nummer9080-nr160

Page 1

nummer9080

Maart tweeduizend drieëntwintig nr.160

Dirk Draulans

In de greep van je genen

Dirk Musschoot

Toen geluk nog

heel gewoon was

Luc Van Imschoot

lachen geblazen!

Dries De Beul

Lepeltje-lepeltje van hout

De Nieuwe Ontginning

fototentoonstelling Spes Nostra

Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken

Verrassend straffe promoties op onze gazonmeststoffen

Het juiste advies van onze Horta EXPERTS voor de noden van jouw gazon

WIN een weekendje weg met BoerenBed

€ 420

HORTA woensdag 1
t.e.m.
maart
zaterdag 4 maart
HORTA woensdag 15 maart t.e.m. zaterdag 18 maart
Gazon dagen
Kippen dagen
t.w.v.
HORTA LOCHRISTI De Meyer Ruilare 123, B-9080 Lochristi 09/355 50 12 lochristi@horta.org
Bij aankoop van een gazonmeststof, meer op horta.org/gazondagen
www.horta.org

Colofon

Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 10 600 ex. in alle brievenbussen van Groot-Lochristi

Administratie en contact

Fris watervoordevis - Oosteinde 25

9080 Lochristi - Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be

Voorstel rubrieken en teksten: l.vandevijver@skynet.be

Redactie

Concept & beelden: Mark Verbrugge

Concept & teksten: Luc Van de Vijver

Concept & reclame: Sofie Hesters

Werkten nog mee aan dit nummer

Sofie Hesters: Lootsche baton + Klavertje vier

Filip Naudts: fotografie

Bert Vervaet: Lochristi en zijn herenhuizen

Eric De Wilde: Erics rariteitenkabinet

André Baert: Dialect

Marcus Bundervoet: Natuur in Lochristi

Daina De Saedeleer: Op bezoek in het cabaret

Martin Floré: Het oog van Martin

Contact reclame: Sofie Hesters, Fris watervoordevis

tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be

Druk:

Drukkerij Graphius - Traktaatweg 8 - 9041 Gent

Verantwoordelijke uitgever: Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare

Cover: Houdtvast - Workshop lepelsnijden

© foto: Bert Verschraegen

Volgende release

nummer 161: 29 maart 2023

deadline adv. en info: 16 maart

nummer 162: 26 april 2023

deadline adv. en info: 13 april

nummer 163: 24 mei 2023

deadline adv. en info: 10 mei

nummer 164: 28 juni 2023

deadline adv. en info: 15 juni

Weerspreuk van de

11 34 28 11 24 28

Toen geluk nog heel gewoon was

Interview met journalist Dirk Musschoot

Fototentoonstelling Spes Nostra

Door De Nieuwe Ontginning

14 40

Lepeltje- lepeltje van hout

Workshop met Dries De Beul

Daina op bezoek in het Cabaret

Musical-Cabaret / Binnenkort in Lochristi

Lachen is het beste medicijn!

Interview met Luc Van Imschoot

Lookalike

Hendrik Verstraeten > > > > Alain Remue

In de greep van je genen

Interview met journalist Dirk Draulans

Filmfons

6 6 maand 3

Het
houdt
weer van Aswoensdag,
men de gehele vasten!
© Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Inhoud 43
Cold War (Zimma Wojna)

te koop Lochristi

Hoek Dorpsstraat-Hoekskensstraat

Mooi lot bouwgrond van 800 m² voor open bebouwing op toplocatie! Geen bouwverplichting. Voor wie wil wonen op wandel- en fietsafstand van winkels, scholen, horecazaken en openbaar vervoer.

Vraagprijs: 430.000 euro

te koop Destelbergen

Houtstraat 19

Nieuwbouwwoning in opbouw met prachtig uitzicht. 3 ruime slaapkamers en 2 badkamers. De woning wordt afwerkt volgens het BEN principe.

Vraagprijs: 561.060 euro

te koop Lokeren

Nieuwpoortstraat 51

Ruime en degelijke open bebouwing met 3 slaapkamers, op 1374m²! Deze woning met heel veel potentieel beschikt over alle comfort.

Vraagprijs: 419.000 euro

te koop Lochristi

Begonialaan 4

Degelijke te renoveren halfopen woning gelegen met afzonderlijke garage op een toplocatie vlakbij het centrum van Lochristi met 4 slaapkamers. Er is een gezellige stadstuin met Oost oriëntatie op een terrein van 259m².

Vraagprijs: 338.000 euro

te koop Lochristi

Weerstandshof 1

Instapklare ruime villa op een rustige en residentiële locatie nabij het centrum van Lochristi.

Vraagprijs: 649.000 euro

Goed onderhouden woning met bouwgrond op toplocatie in Lochristi! Totale oppervlakte van het perceel is 1162m². Mogelijkheid om het bestaande perceel op te splitsen in twee afzonderlijke percelen. Er zijn bestaande plannen om een woning aan te bouwen aan de bestaande woning.

Vraagprijs: 649.000 euro

te koop Lokeren Nieuwpoortstraat

51

Halfopen bouwgrond 717 m²

Achteraan fantastisch zicht op de velden. Dit gaat over Lot 3. en een vraagprijs van 233.000 Het aansluitend Lot 4 staat momenteel ook te koop met een oppervlakte van 776,91m², vraagprijs 233.000 euro.

Beervelde

Rivierstraat 10

09.342 77 77 info@loimmo.be www.loimmo.be
te koop Lochristi Kouter 28
check onze website www.loimmo.be voor alle actuele panden Te huur Sint-Kruis-Winkel Albert De Smetstraat 35 Wachtebeke Ramonshoek 30 Dieter, Katrien, Gunther en Lieselot Gratis schatting! Contacteerons! Gratis schatting! Gratis schatting! Contacteerons! in optie in optie verkocht

KWB Beervelde organiseert

21ste Lootse volksquiz

4 maart 2023 om 20 u.

Zaal Sfeervelde, Beervelde-Dorp 58b

Na een onderbreking van 2 jaar door corona, organiseert KWB Beervelde op 4 maart voor de 21ste keer zijn jaarlijkse quiz.

Inderdaad, in het voorjaar van 2001 kwamen een paar KWB'ers bijeen en staken hun eerste quiz in elkaar. Toen stond internet nog in zijn kinderschoenen, was er van Wikipedia nog geen sprake en moest muziek nog worden opgenomen op een cassette.

Na twee decennia is er veel veranderd, maar ons concept is nog steeds gelijk gebleven. We proberen een luchtige quiz samen te stellen met voor elk wat wils, waar zowel jongeren als minder jonge deelnemers kunnen van genieten. Het is een mix van vragen over allerlei onderwerpen: lifestyle, media, muziek, sport en actualiteit…

Maar ook puzzels, droedels, reken- en taalspelletjes komen aan bod.

We garanderen steeds een gezellige en amusante quizavond.

We hebben voor 4 maart nog een paar tafels vrij (ploegen van maximaal 4 spelers). Dus voel je het ook kriebelen: aarzel niet en contacteer Paul op 0477/ 42 11 75 of mail voor inlichtingen naar paulhimpens@telenet.be.

We hebben steeds een goed gevulde zaal met een 20-tal ploegen.

We vallen de deelnemers niet lastig met een tombola of met een ellenlange prijzentafel, maar voorzien voor alle ploegen geldprijzen.

Aan de quiz kan iedereen meedoen, je hoeft zeker geen bolleboos of nerd te zijn. We hebben onze redactie verjongd en vervrouwelijkt.

Een negatief puntje is wel dat we moeilijk de Beerveldse verenigingen kunnen warm maken om mee te doen.

Los daarvan zijn we op zoek naar nieuwe medewerkers die onze bestuursploeg kunnen aanvullen en ondersteunen.

onder de upe
Maart 2023 5
6 foto © Philip Vanoutrive Journalist Dirk Musschoot Vertelling over de veranderingen in de voorbije 100 jaar ‘Toen geluk nog heel gewoon was’ ’t Fazantenhof op maandag 20 maart (14 tot 17 u.) € 10 (kansentarief € 2) – inschrijven via 09 238 32 18 of dienstencentrum@ocmwlochristi.be

N.a.v. hun 100-jarig bestaan op 8 mei 2021 vroeg de Gezinsbond aan journalist Dirk Musschoot om een overzichtsboek te schrijven. Al vlug bleek dat een ruimer ‘eeuwboek’ een veel breder publiek zou bereiken: zo gezegd, zo gedaan. Aftoetsing bij een groot netwerk, intensief journalistiek werk én een stukje zelfonthulling, leverde een prachtboek op: Toen geluk nog heel gewoon was. Ondertussen ging dit opus al 15 000 keer over de toonbank en is het aan zijn zesde druk toe. Wie het overzichtswerk in vertelling wil horen, schrijft zich vlug in bij ’t Fazantenhof, en wie het boek wil lezen rept zich naar de Standaard.

Een overzichtswerk vol persoonlijke anekdotes. Vrij ongewoon toch voor een journalist?

Ik begrijp je opmerking, maar doorheen mijn schrijverscarrière heeft interactie met mijn lezers me daar uiteindelijk gebracht: ook anekdotiek is belangrijk. Al vlug na publicatie van mijn eerste non-fictie – waaronder ‘Belgen op de Titanic’ – bleek dat mensen polsten naar mijn persoonlijke betrokkenheid rond de aangeboorde thema’s. Bij de Titanic was die er niet echt. Maar bij dit onderwerp, honderd jaar gezinsgeschiedenis, was dat natuurlijk makkelijk zat: ik ben 62 en heb de voorbije eeuw dus voor meer dan de helft zelf bewust meegemaakt. Voor het persoonlijke verhaal was het overigens meer filteren dan verzamelen, dat begrijp je wel. Daarom spreek ik ook niet van een lezing, maar van een vertelling. Sociologen houden lezingen over dit onderwerp, ik vertel erover.

Een hele eeuw. En wat voor een eeuw! Hoe begin je eraan, en vooral: hoe stop je ermee? Mogelijk wel de eeuw met de meeste sociale wijzigingen ooit?

Begrenzing is inderdaad moeilijk. Uiteindelijk bouwden we het boek op rond thema’s waar de meeste mensen voeling mee hebben: vrije tijd, werk, relaties… Een hoofdstuk heet bv. verliefd-verloofd-getrouwd. Want zo ging dat vroeger.

Nu niet meer inderdaad. Verliefd wordt nog iedereen, maar zich verloven en trouwen doet nog slechts een minderheid. Precies. De hoeksteen van onze maatschappij was honderd jaar lang het ‘gezin’. In het katholieke paternalistische systeem had iedereen daar ongeveer een gelijk beeld over. Dat beeld werd zelfs in 1977 nog letterlijk verwoord door de Leuvense professor Wilfried Dumon: de basis voor het gezin is het huwelijk, en dat is een verbintenis tussen twee mensen van verschillend geslacht, en de enige plaats waar kinderen ‘wettig’ zijn. Natuurlijk was dat vaak verre van de daadwerkelijke praktijk, maar het was wel het sociologisch geldende streefdoel. Het was eenduidig en dé norm om alles naar af te meten. Ondertussen is het gezin zo veelkleurig als wat. Ga maar eens na. In een gezin is men getrouwd? Bijlange geen noodzaak meer, zelfs steeds minder realiteit. Alleen tussen mensen van een verschillend geslacht? Sinds het eerste Belgische homohuwelijk op 6 juni 2003 is ook dat ‘heilig huisje’ gesneuveld, en zijn er vaak huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. En met alleen maar kinderen uit dat huwelijk? Ik zou de samengestelde gezinnen geen eten willen geven. Samengestelde gezinnen zijn tegenwoordig al zo evident als het ‘klassieke’ gezinsmodel.

