Page 1

FØR OG ETTER


VELKOMMEN TIL NG-MAGASINET Et nytt skoleår betyr et nytt nummer av NyGenmagasinet! Her får du servert ferske historier om hva som skjer på skolene, til oppmuntring både for deg som er elev/student og for deg som for lengst er ferdig med skolegangen.

Magasinet er fylt med idéer om hvordan du kan være et lys for Jesus der du er og gjøre budskapet om Ham kjent!

HVA

La deg inspirere og utfordre!

Ny Generasjon handler om å gjøre Jesus tilgjengelig for din generasjon.

INNHOLD

HVORFOR

4 Leder 6 Planning for dummies 8 NG stories 12 BFF? 14 Josef - drømmeren 16 Grown-ups om skole og Jesus 18 NG-ere om skole og Jesus 21 Styrepresentasjon 22 Oppskrifter 24 NG- stories 26 Søk om penger

4

6

HVOR

12

22

Adresse Ny Generasjon Postboks 929 Sentrum 0104 Oslo

HVEM Du!

HVORDAN

Når man skal komme seg et sted, for eksempel løpe en distanse på 200 m, er det kjekt å ha to bein. Da går ting så mye lettere enn hvis man bare bruker ett. Ny Generasjons to bein er bønn og utadrettet arbeid.

INSTAGRAM.COM/NYGENERASJON

HAR DU LYST TIL Å KONTAKTE OSS? Kontakt: tlf: 22 47 20 35 post@nygenerasjon.no

Drømmen om at på alle ungdomsskoler, videregående og studiesteder skal det være kristne som ber og viser sine medelever eller medstudenter Guds kjærlighet. Drømmen om at alle som vokser opp skal få mulighet til å vite at Gud har sendt sin Sønn for å dø slik at de kan ha kontakt med Han.

På skolen

26

FACEBOOK.COM/NYGENERASJON

BASIC INFO

Redaksjon Espen Gilsvik Ida Claussen David Haddeland

David Marklund) Ny Generasjon Medlemsblad #2 2013 - 18. årgang.

Design Benedicte C. Vikebø (Daniel van der Spuy

TWITTER.COM/NYGENERASJON

Å be til Gud for vennene våre, de som går i klassen, lærerne og miljøet generelt på skolen eller studiestedet... Hva har det å si egentlig? Bibelen snakker om at Gud kan gjøre så utrolig mye mer enn det vi ber om eller forstår! Mirakler skjer når vi ber. Bønn åpner opp for Guds forvandlende kraft inn i personer og situasjoner. Når vi ber, gjør det også noe med oss. Vi begynner å elske folk slik Jesus elsker dem. De fleste Ny Generasjongrupper møtes og ber enten før skolen, etter, eller i lunsjen. Utadrettet arbeid er rett og slett å vise Guds kjærlighet til de på skolen eller studiestedet, med ord eller gjerninger, på enkle måter eller kreative måter. Konkrete idéer og tips finnes på side 7.

Utgivelse August

2

3


FØR OG ETTER

MITT STØRSTE «FØR OG ETTER» FANT STED PÅ EN CAMPINGPLASS I BØ I TELEMARK DEN 24. JUNI 1995. JEG VAR PÅ EN KRISTEN LEIR OG TOK BESTEMMELSEN OM Å BLI EN KRISTEN. DEN OPPLEVELSEN OG BESTEMMELSEN OM Å FØLGE JESUS SKAPTE ET SKILLE SLIK AT I ETTERKANT HAR PRIORITERINGENE, VERDIENE OG HANDLINGENE MINE ENDRET SEG.

Husker du hvordan du var i 8. klasse (herlighet at det kan gå ann å oppføre seg så barnslig lissom)? Hva hørte vi egentlig på før Justin Bieber? Hva gjorde folk på fredagskveldene før The Voice, Idol, Skavlan eller hva det nå heter? Hvordan i huleste fikk folk bestilt flybilletter før internett? Og hvor gjorde man av bildene sine før Instagram (stemmer, det het visst album)? Du trenger ikke å være gamle knerten for å ha opplevd flere skjellstettende oppfinnelser, oppdagelser eller hendelser som har endret hele vår måte å tenke på og hvordan vi rela“HELE terer til mennesker rundt oss.

ninger som skaper en bedre verden. Problemet ligger dog sjelden i dette nye, men i hvordan mennesket bruker det. Forfatteren Solsjenityn som satt i Sovjetisk konsentrasjonsleir i Sibir måtte gjennomleve ekstrem lidelse og ondskap utført av hensynsløse fangevoktere. Han kom likevel til konklusjonen at det ikke bare var å skille mellom «onde» og «gode» mennesker, men at «grensen mellom godt og ondt går rett gjennom hvert menneskes hjerte.»

VÅR TIDSREGNING ER DELT INN I ET FØR OG ETTER. PÅ ENGELSK SKRIVER VI ”HISTORY” - HIS STORY!”

Mange ulike hendelser og oppdagelser har skap et før og etter i mitt liv. En viktig hendelse skjedde 30. august 2003 (min bryllupsdag). En stor oppdagelse var da jeg flyttet ut av en livmor og midlertidig inn på Stavanger sykehus den 3. desember 1980. En for øvrig gammel oppfinnelse, men som først skapte et skille i mitt liv i 1992 var Rickenbackers elektriske gitar anno 1931. Alle disse hendelsene (og heldigvis noen til) har formet meg til den jeg er, merket mitt liv og skapt store forandringer.

