Nytt i Uka 16.06.21

Page 1

TILPASSEDE ENEBOLIGER OG REHABILITERING • Spesialdesignede hus

2 300,-* eks.mva

35 886,-

• Tilpasset tomt og lokale forhold

Onsdag 16. juni 2021

Kampanjerente

Nr. 22 | Uke 24 | Årgang 37 Opplag: 38.000

• Konkurransedyktige priser

1,99%

LEASING:

14

post@aalesundhus.no | tlf.70 18 36 99 | aalesundhus.no

Veganrestaurant i Ålesund

Ryddet på Tueneset SIDE 4

SIDE 30

Knut Ivar Bøe

Kuga

Side 10

Fiesta ST-line

Snakker ikke sant Fraom kr 425 000,Kvasneset

ang) tleie kr 30 000,-. mnd/ 45000km. kl. hele perioden

G:

Kundefordel

Serviceavtale i 3 år inkludert. Kampanjerente 1,99%.

* 1.99% rente. Startleie kr 5 Avtaleperiode 36 mnd/ 450

Tinglysing/etablering/årsav

(inkl. klargjøring og frakt)

Hanne Suorza

Side 12

Lisbeth Siem Taklo Side18

3 500,-* eks.mva

Kundefordel

K

-32 747,-

Kristine Aarvik Bakken Side 22

Buta Wanumbe

Mondeo

ort) NORGES MEST Serviceavtale i 3 år inkludert. tleie kr 40 000,-. PICKKampanjerente 1,99%. SOLGTE UP mnd/ 45000km. Fra kr 433.000,kl. hele perioden FORD RANGER(Inkl. Klargjøring og frakt.) MÅNEDSLEIE KUN 3.390,MED 0,99% RENTE

Side 26

S-Max

Serviceavtale i 3 år inkluder Kampanjerente 1,99%.

Fra kr 433.000,e-Pedal

e-Pedal

(Inkl. Klargjøring og frakt.) e-Pedal

e-Pedal

Kjøp den nye Nissan LEAF 3.ZERO e+ limited edition med kraftigere batteri og lengre rekkevidde nå!

-3

ProPILOT

Auto 8-8 Vestlandske Lerstadvegen 534, Åpningstider: Lerstadveien 534, 6018 Ålesund 6018 Ålesund Man-fre 08-17 Tel. 70Tlf: 10 46 0070 10 46 00 Tors 08-18 www.auto8-8.no Lør 10-15 vestlandske-auto.no

Kjøp Nissan LEAF Kjøp denden nyenye Nissan LEAF 3.ZERO e+ limited edition 3.ZERO e+ limited edition med kraftigere batteri med kraftigere batteri ogog lengre rekkevidde lengre rekkevidde nå!nå!

ProPILOT

Pris eks MVA levert .CO2 204 g/km, bl. forbruk 077 l/mil. Startleie: kr 60 000,-. Månedsleie: Wildtrak 3.390,- Termingebyr 95,- og etabl.gebyr: 4 790,- kommer i tillegg. Avtaletid: 3 år, kjørelengde 45 000 km. Finansiering i Ford Credit. Alle priser er ekskl. mva. Forbehold om prisendringer og trykkfeil. Forutsetter salg til næringsdrivende. Pris levert Ålesund. Vinterhjul kommer i tillegg.

nissan_LEAF_AMAZING_RETAIL4_HP_246X181_NOR_ol1_cs6 1 nissan_LEAF_AMAZING_RETAIL4_HP_246X181_NOR_ol1_cs6 1

Jonny Lausund Martin Helgesen

mob. 915 75 730 mob. 984 06 934

*Bildene k forhold ti 01/14/19 12:00:55 01/14/19 12:00:55


2

|

on s dag

16. j un i 2 02 1

|

Kort i uka Sykkelaksjon på andre året Kirkens Bymisjon Møre arrangerer sykkelaksjon for andre gang. Hensikten er å samle inn sykler, ruste dem opp og gi dem videre til barn og unge som trenger det. – Flere Skattkamre i Norge arrangerer dette én gang i året. Da samler vi inn sykler, setter dem i stand og gir dem videre til de som har behov for det, forteller virksomhetsleder for Skattkammeret i Ålesund, Espen Ellefsen.

Aktiv dame flytter aldri langt «Jeg åpner når jeg kommer og stenger når jeg går» sto det på døra til Galleriet, klesbutikken som Anita Jacobsen Marø startet i Keiser Wilhelms gate i 1996. Allerede den gangen var frisørsaksa med på jobb, og bakrommet på butikken ble flittig brukt til klipp og frisering. I 2006 valgte Anita å selge Galleriet, flyttet skrått over gata til nr 40 for å rendyrke interessen for hår, og jobbe med flere frilans prosjekter innen teater, film og for NRK. Etter 15 år i samme lokaler ønsket hun nå større plass, men heller ikke denne gangen trengte hun bil for å flytte. Nå finner vi henne rett ved Kiperviktorget når hun ikke er på jobb som sminkør for NRK Møre og Romsdal, eller på oppdrag i Oslo

Med utgangspunkt i egen leilighet i hovedstaden har hun nemlig tidligere vært tilknyttet både Det norske teater og Folketeateret. Men når hun nå tar turen til storbyen styler og klipper hun noen av våre mest profilerte politikere og statsråder. – Litt tilfeldig egentlig fordi jeg fikk spørsmål om å være sminkør for Trine. S. Grande på Venstre sitt landsmøte i Ålesund for fem år siden forteller Anita Men det er jo ofte det det handler om: Å være på rett sted til rett tid. Og for ikke så lenge siden kastet selveste Jan Thomas terningen til fem på en av Anita sine frisyrer til Næringsminister Iselin Nybø.

Stort behov Skattkammeret er Kirkens Bymisjon Møres utlånssentral. Fortrinnsvis er det barn og unge opp til 21 år som er målgruppa for sykkelinnsamlinga. – Behovet er kjempestort! Dette er noe som også kan hjelpe barn og unge til å være aktive og sosiale. Ikke alle har mulighet til å få seg sin egen sykkel, understreker han. Mange har sykler de har brukt lite, eller de har feil størrelse, opplever Ellefsen: – Da er det så fint at folk ønsker å gi dem videre. Gjenbruk er in! – Enkle reparasjoner I år har Skattkammeret fått midler fra Sparebank 1 SMN, slik at de kan bruke litt penger på å reparere syklene og gi med en hjelm og lås til alle. Syklene blir også gjort lovlige, ved å montere

Espen Ellefsen hos Skattkammeret i Ålesund oppfordrer folk til å ta kontakt hvis en ønsker å donere sykkel under årets sykkelaksjon. – Vi kan hente sykkelen hjemme hos deg om nødvendig, sier han.

lys og reflekser. De tar dog ikke inn alt av sykler: – Vi tar enkle reparasjoner, så det må ikke være for mye å gjøre på dem. Noen sykler lønner seg ikke å sette i stand. Så er vi opptatt av at de som får sykler, skal få noe som fungerer godt, sier han. Sykkelaksjonen går offisielt til torsdag denne uka, men de tar gjerne imot sykler gjennom hele sommeren. I fjor kom det inn rundt 30 i tallet.

Skattkamrene i Norge, som låner ut friluftsutstyr gratis, har i snitt hatt 71 prosent økning hittil i år sammenlikna med i fjor. – Det har vært en fantastisk vekst, også her i Ålesund. Folk har oppdaga at man ikke trenger å kjøpe seg alt; man kan komme hit for å låne det meste av utstyr. I Ålesund er vi på topp 10-lista av 140 utlånssentraler i landet, smiler en fornøyd Espen Ellefsen. Av Andreas G. Hesselberg

En blid gjeng er godt i gang med arbeidet på Racoon. Eier Sarah Soumilas (t.h.) er veldig fornøyd med både teamet og oppstarten.

Miljøprodukter fra Bunker Oil HVO 100 SYNTETISK BIODIESEL

Fyll spylervæske uten emballasje

Avansert biodrivstoff laget av bærekraftig biomasse

Spar miljøet for plast, enkelt og billig!

Bedre drivstoff, mer energi, mindre utslipp!

Kaffemaskina er i drift Onsdag åpna Racoon Coffee & More i de gamle lokalene til 7-Eleven på Amfi Moa. Kaféen er innreda av designer IngerLise Lillerovde. – Nå er vi glade for å åpne og tilby god kaffe og mat på Moa! Dette er et veldig bra sted å være, smiler eier Sarah Soumilas. – Lokalene framstår egentlig en del større enn vi trodde, og vi ser fram til å få på plass litt flere møbler etter hvert. Her har vi et stort potensiale, og vi trenger at folk bruker oss, sier hun.

Spent Racoon-kaféen i Kongens gate i sentrum har en del uteplass. Det har de foreløpig ikke på Moa. – Dette er kanskje noe vi kan få til etter hvert, håper Soumilas. Hun er spent på hvordan det vil gå framover. – Vi var litt nervøse for å åpne her, for lokalene skiller seg såpass mye fra den kaféen vi har i byen. Men jeg tror det kommer til å gå veldig bra!

– Godt team! Som eier kommer Soumilas til å pendle mellom kaféene, og hun har en daglig leder på plass begge steder. Når Nytt i Uka er innom, betjener hun kunder bak disken. – Vi har et utrolig godt team! Det betyr så mye når vi nå har to kaféer, roser hun. Av Andreas G. Hesselberg


Gjør sommeren billig billig!

r e r e d n Velg fritt blant alle våre grillprodukter Vi spa ligste! den bil

merket med dette symbolet

349

-25%

POLAR REKER 5 KG

STRANDA SPEKEMAT

00

Fryst. Str 70/90. Pr kartong Pr kg 69,80

8

90

70-350 g

67

50

+ pant

COCA-COLA UTEN SUKKER 10 BOKSER

299 Ikke-medlem: 499 Spar: 200

Nightbed XL dobbel hengekøye

COOP MORELLER Pr hg Pr kg 89,00

• Passer til to personer, str 270 x 160 cm • Inkl. 2 stk paracord oppheng og karabinkroker • Maks vektbelastning: 180 kg Pr stk

Prisene gjelder uke 24. Forbehold om trykkfeil og utsolgt.

10 x 0,33 l. Pr pk Pr l 20,45


4

|

on s dag

16. j un i

2 02 1

|

Et skikkelig søppelberg ble rydda på Tueneset i forrige uke. (Foto: Rydd Møre)

Tok et krafttak for miljøet Torsdag var det full aktivitet på Tueneset: 50 miljøengajserte unge og voksne rydda området fritt for søppel. Strandryddeprosjektet Rydd Møre står bak, og målet er å rydde minst fem tonn søppel i år.

Aksjonen ble utført i samarbeid med DNB. Både frivillige og ansatte fra DNB møtte opp. En av de frivillige, Johannes Schjeide Skytterholm (7), fylte hele sju sekker med søppel. Det var hans andre ryddeaksjon i løpet av få uker, og konkurranseinstinktet var stort for å få rydda mest mulig. – Utallige timer, mye omtanke og lange

kvelder ligger til grunn for at prosjektet Rydd Møre skal gå rundt, og ikke minst frivillige miljøentusiaster som blir med oss på ryddeaksjoner. Tusen takk til alle som stiller opp! Det mest imponerende er det brennende engasjementet vi ser for bærekraft på disse arrangementene, skriver initiativtaker og prosjektleder Jim André Gjerde i ei pressemelding.

Johannes Schjeide Skytterholm (7) fylte sju sekker med søppel på Tueneset. (Foto: Kirsti Berild Schjeide)

– Inkluderende Rydd Møre har som mål å samle minst 500 frivillige og arrangere minst 25 ryddeaksjoner i år. – Vi vil også gjerne ha ryddeaksjoner som en sosial arena for bedrifter. Da er det tenkt som teambuilding, hvor man møter kunder, venner og kanskje til og med stifter nye bekjentskaper, uttaler Gjerde. Han vektlegger at ryddeaksjonene er ment å være et lavterskeltilbud: – Det skal være en inkluderende og sosial arena der vi har mulighet til å utvikle oss som mennesker og diskutere hvordan vi alle kan bli mer ressurseffektive, konkluderer prosjektlederen. Det ble satt opp en egen ryddecamp på Tueneset, med servering av mat og drikke. Her ble også noen konkurranser avholdt. (Foto: Anna Gran Berild)

TIPS OSS: 70 16 19 19

Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Jim André Gjerde er prosjektleder for Rydd Møre. Her rydder han sammen med Anna Gran Berild. (Foto: Georg Deocariza)

opplag/dekning Nytt i Uka kommer ut hver onsdag i et opplag på ca. 40.000 i Ålesund, Skodje, Haram, Ørskog, Sula, Giske, Sykkylven, Tomrefjord, Vestnes, Stordal og Liabygda. årgang 37. | trykk: polaris trykk ålesund as | utgiver: Polaris media

redaktør/Daglig leder: salgsleder:

Kåre Stig Nøstdal Merete Amdam Holand

tlf 416 63 887 tlf 992 71 150

postadr./besøksadr.: Kongens gate 13, 6002 Ålesund tlf 70 16 19 19 | fax 70 16 19 20 | redaksjon@nyttiuka.no | annonser@nyttiuka.no www.nyttiuka.no | ISSN 1891-2893

DISTRIBUTØR: Polaris Distribusjon Nordvestlandet AS Nytt i Uka arbeider under Vær varsom-plakaten sine regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også melde inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for vurdering – www.pfu. no - Adresse: Rådhusgata 17, 0158 Oslo


DIAMANTDAGEr

233x336

% 30 50 alle diamanter

NETTGULLSMEDEN MOA AMFI MOA SYD Ⅰ 70 14 63 95

(siste butikk før gangbroa mot nord, tidligere Moa ur og gull)

Vår egen nettbutikk gjør at mange av våre varer alltid er tilgjengelig for deg

www.nettgullsmeden.no

NG_moa_335x230_diadager_06_21.indd 1

10.06.21 18:22

AMFI MOA | 10-20 (18) amfimoa.no


6

|

on s dag

16. j un i

2 02 1

|

Personalia DØD

Dette er spalten for nytt om personer, lag, foreninger og bedrifter. Tips gjerne om nytt fra styre/verv, lokalt forenings- og næringsliv, nyansatte, og send bilder av nyfødte og brudepar. Send til: personalia@nyttiuka.no

Nytt om navn

Johan Arild Johansen, Trondheim, født 17.9.1960, døde 23.5.2021. Kjell Arne Tenfjord, Tennfjord, født 18.8.1940, døde 4.6.2021. Anne-Marie Runde Vadset, Myrvåg omsorgssenter/Runde, født 28.8.1941, døde 4.6.2021. Vera Hildre f. Wilhelmsen, Haram omsorgssenter, født 10.12.1937, døde 4.6.2021. Harald Oskarson, Velledalen, født 3.5.1940, døde 4.6.2021. Inger Johanne Kirkhorn f. Hjertvik, Spjelkavik, født 7.6.1946, døde 4.6.2021. Borghild Marie Otterdal (Hetlelid), Vikeså, født 17.2.1930, døde 5.6.2021. Anna Lovise Parr, Ålesund, født 30.8.1922, døde 6.6.2021. Jens Egil Olsvik, Ålesund, født 3.7.1950, døde 7.6.2021. Peder Severin Knotten, Ålesund, født 25.12.1959, døde 7.6.2021. Arne Eidheim, Ørstaheimen, født 18.7.1933, døde 8.6.2021. Hans Jacob Henriksen, Ålesund, født 15.7.1929, døde 8.6.2021. Knut Gunnar Eikrem, Sykkylven, født 16.5.1957, døde 8.6.2021. Ole-Peter Aarskog, født 22.8.1937, døde 8.6.2021. Tore Bjerkestrand, Tynset, født 6.9.1956, døde 8.6.2021. Edith Betsy Kjøllesdal f. Orvik, Eidet omsorgssenter/ Søvik, født 24.11.1937, døde 9.6.2021. Helga Signe Bjørlykhaug f. Gjerset, Eidet omsorgssenter, født 7.5.1929, døde 9.6.2021. Halldis Marie Johnson f. Tryggestad, Fossevegen bufellesskap, født 6.8.1924, døde 10.6.2021.

Distriktsredaktør i NRK Møre og Romsdal Charlotte Ervik og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. (Foto: Remi Sagen)

Nytt kontor offisielt opna Einar-Arve Welle utnevnt til æresmedlem i SK Guard I innstillingen til æresmedlemkomiteen står blant annet følgende: «Einar Welle ble medlem av Sports-klubben Guard i siste del av 1960-tallet. Han ble fort valgt inn i styret i klubben, og ble umiddelbart en stor pådriver for å vitalisere Guard. Sammen med Per Bigseth skaffet Welle en rekke dugnadsjobber til klubben. Gjennom disse dugnadsjobbene skaffet Guard seg solid egenkapital til byggingen av nytt klubbhus pa Volsdals-berga (dagens Sangens Hus). Parhestene Bigseth og Welle, med Welle som pådriver, startet opp med bygging av fotballbane. Først kom grusbanen, og like etter ble klubbhuset “Lofthus” bygd pa grusbanens vestside og sto ferdig i 1973. Welle ga seg ikke med det; Guard reiste på studietur til Tyskland for a søke kontakter og sjekke ut kunstgressbaner. Einar hadde et godt samarbeid med generalsekretær “Nikken” Johansen i Fotballforbundet, sammen fikk de saken gjennom

i departementet. Og kunstgress ble lagt i 1982. Einar Welle var aktiv i styret i mer enn 30 år, og han ledet alle byggekomiteer i Guard. I en periode sto han også for utgivelsen av Guards egen klubbavis “The Guardian”. lngen, absolutt ingen, har hatt større innvirkning på det som har skjedd i Sportsklubben Guard siden slutten av 60-tallet. Det er Einar Welle vi kan takke for at vi har en klubb som dagens Guard. Klubbens æresmedlemkomite finner at forslaget tilfredsstiller krav til æres-medlemskap har innstilt til styret at Einar Arve Welle mottar denne hederen, og styret har behandlet og besluttet det samme. Einar Arve Welle ble derfor på klubbens årsmøte utnevnt til æresmedlem, skriver SK Guard på sine nettsider. Klubben gratulerer og takker for innsatsen gjennom flere tiår.

Alfa

Brosundet og Skansegata. – Nå får alle de ansatte de beste rammene for å skape et godt innhold til publikum, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen under åpningen.

Det var byråd for næring og eierskap i Oslo, Victoria Marie Evensen, som fikk æren av å døpe båten. (Foto: Maritime Partner)

Leverte miljøvennlig oppsynsbåt Maritime Partner AS i Ålesund har levert sitt nye havneoppsynsfartøy til Oslo Havn. Båten skal foruten oppsyn brukes til eskortering av større fartøy som ferdes i havna. – Den ladbare hybridbåten er blant de mest miljøvennlige av denne typen. Vi er veldig glade for å jobbe med kunder som har fokus på både miljø og ny teknologi. For å få fram nye og

mer miljøvennlige framdriftssystemer, er vi helt avhengige av kunder som Oslo Havn, uttaler administrerende direktør i Maritime Partner, Peder R. Myklebust, i ei pressemelding. Båten er en Alusafe 1300 MKIII og ble døpt i en seremoni på Honnørbrygga i Oslo 7. juni. Den er også levert i forskjellige utførelser tidligere, til både Forsvaret og Kystverket.

GJ Machine til Trolltunga Robotics

Begravelsesbyrå AS - Vi er her når du trenger oss

Døgnvakt: 70 16 92 20

www.nyttiuka.no

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen åpnet fredag i forrige uke offisielt det nye kontoret til NRK Møre og Romsdal i Ålesund. Kontoret ligger i Kremmergaarden, med utsikt over

Representanter for GJ Machine gleder seg over Trolltunga Robotics oppkjøp. (Foto: GJ Machine)

Skodjebedriften GJ Machine blir en del av konsernet Trolltunga Robotics. Med sin kjernekompetanse innafor automatisering, vil bedriften styrke produkt- og tjenestespekteret i konsernet, ifølge ei pressemelding. Fra før består konsernet av RobNor i Malmø, RobotNorge og Byte Motion. – GJ Machine og RobotNorge har hatt store leveranser blant anna innafor prosess- og næringsmiddelindustrien og

gjennomfører nå nyskapende prosjekter for selskaper som Tine, Q -meieriene og Wiig Gartneri, skriver GJ Machine i pressemeldinga. GJ Machine blir nå et søsterselskap til RobotNorge ved at Trolltunga Robotics kjøper aksjemajoriteten hos førstnevnte. Trolltunga Robotics, GJ Machine inkludert, hadde i fjor en omsetning på 170 millioner kroner.


Velkommen til

åpningsfest

MEKK Langevåg

Benytt sjansen nå - og få skikkelig bra greier...

AG d S r o T A L U S , G EVÅ G N A L K 0 K E .0 2 M 1 . S L K ho 1 2 0 2 17.JUNI Kun 20 stk.

PRISEN

Begrenset antall!

599

KR.

399

Mustang bærbar Gassgrill Nomad

Bambus skjære-/serveringsbrett. 1 stk rustfritt stålbrenner 2,5 kW. Piezo tenning. Grillrist av forkrommet stål. Non-stick belagt aluminium grillplate er inkludert. Grillflate dia: 29 cm. 1 stk flammetamer av emaljert stål. Sammenleggbart bærehåndtak. Kun Garanti 2 år. (V.nr. 215284)

699

Spar 1500,-

Se flere gode tilbud i butikken!

KR.

KR.

Kun 10 stk.

Åpningsfest-tilbudene gjelder kun hos MEKK Langevåg torsdag 17.06.21.

SJEKK

Spar 250,-

Kun 24 stk.

Spar 500,-

KR.

Før 649,Slangevogn

20 stk.

Kun 10 stk.

Spar 1300,-

Hozelock Slangevogn Komplett Med 20M Slange. (V.nr. 214164)

Før 1199,hørselvern

Kun 10 stk.

KR.

499

Spar 1100,-

KR.

1299

Før 2399,AVA P50 Go+ høytrykksspyler

Kun 12 stk.

KR.

799

Spar 800,-

130 bar. Ultra-kompakt og lett. (V.nr. 202021)

KR.

999 Før 2499,ryddesag

35 m. slange med automatisk opprulling. Dreies 180 grader når veggmontert. (V.nr. 211189) Inkl. 2 slangekoblinger, 1 vannkrankobling og 1 strålespiss.

Sett med sammenleggbart bord og fire krakker. Produsert i aluminium og MDF. Mål: 120x60x50/68 cm. (V.nr. 198495)

Kun 10 stk.

999

Før 1999,Verktøykasser

3 stk. stable- og låsbare kasser på hjul. (V.nr. 192863)

Spar 1300,-

1499 KR.

Før 2799,Sementblander

125 liter. 550 W. 26,6 omdr/min. (V.nr. 214772)

Åpningsfest-tilbudene på denne siden gjelder kun MEKK Langevåg torsdag 17.06.2021. Så langt lageret rekker. Med forbehold om eventuelle trykkfeil og utsolgte varer.

Kun 10 stk.

Spar 1500,-

63,3 CC 2-takts bensinmotor. Med startsnor. Inkl. trådspole og krattblad. (V.nr. 187343)

Kun 10 stk.

Spar 1000,-

KR.

2 hovedbrennere i rustfritt stål. WAVE™ porselensemaljert støpejernsrist. Nedfellbare sidebord. 10,5 KW. (V.nr. 214699) NB! Bestillingsvare i enkelte butikker.

Kun 20 stk.

Før 1599,Slangetrommel

Før 899,Pikniksett

Før 4499,Gassgrill rogue 365 - All Black

999

18V. (V.nr. 212077) Inkl. 1x Lithium+ 2,0 Ah batteri og lader 1,5Ah/t.

Spar 400,-

2999

KR.

Før 2299,Bor/Skrumaskin

Boxer Hørselvern med FM/ DAB+ og bluetooth (V.nr. 208936)

til lig ke ik sk ri p lave ser!

Kun 20 stk.

KR.