Je verwijst naar het katholieke paternalistische systeem? Inderdaad. De hele huwelijksconstructie paste perfect in de katholieke leer, maar gaat ook terug tot de Code Napoleon. Ze bleef ook eeuwen honkvast. Weet je dat tot eind de jaren vijftig een vrouw wettelijk ‘handelsonbekwaam’ was? Midden vorige eeuw kon een vrouw geen zaak beginnen, of een bankrekening openen, of … tenzij via een handtekening van haar man. Stel je voor! Een halve eeuw later, kan je je zo’n wetgeving toch niet meer voorstellen? En gelukkig maar. De ontvoogding van de vrouw, en de herdefiniëring van het gezin zijn mijlpalen in de twintigste eeuw.

Tekst: Luc Van de Vijver
Maart 2023 7 Interview
Weet je dat tot eind de jaren vijftig een vrouw wettelijk ‘handelsonbekwaam’ was?

En naast het gezin, welk onderwerp snijd je nog aan?

Ik raakte al kort de wettelijke gelijkberechtiging aan van wie niet hetero is. Nauw verwant daarmee was ook de algemene houding t.o.v. seksualiteit. Ik hoef je niet te vertellen dat die geborneerde en negatieve visie op lichamelijkheid –laat staan seksualiteit – erg bepalend is geweest binnen zowat alle relaties. Kinderen en tieners leren nu alles over seks op Ketnet, bij ‘dokter Bea’, maar wij moesten het stellen met niks! Correctie: vanaf 1973 waren er gelukkig de drie voorlichtingsafleveringen op de toenmalige BRT-schooltelevisie, door Roland Verstraeten. Een trendbreuk toen. Overigens, het is een van mijn vragen als ik ergens spreken ga: wie onder jullie heeft ooit voorlichting gekregen thuis, of elders? Zelden gaat een hand omhoog. Een anekdote in het licht hiervan: laatst kwam een oude dame mij spreken na mijn vertelling, en ze bevestigde dat seks altijd taboe was geweest. Het enige wat dat dametje van 92 ooit vernomen had over seksualiteit, was haar mama die haar op de huwelijksdag vertelde: ‘Het is een goede man. Laat u maar doen!’ En dat waren de enige woorden waar ze het mee moest doen. En de onderliggende gedachte… niet zo vrouwvriendelijk, hé, om het nog zachtjes uit te drukken. Dat zou nu wel een stevige no paserán zijn. Heel terecht uiteraard. Maar het schetst helemaal de teneur rond het lichaam en seks in die dagen. Ook verwante thema’s als voorbehoedsmiddelen en abortus hebben sinds de jaren 50 en 60 een heuse verandering meegemaakt. Abortus was illegaal, met alle pijnlijke gevolgen van dien. De vlucht naar Nederland, de lokale abortus in obscure achterkamertjes, financiële ellende, complicaties… de strijd daarover werd pas decennia later beslecht. Voorbehoedsmiddelen maakten veel vroeger een sprong. Grensverleggend was de zeer toegankelijke pil door een Belgische dokter, Ferdinand Peeters – een verbeterde versie van een Amerikaanse pil, een paar jaar eerder – die met zijn variant een wereldwijd toegankelijke anticonceptiepil op de markt bracht. Maar hier in het katholieke Vlaanderen, kwam de dijkbreuk toch nog maar met mondjesmaat: katholieke dokters en apothekers stuurden de juffrouwtjes, maar ook de mevrouwen, gewoon wandelen: de kerk stond het niet toe! Naast de sociale impact, illustreert dit ook de enorme medische vooruitgang die de laatste honderd jaar typeert. Voorkomen van miskramen, de veel betere behandeling van tal van ziektes, IVF… de eerste proefbuisbaby was Louise Brown in 1978. De behandelende gynaecologen stonden toen nog onder permanente politiebewaking, want ze werden nog dag en nacht bedreigd. Gelukkig zijn er sindsdien miljoenen koppels geholpen bij hun kinderwens. De pil heeft natuurlijk ook buiten het huwelijk veel impact gehad, vooral voor de vrouw. Alles veranderde. Vrijheid blijheid, werd steeds vaker de norm. Ook in het uitgangsleven.

Vrije tijd is ook een thema. Je verwijst vaak naar je eigen positie als vader in een gezin met drie kinderen.

Zeker. Wij moesten bv. stipt om twaalf uur thuis zijn, en dat kon met de jaren wel eens verglijden naar iets later. Maar bij mijn kinderen zag ik het aanvangsuur – niet het slotuur! – opschuiven naar middernacht. Om dan soms te stranden om halfacht ’s morgens. Om daarna een gat in de dag te slapen. Tijden veranderen, zeker? Maar kijk, we zijn er doorheen gekomen, en het zijn nu flinke dertigers ondertussen, voetjes stevig op de grond.

Nooit gefrustreerd geraakt als vader in een ‘ontvaderende’ maatschappij?

Niet echt. Je moet mee met de tijd. Mijn vrouw en ik gaven wel telkens aan hoe wij het zagen, en de dialoog met de kinderen bleef open en constructief, al die jaren. Maar natuurlijk is het wennen aan de nieuwe sociale structuren en de snel groeiende informatiemaatschappij. Maar dat geldt niet alleen voor vaders. Dat geldt voor iedereen. Neem nu een aanstaande mama. Vroeger ging de info daarover door van generatie op generatie. Nu struint men obligaat het internet af, koopt tig boeken, leest en vergelijkt, verdwaalt in opinies en suggesties, en vreest continu van iets fout te doen, of tekort te schieten. Neen, makkelijker is het er vaak ook niet op geworden.

Sociologen zeggen wel eens dat een maatschappij in overlevingsnood om rolpatronen vraagt: men schrijft zich in in de groep en de groep zegt wat je moet doen. Dat biedt bescherming. Welvaart brengt echter ruimte voor een veel individueler parcours, maar dat zou even dwingend kunnen worden: het verplicht waarmaken van een eigen identiteit?

Alles heeft een voor en een tegen. En de rollen van vroeger zijn uitgespeeld. Gelukkig maar. Wie wil er terug naar die goede oude tijd waarin kerk, adel en ‘vadertje staat’ alles dicteerden? Ik niet alleszins. Ik kies er heel bewust voor me te informeren, om bv. de opa te zijn die de tijd van me vraagt en die veel wenselijker is dan de directieve van destijds. Maar ik zal je ook niet onthullen dat er inderdaad een downside aan alles is. De slinger kan doorslaan naar de andere kant. Het verhaal kan inderdaad té individueel worden, en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?

Je bedoelt de woke-tendens?

Kijk, alle begrip, dat men de zwarte medemens niet langer ‘neger’ noemt. Uiteraard. Die term heeft zoveel pejoratieve en imperialistische en koloniale connotaties dat hij echt niet langer bruikbaar is. Veel te raciaal gekleurd. Maar in het zwartepietendebat kan ik toch niet volgen. Men moet zulke begrippen duiden en van context voorzien, niet afschaffen, vind ik. Anders kan ieder woord, iedere zegswijze te beladen worden,

Maart 2023 8
Het enige wat dat dametje van 92 ooit vernomen had over seksualiteit, was haar mama die haar op de huwelijksdag vertelde: ‘Het is een goede man.
Laat u maar doen!’

toch? Waar men ondeugdelijke principes detecteert, moet men ingrijpen. Maar spijkers zoeken op laag water, daar doe ik niet aan mee. Dat heeft uiteindelijk maar een averechts effect ook. Maar voor alle duidelijkheid: naar vrouwen fluitende bouwvakkers vind ik ook niet kunnen. Basishoffelijkheid blijft wenselijk, en puur seksisme is uit den boze.

De wereld veranderde enorm de laatste honderd jaar. Sommige dingen ten goede, daar verwees je al naar. Maar beving je ook soms niet het gevoel van: dat was vroeger gewoon beter of leuker?

Uiteraard waait er een vleugje nostalgie aan bij het schrijven van zo’n kluif van 300 pagina’s. Je herbeleeft je eigen jeugd. En je zal toch ook niet ontkennen, dat bv. de openbare weg een veel rustiger plaats was toen? Nu is het zo hectisch dat je geen ogen genoeg hebt. Vroeger was het

veilig fietsen naar school. Maar nu? En iedereen kende iedereen. Mensen droegen in de kleinschaliger wereld ook meer zorg voor elkaar, in kleine gemeenschappen. En kwajongensstreken en zottigheden konden ook veel meer. De Witte van Sichem, van Ernest Claes, illustreert dat mooi. De Witte springt in zijn blootje de rivier in, steekt van alles uit, krijgt thuis een souflette, en het leven gaat nadien gewoon door. Wij konden nog ravotten en spelen in de velden. De jeugd nu kan dat veel minder. Alles is beregeld. En zo zijn er nog tal van voorbeelden. En ieder publiek dist er massa’s van op, van die verhalen, en dat zal bij jullie in ’t Fazantenhof niet anders zijn.

Het wordt ongetwijfeld een leuke interactieve vertelling, die namiddag. Dank je voor dit inspirerende voorproefje. Graag gedaan!

9 Interview
foto © Philip Vanoutrive
De eerste proefbuisbaby was Louise Brown in 1978. De behandelende gynaecologen stonden toen nog onder permanente politiebewaking, want ze werden nog dag en nacht bedreigd.

U

Dranken De Wispelaere

Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk

tel: 09.355 65 27

Open: woensdag 13.30-18 u

donderdag en vrijdag 9-12 u en 13.30-18 u

zaterdag 9-12 en 13.30-17 u

Fototentoonstelling Spes Nostra

24, 25 en 26 maart

10 tot 12 u. (niet op vrijdag) & 14 tot 18 u.

Sint-Hubertus, Kerkstraat 1/A Zaffelare Entree gratis

hoeft niet ver te lopen om al uw dranken aan te kopen!

In 2018 verlieten leerlingen en personeel van de lagere school De Wegwijzer in Zaffelare het oude kloostergebouw om hun intrek te nemen in het nieuwe moderne schoolgebouw, dat veel meer aan de hedendaagse eisen voldoet. Het oude gebouw, waar in de loop van pakweg 150 jaar een pensionaat, een kleuterschool, een lagere meisjesschool en de huishoudschool Spes Nostra gevestigd waren, werd –in afwachting van gedeeltelijke afbraak en de integratie van een modern wooncomplex – een spookhuis.

Tussen 2018 en nu deden wilde verhalen de ronde over de talrijke geheimzinnige bezoekers van het gebouw. Dorpsbewoners vermoedden

nacht en ontij. En inderdaad, er werd nogal wat vandalisme gepleegd aan de buitenkant van het gebouw en nog meer binnen. Het dieptepunt was een brand op een zolder (in de ‘tekenklas’) in de zomer van 2019, die gelukkig tijdig werd opgemerkt door mensen van het woonzorgcentrum en tijdig bedwongen werd.