Hele vår tidsregning er delt inn i et før og etter. Utgangspunktet i vår historie er at Hans historie (eller His-story) blir en del av vår fortelling. Da spiller det ingen rolle hva slags «før» du har levd i. Nåden bærer deg over alle dine dårlige erfaringer og feiltrinn mens Sannheten kommer til å holde deg på veien og gi deg et «etter» som kan forandre verden.

Ofte så tenker vi at all utvikling er til det gode og at kun himmelen setter grensen for hva vi kan oppnå. Det er nå dessverre ikke alle nyvin-

Espen Gilsvik Daglig leder Ny Generasjon -

4

Om Gud kan flytte inn i et slikt hjerte slik Han også landet i en ubetydelig liten stall, så kan virkelig forandring skje. Mitt største «før og etter» fant sted på en campingplass i Bø i Telemark den 24. juni 1995. Jeg var på en kristen leir og tok bestemmelsen om å bli en kristen. Den opplevelsen og bestemmelsen om å følge Jesus skapte et skille slik at i etterkant har prioriteringene, verdiene og handlingene mine endret seg.

5


20. NOVEMBER: FRIST FOR SØKNAD OM PENGESTØTTE FRA FRIFOND Mer om dette på side 26-27.

19-23. AUGUST: SKOLESTART Hva er bedre enn å sparke igang skoleåret med å være synlig for de nye elevene? Ha stand i lunsjen en av de første dagene, del ut infoflyers om Ny Generasjon (sammen med noe digg) eller få et infoskriv opp på tavlene eller infoskjermene, hvis skolen har slike.

24. NOVEMBER: CELEBRATE YOUR UNIQUE TALENT-DAY Folks unike talenter feires denne dagen. Arranger talentkonkurranse for skolen med alle mulige slags rare, morsomme, spesielle, musikalske osv. talenter får vise seg fram.

10. SEPTEMBER: GRUPPELEDERDAG Denne dagen må du ikke gå glipp av! Inspirasjon, god mat og sosialt med andre som driver Ny Generasjon. Meld deg på via websiden.

28. NOVEMBER: THANKSGIVING Marker denne dagen med å gi oppmerksomhet til noen på skolen. La elevene nominere forslag, eller sett sammen en jury som beslutter hvem som får oppmerksomheten. Det kan feks være renholdsarbeiderne, vaktmesteren, en engasjert lærer eller en elev som gjør noe bra.

20.-21. SEPTEMBER: REGIONAL FESTIVAL Arrangeres I Rogaland, og dette må du få med deg og vennene dine på! Josh Kimes fra Hillsong New York kommer, og det blir seminarer og morsomme aktiviteter.

10. DESEMBER: MENNESKERETTIGHETSDAGEN Arranger konsert der pengene går til en veldedig organisasjon, selg vafler til inntekt for dette formålet eller samle inn penger på vanlig måte.

5. OKTOBER: INTERNASJONAL LÆRERDAG Gjør stas på lærerne denne dagen! Bak kake, skriv kort til lærerne der de gis ros for innsatsen sin på skolen eller noe annet kreativt.

FLERE IDÉER KOM IGANG

halvåret. Vær ute i god tid! Når dere planlegger, få fordel alt ansvar med en gang slik at ikke lederen ender om med å gjøre alt selv.

Samle de kristne på skolen! Heng opp en plakat og inviter folk til et bestemt sted i en spisepause. Dere kan enten planlegge å ha møtet der og da på skolen, eller dere kan planlegge å møtes hjemme hos noen en kveld. Bli kjent, fortell hva Ny Generasjon er og hvorfor du vil starte. Be sammen. Registrer NG-gruppa på nygenerasjon.no under ‘du og NG’. Finn ut når dere vil ha bønnemøter på skolen. Begynn å planlegg! Et hot tips er å skrive ned dato, tid og sted for planleggingsmøtene det neste

Spør rektor! Stikk innom rektors kontor og fortell at dere vil starte Ny Generasjon på skolen. Spør om dere kan få låne et rom til bønn og samlinger. Da er dere igang! Lag en Facebook gruppe, da holder dere kontakten underveis. Og husk at Gud er med og legger ting til rette! 6

HUSK: BARE i aulaen, eller spill selv hvis dere kan. FANTASIEN SETTER • Del ut bibler, gjerne i GRENSER! forbindelse med jul eller påske. • Inviter til jesusmøte/ andakt/Ny Generasjon samling i klasserom. Spør ungdomslederen om å preke, eller prek selv, f.eks.fortell hvorfor DU er kristen. Gjerne ha et trekk- plaster, som kake eller konkurranse. • Del ut Bibelboller. Oppskrift på side 22. • Arranger «Spør en kristen»/«Spørretime», hvor folk kan stille spørsmål om «Gud og Jesus og sånn». Får dere engasjert en pastor eller prest, kan dere kalle arrangementet «Spør pastoren/presten».

