Ny Carlsbergfondet Årsblad 2022

Page 1

NY CARLSBERGFONDET 2022

NY CARLSBERGFONDET

ÅRSSKRIFT 2022

Genstarten af kunstlivet efter corona-nedlukningerne var overskriften på det 2022, vi nu har bag os, og med årsafslutningens optællinger af besøgstal på landets kunstinstitutioner, ser det hele lysere ud end frygtet, mens pandemien rasede. Selv om nogle museer har tabt lidt besøg og andre har vundet, er der ingen tvivl om, at gæsterne over en bred kam er tilbage og søger oplevelser og fordybelse i kunsten.

Også i Ny Carlsbergfondet bød 2022 på en fornyet start – året var nemlig dedikeret til at udvikle den strategi, fondet i de kommende år skal arbejde efter. Den nye strategi, som vi også i året nåede at binde en sløjfe på, bærer titlen Levende kunst til det levende folk, og vil danne rammen om de indsatser og initiativer, der i årene fremover vil definere fondets arbejde samt være den samfundskontrakt, vi som fond læner os op ad.

Den nye strategi tager sit udgangspunkt i fondets fundats, som den udfolder og fortolker. Ny Carlsbergfondets centrale løfte til samfundet i vores nye strategi lyder:

”Fondet skal med faglighed og passion stræbe efter at fremme kunstens betydning og vilkår i samfundet. Den opgave, bryggeren stillede eftertiden, var til enhver tid at udbrede den levende kunst til det levende folk. Fondet skal derfor udvikle og tilfredsstille sansen for og trangen til kunst ved at gøre den ypperste kunst tilgængelig og nærværende for alle.”

Kunstens betydning og vilkår i samfundet er helt centralt i Ny Carlsbergfondets virke og har været det siden Carl og Ottilia Jacobsen grundlagde fondet i 1902.

I en tid hvor den ene krise synes at afløses af den næste, er det vigtigere end nogensinde at holde fast i dette fokus. Vi lærte meget af vores måde at være fond på med uddelingerne af vores corona-hjælpepakker i 2020 og 2021. Erfaringer vi har kunne tage med os og gøre brug af i vores strategiarbejde, og som vi håber vil komme kunstlivet og samfundet til gavn i årene frem.

Krigshandlingerne i Ukraine blev den tragedie, der om noget vil kendetegne 2022. Vi kunne i henhold til vores fundats ikke uddele midler direkte til den krigsramte befolkning i Ukraine, men vi var glade for at kunne støtte det fine initiativ, som Statens Værksteder sammen med en række kunstinstitutioner tog for at huse flygtede ukrainske kunstnere i Danmark og give dem et sted at arbejde med titlen ”Displaced Artists Network”.

Kunstens og kulturens rolle i konflikter og krig blev også et af de væsentlige temaer på fondets deltagelse på Folkemødet på Bornholm, hvor Ny Carlsbergfondet desuden var afsendere på Up Close II –Performancekunst på Folkemødet, som Den Frie kuraterede og afviklede på vegne af fondet. Allinges gader og stræder blev scene for syv performancekunstnere, hvor et stort og levende publikum fik kunsten helt ind på kroppen.

Vi uddelte i 2022 195 mio. kr. Det næststørste beløb i fondets historie. Udover at støtte en lang række ansøgninger til stedspecifikke værker, erhvervelser, publikationer og udsmykninger, så blev 2022 også året, hvor vi efter en ekstern evaluering af fondets 10-årige forskningsinitiativ, uddelte over 30 mio. kr. til nye forskningsprojekter med særligt fokus på forskningssamarbejder mellem kunstinstitutioner og universiteter. De støttede forskningsprojekter havde en imponerende diversitet i temaerne, og vi glæder os at følge de resultater, der følger med forskningen.

Blandt vores udsmykningsprojekter har vi i årets løb ligeledes set en stor kunstnerisk diversitet blandt de støttede projekter bl.a. i Generalkonsulatets Residens i New York, det studenterdrevne initiativ Station på Frederiksberg, Krogerup Højskole, Regionshospitalet Gødstrup, Arkitektskolen i Aarhus og Fyns VUC & HF i Odense. Mange af projekterne findes beskrevet på de kommende sider.

God læselyst.

På det monumentale fotografi ses en person siddende i skrædderstilling på gulvet. Bag hende står en shaman iført en farverig dragt. Shamanen, hvis navn er Koh Sunahn, er i færd med at udføre et ritual og bukker sig ned over kvinden, som er kunstneren selv, Jane Jin Kaisen. Hun er født i Sydkorea og opvokset i Danmark og arbejder i sin kunst med hukommelse og historie, herunder sin egen.

Bag de to personer på billedet ses en rumdeler dekoreret med et koreansk bjerglandskab, mens et sort-hvidt fotografi af kunstnerens koreanske forældre er placeret på et lille bord, som også bærer appelsiner og æbler på små bronze-tallerkener, alt sammen placeret i hendes øjenhøjde, som sad hun foran et alter. På den midterste hylde af bogreolen i billedets forgrund står desuden et indrammet kort over øen Jeju, som er både kunstnerens og shamanens fødested.

På den koreanske ø har indbyggerne deres egen form for shamanisme, kaldet Jeju shamanisme. Shamanerne på øen fungerer som spirituelle vejledere, der forbinder de levendes verden med de dødes. Det ritual, som shamanen udfører på billedet, har til formål at tilbagebringe fortabte sjæle og forkaste de onder ånder. Jane Jin Kaisen er i drømme plaget af onde ånder, og det er derfor, hun har opsøgt shamanen. Logikken bag ritualet er, at man taber sin sjæl, når man er syg. Først når en shaman fjerner de onde ånder, kan kroppen vende tilbage til en ren tilstand, hvor den fortabte sjæl kan genfinde ro og harmoni.

4
Farvefotografi Erhvervet af Ny Carlsbergfondet FORBINDELSEN MELLEM DE LEVENDE OG DØDE
JANE JIN KAISEN (1980) Neokdurim (Passage), 2017

EN BASKENDE ORAKELUGLE

Oracles, Owls... Some Animals Never Sleep (Borealis) er titlen på Ann Lislegaards kunstværk i levende 3D-billeder og lyd, som nu tilhører Kunstmuseum Wolfsburg. Ann Lislegaard er kendt for værker, der anvender ny teknologi. Hendes praksis er dedikeret til højaktuelle emner såsom robotteknologi, klimaforandringer og den virtuelle verden. Hun søger at fremprovokere kritiske refleksioner over naturen, bevidstheden og hvad det vil sige at være menneske.

Den animerede ugle, som har hovedrollen, bevæger sig som om, den befinder sig i en trancelignende tilstand. Skulende ud fra LED-skærmen med søvnige halvlukkede øjnene, skutter den sig med sine skarpe kløer i et fast greb om den pind, den sidder på. Pludseligt flakser den med de store mægtige vinger, som var den ved at miste balancen.

Som et andet orakel holder uglen en monolog, der blandt andet består af fragmenter fra den kinesiske spådomsbog I Ching. Monologen afbrydes her og der af dramatiske klip fra science fictionklassikeren Blade Runner – Ridley Scotts filmatisering af Philip J. Dicks kultroman Do Androids Dream of Electric Sheep. Uglen som motiv er ligeledes hentet fra Dicks klassiske sci-fi roman, der finder sted i 2050, hvor uglen er den første dyreart, der uddør på grund af de uoprettelige skader, mennesket har påført planeten. Siddende foran et bevægende farvespektrum af nordlys leger uglen undervejs i animationen med en globus som en kritisk kommentar til klodens klimaproblemer.

ANN LISLEGAARD (1962)

Oracles, Owls… Some Animals Never Sleep (Borealis), 2021

LED skærme, Brightsign afspiller, højtaler, jernramme, 3D animation, lyd. 31:45 min

Kunstmuseum Wolfsburg

Erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet

5

DANSK SAMTIDSKUNST I NEW YORK

30 kunstværker skabt af 15 forskellige danske samtidskunstnere blev i 2022 installeret i Det Danske Generalkonsulats residens i New York under overskriften Art at the Residence. Residensen, hvorfra der er udsigt over Manhattan Bay og Brooklyn, er hvert år vært for mange arrangementer. Fællesnævneren for disse er fortællingen om det moderne Danmark, hvilket de pågældende kunstværker skal være med til at nuancere – med fokus på blandt andet bæredygtighed, innovation, demokrati og globalt ansvar.

Ny Carlsbergfondets donation til Det Danske Generalkonsulats residens præsenterer et varieret udsnit af dansk samtidskunsts unge såvel som etablerede navne. Art at the Residence tæller blandt andet kunstværker af grønlandsk-danske Julie Edel Hardenberg og Boston-baserede Nanna Debois

Buhl, der fra hver deres ståsted beskæftiger sig med dansk kolonihistorie. Hardenbergs Trophy –pearls undersøger således Danmarks historiske

og fortsatte virke i Grønland , mens Debois Buhls Donkey Studies behandler Danmark som tidligere kolonimagt i Vestindien Med plastikskulpturen

1 Kilo PET udfordrer Tue Greenfort den globale samtale om plastik- og klimaudfordringer, mens SUPERFLEX’ neonværk It Is Not The End Of The World inviterer beskueren til at overveje eget ansvar i klimaudfordringerne.

6

ANNA SØRENSEN (1968)

Untitled, 2018 Glaseret keramik

ASTRID KROGH (1968)

Seaweed of the Universe, 2021

Tørret tang, LED, glas, ramme i røget eg

ESKE KATH (1975)

Contained Landscape, 2021

Akryl på hør

GUDRUN HASLE (1979)

Flag (1), 2011-16

Broderi på tekstil

Flag (14), 2011-16

Broderi på tekstil

HANNAH TOTICKI (1984)

Protection Against Heartache, 2021 Glaseret stentøj

Protection Against Unfulfilled Expectations, 2021 Glaseret stentøj

Protection Against a Feeling of Emptiness, 2021 Glaseret stentøj

JEPPE HEIN (1974)

Change your Thoughts and you Change your world, 2019

Pulverlakeret aluminium, neonrør, tovejs spejl, transformere

7

JOHN KØRNER (1967)

Spejlproblem, 2016

Forsølvet blæst glas, forseglet med korkporp i bunden

Blick Auf Zugspitze, 2021

Akryl på lærred

JULIE EDEL HARDENBERG (1971)

Trophy – pearls, 2019

Sort træramme, sort menneskehår, glasperler

KLARA LILJA (1989)

Red Admiral #2, 2021

Hvid ler og glasering

Poppelsommerfugl #1, 2022

Hvid ler og glasering

Aurum Butterfly, 2021

Hvid ler og glasering

Khorelia Starsun, 2021

Hvid ler og glasering

Sylvin Behelit, 2021

Hvid ler og glasering

Myza Starsun, 2021

Hvid ler og glasering

Enchanting Mirror Umbra, 2021

Hvid ler og glasering

NANNA DEBOIS BUHL (1975)

Donkey Studies #2, 2008

Archival pigment print

Donkey Studies #4, 2008

Archival pigment print

8

Donkey Studies #7, 2008 Archival pigment print

RASMUS MYRUP (1991)

Start The End (Ginnungagap/Ragnarok)

Orange and Blue, 2022

Uld og silke på bejdset træ

ROSE EKEN (1976)

Milk Crate, 2018

Glaseret papirler

SUPERFLEX

IT IS NOT THE END OF THE WORLD, 2019 LED lys, plexiglas, aluminium bogstaver, adapter

TRINE SØNDERGAARD (1972)

Hovedtøj #20, 2020

Archival pigment print

Hovedtøj #22, 2020 Archival pigment print

Hovedtøj #46, 2020 Archival pigment print

TUE GREENFORT (1973)

1 Kilo PET, 2021

Smeltede PET-flasker

9
Det Danske Generalkonsulat i New York Doneret af Ny Carlsbergfondet

BALLET I FARVERIG FORENKLING

Med støtte fra Ny Carlsbergfondet kunne Statens Museum for Kunst erhverve Harald Giersings Balletscene, der stammer fra kunstnerens mest eksperimenterende periode fra 1917-1921. Harald Giersing var i tæt berøring med datidens internationale avantgardebevægelser såsom kubisme, fauvisme og tysk ekspressionisme og beskæftigede sig i årene omkring 1920 navnlig med fodbold- og dansemotiver malet med stærke farver i et enkelt formsprog, hvilket Balletscene er et eksempel på.

Balletscene har blikket rettet mod det moderne Rusland. På maleriet ses ægteparret Mikhail Fokin og Vera Fokina, der begge var dansere og reformister af den russiske ballet. Harald Giersing deltog selv ved premieren, da ægteparret optrådte på Det Kongelige Teater i København i maj 1918. Maleriet er imidlertid ikke baseret på hans egne iagttagelser under forestillingen men derimod skabt på baggrund af et sort/hvid fotografi, der blev bragt i Politiken i forbindelse med premieren.

Værket fokuserer på fotografiets hovedpersoner, og Giersing sletter deres reelle baggrund til fordel for en monokrom rød. Han frigør derved værkets figurer fra deres statiske fotografiske forankring og forenkler dem til arabeskformede silhuetter, hvis sarte lyserøde og kølige blå toner står i kontrast til den røde baggrund. Maleriet fremstår med sin koloristiske og formmæssige kraft som et eksempel på Harald Giersings vilde formeksperimenter i årene omkring Første Verdenskrig. Balletscene var sammen med et udkast til en udsmykning af Videnskabernes Selskabs domicil i 1925 det sidste maleri, han udførte i denne stil.

HARALD GIERSING (1881-1927)

Balletscene, 1920/21

Olie på krydsfinér

10
Statens Museum for Kunst Erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet

HUN KOM OG BLEV

Louisiana kunne i efteråret 2022 indlemme den tyske kunstner Rosemarie Trockels CLUSTER V –Subterranean Illumination i samlingen på museet i Humlebæk. Værket er en montage, som består af 25 indrammede, digitale print på papir og er en del af serien Cluster Series, som kunstneren har produceret siden 2004. CLUSTER V – Subterranean Illumination, der måler ca. 2,5 × 9 meter, var med på udstillingen Kirsten Ortwed, Rosemarie Trockel, Lawrence Weiner: Gogo, der blev vist i Den Frie udstillingsbygning i sommeren 2022.

