Han ler godt. – Det er mange gamle hus her i Tørberget, fortsetter han. –Men jo, det er særlig ett jeg har tenkt på. En gammel forretningsgård som lå nedpå her, som er borte for lenge siden. Det er nesten ingen som vet åssen det så ut… Dét skal perfeksjonspensjonisten Snorre Gleditsch få gjort noe med.

OBOSBL ADET 63


DET TAS FORBEHOLD OM TRYKKFEIL.

Trend Lysegrønn

36.695,*-

Trend Blågrå

46.825,*-

Veien til NYTT og LEKKERT kjøkken starter hos Lefdal! Trend Kritt

26.995,*-

I Lefdals varehus er våre kjøkkenselgere klare til å hjelpe deg med å tegne ditt drømmekjøkken. Gå inn på www.lefdal.com/kjokken for mer informasjon og inspirasjon. Vi har kjøkkenspesialister i følgende butikker i Oslo/Akerhus: Alna Senter, Storo Storsenter, Ski Storsenter, Sandvika Storsenter, Gulskogen Drammen.


Kvalitetskjøkken til meget gunstig pris • Kvalitetskjøkken du har glede av i mange år • Bredt utvalg innen moderne kjøkkendesign • 25 års funksjonsgaranti - Fordi vi vet det holder • Bredt utvalg av hvitevarer til lave priser • Betjeningsvennlig tegneprogram som gir deg en god start på kjøkkendrømmen • God og personlig service

B en tegook med e netime n spesia kjøkkenl lefdal. ist via com

* Prisen gjelder uten benkeplate, vask, blandebatteri, hvitevarer og frakt.

Trend Blågrå

55.785,-*


juniorsiden

VI VIL HØRE FRA DEG:

juniorlaget @obos.no

MORO FOR DE MINSTE

Martine Hansen, 7 år, fra Fredrikstad er trukket som vinner av juniorkryssordet i OBOS-bladet nr. 2. Premie er sendt i posten. OBOS-bladet gratulerer!

Finn seks feil! På det nederste bildet er det gjort seks små endringer i forhold til det øverste. Klarer du å finne alle sammen?

Gigastore såpebobler! Få ting er morsommere enn store såpebobler som ikke sprekker med én gang. Her får du hemmeligheten bak hjemmeblandet boblevann. DU TRENGER: • 0,5 dl Zalo • 1 3/4 dl kaldt vann • 5 dråper glyserol (glyserin, kjøpes på apoteket) • Bittelitt sukker SLIK GJØR DU: Bland alle ingrediensene. Såpeboblevannet virker best når det får stå noen timer, helst opptil noen dager.

Du kan blåse bobler forskjellige ting; sugerør, tråsnelle eller brusopptrekker. Har du ståltråd kan du forme såpebobleformer, både store og små. Hvis du bøyer en kleshenger av ståltråd til en runding, får du gigastore bobler.

1. Sirkel i dør mangler. 2. Andre bukser. 3. Mer hår. 4. Lengre blå skjorte. 5. Ørepynt mangler. 6. Krage er tilkommet.

Vinn premier!

Junior x-ord

Navn: .......................................................................................................................... Adresse: ..................................................................................................................... Postnummer/sted:.................................................................................................. Alder: .........................................................................................................................

66

OBOSBL ADET

Klipp ut og send inn.

TEKST OG UTVALG SØLVI HALVORSEN FOTO COLORBOX.NO

Svar på kryssordet, eller send oss tegninger, vitser, dikt eller andre bidrag, så er du med i trekningen om blant annet gavekort på kino- eller teaterbilletter. Frist 7. juni. Send svar til OBOS, postboks 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Merk konvolutten «Juniorlaget»


osloquiz

GØY MED QUIZ?

Gjett og vinn i OBOS-bladets osloquiz på facebook. com/obosmedlem.

HVA VET DU OM OSLO?

Telemarkingen Tor Jakob Tveit er en ivrig quizer og med sju års fartstid som osloborger har han nok snappet opp litt kunnskap om hovedstaden også. 7 RETTE: –Ikke så verst, men etter den gode starten hadde jeg håpet på minst åtte, sier Tor Jacob, som får to billetter til Det Norske Teatret som takk for innsatsen.

Nevn en av de to oslorestaurantene som nylig ble beæret med sin første Michelin-stjerne? –Ylajali er den ene, jeg måtte google navnet da jeg leste om det, og lærte at det er navnet på en karakter fra Hamsuns roman Sult.

Hva er navnet på det nyeste albumet til Oslo-bandet The Captain and Me: Peter Gabriel, Phil Collins eller Elvis Presley? –De to førstnevnte har jo begge en tilknytning til Genesis, så jeg utelukker Presley. Og siden Gabriel er den mest kjente av de to, satser jeg på ham. Hvor mange fotballag fra Oslo spiller i mennenes to øverste divisjoner? –Både Skeid og Lyn er vel i 2. divisjon, så da er det nok ikke flere enn ett, nemlig Vålerenga, med andre ord like mange som fra Telemark! Hva heter parken på Grønland ved Akerselvas bredd med flere stein- og betongkanter å sitte på, og som ble innviet i 1994? –Jeg har bodd på Grønland, så jeg vet at den heter Vaterlandsparken. Hvor står Nina Sundbyes statue Gledesspreder’n som forestiller revyartisten Leif Juster? –Han er født på Sagene, men statuen står nok foran ett av teatrene Edderkoppen eller Chat Noir. Tipper det første. I hvilken etat er Eli Grimsby direktør? –Hun leder etaten som jobber med Oslo OL 2022.

TEKST OG FOTO EDDIE CHR. THOMAS

Hvor i Oslo finner du Balkeby: På Bjølsen, Majorstua eller i Ekebergskråningen? – Jeg bor på Bjølsen, så jeg vet at det ikke er der. Ren tipping mellom de andre to: Ekebergskråningen. Hva var Peder Balke som grunnla den opprinnelige Balkeby: Politiker, maler eller prest? –Høres ut som han kan være en prest. Hvem opprettet Småflaskemuseet i 2003? Christian Ringnes.

1.

Nevn en av de to oslorestaurantene som nylig ble beæret med sin første Michelin-stjerne? 2. Hvem eller hva blir tildelt årets Peer Gynt-pris i Vinstra 8. august? 3. Hva er navnet på det nyeste albumet til Oslo-bandet The Captain and Me: Peter Gabriel, Phil Collins eller Elvis Presley? 4. Hvor mange lag fra Oslo spiller i de to øverste divisjonene i seniorfotball for menn denne sesongen? 5. Hva heter parken på Grønland ved Akerselvas bredd med flere steinog betongkanter å sitte på, og som ble innviet i 1994? 6. Hvor står Nina Sundbyes statue Gledesspreder’n som forestiller revyartisten Leif Juster? 7. I hvilken etat er Eli Grimsby direktør? 8. Hvor i Oslo finner du Balkeby: på Bjølsen, Majorstua eller Ekebergskråningen? 9. Hva var Peder Balke som grunnla den opprinnelige Balkeby: Politiker, maler eller prest? 10. Hvem opprettet Småflaskemuseet i 2003?

SVAR: 1. Fauna og Ylajali. 2. Norway Cup v/Frode Kyvåg. 3. Peter Gabriel, utkom 14. mars. 4. Ett (Vålerenga). 5. Vaterlandsparken 6. Chat Noir. 7. Oslo 2022 (OL-organisasjonen). 8. Majorstua (i området Industrigata/Bogstadveien). 9. Maler (1804 – 1887). 10. Christian Ringnes.

Hvem eller hva blir tildelt årets Peer Gynt-pris i Vinstra 8. august? –Mener å ha hørt at det er Norway Cup.

TEST DEG SELV!

OBOSBL ADET

67


kryssord

SEND INN

og vinn Flax-lodd!

MORO FOR DE VOKSNE

Løsning Kryssord 2/14 A K K D U R P A T G R A E D A F R Å K L E S K U N D B Ø M

K L U B B U B E I R E L E O D R A D E I D R R E E I N E N K V I V L E T I E R K U T E T I N I E N T G I N A D E L S L E V E R Å P E I G L O K E S A U R

A R R E S T E R T E

1 2 6 3 4 5

N E N E R T

A B V E I T T E Ø R

Å L

R I S S R E E I L E N T E T R K E

S N I D I E S E S V E R E N E R I K K R O I K A D D E M Ø E R O L T T E R E R I Ø T E N E R I N N L E

B R E L V A R I S I G E K L A E L S K Y E N E N E L L E E I Å V E S T R O E R E T Å T O D R E R Å N D

6 3 4 5 2 1

3 6 1 4 5 2

4 5 3 2 1 6

2 1 5 6 3 4

GUBBE

RISE

LOKK

SLITEN

AVSKJÆR

MESTERSKAP

ØY MASSIVE

MANNEVOND

HAST

SÅRT

VELDUFT

RISP

FRUKT

UBEHANDLET

EUROPEERE

ANMODE

SMERTE

ALENE

POLITIETAT

PUDDER

DYR

SKRYT

SKILLETEGN

AMATØRSANG

UTØY RYTTERSOLDAT

VENTE

RUNDSKUE

SNUTEN

KROPPSDEL

PÅSEILET

BAKERVARER

FARGE

INUITTER

MAKER

GRIPE

URO SULTANPALASS

PAPEGØYE

BRYGG

OMGANG

AVLEN

HANNFUGLEN

BESVÆR

GUD

VEIDEMANN

HAUG GRØNNSAK

DIKTER

TRYKKE

SPILLE

INERT

STRUTS

BYGE

GUD

BOLIG

GODTROENDE

BYDELEN

NATURFENOMEN

REDD

SJØDYR JENTENAVN

VERKSTEDET

OVERREKKER

BY

TEMMES

SIRKEL

SYNKE

RØYK

TONE

2

VOKSE

SAK

GLØDE

Fyll inn tall i de åpne rutene slik at hver linje, hver kolonne og hvert felt bestående av 2 x 3 ruter inneholder alle tallene fra 1 til 6. Rutene merket med stjerne danner en tallkombinasjon som du fyller inn i kupongen og sender inn.

TILBAKE STYRER ANGÅENDE

SEILAS

LØP

6

LIV BY I USA

FLOKK

1

TRE

ÅRE

YMTE

STYGGEDOM

OBOSBL ADET

STJERNEBILDE

PAR

TRE

3

FOLD

GLORETE

ILDSTED

2 4

2 5

FUGL

BUNT

Oppgave Sudoku 2/14

1

TONE

JEG

KJEMPE

Vinnere 2/14

KRYSSORD- OG SUDOKUVINNERE FRA OBOS-BLADET NR. 4, OFFENTLIGGJØRES I BLAD NR. 6/14.

RETT

BASAR S N E R T E N

Kryssordvinnere nr. 2/2014 Walther Aamodt, Oslo Hildegunn Midjås, Oslo Per Christian Olsen, Gamle Fredrikstad Sudokuvinnere nr. 2/2014 Marcel Ruijgt, Oslo Kristin Jæger, Bergen Brita M. Nordahl, Oslo

68

TYNGE

MENGDE

N O E

Løsning Sudoku 2/14

5 4 2 1 6 3

VENNER

OMRÅDE

TONE SINDIG

BORTE

De første riktige løsningene premieres med fem Flax-lodd hver, sudokuløsningene med tre lodd. Merk konvolutten «Kryssord 4/14» eller «Sudoku 4/14» og send løsningen innen 7. juni til: OBOS-bladet, postboks 6666 St. Olavs plass, 0129 Oslo, eller til obosbladet@obos.no. Navn Adresse Sudoku-løsning


bolig OBOSBL ADET 04 | 14

VED MJØSA: Velger du Martodden, blir du boende rett ved Mjøsa og den hyggelige småbåthavnen. Side 70

70 Sentralt ved Mjøsa INNLANDET: På Martodden fortsetter byggingen av smarte byboliger i ett av Hamars vakreste boområder.

74 Bo langs elvekanten INNLANDET: OBOS starter salget av åtte nye leiligheter i vakre omgivelser sentralt i Brumunddal.

78 Attraktivt i Fosslia MIDT-NORGE: OBOS og Primahus Bolig har startet salget av 67 attraktive boliger i populære Fosslia i Stjørdal.

86 Bynært ved brygga VESTFOLD: Nå tilbyr OBOS og Selvaag Bolig 52 nye selveierleiligheter på Kaldnes Brygge – midt i Tønsberg sentrum.

ILLUSTRASJON NADIA FRANTSEN

92 Full oversikt

HELE LANDET: Vil du vite hvor OBOS bygger nå, og hvor vi planlegger å bygge? Her får du full oversikt!

Les mer på obos.no/nybolig


BOLIG | HAMAR | MARTODDEN

70

OBOSBL ADET


MARTODDEN, ET NYTT BOLIGOMRÅDE på Hamars beste vestkant, skal bygges ut med 7-800 boliger. OBOS har i samarbeid med FP Invest sikret seg noen av de mest attraktive områdene, og satte i fjor gang byggingen av fem blokker. Nå er andre byggetrinn lagt ut for salg!

Informasjonsmøte om boligprosjektene finner sted på Scandic Hotell mandag 26. mai kl. 18.00. Påmelding til medlemservice@ obos.no/ på tlf 22 86 59 90, eller via våre hjemmesider.

NÆROMRÅDET N

Her kommer boligene n ge ve nd ra St

På Martodden fortsetter byggingen av smarte byboliger i ett av Hamars vakreste boområder.