Maar het gebouw werd ook zeer regelmatig bezocht door fotografen en filmmakers. Dat waren lokale mensen die er ooit school hadden gelopen, persfotografen die wilden vastleggen wat op verdwijnen stond, maar ook artiesten die de schoonheid van het verval in hun beelden wilden vatten.

Maart 2023 11 Lo Actua
foto © Eric Van Der Jeugdt
rolluiken l zonwering l poorten l ramen & deuren Baert beschermt... KMO-zone Lozen Boer - Bedrijvenlaan 8 - Lochristi 09.345 94 31 - www.baertbvba.be sinds 1937 PROMOMAAND van 1 maart t.e.m. 31 maart 2023 Opendeurweekend 10,11 en 12 maart 2023 van 10 tot 18 uur

De school werd ook bezocht door urban explorers (Urbex). Urban exploring is het bezoeken, fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen: oude fabriekspanden, voormalige ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen, kastelen, kerken, ... Hoewel er geen verenigingen met statuten en regels voor urban explorers bestaan, houden de meesten zich aan de gedragslijn: Leave nothing but footprints, take nothing but pictures. Sommigen plaatsen die dan op een website of beheren een collectie.

De Nieuwe Ontginning is deze lokale fotografen en urban explorers gaan opsporen en deze zoektocht heeft een dertigtal prachtige foto’s opgeleverd die deze expo zullen sieren. Wie ooit in dit gebouw een periode van zijn leven heeft meegemaakt – en wie in Zaffelare heeft dat niet – mag zich verwachten aan een emotionele confrontatie. Niet alleen met de vernietigingsdrang van zowel de mens, de tijd als de natuur. Maar ook met de schoonheid van het verval.

Organisatie: De Nieuwe Ontginning exponieuweontginning@gmail.com

Maart 2023 13
foto © Dannie Driedijk foto © Laurence Van Den Broucke foto © Pieter-Jan Deduytschaever
Maart 2023 14

Tekst: Luc Van de Vijver

Foto's: Bert Verschraegen

Pitchcafé Dorp-Oost 118 op zaterdag 25 februari (10 tot 13 u.)

€ 52 - inschrijven via houdtvast@gmail.com

Meditatief én functioneel: er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor een ambachtelijke

Workshop lepelsnijden

door Dries De Beul en Leen Ackerman van Houdtvast

Onthaasting en ambacht, rustig en functioneel: je ontmoet het beide in een zalige workshop waarin unieke houten lepels worden gemaakt. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, nu zaterdag. Dus rep je. Veel is niet nodig, en het benodigde materiaal en materieel is ter plaatse. Dries De Beul en vriendin Leen, haalden de mosterd (en het lepeltje ) bij Thomas Reyntens, volleerd houtsnijder.

Intuïtief, wat heb ik nodig? Even het Peulengaleis citeren, voor wie dat nog kent: een hamertje, een beiteltje en een zaagske?

Je bent er niet ver van. Om te beginnen een blok hout natuurlijk. Daarvoor kon ik terecht bij Franky Nimmegeers en Hilde Van Puyenbroeck, beter bekend als de meervoudige winnaars van de jaarlijkse ecotuin in Lochristi. Een zaag is zeker nodig, kwestie van het blok op formaat te krijgen. Maar – vast tot je verbazing – een hamer en een beitel heb je helemaal niet nodig. Een bijl en twee messen wel: een recht mes en een lepelmes. Meer niet. Geen elektriciteit, alleen maar die werktuigen, en dat is het.

Een bijl?

Je houdt het niet voor mogelijk hoe fijn werken het is met een bijl. Tot op de millimeter.

Aanrader

Lo Actua
in deze drukke tijden

KEUKEN EN INTERIEUR OP MAAT

Nieuwe Molenstraat 44 | 9160 Lokeren - 09 348 65 97 | kj.keukens@skynet.be

EXELLENT LOCHRISTI

wordt gewoon ELEKTRO ONGENAE

|

13

18

ELEKTRO & KEUKENS

LOCHRISTI - WACHTEBEKE

Uw aanspreekpunt voor herstellingen alle merken.

UW elektro winkel voor klein elektro, tv, groot witgoed en inbouw

Lochristi - Dorp-Oost 80 - 09.3284447

Wachtebeke - Dr. J Persynplein 1 - 09.3459782

www.electroongenae.be - info@elektro-ongenae.be

Neem een kijkje in onze toonzaal voormiddag: op afspraak namiddag: u. – u. | zaterdag: 10 u. – 13 u. | zon- en maandag gesloten

Kijk, iedereen kan het, zolang je twee handen hebt. Iedereen tussen 14 en 99 tenminste. De bijl en de twee messen staan garant voor een puik en uniek exemplaar: een lepel waarvan er op de hele wereld geen twee bestaan. Ook de nabehandeling en het onderhoud doen we uit de doeken uiteraard.

De workshop duurt drie uur?

Min of meer. Het is een heel meditatief gebeuren. Een ambachtelijke mantra eigenlijk. Het lepelsnijden brengt en houdt je in het hier en nu. Je hoofd komt vrij van beslommeringen, en is net genoeg in actie om gefocust te moeten blijven. Het is geen bandwerk, hé! Lepelsnijden houdt het perfecte midden tussen aandacht en rust, tussen ambacht en meditatie. En het mooie is: achteraf heb je nog iets nuttigs ook. Best of both worlds dus!

17
Het lepelsnijden brengt en houdt je in het hier en nu. Je hoofd komt vrij van beslommeringen, en is net genoeg in actie om gefocust te moeten blijven.
Je houdt het niet voor mogelijk hoe fijn werken het is met een bijl. Tot op de millimeter.

Wegens enorme groei van ons kantoor zoeken wij nieuwe panden !

GRATIS SCHATTING

FINANCIËLE BEGELEIDING

FOTOGRAFIE EN DRONE-LUCHTFOTO’S

VASTGOEDSTYLING we kleden uw leegstaand pand aan met echte meubelen. GETUIGENISSEN lees

van

SCHATTING I VERKOOP I VERHUUR
GRATIS
info@immo-home.be I Volg ons op Facebook I Volg ons op Instagram
enkele getuigenissen kopers en verkopers, huurders en verhuurders op onze website.

We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. (sh)

L De Lootse baton

Bart Vindevogel

Zaffelare

Padel is bijna een verslaving geworden!

Ik ben Bart Vindevogel en woon te Zaffelare ( Rechtstraat 214) samen met mijn vrouw Wendy en prachtige dochter Anna Lucia (7 jaar) waar ik enorm fier op ben.

Wij wonen hier nu 8 jaar en zijn hier zeer gelukkig.

Ikzelf werk als arbeider op Volvo Cars Gent maar ben ook zelfstandig tuinaanlegger in bijberoep. Deze activiteit voer ik ondertussen ook al 13 jaar passioneel uit.

Een andere passie van me is padel, het is een echte verslaving geworden.

Samen met mijn vrouw en dochter spenderen wij bijna al onze vrije tijd op PTC Lochristi waar het supergezellig vertoeven is.

Ik wil dan ook mijn vaste partner op het padel veld wel te verstaan doorgeven als de volgende baton: Leen Van Rysselberghe.

Leen Van Rysselberghe

35 jaar I Zeveneken Kinderopvang Pimpernel is haar kindje

Bart, bedankt om de baton aan mij door te geven!

Ik ben Leen Van Rysselberghe, 35 jaar en geboren en getogen in Zeveneken. Mijn ouders hadden een bakkerij, dus ik ben voor velen ook wel gekend als ‘Leentje van den bakker’. Ondertussen heeft mijn broer jaren geleden de fakkel overgenomen. Ik ben onder de kerktoren gebleven en slechts 2 straten verder gaan wonen.

Na mijn opleiding als kleuterleidster merkte ik al snel dat het zelfstandig ondernemen er toch met de paplepel was ingegeven. Ik waagde de sprong en combineerde het zelfstandig zijn met mijn passie voor kinderen door mijn eigen kinderopvang op te richten. Op 5 mei 2014 werd kinderopvang Pimpernel geboren! Elke dag ontvang ik met open armen 22 kindjes van 0 tot 2,5 jaar. Hierin word ik natuurlijk bijgestaan door 2 heel toffe en enthousiaste collega’s. De laatste tijd krijgt onze sector het jammer genoeg wel hard te verduren in de media. Dit maakt onze job dan ook niet altijd even aantrekkelijk, maar ikzelf haal hier zeer veel voldoening uit. Ondertussen doe ik mijn job al meer dan 8 jaar met hart en ziel… Pimpernel is mijn kindje!

Na de drukte van de dag ga ik graag eens gezellig iets eten of drinken met mijn vriendinnen, maar kan je me ook (heel) vaak vinden op een padelterrein. Een hobby die is begonnen tijdens corona en sinds een jaar is uitgegroeid tot een echte verslaving! De drukbezette agenda, het sociale netwerk en de nieuwe vriendenkring neem ik er met heel veel plezier bij!

Hierbij geef ik dan ook graag de baton door aan Alex Van De Casserie, uitbater van PTC Lochristi en ook wel bekend als beste clubleider van het land

Maart 2023 19
1
2

Mode voor iedereen

Zeveneken-Dorp 56 Lochristi anneloufashion.be

damesenherenkledijlochristi

Opendeur 10-11-12

maart

22 jaar I Lochristi

Oprichter PTC Lochristi

Dank je wel Leen.

Mijn naam is Alex Van de Casserie geboren te Gent en al heel mijn leven, 22 jaar lang, woonachtig te Lochristi.

Ik woon nog steeds bij hotel la mama en papa samen met mijn zus Yoana.

In 2020 ben ik afgestudeerd als elektricien aan het Scheppers college te Wetteren. Het werken kon beginnen.

Er kwam echter een mooie kans op mijn levenspad. En als een echte sportfanaat en met zelfstandig bloed in het lichaam kon ik deze kans niet laten liggen. Dus in 2021 heb ik TC Zaffelare overgenomen. Gesteund door mijn ouders, mijn zus, familie en vrienden ben ik vol voor de passie gegaan.

En zo was PTC Lochristi ontstaan. Trots ben ik op het feit dat ik van mijn hobby mijn beroep mocht maken.

Met veel plezier geef ik de baton door aan Britt De Maesschalck ook als jonge onderneemster die samen met haar mama La Bella Donna runt.

Britt de maesschalck

20 jaar I Zaffelare runt samen met haar mama 'La Belle Donna'

Dankjewel Alex Van De Casserie om de baton door te geven aan mij

Mijn naam is Britt De Maesschalck, ik ben bijna 20 jaar en ik ben afkomstig uit Zaffelare. Samen met mijn mama run ik ‘La Bella Donna’ in Lochristi. Het was mijn droom om samen met haar de zaak verder uit te bouwen.

Het begon voor mij voornamelijk bij de verhuis van de winkel… Op 5 mei 2022 verhuisden we naar een nieuwe locatie, gelegen te Dorp-Oost 154. Het opbouwen van de winkel hebben we samen met het gezin en goede vrienden gedaan. We hebben intussen een knusse hoek met onze nieuwe buren Jo+liz en Interio.

In mijn vrije tijd doe ik graag dingen met ons gezin zoals wandelen, shoppen, gaan eten en genieten van de kleine dingen in het leven.

Ik hoop dat ik nog heel lang Lochristi van bh’tjes mag voorzien.