Rosemarie Trockels billeder tager på kritisk og ironisk vis stilling til deres omverden – navnligt går hun i kødet på politiske og kønsmæssige forhold. I den aktuelle billedmontage møder vi blandt andre den afdøde tyske politiker Franz Josef Strauss og den kontroversielle franske forfatter Michel Houellebecq, og vi ser kunstneren selv med guitar og en påskrevet sætning: ’Sie kam und blieb’,

hvilket er taget fra den tyske udgave af den franske feminist Simone de Beauvoirs roman ‘Det Andet Køn’ fra 1953 (1949).

Rosemarie Trockel er kendt for sin uvilje mod maleriet. Troen på det store billede er borte, eller som der står skrevet på en af Trockels ældre tegninger: Et værks mangler betyder ikke, der intet er. I stedet præsenterer hun os for klynger af billeder, som stritter og udfordrer hinanden og os, der kigger på dem. Hun springer fra medie til medie og fra udtryk til udtryk og sammenblander nutid og fortid, høj- og populærkultur, helte og skurke. Det hele er bundet sammen af et magtkritisk og feministisk slag mod etablerede strukturer.

ROSEMARIE TROCKEL (1952)

CLUSTER V – Subterranean illumination, 2019

25 digitale print på papir monteret på forex, indrammede

Art Erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet

11
Louisiana Museum of Modern

TIDENS MODERNE KVINDER

Bertha Wegmann er en af de kvindelige kunstnere, der ikke fik en fremtrædende plads i det 20. århundredes kunsthistorie på trods af, at hun indtog en væsentlig position i det moderne gennembrud. Den Hirschsprungske Samling arbejder strategisk med at udbygge museets samling af billeder skabt af kvindelige kunstnere fra 1800-tallet og har med støtte fra Ny Carlsbergfondet kunnet tilføje to hovedværker af Bertha Wegmann. Værkerne var som private udlån med på museets store Wegmann-udstilling i 2022, men er nu en fast del af dets samling.

Begge malerier tematiserer tidens moderne kvinde og de refleksioner og anfægtelser, som knytter sig til denne nye identitet.

Det ene billede, Resignation. En kvinde ved tebordet fra 1890, er et nyopdaget selvportræt, hvor kunstneren indtager rollen som moderne, resigneret individ. Den unge kvinde på billedet ses i en intim situation, hvor hun endnu ikke er fuldt påklædt

og sidder med sin morgen-te, opslugt af en bog. Titlen refererer til fænomenet resignation som en moderne, mental tilstand, der ikke mindst kendes fra den franske digter Charles Baudelaires lyrik. Den stol, kvinden sidder i, befandt sig efter alt at dømme i den svenske kunstner Jeanna Baucks atelier i München. Bauck var kollega og angiveligt også livsledsager til Wegmann.

Det andet billede, En Ung Pige i Skoven fra samme periode, portrætterer Toni Möller, kunstnerens 17 år yngre veninde og sekretær, som en moderne kvinde klædt i en løstsiddende kjole. Man fornemmer i dette værk en tæt sammenhørighed mellem model og maler, hvilket er et kendetegn hos Wegmann. Om denne praksis sagde kunstneren selv: ”Jeg søger altid at faa mine Modeller til at glemme sig selv, saadan at Stillingen ikke bliver bevidst. Jeg taler med dem om den, de elsker eller den, de holder af, og saa glemmer de alt det, de har drømt om dem selv. Saa bliver de virkelige Mennesker.”

BERTHA WEGMANN (1847-1926)

En Ung Pige i Skoven, 1890’erne

Resignation. En kvinde ved tebordet, 1890 Olie på lærred

12
Den Hirschsprungske Samling Erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet

KUNST DER UDFORDRER STATUS QUO

Flækket flamingo i klumper og sammenkrøllede bunker af stof og motiver, der på samme tid synes genkendelige og fremmede. Er det et sammensurium af bakterier set under et mikroskop? Eller er det et baggrundsbillede af et landskab på en computerskærm?

Pernille With Madsens vilde, absurde iscenesættelser er nu til stede i Student & Innovation House på Frederiksberg – i form af de fire fotografiske værker Dazzling scenes of hysteria, Animated Colony of Sister Taxa, Solar Speed Spray og Scene of Jouissance. Fotografierne er en del af en større værkdonation fra Ny Carlsbergfondet til studenterhuset. Donationen tæller også værker af kunstnerne AVPD, Mads Gamdrup, Erik Steffensen, Jason Revok og Greg Bogin.

Student & Innovation House er en forening, hvis hensigt er at understøtte studenterdrevne projekter og initiativer for innovation og bæredygtighed på tværs af uddannelsesinstitutioner og fagligheder. Det nye studenterhus har hjemme i en 100 år gammel politistation tegnet af arkitekten Hack Kampmann. I institutionens ansøgning til Ny Carlsbergfondet redegjorde man for, at ”ved at integrere kunst i bygningen, så kultiverer vi et rum og en atmosfære, som skal kunne udfordre status quo”.

At udfordre status quo er, hvad Pernille With Madsens værker gør. Med perspektivforvridninger eksperimenterer hun med bevægelse og stilstand. Figurerne befinder sig på grænsen af, hvad der er trygt og genkendeligt og skaber et rum, hvor man pludselig kan forestille sig verdner og virkeligheder, der er drastisk anderledes end dem, vi lever i.

PERNILLE WITH MADSEN (1972) Dazzling Scenes of Hysteria, Animated Colony of Sister Taxa, Solar Speed Spray og Scene of Jouissance, 2020 Indrammede fotografier

Student & Innovation House

CBS Station, Frederiksberg

Doneret af Ny Carlsbergfondet

13

KÆRLIGE KYS OG KRAM

Laure Prouvost er kendt for vilde, fabulerende totalinstallationer, hvor grænserne mellem fiktion og virkelighed forstyrres. Hun repræsenterede Frankrig ved Venedig Biennalen 2019 og har fået tildelt den prestigefulde Turner Prize.

Taking Care (Love Letter to Fellow Art Work) er tænkt som en kærlig hilsen fra ét kunstværk til et andet. Laure Prouvost, der selv optræder i videoen, ses kun fra hage til bryst. Det meste af ansigtet er således skjult. Hendes hænder er i konstant flydende bevægelse og synes at række ud af skærmen med åbne inviterende håndflader. Vi kommer helt tæt på kunstnerens krop, nærmest som et kram. Man hører stemmen lave kysse- og smaskelyde og hviske søde ord som ”I’m gonna take care of you, you beautiful thing.” Værket kan afspilles på en monitor direkte placeret overfor et

andet kunstværk, som Prouvost derved kærligt kan gestikulere og hviske søde ord til. Uden en fysisk udstillingssammenhæng, som under covid-nedlukningerne, kan værket vises online - som en klagesang, der begræder fraværet af kontakt i det fysiske rum, såvel med kunstværker som med hinanden.

LAURE PROUVOST (1978)

Taking Care (Love Letter to Fellow Art Work), 2019 Video. 3:23 min Erhvervet af Ny Carlsbergfondet

14

SE DIG SELV I SPEJLET

En hel atmosfære opstår i den dansk-islandske kunstner Olafur Eliassons værk Det lyttende Spejl, der møder patienter og pårørende ved indgangen til det nye Regionshospital Gødstrup.

Pavillonen fremstår simpel i sin konstruktion. To buede rør, der krydser hinanden vinkelret, holder en stor skråtstillet skive og danner et halvtag. Den reflekterende underside af skiven spejler de halvcirkelformede rør, hvilket skaber en illusion af to komplette cirkler, der bryder gennem loftet og strækker sig ind i et imaginært rum ovenover. Træder man ind under pavillonen, kan man iagttage sit eget spejlbillede i værket og blive omfavnet af den globuslignende form, som rørene danner. Loftets hældning gør, at refleksionerne også kan ses udefra. Og når man bevæger sig rundt om pavillonen, ser ringene ud til at skifte form fra ellipser til cirkler

og tilbage igen. Værket sætter på denne måde ikke blot beskuerens blik i spil men inddrager også kroppen, som i det tiltede spejlbillede fremstår som en del af værket.

Olafur Eliasson er drevet af sin interesse for perception, bevægelse og kropslig oplevelse. Dette fysiske billede drager paralleller til, hvordan nye livsperspektiver uvægerligt dukker op på et sted som hospitalet. Det lyttende spejl er et kunstværk, der giver os mulighed for nye sanseerfaringer og ny indsigt. Det tilbyder et rum, hvori man kan se tingene i et andet og større perspektiv.

OLAFUR ELIASSON (1967)

Det lyttende spejl (The listening mirror), 2021 Spejl, aluminium, stål Regionshospitalet Gødstrup

15
Doneret af Ny Carlsbergfondet

UP CLOSE PÅ FOLKEMØDET

Performanceprogrammet Up Close – Performancekunst på Folkemødet tog ikke plads på de scener, hvor debatterne normalt foregår, men blev en del af Folkemødets mange uformelle debatrum på gader og stræder, hvor de besøgende mindst ventede det.

Up Close blev etableret i juni 2020 som en ny performancefestival – som del af Ny Carlsbergfondets covid-19-initiativer – hvor performances af 18 kunstnere kunne opleves i Det Classenske Bibliotek midt i København. Under Folkemødet 2022 vendte Up Close tilbage. Denne gang kurateret specifikt til Folkemødet af udstillingsbygningen Den Frie.

Gennem Folkemødets første tre dage stod syv performancekunstnere for en række udfordrende, nærværende og tankevækkende performances, der på hver deres måde skabte et alternativt reflektionsrum for Folkemødets deltagere og en kunstoplevelse under anderledes rammer end de kunstinstitutionelle.

Programmet bestod af nyproduktioner udformet specifikt til Folkemødet samt en række eksisterende performances, der var tilpasset anledningen.

De deltagende kunstnere var Lilibeth Cuenca Rasmussen, Ragnhild May, Esben Weile Kjær, Nina Beier, Molly Haslund, Adam Christensen og Aske Høier Olsen.

Up Close præsenterede blandt andet Molly Haslunds Flowerdrop, der handler om glæden ved at hjælpe og give, i dette tilfælde blomster. Også Lillibeth Cuenca Rasmussen arbejdede med gavegivningens kunst, idet hun delte både fysiske og mentale vitaminer ud i form af citroner med flertydige sonetter på. Ragnhild Mays Music for Children gav spontane koncerter på en massiv, overdimensioneret blokfløjte – en kærlig og kritisk kommentar til et instrument, der ofte bliver brugt som et overgangsredskab, inden barnet lærer at spille ”rigtige” instrumenter. Det totale samfundssammenbrud blev behandlet i Esben Weile Kjærs Collider, der udfoldede sig over flere dage og afsøgte, hvordan kaos kan afføde uventede forbindelser og åbne nye horisonter.

16

NINA BEIER (1975)

Cast

ADAM CHRISTENSEN (1979)

Prust og støn (Koncert)

MOLLY HASLUND (1976)

Flower Drop

ESBEN WEILE KJÆR (1992)

Collider

RAGNHILD MAY (1988)

Music for Children

ASKE HØIER OLSEN (1997)

Everything is Real

LILIBETH CUENCA RASMUSSEN (1970)

Dagen i dag er din

Up Close – Performancekunst på Folkemødet

Kurateret af Udstillingsbygningen Den Frie

16-18. juni 2022

Doneret af Ny Carlsbergfondet

17

ET SPØRGSMÅL OM FRIHED

“Until the lion has their historian, the hunter will always be a hero”

Denne sætning er bøjet i pink neon i Jeannette Ehlers’ værk Until the Lion. Teksten er et afrikansk ordsprog, som kunstneren fandt skrevet på ruinerne af Fort Prinzenstein i Ghana, hvor den danske slavehandel udgik fra. Ordsproget giver anledning til refleksion over, hvem der dominerer historieskrivningen; hvem skriver og får deres stemmer med i historien, og hvilke stemmer fornægtes, overhøres eller glemmes? Dette spørgsmål er gennemgåede i Ehlers’ praksis.

Et andet centralt redskab for Jeannette Ehlers er brugen af hår. Secret Pathways to Freedom består netop af flettet, syntetisk hår og forskellige charms. Det er udført i 2021 i samarbejde med den afroamerikanske kunstner Halima Cassells samt lokale indbyggere fra Detroit. Fletningerne hænger på væggen som et gardin, bag hvilket der kunne gemme sig en hemmelig dør, der som titlen antyder måske er en vej til frihed. Friheden udtrykkes samtidig gennem det konkrete håndarbejde, de flettende mennesker udfører, og i mødet mellem dem, hvor nye fællesskaber kan opstå.

JEANNETTE EHLERS (1973) og

HALIMA AFI CASSELLS (1981)

Secret Pathway to Freedom, 2021

Flettet syntetisk hår

JEANNETTE EHLERS

Until the Lion, 2021

Neonskilt

Fuglsang Kunstmuseum

Doneret af Ny Carlsbergfondet

18

KERAMISK KUNST TIL PARIS

Karen Bennicke har været med til at sætte en ny kurs for dansk keramik og udfordre genren med sin ikke-funktionelle og konceptprægede keramiske kunst. Hendes særlige forening af forskellige genrer; keramik, billede, skulptur og arkitektur findes i de karakteristiske værker Form i form og Urban Complex IX, der på hver deres måde arbejder med rumlig destabilisering, hvilket også er titlen på en bog fra 2016 om hendes kunst. De to værker blev i 2022 indlemmet i samlingen på Musée des Arts Decoratifs, Paris.