SALGSMØTE OG PÅMELDING

Ma rto dde n

Vakkert og sentralt ved Mjøsa

Nor dvik veg en

Jer nba nem use et

Storhamar

OMRÅDET

Strandvegen 153 borettslag vil ligge rett utenfor Hamar sentrum og bare 200 meter fra strandkanten. Det andre salgstrinnet vil bestå av 9 moderne leiligheter med parkering/ boder i underetasje og med opparbeidede utearealer i stille og fredlige omgivelser. Kanskje det viktigste av alt vil være at du fra din egen balkong vil kunne høre bølgeskvulpet fra stranda og nyte utsikten av de furukledde gresslettene med Mjøsa blinkende i bakgrunnen. BELIGGENHET

Martodden ligger bare 2 kilometer fra Hamar sentrum, i et vakkert kulturlandskap med kulturminnet Domkirkeodden, Jernbanemuseet og tidligere Hamar Camping som nærmeste naboer. Et steinkast fra boligene går turstien som fører deg langs strandkanten, enten sørover mot Hamar sentrum og strandparken Koigen, eller nordover i retning av turområdene Furuberget og Jessnes. Barne- og ungdomskoler og også videregående skoler av ulike slag ligger i gangavstand, og det er under én kilometer til Maxi. I vårt boligprosjekt på Martodden bor du både sentrumsnært og landlig på en gang, og det i en splitter ny leilighet. KVALITET OG STANDARD

Andre salgstrinn består av en blokk på tre etasjer med til sammen 9 boliger i en tre etasjes boligblokk. ”Toppleiligheten” går over to plan og inneholder bad, bod og

Kollektivtransport: Bybuss til Hamar sentrum fire ganger i timen. Butikker: Maxi 800 meter unna, ellers 2 km til Hamar Barnehage: 150 meter unna Skole: 1,7 km til Presterud barneskole, 2 km til Ajer ungdomsskole. Friområde: Umiddelbar nærhet til Mjøsas strandsone og gangavstand til turområdene Furuberget og Jessnes.

KONTAKT OBOS eiendomsmeglere Innlandet Oppdragsansvarlig: Eiendomsmegler Erlend Kvaløy Tlf: 922 22 006 Nettside: www.obos.no/martodden E-post: erlend.kvaloy@obos.no

OBOSBL ADET

71


BOLIG | HAMAR | MARTODDEN EKSEMPLER PÅ LEILIGHETSTYPER:

loftstue med skyvedører ut til en stor overbygd og åpen takterrasse. Alle leilighetene har for øvrig store balkonger/ terrasser og lyse trivelige rom og kjøkken med smarte smakfulle løsninger. Boligene er fordelt slik: • Tre 2/3-romsleiligheter på 62 kvadratmeter • Tre 3-romsleiligheter på 83 kvadratmeter • Tre 3-romsleiligheter på 96 kvadratmeter, der to leiligheter kan inndeles med et ekstra soverom, mens én har loftsstue i fjerde etasje. Alle boligene får gjennomgående god standard med parkett i alle rom med unntak av våtrom, som blir flislagt. Kjøkken leveres med fliser mellom benk og overskap, samt hvitevarer. Leilighetene leveres med varme i alle golv. Det blir tilrettelagt for solavskjerming på alle åpne fasader.

EKSEMPEL PÅ TOROMSLEILIGHET

PARKERING OG FELLESROM

Leilighetene leveres med parkeringsplass i underjordisk garasjeanlegg. Det er anledning til å kjøpe mer enn én parkeringsplass per bolig. Fellesrommet mellom blokkene opparbeides med planter, busker og trær og med lekeapparater til glede for alle som bor i borettslaget. ENERGI

Alle boligrom vil bli oppvarmet med vannbåren gulvvarme, i tillegg leveres balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning. Alt for å gi god energiøkonomi, for å bedre komforten, og for å gi et best mulig inneklima. Leilighetene vil få energiklasse C. TILVALG

Det vil være muligheter for tilvalg på parkett, kjøkken/ badeinnredning, dører, farge på vegger og fliser over kjøkkenbenk etc. SALGSSTART OG FERDIGSTILLELSE

Planlagt igangsetting av dette salgstrinnet er høsten 2014, og ferdigstillelse blir sommeren 2015, forutsatt at det blir oppnådd tilstrekkelig forhåndssalg. FINANSIERING

Boligene finansieres ved at utbygger skaffer et lån på inntil 70 %, senere omtalt som andel fellesgjeld. Normalt vil dette felleslånet være et annuitetslån med 40 års nedbetalingstid. Den resterende del av totalprisen utgjør innskudd/ egenkapital som må finansieres av den enkelte kjøper. DRIFTSKOSTNADER

Hver andelseier må betale en månedlig andel av borettslagets felleskostnader som består av kapitalkostnader som

72

OBOSBL ADET

EKSEMPEL PÅ TREROMSLEILIGHET


nevnt over (renter og avdrag på andel fellesgjeld) og driftskostnader. Driftskostnader dekker trappevask, grunnpakke, kabel-TV/ internett, offentlige avgifter, byggforsikring, forretningsførsel, avsetning til fremtidig vedlikehold, samt generell drift av borettslaget og fellesområder. Oppvarming, strøm og eget varmtvann kommer i tillegg i henhold til målt forbruk. BETALINGSBETINGELSER

I forbindelse med kontraktsinngåelsen skal det innbetales kr 100.000,-. Når byggestart er besluttet skal det innbetales et beløp som sammen med første innbetaling utgjør 10 prosent av totalprisen. Resten av egenkapitalen (innskuddet) innbetales ved overtagelse av boligen. OBOS kan tilby mulighet for mellomfinansiering i perioden fram til innflytting. IN-ORDNING

Borettslaget vil ha en ordning som gir andelseier anledning til å nedbetale sin andel

av fellesgjelden raskere enn det som fremgår av den ordinære nedbetalingsplanen. LEV VEL MED OBOS

Boligene vil bli organisert som et OBOStilknyttet borettslag med OBOS som forretningsfører. Samtidig som du eier din egen bolig og kan omsette denne, men med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer, er du sikret at fellesinteressene blir ivaretatt gjennom et godt opplegg for forvaltning, drift og vedlikehold. I et OBOS-tilknyttet borettslag er du ikke ansvarlig for naboens felleskostnader. PROSPEKT OG PRISLISTE

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner er tilgjengelig fra midten av mai 2014, og fås ved henvendelse til OBOS eiendomsmeglere Innlandet på telefon 02333 eller til erlend.kvaloy@obos.no. Prospektet og fullstendig prisliste kan også ses på www.obos.no / martodden fra midten av mai.

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Utbyggingsselskapet Martodden Bolig AS, eid av OBOS og FPI Invest Arkitekt:  Studio NSW Entreprenør: FP Entreprenør Illustrasjoner og foto: Sigssoft Media, Nadia Frantsen Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.

OBOSBL ADET

73


BOLIG | BRUMUNDDAL | BADSTUVEGEN

Bo langs elvekanten OBOS starter salget av 8 nye leiligheter i vakre omgivelser sentralt i Brumunddal. Bo sentralt med elva som nabo! BADSTUVEGEN BORETTSLAG bygges på en solrik tomt i Brumunddal sentrum, og består av to bygg på to etasjer. Det første bygget er i startgropa, og nå legges leilighetene i det andre bygget ut for salg. OMRÅDET

Borettslaget blir liggende flott til i rolige omgivelser. Elva Brumunda blir borettslagets nærmeste nabo i sør-øst. Den renner like forbi inngangspartiet og er kjent som ei meget god ørretelv. Fra borettslaget vil du innenfor en omkrets på under 1 km få tilgang til det meste Brumunddal har å by på. Det er gangavstand til barnehager, skoler, kafeer, kjøpesenter og servicetilbud. Med nærheten til de flotte turområdene i

74

OBOSBL ADET

Veldre- og Furnesåsen og med den korte avstand til Mjøsa, ligger alt til rette for en aktiv fritid for både små og store.

klima. Alle leiligheter leveres med individuelle energimålere, får livsløpsstandard og tilfresstiller gjeldende krav om tilgjengelighet.

BOLIGENE

Leilighetene får romslig balkong eller terrasse og egen parkeringsplass, samt heis. Leilighetene i dette salgstrinnet består av 2 stk 2-roms på 47 kvm, 4 stk 3-roms på 68 kvm og 2 stk 4-roms på 89 kvm. Leilighetene får parkeringsplass i felles carportanlegg, egen sportsbod, samt en stor og solrik balkong eller en avskjermet terrasse på bakkeplan. Leilighetene får vannbåren gulvvarme og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Dette gir til sammen en energigevinst, økt komfort og godt inne-

TILVALG

Det vil være muligheter for tilvalg på parkett, kjøkken og dører, samt på fliser både på bad og over kjøkkenbenken. FELLESAREALER

Utearealet utformes som et tun og opparbeides med plen. Det bygges egen heis og trapp opp til svalgangene i andre etasje. Parkering etableres i felles carportbygg. Ett av disse byggene bygges under bakken. Sportsbodene plasseres i forbindel-


SALGSMØTE OG PÅMELDING Informasjonsmøte holdes på Bakeriet, Brugata 10 i Brumunddal tirsdag 27. mai kl 18. På møtet vil du få mer informasjon om boligene, området og kjøpsprosessen. Påmelding til informasjonsmøte skjer via medlemsservice@obos.no eller på tlf 22 86 59 90.

NÆROMRÅDET Brumunddal ungdomsskole

N

Her kommer boligene

Ringsa kerveg en

Bad stuv ege Rin n ko gsak mm er F v un 84 e

Fv90

Kollektivtransport: Ca. 100 m til buss (Lillevegen) og ca. 1 km til Brumunddal togstasjon. Butikker: Ca. 500 m til Mølla kjøpesenter og kort vei til postkontoret. Skole: Ca. 1 km til Fagerlund barneskole og 600 m til Brumunddal ungdomsskole.

se med svalganger og heishus. Vegen inn til borettslaget, opp langs elva, blir asfaltert. KVALITET OG STANDARD

Utvendig vil bygget få en blanding av fasadeplater og malt stående trepanel. Innvendig får leilighetene en gjennomgående god standard med lysmalte overflater på vegger i stue, kjøkken og entré. Gulvene får eikeparkett. På baderom vil vegger og gulv bli flislagt. FRAMDRIFT

Antatt byggestart er tredje kvartal 2014, og antatt ferdigstillelse er tredje kvartal 2015.

FINANSIERING

Boligene finansieres ved at utbygger skaffer et lån på inntil 60 %, senere omtalt som andel fellesgjeld. Normalt vil dette felleslånet være et annuitetslån med 35 års nedbetalingstid, hvorav 5 år er avdragsfrie. Den resterende del av totalprisen utgjør innskudd/ egenkapital som må finansieres av den enkelte kjøper. MÅNEDLIGE BOKOSTNADER

Hver andelseier må betale en månedlig andel av borettslagets felleskostnader som består av kapitalkostnader (renter og avdrag på andel fellesgjeld) og driftskostnader. Driftskostnadene skal dekke:

Barnehage: Ca. 500 m til Vesleparken barnehage og 300 m til Tunet privatbarnehage. Friluftsområde: Kort vei til Mjøsa og fine turområder i Veldre- og Furnesåsen.

KONTAKT OBOS eiendomsmeglere Innlandet Oppdragsansvarlig: Eiendomsmegler Erlend Kvaløy Tlf: 922 22 006 Nettside: www.obos.no/badstuvegen E-post: erlend.kvaloy@obos.no

OBOSBL ADET

75


4-ROMS, 89 M2 BRA

3-ROMS, 64 M2 BRA

EKSEMPLER PÅ LEILIGHETSTYPER: grunnpakke kabel-TV/internett, offentlige avgifter, byggforsikring, forretningsførsel samt generell drift av borettslaget. Oppvarming, strøm og eget varmtvann kommer i tillegg i henhold til målt forbruk.

talingsplanen. De som benytter denne ordningen vil da få sine månedlige felleskostnder redusert. Eksempelvis vil en fullstendig nedbetaling av andel fellesgjeld bety at månedlig felleskostnad kun vil bestå av driftskostnader.

BETALINGSBETINGELSER

I forbindelse med kontraktsinngåelsen skal det innbetales kr 100 000. Når det er besluttet byggestart, skal det innbetales et beløp som sammen med første innbetaling utgjør 10 prosent av totalprisen. Dette beløpet skal være fri egenkapital. Det vil si at ved låneopptak, må pantet hefte i annen bolig. Resten av egenkapitalen (innskuddet) innbetales ved overtagelse av boligen. OBOS Lån & Spar kan tilby mulighet for mellomfi nansiering i perioden fram til innflytting. INDIVIDUELL NEDBETALING AV FELLESGJELD (IN-ORDNING)

Borettslaget vil ha en ordning som gir andelseier anledning til å nedbetale sin andel av fellesgjelden raskere enn det som fremgår av den ordinære nedbe-

76

OBOSBL ADET

LEV VEL MED OBOS

Boligene vil bli organisert som et OBOS-tilknyttet borettslag med OBOS som forretningsfører. Samtidig som du eier din egen bolig og kan omsette denne, men med forkjøpsrett for OBOSmedlemmer, er du sikret at fellesinteressene blir ivaretatt gjennom et godt opplegg for forvaltning, drift og vedlikehold. I et OBOS-tilknyttet borettslag er du ikke ansvarlig for naboens «husleie». PROSPEKT OG PRISLISTE

Prospekt med prisliste vil være tilgjengelig i begynnelsen av mai. Prospektet fås ved henvendelse til megler, og kan også lastes ned fra hjemmesiden eller www.obos.no/badstuvegen.

