Page 1


VELKOMMEN TIL NG-MAGASINET I NG-magasinet ønsker vi å løfte frem de unike historiene om hva helt vanlige tenåringer og studenter gjør for å formidle Jesus på sine skoler og studiesteder. De har ingen kjente navn, få vet hvem de er, men uke etter uke møtes de

for å be, de samler sine ikke-kristne venner til andakter, de preker, de inviterer skolekamerater med i kirka og tar ansvar for at sin skole får høre evangeliet om Jesus. La deg inspirere!

INNHOLD 4 Leder 6 Derfor NG på skolen 8 Historier fra NG-familien 12 Derfor er jeg kristen 14 Bibelstudie 16 Derfor skolefokus i ungdomsarbeidet 20 Derfor trainee 22 Derfor-faktoren

20 22

12

FACEBOOK.COM/NYGENERASJON

@NYGENERASJON

TWITTER.COM/NYGENERASJON

HAR DU LYST TIL Å KONTAKTE OSS? Kontakt: tlf: 22 47 20 35 post@nygenerasjon.no Adresse Ny Generasjon Postboks 929 Sentrum 0104 Oslo

Redaksjon Espen Gilsvik Solveig Marie Claussen David Haddeland Design Daniel van der Spuy David Marklund

Ny Generasjon Medlemsblad #1 2013 - 18. årgang. Utgivelse Mars

2


DERFOR NY GENERASJON I Ny Generasjon har vi knalltro på unge mennesker som lever med Jesus på innsida og som formidler hans kjærlighet og håp til sine medelever. Derfor ønsker vi å backe opp slike initiativ på best mulig måte gjennom å gjøre det lett å starte og drive en felleskristen skolegruppe. Det skal være enkelt å ta initiativ til å møtes for å be på skolen sin, for å gjøre gode gjerninger, spre liv og god stemning og arrangere skoleandakter der medelever kan får sjansen til å høre evangeliet forklart på en måte som de kan forstå. Jesus sa: «Gå ut i hele verden og forkynn evangeliet for alt som Gud har skapt!» (Mark. 16,15). Er det ett sted, én institusjon som alle må innom i løpet av livet, så er det skolen! Derfor drømmer vi om at det på enhver skole og ethvert studiested skal finnes kristne som sier «Min skole – Mitt ansvar!» og som ber og gjør evangeliet tilgjengelig for den unge generasjonen.

HVORDAN KAN DU INVOLVERE DEG I NY GENERASJON?

BLI MEDLEM!

Som medlem får du NG-magasinet tilsendt i posten to ganger i året og kan følge med på hva som skjer på skolene. Bonus: Ditt medlemskap støtter organisasjonen økonomisk!

ELEV ELLER STUDENT?

FERDIG MED Å STUDERE?

Start en gruppe på din skole (se side 6).

Bli månedlig giver og ta del i alt det spennende som skjer på skolene ved å støtte arbeidet økonomisk.

WWW.NYGENERASJON.NO 3


4


JEG TOK DOP FORDI JEG VILLE VINNE!», INNRØMMER EN AV SYKKELSPORTENS (FORHENVÆRENDE) STORE STJERNER. «JEG VIL BLI BEST», ER EN STERK MOTIVATOR OG DRIVKRAFT FOR MANGE MENNESKER INNEN IDRETT, KULTUR ELLER HØYERE UTDANNING. Å UTVIKLE OG PRESSE SEG SELV OG SINE EGNE EVNER KAN VÆRE TILFREDSSTILLENDE, SÆRLIG NÅR MAN OPPNÅR RESULTATER.

Alle som driver med en eller annen form for sport, vet at det koster. Man må investere timer med trening, ofre sosiale aktiviteter, disiplinere kostholdet sitt osv. Paulus snakker om at idrettsmannen må nekte seg alt. «De gjør det for å vinne en seierskrans som visner, vi for å vinne en som aldri visner», i følge 1. Korinterbrev 9, 25.

energi og en stemme til å gjøre noe med ditt liv og med menneskene i verden. Du kan forandre verden, og det begynner med din verden her og nå, nemlig skolen. Din skole er mer enn et venterom før «voksenlivet». Gud har plassert deg i den klassen og på det fakultetet du går på med en hensikt. De valgene du tar hver dag er med på å spre Guds kjærlighet og hans nåde til menneskene rundt deg. Hvis du ikke kan spandere lunsj på en klassekamerat nå, er det lite trolig at du bruker millionene dine på å utrydde fattigdom når du først er blitt rik.