Det indbydende, lyserøde værk Urban Complex IX tager udgangspunkt i Paris’ arrondissementer, som de fremgår af et landkort, hvilket kunstneren

genfortolker tredimensionelt. Veje og boligblokke bliver til skarpe buk og kanter, der bygger ovenpå hinanden i et levende, abstrakt bylandskab som en skulpturel form, der minder om postmoderne arkitektur. Form i form spiller på lys og skyggers evne til at skabe dybde. Her er formerne runde og bløde og minder om antikke lerskåle i højere grad end om moderne arkitektur. Den runde form, der stikker længst frem, tilbyder sig nærmest som en brugsgenstand, en kop, der vil drikkes af. Værket opererer således i krydsfeltet mellem det genkendelige og det udefinerede.

KAREN BENNICKE (1943)

Form i form, 2000

Stentøj med farvet glasur

Urban Complex IX, 2015

Glaseret stentøj

Musée des Arts Decoratifs, Paris Erhvervet med støtte fra Ny Carlsbergfondet

19

GRØNLAND SET INDE- OG UDEFRA

Sælskind og Heinz-ketchup, en gummimaske og en grønlandsk pakke Prince-cigaretter er placeret side om side i et kabinet bag en massiv plexiglasramme. Objekterne er mangeartede i Martin Brandt Hansens Kabinet 3905.6 / Grown Not Made, der er del af kunstnerens serie af kabinet-værker, som blev vist på udstillingen X-RAY TARGETS i galleriet Andersen’s i efteråret 2022. Ny Carlsbergfondet erhvervede syv af udstillingens værker.

Martin Brandt Hansen, der er født i Nuuk, arbejder primært med installation og skulptur – ofte med afsæt i sin grønlandske baggrund. Han genfortolker grønlandske objekter, herunder traditionelle inuit-artefakter såsom tupilak-figurer og inddrager en

varieret repræsentation af objekter, der er importerede til Grønland. På den måde sammenstiller han traditionel grønlandsk ikonografi med vestlig massekultur og undersøger kritisk og humoristisk dens påvirkning i Grønland.

Den grønlandske kunsts historie er blevet fortalt udefra, og grønlandsk kunst er ofte blevet kategoriseret som en slags primitiv etnografika. Hos Brandt Hansen udforskes den grønlandske kulturs objekter i en leg med skala og materialer såvel som den vestligt dominerede fortælling, de har været indskrevet i. Værkerne spiller på og udfordrer traditionelle måder at kuratere og fremstille grønlandsk kunst på.

MARTIN BRANDT HANSEN (1990)

Kabinet 3905.1 / Mike Thomsen’s Leather West, 2022

Læder vest, 9 mm kugler, porcelæn replika af udskæring fra Dorset paleo Inuit kulturen, voks, model af varevogn, træhylde og plexiglasramme

Kabinet 3905.3 / Ultima Thule, 2022 Pakker med isterningsposer, model af snescooter, krucifiks, plastikmodel af båd, træhylde og plexiglasramme

Kabinet 3905.2 / New Adventures, 2022

Flasker af grønlandsk vand fra Nuuk Imeq, model af krydstogtskib, voks, inkjet på kaffefilter, træ (model af kajak), træhylde og plexiglasramme

Montre 004. Game Skinner, 2022 Lertøj, skindkniv, stentøj, Sony Playstation controller, filethandsker, træhylde og plexiglasramme

Kabinet 3905.5 / Cirkle, 2022

Model af Air Greenland Airbus H155, fimoler, aluminiumsbat, model af dumper, træhylde og plexiglasramme

Kabinet 3905.6 / Grown Not Made, 2022

Sælskind, Heinz ketchup flasker, maske af gummi, metal og plastik, plastik slot, Grønlandsk Prince cigaretpakke, træhylde og plexiglasramme

Uummat, 2022

100 HK Honda LRTU 4-takt påhængsmotor

21
Erhvervet af Ny Carlsbergfondet

FARVEN KOMMER INDEFRA

Farve, komposition og materiale udgør grundstoffet i tekstilkunstner og stoftrykker Louise Sass’ billeder. De unikke stoftryk udfører hun med en teknik, hvor transparente farver i rene kulører trykkes på stoffet i overlappende lag. Det er en kompliceret metode, der kun delvist kan kontrolleres af kunstneren, idet der sker spontane reaktioner, forskydninger og tilfældigheder, når farverne møder hinanden. Der opstår en røntgenagtig virkning, som blotlægger tid og bevægelse. På den måde ”kommer farven indefra,” som kunstneren siger.

Værkerne, som Ny Carlsbergfondet har erhvervet, er alle serigrafitryk på bomuld. De ældste er fra 2001 og del af serien Ingen skal sige, udstillet på Dansk Design Center sammen med digte af Tóroddur Poulsen i 2001. De nyeste, serien Farvestudie, er fra 2015/16.

Det er ikke kun farver, der lægger sig i lag på billederne. Det samme gør kunstens lange, rige historie. På ophold i Ravenna, Venedig og Rom studerede Louise Sass middelalderlige glasmosaikker og barokkens bygningskunst. Disse oplevelser har påvirket den måde, hun bruger lysreflektioner, farve og dynamiske strukturer i sit eget virke. De kraftige, ekspressive farver og geometriske mønstre, der kendetegner hendes billeder, har hun desuden lånt fra den abstrakte kunst fra første halvdel af 1900-tallet, og fra Japan, hvor hun har studeret papirkunsten washi, hvor papiret er produceret af morbærtræ, hør eller bomuld.

22

LOUISE SASS (1965)

Stor farveskala-komposition, orange-blå, 2016

Håndtryk, unika, reaktiv farve på bomuld

Farvestudie, orange-blå-grå-gul, 2015

Håndtryk, unika, reaktiv farve på bomuld

Farvestudie, orange-blå # 1, 2016

Håndtryk, unika, reaktiv farve på bomuld

Farvestudie, orange-blå # 2, 2016

Håndtryk, unika, reaktiv farve på bomuld

Farvestudie, orange-blå # 3, 2016

Håndtryk, unika, reaktiv farve på bomuld

Farvestudie, orange-blå # 4, 2016

Håndtryk, unika, reaktiv farve på bomuld

Ingen skal sige # 1, 2001

Unika serigrafi på bomuld

Ingen skal sige # 2, 2001

Unika serigrafi på bomuld

Ingen skal sige # 7, 2001

Unika serigrafi på bomuld

Ingen skal sige # 8, 2001

Unika serigrafi på bomuld

23

TANKERUM PÅ BETONVÆGGENE

Arkitekter bygger rum, men det gør billedkunstneren Kaspar Bonnén også. Han beskriver sine værker som en ”legende udgave af, hvordan det er at bygge rum – også indre, menneskelige rum.” På den måde samles trådende mellem kunsten og arkitekturfagets kreative tankerum i Bonnéns kunstprojekt til Arkitektskolen i Aarhus. Som mentale kort over vores indre rum kan de omfangsrige værker fungere som pusterum og inspirationskilde for de kreativt tænkende arkitektstuderende, der kan lade sig opsluge af værkets mange dimensioner og detaljerigdom.

Arkitektskolens rå betonvægge er støbt in-situ, hvilket Kaspar Bonnén har forholdt sig direkte til ved at lade malerierne strække sig hen over væggene i de brutalistiske omgivelser. Rundt om vinduer, døre og niveauforskydninger folder værkerne sig ud over fladerne med varierende farveintensitet og udtryk.

Bygningens rå værkstedskarakter inspirerede Bonnén til at benytte en legende og organisk proces uden klare arbejdsskitser. Han har forklaret, at han håber, at værkerne vil få de studerende til at føle sig frie og glemme den usikkerhed, han selv husker fra sin studietid. De skal minde skolens ansatte og studerende om, at også de små og måske tilsyneladende ubetydelige hverdagshistorier og tegninger har værdi, når man skal løse komplicerede opgaver på skolen.

Værkerne er en del af en større donation til skolen fra Ny Carlsbergfondet. Kaspar Bonnéns malerier hænger i kantinen, blandt andet Maria Wandel, Erik A. Frandsen, Kirstine Roepstorff og Asmund Havsteen-Mikkelsen, er installeret i skolens fem projektrum.

KASPAR BONNÉN (1968)

Byrum, legepladser, battlegrounds, ønskebrønde, tyngdefelter, ingensteder tager jeg hen, finder et hjem, tager afsted igen, 2022 Olie på lærred

Doneret af Ny Carlsbergfondet

25
Arkitektskolen Aarhus

FARVERNE KOM TILBAGE I LØGUMKLOSTER

Tidens tand har slidt på Kræsten Iversens vægmalerier fra 1953 i Løgumkloster Forsamlingshus. Men en omfattende restaurering har nu bragt farverne og detaljerne tilbage i malerierne, der er et godt eksempel på både kunstnerens virke og hans samtids store ambitioner for kunst i offentlige bygninger rundt om i landet.

I 1943 henvendte Løgumkloster Forsamlingshus sig til bestyrelsen for Ny Carlsbergfondet med ”en Bøn om, at De træder hjælpende til med Malerier eller lign.,” som der står skrevet i ansøgningen. Forsamlingshuset var netop blevet ombygget. Ønsket fra forsamlingshuset blev imødekommet, og kunstneren Kræsten Iversen blev sat på opgaven. Foruden at være professor på kunstakademiet i København var Iversen en indflydelsesrig maler, der udførte flere store, offentlige udsmykningsopgaver.

Malerierne blev skabt specifikt til forsamlingshuset, og Kræsten Iversen forstod at integrere dem med bygningen, idet de både farve-, størrelsesog placeringsmæssigt harmonerer med rummet, de er skabt til.

De tre billeder tager alle udgangspunkt i sønderjysk historie. Hans Krüger på dødslejet omhandler gårdejeren og politikeren Hans Krüger (1816-1881), der kæmpede for Slesvigs tilknytning til Danmark. Hans sidste år var plaget af fattigdom og dårligt helbred, men han havde stadig kampgejst, hvilket maleriet viser. Billedet Sønderjylland 1864-1920 skildrer de særlige sønderjyske vilkår i årtierne efter krigen i 1864, mens det tredje maleri, En forårsdag ved Slottet, er en umiddelbar, sanselig skildring af en lokal ung pige, der plukker blomster i forårslandskabet bag egnskirken.

KRÆSTEN IVERSEN (1886-1955)

Hans Krüger på dødslejet, 1947-50

Olie på vævet hørlærred

Sønderjylland 1864-1920, 1947-50

Olie på vævet hørlærred

En forårsdag ved Slottet, 1953-54

Olie på vævet hørlærred

Løgumkloster Forsamlingshus

Restaurering støttet af Ny Carlsbergfondet

26

TÅRERNE STRØMMER I NEW YORK

The High Line er navnet på den kilometerlange park, der er anlagt på en nedlagt jernbane på Manhattans vestside. Den danske kunstner Nina Beier installerede i 2022 med støtte fra Ny Carlsbergfondet værket Women & Children i dette svævende byrum.

Værket, der på afstand kunne ligne en almindelig fontæne, er i virkeligheden sat sammen af bronzeskulpturer, som kunstneren har erhvervet på auktioner og i antikvitetsforretninger. Nogle af dem er kopier af kendte skulpturer, andre er skabt af ukendte billedhuggere og nogle er masseproducerede. Som titlen antyder, forestiller alle skulpturerne kvinder og børn. De fremtræder i forskellige størrelser, positurer og stilarter, og i overensstemmelse med den kunsthistoriske tradition for afbildning af kvinder og børn er de alle nøgne.

Women & Children henviser til udsagnet ”kvinder og børn først”, som det finder sted ved for eksempel et skibsforlis, når de, der betragtes som de svage ombord, skal reddes først.

Nina Beier har boret øjnene ud på alle skulpturerne, og fra de dybe øjenhuler fosser vandet som strømme af tårer. Tårerne afspejler den måde, svaghed er blevet projekteret på kvinder og børn gennem historien. Inspirationen til de tårevædede skulpturer har Nina Beier fundet i blandt andet et grædende kvindeansigt i fontænen ved den kristne pilgrimsdestination Bom Jesus do Monte i portugisiske Braga samt fra de uendelige strømme af tårer, man kender fra storhulkende, ofte kvindelige tegneseriefigurer og fra mobiltelefonens emojis.

NINA BEIER (1975)

Women & Children, 2022

Diverse materialer

High Line, New York

Women & Children blev opstillet i maj 2022 og kan ses frem til april 2023. Ny Carlsbergfondet har støttet realiseringen af værket.

27

NY CARLSBERGFONDETS KUNSTPRISER

Brygger Carl Jacobsen, Ny Carlsbergfondets stifter, har fødselsdag den 2. marts, og i den anledning uddeler fondet hvert år priser til dansk kunst ved en reception i Festsalen på Glyptoteket.

Med kunstpriserne anerkender fondet personer, der yder en særlig indsats for dansk kunst- og museumsliv. At værdsætte og fremhæve kunstneres og museumsfolks præstationer over tid er til gavn for hele kunstlivet i Danmark, og prisuddelingerne er derfor en naturlig del af fondets virke.

I 2022 blev seks kunstnere og museumsfolk tildelt en af Ny Carlsbergfondets fem priser. Her kan læses uddrag af de taler, der blev holdt i forbindelse med prisoverrækkelserne.

Kunstnerduoen Elmgreen & Dragsted, Ingar Dragset og Michael Elmgreen, modtog Ny Carlsbergfondets Hæderslegat på 300.000 kr.

Under en umiddelbart fængende appel, ofte med et let aflæseligt fortællende symbolsprog og med et ikke ubetydeligt element af humor, ligger der i Elmgreen & Dragsets værker altid et dybere lag

af kritik af vores fordomme og antagelser om verden samt modet til at udfordre gældende magtstrukturer. Det være sig politiske, kulturelle eller for den sags skyld kommercielle. Særligt vil Ny Carlsbergfondet gerne fremhæve Elmgreen & Dragset for deres eminente evne til at skabe kunstværker til det offentlige rum.

Kunstner Lea Porsager modtog Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat

på 200.000 kr.

Lea Porsager har en brændende kunstnerisk vision, et stærkt intellekt og evnen til at opnå resultater sammen med andre. Hun har gjort sig bemærket gennem udsmykninger i det offentlige rum, hvor hun for alvor har slået sin position fast, som en kunstner, der leverer det uventede konceptuelle greb. Lea Porsager hædres af Ny Carlsbergfondet for at tilføre dansk samtidskunst en helt særlig konceptuel position. For unik og vild kunst i det offentlige rum. Og for en helt enestående kobling af det spirituelle og videnskaben, som viser os alternative stadier for billedkunst.

