nummer9080-nr175

Page 1


nummer9080

Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken

Juli tweeduizend vierentwintig

Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken

Colofon

Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 10 600 ex. in alle brievenbussen van Groot-Lochristi

Administratie en contact

Fris watervoordevis - Oosteinde 25 9080 Lochristi - Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be

Voorstel rubrieken en teksten: l.vandevijver@skynet.be

Redactie

Concept & beelden: Mark Verbrugge

Concept & teksten: Luc Van de Vijver

Concept & reclame: Sofie Hesters

Werkten nog mee aan dit nummer

Sofie Hesters: Lootsche baton + Klavertje vier

Filip Naudts: fotografie

Eric De Wilde: Erics rariteitenkabinet

André Baert: Dialect

Marcus Bundervoet: Natuur in Lochristi

Daina De Saedeleer: fotografie

Contact reclame: Sofie Hesters, Fris watervoordevis, tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be

Druk:

Drukkerij Graphius - Traktaatweg 8 - 9041 Gent

Verantwoordelijke uitgever: Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 9080 Zaffelare

Cover: © Mark Verbrugge

Volgende release

nummer 176: 28 augustus 2024 deadline adv. en info: 15 aug. nummer 177: 25 september 2024 deadline adv. en info: 12 sept. nummer 178: 23 oktober 2024 deadline adv. en info: 10 okt. nummer 179: 20 november 2024 deadline adv. en info: 7 nov.

Beste lezer

We duiken de zomer in met een fris thematisch nummer over vriendschap. We brengen maar een kleine greep van wat mogelijk is uiteraard, want het onderwerp is oneindig, en de mogelijke rubrieken zijn legio. Toch hebben we geprobeerd zo verscheiden mogelijk dit prachtige gevoel te capteren in herkenbare woorden en beelden. Moge het inspireren in de zomer, bij de tuinfeesten, de koffiekrans, de reis, de straatbabbel, de sportuitzending, de fiets- of wandeltocht, de cinema, de shopdag, de… Enfin, geniet ervan!

Een vriend-elijke zomer gewenst!

Beste groet

De redactie

Inhoud

Zijn we nog vrienden?

de uitgever.

12 34 11 30 26 18 6 18 35 30

Interview met psychiater Uus Knops 11 juliviering over dubbelconcert

Triodelo en Muziekschool Lochristi vzw

Vriendschap wat betekent dit voor jou?

Interview met Yogi Kathleen Vissers

Vriendschap als hars

Gesprek met Geert Van Rysseghem

LO/ve

Lootse duo’s over de liefde voor elkaar

Vriendschap en engagement

Bij Natuurpunt Moervaart-Zuidlede

Vriendschap en gehoorschade

Interview met audioloog Nicolas Norman

35

Jaarmarkten in Vlaanderen

Een fenomeen

OPENDEURDAG 29 JUNI 2024

reeds 30%

VERKOCHT

te koop Lochristi

Antwerpse Steenweg 20 bus 002

Residentieel wonen op een prachtige locatie

Groene woonomgeving met historisch karakter

Nieuwste energietechnieken // E-peil < 30

Voorziene oplevering fase 1: Zomer 2025 9 u. tot 14 u.

VILLA MARIA

Antwerpse Steenweg 20 - 22

COMFORTABEL EN LUXUEUS WONEN

te koop Lochristi

Reinaertlaan 4

Te renoveren halfopen woning met 3 slaapkamers en inpandige garage gelegen op een topligging in Lochristi! Totale oppervlakte van 241 m².

Vraagprijs: 298.000 euro

Vraagprijs: 449.000 euro

te koop Beervelde

te koop Lochristi

Gelijkvloers 1 slaapkamer appartement met private tuin in woonproject Villa Maria, met het genot van een rustgevende groene omgeving.

Vanaf: 270.040 euro

te koop Destelbergen

Dendermondesteenweg 542

Handelspand met 1 slaapkamer appartement op een heel commerciële ligging. Mooie commerciële ruimte (+/- 124m²) en ruime garage/magazijnruimte (+/- 65m²) en zuid gerichte buitenruimte.

Totale oppervlakte van 344m². Vraagprijs: 398.000 euro

te koop Lochristi

Koning-Albertlaan 185

Moderne en instapklare halfopen woning met 3 slaapkamers en carport Totale oppervlakte van 482m².

Beervelde-Dorp 74

Ruime te renoveren woning met een afzonderlijke garage op een toplocatie in het centrum van Beervelde! Met een terras en een kleine gezellige stadstuin. Totale oppervlakte van 300m².

Vraagprijs: 229.000 euro

Koning-Albertlaan 82 bus a

Exclusieve bouwgrond in tweede bouwlijn van 1236m² toegangelijk via private oprit. Bouwgrond zich op +/- 55m van de straatkant.

Vraagprijs: 449.000 euro

09.342 77 77 info@loimmo.be - www.loimmo.be

te koop Laarne

te koop

grens Lochristi/ Desteldonk

Lindestraat 120

Mooi lot van 1030m² op toplocatie op de grens Lochristi/Desteldonk.

Vraagprijs: 299.000 euro

Beddeneedstraat 2

Volledig te renoveren gelijkvloerse prefabwoning met inpandige garage op een makkelijk bereikbare locatie tussen Laarne en Lochristi! Op een mooi perceel van 1314m² en past volledig in een verhaal van totale renovatie of afbraak/heropbouw (6% BTW).

Vraagprijs: 389.000 euro

Vriendschaps SPROKKELS

Ga een maandje sprokkelen wat vriendschap is,, thuis, bij je kinderen, op de bus, op café, op het werk … en je krijgt de diepzinnigste en de zotste dingen: Een vriend is iemand

Een vriend is iemand die er altijd voor je is... je begrijpt, naar je luistert maar ook samen met je loopt, lacht en huilt..

Een vriend is iemand met wie je het nog steeds leuk vindt na een week samen op reis.

Echte vriendschap ontstaat in de Chiro.

Een vriend is iemand die het zegt als er spinazie tussen je tanden zit.

Christian Combes
Matthias Roelandt
Sofie Peerts

Vriendschap is vitaal, draag er zorg voor.

Medeauteur psychiater Uus Knops

Zijn we nog vrienden?

Straf boek over vriendschap

Uus Knops

is auteur, vriendschaps- en rouwexpert, psychiater en psychotherapeut met een eigen praktijk in Gent. In 2018 verscheen haar zeer gewaardeerde debuut 'Casper - een rouwboek' (over haar verongelukte broer), waarna behalve Troostkaarten o.a. ook nog de boeken 'Op afstand nabij' en 'Een klein afscheid' verschenen, dit laatste in co-auteurschap met Joris Hessels. Haar boeken verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts. Bij dezelfde uitgeverij verscheen dit jaar ‘Het alfabet voor groot verdriet’, ‘Hoe zware dagen dragen’, en het boek voor ons interview: ‘Zijn we nog vrienden?

Samen met Julie Minnaert schreef Uus Knops een verfrissend boek over iets wat we allemaal door en door kennen: vriendschap. Er blijft in het mooi gelay-oute Zijn we nog vrienden? geen steen onaangeroerd, geen facet onderbelicht en geen invalshoek onbesproken over dit rijke aspect van ons mens-zijn, misschien wel zo wezenlijk in ons verankerd als de alom geprezen Liefde zelf. En het dient gezegd, bij het lezen van deze 300 pagina’s tellende turf over vriendschap: de grens met liefde is echt wel flinterdun. Is er au fond wel enig verschil vraagt een mens zich soms af. Zouden we gezinsrelaties kunnen baseren op vriendschap i.p.v. op liefde? Is vriendschap veiliger? Minder exclusief? Of net niet? Zowel liefde als vriendschap kunnen onmeetbare vreugde teweegbrengen en zin geven aan ons leven, maar even goed toxisch blijken, verdriet veroorzaken, onvervulbare verwachtingen en miscommunicatie teweegbrengen. Twee keerzijden van eenzelfde medaille dus?

Ik begrijp je punt helemaal. Vriendschap is zowat de meest onderschatte vorm van liefde. We vinden het allemaal zo gewoon, zo vanzelfsprekend, dat we ons soms van de kracht en noodzaak ervan niet eens bewust (meer) zijn, of er gepast naar handelen. Het lijkt er soms zelfs op dat we er pas eerst echt bij stilstaan, als ze er plots niet meer is.

Als een vriend of vriendin sterft bedoel je?

Dan zeker. Maar het kan ook al bij leven. We kregen na onze oproep tot getuigenissen bij dit boek – via de sociale media en mails – heel veel reacties, en het zal je misschien verbazen: vele antwoorden gingen over een eenzijdig afscheid. Iemand verbreekt plots de vriendschap, geeft niet meer thuis op enige vraag tot contact, geeft tekst noch uitleg. Dat hakt er erg stevig in. Dat zagen we aan de intensiteit van wat de respondenten daarover schreven via Instagram en in de mails.

De opgenomen getuigenissen spreken inderdaad boekdelen. Mensen blijven dan verweesd achter. Dat moet anders, begrijp ik uit jullie boek?

Als je zelf degene bent die de vriendschap stopzet: wees ter ere van de relatie die ooit heel verrijkend is geweest, zorgzaam voor de ander, zodat die ook verder kan.

Daar roepen wij zeker toe op. Het is een van de kerngedachtes uit Zijn we nog vrienden?. Het kan goed zijn dat de vriendschap voor een van de partijen ‘op’ is en dat die van verder contact af wil zien, maar

Tekst: Luc Van de Vijver

wij vragen om dan de moed te hebben om dat aan te kaarten. Niet makkelijk, maar eerlijk, en nodig voor de heling aan de andere kant. Anders voelt het aan als ghosting: je blijkt een ‘geest’ die niet meer bereikbaar is, en het mag duidelijk zijn dat dat veel pijn doet voor wie daar tegenaan loopt. Dus als je zelf degene bent die de vriendschap stopzet: wees ter ere van de relatie die ooit heel verrijkend is geweest, zorgzaam voor de ander, zodat die ook verder kan. Anders kan die erg beginnen te twijfelen aan zichzelf, zo erg dat er een soort van vriendschapsangst ontstaat. Bindingsangst op vriendschapsniveau. En je door een te groot vriendschapsverdriet moet gaan, als het te plots en te onverklaard gebeurt.

Vriendschapsverdriet? Lijkt heel parallel aan liefdesverdriet? Of zelfs een ontslag, zeg maar. Waar je zeker van was, is plots niet meer. Evenwel met dit grote verschil: een relatiebreuk heeft meestal een korte of lange geschiedenis van conflicten, voor er definitief een scheiding komt. Er gingen vaak tal van gesprekken en ruzies aan vooraf. Bij een ontslag ziet men de bui ook meestal wel al hangen, al kan men daar ook nog wel stevig verrast worden. Maar bij vriendschap zie je heel vaak dat er een stilzwijgende neergang is van de contacten, tot dus vaak het onvermoede vertrek met stille trom. En

dat maakt vriendschapsverlies toch wel helemaal anders. Denk ook maar eens aan liefdesliedjes, hoeveel zijn er niet, over alle mogelijke aspecten van de liefde? Maar hoeveel liedjes over vriendschapsverlies ken jij?

Akkoord. Maar tegelijk kon ik me bij het lezen niet van het idee ontdoen dat er echt veel parallellen zijn tussen wat er in partnerrelaties kan gebeuren, en in vriendschap. Gelijk heb je. Die relaties kunnen in beide vormen van enorme betekenis zijn voor de geliefden en de vrienden, zo vervullend dat het wezenlijk de kwaliteit van het leven mee bepaalt. Maar even goed, kunnen er toxische verhoudingen ontstaan, of dominanties, afhankelijkheden, uitsluitingen en afwijzingen, of kan iemand beginnen aan te voelen dat hij leegloopt in de relatie, en te veel eenzijdig moet investeren. Ook dan raden wij aan om een zorgzame manier te zoeken om dit te bespreken. Vriendschap is van heel grote betekenis voor ons allen, en soms vinden we het alles te evident. Geef er dus tijdig voldoende woorden aan.

