nummer9080-nr170

Page 1

nummer9080 Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken

Februaritweeduizend vierentwintig

nr.170

gaz ine Fris en blij maZaff elare, voor Lochristi, Beervelde & Zeveneken

Jennifer Van Eetvelde ontmoet minister Zuhal Demir


ONTDEK onze exclusieve AHA!-voordelen bij Horta Lochristi HORTA - GEKORRELDE MAGNESIUMKALK Gekorrelde kalk verrijkt met 15% magnesium

ENKEL GELDIG MET

2DE ZAK AAN Actie geldig van 17/01 t.e.m. 11/02/2024.

-50%

€ 8,21/zak

bij aankoop van 2 zakken

ACTIE

HORTA - UNIVERSELE POTGROND ENKEL GELDIG MET

2+1

GRATIS Actie geldig van 14/02 t.e.m. 25/02/2024.

40L

€ 5,30/zak

bij aankoop van 3 zakken

60L

€7,30/zak

bij aankoop van 3 zakken

ACTIE

HORTA LOCHRISTI De Meyer Ruilare 123, B-9080 Lochristi 09/355 50 12 lochristi@horta.org

www.horta.org


Beste lezer Valentijn wenkt. Nog veertien dagen.

Colofon Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 10 600 ex. in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 9080 Lochristi - Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be Voorstel rubrieken en teksten: l.vandevijver@skynet.be Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Concept & reclame: Sofie Hesters Werkten nog mee aan dit nummer Sofie Hesters: Lootsche baton + Klavertje vier Filip Naudts: fotografie Bert Vervaet: Lochristi en zijn herenhuizen Eric De Wilde: Erics rariteitenkabinet André Baert: Dialect Marcus Bundervoet: Natuur in Lochristi Daina De Saedeleer: fotografie

In deze editie blikken we al vooruit op twee prachtige initiatieven die de Liefde met de grote L met muziek en woord vieren en bezingen. Het weekend voor Valentijn kan je in Uyttenhove terecht voor een prachtige klassieke avond met Triotique, voorzien van een verhelderende omkadering door Veerle Janssens. En in het laatste weekend van februari geeft Christophe Versaevel in de kerk van Zaffelare het beste van zichzelf, samen met twee andere muzikanten en met twee lokale woordkunstenaars, Luc Van Autreve en Evy Erauw. Twee cultuurevenementen, met stip te noteren in de agenda. Jennifer Van Eetvelde ontmoette dan weer haar lookalike, of vice versa: minister Zuhal Demir. Een heerlijke fotosessie bij Filip Naudts, met Jennifer ook nog eens in de huid van journalist, leverde een prachtige reportage op. Geestig én toch to the point. En bistro Verjus opende exact een jaar geleden de deuren. Dat vroeg om een ‘Ten huize van’, want geef toe, dat witte en bronzen bouwproject rechtover de post, intrigeert. Toch? Dit en nog zoveel meer, in onze 170ste editie. Veel leesplezier. De redactie

Contact reclame: Sofie Hesters, Fris watervoordevis, tel: 09 3568 588 ­info@nummer9080.be

Inhoud

Druk: Drukkerij Graphius - Traktaatweg 8 - 9041 Gent Verantwoordelijke uitgever: Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 9080 Zaffelare Cover: Zuhal Demir en Jennifer Van Eetvelde © foto: Filip Naudts

Volgende release nummer 171: 28 febr. 2024 deadline adv. en info: 15 febr. nummer 172: 27 maart 2024 deadline adv. en info: 14 maart nummer 173: 24 april 2024 deadline adv. en info: 11 april nummer 174: 29 mei 2024 deadline adv. en info: 16 mei

© Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

6

5

Radio9080

Peter bij 'levensgenieters op rust'

6 14 18 18 24 31

Ten huize van

Steven Van den Bossche en Tiffany Derore van Bistro Verjus

Poèmes d’amour

Valentijnsevent vol woord en muziek

Als een hart falen kan

Valentijnsevent vol woord en muziek

Zuhal Demir

Lookaliket met ‘onze’ Jennifer Van Eetvelde

Filmfons

34

24

Triangle of sadness

Portretten uit het Seniotel

Mevr. Mussche & Mevr. De Pessemier

40 Lochristi en zijn herenhuizen Olieslagerij Opsomer, Dupont, Ongena en De Keyser - Oosteinde 14

Februari 2024

3


te koop Zeveneken Zeveneken-Dorp 38-44

te koop Zeveneken Nieuwpoortstraat 161

Nieuwbouw tweeslaapkamer appartement met balkon en terras op de eerste verdieping, topligging. Op het gelijkvloers en de derde verdieping zijn er ook nog andere 1, 2 of 3-slaapkamer appartementen beschikbaar.

Moderne nieuwbouwwoning op een zeer interessante ligging op de grens Zeveneken / Lokeren (Oudenbos). Deze woning geniet van een mooie ruime tuin (1668 m²) met een rustig uitzicht achteraan, doch op een uiterst vlot bereikbare locatie.

Vraagprijs: 310.830 euro

Vraagprijs: 622.000 euro

te koop Beervelde Hospitaalstraat 8

te koop Sint-Amandsberg Vriendschapstraat 4

Mooie én energiezuinige alleenstaande bungalow met 4 slaapkamers en inpandige garage op een rustige locatie nabij het dorp van Beervelde. Totale oppervlakte 605 m².

Halfopen woning met 4 slpks en schitterende tuin op een topligging in Sint-Amandsberg. De totale oppervlakte van het perceel bedraagt 826 m².

Vraagprijs: 435.000 euro

Vraagprijs: 485.000 euro

te koop Berlare Kerkstraat 134 bus A

Wij gaan graag mee op zoek naar UW DROOMWONING

Vernieuwbouw energiezuinige charmevolle woning met 3 slaapkamers, gunstige ligging. Totale oppervlakte 349 m².

Vraagprijs: 490.000 euro

te koop Lochristi Pauwstraat 86

Half open woning met 2 slaapkamers, zonnepanelen en afzonderlijke garage op een toplocatie nabij het centrum Lochristi. Totale oppervlakte van 307 m².

Vraagprijs: 298.000 euro

te koop Beervelde

Beervelde-Dorp 74

09.342 77 77 info@loimmo.be - www.loimmo.be

te koop Lochristi

Te renoveren open gelijkvloerse woning met inpandige garage op een rustige, maar centrale locatie in Lochristi. Totale oppervlakte van 675 m².

Vraagprijs: 249.000 euro

Vraagprijs: 398.000 euro

te koop Destelbergen te koop Lochristi Veldekensstraat 43 Alleenstaande check onze website woning met prachtig uitzicht op de velden. voor Totale alle oppervlakte van 400 m². actuele panden

www.loimmo.be

Vraagprijs: 398.000 euro

Smalle Heerweg 122

Ruime te renoveren woning met 3 slaapkamers en een afzonderlijke garage op een toplocatie in het centrum van Beervelde. Totale oppervlakte van het terrein is 300m².

Pauwstraat 70 Instapklare halfopen woning met 3 slaapkamers op een toplocatie nabij het Vraagprijs: 264.622centrum euro van Lochristi! Totale oppervlakte van 541 m².

Vraagprijs: 419.000 euro

te koop Lochristi Bosdreef 71

Vraagprijs: 579.000 euro

Instapklare open bebouwing met 3 slaapkamers en ruimte voor zelfstandige activiteit en ruime afzonderlijke garage op toplocatie. Totale oppervlakte 660 m².

Panden te huur: check onze website www.loimmo.be voor alle actuele panden


Mooi, het leven is mooi !

RADIO9080

Periodieke podcastrubriek door Peter Vervaet

Will Tura is nooit ver weg. Ook in onze gemeente. De keizer van het Vlaamse lied schalt elke eerste maandag van de maand door de luidsprekers van dj Eric in een volle feestzaal Breughel. Al na de soep, kort na de middag. Want dan kan er al gedanst worden. Letterlijk tussen de soep en de patatten. En keizer, koning of admiraal, dansen doen ze allemaal, de levensgenieters op rust. Ook na de patatten wordt er nog veel gedanst, gelachen en gezongen. Een gelukkig nieuw jaar kan niet beter beginnen.

’Dansen doen ze allemaal, de levensgenieters op rust. ‘

PETER bij

foto © Peter Vervaet

LEVENSGENIETERS OP RUST Waar?

HIER! www.nummer9080.be/podcasts/

Februari 2024

5


Ten huize van BistroVerjus Ten huize van

Een opvallend rijzige en strakwitte moderne bouw trekt nu al meer dan een jaar de aandacht van al wie in de post, de bib of de belendende scholen moet zijn. De opvallend hoge woonst voelt als een oase van visuele rust en dat op nog geen steenworp van het prikkelrijke dorp met dito steenweg. Je kan er gewoon niet omheen, aan het begin van de Koning-Albertlaan, om die heerlijk maagdelijke kubus van witsteen en dito voegen, en om dat al even verrassende blanke vlakpannen zadeldak. Beide witstructuren worden dan nog eens gracieus doorprikt door een uitspringende bruingroene halftoren van aluminium, als een soort gigantisch snarenkader van brons.

6

Koning-Albertlaan 10 1 jaar open

Dit intrigerende bouwproject heeft ongetwijfeld al menigeen zijn fantasie geprikkeld. Een notariaat? Een architectenbureau? Een dokterspraktijk? Wie graag eens lekker uit eten gaat, weet natuurlijk wel beter: de gevel herbergt een van de smaakvolste restaurants van Lochristi (met terechte Gault Milau-vermelding), waar men zowel oog heeft voor de innerlijke als voor de uiterlijke mens. Want binnenin is het al even stijlvol ingericht, en krijg je de heerlijkste smaken op je bord getoverd. Pareltjes, voor oog, neus en mond. Laat jullie smaakpapillen dus maar lekker dansen en walsen in 2024: bistro Verjus bestaat nu net een jaar, sinds 20 januari 2023, en verwelkomt iedere fijnproever ook dit jaar weer met straffe meergangenmenu’s. Niets elitairs, maar steeds smaakvol en budgetvriendelijk voor al het lekkers dat je krijgt.


Interview

Tekst: Luc Van de Vijver Foto's: Filip Naudts

Ten huize van Steven Van den Bossche en Tiffany Derore Dank, Steven en Tiffany, voor de ontvangst. Maar eerst toch eens uitklaren voor de geïnteresseerde lezer: zijn jullie nu een bistro of restaurant of brasserie of… Tiffany: Je raakt inderdaad al onmiddellijk een gevoelige snaar aan, want al die woorden betekenen voor iedereen wel steeds iets anders. Feit is wel dat we niet geklasseerd willen worden in de hogere gastronomie, noch in het aanbod van de dagschoteltraditie, zonder dat ik daar ook maar enig oordeel over vel uiteraard. We zitten daartussen. En is ‘bistro’ dan niet het beste woord daartoe? Maar toegegeven, het blijft een wikken en wegen: what’s in a name, hé? Hoe dan ook, de kern van Verjus wordt gevormd door de volle-smaakgerechten, meegaand met het seizoen, en gekaderd in het concept van meergangenmenu’s. Even hebben we het woord bistronomie overwogen, maar dat klonk dan weer te ingewikkeld, vonden wij.

frieten, koninginnenhapjes, spaghetti’s… noem maar op. Ook met alle aandacht en zorg voor voldragen smaken. Maar ik had het na vijf jaar een beetje gehad, met het herhalende en het voorspelbare. Ik wou als kok weer creatiever aan de slag gaan, gerechtjes ontwerpen, uitproberen, variëren… Mijn passie meer echt beleven. Ik probeer hier dan ook alle gerechten die ik creëer vooraf steeds uit. Dat vind ik een must, niet alleen voor de klanten, maar ook gewoon voor mezelf. Nuances aanbrengen, of net verscherpen, ingrediënten weglaten of net toevoegen… Dat is het leuke aan de creatieve keuken: het experimenteren.

Budgettair situeren we ons in het midden van het culinaire aanbod, maar naar menu en de gerechten zelf doen we onze uiterste best toch dat tikkeltje meer te bieden.

Steven: Kijk, dat illustreert het al. Zelf voel ik wél affiniteit met het woord gastronomie voor wat we brengen, maar tegelijk besef ik ook dat veel mensen daar dan hoge budgetten en Michelintoestanden bij denken, en dat willen we uitdrukkelijk niet. Is ook niet onze ambitie. Wij gaan inderdaad voor eerlijke, seizoensgebonden producten, met volle smaken, en we besteden daarbij ook veel aandacht aan het garneren van het bord. Het oog wil ook best wat. Maar alle respect natuurlijk voor wie inzet op een heel ander concept. Ik heb dat bv. zelf in Wetteren ook jaren gedaan, in onze brasserie: stoverij met

En dus schakelden jullie van brasserie naar bistro, en van Wetteren naar Lochristi? Steven: Voor een goed begrip, we wilden altijd al in Lochristi beginnen. Al bij aanvang van ons horeca-pad, vijf jaar geleden, maar er waren hier toen geen echte opportuniteiten voor onze visie en ons budget. Van het een kwam het ander, en we kwamen via via in Wetteren terecht. Mooi en vervullend, maar de hunker naar onze thuisbasis – we wonen al meer dan twintig jaar in Lochristi – bleef bestaan. Tiffany: De kinderen zijn hier ook opgegroeid, en ook dat speelde mee. Het is hun thuisbasis, en al hun vrienden wonen hier. Toen deze site in de Koning-Albertlaan dan te koop kwam, hier rechtover de post, waar vroeger het café Berlejan gevestigd was, raakten we daar onmiddellijk in de ban van. We besloten in onze culinaire carrière een Februari 2024

7


vanaf 03/01 T.E.M. 31/01

SOLDEN

matrassen - boxsprings - lattenbodems - hoofdkussens - beschermers - dekbedden - bedtextiel

Sleeplife® Gent-Oostakker

Antwerpsestwg. 1124 - T. 09 355 98 01 Aan afrit 3 van de R4, richting Zelzate Openingsuren: Di - Vr: 9u30 - 18u • Za: 10u - 18u Zo en Ma: gesloten • Open op afspraak

