Nummer9080-nr157

Page 1

Frank Roels over ethische dilemma’s in de geneeskunde in memoriam
Hilaire Schoonjans
René Bervoets en Francine Van Assche
December tweeduizend tweeëntwintig Fris en blij magazine
Christoff van Acker jeugdlaureaat
oud-burgemeester
Begijn le Bleu over vogelpracht Gouden jubileum (Belgische kampioenen)
nummer9080
HORTA LOCHRISTI • De Meyer Ruilare 123 • 9080 Lochristi • T. 09 355 50 12 lochristi@horta.org www.horta.org MOOIE CADEAU'S voor GROOT ÉN KLEIN
partner
de sint HORTA LOCHRISTI
trouwe
van

Colofon

Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 10 600 ex. in alle brievenbussen van Groot-Lochristi

Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 9080 Lochristi - Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be

Voorstel rubrieken en teksten: l.vandevijver@skynet.be

Redactie

Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Concept & reclame: Sofie Hesters

Werkten nog mee aan dit nummer

Sofie Hesters: Lootsche baton + Klavertje vier Filip Naudts: fotografie

Bert Vervaet: Lochristi en zijn herenhuizen Eric De Wilde: Erics rariteitenkabinet

André Baert: Dialect

Marcus Bundervoet: Natuur in Lochristi Daina De Saedeleer: Verborgen Parels

Kaat Baertsoen: Verborgen Parels

Martin Floré: Het oog van Martin

Contact reclame: Sofie Hesters, Fris watervoordevis tel: 09 3568 588 - info@nummer9080.be

Druk: Drukkerij Graphius - Traktaatweg 8 - 9041 Gent

Verantwoordelijke uitgever: Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare

Cover: Begijn le Bleu - KIJK! Foto: © Jelle Vermeersch

Editoriaal

Beste lezer

Voor elk wat wils, dat is de inhoud van onze 157ste editie. Ze herbergt een caleidoscoop aan interviews en rubriekjes. Christoff van Acker is jeugdlaureaat en babbelt honderduit over al zijn (jeugd)ervaringen.

Professor Frank Roels spreekt in de bib over ethische dilemma’s in de geneeskunde. Rokers behandelen voor longkanker? Waar ligt de leeftijdsgrens om nog te opereren bij ouderen? … Oud-burgemeester Hilaire Schoonjans verliet ons midden okto ber. In een interview met zoon Steven staan we stil bij zijn belang als (burger)vader.

Vogelspotter Begijn le Bleu maakt ons wegwijs in de pracht van onze fluitende fauna.

René Bervoets en Francine Van Assche, beiden ooit Belgisch Kampioen in de atletiek, vieren hun gouden jubileum en blikken terug op sportcarrière en liefdesleven. En daarnaast uiteraard: onze vaste verrijkende rubrieken. Hartverwarmende dagen gewenst.

Beste groet van de hele redactie

Volgende release nummer 158: 21 dec 2022 deadline adv. en info: 8 dec. nummer 159: 25 jan 2023 deadline adv. en info: 12 dec. nummer 160: 22 febr. 2023 deadline adv. en info: 9 febr. nummer 161: 29 maart 2023 deadline adv. en info: 16 maart © Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Inhoud Christoff Van Acker Jeugdlaureaat 2022 Francine Van Assche en René Bervoets Gouden jubileum (Belgische kampioenen) In memoriam Hilaire Schoonjans Zoon Steven vertelt Begijn le Bleu over vogelpracht Filmfons Bullet Train Frank Roels over ethische dilemma’s in de geneeskunde Lochristi en zijn herenhuizen Brouwerswoning Rogman
18 40 8 32 31 18 24 24 5 5
en Convent
3

Nieuwstraat 1

10 mooie ruime bouwloten exclusief te koop, zuid georiënteerd, topligging dicht bij centrum Lochristi en grenzend aan de kasteeldreef.

6 loten voor open bebouwing vrij van bouwverplichting, 4 loten voor halfopen bebouwing, deze zijn wel met bouwver plichting samen met Immotop.

Vraagprijs: vanaf 380.600 euro

Rivierstraat 10

Karaktervol pand met met mogelijkheden tot handelsactiviteit, magazijn op 940m, commerciële ligging, dicht bij centrum Beervelde, vlakbij winkels, openbaar vervoer en de oprit E17. Het pand is volledig gestript en heeft reeds een nieuw dak.

Vraagprijs:

te koop Sint-Kruis-Winkel

Albert De Smetstraat 35

Goed gelegen alleenstaande woning met 3 slaapkamers. Te renoveren, afzonderlijke garage, vlot bereikbare ligging.

Vraagprijs: 229.000 euro

Zeveneken-Dorp 38-44

- Residentie Douro -

De zuid georiënteerde residen tie met 17 BEN appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers.

De prijzen starten al vanaf 264.622 euro voor een hoog afgewerkt 2 slaapkamer appartement met terras. Verschillende parkeerplaatsen/ garages beschikbaar.

te koop Lochristi

Lichtelarestraat 2 bus 101

Goed gelegen instapklaar appartement met 2 ruime slaapkamers. Achteraan het appartement is er een privé fietsenberging.

Het appartement wordt momenteel verhuurd en is beschikbaar na overleg.

Vraagprijs: 349.000 euro

Deze moderne en energiezui nige bungalow bevindt zich op een steenworp van de dorpskern van Oostakker, en werd recent (2010) volledig ver nieuwd (deze werd echt volledig gestript en opgebouwd volgens de regels van de kunst).

Vraagprijs: 419.000 euro

ONS TEAM

Dieter, Lieselot Katrien & Gunther

www.loimmo.be

09.342 77 77 info@loimmo.be

te koop Oostakker

Groenstraat 115

Goed onderhouden ruime woning met 4 slaapkamers op topligging bestaande uit een woning (bouwjaar 1935, renovatie 1991) en een nieuwbouw (1999), zonnige Vraagprijs: 498.000 euro tuin. Totale opp. 669m².

Vraagprijs: 450.000 euro

Binnenkort

te koop Oostakker
te koop Beervelde
Meerhoutstraat 76
379.000 euro
Nieuwbouwprojecten Centrum LoChristi te koop Lochristi
te koop Lochristi Vraagprijs: 264.622 euro Gratis schatting! Contacteerons! Gratis schatting! Gratis schatting! Contacteerons!

onder de upe

Christoff Van Acker is Jeugdlaureaat 2022

Begin oktober werd voormalig ‘Jeugddienst-enaar’ Christoff Van Acker gelauwerd tot Jeugdlaureaat 2022. Na zich anderhalf decennium te hebben gesmeten voor de jeugd, is Christoff nu werkzaam in de Bib. Jeugd en cultuur zijn van oudsher voor hem twee pijlers om op te bogen. De eerste werd dit jaar alvast terecht bekroond.

Langverwacht? Langverhoopt? Dit laureaatschap?

Vooral heel dankbaar. Tot vorig jaar zat ik zelf in de jury, dus dan was het niet aan de orde. En verder heb ik steeds het gevoel dat ik gewoon heel graag mijn job deed. Met deze kanttekening: ik heb me wel altijd 24 op 24 en 7 op 7 gegeven, in samenspraak met mijn partner Wendy. Want voor zo’n intens engagement tekent ook je relatie uiteraard.

En ook je kinderen?

Zeg wel. Mijn zonen representeren de duur van mijn werk op de jeugddienst. De jongste werd een jaar na mijn aantreden geboren, de oudste was één jaar. Ergens ontmoet ik in hen de duur van mijn engagement daar (lacht). En omgekeerd: ze hebben nooit een andere vader gekend dan een die voor de volle honderd procent met de jeugd bezig was. Maar dat heb je, als je job je leven is. Ik wist overigens al na mijn studies als maatschappelijk werker en mijn stage bij de jeugddienst in Lokeren, dat te mogen werken voor je eigen gemeente voor mij dé droomjob was. En zo geschiedde. Hoe mooi kan het zijn? Van de Chiro van Beervelde, naar de jeugddienst van Lochristi. Met alles erop en eraan. Voeling met het verenigingsleven, de jeugdraad, overleg met het bestuur en de politiek, ambities proberen te realise ren, projecten opzetten… Zalig!

En toch schakelde je over naar de bib? Iets in mij zegt toch dat je geen leven lang op de jeugddienst kunt blijven. Ergens voelt het toch aan als wat begrensd in tijd. Ik wil daarin steeds fair zijn. Voeling houden met de jeugd, vanuit de eigen leefwe reld. Zoiets? Maar geef toe, de bib is ook heel erg jeugdbetrokken. Er wordt creatief voorgelezen, er zijn initiatieven voor schoolgaande jeugd, er heerst een huiselijke en warme sfeer, er zijn voordrachten, er is cultuur, er zijn tal van activiteiten… Ik vind het ook super en voel me ook daar als een vis in het water.

Proficiat en geniet van deel twee van je carrière! Zal niet mankeren.

IN TERUGBLIK

13 jaar jeugdconsulent bij de Jeugddienst: plus en min.

De min? Daar hoef ik niet lang over te twijfelen: het sluiten van het skatepark. En het niet kunnen realiseren van een waardig alternatief daarvoor. Het was een heel mooi project. We hadden een werkgroep met jonge skaters in het leven geroepen, met hen overlegd, een mooie locatie gevonden, dicht tegen de jeugddienst, actieve skate lessen op poten gezet… noem maar op. Het draaide op volle toeren. Maar toen kwam de klacht en we konden het tij niet meer keren. Toegegeven, in het begin betrof het (ondertussen verouderde) holle houten constructies maar we hadden plannen in de steigers staan om die te vervangen door dempend beton en andere, maar we zijn er nooit aan toe gekomen. Het blijft dé pijnplek op mijn carrière daar. We hebben steeds geprobeerd om het skatepark elders in Lochristi een tweede leven in te blazen, het is ons nog niet gelukt. Ga er maar eens aanstaan in deze tijden: alle zones hebben een functie toebedeeld gekregen in het drukbevolkte Lochristi met dichtbebouwde zones… Maar onze skaters moeten wel ergens terecht. Met de opmaak van het speelweefselplan werd alvast een basis gelegd voor een vaste thuisstek voor skaters.

De plus? De grote dynamiek die er in het Lootse jeugdwerk is gebracht. De sterke linken met het jeugdverenigingsleven. De wervelende jeugdraad. De bekendheid van alles wat we doen, de toegankelijkheid, inclusiviteit en de bereikbaarheid van veel activiteiten en evenementen. De buitenspeeldag, de Dag van de Jeugdbeweging, de crea-ateliers of de speelpleinwerking. Noem maar op… Kortom: de Lootse jeugd bruist en daar heeft de jeugddienst, samen met tal van enthousiaste vrijwilligers, toch heel erg toe bijgedragen. Daar blik ik met grote tevredenheid op terug, en ik ben er zeker van dat de jeugd dienst en -raad op dit elan verder zullen gaan.