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Entreprenør: Ressource AS Arkitekt: Norhus Norge / Bolig Partner Illustrasjoner og foto: XR visuell kommunikasjon AS og Ferskvann AS, Nadia Frantsen Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.


MHA Entreprenør AS er en erfaren samarbeidspartner for deres borettslag. Vi har solide referanser fra denne type oppdrag. Vi er 100 ansatte hvorav 3 malermestere, 4 tømmermestere og en ingeniør.Ta kontakt for befaring og pristilbud. Vi utfører alt innen: • Fasaderehabilitering • Betongrehabilitering • Stålrehabilitering og brannmaling • Dør og Vindusrehabilitering • Malerarbeider • Gulvarbeider

Tlf: 22 57 84 70 - Epost: post@mha.no

Illustrasjonsfoto: Colourbox

10%

Inntil ning ved henvis e til annons

GRATIS BEFARING! Vi kommer hjem til deg med prøver, tar mål og gir tilbud.

SKREDDERSYDD SOLSKJERMING

SHOWROOM/DIREKTESALG:

Norsol AS er en av landets ledende produsenter av måltilpasset solskjerming. Landsdekkende forhandler- og direktesalgsnett. All produksjon skjer i vår moderne fabrikk i Økokommunen Tingvoll på Nordmøre. Gir du oss tillit, har vi kort leveringstid, stort utvalg, og høy kvalitet til en fornuftig pris – Fagmessig montering tilbys også.

Vækerøveien 213 – Røa, 0751 Oslo. Tlf 22 50 65 00 oslo@norsol.no www.norsol.no


BOLIG | MIDT-NORGE | STJØRDAL

78

OBOSBL ADET


Lev vel i Blåklokkesvingen

NÆROMRÅDET

N

OBOS og Primahus Bolig har startet salget av 67 attraktive boliger i populære Fosslia i Stjørdal. Prosjektet egner seg spesielt godt for førstegangsetablerere. I FOSSLIA PÅ STJØRDAL skal OBOS og Primahus Bolig bygge 67 nye boliger. Det blir eneboliger, tomannsboliger og to- og treromsleiligheter i blokkbebyggelse. Boligene ble lagt ut for salg like etter påske. Salget har startet bra, men det er fortsatt flere attraktive boliger igjen. BELIGGENHET

Blåklokkesvingen skal bygges i et allerede etablert og populært boligområde sentralt i Stjørdal, i en helling som vender mot sør og sørvest. Her får du nærhet til det meste. Det ligger barnehager og skoler rett i nærheten. Blant annet har Høgskolen i Nord-Trøndelag hele sin sjåførlærerutdannelse her. Det er kort vei til flere idrettsanlegg, blant annet en innendørs fjellhall, og en golfbane. I tillegg er det populære friluftsområdet Remarka med flotte turmuligheter både sommer og vinter, bare en rask gåtur unna. Et par minutters kjøretur tar deg til Stjørdal sentrum med et stort utvalg forretninger og servicetilbud, til Værnes flyplass er det fem minutter og til Trondheim kjører du på 30 minutter. Stjørdal er en by i vekst, med mange store og veletablerte bedrifter som skaper mange og spennende arbeidsplasser. BOLIGENE

Prosjektet får en variert bebyggelse med til sammen 67 boenheter. 27 av disse er eneboliger og boliger i tomannsbolig. De resterende 40 boenhetene blir to- og

Her kommer boligene

Kollektivtransport: Fem minutter til Værnes flyplass. Togforbindelse til Trondheim og Steinkjer (Nordlandsbanen). Busslinjer til Trondheim. Butikker: To minutter til Stjørdal sentrum med alle byens tilbud innen handel, service og underholdning. Barnehage: Flere barnehager rett i nærheten, ny barnehage i nabolaget ferdig 2015. Skole: Barneskole og helt ny ungdomsskole rett i nærheten. Kort vei til videregående skole og til Høgskolen i Nord-Trøndelag. Friområde: Kort vei til naturens egne friområder, samt idrettsanlegg av alle slag.

KONTAKT DNB nybygg v/ Tove Kulseng. Tlf: 90 18 54 90 Nettside: www.fosslia.no E-post: tove.kulseng@dnbeiendom.no

OBOSBL ADET

79


BOLIG | MIDT-NORGE | STJØRDAL

treromsleiligheter som skal fordeles på fem blokker hver på to etasjer. Boligene egner seg spesielt godt for førstegangsetablerere fordi kjøper selv til en viss grad kan påvirke prisen etter grad av egeninnsats, noe som kan gjøre det lettere å komme inn på boligmarkedet for flere. KVALITET OG STANDARD

Boligene i første salgstrinn får gjennomgående god standard. Det blir parkett i alle oppholdsrom og fliser på badet. Kjøper kan velge mellom kategoriene ”budsjett”, ”basic” eller ”best”. Ved valg av ”budsjett” kan kjøper selv bidra med eksempelvis malearbeid, flisleggig og listing for å få en lavere kjøpspris. Også standarden på kjøkkenet, som leveres fra HTH, vil variere etter hvilken kategori man velger. Alle boligene får veranda eller balkong. For eneboligene og tomannsboligene blir det parkering i carport. Leilighetene får felles utendørs parkeringsplass på bakkenivå. TV og data leveres av Get (lokal samarbeidspartner) via fibernett. FELLESAREALER

Det opparbeides lekeplass og oppholdsplasser på området mellom blokkene og eneboligene/tomannsboligene. Det blir mange grøntområder, det skal blant annet etableres en voll som skal skjerme mot trafikken. TILVALGSMULIGHETER

Som nevnt legges det opp til en viss grad av tilvalgsmuligheter og påvirkning av kjøpspris avhengig av om man velger ”budsjett”, ”basic” eller ”best”. I samarbeid med utbygger, vil det kunne bli visse tilvalgsmuligheter også utover dette. FERDIGSTILLELSE

Planlagt ferdigstillelse er cirka ett år etter byggestart. Det legges opp til byggestart før sommeren 2014, slik at planlagt innflytting kan starte sommeren 2015. ORGANISERING

Boligene i de fem leilighetsbyggene organiseres som et sameie. Eneboligene og tomannsboligene vil være selveiere på egne gårds- og bruksnummer. Det vil

80

OBOSBL ADET

HER KOMMER BOLIGENE


være pliktig medlemskap i realsameiet (velforening) som eier og drifter fellesarealene for både eneboligene, tomannsboligene og leilighetene. FINANSIERING

Kjøper må selv sørge for finansiering. Husk at OBOS-banken kan gi lån til alle typer boliger, les mer om dette på OBOS.no. Boligene selges med forkjøpsrett for OBOS-medlemmer. Ikke-medlemmer kan kjøpe når forkjøpsretten er avklart. Boligene har allerede ligget ute for salg en stund, så i praksis kan alle nå kjøpe. Man betaler ingenting før innflytting/ overtakelse. FELLESKOSTNADER

Sameier i boligselskapet må betale sin

andel av sameiets månedlige driftskostnader i henhold til stipulert beløp i prislisten. Driftskostnadene skal dekke renhold av fellesarealer, grunnpakke kabel-TV, bygningsforsikring (kun for leilighetene), forretningsførsel, avsetning til fremtidig vedlikehold samt generell drift. Kostnader til strøm, varmtvann og oppvarming faktureres og betales av den enkelte sameier basert på eget forbruk. PROSPEKT OG PRISLISTE

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner kan lastes ned på Fosslia.no eller OBOS.no/Fosslia. Du kan også få dette tilsendt fra megler, kontakt DNB Nybygg på telefon 90 18 54 90 eller e-post tove.kulseng@dnbeiendom.no.

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Husbyåsen Utbyggingsselskap AS (eies 50-50 av OBOS og PrimaHus Bolig) Arkitekt: Norgeshus Antall boliger i første byggetrinn: Ca 25 Illustrasjoner og foto: Vizwork / Lene-Mari Prøven, Google Maps Alle bilder, perspektiver, illustrasjoner og møblerte planskisser er kun ment å gi et inntrykk av en ferdig bebyggelse. Det kan derfor fremkomme elementer som ikke inngår i leveransen. Det tas forbehold om å foreta endringer av standard og utførelse, herunder eventuelle justeringer i boligens areal, forutsatt at dette ikke medfører vesentlige endringer av leveransen. Det tas forbehold om eventuelle trykkfeil.

OBOSBL ADET

81


BOLIG | MIDT-NORGE | HUSBYÅSEN - TOMTESALG

3 stk.

8 stk.

HER KOMMER ENEBOLIGTOMTENE

Attraktive eneboligtomter Salgssuksessen i Husbyåsen på Stjørdal fortsetter. Nå legges 11 nye eneboligtomter ut for salg.

OBOS OG PRIMAHUS BOLIG bygger og utvikler Husbyåsen på Stjørdal, blant annet med bygging av eneboliger og konseptboliger og salg av selvbyggertomter. I første trinn ble 23 eneboligtomter lagt ut for salg, og av dem er det kun én igjen. Nå legges ytterligere 11 tomter ut for salg. OMRÅDET

Tomtene ligger i et åpent og fritt boområde, fritt fra stress og mas, men likevel med

82

OBOSBL ADET

kort vei til alt det Stjørdal sentrum har å by på. Tomtene ligger vendt mot sørvest og du har god utsikt over Stjørdal sentrum og Stjørdalsfjorden. I nærområdet finner du flotte friarealer for lek og fritidsaktiviteter for store og små så vel sommer som vinter. Fosslia skole ligger rett i nærheten og i området ligger det også tre barnehager. I tillegg er en helt ny barnehage, Grønmyr barnehage, under oppføring og planlagt ferdigstilt 2015. Det etableres en større le-


NÆROMRÅDET

N

Her kommer boligene

Butikker: Kort vei til Stjørdal sentrum, med alle byens tilbud innen handel og service. Barnehage: Flere barnehager i umiddelbar nærhet, ny barnehage under oppføring. Skole: Fosslia skole ligger rett i nærheten. Friluftsområde: Flotte fritidsområder for lek og aktiviteter både vinter og sommer.

KONTAKT For mer informasjon kontakt daglig leder Joar Winther i Primahus Bolig. Mobil: 913 11 919 E-post: joar@primahusbolig.no Nettside: husbyaasen.no

keplass med blant annet kunstgressunderlag for fotballsparking i nærområdet. BELIGGENHET

Tomtene som selges nå er en del av et større utbyggingsprosjekt som totalt består av 300 nye boenheter, og hele området vil nærmest bli en helt ny bydel i Stjørdal. Du finner tomene ved å ta av E-14 ved rundkjøring ved Tore Ligaard AS inn på Husbyfaret. Fortsett forbi Rema og Bunn-

pris, gjennom en ny rundkjøring og følg veien helt på toppen. Kjør forbi innkjøringen til terassehusene videre til der grusveien starter. Der tar du av til høyre. Du kommer da inn i Husbyåsen og Eventyrskogen. BYGGING

Det ligger ingen byggeklausul på boligtype. Tomtene er ferdigregulert og klare for bygging. Alt av infrastruktur, det vil si vei, vann og avløp, er på plass.

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Husbyåsen Utbyggingsselskap AS (eies 50-50 av OBOS og Primahus Bolig) Arkitekt: Solem arkitektur. Entrprenør: Tverås Maskin & Transport AS Antall tomter for salg trinn 2: 11 Illustrasjoner og foto:  Google Maps, Nadia Frantsen, Vizwork, Lene-Mari Prøven, Nyebilder.no

OBOSBL ADET

83


BOLIG | OSLO | KVÆRNERBYEN

Ditt nye drømmekjøkken – i Kværnerbyen Kjøkkenet spiller en stadig viktigere rolle når vi bygger og kjøper bolig. I Kværnerbyen får du mulighet til å sette ditt eget preg på rommet og skape et drømmekjøkken. HUSETS HJERTE. Kjøkkenet blir viktigere og viktigere for folk. Før var det ofte stuen som fungerte som husets midtpunkt, men dette har endret seg med årene og hvordan boligene våre utformes. I veldig mange nye boligprosjekter er kjøkkenet nå en integrert del av stuen, og sammen utgjør de selve hjertet av hjemmet. Det er i disse rommene vi tilbringer tiden vår, og kjøkkenet står høyt på prioriteringslisten til folk når det bygges og pusses opp. TILPASS KJØKKENET ETTER DINE BEHOV

– I boligprosjektene i Kværnerbyen kan du sette ditt eget preg på kjøkkenet. Du kan oppgradere standarden, endre fronter, oppsett og løsninger. Nettopp fordi kjøkkenet spiller en så sentral rolle i hverdagen, er det ekstra viktig for kjøperne at de har muligheten til å tilpasse dette rommet til sine egne behov. Noen ønsker mer benkeplass, andre vil ha dobbel vask, mens noen vil ha bar-benk. Det er viktig at kjøperne kan oppgradere og legge mer penger i kjøkkenet enn hva standardløsningen er, forklarer Benedice Wien, fagansvarlig/ eiendomsmegler i Kværnerbyen. – Vi opplever at flere og flere av kjøperne ønsker tilvalg til kjøkkenet. I Pelton- og Franciskvartalet i Kværnerbyen har cirka 60 prosent av kjøperne valgt å oppgradere sine kjøkken. Det er store forskjeller i hva folk legger i ønskene for kjøkkenet, men fellesnevneren er at kjøperne vil sette sitt eget preg på løsningene. Det skal kjennes personlig, sier hun.