Når dere planlegger, så tenk muligheter og ikke begrensninger. Vær kreative og brainstorm! Ingen idéer er dumme. Hvilke talenter og ressurser har dere som er med? Hva kan dere og hva liker dere å gjøre? Hvem kan dere booke eller hooke inn for å gjøre noe på skolen? FØLGENDE TING ER GJORT AV ANDRE GRUPPER, BÅDE I NORGE OG I UTLANDET: • Tilby sykkelvask. Still opp med vaskebøtter og svamper, og gjør sykkeleierne glade! • Del ut kakao eller kaffe en tidlig morgen utenfor inngangen til skolen. • Arrangere fortballturnering • Isfest i skolegården, og bli kjent med folk! • Inviter et kristent band til å spille konsert 7


NY GEN STORIES

Bibelutdeling STANGE Ny Generasjongjengen på Stange VGS bestemte seg for å dele ut bibler fordi de ønsket at medelevene sine skulle få tilgang på Bibelen og få en positiv erfaring av Guds ord. NG-gruppen var noe nervøs for om de skulle få lov til å dele ut bibler, og lederen var ganske sikker på

EKSAMENSCUPCAKES! Kristina og gjengen på Kongsbakken VGS delte ut cupcakes i forbindelse med eksamen. Rundt 200 cupcakes ble delt ut til nervøse elever. På den ene siden klistret de en lapp der det stod “lykke til med eksamen”, og på den andre siden stod det et bibelvers. Mange store smil ble resultatet av utdelingen og Kristina sier at utdelingen var vellykket.

REKTOR SPONSET OUTREACH! Femke og hennes venner fra Drachten, Nederland, ble så inspirerte av å høre om hva Gud gjorde på skoler gjennom ungdommer i Europa at de bestemte seg for å spre budskapet om Jesus på sin skole også. Etter kun et par uker hadde gruppen fått mange med seg og de begynte og samles flere ganger i uken for å be, lese i bibelen og planlegge nye ideer sammen. 8

- Vi kjøpte 800 slikkepinner og trykket 800 lapper med en liten tekst på, som bestod av en oppmuntring. Vi hadde nesten 100 ulike budskap på lappene, forteller Femke. Gruppen forteller at skolens lærere var veldig positive og at rektoren hadde blitt så glad at han bestemte seg for at skolen skulle stå for alle kostnadene. 9

at de ville få avslag fra rektoren. Ei i gruppa spurte rektoren og han godkjente det, så da var det bare for Sandra og resten av gjengen å stå for utdelingen. Sandra forteller at det kom mange positive tilbakemeldinger på bibelutdelingen: “Jeg var overbevist om at det ville komme mange negative reaksjoner, men vi fikk mange smil og mange tilbakemeldinger på at det var kult at vi gadd å dele ut bibler. De positive reaksjonene gjorde bibelutdelingen til både en morsom opplevelse og en nyttig erfaring.


11


BEST FRIENDS FOREVER HVA KJENNETEGNER EN EKTE BFF? ALLE ØNSKER VI EN VI KAN ”LOLROTF”MED, SOM VI TAR RARE PASSBILDER MED OG SOM DELER HEMMELIGHETER OG SUKKERSPINN MED OG SOM VI VET ER TIL Å STOLE PÅ.

BFF? ALLE TRENGER VENNER.

HVA GJORDE JESUS?

Den mest populære jentene på skolen, de verste bøllene, taperen som ingen liker, nerdene som alle ler av, de anonyme skolelysene og utskuddene som har spesielle interesser. Da jeg gikk på skolen, var det ikke vanskelig å se hvem som ikke hadde venner. De satt gjerne for seg selv i kantina, gikk rett til timene uten å stoppe opp for å snakke, og i pausene satt de på klasserommet og leste. Alle visste at de ikke hadde venner, men ingen gjorde noe med det.

Jesus brukte ca. 50 % av tiden sin sammen med disiplene. Han prioriterte å henge med folk. Oppdraget vi har fått er å forkynne evangeliet og å gjøre mennesker til disipler. Selv om Jesus talte til mange folk og gjorde under og mirakler i store folkemengder, ble han også kjent med mennesker. Det resulterte at de ble forandret. Kvinnen ved brønnen begynte å tro etter å ha møtt og snakket med Jesus. Sakkeus begynte å tro etter å ha hengt med Jesus og spist med ham.

ENSOMHET.

PRIORITERE VENNER ELLER NY GENERASJON?

Undersøkelser i Norge viser at det er veldig mange som føler seg ensomme. Da menigheten Intro Oslo spurte ordfører Fabian Stang om hva de kunne gjøre for byen, uttalte han: «Det er noe jeg mener at alle kan hjelpe til med. Det er uønsket ensomhet.» Da Gud skapte verden, så han utover det han hadde skapt og sa at det var overmåte godt. Men Gud sa også et det ikke er godt for mennesket å være alene. Dette sa Gud før ondskapen kom inn i verden, før syndefallet.

