nummer9080-nr173

Page 1

Mei 2024 1 ??????? Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken nummer9080 Mei tweeduizend vierentwintig nr.173 Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken Bert Vervaet Samen op de werkvloer Eerste opvolger Kamer Meredith Van Overloop Sandro Di Nunzio (Open VLD) Afscheid

EN BLOEIENDE PLANTEN

• Organische voeding tot 100 dagen

• Toegevoegde klei houdt water en voedingsstoffen goed vast

• Met perliet voor een betere wateren luchtcirculatie

• Geschikt voor de biologische tuinbouw

HORTA woensdag 22 mei t.e.m. zaterdag 25 mei 2024 Barbecuedagen Ontdek onze EXCLUSIEVE PROMOTIES Kom proeven op onze BBQ DEMO op zaterdag 25 mei *Enkel geldig van 22 t.e.m. 26 mei 2024 op vertoon van je AHA!-klantenkaart Niet cumuleerbaar met andere aanbiedingen. Voorwaarden in de winkel. *Actie geldig van 8 t.e.m. 19 mei 2024 op vertoon van je AHA!-klantenkaart 10% KORTING* op de BBQ-afdeling AHA!-VOORDEEL ENKEL GELDIG MET 2DE AAN -50% AHA!-VOORDEEL 60 l €12,45 € 9,34/zak € 0,16/l bij aankoop van 2 zakken ENKEL GELDIG MET HORTA LOCHRISTI De Meyer Ruilare 123, B-9080 Lochristi 09/355 50 12 lochristi@horta.org www.horta.org

Colofon

Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 10 600 ex. in alle brievenbussen van Groot-Lochristi

Administratie en contact

Fris watervoordevis - Oosteinde 25

9080 Lochristi - Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be

Voorstel rubrieken en teksten: l.vandevijver@skynet.be

Redactie

Concept & beelden: Mark Verbrugge

Concept & teksten: Luc Van de Vijver

Concept & reclame: Sofie Hesters

Werkten nog mee aan dit nummer

Sofie Hesters: Lootsche baton + Klavertje vier

Filip Naudts: fotografie

Bert Vervaet: Lochristi en zijn herenhuizen

Eric De Wilde: Erics rariteitenkabinet

André Baert: Dialect

Marcus Bundervoet: Natuur in Lochristi

Daina De Saedeleer: fotografie

Contact reclame: Sofie Hesters, Fris watervoordevis, tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be

Druk:

Drukkerij Graphius - Traktaatweg 8 - 9041 Gent

Verantwoordelijke uitgever: Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 9080 Zaffelare

Beste lezer

Wij waren in volle eindredactie van deze 173ste editie, toen ons het uiterst trieste nieuws bereikte dat onze trouwe redactiemedewerker Bert Vervaet overleden was. Het sloeg hier in als een bom. De laatste maanden bleven zijn zo gewaardeerde Herenhuizen wel uit, maar hij was er met drie tegelijk nog bezig. Alleen: het ging wat moeizamer, hij was wat ziekjes, zoveel hadden wij begrepen. Maar niet dat Bert ons zo plots verlaten zou.

Wij starten en eindigen deze editie met een hommage aan wie hij was. Met veel schroom en diep respect. Onzeker ook. Want we zullen hem erg missen, en wij niet alleen. Daartussen vindt u Lootse activiteiten en interviews, hoop en duiding, zoals gebruikelijk. Maar u begrijpt, deze keer met toch veel pijn in het hart.

Veel leesplezier. De redactie

deadline

nummer 176: 28 augustus 2024

Afscheid Bert Vervaet

Met gebogen hoofd

Sandro Di Nunzio (Open VLD)

Eerste opvolger voor de Kamer

13 juni

deadline adv. en info: 15 aug.

nummer 177: 25 september 2024

deadline adv. en info: 12 sept.

Gudrun Evertsz

Van cadeauwinkel Cloud Nine

6-daagse beachvolley Gent

Met Pinksteren is het Lootse Zandmannetje in Gent

Meredith Van Overloop

Over leven op de werkvloer

Wordt Peter Steyaert

Muzikaal talent van Vlaanderen?

Portret

Uytcafé

Filmfons

Het smelt

Mei 2024 3
: Ksa Zeveneken helpt bij de zwerfvuilactie
174: 29 mei 2024 deadline adv. en info: 16 mei
175: 26 juni 2024
Cover
Volgende release nummer
nummer
adv. en info:
© Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.
Inhoud 41
14 30 9 29 20 17 4 9 17 14

Afscheid Bert Vervaet

(° 8 juli 1945 – † 8 april 2024)

Met gebogen hoofd

uit respect - uit verdriet - uit medeleven - uit vertwijfeling

Mei 2024 4

Met veel pijn. Met veel verdriet. Met diep respect. Met diep medeleven. Met grote vertwijfeling. Zo buigen wij hier op de redactie het hoofd, voor ons boegbeeld en anker, Bert Vervaet, vijftien jaar lang onze steun en toeverlaat op de redactie, sinds onze eerste jaargang al.

Hebben jullie in de familie, of de zaak, iemand waar je altijd kan op bouwen? Die steeds piekfijn en super professioneel werk levert? Die altijd meedenkt? Altijd paraat staat? Voor Nummer9080 was Bert een grote steunpilaar, door dik en dun. Iemand die de vinger aan de pols hield van al wat hier lokaal gebeurde, en als een levende encyclopedie talloze feiten en weetjes kon blijven debiteren, over heel Lochristi, en over streken tot ver daarbuiten. Alsof je op een knop van een hoffelijke jukebox duwde, en het beste nummer uit de playlist telkens weer naadloos en krasvrij te horen was.

Bert bracht ons heerlijke rubrieken als straatnamen en herenhuizen, en talloze duidingen, en wonderlijke interviews.

Wie ons eerste interview met Bert nog eens lezen wil, vindt dat op de website, in editie 6. Het laatste gesprek dateert van vorige nazomer nog, eind september, toen hij meer dan terecht eindelijk de cultuurprijs kreeg voor zijn carrière. Editie 166.

Ik herinner me beide interviews nog levendig. Telkens weer vond ik het een voorrecht bij Bert langs te mogen komen. Wat een ontvangst. Wat een gulheid. Echt van harte. Wat een huis. Wat een tuin. En steeds, van het eerste moment af, maakten wij gelijk een grote plons in de rijke plas van ons beider verleden. Bescheiden maar alert, stond vrouwlief Agnes Bert steeds bij. Wat hij vergat, reikte zij aan. Hoe attent. Hoe mooi. Hoe lief. Het vertederde mij telkens weer.

leven, dat was zeker, want er waren nog massa’s dingen op te zoeken, tig dingen uit te schrijven, talloze rekwisieten en documenten te archiveren, … en ja, dat was erg voelbaar het hele interview lang, maar … toch gaf hij gelijk al aan, van bij de start:

… want de tijd dringt, bedoel je, Luc, met mijn 78 jaar …

Hij lachte de zin snel weg, maar sloot zelf toch direct weer aan:

… de leeftijd liegt niet, en dus ja, ik ben daar erg mee bezig …

En wij keuvelden en praatten bij, anekdotes zat, en met uitgesproken visies op tal van zaken. Als een felle vuurtoren, was hij, die alles van ons dorp scherp belichten kon, alles aan een razend tempo, waar ik als interviewer alleen maar bij verstommen kon. Goh, Bert, dacht ik, ik kan niet volgen! Zou je dit niet op band opnemen allemaal, voor ons allen, voor het nageslacht? Maar Bert schudde het hoofd, en de gedachte vervluchtigde, want hij zat nu alweer in een oorlogsvertelling, en dan plots weer op het kasteel Rozelaar, in hartje Lochristi, op de middeleeuwse heide van Beervelde, de parochie van Zeveneken, de glasramen in de kerk van Zaffelare …

Tijdens zijn onstuitbare babbels dacht ik telkens weer: Bert, asjeblieft, blijf nog lang leven. Leef lang.

Tijdens zijn onstuitbare babbels dacht ik telkens weer: Bert, asjeblieft, blijf nog lang leven. Leef lang. Ons verleden ademt nog in jou, je hebt nog zoveel te bieden, zoveel mee te delen, zoveel neer te pennen. Hij bruiste en sprankelde nog, als nooit tevoren, het voorbije najaar. Ha, de carrièreprijs? Alsof zijn leven ten einde was? Komaan! Er moest nog zoveel gebeuren. Boeken over Lochristi en Zeveneken. Bijdragen her en der. De documentatie diende beveiligd. Talloze herenhuizen moesten nog de revue passeren. Er moest nog dit. Er moest nog dat. Nog zoveel.

De laatste keer zaten we in de keuken, kopje koffie en een koekje, buiten stond de tuin in herfstige nabloei. Af en toe kruisten onze blikken, in de zeldzame momenten van stiltes. Er was een rijkdom in zijn vertellen, en ik hoop te zeggen, in mijn luisteren ook. Het voelde alsof ik deelgenoot mocht worden van een vitale orale traditie, zoals je ze in het Westen nog maar zelden vindt. Alles dient nu geboekstaafd en gaat digitaal, maar Bert praatte het verleden uit zijn ziel, recht voor de raap, zonder verpinken, in een handomdraai, recht tot in de ziel van de luisteraar. Van mij. Uit iedere ader en porie klonk wijsheid. En ze kwam aan.

Was hij visionair toen hij bij mijn opener (over wat er nog allemaal op de werkplank lag) zelf alludeerde op zijn leeftijd? Hij besloot nog heel lang te

En dan het slot van het interview, die dag. Of hij nog een laatste woord had bij zijn cultuurprijs voor zijn carrière: … ik heb toch wat last met het woord ‘carrière’ … het heeft zoiets finaals, zoiets afgeronds, alsof het nu over en uit is, terwijl ik er naar mijn gevoel met mijn beide benen nog volop insta. In het leven en in het werk, bedoel ik. Voor mij is dit dan ook de echte betekenis van deze erkenning: het is een grote por in de rug om nog volop door te gaan …

Maar een half jaar later werd hij geveld door een ziekte, die zelfs hem te snel af was.

Wij blijven hier verweesd achter, Bert, op de redactie. Een pijn die in het niets vergaat, met wat de familie doorstaat, we weten dat, maar die ons toch diep raakt. Ontheemd, verweesd, ontvoogd, … alsof Nummer9080 zijn vader kwijt is. Vijftien jaar lang was je een rots, waarop je bouwen kon. Iemand die kwaliteit leverde, die niemand hier leveren kan.

Grote dankbaarheid, Bert, dat we je mochten ontmoeten. Dat je bereid werd gevonden al je kennis met ons weer te delen. Met het hele dorp. Dat je mateloos gul was, in woorden en beelden, en tal van bijdragen. En dan denken we nu alle dagen: hoe gaat het nu verder? Terwijl we vertwijfeld verder gaan.

Luc, Mark en Sofie

Mei 2024 5 in memoriam

VILLA MARIA Antwerpse

Steenweg 20 - 22 COMFORTABEL

EN LUXUEUS WONEN

Villa appartementen met terras en nieuwbouwwoningen met tuin in een rustgevende groene omgeving!

te koop Oosterzele Kalle 22

Degelijke alleenstaande woning met inpandige én afzonderlijke garage + perceel bouwgrond van 844m² (reeds verkaveld) tussen Zottegem en Oosterzele. Totale oppervlakte van 4.469 m².

Vraagprijs: 775.000 euro

te koop Oostakker Hof van Oombergen 16

Instapklare recente woning met 3 slaapkamers en inpandige carport en een bijgebouw, op een rustige en toch heel centrale locatie op de grens Oostakker, Destelbergen en Lochristi. Totale oppervlakte van 641 m².

Vraagprijs: 748.000 euro

Vraagprijs: 549.000 euro

te koop Zaffelare

Nerenhoek 20

te koop Lochristi

Koning-Albertlaan 165

Moderne en instapklare open woning met 3 slaapkamers en inpandige garage en open zicht in Lochristi!

Totale oppervlakte van 871m².

te koop Destelbergen

Houtstraat 19

Moderne nieuwbouw 3 ruime slaapkamers en 2 badkamers in Destelbergen met prachtig zicht achteraan! De woning wordt afwerkt volgens het bijna-energieneutraal principe.

Vraagprijs: 559.500 euro

Desteldonk Lindestraat 120 Lochristi Dorpsstraat

Mooi lot van 1030m² op toplocatie op de grens Lochristi/Desteldonk.

Vraagprijs: 299.000 euro

Mooi lot van 800 m² voor open bebouwing op toplocatie!