199

Før 399,AVA Vaskepakke

AVA vaskebøtte, 1 liter Skummende avfetting for bil, 1 liter Premium skumvask for bil, 5 stk Micro duker (V.nr. 198691)

SCAN - og se vårt store vareutvalg og gode tilbud! MEKK LANGEVÅG Sloghaugveien 1, 6030 Langevåg Telefon: 986 14 535 E-post: langevag@mekk.no www.mekk.no

Spar 200,-


8

|

on s dag

16. j un i

2 02 1

|

Personalia

Dette er spalten for nytt om personer, lag, foreninger og bedrifter. Tips gjerne om nytt fra styre/verv, lokalt forenings- og næringsliv, nyansatte, og send bilder av nyfødte og brudepar. Send til: personalia@nyttiuka.no

Nytt om navn

Valgt som ny president Tore Bigseth fra Ålesund ble på forbundstinget 6. juni valgt som ny president i Norges Kampsportforbund. Bigseth (51) er medlem av Ålesund Ju Jitsu Klubb og har erfaring innen kampsport siden 1987, ikke minst som en del av presidentskapet i forbundsstyret, senest i tingperioden 2016-2018. Til daglig jobber han som salgsog markedsdirektør for Norengros Ødegaard Engros. – Da valgkomiteen kontakta meg, ble jeg litt overraska. Jeg har vært borte en periode og så ikke på meg selv som den mest naturlige kandidaten. Etter å ha snakka med valgkomiteen, valgte jeg likevel å takke ja til å stille som kandidat, uttalte Bigseth i forkant av forbundstinget. – Flott verdigrunnlag – Det er veldig viktig at Kampsportforbundet nå videreutvikles på en helhetlig og harmonisk måte. Bigseth var lenge 1. visepresident da jeg selv var president. Jeg kjenner han

Margrethe Brautaset. (Foto: Privat) Tore Bigseth. (Foto: Privat)

godt og vet at han har et flott verdigrunnlag. Valgkomiteen var helt samstemte om at hans bakgrunn, politiske kløkt og samarbeidsevner, samt evnen til å megle, gjorde han til den beste kandidaten, uttaler valgkomiteens leder, Trond Berg, i ei pressemelding.

Frank-Levi Kvalsund er nytt fjes i styret i The North West. (Foto: The North West)

Nyvalgt til styret Frank-Levi Kvalsund ble valgt inn i styret til The North West på generalforsamlinga 2. juni. Resten av styret ble gjenvalgt. Kvalsund er Senior Vice President for HR/QHSE i Havyard Group ASA og er bosatt i Herøy. – Frank-Levi vil med sin bakgrunn og kompetanse være viktig for oss i arbeidet med å løfte fram havet, med både det maritime og marine, uttaler daglig leder Gjermund Kvernmo Langset i ei pressemelding. – Jeg gleder meg til å se hvordan jeg kan bidra inn i The North West og hvordan vi kan

samarbeide enda bedre med det sterke næringslivet vårt, uttaler Frank-Levi Kvalsund. Styret som ble gjenvalgt består av Turid Humlen (leder), Kari Aina Eik, Ole Helge Haugen, Anne Mette Liavaag, Kine Berild Norheim og Kjetil Aarseth. Den internasjonale konferansen The North West går av stabelen i Ålesund fra 30. august til 4. september. Her står havet og energi i fokus, med framtidas fiskeri, maritim transport, restråstoff, fornybar energi, infrastruktur, havforvaltning og turisme som sentrale tema.

Ny advokat i NHO Møre og Romsdal Margrethe Brautaset (36) er ansatt som ny advokat ved NHOs regionkontor i Møre og Romsdal. Her skal hun ha ansvar for å følge opp arbeidsrettslige spørsmål, tariff, kursvirksomhet og andre juridiske servicefunksjoner overfor NHOs medlemsbedrifter. Margrethe var ferdig utdannet jurist i 2010, og har flere års erfaring som advokatfullmektig/ advokat i Oslo. Hun flyttet hjem til Sunnmøre sammen med familien sin i 2017, og er nå bosatt i Ørsta. De siste årene har hun arbeidet som dommerfullmektig ved Møre og Romsdal tingrett. Brautaset overtar stillingen etter advokat Sturla Dalhaug som går over i privat praksis. Hun tiltrer stillingen som regionadvokat i august/september.

Gleden var stor da Larsgården skolekorps fikk overrakt en sjekk på 30 000 kroner fra Mette Gallefoss og Christer Jensen hos Obos.

Pengedryss til lag og foreninger Boligbyggeren Obos har delt ut 20 millioner kroner til 617 frivillige lag og foreninger. I Ålesund fikk blant andre Hessa, Lerstad, Larsgården, Blindheim og Brattvåg skolekorps utdelt sjekker på mellom 20 000 og 30 000 kroner fredag i forrige uke. – Vi er veldig heldige som får dele ut store summer med kulturmidler til lag og organisasjoner gjennom Obos Jubel. Vi ønsker å gi noe tilbake i et svært vanskelig «koronaår», skriver salgskonsulent hos Obos Block Watne i Møre og Romsdal,

TIPS OSS!

Vibeke Bjørkavåg, i ei pressemelding. Ålesund sp eidergrupp e, Blindheim IL, Spjelkavik IL, Sportsklubben Herd, Spjelkavik Drillklubb, Ålesund Ballettskole, Ålesund Sportsdrill, Ålesund Innebandyklubb, Ålesund Volleyballklubb, AaFK Fortuna og koret Piker, vin og sang mottok også pengestøtte. 500 000 medlemmer i Obos ble invitert til å tipse lag og foreninger som trenger påfyll i en slunken klubbkasse. Over 1100 søknader ble sendt inn.

TIPS OSS! Tlf. 70 16 19 19

Tlf. 70 16 19 19 redaksjon@nyttiuka.no redaksjon@nyttiuka.no

Nytt styre i Ålesund Pensjonistforening 25. mai ble det avholdt årsmøte i Ålesund Pensjonistforening på Frivilligsentralen. Årsmøte valgte Loise Langhaug Hansen som ny styreleder.

Med seg i styret har hun: Svein O. Klokk (kasserer), Edny Netland (nestleder), Inge Almklov (dataansvarlig og avgått leder) Eldbjørg Melsæter (sekreter),

Per Helseth (vara), Halfdan Slinning (Styremedlem), Randi Skogeng (vara) Guri Silseth (styremedlem), Marianne Sulebust (vara)


Takpanner i stål og aluminium

Nytt tak ? Gratis befaring Ring oss i dag !

Det var stormende jubel da forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim delte ut prisen for Norges beste studentbedrift. Hjárni består av (f.v.) Maximilian Gunnarsson, Einar Totland og Petter Olsen. (Foto: Ungt Entreprenørskap)

Hjárni tok hjem seieren De ble kåra til beste studentbedrift i Møre og Romsdal i april. Onsdag i forrige uke ble de sannelig også kåra til beste studentbedrift i NM-finalen for studentbedrifter. Konkurransen er i regi av Ungt Entreprenørskap, og studentene fra NTNU i Ålesund jubla vilt da de ble utpekt som vinnere. – Dette er helt fantastisk! Vi har hele veien hatt mål om å gjøre alt så gjennomført og veldokumentert som mulig. Produktet vårt er helt unikt, og vi kan virkelig gjøre en forskjell med tanke på miljøet og for arbeidere i lær-industrien. Å få bekreftet at andre ser potensialet, mulighetene og omfanget av dette er fantastisk! Vi er klare til å satse videre, uttaler daglig leder i Hjárni, Einar Totland, i ei pressemelding. – Imponert Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo, forteller at neste steg på veien for Hjárni er EM for studentbedrifter i juli.

– Jeg er mektig imponert over arbeidet og det de har levert! Det er ingen tvil om at de har kommet opp med et helt unikt produkt, og i tillegg viser de en imponerende dedikasjon og innsats i arbeidet, uttaler hun. Lærprodukter Forretningsidéen handler om miljøvennlige og bærekraftige lærprodukter. En del av prosessen har vært å utvikle et miljøvennlig garvemiddel ved navn Leòr, som blant anna kan brukes i produksjon av skinnjakker. Ifølge Hjárni brukes vanligvis krom i slik produksjon, noe som kan forårsake allergi og kreft. – Ved å benytte moderne prosesser, lærdom fra sjømatindustri, ny forskning og ha et høyt fokus på miljø, har vi utviklet et garvemiddel med flere bindingspunkt som resulterer i et lær av høyere kvalitet. Alt uten bruk av miljøfarlige kjemikalier og metaller, uttalte Hjárni-gutta i april. Hjárni vant også i kategorien «Beste HR» og «Beste sosiale entreprenør». Nå planlegger de å etablere et aksjeselskap.

Båndtekking i kobber, sink, stål og aluminium

Pipehatter, luftehatter, beslag

Våre erfarne blikkenslagere og håndverkere står klar til å hjelpe deg. Vi produserer alt av taktekkingsdeler, takhatter og beslag ved vårt moderne blikkenslagerverksted på Sj�holt. Ring oss i dag - vi hjelper deg.

Tlf: E-post:

97 40 90 40

post@blancoas.no Blanco AS 6240 �rskog

Opning sommarutstillinga 2021 i Berliparken søndag 20. juni kl. 13.00

Ny styreleiar Marit Hellevik, overrekte blomster til avtroppande styeleiar Ola Brautehaug. Dagleg leiar Rune Westerås i midten.

Vekst Ørskog AS har fått ny styreleiar Ola Brautehaug har etter mange år i Vekst Ørskog AS, først som dagleg leiar, og no siste seks åra som styreleiar, valgt å avslutte sitt verv og overlate roret til andre. På generalforsamlinga til Ålesund kommune i mai blei Marit Hellevik valgt som ny styreleiar. Marit har vore styremedlem i mange år og er dermed godt kjent med bedrifta frå før. Dagleg leiar Rune Westerås

uttalar at Brautehaug har vore ein ressurs for bedrifta og samstundes ein god støttespelar gjennom desse åra. Westerås tok over jobben som dagleg leiar i 2015 når Brautehaug pensjonerte seg. Tysdag 8. juni hadde bedrifta ei lita og «koronavenleg» markèring for avtroppande og påtroppande styreleiar, seier selskapet i ei pressemelding.

Opning ved direktør Audhild Gregoriusdotter Rotevatn Musea på Sunnmøre

Helsing frå Ekornes Musikk ved Blue Horn Jazzband Fri inngang. Smittevernomsyn vert ivareteke. Arr. Møbelmuseet, avd. av Musea på Sunnmøre.

Les meir på: www.sykkylven.com


10

|

on s dag

16. j un i

2 02 1

|

Landbruket i Ørskog er under press:

– Utviklinga er dramatisk Gårdbrukerne Eli Sjåstad og Knut Ivar Bøe er usikre på om de rette vilkåra for bønder og arvtakere i Ørskog vil være til stede i framtida. – Framtidsutsiktene er veldig dårlige. Dette er et risikoprosjekt som ingen økonom ville rost, så det er egentlig bare den grunnleggende interessen min som gir meg lysten til å drive. Det er stusselig å se hvor få bønder som er igjen her. Vi jobber alt for mye, har veldig lite å falle tilbake på og blir minstepensjonister. Vi trenger mer inntekt, og vi har ikke gode nok støtteordninger rundt oss. Men det å ta et valg om å avslutte produksjonen på en gård, er vanskelig, forteller Eli Sjåstad. Hun er nestleder i Ørskog bondelag og én av to bønder som driver samdrift for melk, kjøtt og grovfôr på Giskemomyrane i Ørskog. – Usikkert Sjåstad starta samdrifta i 2008, i utgangspunktet sammen med fem bønder. Nå er de to igjen. – Jeg hadde ikke lyst til å slutte med drifta her selv, og jeg har vært her på fulltid hele tida. Jeg trives veldig godt, bedyrer hun. Men trivsel er ikke nok; en skal helst livnære seg av det også. Sjåstad står alene med melk- og kjøttdrifta, mens kompanjongen driver med grovfôrproduksjon. Melkekvota i år er på rundt 370 000 liter, og etterspørselen etter både kjøtt og melk har økt over tid. – Er det levelig? – Det er egentlig det som er usikkerhetsfaktoren. Arbeidsmengden er også så stor at en ikke kan klare dette aleine over tid, svarer hun. Ikke råd til ansettelser Sjåstad skulle gjerne sett at hun kunne leid inn hjelp samtidig som hun satt igjen med litt penger selv. Vilkåra ligger ikke til rette for det i dag, mener hun. Dermed blir det den 18 år gamle datteren, en sønn og en samboer som bidrar med hjelp om det trengs.

Både Eli Sjåstad og Knut Ivar Bøe trives som bønder, men de etterlyser en bedre overordna plan for norsk landbruk. Her er de avbilda foran fjøset til samdrifta på Giskemomyrane, som Sjåstad har sammen med Elling Ødegaard.

I gamle Ørskog kommune er det bare tre melkeprodusenter igjen, ifølge Sjåstad. I 2000 var tallet 25. – Nå er det to store produsenter, og den tredje er en typisk familiegård. Tall per 2019 viser at det produseres samme antall liter melk som før, men utfordringa med stordrift er at det blir veldig mye arbeid og for dårlig økonomi til å ansette folk, framhever hun.

– Effektiviseringsjag I 2000 var det 55 gårdsbruk i Ørskog, i 2019 var det 26 igjen, ifølge tall fra Bondelaget. Jordbruksarealet har også gått ned. – Utviklinga er dramatisk! Det er ikke mange igjen, sier Knut Ivar Bøe. Bøe starta opp med gårdsdrift i Vaksvika tidlig på 90-tallet. Foruten å være kjent som trekkspillmusikant, er han også leder i Ørskog bondelag, leier

slåttejord, har rundt 150 okser og kjøper inn kalv som han fôrer fram. – Ørskog er egentlig et område med mange små bruk som slett ikke passer inn i dagens effektiviseringsjag, så dermed har det blitt mange færre av dem, sier han. Til odel og eie? – Mange eldre gårdbrukere nedskalerer drifta og selger til slutt dyra og kvotene sine, sier Bøe. En kan se for seg at gårder går i odel og tas over av kommende generasjon, men så enkelt er det ikke: – Jeg kan ikke komme på noen etter meg som har tatt over en gård på odelsrett i Ørskog. Mange av de gårdene som står foran et generasjonsskifte er også nedslitte, og de oppfyller ikke dagens krav til drifta, påpeker Eli Sjåstad. – Vil da produksjonen forsvinne etter hvert? – Ja, det frykter vi absolutt. Jeg vet om flere gårder der ingen skal overta, og da blir det stor fortvilelse rundt hva man skal gjøre. Noen ser på det å selge gården og bli kvitt den som

eneste løsning, svarer Bøe. Selv har han ingen arvinger med odelsrett. – Er det sårt? – Jeg har ikke tenkt så mye på det, faktisk. Jeg burde kanskje gjort det, siden jeg har passert 50 år for lenge sia. Men jeg vil legge til at det ikke skal legges et umenneskelig press på neste generasjon om å ta over. Noen har kanskje investert millioner i gården i håp om at de unge skal overta, men da bør man ha som utgangspunkt at ungene faktisk viser lyst og interesse for overtakelse, sier han. – Et beinslit Eli Sjåstad har vært svært tydelig overfor sin datter, som viser interesse for å ta over: – Jeg vil ikke bagatellisere utfordringene ved å drive. Derfor gir jeg henne et realistisk innblikk i ulempene. Det er et beinslit, og ting kan dukke opp 24/7 hele året. – Blir dette et dilemma når behovet samtidig er til stede for at noen tar over? – Selvfølgelig. Og jeg opplever at en aldri klarer å opparbeide seg en god pott til nye invester-


|

onsdag

16. juni

2021

|

NEXTCAR Puskhola, Ålesund bilsalg@nextcar.no nextcar.no

Tel 70 17 33 50 NYBIL

BRUKTBIL

VERKSTED/ DELEBUTIKK

Stort utvalg av nyere bruktbiler! Au Lav to km ma t

Au 4x to 4 ma t

Eirik, mob. 415 04 040 / Elisabeth, mob. 911 85 838

13’ Audi A7 3,0 BiTDI 313hk Quattro S-Line

17’ BMW M4 431hk DKG M Performance

469 000,-

799 000,-

16’ Mitsubishi Outlander PHEV 4WD Intense+

95 200 km / FINN-kode: 217861771

– Står det og faller på din datters interesse? – Det også, men trivselen er desidert viktigst. Dessuten er landbruket og matproduksjonen såpass essensiell i Norge. Dette er en primærnæring som er så viktig! – Hvilke vilkår er viktigst å få på plass? – Staten må lage mer overordna målsettinger og retningslinjer for landbruket, og økonomien må bedres betraktelig. Hvor skal vi stå i 2050, spør hun retorisk.

549 000 ,-

319 000,-

18’ Suzuki Swift 1,2 4x4 Hybrid SafeTech

19’ Suzuki Vitara 1,4 Turbo 4x4 Norgespakke

17 400 km / FINN-kode: 220616800

199 000,-

19’ Toyota LandCruiser 2,8 D-4D GX AT35``

22 900 km / FINN-kode: 218358647

799 000,Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Au 4x to 4 ma t

38 800 km / FINN-kode: 216659659

Au 4x to 4 ma t

Det er stusselig å se hvor få bønder som er igjen her.

Bekymra for sentralisert politikk Før kommunesammenslåinga var Ålesund en kommune med relativt lite landbruk. Nå har det blitt en av de største landbrukskommunene i fylket. – Utfordringa framover kan være hvordan areala utnyttes og det å være obs på omdisponering av arealer. Så det fokuset kommunestyret og forvaltninga velger å ha på landbruket framover, blir veldig viktig for framtida, sier Sjåstad. Kommunestyret i Ålesund er foreløpig bredt sammensatt, med representanter fra de fleste lokalsamfunn i storkommunen. Begge bøndene vektlegger imidlertid at hverken Ørskog eller Haram ville innlemmes i Ålesund, og de er bekymra for en mer sentralisert og bynær politikk framover. – En bør bruke stemmeseddelen aktivt for å velge inn representanter fra lokalsamfunnet i kommunestyret, konkluderer Sjåstad. – Politikerne som bor ute på landet glemmer kanskje også litt hvor de kommer fra, konkluderer Bøe.

19’ Suzuki S-Cross SUV 1,4 Turbo 4x4 SkyTech

13 000 km / Finnkode: 215093004

Tru Arc ck tic s3 5``

inger. En sliter utstyret helt ned, og kostnadene til vedlikehold og investeringer er store og øker fra år til år, sier hun. Sjåstad gir samdrifta på Giskemo noen år til før hun evaluerer framtida.

929 000,-

La 4x vk 4 m!

20’ Suzuki Across E-Four PHEV 306hk First Ed.

39 100 km / FINN-kode: 220596391

51 200 km / FINN-kode: 220612865

319 000,Au 4x to 4 ma t

Eli Sjåstad og Knut Ivar Bøe drøfter gjerne framtida til landbruket i Ørskog. – Mange små bruk passer rett og slett ikke inn i dagens effektiviseringsjag, sier Bøe.

Au 4x to 4 ma t

249 000,-

18’ RangeRover Velar 3,0D AWD R-Dyn. HSE

Au 4x to 4 ma t

Au 4x to 4 ma t

105 900 km / FINN-kode: 220597839 24 200 km / FINN-kode: 221782668

13’ VW Tiguan 2,0TDI DSG 4Motion Excl. R-Line

136 300 km / FINN-kode: 221779253

199 000,-

Vi selger nyere biler i kommisjon – ta kontakt for verdivurdering og pristilbud.

11


12

|

on s dag

16. j un i 2 02 1 |

Hva bruker du fritida di på? Med barn på ett og fire år, så er fritid stort sett familietid. Men jeg fyker til fjells så snart jeg har anledning.

20

kjappe Hva har vært dine største utfordringer under koronapandemien? I hverdagen har pandemien bydd på få utfordringer. Vi har hatt lite smitte i Sykkylven og livet med to små barn har stort sett gått som normalt. Hva er du mest opptatt av akkurat nå? Jeg er brennende engasjert i appen Mestre, og er opptatt av at flest mulig skal få glede av den. I dag planlegger jeg nye episoder av podkasten der jeg som alltid snakker med dr. med. Bjarte Stubhaug om ulike følelser, utfordringer, forståelse og mestring. Mestre er et prosjekt som jeg har jobbet med i fem år, i en periode da jeg også har fått to skjønne barn. De er selvsagt det aller viktigste i livet her og nå.

Hva er den største kulturelle opplevelsen din? Den største er kanskje den første. Musikalen West Side Story på Chateu Neuf i 1990 gjorde stort inntrykk. Jeg husker musikken, lyset, dansen, fargene og stemningen. Siden den gang har det blitt mange fine opplevelser, ikke minst i løpet av de fire årene jeg bodde i London. Fotball og opera i Milano er også uforglemmelig. Hvilken bok ligger på nattbordet? Tre meter med aviser, tidsskrift og bøker som jeg skal konsumere så snart det passer. Jeg sovner stort sett tvert kl. 22. Favorittmusikk? Det kommer helt an på. Nå om sommeren koser jeg meg maks på terrassen med rolig musikk i bakgrunnen. Da senker jeg skuldrene. Jeg liker musikk som gir meg gode assosiasjoner, som vekker festlige minner. Hva ser du på TV og strømmetjenester? Svært lite. Det er et bevisst valg for å få mer tid til andre ting.

SOLSKJERMING GIR DEG: - SLIPP BLENDENDE LYS - BEDRE SØVN (MØRKT) - BEHAGELIG INNETEMP. - IKKE TV-GJENSKINN - DEKORATIV BOLIG - REDUSERT INNSYN

MARKISER – SCREENS

GODE PRISER

GRATIS BEFARING

911 50 200

fasadeprodukter.no

GJØR ET KUPP NÅ! SOLSKJERMING – GARASJEPORTER

MARKISE – SCREEN – GARASJEPORT - INTERIØRGARDINER MARKISER – SCREENS – INTERIØRGARDINER

Familie, hus, jobb og trening er det jeg prioriterer høyest om dagen. Favorittmat? Sjømat. Et smakfullt fiskemåltid som gjerne tilberedes på grillen og nytes ute en varm sommerkveld. Selvsagt med god drikke og fin prat. Et godt måltid handler mye om hvem jeg er sammen med og hvor. Hvilken app ville du ikke klart deg uten? Svaret på det er selvsagt appen Mestre – en app som jeg har vært med på å bygge opp fra A-Å. Ellers er jeg daglig innom Instagram, Facebook og Snapchat.

Er du fornøyd med kollektivtilbudet der du bor? Det bruker jeg svært sjelden. Hva er du mest fornøyd med på hjemplassen din? Veldig mye! Det aller viktigste er at vi har familie og venner her. Både jeg og mannen min har foreldrene våre fem minutter unna, noe som er fantastisk for både små og store. Naturen er lett tilgjengelig, det er en knapp halvtime til skibakken på Fjellsetra, vi har en ny hvit badestrand i nabolaget, og en strålende fin barnehage på andre siden av hekken. Trygt og godt. Det er mangt å være takknemlig for i Sykkylven!

Kanskje det er å leve det, å være til stede?

Hva er den viktigste politiske saken for deg? Jeg svarer som ungdommen. Den siste UNG2021-undersøkelsen viser at halvparten av de unge mener at psykisk helse er det viktigste. Dette er en sak som jeg brenner for og jobber for, mellom GENERELL annet gjennom appen Mestre der vi formidler kunnskap, øvelser, tips og inspirasjon om alt fra søvn, bekymring, uro og balanse. Jeg er glad for at mange unge har tatt appen i bruk, og av hele mitt hjerte håper jeg at det er et nyttig bidrag! Tidligere har klima- og miljøpolitikk vært viktigst i UNG2021. Det er også en viktig sak, mener jeg.

Hva gjør du om ti år? Veien blir til mens man går. Hva ville du ha gjort om du fikk ti millioner kroner? Tenkt meg godt om. Hva er den beste oppfinnelsen gjennom tidene? Internett. Hva er ditt favorittreisemål? Middelhavet. Eller Sunnmørsalpane. Jeg har reist mye, og setter stadig mer pris på det enkle og nære.

fa k ta Hvem: Hanne Suorza Hva: Gründer og daglig leder i Mestre AS, kursholder i mindfulness Familie: Gift, to barn Bosted: Sykkylven Aktuell med: Folkehelseappen og podkasten Mestre – om stress og livsbelastninger.

Hva kunne du tenkt deg å lære? For tiden er jeg veldig fornøyd med å fordype meg i det jeg jobber med: kommunikasjon, formidling, teknologi og helse. Hva er det mest unødvendige du eier? For mye dill dall på kjøkkenet. Skal levere det til bruktbutikken før ferien. Hva gjør du for miljøet? Jeg kildesorterer og kjører el-bil. Og så har jeg et bevisst forhold til gjenbruk. Små grep, som å bytte barneklær med venner, er topp. Barna vokser raskt og bruker alt i korte perioder. Gjenbruk er bra for både miljøet og lommeboka! Hva er meninga med livet? Kanskje det er å leve det, å være til stede?


Din bank på heimebane Vi lover å gjøre en forskjell for deg, lokalsamfunnet ditt og virksomheten din. Gjennom å gi gode råd, være tilgjengelig når du trenger oss og heie på de som skaper, er vi din bank på heimebane.