HVA ER DIN MOTIVASJON? HVA ER DET DU VIL VINNE? «Alle liv har lik verdi», oppgir Bill Gates som en av årsakene til hvorfor han donerer bort 95 % av formuen sin til veldedige formål, bl.a. utrydding av aids. «Where you live should not decide wether you live or wether you die», synger Bono i bandet U2 og forklarer hvorfor han bruker sin kjendisstatus til mer enn å slite ut røde løpere, men går nye stier for å nå mennesker i den ytterste fattigdom og nød. Anne Louise Hübert er ei ung jente jeg ble kjent med da hun troppa opp utenfor NG-kontoret for noen år siden og sa at hun hadde lyst til å starte Ny Generasjon og dele ut bibler på skolen sin. Hun har fortsatt å dele ut goder, både åndelig og materielt, men hennes hjerte og verden har utvidet seg til å gjelde ikke bare klasserommet, men også «verdensrommet». Hun har nemlig startet en egen bistandsorganisasjon, Aid in Action, og gjør en forskjell for mennesker som lider i Afrika. Gud har gitt deg talenter, evner,

«De er alle sammen Jesus i forkledning», skal Mor Teresa ha sagt om hvorfor hun brukte livet sitt på de fattige og hjemløse i slummen i Calcutta. Nå er ikke økonomisk fattigdom det mest prikære på norske skoler, men sosial fattigdom (ensomhet) og åndelig hungersnød finnes det nok av.

HVA ER DIN «DERFOR-FAKTOR»?

Hvis du vet det, så oppmuntrer jeg deg til å være modig og sterk, frykt ikke og vær ikke redd, for Herren din Gud er med deg! Hvis du er i tvil, så utfordrer jeg deg til å søke Gud gjennom å be og lese i Bibelen. Be om å få et «derfor» og en visjon for din verden, dine venner og din skole. Og pløy deg gjennom dette NG-magasinet og bli inspirert av å lese om «derfor-faktoren» til ulike mennesker som forvandler sin verden fordi de Espen Gilsvik selv har blitt forvandlet. Daglig leder Ny Generasjon espen@nygenerasjon.no

5


DERFOR NG PÅ SKOLEN LINE – TOMASSKOLEN ”Å være kristen gir en ubetinget glede og et bedre liv. Jeg vil at flere enn meg skal få oppleve det å kjenne Jesus, en bestevenn som du ALLTID kan snakke med om ALT!”

FILIP – OPPDAL VGS ”Skolen er et sted hvor ungdommer bruker store deler av tiden sin, og jeg synes det er dumt at dette er en tid som for mange ikke inneholder noe av Gud. Og det vil jeg gjøre alt jeg kan for å få gjort noe med!”

SANDRA – STANGE VGS ”Gud har så mye han kunne ha gjort på skolen, og jeg vil være et redskap for han; for å gi mine venner enkel tilgang på Jesus.”

HVORDAN STARTE EN SKOLEGRUPPE: 1 Samle de kristne - folk du tror vil bli med i Ny Generasjon.

2 Si litt om Ny generasjon, at du vil starte en gruppe på din skole.

3 Styret må deretter velges. Foreslå deg selv og 2-4 andre, og stem over forslaget. 6

4 Skjema for oppstart av gruppe fylles så ut på nett: nygenerasjon.no

5 Spør deretter rektor om å få låne et klasserom til bønn og andakter.


FIRE FIXE IDEER - TIL DIN NG-GRUPPE BRUK DE SISTE MÅNEDENE FØR FERIEN TIL Å SPRE GLEDE OG JESU KJÆRLIGHET PÅ SKOLEN!

ÅRETS LÆRER

VERDENS BOKDAG 23. APRIL

Lærerne gjør en fantastisk jobb, men får sjelden creds for det – heller det motsatte. Hvorfor ikke arrangere en kåring av årets lærer? Alle elevene kan være med og nominere en kandidat og skrive hvorfor akkurat denne læreren fortjener tittelen. Dette kan snu fokuset bort fra å prate negativt om lærerne, til å heller lete etter positive ting. Lån et auditorium, inviter rektor til å si noen ord, lag et diplom, kjøp inn en blomsterkvast og lag en høytidelig kåring av årets lærer!