December 2022 5

FEESTMENU

Macaron geitenkaas met vijg / wrap zalm / erwtenmousse met pancetta / gelakt kwartelboutje Kalfstartaar met pannacotta van Père Joseph en duo van krokant en zacht

Groene velouté met St-Jacobsvrucht en chorizo

Varkenshaasje met crumble van bloedworst, wintergroenten en staafje aardappel en paddenstoel

Elegante chocolade

Prijs: 5 gangen 59,50 €/pp - 4 gangen (zonder hapjes) 55,50 €/pp - 3 gangen (zonder hapjes en soep) - 51,50 €/pp

A LA CARTE

Hapjesbox 20 stuks - 5 soorten - 27,50 €

Huisgemaakte bitterballen van côte-à-l’osvlees - doosje 15 stuks - 7,50 € Hertenstoofpotje - 26,00 €/kg - 14,00 €/500g

CULINAIRE BORDEN DELUXE - met nét dat tikkeltje meer Rundscarpaccio / Vitello tonato

Gerookte zalm / Carpaccio van tomaat met Burrata Prijs: 20,50 €/bord (VG) - 27,50 €/bord (HG - met brood)

MAALTIJDPLANKEN

Onze gekende maaltijdplanken in super de luxe versie - 35,50 €/pp

BESTELLEN

nonkel-pe@skynet.be voor 16/12 en 23/12

AFHALEN

Op 24 en 31/12 tussen 13u en 15u Op 25/12 en 1/1 tussen 10u en 12u

GRATIS

Laat je niet koud pakken door

WAARBORG 50,00 € per bestelling

doosje huisgemaakte bitterballen(15 st) bij min. besteding van 150 € en afgifte van deze bon

Antwerpse Steenweg 86 - 9080 Lochristi 09/355.74.52 - info@autocenterstevens.be www.autocenterstevens

je
door de winter. mobilitei t mijn *Aanbevolen prijs, incl. btw, enkel bij de deelnemende erkende dealers of agenten. Aanvullen van vloeistoffen en/of vervangen van stukken niet inbegrepen.
.be Laat
niet koud pakken
mobilitei t mijn MAAK HIER AL EEN AFSPRAAK VOOR JE WINTER CHECK-UP. €39* Voor slechts
de winter.
LEPELAARSWEG 10 9080 LOCHRISTI 0495/745.846 BON
NONKEL PÉ

NadineDe Meyer

Zaterdagachttienjuninegentienhonderdzestig Donderdagzevendecember negentienhonderdeenenzestig

RogerBracke

In juni 2004 werd de zaak overgenomen en Krantenwinkel Absoluut gedoopt.

Voor Nadine was het een serieuze carrièreswitch. Werkte als boekhoudster in een accountantskantoor. In 2010 is Roger erbij gekomen, werkte bij Floréac.

Was een goed draaiende winkel, maar toch arbeidsintensief door het vroege ochtenduur en de vele uren.

We hadden met velen telkens een leuke babbel. Dat zullen we wel missen.

Altijd geprobeerd om ons in te spannen voor onze klanten en vriendelijk te zijn. Want dat kan pas het verschil maken in zo ’n winkel. Voor velen waren we zelf ook dat luisterend oor.

Een speciale dank aan degenen die ons door de jaren hebben geholpen, ook de jobstudenten die ons telkens op zaterdagvoormiddag kwamen helpen.

Momenteel is nog niets definitief beslist. Maar we hopen dat de zaak kan overgenomen worden zodanig dat onze klanten terug bij iemand terecht kunnen.

De laatste dag dat de winkel open zal zijn is zaterdag 31/12/2022 Vanaf 1 januari zijn we namelijk met pensioen

Met een heel grote en oprechte dank naar onze klanten toe!

We zullen jullie missen maar kijken toch uit naar ons pensioen met meer tijd voor onze kinderen en onze drie kleinkindjes!

7 Portret
8 Loots gou den jubileum van twee Belgische kampioenen Atletiek (800, 200 en 100 m) Francine Van Assche en René Bervoets ‘Francine was hard to get. Maar gelukkig kon ik nog net wat vlugger lopen op de 400 m, en beende ik haar tijdig bij! ’

Al meer dan vijftig jaar delen René Bervoets en Francine van Assche tafel en bed. Gelukkig getrouwd, zoals dat heet. Hij werd in zijn jonge jaren Belgisch kampioen op de 800 m, zij op de 100 en 200 m. Hij miste zijn niet te missen titel op de 400 door de dag voordien mee te doen aan de … 800 m, zij miste de onvermijdelijke Olympische Spelen op een haar na, door op de bepalende dag net die ene keer dat jaar niet te winnen op de 400. Wie een beetje van atletiek afweet, zal de reden begrijpen: als beste ‘geloot’ worden in baan acht, dat zegt genoeg. Je bent een hele wedstrijd een soort van haas voor de rest. Resultaat: je wordt voor één keer geklopt op de meet, en foetsie is de Olympische droom. Het zal je maar gebeuren.

Smaakt nog steeds bitter, Francine, na al die jaren?

Francine: Ach het is vijftig jaar geleden, hé. We zijn nu beiden 75. Dan is er in je leven wel al heel veel gebeurd, hoor. Maar dat het toen op z’n zachtst gezegd geen deugd heeft gedaan, daar heb je gelijk in. Er is daar iets geknakt, die dag. Het hele jaar door stak ik met kop en schouders boven de rest uit, zelfs boven die van mijn eeuwige ri vale, de West-Vlaamse Lieve Ducatteeuw. Maar die late lentedag, voor we in het najaar naar de Olympische Spelen zouden gaan, werd ik onbegrijpelijk in baan acht ‘geloot’. Met alle gevolgen van dien.

René: Geloot of gezet, wie zal het zeggen?

Francine: Hoe dan ook, ‘acht’ is en blijft de vervelendste baan. Je loopt in het ijle, en voor al de rest ben je een welkom mikpunt. Ducatteeuw liep in baan twee en kon zich op de meet nog voor mij smijten. Weg Olympische Spelen dus, terwijl ik alles al in gereedheid had gebracht, mijn kledij en al. Ik had op de 100 en 200 al de beste Belgische tijden ooit gehaald, maar het was op de 400 m dat ik een opening had gecre eerd voor de Olympische Spelen.

Je verbeterde op die afstand zes keer het Belgisch record, en liep zelfs het Olympisch minimum van 54 sec., m.n. 53,8.

Francine: Zo was het. Het jaar voor de Olympische Spe len te München, was dat, in 1971. Maar die dag van het Belgisch Kampioenschap liepen we beiden 54+, en zij won ook nog. Blijkbaar reden genoeg om mij niet af te vaardigen…

Maar jij had toch het minimum behaald?

Francine: En toch mocht ik niet mee. Ik had maar niet moeten verliezen, klonk de uit leg… Rare kronkels, hé?

René: Het Olympische Comiteit wou haar wél mee, maar helaas De Belgische Atletiekbond niet. Onbegrijpelijk, als je weet dat iedere delegatie so wieso altijd één iemand mee mocht nemen… Maar ja, gedane zaken nemen geen keer, zeker, maar leuk was anders. Totaal onterecht was het. En terwijl ik het zeg, denk ik dat onze toenmalige beste 800 m-loper door mij eigenlijk hetzelfde lot onderging…

December 2022 9 Interview
Als je beiden aan de top van je discipline acteert, loop je figuurlijk en letterlijk elkaar vaak tegen het lijf. Het moest er dus van komen…
Dorp-West 122 • 9080 Lochristi • www.dekoning.be Verzekeringen - info@dekoning.be • tel. 09 355 63 67 Ondernemingsnummer: 0442 328 017 www.facebook.com/dekoningverzekeringenencrelanbank Crelan kantoor De Koning Dorp-West 120 • 9080 Lochristi • tel. 09 355 31 91 • lochristi@crelan.be • Ondernemingsnummer: 0442 780 650 www.facebook.com/dekoningverzekeringenencrelanbank Interesse in beleggen? Kom gerust eens praten.

Hoe bedoel je, René?

René: Wel, ik was toen de beste Belgische 400 m-lo per, maar ik besloot daags voor de finale daarvan, ook de 800 m te lopen. Dat is toch altijd een beetje een loterij: de 400 m kan je ‘be happen’ en strak indelen, maar de 800 m, dat is doodgaan. Op vele manieren. Dus waagde ik mijn kans, en wonder boven wonder, liep ik mee in de finale, en was ik na de eerste toer nog gezellig mee, en voelde ik mijn benen sterk genoeg om nog eens een 400 m af te malen, op mijn eigen strakker tempo. Ik snelde iedereen voorbij, en behield op de meet net genoeg voorsprong, om onze nationale vedette van toen af te houden, Herman Mignon … waardoor ook hij niet naar de Europese Kampioenschappen 1971 mocht… Maar toppunt van al: de dag nadien moest ik het zelf bekopen, op mijn eigen specialiteit van de 400 m, wegens te veel verloren energie de dag ervoor, in de 800.

Menslief, wat een toestanden. Klinkt wat amateuristisch, René, terwijl je toch nationale top was?

René: Je moet alles zien in het tijdskader van toen. Er was nau welijks professionele begeleiding. Er waren zo goed als geen financiële middelen. Je moest dingen combineren met je stu dies, later met je werk… en je probeerde alles rond te krijgen. Francine, was ronduit een toptalent. Veruit de beste van het land, en ze had geluk met haar trainer, Paul Robijns, want die wist wel van aanpakken.

Francine: Dat was bij Vlierzele Sportief, waar nu het Bloso is, en waar René later ook terechtkwam. Vijf keer per week trainde

ik. En dat lukte me, aan de Watersportbaan – ik werkte in het UZ Gent, op de admi nistratie, dus de afstand viel dik mee. Mijn concurrentes beperkten zich toendertijd nog tot een paar keer trainin gen per week. Dat maakt een verschil natuurlijk.

René: Dat is waar, maar je was wel een toptalent. Je won met recht en reden de vermaarde Grote Prijs Femina, 1970. Zelf liep ik wel een 47 sec. op de 400 m, wat niet slecht is, maar op wereldniveau net onder de top. Ook in de 4 x 400 m, de disci pline waar we nu met de Borlées wereldtop zijn, waren wij toen subtoppers. Vooral doordat ook onze latere echte Belgische na tuurtalenten er wel in meeliepen, maar zich nooit echt ‘smeten’. Ik denk aan een Fons Brydenbach, die een 45 sec in de benen had. Een wereldtijd dus. Een keerpunt kwam er met de Borlées, die elk een 45 in de benen hebben, en met hun vader die als trainer in de estafette ook heil zag. Terecht. De Borlées waren en zijn toptalenten. Met navenante resultaten.

Het kan niet anders dan dat jullie als koppel elkaar op de piste hebben ontmoet?