Lastig, geef ik toe. Maar bij vriendschap dacht ik altijd: een vriend is iemand bij wie je voelt dat je jezelf kan zijn. Moeiteloos. Het maakt niet zoveel uit wat je gaat doen, ’t is altijd goed.

(denkt even na) Hm. Dat is inderdaad een mogelijk antwoord… maar iemand zou even goed kunnen zeggen: een vriend is iemand die het beste uit me haalt, bv. Of: is iemand waarmee ik leuke dingen doe die ik anders nooit doe… Iedereen heeft er zowat zijn eigen idee over. Ook dat bleek trouwens uit de talrijke reacties.

Vriendschap is van heel grote betekenis voor ons allen, en soms vinden we het alles te evident. Geef er dus tijdig voldoende woorden aan.

Ik las in jullie boek dat vriendschap vooral ook beleefd wordt in ‘samen genoeg tijd doorbrengen’. Terwijl ik al mijn leven lang net denk: een vriend kan je jaren niet gezien hebben, en toch voelt het contact aan alsof je hem gisteren nog zag.

Dat brengt ons bij een vraag waar ik bij het lezen van het boek en ook nu nog mee zit: wat is vriendschap dan wel? Jij bent wetenschapper, en de definitie is…?

Kijk, dat is dan weer de vraag waarvan ik stiekem hoop dat de interviewer ze nooit zal stellen. (lacht), want heus: ik laat die vraag het liefst onbeantwoord. Ik laat de lezer liever zelf bedenken wat zijn of haar definitie van vriendschap is! Het is net als met liefde, hoe zou je die definiëren? Kan je dat überhaupt wel ooit?

Is ook zo. Maar ook dat gevoel is toch onvermijdelijk gebaseerd op genoeg gedeelde ervaringen, vroeger dan. Die ‘samen-beleving’ blijft cruciaal voor vriendschap. Net zoals open genoeg zijn naar elkaar bv. Of ook soms ronduit de waarde van de vriendschap uit te durven spreken.

Want ook dat is een kernidee van jullie boek: neem vriendschap niet zo vanzelfsprekend? Praat erover.

Zo is dat. Het hele boek is een oproep tot erkenning van vriendschap. Neem ze niet te vanzelfsprekend, want ze is van heel grote betekenis voor iedereen, en verre van evident, hoor. En nogmaals, als je ziet wat de pijn is als ze bv. onverklaard beëindigd wordt, dan vinden wij als

Een groep vriendinnen laat ons boek onderling circuleren en duiden er, elk in een andere kleur, de voor hen belangrijkste stukjes tekst en quotes in aan. Om er daarna gezamenlijk eens

over te spreken en te kijken wie wat vindt…

auteurs van dit vriendschapsboek, het wenselijk om de waarde ervan extra in de kijker te zetten en op te roepen om er over te praten, ook als alles goed gaat.

En jullie boek heeft ook dat effect?

Een voorbeeld. Een groep vriendinnen laat ons boek onderling circuleren en duiden er, elk in een andere kleur, de voor hen belangrijkste stukjes tekst en quotes in aan. Om er daarna gezamenlijk eens over te spreken en te kijken wie wat vindt… Kwetsbaar misschien, maar van grote betekenis voor de vriendschap. En ja, wij weten wel dat er ook iets aan is van het ‘klassieke’ patroon, dat voor mannen vriendschap vooral in activiteiten beleefd wordt, en vrouw daarnaast ook makkelijker de dingen kunnen bespreken. Maar ook mannen zou ik oproepen om dingen bespreekbaar te maken, wan de vriendschapstopics treffen uiteraard ook hen. Vriendschap is vitaal, draag er zorg voor.

het eens extra energie van je.

Echte vrienden zijn er voor het leven?

Ach, dat is wel heel groot uitgedrukt. Vrienden kunnen voor het leven zijn, maar even goed ook soms ‘maar’ een bepaalde fase van je leven mee doormaken, en dan weer verdwijnen. Dat kan ook. In het leven gebeurt er veel, en je kan het zien als een rivier waar water bijkomt, en soms weer afgaat. Als vanzelf. En daarbij kunnen bepaalde vrienden heel de tijd meestromen, en anderen soms een tijdje.

Vriendschap is vitaal, draag er zorg voor.

Ik las hieromtrent een opmerkelijke quote van jou, in DS. Eentje die kan tellen in het Zelfzorgland van heden ten dage: ‘Je kan je niet goed voelen en de afspraak met een vriend afzeggen, oké, maar hoe voelt die vriend zich daarbij? Overdreven aandacht voor zelfzorg kan botsen met vrienschapzorg.’

Dat heb je goed opgemerkt. Het is zeker zo dat je je eigen energie moet bewaken, en dat iedereen al een heel drukke agenda heeft. Zelfzorg is heel belangrijk. Er moet een balans zijn naar wat je geven en nemen kan. Maar we willen toch oproepen om bij gemaakte afspraken, als een vriend of vriendin het bv moeilijk heeft, toch genoeg stil te staan bij wat jouw bezoekje voor hem of haar kan betekenen. Vriendschap is onmisbaar, en op die momenten kan dat ook echt zo zijn, ook al vraagt

Een vriend die uit beeld is geraakt, of een vriendschap die door een conflict beëindigd werd, laten we nadien best blauwblauw? Er komen vanzelf wel weer andere vrienden aan?

Daar kan ik geen algemene uitspraak over doen. Soms is een herstel niet nodig of wenselijk, soms wel. Dat is aan ieder om voor zichzelf uit te maken. Voel je daarin tot niets verplicht, maar wees eerlijk, naar jezelf en naar de ander. We roepen wel op tot een zekere vorm van mildheid bij en na een breuk, immers, de vriend of vriendin was ooit toch wel van grote betekenis. Ok, dat kan en mag dan in de nieuwe levensfase anders zijn, maar enige zelfreflectie kan nooit kwaad. Al wil ik gelijk erg beklemtonen dat mensen nu niet allemaal naar een therapeut moeten. Nee, dit boek kan alvast helpen bij wat zelfreflectie. Daarnaast is het een warm pleidooi voor de behartiging van het belang van vriendschap. We kunnen niet zonder, en de liefde werd al zo vaak bezongen. Wij vonden het hoog tijd om dat ook eens met vriendschap te doen.

Groot gelijk! Dank je wel.

JAN BRAECKMAN BV

DORP-WEST 99 - 9080, LOCHRISTI tel: +32 9 395 09 90 lochristi@argenta.be ON 0798.189.343

RPR Gent, afdeling Gent

11 juliviering

pakt uit met

dubbelconcert met Triodelo en Muziekschool Lochristi vzw

19 u . PARK SINT-NIKLAASKERK LOCHRISTI

Op donderdag 11 juli pakken de cultuurraad en de cultuurdienst in het kader van Vlaanderen Feest dit jaar in het park achter de Sint-Niklaaskerk uit met een heus dubbelconcert: zowel de Muziekschool Lochristi vzw als Triodelo staan er op het podium. Beiden brengen ze een uitsluitend Nederlandstalig repertoire.

De editie van vorig jaar, waarop Christophe Versaevel voor het eerst een integraal Nederlandstalig concert bracht zindert bij velen van de meer dan 400 bezoekers nog na. De organisatoren gaan op hetzelfde elan verder, maar omdat stilstaan soms wel een beetje achteruitgaan is zijn er nu twee concerten.

Triodelo is voor muziekliefhebbers uit Lochristi geen onbekende. De band rond frontvrouw Carine De Bruyne ontstond in 2020, en is een afgeslankte versie van Slippery People, waar ook Hendrik De Mets en Steve Anteunis, de twee andere muzikanten van Triodelo deel van uitmaken. Triodelo heeft sowieso al enkele Nederlandstalige nummers in hun repertoire, maar repeteert ondertussen, op verzoek van de organisatoren, extra Nederlandstalige nummers om een volwaardig integraal Nederlandstalig concert te kunnen brengen.

Carine De Bruyne, frontvrouw van Triodelo, kijkt alvast met spanning uit naar haar eerste integrale Nederlandstalige concert: ‘Bij het uitkiezen van de Nederlandstalige nummers dachten wij vooral aan een breed publiek. Omdat we bij Triodelo de nadruk leggen op het meezingen en het amusement, zijn we het lijstje afgegaan van de meest succesvolle Nederlandstalige nummers. We hebben dan een selectie gemaakt waar we ons alle drie goed bij voelden. Daar hoort natuurlijk Gorki bij, Raymond van het

Groenewoud, Clouseau maar zelfs ook Will Tura!’

Naast Carine De Bruyne (lead vocals, kazoo & keyboards) bestaat Triodelo ook nog uit Steve Anteunis (gitaar, bas, keyboards, cajon & vocals) en Hendrik De Mets (gitaar, bas, mondharmonica & vocals). Dat ze mogen optreden op 11 juli samen met de Muziekschool heeft voor Carine ook nog een bijzondere betekenis: “Dat we met de Muziekschool samen mogen optreden op 11 juli heeft voor mij ook nog een bijzondere betekenis: in de Muziekschool (toen nog met Gina) is ook voor mij alles begonnen want in 2003 startte ik met zangles bij Lien De Greef (jazeker, dé Lady Linn!). Nadien kreeg ik les van Els Ruymen. Zij had het idee in 2012 om voor het jaarlijks “toonmoment” een liveband in te huren om de studenten te begeleiden. Die liveband was Slippery People! En zo is mijn muzikaal avontuur begonnen, dankzij de Muziekschool!”

Ook de leerkrachten en leerlingen van de Muziekschool Lochristi werken momenteel aan een uitsluitend Nederlandstalig programma. De keuze voor de Muziekschool Lochristi is niet toevallig. De Muziekschool viert dit jaar haar 35-jarig bestaan. De Muziekschool vierde dat jubileum op zaterdag 9 maart al een hele dag in complex Uyttenhove. Wie hen daar niet kan gaan beluisteren of bekijken krijgt op donderdag 11 juli een tweede kans.

11 juliviering 2024: Dubbelconcert met Muziekschool Lochristi in Concert(19 u) en Triodelo (20 u) - Datum: donderdag 11 juli 2024

Waar: park Sint-Niklaaskerk; bij slecht weer: Lodejo - Inkom: gratis. Wie voor 20 uur op het terrein aankomt krijgt ook nog een gratis drankjeton. - Organisatie: de cultuurraad voor de cultuurdienst Lochristi - Extra: eetstand op het terrein aanwezig

Vlnr: Koen Caspeele - Robin Boel - Simon Neyt

Werkende mama, met vier kinderen en twee pluskinderen. Druk, drukker, drukst dus. Maar dan is er … yoga. Een beleving, een visie. Hoe kijkt yogadocente Kathleen Vissers naar vriendschap?

Wat betekent vriendschap voor jou, Kathleen?

Vriendschap wat betekent dit voor jou?

Interview met Yogi Kathleen Vissers

Een leuke vraag, een delicate vraag ook, makkelijk en tegelijkertijd een doordenkertje. Sowieso is het een vraag waar ik heel spontaan kan op antwoorden, en tegelijkertijd vind ik het belangrijk om het eventjes stil te maken om hierover even te reflecteren. In eerste instantie is vriendschap iets dat van twee kanten komt, en het is niet altijd makkelijk: het vergt tijd en energie, en soms merk je op een bepaald moment dat de energie slechts van jouw kant alleen komt, dat je de vriendschap in feite hebt nagejaagd. Ook heb ik al ondervonden dat niet iedereen altijd even oprecht en eerlijk is. Dat zijn harde lessen, pijnlijk en teleurstellend, en tegelijkertijd leerde

het me om heel spaarzaam en voorzichtig om te springen met een hechte vriendschap en niet zomaar iedereen toe te laten tot mijn inner circle. Vriendschap is iets heel kostbaars.

Maar de goede vriendschappen doen waarschijnlijk ronduit deugd?

