Page 1

Newsletter Septembrie 2013

Oana ANTONESCU Europarlamentar


PAS DECISIV PENTRU IMBUNATATIREA DREPTULUI LA APARARE IN PROCESELE PENALE Parlamentul European a adoptat propunerea de directiva privind dreptul de a fi asistat de un avocat Parlamentul European a adoptat propunerea de directiva referitoare la dreptul de a fi asistat de un avocat in cadrul procedurilor penale, dosar pe care Oana Antonescu l-a negociat in calitate de raportor al Parlamentului European. In cadrul dezbaterii din plenul Parlamentul European privind dreptul de a fi asistat de un avocat, Oana Antonescu a salutat prezenta comisarului Viviane Reding si a multumit Comisiei Europene pentru sprijinul acordat pe tot parcursul procesului de negociere, proces care a fost destul de lung si de anevoios. „Totodata, doresc sa le multumesc si colegilor din celelalte grupuri politice pentru contributie, pentru implicare si pentru consecventa. A fost un efort comun, a fost un efort de echipa, fara de care nu am fi putut avea o pozitie atat de solida pe parcursul negocierilor, astfel incat acestea sa se concretizeze intr-un text extrem de bun. De asemenea, multumirile se indreapta si catre presedintiile Consiliului care au fost implicate in munca la acest dosar, in mod particular catre Presedintia irlandeza, sub auspiciile careia am reusit sa ajungem la acest acord�, a adaugat eurodeputata Oana Antonescu.

Eurodeputata a reluat argumentele care arata importanta adoptarii acestei Directive atat pentru statele membre cat si pentru Uniunea Europeana. Septembrie 2013


„In prezent, accesul la o aparare efectiva in cadrul procedurilor penale are o extindere diferita in statele membre, depinzand atat de sistemul juridic specific, cat si de aplicabilitatea sa practica, acest lucru influentand in mod indirect, insa semnificativ, politica Uniunii de incredere si recunoastere reciproca. In ciuda existentei unor principii si standarde minime comune, ce decurg atat din Conventia europeana a drepturilor omului, cat si din Carta drepturilor fundamentale, dispozitiile care reglementeaza asistenta oferita de un avocat difera in mod semnificativ de la un stat la altul”, a explicat Oana Antonescu. Europarlamentarul a precizat ca, in acest context, este nevoie de o legislatie care sa asigure garantarea drepturilor stabilite si de o cultura juridica si profesionala care sa le faciliteze exercitiul.

„Odata cu adoptarea acestei directive, persoanele suspectate si acuzate in cadrul procedurilor penale, oriunde s-ar afla pe teritoriul Uniunii, vor avea acces la asistenta juridica din momentul in care sunt informate de catre autoritatile competente, prin notificare oficiala sau in alt mod, ca sunt suspectate sau acuzate de savarsirea unei infractiuni si pana la finalizarea acestor proceduri” Oana Antonescu

Septembrie 2013


PIATA MUNCII Oana Antonescu abordeaza problema somajului in randul tinerilor Eurodeputata Oana Antonescu a susținut, intr-o dezbatere din cadrul Parlamentului European, faptul ca tinerii afectati de negasirea unui loc de munca trebuie sprijiniti atat la nivel national cat si la nivel european. Oana Antonescu a atras atentia cu privire la faptul ca, in prezent, tinerii se confrunta cu o situatie foarte dificila pe piata muncii. Una dintre posibilele solutii propuse de eurodeputata prevede necesitatea interventiilor hotarate si alocarea de resurse financiare pentru investitii atat de necesare. In plus, Oana Antonescu a prezentat si rata de somaj cu care se confrunta Uniunea Europeana, mentionand ca „in randul tinerilor cu varsta sub 25 de ani din zona euro, aceasta a crescut cu circa 50% in ultimii cinci ani, respectiv de la aproximativ 16% in 2008 la 23,9% in luna mai a anului curent, fiind de doua ori mai mare decat cea din randul populatiei de varsta activa”. Eurodeputata a subliniat ca exista o legatura puternica intre imbunatatirea efectiva a situatiei tinerilor si cooperarea consolidata intre serviciile de ocupare a fortei de munca, serviciile de consiliere profesionala, institutiile de formare profesionala si serviciile de asistenta pentru tineret. „Actiunile de combatere a somajului in randul tinerilor trebuie sa fie coordonate cu actiunile de stimulare a redresarii economice si a reformei in domeniul politicilor de ocupare a fortei de munca”, a concluzionat eurodeputata Oana Antonescu.