Francine: Bij tal van gelegenheden, inderdaad. Als je beiden aan de top van je discipline acteert, loop je figuurlijk en letterlijk elkaar vaak tegen het lijf. Het moest er dus van komen… (lacht)

René: Al heb ik er aardig wat metertjes moeten voor verzetten vooraleer Francine letterlijk aan mijn zijde lopen wou. Maar ge lukkig was ik een paar seconden sneller op de 400 m, zodat ik haar toch te stekken kreeg. (lacht)

Een 47 sec. op de 400 m, wat niet slecht is, maar op wereldniveau net onder de top.
December 2022 11 Interview
René Bervoets wint in 1971 de 800 m. op het Belgisch Kampioenscgap alle categorieën vòòr Herman Mignon en Eric Reygaert
Vanaf zaterdag 26 november elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag doorlopend van 9u30 tot 18u00 Brandstraat 8a | 9080 Beervelde | T: 0474/83 42 30 Omorika (blauwe spar) Nordmanspar Fraserie Koreana KERSTBOMEN van eigen kweek te verkrijgen Kerstbomen ’t Buitenleven Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk - tel: 09.355 65 27 Open: woensdag 13.30-18 u - donderdag en vrijdag 9-12 u en 13.30-18 u zaterdag 9-12 en 13.30-17 u - zon- maan- en dinsdag gesloten Dranken De Wispelaere Een vrolij k, lekker en geschenkvol St-Niklaas CONTAINERVERHUUR OOK OP ZATERDAG! VANDAAG BESTELD, VANDAAG GELEVERD Krijgkorting,scanme! 09 219 9000 info@demolrecycling.be www.demolrecycling.be www.containerverhuur-lochristi.be De Mol Recycling Scheepzatestraat 1 9000 Gent @ BREEKWERF - CONTAINER - GRONDOPSLAG - RECYCLAGE

En dat leidde medio november tot een gelukkig huwelijk van 50 jaar. Sport bond jullie?

René: Zeker wel. Maar na die gemiste Olympische Spelen hebben we de spikes toch plusminus aan de haak gehan gen. Ik overdrijf, want we liepen nog wel wat door, maar de onstuitbare drang was gaan liggen. Later ben ik nog wel naar de Olympische Spelen gegaan, maar dan als na tionale coach atletiek bij blinden en slechtzienden.

Francine: En het gezinsleven diende zich aan. We kregen twee zonen, en de oudste had ook wel de atletiekmicrobe in zich, maar raakte net iets te veel geblesseerd. En zelf zijn we sinds een paar jaar eerder bevlogen filmliefhebbers geworden, en zijn we als voorzitter (René) en filmer (ikzelf) actief in de Lootse Filmclub.

En wat is er naast een gedeelde passie, nog nodig om vijftig jaar bij elkaar te blijven?

René: De kern van een goed huwelijk is elkaar respecte ren. Water bij de wijn kunnen doen. De middenweg zoe ken, en dingen niet opblazen. Zo kan je samen gelukkig oud worden.

Francine: Zo denk ik er ook over. Overleggen, ieder van uit zijn eigen waardigheid, en bij moeilijke beslissingen tot een gedeeld vergelijk komen. En voor de rest, genieten van de kleine dingen des levens. Moeilijker moet je het niet maken.

Ik wens het jullie nog lang toe.

Francine: Dank je wel.

René: En dat het nog lang duren mag.

De kern van een goed huwelijk is elkaar respecteren. Water bij de wijn kunnen doen. De middenweg zoeken, en dingen niet opblazen. Zo kan je samen gelukkig oud worden.
1ste Colette Besson (Olympisch
kampioen 1968)
13 Interview
2de Van Assche Francine
Dorp-Oost 158 • 9080 Lochristi • T 09/278.99.01 • www.interiolochristi.be TOT -20% op raamdecoratie, behang en verf NAJAARS KORTINGEN 29/11/22 TOT 03/12/22 Laminaat - Plafonds Parket - Deuren Plaatmateriaal Tuin & Terras BE_Promo_Najaaractie_2017_Advertisement_Laminate_HORIZONTAL_NL.indd 1 Van Peteghem Hout & Interieur nv Lozen Boer 33 -35 9080 Lochristi Tel. 09 355 56 49 www.vanpeteghemhout.be PLAFONDS - BINNENDEUREN - PARKET EN LAMINAATVLOEREN EIGEN PLAATSINGSDIENST Hout & Interieur Van Peteghem Lozen Boer 33-35 I 9080 Zeveneken I 09/355 56 49 www. vanpeteghemhout .be Van Peteghem Hout & interieur - EIGEN PLAATSINGSDIENST - LAMINAAT WATERVAST STOCKVERKOOP Uitverkoop collectie 2022

De Lootse baton

We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. (sh)

L

Nele! Bedankt voor de baton, wat een leuk ‘geschenkje’!

Mijn naam is Karen Verplancke, ik ben afkomstig uit Zeveneken, maar ben de liefde gevolgd naar Beervelde. Lekker onder de kerktoren . Ik ben gehuwd met Kristof Braeckman, samen hebben we drie super fijne kinderen: Mathis (12), Celeste (10) en Manon (5).

Dit jaar werd ik 40… helemaal ok! Samen met vriendinnen een stevig nachtje gaan dansen, tot het ochtendgloren. Zo van die herinneringen met een gouden randje…

Tijdens het dagdagelijkse leven werken mijn echtgenoot en ik samen op onze boerderij. We runnen een melk- en vleesveebedrijf. Een 7-tal jaar geleden ben ik gestart met de rechtstreekse verkoop van onze produc ten in Gent. De ‘Hoevemobiel’ kende zijn intrede. Je kan er mij vinden op donderdag en vrijdag. Het contact met de consument geeft me een echte meerwaarde: ik geef een gezicht aan ‘de landbouw’, geef woord en uitleg over onze sector en ik ontvang vaak oprechte appreciatie voor onze stiel. Wat je als landbouwer jammer genoeg niet vaak terugvindt in de media. Mijn motto is dan ook: “Onbekend is onbemind”. Onze verjaar dagsfeestjes op de boerderij sluiten daar naadloos bij aan. Kinderen zijn zo’n dankbaar publiek!

Mijn vrije tijd is schaars, maar ik probeer toch af en toe een matchke padel mee te pikken. Of een fikse wandeling te maken. Dat brengt me bij de persoon waar ik graag de baton aan doorgeef, Jany De Veerman. Onlangs maakten we samen pittige wandelingen in ‘Klein Zwitserland’, Luxemburg. Echt een aanrader! Bovendien zijn Jany en ik al vriendinnen van uit de kleuterklas. Soms een beetje op de achtergrond, soms intenser, maar altijd aanwezig!

Bedankt Karen voor de baton!

Ik ben Jany 40 jaar, geboren en getogen in Lochtisti meer bepaald Zeveneken.

Ondertussen 12 jaar getrouwd met Karel en wij hebben 2 kinderen: Axelle 14 jaar en Felix 11 jaar.

Ik werk nu sinds 3 jaar op de dienst maatschappelijk werk bij CM. Daarvoor heb ik 14 jaar in het Sociaal Huis van Dendermonde gewerkt. Mensen die plots (zwaar) ziek worden, personen met een beperking informeren, mee zoeken naar oplossingen en ondersteunen in hun verwerkingsproces. Zorgafhankelijke ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen laten blijven wonen zijn voorbeelden van enkele taken waar voor je bij onze dienst terecht kan. De ene situatie is al wat zwaarder dan de andere maar geven stuk voor stuk een enorme voldoening.

Buiten het werk ben ik nogal een 'sociaal beestje', heb ik graag veel mensen rondom mij. Een goed feestje, een lekker etentje, een festival letje meepikken zijn wel zaken waar ik veel energie uithaal. Daarnaast heb ik ook wel geleerd (vooral door corona ) dat af en toe eens gaan wandelen met het gezin mij ook veel deugd kan doen.

Ik geef de baton graag door aan 1 van mijn Werchter-vriendinnetjes, Evelien!

1Jany de Veerman 40 jaar I Zeveneken Is een 'sociaal beestje'
Karen Verplancke
2 December 2022 15
40 jaar I Beervelde Geeft een gezicht aan ‘DE LANDBOUW’ met de ‘Hoevemobiel’.

Zoek je een eerlijke en betrouwbare makelaar in de regio Oost-Vlaanderen? Dan ben je bij ons op het juiste adres.

Wij combineren enerzijds een jarenlange ervaring in de financiële en vastgoedsector, en anderzijds in de vastgoedstyling.

Wij nemen doorheen het verkoopproces, van dag één tot het ver lijden van de notariële akte, uw zorgen en bijhorende stress over.

GRATIS SCHATTING FINANCIËLE BEGELEIDING FOTOGRAFIE EN DRONE-LUCHTFOTO’S VASTGOEDSTYLING we kleden uw leegstaand pand aan met echte meubelen.
lees enkele getuigenissen van kopers en verkopers, huurders en verhuurders op onze website. Wegens enorme groei zijn we op zoek naar talent om ons team te versterken. Interesse? Mail CV en motivatie door naar info@immo-home.be
GRATIS SCHATTING I VERKOOP I VERHUUR
GETUIGENISSEN

Evelien De Ketele

42 jaar I Lochristi

Mooie spreuken liggen me nauw aan het hart

Ik wil graag Jany bedanken voor de baton. Merci!

Ik ben Evelien De Ketele, 42 jaar en een rasechte Lochristinaar. Dit dankzij mijn ouders die een bloemisterij in de Denen hadden. Ze wilden graag een derde kindje, liefst een zoon.

Als kind was ik 'gelukkig' een echte speelvogel . Met de buurjongen spe len, met modder gooien, kikkers en stekelbaarsjes vangen, spelen en wer ken op de bloemisterij, bij de VKSJ Roodkapjes en later bij de KLJ meisjes Lochristi-Hijfte.

Na mijn kinder- en tienerjaren studeerde ik af als onderwijzeres. In 2004 kwam ik terecht in de Vrije Basisschool Sint-Jozef. Daar mocht ik proeven van het tweede leerjaar, ICT, kleuterturnen en later het vierde leerjaar en zorgle raar. Sinds 2019 ben ik zorgcoördinator en zorgleerjaar in het 1ste, 2de en 3de leerjaar. Dit is een heel fijn team, alsook de andere collega's uiteraard.

In mijn vrije tijd probeer ik te boksen bij Céline's Fit Fight Club, te zwemmen en jaarlijks te skiën en/of te genieten van de zon en rust in het buitenland.

Mijn interesses gaan voornamelijk naar mijn man Mario, dochter Lobke, zoon Mauro, hond Luna, familie en vrienden. Lekker (uit) eten en aperitieven vind ik ook fijn. Ik houd ook van rust zoals wandelen in de natuur, Netflix and chill en lezen. Graphic novels en strips vind ik fantastisch! Ik houd ook van een goed boek op vakantie. Mooie spreuken liggen me nauw aan het hart en ik laat mensen die ik graag heb, soms meegenieten via een Whatsappje.

Om af te ronden voor ik de baton doorgeef aan Tineke Kint, mijn vriendin sinds de peuterklas, in goede en kwade dagen, een mooie spreuk die ik ontving van een ex-collega.

Some days are better, some days are worse. Look for the blessing instead of the curse. Be positive, stay strong, and get enough rest. You can't do it all, but you can do your best.

De Lootse baton

3Tineke Kint

42 jaar I Lochristi Lederbewerking als creatieve uitlaatklep

Dankjewel Evelien om de baton door te geven. Wij gaan way back,... eerste peuterklasje op de Vrije Basisschool in Lochristi.

Ik ben Tineke Kint, 42 jaar en heb sinds geboorte mijn nooit ergens anders gewoond dan in Lochristi.