Vraagprijs: 320.000 euro

09.342 77 77

info@loimmo.be - www.loimmo.be

te koop Heusden te koop Lochristi

Leenstraat 40

Dorp-Oost 32 bus 206

onze website

www.loimmo.be

voor alle actuele panden

Energiezuinige halfopen bebouwing met 3 overdekte autostaanplaatsen, 3 slaapkamers én open zicht. Totale oppervlakte van 859 m².

Vraagprijs: 605.000 euro

te koop Beervelde

Beervelde-Dorp 74

Vraagprijs: 264.622 euro

Vraagprijs: 398.000 euro

Halfopen woning met afzonderlijke garage en bijgebouw, 3 slaapkamers op toplocatie aan de groen long ‘De Kollebloem. Totale oppervlakte van 550 m².

Mooi appartement met 2 terrassen en 2 slaapkamers in centrum Lochristi

Vraagprijs: 325.000 euro

te koop Lochristi te koop St-Amandsberg

Kerkwegelakker 8

onze website

www.loimmo.be

voor alle actuele panden

Ruime te renoveren woning met 3 slaapkamers en een afzonderlijke garage. Totale oppervlakte van 300 m².

Vraagprijs: 249.000 euro

Vraagprijs: 264.622 euro

Vraagprijs: 319.000 euro

Verder af te werken starterswoning met 2 slaapkamers & afzonderlijke garage op een toplocatie in hartje Lochristi. Totale oppervlakte van 265 m².

Vriendschapstraat 4

Halfopen woning met 4 slpks en schitterende tuin op een topligging in Sint-Amandsberg. Totale oppervlakte van 826 m².

Vraagprijs: 435.000 euro

Wij gaan graag mee op zoek naar UW DROOMWONING bouwgrond
Panden te huur: check onze website
www.loimmo.be voor alle actuele panden

onder de upe

Zwerfvuilactie in Zeveneken

Gemeenschap verenigt zich voor een schonere omgeving

Op zaterdag 20 april sloegen KSA Zeveneken, de Landelijke Gilde en IDM de handen in elkaar en organiseerden ze samen een zwerfvuilactie doorheen Zeveneken.

Het idee kwam van Valère Verlee, een enthousiaste vrijwilliger bij IDM die zich inzet voor opruim, natuur en een vaste waarde vormt in de repairshop. Zijn doel: een proper Zeveneken. Wanneer hij zijn vrienden van de Landelijke Gilde hierover aansprak, waren zij meteen enthousiast.

Valère had verder ook het idee om ons, KSA Zeveneken, hierbij te betrekken. Als jeugdvereniging proberen we de laatste jaren steeds milieubewuster te werk te gaan. Zo proberen we plastiek te mijden en zoeken we hiervoor steeds naar alternatieven. Toen men ons aansprak over een zwerfvuilactie in Zeveneken, waren we dan ook meteen overtuigd!

Het idee kwam van Valère Verlee. Zijn doel: een Zeveneken.proper

Gewapend met grijpers, vuilzakken, fluohesjes en een gemeenschappelijk doel kwamen we samen in de Hoekstraat 2, op de terreinen van de KSA. Na een goeie drie uur wandelen doorheen Zeveneken, sloten we de dag hier ook terug af met een drankje en een babbel, maar vooral met een groot gevoel van voldoening: de straten in Zeveneken zijn opnieuw proper!

Dat er veel voordelen verbonden zijn aan een zwerfvuilactie, dat weet iedereen. We zorgen niet alleen voor een schonere en gezondere omgeving, maar bestrijden ook actief milieuvervuiling. Voor ons als jeugdvereniging hoopten we dat deze zwerfvuilactie kon fungeren als een educatieve kans voor onze leden om meer bewustwording te creëren over de impact van afval op het milieu. Verder hopen we dat dit initiatief eventueel andere gemeentes aanspoort om iets soortgelijks te organiseren. Zo streven we niet enkel naar een proper Zeveneken, maar ook ruimer naar een proper Lochristi!

Echte nadelen zijn er niet aan een zwerfvuilactie. Echter vergt het natuurlijk heel wat organisatiewerk en zijn er heel wat helpende handen nodig.

7
Lisa (hoofdleiding KSA Zeveneken)
8

Tekst: Luc Van de Vijver

Binnenkort weer een Lochristinaar

in de Kamer?

Sandro Di Nunzio (Open

VLD)

eerste opvolger voor de Kamer

Nog niet zo heel lang geleden was Oost-Vlaanderen een stevig blauw bastion. Sinds kort zijn daar barsten in gekomen, en de recente peilingen voorspellen niet direct veel goeds. Toch hebben we heel heuglijk blauw nieuws te melden vanuit het lokale front: onze lokale schepen Sandro Di Nunzio pronkt als eerste opvolger op de Oost-Vlaamse lijst van de Kamer, waar premier Alexander De Croo uiteraard zelf de lijsttrekker is.

Is de kans reëel, Sandro, dat we binnenkort weer een Lootse spreekbuis hebben in de Kamer?

Reëel in de zin dat het mogelijk is, dat zeker, maar of het daadwerkelijk zal gebeuren hangt van zoveel af. Een opvolger kan nooit rechtstreeks verkozen worden, laat dat duidelijk zijn, hij of zij is nu eenmaal opvolger. Maar een man met de staat van dienst als Alexander De Croo kan natuurlijk nationaal of internationaal wel geroepen worden tot andere belangrijke mandaten, en dan komt de eerste opvolger natuurlijk direct in beeld. Ik ben zonder meer blij, met die opvolgingsplaats, en het is een hele eer, maar ik ben realist genoeg om te weten dat de politiek juist gekenmerkt wordt door gebrek aan zekerheid. Dat behoort tot het wezen van de Westerse democratie, en al helemaal in België. Ik wil in eerste instantie vooral een goede campagne voeren en een mooi resultaat neerzetten.

Hoe doe je dat eigenlijk als politicus, leven met die permanente onzekerheid?

En dat goede doel is blauw?

Uiteraard. De enige zinvolle politieke keuze die je nu kan maken is toch het liberalisme? Om de mens voldoende vrijheid te bieden om samen een maatschappij op te bouwen die bloeit en groeit? De beste sociale zekerheid is dat iedereen die kan werken actief aan het werk is. Toch? Het blauw bloed is me met de paplepel meegegeven. Mijn ouders waren zelfstandigen, en die drive en ingesteldheid heb ik dus van meet af aan meegekregen. Verder was ik als kind ook altijd geïnteresseerd in hoe de samenleving werkt. Passeerde ik de lichtlantaarns op straat, dan dacht: tiens, wie heeft die dingen hier gezet, hoe worden ze onderhouden, wie betaalt ze… ? Het is mijn overtuiging dat we mensen zoveel mogelijk kansen moeten geven in plaats van te bepamperen met eindeloos veel regels waarmee we in ons land af te rekenen hebben. Meer vrijheid en zuurstof geven zodat geen enkel talent verloren gaat en zodat iedereen zijn of haar plaats vindt in onze samenleving.

Mensen kansen geven vanuit zoveel mogelijk vrijheid is super, maar dreigt aan het uiterste van dat spectrum dan niet een te grote focus op het individu, Amerika indachtig…

Woonde ik in Amerika, ik stemde wellicht voor de democraten want daar wordt het liberalisme toch vaak anders ingevuld dan in Europa. De Republikeinen zijn minder mijn ding. Er moet een sociaal weefsel zijn, hé. En zorg voor elkaar. Liberalisme

Je kiest al gaandeweg je doelen, je stippelt een pad uit dat je wil bewandelen, en je gaat ervoor. Die drive is wat een echte politicus kenmerkt. En die staat boven de mêlee van de dag. Voor mezelf heb ik daar eigenlijk niet veel moeite mee. Ik heb mijn visie en ga aan de slag. En als ik keuzes maak, denk ik: wat is het ergste wat er kan gebeuren? Ik heb het geluk gehad om bijna altijd te kunnen doen wat ik graag doe, maar in gelijk welk scenario weet ik dat ik altijd wel op mijn pootjes zal vallen en dat ik een job zal vinden die me voldoening zal geven, waar ik het verschil kan maken. Ik combineer nu ook mijn schepenambt met de job van kabinetsmedewerker bij Justitie – eerst bij Van Quickenborne, nu bij Van Tigchelt. Voordien werkte ik als advocaat aan de balie. Word ik geroepen naar de Kamer, zal ik dolgraag dat mandaat opnemen; blijkt het anders te verlopen, dan zie ik wel welke van de andere mogelijkheden zich aandienen. Wat het ook wordt, ik zal me gedreven inzetten voor het goede doel.

Mei 2024 9 Interview

Een pintje op het Vrijheidsplein in Brussel nabij het federaal parlement na de behandeling van één van onze wetsontwerpen in het parlement. De collega rechts is Julien Vandenborre, Franstalig woordvoerder van minister Paul Van Tigchelt. Tevens de collega met wie ik het nauwst samenwerk in het parlement. Collega in het midden is Pierre Wilderiane, hij is beleidsadviseur bij minister Paul van Tigchelt.

is geen individualisme! Ieders vrijheid eindigt waar die van de ander begint. En vanuit de eigen mogelijkheden moet je ook sociaal actief zijn en een samenleving creëren die medemenselijk is, met stempelgeld en een goed uitgebouwde sociale zekerheid, maar uiteraard in gepaste verhouding tot wie aan de slag is. Mensen in nood moeten de gepaste steun krijgen, zo hoort dat in een welvaartstaat zoals de onze, maar het verschil tussen werken en niet werken moet voldoende groot zijn. Een liberaal wordt gedreven door vrijheid, vooruitgangsoptimisme en verantwoordelijkheid. Dat is de essentie. De overheid is er om dat te faciliteren. Maar daar stopt het uiteraard niet. Een samenleving is geen samenraapsel van losgeslagen individuen, hé, maar vrij én sociaal betrokken. Dat vind ik cruciaal. Laat iedereen de vrijheid om te doen wat hij of zij wil en om te zijn wie hij of zij wil zijn. Met respect voor mekaar. Dat zit in het hart van mijn waarden. Ook respect voor andere visies en partijen, maar extremen, neen, daar houd ik niet van. En ook niet van het moddergooien in oneliners, en op sociale media. Ik probeer mij daar zo weinig mogelijk van aan te trekken en blijf gewoon volop gaan voor mijn overtuigingen. En je weet: Si tous les dégoûtés s'en vont, il n'y a que les dégoûtants qui restent. Ofte: als alle verguisden vertrekken, blijven alleen nog maar de schelders over… En dat willen we toch niet? Maar om terug te keren naar je vraag: ik wil meer liberalisme in Vlaanderen en België en dat wil zeggen: minder regels en minder belastingen en meer welvaart en meer respect voor mekaar. Daar ga ik voor.

Dat wordt je strijdpunt mocht je zetelen in de Kamer?

Ik kan echt niet begrijpen dat zoveel mensen geneigd lijken te zijn om voor extreme partijen te stemmen.

Onder andere dat, maar meer nog dan dat, zou ik pleiten voor nog meer aandacht voor het lokale bestuur. Want meer aandacht voor het lokale bestuur is ook meer aandacht voor de burger. Er zijn al grote stappen gezet – het provincieniveau verliest steeds meer bevoegdheden aan het lokale – maar het ontbreekt gemeentes en steden nog altijd aan de nodige fondsen om dat allemaal te realiseren. Als schepen hier, ben ik goed geplaatst om dat te weten. De mensen hebben het meeste voeling met de politiek en de mandatarissen op het lokale niveau. Het is ook dat bestuursniveau waar de mensen het meeste vertrouwen in hebben. Daarin moeten we investeren. Zorgen dat de overheid weet wat ze moet doen dicht bij de burger.

Dus dat schepenmandaat blijf je dan vast ook ambiëren? Cumul?

Een momentje. Nu ga je er al vanuit dat ik zetel in de Kamer, en ook weer schepen wordt hier… Even op de rem staan toch. De verkiezingen moeten nog komen. De formatie belooft keimoeilijk te worden – de peilingen suggereren eerder ‘aartsmoeilijk’ zelfs. Lokaal hebben we de fusie, maar daar heb ik wel vertrouwen in. We rijden hier al enkele legislaturen een mooi parcours, en de mensen weten dat te smaken. Maar ook hier blijf ik voorzichtig. Het is afwachten hoe de kaarten zullen worden geschud.

Mei 2024 10 Interview

Maar gewestelijk en federaal… daar waaien andere winden? Schrik van?