De Baton geef ik graag door aan onze lieve buurvrouw Sofie van Interio.

21 De Lootse baton
3
ALex Van de Casserie
4

2022 maakt Immo Marc Everaert deel uit van Verdegem Vastgoed Je vindt onze panden te koop en te huur op www verdegemvastgoed be

Wachtebeke, Groenstraat 32 - woning met bijgebouw op 1 194m² - 365 000 euro prachtige ligging aan de Langelede

Evergem, Stuivenbergstraat 30 - groen, rust & privacy - 640 000 euro landelijk wonen op groot perceel, incl stuk bouwgrond

Lokeren, Kapellestraat 23 - 250 000 euro woning met 4 slpk in het centrum

Sinaai-Waas, Keizerstraat 46 - bouwgrond 1.392m² - 465.000 euro prachtige ligging aan de Moervaart

Lokeren, Koning Albertlaan 11 - 2 slpk 189.000 euro wonen met zicht op de mooie Durme

Lokeren, Uitbreidingslaan 10 Hof Ter Clipsen - 1 slpk - 197.000 euro (zorg)appartement voor eigen bewoning of als investering

Astene, Emiel Clauslaan 133 - bouwgrond 1 178m² - prijs op aanvraag luxueus wonen met Leie en aanlegsteiger in de tuin

Zaffelare, Dam 6 - handelseigendom met woonst 3 114m² - prijs op aanvraag ideale locatie voor (nieuwbouw) handel

Sinds
Vrijheidsplein 19 Lokeren www.verdegemvastgoed.be 09 349 29 50 Jeroen Anthuenis 0475 56 94 16 Sarah Braet Miriam Drieghe Lokeren Evergem Zelzate Lembeke
Lokeren, Gasstraat 5 verkocht

Zolang

Kans event tegen kans armoede

zaterdag 18 maart vanaf 20 u.

RADAR Lokeren Gentse Steenweg 144

met optredens van Bluesy Muloosy - Dirk Stoops Bart - Jan Depraetere - Blom Brothers

ben je een gelukkig mens.

Velen krijgen niet de kans om er ten volle voor te gaan. Tegenslag, een fout, een ‘rugzak’ uit het verleden ... Er zijn een pak redenen die er voor zorgen dat sommigen ter plaatse blijven trappelen en zelfs achteruit boeren.

Vangnetten en mogelijkheden genoeg in Vlaanderen om gesteund en geholpen te worden. En toch blijven er nog altijd achter die die kansen niet kunnen grijpen. En met hen zijn er nog meer zaken die blijven hangen: de kinderen, de omgeving, de gezondheid, hun toekomst ... Kansarmoede wordt zoiets genoemd. Kansarmoede is meer dan inkomensarmoede. Het is een multidimensioneel concept waarbij we de situatie beschouwen op meerdere levensdomeinen. We definiëren kansarmoede dan ook als een duurzame toestand waarbij mensen beperkt worden in hun kansen om voldoende deel te nemen aan maatschappelijk hooggewaardeerde goederen zoals onderwijs, arbeid en huisvesting.

Toch willen zij niet bij de pakken blijven zitten

En Rotary Lokeren ook niet. Daarom organiseren ze dit kans-event om fondsen te werven, waarmee zij kinderen kansen willen geven om de spiraal van kansarmoede te doorbreken.

Wij hopen jij ook niet. Jij kan helpen door massaal te komen naar het kans-event op zaterdag 18 maart, om deze mensen extra kansen geven.

En grote kans op veel ambiance en je nog eens volledig laten gaan.

€ 25

Maart 2023 23
Kans-event te bestellen op > kaarten@kansevent.be > QR -code zaterdag 18 maart >> RADAR > Lokeren Kom langs Kansnaarevent ons
Kaarten
je je hand
om te krijgen ...
kan houden om te geven ... en niet moet draaien
Lo actua
Grote kans dat je kan bijspringen

Daina op bezoek in het Cabaret

Daina fotografeerde voor de Gentse musicalvereniging Karthago de participerende acteurs van de nieuwe productie Cabaret. Ze passeren hier de revue. En wat voor een revue www.smile-at-daina.com

Laat u onderdompelen in het Berlijn van de jaren '30 en kom met me mee naar de 'Kit Kat Club' waar ik, de intrigerende Emcee, uw gastheer en de cabaret performers het leven één groot feest doen lijken, maar waar niets minder waar is...

Ik vind de Emcee een toprol om te mogen vertolken. Het is een personage dat tijdens de musical moeilijk te begrijpen valt. Is hij goed? Is hij slecht? Of speelt hij het maar? Eigenlijk zet ik als Emcee continu de toon van de musical en verleen zo het verhaal zijn lichte én duistere, zijn fijne én ongemakkelijke kanten.

Zeer leuk is dat ik met deze vrijheid ook écht kan gaan spelen en zo de gevoelige plekjes van het publiek kan opzoeken en raken. Geloof mij, als publiek zal je geraakt worden, mede dankzij mijn medespelers.

Ik ben megatrots op alle talenten die aan deze musical meewerken. De spelers weten me steeds weer te raken bij de moeilijke spelscènes en mijn cabaretperformers versterken mij als Emcee in alles wat ze doen! Zonder hen was ik maar half de Emcee die ik nu kan zijn!

Omdat de ticketverkoop zeer goed loopt komt er een extra voorstelling op zaterdagmiddag 8 april 2023 om 14.30 u. Wacht dus niet te lang en boek je tickets voor Cabaret op 7, 8, 9 en 10 april 2023.

Maart 2023 25
Musical - Cabaret / Dries Strumane
Crelan kantoor De Koning Dorp-West 120 • 9080 Lochristi • tel. 09 355 31 91 • lochristi@crelan.be • Ondernemingsnummer: 0442 780 650 www.facebook.com/dekoningverzekeringenencrelanbank • Lening op afbetaling • Leasing – Renting • Woonkrediet • Investeringskrediet • Land- en tuinbouwkrediet De autolening die je écht op weg helpt. Let op, geld lenen kost ook geld. V.U.: Joris Cnockaert Sylvain Dupuislaan 251 1070 Brussel 12/2022 7192258 De autolening is een lening op afbetaling onder worpen aan de wetgeving op het consumentenkrediet. Kredietgever: CV CrelanCo Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Anderlecht TEL 02/558.71.11 ANDERE KREDIETVORMEN NODIG? Kom gerust eens praten! Duidelijk en correct advies met een persoonlijke aanpak! Crelan Expert BUSINESS & AGRI Dorp-West 122 • 9080 Lochristi • www.dekoning.be Verzekeringen - info@dekoning.be • tel. 09 355 63 67 Ondernemingsnummer: 0442 328 017 www.facebook.com/dekoningverzekeringenencrelanbank Let op, geld lenen kost ook geld.

Zeg,

Da ‘k van mei niet ne miëer laode uuern in tneentig taantig! Als ze zuldre peizn da kik al mijn sekreedn oan ’t klokziëel en oan uldren neuze goa angn, dan zijn ze zuldre luuelik mis! ’t Es nui nie dat er oovre mei veel te zèen valt, moar kenne da, ze muikn dan van ’n scheede nen donderslag en ‘k riskeere da ‘k al die kommeern goa wakkre muikn! ’t Es ezuue al irg genoeg! Ge weetn da ‘k veele weede omda de menschen veel dingn teeën mei vertelln die ‘k nie magge vuuert verteln en ze weetn da’k kanne zwijen! Want ik benne nie gelijk die klappeien uit mijn gebuurte die verleedn weeke nog ne kiëer de vuile was van de stroade buitn gangn èn. See, ik woare koa!

Ze èn doar ne guuel uuep oue koeën uit de gracht goald moar ze zoen nog giëen klein beetsen verschietn moeste kik ne kiëer een boeksken oopn doen oovre vroegre! Onderandere wa dat er doar gebeurd es achtre die struuemijde! En op dien akkre in ’t kuuern! Ze uin zuldre veel sanse dan de droons dan nog nie bestondn om doar ne kiëer oovre te vlieën!

27
Vruint moar oan André
Dree
Weete wa dan ze nui ondere mijn neuze vrijvn?

Lachen is het beste medicijn!

Bakkerszoon hartje Gent. Vriendelijk zijn in de winkel, en keihard zien werken achter in de bakkerij. Ziedaar de twee pijlers van Luc Van Imschoot zijn jeugd. Het werken leidde hem professioneel naar een heel andere branche, die van de autokoeling. Het vriendelijk zijn nog later, naar de wereld van de lachanimatie.

Lachleraar Luc Van Imschoot nodigt ons bij deze uit tot wat hij de beste zet ooit in zijn leven noemt: het beoefenen van een gezonde dagelijkse portie lach.

Maart 2023 28
foto © Mark Verbrugge

We vallen met de deur in huis, Luc: we lachen dus met z’n allen veel te weinig?

Nog geen klein beetje. In de jaren 50 van de vorige eeuw lachten we gemiddeld nog 18 minuten per dag. Nu nog amper 6. En een kind lacht moeiteloos 300 keer per dag, wij nauwelijks 30 keer. Even checken: heb jij al gelachen vandaag?

Zonet, bij ’t padellen. Goed zo! Want jij geeft therapie, niet? Dan moet je er zeker voor zorgen dat een lach tijdig een traan afwisselt. Trouwens, lachen en wenen zijn twee keerzijden van eenzelfde medaille. Ze komen beide uit je lichaam, uit je kern. Sluiten aan bij het hier en nu. Het gebeurt soms dat mensen na een lachsessie in tranen uitbarsten. Het moet eruit, hé. Maar meestal is het gieren en brullen. Of minzaam lachen. Of bulderen. Of de slappe lach… enfin, alle variaties kunnen. Maar dat het gigantisch deugd doet, dat staat buiten kijf.

Dat is wetenschap?

Zeker weten. Bibliotheken staan er vol van. Het verbetert de bloedsomloop. Het voorziet het lichaam van zuurstof, de longen en de hersenen al helemaal. Het haalt ons uit ons piekerende hoofd, want daar woont de ‘saboteur’ van ons leven. Ons hoofd maalt altijd om vroeger en later, maar wat met het nu? Hier en nu? Is dat niet veel belangrijker?

Zoals John Lennon ooit zei: life is what happens when you’re busy making other plans. Het lachen laat je echt leven. Het is echt de beste move uit mijn leven: lachanimator worden. Ik ben nu 66, maar ik ga ermee door tot ik omver val. Van het lachen (lacht)

Het was niet je eerste move, begrijp ik?

De bakkersstiel bleek niets voor mij. Dat is dag en nacht werken, en nooit feesten als anderen vieren, dus dan weet je het wel, zeker? Ik, de latere lachanimator! Mijn eigenlijke werk zocht ik in de autosector, eerst als vertegenwoordiger, later als zelfstandige. De bankencrisis rond 2010 zette ons echter een hak, en ik besloot door te verkopen. Ik was 54 en besloot voortaan de stress zoveel mogelijk uit mijn leven te bannen. Eerst als kwaliteitscontroleur in WZC’s, later in allerlei andere jobs, zoals kerstman spelen in de rondrijdende Coca Cola-vrachtwagen, die het hele land rondtoerde… Daar sprankelde al de vonk van de lach, hohoho! (lacht). En van ’t een kwam ’t ander. Ik ‘ontdekte’

Tekst: Luc Van de Vijver

Ben Decock in 2005 met zijn lachsessies, op de internationale dag van de lach, de eerste zondag van mei is dat. Het was een openbaring. Ik geraakte in de ban van de lach als de vitale menselijke mogelijkheid om te ontstressen. Lachyoga is overigens een oosterse meditatievorm, ooit gelanceerd door dr. Madan Kataria, eind de jaren negentig. Ondertussen is het een wereldwijd fenomeen, met recht en reden. Lachen is pijnverlagend, weerstandverhogend, en bijzonder verbindend. Het ontmantelt onze schroom en sociale drempels. Het kind in je komt los, en dat doet bijzonder veel deugd. Het is heel bevrijdend.