28

Kunstner Tue Greenfort modtog Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat på 200.000 kr.

Det fantastiske ved Tue Greenforts praksis er faktisk ikke, at han er en pioner ud i økokunst. Det er ikke, at han kom først eller plantede flaget. Det er snarere det modsatte: at han får os til at studere jorden lige under vores fødder. Han vil have os til at reflektere over de forestillinger vi gør os om økologi, økosystemer, klima, om økokunst og klimakunst.

I en klimamodel medtages kun de data, som forskerne kan regne på. Men i Tue Greenforts kunst rumsterer også en masse andre faktorer og forhold, som vi ikke kan redegøre for. Det er for Tue Greenforts arbejde i et sådant landskab, at han modtager Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat.

Direktør for Frederiksbergmuseerne

Astrid la Cour modtog Carl Jacobsens Museumslegat på 200.000 kr.

Med Cisternerne, der er en del af Frederiksbergmuseerne, har Astrid la Cour virkelig skilt sig ud i dansk og internationalt kunstliv. Hun har formået at gøre disse i grunden uhyggelige, ubehagelige,

ugæstfrie rum til ramme om udsøgte, ekstremt generøse møder med kunsten. Møder, hvor vi på den ene side hver især er alene, men på den anden side også samtidig bliver del af et tydeligt fællesskab om dén oplevelse. Ensomheden og fællesskabet. Den kerneværdi i vores møde med kunsten har Astrid la Cour og Cisternerne gjort lysende klar.

Direktør for CLAY keramikmuseum Danmark Pia Wirnfeldt modtog Carl Jacobsens Museumslegat på 200.000 kr.

Det kræver en dygtig, ansvarsbevidst og engageret leder at forme, drive og udvikle et sted som Clay. Pia Wirnfeldt tildeles Carl Jacobsens Museumslegat for sit dedikerede, ambitiøse, kreative og grundige arbejde med at skabe et museum, som opererer på et højt fagligt niveau både nationalt og internationalt. Som formidler og aktiverer en helt fantastisk samling på nytænkende og inddragende måder, og som binder nyt og gammelt, Lillebælt og den store verden sammen på smuk og harmonisk vis.

29

KUNSTENS VIDENSKAB

Hvorfor blev vold og erotik populære motiver i den italienske renæssances grafik? Hvad var pointen med Willy Ørskovs skrøbelige, oppustelige skulpturer, og hvordan bevarer vi dem for eftertiden? Hvad kan væven, en ældgammel billedgenerator, lære os om vor tids billedteknologi? Hvordan kan ny performancekunst i det offentlige rum være med til at ændre vores syn på kunst og samfund? Hvordan gik det til, at Holmegaard Glasværk midt i en krisetid for dansk glasproduktion udviklede en original og populær æstetik? Og på hvilke måder kan Sonja Ferlov Mancobas nu tilgængelige brevarkiv nuancere vores forståelse af hendes kunst?

Det er nogle af de forskningsspørgsmål, der nu skal besvares efter Ny Carlsbergfondets seneste bevillingsrunde til kunstforskning.

Bevillingerne er en del af Ny Carlsbergfondets Forskningsinitiativ, der siden 2010 har bygget bro mellem universiteternes forskningsmiljøer og museerne rundt om i landet. Arbejdsområdet er billedkunst, herunder også kunstindustri, arkitektur og havekunst – og i øvrigt kunst i bredeste forstand. Det vil sige også, hvor billedkunstneriske udtryk forbinder sig med beslægtede kunstformer og helt andre sammenhænge; i spændingsfeltet mellem kunst og de relationer, der opstår med og omkring den.

I 2022 blev der doneret næsten 30 millioner kroner til kunstforskning, fordelt på 22 ansøgere. Det er den største samlede donation i initiativets historie.

30

DETTE ÅRS MODTAGERE AF FORSKNINGSSTØTTE:

Ph.d-stipendier:

Den Frie Udstillingsbygning/RUC

”Kunsten som markør. Performanceformater i det offentlige rum som instrument for strukturelle forandringer i kunstverdenen”

SMK/Københavns Universitet

”Vold og erotik i italiensk grafik ca. 1470-1550”

SMK/Københavns Universitet

”Dansk lydkunsts historier”

Fotografisk Center/Københavns Universitet ”Det dokumentariske kunstfotografi”

Kunsten Aalborg/Aarhus Universitet

”Men størst af dem er kærligheden – En biografisk og velfærdspolitisk læsning af Aase og Poul Gernes’ værk”

Museum Sydøstdanmark/SDU Kolding

”Den Danske Glasindustri efter 1950: Mellem kunst og industri”

Københavns Museum/Københavns Universitet

”Fra guld til glemsel & tilbage; et stedsog brugersensitivt studie af temporære monumenter i byrummet”

Kunsthal Aarhus/Aarhus Universitet

”Kan det kritisk-refleksive perspektiv fra institutionen kunsthal oversættes til digitalt format?”

Postdoc-stipendier:

Trapholt/SDU Kolding

”Vild med Wegner: Nye designhistorier om Danmarks største møbeldesigner”

Ny Carlsberg Glyptotek/ Københavns Universitet

”Passion eller politik? Carl Jacobsens kunstsamling i en socioøkonomisk og kulturpolitisk kontekst 1878-1914”

Dansk Design Center/Aalborg Universitet ”Ecosystem for Imagination, Learning and Mission-oriented Innovation”

Sydvestjyske Museer/Syddansk Universitet

”Jacob Riis’s Image-Text and the Naturecultures of Urban Reform”

Holstebro Kunstmuseum/Aarhus Universitet

”Væven som billedgenerator”

Projektstøtte:

Karen Westphal Eriksen

”Sonja Ferlov Mancoba – Æstetik og arkiv”

Karen Benedicte Busk-Jepsen

”Pionér, outcast, forbillede. Dyrebilledhuggeren Adelgunde Vogt”

Mikael Wivel

”Gennemlyst - Niels Larsen Stevns og landskabsmaleriet”

Mette Bøgh Jensen

”Tilstedeværelsesbeviser. Fotografiet og dets betydning i kunstnerkolonien i Skagen”

Philip Pihl

”Willy Ørskovs pneumatiske skulpturer”

Marina Vidas

“Early Modern Portraits of Children in Danish Collections: Identity, Representation, and Power”

Lise Henriette Hindsberg

”Mellem liv og død. Kobberstik fra danske ligprædikener, ca. 1565-1670.”

Jesper Svenningsen

”Byrummets kunstneriske festudsmykninger 1740-1840”

Gry Hedin

”Landbrug og landskab – SMKs landskabsmalerier i et klimakritisk nu”

31

HISTORIEFORDØJELSE

Den danske kunstner Henrik Olesen behandler med sine billeder alvorlige emner med humor og lethed. Han fokuserer ofte på marginaliserede samfundsgrupper, og hvordan usynlige magtstrukturer påvirker og former disse gruppers adfærd, sprog og krop. For Henrik Olsen er en krop ikke bare en krop. Den er derimod et sted, hvor det konkrete i kød og blod mødes med det mentale, herunder identitetspolitiske anliggender.

I denne serie af nye malerier benytter Henrik Olsen et nonfigurativt formsprog, hvorpå han skriver nogle enkelte sætninger og ord såsom ”Kidney, Liver”, ”My Organs”, ”Digestion” og ”Stomach”.

Et formsprog, hvis vilde, fede lag af oliemaling leder tankerne hen på den abstrakte ekspressionisme, der sættes i en ny sammenhæng i Olesens malerier. Henrik Olesen er kendt for at arbejde med emner som maskulinitet og homoseksualitet, og både de kunsthistoriske referencer i værkernes formsprog for eksempel den maskuline abstrakte ekspressionisme, og de på billedet skrevne betegnelser for kropsdele bliver undersøgt fra en kritisk, queer vinkel. Digestion betegner en biologisk nedbrydningsproces i kroppen, men kan samtidig referere til et samfund, der er i færd med at fordøje sin historie med hensyn til køns- og identitetspolitiske emner.

32

HENRIK OLESEN (1967)

Digestion 1, 2022

Olie på lærred, painting butter, tape Forskellige akrylmedier

Digestion 2, 2022

Olie og painting butter på lærred

Kidney, Liver, 2022

Olie, forskellige akrylgelmedier, painting butter og Edding 750 tusch på lærred

My Organs, 2022

Olie, painting butter, papmache, Edding 750 tusch og tape på lærred

Stomach, 2022

Olie, Inkjet på transparant film, painting butter, papmache, Edding Industry tusch og tape på lærred

Smiley, 2022

Olie, Inkjet på transparant film, forskellige akrylgelmedier og hæfteklammer på masonit

33
Erhvervet af Ny Carlsbergfondet

ET FORUNDERLIGT KYSTLANDSKAB I BYEN

Lea Porsagers stedsspecifikke kunstværk KLIT har form som et kystlandskab. KLIT er en såkaldt strandbiotop (fra det græske: bios, der betyder ’liv’ og topos ’sted’), hvor kystens planter og småkryb lever og dør i et for dem naturligt miljø. Som et økosystem er KLIT under konstant tilblivelse, og planterne i landskabet kan vokse frit og vildt. Det vil forandre sig og ændre form og karakter over tid. Ikke mindst i kraft af påvirkninger fra vejr, klima og de besøgendes indtræden og færden i værket.

KLIT er skabt til det urbane miljø omkring HF & VUC Fyn. Det griber ind i og forstyrrer byrummet og skolen, hvor det fremover vil indgå som en del af undervisningen. Samtidig er det et skulpturelt landskab, som kan sanses, føles, duftes og smages af alle byens borgere og besøgende.

KLIT er beplantet med strandens flora og vil over årene vokse til et landskab, som vi kender det fra de danske kyster. Sand og muslingeskaller udgør biotopens fundament, mens 18 forskellige plantearter, bl.a. havtorn, klitrose, kællingetand, vild gulerod og kongepen, vokser frem i landskabet. Man ser to muslingeskalsbølger, der strømmer mod en skulpturel dobbeltspalte af aluminium. På den anden side af aluminiumspladen opstår landskabet som et tredimensionelt mønster i sand, der mimer de former, der opstår, når havet trækker sig tilbage.

Det forunderlige værk fungerer samtidig som et kontrolleret eksperiment med afsæt i fysikkens verden. Med de små skulpturer, som er placeret i det bølgende landskab, refererer Lea Porsager til det såkaldte dobbeltspalte-eksperiment, der kendes fra kvantemekanikken, som fortsat er omgærdet af mystik.

35
LEA PORSAGER (1981) KLIT, 2022 HF & VUC Fyn Doneret af Ny Carlsbergfondet

Udgiver: Ny Carlsbergfondet

Redaktion:

Marianne Torp

Ditte Sig Kramer

Anne Søndergaard

Tekster:

Tom Hermansen

Cristina Casco Skadhede

Siv Enghave Krusegaard

Cecilie Evert Kjær

Grafisk design: Studio Claus Due

Tryk: Narayana Press

Oplag: 650

Forside:

LAURE PROUVOST (1978)

Taking Care (Love Letter to Fellow Art Work), 2019. Video, 3:23 min

Foto:

JANE JIN KAISEN

Guston Sondin-Kung

ANN LISLEGAARD

Ann Lislegaard

ART AT THE RESIDENCE

David Schmidt (installationsfotos)

HARALD GIERSING

Statens Museum for Kunst

ROSEMARIE TROCKEL

Sprüth Magers

BERTHA WEGMANN

Den Hirschprungske Samling

PERNILLE WITH MADSEN

Pernille With Madsen

LAURE PROUVOST

Laure Prouvost (still fra værket)

OLAFUR ELIASSON

Anders Sune Berg

UP CLOSE

Betty Krag

JEANNETTE EHLERS og HALIMA AFI CASSELLS

David Stjernholm

KAREN BENNICKE

Musée des Arts Decoratifs

MARTIN BRANDT HANSEN

Malle Madsen

LOUISE SASS

Ole Akhøj (s. 22, installationsfoto)

David Stjernholm (s. 23)

KASPAR BONNÉN

Jacob Friis-Holm Nielsen

KRÆSTEN IVERSEN

Roberto Fortuna

NINA BEIER

Timothy Schenck

NY CARLSBERGFONDETS KUNSTPRISER

Ulrik Jantzen

KUNSTENS VIDENSKAB

Lea Nielsen (Billede fra ”Willy Ørskovs pneumatiske skulpturer”)

HENRIK OLESEN

Galerie Buchholz

LEA PORSAGER

Anders Sune Berg

NY CARLSBERGFONDET

Brolæggerstræde 5

1211 København K

www.ncf.dk

sekretariatet@ncf.dk

36

NY CARLSBERGFONDET

BERETNINGSLISTE 2022

INDKØB OG UDDELING AF KUNSTVÆRKER – MUSEER:

Ásmundarsalur, Reykjavík Julie Lænkholm: Kristlaug Healing Garden. 2023. Islandske planter.

Bornholms Kunstmuseum Jais Nielsen: Fra varietéen. 1916. Olie på Masonit.

Michael Geertsen: Triptychon. 2020. Sort ler og Bornholmsk egetræ.

Buffalo AKG Art Museum, Olafur Eliasson og Sebastian Behmann: Common Sky. 2023. Tilskud. New York

CLAY Keramikmuseum Claydies: Jeans. 2021. Stentøj.

Danmark Claydies: Wifebeater. 2021. Stentøj.

Den Kongelige Porcelænsfabrik: To gæstebøger indeholdende hilsener og skitser af bl.a. Axel Salto, Carl Halier, Jais Nielsen, Nils Thorsson, Thorkild Olsen og Bode Willumsen. 1932-1946. Bøger indbundet i Nigerskind.

Den Hirschsprungske Samling, Bertha Wegmann: Resignation. Ung dame ved morgenbordet. 1890. København Olie på lærred. Tilskud. Bertha Wegmann: En ung pige i skoven (Toni Möller). 1890’erne. Olie på lærred. Tilskud.