Angst is een slechte raadgever, maar uiteraard ben ik niet blind voor wat uit die peilingen spreekt. Al hoop ik dat we de komende maanden het tij nog kunnen keren, want deze regering heeft ook wel één en ander gepresteerd hé. Ondanks de corona- en de energiecrisis is de gemiddelde Belg welvarender geworden. Nergens in Europa is de koopkracht en de welvaart zo goed beschermd geweest als in ons land. In een regering met de groenen zijn we er ook in geslaagd om 2 kerncentrales te verlengen zodat onze energie betaalbaar blijft. De groei van onze economie lag ook hoger dan in de rest van Europa. Moet ik verder doorgaan? Dat zijn zaken waar we best trots op mogen zijn. Maar zoals de peilingen er nu voorstaan… wat zijn de mogelijke scenario’s? Een VlaamsNationale regering hier in Vlaanderen misschien? Maar wat dan Federaal? Vivaldi 2 daar? Wat met de toestand in Wallonië? De mensen moeten goed weten waarvoor ze stemmen. Extremistische partijen brengen eenvoudige boodschappen maar bieden geen oplossingen. Uiteraard had deze regering nog meer moeten hervormen na het bezweren van de crisissen, dat is zo, maar we hebben uit deze regering gehaald wat er in zat. Nu moeten we de mensen overtuigen dat wij degenen zijn die onze welvaart het best zullen beschermen.

Geen sinecure. Ik zou er niet graag aan staan. En toch moet je als politicus je verantwoordelijkheid nemen, en er blijven voor gaan. Ik kan echt niet begrijpen dat zoveel mensen geneigd lijken te zijn om voor extreme partijen te stemmen. Hier in België, in dit mooie land, waar zoveel mogelijk is, en met zoveel welvaart. Waarom er niet samen onze schouders onder zetten en de zaken echt en constructief aanpakken in plaats van te polariseren en anderen de schuld te geven? Het is een tendens die je ook ziet in andere landen in de wereld…. geen fraai schouwspel maar ik blijf wel optimistisch.

Dat is waar. Jullie premier is er vast vaak getuige van geweest. Was hij overigens blij met je nominatie? Hoe kwam je bij hem in beeld?

Een nominatie is dat niet echt. Je stelt je kandidaat, net zoals zovelen. Waarom? Omdat je denkt iets te kunnen gaan betekenen. Ben ik ambitieus? Hm. Ja. Op zich wel. Gaandeweg stel je jezelf doelen maar je kan zoiets moeilijk plannen. Weet je, je moet voor vijftig procent geluk hebben, de andere vijftig procent kan je proberen afdwingen. Vroeger

was dat nog meer zo: ik werd ooit praeses van mijn studentenvereniging, kapitein van mijn voetbalploeg,… zo ging het ook in de politiek. Tegelijk moet je wel laten zien wat je waard bent uiteraard. Alleen kom je nergens en zeker niet in de politiek. Je partijgenoten moeten je steunen en kiezers moeten voor je stemmen. En ik ben zeer blij dat dat tot nu toe het geval is geweest, binnen mijn eigen afdeling in Lochristi en Wachtebeke, maar nu bij uitbreiding ook binnen mijn eigen provincie, waaronder onze lijsttrekker Alexander De Croo. In het bijzonder wil ik trouwens ook mijn collega Hilde Baele bedanken. Zij zal kandideren op de 9e plaats op de Vlaamse lijst onder lijsttrekker Stéphanie D’Hose en Egbert Lachaert. Ik ben heel blij dat ik met Hilde vanuit Lochristi campagne zal kunnen voeren.

En burgemeester Yves?

Die is heel blij. Hij was zelf ooit al tweede opvolger, en deelt nu in de vreugde dat er vanuit Lochristi nog eens iemand op de eerste plaats mag staan. Zo kan de Lootse hartslag mogelijk in Brussel wat luider gaan slaan, en daar worden we allemaal beter van. Maar nogmaals: wat komt, komt. En wat het ook wordt, smijten zal ik mij!

Veel succes. Dank je wel.

Mei 2024 11

Kies op 9 juni voor Sandro als eerste opvolger van Alexander De Croo. Zo zorg je ervoor dat Lochristi opnieuw een volksvertegenwoordiger heeft in het federaal parlement.

Reacties

Met 9080 vroegen we ook een reactie aan Alexander De Croo waarom Open VLD gekozen heeft voor Sandro als eerste opvolger.

Sandro is een toptalent die lokaal al heeft bewezen wat hij in zijn mars heeft. Het is niet iedereen gegeven om op jonge leeftijd meteen verkozen te geraken als schepen van financiën, ruimtelijke ordening, jeugd en sport. Hij werkt intussen al 18 jaar keihard onder de vleugels van Yves Deswaene op moeilijke departementen waar hij verkiezing na verkiezing zijn waarde weet te bevestigen. Zo heb ik hem de afgelopen jaren ook leren kennen, door nauw met hem samen te werken als kabinetsmedewerker van Paul Van Tigchelt. Sandro wordt ook enorm gewaardeerd door de federale parlementsleden over de partijgrenzen heen. Ik ben bijzonder blij dat ik iemand uit Lochristi op deze manier een kans kan bieden als eerste opvolger voor het federaal parlement.

Reactie Hilde Baele

Toen Stephanie D’Hose mij vroeg of ik interesse had om haar lijst te versterken, heb ik daar niet al te lang over nagedacht. Ik ben immers fan van haar passie, haar inzet en haar gedrevenheid om de liberale waarden op eigenzinnige manier te verdedigen.

Na 30 jaar lokale politiek leek het me een uitgelezen kans om samen met een aantal straffe collega’s haar lijst te versterken en bovendien ook bovenlokaal mijn steentje bij te dragen.

Ik kwam een eerste keer op in Lochristi in 1994, toen men voor het eerst een zeker aantal dames op een lijst vertegenwoordigd wou zien. Anno 2024 is het nog steeds een uitdaging om genoeg vrouwen in de politiek aan boord te houden; wat mij betreft ben ik er ondertussen alleen maar wijzer van geworden!

Om maar te zwijgen over de rijkdom aan kruisbestuiving tussen mijn politieke interesse en het ondernemerschap. In de hoedanigheid van ondernemer kan ik bevestigen dat er reeds voorname stappen werden gezet om het statuut van de ondernemers en hun expertise te waarderen. Toch is het belangrijk om hierin niet te blijven stilstaan!

Ik ervaar dat de lijn met de politiek korter en de communicatie sneller moet. Op die manier zal het bestuurlijk apparaat adequater kunnen ageren bij belangrijke economische vraagstukken.

Ik ben dan ook bijzonder fier dat ik samen met mijn collega Sandro Di Nunzio ook buiten onze gemeentegrenzen op pad mag gaan om deze inzichten te verdedigen!

Mei 2024 13 Interview
Mei 2024 14 Carrièremove 1 jaar later van cadeauwinkel
Gud r un Evertsz Een cadeauwinkel om in te snuisteren Dorp West 51/1 l 9080 Lochristi l +32 468 36 77 88 l www.cloudninestore.be
Cloud Nine

Interview

Tekst: Luc Van de Vijver

Foto's: Daina De Saedeleer

wWie ben ik

Ik ben Gudrun, mama van 3 zonen, Bent, Lasse en Sen, en vrouw van Bas. Ik studeerde af als vertaler Engels-Spaans maar rolde al snel in de HR-wereld. Ik had de voorbije jaren verschillende rollen in verschillende bedrijven waar ik toch heel wat geleerd heb.

Winkeltje spelen

Ik speelde als kind al graag winkeltje, maar het leven gaat soms zijn eigenzinnige weg en ik dacht dat mijn droom van een eigen winkel een droom zou blijven. Mijn studies brachten me later naar Spaans en Engels, als vertaler, maar ik wou in mijn beroepsleven iets socialers, op de een of andere manier. Het uitzendbureau Randstad lijfde me zelf in, en binnen de kortste keren, rolde ik in de HR-wereld. Leuk! In 2019 zette ik daarin dan de eerste stap naar het zelfstandig ondernemerschap door freelancer te worden.

Van Oostakker naar Lochristi

Unizo, een aanrader trouwens, en beetje bij beetje kreeg de droom een vastere vorm. Begin 2023 besloot ik dan echt om te springen, en op 6 mei 2023 mocht ik de deuren van Cloud Nine openzwaaien.

Wat is Cloud Nine

De rest van mijn omgeving verklaarde me gek, maar zot zijn doet geen zeer.

Een toffe cadeauwinkel, in hartje Lochristi, Dorp-West 51/b01. Openingsuren zijn nu in aanpassing voor de lente en zomer. Check it out op de website: cloudninestore. be, en op Google. We zetten heel hard in op duurzaamheid, inspiratie en vooral: producten van lokale bodem. Lees: van Belgische makelij, en liever nog uit onze eigen regio, Lochristi en omstreken. Zo bieden wij artefacten en producten aan van Lelyce ceramics, Erdewerk, Candles by flame.

Vraag en aanbod

Hoe gaat dat in de liefde? Je volgt je hart, en dus je lief. En Lochristi is een dynamische gemeente, vol zelfstandigheid, en het bevalt me hier ontzettend goed, nu al vijftien jaar lang.

Van droom naar werkelijkheid

In 2022, op mijn verjaardag, stond ik in een winkeltje in Zeeland waarvan ik dacht: dit is het! Dit wil ik ook doen! Gesteund door mijn man besloot ik ervoor te gaan. De rest van mijn omgeving verklaarde me gek, maar zot zijn doet geen zeer. Ik stapte in het Starterstraject van

De winkel fluctueert in aanbod. Samen met de artiesten en ambachtsmensen overleg ik over wat in de winkel past, wat werkt en wat niet werkt, en beogen wij steeds de beste kwaliteit en originaliteit. Dat laat de winkel leven en variëren, tot tevredenheid van onze klanten en van de makers zelf. Dat hoor ik keer op keer.

Hoop

De winkel begint nu echt te leven, zodat het even schakelen wordt met de openingsuren, want ik werk ook nog halftijds in de HR. Die combinatie vind ik best leuk, maar uiteraard wil ik zoveel mogelijk in mijn winkeltje zijn, want het voelt daar voor mij heel fijn. Mensen helpen bij het opvrolijken van hun leven, en het binnenbrengen van producten die vreugde brengen, is ronduit heerlijk!

Mei 2024 15
09
RPR
Openingsuren
Ma 09:00 - 12:30 09:00 - 17:30 Di 09:00 - 12:30 09:00 - 17:30 Wo 09:00 - 12:30 09:00 - 12:30 Do 14:00 - 19:00 09:00 - 19:00 Vr 09:00 - 12:30 09:00 - 16:00 In Daknam was Tiecelijn 15 jaar gastronomie. Nu is Pure Fisk een gevestigde waarde voor verse vis en bereide gerechten. Honger en niets in huis? Check onze maaltijdautomaat in de Oude Veldstraat
Welkom bij Argenta Lochristi JAN BRAECKMAN BV DORP-WEST 99 - 9080, LOCHRISTI tel: +32 9 395
90 lochristi@argenta.be ON 0798.189.343
Gent, afdeling Gent
Afspraakuren
Food with passion in afhaalmodus dat is een afhaalmenu voor bvb. moederdag, dat is een uitgebreide webshop dat is een gezonde maaltijd afhalen in de automaten in de Oude Veldstraat - Zaffelare 09 348 00 59 - Daknam-dorp 34 - Daknam - Lokeren www.pure-fisk .be - restoshop@pure-fisk.be

VAN 15 T.E.M. 21 MEI - SINT- PIETERSPLEIN GENT - ENTREE GRATIS

WWW.BEACHVOLLEYBAL-GENT.BE

Martin Van Der Sichel en de 6-daagse beachvolley Gent

Al een kwarteeuw is Martin Van Der Sichel organisator van de Gentse beachvolleyweek, op het St-Pietersplein. 25 jaar op rij dus, de evidente ontbrekende coronajaren en een enkel door-openbare-werken-onmogelijk-jaar niet te na gesproken.

Speciale editie dus?

Dat mag je wel zeggen, een kwarteeuw kan tellen, en we doen het nog altijd met evenveel zwier en goesting. We hebben deze zilveren editie dan ook op willen luisteren met een fotoboek, dat via verschillende kanalen te koop zal zijn, o.a. onze website. De samenwerking met stadsfotograaf, Patrick Henry, verliep vlekkeloos. Het boek verschijnt eind deze maand en zal uiteraard ook op de editie van onze beachvolleybalweek te koop zijn. Het brengt een prachtig overzicht van al die jaren, en het is mooi hoe je het tijdskader mee ziet evolueren.

Jullie zaten niet altijd op het Sint-Pietersplein, begrijp ik?

Inderdaad, we hebben het ooit nog in hartje Gent georgani-

seerd, onder de torens, waar nu de Schaapstal is. Dan hadden we wel meer passanten uiteraard, maar je hoort het in het woord zelf: passanten betekent niet noodzakelijk toeschouwers. Dat is op het Sint-Pietersplein uitdrukkelijk wél het geval. Bovendien is er daar een ruime parking en worden we ook naar horeca niet te zeer de wind uit de zeilen genomen.