Ja takk, begge deler! Sitter du med den følelsen at du burde gjort mer for å gjøre Jesus kjent på skolen? Ved at du blir kjent med folk på skolen og henger med dine ikke-troende venner, gjør du faktisk Jesus kjent! Vi som er Jesustroende har den hellige Ånd, og har Guds kjærlighet utøst i våre hjerter. Når vennene dine blir bedre kjent med deg, stråler Jesus fram! Det skjer helt naturlig og er noe du ikke 12

trenger å presse fram. Gud leder deg helt naturlig i hverdagen, i møte med BFF’en din (og andre). Når du får spørsmål om hva du gjorde i helga, og du forteller engasjert om kirka og hvordan du opplevde at Gud var der, så ikke bli overrasket om vennene dine får lyst til å høre mer og vil komme på det Ny Generasjon arrangerer... De vil bli nysgjerrige på hvem Gud er i ditt liv.

han som er i verden! Det er selvfølgelig også veldig viktig å ha troende venner. Kanskje du kan alliére deg med et par andre kristne og dra sammen på sosiale ting med dine ikke-troende venner? Bare positivt at de også blir kjent så man får flere felles venner.

HAR DU MANGE VENNER SOM IKKE ER TROENDE?

Er dere nære venner? Selv har jeg alltid hatt nære ikke-troende venner, og det å ikke leve i en «kristen boble» tror jeg er veldig sunt. Jeg har opplevd at ikke-troende venner har spurt om jeg kan be for ting de er oppi, og så har vanskelige situasjoner løst seg! Jeg har fått mange spørsmål om hva som er grunnen til at jeg er kristen, og blitt bedt om å forklare hvordan jeg opplever at Gud er nær. Men man kan føle at det er utfordrende å være i et annet miljø, spesielt hvis folk baksnakker, drikker osv. Derfor, husk at Han som er i oss er større enn

HOPP I DET!

Tenk at du har mulighet til å utgjøre en forskjell for de du møter, om det er BFF’en, de i klassen din, jentene på håndballen, gutta på fotballaget eller eleven som alltid sitter alene. Gud bruker DEG for å nå ut til DIN verden. Tenk hvor mye et vennlig smil, et hei, kan lyse opp dagen til noen som har det kjipt. Hvor mye mer kan da ikke ditt vennskap med en som er søkende bety i et evighetsperspektiv? 13


Bibelstudie:

JOSEF - PORTRETT AV EN DRØMMER

Gutten var minstemann i brødreflokken, noe som i utgangspunktet ikke gav ham de beste korta på hånda i et samfunn preget av en hierarkisk måte å tenke på. Når Josef i tillegg kommuniserer drømmen på et vis som setter brødrene i et dårligere lys så kaster han bare mer vann på mølla og nærer den allerede voksende sjalusien hos brødrene.

NÅR VI SNAKKER OM DRØMMER OG VISJONER, SÅ ER «TIMING»

TÅLER DRØMMEN EN TRØKK?

OFTE EN TRICKY INGREDIENS.

Har Gud talt til deg? Har du et ønske om å gjøre store ting for Jesus? Da kan det være greit å sjekke om drømmene dine tåler motgang. Det første som skjedde med Josef var at han ble kastet ned i en brønn istedet for å bli løftet opp og æret. I en slik situasjon ville kanskje de fleste av oss justert drømmene litt. Realitycheck. Men ikke Josef. Han stolte på Gud. Midt i forvirringen. Til og med da han ble solgt til slave hos Potifar. Josef så etter muligheter til å tjene, og på den måten ære sin Gud ved å leve med integritet. Da «Potimor» kom med et fristende tilbud som var vanskelig å motstå så argumenterte Josef at han ikke kunne gjøre denne «synden mot Gud.»

JOSEF HET EN UNG MANN MED STORE DRØMMER. DET VAR TIL OG MED DRØMMER GITT AV GUD. MEN NÅR DET GJALDT «TIMINGEN» SÅ VAR JOSEF RIMELIG LANGT UTE OG SYKLET.

SEX ER BRILLEFINT!

Vår moral og våre verdivalg er ikke kun en privatsak. Konsekvensene av våre valg påvirker oss og andre. Men det viktigste er at Gud mener

Av Espen Gilsvik – Daglig leder i NG

14

FAVN FIENDEN!

noe om dine valg. For eksempel så oppfordrer Bibelen til seksuell avholdenhet før ekteskapet. Gud mener noe sex. At det er brillefint. Men det fungerer optimalt i rammene av et forpliktende og livslangt ekteskap. Bare for å skyte inn: Traffikreglene er ikke skapt for å gjøre livet kjipt for oss men for å beskytte oss. Slik er det med Bibelen også. Gud vil at Ordet skal få lede og beskytte oss. Når vi trør feil vil det trøste og tilgi. Men vi velger selv hvilken plass Guds Ord får i våre liv. Setter vi følelser og omstendigheter først så kan dette lede oss i andre retninger og til andre konklusjoner enn boka. Når vi slutter å stole på Gud så virker det mer logisk å ta avgjørelser basert på det som er håndfast enn å håpe på en usannsynlig inngripen fra oven.