Carl Bloch: En ung sømand. 1874. Olie på kobber. Tilskud.

Christen Købke: Nedgang til et køkken. Ca. 1845. Olie på papir monteret på lærred. Tilskud.

Vilhelm Hammershøi: Træer nær Gundsømagle. 1886. Olie på lærred. Tilskud.

Designmuseet Helsingfors Anders Herwald Ruhwald: For Leisure and Pleasure. 2012. Glaseret fajance og fyrretræ.

Esbjerg Kunstmuseum Christian Skeel: Resonance 1. 2008. Video.

Finn Reinbothe: 3+3 (TO YOU). 1990. Jern, foto.

Finn Reinbothe: Between Before and After. 1996. Glas, jern, fyrretræ, tusch.

Finn Reinbothe: Uden title (dialog). 1996. To pulverslukkere.

Finn Reinbothe: Double Room Construction. 2010. Pap, nylonsnor, træ, metal.

Gina Czarnecki: Infected. 2001. Video.

Jaq Chartier: SunTest #6 (Day 6, 20). 2019. Akryl, blæk, stoffarve og spraymaling overført digitalt og printet på aluminium.

Jaq Chartier: Hunting Color (Spectrum). 2018. Akryl, blæk, stoffarve og spraymaling på træ.

Stine Deja: Crisp(r) Creatures. 2021. Videoinstallation.

Fuglsang Kunstmuseum Anton Rooskens: Uden titel. Farvelitografi. Tilskud.

Asger Jorn: Den hvide dame fra Vrads. 1953. Olie på lærred. Tilskud.

Corneille: Femme et oiseau. 1954. Olie på lærred. Tilskud.

J.C. Dahl: Klintekorset i Liselunds Have på Møn. 1814. Olie på lærred.

Jeannette Ehlers: Until the Lion. 2021. Neon skilt.

Jeannette Ehlers og Halima Afi Cassells: Secret Pathways to Freedom. 2021. Flettet syntetisk hår.

Karel Appel: Uden titel. 1978. Olie på lærred. Tilskud. Karel Appel: Nude nr. 19. 1994. Olie på lærred. Tilskud.

Lucebert: Uden titel. 1970. Farveblyant mm. Tilskud.

Ursula Reuter Christiansen: To mærkelige skikkelser foran georginer. 2005. Olie på lærred.

Faaborg Museum

Greve Museum

Peter Hansen: Enghave Plads. 1906. Olie på lærred.

Trine Søndergaard: Samling af 17 værker. 2020. Pigment print.

Jens Haaning: The Salty Death, figure 2. 2021. Reb. Tilskud. of Contemporary Art Jens Haaning: Draft for An Average Austrian Year Income. 2007. Mixed media collage på papir. Tilskud.

HEART – Herning Museum

Jens Haaning: Arabic Joke. 2006. Plakat og indrammet fotografi. Tilskud.

Jens Haaning: Afghanistan 5012 km. 2003. Vejskilt og indrammet katalog. Tilskud.

Jens Haaning: Turkish Mercedes. 1996. Tyrkiske nummerplader, højttalere og lydoptagelse. Tilskud.

Maria Wæhrens: Gå din vej Maria (#1-#15). 2019. Olie på spånplade.

Henie Onstad Kunstsenter, Ann Lislegaard: Oracles, Owls... Some Animals Never Sleep (BR 1982). 2012-2022. Høvikodden Skulpturel installation, 3D animation og lyd.

Hobro Kunstsamling Jenny Hansen: Gudenåen. 2020. Uld.

Holstebro Kunstmuseum Amalie Smith: Looming. 2022. LED-skærme.

Horsens Kunstmuseum Bjørn Nørgaard: Zodiacs. 2017. Malet og forgyldt glasfiber, støbejern og granit. Tilskud.

Bjørn Nørgaard: Yin og Yang. 2019. Sprøjtelakeret glasfiber, granit. Tilskud.

Frederik Næblerød: Currency valuta. 2021. Akryl og emaljemaling på lærred.

JANUS Karin Birgitte Lund: Marcus Aurelius III. 1993. Blyant på papir. Vestjyllands Kunstmuseum Karin Birgitte Lund: Marcus Aurelius IV. 1993. Blyant på papir.

Kongernes Samling, Reinhold Timm: Portræt af Valdemar Christian. 1643. Olie på lærred. Tilskud. Rosenborg, København

Kunstbygningen i Vrå Svend Engelund: Vinter og sommer, udsmykning af forhallen på Vrå Skole. 1954. – Engelundsamlingen Olie på lærred.

Kunsten Museum A Kassen: Color of Things (Marble). 2022. Pulveriseret marmor og fotografi. of Modern Art Aalborg

Maiken Bent: Tools #12. 2020. Fender, brændt træring, læder, tråd, karabinhager. Maiken Bent: Tools #9. 2018. Fender, læder, tråd, kæde, ring og krog.

Nan Goldin: Marble Quartet. 2013. Archival pigment print.

Nina Beier: Portrait Mode. 2011. Genbrugstøj, plexiglas, egetræsramme.

Nina Beier: Peanuts & Drums. 2015. Paryk af menneskehår, Hermés silkeslips, syntetisk isolering, nylon.

Nina Beier: Peanuts. 2015. Paryk af menneskehår, fjer, 1 Hermés slips, syntetisk isolering, nylon.

Svend Johansen: Uden titel. 1923. Akvarel og gouache på papir.

Kunstmuseum Wolfsburg Ann Lislegaard: Oracles, Owls... Some Animals Never Sleep (Borealis). 2021. LED skærme, Brightsign afspiller, højtaler, jernramme, 3D animation, lyd. Tilskud.

Benedikte Bjerre: Inventory I-III. 2021. Mixed media. Tilskud. Benedikte Bjerre: Lisa’s Chickens (Farm Life). 2016/2022. Folie og helium. Tilskud.

Listasavn Føroya, Tórshavn Alda Mohr Eyðunardóttir: At ændre det der var meningen. 2021. Vævet hør, silke og uld, ståltråd og nylonsnøre. Tilskud.

Astri Luihn: Wings and Waves for Queen Dagmar. 2012. Akryl på lærred. Tilskud. Astri Luihn: Oceanic View. 2012. Akryl på lærred. Tilskud.

Brandur Patursson: Organisk landskab. 2019. Glas, jern og videoprojektor. Tilskud.

Edward Fuglø: Whale-War. 2019. Plastik, lyd. Tilskud.

Sigrun Gunnarsdottir: The Mountain. 2010. Olie på lærred. Tilskud.

Súsan Í Jákupsstovu: Varden. 2022. Færøsk uld og tråd. Tilskud.

Tita Vinther: Sejl. 2006. Menneskehår, hør og rustent jern. Tilskud.

Louisiana Museum Gunnar Aagaard Andersen: Tema med 18 variationer. 1956. Olie på lærred. of Modern Art

Rosemarie Trockel: CLUSTER V – Subterranean illumination. 2019. Digitale prints på papir monteret på forex. Tilskud.

Malmö Konstmuseum Jeannette Ehlers: We’re Magic, We’re Real #2. 2020. Syntetisk afrohår, diskokuglemotor, aluminium, stålwire.

Marie Kølbæk Iversen: Mirror Therapy. 2015. Installation med lapis lazuli billeder.

Mette Winckelmann: Variable Flags. 2022. Tekstil og maling.

Musée des Arts Décoratifs, Marie Herwald Hermann: And a haze, lifted. 2022. Paris Stentøj, porcelæn, grøn og rosa emalje.

Karen Bennicke: Form i form. 2000. Stentøj med farvet glasur. Karen Bennicke: Urban Complex IX. 2015. Glaseret stentøj.

Museet for Religiøs Kunst Kinga Bartis: In Between Bliss. 2021. Kul på lærred.

Museum of Contemporary Art Jesper Just: Corporealités 1-5. 2020. LED paneler, five-channel videoinstallation, Kiasma, Finnish National lyd, stål, cement. Tilskud. Gallery, Helsinki

Museum Salling Emilie Demant Hatt: Samling af tegninger og skitser. 1900. Tegninger, malerier og bøger.

Hans Smidth: Samtale på heden. Olie på lærred.

Museum Sønderjylland Rikard Thambert: Herreløs Kat. 2021. Bronze og diabas. Rikard Thambert: Søm. 2021. Bronze og diabas.

Nivaagaards Malerisamling Wilhelm Marstrand: Maria, Rom. 1837. Olie på Lærred. Tilskud.

Nordatlantisk Hus Steinunn Thórarinsdóttir: Step. 2020. Aluminium. Tilskud.

Randers Kunstmuseum Edvard Weie: Havebillede med tre figurer. 1914. Olie på lærred. Tilskud.

Julie Stavad: Uden titel. 2022. Voks, pigment, polystyren, gips og metal. Tilskud.

Ribe Kunstmuseum C. W. Eckersberg: En falden piges historie, III af IV. 1808. Olie på lærred. Tilskud.

Constantin Hansen: Det indre af kirken S. Lorenzo Fuori i Rom. 1837. Olie på papir monteret på lærred. Tilskud.

Martinus Rørbye: Parti af kryptkirken i klostret St. Benedetto ved Subiaco. 1836. Olie på pair monteret på lærred.

Viggo Pedersen: Italiensk landskab i nærheden af Carnello. 1883. Olie på lærred. Tilskud.

Skovgaard Museet i Viborg P.C. Skovgaard: Parti fra et skovbryn ved Nysø med udsigt til marker. 1868. Olie på lærred.

Sorø Kunstmuseum Per Bak Jensen: Samling af 60 værker. 1959-2010. C-print – C-print/Diasec – C-print/Mat Diasec – Silverprint – Colorprint. Tilskud.

Kirsten Justesen. 1 x sort 1:1, 3 x 37 mandetimer på Tommerup. 2017. Stentøj.

Ragna Braase: Yurth. 1984. Vævning, reb, snor, træ og gren. Tilskud.

Ragna Braase: Uden titel. 1959. Gobelinvævning. Tilskud.

Ragna Braase: Kantede rum. 1959. Gobelinvævning. Tilskud.

Ragna Braase: Fliser. 1978. 14 vævninger (daldrejl) på gulv. Tilskud.

Ragna Braase: Natsværmere. 1978. Vævning. Tilskud.

Statens Museum for Kunst Erich Heckel: Ostende. 1916. Radering. Erich Heckel: Kaiserkronen. 1919. Akvarel på papir.

Harald Giersing: Balletscene. 1920-21. Olie på krydsfinér. Tilskud.

Haegue Yang: Sonic Intermediate – Six-Fingered Wayfarer after Arke. 2021. Pulverlakeret stålramme, metalnet og håndtag, bjælder i rustfrit stål, PVD-coatede bjælder i rustfrit stål, hjul, plastic snor, kunstige planter.

Haegue Yang: Sonic Intermediate – Tripodal Shapeshifter after Ferlov Mancoba. 2021. Pulverlakeret stålramme, metalnet og håndtag, bjælder i rustfrit stål, PVD-coated bjælder i rustfrit stål, hjul, plastic snor, kunstige planter, ventilatorer i rustfrit stål.

Hannah Heilmann: Tempesta. 2019. Kaseinmaling på fundet dør, træ og beton.

Hannah Heilmann: TO BE TRAINED, DIRECTED, DISCIPLINED. 2022.

Stålstativ og folie fra chokoladeguldmønt.

Hannah Heilmann: SHOPPINGBAG THEORY. 2021. Vandfarve og farveblyant på papir.

Hannah Heilmann: ENDLESS SCROLL. 2021. Vandfarve, kasein, akryl og blyant på papir.

Hannah Heilmann: INVOICE. 2021. Akryl, kasein og blyant på papir.

Hannah Heilmann: COMMANDING PRESENCE. 2021. Vandfarve på papir monteret i antik ramme.

Miriam Kongstad: The Onset of Fever. 2020. Installation.

Pia Arke og Anders Jørgensen: Tupilakosaurus – An interesting study about the Trissic Myth of Kap Stosch. 1999. Video.

Stiftelsen Wanås Utställningar, Peter Linde Busk: Solaris. 2022. Metalnet, letmetalsarmatur og pulp. Tilskud. Knislinge

Stiftung Preußischer Per Kirkeby: 430 blandede tryk. 1963-2015. Tilskud. Kulturbesitz, Berlin

Textilmuseet Ane Henriksen: At Skælve / Trembling. 2005. Sengetøj, knapper og bånd.

Trapholt Museum Ahmad Siyar Qasimi: Lygtefører. 2022. Olie på lærred. for kunst og design

Erik A. Frandsen: Studio (stor). 2021. Olie og skoletavlelak på lærred.

Gudrun Hasle: Samling af 12 indrammede broderier og tekstilcollager. 2018-2022.

Tråd og stof.

Kaspar Bonnén: Those Who Left. 2022. Olie på lærred.

Støtte til erhvervelse af Kay Bojesen samling.

Vejen Kunstmuseum Alexandre Bigot: Vase. Udateret. Glaseret stentøj.

Georges Hoentschel: Stor vase. 1900. Glaseret stentøj.

Georges Hoentschel: Kalabasformet vase. Udateret. Glaseret stentøj.

Niels Hansen Jacobsen: Trepas skål/krukke. Udateret. Glaseret stentøj.

Niels Hansen Jacobsen: Albert, portnerens søn. 1897. Uglaseret ler.

Vejle Kunstmuseum Julie Stavad: Det pressede hjerte. 2023. Voks, pigment, polystyren, gips og metal. Tilskud.

Øregaard Museum

C.W. Eckersberg: Papirius og hans moder. Udateret. Olie på lærred. Tilskud.

Jens Juel: Udsigt til København, taget i nærheden af Fortunen. 1790. Olie på lærred. Tilskud.

L. A. Ring: Pyrus Japonica og æbletræ i blomst. 1893. Olie på lærred. Tilskud.

UDSMYKNINGER:

Arkitektskolen Aarhus Anna Bjerger: Edge. 2016. Maleri på aluminium. Anna Bjerger: Interior. 2013. Olie på aluminium.