Dette er dagen for å sette fokus på den boka som det selges mest av hvert eneste år i Norge, nemlig Bibelen! Det Norske Bibelselskap selger alene mer enn 90.000 bibler hvert år, og på verdensbasis slår Bibelen både Koranen og Maos lille røde, og topper bestselgerstatistikken år etter år. Siden 2005 har Ny Generasjons eget lettleste nytestamente blitt trykket opp i 91.000 eksemplarer og delt ut på skoler over hele landet. Ta kontakt og bestill inn nytestamenter til utdeling på verdens bokdag!

SOMMERAVSLUTNING

PIZZAFEST OG PLANLEGGING

Arranger en gedigen grillfest i matfriminuttet for å feire avslutningen på skoleåret. Søk Ny Generasjon om Frifondmidler til å kjøpe inn grillmat, is og jordbær, og inviter hele skolen til feiringa. Hold en sommeravslutningstale og fortell hvorfor Ny Generasjon fins på skolen og hva dere tror på. Få gjerne noen til å dele sin historie om hvordan de ble kjent med Jesus.

Den beste måten å avslutte skoleåret på, er å legge planer for det nye skoleåret! Dra sammen på en pizzarestaurant eller få mamma/pappa til å lage deilig hjemmebakt pizza mens dere legger spennende planer inn i kalenderen. Når det nye skoleåret er i gang og nye elever ankommer skolen, er Ny generasjon klar til å ønske dem velkommen og kanskje invitere dem til Ny Generasjons eget bli kjent-arrangement for nye elever?

7


HISTORIE NG-FAM

PÅ TORRIDAL UNGDOMSSKOLE I KRISTIANSAND ER DET EN GJENG MED TRE JENTER SOM DRIVER ET AKTIVT NY GENERASJON-ARBEID. DE HAR OFTE MØTER DER DE PREKER OG DELER BRA TING OM GUD, OG HAR FÅTT GOD RESPONS PÅ DETTE FRA SINE MEDELEVER. Ei jente som kom fra en kristen familie, hadde snakket med jentene som driver Ny Generasjon, og hun hadde delt en del om sine tvilstanker. Det var vanskelig for henne å tro, men det at hun hadde vært til stede på en del av skoleandaktene, hadde hjulpet henne til å tro. Lederen for gruppa, Maria, sier at det er mange som sier positive ting om Ny Generasjon og at folk virkelig får noe ut av det de gjør på sin skole!

BIBLER TIL BÅDE ELEVER OG LÆRERE! Rett før jul delte Lyngdal VGS ut bibler på sin skole. Lederen for NGgruppa, Mikal, forteller følgende: – Vi delte ut bibler til alle som ville ha, og det var bare smil å få.

hadde ønsket seg en bibel lenge, men han hadde aldri hatt penger til det. Han fikk en bibel og ble glad for det! De flittige bibelutdelerne fant ut at det ikke var nok å bare gi bibler til elevene, lærerne måtte også få. – Vi prøvde å gi bibler til flere lærere, men de ville ikke ta imot. Derfor måtte vi pønske ut en plan, og til slutt kom vi

– Flere ønsket å ta med seg både to og tre ekstra bibler for å gi bort til venner og familie som de mente trengte en bibel. En gutt fortalte at han

8

frem til at vi skulle pakke dem inn og gi som julepresanger på juleavslutningen for skolen. Vi pakket inn noen bibler til lærere i julepapir og gikk rundt og gav til lærerne. Da tok alle lærerne imot hver sin! sier Mikal.


ORIER FRA FAMILIEN

ENDA EN HISTORIE FRA JOHANNE

Johanne fra Mandal VGS ter ikke var noe for forteller henne. Imidlertid “Ei jente på skolen min ble mobbet gjennom store deler av barne- og ungdomsskolen. Da hun begynte på videregående, var hun svært innesluttet og vanskelig å få kontakt med. Etter en gymtime satte vi oss ned og snakket litt sammen, og vi kom inn på ting som hadde med tro å gjøre. Hun fortalte at hun var kristen, men hadde vært mye innom spiritisme og var svært tydelig på at norske menighe-

menighet hvor hun tar masse ansvar for både det ene og det andre. Hun har i ettertid forklart at Ny Generasjon åpnet øynene hennes for hvem Gud er. Nå har hun fått mange venner, og hun føler seg akseptert og fri til å være seg selv. Hun er ikke til å kjenne igjen!”

klarte jeg å overtale henne til å bli med på et Ny Generasjonmøte. Dette ble et vendepunkt i hennes liv. Etter det har hun gått fast på Ny Generasjon-andaktene og bønnemøtene vi har, og hun har blitt med meg i min