Josef brukte gaven sin til å hjelpe Farao med drømmetydning og fikk dermed et profetisk bilde av hva som skulle skje i Egypt de neste årene. Et ord fra Gud kan forandre alt i ett øyeblikk! Situasjonen kan bli snudd ned-opp. Fra fange til Faraos betrodde statsminister. Innblikk i Guds «timing» overgår alt vi kan planlegge og kalkulere. Han handler ut i fra et helt annet overblikk. Vi ser noen av brikkene. Han ser hele brettet. Av og til kan vi jo ha et noget rosenrødt bilde av hvordan ting blir når en drøm blir oppfylt. For Josef så innebar posisjonen han var blitt løftet opp til enda mer arbeid og organisering enn tidligere. Nå hadde han ikke bare ansvaret for seg selv, men en hel nasjon var avhengig av at han utførte oppgavene sine med integritet og nøyaktighet. Drømmen han hadde fortalt til sine søsken for mange år siden om kornaksene og solen og månen som bøyde seg for ham var kanskje den mest smertelige og utfordrende å se i oppfyllelse. Tørken hadde drevet brødrene til Egypt for å kjøpe korn uten at de kjente til Josefs skjebne. De bar alle på skammen over udåden de hadde gjort mot sin bror for mange år siden. Nå er det Josef som sitter på de beste korta. Han har mulighet til å ta hevn for all den smerte og ulykke brødrene har forårsaket ham. I en rørende scene så avslører han hvem han er for sine brødrene: «Han brast i gråt så høyt at egypterne hørte det, og faraos hus fikk høre om det. Så sa Josef til brødrene sine: «Jeg er Josef! Lever far ennå?» Men brødrene kunne ikke svare ham, for de sto skrekkslagne foran ham. Josef sa til dem: «Kom hit til meg!» De gikk bort til ham, og han sa: Jeg er Josef, deres bror, som dere solgte til Egypt. Vær nå ikke nedslått og anklag ikke dere selv fordi dere solgte meg. Det var for å berge liv at Gud sendte meg foran dere.» (1.Mosebok 45:2-5) Sterkere eksempel på Kristus er vanskelig å finne. Josefs drømmer var ikke for hans egen tilfredstillelse og ambisjoner, men for at mange liv kunne bli reddet. Guds drøm for deg er ikke at du skal bli stor for din egen skyld. Han vil gi deg flere muligheter til å bære et stort ansvar, for å leve for en høyere hensikt og for å ære en Gud som er større en alt.

GAFFELEN I STIKK-KONTAKTEN

Josef klarte å se forbi alle de negative omstendighetene uten å bli virkelighetsfjern og rar. Han stolte på Gud selv om han ble kastet i fengsel uskyldig anklaget for å ha antastet kona til sjefen. Hva gjør du i dine mørkeste stunder? Når du har blitt urettferdig behandlet? Knytter du neven eller viser du fingern i anklage? Hvor vender du deg? Vi har heldigvis en nådefull Gud som tåler oss også når vi oppfører oss som en treåring i beste trassalder som forsøker å stikke både lego, perler og bestikk inn i stikkkontakten. Vi kan ikke gi et enkelt svar på hvorfor Gud tillater lidelse. Jesus forklarer at jo, vi går gjennom tøffe perioder og prøvelser i denne verden. Men, sier Han «Vær frimodige, for jeg har vunnet over verden!» (Johannes 16:33)  Det er et ord til å holde fast på når drømmene ligger knust på gulvet i en kald celle. Og midt der i det sønderknuste hjertet bor Gud (Jesaja 57:15). I stillheten høres Guds stemme (Salme 37:7). I tomrommet, når alle dine egne ambisjoner og talenter har måttet vike, så kan Gud reparere ødelagte drømmer. 15


GROWN-UPS OM OM JULING, FASHION, OG KRISTEN ENHET PÅ SKOLEN

”The gospel Messengers” som sang og spilte i ulike menigheter. Uten tvil hadde skolelaget utrolig positiv betydning for meg i denne tiden.

- Jeg har vokst opp i en kristen familie og hadde derfor tidlig et avklart forhold til min kristne tro, noe som gjorde at jeg fort søkte kontakt med andre kristne på skolen. Siden vi var flere kristne som holdt sammen så ble vi respektert og akseptert på skolen.

- Hvorfor er det viktig med kristent skolearbeid? - Kristent skolelag bidrar til større frimodighet og gjør det lettere å ”flagge” troen overfor vennene på skolen og skaper samtidig positiv kontakt på tvers av kirkesamfunnene.

- Vi kom fra flere ulike kirkesamfunn og vi ble alle aktiv i det kristne skolelaget. Dette hadde stor betydning for oss på skolen samtidig som vi også etablerte vennskap etter skoletiden, noe som blant annet resulterte i st vi startet en gruppe som vi kalte

1972: Det første dataspillet (Pong), dukket opp.

1965: I USA vedtar senatet stemmerett for alle borgere uansett rase.

1955: Steve Jobs ble født.

16

kristent skolearbeid?

THOMAS SCATMAN ÅLESKJÆR, 33 ÅR OG HOVEDPASTOR I OKS

- Først vil jeg si at jeg virkelig beundrer de unge heltene og forbildene som våger å være sunne, gode vitner om Jesus på sin skole. De er rett og slett til personlig inspirasjon for meg, og jeg har mye å lære av dem.

- Hvordan var det å være kristen på skolen da du var ung?

SIGMUND KRISTOFFERSEN, 60 ÅR OG LEDER I PINSEBEVEGELSENS LEDERRÅD - Hvordan var det å være kristen på skolen da du var ung?

- Hvorfor er det viktig med

- På min barneskole og ungdomsskole var det innimellom ganske tøft å være kristen.