En iedereen kan dat?

Iedereen die dat wil, en los kan laten. En velen lukt dat moeiteloos. Uitzonderlijk gaat het moeizaam, en haakt een enkeling af. Advocaten hebben het soms zeer lastig om zich over te geven (lacht). Kinderen doen het moeiteloos, en vrouwen zijn ook veel gewilliger. Ons publiek is dan ook twee derde vrouwelijk. Wij, mannen, kampen vaak nog net iets te veel met ons ego, dat hoef ik je niet te zeggen.

Hoe verloopt zo’n sessie?

Eerst bewegen we ons los. Noem het gerust vrij dansen. De eerste stap om uit je hoofd te geraken, en je lichaam echt te voelen. Dan volgen de lachoefeningen, en die werken zeer aanstekelijk. Je weet wel: als iemand geeuwt, geeuw je al gauw mee. Bij lachen is dat net zo. Ten slotte is er de lachmeditatie zelf. Langer dan een uur duurt het overigens nooit. Want lachen is bijzonder intens en calorieverbrandend.

Al staande, dansende, zittende, liggende?

Het kan allemaal. Soms inderdaad ook liggend. Maar in een WZC pas ik dat niet toe, want de mensen moeten nog recht geraken ook, hé (lacht)

Als we de sessie in ’t Fazantenhof missen, waar kunnen we dan nog terecht?

In Destelbergen, Muziekschool Kerkham 3D, is er de eerste zondag van iedere maand een lachsessie, telkens om 11 uur. Iedereen welkom! Je moet het echt eens proberen, je weet niet wat je mist. Alle info en data vind je op de website: www.lachenisgezond.be

Een dezer zie je me!

Top!

Maart 2023 29 Interview
’t Fazantenhof op maandag 6 maart (10 tot 11 u.) € 15 (kansentarief € 3) – inschrijven via 09 238 32 18 of dienstencentrum@ocmwlochristi.be
In de jaren 50 van de vorige eeuw lachten we gemiddeld nog 18 minuten per dag. Nu nog amper 6. En een kind lacht moeiteloos 300 keer per dag, wij nauwelijks 30 keer.
Ons hoofd maalt altijd om vroeger en later, maar wat met het nu?

STRAFFE SALONCONDITIES HELEMAAL OPEL

We verwelkomen je dit jaar graag terug op het Autosalon, maar de deuren van onze showroom staan uiteraard ook wagenwijd open. Maak een afspraak en ontvang een voucher van €250. Tot snel!

VAN ACKER LOCHRISTI

Kapiteinsstraat 29 • 9080 Lochristi 09/355.82.34 • www.garagevanacker.be

VAN ACKER LOKEREN

Dijkstraat 2A • 9160 Lokeren 09/342.83.10 • www.garagevanacker.be

1,0-1,1 l/100km 14,0-14,3 kWh/100km 23-24 g/km tot 79 km autonomie

Meer dan 25 jaar ervaring.

We specialiseren ons in de fabricatie van keukens, badkamers, wandkasten en algemene meubelinrichtingen op maat. Zowel strakke moderne interieurs als landelijke stijlen worden met zorg gemaakt en geplaatst.

Onze eigen ontwerpafdeling werkt alles uit en brengt elk idee van droom tot werkelijkheid.

Alle meubelonderdelen worden voor 100% in eigen atelier vervaardigd waardoor wij volledig op maat en volgens de wensen van de klant kunnen werken.

Opel personenwagen, geldig van 19/12/2022 t.e.m. 31/01/2023.

Alle afmetingen en indelingen zijn mogelijk naar Uw keuze. Inclusief levering en montage.

Voor alle info kijk op onze website www.mikeinterieur.be of bel eens.

Mike Interieur - Bedrijvenlaan 16 - 9080 Lochristi - Tel: 09 355 99 25 Gsm: 0495 50 96 99 - E-mail: info@mikeinterieur.be - www.mikeinterieur.be
Uw tuinlounge in
 milieu-informatie (KB 19/03/2004): opel.be Het verbruik, de CO -uitstoot en de autonomie zijn bepaald volgens de World Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) volgens de normen R (EC) Nr. 715/2007, R (EU) Nr. 2017/1153 en R (EU) Nr. 2017/1151. De werkelijke actieradius kan variëren onder dagelijkse omstandigheden en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder persoonlijke rijstijl, routekenmerken, buitentemperatuur, gebruik van verwarming, airconditioning en voorconditionering. **Gratis 5 jaar Opel Flex Care garantie is een verlenging van de standaard fabrieksgarantie met 3 jaar, op basis van 15.000 KM per jaar. Informeer naar de gedetailleerde voorwaarden op opel.be. Aanbod voor Particulieren bij aankoop van een nieuwe
massief Padouk

klaverke vier het

Liese Delaere

Bedankt mijn liefste nichtje Renee om het klavertje aan mij door te geven!

Hallo, ik ben Liese Delaere. Ik ben 9 jaar en woon in Lochristi samen met mijn mama Leen, papa Bram en broertje Karsten.

Ik heb twee hobby’s, namelijk turnen en muziekschool. Als instrument speel ik piano. Ik doe mijn hobby’s mega graag. Op school heb ik het ook goed. Ik zit in het 4de leerjaar op GBS Beervelde bij juf Fien en juf Liese-Lotte, keitoffe leerkrachten! Daar leer ik heel veel nieuwe dingen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat er rond mij gebeurt en zie of hoor ik geritsel van eten, dan flits ik er direct naartoe!

Ik geef het klaverke vier graag door aan mijn vriendin Lia omdat ze een super leuk, tof en lief meisje is. Ze helpt me altijd als ik ergens mee zit. Doei, Liese!!!!!!!!

Lia Smet

Dank je wel Liese om het klavertje vier aan mij door te geven. Ik vertel met plezier een beetje over mezelf.

Lia Smet is mijn naam en ik woon samen met mijn mama (Joke Meuleman) en papa (Jan Smet) in Beervelde. We wonen sinds november in ons nieuwe huisje.

Ik woon graag in Beervelde omdat het daar rustig is. Ik ga naar school in de Gemeenteschool van Beervelde, ik zit er in het vierde leerjaar bij juf Fien en juf Liese-Lotte. Rekenen en knutselen doe ik heel graag.

Als het woensdagnamiddag is ga ik naar de crea- of kookles en op zaterdag ga ik dansen.

Samen met mijn beste vriendin (Amélie) steek ik graag dansjes in elkaar. We kennen elkaar al heel lang en hebben samen altijd veel plezier.

Mijn hobby’s zijn dansen, sporten, knutselen, (roller)skaten en spelletjes spelen op mijn Nintendo.

Een van mijn lievelingsdieren is een cheeta.

T’klavertje vier geef ik graag door aan Arthur Di Nunzio. Arthur is een toffe klasgenoot van mij en woont in Lochristi.

1Maart 2023 31 of
‘t klein batonneken...
2
VERHEECKE
BENNY GRATIS INOX ROOSTER VRIJBLIJVENDE OFFERTE (tegen vogelnesten) Enkel geldig bij plaatsing van een kap. Niet cumuleerbaar met andere acties. " REGEN OF VOGELS IN DE SCHOUW ? SCHOUWKAPPEN INOX OF KOPER 0476/41.17.27 www.bvbaverheecke.be Oost- en West-Vlaanderen > 7 op 7 bereikbaar GEEN TRANSPORTKOSTEN ! Plaatsing door zaakvoerder geldig in maart 2023 CONTAINERVERHUUR OOK OP ZATERDAG! VANDAAG BESTELD, VANDAAG GELEVERD Krijgkorting,scanme! 09 219 9000 info@demolrecycling.be www.demolrecycling.be www.containerverhuur-lochristi.be De Mol Recycling Scheepzatestraat 1 9000 Gent @ BREEKWERF - CONTAINER - GRONDOPSLAG - RECYCLAGE
BVBA
FREDDY &

Arthur Di Nunzio

Dank je wel Lia om het klaverke aan mij te geven.

Hallo, ik ben Arthur Di Nunzio. Ik ben 9 jaar en ik zit in het vierde leerjaar in de gemeenteschool van Beervelde bij juf Fien en Liese-Lotte.

Ik woon in Lochristi samen met mijn mama, papa en twee broers Maxim en Jérôme. Mijn lievelingseten is wraps en snoep!

Mijn hobby’s zijn voetbal, klimmen en crea in Lochristi. Ik loop ook heel graag en snel. Ik ben al twee keer tweede geweest op de scholencross. Mijn beste vrienden zijn Ferre, Staf, Nikita, Denis en Michal.

Ik zit ook in Chiro Beervelde bij de Speelclub. Ik vind het heel leuk om daar elke zondag te spelen met mijn vrienden.

Ik geef het klaverke door aan Lucas. Een goede vriend die vroeger mijn buur was in Zeveneken.

33
3 ‘t klaverke vier
De Sprankel Beervelde Kloosterstraat 33 - Beervelde - ‘t Sprankeltje Hijfte Hijfte Center 33 - Lochristi (Hijfte) Contact: Tel. 09/355 88 00 - info@desprankel.be - www.desprankel.be op onze Welkom openklasdag ZONDAG 5
van 10 u. tot 12 u.
MAART

Hendrik Vertraeten:

“Alain Remue, het diensthoofd van de Cel Vermiste Personen bij de federale politie, is een expert in zijn vakgebied, en ik weet dat hij op een zeer menselijke en zorgzame manier kan communiceren over de delicate omstandigheden die eigen zijn aan elke onrustwekkende verdwijning. Zelf werk ik bij Politie Lokeren. Tijdens mijn inmiddels 28 jaar dienst kreeg ik wel al vaker te horen dat ik fysieke gelijkenissen heb met Alain. Die commentaren wuifde ik dan telkens weg, maar als ik dan eens foto’s begon op te zoeken, kon ik niet anders dan toe te geven dat de vergelijking niet helemaal onterecht is. De uitnodiging van Filip, die getipt was door zijn zus, kwam dan wel geheel onverwacht, tegelijk was het opnieuw een bevestiging van alle eerdere commentaren. Het leuke gevolg was de ontvangst door een professionele fotograaf, en de unieke ervaring om eens als een BV in de spotlights te mogen staan.

Op mijn verzoek kreeg ik het resultaat nog niet te zien, precies omdat ik er heel gerust in ben en me veel liever laat verrassen als de nieuwe Nummer9080 in de bus valt.”

Maart 2023 34
Hendrik Verstraeten > > > > Alain Remue Foto: © Koen Blanckaert

de lookalike

door Filip Naudts

DUBBELGANGERS GEZOCHT

Ken je iemand die grote fysieke gelijkenissen heeft met een bekend persoon? Laat het ons weten via info@nummer9080.be Wie weet verschijnt hij/zij in een volgende editie van ‘Lookalike’!