“For en stund siden opplevde jeg at Gud la ei jente på hjertet mitt, og jeg begynte å be for henne i ny og ne. Litt over et halvt år etter dette merket jeg at hennes nysgjerrighet for og beundring av Jesus økte, og jeg og et par andre i vår NG-gruppe fikk mange gode samtaler med henne. Etter hvert begynte hun å gå jevnlig på Ny Generasjon-møter. Deretter fikk vi henne med til menigheten, og hun begynte å lese litt i Ny Generasjon-bibelen hun fikk ved en utdeling vi hadde i kantina. Hun ble kristen etter en liten stund og er nå aktiv både i NG og i menigheten.”

SER FOLK FRA SKOLEN BLIR AKTIVE I MENIGHETEN 9


BIBEL SKOLEN

S U B S TA N S www.bibelskolensubstans.no


PRISER NG-GRUPPER & PARTNERMENIGHETER

over 50 stk over 10 stk 1-9 stk

35 kr 45 kr 55 kr

ANDRE

over 50 stk 50 kr over 10 stk 60 kr 1-9 stk 70 kr

PS: Alle registrerte NG-grupper får 50% av kjøpesummen dekket av Ny Generasjon gjennom FRIFOND.

BESTILLING

Send en e-post til shop@nygenerasjon.no og oppgi antall Bibler, samt navn, adresse og skole/NG-gruppe.

FRIFOND

Søk om 50% støtte til Biblene på e-post til: post@nygenerasjon.no www.nygenerasjon.no/ressurser/sok-ng-om-penger/

11

SPRÅKET ER HVERDAGSLIG OG FORSTÅELIG OG HJELPER MEG Å DELE BIBELENS TEKSTER UTEN FILTER, PÅ EN MÅTE SOM TREFFER BLINK. NY GENERASJONBIBELEN HAR GITT MEG EN FØLELSE AV Å LESE BIBELEN PÅ NYTT! -David Hasseløy Forkynner og med i lederteamet i Intro Drammen.


Alle kristne har en story, et «derfor». Uansett hvem du er eller hvor du kommer fra. Ny Generasjons konsept «Derfor er jeg kristen» går helt enkelt ut på å spre disse historiene – i samtaler med venner, på skoleandakter og via sosiale medier. Verden trenger å høre din historie!

DEL DIN HISTORIE PÅ NETTET THOMAS FILMET SEG SELV OG FORTALTE HVORFOR HAN ER KRISTEN. SÅ LASTET HAN FILMEN OPP PÅ YOUTUBE, LA LINKEN INN PÅ WWW.DERFOR. ME, FIKK SIN EGEN URL: DERFOR.ME/THOMAS, OG DELTE DENNE PÅ SIN FACEBOOK TIDSLINJE. NÅ HAR VIDEOEN HANS NESTEN 1000 VISNINGER.

Å legge ut sitt eget “derfor” på nett, kan kanskje oppleves utfordrende? – Det kan være litt skummelt, du sier jo ifra til alle. Men jeg tror at når man har bestemt seg for at “jeg skal være en kristen”, så er det ingenting som er mer verdifult enn det, og det må man være stolt av!

Thomas har 3200 Facebookvenner og liker tanken på at alle disse har fått muligheten til å høre hvorfor han er kristen. Han har fått noen kommentarer fra ikke-kristne som ikke er så positiv til Thomas og det han står for: – De skrev litt negative kommentarer. Det synes jeg er kjempegøy, for det betyr at de interesserer seg. Og så er det gøy at folk i klassen min spør hva dette er, og så ser de også andre som har lagt ut videoer, og da skaper det en bra greie!

Se hele intervjuet med Thomas her: www.nygenerasjon.no/derfor/nett

12


DEL DIN HISTORIE PÅ ET SKOLEMØTE DEN NYOPPSTARTA NY GENERASJON-GRUPPA PÅ KONGSBAKKEN VGS I TROMSØ HADDE SITT FØRSTE SKOLEMØTE I HØST. DER FORTALTE TOLU OM HVORFOR HAN ER KRISTEN.

historie foran folk han ikke kjente: – Jeg var litt nervøs i starten, men når man hopper i det, så blir det plutselig bedre. Og Gud var jo med meg, så det gikk bra. Det endte bra til slutt!”