Samen met mijn man Kristof, 2 kids Mats (14) & Lotte (12) en sinds kort Uma (de kat) in een huis dat we met hulp van familie bijna volledig zelf hebben gebouwd waar de vroegere bloemisterij was van mijn ou ders, nonkel en tante in het Spinsterhof (mega toffe buren by the way).

In 2001 als accountant afgestudeerd (nee ik heb niet die groene vin gers die mijn ouders hebben), heb ik iets meer dan 10 jaar geleden een carriereswitch gemaakt. Bijna 18 jaar in dienst bij Avery Dennison, een Amerikaans bedrijf, nu als RFID Product Line Manager. Zo hebben velen van jullie waarschijnlijk wel iets in hun kledij waar ik bij de ont wikkeling ervan betrokken was.

Wat vorig jaar begon met 'start to padel' is een beetje uitgegroeid tot kleine verslaving . Naast samen met vrienden gaan skiën staan ook geregeld etentjes met collega's en oud collega's, buren of vrienden in de agenda gepland. Tijdens de les lederbewerking kan ik mijn creativi teit kwijt in het maken van handtassen en accesoires in leer.

Graag geef ik mijn baton door aan een padelmaatje Bart Vindevogel uit Zaffelare.

December 2022 17
4

Zoon Steven over

Hilaire Schoonjans

oud-burgemeester van Lochristi (1992-2000)

IN MEMORIAM

1933 - 2022

Vorige maand overleed Hilaire Schoonjans, voor de wat oudere Lochristinaren onder ons, een naam als een klok, want eind vorige eeuw burgemeester, en met een familienaam die ook door zijn telgen gemeentelijk en politiek alle eer wordt aangedaan. Met Steven, de jongste van de vier, blikken wij terug op het leven van Hilaire, zijn rol als vader en echtgenoot, zijn politiek belang voor Lochristi, en zijn levenseinde, eerst nog jaren in huiselijke nabijheid van zijn jongste zoon, maar sinds juni verblij vend in het WZC van Lochristi, Sint-Pieter, waar hij midden oktober afscheid nam van het leven.

Hij was een aspecifieke politicus, die altijd stond voor een goed beleid, en zichzelf nooit op het voorplan plaatste. Toch heeft die stijl hem in 2000 waarschijnlijk de burgemeestersjerp gekost die de lokale CD&V in polepositie de 21ste eeuw binnen had kunnen loodsen.

Innige deelneming vooreerst. Je bent een maand verder, maar het afscheid weegt nog waarschijnlijk?

Dat zeg je terecht, ondanks zijn gezegende leeftijd. Afscheid nemen van een ouder, tikt altijd aan, ongeacht de leeftijd. Het is ook een heel intense periode geweest dit jaar. Zoals je weet hebben we pa zolang mogelijk thuis proberen te houden. Dat kon ook, want ik woonde maar twee huizen weg, en net als mijn vrouw zit het zorgen in mijn genen. Door corona (en de opeenvolgende lockdowns) viel mijn sociaal leven als het ware stil en vertoefde ik meermaals per dag bij mijn vader, zo hulpbehoevend als hij geworden was, sinds zijn dementeren. Ook de schitterende gezinszorg van Familiezorg dienden we tot dagelijks op te drijven. Het was door deze combinatie dat hij nog zolang is kunnen thuisblijven. De eerste helft van dit jaar werd het nog intenser, echt precair en alsmaar moeilijker houdbaar. Het was niet meer verantwoord hem thuis te houden. Hij doolde

’s nachts rond, en wisselde dag en nacht. De buren zagen hem soms om twee uur alle lichten ontsteken en ronddwalen in het huis. Het was een heel moeilijke beslissing voor ons, om hem naar het WZC Sint-Pieter hier te doen, maar het was de juiste. Ik ben werkzaam in de thuiszorg én als mantelzorger tout court ben ik heel erg gewonnen om ouders zolang mogelijk thuis te houden, in de mate van het mogelijke. Maar als de realiteit die wens achterhaalt, moet je bereid zijn afstand te nemen van je idee. Het heeft me veel moeite gekost die stap te zetten, meer voor pa dan voor mij. En zowel Caroline, mijn vrouw, als ikzelf, hebben met schuld geworsteld. Hij wou immers thuis sterven, in zijn bed. Ontelbare keren had hij me daarop gewezen. Zelfs toen hij al heel ver dementerend was, en hij in het najaar al in Sint-Pieter was opgenomen. Maar het was onverantwoord. Caroline heeft nog wel zorgverlof overwogen, maar het ging zo vlug, dat dat idee al snel achterhaald was. En ik moet bekennen,

Tekst: Luc Van de Vijver
December 2022 19 Interview

Spring binnen en maak kennis met de mobiliteit van de toekomst. Wil je graag die tweede wagen vervangen door een e-bike? Wij nemen je wagen over! Vraag ernaar in de winkel.

20 WWW.FIETSENWILDIERS.BE WILDIERS (e)BIKECENTER - Dorp-Oost 55, 9080 Lochristi. Kom langs of vraag online je testrit aan! testrit@fietsenwildiers.be
Méér dan 2500 fietsen op voorraad 26 merken onder één dak Gratis testrit van elk model
LOCHRISTI
WELKOM IN ONZE NIEUWE WINKEL

hem nog langer thuis te houden was onver antwoord geweest. Maar dat het pijn deed, dat kan ik niet ontkennen. Tegelijk moet ik zeggen dat het hele verplegend personeel van ons lokaal WZC schitterend werk heeft verricht. Ze hebben hem in al zijn waar digheid gehouden. Het is hun filosofie van mensen te erkennen in wie zij waren, en uit pure erkenning werd hij in het WZC op de dementieafdeling steevast aangesproken/ wakker geschud, als ‘meneer de burge meester’, en toen schrok hij op, en ging weer aan het eten. Hij leefde daardoor weer op. Chapeau voor alle zorgpersoneel, ook al zijn ze zoals overal, onderbemand.

Uit pure erkenning werd hij in het WZC op de dementieafdeling steevast aangesproken/wakker geschud, als ‘meneer de burgemeester’, en toen schrok hij op, en ging weer aan het eten.

De zorg werd onder jullie vier broers verdeeld?

Dat verliep gewoon organisch. Toen hij thuis woonde, twintig meter van me af, was ik als vanzelf de persoon die het vaakst bij vader ging. Correctie: mijn vrouw liep zo mogelijk nog meer langs. Zij heeft de laat ste jaren werkelijk een heel close band met mijn pa gehad. Wonderlijk hecht. Maar uiteraard kwamen ook mijn broers langs. Zomaar, zonder afspraken. En die spontane manier van doen, hebben we gewoon doorgezet in het WZC. Op het einde kon hij zelf niet meer eten, en dan hebben Caroline en ik die taak vaak op ons genomen. Maar voor de rest deed iedereen zijn deel.

Je vader was een zelfstandig man, ooit burgemeester en leidinggevende in een groot bedrijf. Was het niet moeilijk voor hem zoveel autonomie te moeten lossen?

Mijn vader verscheen altijd pico bello in de wereld, en was heel door dacht en intelligent. Als hoofd van de studiedienst transformatoren in ACEC Gent moest hij over de ganse wereld nieuwe projecten gaan opstarten, waaronder in het Midden-Oosten, Azië en Noord-Amerika. Hij gaf leiding, ook politiek, zoals je weet, als eerste schepen en als bur gemeester. Maar binnen de huismuren was hij altijd al heel afhankelijk geweest. In de eerste plaats van mijn moeder. Het waren andere tijden, maar het meest haalbare wat mijn pa kon thuis was een ei te bakken, in opperste nood dan nog. Voor de rest deed ma alles. Kleren klaarleggen, bad laten vollopen, en zelfs de stop eruit trekken nadien… Je houdt het nu niet meer voor mogelijk nu, maar hun relatie zat ingebed in een

heel klassieke structuur, zoals dat medio 20ste eeuw nog gangbaar was. Maar het werkte, en ze zagen elkaar heel graag. Dat bleek toen moeder palliatief werd en vader de momenten met haar koesterde, en soms zelfs opeiste voor hem alleen. Ja, toen werd hun liefde heel duidelijk voor mij. Anders was mijn pa emotioneel eerder een gesloten boek. Ook naar ons. Een goed hartige man, met een weinig toegankelijke bolster. Slechts zelden prikten zijn emoties daar doorheen. Maar als ze het deden was het mateloos. Zoals toen hij naar het bui tenland moest voor zijn werk, weende hij zich een oog uit op de vlieghaven, omdat hij zijn gezin wekenlang achter moest laten. Maar voor de rest was hij streng, kordaat, veeleisend, en schuwde hij geen pedagogische milde tik nu en dan. Ziek zijn was ook geen optie. Toen ik nog thuis woonde, en al uit werken ging, waren koorts en ziekte nooit een reden om thuis te blijven, en belde de hoofd verpleegster mij soms op of ik niet onverhoeds bij kon springen, dan antwoordde hij zelf al positief aan de telefoon nog voor hij me berichtte. Dus emotioneel gezien was hij niet zo goed leesbaar. Behalve dus ook bij het levenseinde van ma, in 1991. Na haar dood, tuimelde pa dan ook in een diep rouwproces. Maandenlang. Zijn steun en toeverlaat was weg. Hoe moest het leven nu verder?

En als jongste besloot jij toen al binnenskamers zorg te dragen voor je pa?

Pa wou eigenlijk dat we inwoonden, Caroline en ik. Maar dat leek ons een brug te ver. Maar dat we nog geen steenworp van hem vandaan gingen wonen, heeft daar inderdaad alles mee te maken. En toen ma stierf dacht ik even dat hij er nooit meer bovenop zou komen. Gelukkig bood zich toen die opportuniteit op politiek vlak aan: na een halve eeuw, besloot Jean De Schryver, de fakkel door te geven aan mijn pa, die op die manier in 1992 burgemeester werd. Het heeft hem uit zijn rouwfase gehaald, na het verlies van zijn vrouw. Hij kon zich weer opladen, had een doel, en zijn dossierkennis en netwerk kwam de gemeente aardig van pas. Acht jaar lang heeft hij dan alles gegeven als burgemeester, en daarna nog als eerste schepen. Hij was een aspecifieke politicus, die altijd stond voor een goed beleid, en zichzelf nooit op het voorplan plaatste. Het is ook mijn politieke visie en ambitie. Toch heeft die stijl