- Da jeg gikk på ungdomsskolen fantes dessverre ikke Ny Generasjon ennå. (Ja, så gammel er jeg blitt…) - men det er spennende å tenke på hva som kunne ha skjedd om det fantes. Det hadde vært en vannvittig ”drahjelp” for meg i å formidle tro blant folk på min skole.

- På ungdomsskolen gikk jeg på Gran skole på Furuset med 50 % innvandrere, og det fantes knapt bekjennende kristne i mine omgivelser. Faktisk var jeg veldig frimodig, så det var ingen i klassen som var i tvil om hva jeg trodde på. Jeg var opptatt av å benytte de anledningene jeg fikk, og jeg lot ikke en mulighet gå fra meg til å fortelle om mitt liv med Jesus!

- Jeg tenker at kristent skolearbeid er enormt viktig allerede, men også at potensialet fortsatt er gigantisk mange steder. På en skole kan ting fort spre seg som ild i tørt gress, og noen ganger er alt som trengs noen få modige ungdommer som begynner å spre gnister. Her tenker jeg Ny Generasjon og kristen skolearbeid generelt er en utrolig viktig støtte!

- Selv om jeg hadde gode venner, så er det ingen tvil om at jeg fikk min porsjon med mobbing og verbal juling fra klassekamerater. Sett i ettertid kunne jeg nok kanskje ha vært enda litt ”smartere” ved en del anledninger. For eksempel den gangen vi skulle ha ”Show and tell” i engelsktimen, og skulle ta med en gjenstand som betydde mye for oss. Jeg tok selvsagt med meg Bibelen, noe som var helt supert å gjøre, men jeg hadde også på meg en kristen rocke-tskjorte hvor det stod ”Satan Sucks” med store, flammende bokstaver, haha! Der lagde jeg nok bare litt trøbbel for meg selv, men det er ingen tvil om at spesielt årene på ungdomsskolen var med på å forme min tro. Trykket fra de andre ”tvang meg” til å ta et tydelig valg på hvor jeg stod hen.»

17


THOMAS NETELAND, 20 ÅR, AKADEMIET VGS SANDNES

og seriøse i sin tro. Det har dunket inn spørsmål fra både lærere og elever pga dette og jeg har fått mange innholdsrike og Jesussentrerte samtaler.

- Hvordan er det å være kristen på skolen din?

- Hvorfor har du Ny Generasjon på skolen?

- Å være kristen på skolen min har vært gøy, interessant men også utfordrende. Måten vi har gjort NG på har gjort det enkelt for både lærere og elever å vite hvem som er radikale

- Jesus hører ikke bare til RLE-boka. Han lever og elsker alle på min skole. Jeg har gjort min skole, mitt ansvar til livsmotto og har dermed gjort det jeg kan for å gjøre det enkelt for skolen min å bli kjent med Jesus. Min skole trenger Jesus!

NY GENERASJONERE OM SKOLE OG KIRKE DANIEL NÆRLAND, 20 ÅR, VÅGEN VGS

de husker tilbake på oss senere.

- Hvordan er det å være kristen på skolen din?

- Men NG har faktisk gitt resultater! Mange av venninnene mine er åpne og positive til Jesus nå, og det er mye mer akseptert å være kristen på skolen. Folk har mer respekt og interesse for kristne enn da vi først begynte og jeg tror faktisk de beundrer oss litt! 

- Hvorfor har du Ny Generasjon på skolen?

- På min skole er vi privilegerte og har ganske mange kristne som er sammen om Jesus og evangeliet. Det gjør det lett å gjøre Jesus til et samtaleemne og å invitere med seg nye til kirka. Samtidig er troen ikke alltid lett og byr på utfordringer. Mange i min klasse bryr seg for eksempel veldig lite og er vanskelig å få interessert i tro. Da tror jeg bønn spiller en stor rolle, og derfor arrangerer vi to bønnemøter i uka.

- Jeg har Ny Generasjon på skolen fordi vi er kalt til å være menneskefiskere. Jesus er for stor til at jeg klarer å holde han for meg selv, derfor ønsker jeg at de rundt meg skal få tak på nåden og troen i Kristus. - På skolen tilbringer vi så mye tid som ungdommer; vi er der 5 dager i uka. I stedet for å stresse med å forklare Jesus, funker det mye bedre å heller vise i praksis hvem han er! Vi som er kirken gjør kirke også på skolen slik at folk kan få en smakebit av hva det vil si å leve for Han.

- Inntrykket mitt samlet fra mine tre år på videregående er at folk respekterer veldig at jeg tror på Jesus, og folk er imponert over arbeidet vi legger ned i Ny Generasjon. Jeg tror det setter inntrykk når de forstår at det vi gjør i Ny Generasjon handler om dem! 18

IDA MARIE, ELVERUM VGS

- Hvorfor har du Ny Generasjon på skolen?

Hvordan er det å være kristen på skolen din?