Septembrie 2013


PESCUIT Oana Antonescu: Strategia pentru pescuitul in Marea Adriatica si in Marea Ionica trebuie sa aiba in vedere imperativele de mediu

In contextul dezbaterii din Parlament referitoare la adoptarea strategiei pentru pescuitul in Marea Adriatica și in Marea Ionica, eurodeputata Oana Antonescu a atras atentia ca o astfel de strategie nu trebuie sa ignore pericolele de mediu existente.

„Dezvoltarea economica a sectorului piscicol este importanta pentru statele membre, iar crearea de locuri de munca este o prioritate in actualele circumstante socio-economice. Orice viziune strategica asupra domeniului piscicol trebuie sa aiba in vedere importanta cooperarii transfrontaliere pentru dezvoltarea acestui sector economic, precum si pentru conservarea durabila a resurselor naturale”, a subliniat eurodeputata Oana Antonescu in Parlamentul European. In acelasi timp, eurodeputata Oana Antonescu a atras atentia ca strategia regionala nu trebuie sa ignore pericolul poluarii, numarul mare de specii endemice din aceste zone, precum si proximitatea asezarilor umane fiind factori care trebuie luati in calcul de catre decidentii si actorii economici europeni. „Nu in ultimul rand, este extrem de important ca documentele strategice sa cuprinde prevederi exacte si eficiente pentru protejarea resurselor de apa si pentru conservarea hidrosferei”, a subliniat Oana Antonescu, membra a Comisiei de mediu si siguranta alimentara din Parlamentul European.

Septembrie 2013


INVESTITII Oana Antonescu sustine investitiile in sectorul energetic Eurodeputata Oana Antonescu si-a exprimat sustinerea fata de necesitatea acordarii de sprijin pentru investitiile in cresterea eficientei energetice a Uniunii Europene.

„Cresterea eficientei energetice a Uniunii Europene creeaza premisele nu numai pentru reluarea cresterii economice, ci si pentru aparitia de noi locuri de munca, in momente in care somajul, in special in randul tinerilor, a atins cote critice. Concomitent, Uniunea Europeana trebuie sa ramana principalul actor global implicat in combaterea schimbarilor climatice, impulsionand guvernanta globala prin propriul exemplu” Oana Antonescu Eurodeputata si-a exprimat sustinerea fata de propunerea de rezolutie privind aplicarea și impactul masurilor de eficiența energetica in cadrul politicii de coeziune, subliniind ca investitiile in acest domeniu, precum si alocarea de fonduri europene, nu reprezinta cheltuieli, ci investitii capabile sa relanseze intregi sectoare ale economiilor europene si sa creeze locuri de munca. „Imbinarea obiectivelor eficientei energetice si ale politicilor de coeziune conduce atat la atingerea obiectivelor asumate de statele europene prin Strategia Europa 2020, cat si la intarirea legaturilor de solidaritate din interiorul Uniunii”, a adaugat europarlamentarul Oana Antonescu. Nu in ultimul rand, Oana Antonescu a atras atentia ca fondurile structurale si de investitii in acest domeniu nu au fost pana acum complet valorificate. Avand in vedere ca in cadrul financiar multianual 2014-2020 este prevazuta o cota mai mare de fonduri pentru acest sector, eurodeputata a subliniat ca trebuie sa se acorde o atenție sporita facilitarii accesului autoritaților locale și regionale la aceste fonduri.