Velkommen som kunde i Sparebanken Møre.

Personmarked Jorunn Tenfjord Ytrelid Aut. finansiell rådgiver Digernes - 41 41 24 94 joruntenfjord.ytrelid@sbm.no

Bestill møte med en av våre rådgivere på sbm.no/mote

Sondre Skulstad Aut. finansiell rådgiver Spjelkavik - 40 45 79 56 sondre.skulstad@sbm.no

Preben Sætre Finansiell rådgiver Larsnes - 48 02 65 07 preben.saetre@sbm.no

Ann-Kristin Aaland Aut. finansiell rådgiver Fiskå - 99 63 96 17 ann-kristin.aaland@sbm.no

Kenneth Bøe Aut. finansiell rådgiver Valderøya - 48 24 60 05 kenneth.boe@sbm.no

Arnhild D. Vattøy Finansiell rådgiver Ulsteinvik - 41 23 50 36 arnhilddjupvik.vattoy@sbm.no

Nina Årdal Aut. finansiell rådgiver Stranda - 90 10 88 69 nina.ardal@sbm.no

Margareth Leinebø Aut. finansiell rådgiver Fosnavåg - 95 07 46 27 margareth.leinebo@sbm.no

Rita Iren R. Røyrhus Aut. finansiell rådgiver Hellesylt - 90 99 50 47 rita.royrhus@sbm.no

Linda Strømmen Banksjef Handel/tjenesteyt. 98 01 52 27 linda.strommen@sbm.no

Arne Fredrik Nordal Aut. finansiell rådgiver Kipervika - 41 41 82 49 arne.fredrik.nordal@sbm.no

Marius Berg Finansiell rådgiver Langevåg - 92 35 47 98 marius.berg@sbm.no

Tor Ekroll Banksjef Eiendom 90 75 72 78 tor.ekroll@sbm.no

Sondre Landsverk Aut. finansiell rådgiver Haram - 90 99 96 91 sondre.landsverk@sbm.no

Sølvi Rekkedal Aut. finansiell rådgiver Hareid - 41 56 47 35 solvi.rekkedal@sbm.no

Marianne Kvinnesland Banksjef Offshore/Supply 95 76 38 34 marianne.kvinnesland@sbm.no

Elin Mari Wilhelmsen Aut. finansiell rådgiver Volda - 98 23 40 97 elinmari.wilhelmsen@sbm.no

Geir Arne Ose Aut. finansiell rådgiver Ørsta - 47 50 50 80 geirarne.ose@sbm.no

Runar Debess Banksjef Marin 90 66 31 50 runar.debess@sbm.no

Ragnhild Harnes Aut. finansiell rådgiver Harøy - 91 89 30 70 ragnhild.harnes@sbm.no

Beate Tomren Aut. finansiell rådgiver Haramsøy - 90 97 68 06 beate.tomren@sbm.no

Sveinung Klakegg Banksjef Industri 95 07 83 78 sveinung.klakegg@sbm.no

Anne Mette Viggehagen Aut. finansiell rådgiver Valldal - 93 68 14 01 annemette.viggehagen@sbm.no

Silje Ervik Tafjord Aut. finansiell rådgiver Sykkylven - 41 51 04 97 silje.tafjord@sbm.no

Hege Karete Hamre Banksjef Søre Sunnmøre 41 62 83 39 hegekarete.hamre@sbm.no

Næringsliv Sunnmøre og Søre Sunnmøre


14

|

on s dag

16. j un i

2 02 1 |

Stilling ledig Lesernes marked

Kr 11.95,- pr. mm, eks. mva, inkl. farge Tlf. 70 16 19 19

FINN DE RETTE FOLKA!

|

annonser@nyttiuka.no

Giske kommune

Historisk og framtidsretta

Musikkterapeut • Fast stilling i skulane i Giske kommune. Scandic Parken er et fullservice hotell i Ålesund sentrum med 197 rom og suiter, en stor konferanse- og bankettavdeling, bar og restaurant. På grunn av stor aktivitet søker vi flere gode kollegaer til vår resepsjon.

Sjå fullstendig utlysingstekst på www.giske.kommune.no/ledige-stillingar

RESEPSJONISTER

Vi søker nye kollegaer i heltid, deltid og på tilkalling Kvalifikasjoner: • Gode språkkunnskaper • Bakgrunn fra servicebransjen. Gjerne fagbrev i resepsjonsfaget. • Utpreget forståelse for vertskapsrollen • Plettfri vandel

Nextcar AS er merkeforhandler for Suzuki, Isuzu og Maxus, samt merkeverksted for Fiat og medlem av verkstedkjedene GS Bildeler (BMW) og MECA.

I tillegg søker vi en kollega som er initiativrik, selvstendig og som fungerer godt i et team. Vi kan tilby: • Konkurransedyktige betingelser • Ordnede arbeidsforhold • Et godt arbeidsmiljø • Gode karrieremuligheter i en av Norges største hotellkjede

TEKNISK LEDER / BILTEKNIKER Arbeidsoppgaver vil blant annet være:

Våre nattevakter i resepsjonen jobber i turnus. Vi ser fram til å motta din søknad og CV.

• Utføre diagnose, service og reparasjoner • Faglig og teknisk ansvar for verkstedet • Kvalitetssikring av utført arbeid ved verkstedet • Ajourhold/oppfølging av rutiner og BUS kvalitet • Ettersyn og oppdatering av verktøy og diagnoseutstyr • Delta i organiseringen av det daglige arbeidet

Søknadsfrist: Snarest Kontakt Tove Naalsund på tlf. dir. 70 13 22 85 eller 70 13 23 00 E-post: tove@parkenhotel.no

Vi søker deg som:

Scandic Parken, Postboks 545, 6001 Ålesund

Det skjer på Scandic Parken!

www.parkenhotel.no

Vi søker

PARKEN

• Er en engasjert og arbeidsom “problemløser” • Er fleksibel og kan ta i et ekstra tak når det trengs • Er punktlig, pålitelig og ansvarsbevisst • Har gode datakunnskaper og interesse for teknikk • Har førerkort kl. B/BE og gjerne C1/D1 • Har godkjenning som teknisk leder eller kurs og erfaring til å kunne bli godkjent som teknisk leder av Statens Vegvesen

Vi kan tilby:

Kontakt

• En utfordrende stilling i en spennende bransje • Moderne fasiliteter og godt arbeidsmiljø • Gode lønnsbetingelser og bonusordning

Vi søker også etter

SERVICEMEKANIKER / BILTEKNIKER til å hovedsakelig jobbe med service, feilsøking og reparasjoner på Fiat vare- og bobiler inntil 7,5 tonn.

Spørsmål om stillingene? Kontakt daglig leder Eirik Hoddevik, tlf. 415 04 040. Søknad med CV sendes på e-post til eh@nextcar.no. Alle henvendelser behandles konfidensielt.

Annonsér din ledige stilling i Nytt i Uka

Søknadsfrist: Snarest Puskholevegen 44, 6012 Ålesund

www.nextcar.no

kun kr 11,95 pr. mm (Inkl. farge og grafisk produksjon. Eks. mva.)

Vi holder lyset på for de som trenger noen å snakke med.

tlf. 70 16 19 19 annonser@nyttiuka.no

Tar du neste vakt? Les mer om å bli frivillig på kirkens-sos.no/mor


|

AS Spilka Industri er en av verdens ledende leverandører av beslag og øvrige systemløsninger for produksjon av utadslående vinduer. Vi arbeider aktivt med videreutvikling av eksisterende produkter så vel som utvikling av helt nye, innovative beslagsløsninger for vinduer og dører. Bedriften er lokalisert på Emblem i Ålesund kommune, har 58 ansatte og en vesentlig andel av produksjonen går til eksport. AS Spilka Industri står foran en periode med implementering av en revidert strategiplan, og vi har satt oss betydelige vekstmål for de kommende årene.

Vi søker

Automatikkmekaniker Spilka Industri har satt seg betydelige vekstmål for de kommende årene, og for å styrke vedlikeholdsarbeidet søker vi nå etter en Automatikkmekaniker med interesse for faget og vilje til å lære. Arbeidsoppgaver: • Vedlikehold av eksisterende maskiner og produksjonsutstyr • Bygging av nytt produksjonsutstyr Ønskede kvalifikasjoner: • Fagbrev innen automatiseringsfag, automatikkmekanikerfag eller annen relevant teknisk utdanning • Erfaring og kunnskap innenfor PLS/elektro, pneumatikk og hydraulikk

• Gode norsk- og engelskkunnskaper skriftlig og muntlig Personlige egenskaper: • Strukturert, proaktiv og nøyaktig • Løsningsorientert • Vilje og evne til å ta initiativ, og samarbeider godt med andre Du må kunne identifisere deg med våre verdier som er; ”Vi er ett Spilka”, ”Vi er ambisiøse” og ”Vi er kundefokusert”.

Vi tilbyr: Et meget kompetent teknisk arbeidsmiljø, markedets høyeste kvalitet på produktene og en svært anerkjent merkevare både nasjonalt og internasjonalt. Vi har et stabilt og godt arbeidsmiljø med svært lavt sykefravær, og kompetente og dedikerte medarbeidere som trives i et positivt og hektisk miljø. Vår topp moderne Verktøyavdeling produserer og vedlikeholder verktøy, maskiner og utstyr. Avdelingen består i dag av 9 personer, noe som gir god faglig støtte og mulighet for personlig utvikling. Spørsmål? Kontakt formann Sindre Lervåg tlf. 414 00 950. Vi ser frem til å høre fra deg. Søknad med CV sendes snarest og senest innen 20. juni 2021 til rekruttering@spilka.com. Alle søknader blir behandlet konfidensielt inntil annet blir avtalt.

onsdag

16. juni 2021

Rørtek AS er lokalisert i Ålesund, og er en service- og tjenestetilbyder innen industriell rørlegging, sveising og montasje. Vi er en foretrukket partner innen våre fagfelt og har over 30 år i bransjen. En av våre styrker er at vi bistår kundene gjennom hele prosessen, fra ide til ferdig anlegg. Vi er spesielt gode på problemløsing, og vi har lojale kunder som er spredt utover hele landet. I løpet av 2021/2022 flytter virksomheten vår til Breivika. I Breivika vil vi få enda bedre fasiliteter enn i dag, med mellom annet større og mer funksjonelt produksjonslokale.

Vi er i stadig utvikling, og vi har følgende stillinger ledig:

INGENIØR/TEKNIKER Aktuelle arbeidsoppgaver:

- Prosjektere, tegne og programmere automasjonsløsninger basert på PLS og HMI - Konsept- og produktutvikling - Beregne og designe industrielle maskiner/utstyr og rørsystemer - Utarbeidelse av manualer/dokumentasjon

Ønskede kvalifikasjoner:

- Ingeniør utdannelse eller teknisk fagskole - Fagbrev eller relevant erfaring - Erfaring innen beregninger og teknisk tegning (AutoCad 3D)

SERTIFISERT SVEISER Aktuelle arbeidsoppgaver: - Bygging og sammenstilling av rør og stålkomponenter - Sveising av rør og konstruksjoner i ulike materialkvaliteter - Montasje og installasjonsarbeid Ønskede kvalifikasjoner: - Sertifisert i henhold til NS-EN ISO 9606-1: 141 T BW - Fagbrev (kan kompenseres med relevant erfaring) - Førerkort klasse B

INDUSTRIRØRLEGGER AS Spilka Industri er en av verdens ledende leverandører av beslag og øvrige systemløsninger for produksjon av utadslående vinduer. Vi arbeider aktivt med videreutvikling av eksisterende produkter så vel som utvikling av helt nye, innovative beslagsløsninger for vinduer og dører. Bedriften er lokalisert på Emblem i Ålesund kommune, har 58 ansatte og en vesentlig andel av produksjonen går til eksport. AS Spilka Industri står foran en periode med implementering av en revidert strategiplan, og vi har satt oss betydelige vekstmål for de kommende årene. Besøk gjerne vår hjemmeside: www.spilka.com

Vi søker

Produksjonsmedarbeider Spilka Industri har satt seg betydelige vekstmål for de kommende årene, og søker nå etter en Produksjonsmedarbeider som liker fysisk arbeid og høyt tempo. Arbeidsoppgaver: • Betjene produksjonens maskiner • Monteringsarbeid Ønskede kvalifikasjoner: • God teknisk innsikt og forståelse • Erfaring fra industriell produksjon • Gode norsk- og engelskkunnskaper skriftlig og muntlig Har du truck sertifikat så er dette en fordel, men ikke et krav.

Personlige egenskaper: • Pålitelig og nøyaktig • Kvalitetsbevisst • God ordenssans • Vilje og evne til å ta initiativ, og samarbeider godt med andre Du må kunne identifisere deg med våre verdier som er; ”Vi er ett Spilka”, ”Vi er ambisiøse” og ”Vi er kundefokusert”.

Aktuelle arbeidsoppgaver: - Installasjon, reparasjon og vedlikehold av ulike typer rørsystemer - Sveising og montasjearbeid - Bearbeiding av metaller og plastmaterialer (dreiing, fresing, valsing, bøying osv) Ønskede kvalifikasjoner: - Fagbrev (kan kompenseres med relevant erfaring) - Førerkort klasse B Vi tilbyr: - Faste stillinger i godt etablert og solid bedrift - Allsidige og interessante arbeidsoppgaver - Hyggelig og uformelt arbeidsmiljø - Dedikerte og kompetente kollegaer - Betingelser etter avtale Arbeidssted: Ålesund og omegn, samt noe reise kan bli aktuelt i forbindelse med prosjektarbeid. Spørsmål til stillingene: Rettes til daglig leder Jan Magnus Håhjem Tlf.: 952 78 080, e-post: jan.magnus@rortek.no Søknadsfrist: Snarest. Fortløpende vurdering av kandidater.

Vi tilbyr: Et meget kompetent teknisk arbeidsmiljø, markedets høyeste kvalitet på produktene og en svært anerkjent merkevare både nasjonalt og internasjonalt. Vi har et stabilt og godt arbeidsmiljø med svært lavt sykefravær, og kompetente og dedikerte medarbeidere som trives i et positivt og hektisk miljø. Ta gjerne kontakt med Personal og org. direktør Tove Simensen 416 68 631 om du har spørsmål rundt stillingen. Søknad med CV sendes snarest og senest innen 4. juli 2021 til rekruttering@spilka.com. Alle søknader blir behandlet konfidensielt inntil annet blir avtalt.

|

www.rortek.no

15


16

|

on s dag

16. j un i

2 02 1 |

Vil redde aldersheimen

Giske kommune har lagt ut den gamle aldersheimen i Burmavegen på Giske for salg. Et innbyggerinitiativ vil nå redde bygget, og drømmen er å skape en sårt tiltrengt møteplass for barn og unge. Bygningsmassen er fra 50-tallet, med påbygg fra slutten av 70-tallet. Prisantydninga er satt til to millioner kroner. Det var Nathalie Sæthre som først lufta ideen om å kjøpe det gamle bygget. Mange har hengt seg på initiativet, blant dem Elin Grimstad og Birgitte Furnes. – Skape gode relasjoner – Vi brenner for at barn og unge skal ha en plass tilgjengelig for å skape gode, sosiale relasjoner. Vi er også veldig opptatt av psykisk helse blant de unge og det å forebygge rusmisbruk og mobbing, forteller Birgitte Furnes og Nathalie Sæthre og fortsetter: – Lokalsamfunnet har mange hender som vil hjelpe til, og alle barn og unge i hele Giske kommune vil være velkomne. Vi ønsker en plass hvor de kan møte venner, være kreative, og lære og utfolde seg!

Den gamle aldersheimen på Giske ligger i Burmavegen, foran skogen midt på bildet. (Dronefoto: Jarle Endre Osen)

2

KOPPEN INDUSTRIER AS Planlegg du nybygg eller renovering? Som ein del av leveransen tilbyr vi GRATIS teikning, berekning og rådgivning til ditt prosjekt. Ta kontakt!

Koppen Industrier AS

Bygg 1 Kari Innerdør med karm

1.518,-

Bygg 1 Lillehammer Ytterdør m/klart glas

700 45 990 post@koppenind.no - www.koppenind.no Morkmyra 12 - Furene - 6105 Volda

10.099,-

Køyrerute

kvar onsdag til Ålesund, Sula, Giske, Skodje, Haram, Ørskog. Sykkylven (tirsdag) og Hareid (torsdag)

FRAKTFRITT PVC-vindauger frå H-Plus 110 x 120 Toppsving 4907,120 x 120 Toppsving 5076,110 x 120 Drei/Kipp 3968,120 x 120 Drei/Kipp 4116,-

Eggekvit skugge MDF kostemalt

163,80

11 x 620 x 2390

pr. plate. Fritt levert.

Lavpris sommar 2021 Kledning 19 x 148 Dobbelfals 2.sort...........................pr m. kr 22,90 19 x 148 Dobbelfals 1.sort grunna kvit ........ pr m. kr 41,60 19 x 148 Dobbelfals impr............................. pr m. kr 36,19 16 x 98 impr. 1.sort ..................................... pr m. kr 20,13 19 x 123 imr. 1.sort ..................................... pr m. kr 27,99 19 x 148 impr 1.sort ....................................pr m. kr 33,59 Terrassebord 28 x 120 Terrassebord impr 1. sort premium ....................................................................pr m. kr 29,88 28 x 120 Terrassebord impr 1. sort rillet ...... pr m. kr 37,40 28 x 120 Terrassebord Royal grå/brun rillet...... pr m. kr 46 Plank 48 x 98 impr c24 fotkapp ............................pr m. kr 43,63 48 x 148 impr c24 fotkapp ..........................pr m. kr 64,88 48 x 198 impr c24 fotkapp .......................... pr m. kr 86,13 Spar mykje på pris med faste lengder Lekter 30 x 48 impr................................................ pr m. kr 16,94 36 x 48 impr. ............................................... pr m. kr 17,89 36 x 73 impr ................................................pr m. kr 26,81 48 x 73 impr ................................................pr m. kr 35,93 Papp og duk Silcartex diff. Open undertak ......................pr m2 kr 42,45 Scon Airstopp 115 vindsperre 3 x 25 .......... pr m2 kr 21,30 Shingel Type S, svart ................................pr m2 kr 106,63 D-polyester 1 x25 innerlagspapp................pr m2 kr 30,05 Knasteplast 1 x 20/2 x 20 ..........................pr m2 kr 52,33 Alle priser inkl. mva.


|

Trenger investorer og sponsorer Initiativtakerne har ikke midler selv til å kjøpe bygget for to millioner. Derfor håper de på hjelp fra både investorer, sponsorer og Giske kommune. – Om noen kan kjøpe bygget for ei symbolsk krone samt bidra med kapital og drift, kan vi konsentrere oss om å utvikle og drive stedet. Vi tar gjerne på oss den daglige drifta, og det er mer enn nok folk som vil hjelpe til med dugnadsarbeid og donasjoner i form av inventar, sier damene. – Kunne bygget også blitt i kommunens hender, slik at dere kunne leid det? – Vi har ikke midler til å leie, men om det finnes investorer eller sponsorer som kan bidra med midler over tid, så er det kanskje en mulighet. Vi vet ikke helt hvilke muligheter som finnes, så vi ønsker å komme i kontakt med noen som har tro på prosjektet og ønsker å hjelpe oss. Taco-fredager og hobbyrom Drømmen er å fylle huset med sunn aktivitet. De ramser opp: Leserom med bøker, malerom, gaming-rom, kosestue, TV-stue, musikkrom og systue. – I tillegg har man de naturlige fellesområda der man kan samles. Uteområdet er også flott

onsdag

16. juni 2021

|

17

tilrettelagt, slik at voksne kan ta seg en pust i bakken med kaffe og prat mens de unge er i aktivitet, sier de. Ulike arrangementer står også på ønskelista: – Taco-fredag, bakedager, sjakkturneringer, utstillingsdager, kafédager…. Ideene er så mange at det nesten koker over! Universell utforming Når initiativtakerne sier at bygget skal være for alle, så mener de ALLE: – Det mest åpenbare er å tilpasse inngangspartiet for rullestol, rullator og barnevogn. Ut over det mener vi at de ulike romma kan brukes med dagens planløsning. Vi ønsker å pusse opp en del, og dette kan jo gjerne ungdommer være med på. Vi er veldig åpne for ideer, understreker de. – Trenger en plass Det har ifølge Furnes og Sæthre vært et behov for en samlingsplass i Giske kommune i mange år. – De unge trenger en plass å være! Det er de unge som er framtida, det er de vi må verne om og det er de vi må lytte til. Kommunen er i vekst, og det er mange barn og unge som ikke har en fast tilholdsplass. – Hvordan bør kommunen legge til rette for samlingsplasser?

Lokalbefolkninga på Giske vil ta vare på den gamle aldersheimen på øya. Fra venstre: Tomine, Birgitte Furnes, Ovidia, Nathalie Sæthre og Isabella. (Foto: Privat)

– De kan bidra på mange plan, for eksempel ved å selge slike bygg til ei symbolsk krone, sponse med eventuelle kommunale avgifter og skatter, spe på med midler fra rett «kasse» og vise et tydelig engasjement

for de unge. Det er en fin plass å starte, for vi har drømmene og planene klare, avslutter Birgitte Furnes og Nathalie Sæthre. Ifølge Wegard Fladmark i Møremegling er det i skrivende stund flere som står på inte-

resselista for den gamle aldersheimen. På ei visning i forrige uke var fire-fem personer innom. Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Gi båten din en sikker og trygg

VINTERLAGRING

Vi har også ledige båtplasser (3– 5 m) til leie i vår marina i Aspevågen!

Drømmer du om ny båt? Vi er forhandler av kvalitetsbåter fra THERI. Sjekk ut våre gunstige båtpakker!

Kjøpmannsgata 23, 6005 Ålesund Tlf. 70 10 10 22 - www.amarina.no e-post: marlna@aspevaagen.no

Du finner oss på Kvennaneset, ved Liaaen Verfts tidligere lokaler i Ålesund sentrum - vest

Husk og bestille plass!