- Rett og slett fordi jeg brenner for å gjøre Jesus mer tilgjengelig. Og fordi skolen vår VIRKELIG trenger det! Vi har hatt noen vanskelige tre år med nesten ingen kristne, men alt strevet har faktisk gjort inntrykk på vennene våre, og alle bønner har gitt resultater. Og da blir jeg gira!! Man må aldri gi opp! :-)

- På skolen min er vi bare et par-tre kristne, så det er veldig utfordrende av og til. Det er en del fordommer og baksnakking og det er ikke så veldig ”kult” å være kristen. Men jeg vil heller at folk skal kjenne meg som ”hu der superkristne” enn for noe annet, hihi! Kanskje 19


SENTRALSTYRET I NY GENERASJON BESTÅR AV AKTIVE OG ENGASJERTE MENNESKER SOM

PER EIVIND KVAMMEN

Styreleder og pastor Menighet: Sentrumkirken Sandnes Liker: Bøker, mote, Lars Monsen og ulv.

BRENNER FOR Å GJØRE JESUS TILGJENGELIG FOR UNGDOMMER I DETTE LANDET. STYRET VELGES AV ÅRSMØTET SOM ER NGS ØVERSTE ORGAN. HER ER EN KORT OVERSIKT OVER STYREMEDLEMMENE BASERT PÅ FAKTA OG FACEBOOK:)

ESPEN GILSVIK

Daglig leder i Ny Generasjon Menighet: Jesus Church Oslo Liker: Vassøy kurrongklubb, Mezze, lovsang og Justin Bieber.

NY GENERASJON STYRET

Ny Generasjon drives av elevene selv, men vi ønsker at at alle grupper skal få den hjelpen de trenger fra stab og trainees i Ny Generasjon! I arbeidet med å spre evangeliet på skoler og studiesteder i Norge, trengs det en god porsjon arbeidskraft og mennesker med et hjelpende hjerte. Som trainee lærer du hvordan man møter mennesker, hvordan man hjelper mennesker og hvordan man kan være det beste av seg selv for andre mennesker. Hva skal til for å være en trainee? ...Et hjerte for alle som går på skole! Om du trenger et sted å bruke dine kreative sider og dine gaver som veileder og oppmuntrer – bli trainee!

HANS MARTIN SKAGESTAD Evangelist i Troens Bevis Menighet: Betania Kristiansand Liker: Misjon i Afrika slash indre bygder på sørlandet, planking og Kaptein Sabeltann.

Sebastian 20

ANDRE BIRKELAND

Jurist

SOLVEIG HEGDAL

Ungdomspastor

Ungdomspastor

Menighet: Oslo misjonskirke Betlehem. Liker: Krøller, Molde Fotballklubb, eiendomsdealing og telemarkkjøring

Menighet: Sentrumkirken Sandnes Liker: Geologer, curling, mariusgenser og Nord-Norge.

Menighet: Pinsekirken Tabernaklet Bergen Liker: Sliten Liverpoolfan, nyfrelst rulleskimann, nyter litt for godt sin egen stemme

MAGNE ERIKSEN

21


Oppskrifter lvers) s bibe

inu r.no (m e t f i r k s

OLL E R BIB EtLeBt fra mineopp - hen

L E TE M E KG HV 1 1/2 SMØR 3 0 0 G R DE MOM M E A 3 TS K Æ R J G 50 G LK E LVERS M tørr1L A BIBE KE R R K B U S D ker du , sleng E G u M r 0 B R 0 . E 3 e P lle Å LA P al akebo k varm 40 SM stor b ret på sva sk gjær, sk n e i ø r e e r m f es r s r d ø t t a l n : me uh bla det jør du mmen alt ed melet. S tur. Hvis d og smøret g k i l S a ra a først s men m tempe l melk Bland al den sam til kropps en. Så ska k p k l s p e. gjær, og varm o 2 dl av me ørrels d bel st a b o d . i melk ndes ut me godt. n l ca la nd amme eve ti den b t tørre. Bla lvers s de har gen h e i e b i d b e a til ed gl med d ene m t over llen o l lapp t med plas ver bo l o u R e i . l t stk re plastfo bakeb ca. 40 Legg al bli lene stå på k s t e a bol ne. D t bolle i bollene. L ed egg. Trill u m p ensle kk op og sti g litt til. P se ader 00 gr hevet 2 å p ovnen midt i Stekes min. 5 i ca. 1

22

SJOKOLADEKAKE TIL JESUSMØTET hentet fra detsoteliv.no 300 G SMØR 4 EGG 600 G SUKKER 3,5 DL MELK 500 G HVETEMEL 1 SS VANILJESUKKER 4 TS BAKEPULVER 4 SS KAKAO

Ha deigen i en stor langpanne med bakepapir. Stek kaken nederst i ovnen på 175°C i 30 min. Avkjøl kaken i formen. Hvelv kaken ut av langpannen og fjern bakepapiret.

GLASUR: 75 G SMØR 7 SS STERK KAFFE 4 SS KAKAO 3 TS VANILJESUKKER 450 G MELIS

Til sjokoladeglasuren smeltes smøret i en kjele. Rør inn kaffe, kakao og vaniljesukker. Ha til slutt i melisen og rør til glasuren er glatt og helt uten klumper. Sett glasuren kjølig til den har passe smørekonsistens.

PYNT: KAKESTRØSSEL Slik gjør du: Pisk mykt smør og sukker til luftig smørkrem. Pisk inn ett egg om gangen. Sikt sammen de tørre ingrediensene. Rør det tørre og melken vekselsvis inn i deigen.

Smør glasuren jevnt over kaken. Strø over kakestrøssel og del kaken opp i firkanter.