Je bedoelt?

Naast de café De Kroon is er aan de abdij niet zoveel concurrentie. De meeste mensen consumeren dan ook bij onze eigen foodtrucks. Gelukkig maar, want we hebben de inkomsten broodnodig. Als ik al de giften via mijn relaties in aftrok breng, kost de organisatie van een weekje beachballvolleybal, nog altijd meer dan 30 000 euro. Loopt aardig op, hé?

Mei 2024 17
Met Pinksteren is het Lootse Zandmannetje terug in Gent

Lochristi - Dorp-Oost 80 - 09.3284447

Wachtebeke - Dr. J Persynplein 1 - 09.3459782

- info@elektro-ongenae.be

LOCHRISTI - WACHTEBEKE
FFD 8469E BSV BE 8 kg - 1400 toeren
FFD 9469E BSV BE 9 kg - 1400 toeren € 629,00 469,00 € 680,00 € 499,00
FFT M22 9X3BX BE - A+++ - 9 kg
909,00 € 699,00
- INBOUW Energieklasse E
749,00 € 499,00
WIO 3T141 PE Inbouw - 60 cm Energieklasse C
FWFC 3C42 P Vrijstaand - 60 cm Energieklasse C € 950,00 € 549,00 € 680,00 € 499,00 OVEN Inbouw 60 cm - inhoud 70 l pyrolytische reiniging Energieklasse A € 600,00 € 399,00 SUPREME CHEF COMBIMICROGOLFOVEN Vrijstaand - MWSC 9133 SB 33 liter - 1000 watt € 550,00 € 349,00 SUPREME CHEF COMBIMICROGOLFOVEN Vrijstaand - MWSC 933 SW 33 liter - 900 watt € 480,00 € 299,00 COMBIMICROGOLFOVEN Vrijstaand - MCP 349 BL 25 liter - 850 watt € 350,00 € 299,00 MICROGOLFOVEN Vrijstaand20 liter - 700 watt Alle prijzen zijn 1,00 recupel/Bebat incl. € 159 € 99 Geldig tot 31/05/2024
www.elektroongenae.be
Lente ACTIES WASMACHINE
WASMACHINE
WARMTEPOMPDROOGKAST
KOELKAST
VAATWASSER
VAATWASSER

Zeg wel. Het programma oogt navenant, merk ik: spektakel verzekerd!

Daar kan je donder op zeggen. We hebben kosten noch moeite gespaard om weer een weekje neer te zetten om u tegen te zeggen, al zeggen we het zelf: van woensdag 15 mei tot en met pinkstermaandag, de 19de, rijgen we tal van matchen en animaties aaneen. Het programma voeg ik hierbij, want het is gewoon te veel om op te sommen. Het gaat van U21 wereldkampioenen, tot scholen die kennis leren maken met deze heerlijke sport.

En euh… moet er nog zand zijn?

Enig idee hoeveel vrachtwagens nu weer zand zullen aanleveren, voor de vijf terreinen? 1200 ton ofte veertig opliggers van 30 ton.

Ha! Ze noemen mij inderdaad het Pinkster Zandmannetje. Enig idee hoeveel vrachtwagens nu weer zand zullen aanleveren, voor de vijf terreinen? 1200 ton ofte veertig opliggers van 30 ton. Elk veld krijgt een laag van 40 cm, mét uitbreiding van enkele meters omheen de pleinen zelf.

Het duiken is dus verzekerd?

Zeker weten. Jong en oud, de top en de amateur, mannen en vrouwen… iedereen zal zich letterlijk kunnen smijten. En het is gewoon heerlijk om een week lang zoveel gedrevenheid te zien. Dus: kom allen maar af, de sport kan nooit ontgoochelen.

Succes!

Mei 2024 19 Lo Actua

Opleiding in HRD Academy Beervelde

Meredith Van Overloop

Over leven op de werkvloer

Meredith Van Overloop

20-jarige carrière bij een van de topspelers in de HR-dienstverlening (key accountmanager, national salesmanager, interne trainer & coach), Master NLP, gastdocente bij het Ontwikkelingsinstituut (Professioneel Coachen) - oprichter van Triangis - paardencoaching - vrijwilliger bijzonder jeugdzorgcolumnist, (mede) auteur van:

- Het Overloop Effect, 7 hefbomen voor een betere werksfeer

- Over Leven – moed en groei na kindermishandeling en misbruik

- Niet perfect, toch content

- De vuurvrouw

- De Verhalenboom

Mei 2024 20
foto © Ilse Fimmers

Tekst: Luc Van de Vijver

Samen met Valerie Van Peel en Peter Adriaessens verzorgt Meredith Van Overloop de opleiding Over Leven op de Werkvloer in het Leerklooster in Beervelde. Je begrijpt de dubbele insteek: over leven én overleven. Het gaat over hoe mensen in de werkcontext kunnen samenleven met hun kleine en grote trauma’s, want daar gaan er vaak zoveel triggers rond, dat reacties soms niet uit kunnen blijven. De drie docenten werkten al eerder samen aan het moedige en inspirerende boek Over Leven – moed en groei na kindermishandeling en misbruik. Een must read. Vandaaruit ontsproot het idee om er ook een opleiding rond uit te bouwen. Trauma’s, maar ook onze hechtingsstijlen, bepalen immers heel erg onze reacties, ook op het werk, en daar moet dringend meer bewustzijn rond gecreëerd worden. ‘We moeten daar echt aan, met z’n allen’, geeft Meredith aan. ‘En neen, trauma is geen hype, integendeel. Dit zijn heuse pionierstijden, want nooit eerder schonk de maatschappij enige aandacht aan wat het betekent voor de hele werkvloer als trauma’s en hechtingen aangeraakt worden. Het werd dus hoog tijd. En de tijd is nu.’

Daar begint het mee, inderdaad. Kennen we onszelf? Weten we waarom we zus of zo reageren? Zo vaak gaan we ervanuit dat hoe wij het persoonlijk zien en aanvoelen, de evidentie zelve is. Maar niets is minder waar. We zijn allemaal gevormd, zowel geinspireerd als getekend, door onze opvoeding. Die gevormde hechtingsstijl bepaalt heel erg hoe we in interactie gaan met anderen, hoe we onszelf beschermen, hoe we al dan niet grenzen aangeven, al dan niet perfectionistisch zijn, dingen aanpakken of juist uitstellen… noem maar op. En die stijl ontmoeten anderen in de communicatie met ons, verbaal en non-verbaal. Zijn we vlug angstig? Vermijden we te veel nabijheid? Of klampen we net aan? Durven we te spreken of zwijgen we liever? Kunnen we grenzen stellen of niet? Gunnen we de ander ook een plaats om te spreken, of alleen aan onszelf?

Als ik het goed begrijp, zou zelfbewustzijn rond dat proces iedereen ten goede komen, niet alleen mensen met trauma’s? Daar ben ik heilig van overtuigd. Want die hechtingsstijlen bepalen niet alleen onze emotionele relaties, zoals met partners, ouders en kinderen,

maar ook hoe we ons gedragen op ons werk. Waar onze gevoeligheden liggen. Waardoor we getriggerd worden, of net aangetrokken. Triggers en glimmers, noemen we dat. Het is goed van je daar zelf bewust van te zijn, zodat je vanuit reflectie je ingesleten sporen al dan niet aan kan passen. Want voor alle duidelijkheid: iedereen heeft krachten en talenten ontwikkeld vanuit zijn jeugd, ook wie zwaar getraumatiseerd is, maar heeft ook valkuilen en blinde vlekken waar je zonder inzicht makkelijk vanzelf telkens weer intuimelt of tegenaan loopt.

Enkele voorbeelden om het concreet te maken?

Wie wat onzeker is ‘van nature’, wat angstig uit zijn of haar jeugd is gekomen, zal heel gevoelig zijn voor herhaalde tekenen van erkenning rond zijn of haar inbreng. Als die niet komen, ontstaat er twijfel, en die zal dan niet alleen het welzijn van de werknemer negatief beïnvloeden, maar ook het werkklimaat en -resultaat. Maar wie bv. vermijdend groot werd, zal juist argwaan krijgen bij al te veel complimenten, in de zin van: wat moet jij van mij? Die laatste hechting heeft liever een waardering in een samenvattende positieve commentaar, of liever een volgende uitdaging waaruit vanzelf de appreciatie rond het geleverde werk spreekt. Of een loonsverhoging.

Mei 2024 21 Interview

Niet alleen de werknemer is erbij gebaat zichzelf genoeg te kennen, maar ook de werkgever?

Helemaal! Je moet je mensen kennen, om er gepast mee om te gaan. Als je echt een goed werkklimaat wil creëren, heb je die mensenkennis nodig. Overigens niet alleen van je werknemers, maar vooral ook van jezelf.

De mate waarin een directie zelf durft te blijven leren en zich daarin durft te tonen, bepaalt helemaal hoe kwetsbaar werknemers zich zullen opstellen. Anders kan het personeel haar eigen openheid als een boemerang in het eigen gelaat terugkrijgen.

Ik zie bedrijfsleiders en directeurs nog niet en masse aanschuiven om zich bloot te geven aan hun personeel.

Terechte opmerking, maar eigenlijk zou het toch moeten. Net de leiding zou toonbeeld moeten worden van een open cultuur, zodat iedereen in het bedrijf zichzelf in vraag durf te stellen, en vandaaruit wil en kan leren, om zo door reflectie een beter klimaat voor zichzelf en het bedrijf te creëren. Maar je hebt gelijk: veel directeurs hebben nog koudwatervrees om zichzelf voldoende te bevragen, rond hun triggers en gedragingen. Ze zijn nog bang van hun eigen verleden, en kijken vooral naar het personeel als dingen mank lopen. Maar de open bedrijfscultuur wordt op alle

echelons geschapen, ook en vooral aan de top.

Voorbeelden dat het anders kan?

Zeker. Ik begeleid en coach mensen bij Schoenen Torfs, en Colruyt Group, … en daar wordt persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel gedragen. Daar doet iedereen mee aan opleidingen en kansen tot zelfinzicht en persoonlijke groei, op recurrente basis. Niet zomaar één keer, maar herhaaldelijk, want anders werkt het niet. Neem nu Wouter Torfs, die man belichaamt helemaal de transparante en kwetsbare positie. Tegen hem kan de tuinman, de klusjesman, de kassière, de hr-manager, de verkoper… noem maar op, zijn of haar ei kwijt, en zeggen wat er te zeggen valt. En dat komt omdat Wouter nooit bang is geweest om naar zichzelf te kijken, naar zijn sterke én kleine kanten, en daaruit altijd leren wou. En als de baas het doet, volgt iedereen uiteraard. Dan krijg je een hele ommezwaai in wat hier gebruikelijk heerste in de vorige eeuw: de topdown-controle met daaraan vaak gekoppeld, een angstig werkklimaat.

Mei 2024 22
foto © Kristof Ghyselinck

Ik interviewde Wouter Torfs enkele jaren geleden, en toen dacht ik: ja, die heeft die openheid van zichzelf. Die had het van in zijn genen, als het ware. Maar heb je ook al binnen een bedrijf die ommezwaai plots zien plaatsvinden?

Als een zaakvoerder zus zegt, maar zo handelt, kweek je cynisme op de werkvloer en daar zal uiteindelijk iedereen schade van ondervinden, ook de organisatie of het bedrijf zelf.

Zeker. Bij Car Glass bv. Daar had de hr-afdeling aan de CEO voorgesteld om die open cultuur rond bv. de eigen triggers en gedragingen stap voor stap te installeren. Toppie, vond de CEO… tot de hr voorstelde met hem te starten. Hoezo, met mij? was de te verwachten reactie. Logisch, want je ziet heel vaak dat mensen die doorgegroeid zijn in een bedrijf, én goede cijfers halen, zichzelf als norm zien voor hoe het moet. Wat zou er dan te veranderen vallen? Maar dat is een valkuil natuurlijk. Er zijn overduidelijk talenten en vaardigheden in beeld gekomen bij het persoonlijke parcours, dat is zonneklaar, maar dat betekent niet dat er niet even goed blinde vlekken zijn in het gedrag, en dat – precies, je raadt het al – vanuit de hechtingsstijl. De CEO liet zich toch overtuigen, en wat bleek, een anonieme bevraging bracht zijn eigen communicatiestijl in het vizier. Dat was schrikken, en eerst volgde er ontkenning en onbegrip, bij alle partijen overigens. Wie had wat gezegd? Maar uiteindelijk koos de CEO voor de gewenste openheid, en bleek het over bepaalde communicatieve copings te gaan, en werd hij bereid gevonden om die aan te willen passen. En vanaf dat moment sijpelde er veel transparantie in het bedrijf door, en daar werd iedereen beter van. Ook het bedrijf zelf.