84

OBOSBL ADET

KOM TIDLIG INN!

Et godt tips fra megleren er at det kan lønne seg å komme tidlig inn i boligprosjektene, slik at du rekker tilvalgsfristene og får større fleksibilitet. – Hvert prosjekt har tilvalgsfrister, og for å rekke disse forutsetter det at du som kjøper kommer inn i prosjektet innen tilvalgsfristen har gått ut. Innen fristen står man som kjøper fritt til å oppgradere og endre på kjøkkenløsningen slik at kjøkkenet innfrir dine egne ønsker og behov, forklarer hun. Atlas Kjøkken er leverandør av kjøkken til både Pelton og Francis i Kværnerbyen, og blir representert av Studio Kusin i Norge.


NÆROMRÅDET Tøyen

N

Kampen Grønland Oslo S

Galgeberg

Operaen

Vålerenga

Gamlebyen

Kværnerbyen Ekeberg 0

© Kartagena / Statens kartverk

1 km

Kollektivtransport: Kollektiv transport: Buss 32 har endeholdeplass i selve Kværnerbyen og bruker fem minutter til Oslo S. Øvrige bussruter med holdeplass i nærheten: 34, 20, 70, 501, 401, 421 og 37. Friluftsområde: Hyggelige møteplasser med fine grøntområder og vannspeil.

KONTAKT OBOS Eiendomsmeglere Kværnerbyen, Smeltedigelen 2, 0195 Oslo. Oppdragsansvarlig: Benedicte Wien og Ellen Dammen. Mobil: 47 60 80 89 / 97 59 88 55 Telefon: 22 86 58 41 / 22 86 55 33 E-post: prosjektsalg@obos.no Nettside: www.obos.no/franciskvartalet www.obos.no/peltonkvartalet www.kværnerbyen.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: OBOS Kværnerbyen AS Arkitekt: Tegn 3 AS Entrprenør: Reinertsen AS Illustrasjoner og foto:  Atlas kjøkken Kjøkkenleverandør: Studio Kusin (www.kusin.no), for Atlas Kjøkken

OBOSBL ADET

85


BOLIG | TØNSBERG | DOCKSIDE

Bo bynært ved brygga Nå tilbyr OBOS og Selvaag Bolig 52 nye selveierleiligheter på Kaldnes Brygge – midt i Tønsberg sentrum. Velkommen til det gode liv i byen - ved sjøen. I DEN NYE BYDELEN Kaldnes Brygge bor du sentralt og har gangavstand til alt, men samtidig godt tilbaketrukket fra byens hverdagsliv. Her kan du nyte friheten ved å bo sentrumsnært i en bolig perfekt tilpasset deg som ønsker å leve aktivt og impulsivt. I hjertet av Tønsberg kan du nyte byens kultur- og cafétilbud kombinert med gode naturopplevelser, og nærhet til sjøen. BOLIGENE

Totalt vil boligprosjektet Dockside bestå av

86

OBOSBL ADET

tre bygg, og det første bygget står klart for innflytting allerede tidlig i 2015. Nå legges bygg B ut for salg, med 52 nye boliger. Som OBOS-medlem har du forkjøpsrett! Bygg B er på 5 etasjer. I tillegg kommer to kjelleretasjer med parkeringsplasser og boder.

1-roms på 31 kvm med sovealkove, 5 stk. 1-roms på 25 kvm og 1 stk. 1-roms på 20 kvm. Boligene bygges i en gjennomgående god standard, med flislagt bad, parkettgulv og kjøkkeninnredning med integrerte hvitevarer. Alle boligene vil få terrasse eller balkong med gode solforhold. 3-romsleilighetene på 69 kvm er gjennomgående med balkong på to sider.

KVALITET OG STANDARD

Leilighetene varierer i størrelse fra 20 til 68 kvm. Av de 52 boligene i dette salgstrinnet, er det 9 stk. 3-roms på 68 kvm, 5 stk. 3-roms på 63 kvm, 9 stk. 2-roms på 40 kvm, 23 stk.

INTERIØRVALG

Det blir mulighet for kostnadsfritt å velge mellom tre ulike interiørkonsepter, noe som gir rom for den enkelte beboers ønsker og


SALGSMØTE OG PÅMELDING Informasjonsmøte om boligprosjektene finner sted tirsdag 3. juni kl 18.00 i OBOS sine lokaler i Storgaten 20, Tønsberg. Påmelding til medlemservice@obos.no/ på tlf 22 86 59 90, eller via våre hjemmesider.

NÆROMRÅDET N Slottsfjellet

te ga gs er nb te ol St

Her kommer boligene

0

Ne dre Lan gg ate Kanalen

Ka ldn esg ate n

ien lve So

Ramd alveie n

Danholmen

Nøtterøve ien

Byfjorden

1 km Kollektivtransport: Busstopp på utsiden av bygget (50 m). 15 minutters gange til tog- og busstasjon.

Barnehage: Haugar barnehage Skole: Træleborg barneskole og Byskogen ungdomsskole Friluftsområde: Umiddelbar nærhet til sjøen, kort vei til Teieskogen med lysløype og flotte turstier.

KONTAKT OBOS eiendomsmeglere Tønsberg vil stå for salg av boligene. Megler Tor Andre Vedvik. Mobil:

smak. Konseptene innebærer valgmuligheter for baderomsinnredning, parkett, kjøkkeninnredning, gulvfliser og veggfliser. FELLESAREALER

Boligprosjektets felles gårdsrom vil bli pent opparbeidet med beplantning og lekeplass. Det blir lagt stor vekt på kvalitet i fellesarealer og uterom. De eksisterende grøntområdene på Kaldnes Brygge er offentlig tilgjengelig for alle. Parken ved gangbroen inneholder blant annet klatrestativer og forskjellige

lekeapparater, og er i tillegg utstyrt med benker der lunsjen kan nytes utendørs. Bryggeområdet er også fint for en kveldstur og gir mulighet for fisking eller en dukkert i fjorden om sommeren. Som en del av den videre utbyggingen av området Kaldnes Brygge vil det bli etablert nye flotte grøntområder, bryggevandringer, park med sandstrand og bryggeanlegg med båtplasser for salg. ENERGIVENNLIG

Alle boligene bygges i energiklasse B, og

97 95 95 57

På nett: www.kaldnes.no E-post: tor.andre.vedvik@obos.no

PROSJEKTINFORMASJON Utbygger: Kaldnes Boligutvikling AS. Selskapet er heleid av OBOS og Selvaag Bolig. Arkitekt: Arcasa arkitekter AS Illustrasjoner og foto: Blaar

OBOSBL ADET

87

© Kartagena / Statens kartverk


bruker derfor lite energi til oppvarming. Det blir vannbåren gulvvarme i alle rom med unntak av bad, og boligene varmes opp ved hjelp av fjernvarme.

Stue/ opphold/ sovealkove 22.2 m² Entre 3.3 m²

Bad 3.6 m²

Balkong 4.5 m2

kj.

PARKERING

En del av leilighetene selges med parkeringsplass i felles, underjordisk kjelleranlegg med heis opp til hvert leilighetsplan. Det blir også en felles, innvendig sykkelparkering. FERDIGSTILLELSE

Sov 2 7 m²

Balkong 5.5 m2

1-ROMS MED SOVEALKOVE, 30,7 M2 BRA

EKSEMPLER PÅ LEILIGHETSTYPER:

Byggestart for boligene kan vedtas etter at et tilstrekkelig antall av boligene er solgt og alle nødvendige offentlige tillatelser er mottatt. Forventet byggetid fra igangsetting av byggearbeidene er ca. 15 måneder. FINANSIERING OG DRIFTSKOSTNADER

Boligprosjektet består av selveierleiligheter i et boligsameie, og kjøper må selv sørge for finansiering. Sameiere i boligsameiet må betale sin andel av sameiets månedlige driftskostnader i henhold til stipulert beløp i prislisten. Driftskostnadene skal dekke trappevask, grunnpakke for kabel-tv, internett, vaktmester, bygningsforsikring, forretningsførsel samt generell drift. Kostnader til strøm, varmt vann og oppvarming faktureres etter forbruk.

Balkong 11 m2

Stue/ opphold 30 m²

kj.

Entre 9.1 m²

Bad 6.1 m2

Sov 1 12.9 m²

BETALINGSBETINGELSER

I forbindelse med kontraktsinngåelse skal det innbetales kr 100.000. I tillegg vil det kreves dokumentasjon på finansiering av hele kjøpesummen. Når byggestart er besluttet, skal det innbetales et beløp som sammen med første innbetaling utgjør 10 prosent av kjøpesummen. Den overskytende delen av kjøpesummen innbetales ved overtakelse av boligen. OBOS-banken har gode finansieringsordninger og kan tilby boliglån til alle typer boliger, og kan kontaktes via obos.no/bank. LEV VEL MED OBOS

Boligene vil bli organisert som et boligsameie med OBOS som forretningsfører. OBOS har lang og solid erfaring med forretningsførsel, og vil sikre at boligsameiet får en sikker og trygg drift. Som seksjonseier i et boligsameie, vil kjøper bli sameier i eiendommen med tilhørende enerett til bruk av sin leilighet. Seksjonseierne får felles bruksrett til sameiets fellesareal. PROSPEKT OG PRISLISTER

3-ROMS, 68,3 M2 BRA

88

OBOSBL ADET

Prospekt med prisliste og leilighetsplaner fås ved henvendelse til megler.


MYE NYTT! VINN

Takmontert tørkestativ verdi 1089,* Utrolig smart løsning for å spare plass * Festes enkelt i taket * Seks stenger som separat kan heves opp og ned med snorer * Kan monteres både inne og ute, også i skråtak * Stor kapasitet - tåler 10 kg pr. stang

Ta aktivt del i den nyskapende utstillingen som kombinerer unike gjenstander, interaktive installasjoner, avansert multimedia og utstillingsarkitektur i verdensklasse. DU KAN IKKE UNNGÅ Å BLI ENGASJERT

Sjekk også ut de nye utstillingene, Olje og gass og Livet med døden. Lek og lær i Vitensenteret og utforsk resten av museet! Kjelsåsveien 143

* Tøyet henger høyt, du kan bruke gulvplassen til noe annet

Konkurransen finner du på www.facebook.com/interiordetalj

BENKEPLATER Vi tilpasser benkeplater til ditt kjøkken Profesjonell utførelse. Stort utvalg av kompaktlaminat, bambus, heltre og laminat.

Åpent hver dag: 10-18

NG

I ER

V

K

S RA

LE

Oslo Plateskredderi AS

www.osloplateskredderi.no - 23 33 54 50 Østre Aker Vei 243 - 0976 Oslo

www.tekniskmuseum.no


Selge bolig? Null utgifter underveis Medlemsti

fra OBOS ei

lbud

endomsm eglere

Null utlegg – null stress! Som OBOS-medlem får du utleggspakken inkludert når du skal selge. Uansett hvilke produkter du velger betaler du ingenting før boligen er solgt. Typiske utlegg: • Fotografering • Takst • Annonsering i avis og på internett • Planskisser • Styling osv.

–– Kontakt oss i dag for et godt tilbud på salg av boligen din. www.obos-eiendomsmeglere.no

*Medlemstilbudet er gjeldende i oppdragstiden på 6. mnd. ved fornyelse av oppdrag vil utlegg belastes selger.


BOLIG | BÆRUM | FORNEBULANDET

Ny byggestart på Storøya

ILLUSTRASJON VOICE REKLAME OG EVE IMAGES

Godt salg gjør at byggingen kan starte på Terne Tun 1, som består av 39 boliger i varierte størrelser.

STORØYA LIGGER SØR på Fornebulandet og grenser mot Storøykilen i vest og Koksabukta i sør. Terne Tun 1 blir liggende landlig til vest på Storøya, nær badestrand og naturreservater. Samtidig er det kort vei til barnehager, skoler, idrettsanlegg og Nansenparken. Leilighetene er fordelt på fem punkthus på fire etasjer, fra toroms på 53 kvm BRA til fireroms på 142 kvm BRA. Felles for leilighetene er at de har praktiske planløsninger med god arealutnyttelse, uteplasser/balkong og store vindusflater som gir godt lys og god romfølelse. Nå er det solgt over 50 prosent av leilighetene i første byggetrinn – Terne Tun 1 – og byggingen starter i juni. Terne Tun 1 skal stå ferdig i fjerde kvartal 2015, og året etter kommer Terne Tun 2. På www.fornebulandet.no kan du lese mer om boligene og området. Der kan du også laste ned prospekt, få oversikt over ledige boliger, plantegninger og priser. Visningssenteret har åpent torsdager kl. 16-18 og søndager kl. 14-16. Det kan også avtales omvisning på hverdager kl. 8-16.

NÆROMRÅDET Kollektivtransport: Ca. 800 meter til buss som går til Lysaker og Oslo sentrum. Butikker: Et nytt kjøpesenter skal stå ferdig i oktober. Ca. 700 meter. Barnehage og skole: Storøya grendesenter (150 meter) har barneskole, barnehage og helsestasjon. Det skal også bygges enda en barnehage på Storøya. Hundsund grendesenter (ca. 1000 meter) har ungdomsskole, barnehage, idrettsanlegg og svømmehall. Friluftsområde: Kort vei til badestranden på Storøyodden, Nansenparken og turområder.