18

|

on s dag

16. j un i 2 02 1

|

Mener Ålesund kommune driver desinformasjon om renseanlegg Lisbeth Siem Taklo hevder at Ålesund holder tilbake informasjon og feilinfomerer både om tilstanden til dagens avløpsrenseanlegg og om det planlagte anlegget på Kvasneset. Torsdag i forrige uke ble deg lagt ut en video og tekstinformasjon på facebooksida til Virksomhet for vann, avløp og renovasjon (VAR) i Ålesund kommune. Der hevda en avdelingsleder i VAR at det allerede foreligger planer for oppgradering av renseanlegget i Breivika. Planene foreligger for to alternativer, enten primærrensing (dersom Kvasnesanlegget blir bygd) og sekundærrensing (dersom anlegget ikke blir bygd). Videre framkom det at prisen for et primæranlegg var anslått til 70 millioner kroner, mens prisen for sekundæranlegg bare var 30 millioner kroner mer. Samtidig er det fra før kjent at prisen på Kvasnes-anlegget nå er vurdert til å bli 1,1 milliarder kroner. Av dette skal Ålesund kommune dekke 872 miliioner kroner, mens Sula kommune skal betale resten. Fjerna innlegg Kort etter at informasjonen ble lagt ut på Facebook, ble både

Lisbeth Siem Taklo mener Ålesund kommune både skjuler viktig informasjon og feilinformerer om avløpsrenseanlegg.

tekst og video fjerna av virksomhetsleder for vann og avløp i Ålesund kommune, Arve Olav Bang. I mellomtida hadde videoen og et skjermbilde av teksten blitt kopiert av Facebookgruppa «Kloakken vekk fra fjord og fjell», som valgte å publiserte det i den åpne gruppa. – Rimeligere å oppgradere Primus motor bak innbyggerinitiativet mot Kvasnes-anlegget, Lisbeth Siem Taklo, er provosert: – Det er tydelig at Bang ikke ønsker at det kommer fram at det foreligger ferdige planer for

oppgradering av eksisterende anlegg, og som er veldig mye rimeligere enn å bygge ut på Kvasneset, sier hun. Rapport Hun viser også til en rapport fra Asplan Viak, der de i grove trekk ser på mulighetene og kostnaden ved å oppgradere de fire eksisterende avløpsrenseanlegga som er tenkt å erstattes med Kvasnesanlegget, til sekundærrensing. Deres vurdering er at totalprisen for dette vil ende på 455 millioner kroner. – Jeg mener 455 millioner er

et altfor høyt anslag, fordi en del av oppgraderinga allerede er gjort eller man holder på med. Det gjelder blant anna anlegget på Åse, der man nå er i ferd med å få slutt på luktproblemet, sier Taklo. – Allerede godkjent Videre hevder hun er det heller ikke behov for å oppgradere alle disse fire anlegga til sekundærrensing, fordi to av dem, på Flisneset og på Åse, allerede er godkjente som primæranlegg. Da vil de fortsette å få denne godkjennelsen også i åra som

kommer, uten at det er nødvendig å oppgradere dem, påstår hun. At det ikke er plass til å oppgradere eksisterende anlegg til primærrensing, avviser hun også: – På kart ser man at det er svært god plass rundt alle de fire aktuelle renseanlegga. Utvidelsen er også tegna inn på kart i rapporten fra Asplan Viak, og da ser man tydelig at dette ikke er noe problem, hevder Lisbeth Siem Taklo. Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Svar fra virksomhetslederen – Videoen og teksten på facebooksida ble fjerna fordi informasjonen var feil, sier virksomhetslederen. Ifølge virksomhetsleder for vann og avløp i Ålesund kommune, Arve Olav Bang, var det flere feil i informasjonen som hadde blitt publisert på VARs Facebook-side. – Det er ikke riktig at det foreligger ferdige planer for oppgradering av Breivika-anlegget. Vi trodde opprinnelig at vi ville få midlertidig godkjenning for å oppgradere anlegget til primærrensing fram til Kvasnesanlegget er ferdig, og hadde fått inn anbud på dette. Da vi så fikk beskjed fra Statsforvalteren at primæranlegg ikke ville bli godkjent, prøvde vi å gjøre

om avtalen, men siden det nå var helt andre forutsetninger som gjaldt, måtte vi revurdere planene. Prosjektet ble derfor stoppa 7. mai i år, opplyser han. – Vanskelig og usikkert En av grunnene til at oppgraderinga av Breivika-anlegget ble stoppa, ifølge Bang, er delvis oppdatert informasjon fra Statsforvalteren og delvis den omtalte rapporten fra Asplan Viak. Der går det nemlig fram at oppgradering av de fire aktuelle anlegga som skal knyttes opp mot Kvasneset, til sekundæranlegg, kan bli vanskelig å gjennomføre. – Sekundærrensing er veldig mye mer plasskrevende enn primærrensing, og de fleste av de aktuelle renseanlegga ligger tett opp i boligbebyggelse. Anlegget i Breivika, for eksempel, som er

på 100 til 150 kvadratmeter i dag, vil trenge opp mot 1000 kvadratmeter med sekundærrensing. I tillegg framgår det i rapporten at det totale kostnadsoverslaget på 455 milioner kroner er mye mer usikkert enn den kostnadsvurderinga som er gjort for Kvasneset, forklarer Arve Olav Bang. Midlertidig godkjenning Ifølge Bang er det også feil at anlegga på Åse og Flisneset vil fortsette å få godkjenning i åra som kommer. Godkjenninga er bare en dispensasjon som gjelder fram til 2026; deretter er det ingen vei utenom sekundærrensing, hevder han.

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Når sol - eller du vil grille ute når det regner; Markiser skreddersydd fra Norsol Bestill gratis befaring på norsol.no eller ring telefon 413 65 800.

Rapport om oppgradering I forprosjektet som Asplan Viak har utarbeida om oppgradering av renseanlegga i Breivika, på Åse, på Flisnes og i Larsgården, kan man blant anna lese følgende: • Det må understrekes at vurderingene og kostnadsoverslag i nærværende vurdering er mye grovere enn det som er gjort for forproprosjektet på Kvasneset. (...) Det vil derfor være en langt større usikkerhet knyttet opp til kostnadsberegningene i denne vurderingen. • I tillegg er det knyttet stor usikkerhet til plassforhold på de eksisterende tomtene. (...) det er kke gjort nærmere vudrering av nødvendig areal til transport med nødvendig snuareal for større kjøretøy (...) Dette kombinert med et betydelig konfliktpotensial for bygging av nye anlegg, med beliggenhet i tettbefolkede boligområder (...) Her ligger det en stor usikkerhet med potensiale for langt høyere kostnad enn det som er tatt med i denne vurderingen. • En løsning med oppgradering av eksisterende anlegg vil for øvrig gi utslipp til de samme resipientene som i dag. Sammenlignet med Storfjorden er disse resipientene dårligere. Flere anlegg vil også gi flere enheter med tilsvarende økt behov for ettersyn, og bemanningen for drift og vedlikehold må derfor være større enn for et felles anlegg. • Videre vil man få økt risiko/potensiale for luktproblemer, siden luktbelastningen fordeles på flere lokaliteter, og anleggene ligger i mer tettbygde områder enn anlegget på Kvasnes. • Verdi på frigjort tomteareal ved overføring til Kvasnes, bør [også] tas med i den samlede vurderingen


SOMMER-

SALG

Fyrer du med ved, går strømregningene ned.

JØTUL F 373 ADVANCE SORT LAKK

Se flere tilbud på ildstedet.no

NÅ 20 990,VEIL. 29 490,-

JØTUL F 602 ECO SORT LAKK

ILD 7 ECO SORT LAKK

JØTUL F 162 SORT LAKK

NÅ 9 990,-

NÅ 10 990,-

NÅ 14 990,-

VEIL. PRIS 12 990,-

VEIL. PRIS 12 990,-

VEIL. 18 990,-

SPAR 3 000,-

SPAR 2 000,-

SPAR 4 000,-

JØTUL F 371 ADVANCE SORT LAKK

NÅ 20 990,-

SCAN 65-2 SORT LAKK

Jøtul F 374 ScanF371 57 Jøtul

Jøtul F373

Veil. pris fra KR. 22 995,-

NÅ 24 990,15.990,-

VEIL. 29 490,-

VEIL. 26 990,-

SPAR 8 500,-

SPAR 2 000,-

15.990,-

Reduser oppvarmingsutgiftene

dine med en Jøtul eller Scan

SCAN Jøtul F37483-1 SORT LAKK

Scan 58-1 Veil. pris fra kr. 14 900,-

15.990,-

Scan 58-1 med søyle

veil. pris. fra

14.900,Jøtul F 374

NÅ 26 990,VEIL. 28 990,-

SPAR 2 000,-

Scan Basic 1

Scan Basic 3

Scan Basic 4-5

Scan Basic 4-2

8.900,-

8.900,-

9.900,-

10.900,-

S T O R T U T VA L G • K J E N T E M E R KE VA R E R • G O D E P R I S E R • H Ø Y FA G K U N N S K A P

Scan 58-5 med sokkel

veil. pris. fra

17.900,-

ILDSTEDET.NO

Gi din gamle ovn sparken og reduser oppvarmingsutgiftene dine med en moderne vedovn. Vedfyring er noe både du og miljøet tjener på.

KAMPANJEN VARER T.O.M 22.06.2021

SPAR 8 500,-

Scan 59

13.990,- Jøtul F 37

Jøtul F 3

Johan R Sunde AS

Forhandlerlogowww.jrsunde.no Besøksadresse 12, 3456 Stedsnavn 6037 Eidsnes Tel xx xx xx xx nettsted.no

Tel 70 19 07 03 Åpningstider: Man–Fre kl. 08.30–19.00 Lør kl. 08.30–16.00 Begrenstet antall Jøtul FS 84 166 cm

Jøtul FS27

Jøtul F220 BP

Jøtul F272

Jøtul 100 BP

23.980,-

10.990,-

6.990,-

9.990,-

4.990,-


20

|

on s dag

16. j un i

2 02 1

|

AaFK 2021

I tillegg til årsbeste fra AaFK sin side, mener jeg også at det var en av de bedre OBOS-kamper jeg har sett på lenge.

Per Rich Hunstad KOMMENTAR

Bra, men ikke bra nok - det er fakta Nummer åtte på tabellen etter fem serierunder er ingen fornøyd med, det er langt unna forventningene. Trøsten er at lørdagens kveldskamp mot Fredrikstad var årsbeste. Fakta er imidlertid at AaFK burde vunnet kampen, men det greidde de ikke. Grunnen var dårlig effektivitet i front. Til tross for solid dominans i banespillet, flere store og relativt klare målsjanser, endte det med null scoringer til AaFK etter pause. Det holder ikke om det skal bli opprykk. Etter kampen var Lars Arne Nilsen fornøyd med mye. – Vi burde vunnet, sa han til AaFK.no – vi er dessverre ikke helt i flyten, og da går det ofte som det går. Jeg er skuffet. Hva AaFK-treneren har tenkt å gjøre for ikke å bli skuffet i kommende kamper ble han ikke spurt om. Synd, fordi det ville vært interessant å vite hva som sirkulerer i hodet hans, han vet nok like godt som alle andre at det de har prestert til nå ikke har vært bra nok. Bra pluss 1. Likevel, la meg først dra frem noe jeg mener var av det bedre mot Fredrikstad. I tillegg til årsbeste fra AaFK sin side, mener jeg også at det var en av de bedre OBOS-kamper jeg har sett på lenge. Fredrikstad var et hyggelig bekjentskap, i hvert fall var de gode i det offensive spillet før pause. Ett lag med en fin blanding av rutinerte og lovende spillere, og et lag som jeg er nokså sikker på vil være med å prege øvre halvdel av tabellen. Det vil nok også AaFK – skulle bare mangle forresten – og heldigvis ser det ut til at siste nykommer, svenske David Fällman, sannsynligvis er den forsvarssjefen laget har savnet. Han spilte ikke noen spesiell strålende kamp, men likevel solid og betryggende seriedebut. Det lover godt. Ingen trodde at han ville spille i samfulle 90 minutter, men det gjorde han. Attpåtil hadde han fått kapteinsvervet, overraskende at det ble slik, han har jo knapt landet her i Ålesund. At det ble slik betyr at trenerteamet må ha stor tro på at han vil lykkes. Nikolai Hopland har spilt midtstopper ide fire første seriekampene, mot Fredrikstad satt han på innbytterbenken. 16-åringen har på ingen måter spilt seg ut av laget, men da Fällman kom inn måtte han ut. Naturlig nok, slik er det, men Nikolai Hopland får garantert sine sjanser etter hvert. Bra pluss 2. Niklas Castro har hatt en slitsom og dårlig sesongstart, men lørdag så vi litt av den spilleren vi husker fra 2019-sesongen. Riktignok mere å gå på, men at han er på rett vei er tydelig. Kanskje vil vi allerede fredag se enda bedre takter fra Niklas Castro sin side, det vil selvfølgelig gi hele laget et stort løft i Sogndal. Også David Olafsson har slitt lenge, slitasje, skader og dalende formkurve er

Niklas Castro kjempet godt, og spilte en brukbar kamp mot Fredrikstad. Han er i fremgang, men fortsatt ikke helt i toppslag. (Foto: Srdan Mudrinic, AaFK.)

stikkordene. Lørdag var han imidlertid tilbake på venstre bäckplass. Absolutt en god årsdebut, islendingen avslørte at han har jobbet godt på treningsfeltet. Meget god i sine offensive løp langs kanten. Pasningskvaliteten også godkjent, det var den ikke alltid i fjorårssesongen. Kanskje kunne han gjort det bedre da Fredrikstad utlignet til 2-2? Kanskje burde han stått tettere i motstanderen som skjøt i tverrliggeren? Det er jo aldri feil å presse ballfører. Til lørdagens kamp var det tre forandringer i forsvarsfireren. Fällman og Olafsson inn, Simen Rafn flyttet fra venstre til høyre kantposisjon, mens Quint Jansen beholdt sin midtstopperplass. Rafn også villig til å gå på lange løp, det er bra. Er det forresten denne forsvarsfireren vi vil se fremover? Er trenerteamet poengstresset, og derfor ser rutine som den beste løsningen? Bra pluss 3. De to AaFK-scoringene var av den fine sorten. 1-0, perfekt corner fra foten til Simen Bolkan Nordli, og like perfekt heading av Sigurd Haugen. Pang i nett-taket. Og 2-1, rett og slett et mønsterangrep, som jeg håper trenerteamet repeterer og repeterer for sine spillere. Det begynte bakfra med Quint Jansen som slo mellom ledd til Erlend Segberg, han slo ut til David Olafsson som førte fremover før han slo et delikat innlegg til

Kristoffer Ødemarksbakken. Som hadde løpt seg fri ved fem-meteren. Pang i nettet, den også. Er angrep som det er vanskelig å gjøre stort bedre. Slike angrep vil vi ha mere av, da tror jeg at jeg kan garantere at vil publikum kommer til Color Line stadion. Apropos Segberg; pasningen i forkant av 2-1 var presis. Ellers synes jeg at han slurvet litt for mye, også når han var upresset. Hvorfor er et godt spørsmål. Søndag snakket jeg med Fredrik Carlsen. Ex-kapteinen, og også lagets superveteran, har slitt med smerter i en legg, nå har han operert. Han mente han kunne være tilbake for fullt innen tre-fire uker, går neppe rett inn på laget, men vil uansett være en styrke for innbytterbenken. Ikke så bra. Og så litt malurt i begeret. 2-2 på hjemmebane i en kamp AaFK dominerte det meste av kampen var rett og slett for dårlig, lørdag ble to poeng sløst bort. Det manglet ikke på muligheter for å score, spesielt i andre omgang ble den ene sjansen etter den andre spolert. En uavgjort kamp på hjemmebane er ikke katastrofe, men denne burde AaFK avgjort til sin fordel. Helt klart. Jeg vil ikke begynne hylekoret etter en målgarantist, plutselig kan det løsne skikkelig. Men uansett skjer det ikke av seg selv, anbefalingen er fokus og ro når

sjansen byr seg. La stressfaktoren ligge, den hjelper overhodet ikke. Jeg har i en tidligere kommentar skrevet at det må skytes mere fra langt hold. Det gjentar jeg gjerne. Mål er selvfølgelig viktig for suksess og fremgang, du trenger ikke å være så glup for å forstå det. Se på Fredrikstad, de har scoret 13 mål på fem seriekamper, har seks baklengsmål og er på tabelltopp. AaFK står med syv mål, ni baklengs og er nummer åtte. Fredrikstad er ikke et bedre lag enn AaFK, likevel er de «et hav» foran både på tabell og i målforskjell. Hvorfor er opplagt, nemlig effektivitet. Apropos målsetting og klubbens sportsplan. Mot Fredrikstad var fem nasjoner representert i startelleveren til AaFK. USA, Nederland, Sverige og Island pluss syv nordmenn. Men ingen sunnmøringer. To spillere ble byttet inn, Nenass fra Kapp Verde og sunnmøringen Isak Dybvik Määttä. Han spilte to minutter. Jeg tenkte at jeg måtte nevne det, det var jo så mange fine ord i vinter om hvor viktig det var å satse på lokale spillere. Fredag er det bortekamp mot Sogndal, som i helga så ut til å ha funnet flyten. Å vinne 4-0 over Ranheim i Trøndelag var meget sterkt. Etter en traurig start på sesongen løsnet det skikkelig, hva har AaFK i vente?


adresse i gamle Haram kommune. og gjenopprettelse av gamle Haram. og skriv deg på listene. FOLKEAKSJONEN i folkeaksjonen SkrivBli degmed på hereller på våre facebook sider. ForVi å bli med må du ha fylt 18i år krev folkeavstemming «Haram ut av Ålesund» Du kan også bruke vår nettside www.haramutavalesund.no “Haram ut av Ålesund” og ha stemmerett, samt bustadgamle Haram kommune for reversering eller epost : post@haramutavalesund.no. adresse i gamle kommune. og gjenopprettelse av gamle Haram. og skriv degHaram på listene. Bli med i folkeaksjonen Doner til folkeaksjonen, Skriv deg på her eller på våre facebook sider. For å bli med må du ha fylt 18i år Vi krev folkeavstemming donasjonene gårut uavkorta til å oppnå formålet, “Haram av Ålesund” Du kan bruke vårkommune nettside www.haramutavalesund.no ogogså ha stemmerett, samt gamle Haram for bustadreversering “Haram ut av Ålesund” Bli med i folkeaksjonen eller epost : post@haramutavalesund.no. og skriv deg på listene. adresse i gamle Haram kommune. ogVipps gjenopprettelse av gamle Haram . .............. Kontonr. ................ Org.nr. ................. “Haram ut av Ålesund” Bli med i folkeaksjonen Vi krev folkeavstemming i Doner til folkeaksjonen, Skrivådeg hereller på våre facebook For blipå med må du ha fylt sider. 18 år Folkeaksjonen donasjonene går uavkorta tillistene. å oppnå formålet, gamle Haram kommune for reversering og skriv deg på “Haram ut av Ålesund” Du kan også bruke vår nettside www.haramutavalesund.no og ha stemmerett, samt bustad“Haram ut av Ålesund” “Haram ut av Ålesund” og gjenopprettelse av gamle Haram. eller epost : post@haramutavalesund.no. adresse i gamle kommune. Vi krev folkeavstemming i og skriv degHaram på listene. Vipps .............. Kontonr. ................ Org.nr. ................. Bli med i folkeaksjonen gamle Haram kommune for reversering For å bli med må du ha fylt 18 år Vi krev folkeavstemming for reversering og Doner til folkeaksjonen, Skriv på her eller på våre facebook sider. Videg krev folkeavstemming i Folkeaksjonen og gjenopprettelse av Haram . gjenoppretting avav gamle HARAM og ha stemmerett, samt bustaddonasjonene går uavkorta til ågamle oppnå formålet, “Haram ut Ålesund” Du kan også bruke vår nettside www.haramutavalesund.no gamle Haram kommune for reversering “Haram ut av Ålesund” adresse i gamle Haram kommune. “Haram ut av Ålesund” eller epost : post@haramutavalesund.no. Signer her: og skriv deg på listene. ogFor gjenopprettelse av gamle Haram . å bli med må du ha fylt 18 år Vipps .............. Kontonr. Org.nr. ................. • Facebook-sida «Haram................ ut av Ålesund» Skriv deg påtil hereller på våresamt facebook sider. og ha stemmerett, bustad•krev www.haramutavalesund.no Doner folkeaksjonen, Vi folkeavstemming i år For å bli med må du ha fylt 18 •bruke post@haramutavalesund.no Du kan også vår nettside www.haramutavalesund.no Folkeaksjonen adresse i gamle Haram kommune. donasjonene går uavkorta til å oppnå formålet, • på fysiske lister lagt ut i butikkar ogeller ha epost stemmerett, samt bustad: post@haramutavalesund.no. “Haram ut av Ålesund” “Haram ut av Ålesund” For å bli med må du ha fylt 18 år og ha stemmerett. og gjenopprettelse av gamle Haram Skriv deg på hereller på våre facebook sider.. adresse i gamle Haram kommune.

ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Doner til folkeaksjonen,

må også ha bustadadresse i gamle Haram. VippsDu .............. Kontonr. ................ Org.nr. ................. Du kan også bruke vår nettside www.haramutavalesund.no For å bli med må du ha fylt 18 år Doner tileller folkeaksjonen: Skriv deg på her på våre facebook sider. donasjonene uavkorta til å oppnå formålet, eller epostgår : post@haramutavalesund.no. VIPPS: 691986 Kontonr. 3905 12 49600 Folkeaksjonen og habruke stemmerett, samt bustadDu kan også vår nettside www.haramutavalesund.no “Haram ut av Ålesund”

“Haram ut av Ålesund” eller epost : Kontonr. post@haramutavalesund.no. Doner til folkeaksjonen, kommune. adresse i gamle Haram Vipps .............. ................ Org.nr. ................. Midlane vil uavkorta bli nytta til å nå målet om reversering. (Org. nr. 927 100 606)

donasjonene går uavkorta til å oppnå formålet, Skriv deg på hereller på Ålesund” våre facebook sider. “Haram ut av www.haramutavalesund.no

Doner til folkeaksjonen, Folkeaksjonen

donasjonene uavkorta til å oppnå formålet, Du kan også bruke går vår nettside Vipps .............. Kontonr. ................ Org.nr

“Haram ut av Ålesund”


22

|

on s dag

16. j un i

2 02 1

|

Prisvinnende bryggmester i Langevåg Siden i fjor høst har øl fra Kaab bryggeri vært å få tak i et utvalg butikker. Om ikke så lenge skal Langevåg-ølet også være på plass i polhyllene. Høsten 2018 begynte Kristine Aarvik Bakken å pusle med tanken, og et år senere kjøpte hun inn bryggeutstyr for å starte sitt eget mikrobryggeri. I fjor vår var hun i gang med brygginga, og fra seinhøsten av har har Kaab-ølet vært tilgjengelig i flere butikker. Bakgrunnen for bryggerisatsinga, forteller hun, var at hun og ektemannen kjøpte inn utstyr til hjemebrygging i 2015. Raskt viste det seg at det var Kristine som hadde den største fascinasjonen for brygginga: Vant konkurranser – Jeg meldte meg inn i Sunnmøre hjemmebryggerlaug; det var en veldig mannsdominert verden, men jeg ble godt mottatt og fikk mye ros for ølet mitt. Ganske snart ble jeg med på min første ølkonkurranse. Der sendte jeg inn en pilsner, en øltype som regnes for å være ganske vanskelig å få til, men det gikk veldig bra! Siden fortsatte hun å gjøre det svært godt på ølkonkurranser, med flere ulike øltyper. Blant anna fikk hun førsteplass i klassa for juleøl med tilsetninger i fylkesmesterskapet i 2018 – i tillegg til Best in Show (altså beste ølet i hele mesterskapet) for samme ølet. (Tilsetninger i denne sammenhengen er alt som ikke er humle, gjær eller malt, som for eksempel krydder eller tørka frukt.) Mikrobryggeri Skapergleden og tilnærminga til bryggefaget gjennom eksperimentering, feiling og perfeksjonering var så inspirerende at hun bestemte seg for å starte et mikrobryggeri i de gamle samvirkelokala på Molvær, rett ved riksvegen. Der økte hun raskt kapasiteten per brygging fra en 25 liters bryggekjele til en på 500

Kristine Aarvik Bakken starta bryggeriet Kaab i Langevåg for tre år siden. For tida har hun seks ulike øl tilgjengelig i butikk, og går alt som hun håper, dukker det etter hvert opp en belgisk trippel på polet og på restauranter.

liter. De to første øla hun satte, var en pils og en IPA: – Det er fint for et bryggeri å ha en pils og en IPA i sortimentet. Pils-oppskrifta hadde jeg jo fra før, men jeg satte først en liten prøvebatch, og den satt! IPA-en var inspirert av en Brut IPA som jeg nylig hadde smakt og likte veldig godt. Jeg har også laga en IPA med einerlog, men var ikke helt fornøyd med einerlogen, så den har aldri vært i salg, forteller hun. Kos med brygging Å starte opp egen virksomhet har vært spennende og lærerikt, sier Kristine. Men den kjekkeste delen av jobben er det som er

knytta direkte til brygginga: – Selve bryggedagen er bare kos! Det er det jeg liker aller best. Men jeg er også glad i de andre prosessene, som å utvikle og teste brygga. En mindre spennende del av jobben er tappinga på flasker, som jeg gjør manuelt. Litt av hvert Til sammen har hun brygga over 30 ulike øltyper, forteller hun. Av disse er seks i salg i butikk i dag: Gåsholmen pilsner (en fruktig og rund pilsner), Svan-

shornet Saison (et fruktig og friskt gårdsøl i fransk-belgisk tradisjon), Sukkertoppen Wit (en belgisk hveteøl med koriander og appelsinskall), Sylfiden Brut IPA (en lett Indian Pale Ale med lite karbohydrat), Julegeit (en mellommørk juleøl med appelsinskall og koriander) og Jålegeit (et friskt og lett syrlig øl med markant smak av bringebær fra Valldalen). Flere ølvarianter fra Kaab kommer etter hvert, de fleste inspirert av den belgiske øltradi-

sjonen, som Kristine er svært glad i. For tida har har hun en belgisk trippel, en fruktig og søtlig sterkølvariant, på tankene. Går alt som bryggmesteren håper, dukker den opp i Vinmonopol-hyllene ut på høsten.

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Tre = Trivsel og trygghet

H-vinduet As

Myrlandsvn.5 - Vegsund, 6020 ÅLESUND Tlf.: 70 15 86 80 E-post: post@h-vinduet.no

Da hun bare drev med hjemmebrygging, fikk Kristine mange priser og lovord på ulike ølkonkurranser. Det inspirerte henne til å starte bryggeri.


GAVEN TIL ALLE ANLEDNINGER TIL AVSLUTNINGEN, BRYLLUPET ELLER JUBILEET.