NG-leder Kristina forteller: – Vi fikk hjelp av noen ungdomsledere som var der og backa opp og hadde med snacks og sånn. Og så hadde Tolu en andakt om “derfor er jeg kristen”, og i tillegg hadde vi en lek. Vi hadde gjort en middels reklamering, men det var veldig bra at det kom fire stykk som vi ikke kjente. Og så fant vi ut at én av dem faktisk var kristen.

Se intervjuet på www.nygenerasjon.no/derfor/andakt

Tolu forteller om hvordan det var å dele sin

DEL DIN HISTORIE MED VENNER PÅ EN FEST KOM POLITISTUDENT IDA I SNAKK MED FLERE STUDIEVENNER I LØPET AV KVELDEN. DE HADDE LYST TIL Å HØRE GRUNNENE TIL HVORFOR HUN ER KRISTEN.

mitt valg, så hadde jeg en ganske fet historie å fortelle! Jeg fikk fortelle om opplevelser jeg har hatt hvor jeg opplevde at Gud var ekte. Det var en ganske høydare å ha to slike samtaler med to ulike personer i løpet av en kveld.

Det som var ekstra gøy, var at noen timer tidligere hadde hun filmet sin historie for å legge den ut på derfor.me. Da hadde hun vært nødt til å tenke grundig gjennom hvordan hun ønsket å presentere sitt “derfor”. – To ganger i løpet av kvelden kom jeg i snakk med folk som jeg kjente fra før av, hvor vi etter hvert begynte å snakke om kirke og om Gud. De var nysgjerrige på hva som var grunnen til at jeg var kristen. Og fordi jeg hadde tenkt gjennom begrunnelsen min og hvilke hendelser det er som har hatt innvirkning på

PLAYLIST

Se intervjuet på www.nygenerasjon.no/derfor/venn

Thomas derfor.me/thomas

Ida Alexandra derfor.me/idaalexandra

13

Ditt navn? derfor.me/deg?


Bibelstudie:

KVINNEN VED BRØNNEN SOM DELTE SITT

Av John Daniel Andersen – økonomiansvarlig i NG

14


Historien om Jesus og kvinnen ved brønnen i Johannes evangelium kapittel 4 er meget innholdsrik. Her vil jeg kun rette søkelyset mot de aller siste versene.

er kan lede mennesker til tro på Jesus. For det andre: Det at folk selv møter Jesus (eller opplever ham), overbeviser enda sterkere! Alternativt kan en si at Jesu ord (Guds Ord/Bibelen) er enda mer kraftfullt enn våre historier. Uansett: Hvis ikke kvinnen hadde fortalt sin historie, så spørs det om noen andre hadde kommet til tro i det hele tatt! Det var jo det som gav åpningen for evangeliet og møtet med Jesus! Av den grunn er det også viktig at vi deler våre «derfor» med andre.

HISTORIEN KORT FORTALT

En samaritansk kvinne som er på vei for å hente vann fra en brønn, møter en dag en sliten Jesus som ber om vann. De kommer i prat, og kvinnen blir overbevist om at Jesus er Messias (les: Herrens salvede). Deretter går hun inn i byen og reklamerer: Kom og se en mann som har fortalt meg alt det jeg har gjort! Han skulle vel ikke være Messias? (Joh. 4, 29) Vi kommer nå til de fire siste versene:

MENIGHETENS FUNKSJON

Men det er noe annet jeg også tenker litt på når jeg leser ”de kom til ham”. Paulus skriver

OG DE SA TIL KVINNEN:

”Nå tror vi ikke lenger bare på grunn av det du sa. Vi har selv hørt ham, og vi vet at han virkelig er verdens frelser.”

(JOH. 4, 42)

Mange av samaritanene fra denne byen kom til tro på Jesus på grunn av kvinnens ord da hun vitnet... Nå kom de til ham... Mange flere kom til tro da de fikk høre hans eget ord, og de sa til kvinnen: ”Nå tror vi ikke lenger bare på grunn av det du sa. Vi har selv hørt ham, og vi vet at han virkelig er verdens frelser.” (Joh. 4, 39-42)

at vi er Kristi kropp (1. Kor 12, 27). Jesu kropp er kirken. Der kan man virkelig oppleve Jesus, der kan man høre Ordet forkynt! Parallellt til hvordan Herrens herlighet fylte Salomos tempel (1. Kong 8, 11) – har Jesus lovet at der to eller tre er samlet i Hans navn, der er Han midt iblant dem (Matt 18, 20). Når vi møtes i felleskapet i kirken, kan vi rett og slett oppleve mer av Jesus! Så her er linken til NG: Vær frimodig og fortell ditt ”derfor” til folk. Men ikke nøy deg med det! Ta dem også med deg til kirken din! (Hvis det er en ting jeg kunne ønske at jeg gjorde mer da jeg drev med NG på skolen, er det nok nettopp det! Litt for stor tro på egne evner, kanskje...) Og et lite tips hvis du ikke føler at din kirke er den aller fresheste: Bare forklar dine venner hva som skjer der. Da oppleves ikke nye ting så skummelt!