KONTAKT OBOS Fornebulandet v/salgsavdelingen: Tomine Duller og Karianne Prytz Mobil:

926 30 113 (Duller) 414 38 931 (Prytz)

E-post: tdu@obos.no eller kpr@obos.no På nett: www.fornebulandet.no

OBOSBL ADET

91


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

NYE BOLIGER FOR SALG OBOS bygger og utvikler nye boligprosjekter i Oslo og Akershus og i regionene Hordaland, Midt-Norge, Rogaland, Østfold, Vestfold og Innlandet. I denne oversikten finner du alle boligprosjektene som ligger ute for salg nå. Følg også med på www.obos.no/nybolig. Les mer om vårt nye tilbud om boligbytte på side 96.

OSLO/ AKERSHUS

GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

KVÆRNERBYEN

KVÆRNERBYEN

OPPSAL

KVÆRNERBYEN TERRASSE HUS A OG B: 85 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016

FRANCISKVARTALET: 131 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

TRASOPTUNET: 114 borettslagsleiligheter i Hellerudveien 69. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt Kværnerbyen. Eiendomsmeglere Benedicte Wien, mob. 476 08 089 og Ellen Dammen, mob. 975 98 855 www.kvaernerbyen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 www.obos.no/trasoptunet

GBOLI E BYTT

LØREN

ENSJØ

ETTERSTAD

GARTNERLØKKA BYGG 4 OG 5: 53 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2016

GLADENGEN PARK: 56 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015

ETTERSTADTOPPEN: 38 borettslagsleiligheter. Innflytting 2. kvartal 2014

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gartnerlokka

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Ulf Petter Binfield, mob. 901 84 052 og megler Hanne Larsen, mob. 913 76 360 www.obos.no/gladengenpark

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006. www.obos.no/etterstadtoppen

92

OBOSBL ADET


GBOLI E BYTT

MORTENSRUD

NYDALEN

BEKKELAGET

STENBRÅTLIA: 34 rekkehus i borettslag. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014

LILLOHAGEN: 268 selveierleiligheter i Sandakerveien. Innflytting fra 4. kvartal 2012

JOMFRUHAGEN: 17 selveide rekkehus ved Jomfrubråten. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.obos.no/stenbratlia

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499 www.lillohagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, tlf. 22 86 82 40. Eiendomsmegler Alexander Thomassen, mob. 970 44 499. www.obos.no/jomfruhagen

FORNEBU

KUN 1 IGJEN!

ROLFSBUKTA

KOKSABUKTA

HAGEBYEN

KANALBYGG 3 OG 4: 50 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2015 KANALBYGG 1 OG 2: 56 leiligheter - innflyttingsklare- 1 igjen ALEÉN 3 OG 4: 33 boliger, planlagt innflyning fra 2. kvartal 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

HUS F: Siste bygg av totalt 7 med 26 leiligheter innflyttingsklare

BYGGETRINN 2 OG 3: 238 rekkehus/rekkehusleiligheter/leiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2014

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Prosjekt, megler Anne Kari Sterten, mob. 901 72 006 www.fornebulandet.no

GBOLI E BYTT

MIDT-NORGE

GBOLI E T T Y B

HORNEBERGTUNET

HUNDSUND

STORØYA

TRONDHEIM

TUN 6: 46 leiligheter i 4 bygg, innflyttingsklare TUN 3: 20 leiligheter, 16 rekkehus og 6 leilighetsvillaer. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2014 SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113 www.fornebulandet.no

TRINN 2: 14 rekkehus/leiligheter. Innflytting fra 2. kvartal 2014 TRINN 4 OG 5 - TERNETUNET 1 OG 2:

HORNEBERGTUNET: 119 selveierleiligheter og 47 rekkehus i Fossegrenda. Innflytting fra 3. kvartal 2013

85 leiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2015.

SALG VED: OBOS Fornebulandet AS, Tomine Duller, mob. 926 30 113. www.fornebulandet.no

SALG VED: Eiendomsmegler 1, mob. 922 43 704, www.horneberg.no

OBOSBL ADET

93


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG HÅRSTADHAUGEN

TRONDHEIM

TRONDHEIM

TILLER

VÆRETRØTOPPEN TRINN 1: 42 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2015

HÅRSTADHAUGEN: 24 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2014 www.haarstadhaugen.no HUSBYÅSEN: Familiebolger og eneboligtomter www.husbyaasen.no SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00

TILLERLANDET TRINN 1: 117 selveierleiligheter og 50 rekkehus TILLERLANDET TRINN 2: 47 selveierleiligheter Planlagt innfytting fra 2. kvartal 2015 SALG VED: Eiendomsmegler 1 mob. 416 05 422 www.tillerlandet.no

VÆRETRØA: 5 tomter SALG VED: Heimdal Eiendomsmegling Tlf. 73 87 15 00 www.væretrøtoppen.no

GBOLI E BYTT

ØSTFOLD

VESTFOLD

LADE

TØNSBERG KALDNES

FREDRIKSTAD BELLEVUE

LADEBYHAGEN HUS A + B: 73 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014.

DOCKSIDE TRINN 1: 64 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 1. kvartal 2015

BELLEVUEHAGEN: 65 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014.

SALG VED: Eiendomsmegler 1, eiendomsmegler Tonje Borthen, mob. 416 05 422. www.ladebyhagen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Tønsberg. Eiendomsmegler Tor André Vedvik, mob. 979 59 557 www.kaldnesbrygge.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Fredrikstad, eiendomsmegler Line Pettersen, mob. 996 16 891 www.bellevuehagen.no

ROGALAND

GBOLI E BYTT

GBOLI E BYTT

HORDALAND

STAVANGER TASTARUSTÅ

STAVANGER HAUGESUNDSGATA

BERGEN KRONSTAD

KVARTALET: 235 borettslagsleiligheter, innflytting fra 1. kvartal 2013.

50 ØST TRINN 1 og 2: 67 selveierleiligheter. Planlagt innflytting fra 2. kvartal 2015.

KRONSTADPARKEN TRINN 2: 99 leiligheter. Planlagt innflytting fra 3. kvartal 2016.

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Tone Ulvik Johnsen, mob. 992 58 240 www.kvartalet-tasta.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Rogaland, Christian Hauge, mob. 936 53 151 www.5grader.no

SALG VED: DnB Eiendom AS, mob. 916 88 655. www.kronstadparken.no

94

OBOSBL ADET


BERGEN ASKØY

BERGEN STRAUME

BERGEN SANDSLI

OLA TERRASSE: 18 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 1. kvartal 2015.

STRAUMSFJELLET PANORAMA TRINN 1: 83 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 3. kvartal 2016.

SANDSLIÅSEN TRINN 1: 40 selveierleiligheter. Planlagt innflytting 4. kvartal 2015.

SALG VED: Herland Eiendom AS. Stein Herland, mob. 905 22 221. www.obos.no/olaterrasse

SALG VED: Fana Sparebank Eiendom, Stig Håkon Nøkling, mob. 472 43 948 www.straumsfjellet.no

SALG VED: Kaland&Partners AS, Per Magne Birkeland, mob. 924 90 425 www.sandsliåsen.no

HAMAR SENTRUM

HAMAR MARTODDEN

HAMAR/RINGSAKER

HAMAR STADION: 15 rekkehus og 38 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting fra 4. kvartal 2014

STRANDVEGEN 153 TRINN 1: 12 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 2. kvartal 2014.

BJØRKHOL TRINN 1: 4 rekkehus i borettslag i Furnes. Innflyttningsklare.

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.obos.no/hamarstadion

SALG VED: OBOS eiendomsmegler Innlandet Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.strandvegen.no

SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006, www.bjørkhol.no

INNLANDET

BRUMUNDDAL BADSTUVEGEN TRINN 1: 10 borettslagsleiligheter. Planlagt innflytting 2. kvartal 2015. SALG VED: OBOS eiendomsmeglere Hamar Erlend Kvaløy, mob. 922 22 006 www.obos.no/badstuvegen

OBOSBL ADET

95


NYE BOLIGPROSJEKTER FOR SALG

Kjøpe nytt? OBOS kan ta din gamle bolig i innbytte!

GBOLI E BYTT

Ordningen med boligbytte innebærer at OBOS kan kjøpe din gamle bolig til en avtalt pris når du kjøper ny bolig i ett av våre utvalgte prosjekter. Dermed kan du kjøpe ny bolig og være helt sikker på at din gamle bolig blir solgt. Fordeler med boligbytte: • Med boligbytte får du markedspris for din gamle bolig. • Du kan bruke ventetiden frem til du skal flytte inn i din nye bolig til å glede deg i stedet for å bekymre deg over salg av gammel bolig. • Hvis den nye boligen er ferdig, kan det ta kort tid fra du velger bolig til du kan flytte inn.

Slik foregår boligbyttet: 1. 2. 3. 4. 5.

Reserver din drømmebolig i ett av de aktuelle prosjektene*. Megleren gir deg et søknadskjema hvor du fyller ut faktaopplysninger om din gamle bolig, lån og egenkapital. Vår megler gjør en prisvurdering av din bolig. Aksepterer OBOS boligen din, vil du få et tilbud om boligbytte. Du får rimelig tid til å bestemme deg. Takker du ja til tilbudet, avtales tidspunkt for kontraktsmøte hvor begge kjøpekontraktene signeres.

Din gamle bolig må ha lavere verdi enn din nye OBOS-bolig, og må ligge i et aktuelt område * Pr. 13.03.2014: Kværnerbyen (Franciskvartalet, Peltonkvartalet, Kværnerbyen Terrasse), Stenbråtlia, Trasoptunet, Etterstadtoppen, Storøya (rekkehus), Ladebyhagen, 50 Øst, Kvartalet Tastarustå.

SKAL DU KJØPE NY BOLIG?

LES DETTE FØR DU GÅR PÅ SALGSMØTET! For å kunne benytte medlems-ansienniteten på salgsmøtet, må følgende vilkår være oppfylt: • Du må møte opp personlig eller ved fullmektig innen kl. 18.00 slik at ditt medlemskap blir registrert. • Din eventuelle fullmektig må fremvise skriftlig og signert fullmakt. Det må uttrykkelig fremgå hvilke fullmakter som er gitt. • Du må være à jour med medlemskontingenten. • Ta med finansieringsbevis. Kl. 18.00 presis vil listen over fremmøtte forkjøpsrettsberettigede bli inndratt og ordnet etter ansiennitet. De som kommer senere, medlemmer eller

96

OBOSBL ADET

Dette må du vite før du skal kjøpe bolig!

andre, må velge bolig til slutt etter loddtrekning. Bruk av ansiennitet på salgsmøtet, medfører midlertidig nullstilling av ansienniteten i 12 måneder etter at den nye boligen er ferdigstilt. De som velger bolig på salgsmøtet signerer en forenklet, men bindende kontrakt. Særskilt ved kjøp i borettslag: Kjøper som fra før har bolig i et OBOS-tilknyttet borettslag, må selge denne for å kunne overta den nye boligen. Kjøper som fra før har kontrakt på bolig under oppføring i et OBOStilknyttet borettslag, må ha solgt denne kontrakten før kjøp av ny bolig under oppføring i et OBOS-tilknyttet borettslag. Særskilt ved kjøp i sameie: Krav om salg av egen bolig og kontrakt på bolig under oppføring i OBOS-tilknyttet borettslag, gjelder ikke. Ellers følges foranstående retningslinjer.


PÅ NETT

Planlagte boligprosjekter

OSLO OG AKERHUS

Kværnerbyen En ny bydel er under bygging. Peltonkvartalet og Franciskvartalet ligger ute for salg. Nytt prosjekt- Kværnerbyen terrasse, Hus A og B ligger ute for salg. Salgsstart for Hus C er ikke bestemt. Majorstuen I Middelthunsgate 15-17 skal OBOS og Veidekke bygge ca 350 leiligheter. Planlagt salgsstart 2015. Ensjø I Gladengveien på Ensjø skal OBOS bygge tilsammen 450 leiligheter. Gladengen Park ligger ute for salg. Neste prosjekt er planlagt utlyst 4. kvartal 2014. Løren I Lørenvangen skal OBOS og Veidekke bygge over 800 boliger. Gartnerløkka trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Mortensrud Her planlegger OBOS flere nye boligprosjekter. Stenbråtlia ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste prosjekt er 2014. Oppsal Oppsal senter planlegges oppgradert og utbygget med et større antall leiligheter. Planlegging pågår. Bogerud Bogerud senter planlegges opprustet og utbygget med 110 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014. Lambertseter I Cecilie Thoresens vei 12 planlegges ca. 130 leiligheter, forretninger og barnehage. Planlagt salgsstart 2014. Lørenskog/ Kronenga I Nordliveien skal det bygges ca. 220 boliger. Planlagt salgsstart 2014. Fornebu-Storøya Her skal det bygges totalt 500 boliger. Trinn 2, 4 og 5 ligger ute for salg. Salgsstart for neste trinn er ikke bestemt. Fornebu-Hundsund Her skal det bygges totalt 450 boliger. Tun 2, 3 og 6 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er i løpet av 2014.