Zeker. Ondanks deze negatieve ervaringen, heb ik ook enkele vriendschappen die me heel veel vreugde en steun brengen. In feite ken ik

verschillende vriendschappen. Sowieso heb ik vriend(inn)en met wie ik graag wegga, leuke dingen doe, dezelfde interesses heb en leuke babbels houd over alles en nog wat. We amuseren ons én er is ook ruimte voor diepere gesprekken waarin elk van ons zich veilig, begrepen, gerespecteerd en gedragen voelt. Er is een uitwisseling van emoties, ideeën en verschillende opinies, maar heel respectvol en alles blijft in de ‘groep’. Buiten deze vriendschappen, heb ik ook andere goeie vriendschappen, ik schrijf in het meervoud, hoewel je mijn hechte vriendschappen op 1 hand kan tellen. Ik heb geen echte vriendinnen meer uit mijn vroege kindertijd, wel had ik er tot 2 jaar geleden nog 1 uit mijn studententijd. Dat was een hele intense vriendschap. Jammer genoeg overleed zij 2 jaar geleden aan kanker. Nog steeds mis ik haar elke dag … een gedachte, een seconde, een beeld... We studeerden samen, gingen uit, deden zotte dingen, gingen samen op reis, of belden uren aan de telefoon. We voelden mekaar intuïtief heel goed aan, wisten echt alles van mekaar, en konden ongegeneerd onszelf zijn. Nochtans waren we ook heel verschillend, niet alleen uiterlijk, maar we hadden ook een heel verschillende opvoeding gehad, en hadden heel verschillende ideeën over bepaalde onderwerpen. Het dreef ons niet uit elkaar, integendeel. Onze vriendschap ging heel diep. Ons leven evolueerde echt heel verschillend: we zagen mekaar nog amper, ook fysiek woonden we niet meer dicht bij elkaar en toch bleven we échte goeie vriendinnen zoals je er maar zelden ontmoet. We zagen mekaar soms maanden niet, maar de telefoon ging, en onmiddellijk was het uren babbelen, en leek het of we hadden elkaar de vorige dag nog gesproken. Honderduit onze ervaringen, belevenissen, emoties, ups en downs, onze zorgen … we pikten de draad gewoon weer op. Er was een oneindig begrip voor mekaar op alle vlakken. We ondersteunden mekaar door ‘dik en dun’ zoals ze dat zo schoon zeggen. Door haar ziekte én corona konden we mekaar minder zien, onze gesprekken duurden uren. Geen onderwerp gingen we uit de weg, en telkens sloten we onze babbels af met een gevoel van diepe vriendschap. Ontmoet ik ooit nog iemand met wie het zo diep kan gaan, waarbij we mekaar zo door en door kennen? En we ons langs beide kanten zo kwetsbaar kunnen en durven tonen? Time will tell. Zulke vriendschap groeit echt maar met de jaren denk ik, ons fundament was alleszins heel stevig.

Zulke hechte vriendschappen zijn inderdaad dun gezaaid. Toch spreek je ook nog van andere intense vriendschappelijke relaties.

Je geeft zonder iets terug te verwachten, want daarop is vriendschap gebaseerd. Het onvoorwaardelijke, het oprechte ‘ik ben er voor jou’.

Ik heb nog een aantal goeie vriendschappen gekend, waarbij we heel veel voor mekaar betekenden. Ook hier was er dat diep wederzijds vertrouwen, die ‘klik’, op dezelfde golflengte te zitten, dezelfde interesses te hebben, mekaar uit ons kot te halen en te ondersteunen in persoonlijke groei, samen te lachen en te huilen, mekaar te kunnen vertrouwen en steunen op alle gebied, praktisch en emotioneel beschikbaar te zijn voor mekaar. En toch, na verloop van tijd, merkte ik dat deze vriendschappen heel organisch vervaagden. Ik ben ervan overtuigd dat dit een natuurlijk proces is, heel eigen aan persoonlijke groei en veranderingen in ons leven. Als mens evolueer je toch continu? Ik ben alleszins niet meer dezelfde persoon als 20, 10 of 5 jaar geleden. Ik ben heel dankbaar voor de mooie momenten en herinneringen die we samen gedeeld hebben, en tegelijkertijd stel ik me helemaal open voor nieuwe vriendschappen.

Hoe fantastisch is het te weten dat er mensen zijn die mij echt kennen en accepteren zoals ik ben, met mijn sterke punten én al mijn hoekjes en kantjes.

Want ze zijn zonder meer belangrijk voor jou?

Vriendschap geeft heel veel energie, en vraagt ook energie. En ja, kan je echt gelukkig maken. Het is geven en ontvangen. Je geeft zonder iets terug te verwachten, want daarop is vriendschap gebaseerd. Het onvoorwaardelijke, het oprechte ‘ik ben er voor jou’, ook als het eens niet is om naar de kermis te gaan. Juist dat is zo belangrijk in die emotionele vriendschap, die volgens mij de allerbelangrijkste is, althans voor mezelf. Ik kan eindeloos gevuld naar huis gaan als ik heb afgesproken met een goeie vriendin, en we hebben oprechte diepe gesprekken gehad. Dan is mijn ‘zieltje’ weer eens gevuld, en voelt het alsof ik vleugeltjes heb. Mijn ogen glinsteren dan, en ik voel me licht, oprecht gelukkig en voldaan.

Zo’n vriendschap vraagt veelal jaren. Kunnen er ook korte vriendschappen bestaan voor jou?

Goed dat je dat opmerkt. Inderdaad, ik heb ook al heel korte maar toch intense vriendschappen gekend. Dit gebeurt wel eens op een opleiding waar je sowieso al gelijklopende interesses hebt. Het startpunt ligt meteen goed om intuïtief aan te voelen dat er een sterke wederzijdse klik en aantrekkingskracht is. Het voelt heel veilig voor beiden en op heel korte tijd gaat die vriendschap heel diep, ook al weet je vooraf dat je mekaar na de opleiding waarschijnlijk nooit meer zal ontmoeten, toch is dit soort vriendschap ook heel kostbaar en voedend voor beiden en tilt ze je op dat moment naar een hoger niveau. Een ander soort vriendschap die ik ervaar, is die met mensen die ik misschien minder persoonlijk ken. Met hen kan ik ook intuïtief die verbinding voelen, dat wederzijds vertrouwen en aanvoelen dat je op dezelfde golflengte zit. Deze vriendschap ervaar ik heel dikwijls tijdens mijn yogalessen.

Maar de fond voor jou blijft de ‘emotionele’ vriendschap, zoals jij dat noemt?

Zo is dat. Ik mag echt wel stellen dat emotionele vriendschappen voor mij de belangrijkste zijn. Zij zijn voor mij een bron van inspiratie en persoonlijk geluk. Hoe fantastisch is het te weten dat er mensen zijn die mij echt kennen en accepteren zoals ik ben, met mijn sterke punten én al mijn hoekjes en kantjes. En ik probeer hetzelfde te betekenen voor mijn vrienden, zodat zij zich ook op hun gemak voelen bij mij en helemaal zichzelf kunnen zijn. Uiteindelijk draait alles toch rond de connectie die we delen met anderen, en om de liefde en vriendschap die ons leven rijker en mooier maken.

En dus samengevat, voor jou is vriendschap … … heel kostbaar en waardevol. Het is een band die je deelt met anderen, waarbij je jezelf kan zijn, je emoties kan delen, je gesteund en begrepen kan voelen. Het is een relatie die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect, oprechtheid en onvoorwaardelijke steun. Vriendschap kan je energie geven, je gelukkig maken, je ziel voeden. Het is een wederzijdse relatie die groeit en evolueert en die je kan ondersteunen in de ups en downs van het leven. Vriendschap is voor mij dus van onschatbare waarde en ik koester de vrienden die ik heb en de vriendschappen die ik al heb mogen ervaren.

Dank je wel voor deze mooie getuigenis!

10 augustus

DINNER AND DANCE

30 aug - 1 sep

3 - DAAGS MOSSELFESTIJN

14 september

DINNER AND DANCE

za 6 juli

€150 pp

all in formule

Braai Party

Zo 7 juli

middag €125 pp

Avond €125 pp

all in formule

Zuid-Afrikaanse

BBQ met special guest

za 6 juli VOLZET

Meer

19 oktober

JACHTSEIZOEN

MET DINNER AND DANCE

Zuid-Afrikaanse

BBQ met live music

Woensdag tot vrijdag 12u - 15u

18u - 22u

Dinsdag en zaterdag 18u - 22u

Zondag 12u - 21u

Vriendschap

bij de Reinaertboys
Erwin Van Damme (60)
‘We agree to disagree’ We komen overeen, altijd, ook als we niet overeenkomen.

Het zal zo’n 10 jaar geleden zijn dat we met vzw SC Reinaert gestart zijn. Ondertussen hebben we al heel wat watertjes doorzwommen en hindernissen moeten nemen om te komen waar we nu staan. Als Raad van bestuur met een patrimonium van meerdere (14) gebouwen en 3 lokale werkgroepen (een vierde in de maak ) is goed overleg noodzakelijk. Daarom is vertrouwen en respect

tussen ons, de ‘Reinaertboys’, van levensbelang. De meeste van ons kennen mekaar al decennia, hebben lief en leed gedeeld van jongs af aan en kennen de kunst van het heerlijk met mekaar oneens te zijn. We komen overeen, altijd, ook als we niet overeenkomen.

Dan kan je pas van echte vriendschap spreken.

FIETSEN MET DE

Zondag 28 juli 2024

Vertrek tussen 13 u & 14 u

>> Zaal Uyttenhove - Zavel 5

Sneukeltoer van +/- 40 KM met enkele sneukels langs mooie landelijke wegen met aansluitend

Eetfestijn - Black Angus Burger met frietjes of diverse soorten bereide pasta. Kinderbox (tot 12 jaar)

Start eetfestijn vanaf 18 u.

Fietsen + eten: Volw € 25,- Kinderen (tot 12jaar) € 15,-

Enkel eten: Volw € 20,- Kinderen € 12,-

Enkel Fietsen: Volwassen € 10,- Kinderen € 5,-

Kaarten in voorverkoop via degrauwepeter@skynet.be bij alle bestuursleden of Print & Co.

Betaling via BE43 0014 4874 3601 met vermelding van gegevens. Inschrijven verplicht vóór 22 juli.

BURGEMEESTER

Vriendschap

bij Het Dennenhof

‘Beter een goede buur dan een verre vriend’

Iemand interesse in één van deze 2 buxusplanten?

Komt er bij jullie ook zo weinig water uit de kraan?

Van wie is dit beertje?

Ons ballenbad mag gratis weg.

Ik zoek een oppas voor 2 dagen…

De wijk ‘Het Dennenhof’ heeft een zeer actieve

WhatsAppgroep waarbij de buren voor raad en daad bij elkaar terecht kunnen. Top initiatief! Goede buren kunnen net zo goed dichte vrienden zijn

Foto © Daina
Locatie: Halve dreef 11, 9080 Zeveneken (Lochristi) Gratis toegang & gratis parking voorzien

ZEVENEKENTONENKUNST 2024 TRIËNNALE IN CRESCENDO

Een gesprek met organisator Geert Van Rysseghem

Vriendschap als hars

voor kunst en menslievendheid

Vriendschap meandert vele kanten op, als verbindend hars van een wezenlijke sapstroom. En hoe schoon wordt het niet als zo twee diep menselijke behoeftes en uitingen elkaar bevloeien: kunstzinnigheid en onbaatzuchtigheid? Een voorbeeld daarvan kan je zelf beleven op het domein Halve dreef 11 in Zeveneken, tijdens de 3 laatste weekends van augustus. Kunstenaar Geert Van Rysseghem en echtgenote Marianne Meirlaen stellen dan gratis hun prachtige tuin open voor meer dan 20 gerenommeerde Belgische en Nederlandse kunstenaars, én voor ons. Het domein van 6000 m² herbergt dan meer dan 200 kunstwerken, en een deel van de opbrengst gaat naar (h)ARS vzw, een organisatie die een brug slaat tussen jongeren met een beperking en ondernemers. Meander dus in zalige rust mee op het prachtige domein, vol kunstwerken, rustbankjes, lounge zetels, een bistrobar … en nog zoveel meer. De eerste editie lokte al 2 700 bezoekers, en we vermoeden nu nog een pak meer. Wees dus verzekerd: je treft er ook je eigen vrienden aan!