Armin Boehm: Untitled (Couple). 2019. Olie og tekstil på lærred.

Armin Boehm: HT – GL. 2013. Olie, papir og stof på træ.

Armin Boehm: Trapped. 2019. Olie og tekstil på lærred.

Asmund Havsteen-Mikkelsen: Leaking Life Form. 2022. Olie på lærred.

Asmund Havsteen-Mikkelsen: Life Rendered Perfect. 2016. Olie på lærred.

Asmund Havsteen-Mikkelsen: Transformer. 2019. Olie på lærred. Asmund Havsteen-Mikkelsen: Total Work of Art. 2019. Olie på lærred. Asmund Havsteen-Mikkelsen: Sadness is like Water Running Down. 2021. Olie på lærred.

Cathrine Raben Davidsen: The Dark Night (III). 2016. Olie, pigment, akryl og blegemiddel på lærred.

Erik A. Frandsen: Stilleben 3. 2018. Olie på lærred.

Erik A. Frandsen: Stilleben 4. 2018. Olie på lærred.

Erik A. Frandsen: Tour de France. 2019. Tørpastel på papir.

Erik A. Frandsen: Uden titel. 2021. Olie på lærred.

Ib Geertsen: Rum I. 1980. Olie på lærred.

Kaspar Bonnén: Byrum, legepladser, battlegrounds, ønskebrønde, tyngdefelter, ingensteder tager jeg hen, finder et hjem, tager afsted igen. 2022. Olie på lærred. Skabt til stedet.

Kirstine Roepstorff: Space Behind Iris. 2020.

Gouache og pigment på lærred, ramme i spansk egetræ.

Kirstine Roepstorff: Aura Cast. 2020. Opløst oliefarve og kridt på vævet lærred.

Kirstine Roepstorff: Light Cutting Into Darkness. 2019.

Oil, gouache, pigment, vand og akryl på ubehandlet lærred.

Kirstine Roepstorff: Glass Abyss. 2021. Pigment og vand på ubehandlet lærred.

Kirstine Roepstorff: Black Egg. 2020. Gouache, pigment og vand på ubehandlet lærred.

Maria Wandel: End of Season. 2019. Akryl på lærred.

Maria Wandel: History Repeating. 2019. Akryl på lærred.

Maria Wandel: Longing. 2020. Akryl på lærred.

Maria Wandel: Flushing Memory. 2020. Akryl på lærred.

Maria Wandel: Oh Boy. 2020. Akryl på lærred.

Poul Pedersen: Mo(t)bile. 2000. Maleri på lærred.

Børne- og ungehospice Ahmad Siyar Qasimi: Aquilgia. 2020. Olie på lærred. Strandbakkehuset

Aneta Kajzer: Show Me the Meaning of Being Lonely. 2020. Olie på lærred.

Birk Bjørlo: Untitled. 2019. Blæk, epoxy og pigment på en krydsfinersplade med stålramme.

Birk Bjørlo: Untitled. 2019. Blæk, epoxy og pigment på en krydsfinersplade med stålramme.

Erik A. Frandsen: Tour de France. 2019. Tørpastel på papir.

Hanne Nielsen og Birgit Johnsen: House – The Medium is the Message. 2020. LED modules, Brightsign player and box, indrammet.

HuskMitNavn: The Underpath. 2021. Akryl på lærred. HuskMitNavn: Sugar Daddy. 2021. Akryl på lærred.

Ib Monrad Hansen: Mountains, Rivers, Glas and Steel 1. 2019. Arbejde på papir.

Kaspar Bonnén: Jeg fandt ud af hvor svært det er at sige ting enkelt. 2019. Olie på lærred.

Martin Bigum: You and me both. 2019. Olie på lærred med harelim.

Mie Olise Kjærgaard: Mother and Son on Viking Ship. 2021. Akryl på lærred.

Peter Martensen: Battlefield. 2020. Kul på papir.

Peter Linde Busk: There is No Fate That Cannot Be Surmounted by Scorn #41. 2019. Monoprint.

Troels Carlsen: From Chaos to Harmony. 2019. Akryl på collage af arkivmateriale.

Danish Institute for Mogens Gissel: Uden titel. 1996. Olie på plade. Advanced Study, Mogens Gissel: Uden titel. 2017. Olie på lærred.

Syddansk Universitet Mogens Gissel: Verdensakse og hare. 1972. Olie på plade.

Mogens Gissel: Uden titel. Ukendt tilblivelsesår. Olie på plade.

Mogens Gissel: Uden titel. 2004. Olie på plade.

Mogens Gissel: Uden titel. 1997. Olie på plade.

Mogens Gissel: Uden titel. Ukendt tilblivelsesår. Ukendt materiale.

Mogens Gissel: Uden titel. 2001. Olie på plade.

Mogens Gissel: Uden titel. 2003. Olie på plade.

Mogens Gissel: Uden titel. Ukendt tilblivelsesår. Olie på plade.

Mogens Gissel: Uden titel. Ukendt tilblivelsesår. Ukendt materiale.

Mogens Gissel: Kande. 1995. Olie på plade.

Mogens Gissel: Krukke. 1995. Olie på plade.

Mogens Gissel: Uden titel. Ukendt tilblivelsesår. Olie på plade.

Mogens Gissel: Hånd. Ukendt tilblivelsesår. Olie på plade.

Mogens Gissel: Fireblok. 2000. Olie på plade.

Mogens Gissel: Person nærmer sig hest. Ukendt tilblivelsesår.

Kridt, kul og olie på plade.

Mogens Gissel: Opstilling kop og skål. 1972. Olie på lærred.

Generalkonsulat Anna Sørensen: Untitled. 2018. Glaseret keramik.

Astrid Krogh: Seaweed of the Universe. 2021. Tørret tang, LED, glas, ramme i røget eg.

Eske Kath: Contained Landscape. 2021. Akryl på hør.

Gudrun Hasle: Flag (1), (14). 2011. Broderi på tekstil. 2 værker.

Hannah Toticki: Protection Against Heartache. 2021. Glaseret stentøj, grus, elastik og aluminium.

Hannah Toticki: Protection Against Unfulfilled Expectations. 2021. Glaseret stentøj, spraymaling, uld, akryl og PVC.

Hannah Toticki: Protection Against a Feeling of Emptiness. 2021. Glaseret stentøj, skum, gips, cement.

Jeppe Hein: Change your Thoughts and you Change your world. 2019. Powder-coated aluminium, neon tubes, two-way mirror, transformers.

John Kørner: Spejlproblem. 2016. Forsølvet blæst glas, forseglet med korkporp i bunden. 2 værker.

John Kørner: Blick Auf Zugspitze. 2021. Akryl på lærred.

Julie Edel Hardenberg: Trophy – pearls. 2019. Sort træramme, sort menneskehår, glasperler.

Klara Lilja: Red Admiral #2. 2021. Hvid ler og glasering.

Klara Lilja: Poppelsommerfugl #1. 2022. Hvid ler og glasering.

Klara Lilja: Aurum Butterfly. 2021. Hvid ler og glasering.

Klara Lilja: Khorelia Starsun. 2021. Hvid ler og glasering.

Klara Lilja: Sylvin Behelit. 2021. Hvid ler og glasering.

Klara Lilja: Myza Starsun. 2021. Hvid ler, glasering og lak.

Klara Lilja: Enchanting Mirror Umbra. 2021.

Hvid ler, glasering, spejl, træ, maling og stenlim.

Nanna Debois Buhl: Donkey Studies #2, #4, #7. 2008. Archival pigment print. 3 værker.

Rasmus Myrup: Start The End (Ginnungagap/Ragnarok) Orange and Blue. 2022. Uld og silke på bejdset træ.

Rose Eken: Milk Crate. 2018. Glaseret papirler.

SUPERFLEX: IT IS NOT THE END OF THE WORLD. 2019. LED lys, plexiglas, aluminium bogstaver, adaptor.

Trine Søndergaard: Hovedtøj #20, #22, #46. 2020. Archival pigment print. 3 værker.

Tue Greenfort: 1 Kilo PET. 2021. Smeltede PET-flasker i forskellige størrelser.

Det Danske
i New York

Adam Saks: Setting Sun. 2019. Olie og linoleumstryk på lærred.

Adam Saks: Sprout. 2019. Olie og linoleumstryk på lærred.

Adam Saks: Gaze. 2019. Olie og linoleumstryk på lærred.

Claus Carstensen: Grønt net. 2017. Akryl og spraymaling på lærred.

Eske Kath: Contained Landscape #1. 2021. Akryl på lærred.

HuskMitNavn: Date in The Sky. 2020. Akryl på lærred.

John Kørner: Eksplosive. 2020. Akryl på lærred.

John Kørner: Blackberry Branches in the Light Hole. 2021. Akryl på lærred.

Julie Nord: Siblings. 2012. Akvarel, tusch og blyant på papir

Julie Nord: Boy. 2012. Akvarel, tusch og blyant på papir.

Kaspar Bonnén: Growth of Space. 2017. Olie på lærred.

Kaspar Bonnén: Unstable Reality. 2020. Olie på lærred.

Kaspar Bonnén: Where?. 2020. Olie på lærred.

Kaspar Oppen Samuelsen: Goodbye Horses #10. 2021. Gouache, blyant, lim, papir og lærred på lærred.

Kathrine Ærtebjerg: Manden og fuglen. 2019. Akryl, spraymaling og olie på lærred.

Kathrine Ærtebjerg: Liv. 2021. Akryl, spraymaling og olie på lærred.

Kathrine Ærtebjerg: Liv II. 2022. Akryl, spraymaling og olie på lærred.

Kathrine Ærtebjerg: Saven. 2022. Akryl, spraymaling og olie på lærred.

Lars Nørgård: Flag. 2018. Akryl og olie på lærred.

Martha Kramær: UT I. 2021. Akryl på lærred.

Martha Kramær: UT II. 2021. Akryl på lærred.

Martin Bigum: Halvvejs over havet. 2018. Olie på kanvas med harelim.

Mie Mørkeberg: Untitled. 2018. Olie og akryl på lærred.

Mie Mørkeberg: Uden titel. 2019. Olie og akryl på lærred.

Mie Mørkeberg: Antidote 2. 2019. Olie og akryl på lærred.

Peter Martensen: Persons & Tables I. 2022.Olie på lærred.

Peter Martensen: Persons & Tables II. 2022. Olie på lærred.

Peter Martensen: Harvest. 2022. Olie på lærred.

Peter Martensen: The Message. 2020. Olie på lærred.

Troels Carlsen: Romaine Spell. 2019. Akryl på collage af arkivmateriale.

Det danske Studenterhus John Kørner: Dronning Louises Bro. 2022. Akryl på lærred. Skabt til stedet. i Paris

Fonden Golden Days Stine Deja: Thermal Suspension. 2019. Forkromet stål, stropper og sovepose.

Det Danske Institut i Rom

Frederiksbergmuseerne Morten Søndergaard: Den nye hjørnestue. 2022. Bord af kastanjetræ med indlagt mahogni og oliventræ, stole af egetræ og alfabetskabe af mahogni. Derudover et meget bredt udvalg af materialer i tableauerne i hvert enkelt skab. Skabt til stedet.

FYNS HF Lea Porsager: KLIT. 2022. Aluminium, muslingeskaller, sand og 18 forskellige planter. Skabt til stedet.

Gellerup Bibliotek Bjørn Poulsen: Kassandra. 2022. Poleret bronze. Skabt til stedet.

Kathrine Ærtebjerg: Fred Fro Fri – Fugle fra alle verdener. 2022. Akryl, sprøjtemaling og olie på lærred. Skabt til stedet.

Kathrine Ærtebjerg: Fred Fro Fri – Vi er uendelige. 2022. Akryl, sprøjtemaling og olie på lærred. Skabt til stedet.

Krogerup Højskole Anna Bjerger: Reeds. 2020. Olie på aluminium.

Astrid Marie Christiansen: Garden of Delights. 2021. Træ, bomuldslærred, akryl, akvarel, pastelblyant. Skabt til stedet.

Joachim Koester: Planeter og stier, Konstellation #1-#5, Arkivskuffe med kul, Blad. 2021. Linoleumsgulv, archival pigment print. Skabt til stedet.

Kent Iwemyr: Konstiga ärø människans vägar. 2020. Akryl på hørlærred. Kent Iwemyr: Under Bar Himmel. 2020. Akryl på hørlærred.

Kent Iwemyr: Skogstjärnen fjärran sig gömmer. 2020. Akryl på hørlærred. Kent Iwemyr: Cykeltjuvarna. 2020. Akryl på hørlærred.

Kent Iwemyr: Han som aldrig fick vara Lucia. 2020. Akryl på hørlærred.

Monica Kim Garza: The Bar is Open. 2020. Olie på lærred.

Morten Schelde: Ocean of Time XIII (Asleep at Sea). 2020. Tusch og blyant på papir.

Per Arnoldi: Global Warming. 2018. Lakeret MDF. Seks værker.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Autumnal Warbler. 2017. Træsnit på papir.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Sparrow-hawk. 2020. Træsnit på papir.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Sea Eagle. 2017. Træsnit på papir.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Ruby-crown’d Wren. 2017. Træsnit på papir.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Night-hawk. 2017. Træsnit på papir.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Mallard. 2020. Træsnit på papir.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Long-eared Owl. 2017. Træsnit på papir.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Black Bellied Darter. 2020. Træsnit på papir.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Barn Swallow. 2017. Træsnit på papir.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Baltimore Bird. 2017. Træsnit på papir.

Svend-Allan Sørensen: Absurd Green Heron. 2017. Træsnit på papir.

Københavns Kommune Christian Lemmerz: GODOT. 2022. Bronze. Skabt til stedet

Københavns Professions- Lawrence Weiner: U.t. 2008. Originallitografi. højskole, Campus Carlsberg Lawrence Weiner: U.t. 2008. Originallitografi.

Joachim Koester: Cannabis (#2) (coloured cannabis). 2019. Inkjet på Epson Exhibition Fiber.