Tijdens de solden open op zondag van 14u tot 18u. Vlot bereikbaar tijdens de wegenwerken Gratis shuttledienst, bel ons 09 355 98 01

sleeplife.be


Ik lees de zaal nu veel makkelijker, vanuit de halfopen keuken, terwijl ik vroeger blind bleef voor wat in de zaal gebeurde, afgesloten als ik was. omslag te maken, van aanbod te veranderen, en ons gelijk te smijten in een nieuw totaalconcept. Een innovatief bouwproject, met uitstraling, een speelse tuin, een totaal andere menukaart, uitgebreid met wijnen voor elk wat wils, de inperking van ons als uitbatend koppel, nu en dan aangevuld met een flexi-job. Dat zijn de pijlers van Verjus. En de naam kwam vanzelf? Steven: Echt niet. Een naam zoeken is wel vaker een heikel punt bij ondernemers, en dat was bij ons niet anders. Maar zodra het woord Verjus viel, waren we gelijk verkocht. Ja, dat zou het worden. Het heeft een eerlijke klank, groen sap, en dat appelleert aan wat we neer willen zetten. Tiffany: Het is wel geen Vlaams woord, maar toch vinden wij het goed bekken. En mensen houden er ook wel van. Tweelettergrepig, en voor mij klinkt het ook echt culinair. Ik vind het nog altijd een heel goede naam. Vind ik ook. Maar met alle respect, het is wel even zoeken op de gevel. Toeters en bellen, neonverlichting, banners, en vlaggen… niet jullie ding, begrijp ik? Ik snap het ook wel: een prachtige maagdelijke witte bouw, vraagt niet om veel praal en franjes? Steven: Inderdaad. Kleuren en veelvormigheid stroken niet met de sobere aanpak van de architect, die resoluut voor wit is gegaan, afgewisseld met dat ene centrale bronskleurige vlak van aluminium lijnen, dat zich herhaalt in de twee frontale vensters. De parking vooraan, is strak van indeling, de tuin achteraan idem dito, het interieur… het baadt allemaal in rechtlijnigheid en draagt de vlakkensignatuur die onze restowoning zo typeert.

verticaal. Valt mogelijk niet op, maar ja, dat was ook de bedoeling, om hem te integreren. De aanpak was dat het gebouw ‘an sich’ een appel uit zou sturen naar iedereen die hier in de buurt moet zijn. Nieuwsgierigheid zou wekken en zo vanzelf de naam neer zou zetten. En dat is gelukt, want anders zat ik hier niet. Steven: Dat bedoel ik. Maar kan er nog gefinetuned worden? Zeer zeker. We zien nog wel. Het is niet dat we niet meer durven te bewegen, hé, of met aanpassingsvrees zouden zitten. Onze tuin bv, oogt dit jaar al behoorlijk anders dan vorig jaar. Je weet dat we een wadi hebben, wat in het Arabisch staat voor vallei, en in het Nederlands voor het acroniem van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Pure noodzaak ook, want als je bouwt moet je je water af kunnen voeren. De tijden geven dat principe meer dan gelijk. Daarbij hadden we de keuze van vooraan onder de parking een wateropvangsysteem te voorzien, of voor het natuurlijke beginsel van de wadi te kiezen. We kozen voor het laatste. Tiffany: Het is een soort van groene gracht, waarrond we kruiden en bloemen hebben geplant. Hij ligt vlakbij de glazen wand van het restaurant, omdat we wat dieper in de tuin langer zon hebben. Maar zoals Steven zegt, hebben we de ‘aankleding’ van de wadi wat veranderd en onderhoudsvriendelijker gemaakt. Tijd is voor iedereen een gegeven, en zeker al in de horeca. De wadi oogt op de nieuwe manier ook verzorgder, terwijl hij net minder onderhoud vraagt. Win-win vinden wij.

Blijft een moeilijke afweging? Commercie en esthetiek? Tiffany: Dat zeg je terecht. In veel restaurant ‘trekken’ de gasten die vooraan aan de vensters zitten, vanzelf de aandacht. Klanten werven klanten. Dan zie je gelijk dat het een restaurant is. Maar wij kozen bewust om de gigantische glazen wanden achteraan te plaatsen bij de tuin. Uitzicht op de post en een toch wat te rommelige straat vonden we niet opportuun. Maar dit gezegd zijnde: het blijft inderdaad een oefening om alles goed af te wegen. Als je aan een pr-manager vraagt wat er moet gebeuren, dan sneuvelt de esthetiek en wapperen er morgen talloze vlaggen. Maar er zijn vast ook wel commerciële invullingen die wervend zijn, én toch esthetisch blijven. Work in progress, zou ik zeggen. Althans in mijn hoofd, misschien dat het bij Steven anders is? (lacht) Steven: Onze naam is in het wit verwerkt in de gevel, Februari 2024

9


ZONNECENTER ZONDER AFSPRAAK MET ADVIES EN BEDIENING

>>> NIEUW Februari ’24 Exclusief FUSION PRESTIGE Combinatie van Light en Blue Vision • BLAUWE LED zorgt voor een directe bruining. • ROOD LICHT zorgt voor een diepere bruining. • ROOD BEAUTY COLLAGEEN LED gaat huidveroudering tegen. • SPECTRA LED gezichtsbruiner is minder warm met diepere bruine kleur.

BIJ OPLADING VAN EEN ABONNEMENT VAN 50 €

15 € GRATIS GELDIG IN FEBRUARI 2024 ENKEL OP VERTOON VAN DEZE BON

UW KORTINGSBON ANTWERPSESTEENWEG 121 LOCHRISTI T. 09 349 45 49 MA TOT VR: 09U TOT 21U ZA: 09 U TOT 19 U ZON- FEESTDAG: GESLOTEN

WWW.TOPSUN.BE


Ten huize van

BistroVerjus

Ik vermoed dat jullie bovenaan de leefruimte ook naar achteren hebben georiënteerd? Steven: Inderdaad. We kijken uit op de daken van Lochristi, en zelfs op de kerktoren. Echt een heel mooi zicht. Boven hebben we parket gelegd, om het nog warmer te maken, want we leven daar ook, op de eerste verdieping. Onze keuken, de living, de slaapkamers van ons en onze drie kinderen, ze bevinden zich allemaal op de bovenverdieping. En beneden is het industriëler van aankleding? Steven: Industrieel zou ik het zelf niet noemen. Ik vind het ook beneden huiselijk en warm. Maar misschien refereer jij aan de betonnen gietvloer? Ik heb dat woord mee uit het gesprek met de architect, die zowel van industrieel spreekt als van huiselijk. Polierbeton en bronskleurig aluminium versus marmer, gordijnen, zachte stoelen, structuurbehang. Steven: De twee inderdaad. Mijn overall gevoel is toch huiselijk. En de vloer zal zeker steeds meer gaan leven ook, door belopen te worden, en een mooi patina gaan geven, wat je bij stenen niet hebt natuurlijk. Tiffany: Ik sluit me daar volledig bij aan. En wat ik ook zeker nog wil vermelden is dat het voor Steven nu een pak gezelliger en praktischer werken is. In Wetteren was de keuken helemaal afgesloten, terwijl die hier halfopen is. Bewust. Steven: Een pak beter inderdaad. Het schept vertrouwen naar de klanten en op die manier kan ik ook zelf voeling houden met alle tafeltjes, en weten bij wie en wanneer ik aan het volgende gerecht mag beginnen, of waar ik op de rem moet gaan staan, of net een tandje bij moet steken… Ik lees de zaal nu veel makkelijker, vanuit de halfopen keuken, terwijl ik vroeger blind bleef voor wat in de zaal gebeurde, afgesloten als ik was. Jullie mikken op tête-à-têtes? Steven: Niet alleen op koppeltjes, hoor. Een gezin, een kleine bedrijfsuitstap, een familieverjaardag, een groep vrienden…het kan allemaal, en het gebeurt ook vaak. Tiffany: Het profiel van wie komt eten is heel gevarieerd. Budgettair situeren we ons in het midden van het culinaire aanbod, maar naar menu en de gerechten zelf doen we onze uiterste best toch dat tikkeltje meer te bieden. Er zitten hier inderdaad vaak koppeltjes, maar zoals Steven net aangaf, ook veel families, vrienden, zakenmensen… En wie op zoek is naar een locatie om een lekker feest te geven voor minder dan 30 mensen, kan ook bij ons terecht. Het menu wordt dan eerst besproken, zodat Steven de keuken af kan stemmen op wat gewenst wordt.

aard. Er is zowel ’s middags als ’s avonds een aanbod, alleen op zaterdag is er geen lunch, alleen een diner.

Steven: Misschien nog even meegeven ook, dat we van woensdag tot en met zaterdag open zijn, want dat is ook richtinggevend voor wie wil reserveren uiter-

Ben benieuwd.

Een mooi en lekker aanbod, dat kan ik getuigen. Jullie zien mij hier nog. Tiffany: Dat doet me plezier. En je zal zien, in de zomer zal je de tuin toch weer net dat tikkeltje anders ervaren. Hopelijk met lekker veel zon. www.bistroverjus.be Bouwproject: Dat-architectenburo

11


Nog slechts schikbaar e b n e t n e m e t r 12 appa

WONEN OP DÉ TOPLOCATIE IN LOCHRISTI! G e n e s t e l d i n h e t c e n t r u m s t e l l e n w i j j u l l i e o n s n i e u w p ro j e c t ‘ H e t P a r k ’ vo o r. H i e r w o o n j e h e d e n d a a g s e n s t i j l vo l , m e t a l l e vo o r z i e n i n g e n o p e e n b o o g s c h e u t . D e 5 0 a p p a r t e m e n t e n vo o r z i e n va n r u i m e t e r r a s s e n e n o n d e rg ro n d s e g a r a g e s z i j n ve rd e e l d i n 5 e l e g a n t e re s i d e n t i e s n l . B e u k , E i k , W i l g , L a u r i e r e n L i n d e . D e d o o rd a c h t e p l a n o p b o u w e n b i n n e n i n d e l i n g , a l s o o k d e w e l ove r w o g e n ke u z e va n d e m a t e r i a l e n , s t a a n b o rg o m u e e n o p t i m a a l c o m fo r t e n w o o n g e n o t t e ve r z e ke re n . D e u n i e ke n i e u w b o u wa p p a r t e m e n t e n l i g g e n a a n g e n a a m ve r s p re i d ro n d o m e e n p r a c h t i g a a n g e l e g d e t u i n . D e z e re s i d e n t i e s vo l d o e n b ove n d i e n a a n a l l e E P B n o r m e n n l g e o t h e r m i e a l s wa r m t e b ro n , v l o e r ve r wa r m i n g , z o n n e p a n e l e n .

DO RP-WEST 150 I 9 080 LO C HRI ST I I T: +32 9 35 6 7 4 2 5 I H E ND R I K@VASTG O E D -D C . B E I W W W.VASTG OED-DC .B E


Indetuinvan In de tuinvan

BistroVerjus

Over de tuin Welkom in de betoverende tuin van ons restaurant, waar we met passie en creativiteit een uniek ontwerp hebben gerealiseerd om de natuurlijke pracht te integreren met de culinaire ervaring binnenin. Bij het ontwerpen van deze tuin stond één principe centraal:

de tuin moet niet alleen gezien worden, maar ook beleefd worden vanuit het comfort van ons

restaurant.

Een van de opvallende kenmerken van onze tuin is de innovatieve benadering van water, een hedendaags hoogtepunt. Hier hebben we een wadi geïntroduceerd, die dient als een veelzijdige ruimte. In de zomer transformeert het tot een sfeervol terras, waar onze gasten kunnen genieten van heerlijke gerechten onder de zon/schaduw. Tijdens de wintermaanden of een zomerse stortbui verandert de wadi in een schilderachtig waterparadijs. Onder droge omstandigheden blijft het echter toegankelijk om doorheen te wandelen, dankzij doordachte planning. Langs de zijkanten van de wadi hebben we weelderige oeverbeplanting geïntegreerd, terwijl aan de andere kant de terrastegels zijn uitgewerkt als een elegant zitmuurtje. Dit biedt niet alleen een aangename plek om te ontspannen, maar ook een slimme doorgang naar de andere zijde van de tuin wanneer de wadi vol is. Het terras is strategisch aan de tegenoverliggende kant van het restaurant geplaatst, zodat onze gasten de avondzon volledig kunnen omarmen. Deze doordachte positionering zorgt voor een optimale tuinbeleving van binnenuit het restaurant.

Een visueel feest voor de ogen maar ook een levendig en functioneel deel van de eetervaring

Het bereiken van het terras is een beleving op zich, met stapstenen die speels door de wadi laveren. Het terras zelf is bedekt met tegels, gecombineerd met groene voegen, wat niet alleen een esthetisch aantrekkelijke look geeft, maar ook zorgt voor een verbeterde waterinfiltratie. In de zomer, doordat de tuin omsloten is en de warmte kan toenemen, bieden de groene voegen een verkoelend effect, waardoor onze gasten een aangename ontsnapping vinden in de warmere maanden.

Kortom, onze tuin is niet alleen een visueel feest voor de ogen, maar ook een levendig en functioneel deel van de eetervaring. Stap binnen, geniet van de heerlijke gerechten en laat je betoveren door de prachtige tuin die we met liefde hebben ingericht. Hier draait alles om smaak, stijl en de harmonie tussen mens en natuur. Tuinontwerper Davy Van Laere Februari 2024

13


Valentijnsevent vol woord en muziek

Poèmes d’amour met Veerle Janssens en Triotique

Van links naar rechts: Elke Elsen, Veerle Janssens, Margot Welleman en Frauke Elsen.

foto © Laura Y

Wie het weekend vóór Valentijn al weg wil dromen bij prachtige muziek en verhelderende bindteksten, mag deze stijlvolle avond zeker niet missen. Tik dus maar aan met stip: zaterdag, 10 februari om 20 u., zaal Uyttenhove. Dan brengt het kamermuziektrio Triotique hier lokaal voor het eerst ongekend mooie vrouwelijke composities, aan elkaar geweven door Veerle Janssens met biografische weetjes en anekdotes van de geselecteerde virtuoze toondichteressen, want er zijn veel meer getalenteerde componistes in de muziekgeschiedenis dan ooit gedacht. De organisatie is in handen van Rotary Laarne-Lochristi en tickets t.w.v. € 25 zijn te bestellen via shop.stamhoofd.be/poemes-d-amour.