23


Forsettelse fra side 8-9: ,,,

NY GEN STORIES

AV OG TIL KAN DET VÆRE SÅ ENKELT SOM Å SPANDERE EN IS ELLER BRUS PÅ NOEN. JEG HAR FÅTT MANGE GODE VENNSKAP FORDI JEG TØR Å VÆRE ÆRLIG MED DET JEG TROR PÅ, OG DET SISTE ÅRET HAR JEG VOKST MASSE MED GUD”.

Det har endret fokuset mitt

Dina er ei av de som driver Ny Generasjon på elevene. De som får blir veldig glade og da har Vågen VGS i Sandnes. For henne jeg det helt supert. har det betydd mye, også for henEtter at jeg ble med i Ny Generanes eget forhold til Jesus. sjon har det blitt mye lettere å sette ”NG GJØR DET fokus i hverdagen og jeg har blitt LETTERE Å SETTE Dina forteller følgende: mer oppmerksom på muligheter til FOKUS I HVERDAGEN “Da jeg startet på videregående å fortelle om Jesus. Ikke bare ved å OG JEG HAR BLITT ble jeg med i Ny Generasjon fordi bruke ord når jeg får gode samtaler MER OPPMERKSOM det var «kult». Det er nemlig veldig med folk i fra klassen og på skolen mange fra kirken min som er med om tro og Gud, men jeg kan også PÅ MULIGHETER i Ny Generasjon. Nå er det blitt fortelle om Jesus ved at Den hellige TIL Å FORTELLE OM en veldig bra mulighet for meg ånd minner meg på å gjøre ting. JESUS.” til å ha med Jesus på skolen og i Av og til kan det være så enkelt – DINA hverdagen min. Det beste med Ny som å spandere en is eller brus Generasjon er når vi starter dagen på noen. Jeg har fått mange gode med bønnemøte. Det gjør dagen vennskap fordi jeg tør å være ærlig veldig annerledes ved å sette fokus på Jesus først. med det jeg tror på, og det siste året har jeg vokst Vi har også delt ut blant annet boller til de andre masse med Gud”. 24

25


HELT GENIALT! HVERT ÅR FÅR NY GENERASJON FLERE HUNDRE TUSEN KRONER TIL NG-GRUPPER SOM SØKER OM PENGESTØTTE. DISSE MIDLENE FÅR NY GENERASJON FRA FRIFOND, SOM ER EN STØTTEORDNING SOM BLANT ANNET VIL «STYRKE AKTIVITETEN I DET LOKALE ARBEIDET». DET BETYR AT DET ER VELDIG ENKELT Å FÅ PENGER TIL Å ARRANGERE EVENTS, NÅR MAN KUN TRENGER Å SENDE EN SØKNAD TIL NG!

Søk om penger HVA KAN MAN SØKE STØTTE TIL?

i Ny Generasjon» på Facebook. Legg David Haddeland til som venn, og han adder deg til gruppa. Under «filer» finner du eksempelsøknader.

Man kan søke om hva som helst, så lenge det har en positiv hensikt, som å oppmuntre, skape et hyggelig miljø, gjøre Jesus kjent eller vise Guds kjærlighet i handling. Man kan søke om alt fra en hundrings til flere tusen kroner. Eksempler på hva Ny Generasjon har gitt støtte til: utdeling av bibler, utdeling av kakao, materiell til å lage julekort til elever og lærere, bønnefrokost, diverse desemberaksjoner (blant annet julefest og julekalender i kantina), utdeling av hundrevis av kjærligheter på Valentine’s Day, kake til lærerne, premier til konkurranser og støtte til å kunne få besøk av et NG-team.

HVORDAN SØKER MAN?

NG-gruppa må være registrert. – Gruppa kan registreres på nygenerasjon.no. Søknaden må inneholde: – Hvem dere er (skolens navn og navn, adresse, tlfnr. og epost til lederen for NG-gruppa) – En kort beskrivelse av hva dere vil bruke pengene til.

HVOR MYE PENGER DERE SØKER OM?

Et kontonummer pengene kan settes inn på 3. Søknadsmal finnes på gruppa «Gruppeledere

26

Send søknaden om pengestøtte til frifond@nygenerasjon.no innen 20. november. Slå alt sammen og søk om penger til både høst- og vårsemesteret.

OBS! HUSK AT DE SOM MOTTAR FRIFONDSTØTTE MÅ INNLEVERE ÅRSRAPPORT, PENGENE MÅ BRUKES INNEN 31. MAI 2013, DERE MÅ TA BILDER AV EVENTEN OG SENDE DET TIL NG SAMMEN MED EN LITEN RAPPORT SOM VISER HVA SLAGS ARRANGEMENT DET ER OG HVA PENGENE ER BRUKT TIL.

27


RETUR ADR. NY GENERASJON POSTPOKS 929 SENTRUM N-0104 OSLO

NÅR: 10. SEPTEMBER I OSLO • HVEM: ALLE NG-GRUPPELEDERE + NG-STYRET PRIS: EGENANDEL PÅ 100 KR (REISE OG KONFERANSEAVGIFT DEKKES AV FRIFOND)

WWW.NYGENERASJON.NO/EVENTS/GRUPPELEDERDAG

Ny Generasjon 2-2013  

Bli inspirert av vårt nyeste medlemsmagasin!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you