Joachim Koester: Cannabis (#4) (coloured cannabis). 2019. Inkjet på Epson Exhibition Fiber.

Torbjørn Rødland: Wordless no. 3. 2017. C-print on Kodak Endura Paper.

Gudrun Hasle: Motherhod. 2020. Tråd og tekstil.

Københavns Professions- Frederik Næblerød: Stilleben. 2020. Akryl og metalmaling på lærred. højskole, Campus Sigurdsgade

Julie Lænkholm: Untitled. 2020. Naturindfarvet silke og uld.

Peter Bonde: Untitled. 2020. Akryl på spejlfolie.

Peter Bonde: Untitled. 2020. Akryl på spejlfolie.

Rolf Nowotny: L.I.F.E. 2018. Filt, blæk, skruer, aluminium og epoxy på lærred. Ramme i aluminium.

Rolf Nowotny: L.I.F.E. 2018. Filt, blæk, skruer, aluminium og epoxy på lærred. Ramme i aluminium.

Rolf Nowotny: L.I.F.E. 2018. Filt, blæk, skruer, aluminium og epoxy på lærred. Ramme i aluminium.

Rolf Nowotny: L.I.F.E. 2018. Filt, blæk, skruer, aluminium og epoxy på lærred. Ramme i aluminium.

Rolf Nowotny: L.I.F.E. 2018. Filt, blæk, skruer, aluminium og epoxy på lærred. Ramme i aluminium.

Trine Søndergaard: Callus #8. 2019. Archival pigment print.

Wangechi Mutu: Seanimal. 2014. Originallitografi på 300 gr. Velin d’Arches papir.

Mercantec

Mie Mørkeberg: The Orange Dream. 2022. Akryl og tekstil på lærred. Skabt til stedet.

Regionshospitalet Gødstrup

Olafur Eliasson: Det lyttende spejl. 2021. Spejl, aluminium og stål. Skabt til stedet.

Retten i Aalborg

Annemette Larsen: Uden titel. 1998. Blyant på papir.

Annemette Larsen: Uden titel. 1998. Blyant på papir.

Annemette Larsen: Uden titel. 1998. Blyant på papir.

Annemette Larsen: Uden titel. 1998. Blyant på papir.

Annemette Larsen: Blyantstegning. 2004. Blyant på papir.

Annemette Larsen: Blyantstegning. 2004. Blyant på papir.

Finn Reinbothe: The Letter. 2017. Collage.

Finn Reinbothe: The Letter. 2017. Collage.

Finn Reinbothe: The Letter. 2017. Collage.

Jesper Christiansen: Rear window. 1999. Litografi. Serie med 5 litografier.

Leif Kath: Uden titel. 2016. Akryl på lærred.

Leif Kath: Uden titel. 2013. Akryl på lærred.

Leif Kath: Uden titel. 2015. Akryl på lærred.

Maja Lisa Engelhardt: Brændende Tornebusk. 1995. Akryl på lærred.

Søren Behncke: Verona Mash-up. 2016. Akryl på lærred. Søren Behncke: La Danse. 2016. Akryl på lærred.

Trine Boesen: The Seventies I. 2020. Tusch på papir.

Trine Boesen: The Seventies IV. 2020. Tusch på papir.

Trine Boesen: The Seventies VII. 2020. Tusch på papir.

Øregård Gymnasium Torben Ebbesen: Plantebærer. 2018. Keramik, bronze, jern, humle. 6 værker.

ANDRE KUNSTINDKØB:

Alexander Tovborg Madonna of embrace. 2022. Akryl, pastel og lærred på træpanel. Cæcilie med dante (1). 2021. Akryl og lærred på karton.

Ann Lislegaard Algorithms_Remains of a Language. 2016. Fundet neon, transformere, wire, metalbøjler og gummibånd.

Annette Olesen Det ligger i rosens natur at visne. 2021. Olie på lærred. Komposition. 2021. Olie på lærred.

Beate Andersen ZigZag. 2022. Stentøj. Vikingesejl i Bilstenar. 2022. Stentøj.

Elsebeth Jørgensen

Arkiverede Landskaber III. 2022. Inkjet pigment print. Arkiverede Landskaber II. 2022. Inkjet pigment print. Arkiverede Landskaber I. 2022. Inkjet pigment print.

Henriette Heise

Two Planets (one of them flat). 2022. Chroma-key-stof og grøn tavlemaling på lærred.

Partial Lunar Eclipse as Seen from the Surface of the Flanet (the flat planet). 2022. Chroma-key-stof og spraymaling på lærred. The Flanet. 2022. Chroma-key-stof og spraymaling på lærred. The Flanet. 2022. Chroma-key-stof og spraymaling på lærred.

Partial Lunar Eclipse as Seen from the Surface of the Flanet (the flat planet). 2022. Chroma-key-stof og spraymaling på lærred.

Partial Lunar Eclipse as Seen from the Surface of the Flanet (the flat planet). 2022. Spraymaling på lærred.

Three Flat Planets. 2022. Chroma-key-stof og lærred.

Henrik Olesen

Partial Lunar Eclipse as Seen from the Surface of the Flanet (the flat planet). 2022. Chroma-key-stof og spraymaling på lærred. Two Planets (one of them flat). 2022. Chroma-key-stof og grøn tavlemaling på lærred.

A Theory of Colour. 2022. Chroma-key-maling og grøn tavlemaling på lærred.

My Organs. 2022. Olie, painting butter, papmache, Edding 750 tusch og tape på lærred. Kidney, Liver. 2022. Olie, forskellige akrylgelmedier, painting butter og Edding 750 tusch på lærred.

Digestion 1. 2022. Olie på lærred, painting butter, tape, forskellige akrylgelmedier. Stomach. 2022. Olie, inkjet på transparant film, painting butter, papmache, Edding Industry tusch og tape på lærred.

Digestion 2. 2022. Olie og painting butter på lærred. Smiley. 2022. Olie, Inkjet på transparant film, forskellige akrylgelmedier og hæfteklammer på masonit.

Ida Sønder Thorhauge The Melancholic. 2022. Olie på lærred. Presence. 2022. Olie på lærred.

Jakob Kolding

Invasive Species. 2022. Laserchrome farveprint monteret på aluminium med plexiglas.

Jane Jin Kaisen Neokdurim (Passage). 2017. Farvefotografi.

Julie Edel Hardenberg Whitewashed (variant 1). 2021. Træ, menneskehår. Trophy – blonde. 2019. Æske af træ, menneskehår. Bride. 2020. Tekstil, pudefyld, menneskehår.

Jytte Høy

Kasper Bonnén

Laure Prouvost

Five Broken Hearts. One Mended. 2022. Aluminium.

Inhabiting The Symbolic Or When I Look Out I See Myself. 2022. Olie på lærred.

Taking Care (Love Letter to Fellow Art Work). 2019. Video.

Lilibeth Cuenca Rasmussen Musa × Paradisica. 2022. Bronze.

Liu Shiyuan Cold-Blooded Animal No.5. 2022. C print på papir monteret på 5 mm optisk akryl sat sammen med 3 mm dibondplade. Punished You And Me No.16. 2022. Akryl markør og UV spray på papir. Punished You And Me No.15. 2022. Akryl markør og UV spray på papir.

Stor farveskala komposition, orange-blå. 2016. Unika serigrafi på bomuld.

Farvestudie, orange-blå-grå-gul. 2015. Unika serigrafi på bomuld.

Farvestudie, orange-blå # 4. 2016. Unika serigrafi på bomuld.

Farvestudie, orange-blå # 3. 2016. Unika serigrafi på bomuld.

Farvestudie, orange-blå # 2. 2016. Unika serigrafi på bomuld.

Farvestudie, orange-blå # 1. 2016. Unika serigrafi på bomuld.

Ingen skal sige # 7. 2001. Unika serigrafi på bomuld.

Ingen skal sige # 8. 2001. Unika serigrafi på bomuld.

Ingen skal sige # 1. 2001. Unika serigrafi på bomuld.

Ingen skal sige # 2. 2001. Unika serigrafi på bomuld.

Magnus Andersen

Eggs (Guitar). 2022. Olie på lærred og bemalet træramme. Garden scene concrete tube (Toast Skagen). 2022. Olie på lærred og bemalet træramme.

Looking into Jar (Mortadella). 2022. Olie på lærred og bemalet træramme. Conference (Cheddar). 2022. Olie på lærred og bemalet træramme. Writer’s Window (Tebirkes). 2022. Olie på lærred og bemalet træramme.

Maiken Bent

Tools #17. 2021. Fender, læder, tråd, kæde, ringe, hængelåse, karabinhager og kroge.

Tools #16. 2021. Fender, læder, tråd, kæde, ring og kroge. Tools #15. 2021. Fender, læder, tråd, hængelåse og krog.

Martin Brandt Hansen

Uummat. 2022. 100 HK Honda LRTU 4-takt påhængsmotor.

Kabinet 3905.6 / Grown Not Made. 2022. Sælskind, Heinz ketchup flasker, maske af gummi, metal og plastik, plastik slot, Grønlandsk Prince cigaretpakke, træhylde og plexiglasramme.

Kabinet 3905.5 / Cirkle. 2022. Model af Air Greenland Airbus H155, fimoler, aluminiumsbat, model af dumper, træhylde og plexiglasramme.

Montre 004. Game Skinner. 2022. Lertøj, skindkniv, stentøj, Sony Playstation controller, filethandsker, træhylde og plexiglasramme.

Kabinet 3905.2 / New Adventures. 2022. Flasker af grønlandsk vand fra Nuuk Imeq, model af krydstogtskib, voks, inkjet på kaffefilter, træ (model af kajak), træhylde og plexiglasramme.

Kabinet 3905.3 / Ultima Thule. 2022. Pakker med isterningposer, model af snescooter, krucifiks, plastikmodel af båd, træhylde og plexiglasramme.

Kabinet 3905.1 / Mike Thomsen’s Leather West. 2022. Læder vest, 9 mm kugler, porcelæn replika af udskæring fra Dorset paleo Inuit kulturen, voks, model af varevogn, træhylde og plexiglasramme.

Mikkel Ørsted

Untitled. 2022. Akryl, airbrush og keramik på træ.

Untitled. 2022. Akryl, airbrush og markører på tekstil.

Untitled. 2022. Akryl, airbrush og markører på lærred.

Untitled. 2022. Akryl, airbrush og markører på bomuld.

Margrete Sørensen Konfrontation blandt DYDER og SYNDER. 2022. MDF, akryl, grafit, lak og voks.

Ragnhild May

The New Times. 2022. Avispapir, The New York Times 2015-2022. The New Times. 2022. Avispapir, The New York Times 2015-2022.

Ti-ti VII. 2021. Silketryk, akryl på lærred. Ti-ti III. 2021. Silketryk, akryl på lærred. Ti-ti II. 2021. Silketryk, akryl på lærred.

Rasmus Røhling Hodegeteria. 2020. HD video.

Rune Bosse

Plantmemorie. 2021. Farvefotografi.

2. Urplante. 2021. Tørret urplante i ramme med museumsglas.

1. Urplante. 2021. Tørret urplante i ramme med museumsglas.

Sidsel Meineche Hansen Scrotum Bell. 2022. Hulstøbte krotalklokker i bronze med indvendige småsten. Provider. 2022. Bogstaver fra tabt voks støbt i bronze.

Simon Starling

Pedigree English Greyhound, Valldemossa dell’Attimo Fuggente (Vera) photographed at Four Studios, Mirafiori Car Plant, Turin (1). 2019. Selen-tonet sølvgelatine type LE-print.

Tora Schultz

The Devil’s Contract. 2021. Stumtjener (stål, rustfrit stål, motor, kæde), modificerede Prada Stiletter.

Troels Carlsen

Forth #1. 2018. Akryl på collage. Forth #2. 2018. Akryl på collage. The Redeemed Part 3. 2017. Akryl på collage.

PUBLIKATIONER – TILSKUD:

After Hand / Antipyrine Anders Thrue Djurslev og Mathias Kokholm (red.) Museum for fremtiden. 2022.

Alte Nationalgalerie, Ralph Gleis, Sophia Nava, Josephine Hein (red.) Staatliche Museen zu Berlin Paul Gauguin. Why are you Angry? 2022.

Anette Abrahamsson

Anette Abrahamsson og Sanne Kofod Olsen (eds.) Anette Abrahamsson. 2022.

Anna Walther og Henriette Hellstern Kassandras søstre. Fremtidens malere hæver forbandelsen. 2022.

Anna Walther

Pia Rönicke

ARKEN

Gry Hedin, Dorthe Juul Rygaard og Sara Fredholm (eds.) Museum for Moderne Kunst Leonora Carrington. 2022.

Brian Benjamin Hansen

Brian Benjamin Hansen

Ovartaci. The Signature of Madness. 2022.

Charlotte Præstegaard Schwartz Schwartz Billedtilstande. Tre fortællinger om fotografisk baserede billeder i perioden 1960-2020. Rævens sorte Bibliotek nr. 89. 2022.

Charlotte Præstegaard

Christian Bundegaard Christian Bundegaard et al. (red.)

Carsten Thau. Om transparens og andre essays. 2022.

CRD Studio Marie Laurberg, Maria Kjær Themsen, Josefine Klougart

Cathrine Raben Davidsen. Above Below Beyond. Works 2019-22. 2022.

De Danske Kongers Katia Johansen

Kronologiske Samling Ten Kings’ Clothes. Royal Danish Dress 1596-1863. 2022.

Den Danske Ambassade Peter Thule Kristensen, Alex Buck, Paul Binding, Margrethe Floryan i Storbritannien og Barry Phipps

Arne Jacobsen in London: Art and Architecture at the Embassy of Denmark.

Den Hirschsprungske Samling Gertrud Oelsner og Lene Bøgh Rønberg (red.) Bertha Wegmann. At male på mange sprog. 2022.

Den Hirschsprungske Samling Gertrud Oelsner og Lene Bøgh Rønberg (red.) Bertha Wegmann. Painting in many Languages. 2022.

Ditte Ejlerskov

Ditte Ejlerskov

The Cult of Oxytocin. 2022.