Amf

ar sk

ia & o el

n

p

rise

AMFELIA & OSKAR-PRISEN GÅ INN PÅ VÅRE NETTSIDER FOR Å LESE MER, NOMINERE OG STEMME PÅ DIN FAVORITT!

10-20 (18)

AMFIMOA.NO

HA EN

SUPER SOMMER!


Følg oss på Facebook og Instagram

REKER 40/60 *STOR KONGEKRABBE

FERSKE KRABBESKJELL NESTE UKE! (ONSDAG ELLER FREDAG)

Planer om å fri Det beste utvalget til de beste prisene finner du hos oss

*Torske-, sei-, hyse og steinbitfilet (RAMOEN, GEIR, LEINEBRIS) *Naturell, røykt og lettsalta torskeloins *Klippfisk i mange varianter *Hvalbiff *Laksefilet *Blåkveite *Uer *Dalen fiskekaker *Blandaball *Selolje *Lakseolje *Akkar

110x320 Stort utvalg i diamanter Priser på ringer fra 2990,-

TILBUD

Bryllup KVEITEFILET I PORSJONER

i sommer? 3 KG KR 599,Ringene får du hos oss!

DIV. SILDE- OG ANSJOSPRODUKTER

50% RABATT

www.gullringen.no

DIVERSE SPEKEPØLSER

50% RABATT

AMFI Moa nord i OBS-gangen Telefon 70 14 45 15 Lagerutsalg Grytastranda kvar tirsdag kl. 12-17 Telefon 920 34 721 Priser fra

1498,-

Du finner mange flere gode tilbud i våre butikker AMFI Moa nord - Tlf. 70 14 37 10 Ålesund Storsenter - Tlf. 70 12 54 31 www.asecoalesund.no AMFI Moa nord, Tlf. 70Instagram: 14 37 10 Ålesund Storsenter,Tlf. 70 12 54 31

@asecoaalesund

AMFI MOA | 10-20 (18) amfimoa.no

AMFI MOA | 10-20 (18) amfimoa.no


SCANDINAVIAN EXPLORER

Dunjakker Dame/herre

899,-

Dunjakker barn

699,-

Dunvester Dame/herre

749,-

TILBUD Dunjakker Dame/herre

599,-

Softshell-jakker Dame/herre

499,-

Regnjakker Dame/herre

799,-

Turbukser Dame/herre

799,RONGVE MOA ØST 10-20 (18) søn 14-19 | Tlf. 969 23 267 RONGVE SENTRUM 10-18 (16) søn 14-18 | Tlf. 483 84 829

DU RINGER, VI BRINGER WWW.RONGVE.NO

Facebook: B. Rongve AS Instagram: @Rongve_

AMFI MOA | 10-20 (18) amfimoa.no


26

|

on s dag

16. j un i 2 02 1

|

Arrangerer «møbelvandring» Møbelmuseet i Sykkylven, Berlihuset og Galleri Cylindra går sammen om å presentere ei «møbelpakke» der publikum får oppleve norsk møbelproduksjon. Dette manifesterer seg i ei utstilling i lokala til Galleri Cylindra, der møbelobjekt og

kunstverk signert designeren Peter Opsvik blir vist fram, samt ei markering av Stressless’ 50-årsjubileum med to utstillinger på Møbelmuseet og Berlihuset. De tre utstillingene blir stående i perioden 20. juni til 15. august.

– 120 menn på like m

TURER 2021/2022

- turstart fra Ålesund, Molde, Kristiansund, Åndalsnes, Lesja og hele Gudbrandsdalen!

23. - 25.07. SHOPPING TUR TIL CHARLOTTENBERG 2300,- i dobbeltrom inkl. halvpensjon. Singeltillegg 700,-.

15. - 22.08. TUR TIL DRESDEN

8 dager 13990,- i dobbeltrom. Singeltillegg 2400,-. Halvpensjon.

29. - 31.08. SVIPPTUR TIL KIEL MED COLOR MAGIC 1390,- pr. pers. i dobbel utvendig lugar. Singeltillegg 200,-.

07. - 11.08. FLOR OG FJÆRE, VED STAVANGER

5 dager 9290,- pr. pers. i dobbeltrom. Singeltillegg 2400,-. Halvpensjon.

03. - 08.09. TELEMARKSKANALEN OG RJUKAN

6 dager 8775,- pr. pers. i dobbeltrom. Singeltillegg 1490,-. Halvpensjon.

19. - 21.09. SVIPPTUR TIL KIEL MED COLOR MAGIC 1390,- pr. pers. i dobbel utvendig lugar. Singeltillegg 200,-.

28.09. - 14.10. BUSSTUR TIL CALELLA I SPANIA

17 dager. Vi besøker bl.a. den vakre blomsterøya Mainau ved Bodensjøen. 19700,- pr. pers. i dobbeltrom. Singeltillegg 4800,-. Halvpensjon.

21.10. - 09.11. HØSTTUR TIL ALMUNECAR I SYDSPANIA 20 dager. Fra Ålesund 17800,- pr. pers. Fra oslo 15800,- pr. pers. i dobbeltrom. Singeltillegg 4800,-. Full pensjon.

30.10 - 01.11. COUNTRY CRUISE M/ FJOR LINE, BERGEN-HIRTSHALS

Vi ligger i Hirtshals i 12 timer og tar oss en tur til Ålborg. 2790,- pr. pers i dobbelt innv. lugar. Singeltillegg 600,-.

21.11. - 26.11. JULEMARKED TIL RÛDESHEIM OG LÜBECK 6 dager. 9950.- pr. pers. i dobbeltrom. Singeltillegg 2200,-. Halvpensjon.

30.12.21 - 02.01.22 NYTTÅRSCRUISE M/ COLOR LINE: OSLO - KIEL

4 dager. Vi ligger i Kiel nyttårsaften. 5995,- pr. pers. i dob. inv. lugar. Full pensjon + drikke til mat. For ytterligere informasjon om hver enkelt tur, sjekk vår hjemmeside eller ta kontakt direkte på mail eller telefon. Påmelding tlf. 992 50 302 / 982 41 928. info@geirangertaxi.no www.geirangerturbuss.no Facebook: Geiranger Turbil og TAXI

Buta Wanumbe måtte flykte to ganger, via flere flyktningleire og land, før han kom til Norge i 2018. På veien møtte han sitt livs kjærlighet, og nå trives de godt i Borgundvegen i Ålesund.

kvadratmeter, forteller han. Etter hvert kom FN-personell til leiren og tok imot asylsøknader på vegne av mange land. Buta og Sofia fikk flere avslag, men i 2018 fikk de beskjed om at de skulle få asyl i Norge. – Det eneste jeg visste om Norge, var hvor landet ligger på verdenskartet, ler Buta.

Det var den vedvarende konflikten i Kongo som gjorde at 48-åringen måtte flykte i 1996. Da var han 23 år gammel. – Først flykta jeg til Tanzania. Der havna jeg i flyktningleir og tenkte at jeg kunne komme tilbake til Kongo da det roa seg. Året etter dro jeg tilbake, men krigen blussa opp igjen. Da måtte jeg flykte på nytt, forteller han.

– Plutselig i Ålesund Det å flykte fra sykepleierstudiene i Kongo til en helt annen verdensdel, ble en brå overgang. – Vi var glade for å komme oss bort fra flyktningleiren, men det meldte seg mange tanker om hvordan vi skulle overleve i Norge og hvem vi skulle møte. Plutselig landa vi i Ålesund. Vi ble møtt av folk fra flyktningkontoret og fikk en stor leilighet i byen, forteller han. Siden de kom i slutten av 2018, har de blitt værende i leiligheten og trives bedre og bedre. De tre barna er godt etablert i skole og barnehage. Foruten å kunne fransk og litt portugisisk fra før, har Buta lært seg både engelsk og norsk. – Det er ikke så lett å komme inn i det norske samfunnet. Selv nå, etter snart tre år, er det ganske vanskelig. Det er nok også utfordrende for nordmenn å komme i kontakt med andre fra en annen kultur. Derfor er det så viktig at jeg praktiserer norsk, slik at nordmenn forstår meg. Det er jo ikke alle i Norge som kan engelsk. – Er sykepleierdrømmen fortsatt levende? – Jeg vil gjerne bli sykepleier, men i min alder vil det ta tid. Foreløpig har jeg tatt utdanning som helsefagarbeider gjennom Folkeuniversitetet, svarer han. Buta jobber nå som morsmål-assistent i Sykkylven og er aktiv på Røde Kors’ aktivitetshus Fellesverket i Ålesund. Kona Sofia går på kurs på voksenopplæringa og håper å få ei utdanning etter hvert.

Frykta å bli drept Ved andre gangs flukt var Buta innom Mosambik før han endte opp i Sør-Afrika. Der ble han i ti år, men følte seg overhodet ikke trygg. Han frykta for livet sitt. – Det var ikke enkelt, for det var mange i Sør-Afrika som ikke ønska flyktninger velkommen. Det må ha vært en slags fobi mot oss… Mange flyktninger ble dårlig behandla og drept der. Jeg prøvde bare å overleve, sier han. Motgangen ble imidlertid snudd til glede; han traff Sofia, som han gifta seg med i Sør-Afrika. Hadde han ikke flykta den andre gangen, hadde han heller ikke møtt sitt livs kjærlighet. – Det var så bra! Jeg sa til henne: «Nå har jeg vært nødt til å flykte to ganger, og her kommer jeg ikke videre i livet, så vi må flytte!» Redda av FN Egentlig ville Buta og Sofia fortsette liva sine i et afrikansk land, så de undersøkte flere muligheter. – I 2015 kom vi til Botswana, men der var det heller ikke lett… Vi ble plassert i en flyktningleir hvor jeg ble skilt fra Sofia og det første barnet vårt. Vi fikk nesten ikke se hverandre i løpet av tre år. Jeg var sammen med kanskje 120 andre menn som skulle oppholde seg på like mange

Har fått norske venner Buta og familien synes de stort sett har hatt gode opplevelser i Ålesund. – Vi har blitt kjent med en norsk familie på Godøya, som vi trives veldig godt sammen med. De har blitt en del av vår


|

Kongo i 1996 Det som offisielt kalles «Den første krigen» i Kongo varte fra november 1996 til mai 1997. Krigen tok slutt da Zaïres president ble avsatt av opprørsstyrker støttet av utenlandske styrker fra Uganda og Rwanda. Opprørslederen erklærte seg som president. «Den andre krigen» starta i august 1998 og slutta offisielt i 2003, da ei overgangsregjering tok makten. Krigen involverte åtte land og 25 væpnede grupper. Krigen og etterspillet fram til 2008, har kosta 5,4 millioner mennesker livet, hovedsakelig på grunn av sykdom og sult. Millioner ble fordrevet fra hjemma sine eller har søkt asyl i andre land. Kilde: Wikipedia

onsdag

16. juni

2021

­

Buta Wanumbe (48) har fått smilet tilbake etter å ha bosatt seg i Norge med kona Sofia. Nå har de fått sitt tredje barn og ser lyst på framtida.

ange kvadratmeter familie! Mannen i familien var faktisk litt skeptisk til innvandrere tidligere, men det har snudd, ler Buta. Han tenker seg om i noen sekunder. – Å få norske venner er ikke så lett, men hvis du får en norsk venn, er vedkommende venn for livet. En kan ikke si at alle nordmenn er sånn og sånn, og slik er det jo ikke med mennesker i andre land heller. Man kan finne dårlige holdninger overalt, det er jeg innforstått med, men man kan ikke forhåndsdømme folk. – Finnes det rasisme i Norge? – Det er et sterkt ord. Det er ikke noe vi har opplevd, men det kan jo være noe antipati hos enkelte mennesker. Sånn er det nok i alle land, reflekterer han. – Elske hverandre Buta er opptatt av at vi er skapt forskjellig og tenker forskjellig om andre. Han vektlegger at han ikke vil være en person som forhåndsdømmer. – Har dere ei tru som spiller inn her? – Ja, vi er kristne, så vi ønsker å se hver enkelt person som et helt menneske. En person er ikke et objekt, men en som

trenger kjærlighet. Når Gud elsker mennesket, skal også vi elske hverandre. Hvis du elsker Gud, som du ikke ser, hvordan kan du da ikke elske de menneskene du faktisk ser? Savner det sosiale Det å forlate hjemlandet sitt, er noe de fleste av oss ikke kan sette seg inn i. – Savner du Kongo? – Ja, litt. Først tenkte jeg at jeg ville tilbake, men å flytte dit nå, er ikke aktuelt. Jeg blir jo eldre jeg også, svarer han. – Hva savner du i Norge som du hadde i Kongo? – Det sosiale, for det er ikke enkelt å komme i prat med nordmenn. Jeg er opptatt av inkludering, så jeg har et ønske om at folk holder dørene sine åpne for oss som kommer fra andre land. En blir ikke kjent med folk om man ikke vil ta kontakt. Om du snakker med meg, vil du også se hvem jeg er.

Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Sofia og Buta Wanumbe trives godt i leiligheten i Borgundvegen, sammen med sine tre barn.

|

27


28

|

on s dag

16. j un i

2 02 1 |

Sett fra krakken min Harald Grytten

Her skal du i alle fall få vite det vi syns er et minstemål av kunnskap om fenomenet Torghallen.

Torghallen Ålesunds gamle kulturhus Ett av resultata av at Torghallen er vekke, er at alle de ålesunderne som i dag er mindre enn 39 år gamle, ikke har fått anledning til å ha personlig kontakt med den. Den blei nemlig revet tidlig på året 1982, og da må det være en anstendig flokk som står utenfor. De kan umulig ha sett Torghallen med sine egne, menneskelige øyne. Kanskje de ikke har h ø r t om den engang? Her gjør vi nå et forsøk på å rydde litt opp i denne tragiske misæren. Her skal du i alle fall få vite det vi syns er et minstemål av kunnskap om fenomenet Torghallen. Revehallen først I 1920-åra var reveoppdrett ei svært viktig næring på Sunnmøre. Og de som dreiv revefarmer, trengte en plass å vise frem dyra sine og få vurdert prisen på skinna. Det stedet fant de i Ålesund på ei ledig tomt på Aspøya, nærmere bestemt på Nedre Brøggerplan, som plassen blei kalt. Og her blei Revehallen bygd og revene stilt ut og vurdert. Men disse reveutstillingene var i grunnen avgrensa bare til ei kort tid på året, en tre ukers tid litt ut på høsten. Og Revehallen kunne ikke stå tom og uten virksomhet resten av året. Nei, det er klart den ikke kunne. Torghallen etterpå – og lengst Det var flere som burde komme under tak i byen. Torghandlerne for eksempel. Og man blei ganske fort enig om at nettopp torghandlerne skulle få leid seg inn i hallen, så slapp de å stå ute i all slags vær og vind, regn, sne og kulde. Torghandlerne overtok hallen mer og mer, og det var nærliggende å kalle hallen Torghallen og ikke Revehallen. Torghandel foregikk der jo mesteparten av året.

«Kulturhus» Men den etter måten svære hallen på Nedre Brøggerplan var nok tjenlig til mye mer enn til reveutstilling og torghandel. Og så mye blei det etter hvert at et par tre ord dukker tydelig opp i bevisstheten vår – «en salig allsidighet». Den blei absolutt det vi må kalle et byens kulturhus, både for fin kultur og stygg kultur, både for lovende sangere og lovende strippersker. Alt av menneskelig aktvitet foregikk på Torghallen!

Torghallens fasade mot Nedre Strandgate. Den er nok her forlengst ferdig med sin glansperiode. Vi ser østover mot Rådhuset.

Avfeldig Det gikk fint med Torghallen i mange år. Det vil si, det gikk ikke så bra med torgHANDELEN, derimot gikk det til dels strålende med tivolia og konsertene, boksinga og dansetilstellingene og sånt. Men så begynte man å få fine fornemmelser i Ålesund. Det var muligens nåkke provisorisk og primitivt over Torghallen? Det hjalp ikke om det kom aldri så mange sveisne blandakor og fremførte sitt glansfulle repertoar og dirigenten kalte i sin tale til publikum Torghallen for – «et usedvanlig sjarmerende sanglokale». Torghallen blei Torghallen, uansett! I slutten av 1970-åra var det slutt på sjarmen til Torghallen. Sjarmen blei avløst av avfeldighet. Og i 1982, tidlig på året, blei den nokså tilsjaska bygninga revet. Et nytt boligkompleks inntok plassen til Torghallen ...

Inne i Torghallen en vakker dag i midten av 1930-åra. Vi står her i østre enden av den femti meter lange hallen og ser vestover.

Torghallen Adresse: Nedre Strandgate 3 – 7 Byggherre: Møre Revelag/Ålesund kommune Byggeår: 1929 Mål: 50 m lang, 18 m brei Arkitekt: Øivin B. Grimnes Foruten som revehall og torghall, fungerte den som idrettshall, konsertsal, et sted for tivoli, dansetilstellinger, butikklokale osv. Revet: 1982 Dagens situasjon i Nedre Strandgate. Bildet er forsøkt tatt på samme punkt som det øverste.


Vi kommer til Ålesund Sparebanken Vest er en sparebank skapt av og for folk i vest. Vi har vært der for kundene våre gjennom tykt og tynt i snart 200 år. Som kunde hos oss kan du få kundeutbytte, som er din del av bankens overskudd. Vi deler også ut samfunnsutbytte til gode formål i lokalmiljøet. Og med Norges beste mobilbank i lomma, og din egen personlige rådgiver, er de gode rådene aldri langt unna. Bli kjent med oss på spv.no


30

|

on s dag

16. j un i 2 02 1

|

Åpner Vegan-restaurant Ålesund skal få sin førte vegan-restaurant. Vasty blir navnet. Den som står bak vegan-restauranten Vasty, er 28 år gamle Fredrik Ulla Staurset fra Åndalsnes. Selv ble han veganer for fire år siden, forteller han. – Jeg drev og prøvde ulike dietter for å finne ut hva som passa best til trening, og det siste jeg hadde igjen var å spise vegansk. Det starta jeg med 3. januar, etter å ha spist mye tradisjonell julemat, så det ble en skikkelig bråstopp for kjøttet! Jeg var forberedt på at jeg kom til å få en periode med lite energi, men det skjedde ikke; i stedet ble jeg overraska over at jeg begynte å føle meg mye lettere og fikk mye energi nesten med en gang! Det var jeg ikke forberedt på i det hele tatt. At overgangen gikk så smertefritt, skyldes nok at han på forhånd hadde lest seg grundig opp og visste akkurat hva han måtte passe på å få i seg når han slutta med kjøtt, forklarer han. At han bodde i Oslo, gjorde det også litt enklere å finne et godt og bredt utvalg av veganske råvarer. Miljøbevisst Fredrik har utdanning som personlig trener, i tillegg til at han har noen fag i ernæring. I yrkeslivet har han blant anna erfaring som servitør i Ålesund, men dette blir første gang han selv skal drive en restaurant. – Jeg har alltid vært veldig miljøbevisst og synes det er vanskelig å jobbe for noen som ikke jobber for miljøet. Derfor bestemte jeg meg for å dra til Ålesund og skape min egen arbeidsplass, sier han. Matvideoer Selv om han har utvikla en sterk interesse for matlaging, skal han

Her i Langeberggata på Aspøya skal Fredrik Ulla Staurset åpne ålesunds første vegan-restaurant.

ansette en kokk til å lage maten, mens han selv skal være kelner og ta seg av det praktiske ellers. – Både min far og min bestefar er flinke å lage mat, og i 2015 bestemte jeg meg for at jeg ville bli like god. Siden den gang har jeg sikkert brukt et år til sammen på å se matvideoer på Youtube!

Enkle retter – og alkoholfri bar For tida er Fredrik i full gang med oppussing av de gamle selskapslokala i Langeberggata på Aspøya. Åpning blir 1. oktober, og i første omgang satser han på litt enklere retter som er mulig å ta med seg: – Pandemien har gjort at jeg

tenker det er lurt å ha starte med typisk take away som lefser med ulike innhold og så utvide med andre retter etter hvert. Til å begynne med er planen å holde åpent på dagtid, men etter hvert håper han å utvide med en annen liten drøm: – Jeg har lyst å starte Ålesunds

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Lar russen teste seg

Vi gjør hverdagen enklere og vi tar vare på hjertet i din bedrift

Ålesund kommune legger til rette for at russen kan få teste seg én gang i uka denne uka og neste uke. Teststasjonen er i dialog med russen, og de vil få ekstra oppfølging i russetida. Årets russetid ble flytta til juni på grunn av koronasituasjonen. – Vi er i kontinuerlig dialog med russen og har formidla viktigheten av godt smittevern. Nå tilbyr vi testing som et ekstra tiltak for å sørge for at eventuell koronasmitte blir oppdaga tidlig, uttaler ansvarlig for teststasjonen i Ålesund, Rigmor Winther, i ei pressemelding.

• Vi tilbyr personlig service, trygghet, tillit, effektivitet, rask responstid, oppdatert kompetanse og konkurransedyktige priser • Vi tilbyr alt av sky-tjenester • Vi er din diskusjonspartner og rådgiver Ålesund Data AS, Kongens gate 20, Ålesund Tlf. 70 11 42 00 www.aledata.no www.aledatacloud.no

første alkolholfrie bar! Det skal bli en plass der jeg håper at både ungdom og voksne kan møtes og trives på kveldene, forteller Fredrik Ulla Staurset.

Når russen har testa seg, vil teststasjonen på Åse stemple «Testet for Covid-19» på russeklær eller -lue. (Foto/ montasje: Marit Sponland)


Evertile pr. kvm

224,46

Everglaze pr. kvm

255,85

ALUTECH pr. kvm

319,58

Evertile pr. kvm

146,57

Everglaze pr. kvm

168,20

ALUTECH pr. kvm

182,59

Evertile pr. kvm

212,68

Everglaze pr. kvm

244,35

ALUTECH pr. kvm

210,94

Evertile pr. kvm

200,22

Everglaze pr. kvm

227,13

ALUTECH pr. kvm

246,70

Evertile pr. kvm

2229,38 Everglaze pr. kvm

2610,-

ALUTECH pr. kvm

2610,-

(40/30-års vasstettgaranti)

38.158,425,5130,4004,(9852,-) 173,2229,3194,2230,-

41.448,489,5887,4543,(10480,-) 349,2610,3194,2230,-

43.495,489,5887,4543,(10480,-) 349,2610,3194,2230,-

54.329,422,6391,4934,(13000,-) 349,2610,3194,2230,-

55.543,-

60.750,-

62.797,-

74.459,-

30.593,-

32.730,-


32

|

on s dag

16. j un i 2 02 1

|

innspill

Freia-skiltet på Byens Rutebilstasjon Skribenten har skrevet om dette før, i mars 2012, for snart 10 år siden. Der nevnte jeg at skiltet – Freia-klokka – snart kommer til å forsvinne ... Men skiltet står der heldigvis fortsatt. I 2015 fikk vi vedtatt Sør-sideplanen, en arkitektkonkurranse vunnet av det danske arkitektfirmaet JAJA-arkitekter. Denne planen burde vært vist med en skikkelig by-modell slik at politikerne kunne forstå arkitektenes tanker. Som alltid med planer i denne byen så blir de lagt i en skuff, byråkratiet har gjort sitt. Og ved valget i 2019 stod politikerne i kø for å signalisere at byen Aalesund måtte få en Byantikvar! Skribenten skal stanse der og ikke terpe mer på dette. Utviklingens alter Det store spørsmålet er nå, hva gjør vi med reklameikonet «Freia-klokka» på taket av Rutebilstasjonen? Bygget er egentlig et veldig bra bygg av sin tid, nemlig sein gjenreisingstid etter verdenskrigen. Rutebilstasjonens hovedbygning er stramt arkitektonisk oppbygd med sin bærende vertikalitet. Hele området fra «Ruta», Siglar, «Tegneren Einarsson», Arbeideren og Hellebroa var byens treffsted for ungdom i alle fasetter. Det har alltid vært «nåkke med» denne bygninga. Freiaklokka I Aalesund er der mange historiske punkt, så som Freiaklokka på Rutebilstasjonen. Ei klokke som kom opp i begynnelsen av 70-tallet. Og «Ruta» var den store trafikkmaskinen for folk og varer, med et yrende liv. Den gang kunne en tillate hovedstadens urbane reklameinnslag Er Rutebilstasjonen og Freiaklokka historie? Einar Welle, Aalesund sentrum


KVALITETSBOLIGER TIL SALGS Leiligheter i Skaret, Valderøy 90-130 m2

Nedregjerdet, tomannbolig

Tomannsbolig Ågnegjerdet, Vigra 124 m2

2 eneboliger Losjebrauta/ Nedregjerdet, Valderøya Ta kontakt for meir detaljer og priser på tlf. 948 23 227 eller post@fokusbygg.no


34

|

on s dag

16. j un i 2 02 1 |

Hurra for bursdagsjenta vår som fylte tre år. Du er en solstråle! Klem fra mamma, pappa og Markus.