HVA VI KAN LÆRE

Legg først merke til hvordan folk faktisk kom til tro fordi kvinnen fortalte sitt vitnesbyrd (eller som vi i NG vil kalle ens ”derfor er jeg kristen”). Så blir det enda bedre: Da samaritanene selv fikk høre Jesus, kom mange flere til tro, og de ble virkelig overbevist. Dette er relevant for oss som driver med Ny Generasjon. For det første: Våre «derfor»-histori15


DERFOR SKOLEFOKUS I UNGDOMSARBEIDET

Solveig Rundberg er ungdomspastor i Sentrumkirken Sandnes og har vært med i kirka siden 2005. Samme år startet hun ungdomsarbeidet som nå samler rundt 70 ungdommer ukentlig. De driver også Ny Generasjon-grupper på fem skoler i Sandnes-regionen. Vi tok en prat med henne for å høre hvorfor – og hvordan – de driver skolearbeid ut fra Sentrumkirken. – Enkelt og greit så driver vi Ny Generasjon fordi vi ønsker å nå nye ungdommer. Da må vi være der de er er. Skolen er det stedet der alle treffes på en gang. I tillegg er jo mine egne tenåringer der også, så det virker som den mest naturlige plassen å begynne. Vi legger stor vekt på at skolearbeidet er en del av kirka, derfor regnes en som har Ny Generasjon på sin skole også som en del av det frivillige teamet i kirka. På samme måte som vi har lovsangsleder, vertskapsleder og så videre, så har vi en egen Ny Generasjon-ansvarlig som følger opp gruppene og hjelper til med planlegging o.l. – Vi vil gjøre Ny Generasjon synlig i miljøet. Derfor får man jevnlig høre om det som skjer på skolene på møter hos oss, eller at en preken 16


berører temaet og at vi poster på facebook-sida vår når noen gjør noe bra på skolen sin. Det tror jeg er med på gjøre at ungdommene ikke opplever at Ny Generasjon er en egen ting utenom ungdomsarbeidet. I tillegg så er jeg jevnlig ute og har andakter på skolene. Det er jo veldig kjekt for en ungdomsleder å treffe ungdommene på skolene, i deres hverdag og verden. Det er morsomt å hilse på vennene deres og få en større forståelse for hvordan de har det i hverdagen.

blir man demotivert. Det kan være greit å kanskje ikke tenke at hele skolen skal bli frelst den første dagen, eller å forvente at det kommer 100 stykker på første møtet. Men man kan hjelpe ungdommene til å se det store i det som virker lite.

Hva er det viktigste å huske på når man skal starte en NG-gruppe fra scratch?

– Dette mener jeg henger sammen med hvordan du definerer kirke. Kirke må ikke begrenses til et ungdomsmøte en fredagskveld eller en gudstjeneste. Jeg sier til mine ungdommer at du er Sentrumkirken! Det handler om å være Jesu hender og føtter i hverdagen. Da er det jo faktisk dumt å sette inn alle resursene kun på én fredagskveld. Vi må spre resursene ut på flere steder. Når det er sagt så opplever vi at det er en synergieffekt. Når ungdommene er tydelige med troen sin på skolen, så fører det til at de blir opptatt av at det som skjer på møtene skal være bra, og gir også sin tid og energi inn i det.

Hvordan klarer du å motivere ungdommene både til tjeneste i kirka og på skolen? Kan ikke sistnevnte stå i fare for å suge ut ressursene av menigheten?

– Motivasjonen må være der! «Ønsker ungdommene dine at vennene deres skal få høre om Jesus?» er et bra spørsmål å stille seg. Har de

SENTRUMKIRKEN DRIVER NY GENERASJON FORDI VI ØNSKER Å NÅ NYE UNGDOMMER motivasjonen på plass, så handler det mest om å finne en måte det kan funke på lokalt på akkurat sin skole, ut fra hvem man er av person, talenter, hvor mange man er og så videre. Så har jo heldigvis Jesus lovet å være med når vi tar steget ut på vannet...