Septembrie 2013


ENERGIE Eficientizarea pietei interne a energiei Oana Antonescu a salutat planul de investitii pentru dezvoltarea pietei interne a energiei, prezentat de Comisia Europeana, exprimandu-si increderea ca poate conduce la asigurarea unei independente energetice reale a Uniunii Europene. „Salut planul de masuri si de investitii prezentat de catre oficialii Comisiei. Am incredere ca demararea ambitiosului program de investitii, asumat la acest nivel, poate conduce, pe termen mediu, la asigurarea unei independente energetice reale a Uniunii Europene”, a sustinut Oana Antonescu in cadrul dezbaterii referitoare la Rezolutia privind eficientizarea pietei interne. Eurodeputata a subliniat ca edificarea unei veritabile piete interne a energiei este una dintre masurile care contribuie direct la asigurarea securitatii si a sustenabilitatii energetice a Uniunii. De aceea, a adaugat, Oana Antonescu, „continuarea acestui proces trebuie sa aiba in vedere faptul ca beneficiile adiacente se pot face simtite inclusiv la nivelul competitivitatii actorilor economici din Uniunea Europeana. Realizarea unei piete interne a energiei nu va impulsiona doar cresterea economica a statelor europene, ci poate conduce inclusiv la crearea de locuri de munca”. „Doresc, de asemenea, sa atrag atentia asupra imperativului sprijinirii productiei de energie verde, ca pas determinant pentru combaterea de catre Uniune si de catre statele membre a schimbarilor climatice”, a concluzionat eurodeputata Oana Antonescu.

Septembrie 2013


SERVICII MEDIU FINANCIARE Abuzul de informatii privilegiate si manipularea pietelor financiare trebuie sa fie ferm combatute In contextul unei dezbateri din Parlamentul European, eurodeputata Oana Antonescu a atras atentia ca abuzul de informatii privilegiate si manipularea pietelor trebuie sa fie prevenite si combatute cu fermitate.

Eurodeputata a subliniat ca edificarea unei piete unice a serviciilor financiare poate contribui la relansarea economiilor europene, la crearea de noi locuri de munca si in acelasi timp la cresterea credibilitatii sistemului financiar, care a fost afectata semnificativ dupa declansarea crizei economice si financiare.

„Exista la nivel comunitar mai multe reglementari utile, dar ritmul inovatiei tehnologice, precum si diversitatea serviciilor financiare existente fac necesara modernizarea legislatiei in acest domeniu� Oana Antonescu Europarlamentarul Oana Antonescu a mai atras atentia ca decidentii europeni trebuie sa aiba in vedere faptul ca edificarea unui sistem financiar transparent este esentiala atat pentru competitivitatea economica a Uniunii, cat si pentru destinatarii finali ai serviciilor financiare.

Septembrie 2013


TRANSPORTURI Strategia europeana in domeniul tehnologiilor de transport

Europarlamentarul Oana Antonescu crede ca abordarea strategica a domeniului transporturilor reprezinta una dintre premisele dezvoltarii durabile ale economiilor europene.

„In conditiile persistentei efectelor crizei economice, o utilizare mai eficienta si mai coerenta atat a rezultatelor cercetarilor din domeniul transporturilor, cat si a fondurilor nationale sau europene, poate reprezenta oportunitatea pentru reluarea cresterii economice, crearea de locuri de munca si edificarea unui sistem de transport european modern, capabil sa satisfaca asteptarile consumatorilor”, a precizat Oana Antonescu in cadrul dezbaterii privind promovarea unei strategii europene in domeniul tehnologiilor de transport. In acelasi timp, eurodeputata Oana Antonescu a atras atentia ca, pentru integrarea eficienta a rezultatelor obtinute din procesul de cercetare si inovare in edificarea acestui sistem de transport, Uniunea Europeana si statele membre trebuie sa depuna toate diligentele pentru a asigura un acces mai usor la finantare IMMurilor care actioneaza in acest domeniu.