Godgutten Henry OlausenJakobsen ble to år 14. juni og vi gratulerer hjerteligst. Vi feiret dagen i Kristiansund der Henry bor. Beste hilsener fra farmor Grethe og farfar Lars.

Gratulerer så mye til skolegutten Sebastian Sandnes med 6-årsdagen 17. juni. Håper du får en fin bursdag. Bursdagsklem fra farmor og farfar på Blindheim.

Gratulerer så mykje med dagen til verdas beste Hanna som fyller 11 år 14. juni. Eg er kjempeglad i deg. Stor klem frå besta.

Gratulerer så masse med 2-årsdagen din 18. juni, Lucas, prinsen vår. Vi er så glad i deg. Kyss og klem fra storebror Christian, mamma og pappa. Kaker og fest blir det når pappa kommer hjem.

Hurra for flotte Ferdinand Sørensen Kilsti som fyller ti år 14. juni. Du er en super gutt! Spiller trommer, holder på med kunst og elsker fotball. Jeg er utrolig glad i deg! Store klemmer fra mormor på Slinningen.

Gratulerer så mye med dagene 20. og 21. juni til Elly Othilie som blir sju år og Severin som blir to år. Kjempestore klemmer fra besta og besten.

Hurra for Clara NordstrandMurphy som fyller fem år 27. juni! Vi er kjempeglad i deg! Klem frå mamma, daddy, storesøster Aurora og besten.

Geitene på Aksla er av en spesiell rase som er ekstra folkekjær og glad i kos. Men NB! Gi dem ikke menneskemat! – det kan ta livet av dem. (Foto: Per Rich Hunstad)

Sosiale og nyttige geiter på Aksla Geitene som ble satt ut på østre Aksla i fjor, gir glede til både små og store. Dessuten gjør de nytte for seg. De er skikkelig sosiale og glad i kos og oppmerksomhet, geitene som Østre Akslas venner har lånt og satt ut på byfjellet. Det er et særtrekk som er ekstra sterkt hos denne helt spesielle geiterasen, forteller Svein Follestad, som er leder for velforeninga. – Jeg husker ikke helt, men rasen kommer enten fra Sør-Amerika eller Sør-Afrika, og vi har valgt dem nettopp fordi de er så folkekjære. Bakgrunnen for at vi satte dem ut i fjor, var at de skulle bidra til å beite ned vegetasjon, men vi så raskt at det sosiale var vel så viktig. Barn og voksne i alle aldre blir jo så glade når de møter geitene! Geitene er for øvrig lånt inn fra Lindseth gård i Tresfjorden, der de holder til gjennom vinterhalvåret. Mange har sikkert undra seg over at geitene går fritt rundt uten å være inngjerda. Men for geitene finnes det faktisk et gjerde – det er bare usynlig for oss andre. Hemmeligheten ligger i en teknologi som kalles «no fence» («intet gjerde») og er basert på GPS. Follestad forklarer: – Geitene har en klave rundt halsen som sender ut GPS-signaler, og på den måten kan

vi til enhver tid følge med på hvor de er hen. I tillegg, når de nærmer seg en grense som er plotta inn på et digitalt kart, begynner det å pipe. Går geitene enda nærmere grensa, piper det høyere, og til slutt vil de eventuelt få et støt. Men så langt går de aldri. Den eneste uheldige episoden, forteller Follestad, oppstod i fjor da den ene geita hadde fått to killinger. Killingene var for små til å ha på seg GPS-klaven og klarte å rote seg utenfor det usynlige gjerdet. Da ble mora stående hylene igjen på innsida, helt til hun endelig ble gjenforent med de små. Da geitene første gang ble satt ut i fjor, var de bare to, ei hunngeit og en kastrert bukk som er from som et lam. I løpet av sommeren kom det så til to killinger, og i år har flokken fått med seg enda to hunngeiter. I tillegg er det enda to killinger på vei, så om ikke lenge vil det være åtte geiter som rundt på Aksla. Med geiter som er så glade i kos og oppmerksomhet fra oss, mennesker, kan det være fristende å glede dem med noen godbiter, men det må man for all del unngå. Det er nemlig slett ikke slik at geiter tåler å spise hva som helst: – Ikke gi geitene menneskemat! Det kan de faktisk dø av, understreker Svein Follestad. Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

BLINDHEIM TANNLEGESENTER • Allmennpraktiserende tannleger: Bøen, Røn, Mork og Winsjansen • Implantatprotetikk med Helforefusjon • Spesialist oral kirurgi - oral medisin: Dr. Odont Lado Lako Loro Besøksadresse: Blindheim butikksenter 3. etg. Blindheimshaugen 9, Pb. 9204-Vegsund, 6023 ÅLESUND Tlf: 70 14 54 24 / 70 14 18 55 E-mail: post@blindheimtann.no Fri parkering ved senteret.


Foto: Stian Wiik

VELKOMMEN TIL vår panorama restaurant Polarbjørn i 9. etg ÅPNINGSTIDER: MANDAG - LØRDAG KL. 18.00-22.30

www.parkenhotel.no | polarbjorn@parkenhotel.no | Tlf. 40 55 32 91 (17.30-23.00)


36

|

on s dag

16. j un i

2 02 1

|

k u lt u r

Eit heilt nytt Giskespel Koronautgåva av Giskespel byr på heilt nye historier – og Giskes sterkaste kvinne. Det er historier som aldri før har blitt fortalt i Giskespelet som har blitt graven fram frå kongesogene til Snorre for å bli presenterte på årets spesialutgåve av spelet. Den nye styreleiaren av Giskespelet, Britt Giske, fortel at det er koronarestriksjonane som ligg til grunn: – Vi hadde eigenleg tenkt å skru av lyset og ikkje ha spel i år, men innbyggjarane her ute meinte vi i staden måtte tenkje nytt, seier Giske. Nye Snorre-historier I staden for mørklegging vart det til at manusforfattar og regissør for årets framsyning, Eldrid Schrøder Kvalvik, og den nyleg avgåtte, mangeårige styreleiaren, Arne Tunheim, tok seg eit djupdykk i kongesogene til Snorre for å sjå etter nye historier som kunne passe til spelet. Og det fann dei: – I alle år har sidan starten i 1995 har det vore Torborg og Ragnhild som har vore hovudpersonanene, i lag med dei andre arnungane. Dei kjem nok attende neste år men i år blir vi i staden meir kjende med broren, Kalv Arnesson, i ein dramatisk historie, der Kalv mellom anna reiser til Trøndelag og seier kongen imot. Dessutan møter vi den sterke kona hans, Sigrid, som vi tidlegare berre så vidt har høyrt om i spelet, men som no viser seg for første gong, fortel Giske. Sterke kvinner Til å spele den sterke Sigrid, har spelet fått Giskes sterkaste kvinne, ja faktisk den aller sterkaste kvinna i landet i aldersgruppa 40-49 år! Kristina Grimstad Nordstrand er dobbelt noregsmeister i styrkeløft i si aldersklasse, i tilegg til at ho har vore ein del av Giskespelet heilt sidan starten, men til no berre i småroller og ulike støttefunksjonar. – Sjølv om planen er å gå attende til det vanlege spelet

Rune Sæther, den hissige supporterleiaren frå Heimebane, har hovudrolla som Kalv Arnesson i årets spesialutgåve av Giskespelet. (Pressefoto).

Den sterkaste kvinna på Giske i dag, dobbel noregsmeister i styrkeløft i si aldersklasse, Kristina Grimstad Nordstrand, har fått rolla som Sigrid, den sterke kona til Kalv. (Pressefoto)

neste år, kan det godt hende at vi kjem til å gjere meir ut Kalv og Sigrid seinare òg, seier Britt Giske. Giskespelet 2021 setjast opp fire gonger, 17., 19. og 20. (dobbeltframsyning) juni. For å kunne halde meteren blir det ikkje plass til meir enn 200 publikummarar på kvar framsyning. Det vert ikkje billettsal «i døra», berre førehandssal på nett.

Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Regissør og manusforfattar Eldrid Schrøder Kvalvik, Kristina Nordstrand (Sigrid), Rune Sæther (Kalv) og Paul-Ottar Haga (forteljar og konge). (Pressefoto)

PERFEKT RESULTAT Automower© robotklippere er kjent for å være ekstremt pålitelig. Dag og natt, i sol eller regn kan du stole på at den er ute og gjør jobben sin uten problemer!

Vi mon ter og tar er nødven d service ig

Retting: Hagemarked nå på lørdag Sist uke kom vi dessverre i skade for å skrive at hagelagets hagemarked på Emblem skulle være

sist lørdag. Rett dag er lørdag førstkommende. Nytt i Uka beklager feilen.

dePresno x iris på Terminalen

Lieds Verktøy AS, Blindheimsgeilane 1, 6012 Ålesund Tlf. 70 17 28 00 - post@lieds.no

Kom innom for en trygg handel!

Det var med låten «Hide And Seek» dePrenso fikk sitt ordentlige gjennombrudd i 2016. Låten var en av de mest spilte låtene på P3 det halvåret, den har blitt streamet millioner av ganger og fremført live på blant annet Lindmo, TV-aksjonen, og live hos P3 Christine. Det samme året varmet han opp for a-ha foran 16.000. 2019 var

et enormt år for iris, som blant annet vant Årets Urørt på NRK P3 og har blitt streamet over 4 millioner ganger de første åtte månedene. Hun har bygget opp fanbasen sin gjennom flere festivaler i Europa, og har turnert både i utlandet og Norge med AURORA. Fredag 18. juni spiller de på Terminalen.


|

onsdag

16. juni

2021

|

Ferie med buss er opplevelse! Flor og Fjære/Hardanger 7. - 12. juli 2021 da 6 ge r

Knut Buen og Håvard Svendsrud viser fram hver sin tommel. (Pressefoto: Thor Hauknes).

Buen og Svendsrud gløder Knut Buen og Håvard Svendsrud er på turné med konserten «Glød». Hardingfelespilleren Knut Buen og trekkspilleren Håvard Svendsrud er på turné sammen. Torsdag spiller de både på Systra Café på Sjøholt og på Sykkylven kulturhus. Konsertprogrammet har fått tittelen «Glød». Telemarkingen Knut Buen har gjennom flere tiår vært kanskje den aller fremste utøveren av tradisjonell folkemusikk på hardingfele, mens Håvard Svendsrud fra tidligere Buskerud en aktiv utøver på trekkspill, holder solokonserter og har ulike musikalske samarbeid.

Buen og Svendsrud begynte å spille sammen for fem år siden, da de kom sammen i forbindelse med konsertprosjektet «Kåre Korneliussen 100 år». Siden har de utvida det musikalske samarbeidet, og for to år siden gav de ut plata «Gamle dansar frå Telemark». På konserten «Glød» spille de to både sammen og hver for seg, og publikum vil få høre både tradisjonelle og nykomponerte verk innen gammaldans, folkemusikk og kunstmusikk. Litt humor og historiefortelling hører også med. Kenneth Kamp kenneth@nyttiuka.no

Klart for hinderløypeløp Lørdag blir det stor ståhei rundt Vassetvatnet i Sula. Arrangør Karoline Rekdal Solevåg lover en hyggelig, fuktig og muligens litt skitten opplevelse.

kr 10.900 ”Flor og Fjære” er en blomstrende hage med palmer og eksotiske planter, på den vesle øya Sør-Hidle nord for Stavanger. Her kan du nyte freden, blomstene, god mat og utsikt over sjøen. Som gjest blir du ønsket velkommen med en omvisning i hagen hvor vertskapet gir råd og inspirasjon. Kjøkkensjefen, Andrè, byr på velsmakende retter fra alle verdenshjørner laget av de beste råvarer.

Inkludert : 1 overnatting i Bergen, 2.overnattinger i Stavanger, 1 overnatting på Ullensvang Hotell, 1 overnatting i Lerdal, frokost og middag på alle hoteller, guidet tur i Stavanger og utflukt til Flor & Fjære med lunsj. Enkeltromstillegg: kr 2.500, -.

Se alle våre turer inne på www.turistbussen.no Våre turer blir utført med de desidert nyeste, mest miljøvennlige og sikre bussene på markedet. Vi har erfarne og kjente sjåfører på våre turer. Tlf. 70 14 33 16 - www.turistbussen.no Facebook: Turistbussen Ålesund

Vi er Brodering & Monteringsservice

– Det blir kjempegøy! Vi setter opp hinderløype rundt Vassetvatnet, der alle aldersgrupper kan få prøve seg. En kan komme seg over, under, gjennom eller rundt ulike hindre, og det blir nok litt dekkløfting eller dekkvelting også, sier en gira Karoline Rekdal Solevåg. Flere klasser Med seg på laget har hun fått Sula Frivilligsentral og Langevåg IL. Mannen hennes tar seg av snekring av hindra. Det blir delt opp i flere klasser, med forskjellige starttidspunkt. – Det blir ei familieklasse med start klokka 12, lavterskelklasse med start klokka 14 og til slutt en konkurranseklasse med start klokka 16. En må forvente å bli både litt våt og litt skitten, understreker hun. For alle – Dette passer for alle aldersgrupper, så lenge man klarer å gå rundt vatnet. Hensikten med løpet er å formidle at det er godt å komme seg ut, at man ikke trenger å ta seg selv så høytidelig og å ha det gøy!

Hopp og sprett! Gleden synes utenpå når Karoline Rekdal Solevåg er med på hinderløp. Her fra en tidligere anledning. (Foto: Privat)

Ifølge Rekdal Solevåg er dette en helt ny type arrangement i vårt område. Det eneste tilsvarende i nærheten skal være «Over stokk og stein» i Ørsta. Informasjon om påmelding finnes på arrangementet «Sulahinderet» på Facebook. Gjeldende smittevernsregler blir overholdt.

Andreas G. Hesselberg andreas@nyttiuka.no

Vi tilbyr brodering og montering av Sunnmørsbunader. Innsying og utsying av bunader. Vi fortsetter å ta imot bestillinger av nye bunader.

– Et brøl fra djupet I ei pressemelding fra aksjonen «Haram ut av Ålesund», kaller talsperson Harald Nordang flere tusen signaturer i løpet av to uker et «brøl fra djupet av gamle Haram». – Vi vil reversere tvangssammenslåinga med Ålesund. Onsdag i forrige uke runda folkeaksjonen 4000 signa-

turer. Av disse er over 1700 samla på lister som er lagt ut i butikkene i gamle Haram. Over 2300 har signert digitalt via hjemmeside eller på Facebook. Engasjementet til innbyggerne fra alle bygdelag er overveldende, uttaler Harald Nordang i pressemeldinga.

Brodering & Monteringsservice, Spjelkavikvegen 47, Ålesund Tlf. 462 17 632 E-post: bogmservice.no - www.bogmservice.no

37


38

|

on s dag

16. j un i

2 02 1

|

Meninger

Dette er spalten for lesernes korte og poengterte ytringer, maks. 3.000 tegn. Vi forbeholder oss retten til å forkorte

og redigere tekster. Signér helst med fullt navn. Anonyme innlegg blir ikke publisert! Send til: redaksjon@nyttiuka.no.

Senterpartiets vanstyre Å hudflette en kommune høres dramatisk ut og setter de som jobber der i et dårlig lys. De ansatte i kommunen jobber hver dag etter de rammer som de styrende politikerne gir de. Etter å ha sett på overskriften og lest litt av stykket i Sunnmørsposten, kunne jeg ikke annet enn å dra på smilebåndet. Min første tanke var at dette måtte være tidenes selvmål eller som Per Kristian Foss ville ha sagt det: det fine med Senterpartiet er at de om to år ikke mener det samme som de mener nå. For hvem er det som er en stor del av posisjonen i Ålesund? Jo, det er Senterpartiet. Hvem sitter med varaordføreren i Ålesund? Jo, det er Senterpartiet. Hvem kunne ha påvirket dette aktivt? Jo, det er Senterpartiet. Hvem har da sittet helt stille i båten og ikke tatt tak i dette vanstyret? Jo, det må ha vært Senterpartiet. Hvem er det da som ikke er et styringsdyktig parti? Jo, det må også være Senterpartiet. Senterpartiet kaller Ålesund kommune for en katastrofe.

Hvem er det som styrer denne katastrofen? Det å felle en så kraftig dom over egen evne til å styre og å lede har tatt begrepet selvinnsikt til nye høyder. Til nå har Senterpartiet levd etter følgende leveregel at det er lettere å gå i andre enn i seg selv, eller etter å ha gått i seg selv har de funnet ut at det var ingen hjemme. Det er en av farene ved det. Å felle en dom over at kommunen ikke har styring og har liten fremdrift må være en fallitterklæring over egen styringsevne. Hva har SP i Ålesund kommune gjort for å rette på dette. Det er det få eller ingen som har merket noe av. Når journalisten ber kandidaten for Senterpartiet reflektere over eget utsagn erkjenner han at har nok tatt hardt i og at det er for tidlig å se effekten av den nye kommunen allerede nå. Angrep kan være det beste forsvar, men da bør en være godt forberedt. Selv ikke lederen av Senterpartiet ville felle noen endelig dom over den nye kommunen.

Møreaksen og Senterpartiet er to sider av samme sak. De er for dette prosjektet med hud og hår, eller skal vi tro på Per Kristian Foss så kan dette endre seg om kort tid. De som er mot Møreaksen må være i villfarelse ifølge Senterpartiet. Eller så vet Senterpartiet noe ikke vi vet. En kan kanskje si det på følgende måte: Å stemme på SP ved valget vil du sikre at Møreaksen blir bygget. Det er et norsk ordtak som heter: Range vegen blir ikke rett om det er mange som går han. Det er sjelden kost at noen har falt en såpass hard dom over egen styringsevne. Politiske selvmål ser vi fra tid til annen, dette var kanskje det største hittil i år. Overskriften i stykket burde kanskje ha vært: SP feller en knallhard dom over egen styringsevne. Kommunestyrerepresentant for Fremskrittspartiet. Tor-Andre Gram Franck

Svar til Ragnar Elias Bakken “Israel forsvarer sin eksistens”. Ja, må vel være enig i det. Men samtidig, er det ikke det Palestinerne gjør også? Det er jo ingen tvil om maktforholdet her. Ja, Palestinerne har sendt en del raketter mot Israel. At noen av dem har ramlet ned på Gazastripen, sier vel sitt om presisjonen. Totalen av disse angrepene er 12 drepte Israelere. Israels hevnaksjon medførte 250 drepte Palestinere. Hvis sønnen til naboen din kaster en stein og knuser vinduet ditt, har du da lov til å hevne deg ved å drepe gutten og hele hans familie og brenne ned huset deres? Det er jo det Israel gjør? I dette landet bodde det Palestinere som har bodd der i generasjoner. Det medfører selvsagt at de ser på landet som sitt, slik man gjør ellers i verden, også Norge. Når det da kommer andre og skal jage dem vekk, ser de det som en okkupasjon, slik det skjedde her i Norge for en del år siden. Der vi, som Palestinerne, prøvde etter beste evne å bli kvitt okkupantene. At en stor organisasjon, FN, sa at det skulle være slik, ville ikke spilt så stor rolle, annet enn å føre til mer forbitrelse. At der er en historisk grunn for at landet tilhører jødene, er med respekt å melde, tull. Norge har en historisk rett på Herjedalen. Nordamerikanske indianere har en diger historisk rett på hele nord Amerika. Og mange flere slike. Hvorfor skjer det ikke noe med disse rettene? Største grunnen er vel at det vil utløse masse elendighet. Som vi ser nå i Israel/Palestina. At bibelen også sier at det skal være slik, er ikke relevant. Palestinerne har sin egen bok, og ikke vet jeg, men der står det helt sikkert noe annet. Å si at Koranen er feil og bare Bibelen er riktig, viser en arroganse og forakt for menneskelige verdier og likestilling å gjøre. Om du tar en hvilken som helst kristen, og lar vedkommende

bli født og vokse opp i et muslimsk land, ville dette mennesket sannsynligvis bli en god muslim. “Bibelens ord er såleis grunnlaget for varig fred”. Kanskje det, om alle hadde Bibelen som rettesnor. Men slik er det jo ikke. “Osloavtalen fra 1993 er i realiteten død”. Ja, den er nok det. Men hvem har ansvaret for det, hvem brøt den? Israel blokkerer mest mulig for Palestinerne, og gjør livet deres vanskeligst mulig. Palestinerne får ikke drive nevneverdig fiske, hjelepesendinger blir blokkert, om nødvendig ved å stoppe skip i internasjonalt farvann. De fleste plasser i verden kalles dette sjørøveri. De sier det er for å stoppe våpenimport. Er det noe problem å inspisere lasten, og la alt annet enn våpen passere? Og hvor generøse var Israel med covid vaksinene til Palestinerne? Menneska fortjener fred etter generasjoner med frykt, krig og vold. Helt enig. Denne situasjonen vi har nå, når startet den? Kanskje i 1948? Grunnen til det som skjedde da, var en generell skyldfølelse etter jødeutryddelsen. Eller sagt på en annen måte, uten Auschwitz hadde ikke Israel eksistert. Men det som virkelig forundrer meg, er at “kristne” i Norge og andre steder, forholder seg til de ti bud, der ett av dem sier at du skal ikke slå i hjel. Hvorfor er det greit å gjøre det når det gjelder Israel? De har jo til og med en ganske annen religion? Intet annet land i verden bryter menneskerettene så til de grader, og slipper unna med det!

Fritz Tuvik Ålesund

Ein kan unngå liding og død – det handlar om likestiling KrF sitt kvinneutval i Møre og Romsdal krev at alle helserelaterte forskningsprosjekt tek med både kvinner og menn i forskingsutvala. Medisinsk kunnskap om sjukdomar og verknader av legemiddelbruk byggjer framleis i alt for stor grad på menn. Det er på tide at det vert forska på kvinnehelse slik at vi sikrar riktig behandling også til kvinner. Kvinnehelsedagen vart markert 29. mai av Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS). Dei stiller spørsmålet: Kor likestilte er vi i dag? Kvinneutvalet i KrF meiner dette er eit viktig spørsmål. Kvinner får alt for ofte ikkje riktig diagnose, eller adekvat behandling,noko som kan føre til unødvendig liding og i verste fall død. Sjølv i likestilte Norge er det framleis ikkje likestilling i helsetilbodet. Forskning på kvinnehelse må derfor prioriterast høgt, og kvinner må takast med i alle forskingsutvala. Kvinner har andre risikofaktorar for hjartesjukdom og får andre variantar enn menn. Kvinner har også mindre nytte av standardbehandling utvikla for hjartesjukdom enn menn. Det er derfor store hol i den medisinske kunnskapen om kvinner si hjartehelse. Desse hola kan ikkje tettast ved meir forsking på menn, men det det bør iverksetjast eit eige forskingsprosjekt på kvinnehjarte. Hjarterelaterte sjukdomar er den største dødsårsaka hjå kvinner, då det kvar dag døyr to til tre kvinner av hjarteinfarkt. Hjå menn er ei tett blodåre i hjartet årsaka til hjarteinfarkt, men hjå 23 % av kvinnene er det ikkje ei tett åre som er årsaka til hjarteinfarktet. Vi veit i dag ikkje korleis desse hjarteinfarkta best kan førebyggjast og behandlast. Nyare forsking viser at kjønn påverkar helsa generelt, og dette må difor bli ein sentral del av moderne persontilpassa

medisinsk behandling. Dei biologiske skilnadene mellom kvinner og menn har særlig betydning for hjarte, hjerne og immunfunksjon. Noreg bør gjere som EU, og kreve at begge kjønn vert tatt med i helserelaterte forskningsprosjekt. Ein av ti kvinner lir av endometriose, der cyster og samanvekstar i underlivet kan føre til sterke kroniske smerter og barnløsheit. Behandling kan gjevast, men det er for liten kunnskap om tilstanden blant norske leger, og mange går i årevis med symptom utan å få gehør hjå lege, eller å få den nødvendige diagnosen for behandling. Endometriose er også ein progressiv sjukdom som blir verre om den ikkje vert behandla. Eit nasjonalt senter er derfor nødvendig for å få sett tilstrekkelig fokus på denne sjukdommen, og for å forsterke kunnskapen på dette området. I Noreg treng vi også langt fleire vulvaklinikkar, som behandlar smertefulle tilstandar i underlivet med tverrfaglig kompetanse. I Sverige er det over 20 slike, mens vi har berre tre klinikkar og ventelistene går over fleire år. Vi veit enno ikkje nok om kvinnene sine sjukdommar og lidingar - noko som igjen gjev avgrensa kunnskap hjå helsepersonell i møte med pasientane sine behov. Det trengs forsking som kan bidra til auka kompetanse og betre behandling. Så viss vi verkeleg ønsker likestilling mellom kjønna, må vi i større grad ta kvinnene si helse på alvor. Hjørdis Almelid Vikenes, KrF sitt kvinneutval i Møre og Romsdal


B I L L ET T ER P Å T I KKI O. C O M

St Olavs Plass Juni - Juli

VI VISER FOTBALL-EM Vi viser utvalgte kam per fra gruppespillet og hele sluttspillet. Følg med på Faceboo ksida vår for oppdatert informasjon om hvilk e kamper som blir vist

DELILLOS /18. juni UTSOLGT EMMA STEINBAKKEN /19. juni BJØRN EIDSVÅG /25. juni MAHOGNI /26. juni SKAAR /1. juli RUBEN /9. juli MARIA MENA /10. juli UTSOLGT Flere kommer

Publikumsantallet reguleres etter gjeldende smittevernsregler

TV


40

|

on s dag

16. j un i

2 02 1

|

Stjernehimmelen

Den kortaste juninatta er i år natta mellom 21. og 22. juni.