Vriendschap ligt aan de basis van jullie triënnale, Geert?

Bracht corona drie jaar geleden niet bij iedereen van ons de wens naar boven om elkaar weer te ontmoeten? De vrienden, jazeker, maar ook de kennissen, de buren, … onze medemens zeg maar? Ja, toch? Vanuit die behoefte kwamen Marianne en ik toen – in de ‘betere’ coronamaanden – op het idee om mensen toch weer eens de gelegenheid te geven samen te komen in de vrije natuur met iets wat mensen als sinds mensenheugenis verbindt: kunst.

Je hebt een heel grote tuin en je hebt als kunstenaar tal van relaties in de kunstwereld, dus voor dat concept hoefden jullie niet al te ver te zoeken?

Ja, iedereen herinnert zich nog wel hoe wij allen hunkerden naar samen komen in de buitenlucht, en om weer eens samen dingen te beleven. Onze tuin dachten we spontaan, zou een mooi forum bieden aan kunstenaars en Lochristinaars om in een rustgevend en inspirerend kader elkaar te ontmoeten. Omdat zowat alle kunstroutes in Vlaanderen on hold werden gezet zaten vele kunstenaars zonder forum. Wij namen een risico, gelukkig met een goeie afloop.

Je stelt zelf niet mee tentoon?

op genieten en op delen van onze connecties. Op samen zijn. Met vrienden, kennissen, buren, … ongekenden ook, klaar voor spontane en wiet weet, ook diepere babbles.

En voeg daarbij dat het ook nog voor het goede doel is?

De

focus ligt op het verbinden, op kansen bieden, op inspireren, op genieten en op delen van onze connecties. Op samen zijn. Met vrienden, kennissen,

buren

Dat zeg je terecht. Goede vrienden van ons, richtten (h)ARS vzw op, een vereniging die mensen met een beperking de kans biedt om in contact te komen met mensen uit het bedrijfsleven. De kunstwerken die zij maken drukken wij bv. op hout, canvas, plexi en forex panelen, die dan als relatiegeschenk in bedrijven kunnen gebruikt worden, of als erkenning naar de werknemers toe, of… Een voorbeeld. Als iemand een papegaai schildert, kan je de betreffende print of het canvas aankopen, en aan iemand schenken die dan ook nog via een QR-code extra info krijgt, zowel van de kunstenaar als van de persoon die schenkt. Op deze triënnale zal je de tuin instappen tussen tientallen grote replica prints van de kunstwerken van de jongeren met een beperking, die wij al aankochten en waarmee we zo de vzw van fondsen kunnen voorzien. Want let wel: de vzw draait volledig op eigen houtje. Geen subsidies, enkel eigen werving van gelden.

Klopt niet helemaal. Een deel van mijn eigen werken worden wel tentoongesteld, maar de aandacht daarnaar is secundair. We zouden net aan anderen de kans geven om zich te presenteren. De focus ligt immers op het verbinden, niet op de eigen kunst omdat mijn netwerk de werken al kent. De klemtoon ligt nu op kansen bieden, op inspireren,

Een heel mooi initiatief. En als we recht hebben op een vast aantal dagen zon op het jaar, moeten die zeker nog in augustus liggen.

Ik hoop het met jou!

Over (h)ARS: De oprichters van (h)ARS zijn meester Erik Monard, de bezieler van het vooraanstaande advocatenkantoor Monard Law, en zijn echtgenote Bianca. Onze organisatie kocht een deel van het assortiment aan dat de vzw (h)ARS ter beschikking stelt. Dit in groot formaat. Alle kunstwerken zullen dus gepresenteerd worden op grote schildersezels die worden opgesteld bij de ingang van het terrein.

WEGENS VERBOUWINGEN

Tuincenter André De Stercke

Antwerpsesteenweg 21 A 9080 Lochristi Tel.09 355 61 34 info@tuincenterdestercke.be www.tuincenterdestercke.be

OPEN: van ma. tot za. 9 u.-12 u. &13.30 u - 18 u.

Autocenter Stevens, het familiebedrijf met een voor mobiliteit!

Vriendschap

wat betekent dit voor jou?

Jany De Veerman - Zeveneken

Beroep: maatschappelijk werk bij CM

Hobby’s: boksen, festivalletjes doen, lekker eten ...

“Ware vriendschap is de liefde voor de ander omwille van de ander” zei Aristoteles.

Wat vriendschap voor mij betekent?

Hmmm... daar moest ik wel even over nadenken hoe ik dat nu het beste zou kunnen omschrijven. Dan maar luidop nadenken: je hebt kennissen, je hebt kameraden, je hebt vrienden. Kennissen worden vrienden en omgekeerd en ga zo maar verder.

Er zijn vriendinnen die ik heb voor het leven en er zijn vriendschappen die er gekomen zijn doorheen de verschillende levensfases zowel van mezelf maar ook vooral door onze kinderen.

Mijn boezemvriendinnen gaan ‘way go back’: mensen die ik al jaren ken, mensen die mij al jaren kennen. Samen dingen doen, (schater)lachen, huilen, lief en leed, verbondenheid, vertrouwen.

Veiligheid. Geven, maar evengoed nemen...

Echte Vriendschap gaat vanzelf en voel je vanbinnen. Bij vriendschap komt er altijd een soort ‘liefde’ kijken en er is bewust een wederkerigheid.

‘Ware vriendschap is de liefde voor de ander, omwille van de ander’ zei Aristoteles.

Perfecte afsluiter, lijkt mij.

Jany

Vriendschap

wat betekent dit voor jou?

Lieve Schoonjans - Boekweitlaan

Beroep: hondentrimmer en zorgverlener met de hond als therapiedier

10 jaar geleden kwam ik in de Boekweitlaan wonen en leerde ik hier heel snel mensen kennen. Al wandelend met een viervoeter is de barrière om elkaar aan te spreken immers veel lager. Zo ontmoette ik Etienne Den Hert (broer van Danny Den Hert), met zijn eerste golden retriever, Zita. Zijn deur stond steeds open voor iedereen. Hij hielp zijn medemens waar hij kon. Kortom een kerel met een gouden hart en een volksfiguur zoals ze er tegenwoordig niet veel meer maken.

Helaas is Etienne na een zware, moedige strijd veel te vroeg gestorven. Zijn goede vriend en ik adopteerden samen Zita. Nog altijd zijn we dankbaar voor de mooie vriendschap van Etienne en de onvoorwaardelijke liefde die we van zijn hond mogen ontvangen. En het verhaal kreeg nog een staartje….

Na 30 jaar ervaring in het bijzonder en inclusief onderwijs ben ik als hoogsensitief persoon zelf ervaringsdeskundige in wat dieren, en in mijn geval honden, als meerwaarde kunnen betekenen. Graag wou ik

We zijn dankbaar voor de mooie vriendschap van Etienne en de onvoorwaardelijke liefde die we van zijn hond mogen ontvangen en het verhaal kreeg nog staartje….een

deze ervaring, passie en vreugde overdragen. Daarom volgde ik samen met Zita, de Golden retriever van wijlen Etienne, en mijn Spaanse waterhond Pippa, de opleiding ‘Zorgverlener met de hond als therapiedier’.

Ik richtte ‘Zimy’ op. Zimy biedt persoonlijke assistentie voor mensen met een matige tot zware mentale beperking. Een moment van rust en me-time, in een prikkelarme, veilige omgeving al dan niet met de hond als therapiedier.

Warme groet en dikke knuffel, pootje van de honden, Lieve, Zita en Pippa

Geldig tot 31/07/2024

LO/ve

Mieke + Franky

Bij hun allereerste afspraakje, op tweede kerstdag van 2021 aan de Graslei in Gent, stapte een oudere man naar het tafeltje van Mieke en Franky. “Gefeliciteerd meneer, je hebt een mooie vrouw!” Het deed hen glunderen. Amper negen maanden later traden ze in het huwelijk. Hun liefde noemen ze een eindeloze passionele tango die ze dansen op het ritme van hun harten.

Mieke Penninck

Troetelnaam: Zoetje

Liefde is … “you take me to the kindest part of my heart.”

Franky Kerkhove

Troetelnaam: Liefje

Fotograaf Filip Naudts zoekt Lootse duo’s die hun liefde voor elkaar vereeuwigd willen zien. Kandidaturen via: info@nummer9080.be

Liefde is … “us. Two hearts, one soul, a match made in heaven, to infinity and beyond.”

LO/ve

/ve

Bart + Gitte

Een waar gebeurd sprookje van liefde op het eerste gezicht. Bart en Gitte kwamen elkaar tegen in een professionele context en het was meteen duidelijk dat er een onweerstaanbare aantrekking was tussen hen. Niet zoveel later volgde dan ook de eerste kus. Ze leven ongetwijfeld nog lang en gelukkig!

Bart Acke

Troetelnaam: Lief(je)

Liefde is … “blijven kussen.”

Mieke Penninck

Gitte Vercammen

Troetelnaam: Zoetje

Troetelnaam: Lief(je)

Liefde is … “you take me to the kindest part of my heart.”

Liefde is … “uw lief volgen naar 9080.”

Vriendschap bij een vriendinnengroep

Onze vriendschap is

• 'thuiskomen' bij elkaar

• schoenen uit, jas aan de haak en batterijen opladen

• elkaar de wereld gunnen

• mijlpalen zoals de eerste kus tot trouwpartijtjes & baby's bijwonen van op de eerste rij

• de lyrics van 'ironic' meekelen en samen naar Alanis Morissette gaan op de Lokerse feesten

• overeind blijven na het verlies van ons Hanne

• ooit alle examens en herexamens samen gestudeerd hebben in de studyclub

• beschikbaar zijn tijdens de ups & downs van het leven

• elkaar weten te doorgronden van kind naar puber, twintiger en ondertussen dertigers

• elkaars gênante en hilarische momenten op fuiven en

festivals meegemaakt hebben

• elkaars dromen voor 100 % steunen

• energiegevend!

• bijbabbelwandelingetjes maken met vette haren & joggings. Omdat het kan

• ook wel: gefrustreerd zijn op dag 7 tijdens Chirokamp vroeger

• jaarlijks op weekend gaan. En dat ondertussen met alle 'aanhangsels' erbij

• reünieavonden houden met foto's & filmpjes uit onze jeugd

• onvoorwaardelijk en vooral: voor het leven

Laure, Leen, Silke, Julie, Ines & Helena

Chirovriendinnen De Zuildekens sinds 20 jaar

Vriendschaps SPROKKELS

Daar zijn vrienden voor, vrienden voor het leven!

Een vriend is iemand die je verdriet herkent wanneer je de rest hebt doen geloven dat je gelukkig bent.

Een vriend is iemand waarbij je te allen tijde oprecht jezelf kan zijn.

Een vriend is iemand die er onvoorwaardelijk voor je is om elkaar te steunen in de moeilijke momenten en om elkaar toe te juichen in de goede.

Jasper Vanhoutte

Vriendschap en engagement

B ij N atuurpun t Moervaart-Zuidlede

Leidt vriendschap tot een gedeeld engagement, of is het eerder omgekeerd?

Wij vroegen het aan drie erg betrokken vrijwilligers van Natuurpunt, die zich ook vrienden noemen: Maatje den Herder, Annemie Philips en Robby Reynebeau, alle drie lid van de plaatselijke Natuurpuntafdeling die o.a. de natuurgebieden beheert van het Heidebos en de Reepkens.