December 2022 21
ELECTRO ONGENAE LOCHRISTI - WACHTEBEKE Lochristi - Dorp-Oost 80 - 09.3284447 Wachtebeke - Dr. J Persynplein 1 - 09.3459782 www.electroongenae.be info@elektro-ongenae.be € 1189,00 € 819,00 WASMACHINE WWD164WCS Inbouw vaatwasser SN63EX14CE Vaatwasser se63hx36te € 749,99 € 599,99 € 1269,00 € 849,00 BLACK FRIDAY prijs BLACK FRIDAY prijs € 64,99 € 39,99 BLACK FRIDAY prijs € 249,99 Complete C3 Sledestofzuiger 199,00 BLACK FRIDAY prijs € 1050,00 Siemens-WM14VM09FG IQ WASMACHINE € 950,00 100 euro CASHBACK BLACK FRIDAY prijs Philips Senseo Original HD6553/67 Zwart Levering GRATIS Plaatsing inbouwtoestellen 45 € incl.btw

hem in 2000 waarschijnlijk de burgemeestersjerp gekost die de lokale CD&V in polepositie de 21ste eeuw binnen had kunnen loodsen. 100 stemmen kwam hij tekort op die bewuste verkiezing, en de avond zelf al gooide hij de handdoek in de ring, en feliciteerde hij Yves Deswaene met zijn burgemeesterschap. Misschien had hij er toch nog een nachtje moeten over slapen, want er had m.i. meer ingezeten, niet zozeer voor hem, maar voor de partij. Had hij niet eerst nog een paar jaar als burge meester moeten doorgaan, om dan pas in het midden van de legislatuur het bewind aan Yves te laten? We hebben het sindsdien als CD&V steeds moeilijker gekre gen, en de Open VLD heeft met Yves een goudhaantje gekregen, en zodoende steeds meer wind in de zeilen. Pa heeft daar m.i. een steek laten vallen. Om je een anekdote te ver tellen. Medio september, een maand voor de bewuste verkiezing in 2000, had hij nog geen enkel naambord of foto uitgestald. Ik heb me dan maar te elfder ure van die taak gekweten, maar met nog slechts een paar weken voor de boeg, was dat toch rijkelijk laat. Een door dachtere en prominentere PR had hem en de partij geen windeieren gelegd. Maar ja, gedane zaken nemen geen keer. Pa was nu eenmaal wie hij was: een intelligente dossiervreter, die te veel met oplossingen bezig was, en soms te afwezig door de straten liep. Ma trok hem wel vaker aan de mouw: Hilaire, zeg nu eens een goedendag, en dan schrok hij wakker en knikte. Maar dan dook hij weer in zijn hoofd, voor een of ander dossier, een of andere oplossing.

Het zal erom spannen denk ik. Maar niet alleen met hem. Er zijn drie grote factoren die spelen bij de volgende verkiezing: er is geen stemplicht meer, er is de fusie, en in het voorjaar zijn er eerst

Toen hij naar het bui tenland moest voor zijn werk, weende hij zich een oog uit op de vlieghaven, omdat hij zijn gezin wekenlang achter moest laten.

En dan moet je je beetje bij beetje verliezen aan die vreselijke ziekte: dementie.

Zeg wel. Toch heeft hij dat waardig gedragen. En hij liet zich ook helpen. Toen ik hem eten gaf, maakte hij nooit misbaar, hij liet het zich welge vallen. Je begrijpt dat als je zoveel zorg geeft, het afscheid voor ons ook zwaar valt, ondanks zijn mooie leeftijd.

Je wil vast zijn politiek nalatenschap alle eer aandoen, nu er een schaalvergroting komt, met de fusie van Lochristi en Wachtebeke?

Het geeft ons als CD&V inderdaad een nieuwe schwung. Ik zal niet ont kennen dat decennialang oppositie voeren tegen een absolute meerder heid geen sinecure is en niet in je kouwe kleren kruipt. Het is je telkens opnieuw opladen, soms met geen of zeer gering resultaat. En we kalfden verkiezing na verkiezing wat af. Maar met de jonge ploeg van Wachtebeke erbij, die heel into sociale media zijn ook, en super gedreven, voelen wij het politieke bloed weer zuurstofrijker door onze aderen stromen. Zij zijn de jeugd, de branie, wij hebben het metier en de dossierkennis. Ik heb er een goed oog in.

Je vreest geen concurrentie van de nieuwe partij, Samen Anders, met als boegbeeld de huidige burge meester van Wachtebeke.

federale en regionale en Europese verkiezin gen. Die cocktail zal ongetwijfeld invloed hebben op de najaarsverkiezin gen voor de provincie en de gemeente. De NVA is ook zo’n onberekenba re factor op dat gebied. Maar ook hier heb ik er het volste vertrouwen in: ik vermoed dat Open VLD met burgemeester Yves Deswaene weer tegen de absolute meerderheid aan zal schurken. En ik denk dat ze dan wel weten dat ze aan ons een heel bekwame en loyale partner zullen hebben. Bovendien vind ik dat Yves dé geknipte man is om de fusie te belicha men, en om ons als gemeente optimaal de volgende fase binnen te loodsen, gezien zijn netwerk en ervaring. Maar dan wel geruggensteund door ons, in een coalitie van Open VLD en CD&V. Wij bogen beiden op een lange traditie, die onze gemeente alleen maar ten goede kan komen.

Yves zal het graag horen, van een politieke concurrent. Maar ik meen het ook. Of mensen mij dat nu in dank afnemen of niet. Ik zeg wat ik denk dat waar is, over de partijgrenzen heen. Dat heb ik van mijn vader. Die had politiek ook geen vijanden, alleen maar vrienden. Zo wil ik ook in het leven staan: we zijn hier om de mensen te helpen, en niet elkaar de duvel aan te doen. En wat iemand goed doet, moet je ook kunnen erkennen. En waar je dingen denkt te kunnen verbeteren, moet je die aangeven en je ervoor smijten. Het gaat daarbij altijd over de mensen, nooit over jezelf.

Bovendien vind ik dat Yves dé geknipte man is om de fusie te belichamen, en om ons als gemeente optimaal de volgende fase binnen te loodsen, gezien zijn netwerk en ervaring. Maar dan wel geruggensteund door ons, in een coalitie van Open VLD en CD&V.

Zo vader, zo zoon?

Dat zou een grote eer zijn, als mensen dat zouden zeggen.

Het beste gewenst, in je persoon lijk en politiek leven, je vader indachtig.

Dank je wel. Ik zal hem missen, maar draag graag verder uit waar hij voor stond: verbinding, met kennis van zaken. En steeds het beste voorheb ben met iedereen, in heel Lochristi.

December 2022 23 Interview

In de bib, op maandag 19 december om 20 u.

Vogelspotten met Begijn Le Bleu Kijk!

Een vertelling. Een opvoering. Een theaterstuk. Laat je op 19 december meevoeren in de wondere wereld van ‘comedian-verteller’ Begijn Le Bleu, een wereld waarin vogels de hoofdrol spelen. Hier volgt een korte toelichting door een bijzonder gepassioneerde Begijn die je als toeschouwer hoger laat vliegen dan buizerds en je trommelvliezen meer zal beroeren dan de mooiste zang van de helderste merel. Nu ja, zo goed als… Want niemand kan de zang van de merel verbeteren, dixit Begijn zelf.

Eigenlijk kan je mijn voorstelling zien als een marcheren doorheen de vier seizoenen, en wel op maat van het licht. We zijn vervreemd geraakt van het natuurlicht, en dat is nu al meer dan honderd jaar zo. We staan er niet meer bij stil, maar de komst van kunstlicht heeft ons leven en de manier waarop we ons in de wereld bewegen danig veranderd. Een anekdote: laatst las ik een bijdrage van heel lang geleden, een artikel in de toenmalige krant Het Volk, waarbij een Lokerse impressionist zich afvroeg wat de komst van lantaarns op de Lokerse markt met de mensen zou doen. Niemand vraagt zich dat nu nog af, maar de vraag is nog even pertinent. Wat doet het doorbreken van de cyclus van het licht doorheen dag en nacht, en doorheen de seizoenen, met ons bioritme, met ons humeur, met ons welbevinden, kortom, met hoe wij mensen, ons voelen en zijn? De impact is ronduit enorm. Ik start de avond dan ook met 21 december, de kortste dag van het jaar, en neem het publiek dan mee doorheen de vier seizoenen, op basis van de toename van daglicht, en later uiteraard weer de afname ervan.

Je wil zo het publiek een spiegel

voorhouden?

Ik wil niet belerend overkomen, verre van, maar je kan er niet omheen: we zijn ten dele vervreemd van waar onze oorsprong ligt: de natuur. Belgen houden niet van betutteling, en ik ook niet, maar je kan niet anders dan de dingen te zeggen zoals ze zijn. En dat is niet altijd even rooskleurig. Door niet meer mee te gaan met de deining van de natuur, voelen we er ook de polsslag niet meer van. En dat heeft een kostprijs. We zijn ons niet meer bewust van de natuurkrachten en zijn dan ook erg verbaasd als we er toch mee geconfronteerd wor den. Om een gekke sprong te maken: mensen zien een kip als een

filet op een plakje isomo. Maar laat iedereen eens een eigen kip kweken, en moeten slachten, en je zal plots heel erg veel bewustwording zien.

Je bent veggie?

Eerder een flexitariër. Drie keer per week eten we geen vlees. En dat voelt goed. We zijn vooral aangestoken door onze dochter die een pur sang veggie is, en vooral zij heeft ons een uni versum van smaken laten ervaren, en dat is heerlijk. We kopen ook in de korte keten, bij lokale boeren. Leven milieubewust.

Maar je staat bekend als een comedian? Dus de avond belooft ook grappig te worden? Zeker. Ik maak het luchtig, breng grapjes binnen in de vertelling, uiteraard.

December 2022 24
Foto: © Jelle Vermeersch

Maar het is zoveel meer dan dat. Misschien dat mijn performance nog het beste te vergelijken is met die van Bart Van Loo, over de Bour gondiërs. Maar inhoudelijk helemaal anders natuurlijk: ik praat over vo gels, doorheen het jaar, op maat van licht en seizoenen. En er is nog een verschil: Bart is een pak groter (lacht). De avond zit vol volksver halen, wetenschappelijke weetjes, vertellingen, beeldvorming, audio… een mengeling van vele genres dus.

Je kiest bewust voor deze mengvorm?

Zeker weten. Ik heb ook al puur informerende voordrachten gegeven, maar dat strookt te weinig met wat ik brengen wil, en wat ik bij het publiek teweeg wil brengen.

En dat is?

Een leuke avond, waarbij mensen vol verwon dering geraken van de pracht van de natuur en meer bepaald van onze fauna.

Je houdt het niet voor mogelijk wat een scala aan geluid en kleu renpracht de vogelwereld biedt. Er schemert af en toe ook een vleugje onbegrip binnen, over wat er alle maal gebeurt in onze wereld, hoe zou het ook anders? Maar wees gerust: de verwondering neemt het over van de verontwaardiging. Het wordt een leuke avond voor de mensen, vermakelijk, zonder meer.

Je verwijst zo-even naar het uitsterven van vogelsoorten, vermoed ik. Is dat in België ook het geval?

Je wil me doen lachen? Of er in België ook vogelsoorten uitsterven? Menslief, je wil niet weten hoeveel vogelsoorten hier verdwenen zijn, of onder druk staan. De ortolaan en de kemphaan zijn weg. De kievit heeft moeite om te overleven. Mussen zijn de laatste veertig jaar in Europa met 250 miljoen paartjes verminderd. En zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. De kneu, de kwikstaart… je hoort het, je raakt hier een gevoelig punt bij mij.

Maar de teneur van de avond blijft hoe mooi de natuur wel is, en meer bepaald hoe schoon de vogels zijn. Hun tooi. Hun zang.