Torbjørn Urke

Jonsok Jonsokdagen den 24. juni, og jonsokaftan kvelden før, har i Noreg vore feira sidan kristningskongen Olav Tryggvason siste åra på 990-talet lovfesta kristne skikkar . I Sud-landa hadde julefeiring vore vanleg alt frå 300-talet, og jonsok/jonsvakemesse vorte der feira sidan 500-talet. Jonsòk/Johannesvaka var ein minnefest om Johannes døyparen som Bibelen fortel om i Lukasevangeliet sitt fyrste kapittel. Jonsok-feiringa 23./24. juni vart i samsvar med bibeltekstane plasserte seks månader før julefeiringa som var fastsett til 24./25. desember. Den kortaste juninatta er i år natta mellom 21. og 22. juni. Jonsokafta vert i Noreg alltid feira den 23. juni. I Sverige feirar dei Midtsommarafton på den fredagen som i kalenderen fell på ein av datoane frå 19. til 25. juni. I år er det 25. juni. Våre norske alma-

Ved jonsoktider er det blometid då ei rekkje blomar blømer. Her har me eit bilde av to jonsok-blømande kjende blomar. Det er raud jonsokblom og den pyramideforma velkjende jonsokkollen. Dei har nok mange ein jonsokkveld vore viktige delar av ein velfletta blomekrans.

nakker og primstavar minner oss om at frå dei eldste tidene hadde Noreg Midtsumar-dagen den 14. juli. I førkristen tid hadde det vore eldgamal tradisjon å feire solkvervs-blot både i juni og i desember. Men den nye trua måtte ha festdagar som konkurrerte ut dei heidenske festane. Folket knurra då Olav Tryggvason avskaffa blotingsfestane, men i fylgje Ågrip-kongssoga innførte han «høgtids-øl både ved jul og jonsok for å tekkjast folket». Skikkane ved jonsok er sterkast merkte av års-rytmen. Ved sommarsolkverv 21. juni skin sola lengst og går høgast opp på himmelen. Då er alt i sin beste blom og i si største kraft. Jonsok vart, nest jula, den største høgtida i året. Den dansk-norske kong Kristian den 5. lovfesta året 1687 endåtil at Sankt Hansdagen, som minnedagen heiter på dansk, skulle vere heilagdag på same måte som 25. desember va r h e i l a g d a g fo r å feire Jesus sin fødsel. Jonsokdagen som heilagdag vart avskaffa ved «Festdagsreduksjonen» frå 1771. Men framleis skal det visst finnast bygder i Noreg der Jonsokdagen er fridag. Johannes Dahl skriv i boka si «Nordmarka» frå 1942 om midsumarfesten ved Hakedals Verk der jonsokdagane var «årets store begivenhet». Arbeidarane ved verket hadde fram til år 1897 fri heile to dagar med full løn for å feste til «sommarens pris». Tradisjonsforskarane fortel at jonsokbålet skulle reinske tilværet mot vonde vetter. Bålet, eller brisingen er derfor fast

«St. Hansbål ved Jølstervannet» er eit kjent måleri frå 1909. Øystein Loge skriv bok om Jølstra-kunstnaren Nikolai Astrup som skildra jonsok-feiringa i Jølster i mange ulike settingar. Meisterleg meir enn nokon. «Jonsok-priselden» vil eg hevde er åleine grunn god nok til ei ny vitjing til Astrup-tunet ved Jølstravatnet.

ritual ved ei jonsokfeiring. Dei som skriv om jonsok nemner òg at det er ein solfest og ein fruktbarheitstradisjon. Jonsok-tradisjonane kravde sitt. Som fem-seks-åring budde eg på Viddal i Hjørundfjord. Der var det fast tradisjon at eit stivpynta Jonsok-brudepar stod oppstilt på kaia når rutebåten «Rauma» kom til Viddal i åttetida jonsokafta. Eg vart shanghaia til å vere brudgom, for ei pine, stå på kaia saman med ei jentebrud. Eg var skjemd og ille ved. Det spørst

om der på Viddal i gamle dagar kan ha vore ertekrokar sidan eg vegra meg slik den gongen. Men ser me på jonsokbildet frå Sandane, manglar dei heilt gutar som jonsokbrudgommar! Då eg var to tre år eldre på Urke, feira me jonsok med jonsokleikar både i Samdeløda, eitt år, og i Klokks-Kristian-løda, året før. Då var det no kjekt å skulle «Ut og gå på brannvakt» saman med ei jente. At ei jente eg tykte om, valde meg til å «leide og vandre med» over jonsoklødegolvet, var kjekt, - god barnsleg romanse. På Urke laga me og brising, eine var godt brennstoff, særleg turr raudeine. Og bålet var bygt på ein stad der mange kunne sjå det. Og brisingen måtte brenne

lenge, lenger enn nabobygda sitt bål. Og maten var ripsbærsaft og påsmurde brødskiver. Marit Tonning som var jonsokbrud i 1952, vart òg mi brud. Og eg fekk fylgje Marit og ØrstaVolda Folkedansgruppe som årvisst vart inviterte til Geiranger på jonsokafta for å framføre norsk folkedans for turistar. Dei viste jonsoktradisjonar der damene var jonsokpynta med nyfletta bomekransar i håret der dei svinga seg med sine kavalerar, alle i sine vakraste bunader - og turistane klappa og klappa, ja dei sprekaste gav seg òg med i den utfordrande dansen før leiken var over.

JONSOKKVELDEN Helgvigd var jonsokkvelden

Ungar i dans kring bålet

Heimsleg og gamalt kjend,

Eine på elden bar,

Og logen frå jonsokelden

Og hauka so dvergemålet

Lyste frå gard og grend.

Jublande lydt gav svar.

Mot bregrøne, ville snøen

Og djupt inn i skuggen skratta

Slo sprakande logar ut,

Ein sangrande munnspell-låt,

Og spegla seg blankt i sjøen

Den leiken i sommarnatta

Djupt under den bratte nut.

Gjekk sprettande yr og kåt. Av Jakob Sande

Jonsokfeiring i Bukta/Sandane jonsokafta 1952. Frå venstre bak: Åshild Bjørklund jonsokbrudgom, Ingrid Kaldestad jonsokbrud, Eldbjørg Kaldestad jonsokbrudgom og Marit Tonning jonsokbrud. Framme frå venstre: Gerd Kaldestad, Åse Karin Mardal, Oddlaug Tonning og Kjellaug Kaldestad. Ukjend fotograf.


Skreddersydde beslagsløsninger - Båndtekking - Båndtekking 93 05 79beslagsløsninger 20 / 92 23 91 28 - Skreddersydde 93 05 www.vbblikk.no 79beslagsløsninger 20 / 92 23 91 28 - Skreddersydde

Blikkenslager 93 Blikkenslager 93 05 05 79 79 20 20 // 92 92 23 23 91 91 28 28 www.vbblikk.no

www.vbblikk.no www.vbblikk.no

•• EKSPRESSKJØRING DISTRIBUSJON •• DISTRIBUSJON GODSKJØRING •• GODSKJØRING FLYTTING PRIV/BEDRIFT •• FLYTTING PRIV/BEDRIFT BOSSKJØRING • BOSSKJØRING • TILGJENGELIG HELE DØGNET • TILGJENGELIG HELE DØGNET

vbblikk vbblikk as as

Blikkenslager Blikkenslager

SERVICEGUIDEN Blikkenslager Visma Blikkenslager eAccounting Blikkenslager Takhatter Visma eAccounting Takhatter / Pipebeslag Fleksibel arbeidsdeling Takhatter // Pipebeslag Pipebeslag Takhatter / Pipebeslag Takhatter / Pipebeslag Taksikring Flytting/distribusjon Fleksibel arbeidsdeling Takhatter / Pipebeslag Taksikring Reduser dine kostnader Flytting/distribusjon - Taksikring Omlegging av tak Taksikring Reduser dine kostnader - Taksikring Omlegging av tak Taksikring Båndtekking - Omlegging avoss tak Kontakt for en Båndtekking Skreddersydde beslagsløsninger - Omlegging avoss tak for en Omlegging av tak Kontakt Skreddersydde beslagsløsninger - Båndtekking Omlegging av tak uforpliktende prat på - Båndtekking - mer enn bare flytting 93 05 79beslagsløsninger 20 /prat 92 23på 91 28 uforpliktende - Skreddersydde - mer enn bare flytting Båndtekking 93 05 79 20 / 9200 23 91 28 telefon 97 98 68 - Skreddersydde Båndtekking Tlf. 70 16 19 19 | E-post: telefon www.vbblikk.no 97beslagsløsninger 98 68 00 Tlf:annonser@nyttiuka.no 70 11 79 00 www.vbblikk.no Tlf: 70 11 79 00 93 79 92 91 www.rekdaltransport.no 93 05 05 79 20 20 //(eks. 92 23 23mva.) 91 28 28 1Skreddersydde modul (46mm xbeslagsløsninger 25mm) kun kr 215,pr. innrykk, inkl. fullfarge www.rekdaltransport.no Skreddersydde beslagsløsninger

vbblikk as

TLF. 70 27 68 00 • Faks 70 27 68 01 TLF. 70 27 68 00 • Faks 70 27 68 01 Mob. 922 64 589 Mob. 922 64 589

www.pilskog-flyttetransport.no www.pilskog-flyttetransport.no

Blikkenslager www.ke-regnskap.no

• Lagerhotell • Avfallscontainere •• Lagerhotell Flytting •• Avfallscontainere Transport • Flytting • Transport FLYTTING/DISTRIBUSJON

ÅLESUND – SULA – GISKE TRE OG BETONG

Tlf. 402 41 420 • fineline@mimer.no •

murmester Murmester TORGEIR ERDAL AS

Nybygg, hytter, garasjer, båthus

TORGEIR ERDAL AS mur puss flis peis ovn naturstein rehabilitering

tlf. 918flis, 51 peis, 310 ovn, Mur, puss, naturstein, rehabilitering

Tilbygg

Tlf. 918 51 310

Renovering og rehabilitering

Små og store jobber 928 07 385 vilnis@vgbygg.no

Dør Dør og og Vindus-service Vindus-service

SKORSTEINER

med tegelrør eller syrefaste stålrør Sentralgodkjent – Gode referanser

www.vbblikk.no www.vbblikk.no Borgundfjordvn 68. - Tlf. 70 14 93 82

TLF. 70 27 -68 00- •Valderøy Faks 70 27- Giske 68 01 Ålesund - Ellingsøy Godøy Vigra TLF. 70 27 68 00 • Faks -70 27 68 01 64 -589 Ålesund - Ulsteinvik - Mob. Herøy -922 Vanylven Måløy - Nordfjord Mob. 922 64 589 Ålesund - Brattvåg - Søvik Ålesund - Ørstayttetransport.no - Volda www.pilskog-fl www.pilskog-fl yttetransport.no Ålesund - Sykkylven - Stranda

www.ke www.ke

Gratis Tlf. 905 33 Tlf. 905befaring 33 200 200

Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 E-post: annonser@nyttiuka.no • 1 modul (46mm x 25mm) E-post: annonser@nyttiuka.no 1 modul (46mm x 25mm) 6030 tlf.• 70 19 24 40 kun kr 215,pr Langevåg, innrykk inkl. fullfarge (eks mva) kun kr 215,- pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva) post@cementprodukt.no

Snekkerverksted Snekkerverksted Utviklet av folk som bor i et kaldt klima

www.cementprodukt.no

Varmepumper / vannboren varme

Dør og Vindus-service ������������������������ REHABILITERING ������������������������ REHABILITERING Gamle/skadede piper

Dør og • EKSPRESSKJØRING 971 12Skodje. 377Vindus-service | post@energi-spar.no 6260 Tel. 976 94 225 • DISTRIBUSJON 6260 Skodje. Tel. 976 94 225 www.energi-spar.no • GODSKJØRING �������������������������������������� • FLYTTING PRIV/BEDRIFT �������������������������������������� • BOSSKJØRING Tlf. HELE 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20 • TILGJENGELIG DØGNET Tlf. 70 16 19 19 • Fax. 70 16 19 20

Gamle/skadede piper Gratis befaring nvARMEFAG

E-post: annonser@nyttiuka.no • 1 modul (46mm x 25mm) E-post: • 1 modul (46mm x 25mm) TLF. 70 27 68 00 •annonser@nyttiuka.no Faks 70 27 68 01 kun kr 215,- pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva) Mob.kun 922 kr 64215,589 pr innrykk inkl. fullfarge (eks mva)

nvARMEFAG 1>.1l.S ll'lf 5 elt,% Smibakken 3, Breivika, Ålesund 1>.1l.S ll'lf 5 elt,% SALG, MONTERING OG SERVICE tlf. 70 15 24 00 SALG, MONTERING OG SERVICE AUTORISERT FORHANDLER AV

www.pilskog-flyttetransport.no

SALG, MONTERING OG SERVICE Smibakken 3, Breivika, Ålesund AV VARMEPUMPER AV VARMEPUMPER

(ALLE KJENTE VARMEPUMPEMERKER (ALLE KJENTEI VARMEPUMPEMERKER NORGE) I NORGE) tlf. 70 15 24 00 AV VARMEPUMPER (ALLE KJENTE VARMEPUMPEMERKER I NORGE) FULL SERVICE MED DRIFTSKONTROLL FULL SERVICE MED DRIFTSKONTROLL FULL SERVICE MED DRIFTSKONTROLL TLF. 901 45FORHANDLER 440/476 76 AUTORISERT AUTORISERT AV854 FORHANDLER AV Tlf. 70 16 19 19 AUTORISERT FORHANDLER AV nordvestvarmepumper.no

TAK / BLIKKENSLAGER

www.nyttiuka.no

post@nordvestvarmepumper.no

www.stromsheimbygg.no Ålesund Tlf. 70 12 92 54

Kontak Kontak uforpli uforpli telefon telefon

Vi utfører også montering av nye 90533200bygg@gmail.com 90533200bygg@gmail.com stålpiper og montering av ildsted.

FLAATE FLAATE AS AS

Smarte løsninger

Visma Visma Fleksib Fleksib Reduse Reduse

6260 Skodje. Tel. 976 94 225 6260 Tel. 976 94 225 VISkodje. REHABILITERER gamle/skadede

93 93 05 05 79 79 20 20 // 92 92 23 23 91 91 28 28

Snekker Snekker

snekker snekker

Snekkerverksted SKORSTEINREHAB. Snekkerverksted

Ålesund - Ellingsøy- Herøy - Godøy - Valderøy- Måløy - Vigra- -Nordfjord Giske Ålesund - Ulsteinvik - Vanylven Ålesund - Ulsteinvik - Herøy - Vanylven - Måløy - Nordfjord Ålesund - Brattvåg - Søvik Ålesund Brattvåg Søvik Ålesund - Ørsta - Volda Ålesund - Ørsta --Volda Ålesund - Sykkylven Stranda Ålesund - Sykkylven - Stranda

• EKSPRESSKJØRING • • EKSPRESSKJØRING DISTRIBUSJON • • DISTRIBUSJON GODSKJØRING • • GODSKJØRING FLYTTING PRIV/BEDRIFT • PRIV/BEDRIFT • FLYTTING BOSSKJØRING • BOSSKJØRING Daglig•kjøringer til:HELE DØGNET TILGJENGELIG • TILGJENGELIG HELE DØGNET Ålesund - Emblem - Sula

www.aa www.aa

Tlf. 70 21 Tlf. 70 21 Blind Blind

FLAATE FLAATE AS AS

www.vbblikk.no

www.vbblikk.no www.ke-regnskap.no

// Pipebeslag 93 28 Takhatter PipebeslagVARMEPUMPER 93 05 05 79 79 20 20 // 92 92 23 23 91 91 Takhatter 28 Taksikring BYGG / SNEKKER Varmepumper Varmepumper Varmepumper Varmepumper Taksikring www.vbblikk.no www.vbblikk.no Omlegging av tak Omlegging av tak FINELINE HAVNEGJERDE Båndtekking Alt innen bygg og rehabilitering Båndtekking Daglig kjøringer til: Daglig kjøringer til: Ålesund - Emblem - Sula Skreddersydde beslagsløsninger TERRASSER • REKKVERK Ålesund - Emblem - Sula- Vigrabeslagsløsninger Skreddersydde Ålesund - Ellingsøy - Godøy - Valderøy - Giske LEVEGGER • UTEAREAL

Din lokale Din om lokale reg om reg

ALT INNEN BLIKK, TAK & FASADE TLF. 70 15 82 80 | www.langvas.no

TLF.

RØRLEGGER TLF. 901 45 440/476 TLF.76 901 854 45 440/476 76 854 TLF. 901 nordvestvarmepumper.no 45 440/476 76 854 nordvestvarmepumper.no nordvestvarmepumper.no post@nordvestvarmepumper.no post@nordvestvarmepumper.no post@nordvestvarmepumper.no

Vi utfører alt i rørleggertjenester

ENTREPRENØR

Skodje | Tlf. 70 27 41 41 | mailbox@energisentrum.no Besøk oss på Facebook | www.energisentrum.no

Denne størrelsen

215,-

Alt innen graving og riving!

eks. mva

Tlf: 400 04 891 www.okentreprenor.no REGNSKAP

Brusdalsvegen 216 (v/Gjenbruk og Spjelkavik Treningssenter)

BÅT/CAMPING

�����������������������������������������������������������������������������������������������

���������������������������������������������������������������������������������������������������������� UTLEIE �����������������������������������������������������������������������������������������������

�������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������������������������������������������

������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� Bobilar utleige/sal Tlf. 70 14 33 16 Finn-kode: 215544089 ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� www.turistbussen.no Tilhengjarlift utleige Eigendom (gamle Haram) utleige

Tennfjord/Ålesund Tlf. 982 83 787 - roar.korsnes@gmail.com www.korsnesutleige.no

Vi har stor etterspørsel etter bruktbåt

Tlf. 71 25 76 46 / 908 91 602 post@aktuellmarin.no www.aktuellmarin.no

ELEKTRIKER

HJEM OG HAGE

Plentraktorservice Servicebedriften for ditt hjem

CONTAINERUTLEIE

SKAL DU SELGE BÅTEN? Kjøpmannsgt. 23, 6005 Ålesund tlf. 450 65 222 - www.seilmakern.no post@seilmakern.no

REISE

������������������ ������������������ Alle typer transportoppdrag i inn- og utland.

Din lokale samarbeidspartner om regnskap og skatt

Tlf. 70 15 14 10 / 918 43 419 www.aakrerekneskap.no

www.vestlandstak.no Tlf. 70 11 29 10, e-post: post@vestlandstak.no Postboks 7800 Spjelkavik, 6022 Ålesund

Container?

Container? Container? Ring oss på tlf 09700 Container? Ring tlf 09700 Ringoss osspåpå tlf 09700

Alt av elektrikerarbeid i bolighus Langrabben 56, 6013 Ålesund Tlf. 70 19 80 20 www.eidsnes-elektro.no

Småsnekring, plenklipp, vask, små transportoppdrag, vaktmestertjenester Ring 907 31 377

HAGE / SKOG- OG TREFELLING

Ring oss på tlf 09700

Ønsker du hjelp til å selge båten din? – ta kontakt for en båtprat

www.norskgjenvinning.no www.norskgjenvinning.no www.norskgjenvinning.no

www.norskgjenvinning.no

Svein Ove Avseth, tlf. 924 42 865 Mail:svein-ove@dinbaatmegler.no

Tlf. 70 16 19 19 www.nyttiuka.no

Ålesund skog og byggservice skogogbygg@outlook.com | tlf. 922 11 394 Trefelling Hagestell Beskjæring

Seksjonfelling Byggservice Stubbefresing

Fliskutting Maskinutleie Rusketaxi


42

| onsdag 16. j un i 2 02 1

|

Bil selges

Selges

Peugeot Partner -12 mod. 90 HK turbo diesel, 3-seter, gått 123.000 km, krok, ny reg.reim og vannpumpe. EU-godkj. og ny service. Privatkjørt. Selges kr 64.000. Tlf. 990 01 243. Citroen Jumper -12 mod., høy varebil, 6 m lang. 2.2 HDI 131hk L2H2. Delvis planert som feriebil med langsgående delt varerom. Flott bil, som ny innvendig. Tre sitteplasser i front. I delt varerom toalett-rom, vann, speilskap, bestikk, kontor arkivskap, 2 stk liggestoler. På halve lengden kan byggplater og materialer lastes inn. Km akkurat 200.000, men med nyoverhalt motor m/garanti til jan. 2022. Neste EU-kontroll des. 2021. Kjørt bare ca 4.000 siden siste kontroll. Sommer- og vinterdekk. Motor 131 hk turbo diesel, Webasto 5 kw. Selges kr 135.000. Tlf. 414 34 614. Se nyttiuka. no for bilde -09 mod. Mazda 2,2 diesel, stv, selges kr 28 000 ferdig reg. Gode sommer- og vinterdekk, slepekrok. Tlf: 908 66 159

God og fin stol. Sitte-/hvile-/ liggestol i skinn rimelig til salgs. Tlf. 929 97 404. Diverse selges. Eldre butikkvekt “Berkel” m/4 lodd og mjølause, hbo. kr 500. 2 vinballonger, hbo. kr 200 pr. stk. Gamal klesrulle, hbo kr 400. 50 stk. Norgesglass 0,5 ltr. – 0.7 ltr., 1.0 ltr. hbo frå kr 25 – 50 pr. glass. 2 stk sinkbaljer, hbo. kr 200 pr. stk. Spebarnsvekt, brukt på helsestasjoner, hbo. kr 300. 100 år gamal heiltre innerdør m/karm, originale hengsler og dørhandtak, hbo. kr 500. Tlf. 412 35 188

Bil kjøpes Selge bilen? Alt av biler kjøpes, kr 0-70.000. Skader/defekter ingen hindring. Kontant oppgjør via mobilbank. Ring Giske på tlf. 952 34 685.

Bilutstyr

SPAR PENGER! Stort utvalg av brukte bildeler Møre Bruktbildeler Tlf 70 27 27 00 - kl. 08-16

Motorsykler Rest.objekt kjøpes. Kjøper eldre mc og mopeder av typen Yamaha, Suzuki, Honda, Kawa, tempo etc. 1990 eller eldre. Defekter, rest objekt, i deler. Mob 98651813

Kjøpes EUR-paller og pallekarmer. Ønsker å kjøpe EUR-paller og karmer. Større parti enn 50 stk. Tlf 97682225 Tomahawk sykkel/Tivolilampe. Ønsker å kjøpe en 1970-talls Tomahawk sykkel. Disse syklene har gearspake på stanga og de har lite hjul foran og et større hjul bak. Ønsker også å kjøpe en stålampe med tre skjermer av typen tivolilampe i uansett stand. Tlf. 929 83 530. Mynter og sedler + eldre postkort, rederimerker, våpen, kniver, leketøy. Også Ålesund-ting + reklameskilt. Alt av interesse. Taksering av mynt og sedler utføres. Henv. vis a vis Scandic Parken Hotell, Storgt. 19. Tlf. 950 82 776.