MAAK NIEUWE VRIENDEN EN WORD VRIJWILLIGER

Robby: In mijn persoonlijk Natuurpunt-verhaal is het ontegensprekelijk mijn engagement dat tot vriendschap heeft geleid. Heel duidelijk. Maatje en Annemie heb ik hier leren kennen, samen met nog vele anderen. We ontmoeten elkaar wekelijks, of veertiendaags, in tal van vergaderingen, en op de afgesproken werkdagen of activiteiten. Uiteraard heb ik ook vrienden waarbij het helemaal anders werkt, waarmee ik gevoetbald heb bv., maar wat mijn groen hart betreft, leidde mijn engagement mij naar mooie vriendschappen. En hoe graag ik ook zou willen, mijn ouwe vertrouwde vrienden overhalen om ook hier hun groene hart op te halen, lukt me vooralsnog niet. Maar wie weet, ooit wel. Work in progress, zeg maar. (lacht)

Annemie: Het is beide. Maatje vroeg me destijds mee naar de milieuraad te gaan, en dat leidde naar een intensere vriendschap, maar

we kenden elkaar natuurlijk wel al. Omgekeerd werkt het ook, zoals met Robby: die leerde ik in Natuurpunt zelf pas kennen. Die vriendschap is groeiende, zeg maar. Maatje zie ik ook buiten ons gedeeld ‘groene’ verhaal. We gaan samen fietsen, eten, snuiven her en der samen wat cultuur op…

Maatje: Ho, ik moet al even terug in de tijd om op die vraag te kunnen antwoorden. Voor Natuurpunt was ik al in de Wielewaal. En de Wielewaal’ers, als ik ze zo mag benoemen, waren een hechte vriendengroep. Zalig was dat. In Natuurpunt is dat ook zo, maar de organisatie schaalt veel groter op natuurlijk. In de lokale afdeling hier, is Annemie een goede vriendin, maar ook Robby en tal van anderen wil ik graag vriend of vriendin noemen. Je doet samen dingen, je bent nuttig bezig, we ‘tuinieren’ gezellig samen in het Heidebos,

Hoe

graag ik ook zou willen, mijn ouwe vertrouwde vrienden overhalen om ook hier hun groene hart op te halen, lukt me vooralsnog niet.

Hoe tof is het niet een reetje te zien in het Heidebos, of een eekhoorntje in je eigen tuin?

wat je alleen nooit zou doen. Het smeedt een hechte band, zeker weten. En zoals Robby aangeeft, is het knap lastig om vrienden buiten Natuurpunt te overhalen om het hier ook eens uit te proberen. Jammer, want het doet zoveel deugd om samen buiten bezig te zijn.

Annemie: Eerlijkheid gebiedt dat de leeftijdsfase ook beperkend of faciliterend kan zijn: Maatje en ik zijn nu op pensioen, terwijl iemand als Robby nog werkt en een gezin heeft. Een heel andere tijdsbeleving, begrijp je? Dat zal voor zijn vrienden ook gelden wellicht.

Bij jullie kwam de drive voor vrijwilligerswerk vanzelf?

Robby: Ik had altijd al een groen hart, maar het engagement werd pas concreet door het hebben van kinderen. Mijn grote verbouwing belette een vroegere en concretere betrokkenheid. Tot corona kwam en me als het ware de ogen opende: hoe mooi was de rust niet, de schoonheid van de natuur? En dit willen we graag doorgeven aan onze kinderen. Ik ben alvast bereid daarvoor te ‘vechten’ en een groot deel van mijn vrije tijd daaraan te besteden. Ook de komende generaties verdienen het heilzame effect te ervaren van flora en fauna, net zoals wij. Bomen, bloemen, dieren… hoe mooi is het alles niet? Ook persoonlijk biedt het een enorme meerwaarde aan mijn leven. Mijn bureaujob houdt me aan mijn stoel gekluisterd, dus het is maar wat goed dat ik voor Natuurpunt buiten moet komen, al heb ik als lid van het bestuur en de kern natuurlijk ook wel wat vergaderwerk te verrichten. Maar zodra het weer het toelaat, zitten we gelijk buiten! Daarnaast even meegeven, dat Natuurpunt niet mijn enige engagement is, hoor: samen met mijn vrouw en haar vriendin, behartigen wij de belangen van kinderen met coeliakie een auto-immuunziekte waarbij door het eten van gluten ontstekingsreacties ontstaan in het darmslijmvlies

Tekst: Luc Van de Vijver

van de dunne darm. Zo organiseren we voor hen o.a. meerdere kampen per jaar, volledig glutenvrij uiteraard.

Annemie: Mijn jeugd was stedelijk, dus de groene vibe heb ik van thuis niet echt meegekregen. Mijn bezieling is dus later gekomen, al was de grond ervan waarschijnlijk altijd wel al aanwezig. Het was echter pas toen ik eens uitgenodigd werd voor een sponsorwandeling, dat ik plots echt inzag hoe belangrijk onze natuur voor ons is: mijn engagement was geboren! Ik kan bv. echt mijn hart ophalen bij onze boomplantactie, de vleermuizentelling, de paddenoverzet… maar ook thuis bij het ecologisch tuinieren. Hoe tof is het niet een reetje te zien in het Heidebos, of een eekhoorntje in je eigen tuin? En net zoals Robby heb ik ook nog andere dingen om handen: boekrestauratie bv, en op reis gaan.

Maatje: Ik ben blij dat Annemie dat van dat boekbinden aanhaalt, dat hier niet het klassieke verhaal van de geitenwollen sokken wordt opgehangen, want daar baal ik van. Zo is het helemaal niet. We hebben ook nog een leven buiten ons groen engagement. Zo ben ik zelf dol op een streepje cultuur, hier lokaal, of in het CC van Lokeren. Geen stereotypering dus ajb. Maar dit gezegd zijnde, kan ik voor mezelf wel zeggen dat mijn hunker naar natuurbeleving met de paplepel meegegeven werd. Ik ben een Zeeuwse, zoals je wellicht horen kan. Zeeland is een waterland, met hier en daar ook een flard (park)bos. Mijn moeder nam ons heel vaak mee naar de natuur. We luisterden naar de zangvogels in de oude eiken en beuken. Hoewel ze niet thuis was in de namen van bomen, planten en vogels, we kregen er toch de liefde voor de natuur mee. Begin jaren ‘60 werden grote werken uitgevoerd in het kader van de Deltawerken. Toen ontstond het Veerse Meer. Met de afdamming verdween de getijdenwerking uit het gebied. Daardoor kwam ruim 2000 hectare schorrengebied permanent droog te liggen. Hier ging mijn moeder vaak met mij, ik was een jaar of 6, en mijn broer en zusje naartoe en dwaalden we rond in de droge kreken. Een waar vogelparadijs. Alles in de nasleep van de watersnoodramp van ’53 natuurlijk, en in het licht van de schaalvergroting van de landbouw. Ik was verrast toen ik hier in Lochristi kwam, waar warem-

voor de kleine hond

Brandhout van kwalitatieve harde houtsoorten, OVEN GEDROOGD en pellets van top kwaliteit en Belgische oorsprong. zijn we als enige lokale verdeler fier op!

Prijzen, weetjes, info en tips over brandhout en pellets vind je op www.wood-pelletstore.com

Meer dan 25 jaar ervaring.

We specialiseren ons in de fabricatie van keukens, badkamers, wandkasten en algemene meubelinrichtingen op maat. Zowel strakke moderne interieurs als landelijke stijlen worden met zorg gemaakt en

Onze eigen ontwerpafdeling werkt alles uit en brengt elk idee van droom tot werkelijkheid.

Alle meubelonderdelen worden voor 100% in eigen atelier vervaardigd waardoor wij volledig op maat en volgens de wensen van de klant kunnen werken.

Alle afmetingen en indelingen zijn mogelijk naar uw keuze. Inclusief levering en montage.

De kern is niet bepaald groot en gelukkig blijven we allemaal erg gedreven, en zijn we er altijd voor elkaar, want anders was het toch lastig om het vol te blijven houden.

pel nog een boer met paard en kar, vol patatten, rondreed. Dat was in Zeeland in die tijd allang gedateerd. Kort na mijn aankomst sloot ik me hier lokaal aan bij de Wielewaal en enkele jaren later ging die op in het veel grotere Natuurpunt. Waterproblemen en schaalvergroting… je ziet de dingen zijn niet nieuw, hé. Verbaast het je dat ik ondersteboven ben van de recente verkiezingsuitslag? Waar gaan we heen? Menslief, ik houd mijn hart vast. Willen we onze kinderen nog natuur bieden, een groene long? Ik ben er het hart van in, dat mag je wel weten.

Je wil mensen oproepen tot meer bewustzijn? Tot een groter en groener hart?

Maatje: Dat wil ik zeker. Maar de werving verloopt moeilijk. We prijzen ons heel gelukkig met een jonge kracht als Robby, want zelf worden we allemaal een dagje ouder. En we hopen zeer erg dat hij een golf van verjonging in mag luiden. Want het is nodig. De kern is niet bepaald groot en gelukkig blijven we allemaal erg gedreven, en zijn we er altijd voor elkaar, want anders was het toch lastig om het vol te blijven houden. Maar de natuur is zo belangrijk. Waarom zien de mensen dat niet? Als ik kennissen aanspreek, zeggen ze wel: ‘Ik zal wel eens komen’, maar helaas, ze komen dan ook vaak niet.

Annemie: De kern is klein, dat is waar, maar ik wil toch beklemtonen dat we gelukkig toch 200 vrijwilligers hebben waarvan zeker de helft ons met woord en daad bijstaat, op gezette tijden, en telkens we een

Robby Reynebeau: actief in het bestuur en de kern van de Heideboswerking, en vooral actief medewerker op terrein, bij beheerwerken en het enthousiasmeren van (nieuwe) medewerkers,...

appel op hen doen. En zoals Maatje zegt, die hulp is broodnodig. Vele handen maken licht werk. De aanstekelijke motivatie van de groep, hun daadkracht, hun visie, hun engagement… ik heb het ook persoonlijk nodig. Want soms denk je wel, je leeftijd indachtig: ik ben goed zot, al dat werken, maar ik doe het nog altijd te graag, en we hebben eigenlijk ook geen alternatief: willen we onze kinderen een heilzame wereld bieden, dan zal het met de natuur zijn of niet.

Robby: Net zoals Annemie en Maatje, blijf ik erg gemotiveerd omdat ik het gewoon graag doe. De mensen hier zijn mega sociaal en joviaal, elk op zijn of haar manier. En mijn ideologie om de natuur te helpen, de bomen en de dieren – het grote plaatje, zeg maar – is ook mijn blijvende stut. Waar ik kan, probeer ik mensen te overhalen om gewoon een keer met ons mee te lopen, en een activiteit te doen. Probeer het gewoon eens uit, en zie wat het met je doet. En zoals je suggereerde bij het begin van het interview: engagement leidt tot mooie vriendschappen. Blijvend.

Dank jullie wel en nog vele mooie vriendschappen gewenst daar.

Meer informatie over het Heidebos of Natuurpunt Moervaart-Zuidlede? www.heidebos.be Wil je zelf ook een handje toesteken? www.heidebos.be/wordvrijwilliger

Annemie Philips: actief in het bestuur, coördineert mee de beheerwerken en de vrijwilligerswerking van onze afdeling van Natuurpunt en het Heidebos, trekt zich ook jaarlijkse bomen- en struikenverkoop aan, is actief in de paddenoverzetacties in Lochristi en aanspreekpunt voor alles m.b.t. natuur en milieu vanuit Natuurpunt in Lochristi,...

Maatje den Herder: actief in het bestuur, gidst tal van wandelingen en andere educatieve projecten, helpt regelmatig mee bij de vrijwilligersploeg die werkt op maandag in het Heidebos, coördineert ons paddenstoelen- en vleermuizenverhaal, trekt mee vrijwilligerswerking van onze afdeling van Natuurpunt en het Heidebos,...

Tekst: Luc Van de Vijver

startit @kbc https://startit-x.com/en/accelerate/ Nicolas Norman is winnaar van 1 van de 5 gouden tickets, van meer dan 300 start-ups.