Dat klinkt veilig, Meredith. Maar als de baas zich nu niet zo kwetsbaar op wil stellen, en rigide zijn eigen visie neer blijft zetten, dan… Inderdaad, ik weet wat je bedoelt, en ik refereerde hier ook al aan in mijn boek Het Overloop Effect. De mate waarin een directie zelf durft te blijven leren en zich daarin durft te tonen, bepaalt helemaal hoe

kwetsbaar werknemers zich zullen opstellen. Anders kan het personeel haar eigen openheid als een boemerang in het eigen gelaat terugkrijgen. Het zal op korte termijn heel nefast zijn voor het welzijn van de werknemers, maar op lange termijn ook voor het management zelf. Als een zaakvoerder zus zegt, maar zo handelt, kweek je cynisme op de werkvloer en daar zal uiteindelijk iedereen schade van ondervinden, ook de organisatie of het bedrijf zelf. Walk the talk, en talk the walk, zo simpel is het. Het wordt dus hoog tijd dat deze nieuwe bedrijfscultuur

meer en meer wordt uitgedragen. Daarom doe ik het ook. Ik geloof in persoonlijke groei, en daar wordt ook de organisatie beter van. Het is een wisselwerking. Bedrijfsleiders zijn vaak heel gedreven en heel getalenteerd, zeker, maar weet: talent ligt vaak net naast een wonde. Die gedrevenheid zou dus wel eens kunnen komen van te weinig erkenning in de jeugd, die dan later tot veel kracht leidt, maar ook soms tot misplaatste geldingsdrang, die brokken kan maken onder het personeel. Of een ander voorbeeld: veel verkopers hebben de gave om iets aan te prijzen, nogal wiedes, want anders waren ze geen verkopers. Waar komt die overtuigingskracht vandaan? Van de nood om zichzelf te bewijzen? Te opzichte van wie? Sommige mensen hollen zo het ene professionele succes na het andere na, en vinden desondanks geen gemoedsrust. Dat bedoel ik met zelfinzicht: zie de kracht die het verleden je bracht, maar weet ook wat de valkuil daarbij is. De schaduwkant.

Soms heb ik last met het woord kwetsbaarheid: is het geen catch 22? Je hebt net voldoende eigen kracht nodig om je kwetsbaar te durven tonen, wat net de reden is waarom je je kwetsbaar tonen zou: oogsten van zelfwaarde.

Gelijk heb je. Daarom houd ik ook meer van het woord ‘raakbaarheid’. Zich laten raken. Dat klinkt wat milder, en blijft weg van de implicatie dat je gekwetst kan worden. Want heel onze grootwording probeert dat net te vermijden. Raakbaar zijn geeft beter aan wat we beogen: je laten raken, in wie je bent en wat je doet, om zo vanuit bewustzijn jezelf beter te kennen en beetje bij beetje te groeien. Op die manier kan je in verbinding gaan met anderen vanuit wie je écht bent en heb je niet meer krampachtig een masker en een harnas nodig.

Bedrijfsleiders zijn vaak heel gedreven en heel getalenteerd, zeker, maar weet: talent ligt vaak net naast een wonde.

Zo voorkomen we de epidemie van de burn-outs en depressies? In België zitten er al meer dan een half miljoen mensen langer dan een jaar thuis, een derde daarvan lijdt aan burnout en/of depressie. Gigantisch veel dus. En ja, ik ben ervan overtuigd dat de transitie in de bedrijfscultuur die wij beogen daar een grote impact zal op hebben. Het maakt veel meer dingen bespreekbaar, opent veel meer perspectieven voor alle betrokkenen, zowel voor directie en kader, als voor het personeel. Want de burn-outgolf appelleert zowel de bedrijfscultuur die de directie installeert, als de persoonlijke eigenschappen van de werknemer zelf. Toxisch leiderschap is nefast, en toont zich bv. in een hoge uitval. Op lange termijn wreekt zich dat voor de organisatie zelf. Anderzijds kan een burn-out ook persoon-

Mei 2024 23 Interview

Verwen jezelf met een glas heerlijke wijn, verrukkelijke aperitieven en smaakvol fingerfood bij ons in de bar!

Evenementen kalender

Lente Brunch op 1 mei

Diner & Dance op 11 mei

Verwen Moeder op 12 mei

Vaderdag Verwennerij op 9 juni

Zomerse Braai-feest op 6 en 7 juli

OPENINGSTIJDEN

Woensdag tot vrijdag 12u - 15u 18u - 22u

Dinsdag en zaterdag 18u - 22u

Zondag 12u - 21u

Dorp-West 89 - 9080 Lochristi - Tel: 09/ 278 80 42 / www.restaurantoxe.be

lijke kenmerken blootleggen, zoals een te hoge hang naar perfectie, te weinig grenzen aan kunnen geven. In beide gevallen is therapie en herhaalde coaching noodzakelijk. Maar blind leiderschap zal dat niet gauw aangaan natuurlijk. Voor een werknemer is het dan ook soms wenselijk van werkplek te veranderen. Ik kan het dan ook niet genoeg zeggen: leer eerst jezelf kennen, en pols zeker voor je sollicitatie al naar de bedrijfscultuur van de instelling of de zaak waarheen je wil gaan, en kijk of ze bij je past. Wie bij Torfs werkt, stapt binnen in een zeer open en familiale setting. Wie in een Amerikaanse multinational instapt, zal een veel competitievere cultuur ervaren. Ken jezelf. Ken je werknemers. Ken de cultuur waar je in stapt. En durf te groeien. Hetzelfde geldt voor de directie: Ken jezelf. Ken je werknemers. Ken de cultuur die je uitzet. En durf vooral zelf te groeien. Alleen zo kan je psychologische veiligheid op de werkvloer creëren, en dat is wat iedereen echt nodig heeft. En altijd weer binnen een duidelijk aangegeven en gedragen kader: het gemeenschappelijke doel en de wenselijke waarden en bedrijfscultuur.

Dat bedoel ik met zelfinzicht: zie de kracht die het verleden je bracht, maar weet ook wat de valkuil daarbij is. De schaduwkant.

opnieuw in een intensief groeitraject, bij een psycholoog gespecialiseerd in Affect Focused EMDR. Ik kan nu mijn brein tot rust brengen als ik getriggerd

Tot nu hadden we het over hechtingen. Maar trauma is nog iets specifiekers vermoed ik. Het woord traumasporen hoor je meer en meer.

Inderdaad. Er valt nog veel over trauma te ontdekken, wat we wel al weten is dat traumatische gebeurtenissen sporen nalaten in het brein, het lichaam en het zenuwstelsel. Letterlijk. Traumasporen. Hardwarematig, zou je kunnen zeggen. Maar gelukkig, is het brein heel plastisch en hoeft een trauma niet allesbepalend te zijn voor de rest van je leven. Maar wat die traumasporen wél zeggen is dat je dan niet met zoiets gratuit af moet komen als: kop op, en ga ervoor. Morgen gaat de zon weer op. Neen, zo makkelijk gaat dat niet. Trauma gaat overigens ook veel verder dan het domein van oorlog en seks waartoe het vroeger beperkt werd. Het kan ook financiën betreffen. Relationeel zijn. Beroepsmatig. We moeten de pijn van wie trauma’s opliep durven te erkennen, erbij durven te zijn, individueel maar ook als maatschappij en als bedrijf. Ik kan zelf getuigen wat trauma met een mens doet. Welke kansen het creëert – zeer zeker! – maar ook voor welke uitdagingen je daardoor kan komen te staan in je leven. Ik werd zelf in mijn eerste levensjaar ernstig verwaarloosd, en ook de jaren erna kreeg ik te maken met mishandeling en misbruik. Ik weet hoe het voelt om op automatische piloot te leven om het hoofd boven water te houden. Ik kan hard werken, en rationeel snel schakelen in crisissituaties. De andere kant van de medaille is dat ik er heel lang over heb gedaan om opnieuw te kunnen voelen. Ik had veel last van triggers. Dat zijn associaties die het brein maakt met overweldigende gebeurtenissen uit het verleden, waardoor ik onverwacht en razendsnel in een angstmodus belandde. Dan kon ik buitenproportioneel reageren, bijvoorbeeld op afspraken die niet gerespecteerd werden. Of kritiek die ik als onrechtvaardig ervaarde. Daarom stapte ik twee jaar geleden

word, en ik ben nu ook beter in staat om erover te communiceren. Sommige mensen exploderen bij een trigger – een plotse uitval, een snerende opmerking,… – anderen imploderen, ze bevriezen of klappen toe. Ik had vooral last van het laatste, en dan mogen ervaren dat een reële groei en herstel wel degelijk mogelijk is, is fantastisch. En dat op mijn leeftijd, ik ben al 56! Alle gekheid op een stokje, vele mensen denken dat ze niet meer kunnen veranderen. Het is nooit te laat om te leren! Het is niet enkel bevrijdend voor het individu om beter om te kunnen gaan met traumasporen, maar ook voor de omgeving.

Hoe zou jezelf nu tot slot je zelf omschrijven?

Wat die traumasporen wél zeggen is dat je dan niet met zoiets gratuit af moet komen als: kop op, en ga ervoor. Morgen gaat de zon weer op. Neen, zo makkelijk gaat dat niet.

Als een ‘bewegingsversneller’. Ik wil wat aan kracht aanwezig is in de mens, ook in de getraumatiseerde medemens, tastbaar maken en vergroten, zodat mensen een versnelde groeibeweging ervaren. Ik krijg vaak de feedback dat ik snel tot de kern ga, en dat ik via concrete voorbeelden zorg voor de vertaalslag van de theorie. Ik vind het daarbij belangrijk om niet vanaf een ivoren toren met mensen te werken, maar authentiek en raakbaar in verbinding te gaan. Naast de klassieke methodes werk ik als coach bovendien ook met paarden als assistent. Daar merk ik hoe je de diepste lagen van het mens-zijn raakt, en zo een heling op gang kan brengen bij mensen.

Met als doel zich zo aan te passen dat het bedrijf beter draait? Neen. Om zelfbewuster in het leven te staan, zodat je er zelf en je omgeving beter van wordt. En dus ook het bedrijf. Maar ik begrijp waarop je alludeert: we leven in het Westen in een groei-economiemodel waarin meritocratie en functionaliteit vaak primeren. Maar zo bedoel ik het niet: ik start en eindig bij het welzijn van de mensen – en andere dieren. Altijd weer. Elk individu heeft een inherente waarde, en daar start ik mee. En die wil ik aan laten raken. En daarnaast mogelijk maken dat mensen in wat ze doen ook voeling blijven houden met zichzelf en daardoor nog meer welzijn ervaren.

Een mooie boodschap. Dank je wel.

Mei 2024 25 Interview

Officieel servicepunt Volkswagen

Ruim aanbod wagens op stock, bekijk onze website: steeds up-to-date: www.autocenterstevens.be Erkend koetswerkhersteller voor vele verzekeringsmaatschappijen. Alles onder één dak: Verkoop en dienst na verkoop – specialisatie in de merken VW, Audi, Seat en Skoda. Afspraak binnen de 14 dagen.

Waar zowel particulier, bedrijf als leasing terecht kan! STERK in ons MERK

Autocenter Stevens, het familiebedrijf met een voor mobiliteit!

Antwerpse Steenweg 86 I 9080 Lochristi I 09/355.74.52 I info@autocenterstevens.be I www.autocenterstevens.be

Uw tuinlounge in massief Padouk

Meer dan 25 jaar ervaring.

We specialiseren ons in de fabricatie van keukens, badkamers, wandkasten en algemene meubelinrichtingen op maat. Zowel strakke moderne interieurs als landelijke stijlen worden met zorg gemaakt en

Onze eigen ontwerpafdeling werkt alles uit en brengt elk idee van droom tot werkelijkheid.

Alle meubelonderdelen worden voor 100% in eigen atelier vervaardigd waardoor wij volledig op maat en volgens de wensen van de klant kunnen werken.

Alle afmetingen en indelingen zijn mogelijk naar uw keuze.

Inclusief levering en montage.

Voor alle info kijk op onze website www.mikeinterieur.be of bel eens.

- Tel: 09 355
25
0495 50 96 99 - E-mail:
- www.mikeinterieur
Bedrijvenlaan 16 - 9080 Lochristi
99
Gsm:
info@mikeinterieur.be
Wat we zouden moeten weten over netels of tingels?