„IMM-urile au capacitatea de a oferi sprijinul necesar modernizarii si mentinerii nivelului ridicat de competitivitate al transporturilor europene. Nu in ultimul rand, consider ca este la fel de importanta tratarea cu maxima seriozitate a imperativului asigurarii sigurantei rutiere” Oana Antonescu

Septembrie 2013


PROPRIETATE O mai buna reglementare a regimurilor matrimoniale de proprietate Oana Antonescu si-a aratat sustinerea fata de propunerile Parlamentului European privind necesitatea solutionarii prioritare a tuturor problemelor si conflictelor juridice cu privire la regimul bunurilor matrimoniale.

In cadrul intervenției din ședința plenara referitoare la recunoașterea și executarea hotararilor judecatorești in materia regimurilor matrimoniale, eurodeputata Oana Antonescu a sustinut ca este necesara construirea unui cadru unitar la nivel european in materie de competente, legislatie aplicabila si recunoastere hotararilor judecatoresti cu privire la regimurile matrimoniale, aceasta fiind o consecinta naturala a armonizarii relatiilor juridice dintre statele membre.

„Adoptarea de reguli compatibile intr-o problema care priveste regimul proprietatii este importanta pentru mentinerea stabilitatii si eficientei circuitului civil european” Oana Antonescu „Chiar daca problema regimului bunurilor matrimoniale ramane una care tine de competenta statelor membre, este important ca reglementarile nationale sa nu aduca atingere drepturilor care iau nastere prin casatorie sau prin incetarea ei”, a adaugat eurodeputata.

Septembrie 2013


PIATA INTERNA Importanța pietei interne a serviciilor In cadrul unei dezbateri din Parlamentul European, Oana Antonescu a declarat ca susținerea la nivel european a sectorului serviciilor constituie un aspect de maxima importanța pentru dezvoltarea economica a Uniunii Europene. „Sectorul terțiar reprezinta, in prezent, mai mult de 65% din PIB-ul Uniunii, asigurand un numar important de locuri de munca in statele membre. El ramane elementul central al pietei comune, asigura continuarea procesului de integrare si reprezinta cel mai important liant intre societatile si statele europene”, a declarat Oana Antonescu. Eurodeputata a amintit, de asemenea, potentialul major pe care acest sector il are in susținerea cresterii economice si crearea de locuri de munca la nivelul sectorului serviciilor.

„Chiar daca problema regimului bunurilor matrimoniale ramane una care tine de competenta statelor membre, este important ca reglementarile nationale sa nu aduca atingere drepturilor care iau nastere prin casatorie sau prin incetarea ei” Oana Antonescu

Septembrie 2013


MULTILINGVISM Servicii de interpretare mai eficiente si mai rentabile in cadrul Parlamentului European

Eurodeputata Oana Antonescu a sustinut in Parlamentul European ca reducerea costurilor de functionare ale legislativului european nu ar trebuie sa afecteze buna functionare a institutiei, precum si relatia dintre aceasta si cetateni.

„Parlamentul European este prin excelenta o institutie care trebuie sa reprezinte diversitatea de idei si de identitati de la nivelul societatii europene, astfel incat reducerea costurilor de functionare ale legislativului european, inclusiv la nivel de interpretare si de traducere, nu trebuie sa afecteze buna functionare a institutiei, precum si relatia dintre aceasta si cetateni�, a sustinut Oana Antonescu cu ocazia dezbaterii propunerii de rezolutie privind asigurarea unor servicii de interpretare mai eficiente și mai rentabile la nivelul Uniunii. Eurodeputata Oana Antonescu a punctat ca Parlamentul European trebuie sa tina cont de restrictiile financiare pe care actuala situatie economica le impune, accentuand in acelasi timp importanta multilingvismului, un instrument care asigura posibilitatea comunicarii eficiente si directe intre cetateni si legislativul european.