Goed luisteren is essentieel voor vriendschap …

maar ook weer niet te veel

Audioloog Nicolas Norman o ntwikkelt oordoppen Klar

Vriendschap kan ernstige gehoorschade opleveren

22 jaar geleden kon je Nicolas Norman bonkend en beukend achter zijn drumstel vinden. Punkrock vraagt om enige decibels, dat is geweten, en wat is leuker dan los te gaan met je vrienden in een eigen muziekgroepje? Met lokale merites dan nog, want afsluiter bij de sluiting van de Lodejo, 6 jaar geleden. We hebben het over Seven Oaks, het getalenteerde kwartet uit Zeveneken, dat naast Nicolas ook Pieter Van Peteghem, Dries De Clercq en Bjorn Bracke omvatte. Vlak voor de eeuwwisseling frequenteerden ze talloze podia in Lochristi en omstreken, na nog veel meer repetities in hun ‘Zeveneekse stal’, en in 2018 was er dus de finale reünie toen ons jeugdhuis in de stijgers moest. Zoveel muzikaal geweld met vrienden moest wel leiden tot … tinnitus en oorsuizen. Je zou voor minder audioloog worden, én ontwerper van de mooi vormgegeven en bijzonder efficiënte oordoppen: merknaam Klar! Helder als pompwater. En klaarder dan Kees .

Mijn praktijk is in de Hoekstraat, Zeveneken. Niet meteen de rustigste straat van Lochristi, zoals je weet. Mijn vrouw heeft daar niet veel last van, maar ikzelf wel. De oogst van total loss gaan achter mijn drums, een decennium lang. Het was een heerlijke tijd toen, met ons vieren; we hadden echt de tijd van ons leven. Het was fun en we speelden super graag, en hadden best wat lokaal succes, alleen… het kostte me wel wat aan mijn oren. Tinnitus en oorsuizen, dus leuk is wel anders. Dat oren en gehoor zo in beeld zijn gekomen in mijn leven, spreekt dus voor zich. Ervaringsdeskundige wordt audioloog (lacht). De korte keten.

Met vrienden in een bandje spelen, steek je oordoppen in!

Die ironisch genoeg ook niet stil kan zitten, want genomineerd bij de gouden top vijf van het KBC-project voor jonge starters?

Inderdaad. Er zijn best wel al enkele goede oordoppen op de markt,

maar ik wou vanuit mijn ervaring toch nog een meerwaarde bieden aan dit marktsegment. Het resultaat is te zien en te beluisteren (knipoog) onder mijn merknaam Klar, naar het Deense woord voor helder. Het zijn esthetisch aantrekkelijke oordoppen geworden die heel gepast aan geluidsreductie doen, op een aangename manier, aangepast aan het omgevingsgeluid. Het is het resultaat van grondig onderzoek. En de reacties zijn heel lovend al. In deze hectische tijd met beeld- maar ook geluidsoverlast, hunkeren veel mensen naar minder prikkels, ook auditief. Een te hoog geluidsniveau op het werk, het drukke stadslawaai, het overvolle café… noem maar op. Wie kent er geen geluidsoverlast? Vandaar oordoppen op maat, want dat is de beste garantie voor een geslaagde en gepaste demping. Echter velen vinden de tijd niet om deze op maat te laten maken(of geraken ze kwijt) daarom zijn klar oordopjes de 2e beste keuze.

Iedereen met oordopjes dan maar?

Dat nu ook weer niet. Onze doelgroep betreft ook mensen die hypersensitief zijn, of te prikkelgevoelig, of die vanuit hun neurodivergentie (ASS, ADHD, …) ook nood hebben aan geluidsreductie. Onze Klar-oordopjes komen daaraan tegemoet, met gepaste filtering, die gelijkmatig dempt en uiteraard nog door laat komen wat wenselijk of noodzakelijk is. Het is niet de bedoeling dat je je baas niet meer hoort, hé.

24/7 oortjes dragen?

Neen, ook dat niet, hoor. Je moet ze gepast gebruiken uiteraard. Het is niet de bedoeling dat je teveel went aan de noise reduction. Even een vergelijking: sommigen slapen met blinddoek, maar gaan die overdag best ook niet de hele tijd dragen, toch? Hoe langer je licht weert, hoe gevoeliger je ogen kunnen worden. Idem voor je oren. Gebruik de oordoppen dus wanneer de omgeving je echt stoort, en om gehoorschade te voorkomen.

Want daar kan je van meespreken?

Zeg wel. Je kent dat wel: in een bandje moet je alles geven, waar of niet?

Met de monitors vollen bak, en de boxen, en… Maar nu weet ik wel beter, en mijn gouden raad is dan ook: met vrienden in een bandje spelen, steek je oordoppen in!

De oortjes zijn in je praktijk te koop?

Je kan ze bij ons bestellen maar vooral via de webshop van Klar, maar pas vanaf het najaar. We zitten nu nog in de ontwikkelings- en productiefase. Het ontwerp is er, naar techniciteit en materiaal, maar de case/verpakking zit nog in design. We vermoeden dat de prijs rond de € 35 per set zal liggen. Een zeer democratisch bedrag als je ziet wat een toestanden je ermee kan voorkomen.

Dus Klar is dan toch nog niet zo Klar als Kees?

Zo goed als toch! En dat is de vrucht van de sterke ondersteuning via het KBC-project. Zonder die coaches daar, had ik wel meer dan één beginnersfout gemaakt. Een voorbeeld? Ik dacht eerst duizenden en duizenden oordoppen te laten maken. Nu ben ik ervan overtuigd dat een rustiger start van een kleine 1000 meer aangewezen is. Rustig aan dus. En kijk: ‘rust’ wordt hier terecht een kernwoord in ons gesprekje (lacht)

En je luistert goed naar je coaches veronderstel ik?

Luisteren is mijn ding geworden!

www.klarearplugs.be

Tegen schappelijke prijzen

kan u bij ons terecht voor:

• alle dakwerken met of zonder isolatie

• vernieuwingen en herstellingen van daken en platforms

• alle verbouwingswerken

• bekleden van dakgoten in PVC & Trespa

• waterdicht maken van zijgevels met Eternit sidings en isolatiepleister

• alle schilderwerken

• kelderdichting

• asbestverwijdering

• volledig vernieuwen van dakgoten, lood & zinkwerken

• isoleren van gevels

• herstellen en opmetsen van schoorstenen

Heeft u nog andere problemen of karweien? Bel ons vrijblijvend voor een gratis bestek of inlichtingen.

het is eenvoudig

niet uitleggen, uitstellen of ‘het’ eens bekijken, geen theorie errond verkopen, niet instagrammen of whatsappen... gewoon ernaar toestappen en [of rijden of fietsen ]

tekst: Mark Verbrugge

grote folkloristische paardenmarkt

ZONDAG 18 AUGUSTUS - DORPSKOM VAN ZAFFELARE

Jaarmarkten in

Vlaanderen:

Vanaf 13 u. wordt het dorp afgesloten voor paarden, trekpaarden, looppaarden, rijpony’s, shetlandpony’s en minipaardjes en kunnen de mensen en kinderen deze komen bekijken. Wij verwachten ongeveer 60 à 70 paarden.

een fenomeen

Volgens de geschiedenis bestaan de jaarmarkten al 700 à 800 jaar. Volgens onze informatie zou het in Zaffelare vanaf 1930 plaats hebben. In het verleden waren het allemaal kleine landbouwbedrijven. De landbouwers gingen op zoek naar de beste paarden om het werk te doen op het land.

Zo zijn ze op het idee gekomen om elk jaar op het dorp een paardenkeuring te organiseren. Er werd een beroep gedaan op 3 keurders van een ander dorp om de beste en mooiste paarden op al hun kwaliteiten te klasseren o.a. mooi van uiterlijk, goed stappen en uiteindelijk het lopen. De best geklasseerde merries kregen elk jaar een veulen. Zo kregen de landbouwers een betere prijs voor de nakomelingen.

Om dit in ere te houden organiseren wij nog elk jaar op de kermis paardenkeuring met steun van het gemeentebestuur.

Het bestuur

Om dit in ere te houden organiseren wij nog elk jaar op de kermis paardenkeuring met steun van het gemeentebestuur.

Voorzitter: Créve André

Secretaris: Naudts Elke

Medewerkers: De Storme Joris

De Wilde Geert - Poelman Danny

Met dank aan:

DE MEYER - Ruilare - Lochristi

Paard als vriend

wat betekent dit voor jou?

Danny Poelman - Zaffelare

Beroep: Verkoper van planten naar Ierland en Engeland

Hobby’s: fietsen - wandelen - in de tuin werken - maar vooral bezig zijn met de paarden, bezig zijn met o.a. kammen, stallen proper leggen, ... brengt rust

Een paard voelt hoe je jezelf voelt.

Rust, spanning, stress, ja, zelfs verdriet kunnen ze aanvoelen. Ze zijn zo slim en gevoelig en nemen zoveel op van wat je hun aanleert maar sommige dingen, gevoelens komen van henzelf.

Ze kunnen zelfs rust overbrengen op een manier die je nooit zou verwachten van een dier, ze kunnen onverwacht hun hoofd op je schouder leggen en een gevoel

Een paard voelt hoe je jezelf voelt.

overbrengen waar je echt gelukkig van wordt, waar je warm van wordt, geen woorden maar een simpel gebaar van een "paard".

Een paard als vriend is steeds een luisterend oor zonder commentaar maar een liefdevoel, gevoelig wezen.

Ik ben gelukkig om Kyra als vriend te kunnen hebben.

Julien

Danny

Een

Boezemvriendin

wat betekent dit voor jou?

Robin De Wispelaere

24 jaar – Desteldonk - student industrieel ingenieur bouwkundeoud-leiding KSA Zaffelare

Onze band is zo hecht dat mensen echt geloven dat wij een koppel zouden vormen maar zoals ik al zei zie ik Louls echt als mijn beste vriendin.

Toen mij gevraagd werd om iets te schrijven over mijn vriendschap met Louise, merkte ik dat dit moeilijker was dan ik had gedacht. Ik beschouw onze vriendschap als zo vanzelfsprekend dat ik het niet gewend ben om die in woorden uit te drukken. Louls, de bijnaam die ik haar geef, en ik gaan al een hele tijd terug. We kennen elkaar al zo’n twintig jaar (en we zijn nog maar vierentwintig). Eigenlijk kennen we elkaar dus ons hele leven al. We maken dan ook deel uit van een hechte vriendengroep die al op de basisschool, op de Weg-Wijzer, is ontstaan.

Doordat Louls en ik samen in de wetenschapsklas zaten op Edugo De Toren, groeiden we naar elkaar toe. Zo studeerden we samen bijna elke dag tot ’s nachts bij mij thuis om op die manier zeker samen af te studeren. En ja er vloeide al eens een traan over Louls haar wangen als mijn geduld opgeraakte en ik haar wel eens “dom” durfde noemen. Gelukkig had ze dan altijd de steun van haar “plusmama” zoals mijn mama zichzelf noemde tegenover haar. Verder kwam ik ook veel bij Louls thuis, ze durfde nooit alleen thuis zijn dus deden we in dat geval altijd iets leuks samen. Ook de jeugdbewegingen waar we inzaten en het veel op stap gaan droegen bij aan de vorming van onze vrienschap. Zo besloten we ook om samen op kot te gaan omdat het idee elkaar niet meer elke dag te kunnen zien iets was wat we beiden absoluut niet zagen zitten. Die jaren in Gent waren we dan ook veel bij elkaar en hebben we lief en leed gedeeld. Het waren topjaren!

Verder springen we tijdens de examens ook altijd eens binnen bij elkaar met een eclair,

dat is onze manier van steun tonen in moeilijke periodes. Ook als het op liefdesvlak even wat minder gaat, kunnen we uren bellen en elkaar raad geven. Louls en ik verplichten elkaar ook steeds om naar elk feestje of festival te gaan waar de ander naartoe wilt, zo kopen we altijd onze tickets samen. Ook zijn we al samen met ons tweetjes op reis geweest, we doen altijd een wedstrijdje om ter meest bruinen in de zon, Spanje was de perfecte plek om ons wedstrijd naar een hoger niveau te tillen.