De netels stonden reeds in vroegere tijden in hoog aanzien, als ongekroonde groene koningin. De superheld van de chlorofyl.

De brandnetel is zo rijk aan voedingstoffen dat het een echt raadsel is waarom het niet vaker als voedingsbron gebruikt wordt. 100 gram netel bevat:10,2 g procent eiwit, provitamine A, 5,2 mg vitamine B3, 83 mg vitamine C, 2900 mg calcium, 41,8 mg ijzer, 860 mg magnesium, 3,9 mg chroom, 13,2 mg kobalt, 447 mg kalium, 4,7 mg zink, 7,8 mg mangaan, 2,2 mg selenium, vitamine K, foliumzuur enz.

Toch is de tingel of netel bijna volledig uit onze cultuur verdwenen. Met brandnetel kan je werkelijk alle kanten uit; bvb. als toevoeging bij allerlei stoofschotels of soepen: de traditionele paling in het groen; of concreet, een voorbeeld van een lekkere lentenetelsoep:

- Snij ui, wortelen en 1 aardappel klein, fruit ze in een beetje olie, afblussen met een beetje bouillon.

- Kook zacht en voeg de fijngesneden aprilse brandnetel toe.

- Pureer met een staafmixer.

- Op smaak brengen met een beetje zout, peper en een scheutje room.

Brandnetel is opbouwend voor gans het organisme en je kan het helemaal zelf ontdekken en uitvoeren. De brandnetel is goed voor mens plant en dier.

Ze PRIKKEN en zelfs dat is ergens goed voor!

Mei 2024 27
Markus
door

BLOEMEN EN PLANTEN

BLOEMEN & PLANTEN

Mooie perkplanten nodig voor je tuin of balkon?

Walderdonck 66a 9185 wachtebeke

Tel. 093427526

Bij FLORA ILONA hebben we een breed assortiment aanbiedingen voor perkplanten.

www. orailona.be

GERANIUMS - PETUNIA’S - BEGONIA’S - ... Je vindt ze allemaal bij ons!

Flora.ilona@telenet.be

Flora Ilona

Kom gerust een kijkje nemen.

Openingsuren: Maandag - zaterdag: 9 u. tot 18 u. l Zondag en feestdagen: 9 u. tot 17 u. l Maandag gesloten

Walderdonck 66a 9185 wachtebeke

Tel. 09.3427526

www.florailona.be

Flora.ilona@telenet.be

Flora Ilona

b a n e 2 1 m 2 p dw w w u v r s p e s e

The Voice van Vlaanderen Wordt

Peter Steyaert Muzikaal talent van Vlaanderen?

Kathleen De Baets, rasechte Lochristinaar, liet ons met fierheid weten dat haar schoonzoon

Peter Steyaert meestrijdt in de halve finale van The Voice van Vlaanderen. Donderdag 18/04, net voor de halve finale op 18/04, gaat ons magazine in druk. We hopen dat Peter een plaats kan veroveren in de finale, zodat we op 26 april, met z’n allen kunnen stemmen op Peter!

Peter Steyaert (29 jaar) is de vriend van onze dochter Tine, hij is al sinds zijn jeugdjaren met muziek bezig, speelde in een band (Bipolar die een jaar of 6 geleden optrad op de Zaffelaarse Belevenissen en twee jaar geleden aan de jeugdlokalen van KSA Zaffelare) en zit in de eindrondes van the Voice van Vlaanderen.

min werd nog opgevist door Laura Tesoro.

Tine (28 jaar) is geboren en getogen in Lochristi, ging 9 jaar naar de Gemeenteschool, voetbalde sinds haar 8ste bij SK Lochristi, later bij Zaffelare en werkt ondertussen bij Familiehulp in de Gentse regio.

Tot Peter zijn eigen grote verrassing is hij door de ‘blind auditons’ geraakt met een nummer van de Artic Monkeys, the old yellow bricks, waarvan hij een akoestische versie op zijn gitaar bracht. Alle vier de juryleden draaiden hun stoel, zijn keuze is naar het team van Koen Wauters gegaan. Hij is daar een beetje de vreemde eend in de bijt, in die zin dat hij eerder muzikant is maar ook kan zingen.

Vervolgens heeft hij twee battles overleefd: in de eerste battle bracht hij samen met Caroline het nummer ‘Habits’ van Tove Lo, hier verkoos Koen om met Peter verder te gaan. De tweede keer was het een cross battle en daagde Koen Wauters, Natalia uit. Peter bracht het nummer ‘Shooting star’ van Air Traffic en begeleidde zichzelf op de piano. Deze keer was de jury een samenstelling van klein muzikaal Vlaanderen en zij verkozen Peter boven Yasmine die ook een zeer sterke performance neerzette. Yas-

Op vrijdag 5 april ging de eerste lifeshow door en bracht hij een ingetogen nummer van Tom Odell ‘Black Friday’, begeleid door een Gents koor. Het was spannend tot het einde want Peter was de voorlaatste die door de stemmen van het publiek verder mocht naar de kwartfinale.

Vrijdag 12/04 werd het nog spannender want dan bepaalde het publiek welke 7 kandidaten van de 10 er door mogen gaan naar de halve finale op 19/04. Peter ging door!

En hopelijk krijgt hij ook vanuit Lochristi veel support als hij er nog bij is op 26/04 in de finale. Misschien wordt hij wel ‘muzikaal talent van Vlaanderen 2024’!

Kathleen De Baets

Mei 2024 29 Lo actua
Stem tijdens de LIVE show voor Peter sms ‘Peter’ naar 6677

Maandagdertien juli negentienhonderdtweeënnegentig

Kregen op 20 januari een ok om open te doen.

Zijn er vol ingevlogen met de bedoeling om officieel te openen op 8 maart.

Hebben zo in die testperiode de zaak toch wat beter leren kennen en hebben daardoor heel veel bijgeleerd.

De naam ‘Uytcafé’ bestond al waardoor naambekendheid er al enigszins was. Door het lange stilstaan van de zaak is het natuurlijk nodig deze naam terug wat kenbaar te maken.

Eigen aan deze zaak: We reiken de hand naar iedereen. We ontvangen mensen van alle leeftijden. ‘s Avonds zien we ook veel jeugd passeren

Het is handig dat we een pool en dartsbord hebben staan.

Levensleuze:

Als Mozes niet naar de berg komt, gaat de berg wel naar Mozes.

Eigen favoriete drank: een Jupiler of Stella of een goede zelfgemaakte Mojito.

Mijn mooiste compliment: "Dat mijn beide ouders fier zijn, in welke richting mijn leven ook gaat."

Wat weten de meeste klanten te appreciëren?

Onze flexibiliteit naar openingsuren toe en de vriendelijkheid die we altijd hoog in het vaandel dragen.

Wat zou je nog veranderd willen zien?

Elke dag mooi weer zou zeker niet slecht zijn voor ons.
LouisColle
Mei 2024 30

GüntherBrandt

Woensdag zevenentwintig juni negentienhonderdvierentachtig

Als je een beetje reclame zou moeten maken voor je eigen winkel?

Uytcafé

Iedereen is hier welkom, jong en oud, lokaal en niet lokaal, bezweet en in pyjama.

Levensleuze: Niets moet, alles mag.

Eigen favoriete drank: Cola Zero (ik drink geen alcohol) Uyttenhove - Zavel

Mooiste compliment hier ooit gekregen: "Dat ik van iets negatiefs iets positiefs probeer te maken.”

Zijn er onder klanten en bezoekers (drink)gewoontes die veranderen?

Tapbiljarters die pool beginnen te spelen... en dat is maar goed ook .

Wat weten de meeste klanten te appreciëren?

De leuke sfeer, pool, terras en de democratische prijzen.

Wat zou je nog veranderd willen zien?

Op dit moment kan ik me mijn leven niet beter wensen want ik doe alle dagen wat ik het liefst doe >>> Uytcafé

Een originele insteek: ze hebben een groot aantal fietssloten gekocht. Iedere ‘coureur’ die in Uytcafé iets komt drinken kan een slot gebruiken om zijn/ haar fiets vast te zetten!!

Mei 2024 31 Portretten
DirkVan Kerkvoorde AFSLUITINGEN - HEKKENS - AUTOMATISATIE - LAS- EN SMEEDWERK - TRAPPEN, LEUNINGEN EN SCHOUWKAPPEN - PARLEFONIE EN VIDEOFONIEVERKOOP BEKAERTMATERIALEN - TUINVERLICHTING Plaatser lasser gevraagd van hekkens en afsluitingen Bel voor meer info naar Dirk Van Kerkvoorde 0495/23 78 59 VACATURE Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) - 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be GRAFISCHE VORMGEVING VISUELE COMMUNICATIE BELETTERING Fris watervoordevis www.friswatervoordevis.be Oosteinde 25 I 9080 Zaffelare I 09/356 85 88 info@friswatervoordevis.be I uitgever van nummer9080

Aan Bert

Dat wat ik liefhad

Zijn er mensen zoals ik op deze wereld zo breekbaar als een filmpje ijs van één nacht?

Hou me even vast en spaar me, vertrappel me niet, maar wieg mij zacht in je handen.

Lach mij niet dood, maar spreek dat ooit de dag komt dat wat ik verloor ik weer tegenkom.

Noem het hemel, noem het hel, noem het wat je wil, maar beloof me dat wat ik liefhad

ik weer tegenkom.

Lvdv (favoriete nummer9080-gedicht van Bert Vervaet)

Mei 2024 33 Gedicht
TOTALE WINKELUITVERKOOP WEGENS VERBOUWINGEN OOK TIJDENS DE VERBOUWINGEN vanaf 2 mei Antwerpsesteenweg 21 A 9080 Lochristi Tel.09 355 61 34 info@tuincenterdestercke.be www.tuincenterdestercke.be OPEN: van ma. tot za. 9 u.-12 u. &13.30 u - 18 u. Tuincenter André De Stercke BLIJVEN WIJ 100% ACTIEF IN TUINAANLEG, TERRAS, OPRIT EN TUINAFSLUITINGEN, CARPORTS, TUINHUIZEN EN POOLHOUSES ‘n bijzondere BUITENkans

Kalender

MEI

Vrijdag 3 mei tem Zondag 5 mei

Persijzerkermis

Organisatie: Feestcomité Persijzer

Waar: Oude Veldstraat 172

Vrijdag:

14 u.: ONTSPANNINGSNAMIDDAG

20 u.: PERSIJZERQUIZ € 20 per ploeg van 4 deelnemers of 5 deelnemers (minimum één deelnemer uit Zaffelare)

Zaterdag:

PERSIJZER RUN

13.30 u. start Kidsrun

Vrijdag 10 mei - 18.30 u.

‘Vizit Zaffelare’- deel 2

14 u. start 5 km

14.15 u. start 10 km

19 u. EETFESTIJN

21 u. optreden OVERBAND THE A-TIES

Zondag:

8 u. tot 11 u.: MTB-TOCHT 25 of 58 km

Clown Fanny voor de kleinsten

15 u. HOMO UNIVERSALIS van Persijzer

Deelname is gratis

Inschrijven: via facebook

Zaffelaarse

ZATERDAG 04/05

Maandag 6 mei - 13.30 u.

Fietsende grootouders

We fietsen in en rond Lochristi met de nodige begeleiding en 2 tussenstops.

Organisatie: Gezinsbond Lochristi

Start: Dekenijstraat

Maandag 6 mei - 19.30 u.

Kruisdagen

Organisatie: Ferm Zaffelare ism LG

Waar: boerderij van Ivan en Myriam De Laender, Oude Veldstraaat 104

Info: Sabien 0485/97 10 95

Dinsdag 7 mei - 13.30 u.

Bloesemwandeling

Rondleiding bij Verhofstede fruitsappen, je wordt er ondergedompeld in de boeiende wereld van bijen en planten.

Waar: Nieuwe Baan 15, Eksaarde

Organisatie: Femma Lochristi

Info & inschr.: femmalochristi@gmail.com

Regio Persijzer: Culinaire begeleide wandeling met Luc Van Autreve

Organisatie: Ferm Zaffelare

Waar: bij Joris en Marie-Janne De Storme, Bosdam 43

Info: Sabien 0485/97 10 95

Zaterdag 11 & zondag 12 mei

Dancing through time

Dans en Ballet Arabesk Lochristi viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan! Dat vieren ze met 3 feestoptredens - Organisatie: Dans en Ballet Arabesk - Waar: Zaal Uyttenhove- Zavel 5

Info & Kaarten: www.arabesklochristi.be

Zondag 12 mei

Moederdagontbijt aan huis geleverd

Graag je moeder of je gezin verwennen?