For mer informasjon se www.obos.no/nybolig

Sandvika I Bjørnegårdssvingen skal det bygges totalt 120 leiligheter. Reguleringsforslag sendes inn våren 2014. Mulig salgsstart 2015. MIDT-NORGE

Lade I Ladebyhagen planlegges ca. 450 boliger. Hus A + B ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for neste trinn er 2014. Væretrøa På Ranheim skal det bygges 42 boliger. Væretrøtoppen trinn 1 ligger ute for salg. Salgstart for trinn 2 er ikke bestemt. Tillerlandet Her skal det bygges eneboliger, rekkehus og leiligheter. Trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Fosslia Her skal det bygges totalt 67 boliger. Trinn 1 er utlyst i dette bladet. VESTFOLD

Kaldnes På Kaldnes brygge i Tønsberg skal det bygges ca 160 leiligheter. Dockside trinn 1 ligger ute for salg. Trinn 2 er utlyst i dette bladet. ROGALAND

5° Øst I Haugesundsgt. 30 skal det bygges 130 leiligheter. 50 Øst trinn 1 og 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt. Badedammen Her skal det bygges 100 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

Blomsterdalen Her skal det bygges 200-300 leiligheter/ rekkehus. Planlagt salgsstart 2014. Hjellestad Her skal det bygges leiligheter/rekkehus. Planlagt salgsstart 2014. Sandsli Her planlegges 250 boliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. Straume Her skal det bygges 200 leiligheter. Trinn 1 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 2 er ikke bestemt. INNLANDET

Lund - Voll Her planlegger OBOS og Block Watne 7001000 boliger i løpet av 10-15 år. OBOS første prosjekt er Linåkeren. Salgsstart er ikke bestemt. Martodden Her skal OBOS bygge 71 leiligheter. Strandvegen 153, trinn 1 ligger ute for salg. Trinn 2 er utlyst i dette bladet. Bjørkhol I Furnes skal det bygges 18 rekkehus/eneboliger. Trinn 1 ligger ute for salg. Planlagt salgsstart for trinn 2 er 2. kvartal.

Brummundal/ Badstuvegen Her skal det bygges 18 leiligheter. Trinn 1 ligger ute for salg. Trinn 2 er utlyst i dette bladet.

Sandnes/ Bogafjell Her skal det bygges 55 leiligheter. Planlagt salgsstart 2014.

Jæren/ Nærbø Her skal det bygges 145 leiligheter. Under planlegging. HORDALAND

Kronstadparken I Bjørnsons gate 7-15 skal det bygges tilsammen ca. 320 boliger. Trinn 1 er utsolgt. Trinn 2 ligger ute for salg. Salgsstart for trinn 3 er ikke bestemt.

OBOSBL ADET

97


Leiligheter for korttidsleie - et godt alternativ til hotell Våre fullt utstyrte leiligheter er ideelle for deg som:

• er lei av å bo på hotell • skal pusse opp hjemme • har hatt vannskade • skal på ferie i Oslo • er mellom to boliger

To fag – én leverandør Fullservice selskap innenfor alle typer elektro- og heisinstallasjoner.

Leilighetene har ett eller to soverom, alle hvitevarer og trådløst internett. Hos oss kommer du til ferdig oppredde senger og en moderne, hjemmekoselig atmosfære sentralt i Oslo. Velkommen!

Elektroinstallasjon Heisinstallasjon Heisservice – Døgnvakt

WWW.BJORVIKA-APARTMENTS.NO – TLF: 21 38 01 88

SIGVARTSEN STEININDUSTRI

www.mhe.no – tlf. 23 03 60 40 – firmapost@mhe.no Enkelt, raskt og effektivt for borettslag og sameier

Kjøp din nye portåpner i vår webshop!

GRAVSTEINER

NAVNETILFØYELSER OG OMARBEIDELSER

Ingen fordyrende mellomledd Oslo-distriktets største utvalg • Ring og få tilsendt GRATIS katalog • 12% rabatt ved henvisning til annonsen • Alle prisklasser •

Her finner du også informasjon og priser. Sikker betaling. Gratis porto!

AVD. GRORUD: TRONDHEIMSV. 457, OSLO. TLF: 22 80 30 70 AVD. SANDVIKA: INDUSTRIV. 10, SANDVIKA. TLF: 67 52 10 30 WWW.SIGVARTSEN.NO

lg på Se vårt utva .no shop.rosing Industriveien 20. PB 83, N–1483 Hagan. Telefon 67 06 45 00


medlem OBOSBL ADET 04 | 14

Kunngjøringer av nye medlemstilbud fra OBOS

TusenFryd: Velkommen til årets medlemsdag!

101 Bergenfest

HORDALAND: 50 % rabatt på dagsbilletter til Simple Minds, Sivert Høyem og mange flere.

101 Månefestivalen ØSTFOLD: 20 % rabatt på dagspass til musikkfestivalen i Fredrikstad.

102 Kirsten Flagstad Festival INNLANDET: Du får rabatt på alle festivalens konserter.

103 TusenFryd

OSLO: Full fres og mye moro fredag 30. mai.

107 Billig mobil

HELE LANDET: Telio har markedets billigste mobilabonnement.

109 Ferietid

HELE LANDET: Sector Alarm passer på hjemme når du er på ferie.

110 Sankthans

FOTO: TUSENFRYD

OSLO: Bli med på den årlige feiringen på Folkemuseet.

Les mer på obos.no/medlem

Last ned OBOS-appen for full oversikt der du er


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Trebeskyttelse fra Flügger Er treverket ditt klart for det nye klimaet? Flügger® Wood Tex gjør jobben! BYGG OG BOLIG Prøv den nye produktserien med trebeskyttelse til en god pris.

Kom innom din lokale Flügger farve og få vite mer om Flügger® Wood Tex og det nye Extreme Weather Technology-systemet (EWT). Finn din nærmeste butikk på flugger.no eller sjekk OBOSappen. Bruk rabattkoden obos1929 i nettbutikken på flugger.no.

20 % rabatt på Flüggers egne produkter

Forvandlingen av Franz Kafka Kritiker- og publikumssuksessen er endelig tilbake på Nationaltheatret. KULTUR OG FRITID Våren 2012 og sommeren 2013 gikk Forvandlingen for fulle hus på Nationaltheatret. Nå er den klatrende islendingen Gisli Örn Gardarsson tilbake på Hovedscenen med sin fantastiske, rørende og visuelt overveldende forestilling.

«Bravo!» Terningkast 5, VG «Skammelig godt» Dagbladet «Hypnotisk Kafka» Aftenposten Musikk og sangtekster: Nick Cave og Warren Ellis. Med: Gisli Örn Gardarsson, Kim Haugen, Gisken Armand, Ine Jansen og Hermann Sabado. Tid: Spilles kun i perioden 28. april til 12. juni. Sted: Nationaltheatret, Hovedscenen. Billetter: www.nationaltheatret.no eller tlf. 815 00 811.

20 % rabatt Gjelder for inntil 2 billetter til ord. pris

100

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Bergenfest 2014 Halv pris på dagspass fredag 13. juni med blant andre Simple Minds og Sivert Høyem. KULTUR OG FRITID Velkommen til en herlig fredag med musikkfest i Bergen hvor de skotske stadionrockerne Simple Minds topper plakaten.

Program fredag 13. juni: Simple Minds / Sivert Høyem / Passenger / Cold Specks Lulu James / Laura Mvula / The Dillinger Escape Plan Kylesa / Hjerteslag / Wild Beasts / Good Time Charlie Dagspass må kjøpes innen 1. juni. Begrenset antall dagspass. Les mer om artistene på www.bergenfest.no.

Foto: Stian Andersen

Trenger du hotell? Ta kontakt med Revy & Teaterservice på tlf. 09901 for hotellpakker. Tid: Fredag 13. juni. Sted: Bergenhus Festning. Billetter: Bestill via lenken på www.obos.no/bergenfest. OBOS-medlemskort må vises ved inngangen. 50 % rabatt på dagspass 13.6 Kr 350 inkl. bill.avg. 2 billetter per medlem

Månefestivalen Helgen 25. til 27. juli er det klart for musikkfest i Fredrikstad — få 20 % rabatt på dagsbillett. KULTUR OG FRITID

Her er årets festivalprogram:

Fredag 25. juli Beth Hart / Anne Grete Preus / Guro Von Germeten Kari Bremnes Lørdag 26. juli Patti Smith / Phone Joan / Lucky Malice / Toini & The Tomcats Hege Brynildsen / Mari Boine Søndag 27. juli Suzanne Vega / Monica Heldal / Ida Maria / Frk. Fryd Valkyrien Allstars / Katzenjammer Les mer om programmet på www.maanefestivalen.no. Tid: Fredag 25. til søndag 27. juli. Sted: Gamlebyen i Fredrikstad. Billetter: Tlf. 69 38 56 05 eller marianne@hotelcity.no.

Foto: Steven Sebring

20 % rabatt på dagsbilletter Begrenset antall billetter

OBOSBL ADET

101


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Midtsommer på Karpedammen KULTUR OG FRITID

Bli med på en musikalsk midtsommerfeiring!

Her kan du gjenoppleve noen av populærmusikkens beste øyeblikk fra ABBA-legendene Björn Ulvaeus og Benny Anderssons musikaler Chess, Mamma Mia og Kristina från Duvemåla. Konserten dirigeres av den svenske komponisten, arrangøren og tidligere ABBA-keyboardist Andres Eljas. Tid: Fredag 20. juni kl. 20.00. Sted: Karpedammen utendørsscene, Akershus festning. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133. OBOS-pris kr 300 + bill.avg. Ord. pris kr 450 + bill.avg.

Nobels Fredssenter KULTUR OG FRITID

Ta med familien til Nobels Fredssenter.

BE DEMOCRACY Utstillingsperiode 15. mai–23. november. I forbindelse med 200-årsjubileet for Norges grunnlov vises en stor utstilling om demokrati og nye medier. Utstillingen ser på hvordan sosiale medier påvirker samfunnet og utfordrer makt. De besøkende inviteres til deltakelse, og deres ytringer blir en del av utstillingen. Les mer og og se åpningstidene på www.nobelsfredssenter.no.

25 % rabatt Barn under 16 år har gratis adgang

Kirsten Flagstad Festival KULTUR OG FRITID Noen høydepunkter fra årets program er Mestermøte langs Mjøsa, konsertant fremføring av operaen Dido og Aeneas i Hamardomen og recital med den amerikanske sopranen Rachel Willis Sørensen. Du kan også oppleve nye navn på operahimmelen i forestillingen Stars of Tomorrow.

Les mer og se hele programmet på www.flagstad-festival.no. Tid: Onsdag 18. til søndag 22. juni. Sted: Hamar. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

25 % rabatt på alle konserter i regi av festivalen

102

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Vi sees på TusenFryd! Fredag 30. mai fra klokken 14 til 21 er det klart for årets medlemsdag på TusenFryd! KULTUR OG FRITID Denne dagen har OBOS-medlemmene fornøyelsesparken helt for seg selv til en hyggelig pris.

I parken er det aktiviteter som passer alle aldre og ønsker! Prisen inkluderer inngangsbillett til TusenFryd og fri bruk av attraksjonene (unntatt SkyCoaster) samt gratis parkering. Du kan også kjøpe billett som inkluderer busstransport tur-retur fra Hamar, Tønsberg og Fredrikstad. Les mer på www.obos.no/tusenfryd. Les mer om parken og aktivitetene på www.tusenfryd.no. Tid: Fredag 30. mai fra kl. 14.00 til 21.00. Sted: TusenFryd, Vinterbro— 20 min. fra Oslo. Billetter: www.billettservice.no eller tlf. 815 33 133.

OBOS-pris kr 149/249+ bill.avg. (barn under 95 cm gratis) Ord. pris kr 299-369

Spelemann på taket Årets store musikaloppleving. KULTUR OG FRITID Vi skal til dei jødiske busettingane i Russland på byrjinga av 1900-talet og følgjer livet til mjølkemannen Tevje. Han vernar om den barnerike familien sin og ønskjer å leve i pakt med jødiske tradisjonar samstundes som heile livsgrunnlaget blir truga av makthavarane som vil utslette dei jødiske landsbyane.

Musikalen er ein av dei største publikumssuksessane ved Det Norske Teatret og blei sett opp både i 1968 og 1987, då med Lasse Kolstad i hovudrolla. Regi: Erik Ulfsby. I hovudrollene: Pål Christian Eggen og Herborg Kråkevik.

20 % rabatt

Foto: Erik Aavatsmark

Tid: Våren og hausten 2014. Stad: Det Norske Teatret, Hovudscenen. Billettar: Tlf. 22 42 43 44 eller www.detnorsketeatret.no.

OBOSBL ADET

103


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Alvin Ailey American Dance Theater Uforglemmelig sjangermiks i Operaen. KULTUR OG FRITID Alvin Ailey American Dance Theater er et av de ledende innen sin sjanger hvor signaturstilen blander blues, soul, gospel og jazz med et fysisk, energisk og fargerikt danseuttrykk.

De har oppnådd verdensomspennende anerkjennelse med sine ekstraordinære dansere og har opptrådt for 25 millioner mennesker i 71 land verden over. Kompaniet danset for fulle hus da de besøkte Operaen i 2011. Denne gangen gjester de oss med to program. Den store publikumsfavoritten og signaturballetten Revelations er fortsatt en del av forestillingene. Tid: Spilles fra 25. til 29. juni. Sted: Den Norske Opera & Ballett, Hovedscenen. Billetter: www.operaen.no eller tlf. 21 42 21 21.

20 % rabatt Foto: Andrew Eccles

30 % på glass over kjøkkenbenk

5 % rabatt på leie av feriehus

BYGG OG BOLIG Velg mellom klare og lakkerte herdede glass. Vi lakkerer i den fargen du ønsker (NCS/RAL), og glassene produseres på mål til hvert enkelt kjøkken.

FERIE OG REISE Drømmer du om ferie i Skandinavia? Hva med å nyte sommeridyllen i deilige Danmark, naturskjønne Sverige eller ditt nærmeste ferieland Norge? Novasol tilbyr noe for enhver smak.