14

Februari 2024


Interview Tekst: Luc Van de Vijver

Zaal Uyttenhove, 10 februari, om 20 u. Triotique: Elke Elsen (dwarsfluit), Frauke Elsen (hobo, zang), Margot Welleman (piano). Componistes: Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Amy Beach, Eva Dell’Acqua, Annelies Van Parys, … Woord: Veerle Janssens

Patrick Pelgrims

persverantwoordelijke Rotary Laarne-Lochristi Ik begrijp dat het initiatief voor deze Valentijnsavond van jou kwam, Patrick? Ik ben al een tijdje gecharmeerd door het project van Veerle Janssens en Triotique om eindelijk ook eens de vrouwelijke componisten uit onze muziekgeschiedenis de nodige eer aan te doen. Velen werden miskend, of vroeg gefnuikt in hun carrières, terwijl ze onmiskenbaar toch evenveel talent hadden als hun mannelijke tijdgenoten. Ja, de Bachs, Mozarts en Beethovens van deze wereld, die kent iedereen, maar probeer zelf maar eens één vrouwelijke componiste bij naam te noemen. Euh… Precies. Velen staan met de mond vol tanden, net als jij, en dat is ronduit jammer. Want neem bv. alleen al Clara Schumann of Fanny Mendelssohn, die beiden in de schaduw verzeilden van hun respectieve man en broer, en je treft in hun oeuvre de heerlijkste composities aan. Triotique brengt nog tal van andere muziekwerken ten gehore die avond, van vroegere en recentere vrouwelijke toondichters, want er zijn er best heel veel, veel meer dan je ooit kon vermoeden. De combinatie van sterke verhalen met vertolkingen door professionele muzikanten staat garant voor een totaalpakket van hoog niveau. We zijn met de Rotary dan ook zeer verheugd dat we deze performance naar Lochristi konden halen, want het ziet ernaar uit dat dit mogelijk een van de laatste uitvoeringen wordt. Voor ons wordt het mogelijk net het tegendeel: de mooie start van een stijlvolle lokale Valentijnstraditie? Wie weet. Dat zou toch heel mooi zijn.

De avond zelf wordt gehost door auteur Veerle Janssens? Inderdaad. Als opleidingshoofd Journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel leerde ik Veerle kennen toen ze nog eindredacteur en stagementor was bij De Tijd. Ze werd mijn vaste gastlector Tekstrevisie en tijdens een journalistieke inleefreis trokken we samen een week rond op de Westelijke Jordaanoever. Helaas scheidden onze wegen kort daarna, omdat budgettaire beperkingen nauwelijks nog gastcolleges toelieten. Ik verloor haar dan een tijdje uit het oog – zo gaat dat in het leven – maar toen haar boek Vrouw aan de piano de terechte media-aandacht kreeg, haakte ik weer aan. De invalshoek van haar werk raakte mij ook echt: ja, waarom kennen wij eigenlijk zo weinig vrouwelijke componisten? Toen Veerle dan ook nog samen ging werken met de straffe vertolksters van Triotique was ik gelijk verkocht: dat zou ook lokaal een prachtige avond kunnen worden, hier in Lochristi. Onze voorzitter Erik Wuyckens had vorig jaar al een optie genomen voor Zaal Uyttenhove, op 10 februari 2024, dus de link met Valentijn

'Mogelijk de start van een mooie Lootse Valentijnstraditie’

was vlug gelegd. De rest laat zich raden: contacten leggen, een blij weerzien, een vleugelpiano boeken, een enthousiast team dat de avond sfeervol zal opsmukken en alle gasten van lekkere tapa’s en bubbels zal voorzien, … en ik ben wel zeker, de avond zelf: een dolenthousiast publiek! Tot slot nog, en niet onbelangrijk: de opbrengst van dit evenement zal ook weer gaan naar kinderwelzijn, want daar zetten we heel hard Om de lezer een idee te geven hoe de tijdsgeest ook op het zelfbeeld van de op in, hier in Lochristi, via antipestprojecten bv. componistes zelf woog, hier een citaat uit het dagboek van Clara Schumann, d.d. 26 november 1839: “Ooit geloofde ik het talent van het scheppen te bezitten, maar ik ben teruggekomen van dat idee. Een vrouwmens moet niet willen componeren – nog nooit kon een vrouw dat; waarom zou ik daartoe voorbestemd zijn?”

15


LUNCH Voorgerecht & Hoofdgerecht €

35

Op woensdag - donderdag & vrijdag middag

Openingsuren

Woensdag tot vrijdag 12 u. - 15 u. Dinsdag tot Zaterdag 18 u. - 22 u. Zondag 17 u. - 20 u.

Dorp-West 89 - 9080 Lochristi - Tel: 09/ 278 80 42 - www.restaurantoxe.be


Interview

Veerle Janssens

gastvrouw en auteur van het boek ‘Vrouw aan de piano’

Vrouwelijke componistes in de kijker Het startschot van deze muzikale avond was eigenlijk de lancering van jouw boek ‘Vrouw aan de piano’. Dat zette in 2018 voor het eerst de schijnwerpers op vrouwelijke componistes? Vlak voor mijn vijftigste was ik zelf in de ban geraakt van twee inspirerende uitgaven. Enerzijds was er het boek Play it again, van Alan Rusbridger, editor van The Guardian. Dat triggerde me enorm omdat hij daarin een soort van muzikaal én journalistiek dagboek creëert waarin hij zichzelf o.a. een jaar de tijd geeft om Chopins eerste ballade, op. 23, aan te leren. Nu moet je weten dat pianospelen een oude liefde is van mij – tot mijn 25ste, tot de druk van het redactiewerk voor De Standaard en later De Tijd, zowat al mijn tijd innam. Ik voelde echt iets tintelen in mijn vingers toen ik dat boek van Rusbridger las. Wat als ik straks vijftig werd, dacht ik, zou ik de draad dan ook weer op kunnen pikken? De andere uitgave was het twaalfdelige werk ‘Das Jahr’ van Fanny Mendelssohn, waarin een dozijn composities staan, voor elke maand een, die ze creëerde ten tijde van haar Italiëreis in 18391840. Weer pianospelen, uit gt nodi risti Loch rneRotary Laa en nu eens uitsluitend van vrouwelijke componistes, vond ik een heel wervenen Triotique Veerle Janssens de uitdaging voor mijn 0 19u3 ren 10 februari 2024, 20u deu Lochristi vijftigste. Zo gezegd, zo zaal Uyttenhove, Zavel 5, ur

Valentijnsevent

gedaan. Nu eerlijkheid gebiedt van te zeggen dat ik van de twaalf werken eigenlijk alleen de maand september goed in de vingers heb gekregen, maar de – toepasselijke – toon was toch gezet: ik zou niet alleen opnieuw piano spelen, maar vele miskende en doodgezwegen vrouwelijke componistes eindelijk de welverdiende aandacht geven. Het resultaat werd 'Vrouw aan de piano. Een jaar met Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en andere vergeten componistes', dat uitkwam op mijn 53ste. Bij het lezen van dit eerbetoon zal de lezer waarschijnlijk ook ervaren dat dat iconische jaar in een mensenleven, 50 worden, voor mezelf ook een scharniermoment bleek. Ik beleefde een soort van burn-out of positiever geformuleerd, een heroriënteringsjaar, dat mijn leven een heel nieuwe wending gaf: ik schreef mijn boek, speelde eindelijk weer piano, en engageerde mij volop in Ringland, een burgerbeweging die ijvert voor de overkapping van de Antwerpse Ring. De journalistiek liet ik definitief achter mij. Jouw boek bleef niet onopgemerkt. Ook niet bij Triotique. Twee jaar na de uitgave van ‘Vrouw aan de piano’ belde Frauke Elsen, hoboïste en zangeres van het trio, me op en gaf aan dat ook zij heel erg bezig waren met het promoten van de vele miskende componistes. En of er soms geen samenwerking in zat? Het resultaat ervan is nu dus in Lochristi te zien en te horen, als Valentijnsavond, op 10 februari, zaal Uyttenhove.

es-d-amo op.stamhoofd.be/poem tickets 25 euro: https://sh

Viardot-García, van Amy Beach, Pauline met poëtische composities s Van Parys, e.a. Een liefdevolle kennismaking Eva Dell’Acqua, Annelie ann, Fanny Mendelssohn, Melanie Bonis, Clara Schum

Veerle Janssens

Veerle Janssens (woord) ue: En Triotiq Elke Elsen (dwarsfluit)

Frauke Elsen (hobo, zang) ) Margot Welleman (piano

was bijna dertig jaar krantenredactrice (De Standaard, De Tijd). Na een burnout op haar vijftigste besloot ze voluit te gaan voor haar engagement bij de burgerbeweging Ringland om vooral meer tijd te besteden aan haar oude passie: pianospelen. Bij Uitgeverij Vrijdag verscheen in 2018 Vrouw aan de piano. In Vrouw aan de piano beschrijft ze het jaar waarin ze vijftig werd aan de hand van een twaalftal pianostukken. Daarbij verdiept ze zich telkens in het leven en werk van vrouwelijke componistes. Ze

liet zich daarbij inspireren door een sleutelwerk van Fanny Mendelssohn. In Das Jahr blikt de Duitse componiste, de niet minder begaafde zus van Felix, terug op de uitzonderlijk gelukkige tijd die ze doorbracht in Italië. Voor elke maand van dat jaar componeerde ze een pianowerk. Vrouw aan de piano is een zoektocht naar bijzondere, muzikale vrouwen, naar miskend en zelfs gefnuikt talent, naar virtuositeit en verdoken passie. Maar ook een zoektocht van een journaliste naar zichzelf in een jaar getekend door drastische veranderingen in haar leven. Een jaar van verbeelding en dromen.

Februari 2024

17


KERK VAN ZAFFELARE - 24 EN 25 FEBRUARI, OM 20 U. (RECEPTIE VANAF 19 U.)

ALS EEN HART FALEN KAN Valentijnsevent vol woord en muziek Trio Christophe Versaevel, Wim Verbeke, Sam De Troyer Woord Luc Van Autreve en Evy Erauw 18

Februari 2024


Interview

Wie het weekend na Valentijn nog eens weg wil dromen bij moderne muziek en confronterende bindteksten, mag ook deze stijlvolle avond(en) zeker niet missen. Tik dus maar aan met stip: zaterdag 24 en zondag 25 februari om 20 u., in de kerk van Zaffelare. Ja lezer, u leest het goed, deze intro sluit naadloos aan bij de aanhef van onze andere Valentijnsrubriek (zie p. 14). En de reden is poepsimpel: ook hier betreft het een trio in uitbreiding met woordkunst, en wordt er die avond(en) prachtige muziek gebracht door virtuoze muzikanten. Christophe Versaevel stak zelf het vuur aan de lont van deze mooie liefdesavond, gedreven door de kracht van muziek, de eigen ervaringen en de veelzijdigheid van het thema zelf. Liefde is veelkleurig én universeel. Sprankelt en spartelt, wervelt en wringt, danst en davert. En u zal het die avond(en) geweten hebben: de opvoering zal je tegelijk vertederen en naar de strot grijpen. Dus: be there. De plaatsen zijn beperkt. (info@elmevents.be of via FB)

Zeven jaar geleden gaf ik al eens een optreden in de kerk van Zaffelare, samen met een vleugelpianist en een a-capellakwartet. Dat was voor mij een heel aangrijpende ervaring. De akoestiek, de setting, de kracht van de live-uitvoering… het greep mij persoonlijk ook aan. En het idee om dit eens te herhalen, is nooit meer echt uit mijn hoofd gegaan. En zie, nu is het zover. Het jarenlang sluimerende voornemen wordt in 2024 eindelijk geconcretiseerd, op het laatste weekend van februari. Een programma met de titel: Als een hart falen kan. Met een verwijzing naar… Inderdaad, naar mijn hartinfarct in december 2022 en hartstilstand in juni 2023. Die hakte erop in, want ik was net 50. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren: de ambulanciers, het ziekenhuispersoneel, de moeilijkheid om het te plaatsen, … de wereld staat op zijn kop. Waarna dan nog een maandenlange revalidatie volgde (en nog), die gelukkig veel herstel bracht, want even zag het ernaar uit dat ik wel erg beperkt verder door het leven moest. Zou zingen nog kunnen? Zou ik nog zo intens van

We willen iedereen raken waar het deugd doet, maar ook ‘where it hurts’. Liefde als een mokerslag, als een pluimpje van engelenhaar, als een vlijmscherp mes, als de mooiste ervaring ooit die een mens kan hebben…

hot naar her kunnen rijden om op te treden? Zou ik mijn beroep nog kunnen uitoefenen? Zou ik … Maar het is behoorlijk goed gekomen, een dik jaar later. En goddank, ja, ik mag nog zingen. Al moet ik mijn energie uiteraard doseren, en zijn die honderden optredens per jaar niet meer mogelijk. Maar de titel alludeert op meer, vermoed ik, zo kort na Valentijn? De titel verwijst inderdaad naar nog veel meer. In de eerste plaats zelfs naar iets anders: de liefde. Dat het rond Valentijn is, is meegenomen, maar de avond zelf beoogt vooral de mensen te raken in de veelzijdigheid van alles wat mensen onder liefde begrijpen, hoe ze kan ontroeren, aangrijpen, pijn kan doen, onze grond onder voeten weg kan vegen, ons ophemelen, ons onszelf terug laat vinden of net laat verliezen… We willen iedereen raken waar het deugd doet, maar ook ‘where it hurts’. Liefde als een mokerslag, als een pluimpje van engelenhaar, als een vlijmscherp mes, als de mooiste ervaring ooit die een mens kan hebben…

Februari 2024

19


Garage - Carrosserie Van Acker .

Vanaf heden zijn wij naast Opel Erkend Hersteller ook Bosch Car Service garage . Om u nog beter van dienst te zijn breiden we uit en zijn we naast Opel Erkend Hersteller vanaf heden ook Bosch Car Service garage . Zodoende kan u met alle merken bij ons terecht voor onderhoud , mechanische en koetswerkherstellingen aan uw wagen , eveneens verkoop nieuwe en 2de handswagens. Hiervoor investeren wij in nieuw diagnose materiaal en opleidingen voor ons personeel . Zodat u dezelfde goede service krijgt die u van ons gewoon bent.

Wij doen alles voor uw auto.