Louls is als een zus voor mij geworden. Mensen die ons voor de eerste keer ontmoeten vallen bijna allemaal achterover als we zeggen dat we gewoon beste vrienden zijn. Onze band is zo hecht dat mensen echt geloven dat wij een koppel zouden vormen maar zoals ik al zei zie ik Louls echt als mijn beste vriendin. Mensen die ons kennen, weten dat ook! Het enige wat ik kan besluiten is dat ik haar niet meer uit mijn leven kan wegdenken. Wij voelen elkaar perfect aan & dat is iets waar niet veel mensen in slagen om mij zo goed te kunnen lezen. Ze ziet aan mij wanneer ik met iets zit, of wanneer ik ergens geen zin in heb. Het proberen verbergen voor haar lukt me, soms tot grote ergernis, dan ook nooit. Maar dat is net wat ons zo hecht maakt.

Louls is mijn beste vriendin voor het leven! Ze kan me bellen wanneer ze maar wilt en weet dat ik altijd voor haar zal klaarstaan. Het enige wat onze vriendschap nog zou kunnen schaden is het feit dat ze me niet zou vragen als getuige op haar trouw ;) maar daar twijfel ik niet aan!

Robin

Hartsvriend wat betekent dit voor jou? Een

Louise Boesman

24 jaar – Oostakker - Studente Pedagogische Wetenschappen en Educatieve Master in de Gedragswetenschappen – trainer bij Flik-Flak Zaffelare – Oud-leiding Chiro Zaffelare

Relaties brengen ook niet echt een verandering in onze vriendschap. We hebben zelfs al beloofd om elkaars getuige te zijn als we later trouwen !

Robs en ik zijn al heel lang vrienden, ik kan me zelfs niet meer herinneren vanaf wanneer. We zaten al vanaf de eerste kleuterklas samen op school op De Weg-Wijzer, hier waren we al goede vrienden. Maar het was pas in het middelbaar dat we echt naar elkaar toegroeiden als beste vrienden, omdat ik niet veel van mijn wetenschapsvakken snapte. Robin kroonde zichzelf toen als mijn privé bijlesgever en zo ging ik bijna elke dag na school met hem mee naar huis om samen te studeren. Toen we samen afstudeerden, konden we geen bijles meer doen omdat we verschillende studies volgden, dus besloten we samen op kot te gaan. Zo waren we bijna dagelijks bij elkaar, samen gele M&M’s eten in de zetel en series kijken of op café gaan. Robin is altijd iemand geweest op wie ik kon rekenen. Als ik me slecht voel, kan ik hem bellen en even wenen. Hij lacht me dan meestal uit en zegt dat ik niet moet overdrijven . Maar hij luistert wel altijd en helpt me steeds.

Robs is verder ook degene die me altijd op zijn nek neemt tijdens festivals of optredens zodat ik alles goed kan zien. We gaan dan ook echt overal samen naartoe! Een keer, tijdens een reis met onze vriendengroep, was ik

heel ziek door een kriebelhoest. Robin warmde appelsap op in de microgolf zodat ik thee had en zette een pot water met gratis muntjes van op restaurant op het vuur zodat ik erboven kon dampen. Volgens hem zou ik zo beter worden, want ik kon absoluut geen enkele dag van onze reis missen

Verder hebben we allebei ook in de jeugdbeweging gezeten, ik in de Chiro en Robin in de KSA. Hierdoor zagen we elkaar ook elk weekend als we weg waren van kot. We waren samen ook hoofdverantwoordelijken voor Purple Clash, dit was wel echt mega leuk om als beste vrienden te doen. We vullen elkaar aan en hebben zo goed als nooit ruzie. We weten ook gewoon meteen wanneer de ander boos of geïrriteerd is. Ik noem Robin ‘Robs’ en hij noemt mij ‘Louls’. Als hij me Louise noemt, weet ik dat hij boos is en ik moet opletten . Ik zie Robin eigenlijk een beetje als mijn broer en zo zien onze ouders het ook vaak. Relaties brengen ook niet echt een verandering in onze vriendschap, iedereen weet gewoon dat wij beste vrienden zijn en dat dat niet anders kan. We hebben zelfs al beloofd om elkaars getuige te zijn als we later trouwen !

Louise

Kalender

JULI - AUGUSTUS

Vrijdag 28 juni t.e.m. maandag 1 jul 49e Dorpsstraatkermis

Waar: feesttent op buurtplein Kouter, Lochristi Organisatie: Feestcomité Dorpsstraat Info: www.facebook.com/FeestcomiteDorpsstraatLochristi

Vrijdag:

20 u. quiz (max. 4 pers.). Inschrijven: fdelaender@hotmail.com

Zaterdag: 9 tot 16 u. openlucht rommelmarkt. Inschr.: tatjanavanacker@msn.com - 18u30 eetfestijn ‘summerfoodfestival’ gevolgd door live optreden Kurt Burgelman. Inschr.: melissa_sergeant@hotmail.com

Zondag: 11 u. kermisaperitief - 12 u. Gentsche Retro Wielen - 15 u. Kampioenschap eierwerpen - 20 u. Bingo

Maandag: 14.30 u. schieting zonder vizier op liggende wip - 15 u. koffietafel voor gepensioneerden uit de wijk

Vrijdag 28, zaterdag 29 & zo. 30 juni

KOUTERFEESTEN 2024

Waar: Feestweide Bosdam - Zaffelare Info & inschr.: www.feestcomiteoosteinde.be of QR code.

Vrijdag:

19.30 u.: boogschieting zonder vizier op 2 liggende wippen.

Zaterdag:

Herleef de magie van de seventies met ons. Om 21 u. trakteert ‘The New Seventies Band’ ons op live muziek uit die glorieuze periode, gevolgd door een bruisende afterparty met de beste Disco Dance Classics.

Zondag:

12.30 u. Eetfestijn Warm/ koud buffet

15 u.: Optreden van The Molteni’s - kindergrime en springkasteel - Trappist van ‘t vat

Maandag 1 juli - 13.30 u.

Fietsende grootouders

In en rond Lochristi met de nodige begeleiding en 2 tussenstops - Organisatie: Gezinsbond Lochristi - Start: Dekenijstraat Lochrist Info: lochristi.gezinsbond.be

Dinsdag 2 juli vanaf 10 u.

JAARMARKT ZEVENEKEN

Waar: St-Elooistraat exterieurkeuring van werk-, warmbloed- friese en boulonnaispaarden, haflingers, rij- en minipony’s. Inschrijving en uitbetaling ter plaatse. Inlichtingen: 0475/64-33-86.

Vrijdag 5 juli t.e.m. zondag 7 juli

REINAERTFEESTEN

2024

Waar: terrein Doornzelestraat 18 - Hijfte

Organisatie: Feest & Sport Hijfte VZW Info & inschr.: 09 355 63 97 - info@lochristi-hijfte.be - www.lochristi-hijfte.be

Vrijdag: 20 u. Groot boksgala

Zaterdag: 14 u. ponyjaarmarkt tentoonstelling van huisdieren

Zondag:

10 u. grote oldtimershow

12 u. koud & warm buffet

‘s namiddags: “Hijfte Rockt” met optredens van om 15 u. “Dirk De Vriendt”, om 17 u. “Slippery Peaple”, om 19 u. “Rebound” .

Voor de kinderen is een groot springkasteel voorzien. Doorlopend Pannenkoeken op grootmoeders wijze

Zaterdag 6 juli & zondag 7 juli woord- en muziekprogramma “BOEREN”

Teksten van o.m. Guido Gezelle, Felix Timmermans, Gerard Vermeersch, Paul Van Vliet … en met talrijke (soms zeer ludieke) liederen over … jawel … BOEREN ! Met: Dirk Meul (woord), Willem De Sutter (accordeon), Patrick Bonne en Dirk De Clercq (gitaar), Jean-Pierre De Cnijf en Veerle Hermans (zang)

Waar: Fazantenhof - Bosdreef 5 c Zaterdag om 15 u. - zondag om 10.30 u. Inschrijven: veerle.hermans@telenet.be

Organisatie: ZAFFLO & CO Info: veerle.hermans@telenet.be

Zondag 21juli

7-eekse SNEUKELTOER

Organisatie: Landelijke Gilde & Ferm Zeveneken

Vertrek en aankomst: Uyttenhove, Zavel 5 Vertrek sneukeltoer tss. 12 en 13.30 u. Aanschuiven buffet tss. 17.30 en 19.30 u.

Inschrijven: lgzeveneken@gmail.com

Zondag 28 juli

Fietsen met de burgemeester

Sneukeltoer van +/- 40 km met 4 sneukels langs mooie landelijke wegen met aansluitend eetfestijn

Vertrek tss 13 & 14u Zaal Uyttenhove Zavel 5 Kaarten in voorverkoop via degrauwepeter@ skynet.be bij alle bestuursleden of Print & Co

Alle info: zie advertentie blz 16

Donderdag 1 augustus - 7.45 u. Busuitstap naar Calais en Wimereux met PLATEAU FRUITS DE MER

Bezoek aan Calais met gids, lunch met fruits de mer, in Wimereux maken we met onze gids een wandeling over de prachtige zeeboulevard en langs de huizen in Engels-Normandische stijl uit de belle époque - Organisatie: Neos Lochristi - Vertrek: parking in de Dekenijstraat - Inschrijven: (tem 15 juli) neoslochristi@gmail.com of 0476 41 02 19

Zat. 10 aug. tot zon. 25 aug.

ZevenekentonenKunst

Genieten op 6000 m2. Word verwonderd door meer dan 200 kunstwerken van 23 gerenommeerde kunstenaars. Rustbankjes, lounge zetels, een fraai gevulde bistrobar en keuze uit drie snacks.

Waar: Halve dreef 11 – Zeveneken Info: www.zevenekentonenkunst.be Zie artikel blz 18-19

Zondag 11 augustus

FIETSSNEUKELTOER - LG & Ferm Zaffelare

Zondag 18 augustus - vanaf 13 u.

Paardenmarkt Zaffelare

Het dorp van Zaffelare wordt afgesloten voor paarden, trekpaarden, looppaarden, rijpony’s, shetlandpony’s en minipaardjes en kunnen de mensen en kinderen deze komen bekijken. Er worden 60 à 70 paarden verwacht. Alle info: zie artikel blz 38

Maandag 5 augustus - 13.30 u.

Fietsende grootouders

In en rond Lochristi met de nodige begeleiding en 2 tussenstops - Organisatie: Gezinsbond Lochristi - Start: kerk van Hijfte Info: lochristi.gezinsbond.be

Start- en aankomstplaats: Familie Hesters, Kerkstraat 54, vanaf 11.30 u. tot 13.30 u.sneukels & tocht tss 13 u. & 14 u.Keuze uit:

1) Warme maaltijd en sneukels: € 25 - kind12 j. € 11

2) Warme maaltijd: € 20 - kind - 12 j. € 8

3) Enkel sneukels: € 15 - kind - 12 j. € 6

Inschrijven: tot uiterlijk 4 augustus via overschrijving op rek.: BE 87 7470 1784 5094 met vermelding van: Sneukeltoer 2024: aantal personen x prijs

Vrijdag 23 augustus

Dagfietstocht 60 km - Femma Lochristi

We fietsen naar Lembeke, op een rustig tempo met begeleiding van wegkapiteins. Er zijn tussenstops, en om 12.30 u. wordt er een lunch voorzien. Info & inschr.: femmalochristi@gmail.com

Info & inschr.: claudine.de.geest@outlook.be 0477/963 615 - 0479/326 876 (Herman)

Zondag 11 augustus

SNEUKELTOCHT 35 km - KWB Beervelde

Start: tss. 14 en 15 u. Hanselaarstraat 45 in Beervelde. Hapjes en drankjes Onderweg en op het einde frietjes met stoofvlees. Info en inschr.: kwbbeervelde1@gmail.com0477 53 02 64 (Robert Bracke)

Prijs: Leden KWB Beervelde 17 €; niet-leden 22 €. Kinderen 12 € - Inschrijven ten laatste voor 6 augustus na betaling op rekeningnummer: BE79 7512 0432 0133

Vrijdag 23 & zaterdag 24 augustus

BEESTE FEEST 2024

Organisatie: jeugdhuis De Beest Waar: jeugdterreinen Moleneinde 22

Vrijdag: Openlucht quiz

Zaterdag: Closet sale - optredens - after party Info: Facebook Beeste Feesten 2024

DirkVan Kerkvoorde

Fietszoektochten zomer 2024

voor het hele gezin

vrij te rijden tot eind september

FIETSZOEKTOCHT NATUURPUNT

Gezinsfietstocht van 25 km - fietsen door de natuur langs rustige wegen - 20-tal natuurvragen & fotozoektocht.