Tilbudet gjelder ved bestilling innen 11. juni 2014. Husk at du har fast 25 % rabatt på alt i glass og speil hele året. Kom gjerne innom showrommet i Thereses gate 44 på Bislett. Kontakt: Tlf. 22 13 50 90 eller post@rolfberglund.no. 30 % rabatt på glass over kjøkkenbenk

104

OBOSBL ADET

Ta med deg familie og venner, og nyt friheten i ett av våre mange feriehus. Velg blant våre 33 000 feriehus i 27 land. Bestilling: Tlf. 21 99 90 00 eller www.obos.no/novasol

5 % rabatt på leiebeløpet


www.obos.no/medlem

Gode rabatter hos Montér Hos Montér får du alltid gode rabatter på det du trenger til boligen din. Her er noen inspirerende eksempler — det lønner seg å ta turen til ditt nærmeste byggevarehus.

BYGG OG BOLIG Gjør et godt kjøp på garderobe og kjøkken hos Montér.

Langlo Asur med Milano valnøtt melamin og klart speil Asur med 5 like felt av valnøtt og klart speil i fylling. Omramming og sprosse i naturell. Pris ekskl. lyskarm og innredning. Bredde 200 cm, høyde 239 cm. OBOS-pris: Kr 9907.

Aubo-kjøkken Dansk kvalitet og design på kjøkken gjennom flere tiår. Velg trygt fra et stort utvalg av kjøkkenmodeller. OBOS-pris: 20 % rabatt. Finn ditt nærmeste byggevarehus på www.monter.no.

Rabatt på de fleste produkter i over 70 byggevarehus. Rabattene gjelder ordinære varer og kan ikke kombineres med andre tilbud. Tilbudene gjelder ikke hos kjedens frittstående forhandlere. Se www.obos.no/medlem for mer informasjon.

OBOSBL ADET

105


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

10 % hos MAXBO BYGG OG BOLIG

Rabatt hos MAXBOs byggevarehus i Oslo.

Varehus med OBOS-rabatt: • MAXBO Stormarked Alnabru, Alna Senter • MAXBO Stormarked Vækerø, Drammensveien 230 • MAXBO Stormarked Skjetten, Hellerudsletta • MAXBO Karihaugen, Per Krohgs vei 2 • MAXBO Sinsen, Hans Nilsen Hauges gate 43 • MAXBO Ole Deviks vei 40 Les mer om MAXBO og se utvalget på www.maxbo.no. 10 % rabatt hos MAXBO i Oslo og på Skjetten Gjelder ikke bestillingsvarer og netto-/tilbudspriser.

OBOS MC/ATV-lån FORSIKRING OG FINANS Søk om lån til MC eller ATV på www.obos.no/billaan — velg deretter MC/ATV-lån i menyen, og få svar innen 24 timer!

Du kan låne både til ny eller brukt MC/ATV og signere lånedokumentene med BankID. Kontakt oss på tlf. 06270 eller obosbillaan@eika.no. Produktet leveres av Eika Kredittbank AS.

Foto: Colourbox

Gunstig rente, lave gebyrer og fleksible vilkår

Gi en gave som betyr noe om 10 år DIVERSE Gi en gave som vokser med konfirmanten — en plass foran i boligkøen.

Uansett hva tenåringene skal bli når de blir voksne, vil de ønske seg et trygt og godt sted å bo. Som OBOS-medlem kan de også gå på konserter og teater til hyggelige priser og få gode betingelser på sparing og forsikring. Les mer om fordelene og bestill på obos.no/gavemedlemskap eller ring oss på 22 86 59 90.

En enklere vei inn på boligmarkedet og mange medlemsfordeler

106

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

Fonus Begravelsesbyrå Fonus tilbyr fullservice innen begravelse og tilhørende tjenester. DIVERSE Med lang erfaring gjør vi i Fonus vårt beste for at gravferden blir som ønsket — en verdig avskjed og et godt minne. Vi kommer gjerne hjem til deg for en samtale, eller du kan besøke oss i et av våre mange kontorer. Som OBOSmedlem får du blant annet kr 3000 i rabatt på nye gravstener.

Du kan kontakte Fonus på tlf. 03024 hele døgnet. Finn ditt nærmeste kontor: • Oslo: Helsfyr, Lambertseter, Linderud, Røa, Sinsen og Tveita senter (Nytt) • Akershus: Asker, Drøbak, Fet, Lillestrøm, Sandvika og Østerås • Østfold: Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen og Sarpsborg • Hedmark: Elverum, Hamar, Løten og Stange

10 % rabatt på kister og urner m.m. Kr 1000 i rabatt ved nytt navn på gravstener Kr 3000 i rabatt på nye gravstener

www.fonus.no

Spar penger med Telio! Som OBOS-medlem får du markedets billigste mobilabonnement hos Telio. MOBIL Med Telio får du fri bruk av tale, SMS og MMS. Du trenger bare tenke på hvor mye data du trenger.

PRIS UTEN OBOS • Fri bruk + 1 GB: kr 199/mnd. • Fri bruk + 3 GB: kr 259/mnd. • Fri bruk + 5 GB: kr 299/mnd.

DIN PRIS kr 179/mnd. kr 233/mnd. kr 269/mnd.

Fri bruk fra utlandet Med appen Telio One og trådløst internett får du fri bruk fra utlandet til alle mobil- og fasttelefoner i Norge. Den du ringer trenger ikke ha Telio One. Telio One koster kr 0 de første 3 månedene, deretter 19 kroner per måned. Les mer og bestill på telio.no/obos eller ring oss på tlf. 02101.

10 % rabatt på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd

OBOSBL ADET

107


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Leiebil hos Avis Hos Avis får du inntil 20 prosent rabatt på leiebil - planlegg sommerturene nå! FERIE OG REISE

Slik får du OBOS-rabatten:

• Oppgi rabattkode (Awd. nr.) O250801 • Vis OBOS-medlemskort, førerkort og kredittkort ved utlevering av bil Hvis du bestiller minimum 10 dager i forkant (minimum to dagers leie) kan du i tillegg spare inntil 15 %. Besparelse på tidlig booking er ikke en OBOS-rabatt, men et tilbud til alle Avis’ kunder. Gjelder ikke weekendpriser og nyttekjøretøy.

Skal du leie bil i Europa? Les mer på www.avis.no/avis360-no. Bestilling: www.avis.no eller tlf. 815 33 044. God tur!

Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge Rabatten gjelder ikke på forsikringer og mva.

Smart kortbruk i ferien OBOS MasterCard er trygt, praktisk og enkelt å bruke på reise. FORSIKRING OG FINANS

Her får du noen gode tips til reisen.

Før du reiser: • Registrer dine betalingskort på «Min side» (se obos.no/mastercard). • Lagre nr. til døgnåpen sperretjeneste (+47 915) 03850. • Memorer PIN-koden. Har du glemt den, se på «Min side». På reisen: • Betal alltid i lokal valuta med kortet. Det lønner seg. • Skjul PIN-koden ved betaling. • Ikke oppbevar kort og kontanter på samme sted. • Sjekk at beløpet stemmer før du betaler. • Har du mistet et kort? Sperr kortet så fort som mulig! Bestill OBOS MasterCard på www.obos.no/mastercard. OBOS MasterCard leveres av Eika Kredittbank AS. Effektiv rente 25,50 % v/15.000,- o/12 mnd. Totalt 16.460,40 kr.

Foto: Colourbox.no

108

OBOSBL ADET

Kredittkort med 4 % bonus, reise og avbestillingsforsikring, ID-tyveriforsikring


www.obos.no/medlem

Alltid noen hjemme med boligalarm BYGG OG BOLIG Er du klar for sommerferien? Med boligalarm er boligen din sikret mot innbrudd og brann 24 timer i døgnet.

Fordeler med boligalarm: • Reduserer risiko for innbrudd • Fri utrykning uansett årsak • Fri service og vedlikehold av anlegget • Trådløst og brukervennlig utstyr som er meget enkelt i bruk Bestilling: Tlf. 08090 eller alarmtilbud@sectoralarm.no

Installasjon av grunnpakke kr 0 10 % rabatt på vektertjeneste — fra kr 386 pr. mnd.

Filmer å glede seg til i sommer KULTUR OG FRITID Vis OBOS-medlemskortet i billettkiosken og få rabatt hos SF Kino på alle forestillinger til ordinær pris.

X-Men: Days of Future Past Forsommerens store actioneventyr! Premiere 23. mai. Dragetreneren 2 Sommerens store familiefilm. Premiere 4. juli. Se hele programmet på www.sfkino.no.

Kr 10 i rabatt per billett til ordinær pris Gjelder for inntil 2 personer ved kjøp i billettkiosken

Hunderfossen Familiepark KULTUR OG FRITID Velkommen til 30-årsjubileum for hele Norges eventyrpark — Hunderfossen Familiepark! I sommer kan du kjøre berg- og dalbanen Il Tempo Extra Gigante, park-Norges største nyhet i 2014! Basert på Norgeshistoriens mest spinnville bil, tegnet av Kjell Aukrust.

Les mer om alle aktivitetene på www.hunderfossen.no. Tilbudet gjelder fra 24.5 til 30.6, samt fra 11.8 til 7.9. Kjøp billetter i billettluken på Hunderfossen og vis OBOSmedlemskortet ditt. OBOS-pris kr 280 (Ord. pris kr 375) Gjelder for inntil 5 billetter per medlem

OBOSBL ADET

109


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Sankthansfeiring Foto: Nyebilder.no

Velkommen til gratis Sankthansfeiring på Folkemuseet mandag 23. juni. KULTUR OG FRITID Det er aktiviteter hele dagen på Norsk Folkemuseum på Sankthansaften — bli med på feiringen!

Fra kl. 16 blir det kroneverksted, barnebryllup etter gammel norsk tradisjon og folkedans. Fra kl. 18 blir det underholdning på Festplassen med Skrimmel Skrammel og Torbjørn Harr, og kvelden avsluttes med konsert med Donkeyboy. Griller er tent, så dere kan ta med egen grillmat eller kjøpe mat på museet. Se hele programmet på www.norskfolkemuseum.no. Tid: Mandag 23. juni fra kl. 16 til kl. 21. Museet holder åpent fra kl. 10. Sted: Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo.

Gratis adgang for OBOS-medlemmer med inntil fire gjester

Ny bil til sommeren? Skal du ha ny bil? Da er OBOS Forsikring noe for deg! FORSIKRING OG FINANS OBOS Forsikring tilbyr alle typer forsikring til noen av markedets beste betingelser.

Som medlem kan du forsikre bilen, huset og båten din hos OBOS Forsikring. Samler du tre eller flere forsikringer hos oss får du 10 prosent samlerabatt. Har du kollektiv innboforsikring telles denne med. Ta kontakt på tlf. 22 86 55 45 eller obosforsikring@obos.no.

Lave premier og gode vilkår

BI L

110

OBOSBL ADET


www.obos.no/medlem

DINE MEDLEMSTILBUD Her ser du alle medlemsfordelene dine. Disse finner du også på www.obos.no/medlem eller ved å laste ned OBOS-appen fra App Store eller Google Play. Rabatter gjelder på ordinære priser hvis ikke annet er opplyst. Husk medlemskortet!

OBOS Billån

MAXBO

Bolig og interiør

÷ 10 % på alle ordinære varer hos MAXBOs varehus i Oslo og på Skjetten. Se butikkoversikt på www.maxbo.no

Ferie og reise

Gunstige betingelser på rente og lave gebyr via Eika Kredittbank AS. Gjelder også båt, caravan og MC. Tlf. 06270. www.obos.no/billan

Den Norske Husfliden

Mester Rammer

Avis

OBOS Forsikring

Feel

Montér

Dansommer

OBOS Banken

÷ 10 % på alle varer (unntatt bøker og bunader). Stortorvet 9, Oslo (GlasMagasinet) www.dennorskehusfliden.no Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter eller fordeler. 30 % rabatt på alle varer til ordinære priser hos interiørkjeden Feel. Butikker over store deler av landet. www.feel.no

÷ 15 % på innramming og gode tilbud på ferdig innrammet grafikk. 5 butikker i Oslo + Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Tlf. 23 23 00 90 www.mesterrammer.no Medlemsrabatter i over 70 varehus. Blant annet opptil 32 % på trelast, 20 % på kjøkken og 20 % rabatt på parkett- og tregulv. Se rabattlisten på obos.no. www.monter.no

Inntil 20 % rabatt på leiebil i Norge og inntil 10 % i resten av Europa. Rabattkode: 0250801 NB! Første nr. i rabattkoden er bokstaven O. Tlf. 815 33 044 www.obos.no/avis ÷ 5 % på leie. Mer enn 4500 feriehus i hele Danmark. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/dansommer

Forsikring til medlemspris, bl.a. innbo, bil og reise. Flere forsikringer gir samlerabatt. Tlf. 22 86 55 45 www.obos.no/forsikring

I OBOS-banken får du gode betingelser på lån, sparing og forsikring. Tlf. 02334 www.obos.no/bank

Flügger farve

Norfloor fliser og VVS

Norske Vandrerhjem

FOBBL Service og omsorg

Glassmester Rolf Berglund

Novasol

Kaba MøllerUndall

Sector Alarm

OBOS Hotellferie

Black Box Teater

Kitch’n

Strøm til innkjøpspris

Toscana

Blå Grotte / St. Croix:

Kunsttilbud

OBOS Eiendomsmeglere

÷ 20 % på alt av maling, tapet og utstyr. 71 utsalgssteder i Norge. Nå også med nettbutikk! Bruk rabattkode OBOS1929 www.flugger.no

÷ 20 % på faste, private rengjøringsavtaler. Nygaardsgaten 28, Fredrikstad

30 % rabatt på nøkler, nøkkelfiling, låskasser, sylindre, navnskilt og gravering. Kr 2300 for FG-godkjent sikkerhetslås inkl. montering. www.kaba.no

- 20 % på alle varer til ordinær pris.Krever innmelding i Kitch’n Kundeklubb. Se www.kitchn.no for å finne din nærmeste butikk.