Septembrie 2013


PIATA MUNCII Rezultatele implementarii Strategiei UE pentru tineret 2010-2012 Ulterior analizarii rezultatelor privind implementarea Strategiei UE pentru tineret 2010-2012, raportul Parlamentului European propune solutii adecvate pentru cele mai stringente probleme cu care se confrunta azi tanara generatie in ceea ce priveste educatia, ocuparea fortei de munca, incluziunea sociala si sanatatea. Oana Antonescu a salutat publicarea acestui document, subliniind importanta identificarii de catre Uniunea Europeana a unor raspunsuri la provocarile cu care se confrunta tinerii.

„Salut faptul ca acest raport clarifica aspectele care, pana in prezent, nu au fost tratate de actuala Strategie a UE pentru tineret, aducand sugestii de imbunatatire a politicilor initiate de statele membre, astfel incat acestea sa obtina cele mai bune rezultate posibile si sa atinga obiectivele viitoarei strategii”, a sustinut Oana Antonescu in cadrul dezbaterii din Parlamentul European cu privire la Rezolutia privind punerea in aplicare a strategiei UE pentru tineret 20102012. Eurodeputata a reiterat necesitatea ca Uniunea Europena sa puna „in actiune instrumente, politici si mecanisme pentru a raspunde provocarilor cu care tanara generatie se confrunta in prezent, aceastapentru a le oferi posibilitati mai bune pentru viitor”.

Septembrie 2013


CULTURA SI EDUCATIE Oana Antonescu promoveaza sectorul cultural si creativ european ca surse de crestere economica Oana Antonescu sustine sectorul cultural si creativ european, considerandu-l unul dintre spatiile care reuseste sa transforme in realitate deviza Uniunii Europene – „unitate in diversitate”.

Eurodeputata apreciaza ca spatiul cultural european da identitate constructiei politice europene si, de asemenea, asigura liantul necesar intre statele si societatile acestei mari comunitati politice. In opinia sa, „criza economica afecteaza nu numai venitul si nivelul de trai al cetatenilor europeni, ci tocmai sentimentul de identitate si de solidaritate necesar supravietirii proiectului european, motiv pentru care sprijinirea eficienta a acestui sector este o necesitate”, a precizat Oana Antonescu. „In egala masura, trebuie sa avem in vedere ca sectorul creativ si cultural european este unul dintre cele mai dinamice si mai competitive sectoare ale economiei europene. Acest domeniu a continuat sa ofere locuri de munca, in special pentru tineri, intr-un moment in care somajul in randul acestei categorii socio-demografice a atins cote record”, a mai adaugat eurodeputata Oana Antonescu cu privire la Raportul Comisiei pentru cultura și educație. Nu in ultimul rand, Oana Antonescu a declarat ca susține soluțiile propuse in cadrul raportului, avand in vedere momentul de maxima dificultate in care se afla atat statele membre, cat si societatile europene in general.

Septembrie 2013


SECURITATEA UE Oana Antonescu sustine implementarea strategiei interne de securitate a UE Propunerea de rezolutie cu privire la implementarea strategiei interne de securitate a UE, cu precadere in problemele ridicate de siguranța la locul de munca si incheierea de parteneriate transfrontaliere, a fost sustinuta in Parlamentul European de catre Oana Antonescu.