Maart 2023 35
Foto: © Filip Naudts

TE KOOP

Oostakker - Drieselstraat

gerenoveerde woning met zonnepanelen (+ thuisbatterij), recente CV- installatie op aardgas, zongestuurde rolluiken! Een bezoekje waard! Hou de website in het oog.

BINNENKORT TE KOOP

Wachtebeke - Kalve

Te renoveren woning met verschillende mogelijkheden!

VERKOOP - VERHUUR - ERKEND VASTGOEDEXPERT (VLABEL 005227713148) cv De Leefboom Vastgoed - Dekenijstraat 18 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 99 58 - www.deleefboom.be - info@deleefboom.be - BIV 205.909 & 503.564
Lochristi - Kapelleken 9 VERKOCHT op de eerste kijkdag Lochristi - Nieuwstraat Hou onze site in de gaten Binnenkort KIJKDAG www.deleefboom.be

kalender maart

WEKELIJKSE ACTIVITEITEN

Hatha yogalessen met Dini van Hoecke in Takketiele huis, Rechtstraat 26 di. 19.30-21 u. & wo. 09.30-11 u.

Meer info: www.ayur-asana.be

Fietsen met Ferm & LG Zaffelare elke donderdag om 14 u. vertrek aan de kerk van Zaffelare. Info: Rosette Schelfhout 0485/365573

Woensdag 3 maart - 19.30 u. Goesting om mee te zoeken naar wat er mogelijk is voor jonge vrouwen bij Ferm Lochristi. Interesse? Graag een seintje.

Waar: 't Fazantenhof, Bosdreef 5 C

Organisatie: Ferm Lochristi

Info: monique.debaets@telenet.be

Woensdag 1 maart - 20 u. Nic BALTHAZAR en zijn KLIMAATBETOOG

De lezing is de uitgebreide en interactieve versie van het CANVAS-programma ‘KLIMAATBETOOG’ met dus een hoop filmpjes en beeldmateriaal, en een aantal gezaghebbende stemmen.

Organisatie: Cd&v Lochristi-Wachtebeke

Waar: in de kerk van Beervelde

Vrijdag 3, za. 4 & zo. 5 maart

Zaffelaarse cinema

De intrede van pastoor De Kinder in 1957De feestelijkheden van 750 jaar zaffelare

Organisatie: De Nieuwe Ontginning

Waar : LOS, Zaffelaredorp 83

Wanneer: vrijdag & zaterdag om 14.30 u & 19.30 u - zondag om 10 u.

Reserveren: strikt noodzakelijk op 0493 689342 (na 18:00) of (liefst) op exponieuweontginning@gmail.com

Zaterdag 4 maart - 9.30 u. tot 12 u.

Peuterverkendag De Weg-Wijzer

Kom kijken en spelen in onze 2 vestigingen.

Vestiging Zaffelare-dorp 6

Vestiging Persijzer: Oude Veldstraat 265

Maak vooraf een afspraak via secretariaat@ deweg-wijzer.be of via 09/355 13 82

Info: www.deweg-wijzer.be

Vrijdag 3 maart - 20 u. Film met live begeleiding op het prachtige kerkorgel

Organist Paul De Maeyer zal improviseren aan het orgel, terwijl het publiek op groot scherm kijkt naar de film “Modern Times” (1933-1936) van Charlie Chaplin (18891977). Het wordt een unieke ervaring, want in de tijd van de ‘stille’ (stomme) film ging het er net zo aan toe.

Waar: St.-Amanduskerk van Oostakker

Organisatie: werkgroep 'Kramerorgel voor Hijfte'

Kaarten: €15 - via 09 355 83 72

Zaterdag 4 maart - 21.30 u. Nacht van de jacht

Fuif met Roulez Roulez, DJ BRNT, DJ Ni

Proper, Madibazz

Waar: jeugdhuis Lodejo

Organisatie: KLJ Lochristi-Hijfte meisjes

Tickets: €6 via https://shop.stamhoofd.be/ nacht-van-de-jacht/

Vrij. 10 & 17 - za. 11 & 18 maart - 20 u.

Toneel: griezelen voor beginners

Een komedie van Peter Damen in regie van Werner Van Hulle

Waar: Vrije basisschool De Weg-Wijzer, Zaffelare-Dorp 6

Organisatie: VBS De Weg-Wijzer

Kaarten: secretariaat@deweg-wijzer.be

Maart 2023 37
nieuwe kleuter- en lagere school leeftijdsgemengde groepen groene omgeving busvervoer voor- en naschoolse opvang 9080 Zaffelare kleine school met familiaal gevoel leeftijdsgemengde groepen groene omgeving busvervoer Vestiging Persijzer Oude Veldstraat 265 9080 Zaffelare PEUTERVERKENDAG zaterdag 04 / 03 / 2023 09u30 tot 12u Kom kijken en spelen! Maak vooraf een afspraak via secretariaat@dewegwijzer.be of via 09/355 13 82 www deweg wijzer be

LOCHRISTI

Méér dan 2500 fietsen op voorraad

26 merken onder één dak Gratis testrit van elk model

Spring binnen en maak kennis met de mobiliteit van de toekomst. Wil je graag die tweede wagen vervangen door een e-bike? Wij nemen je wagen over! Vraag ernaar in de winkel.

Kom langs of vraag online je testrit aan!

testrit@fietsenwildiers.be

WWW.FIETSENWILDIERS.BE
WILDIERS (e)BIKECENTER - Dorp-Oost 55, 9080 Lochristi.
WELKOM IN ONZE NIEUWE WINKEL

kalender maart

Veggie or meat always a good tim bu

Dinsdag 14 maart - 19 u.

Workshop: Veggie or meat always a good time for a burger

Zaterdag 25 maart Bloemenverkoop

Workshop dinsdag 14/3/2023 om 19 uur 't Fazantenhof, Bosdreef 5 C, Lochristi

KLJ Lochristi-Hijfte

Waar: 't Fazantenhof, Bosdreef 5 C

Organisatie: Femma Lochristi

Woensdag 29 maart - 19 u.

Workshop macramé

We maken één macramé hanger.

De lesgeefsters zijn onze kernleden Caroline en Martine.

Inschrijven vóór 8/03: carolinevandevyver@ skynet.be of 09/355.21.34

Prijs: € 20

chrijvingen vóór 8/3/2023 bij: ver@skynet.be of tel: 09/355.21.34

Ten voordele van ons kamp. We verkopen paaslelies, 3 euro voor 1 en 5 euro voor 2. De verkoop zal zowel online doorgaan met bestellingen (tot dinsdag 21/03) als de dag zelf aan de Delhaize en Colruyt. Nieuw vanaf dit jaar: wie zelf geen bloemetje wil kan er wel 1tje kopen voor de bewoners van het rusthuis. Wij gaan deze dan afgeven. Meer info zal er op onze site te vinden zijn. (http:// www.kljlochristihijfte.be)

Organisatie: KLJ Lochristi-Hijfte meisjes

overschrijving op rekeningnr:

E88 8508 1815 0841

Woensdag 15 maart - 19.30 u.

Met vermelding van je

Voordracht: Essentiële Oliën Tine Floré maakt ons wegwijs in deze bijzondere wereld.

Mee te brengen: mesje, schort, k Max 30 persone

Waar: 't Fazantenhof, Bosdreef 5 C

Organisatie: Ferm Lochristi

Info: monique.debaets@telenet.be

Zondag 26 maart - 20 u.

Stadsfestival Brussel

‘Art Nouveau’ Alle info via: www.cultuursmakers.be/ lochristi

Organisatie: Cultuursmakers Lochristi Info & inschr.: lochristi@cultuursmakers. be of tel 09 356 94 20

Dinsdag 14 maart - 20 u.

Over een fietsreis naar Azië met een solar bamboefiets

Voor de tweede keer op rij vertrok Grégory

Lewyllie voor een fietstocht naar Azië, ditmaal met een zelfgemaakte solar bamboefiets.

Van de meer dan 365 foto's en verhalen

bundelde hij de sterkste verhalen en mooiste

foto's tot een boek: 'Picture of the day' - een reisverslag in woord en beeld.

Waar: Lodejo, Dorp-Oost 1

Organisatie: Cultuursmakers Lochristi Info & inschr.: lochristi@cultuursmakers.be of tel 09 356 94 20

Maandag 27 maart - 19.30 u.

Kintsugi - koester de imperfectie

Het woord KINTSUGI komt van het Japanse kin (goud) en sugi (verbinden) en betekent goudverbinding. Kintsugi is een prachtige metafoor om jouw eigen proces van genezing te ondersteunen

Waar: bib Lochristi

Organisatie: markant Lochristi

Inschr.: Karen Facon - karval@skynet.be

Waar: 't Fazantenhof, Bosdreef 5 C

Organisatie: Femma Lochristi

Inschrijven vóór 20/03: carolinevandevyver@skynet.be

Vrijdag 31 maart - 19 u.

Uit de ferme doos!

Een gezellige voorjaarsactiviteit met aperitief - gebraiseerde beenham of veggie alternatief - dessert

Waar: 't Fazantenhof, Bosdreef 5 C

Organisatie: Ferm Lochristi

Info: monique.debaets@telenet.be

Vrijdag 31 maart t/m 2 april

Vierweegse kermis

Vrijdag: 13 u. 55+ Namiddag met modeshow annelou - 19 u. Welkomstdrink -

19.30 u. Schieting, prijskaarting & dartstornooi

Zaterdag: 19 u. Barbecuefestijn22 u. Coverband the black men

Zondag: 13 u. Fietssneukeltoer- 13.30 u. Ronde van Vlaanderen op groot scherm -

16 u. Springkasteel en schmink -

17 u. Prijzenworp twv € 350

Organisatie: Feestcomité De Vierweegse

Waar: feesttent Kapiteinsstraat, Zaffelare

Tickets: vierweegse9080@gmail.com0473/532380

TICKETS EN INFO vierweegse9080@gmail com - 0473/532380 van 31 maart tot en met 2 april 2023 31 MAART 13U00 13U00 19U00 13U30 19U30 17U00 19U00 UUR 22 1 APRIL 55+ NAMIDDAG MET MODESHOW ANNELOU FIETSSNEUKELTOER WELKOMSTDRINK RONDE VAN VLAANDEREN OP GROOT SCHERM SCHIET NG, PRIJSKAARTING & DARTSTORNOOI PRIJZENWORP TWV € 350 BARBECUEFESTIJN COVERBAND THE BLACK MEN GRAT S NKOM KERMIS VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG 2 APRIL Feestcomité De Vierweegse 16U00 SPR NGKASTEEL EN SCHMINK FEESTTENT KAPITEINSSTRAAT, ZAFFELARE NAAST GARAGE VAN ACKER

’t Fazantenhof op woensdag 22 maart (20 tot 23 u.)