Hvilke resultater har dere sett i kirka og ungdomsarbeidet som en følge av Ny Generasjon-gruppene? – Vi ser en enorm forandring og modning i de ungdommene som driver Ny Generasjon. Min erfaring er at disse tenåringene er blant de ivrigste på å lese i Bibelen og å be. De åpner opp for at Gud skal bruke dem i hverdagen. Det imponerer meg å se ledere og predikanter trenes gjennom skolearbeidet. Dette er tenåringer som kanskje ikke jeg selv har lagt merke til, men som har tatt tak og virkelig gjort noe på skolen sin. Det som betyr mye er jo også å se alle de folkene som har kommet i kontakt med kirka, begynt en prosess og tatt imot Jesus, indirekte eller direkte gjennom Ny Generasjon. Vi har enormt mange i vårt miljø som har kommet inn i kirka gjennom en kristen venn de har kommet i kontakt med på skolen.

Hva er de vanligste utfordringene eller fallgruvene når man setter i gang et skolearbeid? – Det er kanskje å sette seg for høye mål og planer som man ikke kan gjennomføre i praksis. Det kan være en fare å sammenlikne seg med andre grupper, slik at man i stedet for å bli inspirerert, bare ser hva man ikke har og ikke kan selv. – Planlegging er en viktig x-faktor. Noen kjører på og starter opp uten å ha en plan. Da kan det gå 2-3 måneder uten at noe skjer, og så 17


KUNNSKAP KArAKtEr KrAft tA Ett år På tBBmi i OSLO SøK Nå! tBBmi.NO

SALTET UT AV SALTBØSSA Bli medlem og få mer informasjon på JESUSRUSS.NO eller mail til

jesusruss@nygenerasjon.no

18


NASJONAL UNGDOMSLEDERDAG SKAPELSE vs EVOLUSJON

KIRKEN I VERDEN - VERDEN LEE BURNS I KIRKEN åPENt SEmiNAr mEd mAtS mOLEN HOVEDTALER:

(HILLSONG SIDNEY)

WWW.NYGENERASJON.NO/EVENTS/UNGDOMSLEDERDAG

NÅR: 10. SEPTEMBER I OSLO • HVEM: ALLE NG-GRUPPELEDERE + NG-STYRET PRIS: EGENANDEL PÅ 100 KR (REISE OG KONFERANSEAVGIFT DEKKES AV FRIFOND)

WWW.NYGENERASJON.NO/EVENTS/GRUPPELEDERDAG 19


Ny Generasjon drives av elevene selv, men vi ønsker at at alle grupper skal få den hjelpen de trenger fra stab og trainees i Ny Generasjon! I arbeidet med å spre evangeliet på skoler og studiesteder i Norge, trengs det en god porsjon arbeidskraft og mennesker med et hjelpende hjerte. Som trainee lærer du hvordan man møter mennesker, hvordan man hjelper mennesker og hvordan man kan være det beste av seg selv for andre mennesker. Hva skal til for å være en trainee? ...Et hjerte for alle som går på skole! Om du trenger et sted å bruke dine kreative sider og dine gaver som veileder og oppmuntrer – bli trainee! Sebastian 20


DERFOR TRAINEE... Fordi det er et så viktig arbeid! Jeg får selv lov til å møte og inspirere ungdom i mange menigheter og fra forskjellige skoler!

"ET ÅR SOM HANDLER OM ANDRE!" Stephen

Fordi det er gøy å jobbe med media og film i Ny Generasjon!

Charlotte

Fordi jeg kan dra ut for å oppmuntre ungdom. Jesus sa selv at høsten er stor, men at arbeiderne er få!

WWW.NYGENERASJON.NO/TRAINEE

SØK NÅ!

Petter 21


Entrepenørstudenten Jon Gustavsen klarer ikke å sitte stille og se på at det finnes muligheter rundt ham til å gjøre en forskjell – han må gjøre noe med det! Derfor driver han et aktivt kristent arbeid på Handelshøyskolen BI, han engasjerer seg i prosjekter for å hjelpe mennesker til et bedre liv, og i høst tok han og en kompis et initiativ som samlet rundt 700 studenter i Oslo.