Uiteraard. Een paar weetjes om dat te staven: je weet dat Vlaamse vinken een vinkenslag hebben, een melodietje, dat de vinkeniers tellen: het befaamde suskewiet? Welnu, weet je dat de Waalse dat niet hebben, maar de vinken in Mozambique dan weer wel? Dat laatste vertelde mij ooit een Afrikaanse toeschouwer. Vogels hebben een eigen register, moet je we ten, een eigen dialect. Ze zingen met een eigen timbre, en maken er regionaal het hunne van. Prachtig toch? Maar de mooiste zang is en blijft die van de merel. In sprookjes hoor je dat de nachtegaal de show steelt, en velen herha

De ortolaan, verdwenen in België.

len dat, maar voor mij is dat een uitslover: niemand haalt het van de merel. Zo sereen. Zo gepast met zijn tussentijdse stiltes. Zo moeiteloos ook. Heerlijk. Kijk, dat vind ik zo mooi aan vogels: ze zijn prachtig getooid, je hebt ze in alle kleuren, vormen en formaten, maar bovenal: ze zijn ook zo zalig om naar te luisteren. Mijn pa was zot van vlinders, en hij nam mij mee op zijn Europese reizen, en maakte mij attent op hun pracht. Maar zelf zat ik toen al te lonken naar de vogelsoorten, en werd ik vooral geraakt door hun mooie zang. Als ik die liefde over zou kunnen brengen op de Lootse aanwezigen die avond ben ik een heel gelukkig mens. Dan ga ik fluitend buiten.

En wij met jou!
We staan er niet meer bij stil, maar de komst van kunstlicht heeft ons leven en de manier waarop we ons in de wereld bewegen danig veranderd.
Je wil me doen lachen? Of er in België ook vogelsoorten uitsterven? Menslief, je wil niet weten hoeveel vogelsoorten hier verdwenen zijn, of onder druk staan.
25 Interview
Tekst: Luc Van de Vijver

TE HUUR

Beervelde Beervelde Dorp -

Rijwoning in Beervelde met inkom, ruime leefruimte, leefkeu, badk, 3 slpk, afgesloten tuintje. Garage niet inbegrepen. UC: 2710962. EPC: 238. Prijs: € 825/maand

Lochristi Lieskensakker

rustig gelegen open bebouwing met inkom, ruime liv, ing leefkeu, berg, garage, 4 slpk, ing badk,terras, tuin. UC: 1588384. EPC: 243. Prijs: € 990/maand

Lochristi - Dorp west 118 -

zéér centraal gelegen app met inkom, ruime liv, ing keu, 2 slpk, badk, groot terras, autostaanpl. UC: 920467. EPC: 156.

Prijs: € 815/maand + € 50/md AK + € 50/md provisie verwarming.

Gentbrugge - M. Sabbestraat -

gerenoveerd appartement met 2 slaapkamers en leuk terras Prijs: € 875/maand

Gent

prachtig gerenoveerde studio’s in hartje Gent met aparte slaapkamer Prijs: € 750/maand

Check onze site voor ons aanbod te huur!
- VERHUUR
ERKEND VASTGOEDEXPERT (VLABEL 005227713148) cv De
Vastgoed
18 - 9080
Tel: 09.355
58
info@deleefboom.be -
205.909 & 503.564
VERKOOP
-
Leefboom
- Dekenijstraat
Lochristi
99
- www.deleefboom.be -
BIV

kalender december

WEKELIJKSE ACTIVITEITEN

Hatha yogalessen met Dini van Hoecke in Takketiele huis, Rechtstraat 26 di. 19.30-21 u. & wo. 09.30-11 u. Meer info: www.ayur-asana.be Fietsen met Ferm & LG Zaffelare elke donderdag om 14 u. vertrek aan de kerk van Zaffelare. Info: Rosette Schelfhout 0485/365573

Zaterdag 3 december - 19.30 u. Sinterklaas kaarting

Kaarten - tapbiljart - sjoelbak Organisatie: sportclub de Hijftese Reinaertvrienden

Waar: café Center - Hijfte

Zaterdag 26 & zondag 27 november Cadeaudagen

Oxfam Wereldwinkel Lochristi

Waar: Oude Gemeenteschool van Zevene ken (Hoekstraat 2)

Wanneer: zaterdag van 10 tot 18 u. & zondag van 10 tot 17 u. Je kan er ook genieten van een lekkere kop koffie met taart, een glaasje wijn of van het nieuwe ’Juste’ bier (bruin, blond of tripel).

Maandag 5 december - 14.30 u. HARP met een grote K. Van klassiek tot Keltisch De virtuoze harpiste Lakshmi Matthieu neemt ons mee naar het mythische Ierland met zijn volksmuziek en Keltische cultuur. Uit haar instrument tovert ze klanken die doen dro men van sprookjeskastelen en middeleeuwse prinsessen.

Waar: Bibliotheek Lochristi Organisatie: OKRA ACADEMIE Info & inschr.: gilbert.vds@belgacom.net

Kerstmarkt Lochristi

gezelligekerstmarktindorpLochristivoor

vzwflobineismRotaryafdelingLochristi

Zondag 11 december - 14 tot 20 u.

Kerstmarkt Lochristi

gezellige Kerstmarkt in dorp van Lochristi met tal van kerstartikelen met mogelijkheid om een hapje en een drankje te nuttigen.

Organisatie: vzw flobine ism Rotary afdeling Lochristi Waar: Dorp Lochristi Info: kerstmarkt.lochristi@gmail.com

St-Hubert

De Helaasheid der Zingen

Donderdag 1 december - 20 u.

Muzikale lezing ‘The Beatles –Meer dan 50 jaar na de split’

In 1970 was de split van The Beatles, de grootste popband aller tijden, een feit. Niels Klerkx beantwoordt heel wat vragen.

Waar: Lodejo, Dorp-Oost 1 Organisatie: Cultuursmakers Lochristi Info & inschr.: lochristi@cultuursmakers. be of tel 09 356 94 20.

Vrijdag 9 december - 20 u.

De Helaasheid der Zingen

Organisatie: vzw Reinaert - Lokale werk groep Zaffelare Waar: zaal St-Hubertus te Zaffelare Kaarten: 10 € aan de kassa Info: markus.bundervoet@telenet.be

Woensdag 14 december - 14.30 u.

FEEL-GOOD Kerstfeest

We vieren de 80-jarigen en als kers op de taart een feestelijk dessertbord!

Organisatie: FERM Lochristi Waar: ’t Fazantenhof, Bosdreef 5A Prijs: € 10 voor leden - € 15 voor niet-leden Info: monique.debaets@telenet.be

Donderdag 15 december - 19 u.

Kookworkshop ‘Kerstkneepjes’ Claudine Struyvelt brengt ons inspiratie, gemarineerd in pittige humor en gekruid met heel veel tips.

Organisatie: Markant Lochristi Waar: ‘t Fazantenhof bosdreef 5c Contact: Markantlochristi@gmail.com

27
Vrijdag 9 december deuren open ± 20 uur ten voordele van zaal St-Hubertus Ingericht door vzw Reinaert - Lokale werkgroep Zaffelare
stelt voor 10 € aan de kassa
en door iederee organisat e van
1 1 d e c e m b e r 2 0 2 2 1 4 0 0 2 0 : 0 0
Sluit je woning gratis aan op fiberklaar.be Lochristi maak je klaar voor een bliksemsnel en stabiel fibernetwerk. Meer weten over fiber en ons netwerk? Ontdek alle voordelen en voorwaarden op fiberklaar.be/aanpak. Check je adres op fiberklaar.be

Kerstprelude

Vrijdag 16 december - 20 u. Kerstprelude

Organisatie: orgelwerkgroep Zaffelare & Davidsfonds Lochristi-Zeveneken

Waar: O.-L.- Vrouw en H.- Petruskerk te Zaffelare

Kaarten: € 10 (–12j gratis) bij: Urbain De Wilde 0477 46 09 22 • Jan Boone 0476 74 30 87 • Parochiesecretariaten Bavopa rochie • Storting op BE43 9310 6852 6301

Zaterdag: vanaf 15 u. pop-up Kerstcafé. Om 16 u. dartstornooi met 32 koppels. Zondag: vanaf 14 u. Kersthappening in onze gezellig verwarmde feesttent met culinaire verwennerijen & kerststandjes. Om 15.30 u. komt de Kerstman en mijnheertje Knuffelbeertje die de jongsten onder ons zal animeren met zijn show en vanaf 18.30 u. AlpenFever, een echt oktoberfe(e)stje.

Maandag 19 december - 20 u.

Lezing over de werking van de EU

Rosalie De Waele (Europahuis Ryckevelde) zal de actuele thema's van a tot z toelichten en ze in een breder kader plaatsten. Waar: Lodejo, Dorp-Oost 1

Zaterdag 17december - 19 u.

Kerstwandeling

Op zoek naar de kerststal 6,2 km langs goed begaanbare wegen, verlicht door honderden lichtjes. Organisatie: Landelijke gilde van Lochristi Vertrek: aan de serre van Willy T’JampensOngena, Lichtelarestraat 102 Inschrijven: € 10 ter plaatse van 19 tot 20.15 u.

Info: robert.hesters58@gmail.com - 0473 77 13 57 of Willy.t.jampens@gmail.com0476 57 46 32

Organisatie: Cultuursmakers Lochristi Info & inschr.: lochristi@cultuursmakers. be of tel 09 356 94 20. Demoles Feestelijk koken woensdag 20/12/2022

om 19 uur

Vrijdag 16 tem zondag 18 december Hijfte KERST

Naar Art Center Hugo Voeten, de luchtha ven van Deurne en het museum Stampe & Vertongen

Organisatie: Hijftese Kerstvrienden Waar: feestweide - Verleydonckstraat 7 Info: 0476 72 28 14

Vrijdag: vanaf 21 u. Houthakkersfuif. Inkom gratis - DJ's Rémi Van Ghampelaere en DJ Karmelight zullen voor een Retro fuif OktoberfestKerstfeestje zorgen tot in de vroege uurtjes.

Zondag 18 december - 19.30 u.

Kerstconcert Slippery People

Organisatie: Slippery People

Waar: Onze-Lieve-Vrouwkerk te Zaffelare Kaarten: (18€ incl. drankje achteraf in de sporthal) in voorverkoop te verkrijgen bij krantenshops Skoebidoe te Zaffelare en Absoluut te Lochristi, via de groepsleden of via c.d.b1@telenet.be.

Info: c.d.b1@telenet.be

Leskeuken, Uyttenhove, Zavel 5, lochristi

Dinsdag 20 december - 19 u. Demoles Feestelijk koken

20 euro voor Femmaleden niet leden 25 euro Alles inbegrepen

Betaling via overschrijving op rekeningnummer: BE88 8508 1815 0841

Waar: Leskeuken, Uyttenhove, Zavel 5 Organisatie: Femma Lochristi Prijs: € 20 Femmaleden - € 25 niet-leden Inschrijving: vóór 12/12 via carolinevandevyver@skynet.be of 09/355.21.34

Mee te brengen: Bordje, bestek, glas of tas, keukenhanddoek, schort Inschrijving vóór 12/12/2022 bij: carolin 34 Pas

Maandag 26 december - 13.30 u. Traditionele eindejaarswandeling te Drongen

We genieten van de gezonde buitenlucht langs het 7 à 8 km lange parcours op verharde en onverharde wegen. Halfweg kunnen we onze dorst al even lessen.