Kerk van Zaffelare, 24 en 25 februari, om 20 u. (receptie vanaf 19 u.) Trio: Christophe Versaevel (zang en gitaar), Wim Verbeke (toetsen), Sam De Troyer (gitaar) Muziekkeuze: Elvis Costello, Ed Sheeran, The Beatles, Sting, Tom Odell, Massive Attack, BLØF, Herman Van Veen, … Woord: Luc Van Autreve en Evy Erauw

Je spreekt er vol passie en vuur over, Christophe. Het raakt je blijkbaar ook heel erg persoonlijk? Wie mij kent, weet dat ik niet alleen fysiek pijn aan mijn hart heb gekregen, maar ook liefdespijn heb geleden, de voorbije jaren. Je trekt zomaar niet de stekker uit een relatie van twintig jaar, met kinderen, waarvan je het overgrote deel gelukkig was. Je hebt gegeven wat je kon, en je partner ook. Zo voelt het voor mij toch. Als het dan op geraakt, op is, doet dat pijn, ontegenzeggelijk. En je weet hoe dat gaat bij relatiebreuken: mensen willen het begrijpen, ze willen het verklaren… soms gaan ze er mild mee om, anderen duiken vanzelf in een oordeel. Ik kan dat alles begrijpen. Maar ik kan wel getuigen, dat de liefde en wat we ermee meemaken zich niet in één visie laat vangen. Je bedoelt, een relatie is altijd het ‘werk’ van twee mensen? Toch? Jij als relatietherapeut zal dat wel begrijpen? Sommigen zijn gauw geneigd deze of gene de schuld te geven. Maar zo simpel ligt dat niet. Ik wil alle kanten belichten van de liefde. De gratie, de passie, de vertedering, de warmte, maar evenzeer, de pijn, de verscheurdheid, de twijfel. En soms blijven mensen bij elkaar, en soms lukt dat niet. En dat zal ook weerklinken in de muziekkeuze. Een Elvis Costello in I want you bv, waarin hij de liefde van zijn leven bezingt die helaas… bij een ander is. En in Herman Van Veens ‘Liefde van later’, waarin een koppel, ondanks alles, toch samenblijft. Ondanks het ‘Misschien was wat je deed verkeerd, maar ik had ook wel eens vriendinnen’ … dan toch ‘steeds opnieuw kunnen beginnen’. Of Tom Waits’ Martha – waarnaar ik mijn dochter genoemd heb – waarin een jeugdliefde bezongen wordt die nooit heeft mogen zijn. In totaal zullen we twee

keer een tiental nummers brengen, gescheiden door een pauze. De uitvoering van die hits zullen we naar onze hand zetten, met de Spaanse gitaar van Sam De Troyer, de piano en synths van Wim Verbeke, en met mezelf aan gitaar en zang.

Je weet hoe dat gaat bij relatiebreuken: mensen willen het begrijpen, ze willen het verklaren… soms gaan ze mild mee om, anderen duiken vanzelf in een oordeel. Je wil dus alle facetten van de partnerliefde belichten? Dat en nog zoveel meer. Het gaat niet alleen over partnerliefde, maar ook over liefde voor kinderen, voor vrienden, voor de medemens… voor alle mensen tout court. Het hele palet dus. Het eerste deel van de show behelst de ‘donkere’ kant, ‘almost blue’ heet dat deel, met dito belichting, het deel na de pauze zal in felrood zijn. De woordperformers van dienst zijn Luc Van Autreve voor de pauze, die het blauwe deel verkent, en Evy Erauw die het lichtvoetiger, rode stuk, woorden zal geven. We willen het publiek waar geven voor zijn geld, en een aangrijpende avond brengen. Daartoe wordt het nog een dikke maand repeteren, meermaals per week, maar de vibe zit nu al goed. En we hebben er allemaal heel veel zin in. De liefde bezingen, bestaat er iets mooiers? Tot dan!

Februari 2024

21


DACIA, DE NUMMER 1 VAN DE BELGEN* WORD OOK LID VAN DE DACIA-FAMILIE EN KIES VANAF NU JE EXCLUSIEF VOORDEEL!

Ik kies hier! OPEN OP ZONDAG 21 EN 28 JANUARI

4,7 - 7,8 L/100 km • 105 - 145 g CO2/km (WLTP)

Contacteer je concessiehouder voor alle informatie over de fiscaliteit van je voertuig. * Bron Febiac : inschrijvingen door particulieren in België in 2023 Adverteerder: Renault België-Luxemburg N.V. (Invoerder), Bergensesteenweg 281, 1070 Brussel, RPR Brussel - BTW BE 0403.463.679 – IBAN BE76 0017 8828 2195. Dacia verkiest

Milieu-informatie [K.B. 19.03.2004] op www.dacia.be

DACIA.BE

GARAGE BAELE

KENNEDYLAAN 9 - IND. PARK ROSTEYNE - 9060 ZELZATE WWW.DACIABAELE.BE

172860_BAELE_DACIA_GAMMA_JAN_2024_9080_270X190.indd 1

17/01/2024 11:59


Gedicht

H

Het ochtendgloren kleurt glimmende zeebaren, wake-up call voor vroege vogelveren. Vuurkorven verteren oud eelt uit mijn ziel.

De mens ontvlucht deadlines en creëert files in vrije tijd. Overhaaste speedpedelecs vlammen onthaaste wandelaars van hun sokken. Charlie Chaplin bekijkt ónze Modern Times, live op het witte doek. He smiles. Onder gloeiende zon versmelten Iraanse tralies in een bevrijdende Boeing-747. Een prachtcultuur herademt na de zwarte demonen. Halleluja galmt hemels uit alle kerkklokken. Klepels slaan nachturen, componeren kerstconcerten in loepzuivere toonaard uit het bronzen bruidskleed. Ik print uit mijn penseel een landschap in Delft, verscholen onder blauwe sneeuw, op een gecraqueleerd kerstservies. Een trucker opent een blikje worst op de verlaten parking, auto's scheuren paasbest naar kerst. Een schaatskoppel glijdt trouwringen naar mekaar in de vrije kür en kust zacht de geboorte van een prachtlente... Luc Segers ©️ dec. 2023

Februari 2024

23


VLAAMS MINISTER VAN JUSTITIE EN HANDHAVING, OMGEVING, ENERGIE EN TOERISME

Zuhal Demir

lookaliket met ‘onze’ Jennifer Van Eetvelde

24


Interview Tekst: Luc Van de Vijver Foto's: Filip Naudts

Onze Vlaamse minister van Omgeving (e.a.) Zuhal Demir, is een sterke madame. Of een kwaaie tante. Al naargelang de kant die je kiest. Telkens weer bepleit ze hardnekkig haar zaak, zelfs als de tegenspeler in de eigen regering zit, zoals medeminister Jo Brouns. Ook op de Boerenbond heeft zij het niet zo begrepen, en op onverantwoordelijke projectontwikkelaars nog veel minder, want het algemeen belang moet primeren. Wij van Nummer9080 haalden de minister om een heel andere reden voor de lens van Filip Naudts: zij lijkt als twee druppels water op onze lokale Jennifer Van Eetvelde (geboren en getogen Beerveldenaar, en nu Lokeraar) en dat levert steevast een leuk artikel op, en voor de dubbelgangers zelf een toffe ervaring. Vandaar dus. Maar natuurlijk, bloed kruipt waar het niet gaan kan: we konden het stiekem toch niet laten om onze lookalike vooraf enkele vraagjes in het oor te fluisteren, als occasionele journaliste: de watersnood begin januari, de bijna dijkbreuk van de Zuidlede op het moment van het interview, het Wonderwoud dat te traagzaam uit de startblokken hinkt, … allemaal ten dele bevoegdheden van de minister. Dus wij, recordertje aan, koffietje in de hand, en gezellig bijzitten voor een openhartig en ontwapenend interview van de minister met … zichzelf. Nu ja. Toch bijna.

‘Oud Vliegveld’ ofte het Wonderwoud De opstart van deze Gentse noordoostelijke natuurzone werd door uw kabinet aanvankelijk als niet-prioritair gelabeld. Nu is het toch opgestart. Vanwaar dat moeizame verloop? We hebben in het begin inderdaad even gewacht met dat project. Toen ik minister werd moest ik constateren dat de budgetten voor de zogeheten compensatiebossen zo goed als opgesoupeerd waren. Jammer, want we hadden nog steeds een historisch passief van 1500 hectare bos goed te maken vanuit het verleden. Mijn voorgangster, Joke Schauvliege, had in haar beleid geopteerd voor de aankoop van bossen aan de stadsrand, en dus duurdere gronden, maar dat heeft de lacune nauwelijks gedicht. Er belandde dus veel op mijn bord, en om alles helder te krijgen in het beleid, heb ik dit Wonderwoud-project even ‘on hold’ gezet, maar de bedoeling was nooit om het niet door te laten gaan. Uiteraard zijn wij groen in en rond de stad ook erg genegen, en vooral een project met de grootte van 200 hectare, want ook daar zetten wij op in, in ons beleid: grote, aaneengesloten stukken natuur,

Vroeger bouwde men er maar op los, en dat heeft geleid tot toestanden die we absoluut moeten vermijden, want miserie tot en met. maar als minister moet je eerst je totaalplaatje helder hebben. Toen we dus na een paar maanden eindelijk de nodige budgetten hadden gevonden – toch meer dan twee miljoen – en alle dossiers grondig hadden bekeken, hebben we het mooie project groen licht gegeven. Graag, want voor de noordrand van Gent is dat van cruciaal belang: het zal een park worden, en veel ‘natte natuur’ herbergen, wat zelfs een kernpunt is van mijn beleid. Maar liefst 75 % van moerassen en natte natuur werd in Vlaanderen vernietigd de voorbije vijftig jaar – met alle gevolgen van dien. Daarom dat ik er ook zo hoog op inzet: het is pure noodzaak om dit in voldoende mate te herstellen. Maar kijk, sinds enkele jaren probeer ik de tanker te keren, en dit project maakt daar onderdeel van uit. Het komt er dus aan: Gent en Lochristi zal binnenkort een extra mooie groenzone hebben waar je kan wandelen en joggen en rusten. Hoe verloopt de samenwerking nu met Gent en Lochristi? Alle neuzen wijzen in dezelfde richting. Het zijn de experten van Agentschap Natuur en Bos die het beleid aangeven, en ze doen dat –

25


toepasselijk – ‘wonder’goed. En rond de financiën zijn de afspraken ook definitief gemaakt: grosso modo levert de Vlaamse Overheid 2,5 miljoen euro aan, en een half miljoen wordt gefinancierd door Gent en Lochristi zelf in eerste fase. Ik denk dat dat een billijke verhouding is.

Als je de voorbije decennia driekwart van je natte gebieden verhardt en anders bestemt, dat krijg je de toestanden van vandaag. Iedereen moet toch de urgentie van het herstel begrijpen?

Kunnen de komende verkiezingen van dit jaar invloed hebben op de progressie van dit project? Verkiezingen hebben altijd een invloed. Afhankelijk van de politieke kleur worden zaken al dan niet gerealiseerd, zeker als het gaat over natuur, bossen, veen, moerassen… Ik heb de laatste vier jaar heel veel tegenwind gevangen, zoals je wel weet. Niet zozeer van de bevolking, want daarvan voel ik dat velen mijn visie genegen zijn. De overgrote meerderheid begrijpt de urgentie van die natte-natuurvisie. Je ziet nu toch, deze dagen? En voor mij persoonlijk mag het altijd nog sneller. Maar bon, in een coalitie moet je uiteraard rekening houden met de andere partijen. De bevolking is zeker pro ons beleid, maar andere actoren, zoals de Boerenbond en projectontwikkelaars die nog altijd willen bouwen in overstromingsgebieden, gaan tegen ons beleid in. Ik was de eerste minister die een halt toeriep aan zulke overstromingsgevoelige bouwprojecten. Vroeger bouwde men er maar op los, en dat heeft geleid tot toestanden die we absoluut moeten vermijden, want miserie tot en met. En toch is er nog altijd die hardnekkige

weerstand. Echt jammer. En dus: om terug te koppelen naar je vraag: de eerste fase van het Wonderwoud wordt sowieso afgerond eind ’24, en dat betreft de eerste 50 hectare, waarvan 35 hectare park, en 15 natte natuur. Maar de volgende fases worden uiteraard bepaald door de verkiezingen, en de coalitie die daaruit volgt. Zelf zet ik mijn beleid graag verder, dat heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Meer nog: dat beleid is pure noodzaak. Als je de voorbije decennia driekwart van je natte gebieden verhardt en anders bestemt, dan krijg je de toestanden van vandaag. Iedereen moet toch de urgentie van het herstel begrijpen? Er is gewoon geen tijd meer voor uitstel. En ja dus, ik wil graag gaan voor een tweede termijn.

foto © Google Earth


Interview

Landinrichtingsplan Moervaartvallei Er is nu inderdaad veel te doen rond het Vlaamse waterbeheer – denk aan de Dender – maar ook in andere gebieden, waaronder onze Moervaart en Zuidlede. Twee waterwegen op Loots grondgebied. Gelukkig komt er nu, na vijf jaar, ook hier schot in de zaak? Klopt, de aanvang van het plan dateert van 2018. Na jaren van openbare onderzoeken, concretiseren van de plannen, de betrokken gemeentes op dezelfde lijn krijgen…, is er nu recent ook hier groen licht gegeven, met een begroting van 2,2 miljoen euro. Het totale pakket zal uiteindelijk 12 miljoen bedragen. Het betreft hier vier gebieden langs de Moervaart, waar we ruimte maken voor water, om zo dus waterbeschermingszones te creëren die veel water kunnen absorberen. Het betreft hier in concreto vooral zeggenvegetatie, voedselrijke plassen en natte natuur, … en natuurlijk weiden en akkers kunnen daar ook bij zijn. En dijken versterken, want uitgerekend vandaag dreigt hier lokaal een dijkbreuk van de Zuidlede? Waar nodig moet je dijken versterken uiteraard, maar rond het algemene plaa tje van het Moervaartproject waar je naar verwijst, zetten we niet zozeer in op dijkenbouw, maar net op het creëren van bevloeiingsgebieden, met uitzonderlijk misschien ook eens een noodzakelijke onteigening. Zo luidt het advies van de experten.

migen sloeg dat thema makkelijk aan, bij anderen kreeg ik ronduit onbegrip, rond de zomerdroogtes bv: hoezo, maar het foto © Mark Verbrugge regent in Vlaanderen toch alle dagen? Dus ja, de samenstelling van de regering bepaalt heel veel rond bv. het waterbeleid. En ik heb ook altijd gezegd: dit is nog maar het begin. We hebben minimaal 15 jaar nodig om ons te kunnen beschermen tegen de klimaatverandering. Eigenlijk zou het geen politieke beslissing mogen zijn, omdat het zo evident is. Herinner je, vier jaar geleden, dat ik een eerste halt toeriep aan verkavelingen in een overstromingsgebied. Grote consternatie van de betrokken besturen en ondernemers! Maar hoe bont kan je het nog maken? Ik heb toen mijn voet gezet, en het gebied tot insijpelingsgebied verklaard. En dat doe ik sindsdien altijd als ik merk dat lokale ‘baronieën’ tegen beter weten in nog steeds projecten lanceren waar het kan overstromen. Deze drassige jaarwende geeft ons helaas eens te meer gelijk. En deze keer vooral in jullie regio, Oost-Vlaanderen. Daarom dat ik hoop op nog eens tien jaar extra, want dat heb ik nodig om deze natte-natuurvisie onomkeerbaar te maken. Stem dus op de juiste mensen, zou ik zeggen.