€ 10 (kansentarief € 2) - inschrijven via 09 238 32 18 of dienstencentrum@ocmwlochristi.be

In de greep van je genen

Waarom vermageren zo moeilijk is en nog tal van andere weetjes

Dirk Draulans is als bioloog, journalist en schrijver van vele markten thuis. Maar de meesten zullen hem toch kennen van radio en tv als ‘de man die alles weet van de diertjes’. Op 22 maart komt hij vertellen over dat meest intrigerende dier van allemaal: de mens . En meer bepaald over hoe ons gedrag gestuurd wordt door onze genen, veel meer dan we vermoeden. Waarom lukt vermageren zo moeilijk? Waarom zijn sommigen zo vlug bang? Waarom begrijpen we ons eigen gedrag soms niet? Kom en luister dus – met aangescherpte oortjes, want de man is werkelijk een spraakwaterval – eind volgende maand in ’t Fazantenhof.

Een filosofisch vraagje om te starten: zijn we ons gedrag? Want we staan soms zelf verbaasd te kijken naar wat we doen en laten… Soms begrijpen we onszelf niet.

De mens zijn gedrag ontstaat zowel ‘genetisch’ als in interactie met anderen, het is continu een samenspel van cultuur en natuur, van nurture en nature, en bij de een weegt dit meer door, en bij de andere het andere. De ene mens kan zijn routine makkelijk aanpassen, de ander zweert erbij.

Sommigen zijn heel erg overtuigd van hun eigen kwaliteiten en bouwen daar hun gedrag op, anderen twijfelen en zijn afhankelijker van de context en de anderen. Het is een voortdurende mix.

Het grote biopsychosociaal model? We zijn een samenspel van evolutie, psychologie én sociale context?

Ik gebruik dat woord niet zo vaak, maar daar komt het inderdaad op neer.

Zelf focus ik in deze voorstelling uiteraard het meest op het evolutionaire, op wat in onze genen besloten ligt. Maar uiteraard maken we ook deel uit van een ecologisch systeem, zijn we een biologisch pakket van genen, én speelt ons bewustzijn en onze psyche aardig mee. Wie naar de avond komt om alle drie de aspecten verwoord te horen, moet ik teleurstellen. Ik focus vooral op wat we in ons biologisch systeem al miljoenen jaren hebben opgeslagen en hoe ons dat mede erg bepaalt. De avond is een entertainende lezing, en ik doceer geen onderdeel van een academisch vak waarin ik alles aan bod wil laten komen. Het gaat dus over evolutionaire weetjes die tegelijkertijd verrassen én onthullen.

Zoals: waarom het zo moeilijk is om te vermageren?

Bijvoorbeeld, ja. Je kan dit vanuit veel hoeken toelichten, maar evolutionair gezien spreekt het voor zich dat we doorheen onze evolutie iedere

40
Journalist Dirk Draulans

kans om calorierijke suikers en vetten binnen te spelen, aan hebben gegrepen. In tijden van voedselschaarste een absolute must, maar in de huidige welvaarstaten is er een permanent overaanbod dat het oude systeem in ons voortdurend triggert. Sta je ’s morgens vastberaden op: vandaag geen suikers en vetten… tegen de avond, na de calorieverbranding doorheen de dag, roept het evolutionaire stemmetje alweer veel luider: haal die zak chips maar boven, ontkurk het flesje wijn,… En het miljoenen jaar oude beloningssysteem in onze hersenen knikt gezellig weer ‘ja’. Verder zijn er in de natuur ook al verschillende gewichtsklassen bij dezelfde dieren, zodat een beetje zwaarlijvigheid ook evolutionair wel kan zijn meegegeven. Velen gaan dan ook gefrustreerd weer hopeloos aan het jojoën na een zoveelste dieet…

Het verschilt dus van mens tot mens? Het is niet louter een kwestie van wilskracht? Betekent dat dat de medische wereld in de toekomst rond allerlei ziektes bv. ook moet gaan individualiseren?

Jazeker. Dat is al bezig overigens. En het is inderdaad the way to go. Epigenetica leert ons bv. dat er op onze genen informatie kan geschreven worden door een bepaalde generatie die daarmee de volgende generatie opzadelt… of juist ontlast. Dus extra info, bovenop wat de gecodeerde genen zelf doorgeven. Een hele interessante tak van de wetenschap is dat, de epigenetica, omdat het zou kunnen aangeven welke chemo- of immunotherapie bij deze of gene persoon wel kan aanslaan, of juist gedoseerd moet worden… en hoe neveneffecten beperkt kunnen worden… en nog zoveel meer. De komende decennia zal je dit steeds vaker zien gebeuren.

Gericht medisch beantwoorden aan individueel lichamelijk welzijn, zien we ook in de stijgende vraag naar transseksualiteit. Het hele genderdebat. Biologisch zijn we puur tweeslachtig, toch?

Ik ben vooral heel blij dat al de mensen die zich niet zo zwart-wit man of vrouw voelen, nu ook een plaats krijgen in de maatschappij, en ja, dat de medische wetenschap daarbij steeds meer kan helpen. Genderfluïditeit komt in de natuur trouwens veel vaker voor dan velen vermoeden: vissen switchen van het een naar het andere geslacht, temperatuur bepaalt of bij reptielen uit de eitjes mannetjes of vrouwtjes komen, … Zo ongenuanceerd is tweeslachtigheid in de natuur niet. Ook niet bij de mens. Vele culturen zijn daar trouwens veel mooier mee omgegaan dan wij hier.

Wie seksualiteit zegt, denkt evolutionair aan voortplanting. Zijn drift en instinct voor jou hetzelfde? Niet helemaal. Drift geldt louter het voortplantingssysteem: wat zet de seksua-

liteit in gang zodat de voortplanting plaats kan grijpen? Instinct behelst voor mij veel meer, en gaat over veel meer dan louter lichamelijkheid. Het gaat ook over hoe je je in de groep beweegt, hoe je je het beste gedraagt, hoe je interageert met anderen… Ook daar zit overleving en evolutie, en ja dus, instinct.

Maar we kiezen toch bewust voor onze sociale contacten? Voor onze vrienden?

Hoe vaak verwijzen we niet naar ons ‘buikgevoel’? Zo heel bewust zijn alle processen niet, hoor. Ik heb bv. een zeer goede vriend, waarmee ik uren praten kan en de leukste tijd beleven, maar hij is een Vlaams Belanger, en ik helemaal niet. En dus fietsen we vaak om dat thema heen, want voor de rest vermaken we ons kostelijk. Om maar te zeggen: zo rationeel gaat het allemaal niet.

En dat instinctmatige, dat evolutionaire in de mens, zijn genen… leidt uiteindelijk bij jou ook tot de stelling: de meeste mensen deugen, à la Rutger Bregman?

Helaas, ik kan hem niet bijtreden. Let op: ik heb het boek niet gelezen, maar natuurlijk wel de strekking ervan gehoord. De titel is wervend gekozen, en het is goed in de markt gezet… maar na jaren van oorlogsjournalistiek, en nu ook weer, gewoon als attente burger: je kan niet om het gewelddadige van de mens heen. Hoe intriest is het bv. niet wat nu in Oekraïne weer gebeurt? Een heel land, een heel volk, dat onder de bombardementen moet leven, gewoon omdat een andere staat heerszuchtig is?

We zijn dan toch meer chimpansee dan bonobo?

Ik vrees ervoor. Hoewel we na talloze genetische onderzoeken wel zeker weten dat we bv. zowel neanderthaler- als homo sapiens-genen hebben, kan de huidige mens zich op basis van een woonplaats en een verleden toch nog verliezen in moordpartijen en genocides…

Maar dat wordt toch vaak aangestuurd door één machtswellusteling. De meeste mensen kunnen toch nog altijd deugen?

Ik vrees vooral dat de meeste mensen vooral niets doen! En naargelang van de omstandigheden voor dit of dat kiezen. En dat kan het goede zijn, maar helaas ook heel veel kwaad inhouden voor anderen die buiten de groep vallen. De bagger al gezien die bv. op Facebook verschijnt? Dat maakt me toch sceptisch tegenover deze stelling… Maar voor alle duidelijkheid: die avond gaat het niet over dit facet van ons mens-zijn, maar over heel veel leuke evolutionaire ditjes en datjes die erg kunnen verrassen en de aanwezigen tegelijkertijd inzicht kunnen geven in hun eigen gedrag en dat van anderen.

Maart 2023 41 Interview
Tekst: Luc Van de Vijver
Sta je ’s morgens vastberaden op: vandaag geen suikers en vetten… tegen de avond, na de calorieverbranding doorheen de dag, roept het evolutionaire stemmetje alweer veel luider: haal die zak chips maar boven, ontkurk het flesje wijn,…
GEHOORZORG MET DE GLIMLACH HOORCENTRUM NORMAN Dorp-West 5 | Lochristi | | 09 355 96 16 www.audioloog.be GEHOORZORG MET DE GLIMLACH HOORCENTRUM NORMAN Dorp-West 5 | Lochristi | | 09 355 96 16 www.audioloog.be Autocenter Stevens, het familiebedrijf met een voor mobiliteit! Antwerpse Steenweg 86 - 9080 Lochristi - 09/355.74.52 - info@autocenterstevens.be - www.autocenterstevens.be Werkplaats mechaniek: voor particulieren, bedrijven en leasings Werkplaats koetswerk: erkend hersteller voor vele verzekeringen VERKOOP OP MAAT VAN JOUW VOLGENDE WAGEN!

Cold War is een Pools-Frans-Britse kunstfilm die mikt op liefde en muziek. Van Poolse folk tot jazz in Parijs. Overweldigend in zijn traagheid. Veelzeggend in zijn stiltes. Een voor de harde wereld verblindende overstemming van muziek en een verdovende schoonheid van beelden.

Film fons

COLD WAR (Zimma Wojna)

Het verhaal vertelt een eeuwige maar onmogelijke liefde tussen een componist en een van zijn zangeressen. In het toen nog Sovjet-getinte Polen, componeert Wiktor volksmuziek voor zijn nieuwe vereniging van zang en dans. Onderweg naar het succes vallen zijn ogen op de mysterieuze en talentvolle zangeres Zula, de vrouw die de rest van zijn leven zal inkleuren. Gebukt onder de strenge verwachtingen van het Stalinisme, besluiten ze hun carrière op te splitsen in onder andere Parijs, waar Jazz enorm populair is. De verstandhouding loopt, zoals in elke romantische film, niet ideaal. De twee zitten levenslang in een soort van net-niet-relatie.

De film speelt zich af in de meest artistieke omgevingen van het Poolse Polen en het Franse Frankrijk waarbij de soberheid aan spektakel in het koude Polen zorgt voor een uitgesproken spektakel van soberheid in het warme Frankrijk. De zwart-witte beelden zijn daarbij ook een doelbewuste keuze om de ogen rust te gunnen en zo het

gehoorzintuig aan te scherpen. De muziek is betoverend van begin tot eind en is in staat om menig popliefhebber te bekeren. Dat zal dan eens tijd worden, denk ik dan. Regisseur Paweł Pawlikowski slaagt erin om Wiktor’s virtuositeit met Zula’s engelenzang te doen matchen en zijn rust met haar onstuimigheid te doen mismatchen. In de vorm van een verkeerde perfectie vormen de twee een grote liefde, samengebracht door gezamenlijke muziek en uiteengedreven door een gebrek eraan. De naam Cold War staat zowel voor de tijdsperiode waarin deze film zich afspeelt (1950) en de koude liefde die maar af en toe eens opgewarmd geraakt.