Waar: Muinhampad, Drongen (achterkant station Drongen)

Organisatie: Cultuursmakers Lochristi Info & inschr.: lochristi@cultuursmakers. be of tel 09 356 94 20.

December 2022 29
Zaffelare, vrijdag 16
om 20 uur in de O.-L.- Vrouw en H.- Petruskerk te Zaffelare Organisatie en v.u.: orgelwerkgroep Zaffelare & Davidsfonds Lochristi-Zeveneken URBAIN DE WILDE, orgel en de plaatselijke koren ST CECILIA ZAFFELARE onder leiding van Lieve Van Hooreweghe en ST FRANCISCUS LOCHRISTI onder leiding van Paul Ascoop brengen melodiën en liederen in echte kerstsfeer. Samenzang hoort er ook bij. Nadien gezellig napraten met een glaasje
kalender december
december 2022
Kaarten € 10 (–12j gratis) bij: Urbain De Wilde 0477 46 09 22 • Jan Boone 0476 74 30 87 Parochiesecretariaten Bavoparochie • Storting op BE43 9310 6852 6301

IMMO

09 349 29 50 - www.ImmoMarcEveraert.be

Sinds 1 maart 2022 maakt Immo Marc Everaert deel uit van Verdegem Vastgoed.

IMMO MARC EVERAERT werd opgericht in 1990 en staat voor meer dan 30 jaar traditie en standvastigheid met veel aandacht voor persoonlijk contact. Een aanpak die ook Verdegem Vastgoed kenmerkt en die ze zullen koesteren.

VERDEGEM VASTGOED is passie, inzet, kennis en vertrouwen.

Voor u als klant blijft alles zoals voorheen.

Uw trouwe gezichten – Miriam en Sarah – blijven op post. Marc blijft back-up achter de schermen. Het kantoor blijft op dezelfde locatie.

Te koop

Melle

Mellestraat 310 A

Gerenoveerd APPARTEMENT

met 2 ruime slpk. Verrassend licht en gezellig. EPC 131kWh/m²

Inl. RO: Vg-Wg-Gmo-Gvkr-Vv

ERAERTMAAKT

4/5 slaapkamers en koer. Opp. 81 m². EPC 156 kWh/m²

Inl. RO: Vg-Wg-Gmo-Gvkr-Vv

Lokeren

Gasstraat 5

Lokeren

met 6 slaapkamers, garage en mooie tuin. Tot. opp.: 304 m². EPC 336 kWh/m².

Inl. RO: Vg-Wg-Gmo-Gvkr-Gvv

met 1 slpk. en terras. EPC 357 kWh/m² Inl. RO: VgWg-Gmo-Gvkr-Gvv

Lindestraat 1 A B3

APPARTEMENT

met 2 slpk. en terras. Instapklaar. Op wandelafstand van de Markt. EPC 158 kWh/m²

Inl. RO: Vg-Wg-Gmo-Gvkr-Gvv

Op topligging. Opp. 1.047 m². Inl. RO: Vg-Wg&KMOGmo-Gvkr-Gvv

OMMI M A R C E V
DE EL UIT
G E M V A DEOGTS MARC EVERAERT
VANVERDE
Ruime en stijlvolle STADSWONING
met
authentieke gevel
Sint-Amandsberg
Gent Violierstraat 36 Ruime WONING
mooie,
APPARTEMENT Zavelput 1 201
Deinze Gentsesteenweg 146 HANDELSPAND

Film fons

‘BULLET TRAIN’

Bullet Train is een meeslepend actiever haal dat zich afspeelt in een Japanse snel trein. Een sneeuwbaleffect van belangen conflicten die alsmaar meer uitmonden in een hilarische chaos van vechten tussen zelfzekere maar onwe tende huurmoordenaars. Ruziemakende Engelstaligen in Japanse luxe zijn als olifanten in een porse leinwinkel.

Brad Pitt, in de komische rol van een onschul dige opknapper van gevaarlijke taakjes, wiens lot overduidelijk afhangt van Vrouwe Fortuna, probeert een geldkoffertje te stelen dat uitein delijk veel meer zal betekenen dan wat cash. De initiële eigenaars van dat koffertje zijn huurmoordenaars ‘Lemon’ en ‘Tangerine’. Beiden omhuld door een wisselwerking van Britse hoffelijkheid en Britse onbeschoftheid. Daarnaast speelt er op diezelfde trein nog een verhaal af bij een Japanse vader, wiens zoon bedreigd wordt met zijn leven door een schijn heilig meisje in roze kleren.

Regisseur David Leitch, gekend van ‘Dead pool’, heeft duidelijk pap gegeten van Ta rantino, die ook ontelbare emmers met rode vloeistof kocht bij de productie van ‘Kill Bill’. De optimale balans vinden tussen noodlottig drama en komedie is haast onmogelijk. Zo neigt de film eerder naar dat laatste te plooi

en. Maar dat is niet erg. De beste slappe lach vind je altijd terug in de films die niet enkel den ken aan humor. Zie je in de film iemand fataal uit de ogen bloe den? Ja. Was dat een hilarische scène? Ook ja. De verhaallijn voorspellen is als wandelen in een doolhof. Hoe meer je zou pro beren, hoe dieper je je vastloopt. Reden te meer om je gewoon te laten overvallen door deze fragiele mikado van kleine verhalen die samen een grote waarheid opbouwen. Het is een weerspiegeling van hoe willekeurig het lot is, en hoe zelfs waterflesjes een eigen verhaal toegeschreven krijgen.

Voor de kunst moet je er niet naar kijken. Maar als je een zorgeloze dag wil invullen met de grappige miserie van een ander, dan is dit de ideale comfortfilm.

Releasedatum: 3 augustus 2022 (België)

Directeur: David Leitch

Geschreven door: Kotaro Isaka

Scenario: Kotaro Isaka, Zak Olkewicz

Cinematografie: Jonathan Sela

31
Alphonse Naudts studeert journalistiek en recenseert in zijn vrije tijd films voor het brede publiek
4/5

Woensdag 23 november om 20 u. in de bib

Ethische dilemma’s in de gezondheidszorg

Professor Frank Roels

Over te trekken lessen uit het COVID-verhaal, te dure medicatie en de limieten in de zorg

December 2022 32

Behandelen we rokers voor longkanker? Moeten we een leeftijdsgrens stellen aan opnames in Intensieve Zorgen? Stellen we als maatschappij een grens aan hoe duur medicatie mag zijn? Al deze vragen gaan al enige tijd rond. Samengevat: hoe erg laten we de maatschappelijke financiële draagkracht de medische zorg bepalen? Een gesprek met arts en professor emeritus, Frank Roels, UGent. Hij komt nu woensdagavond een debat inleiden in de polyvalente zaal van de bib.

Je vat het goed samen. Het komt inderdaad hierop neer: lassen we criteria in om het aantal patiënten en de mate van de zorg te laten inpassen in een financieel verhaal, of zien we het omgekeerd: dit zijn de noden, en dus maken we daarvoor de financiën vrij. Het is ook de slotdia van mijn voorstelling, nu woensdag: moeten we de middelen aanpassen aan de no den, of moeten we de patiënten selecteren binnen het uitgezette financiële plaatje?

COVID heeft dit thema weer erg op de agenda gezet, vermoed ik? Ik denk aan de oversterfte in de WZC’s in de eerste golf? Kijk, het tekort aan handen en bed den, is al een oud zeer. Ik hoef je niet te vertellen dat er een schrijnend te kort aan verplegenden is, en nu stilaan ook bij de artsen, en dat dit probleem zich al enige tijd stelt. COVID heeft het inderdaad nog acuter gemaakt. Het was alle hens aan dek toen, en het verplegend personeel werd overbevraagd. De beelden in Italië staan nog op ieders netvlies gebrand: overvolle bedden, te weinig verplegers, ster vende mensen, parkings vol lijkkisten… COVID was een nieuwe ziekte en het was een race tegen de tijd. Gelukkig werd de nationale capaciteit van onze IC-bedden nooit overschreden, dankzij tijdige verschuivingen in de ziekenhuizen. En als je hier dan de oversterfte in de WZC’s tegenover zet, kan je niet om de vraag heen: hadden er vanuit de WZC’s toch niet meer mensen in het ziekenhuis opgenomen kunnen worden? Hadden we meer levens kunnen redden?

Hadden er vanuit de WZC’s toch niet meer mensen in het ziekenhuis opgenomen kunnen worden? Hadden we meer levens kunnen redden?

Tekst: Luc Van de Vijver

Er was een richtlijn om dat niet te doen? Om dat te begrijpen, moet ik je meenemen naar een internationaal we tenschappelijk discours dat al voor de pandemie is ontstaan: patiënten moeten geselecteerd worden zodat we binnen het budgettaire plaatje blijven. M.a.w. er moeten criteria bedacht worden om de toevloed aan patiënten o.a. vanwege de veroudering, af te bakenen. In gewoon Vlaams: niet iedereen kan nog langer van alle mogelijke medische zorg genieten. Sommige artsen hebben een criterium ingevoerd dat neerkomt op de ‘zelf redzaamheid’. In het Engels heet dat dan mooi ‘The Clinical Frailty Scale’, een ranking gaande van 1 tot 9. Hoe hoger, hoe afhankelijker de persoon. En het is nogal duidelijk dat ouderdom an sich, je sowieso al hoger op die schaal zet. Welnu, het discours is dat vanaf een bepaald cijfer, men genezing niet meer nastreeft ook al bestaat er een behandeling voor, maar alleen nog comfort en palliatie ambieert. Die opvatting bestond dus al. Voeg daarbij het acute van de pandemie, voorjaar 2020, en je begrijpt dat uit vrees voor een vloedgolf aan patiënten in de ziekenhuizen, men gebrek

aan zelfredzaamheid ook als een criterium heeft gehanteerd om oudere mensen al dan niet nog van een WZC naar een ziekenhuis te vervoeren. De fameuze brief van de Vereniging van Gerontologie en Geriatrie, met als secretaris-generaal professor Van Den Noortgate – gestuurd aan de WZC in het voorjaar 2020 – heeft dat voorgesteld als richtlijn. Ik weet dat de professor dat later heeft genuanceerd, maar de facto staat het er met zoveel woorden wel in. In de parlementaire commissie van 3 juli 2020 heeft ze wel beweerd dat mensen uit WZC’s ‘niet systematisch’ uit zie kenhuizen werden geweerd, maar je moet geen groot verstaander zijn om te begrijpen dat er dus wel de gelijk zijn geweerd, die eigenlijk zie kenhuiszorg nodig hadden. En dus stierven. Het probleem met die Frailty Scale en daarop geïnspireerde medi sche aanpak, is dat men mensen in een statistiek duwt, en uiteraard, hoe ouder je wordt, hoe lager je scoort op de schaal van zelfredzaamheid. Maar dat doet tekort aan de individuele weerstand van mensen. Ieder persoon is uniek, en je kan niet op basis van statistieken iemand al dan niet de maximale medische zorg toekennen die op genezing is gericht. Iedereen weet dat voorspellen van het verloop van een ziekte heel erg individueel gebonden is, niet alleen door persoonlijke veerkracht, maar ook door de omringende zorg, de vooruitgang van de therapieën, de vaccinaties… Het is goed om weten dat van personen met de frailty 7 tot 9 nog de helft of meer de ziekte overleeft.