Dit is nog maar het begin. We hebben minimaal 15 jaar nodig om ons te kunnen beschermen tegen de klimaatverandering.

Hoe verloopt de samenwerking tussen de gemeentes en het gewest in dit project? Ze verloopt redelijk goed. Natuurlijk, de Vlaamse Overheid heeft de pen in handen die alle partners aan tafel probeert te krijgen, ook de lokale besturen, en ja, persoonlijk vind ik, als het over water gaat, dat er eigenlijk geen compromissen moeten worden gemaakt. Daar moet het algemeen belang primeren, en ik vind het dan ook jammer dat daar altijd zoveel tijd over gaat. Je kan daar gewoon geen jaren meer in overleg over gaan, want de toestand is te precair. Voor mij is het glashelder: het algemeen belang primeert hier op het specifieke belang van bv. projectontwikkelaars of van de Boerenbond. Maar inzake dit project kijken alle partijen nu eindelijk allen dezelfde richting uit, en draagt iedereen ook financieel zijn steentje bij. Ook de opvolging van de Moervaartvallei hangt af van de toekomstige minister? Altijd weer. Voor mijn aantreden werd er bv. nog nooit eerder werk gemaakt van een klimaatadaptieplan, of een Blue Deal. Toen ik pas zes maanden minister was, ben ik al naar de regering getrokken, met een groot plan, dat ik deze legislatuur alleen al 600 miljoen euro nodig had om de tanker te keren via het aanleggen en opkopen van natte natuur. Veengebieden, moerassen, rivieren hermeanderen, … Dat dossier over zowel watertekort als -overlast heeft vier maanden op de regeringstafel gelegen voor ik iedereen van de noodzaak ervan kon overtuigen. Bij som-

Je bedoelt dat dan vast ook lokaal? De N-VA moet hier wel, sinds het samengaan van Lochristi en Wachtebeke, opboksen tegen twee heel populaire burgemeesters: Yves Deswaene als lijsttrekker van de Open VLD, en Rudy van Cronenburg, als lijstduwer van ‘samen anders’. Onze lokale mensen moeten vooral uitgaan van hun eigen kracht en daar een sterk programma op uitwerken, bv. dus rond het thema van watergevoeligheid. En verder is het gewoon ook goed dat een lokaal bestuur af en toe eens van kleur verandert. Het is nooit goed, heb ik geleerd in de democratie, als een bepaalde partij te lang op de belangrijkste stoelen zetelt, en er zich op den duur misschien mee vereenzelvigt. Laat er dus maar eens een changement de décor komen, en ik wens onze lokale ploeg daar alle succes bij. Dank je wel, mevrouw de minister. Graag gedaan. Je bent een straffe lookalike maar ook een potentieel bekwame politieke journaliste! Dank, maar ik ben meer een luisteraar, niet zo van het opdringerige type dat anderen voortdurend onderbreekt… Ja, dat is waar. Journalisten laten je vaak niet uitspreken, en dat deed jij net wel. En dat doet echt wel eens deugd.

27


Uw tuinlounge

in massief Padouk

Meer dan 25 jaar ervaring.

We specialiseren ons in de fabricatie van keukens, badkamers, wandkasten en algemene meubelinrichtingen op maat. Zowel strakke moderne interieurs als landelijke stijlen worden met zorg gemaakt en geplaatst. Onze eigen ontwerpafdeling werkt alles uit en brengt elk idee van droom tot werkelijkheid. Alle meubelonderdelen worden voor 100% in eigen atelier vervaardigd waardoor wij volledig op maat en volgens de wensen van de klant kunnen werken.

Alle afmetingen en indelingen zijn mogelijk naar uw keuze. Inclusief levering en montage. Voor alle info kijk op onze website www.mikeinterieur.be of bel eens.

Mike Interieur - Bedrijvenlaan 16 - 9080 Lochristi - Tel: 09 355 99 25 Gsm: 0495 50 96 99 - E-mail: info@mikeinterieur.be - www.mikeinterieur.be

REGEN OF VOGELS IN DE SCHOUW ? SCHOUWKAPPEN INOX OF KOPER 0476/41.17.27 www.bvbaverheecke.be Oost- en West-Vlaanderen > 7 op 7 bereikbaar

GEEN TRANSPORTKOSTEN !

Plaatsing door zaakvoerder

GRATIS INOX ROOSTER VRIJBLIJVENDE OFFERTE (tegen vogelnesten)

geldig in februari 2024 Enkel geldig bij plaatsing van een kap. Niet cumuleerbaar met andere acties.

"

BVBA VERHEECKE FREDDY & BENNY


de lookalike

Filip Naudts: "Ik had geduld. Maandenlang probeerde ik Zuhal te strikken voor een dubbelportret met haar lookalike, maar haar drukke ministeragenda liet het niet toe. Ik kon niet anders dan daar begrip voor te hebben en Jennifer solo te fotograferen. Een resultaat dat te zien was in onder meer De Slimste Mens Ter Wereld. De toestroom van positieve reacties bereikten ook het kabinet Demir, en al gauw kwam de vraag of Jennifer en ikzelf post factum alsnog dat dubbelportret zouden zien zitten. Een rit van Genk naar Lochristi zou de geënthousiasmeerde minister er wel voor over hebben. En zo geschiedde 5 januari jongstleden. Klopklop-klop. De minister, incognito onder een oversized capuchon, aan mijn achterdeur zowaar. En wat toen gebeurde, oversteeg mijn verwachtingen. Vanonder die capuchon verscheen niet zozeer de minister zelf, maar haar hoogst charmante persoonlijkheid, die na een onomwonden cheek-to-cheek begroeting, lofbetuigingen afwisselde met aanstekelijke lachsalvo's. Ook de ontmoeting met haar lookalike verliep hartelijk, aangrijpend bijna, alsof ze voor de eerste keer verenigd werd met haar, tot dan verborgen gehouden, zus Jennifer Demir." (lachsalvo)

Zuhal Demir: "De ontmoeting met Jennifer was een geweldig ervaring, ik was echt onder de indruk van de gelijkenissen. Het grootste verschil zullen de lezers niet merken, want dat was de tongval. Wie zou het sappigste dialect hebben? (lacht) Ze was wel wat groter dan mij en moest dus even haar schoenen uitdoen, terwijl ik hakken aan had. Dat ze zo vaak aangesproken wordt en mensen zelfs de discussie met haar aangaan dat ze wel degelijk Zuhal is, doet me lachen. Ik hoop dat ze geen boze projectontwikkelaars tegenkomt die ik de vergunning weigerde. Maar zeker voor jullie vond ik het de moeite om richting deze streek te komen voor deze gezellige ontmoeting."

Jennifer Van Eetvelde: "Spannend inderdaad om mijn dubbelganger mevrouw de minister Demir in levende lijve te ontmoeten. De eerste vraag die in me opkwam was of er werkelijk zoveel gelijkenissen zouden zijn. Een beetje onwennig deed ik de deur open van de kamer waarin ze me aan het opwachten was, en onze blikken lieten elkaar het eerste moment niet los. We hebben elkaar een hele poos in de ogen gekeken. We hebben onze ogen letterlijk de kost gegeven. Het is me pas achteraf ingevallen dat niet iedereen die kans krijgt om de minister werkelijk zo diep in de ogen te kijken. (lacht) Ik bloosde van de adrenaline, want bovenop het gegeven dat ik eindelijk met de minister mocht kennismaken met wie ik al jarenlang fysiek wordt vergeleken, was het ook nog eens mijn allereerste interview in een professionele setting. Verrassend toch, dat ze uiterlijk zo sterk op me lijkt. We hebben flink gelachen na het officiële gedeelte. Ik ben zo blij dat we een gemeenschappelijke glimlach delen."

Februari 2024

29


Wij wensen iedereen een gelukkig en gezond jaar en een goede samenwerking in UW elektro winkel voor klein elektro, groot witgoed en inbouw. Reeds langer dan 25 jaar een familiezaak in klein en groot elektro, hifi, smart tv, … Gekend voor onze service na verkoop!! Het aanspreekpunt voor herstellingen alle merken.

vanaf februari

STOCK

vLDeurmpkingoproijzepn aan

Vanaf februari opruiming en stockverkoop wegens interieurveranderingen.

Tot einde voorraad aan dumpingprijzen.

iin Lochristi & wachtebeke ELEKTRO

LOCHRISTI - WACHTEBEKE

Dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 12 u. en van 14 tot 18 u. Zaterdag van 9.30 tot 12 u. en van 14 tot 17 u. Lochristi - Dorp-Oost 80 - 09.328 44 47 Wachtebeke - Dr. J Persynplein 1 - 09.345 97 82 www.elektroongenae.be - info@elektro-ongenae.be


Filmfons Alphonse Naudts schrijft graag en recenseert in zijn vrije tijd films voor het brede publiek. 'Je kan mij ook volgen op mijn filmpagina Filmfons op instagram.' CINEMA FILMFONS & BIBLIOTHEEK LOCHRISTI VERTONEN SAMEN DE EUROPESE TOPFILM

TRIANGLE OF SADNESS

Deze film kan je gaan bekijken op dinsdag 20 februari (20 u.) in de Lodejo, een samenwerking tussen Cinema FilmFons en Bibliotheek Lochristi. Beeld: Charlbi Dean en Harris Dickinson in Triangle Of Sadness

Vijf filmvoorstellingen zijn ondertussen al achter de rug, maar Cinema FilmFons denkt nog lang niet aan ophouden. Zo staat er in februari een samenwerking met de bibliotheek van Lochristi op het programma. Op dinsdag 20 februari vertonen we gratis de topfilm Triangle of Sadness.

FILMFONS Na vijf maanden is de bedoeling van Cinema FilmFons nog steeds hetzelfde: de mensen van Lochristi en omstreken de mogelijkheid bieden om op hun gemak een film te komen kijken op het grote doek, met een woordje uitleg vooraf. Cinema FilmFons hoopt dan ook de filmliefhebbers te bereiken die al graag eens verrast worden door inspirerende films. Wij zijn dan ook altijd heel blij als we nieuwe gezichten zien verschijnen in de tribune. BIBLIOTHEEK LOCHRISTI Bibliotheek Lochristi kreeg, net zoals de andere Oost-Vlaamse bibliotheken, een oproep om een activiteitenplan in te dienen voor de wedstrijd van Europa Direct Oost-Vlaanderen met als doel Europa dichter bij de burger te brengen. Bibliotheek Lochristi werkte een activiteitenplan uit met als invalshoek de 12 sterren van de Europese vlag. De bib wou tijdens het Europees verkiezingsjaar 12 maanden lang met 12 activiteiten en themastanden Europa in de kijker te zetten. Dit ingediende plan werd beloond met de derde plaats in de wedstrijd en bib Lochristi kreeg van Europa Direct Oost-Vlaanderen een cheque van 1000 euro. De tweede activiteit in het kader van dit Europa-projectjaar

Info: filmfons.lochristi@gmail.com of op de facebookpagina van FilmFons. in Lochristi is de filmvertoning van de ‘beste Europese film van 2022’. 20 FEBRUARI 2024: TRIANGLE OF SADNESS FilmFons en bib Lochristi vertonen op dinsdagavond 20 februari om 20 u. ‘Triangle of Sadness’ in de Lodejo. In deze satirische film van de Zweedse regisseur Ruben Östlund volgen we twee fotomodellen die bovenaan de sociale ladder terechtkomen en hun uiterlijk herhaaldelijk inzetten als betaalmiddel. Eerst in de modewereld, dan aan boord van een luxe jacht en ten slotte op een onbewoond eiland, waar alle bestaande hiërarchieën zijn verdwenen. De film beschikt over een grote portie verfijnde humor en trekt je mee doorheen alle bochten en kronkels van dit buitengewoon verhaal. Deze filmavond is gratis, dankzij de steun van Europa Direct Oost-Vlaanderen. Inschrijven kan aan de bib-balie of via filmfons.lochristi@gmail.com Graag doet Cinema FilmFons nog een vrijblijvende oproep aan potentiële sponsors voor op het witte doek. Bij interesse kan je mailen naar filmfons.lochristi@gmail.com

Bijna alle, door mij gerecenseerde, films kan je vinden in de ruime collectie DVD's van de bib. Je kan ze er gratis lenen! Check de collectie op https://lochristi.bibliotheek.be/of vraag eens na bij de medewerkers.

31


SALON ACTIE €29.990 €31.750

Opel Astra-L (automaat) 1.2T 130Pk benzine 30/01/2023 541km

€39.990 €42.325

Opel Astra-L Hybrid 1.6T 180Pk hybrid 30/01/2023 541km

€36.990 €37.800

Opel Astra-L ST (automaat) 1.2T 130Pk benzine 29/12/2022 1.312km

TRISCH ELEKTRISCH RIJDENRIJDEN EGANKELIJKER IS TOEGANKELIJKER DAN OOIT. DAN OOIT.