„Este adevarat ca in aceste momente economiile si societatile europene se confrunta cu probleme majore. Dificultatile prezente nu ar trebui insa sa ne distraga atentia de la problema sigurantei si sanatatii la locul de munca”, a declarat Oana Antonescu, adaugand ca „atat dezvoltarea tehnologica a ultimilor ani, cat si imperativele economice fac din protejarea sanatatii si sigurantei angajatilor un obiectiv prioritar”. Pe de alta parte, eurodeputata a avertizat ca exista in continuare numeroase provocari, iar primul pas care trebuie facut pentru protejarea cetațenilor europeni este elaborarea unui cadru stategic aferent acestui domeniu. „Elaborarea unei strategii europene cu privire la sanatatea si siguranta la locul de munca trebuie sa tina cont in primul rand de obiectivele asumate la nivelul Uniunii prin intermediul Strategiei Europa 2020, in special cele cu privire la rata de ocupare a fortei de munca”. Concomitent, Oana Antonescu a subliniat faptul ca, in conditiile in care Strategia comunitara 2007-2012 privind sanatatea si siguranta la locul de munca a avut un impact pozitiv, „este important ca eforturile depuse in acest domeniu sa fie continuate la nivelul Uniunii si al statelor membre”. In ceea ce priveste incheierea de parteneriate transfrontaliere, eurodeputata Oana Antonescu considera ca acestea sunt benefice pentru economiile din Europa, punand accentul pe faptul ca aceste parteneriate „intre diferitii actori sindicali sau corporatisti este unul dintre instrumentele care ofera mai multe beneficii pentru economiile si cetatenii europeni”. In plus, Oana Antonescu a prezentat cateva dintre avantajele acestor acorduri pe piata europeana, in special stimularea liberei circulatii a muncitorilor, garantand efectiv drepturile acestora. Septembrie 2013


SECURITATEA UE Dimensiunea maritima a politicii de securitate si aparare comune

Oana Antonescu crede in importanta dimensiunii maritime a politicii de securitate si aparare comune, prezentata intr-un raport al Comisei pentru afaceri externe.

Eurodeputata considera ca importanta transporturilor internationale maritime pentru Uniunea Europeana nu poate fi subestimata.

„90% din comertul exterior si 40% din comertul interior se face pe mare, blocul comunitar constituind totodata cel mai important transportator international� Oana Antonescu

Eurodeputata a semnalat ca spatiul maritim este unul in care proliferarea amenintarilor asimetrice si neconventionale a capatat amploarea in ultima perioada, motiv pentru care interesele Uniunii Europene cer abordarea transanta a acestei probleme. Oana Antonescu a reiterat importanta reflectarii acestei realitati si tendintele curente la nivelul strategiilor si politicilor europene din domeniul securitatii.

Septembrie 2013


LOCURI DE MUNCA Agenda digitala sustine cresterea, mobilitatea si ocuparea fortei de munca

In cadrul Parlamentului European, Oana Antonescu a votat in favoarea rezolutiei referitoare la agenda digitala pentru crestere, mobilitate si ocupare a fortei de munca.

Eurodeputata Oana Antonescu a salutat inca o data lansarea din luna martie 2013 a Marii coalitii pentru locurile de munca digitale si a votat in favoare rezolutiei pe acest subiect. „In prezent, economia digitala are un potential deosebit in domeniul crearii de locuri de munca si al generarii de crestere economica, lucru dovedit de faptul ca rata de crestere a economiei digitale este de sapte ori mai ridicata decat a restului economiei”, a precizat Oana Antonescu, considerand ca din acest motiv este nevoie de deblocarea imediata a acestui potential, in primul rand prin eliminarea barierelor existente in finalizarea pietei unice digitale. De asemenea, a declarat ca spera „ca executivul european sa faca cat mai urgent operationala aceasta coalitie si sa reproduca la nivelul statelor membre aceasta initiativa”

Eurodeputata a subliniat importanta pe care acest sector o are pentru Europa, in prezent existand peste patru milioane de lucratori in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC), cifra care creste anual cu 3%. In acelasi timp, eurodeputata a atras atentia ca pana in 2015, intre 700.000 si 1 milion de locuri de munca de inalta calitate in domeniul TIC nu vor fi ocupate, in ciuda crizei, ceea ce reprezinta o ingrijorare. Oana Antonescu a subliniat ca „dezvoltarea competentelor digitale si educatia digitala pot fi de maxima importanta in vederea solutionarii ratei in crestere a somajului, in special in randul tinerilor”.