Alt av metallavfall kjøpes. Mottak av skrapjern og EE-avfall

Vartdal Gjenvinning AS Avd. Bingsa Tlf. 70 17 94 50 - 915 90 757 Liten elektrisk grill på 4 ben, ca.90 cm høy, selges rimelig. Henv. Tlf. 91885216/Hessa, Ålesund. Rosemalt kiste fra Krogenæs. Har du hytte? Da passer denne kisten perfekt. Til salgs for kr 2 000. tlf. 930 95 950 Se nyttiuka.no for bilde Tripp Trapp Stokke barnestol. Rød Tripp Trapp fra Stokke til salgs kr 500. Tlf 930 95 950 Bosch benkoppvaskm., 55 x 45 x 45 cm, rimelig til salgs. Tlf. 905 82 201.

VEDLIKEHOLDSFRIE • Vimax vindussprosser • Skodder • Glasslister Odd Honningsvåg, tlf. 450 98 000 www.sprossefabrikken.alesund.no

Ny terrasse-/altandør rimelig til salgs, under halv pris. Str. 90 x 200 cm. Tlf. 905 75 239. 3-seter sofa. Brukt 3-seter til salgs. Sort hud. Tlf. 41 33 49 68 Terrassebord/spisebord + 5 stoler m/høy rygg. 5 nye puter (ikke brukt). Nypris ca. kr 3.600. Selges til ca. halv pris. Tlf. 413 82 685 Hagemøbler til salgs. Hagemøbler, Jutlanda, edeltre, til salgs. Bilder av møblene kan sendes på sms. Tlf. 908 56 707. To frysere, kjøleskap, to barnestoler (Stokke) og utegruppe (hvit) selges grunnet flytting. Tlf: 954 09 062. Dekkbark til salgs. Lager på Vatne. Leveres også tilkjørt. Tlf. 992 31 945.

VEDLIKEHOLDSFRIE REKKVERK -GLASS- ELLER SPILEREKKVERK

Lyd / bilde

Ønskes leid

Er du redd for å miste dine viktige bilder og dokumenter? Hvor lenge er det siden du sikkerhetskopierte bildene og dokumentene dine? Har du VHS kassetter som du vil ha digitalisert? Hjelper deg gjerne med dette. Ring eller send melding til 96921804 for et uforpliktende tilbud.

Hybler i Sykkylven og Ålesund søkes. To jenter søker hybel. Ei i Sykkylven, helst Straumgjerde, og ei i Ålesund, gjerne i gangavstand til Fagerlia. Ikke kollektiv. Tlf. 95944346 Parkeringsplass ønskes leid. Ønsker å leie parkeringsplass i sentrum fra 1. aug. Tlf. 958 92 908. Bolig ønskes leid på Ellingsøy! Familie på 4 ønsker å leie leilighet eller hus på Ellingsøy mellom Hoff – Slotsvik/Kvalstein. 2 soverom, men helst 3, fra midten/slutten av juli 2021. Tlf: 95942341 Hus ønskes leid i Ålesund eller omegn. Alt av interesse. Tlf. 465 92 275 (snakker engelsk). Leilighet ønskes leid i området Bjørkavågen/Solevåg av rolig jente på 26 år og sønnen min på 6 år. Må ha minst 2 soverom. Jobber 5-5 turnus, så er borte halve året. Sikker betaler. Tlf: 98050109 Rolig, voksen dame ønsker å leie leilighet eller lite hus i landlige omgivelser. Ålesunsområdet. Haster! Tlf. 976 58 397.

Data Datatrøbbel? Reparasjon og vedlikehold av alle typer datamaskiner, nettverk og trådløst til uslåelige priser. Tlf. 465 12 042.

Båt / utstyr Silver Viking jolle 14 fot, lite brukt og fin båt til salgs. Med 5 hk ny Honda påhengsmotor, samt vogn, skyllekar og 2 redningsvester til salgs for kr 18.000. Se bilder på finn.no nr 219118312. Henv tlf 90075421.

Til leie

Båtservice Ta kontakt for reparasjon, ombygging, service og vedlikehald. Tre, plast og stål/aluminium. Reparasjon og installasjon av motor og utrustning Fagmessig arbeid til gode prisar. åsstranda Båtservice as, vestnes www.åsstranda.no - tlf 459 53 898 2,5 HK Suzuki påhengsmotor m/ kort stamme, gått 3-4 timer, god som ny, selges kr 3.900. Tlf. 958 49 865. Brukte båter ønskes kjøpt. Fritidsbåter, seilbåter, fiskebåter og sjarker. Størrelser fra 20 til 50 fot. Ødelagt motor eller andre skader og mangler er ingen hindring. Ring for en uforpliktende og hyggelig båtprat. Tlf. 92442865 eller 98864780

Camping / fritid Bobil til leige. Bobil ledig for utleige i juni og juli. B-sertifikat. Delintegrert. Kontaktes på 98283787, Tennfjord. Dethleffs 510 2005 campingvogn koblet til spikertelt 16 m. 2 boder, terrasse, markiser. Står på Nakken bygdetun, Sjøholt/Valgermo. Til salgs kr 120.000. Tlf. 971 85 543. Se nyttiuka.no for bilde Isabella fortelt selges. Pent brukt Isabella fortelt til salgs, passer til Hobby Exellent 560. Vi har fastplass på Måna Camping og kan treffes der. Pris 7.000. Tlf 48073245, e-post: ar-ista@ mimer.no.

Landbruk 6220 Straumgjerde Tlf. 70 25 13 00 www.triobeslag.no hallgeir@triobeslag.no

Ønsker å kjøpe UTV. Ønsker å kjøpe UTV 4×4 (EU traktor) med tak og vindu. Tlf 90955507, E-post: esylte@olagaren.com

Gis bort Dobbelseng gis bort mot avhenting i Sykkylven. Tlf. 922 32 161.

Koselig hybelleilighet på Åse til leie fra 1. juli. Lys og lett, m/stue, kjøkkenkrok, bad/vaskerom og 1 sov. Egen inngang og uteplass. Ca. 40 kvm. Parkering for en bil. Inkl. alle hvitevarer. Fullt møblert. Strøm, tv og internett inkl. Ingen dyr og røyk. Rolig nabolag, 5 min. gange til sykehuset, 8 min. til NTNU. Ypperlig for studenter. Ingen dep. Kr 6.000 per mnd. Tlf. 410 65 340. Hybelleilighet, kort gange til NTNU/Fagerlia vgs. Hybelleilighet m/kjøkken og bad. Parkering. Vaskemaskin og tørketrommel. Internett. Kr 5000 pr mnd. 1 mnd. forskuddsleie. Mob.nr.: 41405284. Hybelleilighet til leie på Sjøholt. Ca. 55 kvm. Delvis møblert, hage og parkering. Kr 6.000 per mnd. inkl. strøm. 2 mnd. dep. Tlf. 473 92 832. Hybel. Ledig hybel for skoleåret 2021/22. Ikke-røker. 5 min gangavstand fra Borgund videregående skole. Egen inngang.Tlf. 99001277 Hytte til leie - langtidsleie. Ny 100 kvm hytte på Strandafjellet. Solrik og svært bra beliggenhet. Fin utsikt. 3 sov., 2 stuer og dobbel garasje. Peis. 60 kvm terrasse, 20 kvm overbygd. Leies ut møblert m/hvitevarer og det meste av møbler ellers. Ledig. Tlf. 920 64 143 el. erfly@online.no

Hytte til leie ved Loenvatnet. Hytte med nydelig utsikt, til leie fra 2. juli – 16. juli. Passer godt for inntil 4 voksne. Kr 5000,- pr. uke + rengjøring og sengetøy. Tlf. 91617421 Ledig kjellerleilighet på Fjelltun. 50 kvm. Kjøkken m/kjøleskap og komfyr, bad m/dusjkabinett og vaskemaskin, soverom m/seng. Leies ut til rolig voksen. Tlf. 469 39 401. Loftsleilighet. 2-roms leilighet nær sentrum, i rolig område, til leie. Ca. 50 kvm. Panoramautsikt. Delvis møblert m/hvitevarer (kjøl/frys, komfyr, mikrob.ovn og vaskemaskin). Ikke røyk/dyr. Kr 6.000 per mnd. Tlf. 900 30 549.

RIMELIGE BRUKTE PALLREOLER SELGES Store som små prosjekter, kommer vi veldig gjerne innom deres lager-verksted-butikk for at vi sammen kan se på alternative løsninger. Vi måler opp lokalet, tegner inn alternative løsninger og presenterer dette sammen med et pristilbud. Helt gratis! Tlf: 70 15 00 15 Mail: mail@reolteknikk.no www.reolnordvest.no

Sokkelleilighet ledig fra 1. juli. Leiligheten passer for enslig, student, par. Ikke røyk, katt eller barn, hund er greit. Nært butikk (Kiwi), Apotek1, frisør, bussholdeplass begge retninger, Borgund kirke, NTNU, NMK. Flott turområde. Internett følger med, delvis møblert. Leie kr 7.000 pr mnd, innskudd kr 13600. 2 mnd oppsigelse. Tlf. 909 94 834. Se nyttiuka.no for bilde Lokale til leie. Koselig lokale til leie midt i Ålesund sentrum. Tlf 48094642 Garasje til leie. Garasje til leie i Spjelkavik fra 1.7. 2021. 800 kr mnd. Kun sikre betalere. Kontakt: roalar@ hotmail.no Leilighet til leie i Oslo, Majorstua. Lys og trivelig 2-roms leilighet, 37 kvm. Med balkong og heis. Ideelt for studenter el. par. Ordensfolk. Kun seriøse henv. Mer info på Finn-kode 81976793 el. tlf. 986 95 139. Leilighet i Skarbøvik til leie. 1 soverom, stue/kjøkken, bad/wc. Uteplass, parkeringsplass. Hvitevarer. Husleie kr 6500 pr. mnd. + strøm, 2 mnd. depositum. Tlf.: 412 63 318. Hybler, kort gange til NTNU/ Fagerlia vgs. Hybler til leie, kort gange til NTNU/Fagerlia VGS. I Kolvikbakken 9 er det ledig 2 hybler, delvis møblert, parkering, vaskemaskin/tørk, internett inkl. Kr 4000,- pr. mnd. 1 mnd. forskuddsleie. Mob.nr: 41405284 Leilighet til leie på Eidsnes. Nybygd leilighet til leie på Eidsnes, ca 75m2. 2 soverom, veranda, hvitevarer inkludert. God standard. Kr 12000 pr mnd. Ferdigstilt ca. 1. juli. Tlf 47943040 Se nyttiuka.no for bilde Sokkelleilighet til leie v/ sykehuset i Ålesund. Sokkelleilighet, ca 65 m2, nær fjorden ved sykehuset på Åse, til leie for stille og rolig person. Komfyr og kjøl/ fryseskap. Stue med skjermet kjøkken med parkett og varmekabler, ett

STILLAS til LEIE Jamax. Salg, utleie og montering av stillas til små og store kunder. www.stillasfordeg.no Tel: 998 96 143 soverom, fliset bad med varmekabler, bod/arbeidsrom og egen inngang. Godt med skapplass. Meget godt isolert og rimelig strømforbruk. Biloppstillingsplass. Ikke røyk og ikke dyr. Helst langtidsleie. Vurderer depositum. Ledig fra 1.8.2021. Henv. mobil 91872805. Koselig leilighet til leie. Leilighet, ca 65 kvm, i rolig strøk i Flisnesområdet. Egen inngang og parkering. Passer best til en person. Hvitevarer inkludert. Kr 5500 + strøm pr mnd. 1 mnd. dep. Kontaktes på mail: gro. asbjornsen@gmail.com Koselig leilighet i Fagerlia. 3-roms kjellerleilighet nær høyskolen og vgs. skole til leie fra 1. juli. Gangavstand til skoler og buss. Leiligheten er lys og trivelig, og er fullt møblert. Ligger i rolig bo-område, nær turområdet Aksla. Kan feks. passe en til to studenter. Ønsker ikke familie med barn eller husdyr. Leie: 6000 kr pr mnd uten strøm, inkl internett/tv. 1 mnd depositum. Bilder ligger på hybel.no. Interessert? Ta kontakt på 45243000 for å avtale visning. Kontor/behandlingsrom til leie med trappefri adkomst og resepsjon/venterom. Kontor/ behandlingsrom på ca 15 m2 og tilsvarende størrelse på resepsjon/ venterom. Tilgang til spiserom og toalett. Lokalene ligger på Åsestranda med gode parkeringsforhold og lett adkomst. Tlf: 907 73 132. Leilighet til utleige. Leilighet i Moa til leige. 2 soverom, bad, vaskerom, med hvitevarer, Internett og tv. Egen strømmåler. Parkeringsplass og bod. 2 mnd. depositum og kr 6500,00 pr. mnd. Tlf. 976 94 193. Sokkelleilighet til leie, sentralt på Skodje. 1 soverom, stue/kjøkken og bad. Ledig omg. Husleie kr 7.000 per mnd. inkl. strøm. Tlf. 954 98 247. Leilighet i ny 4-mannsbolig til leie i Spjelkavik. 80 kvm. Internett. Ledig. Tlf. 988 73 071.


|

tlf. 70 16 19 19

Eiendom Naust til salgs i Olsvika. Pris 1.480.000 + omk. Naust med inngang i loft. Bruksareal på 47 m2 og loft på 26 m2. Delvis oppført i betong og stenderverk. Decra på taket. Støpt stø. Tlf. 934 34 631. Se nyttiuka.no for bilde Øverste del av tomannsbolig på Emblem. Øverste del av tomannsbolig i Løvika på Emblem selges. Carport, veranda og fin utsikt. To soverom, 60 m2. Fint område med lite trafikk, fine turmuligheter og nært sjø og badeplass. Tlf 417 75 585 Se nyttiuka.no for bilde

43

VI UTFØRER REPARASJON AV VEGGUR OG GULVUR

Trenger du hjelp til:

Diverse

Hagehjelp

Nausttomt med sentrumsnær beliggenhet ved Ellingsøyfjorden. Nausttomt i Nakkevika. Innenfor områdene kan det oppføres frittliggende naust med maksimal mønehøyde 5,5 m mot sjøsida. Grunnflata skal ikke overstige 50 m². Mer info FINN-kode 36497790. Unik eiendom på Emblem selges. Usjenert tomt på 1 mål med fantastisk utsikt mot fjord og fjell. Eiendommen inneholder enebolig, garasje, uthus og hagestue. Ligger nært sjø, fjell, skole og barnehage. Eneboligen er oppført i 1961. Prisantydning på ca.3,9 mill. Tlf. 976 82 882. Se nyttiuka.no for bilde

|

Altmuligmann utfører forskjellig oppussingsarbeid utvendig og innvendig, f.eks. sparkling, tapetsering, maling av hus, hagearbeid m.m. Tlf. 486 41 187. Plen, hus og hage. Nevenyttig norsk mann klipper plen og utfører div. Vi henter og leverer hagearbeid. Tar også på meg mindre Tlf 70 14 92 22 maleoppdrag. God erfaring. Tlf. 477 Ålesund dyreklinikk postmaster@cronokarlsson.no 35 005 el. 70 18 30 58. Ditt dyr i trygge hender Bør huset males i sommer? Jeg hjelper deg! Er erfaren og effektiv. Har malt flere hus i Ålesund-området og AMFI Moa nord, 2. etasje | Tlf 70 14 92 22 | postmaster@chronokarlsson.no har gode referanser. Pris avtales ved Hus og hage. Pensjonist kan befaring. Ta kontakt, så blir jobben hjelpe deg med f.eks. rydding, gjort. Tlf. 465 94 943. plenklipp og bortkjøring av f.eks. hageavfall, mindre flytting og andre transportoppdrag. Har stor varebil. Ta Tlf: 70 17 83 83 kontakt på 473 18 422. Åpningstider: man-fre: 08.30-17.00 Maling – utvendig og innvendig. Butikken lørdagsåpent: 10.00-15.00 • Bortkjøring av Utvendig: trefasade og murfasade. www.aalesund-dyreklinikk.no avfall/hageavfall Hus, tomannsboliger, rekkehus osv. • Rydding av dødsbo Innvendig: sparkling av gipsplater, maling. Takvask, fjerning av mose og • Skifting av dekk alger. Utleie og montering av stillas. • Snømåking Tlf. 998 96 143. • Tilkjøring av ved Flyttevask utføres av pålitelig norsk Handy man ønskes til oppsett av dame med lang erfaring og gode • Plenklipping veggplater og lister i to små hybler i referanser. Ta kontakt for avtale på tlf. • Kapping av trær Ålesund. Tlf. 951 87 181. 970 77 673. • Flytting m.m Flyttevask, nedvask og ukentlig vask. Gode referanser. Tlf. 486 38 144 Ta kontakt på (snakker engelsk).

Kjæledyr

Leilighet til leie på Eidsnes. Nybygd leilighet på Eidsnes til leie. Ca 50 m2. 1 soverom. Hvitevarer inkludert. Ferdigstilt ca. 1. juli. God standard. Tlf 47943040 3 hybler ledig for mannlige studenter. Felles kjøkken og bad. Strøm og internett inkl. i leie. Buss og butikk like i nærheten. Ca. 15 min. å gå til NTNU. Ikke røyk eller dyr. Ledig fra aug. Tlf. 951 87 181. Leilighet til leie. 60 kvm. 1 sov. og alle hvitevarer. Ledig fra 1. juli. Ligger i rolig strøk på Nørve. Flott utsikt. Internett inkl. Buss og butikk like i nærheten. Ikke røyk eller dyr. Tlf. 951 87 181. To hybler til leie sentralt i Spjelkavik med kort avstand til Borgund vgs og Spjelkavik vgs. Felles kjøkken og stort bad med vaskemaskin og tørketrommel. Egen inngang, møblert , internett. Pris 3900 + strøm. Tlf. 901 32 232. Hybler til leie nærmeste nabo til Borgund vgs. Møblert, kjøkken, stue, bad og vaskerom. P-plass. Internett + strøm. Tlf. 414 05 284. Se nyttiuka.no for bilde Lager/produksjon/kulturlokale. Stor eiendom, sentralt v/ Steinvågen m/flere mindre arealer, til leie. Velegnet som lager til privat el. bedrift. Øvingslokaler for band, atelier. Lettere produksjon-/ hobbyareal. Større areal kan også fristilles etter avtale. Pris fra kr 1.500 per mnd. E-post: martin@calmar.no Privat båtplass til leie i Steinvågen. Kan brukes fra 30-100 fots båt, leie 2000 kr per mnd. Mulighet for landstrøm. Tlf. 930 19 852.

onsdag 16. juni 2021

Vi designer, planlegger, planter og vedlikeholder. Klipper hekker, beskjærer trær, luker og rydder. Ingen oppgaver er for små. Ta kontakt på tlf. 408 70 398 - Torills Hagehjelp -

Arbeid utføres

tlf. 480 35 163

DIN LOKALE TOTALLEVERANDØR INNEN BRANNSIKKERHET OG BEREDSKAP Gratis, kompetent og uforpliktende befaring

Mobil 913 23 858

www.ks-norge.no ole.tommy@ks-norge.no

Renhold og nedvask. To erfarne renholdere tar på seg grundig og rimelig arbeid. Gode ref. Snakker norsk. Tlf. 968 32 065.

Utvendig maling. To dyktige arbeidere tar på seg alt av utvendig maling. Store og små oppdrag, alt av interesse. God pris og kvalitet. Ta kontakt på tlf. 405 94 648. Trenger du vaskehjelp? Ta kontakt på tlf. 977 51 473. Altmuligmann ledig for større og mindre oppdrag. Tlf. 465 12 042.

Plentraktorservice Servicebedriften for ditt hjem Småsnekring, plenklipp, vask, små transportoppdrag, vaktmestertjenester Ring 907 31 377

Kunngjøringer

Bestillingsfrist mandag kl. 12.00 | Tlf. 70 16 19 19 | annonser@nyttiuka.no

Helse og velvære

ULTRALYD HELSESJEKK Den erfarne radiologen Svein-Dag Eggesbø utfører vår omfattende ULTRALYD HELSESJEKK.

Ledige timer i juni. Ultralydsjekk dekker undersøkelse av følgende regioner og organer: • Hals • Lymfe • Halspulsåren • Bryst • Øvre og nedre mageregion • Hovedpulsåren • Underliv Pris: Kr 2200 privatpersoner Kr 2000 bedrift Kontakt: Tlf. 70 15 36 90 / 99 25 89 21 Sunnmøre MR-klinikk AS Langelandsveg 15, 6010 Ålesund

Brattvåg Kirke

Onsdag 16.juni kl 21.00

Ålesund Kirke

Torsdag 17.juni kl 21.00

Klarinettkvintetter

Franz Schuberts “Arpeggione sonate”, Johannes Brahms Klarinettkvintett Björn Nyman, klarinett og Ålesund Strykekvartett.

Billettsalg: tikkio.com (for Brattvåg) kulturialesund.no (for Ålesund krk)

www.alesundkammermusikk.no +


Du finner oss på Devoldfabrikken i Langevåg!

LEGG PÅSKEHANDELEN 50% 50% 50% TIL DEVOLDFABRIKKEN! S PA R

S PA R

S PA R

KNUSEERSTATNING

Hadeland Glassverk

Christiania 1739

Christiania 1739

ODYSSÉ ROSÉVIN

KJØKKENFJØL

ESSENTIALS KJELESETT

Odyssé rosévinglass i 2 pk. Nydelig ferskenfarget stett som matcher rosefargen på vinen.

Kjøkkenfjøl 42 cm i bærekraftig acaciatre med flott spill i treverket.

3 kjeler i størrelsene 1,3 l, 2 l og 3,5 l. Kjelene er fremstilt i rustfritt stål, med håndtak i silikon.

VEIL. PRIS FRA 399,-

VEIL. PRIS FRA 799,-

VEIL. PRIS 1699,-

19900

39900

79900

• SO M M ERSALG • SO M M ERSALG • SO M M ERSALG • S PA R

S PA R

30%

SS

Ø TE

30%

SOMMEREN

ST RVISE E SE

Christiania 1739 BBQ - HELE SERIEN

Grillutstyr med bl.a. hamburgerpresse, termometer, og grillspyd VI øNSKERstekespader DEg EN RIKTIg FIN PÅSKE!

MAN-ONS: 10 - 18 SKjæRTORSDAg / LANgFREDAg: STENGT PÅSKEAFTEN: 10 - 16 NYHETER 1. Og 2. PÅSKEDAg: STENGT Porsgrunds Porselænsfabrik JORDBÆRENG - HELE SERVISET

MIDDAGSTALLERKEN, VASE, TEKRUS, KOPP OG SKÅL OG SERVIETTER ER ÅRETS NYHETER I DEN SOMMERLIGE SERIEN JORDBÆRENG

Jordbæreng er et nostalgisk sommerservise som er inspirert av 10-18 / TORS: 10-20 / LøR: 10-18 / MAN-ONS: 10 - 18 ÅPNINGSTIDER: MAN-FRE: barndommens somre og små, velduftende markjordbær. SKjæRTORSDAg Og LANgFREDAg: STENGT / PÅSKEAFTEN: 10 - 16 / 1. Og 2. PÅSKEDAg: STENGT Legg påskehandelen på Devoldfabrikken og nyt en stressfri stemning! Devoldfabrikken er stedet for deg som vil oppleve shopping på en ny og annerledes måte. Om du aldri har vært her så vil du garantert føle deg beriket – både på opplevelser, mat- og drikke og ikke minst av de gode tilbudene du finner i alle outletbutikkene. Og de som har vært her kommer alltid tilbake – nettopp fordi dette er en av de mest unike handelsstedene i Norge. Tross sin originale fasade er det ingenting som står tilbake for det moderne og minimalistiske på innsiden av bygget.

B ESØ K VÅR STO RE MAT- O G Ø L AVD ELI N G M ED KO RTREIST MAT O G Ø L FR A M ER EN N 3 0 HÅN DVERKS B RYG GERI ER DEVOLDFABRIKKEN AS Langevåg Tlf: 70 30 11 11 devoldfabrikken.no

Outletbutikkene du finner på Devoldfabrikken er Devold, Bergans, Moods of Norway, SKOMAX, Norrøna, Helly Hansen, Le Creuset, Prinsessa og Frosken og 4him mens fashion. I tillegg til dette finner du en interiør og blomsterbutikk; Binderiet og to fantastiske kafeer; KANTINA og EDO.

Outletbutikkene på Devoldfabrikken har alltid rabatter på 30-70% på kjente merkevarer! Devoldfabrikken i Langevåg ligger kun 15 min kjøretur fra Moa eller bare 8 min med båt fra Ålesund sentrum.26. Velkommen! Tilbudene gjelder fra f.o.m. mandag 14. juni – t.o.m. lørdag juni. Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgtsituasjoner.

Følg oss på Instagram, facebook eller devoldfabrikken.no/blogg - for oppdatering om utviklingen, aktiviteter og gode tilbud!


Articles inside

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.