Finn Reinbothe

Finn Reinbothe

Untitled (Working Air) (Directors Cut) and Related Practice (The Move). 2022.

Forlaget Bangsbohave Helle Brøns

Maskulinisme og Kællingesnak. Asger Jorn og Elsa Gress. 2022.

Faaborg Museum

Sofie Olesdatter Bastiansen (red.) Jesper Rasmussen. Arkitektoner. 2022.

Gads Forlag

Birgit Lyngbye Pedersen Fletværk. Historien om de danske kurvemøbler 1830-2020. 2022.

Holstebro Kunstmuseum Inge Lise Mogensen Bech Franciska Clausen. 2022.

Ida Engholm Ida Engholm Design for the New World. From Human Design to Planet Design. 2022.

Informations Forlag Bojana Kunst Kunstner I arbejde. Bibliotek for ny Kunstteori #6. 2022.

Informations Forlag Eyal Weizman Retsteknisk arkitektur. Bibliotek for ny Kunstteori #5. 2022.

Jakob Dall Photography Jakob Dall + 2 [grader] Consequences . 2022.

Jakob Isager

Jakob Isager og Anne Marie Nielsen (red.) Plinius den Ældre, Guld Sølv og ædelsten i antikkens Rom. Bøgerne 33 og 37 af Naturhistorien. 2022.

Jeppe Priess Gersbøl Malene Linell Ipsen og Jeppe Priess Gersbøl Alhed Larsen 150 år. 2022.

Jens Brink

Jens Brink Blæsten over vande. 2022.

Jens Friis (red.) of Photography & Video KATALOG – Journal of Photography & Video #100. 2022.

KATALOG – Journal

Kira Kofoed

Kasper Heiberg Den europæiske palet. 2022. Genudgivelse.

Kofoeds Skole

Robert Olsen og Amanda Blomqvist Kofoeds Skole og Kunsten. 2022.

Kulør Publishing

Najaaraq Nicoline Kleist Vestbirk (red.) Daniel Hjorth: Leben. 2022.

Kunstmuseum Brandts

Stine Høholt et al. (red.)

Toulouse-Lautrec og stjernerne fra Montmatre. 2022.

Laboratoriet for Andrea Fjordside Pontoppidan & Ida Bencke (red.) Æstetik og Økologi Husholdningsbogen for Radikal Omsorg. 2022.

Malene Landgreen

Helene Gamst et al. (red.)

Malene Landgreen – 2011-2022. Works / in situ / About. 2022.

Maria Fabricius Hansen

Maria Fabricius Hansen og Lars Horneman Rom. En arkitekturhistorie. 2022.

Mikael Wivel Mikael Wivel

Lommer af Lys. Det eksistentielle spor i dansk Kunst. 2022.

Molly Haslund

Hugo Hopping og Molly Haslund (red.) Flower Drop. Introducing Molly Haslund. 2022.

Museum Jorn

Cecilie Marie Dalhoff, Matilde Renberg (red.) Fra banken til Beuys. Daner Galleriet 1972-1977. 2022.

Niels Lomholt

Lene Aagaard Denhart

Niels Lomholt. Exchangeable photo. 2022.

Per Bak Jensen

Per Bak Jensen

Skyggens Vandring. 2022.

Ole Christiansen

Peter Laugesen, Carsten Brandt og Thomas Lyngby Ole Christiansen: Portrætter. 2022.

Periskop

Foreningen Periskop (udg.) Alt der glimter. Periskop 28. 2022.

Periskop

Karen Benedicte Busk-Jepsen et al. (red.)

Periskop nr. 27. 2022

Puk Lippmann

Charlotte Jul (red.)

Orden og Kaos. Puk Lippmann – en vævers virke. 2022.

Randers Kunstmuseum Lise Jeppesen og Julie Margrethe Nyrup (red.) Harald Giersing. Modernismens fortællinger. 2022.

Ribe Kunstmuseum Henrik Wivel og Katrine Bruun Jørgensen L.A. Ring. Årstiderne. 2022.

Sabine Nielsen

Sabine Dahl Nielsen Konflikt og forhandling. Kunstens rolle i storbyens offentlige rum. 2022.

Sara Sachs

Francesca Astesani (red.) Sa Ra Sachs. Blond Lagoon. 2022.

Sine Krogh

Sine Krogh, Thor J. Mednick, Karina Lykke Grand (eds.) Culture and Conflict. Nation Building in Denmark and Scandinavia, 1830-1930. 2022.

Strandberg Publishing Inge Lise Mogensen Bech et al. Olivia Holm-Møller. 2022.

Strandberg Publishing Jesper Svenningsen

Tetzen-Lunds Kunstsamling. 400 moderne mesterværker spredt for alle vinde. 2022.

Susanne Wellm

Susanne Wellm Weaving Time. 2022.

Thomas Lederballe Pedersen Thomas Lederballe Stræben efter Idealet. Guldalderens tegning. 2022.

Torgny Wilcke

Torgny Wilcke

TEXTIL. En ledsagebog til udstillingerne ’Modeller’ og ’Stuer’. 2022.

Udstillingsstedet

Sonja Lillebæk Christensen og Camilla Rasborg

Sydhavn Station Hvis tiden er vigtig – 10 år med kunst på en S-togsstation. 2022.

Vejen Kunstmuseum Marie Strøm og Terese Nielsen (red.) Ejnar Nielsen. 2022.

Aarhus Byhistoriske Fond

Søren Bitch Christensen (red.) Jorgen Borg. 27.7.-7.8. 1970 Århus. Øgadekvarteret. 2022.

Aarhus Universitet Jacob Lund

The Changing Constitution of the Present. 2022.

REJSER OG KONFERENCER:

Det Fynske Kunstakademi Studierejser i 2022.

Det Jyske Kunstakademi Studierejser i 2022.

Det Kongelige Studierejser i 2022. Danske Kunstakademi

Karsten Fledelius Rejsetilskud til ’24rd International Congress of Byzantine Studies’ i Venedig og Padua, august 2022.

Marina Vidas Støtte til deltagelse i konferencen ’Gold in Renaissance Western Europe: Interdisciplinary Approaches’.

Mette Sandbye Forskningsophold ved University of Oxford, Department of History of Art.

Vladimir Zuckerman Deltagelse i konferencen Aesthetics and Politics på King’s College London med oplægget “How does a ‘political performance’ get its form? Xenophon’s cavalry and the Athenian chorus”.

ANDRE FUNDATSMÆSSIGE FORMÅL:

Amalie Frederiksen Støtte til visning, kommunikation og formidling i forbindelse med Art × Action.

CHART Støtte til konsolidering af ny redaktionel platform og udgivelse af fysisk magasin.

Den Frie Udstillingsbygning Støtte til performanceprogrammet ’UP CLOSE’ på folkemødet 2022. Støtte til samarbejde om residency- og netværksmuligheder i Danmark for kunstnere på flugt fra krigen i Ukraine.

Det Danske Institut i Athen Støtte til forskeres og kunstneres ophold ved Det Danske Institut i Athen i 2023 og 2024.

Det Kongelige Støtte til udvikling og gennemførelse af første gennemløb af programmet Danske Kunstakademi Contemporary Concerns i 2023 og 2024.

Støtte til Enter Art Fairs formidlingsprogram 2022. “Tales of Love and Fight – A Space of Intimacy”.

Esben Weile Kjær Støtte til performanceværket ’HYPER!’.

Fuglsang Kunstmuseum Støtte til digitalisering af Palle Nielsens arkiv.

Gl. Holtegaard Støtte til Gl. Holtegaards store barokhaveprojekt 2022-2025.

Hotel Pro Forma Støtte til musik-dramatisk forestilling baseret på den berømte svenske kunstner Carl Fredrik Hills liv.

JJ Film Tillægsbevilling til dokumentarfilm om Danh Vo og Jesper Just.

Kunstbygningen i Støtte til konservering/rensning af tre værker udført af maleren Svend Engelund. Vrå – Engelundsamlingen

Løgumkloster Forsamlingshus Støtte til konservering af tre vægmalerier udført af Kræsten Iversen.

MBADV Støtte til ’Soil Lab – Bygger rum til en fremtid bygget i fællesskab’. Det danske bidrag til Chicago Architecture Biennial 2021.

Michelle Eistrup Støtte til ’DIKENGA & BAT INK’. Seminar og udstilling på Documenta 15.

Museum Ovartaci Støtte til konservering af Ovartacis kunstværker før og efter udlån til Venedig Biennalen.

Museum Sydøstdanmark Støtte til Hebsgaard magasin udstilling på Holmegaard Værk.

Politiken Støtte til Anmelderskolen, et talentudviklingsforløb for unge. Politiken i partnerskab med Information og Atlas Magasin og i samarbejde med Ordet, Undertoner og Den 4. Væg.

Skandinavisk Forenings Støtte til Skandinavisk Forenings kunstnerhus i Rom.

Kunstnerhus i Rom, Circolo Scandinavo

Struer Kommunes Kunstråd Støtte til Struer Kommunes strategi for lydkunst ’Kunst med Effekt’.

Thin Green Line Productions Støtte til produktion af dokumentarfilmserien ’Store danske kunstnere’.

Enter Art Fair

Støtte til videreudvikling af udstillingsplatformen Til Vægs.

Vallekilde Højskole Støtte til restaurering af Troels Triers fresker på Vallekilde Højskole. Tillægsbevilling til restaurering af Troels Triers fresker på Vallekilde Højskole.

NY CARLSBERG GLYPTOTEK:

Driftstilskud 2022. Støtte til projektet ”Bæredygtig fremtidssikring af Glyptoteket”. Støtte til bygnings- og sikringsarbejder.

KUNSTVIDENSKABELIG FORSKNING:

Dansk Design Center Postdoc: Ecosystem for Imagination, Learning and Mission-oriented Innovation.

Den Frie Udstillingsbygning Ph.d.: Kunsten som markør.

Fotografisk Center Ph.d.: Det dokumentariske kunstfotografi.

Gry Hedin Forskningsprojekt: Landbrug og landskab – SMKs landskabsmalerier i et klimakritisk nu.

Jesper Svenningsen Forskningsprojekt: Byrummets kunstneriske festudsmykninger 1740-1840.

Holstebro Kunstmuseum Postdoc: Væven som billedgenerator.

Karen Benedicte Busk-Jepsen Forskningsprojekt: Pionér, outcast, forbillede. Dyrebilledhuggeren Adelgunde Vogt.

Karen Westphal Eriksen Forskningsprojekt: Sonja Ferlov Mancoba – Æstetik og arkiv.

Kunsten Museum Ph.d.: Men størst af dem er kærligheden of Modern Art Aalborg - En biografisk og velfærdspolitisk læsning af Aase og Poul Gernes’ værk.

Kunsthal Aarhus Ph.d.: Kan det kritisk-refleksive perspektiv fra institutionen kunsthal oversættes til digitalt format?

Københavns Museum Ph.d.: Fra guld til glemsel & tilbage; et steds- og brugersensitivt studie af temporære monumenter i byrummet.

Til
Vægs

Københavns Universitet, Tillægsbevilling til ph.d.-projektet ’Dansk symbolisme i tysk optik’. Institut for Kunstog Kulturvidenskab

Lise Henriette Hindsberg Forskningsprojekt: Mellem liv og død. Kobberstik fra danske ligprædikener, c. 1565-1670.

Marina Vidas Forskningsprojekt: Early Modern Portraits of Children in Danish Collections: Identity, Representation, and Power.

Mikael Wivel Forskningsprojekt: Gennemlyst – Niels Larsen Stevns og landskabsmaleriet.

Museum Sydøstdanmark Ph.d.: Den Danske Glasindustri efter 1950: Mellem kunst og industri.

NORDIK – The Nordic Støtte til afholdelse af den 13. nordiske kunsthistorikerkonference NORDIK Association of Art Historians under temaet ’Collections’ i 2022.

Ny Carlsberg Glyptotek Postdoc: Passion eller politik? Carl Jacobsens kunstsamling i en socioøkonomisk og kulturpolitisk kontekst 1878-1914.

Philip Pihl Forskningsprojekt: Willy Ørskovs pneumatiske skulpturer.

Skagens Kunstmuseer Forskningsprojekt: Tilstedeværelsesbeviser. Fotografiet og dets betydning i kunstnerkolonien i Skagen.

Statens Museum for Kunst Ph.d.: Vold og erotik i italiensk grafik. Ph.d.: Dansk lydkunsts historier.

Sydvestjyske Museer Postdoc: Jacob Riis’s Image-Text and the Naturecultures of Urban Reform.

Trapholt Postdoc: Vild med Wegner: Nye designhistorier om Danmarks største møbeldesigner. Tillægsbevilling til postdoc-projektet ’Stolen som tidsbillede i et designmuseologisk perspektiv’.

60
Brolæggerstræde 5 1211 København K www.ncf.dk sekretariatet@ncf.dk 4 FORBINDELSEN MELLEM DE LEVENDE OG DØDE 5 EN BASKENDE ORAKELUGLE 6 DANSK SAMTIDSKUNST I NEW YORK 10 BALLET I FARVERIG FORENKLING 11 HUN KOM OG BLEV 12 TIDENS MODERNE KVINDER 13 KUNST DER UDFORDRER STATUS QUO 14 KÆRLIGE KYS OG KRAM 15 SE DIG SELV I SPEJLET 16 UP CLOSE PÅ FOLKEMØDET 18 ET SPØRGSMÅL OM FRIHED 19 KERAMISK KUNST TIL PARIS 21 GRØNLAND SET INDE- OG UDEFRA 22 FARVEN KOMMER INDEFRA 25 TANKERUM PÅ BETONVÆGGENE 26 FARVERNE KOM TILBAGE I LØGUMKLOSTER 27 TÅRERNE STRØMMER I NEW YORK 28 NY CARLSBERGFONDETS KUNSTPRISER 30 KUNSTENS VIDENSKAB 32 HISTORIEFORDØJELSE 34 ET FORUNDERLIGT KYSTLANDSKAB I BYEN 37 BERETNINGSLISTE 2022
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.