Septembrie 2013


MEDIU Oana Antonescu a fost desemnata raportor al PPE pentru Strategia europeana pentru gestionarea deseurilor din materiale plastice Eurodeputata Oana Antonescu a fost desemnata raportor din partea grupului politic al Partidului Popular European pentru Raportul Parlamentului European referitor la Strategia europeana in materie de deșeuri de plastic aflate in mediul inconjurator.

In contextul in care a fost desemnata raportor al PPE pentru Strategia europeana in materie de deseuri de plastic, eurodeputata Oana Antonescu a subliniat, in cadrul Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, importanta unei astfel de strategii si a venit cu propuneri concrete in ceea ce priveste abordarea pe care UE trebuie sa o aiba fața de deseurile de plastic, ce reprezinta in acelasi timp atat o provocare cat si o oportunitate. Eurodeputata a sustinut ca plasticul are o serie de caracteristici (faptul ca persista in mediu o perioada indelungata, faptul ca este un material ieftin si polivalent,) care pot creea probleme si ca devine imperativa o gestionare mai buna a modului in care plasticul interfereaza cu mediul si cu sanatatea noastra, mai ales avand in vedere faptul ca utilizarea acestuia a crescut exponential in ultimii ani. „Cele trei acte legislative principale privind deseurile (Directiva privind deseurile, Directiva privind ambalajele si deseuriile din ambalaje si Directiva deseurilor din echipamenetele electrice si electronice) nu au fost puse in aplicare corespunzator si cred ca avem nevoie de o evaluare corecta a situatiei in care ne aflam”, a atras atentia Oana Antonescu in interventia sa din Comisia de Mediu a Parlamentului European. Oana Antonescu a constata cu ingrijorare ca exista disparitatii foarte mari intre statele membre in ceea ce priveste gestionarea deseurilor de plastic si implementarea legislației in domeniu, subliniind ca in ultimul timp situatia economica a facut ca multe dintre investitiile necesare in infrastructura de gestionare a deseurilor sa fie incetinite. „Trebuie sa fim constienti ca sunt state membre care vor avea nevoie de perioade de tranzitie, statisticile Uniunii aratand ca, in prezent, 18 state sunt departe de a se conforma Directivei privind deseurile, iar in 11 state depozitarea este la peste 11% din cantitatea de deseuri. Este esential sa se introduca sisteme eficiente de colectare, pentru a se reduce riscul de contaminare. Obiectivul de interzicere pana in 2020 a depozitarii deseurilor este unul pozitiv, insa trebuie sa avem in vedere necesitatea de a dezvolta infrastructura de reciclare, pentru ca exista riscul exportului de deseuri de plastic in afara Europei”, a mai atras atentia eurodeputata. Septembrie 2013


SANATATE Oana Antonescu saluta decizia CE de a eficientiza combaterea drogurilor legale! Decizia Comisiei Europene de crestere a eficientei mecanismelor de combatere a consumului de substante psihoactive legale a fost salutata de Oana Antonescu, europarlamentarul democrat-liberal subliniind ca atat eficientizarea procesului de retragere a acestor substante din comert, prin cresterea ritmului de desfasurare a procedurilor legale ape care le au la dispoziție autoritatile europene, cat si elaborarea unui sistem proportional de politici publice, reprezinta un pas inainte in combaterea consumului acestor substante.

Eurodeputata a subliniat ca necesitatea acestor masuri nu poate fi pusa sub discutie, in actualul context social si economic din Europa: „Studiile sociologice arata ca numarul tinerilor care recurg la aceste substante este in crestere la nivel european, anumite state ale Uniunii confruntandu-se cu o adevarata problema in termeni de sanatate publica. Mai mult, durata de depistare a acestor substante, precum si a efectelor lor nocive asupra sanatatii de catre sistemele medicale din statele membre este foarte mare, ceea ce facea, pana la adoptarea acestor dispozitii, extrem de dificila aplicarea politicilor de combatere si de preventie”, a reiterat Oana Antonescu. Europarlamentarul atrage atentia totodata ca „dispozitiile europene reprezinta un pas inainte si pentru procesul de integrare. Este evident ca reactia solitara a statelor membre s-a dovedit insuficienta pentru combaterea consumului drogurilor legale, iar ritmul aparitiei de noi substante psihoactive, precum si reactia lenta a autoritatilor a contribuit la agravarea acestei probleme. Masurile dispuse la nivel european arata ca aceasta provocare de sanatate, care afecteaza in special categoria extrem de vulnerabila a tinerilor, nu poate fi combatuta decat prin cooperarea dintre statele membre si autoritatiel europene,” a declarat Oana Antonescu.