26/05/2023 5km

Opel Astra-L ST 1.2T 110Pk benzine 30/08/2023 2km

30/08/2021 67.675km

€26.990 €27.900

Opel Astra-L 1.2T 130Pk benzine 27/04/2023 4km

OMZEN Bestemd voor:

☒ HOOFDVEST ☒ BIJKOMENDE ☒ VERKOOP &

Onze referentie OPELBELUX/MKT/COM/2023-06



Ruil idigenu wagen je huidige in voor wagen een elektrische in voor eenOpel elektrische en Opel en * nprofiteer een extra van hoge eenovernamepremie extra hoge overnamepremie tot €3.500 . tot €3.500*. €32.900 €34.900 €33.900 €35.900 €17.900 €19.700 wOntdek Power jouw Premie Power en dePremie nieuwe enOpel de nieuwe Mokka- Opel Mokka- Opel Grandland (automaat) Opel Grandland Opel Grandland X tijdens opendeurdagen onze opendeurdagen van 12 tot envan met 1217 tot september. en met 17 september. 1.5D 130Pk diesel 1.2T 130Pk benzine 1.2T 130Pk benzine 26/07/2022 27.500km

€25.990 €26.990

Betreft: Wijziging Opel logo Mevrouw, Mijnheer, Beste Opel Verdeler,

Met veel plezier en trots presenteren wij u vandaag de volgende stap in d

ontwikkeling van ons merk. €35.900 €36.900 €26.900 €28.737

SsangYong Musso (automaat) 2.2T 202Pk diesel 1/07/2022 34km

VAN ACKER VAN ACKER LOCHRISTI LOCHRISTI

Opel Vivaro L3 2.0 145Pk diesel 29/01/2021 28.000km

VAN ACKER VAN ACKER LOKEREN LOKEREN

Kapiteinsstraat 29 Kapiteinsstraat • 9080 Lochristi29 • 9080 Lochristi Dijkstraat 2A • 9160 Dijkstraat Lokeren2A • 9160 Lokeren 09/355.82.34 • www.garagevanacker.be09/342.83.10 • www.garagevanacker.be 09/355.82.34 • www.garagevanacker.be 09/342.83.10 • www.garagevanacker.be

OpEN zONdAG SpECIALE STOCKSALE TOT 31/1/’24 14/01 EN 21/01 2 KWH/100KM 15,8 - 16,2 KWH/100KM 0 G/KM TOT0 338 G/KM KM TOT AUTONOMIE 338 KM AUTONOMIE

19/03/2004): lieu-informatie opel.be (KB 19/03/2004): opel.be

Welk beter embleem kan een autofabrikant hebben in het tijdperk van de oot t verbruik, en de autonomie de CO2-uitstoot zijn bepaald en de autonomie volgens de zijn World bepaald Harmonized volgensLight de World Vehicle Harmonized Test Procedure Light (WLTP) Vehicle Test volgens Procedure de normen (WLTP) R (EC) volgens Nr. 715/2007, de normen R (EU) R (EC) Nr. Nr. 2017/1153 715/2007, en R (EU) Nr. 2017/1151. 2017/1153 en De Rwerkelijke (EU) Nr. 2017/1151. actieradius Dekan werkelijke variërenactiera onder mobiliteit dan een bliksemschicht? rschillende aronder persoonlijke factoren, waaronder rijstijl, routekenmerken, persoonlijke rijstijl, buitentemperatuur, routekenmerken, gebruik buitentemperatuur, van verwarming,gebruik airconditioning van verwarming, en voorconditionering. airconditioning en voorconditionering. tebij overnamepremie inlevering van een geldt voertuig bij inlevering en is voorbehouden van een voertuig aan en particuliere is voorbehouden klanten.aan Dit particuliere aanbod is niet klanten. omzetbaar Dit aanbod in contanten. is niet omzetbaar De inruilwagen in contanten. dient minstens De inruilwagen 6 maanden dient ingeschreven minstens te maanden zijn naam ingeschreven van de koper te zijn op op het naam moment van de van koper ondertek hev Opel, het merk6met deop bliksemschicht. Onze belofte: tegen 2028 zijnop we n angt de overnamepremie af van de nieuwehangt Opel die af van de klant de nieuwe koopt.Opel Dit voordeel die de klant is geldig koopt. bijDit aankoop voordeel vaniseen geldig nieuwe bij aankoop Opel t.e.m. van 30/09/2022 een nieuwe Opel bij een t.e.m. officiële 30/09/2022 en deelnemende bij een officiële OpelDeze Verdeler en belofte deelnemende en wordt zijn niet Opel Verdeler enmet zijnmet andere nietde cumuleerbaar kortingen. Overnamepre met van andere nucumuleerbaar verder versterkt herinterpretatie onski

GRATIS €250 tankkaart op elke verkochte nieuwe & 2de hands wagen

We hebben ons logo aangepast, waarbij de iconische vorm hetzelfde is ge sterk moderniserend effect. Bovendien zal de "bliksemschicht" het centra van het Opel Kompas, dat het hart vormt van het Opel Vizor-merkgezicht de nieuwe Blitz wordt onthuld tijdens de IAA in München. Vanaf de twee zullen al onze modellen geleidelijk de nieuwe Blitz dragen.

De nieuwe bliksemschicht is door ons designteam aangescherpt en ontw preciezer, vooruitstrevender en moderner te zijn. Het is afgestemd op on identiteit en vertegenwoordigt dus ook onze duidelijke oriëntatie op ‘Gre product- en designrichting – ‘Detox’ en ‘Modern German’.

€16.950

€16.900

€16.750

€16.750

€19.990

€17.900

€17.900

€20.900

€24.500

€20.900

€28.500

€24.990

€22.750

€16.950

€42.350

€35.078

€21.950

€16.450

Opel Corsa-F 1.2 75Pk benzine 9/08/2022 25.365km

Opel Astra-K 1.2T 110Pk benzine 30/03/2021 51.957km

Opel Mokka 1.2T 100Pk benzine 30/06/2022 33.693km

Opel Corsa-F 1.2 75Pk benzine 29/07/2022 25.480km

Opel Crossland 1.2T 110Pk benzine 29/06/2022 24.260km

Opel Corsa-F 1.2 75Pk benzine 11/08/2022 23.975km

Opel Corsa-F 1.2 75Pk benzine 25/05/2022 28.545km

Opel Crossland 1.2T 130Pk benzine 10/12/2023 119km

Opel Vivaro DC 2.0 145Pk diesel 31/05/2023 500km

Opel Corsa-F 1.2 75Pk benzine 1/06/2022 29.242km

Opel Crossland 1.2T 130Pk benzine 29/06/2022 26.032km

Opel Movano-C L3 2.2 140Pk diesel 31/07/2023 10km

Opel Corsa-F (automaat) 1.2T 100Pk benzine 23/01/2023 15.000km

Opel Mokka (automaat) 1.2T 130Pk benzine 10/12/2023 2km

Volkswagen Taigo 1.0 95Pk benzine mei 2023 5km

mEER wAGENS Op www.GARAGEvANACKER.bE

Opel Astra-K ST 1.2T 110Pk benzine 29/09/2021 65.430km

Opel Mokka (automaat) 1.2T 130Pk benzine 1/10/2021 45.494km

Fiat 500 1.0 70Pk benzine september 2023 5km


NDBRIEF

TIGING E VESTIGING SERVICE AGENT (SRA)

Datum 26/06/2023

de verdere

e elektrificatie van de adius r dagelijkse kan variëren omstandigheden onder dagelijkse en is afhankelijk omstandigheden van en is afhankelijk van

et kening moment van de vanverkoopsovereenkomst. ondertekening van de verkoopsovereenkomst. Het bedrag Het bedrag volledig elektrisch. emie kortingen. t.w.v. embleem. €3.500 Overnamepremie geldig op de t.w.v. Opel €3.500 Zafira-e geldig Life.op de Opel Zafira-e Life. iconische ebleven, maar met een ale element vormen t. De eerste auto met ede helft van 2024

worpen om nog nze ‘German Energy’ eenovation’, onze

Een geel blaadje valt Op het malse groene gras Het liet alles los. Clara

Gedichtendag 2024

Schot naar een grote boom! In Lochristi kennen we sinds jaren, de 'haikuvrienden Lochristi'. Met kerstmis mochten we in het huis van Alijn in Gent, een workshop organiseren met meer dan dertig deelnemers (voor poëzie kan dat tellen!). De titel was 'een schot naar een grote boom'. Elke deelnemer zou een haiku proberen maken (en slaagde daar ook in!). Dat precies was de betekenis van dat schot naar een grote boom! Die grote boom is je eigen belevingswereld bij de onmiddellijke creatie van de haiku. Als we die erva-

ring precies en raak kunnen benoemen, dan hebben we dat schot naar een grote boom verwezenlijkt. Maar eerst moeten we daadwerkelijk in voeling komen met onszelf en onze omgeving. We zoeken een combinatie van woorden tot we voelen dat alles JUIST zit. De haikudichter bevindt zich in een soort haikuruimte, waarmee hij zich verbindt. Het schot naar een grote boom is gelukt als onze binnenkant zich kenbaar maakt. De evocatie van je belevingswereld hier en nu. Telkens we er in slagen van dit te benoemen, benaderen we onze eigen essentie.

door Markus

33


Manuela Irma

De Pessemier

Woensdagviermaartnegentienhonderdtweeënveertig BEWONER VAN SENIOTEL LOCHRISTI

32 jaar geleden, De Begonia in Lochristi-Dorp open gehouden. Samen met haar man Julien en de kinderen. Die hebben enorm geholpen, weekdag, zondag, hoogdag. Daar hebben ze leren werken!

Eigen ‘volk’ in de zaak is altijd goed! 4 jaar geleden naar Seniotel gekomen. Gemakkelijk en dichtbij de dochters. Is nu één van de oudste daar.

“Ge moet aanvaarden dat ge niet alles meer kunt doen zoals ge wilt.”En dan moet er een volgende stap gezet worden.

Ge krijgt nen groten hof, die ge zelf niet moet onderhouden. Gaat graag nog eens ‘n potje koffie gaan drinken in het dorp of bij Christine van de Reinaert gaan eten. Ge wordt daar goe bediend en het is proper!

Heeft haar kamer volledig naar haar eigen zin kunnen inrichten, en is er fier op. Schoonzoon Mario (Art Decors) heeft er een pareltje van gemaakt.

‘Is content’ De kinderen komen veel, de kleinkinderen komen veel. Als ze iets nodig heeft, moet ze maar bellen. Gaat, als het kan, naar alle optredens en cabarets van haar dochter Carine kijken.

Bevestigt met een grote glimlach, dat die inderdaad een ‘kermistotte’ heeft!

34


Carmen Arsène Frieda

Mussche

Zondagzestienaugustusnegentienhonderdtweeënveertig BEWONER VAN SENIOTEL LOCHRISTI

Was een enorme overgang van een heel groot huis (het herenhuis op de hoek van de Burg. Vermeulenlaan en het dorp)

naar het appartement in Seniotel. Alles leegmaken was heel erg zwaar!

‘Goed dat ik mijn eigen meubelen kon meebrengen’ Dat ik niet in zo’n ‘clean’ milieu terechtkwam!

Heeft haar eigen bed, meubelen, veel kunstwerken en boeken én haar volledige fotobibliotheek een plaats kunnen geven.

Het grote pluspunt hier is het terras Haar man Marc, dit najaar overleden, was bang dat hij het hier niet zou gewoon worden. Maar dat is enorm goed meegevallen. Kenden daar al een paar mensen, en dat maakt het het ook makkelijker. Marc was gerust dat hij van die druk vanaf was om zo’n groot huis te onderhouden.

‘Ik ben tevreden.’

Het huis is nu in goede handen van Peter Vermeulen (geen familie) Voelt zich veilig met de (personen)alarmknop aan haar pols van het Wit-Gele Kruis Is zo al eens gevallen en binnen het kwartier staat er iemand om te helpen. Freddy Taghon sprong lang geleden eens binnen, vond hun huis een heel leuk ‘kot’ en startte met tentoonstellingen en optredens te organiseren met mensen van onder de kerktoren. Er was een leuke ruimte met caféinterieur ter beschikking. Er werden daarna nog vele schitterende zaken georganiseerd.

35


Welkom bij Argenta Lochristi JA N BR A E C K M A N BV DORP-WEST 99 - 9080, LOCHRISTI tel: +32 9 395 09 90 lochristi@argenta.be ON 0798.189.343 RPR Gent, afdeling Gent

Kleuterschool Lochristi Koning Boudewijnlaan 8

Openingsuren

Afspraakuren

Ma

09:00 - 12:30

09:00 - 17:30

Di

09:00 - 12:30

09:00 - 17:30

Wo

09:00 - 12:30

09:00 - 12:30

Do

14:00 - 19:00

09:00 - 19:00

Vr

09:00 - 12:30

09:00 - 16:00

Onze personeelsleden staan klaar om jullie een RONDLEIDING te geven OP ONZE SCHOOL en jullie VRAGEN TE BEANTWOORDEN Ook steeds welkom na telefonische afspraak op het nr 09/331 53 61 (LO) - 09/355 53 80 (BE)

Lagere school Lochristi Schoolstraat 18

Kleuter + lagere school Beervelde Kloosterstraat 4


Kalender FEBRUARI

Zondag 28 januari

Landbouw Miniatuurbeurs Een event voor alle leeftijden jong en oud. Zowel de verzamelaar als Jan met de Pet - Organisatie: O.T.L. De Lozen Boer - Waar: Gemeentehallen Poelstraat 39-41 in Merelbeke - Info: www. oldtimertractoren.be / 0475 628 129

Donderdag 8 februari - 14 u.

'Iedereen Elektrisch' Door Pieter Boussemaere, auteur en docent klimaat & wereldgeschiedenis aan de Vives Hogeschool in Brugge. Een praktische lezing en een ‘must hear’ voor iedereen die van plan is binnenkort een (elektrische?) wagen aan te schaffen - Organisatie: Neos Lochristi Waar: zaal Lodejo, Dorp-Oost 1 Inschrijven: neoslochristi@gmail.com of 0476 41 02 19

Woensdag 31 januari - 18.30 u.

Etentje en voorstelling jaarprogramma Organisatie: Femma Lochristi Waar: 't Fazantenhof, Bosdreef 5c Inschrijven: femmalochristi@gmail.com

Maandag 5 februari - 14.30 u.

Toujours aimer - ode aan Edith Piaf

Zaterdag 3 februari - 20 u. Toneel: 'De soldaat-facteur en Rachel’ van Arne Sierens

Zangeres Leen Heylen en accordeonist Rein De Vos brengen de bekende nummers van Edith Piaf en haar zoektocht naar liefde opnieuw tot leven. Met ook een reeks verrassende anekdotes - 10 € Waar: 't Fazantenhof, Bosdreef 5c Organisatie: Okra academie Lochristi Info: gilbert.vds@belgacom.net

Regie: Luc Van Autreve - Spelers: Barbara Annaert en Franky Nimmegeers Organisatie: De Nieuwe Ontginning Waar: LODEJO, Dorp-Oost 1 Info & reserveren: € 15 - exponieuweontginning@gmail.com – 0493 689342

Zondag 11 februari - 10 u.