Starten en eindigen: bezoekerscentrum van het Provinciaal Domein Puyenbroeck

Info & verkooppunten folder (€ 5): www.heidebos.be/fietszoektocht ook online te bestellen vanaf 1 juli 2024.

Nu tti g e adressen

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaten

Advocaat Tom De Sutter

Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent

Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27

E-post: tdesutter@fransbaert-law.be

Webstek: www.fransbaert.be

Advocatenkantoor Erik Van Gerven BV

Dorp West 73 - 9080 Lochristi

Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50

E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be

Advocatenkantoor Bart Raes

Beukendreef 26 - 9080 Lochristi

Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03

E-mail: bart_raes@skynet.be

Deconinck & Deblauwe

Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi

Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75

E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be

Advocaat Coolsaet Gert

Burg. Vermeulenlaan 20 - 9080 Lochristi

Tel: 09.328 8443 - Gsm: 0497.436 166 Gert.coolsaet@telenet.be

Jan Devroe

Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi

Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77

Gsm: 0495.800 944

Advocatenkantoor.devroe@telenet.be

Linda De Coninck

Beelbroekstraat 105a - 9040 Gent (Sint-Amandsberg)

Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75

E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be

Advocatenkantoor Lievens

Ganzenhof 3 - 9080 Lochristi

Tel: 09.222 23 43 - fax: 09.398 03 37

E-mail: info@advocatenkantoorlievens.be

Advocaten 9080

Koning Albertlaan 58 bus 102

9080 Lochristi

Tel. 09.220 75 01

Email: info@advocaat9080.be

KASSEITJES FIETSZOEKTOCHT

Info: antoon.demuynck@proximus.be

Formulieren € 5:

- Antoon De Muynck, Stationsstraat 83 A, 0495/ 495 455

- Johan Allemeersch, Acacialaan 24, 0471/ 590 030

- Geert Van Laere, Sint-Baafsdreef 20, 0479/ 446 212

- Rik De Witte, Populierenhof 2, 0479/ 924 248

- Rudy’s Hairclub: Stationsstraat 41

- Fietsenzaak Dierickx: Stationsstraat 52

- Kapsalon Karolien De Visscher: Stationsstraat 83 B

- Diëtiste Nathalie Steyaert: Stationsstraat 71 B

- Bakkerij Heimerdinger: Schoolstraat 14

- Café Center: Hijfte-Center 31

- Fietsenzaak Lobikes: Antwerpse Steenweg 56

- Moma Beauty by Catherine: Voordestraat 20

Prijsuitreiking: zondag 15 september

Accountants & Belastingadviseurs

D&V Bedrijfsadviseurs BV

Werner De Pauw - Geert Van Rysseghem Rivierstraat 19 bus 101 - 9080 Lochristi

Tel. : 09.259 09 60 - www.dvba.be geert.vanrysseghem@dvba.be werner.depauw@dvba.be

Moore Lochristi

Kapelleken 15/0001 9080 Lochristi 09.3551210 – jeanluc.demeyer@moore.be www.moore.be

CBA & Co BV

Boekhouding & Startersadvies

Kapelleken 15 bus 0002 - 9080 Lochristi Tel: 09.348 52 35 valerie.caulier@cba-lochristi.be www.cba-lochristi.be

CRVB Accountancy BV

Beerveldsebaan 2d - 9080 Lochristi Tel : 09.355 24 63

E-mail: info@crvb.info

DPO Accountants en Belastingconsulenten Kleemstraat 84 – 9041 Oostakker accountant@dpo.be www.dpo.be

Logopedie

LOGOPRAXIS

Logopedie | Psychologie | Psychomotoriek | Diëtiek

Kapelleken 23 - 9080 Lochristi Gsm: 0486.61 31 97 - www.logopraxis.be

Praktijk Op Pad

Logopedie - Psychologie - Diëtetiek - Auticoaching

Gentse Steenweg 416 - 9160 Lokeren 0496.84 00 31 - www.praktijk-oppad.be

LOCOTOF: logopedie en coaching

Stephanie Steyaert

Dorp-Oost 49 bus 0002 - 9080 Lochristi +32 479 53 33 48 www.locotof.be

Podologie

Helene Jacob Hoekstraat 113 b - 9160 Lokeren

Gsm: 0485.27 60 49 www.podologiepraktijk-jacob.be

Therapie, herstel en zingeving

Als de lente wil Krommendonck 15 - 9080 Lochristi

Luc Van de Vijver

Op afspraak: 0477.56 63 15 – l.vandevijver@skynet.be www.alsdelentewil.be

Thuisverpleging

Wit-Gele Kruis Lochristi Dorp West 88 - 9080 Lochristi tel. 09-265 75 75 - info@wgkovl.be 24u/7d - alle ziekenfondsen www.witgelekruis.be

Thuisverpleging op maat

Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462

Mendonkdorp 62 - 9042 Mendonk Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Greet Heeze Hanselaarstraat 27 - 9080 Beervelde

Gsm: 0478.38 92 16 Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Meersman Gaetan

Orchideeënhof 20, 9080 Lochristi

Gsm: 0487 68 58 61 Alle mutualiteiten 7/7

Voedings- en dieetkundigen

Voedings- en dieetkundige

Diabeteseducator - Céline Stadeus

Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

Acupunctuur

Acupunctuur Lochristi

Koen Van Landeghem PGAC

Doornzelestraat 28 - 9080 Lochristi 0472.70 51 57 www.acupunctuurlochristi.be

Gesellig tuffen in de wagen

Gezellig met z’n tweeën. Lang geleden, nog eens tuffen op weg naar nergens en overal, mijn zoon en ik. Een vader-zoon-dagje. Nergens, omdat niets echt vastligt, en overal, omdat alles kan.

Enfin, uiteindelijk rammelen er twee fietsen achteraan in mijn gammele recyclagepark-Caddy, en zijn we op weg naar de Leie, Sint-Martens Latem, met de poshy Jaguars, Lamborghini’s en Ferrari’s. Eens snuiven of we daar de oude schilderskolonie nog ruiken, of de schilderachtige optrekjes van de nieuwe rijken.

We zitten maar zelden om wat gezever verlegen, wij tweeën, dus ook deze keer niet. Zijn sixpack tegenover mijn onesack. Zijn revolutionaire wereldpolitiek tegenover mijn kleinschalige empathie. Zijn bindings- tegenover mijn verlatingsangst. Zijn 20’er-tattoos, versus mijn 60’ers-zeemvel. Zijn helse hardcore 240 bpm tegenover mijn gezapige Beatles 110.

vooral als de papa betaalt.

‘Zeker,’ beaam ik stevig. Maar of hij me wel goed gehoord heeft?

‘Van Louise en Robin? Pa toch, tuurlijk, ’t zijn super vrienden, al heel lang. En ’t is niet zoals in uwen tijd, hé, met al die gescheiden toestanden van aparte meisjesschooltjes en aparte jongensjeugdbewegingen. ’t Leek verdomd apartheid wel in uwen jeugd. Met al die overdreven protserige jongens en verlegen giechelende meisjes. Menslief. Goh pa, get a life. We zijn 2024, hé.’

Zo bijgepraat en opgevoed worden door mijn zoon, overkomt me steeds vaker. En het dient gezegd, hij kan er wat van. Maar zwijg, hij orakelt fluksjes verder.

‘Weet je eigenlijk wel wat vriendschap is?’ steekt hij weer van wal.

En waarover ‘t 9080 nu zal gaan, schakelt hij plots. ‘Vriendschap,’ zeg ik prompt, want deze keer laten alle artikels zich onder één noemer vangen.

‘Ach, nog eens een themanummer. Flink, pa. Flink. Dacht dat je het niet meer kon.’

Ik lach, maar voel een steekje. Zijn lief komt er namelijk in voor, samen met haar beste vriend. Mooi meisje, mooie gast. En dat op 11 000 exemplaren. Ik heb het de hele tijd verzwegen. Benieuwd hoe zijn egootje dat gaat slikken.

Schoorvoetend stamel ik dus: ‘Je lief en Robin, staan er ook in. Als hartsvriend en boezemvriendin.’ Voilà, the word is out. Mijn ogen glijden tersluiks even van de baan af, tot in de verste hoeken, en ik speur of ook hij nu een krampje krijgt.

‘Toppie!’ glundert hij. ‘En gaan we ook héél lekker eten vanmiddag? ‘k Heb daar keiveel zin in.’ Een kok is nooit verlegen om een exquise maaltijd,

‘Zeg maar.’

En

’t is niet zoals in uwen tijd, hé, met al die gescheiden toestanden van aparte meisjesschooltjes en aparte jongensjeugdbewegingen. ’t Leek verdomd apartheid wel in uwen jeugd. Goh pa, get a life. We zijn 2024, hé.

Ratelt hij me daar plots een lijstje af van vriendschapsdefinities, zomaar uit de losse pols, dat ik achter mijn stuur helemaal verbleek, want ik ben zelf nooit veel verder geraakt dan ‘een goede vriend is iemand die er altijd voor je is’. Bond zonder Naam, weet je wel.

Maar zoonlief ziet het veel concreter:

‘Vriendschap is geen schaamte kennen op openbare plaatsen. Betekent dat uw bankkaart de mijne is. En omgekeerd. Is elkander nen keer goed kunnen zeggen als ge goed fout zijt. Dat ge geen scorebord bijhoudt. Dat ge platonisch verliefd kunt zijn. Dat g’elkaar kunt zeggen dat g’elkaar graag ziet. Dat g’elkaar kunt uitlachen. Dat ge de ouders van uwen vriend of vriendin een dikke kus en knuffel geeft, uit dankbaarheid om uw vriend.’

Ik slik en parkeer me snel, om te noteren.

‘Pa, doe niet onnozel. Dat zegt toch iedereen?’

ØST

Lochristi

*Aankoop met 6% BTW mogelijk, steeds onder voorwaarden. Contacteer ons voor meer informatie omtrent de overgangsmaatregel.

Øst is een duurzaam nieuwbouwproject, gelegen in Dorp-Oost in het centrum van Lochristi. Øst voorziet voor gezinnen, koppels of singles een leuke thuis met tal van unieke troeven. Er is een aanbod aan appartementen met één, twee of drie slaapkamers met oppervlaktes tot 126 m². De ruime terrassen met oppervlaktes tot 39 m² geven zicht op de serene groenomgeving met weelderige beplanting. Bovendien zijn alle entiteiten voorzien van een uiteenlopende mix aan hoogwaardige materialen en duurzame installaties, gericht op de toekomst. Een thuis vanaf 289.900 euro (excl. kosten), contacteer onze adviseurs voor meer info.

Leven dichtbij alles

Complete set vanaf

€2.785 €2.295

Stel je eigen Comfort boxspring samen

Matras Functional Pocket

Matras met thermisch geharde pocketveren (265/m2) en afdeklaag uit hybride schuim voor vochtregulering.

Vierseizoensdekbed Bamboe

Antiallergisch dekbed gevuld met bamboe voor optimale temperatuurregulering. Heeft volume en voelt licht.

Kussen HiTec Soft

Heerlijk zacht en veerkrachtig kussen gevuld met polyester vezelbolletjes. Vormt zich perfect naar je hoofd.

matrassen - boxsprings - lattenbodems - hoofdkussens - beschermers - dekbedden - bedtextiel

Sleeplife® Gent-Oostakker

Antwerpsestwg. 1124 - T. 09 355 98 01

Aan afrit 3 van de R4, richting Zelzate

Openingsuren: Di - Vr: 9u30 - 18u • Za: 10u - 18u

Zo en Ma: gesloten • Open op afspraak

Bereikbaar tijdens de wegenwerken

Gratis shuttledienst, bel ons 09 355 98 01

Extra parking aan overkant bij WELDA

vanaf €190 €160 €35 €30
vanaf €395 €335

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.