Bestel den snel dit superlekker ontbijt. Keuze uit: kinderontbijt €8 - volwassen ontbijt €12 - luxe ontbijt met cava € 16. De ontbijten worden aan huis geleverd op het gewenste uur. We leveren in Groot-Lochristi ten zuiden van de N70.

Bestellen (tot 8 mei): 0486/79 31 500477/42 11 75 - kwbbeervelde1@gmail.com

Organisatie: Kwb Beervelde

Mei 2024 35
PERSIJZER RUN
Tent, Oude Veldstraat 172 ZAFFELARE START TIME 4de editie wijkloop! 13u30 kidsloop (300m - 1km) 14u parcours 5km 14u15 parcours 10km daginschrijving vanaf 12u30 of voorinschrijving via INSCHRIJVEN MEER INFO check onze Facebookpagina Feestcomité Persijzer O d V d a - K De S o
ROBOT- EN ZITMAAIERS Raf Janssens - T.+32 475 628 129 werkzaam in groot Lochristi 0499 33 55 92 WWW.THUISVERPLEGINGVANLAERE.BE Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk - tel: 09.355 65 27 Open: woensdag 13.30-18 u - donderdag en vrijdag 9-12 u en 13.30-18 u zaterdag 9-12 en 13.30-17 u Een beetje water,
een
Dranken De Wispelaere
hoeft
ver te lopen
uw
kopen! Lente
een biertje,
wijntje?? Het is volop
U
niet
om al
dranken aan te
Wij leveren ook aan huis.

Kalender

Woensdag 15 mei - 13 u.

Bezoek aan de Zonneberg in Zelzate

Tijdens het bezoek beklimmen we De Zonneberg (46 m hoog) langs een stenig pad. Goede schoenen en kledij aangepast aan de weersomstandigheden zijn zeker aangeraden, bij warm weer ev. een flesje water voorzien. Boven heb je een fenomenaal zicht over de omgeving en sta je middenin de energietransitie. De gids vertelt vol passie over de geschiedenis van het gipsstort en over de aanpalende wijk Klein Rusland.

Tussen 55 500 zonnepanelen kom je te weten hoe met de hulp van de provincie Oost-Vlaanderen deze vervuilde site omgezet werd in een groen verhaal.

Organisatie: FERM Lochristi

Inschr.: vanoostrosette@telenet.be0473/68 55 68

Afspraak: parking Dekenijstraat

Woensdag 15 & 22 mei - 19 .30 u.

Crea: schaal met mozaïek

door Nancy Van Camp

Organisatie: Ferm Zaffelare

Waar: in serre van Veerle Martens, Molenstraat 28 - Info: Veerle 0498 /15 41 85

Donderdag 16 mei - 20 u.

Orgelconcert

Kristien Heirman (orgel) & Ineke De Vylder (mezzosopraan) brengen werken van vrouwelijke componisten, o.a. Barbara Strozzi, Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Alma Mahler, e.a.

Organisatie: Orgelwerkgroep Zaffelare

Waar: Kerk van Zaffelare

Kaarten: Urbain De Wilde 0477.46.09.22

Vrijdag 17 t/m zondag 19 mei

Wijkkermis Hoeksken – Meivelling

Alle activiteiten gaan door in de verwarmde feesttent gelegen aan de rotonde in de Hoekskensstraat te Lochristi Info & inschr.:

luw354@gmail.com - 0494/44 00 15

Vrijdag:

12-17 u. Diner-Dansant voor de senioren 14 u. Gratis koffie met dessertje voor de inwoners van de wijk. Zang en dans verzorgd door Ritchie Paris

19.30 u. Openingsreceptie – Iedereen welkom. 20 u. Opening kermisweekend door de vendeliers en de wimpeliersters van KLJ-Hijfte.

20.30 u. Optreden van de lokale coverband Polly And The Fathers of Intention

21.30 u. DJ-set van de uit Lochristi afkomstige Blom Brothers

01 u. Afterparty met DJ Kurt

Zaterdag:

19 u. Feestmaaltijd

Dans met discobar DJ Kurt, ondertussen trekking van de tombola. Zondag:

18 tot 20 u. VIP-AVOND voor de sponsors

20.15 u. Optreden van 2Fabiola – gratis inkom 21 u. DJ-set van Patje Krimson

Afterparty met DJ Kurt

Zondag 19 mei - 11 u.

Aperitiefconcert & varken aan ‘t spit

11 u. aperitiefconcert door K.H. St Cecilia Zeveneken in de kerk van Zeveneken, 13 u. varken aan ‘t spit in de turnzaal van de oude gemeenteschool - Organisatie: K.H. St

Cecilia Zeveneken

Inschr.: harmoniezevenken@gmail.com

Donderdag 23 mei - 8 u.

Busuitstap naar Pairi Daiza

Beleef met ons een onvergetelijke dag in Pairi Daiza, het mooiste park van het land vol bloemen, planten, meer dan 7000 dieren en aangepaste architectuur - Organisatie: Neos

Lochristi - Vertrek: parking in de Dekenijstraat - Inschrijven: (tem 12 mei)

neoslochristi@gmail.com of 0476 41 02 19

Mei 2024 37
MEI
in de O.-L.-Vrouw- en St.-Petruskerk van Zaffelare Kristien Heirman - orgel Ineke De Vylder - mezzosopraan brengen werken van VROUWELIJKE COMPONISTEN, o.a. Barbara Strozzi, Clara Schumann Fanny Mendelssohn, Alma Mahler, e.a. Nadien gezellig napraten met een glaasje. Kaarten - 12 euro - te verkrijgen bij: Urbain De Wilde 0477.46.09.22 - Jan Boone 0476.74.30.87 Rosette Schelfhout 0485.36.55.73 - Bert Vervaet 09.355.91.75 of via rekening BE43 9310 6852 6301 van de Orgelwerkgroep Zaffelare Orgelconcert Inrichters & v.u.: Orgelwerkgroep Zaffelare donderdag 16 mei 2024 om 20 uur

TUIN D’OST

OPEN TUIN D’OST bij schilderes Simonne De Visscher

D’Ost ... de naam van een akker met een oud verhaal, nu TUIN D’OST, reeds 50 jaar een tuin met het verhaal van Simonne De Visscher en Raf Vermeulen.

op 12 & 19 mei van 14 tot 18 u.& 26 mei van 10 tot 18 u. Jagerstraat 5 - 9070 Destelbergen

Simonne ... schildert de natuur, niet enkel op doek met verf en penselen. Ook tuinieren is voor haar een vorm van landschap schilderen.

Voor mensen in nood: Dr. Günter Constandt en verpleegkundige Conny Vervynck verkopen schilderijtjes van Simonne voor mensen in nood. Ze brengen medisch materiaal naar Oekraïne.

Na 50 jaar is een hectare kale grond geëvolueerd naar een oase van rust en wilde schoonheid . Een tuin die een weldaad is voor lichaam en geest met vele verrassende hoekjes die uitnodigen om te verkennen.

>> het bospaadje • de hulstwegel • de buitenste binnenwegel • het blauwe dreefje • de magische cirkel • het romantisch prieeltje de vijver met het waterhuisje • het schilderkarretje met een evocatie van 45 jaar pleinair schilderen tijdens verre reizen een illusie van schilderijen in de pergola • de vele SIMfollies met snoeihout <<

Lochristi - Lokeren

OCCASIEWAGENS

0472.584294 • simonne_de_visscher@hotmail.com • www simonnedevisscher.be

Kalender

Donderdag 23 mei - 20 u.

Yoga - 4 lessen

andere lessen op 30 mei en 6 en 13 juni

Organisatie: Ferm Zaffelare

Waar: oude bib boven, Kerkstraat, Zaffelare

Info: Christine 0471/09 85 66

Vrijdag 24 mei - 19 u.

Samana ‘Lootse Leute’ - Café

Welkom bij Samana Lootse Leute, een nieuw initiatief om mensen met een chronische ziekte of beperking samen te brengen voor een gezellige babbel, een infosessie of ontspanningsavond. Drankjes aan democratische prijzen - Organisatie: Samana- Waar: Sfeervelde, Beerveldedorp 58a

Vrijdag 24 mei

Quiz in GBS Lochristi-Beervelde

Ploegen van 4 deelnemers zijn hartelijk welkom in de feesttent, het inschrijvingsgeld bedraagt € 20 - Organisatie: GBS Lochristi-Beervelde ism de quizploeg Kalme Chaos

Waar: Kloosterstraat 4 - Beervelde

Inschrijven: temmerman@gbslochristi.be

Bij inschrijving uw ploegnaam + contactpersoon + telefoonnr mee te delen

Zaterdag 25 mei - start 10 u.

4de KWB kermisjogging

Mooie en groene omgeving - parking - douches - kleedkamers - tijdsregistratie.

Afstanden: 5 km en 10 km

Enkel daginschrijving: 6 euro

Organisatie: KWB Zaffelare

Waar: Sporthal Zaffelare, K.P.J. Triestlaan 1

Info: Luc Dhont 0474/69 44 03

Donderdag 30 mei

Molsbroek / Mili Zuivelhoeve

Wandeling of fietstocht Molsbroek, gevolgd door rondleiding van kalfje tot eindproduct bij Zuivelhoeve Mili.

Keuze 1: fietstocht + Milihoeve, start 11 u. Pauwstraat 10

Keuze 2: wandeling + Milihoeve, start 12.30 u. aan het bezoekerscentrum, Molsbergenstraat 1, Lokeren

Keuze 3: Milihoeve, 14.15 u. Mili Zuivelhoeve, Eksaardebaan 5, Lokeren

Organisatie: Markant LochristiInschr.: https://markantnet.be/activiteiten/ molsbroekmili-zuivelhoeve

Maandag 27 mei - 9.30 u.

Fietsende grootouders

Een dagtocht van 60 km naar een verrassende bestemming met de nodige begeleiding en zijn er ook passende stops voorzien.

Organisatie: Gezinsbond Lochristi

Start: Dekenijstraat

Info: dewildefreddy@gmail.com

Woensdag 29 mei - 19 u.

Padelinitiatie - 4 lessen

andere lessen op 5,12 en 19 juni

Organisatie: Ferm Zaffelare

Waar: PTC Zaffelare, Kapiteinstraat

Info: Martine 0499/33 22 98

Donderdag 30 mei - 14 u.

Koffieklets

Een heerlijke, gezellige namiddag om samen te genieten van zelfgemaakte wafels en goed gezelschap.

Waar: Sfeervelde, Beerveldedorp 58a

Organisatie: Femma Lochristi

Inschr.: femmalochristi@gmail.com

Vrijdag 31 mei - 19.30 u.

Cocktailavond

met Reinout Gelaude

Organisatie: Ferm Zaffelare

Waar: Gentse Azalealoft, Molenstraat 29

Info: Claudine 0477/96 36 15

Mei 2024 39
MEI
BVBA VERHEECKE FREDDY & BENNY GRATIS INOX ROOSTER VRIJBLIJVENDE OFFERTE (tegen vogelnesten) Enkel geldig bij plaatsing van een kap. Niet cumuleerbaar met andere acties. " REGEN OF VOGELS IN DE SCHOUW ? SCHOUWKAPPEN INOX OF KOPER 0476/41.17.27 www.bvbaverheecke.be Oost- en West-Vlaanderen > 7 op 7 bereikbaar GEEN TRANSPORTKOSTEN ! Plaatsing door zaakvoerder geldig in mei 2024

Film fons

'Je kan mij ook volgen op mijn filmpagina Filmfons op instagram.'

HET SMELT

Het Smelt is een film waar niemand blij van wordt, maar het toch meer dan waard is gezien te worden. Een zweem van traumatische gevoelens overdekt deze film volledig, en bouwt de spanning op van begin tot einde. Mooie beelden en uitmuntende acteerprestaties zorgen voor een geslaagd geheel.

De film splitst zich op in twee tijdsperiodes. Bij de flashbacks over kleine Eva, gespeeld door Rosa Marchant, hangt er een nostalgisch gevoel in de lucht, maar bij grote Eva, gespeeld door Charlotte De Bruyne, wordt al snel duidelijk dat die nostalgische zomergevoelens zullen uitdraaien op een permanent trauma, waardoor de kijker nooit de tijd krijgt om even uit te ademen, wat in dit geval een goed teken is. De film hanteert een traagheid met sluimerend gevaar, wat zorgt voor een stijgende hartslag, ook tijdens de rustige momenten.