'Over de liefde in muziek' Door Marc Erkens - een concert-causerie in de periode van Valentijn, hét feest van de liefde. Organisatie: Cultuursmakers - Waar: Lodejo - Dorp Oost 1 - Inschrijven: www. cultuursmakers.be/lochristi - lochristi@ cultuursmakers.be - 09 356 94 20

Zaterdag 17 februari - 20 u.

'Alledaagse dingen' Maandag 5 februari - 19.30 u.

Wie gaat mee een opname bijwonen van ‘Blokken'? We gaan samen met de trein vanuit Beervelde naar Brussel waar we eerst lunchen, om 14.15 u. worden we verwacht in de studio. Organisatie: Ferm Lochristi Inschrijven: linda.de.maesschalck@telenet.be of 0476/57 83 52

Een WOORD- en MUZIEK programma met Nederlandstalige cursiefjes én liedjes over de kleine en grote dingen van het bestaan … Met: Dirk Meul (woord), Jean-Pierre De Cnijf en Veerle Hermans (zang), Rani Baetens (piano), Willem De Sutter (accordeon), Patrick Bonne (gitaar/mandoline) en Dirk De Clercq (gitaar) - Organisatie: ZAFFLO & Co Waar: Lodejo - Dorp Oost 1 Reservatie: veerle.hermans@telenet.be

Februari 2024

37


Saloncondities tijdens januari!

Officieel servicepunt Volkswagen

Waar zowel particulier, bedrijf als leasing terecht kan! Ruim aanbod wagens op stock.

Bekijk ons aanbod op onze website, steeds up-to-date: www.autocenterstevens.be Niet gevonden wat je zoekt? Vraag het ons en wij bekijken wat we voor jou kunnen doen.

Erkend koetswerkhersteller voor vele verzekeringsmaatschappijen.

STERK in ons MERK

Alles onder één dak: Verkoop en dienst na verkoop – specialisatie in de merken VW, Audi, Seat en Skoda. Afspraak binnen de 14 dagen.

Autocenter Stevens, het familiebedrijf met een voor mobiliteit!

Antwerpse Steenweg 86 - 9080 Lochristi - 09/355.74.52 - info@autocenterstevens.be - www.autocenterstevens.be


Kalender FEBRUARI

Dinsdag 20 februari - 20 u.

Cinema FilmFons Film: TRIANGLE OF SADNESS Waar: Lodejo, Dorp Oost 1 Info: filmfons.lochristi@gmail.com Fabels en feiten over voeding en gezondheid Dinsdag 20 februari 2024 om 19u Bibliotheek Lochristi Koning-Boudewijnlaan 6

Vrij 23 - za 24 - zo 25 februari

ZAFFELAARSE CINEMA met o.a. DE PROCESSIE VAN 1971 & DE DORPSOMMEGANG van 1978 (documentaires van Gust Van de vijver) Vrij & za om 19.30 u. - Zondag om 10 u. Organisatie: De Nieuwe Ontginning - Waar: Café Sint-Hubertus, Zaffelare-Dorp 47 Inschrijven: strikt noodzakelijk op 0493 689342 (na 18 u.) of (liefst) op exponieuweontginning@gmail.com

Zaterdag 2 maart - 20 u.

22ste Lootse volksquiz Ploegen van max. 4 spelers - 20 € per ploeg Organisatie: KWB Beervelde - Waar: Zaal Sfeervelde, Beervelde-Dorp 58b - Info en inschrijven: paulhimpens@telenet.be 0477/42 11 75

Dinsdag 20 februari - 19 u.

Gezond eten, gezond ouder worden, daar tracht ieder van ons naar.! Dr.ir.Eric De Maerteleire komt ons tips en weetjes geven over gezonde voeding.

Hoe zit het met de gezondheidstoestand van de senioren in België? Zijn de voedinHogsgewoonten in evenwicht of niet? En zo niet, wat schort eraan? Wat zijn de voornaamste elementen van een gezonde voeding? Is de opname van eiwitten, vetten, koolhydraten voldoende verzekerd en wat zijn de aanbevolen hoeveelheden? Bestaan er "gezondere" vleessoorten dan andere? Mag men onbeperkt vlees eten, of vis? Wat bedoelt men met "gezonde" koolhydraten? Is er een voorkeur voor brood of aardappelen of andere?

Fabels en feiten over voeding en gezondheid

Praktische info Deelname :

vzw SC Reinaert presenteert

€18 per persoon voor leden €25 per persoon voor niet leden

WINTERVONKEN

Inschrijven :

Gezond eten, gezond ouder worden, daar tracht ieder van ons naar! Dr. Ir. Eric De Maerteleire komt ons tips en weetjes geven over gezonde voeding. Organisatie: Markant Lochristi Waar: Lodejo - Dorp Oost 1 Inschr.: (voor 16/02) karin.facon.markant. lochristi@gmail.com

Ten laatste op : 16/02/2024 klik hier voor inschrijving via de link : ofwel via karin.facon.markant.lochristi@gmail.com

24-02-24

Betalen :

Onmiddellijk na inschrijving op rekening BE80 9734 0202 0877 Markant Lochristi

Donderdag 22 februari - 20 u.

Kritisch denken. Valkuilen en mogelijkheden - door Johan Braeckman Aan de hand van herkenbare voorbeelden en veel humor toont hij aan dat we veel minder kritisch denken dan we zelf beseffen. Organisatie: Cultuursmakers Waar: Lodejo - Dorp Oost 1 Inschrijven: www.cultuursmakers.be/lochristi - lochristi@cultuursmakers.be 09 356 94 20

Aszul

Zwoele Franstalige soul en R&B. Bonjour Sade !

Dinsdag 27 februari - 20 u. lezing door CARL DEVOS

Federale verkiezingen op 9 juni 2024. Hij geeft een vooruitblik op de komende verkiezingen, waar staan we enkele maanden voor de 'grootmoeder' van de verkiezingen en wat kunnen we erna verwachten? Organisatie: Davidsfonds Lochristi - Zeveneken en Wachtebeke Waar: Zaal Uyttenhove Inschrijven: janboone@telenet.be

Deuren open: 20u 10€/avond SFEERVELDE, BEERVELDE DORP 58 Reservatie: wintervonken@vzw-reinaert.be De opbrengst gaat naar Welzijnsschakel Lochristi vzw-reinaert.be

Zaterdag 24 februari - 20 u.

WINTERVONKEN: Aszul Zwoele Franstalige soul en R&B. Bonjour Sade! Organisatie: VZW Reinaert Waar: Zaal Sfeervelde, Beervelde Dorp 58a Tickets: wintervonken@vzw-reinaert.be

Februari 2024

39


door

Bert Vervaet

Lo c h r i st i en zijn

herenhuizen Gelukkig bezit Lochristi nog meerdere ‘herenhuizen’, woningen die door hun omvang en stijl nog indruk maken. Herenhuizen hadden meerdere functies. Er waren niet alleen de private woonruimtes en huishoudelijke ruimtes van het gezin van de eigenaar, maar ook ruimtes voor de uitoefening van het beroep van notaris, dokter, brouwer, olieslager, pastoor, hoofdonderwijzer, enz. Dikwijls was er een bureau voor de administratie, ruimte voor ontvangst van gasten en private ruimtes voor het inwonend personeel. Herenwoningen drukten de status uit van de eigenaar en verschilden duidelijk van de andere dorpswoningen, boerderijen en arbeiderswoningen. Aan vele van die bewaarde herenhuizen is ook een lang verhaal verbonden. Omdat dit verhaal onze omgeving meer inhoud en betekenis geeft, zullen hier in de loop van de volgende maanden een aantal van die woningen besproken worden.

Olieslagerij Opsomer, Dupont, Ongena en De Keyser • Oosteinde 14 •

40

De familie Ongena-Jocqué: Onderaan: Julien De Keyser, Honorine Cremers, burgemeester Eduard Ongena, MarieThérèse Jocqué, Hélène Ongena, Odon De Keyser. Staand: Polydore Ongena, Jules Ongena en Eugène De Keyser.


Ten tijde van keizer Napoleon was op deze plaats de klompenmakerij gevestigd van de familie Wauters-De Waele. In 1807 trouwde de dochter Maria Theresia met Pieter Opsomer uit Moerbeke. Deze richtte in 1824 op het erf van zijn schoonouders een olieslagerij in. In het plaatselijk dialect heet dit een “stamperij”. Aanvankelijk bewogen paarden de maalstenen. Een olieslagerij had hier te maken met de aanwezigheid van vlas. De teelt, verwerking en verkoop van vlas was al sinds het ontstaan van onze dorpen een belangrijke bron van inkomsten. Vlas wordt gekweekt voor de sterke vezels, die gesponnen en geweven worden tot linnen. De vlasplant heeft daarnaast ook olierijke zaadjes, waaruit lijnolie wordt geperst, en het restafval kon verwerkt worden tot “lijnkoeken” als voedsel voor het vee.

Familie Dupont Rond 1848 werd het bedrijf eigendom van de Zaffelaarse huisdokter en brouwer Jean Dupont. Blijkbaar was deze aankoop bedoeld om een broodwinning te voorzien voor zoon Felix Dupont, terwijl de andere zoon Héliodore de brouwerij in de Kerkstraat zou overnemen. In 1857 werd een stoommachine geplaatst voor het aandrijven van de pletmolen. Zoon Felix Dupont is echter jong en kinderloos gestorven in 1863 en zijn weduwe, Mathilde Van Beveren, is teruggekeerd naar Gent.

Burgemeester Ongena De erfgenamen van dokter Jean Dupont, eigenaars in onverdeeldheid, verkochten de woning met olieslagerij en bijhorende gebouwen in 1866 voor de ronde som van 20.000 fr. De nieuwe

eigenaar en uitbater werd Eduard Ongena (1834-1914), een brouwerszoon uit Lokeren. Hij was gehuwd met Marie-Thérèse Jocqué (1845-1928), dochter van de gemeentesecretaris van Oostakker. Zij lieten rond 1874 de bestaande herenwoning optrekken. De hoofdingang werd zijdelings geplaatst, naar de bestaande bedrijfsgebouwen. Zij hadden drie kinderen: Polydore, Jules en Hélène. Zaffelare kende in de jaren 1890 een felle politieke discussie over het kerkgebouw. In die jaren werd Eduard Ongena schepen onder het bestuur van zijn buurman, Eugène Lippens. Schepen Ongena werd in 1894 de leidende figuur in een groot referendum, waarbij uiteindelijk een grote meerderheid van de Zaffelaarse bevolking zich uitsprak tegen de vernieuwing van het kerkgebouw en voor de aanstelling van een tweede onderpastoor. De spanning nam nog toe toen het liberale gemeentebestuur een gemeentelijke meisjesschool inrichtte. In 1900 overleed burgemeester Lippens en Eduard Ongena werd zijn opvolger. Onder zijn bestuur werd een beslissing genomen, waarvan de liberale partij onvoldoende heeft ingeschat hoe gevoelig dit lag bij de bevolking en hoe gemakkelijk om te worden uitgebuit in de kiespropaganda. Dankzij een schenking van de familie de Kerchove de Denterghem, erfgenamen van Eugène Lippens, werd een nieuw kerkhof gepland, weg van de kerk. Al die discussiepunten werden de liberale meerderheid fataal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1903, zodat Eduard Ongena slechts drie jaar burgemeester was. Hij overleed in 1914 en de olieslagerij werd geleid door zijn ongehuwde zoon Jules. Deze is vier jaar later al overleden toen in onze streken de epidemie heerste van de zogenaamde Spaanse griep.

41


De “stamperij” aan het Oosteinde rond 1910.

Odon De Keyser

Burgemeester Eduard Ongena (1834-1914)

De nieuwe bewoner en leider van de olieslagerij werd Odon De Keyser, zoon van Hélène Ongena en brouwer Eugène De Keyser en dus neef van Jules Ongena. Later heeft hij deze beslissing als fout bestempeld. Zelf heb ik hem nog horen zeggen “die verdomde stamperij”. Odon had een totaal andere carrière kunnen hebben, maar de Eerste Wereldoorlog stond in de weg voor universitaire studies en onder druk van de familie moest hij een olieslagerij overnemen die ten dode opgeschreven was. Ondertussen waren in Zaffelare de politieke kaarten gekeerd daar aan de leider van de katholieke partij, burgemeester De Bock, laksheid werd verweten en vriendjespolitiek tijdens de Duitse bezetting. Na de verkiezingen van 1921 werd Odon De Keyser de nieuwe burgemeester. Ook hij kwam spoedig in een politieke storm terecht rond de benoeming van drie, eerder vrijzinnige onderwijzers in de gemeentelijke jongensschool. De pastoor vroeg absolute onderdanigheid aan het kerkelijk gezag ook buiten de school, maar dat wilde de nieuwbenoemde hoofdonderwijzer Gaston Van Pamel niet beloven. De pastoor stichtte een katholieke jongensschool, wat zou leiden tot de teleurgang van het gemeentelijk onderwijs. Odon De Keyser moest na de verkiezingen van 1927 zijn sjerp afgeven, maar bleef gemeenteraadslid, wat hem later weer tot burgemeester bracht. Hij werd provincieraadslid van 1929 tot 1946.

Dranken

De Wispelaere

Een vrolijk, lekker en liefdevol drankje aankopen Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk - tel: 09.355 65 27

Open: woensdag 13.30-18 u - donderdag en vrijdag 9-12 u en 13.30-18 u - zaterdag 9-12 en 13.30-17 u


Lochristi enzijn herenhuizen

Bij de afbraak van de bedrijfsgebouwen in 1995 werd eerst het achterliggende complex ontmanteld.

Carlier en De Buysscher

“Make Sense”

Na de dood van zijn vader Eugène verhuisde Odon De Keyser naar de Kerkstraat. De gebouwen van de “stamperij” werden aangekocht door de firma De Faam van de gebroeders Jozef, Albert, Gerard en Gustaaf Carlier. Zij hadden al een grote handel in veevoeders en meststoffen aan de zuidzijde van het Oosteinde, waar nu Delhaize gevestigd is. Het echtpaar Carlier-De Vliegher bewoonde de herenwoning. Na het einde van firma “De Faam” werd de eigendom verkocht aan de familie Van Hoecke-Braeckman uit de Oudeveldstraat, eveneens handelaars in veevoeders en meststoffen. Dochter Annette en schoonzoon Marc De Buysscher richtten dezelfde handel op in de gebouwen van de olieslagerij. De oude bedrijfsgebouwen werden afgebroken in 1995 en vervangen door een appartementsgebouw. Marc en Annette De Buysscher-Van Hoecke besloten om te verhuizen naar een appartement in Lochristi en verkochten hun eigendom in 2010.