Gode tilbud på innrammet grafikk fra Artgate og Mester Rammer. Inntil 30 % rabatt. www.obos.no/kunst

Landets eldste fliskjede. ÷ 25 % på fliser og tilbehør, og 20 % på VVS-produkter. Gjelder i alle Norfloors butikker. www.norfloor.no

÷ 25 % på alt i glass og speil. Thereses gate 44, Oslo 24 timer servicetlf. 22 46 74 79. www.rolfberglund.no

Fri installasjon av boligalarm. 10 % rabatt på abonnement med vektertjeneste fra kr 386 per mnd. Tlf. 08090 www.obos.no/alarm

OBOS Strøm. Kun 19 kroner i månedlig fastbeløp. Send sms OBOS til 02021. Ring tlf. 02021. www.obos.no/strom

Få utleggspakken inkludert når du skal selge. Ord. pris kr 2500. Eks. på utlegg: Fotografering, takst, annonsering, planskisser og styling. www.obos-eiendomsmeglere.no

Gratis medlemskap, verdi kr 150 per år, og spesialtilbud på overnatting. www.obos.no/medlem

÷ 5 % på leie. 30 000 feriehus i 26 land. Tlf. 21 99 90 00 www.obos.no/novasol

2 netter for 1 495! (2 netter/2pers./inkl. frokost) Hoteller i hele Norge. Bestill på www.oboshotellferie.com

÷ 15-25 % på hotellrom og leiligheter. Info om bestilling på obos.no/toscana. www.borgomaglianoresort.com

OBOS MasterCard

Kredittkort med 4 % kjøpsbonus og reise- og avbestillingsforsikring. Søk på www.obos.no/mastercard. Kundeservice tlf. 03850

Kultur og fritid

Ca. 20 % rabatt på egne programforestillinger. Marstrandgt. 8, Oslo. Tlf. 23 40 77 70, man-fre 10-16 blackbox@blackbox.no www.blackbox.no

20 % rabatt på konserter på Blå Grotte og St. Croix i Fredrikstad. www.kulturhusene.no

Dansens Hus

Bank og forsikring

÷ 20 % på ordinære forestillinger for OBOS-medl. og én ledsager. (Ikke baby/barne- og familieforest.) Møllervn. 2, Oslo Tlf. 23 70 94 00. www.dansenshus.com

OBOSBL ADET

111


MEDLEM | AKTUELLE MEDLEMSTILBUD

Den Norske Opera & Ballett

Norsk Folkemuseum

Det Norske Teatret

Norsk Oljemuseum

Eidsvoll 1814

Nøtterøy kulturhus

Forsvarets Stabsmusikkorps

Oslo-Filharmonien

÷ 20 % på opera/ballettforestillinger. ÷ 20 % på omvisning i Operaen. Gjelder ikke gjestespill. Tlf. 815 44 488 www.operaen.no

÷ 20 % rabatt på ordinære forestillinger. Tlf. 22 42 43 44 www.detnorsketeatret.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Carsten Ankers veg, Eidsvoll Verk Tlf. 63 92 22 10 www.eidsvoll1814.no

÷ 25 % på konserter i Ridehuset, Akershus festning. www.billettservice.no, tlf. 815 33 133 www.fsmk.no

Hedmark Fylkesmuseum

÷ 20 % på årskort, gjestekort og inngangsbilletter. www.hedmus.no

÷ 10 % på varer i museumsbutikken. ÷ 25 % på inngangsbilletten. Tlf. 22 12 37 00 www.norskfolkemuseum.no

÷ 25 % på inngangsbilletten. Stavanger. www.norskolje.museum.no.

÷ 20 % rabatt på et stort antall konserter og forestillinger. Tlf. 33 40 20 01. www.notteroy.kulturhus.no

÷ 20 % rabatt på ordinære konserter i Oslo Konserthus. Gjelder OBOS-medlem og én ledsager. Billettservice, tlf. 815 33 133. www.oslofilharmonien.no

Total Scene & Bar

Slottsfjellfestivalens eget utested. ÷ 20 % rabatt på billettene. Stoltenbergs gate 46, Tønsberg. www. billettservice.no, Tlf. 815 33 133 www.slottsfjell.no

30 % rabatt per person på forestillinger. For inntil 5 personer. www.wallmans.no

Grorud IL fotball

30 % på hjemmekamper i 2. divisjon, vis medlemskort. 30 % for barn av OBOS-medlemmer ved deltakelse på Grorud Ils fotballskole. www.grorud-il.no

30 % på hjemmekamper, vis medlemskort. 30 % på fotballskoler og Skeidakademiet. Kr 400 i rabatt for barn 5-7 år på «Velkommen til fotball». www.skeid.no

Oslo Nye Teater

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 22 34 86 80. Fax. 22 34 86 88 salg@oslonye.no www.oslonye.no

Telefoni, drivstoff m.m.

Ringsakeroperaen

÷ 20 % på ordinære forestillinger. Tlf. 62 34 42 66 Billettservice, tlf. 815 33 133. www.ringsakeroperaen.no

Kringkastingsorkestret

Rogaland Teater

Oslo Sportslager AS

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger. Tlf. 51 91 90 90, billettsalg@rogaland-teater.no www.rogaland-teater.no

÷ 10 % på kjøp over 200 kroner/ ÷ 15 % fra kr 1500 (gjelder ikke skipakker, Everest sykler, Oakley-varer eller pakketilbud.). Torggata 20, Oslo.

Kulturkirken Jakob

SF Kino

Kr 10 i rabatt per billett. Gjelder for inntil 2 pers. ved kjøp i billettkiosken. Gjelder ikke Stavanger/ Sandnes. www.sfkino.no

Lambertseter Bad

÷ 25 % på konserter. Gjelder KKVs egne arrangementer. www.billettservice.no Tlf. 815 33 133 www.jakob.no

Nationaltheatret

Skimuseet Holmenkollen

Statoil

÷ 50 % rabatt. Gjelder for entré til Skimuseet og hopptårnet, med inntil tre ledsagere. Tlf. 22 92 32 00 www.skiforeningen.no

27 øre rabatt per liter. Husk å dra medlemskortet FØR du betaler. Gjelder alle Statoil-, Best- og 1-2-3-stasjoner i Norge. www.obos.no/statoil

Nobels Fredssenter

Teater Innlandet

Telio

÷ 25 % på inngangsbilletten. Rådhusplassen i Oslo. Tlf. 48 30 10 00 www.nobelpeacecenter.org

112

OBOSBL ADET

÷ 25 % rabatt på alle forestillinger i egen regi. Spesialrabatter på utvalgte forestillinger. Tlf. 62 59 87 20 www.teaterinnlandet.no

LAST NED GRATIS OBOS-APP!

Skeid fotball

25 % rabatt på alle festivalens konserter. www.flagstad-festival.no

÷ 20 % på alle forestillinger ved kjøp av 2 billetter. Tlf. 815 00 811 www.nationaltheatret.no

Inntil 30 % rabatt på abonnement. Ingen bindingstid www.obos.no/sumo

Wallmans

Kirsten Flagstad Festival

20 % rabatt på Torsdagslive i Aulaen. 25 % rabatt på konserter i Store Studio. Barn under 16 år gratis. Mer info: kork.no. Billetter: billettservice. no/ 815 33 133.

TV 2 Sumo

Fonus begravelsesbyrå

Søk i alle medlemstilbudene og bruk mobilen som medlemskort. Du får også en oversikt over alle brukte OBOS-leiligheter til salgs. Appen heter OBOS, er gratis, og kan lastes ned fra App Store og Google Play.

Nordens største sammenslutning av begravelsesbyråer. ÷ 10% på kister og annet. 3000,- i avslag på nye gravstener. Tlf. 03024 www.fonus.no

EKSTRA GODE KAMPANJETILBUD

Halv pris på inngang i helgene (lørdager og søndager). Gjelder for én person. Glimmervn. 42, tlf. 22 74 94 00 www.lsvk.no

10 % rabatt på alle abonnement på hjemmetelefon, mobil, bredbånd og mobilt bredbånd. Kundeservice: 02101 www.telio.no/obos

På obos.no/minside kan du enkelt administrere ditt eget medlemskap og melde deg på nyhetsbrevet vårt – der får du ekstra gode tilbud!


Boliglån tilpasset ditt behov –

OBOS kan bolig. Vi vet at riktig finansiering gir deg trygghet ved boligkjøp. Med lån i OBOS-banken blir det lettere å oppfylle boligdrømmen. • • •

@

Fra 3,50 prosent rente og inntil 30 års nedbetalingstid Mulighet for å låne inntil 85 prosent ved kjøp av nye OBOS-boligprosjekter Skal du bytte bolig? Vi hjelper deg med mellomfinansiering Les mer på obos.no/bank E-post: bank@obos.no Tlf. 02334.

Foto: Charlotte Wiig

Inntil 3 nedbe 0 års talings tid


leserservice

PÅ NETT

Følg OBOS på Facebook!

INFORMASJON OG OVERSIKT

PÅ NETT Digital utgave: obos.no/obosbladet Sosialt: facebook.com/obosmedlem

Ansvarlig redaktør Åge Pettersen

Nyhetsbrev: Med OBOS' nyhetsbrev er du alltid oppdatert om medlemstilbud og nye boliger. Meld deg på: www.obos.no/nyhetsbrev

Redaktør Cathrine Wolf Lund (cwl@obos.no) Redaksjonen Marie Dyrén Elise Hole Henrik Sørlie Eddie Chr. Thomas Tyra T. Tronstad Jorunn Wold

MITT BLAD Er dere flere enn ett OBOSmedlem i familien, slik at dere mottar flere blader enn dere trenger? Har du flyttet? Gi oss beskjed på medlemsservice@ obos.no eller tlf. 22 86 59 90.

TIPS OSS! Er det noe du savner å lese om i OBOS-bladet, eller har du tips til saker vi bør skrive? Send en epost til: cwl@obos.no

ANNONSESALG HS Media Tor Gunnar Schøyen Aasnes tlf: 62 94 10 39/952 40 815 e-post: taa@hsmedia.no Mona Jørgensrud tlf: 62 94 10 32/911 73 473 e-post: mj@hsmedia.no

OBOS-BLADET PÅ NETTBRETT! Nå får du medlemsbladet ditt for nettbrett– med massevis av utvalgt ekstramateriale. Søk etter «OBOS-bladet» i App Store/Google Play og last ned fra og med utgave nr 1/2014.

Bidragsytere i dette nummeret Jan Ludvig Andreassen Hans Fredrik Asbjørnsen Torunn Brånå Nina Børnich Margaret De Lange Silje Aune Eriksen Christer Ingemar Erngren Nadia Frantsen Vegard Giskehaug Sølvi Halvorsen Katharina Dale Håkonsen Kråkvik & D’Orazio Hilde Mork Nadia Norskott Nyebilder.no Jorunn Tharaldsen Elisabeth Tønnesen Tina Åmodt

NESTE NUMMER:

MILJØ I POSTKASSA FRA 11. JUNI!

Cover Foto: Margaret de Lange Styling: Kråkvik & D'Orazio

SPØRSMÅL OG SVAR Har du spørsmål knyttet medlemskap eller forkjøpsrett? Vi hjelper deg på medlemsservice@obos.no eller tlf. 22 86 59 90 eller facebook.com/ obosmedlem

Medlemssider Dea Frydenlund (dea.frydenlund@obos.no) Utforming av boligsider Trine-Lise Storeide Thue (trine.lise.thue@obos.no)

APP

Medlemstilbud Hege Asplund (hege.asplund@obos.no) Marius Loe (marius.loe@obos.no)

Last ned OBOS-appen i App Store eller Android Market. Appen kan brukes som medlemskort.

TRYKK

114

OBOSBL ADET

Design og art direction Helena Schütz (teft.no) Trykk Aller Trykk AS Opplag 319 000 ISSN: 0807-9323 FOTO NADIA FRANTSEN

Svanemerket er det offisielle miljø-merket og en garanti for at det merkede produktet holder en høy miljømessig standard. Aller Trykk, som trykker dette bladet, er godkjent som svanemerket bedrift. Det vil si at hele produksjonen følger strenge miljøkrav fra råvare til ferdig trykksak.

Utgitt av OBOS, Pb 6666, St. Olavs plass, 0129 Oslo. Tlf. 02333 (sentralbord), 22 86 57 85 (redaksjonen) obosbladet@obos.no


Y N

T E H

G

F T OD

E N E R Ø OR R

• ALDRI MER TETTE RØR • FJERNER FETT • HINDRER DÅRLIG LUKT OG GRUNNLAGET FOR BAKTERIEVEKST TETT AVLØP? PRØV PLUMBO FLYTENDE GEL – BEST I TEST PÅ BADET!


Returadresse: OBOS-bladet Postboks 6666 St. Olavs plass 0129 Oslo

OBOS-bladet nr 4 2014  

Tema: Kjøkken

OBOS-bladet nr 4 2014  

Tema: Kjøkken