Met haar debuutfilm behaalt Veerle Baetens meteen een indrukwekkend succes, waardoor ze plots een regisseuse wordt om in de gaten te houden. Dankzij haar indrukwekkende acteerprestaties in het verleden weet ze natuurlijk ook welke acteurs ze nodig had voor Het Smelt. Niemand minder dan de altijd indrukwekkende Charlotte De

Bruyne toont nog maar eens hoe rauw en eerlijk ze kan acteren. Nooit over the top, altijd down to earth, is exact wat dit verhaal nodig had. Ook de jongere Eva, Rosa Marchant, is net zo. Als zij dit niveau aanhoudt, zullen we nog veel van haar horen. In de film speelt Marchant een meisje met veel emoties, die altijd subtiel maar duidelijk af te lezen zijn op haar gezicht. Bij De Bruyne is het net omgekeerd. Hoewel ze nog veel emoties meedraagt, is haar gezichtsuitdrukking een muur geworden voor de buitenwereld, wat mooi het effect van trauma verduidelijkt.

De Vlaamse filmwereld teert op tristesse, wat stilaan eens mag veranderen. Toch is Het Smelt meer dan welkom, vooral dankzij opmerkelijke individuele prestaties en een aandoenlijke sfeer, die ons toch even laten zwijgen tijdens de eindgeneriek.

Deze film kan je gaan bekijken op dinsdag 21 april (20 u.) in de Lodejo.

Info: filmfons.lochristi@gmail.com of op de facebookpagina van FilmFons.

Dit is onze laatste voorstelling voordat we een zomerstop nemen, dus maken we er iets bijzonders van.

We hebben Charlotte De Bruyne uitgenodigd voor een interview vóór de film, waarin ze zal vertellen over haar ervaringen tijdens het maken ervan. Stuur ons gerust uw vragen voor Charlotte, en voor slechts vijf euro kunt u zowel de film als het interview bijwonen. Reserveer zoals gewoonlijk via e-mail, Facebook of mondeling. Tot dan!

Bijna alle, door mij gerecenseerde, films kan je vinden in de ruime collectie DVD's van de bib. Je kan ze er gratis lenen!

Check de collectie op https://lochristi.bibliotheek.be/of vraag eens na bij de medewerkers.

Mei 2024 41 ???????
Alphonse Naudts schrijft graag en recenseert in zijn vrije tijd films voor het brede publiek. Beeld: Charlotte De Bruyne in Het Smelt
Wees vriendelijktegen bomen zij zijn bezig de wereld te redden

Crataegus - jonge meidoorn aan de oprit van de E17 in Beervelde richting Gent.

Jong, wild en onstuimig

zo zou je deze jonge meidoorn nog het best kunnen omschrijven. Het is zeker niet de meest veilige plek om op te groeien, daar in de berm aan de oprit van de E17 richting Gent. Hij is niet aangeplant, wordt niet verzorgd of onderhouden maar heeft wel de uitstraling van: “Ik sta hier, ik groei hier en ik blijf hier”. Hij heeft al een paar maaibeurten overleefd. En de kans om heel groot te worden is... klein. Te hoge of te brede bomen langs de snelwegen worden gekapt voor de veiligheid. Begrijpelijk.

Maar wat een karakter en durf. Het lijkt alsof deze jongling op de barricaden gesprongen is om ons te demonstreren dat de natuur zijn uiterste best blijft doen.

We kregen al eens de vraag welke Lootse boom we op de eerste plaats zouden zetten.

Er staan hier in Lochristi heel wat monumentale ‘kerels’ die nog naar onze overgrootouders gekeken hebben en die, met een beetje geluk, onze kleinkinderen nog zullen toewuiven. Of bomen die speciaal zijn van vorm of op schitterende, unieke locaties staan.

Maar de jeugd krijgt nu het woord. Deze jongling toont dat, als we blijven proberen, het misschien toch nog lukt.

Daarom krijgt hij deze keer onze volle aandacht en de gouden medaille voor moed en zelfopoffering.

Boombeeld Mark Verbrugge Mei 2024 43

Vijftienmiljoenvierhonderd drieënveertigduizend driehonderdzeventig meter = 366 x 42.195 m.

Nu tti g e adressen

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaten

Advocaat Tom De Sutter

Hilde

Dosogne

18/04: 4.599,4 km op de teller, elke dag loopt ze haar 42,195 km, door weer en wind. Ze blijft op koers.

Go go go Hilde!

Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent

Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27

E-post: tdesutter@fransbaert-law.be

Webstek: www.fransbaert.be

Advocatenkantoor Erik Van Gerven BV

Dorp West 73 - 9080 Lochristi

Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50

E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be

Advocatenkantoor Bart Raes

Beukendreef 26 - 9080 Lochristi

Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03

E-mail: bart_raes@skynet.be

Deconinck & Deblauwe

Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi

Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75

E-mail: info@advocaatlochristi.be

www.advocaatlochristi.be

Advocaat Coolsaet Gert

Burg. Vermeulenlaan 20 - 9080 Lochristi

Tel: 09.328 8443 - Gsm: 0497.436 166

Gert.coolsaet@telenet.be

Jan Devroe

Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi

Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77

Gsm: 0495.800 944

Advocatenkantoor.devroe@telenet.be

Linda De Coninck

Beelbroekstraat 105a - 9040 Gent (Sint-Amandsberg)

Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75

E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be

Advocatenkantoor Lievens

Ganzenhof 3 - 9080 Lochristi

Tel: 09.222 23 43 - fax: 09.398 03 37

E-mail: info@advocatenkantoorlievens.be

Advocaten 9080

Koning Albertlaan 58 bus 102

9080 Lochristi

Tel. 09.220 75 01

Email: info@advocaat9080.be

Accountants & Belastingadviseurs

D&V Bedrijfsadviseurs BV

Werner De Pauw - Geert Van Rysseghem

Rivierstraat 19 bus 101 - 9080 Lochristi

Tel. : 09.259 09 60 - www.dvba.be

geert.vanrysseghem@dvba.be

werner.depauw@dvba.be

Moore Lochristi

Kapelleken 15/0001 9080 Lochristi

09.3551210 – jeanluc.demeyer@moore.be www.moore.be

CBA & Co BV

Boekhouding & Startersadvies

Kapelleken 15 bus 0002 - 9080 Lochristi

Tel: 09.348 52 35 valerie.caulier@cba-lochristi.be www.cba-lochristi.be

CRVB Accountancy BV

Beerveldsebaan 2d - 9080 Lochristi

Tel : 09.355 24 63

E-mail: info@crvb.info

DPO Accountants en Belastingconsulenten

Kleemstraat 84 – 9041 Oostakker accountant@dpo.be www.dpo.be

Logopedie

LOGOPRAXIS

Logopedie | Psychologie | Psychomotoriek | Diëtiek

Kapelleken 23 - 9080 Lochristi

Gsm: 0486.61 31 97 - www.logopraxis.be

Praktijk Op Pad

Logopedie - Psychologie - Diëtetiek - Auticoaching

Gentse Steenweg 416 - 9160 Lokeren 0496.84 00 31 - www.praktijk-oppad.be

Podologie

Helene Jacob

Hoekstraat 113 b - 9160 Lokeren

Gsm: 0485.27 60 49

www.podologiepraktijk-jacob.be

Psychologen

Rachel De Rudder

Psychologe/mentale coach

Loopbaan – zelfzorg – volwassenen & jongeren www.rdr-consult.com

Watersniphof 10 - 9080 Lochristi Derudderconsulting@gmail.com 0473.86 51 25

Therapie, herstel en zingeving

Als de lente wil

Krommendonck 15 - 9080 Lochristi

Luc Van de Vijver

Op afspraak: 0477.56 63 15 – l.vandevijver@ skynet.be

www.alsdelentewil.be

Hilde De Clercq

Rouw- en Verliesbegeleider

www.Groepspraktijkdevlinder.be - Zaffelare 0486.067837 - hildedeclercq4@gmail.com

Huis- en schoolbezoek mogelijk!

Omdat rouw niet rauw hoeft te zijn.

Elke dag een marathon in 2024

Studiebegeleiding

Xanthippe - FIRST CLASS TUTORING

www.xanthippe.be - Tel. 0476.27 28 70

Thuisverpleging

Wit-Gele Kruis Lochristi

Dorp West 88 - 9080 Lochristi

tel. 0800.20 30 2 - info@wgkovl.be

24u/7d – alle ziekenfondsen

www.witgelekruis.be / www.jouwstijl.be

Thuisverpleging op maat

Katleen De Maertelaere - Gsm: 0498.903 382

Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462

Mendonkdorp 62 - 9042 Mendonk

Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Greet Heeze

Hanselaarstraat 27 - 9080 Beervelde

Gsm: 0478.38 92 16

Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Meersman Gaetan

Orchideeënhof 20, 9080 Lochristi

Gsm: 0487 68 58 61

Alle mutualiteiten 7/7

Voedings- en dieetkundigen

Voedings- en dieetkundige

Diabeteseducator - Céline Stadeus

Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

Diëtiste Sophie Bollaert

Afslankcentrum So-Ligna 0499.31 45 63 - Cootveld 2, Beervelde info@so-ligna.be - www.so-ligna.be enkel op afspraak

Acupunctuur

Acupunctuur Lochristi

Koen Van Landeghem PGAC

Doornzelestraat 28 - 9080 Lochristi 0472.70 51 57

www.acupunctuurlochristi.be

Mei 2024 45 ???????

Aan een vriend

Soms voelt een overlijden aan als een kanteling van tijd.

Als een scheur in de aarde.

Als een wolk die breekt en weent, over het hele dorp.

Als een steek in het hart, niet alleen van de naasten, maar van iedereen.

Alsof we een stuk van onze eigen ziel zijn kwijtgeraakt. Ontheemd worden van eigen grond en huis. Van eigen thuis.

Bert, zo voelt het voor ons allen, nu wij hier zwijgend om jou heen staan, het hoofd gebogen, in een stille cirkel van rouw. Omheen wie ons zo vertrouwd was, en die ons telkens weer liet weten wie we zijn, waar we vandaan komen en waarheen we gaan. Een voorganger in het verleden. Een gids in het nu. Een aangever van de toekomst, met behoud van waar het echt om gaat.

Je overlijden slaat een onherstelbare barst in het doorgeefluik van vroeger naar nu. Het is alsof ons ouderlijke huis verlaten wordt. Het is onbevattelijk wat wij met jou ten grave dragen. Zoveel kennis. Zoveel getuigenis. Zoveel lokale warmte. Zoveel geschiedenis. Zoveel cultuur. Zoveel heemkunde. Zoveel verhalen. Zoveel familieverbanden. Zoveel documentatie. Zoveel verleden van straten en huizen en dorpen en streken. Zoveel … van ons. Zoveel volte, waar nu alleen nog leegte huist.

Tenzij … de Liefde. De Liefde waar jij, tussen al je daden en je blijvend vorsen, steeds van sprak en steeds op zoek naar was. De bron van het hart. De ader van de aarde. De monding in de zee. De zee zelf.

We wensen jou die zee toe, Bert. Die zee van Liefde. Je proefde ervan op aarde, met je fantastische vrouw, en je gezin. Nu ben je er, voor altijd.

Wij zullen jou hier blijvend koesteren in liefdevolle herinnering, met een onmetelijke dankbaarheid voor alles wat je ons bracht.

Mei 2024 46 Opinie
lvdv

WERKEN ZIJN GESTART!

Øst is een duurzaam nieuwbouwproject, gelegen in Dorp-Oost in het centrum van Lochristi. Øst voorziet voor gezinnen, koppels of singles een leuke thuis met tal van unieke troeven. Er is een aanbod aan appartementen met één, twee of drie slaapkamers met oppervlaktes tot 126 m². De ruime terrassen met oppervlaktes tot 49 m² geven zicht op de serene groenomgeving met weelderige beplanting. Bovendien zijn alle entiteiten voorzien van een uiteenlopende mix aan hoogwaardige materialen en duurzame installaties, gericht op de toekomst. Een thuis vanaf 289.900 euro (excl. kosten), contacteer onze adviseurs voor meer info.

urbanlink.be/ost • T 09 324 01 23
6% BTW*
Lochristi
ØST
*Aankoop met 6% BTW mogelijk, steeds onder voorwaarden. Contacteer ons voor meer informatie omtrent de overgangsmaatregel.

Nu tot € 1.100 voordeel op Ergosleep®-bedcombinaties

Stel zelf je droombed samen

Laat GRATIS je SLAAP-DNA® meten en ontdek jouw perfecte slaapoplossing

Gent-Oostakker

Antwerpsestwg. 1124 - T. 09 355 98 01

: Di - Vr: 9u30 - 18u • Za: 10u - 18u

Zo en Ma: gesloten • Open op afspraak

Vlot bereikbaar tijdens de wegenwerken

Gratis shuttledienst, bel ons 09 355 98 01

Sleeplife® is exclusieve dealer van
T.E.M. 04/05

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.