De nieuwe eigenaars werden het echtpaar Dimitri Barbe, landbouwingenieur, en Anneleen Vanderkimpe, kleuterleidster. Zij kozen voor Zaffelare omwille van de kwaliteit van de woongelegenheid en als bedrijfsruimte. Dimitri Barbe richtte na werk in de Boerenbond en voor de Floraliën, een zelfstandig communicatiebureau op voor advies aan bedrijfsleiders, eerst vooral in de sierteelt, met nadruk op duurzaamheid. Het bedrijf werd ondertussen overgenomen door Springbok en verhuisde naar Gent, waar Dimitri Barbe de leiding heeft voor het aspect duurzaamheid. Men helpt bedrijven om ecologisch, inclusief en maatschappelijk verantwoord op een hoger niveau te komen. Daarmee eindigt voorlopig een zeer merkwaardige evolutie van een traditionele industrie naar hypermoderne consulting.

Odon De Keyser als jonge burgemeester in 1921.

Bij de afbraak in 1995 verdween ook de grote schouw van de stoommachine uit de 19de eeuw.

De achterzijde van de bedrijfsgebouwen bij de afbraak in 1995.

43


VILLA ATALANDIA

Dirk Van Kerkvoorde

21

AFSLUITINGEN - HEKKENS - AUTOMATISATIE LAS- EN SMEEDWERK - TRAPPEN, LEUNINGEN EN SCHOUWKAPPEN - PARLEFONIE EN VIDEOFONIE VERKOOP BEKAERTMATERIALEN - TUINVERLICHTING

Uw KreTeNzIsche oAse VAN rUsT eN LIchT Gesitueerd op een klif, juist naast een zandstrand, verrast Villa Atalandia haar gasten van zonsopgang tot zonsondergang op licht en zon; zowel vanuit de overvloedige en overdekte terrassen, als vanuit de ruime salons, (slaap)kamers en keukens. Villa Atalandia biedt niet enkel slaapcomfort aan 12 à 14 personen, er is ook een modulaire fitnessruimte en een prachtig tuincomplex met amfitheater, overdekte BBQ, masterzwembad en relaxbaden.

Strikt Individuele Studiebegeleiding zowel fysiek als online

Bijlessen Naschoolse studiebegeleiding Herexamens Examencommissie Secundair Onderwijs Toelatingsproeven (Arts, Tandarts, ...) IJkingstoetsen | Ingangsexamens Business-Coaching

Steeds à la carte & ONE-TO-ONE

W W W. X ANTHIPPE.BE

Dorp-West 138 | 9080 Lochristi +32 (0)9 355 51 43 | +32 (0)476 27 28 70

www.VILLA-ATALANDIA.Gr Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) www.ATALANDIA.eU

0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be

www.xanthippe.be | info@xanthippe.be


Welkom

op onze

openklasdag

ZONDAG 25 februari

van 10 u. tot 12 u.

Kleuter en lagere school De Sprankel Beervelde Kloosterstraat 33 - Beervelde ‘kleuterschool t Sprankeltje Hijfte Hijfte Center 33 - Lochristi (Hijfte)

Nuttigeadressen

Contact: Tel. 09/355 88 00 - info@desprankel.be - www.desprankel.be

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaten Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be Advocatenkantoor Erik Van Gerven BV Dorp West 73 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50 E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be Advocatenkantoor Bart Raes Beukendreef 26 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03 E-mail: bart_raes@skynet.be Deconinck & Deblauwe Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75 E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be Advocaat Coolsaet Gert Burg. Vermeulenlaan 20 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - Gsm: 0497.436 166 Gert.coolsaet@telenet.be Jan Devroe Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be Linda De Coninck Beelbroekstraat 105a - 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be Advocatenkantoor Lievens Ganzenhof 3 - 9080 Lochristi Tel: 09.222 23 43 - fax: 09.398 03 37 E-mail: info@advocatenkantoorlievens.be Advocaten 9080 Koning Albertlaan 58 bus 102 9080 Lochristi Tel. 09/220.75.01 Email: info@advocaat9080.be

Boekhouders - Accountants Fiscalisten D&V Bedrijfsadviseurs BV Werner De Pauw - Geert Van Rysseghem Rivierstraat 19 bus 101 - 9080 Lochristi Tel. : 09/259 09 60 - www.dvba.be geert.vanrysseghem@dvba.be werner.depauw@dvba.be

Moore Lochristi Kapelleken 15/0001 9080 Lochristi 093551210 – jeanluc.demeyer@moore.be www.moore.be

CBA & Co BV Boekhouding & Startersadvies Kapelleken 15 bus 0002 - 9080 Lochristi Tel: 09.348 52 35 valerie.caulier@cba-lochristi.be www.cba-lochristi.be

Vind je Balans - Valerie Carlier Adem je stress weg… Hartcoherentie | Volwassenen en kinderen www.vindjebalans.be 0474 87 15 83 | valerie@vindjebalans.be

CRVB Accountancy BV Beerveldsebaan 2d - 9080 Lochristi Tel : 09.355 24 63 E-mail: info@crvb.info

Xanthippe - FIRST CLASS TUTORING www.xanthippe.be - Tel. 0476/27 28 70 Meer info zie advertentie hiernaast

DPO Accountants en Belastingconsulenten Kleemstraat 84 – 9041 Oostakker accountant@dpo.be www.dpo.be

Logopedie

Studiebegeleiding Thuisverpleging

Wit-Gele Kruis Lochristi Dorp West 88 - 9080 Lochristi tel. 0800-20 30 2 - info@wgkovl.be 24u/7d – alle ziekenfondsen www.witgelekruis.be / www.jouwstijl.be

Logopedie | Psychologie | Psychomotoriek | Diëtiek

Kapelleken 23 - 9080 Lochristi Gsm: 0486.61 31 97 - www.logopraxis.be

Thuisverpleging op maat Katleen De Maertelaere - Gsm: 0498.903 382 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Mendonkdorp 62 - 9042 Mendonk Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Praktijk Op Pad Logopedie - Psychologie - Diëtetiek - Auticoaching Gentse Steenweg 416 - 9160 Lokeren 0496 84 00 31 - www.praktijk-oppad.be

Thuisverpleging Greet Heeze Hanselaarstraat 27 - 9080 Beervelde Gsm: 0478.38 92 16 Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

LOGOPRAXIS

Podologie

Helene Jacob Hoekstraat 113 b - 9160 Lokeren Gsm: 0485.27 60 49 www.podologiepraktijk-jacob.be

Psychologen

Rachel De Rudder Psychologe/mentale coach Loopbaan – zelfzorg – volwassenen & jongeren www.rdr-consult.com Watersniphof 10 - 9080 Lochristi Derudderconsulting@gmail.com 0473 86 51 25

Therapie, herstel en zingeving

Als de lente wil Krommendonck 15 - 9080 Lochristi Luc Van de Vijver Op afspraak: 0477 56 63 15 – l.vandevijver@ skynet.be www.alsdelentewil.be

Thuisverpleging Meersman Gaetan Orchideeënhof 20, 9080 Lochristi Gsm: 0487 68 58 61 Alle mutualiteiten 7/7

Voedings- en dieetkundigen Voedings- en dieetkundige Diabeteseducator - Céline Stadeus Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak Diëtiste Sophie Bollaert Afslankcentrum So-Ligna 0499.31 45 63 - Cootveld 2, Beervelde info@so-ligna.be - www.so-ligna.be enkel op afspraak

Acupunctuur

Acupunctuur Lochristi Koen Van Landeghem PGAC Doornzelestraat 28 - 9080 Lochristi 0472/70.51.57 www.acupunctuurlochristi.be

Hilde De Clercq Rouw- en Verliesbegeleider www.Groepspraktijkdevlinder.be - Zaffelare 0486/067837 - hildedeclercq4@gmail.com Huis- en schoolbezoek mogelijk! Omdat rouw niet rauw hoeft te zijn.

45


cursiefje door Evy Erauw

De liefde

in al haar schakeringen Van het passionele lipstickrood dat vleugels geeft tot een grenadinekleurige aquarel die voor ingedommelde oude mensen lijkt, de keuze lijkt snel gemaakt. Maar mispak u niet, hun vuur zit in de familiefoto aan de muur. Omdat liefde zo vol is als twee mensen erin steken.

op weg naar het werk en terug... en ik stop te weinig voor een kletske, over het leven of helemaal niets. Als m’n dochters een knuffel vragen lukt me meestal wel om - soms met een zucht, toegegeven - even te stoppen met mijn activiteiten en gewoon eens stil te vallen bij elkaar. Want mijn pepe zal er niet altijd zijn en mijn kinderen blijven niet klein.

Bijwijlen brandt de liefde - hoe intens en vurig ook ontvlamd - helemaal op. Te jong, verkeerde moment, te verschillende achtergronden, andere dingen willen in het leven? Wie zal het zeggen… Hoe een hart soms falen kan. Het verdriet voorbij liet elke grote liefde een stukje in je achter, daagde uit tot groei en vormde je mee tot wie je nu bent.

Liefde is soms je nek durven uitsteken en een moeilijke boodschap brengen, al maak je je er niet populair mee. Een tiener vertellen dat de verwachtingen van de maatschappij anders zijn dan in haar hoofd en die woorden hard zien binnenkomen is moeilijk. En dan duimen dat ze zich herpakt en groeit. Want je ziet haar graag en gelooft in haar, zij kan dit. Aan de zijlijn toekijken, haar steunen in de keuzes die ze maakt en haar angstige blik beantwoorden met: ik blijf.

De verliefdheid voorbij is liefde hard werken, noem het gerust hartwerk (wie hier zwartwerk leest: je werkt te veel). Want hoewel het soms plots overvalt, blijft het niet vanzelf komen. Liefde verloopt als een hartslag met ups and downs en vraagt moeite om levensvatbaar te houden, soms makkelijker gezegd dan gedaan… Zo rij ik elke dag minstens twee keer voorbij het huis van mijn pepe, rondzoevend met kinderen, boodschappen,

46

Liefde is af en toe de ander voorrang geven op mezelf, m’n trots inslikken en niet doordrammen om mijn gelijk te halen (ook al heb ik dat soms misschien wel) omdat de ander in zijn kwetsbaarheid veel meer heeft aan erkenning en een bemoe-

digend woord of knuffel. Omdat vechtende ego’s nooit winnen. Liefde is leren aanvaarden dat het lichaam grenzen kent en elk karakter zijn kleine kantjes. En dat alles kunnen omarmen met die mantel der liefde, ook als het eens keihard misloopt. Ja, liefde kan hartverwarmend schoon zijn maar ook zo donker als een bordeaux. Als je een geliefde plots verliest of eenzaam door het leven gaat, kan geloven in de liefde moeilijk zijn. Ontdekken dat je niet de enige partner blijkt te zijn maar wel ‘de ander’ keldert je vertrouwen in je medemens. Voelen hoe je nooit goed genoeg bent - al geef je hart en ziel - is hartverscheurend. Hoe een hart falen kan…

ALS EEN HART FALEN KAN

Wil je onze ode aan de liefde graag live horen in woord en muziek? Als een hart falen kan, een intiem liveconcert in de kerk van Zaffelare op 24-25 februari '24 Muziek door: Sam De Troyer, Chris Corn en Wim Verbeke Woord door: Luc Van Autreve en Evy Erauw


ØST

Lochristi

6% BTW*

30% VERKOCHT

*Aankoop met 6% BTW mogelijk, steeds onder voorwaarden. Contacteer ons voor meer informatie omtrent de overgangsmaatregel.

Project Øst is gelegen in het centrum van Lochristi en voorziet voor gezinnen, koppels of singles een leuke thuis met tal van unieke troeven. Er is een aanbod aan appartementen met één, twee of drie slaapkamers met oppervlaktes tot 126 m². Bovendien zijn alle entiteiten voorzien van een uiteenlopende mix aan hoogwaardige materialen en duurzame installaties, gericht op de toekomst. Rustig ontspannen en wonen wordt mogelijk gemaakt in deze groene en autoluwe woonomgeving. Een thuis vanaf 289.900 euro (excl. kosten), contacteer onze adviseurs voor meer info. Leven dichtbij alles

urbanlink.be/ost • T 09 324 01 23


Een thuis voor nu & later

Seniotel Lochristi

veel meer dan gewone assistentiewoningen Wist je dat er assistentiewoningen zijn in het centrum van Lochristi? Maak kennis met het unieke karakter van Seniotel. In een rustige en residentiële omgeving biedt Seniotel 16 assistentiewoningen met terras of balkon. Een opvallend kenmerk is het engagement voor continue zorg en bescherming, zowel overdag als ‘s nachts. In samenwerking met i-mens en het Wit-Gele Kruis wordt er een permanente dienstverlening geboden, 24/7. Deze toewijding creëert een veilige omgeving waar bewoners met een gerust hart kunnen genieten van hun zelfstandigheid. De assistentiewoningen omarmen een familiale sfeer met aangepast comfort, waarbij de eigenheid van elke bewoner centraal staat. Zo zijn woningen naar eigen smaak in te richten, waardoor een persoonlijke toch aan het verblijf wordt toegevoegd. De dienstverleningen – denk aan boodschappen, poetsdienst en medicatievoorziening – zijn volledig afgestemd op individuele behoeften en wensen. Verzorgenden organiseren wekelijks activiteiten, dat gaat van kook- of knutselactiviteit over bewegingsactiviteiten tot spelnamiddag. Een andere troef is de eigen keuken, waar er dagelijks verse maaltijden bereid worden. Hierbij houden we rekening met dieetbehoeften. Op feestdagen verzamelen bewoners zich voor heerlijke feestmaaltijden, waarbij jarigen hun eigen favoriete menu kunnen samenstellen. Seniotel streeft ernaar dat alle bewoners zich in veiligheid en rust thuis kunnen voelen.

We nodigen geïnteresseerden van harte uit voor een vrijblijvende rondleiding. Maak een afspraak via telefoonnummer 09/355 55 56 of stuur een e-mail naar info@seniotellochristi.be. Meer informatie is te vinden op de website www.seniotellochristi.be. Ervaar de warmte en gastvrijheid van Seniotel Lochristi - uw thuis voor nu en later.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.