– Vi som lever i Norge har fått så mye tid, penger og muligheter. Det handler om å gjøre det beste ut av hva man er blitt gitt, sier Jon. Han nevner blant annet Hans Nielsen Hauge og Mor Teresa som forbilder på mennesker med en sterk derfor-faktor i livet: – Mor Teresa hadde en fantastisk vilje til å ofre av sin egen tid og komfort

for å hjelpe andre. Hun ville ikke at folk skulle dø uten å ha fått oppleve omsorg i livet, så hun gjorde det hun kunne, med det hun hadde, for å vise kjærlighet til mennesker. Både hun og Hans Nielsen Hauge brukte det lille de hadde, og de utrettet enormt mye. I fjor arrangerte Ny Generasjon-gruppa på BI 22


et foredrag om Hans Nielsen Hauges entrepenørskap. Det trakk både lærere, studenter og flere professorer. Det var ikke annonsert som et kristent foredrag, men Jon ba foredragsholderen belyse Hauges drivkraft og hans tro på Gud. – Hauge var en ung bondegutt uten erfaring som møtte Gud og begynte å reise rundt og forkynne. Han startet bedrifter, skaffet folk arbeidsplasser og gav dem praktisk hjelp i hverdagen, forteller Jon. – Han var så flink til å kombinere tro i praktisk handling. Jeg blir veldig inspirert av å høre hvor mye én person kan utrette.

scene, ler Jon. – Scena og bandet Humming People ble booka før vi hadde fått bekreftelse på pengesøknaden. Så laget vi plakater med Egil Svartdahls navn på, men det var før vi hadde fått bekreftelse på at han kunne komme, forteller Jon. Alt ordnet seg i tide, og tillatelsen til å spille lyd i offentlig rom kom på plass rett før arrangementet gikk av stabelen.

MASSIV MOBILISERING VIA FACEBOOK Regnværet hadde de ingen back-up-plan på. Rett før konsertstart klarnet imidlertid himmelen opp, og mens hundrevis av studenter flokket seg rundt engangsgrillene på St. Hanshaugen i Oslo, kom regnbuen til syne over dem. Samme dag som eventen skulle være, hadde 700 personer trykt “delta” på Facebook-eventen. Dette var over all forventning. – Da vi først sendte inn søknad om leie av scene, skrev vi at vi regnet med et oppmøte på cirka 100 personer. Da vi bestilte lydanlegg, sa vi at vi håpet på et par hundre stykker, smiler Jon og innrømmer at de ikke hadde sett for seg en så massiv Gustavsen interesse som det etter hvert skulle bli.

«VELKOMMEN TIL OSLO» Ideen om en gedigen grillfest for å ønske nye kristne studenter velkommen til byen, kom mens Jon og kompisen Christoffer satt rundt kjøkkenbordet og «drømte» sammen. – Vi snakka om hvor kult det hadde vært å samle studentene og vise dem det brede nettverket av kristne i byen, og vi begynte å drømme om å booke den og den scena, de og de artistene – og kanskje Egil Svartdahl? Jon Å gå i gang med prosjektet var en trosutfordring. Jon og Christoffer var klar over at mange unge kristne faller utenfor menighetslivet når de flytter til Oslo for å studere. Et slikt arrangement kunne hjelpe nye studenter inn i menighetene og koble dem med de kristne studentmiljøene i byen. Samtidig så de utfordringene: Ideen kom rett før sommerferien, Jon skulle snart ut på en lang reise og hans kompis, Christoffer, skulle gifte seg. De hadde ingen penger og lite tid. Var det i det hele tatt gjennomførbart? – Vi bestemte oss for å gjøre det gjennom Ny Generasjon-nettverket i byen og søke om Frifondmidler fra NGs hovedkontor. Det ble mye bønn og mange steg i tro. Vi booka artisten Steph Macleod før vi hadde fått bekreftelse på

TRO ER HANDLING – Entrepenørskap handler om å gjøre ideer til virkelighet, sier Jon. I tillegg til student- og menighetsengasjement (Misjonskirken Betlehem), hjelper han i gang utviklingen av en skole på Salomonøyene, han jobber frivillig med rusmisbrukere i Oslo gjennom Maritastiftelsen og besøker fengsler én gang i måneden. – Jesus lærte oss å be “La din vilje skje på jorden som i Himmelen”. Det er så mye som skjer som ikke er Guds vilje. Tro er et handlingsord. Det står mye om rettferdighet i Bibelen og det å gjøre noe for andre. Vi kan være hans hender og føtter som bringer Guds Rike hit, avslutter den unge, engasjerte entrepenørstudenten. 23


NG magasin 2013- 1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you