Deze film daalt neer als een zoveelste vallend blad, traag heen en weer dwarrelend doorheen de schoonheden en de tegenslagen van het leven, met als bestemming de zelfzekere en onbewogen grond die concludeert dat het leven niet veel meer is dan liefde en kunst.

Maart 2023 43
Alphonse Naudts studeert journalistiek en recenseert in zijn vrije tijd films voor het brede publiek Beeld: Cold War, Acteurs Tomasz Kot en Joanna Kullig

Dirk Van Kerkvoorde

Strikt Individuele Studiebegeleiding zowel fysiek als online Bijlessen Naschoolse studiebegeleiding Herexamens Examencommissie Secundair Onderwijs Toelatingsproeven (Arts, Tandarts, ...) IJkingstoetsen | Ingangsexamens Business-Coaching Steeds à la carte & ONE-TO-ONE 21 WWW.XANTHIPPE.BE Dorp-West 138 | 9080 Lochristi +32 (0)9 355 51 43 | +32 (0)476 27 28 70 www.xanthippe.be | info@xanthippe.be VILLA ATALANDIA ruime salons, (slaap)kamers en keukens. www.VILLA-ATALANDIA .G r www. ATALANDIA . e U Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be
AFSLUITINGEN - HEKKENS - AUTOMATISATIE LAS- EN SMEEDWERK - TRAPPEN, LEUNINGEN EN SCHOUWKAPPEN - PARLEFONIE EN VIDEOFONIE VERKOOP BEKAERTMATERIALEN - TUINVERLICHTING

Advocaten

Nu tti g e adressen

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

AANGEPASTE WACHTDIENST HUISARTSEN LOCHRISTI

Word je ’s avonds of in het weekend ziek en heb je een dokter nodig? Bel 1733. Dit nummer voor niet-dringende medische hulp is gekoppeld aan de lokale wachtdiensten. De wachtdienst is er voor dringende medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van je eigen huisarts.

• ’s Avonds op weekdagen helpt een huisarts van wacht je. Volg de richtlijnen van je eigen huisarts via het antwoordapparaat. Vanaf 1 maart 2023 hebben de huisartsen in Lochristi de mogelijkheid om patiënten vanaf 18 u. door te verwijzen naar de huisarts van wacht.

• In het weekend of op een feestdag word je geholpen via de huisartsenwachtposten. Deze bereik je via het nummer 1733.

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba

Beervelde dorp 70 - 9080 Beervelde

Tel: 09.367 48 67

E-mail: info@aelbrecht-law.be

Advocaat Tom De Sutter

Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent

Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27

E-post: tdesutter@fransbaert-law.be

Webstek: www.fransbaert.be

Advocatenkantoor Erik Van Gerven bvba

Dorp West 73 - 9080 Lochristi

Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50

E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be

Advocatenkantoor Bart Raes

Beukendreef 26 - 9080 Lochristi

Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03

E-mail: bart_raes@skynet.be

Deconinck & Deblauwe

Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi

Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75

E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be

Advocaat Coolsaet Gert

Burg. Vermeulenlaan 20 - 9080 Lochristi

Tel: 09.328 8443 - Gsm: 0497.436 166

Gert.coolsaet@telenet.be

Jan Devroe

Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi

Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77

Gsm: 0495.800 944

Advocatenkantoor.devroe@telenet.be

Linda De Coninck

Beelbroekstraat 105a - 9040 Gent (Sint-Amandsberg)

Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75

E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be

Advocatenkantoor Lievens

Ganzenhof 3 - 9080 Lochristi

Tel: 09.222 23 43 - fax: 09.398 03 37

E-mail: info@advocatenkantoorlievens.be

Advocaten 9080

Koning Albertlaan 58 bus 102 9080 Lochristi

Tel. 09/220.75.01

Email: info@advocaat9080.be

Boekhouders - Accountants

Fiscalisten

D&V Bedrijfsadviseurs bvba

Werner De Pauw - Geert Van Rysseghem

Rivierstraat 19 bus 101 - 9080 Lochristi

Tel. : 09/259 09 60 - www.dvba.be

geert.vanrysseghem@dvba.be werner.depauw@dvba.be

Adfibodem BV

Advies op maat van uw bedrijf of vrij beroep

Kapelleken 15/0001 - 9080 Lochristi

09 3551210 - Jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be

CBA & Co BVBA

Boekhouding & Startersadvies

Kapelleken 15 bus 0002 - 9080 Lochristi

Tel: 09.348 52 35

valerie.caulier@cba-lochristi.be

www.cba-lochristi.be

CRVB Accountancy bvba

Beerveldsebaan 2d - 9080 Lochristi

Tel : 09.355 24 63

E-mail: info@crvb.info

DPO Accountants en Belastingconsulenten

Kleemstraat 84 – 9041 Oostakker

accountant@dpo.be

www.dpo.be

Dierenartsen

Dierenarts Katrijn De Groote

Drongenstraat 92 - 9160 Lokeren

Gsm: 0475.786 139 - Tel: 09.3288079

www.dierenartskatrijn.be

Logopedie

LOGOPRAXIS

Logopedie | Psychologie | Psychomotoriek | Diëtiek

Kapelleken 23 - 9080 Lochristi

Gsm: 0486.61 31 97 - www.logopraxis.be

Praktijk Op Pad

Logopedie - Psychologie - Diëtetiek - Auticoaching

Gentse Steenweg 416 - 9160 Lokeren

0496 84 00 31 - www.praktijk-oppad.be

Podologie

Ann Bieseman

Langenakkerlaan 61 - 9080 Lochristi

Gsm: 0477.75 18 69

www.podologie-lochristi.be

Helene Jacob

Hoekstraat 113 b - 9160 Lokeren

Gsm: 0485.27 60 49

www.podologiepraktijk-jacob.be

Psychologen

Rachel De Rudder

Psychologe/mentale coach

Loopbaan – zelfzorg – volwassenen & jongeren

www.rdr-consult.com

Watersniphof 10 - 9080 Lochristi

Derudderconsulting@gmail.com

0473 86 51 25

Therapie, herstel en zingeving

Als de lente wil

Krommendonck 15 - 9080 Lochristi

Luc Van de Vijver

Op afspraak: 0477 56 63 15 – l.vandevijver@skynet.be www.alsdelentewil.be

Hilde De Clercq

Rouw- en Verliesbegeleider

www.Groepspraktijkdevlinder.be - Zaffelare 0486/067837

Huis- en schoolbezoek mogelijk!

Omdat rouw niet rauw hoeft te zijn.

Studiebegeleiding

Xanthippe - FIRST CLASS TUTORING

www.xanthippe.be - Tel. 0476/27 28 70

Meer info zie advertentie hiernaast

Thuisverpleging

Wit-Gele Kruis Lochristi

Dorp West 88 - 9080 Lochristi

tel. 0800-20 30 2 - zorgcentrale@wgkovl.be

24u/7d - alle ziekenfondsen

www.witgelekruis.be

Thuisverpleging Julita Van der Sypt

Hoekskensstraat 103 - 9080 Lochristi

GSM: 0495.23 97 43

E-mail: julitavandersypt@skynet.be

Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging op maat

Katleen De Maertelaere - Gsm: 0498.903 382

Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462

Mendonkdorp 62 - 9042 Mendonk

Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Greet Heeze

Hanselaarstraat 27 - 9080 Beervelde

Gsm: 0478.38 92 16

Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Meersman Gaetan

Orchideeënhof 20, 9080 Lochristi

Gsm: 0487 68 58 61

Alle mutualiteiten 7/7

Voedings- en dieetkundigen

Voedings- en dieetkundige

Diabeteseducator - Céline Stadeus

Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi

0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

Diëtiste Sophie Bollaert

Afslankcentrum So-Ligna

0499.31 45 63 - Cootveld 2, Beervelde

info@so-ligna.be - www.so-ligna.be enkel op afspraak

Pak me vast en zeg dat het genoeg is

EEen zin die aanvankelijk veel weerstand bij me opriep en vragen, ontelbaar veel vragen:

Hoeveel is genoeg? Van wat genoeg? Genoeg gewerkt, genoeg gedaan, genoeg gegeven? Wanneer is het ooit genoeg? Hoe zal ik dat ooit weten wanneer het genoeg is? Wie weet hoeveel genoeg is?

Terwijl het antwoord op al die vragen er eigenlijk niet toe doet want ze komen voort uit onzekerheid, uit angst dat liefde voorwaardelijk is en ik daar niet aan voldoe om ze te mogen ontvangen. Het draait om angst voor afwijzing.

mindert en het besef groeit dat ik meer dan genoeg ben voor voor veel mensen, ook buiten mijn gezin. Wat ik geef, is genoeg voor hen. Wie ik ben – met mijn sterktes en mijn zwaktes – is genoeg voor hen. Ze zien me graag, zonder suggesties hoe ik beter kan zijn. Nee, ook als het vierkant loopt in mijn hoofd en daarbuiten, blijft hun liefde onvoorwaardelijk.

Natuurlijk zijn er ook mensen die altijd wel suggesties geven over hoe ik het beter zou kunnen doen. Vroeger vroeg ik me toen af: ga je mij dan echt liever zien? Of niet meer graag zien als ik dit niet doe? Ben ik dan een teleurstelling voor jou? Nu weet ik dat die lijstjes eindeloos doorgaan en denk ik gewoon: ik ben genoeg zoals ik ben.

Natuurlijk zijn er ook mensen die altijd wel suggesties geven over hoe ik het beter zou kunnen doen.

Vroeger vroeg ik me toen af: ga je mij dan echt liever zien?

Toen ik aan deze tekst begon (begin november 2021) schreef ik het volgende: 'Ik zie mezelf graag maar geloof nog niet elk woord als iemand me bejubelt. Al wringt de ON in onvoorwaardelijk nog, ik werk eraan want ik ben het waard.' Wel wist ik dat ik die zin wel kon zeggen tegen mijn man en ik als antwoord ongelofelijk dik geknuffeld zou worden om me te laten voelen hoe graag ik gezien werd, met versterking van twee kleine wervelstormen.

Tijd verstrijkt en die zin springt te pas en te onpas op in mijn gedachten. De weerstand

Ik vraag niet meer: 'pak mij vast en zeg dat het genoeg is' maar 'pak mij vast, 't is genoeg voor mij' aan mensen die me dat kunnen geven.

Nu, anderhalf jaar later, verwonder ik me nog steeds als mensen me complimenteren voor mijn kwaliteiten maar ik geniet er wel van (na zelfs). Als ze te groots zijn, schrijf ik ze op en laat ze zachtjes binnensijpelen. Genieten in vijf bedrijven. Traag gaat ook :)

46
cursiefje
nr 01 - Januari 2023 11 True All Terrain Electric Uw nieuwe Subaru verdeler ELKE ZONDAG VAN JANUARI OPEN VAN 10 TOT 17 UUR ! - BTW nr. BE0771 562 150

lattenbodems - boxsprings - matrassen - hoofdkussens - dekbedden - beschermers - bedtextiel

Sleeplife® Gent-Oostakker

Antwerpsestwg. 1124 - T. 09 355 98 01

Aan afrit 3 van de R4, richting Zelzate

Openingsuren: Di - Vr: 9u30 - 18u • Za: 10u - 18u • Zo en Ma: gesloten • Open op afspraak

Wij blijven bereikbaar tijdens de wegenwerken

sleeplife.be

Sleeplife® is exclusieve dealer van
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.