Septembrie 2013


MEDIU Oana Antonescu a solicitat Guvernului roman sa retraga din Parlament legea privind proiectul de la Rosia Montana Eurodeputata Oana Antonescu și-a prezentat, in cadrul Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din Parlamentul European, pozitia privind proiectul RMGC de la Rosia Montana din Romania. In cadrul unei interventiei in Comisa de Mediu din Parlamentul European, Oana Antonescu a sustinut ca singurul lucru rational pe care Guvernul roman ar putea sa il faca in acest moment in ceea ce priveste exploatarea de la Rosia Montana este sa retraga aceasta lege vadit neconstitutionala si sa angajeze o consultare publica reala. „Din punct de vedere al mediului si nu numai, proiectul de la Rosia Montana ridica multe semne de intrebare si pune in acelasi timp in discutie insusi modelul pe care dorim sa il promovam din punct de vedere al dezvoltarii durabile”, a sustinut eurodeputata Oana Antonescu. „Este iresponsabil sa incerci sa acoperi deficientele unui proiect atat de contestat si care a creat tensiuni sociale fara precedent printr-o lege vadit neconstitutionala care ar conduce la pierderea controlului statului asupra intregii operatiuni. Este inadmisibil modul in care Guvernul a ales sa promoveze acest proiect, in incercarea de a nu-si asuma costuri politice aferente promovarii unui proiect contestat mai ales in ceea ce priveste cerintele de mediu”, a adaugat Oana Antonescu. Oana Antonescu si-a exprimat dezamagirea fata de faptul ca eurodeputatii romani din grupurile S&D si ALDE nu au participat la dezbatere, desi in cadrul dezbaterilor anterioare privind exploatarea miniera folosind cianura au fost atat de prezenti si vocali.

Septembrie 2013


MEDIU Demararea proiectului de la Rosia Montana pune in pericol siguranta mediului! Oana Antonescu a cerut parlamentarilor romani sa voteze impotriva proiectului de la Rosia Montana. Oana Antonescu a subliniat ca exista riscuri semnificative pentru mediul inconjurator si pentru siguranta publica pe care proiectul de exploatare de la Rosia Montana. Eurodeputatul crede cu fermitate ca aceste riscuri trebuie sa reprezinte principalii factori luati in calcul in cadrul votului din Legislativ.

Europarlamentarul Oana Antonescu a declarat de asemenea ca protejarea eficienta a mediului este una dintre obligatiile care ii revin Romaniei in calitate de membru al Uniunii Europene. „Exista standarde cat se poate de clare cu privire la protejarea mediului care sunt stipulate de tratatele europene si obiective cat se poate de clare de asigurare a sigurantei si sanatatii publice, pe care Romania si le-a asumat prin apartenenta la Uniunea Europeana”, a reiterat Oana Antonescu. Aceasta a aratat totodata ca „proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana ridica numeroase semne de intrebare cu privire la eficienta masurilor de protejare a mediului si a impactului general asupra sanatatii publice. Fac un apel catre parlamentarii romani de a vota impotriva acestui proiect! Potentialele riscuri de mediu si pierderile de patrimoniu generate de acest proiect fac inoportuna aprobarea acestuia”, a declarat europarlamentarul democrat-liberal.

Septembrie 2013


CONTACT

Newsletter Oana Antonescu - septembrie 2013  

Newsletter Oana Antonescu - septembrie 2013

Advertisement