Laat men nu ouderen en patiënten bij een opname niet hun vroegtijdige zorgplanning ondertekenen, zodat ze zelf beslissen wat er later dient te gebeuren, bij mogelijke toekomstige ziektebeelden? Dat wordt inderdaad gepromoot. Maar hier stellen zich toch enkele pro blemen. Ten eerste is de diagnose niet meteen duidelijk – denk maar aan COVID, wie wist bij aanvang wat het verloop zou worden? Hoe de stadia waren. De prognose. De beste behandeling. Zelf had ik als gepensioneerde de mogelijkheid artikels over de ervaringen in China te lezen tijdens de eerste golf, maar wie van de actieve specialisten en artsen had de tijd toen om dat allemaal door te nemen, laat staan op te nemen in de diagnose en nieuwste behandeling? Verder is het toch heel moeilijk voor patiënt en familie om de consequenties in te schatten van het al of niet opnemen in een ziekenhuis, en het weigeren van gespecialiseerde therapieën. Ik hoef je niet te vertellen dat de specialisten, het personeel, de expertise, de apparatuur, de geneesmiddelen… ook wezenlijke factoren zijn voor een mogelijk herstel. Dus over dat intakedocument moeten belanghebbende en familie goed nadenken voor ze ondertekenen.

December 2022 33
Interview

Antwerpsesteenweg 21 A 9080 Lochristi Tel.09 355 61 34 info@tuincenterdestercke.be www.tuincenterdestercke.be

OPEN van ma. - vr. 9 u – 12 u en 13.30 u – 18.30 u zaterdag tot 18 u Ruime keuze > NORDMAN > OMORIKA groot of klein aan scherpe prijzen! Tuincenter André De Stercke KERSTBOMEN in pot vers van het veld Mis dan zeker onze ontmoetingsdagen niet in elke deelgemeente: • op donderdag 15 december 2022 in de Sint Hubertuszaal Zaffelare om 19.30 u. • op dinsdag 17 januari 2023 in zaal Hermeline te Hyfte om 19.30 u. Lochristi: we hebben u iets te vertellen! Een nieuwe politieke beweging is geboren in Lochristi. Een beweging die luistert naar Uw vragen en voorstellen. We kijken uit naar uw komst en uw mening. Welkom!!! Socialisten, groenen en onafhankelijken uit Lochristi en Wachtebeke bundelen de krachten en trekken onder de naam Samen Anders naar de stembus in 2024. Benieuwd naar wat dat voor u kan betekenen? Of, beter nog, heeft u zelf een sprankelend idee over hoe goed bestuur in de nieuwe fusiegemeente vorm moet krijgen? foto © Geert Herman Zaterdag 10 december van 10 tot 18 u. Grote wijndegustatie Iedereen welkom VRIJE INGANG Drankenhandel Nico & Kathy De Clercq Dorp-West 134 9080 Lochristi Tel. 09 355 11 97 Ook open op zondag 4 & 11 december doorlopend van 10 u tot 17 u Zondag 11 december van 10 tot 13 u.

Waarmee we weer bij de initiële vraag zijn: moet een maatschappij de nodige fondsen vrijmaken zodat iedere burger, ongeacht de ranking op de Scale of Frailty, de zorg kan krijgen die maximale kansen op genezing biedt?

Dat is dus het dilemma dat ik voorleg aan mijn toehoorders. We moeten al het nodige doen om te vermijden dat mensen zorg onthou den wordt. Er zijn op dat punt enkele initiatieven. Het federaal parlement richtte een Zorgpersoneelfonds op van 402 miljoen, o.m. voor betaling tijdens de studie, en andere maatregelen om het aantal verplegenden te verhogen. De lonen werden opgetrokken door het sociaal akkoord (500 miljoen).

Dan is er het tekort aan art sen. Daar probeert minister Frank Vandenbroucke om weer meer artsen toe te laten tot het beroep. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Het toe gestaan aantal wordt jaarlijks berekend door een algoritme van de Planningscommissie. Die berekening zal in ’t ver volg rekening houden met o.m. de pandemie, de ver oudering van de bevolking, de reële activiteit van afge studeerde artsen…Er is ook meer geld voor de ambulan ciers, de huisartsenwachtposten, en de artsen die voor 100% geconven tioneerd zijn. Het Belgisch systeem van geconventioneerde erelonen gaat terug tot de vorige eeuw. In de jaren ‘80 wilde minister Leburton de ere lonen wettelijk vastleggen, en dat lokte de schrikwekkende artsenstaking uit. Onderhandelingen leidden tot de vrije keuze van artsen tussen wel of niet geconventioneerd zijn, met dezelfde terugbetaling door de verplichte ziekteverzekering. De artsensyndicaten die een beslissende stem kregen, voerden ook campagne tegen de toename van het aantal artsen (“de plethora”), omdat onderlinge concurrentie hun inkomen bedreigde. Het deed ook de kosten voor de ziekteverzekering stijgen. Tenslotte besliste de overheid tot de “contingentering” van het aantal artsen. Maar is dat houdbaar? Er is de veroudering van de bevolking. Er is het groeiend tekort aan artsen. De toegangsproef is best wel moeilijk. Artsen zijn overbevraagd. Huisartsenpraktijken voeren een patiëntenstop in. Kan het zo nog verder? Idem, voor het verplegend personeel: handen tekort.

Ook WZC’s voeren een opnamestop in. Tijd om te bezinnen!

En waar ik het dan nog niet over had, en waar ik die avond mee begin: de dure medicatie. Daar over breng ik veel cijfers mee, en hoe dat komt. Dat kan anders. Hiervoor kijk ik vooral richting Europa, zoals succesvol is gebeurd met de CO VID-vaccins. Daar stond Europa pal en hebben we zo vaste en haalbare prijzen kunnen zetten. Zo moet het ook met andere medicatie gebeuren. Er moet een limiet gesteld worden aan de grenzeloze oogst via patenten en aan de financiële verloning die de aandeelhouders van de farmareuzen binnenrijven. Zie mijn mededeling op twee medische congressen (https:// biblio.ugent.be/publication/8766768).

Samengevat?

We kunnen als maatschappij voldoende gelden vrijmaken voor meer artsen en meer verplegend personeel. Zie ken moeten individueel beke ken worden. En we moeten het prijskaartje van medicatie blokkeren, door ons Euro pees te verenigen tijdens onderhandelingen met de producenten.

En wat doen we met de handel en wandel van mensen die een latere ziekte zelf veroorzaken? Rokers die longkanker krijgen? Alcoholisten die levercirrose ontwikkelen? Is daar ook onenigheid over? Gelukkig niet. Er is dusver een brede consensus in de medische wereld dat de persoonlijke keuzes die een patiënt ooit heeft gemaakt gedurende zijn of haar leven, geen reden mag zijn om niet maximaal te behandelen. Maar daarnaast blijft het natuurlijk essentieel van volmondig op preventie in te blijven zetten. Beter voorkomen dan genezen. Maar dat is niet ge makkelijk. De tabaksindustrie en de bier- en wijnproducenten slagen erin steeds nieuwe jonge klanten te werven, en maken grote winsten.

Dus zijn meer ingrijpende preventieve maatregelen nodig. En ho pelijk kan iedereen de nodige zorgen blijven krijgen, zodat we ge spaard blijven van te moeilijke ethische keuzes. Ik hoop het met u.

December 2022 35 Interview
Artsen zijn overbevraagd. Huisartsenpraktijken voeren een patiëntenstop in. Kan het zo nog verder? Idem, voor het verplegend personeel: handen tekort. Ook WZC’s voeren een opnamestop in. Tijd om te bezinnen!
Ieder mens is uniek, en je kan niet louter op basis van statistieken iemand al dan niet de gewenste medische zorg toekennen.
Professor Frank Roels - foto © Intercongress / T. Tanzyna
Dirk Van Kerkvoorde AFSLUITINGEN - HEKKENS - AUTOMATISATIE LAS- EN SMEEDWERK - TRAPPEN, LEUNINGEN EN SCHOUWKAPPEN - PARLEFONIE EN VIDEOFONIE VERKOOP BEKAERTMATERIALEN - TUINVERLICHTING Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be milieu-informatie (KB 19/03/2004): opel.be  Het stuur van deze wagen heb je al snel in handen. Met de Opel Corsa ga je voor een sterk technologisch uitgeruste wagen, ideaal in en rond de stad. Kies snel je Corsa in onze showroom. DE OPEL CORSA GA VOOR DIRECT RIJPLEZIER. Het verbruik, de CO -uitstoot en de autonomie zijn bepaald volgens de World Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) volgens de normen R (EC) Nr. 715/2007, R (EU) Nr. 2017/1153 en R (EU) Nr. 2017/1151. De werkelijke actieradius kan variëren onder dagelijkse omstandigheden en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder persoonlijke rijstijl, routekenmerken, buitentemperatuur, gebruik van verwarming, airconditioning en voorconditionering. 0 5,5 L/100KM 15,6 - 16,1 KWH/100KM 107 - 124 G/KM TOT 349 - 361 KM AUTONOMIE VAN ACKER LOCHRISTI Kapiteinsstraat 29 • 9080 Lochristi 09/355.82.34 • www.garagevanacker.be VAN ACKER LOKEREN Dijkstraat 2A • 9160 Lokeren 09/342.83.10 • www.garagevanacker.be

klaverke vier het

Morris Van Renterghem

Hallo,

Ik ben Morris Van Renterghem. Ik ben 12 jaar en ik kreeg het klavertje vier van Jozefien.

Ik woon in de Persijzerstraat in Zaffelare samen met mijn ouders en zus Mila. Ze staat naast mij op de foto. Zij is 14 jaar. Wij komen meestal goed overeen, maar niet altijd .

Tot vorig jaar ging ik naar De Weg-Wijzer in Zaffelare naar school. Daar had ik de beste klas met superveel leuke vrienden.

Nu zit ik in het 1ste middelbaar op het Sint-Janscollege in SintAmandsberg. Hier heb ik ook al veel nieuwe vrienden gemaakt.

Ik mis mijn oude klasgenoten vaak maar de meeste zie ik wel nog op de bus of tijdens één van mijn hobby’s.

Ik speel voetbal bij SV Zaffelare en tennis op de Racso in Destelbergen. Ik ga ook naar de KLJ in Hijfte. Dat is de beste jeugdbeweging die er bestaat!

Ik ga het klavertje vier doorgeven aan Hannes Dellaert, dat is mijn beste vriend.

Daaaaaag en tot een volgende keer misschien!

2Hannes Dellaert

Bedankt, Morris, voor dit klavertje vier!

Ik ben Hannes Dellaert en ging, tot vorig jaar, samen met Morris naar De WegWijzer in Zaffelare. Ik heb een aantal geweldige herinneringen aan al die leuke jaren met die zotte klas. In september maakte ik de overstap naar het middelbaar. Ik ga nu naar school in Edugo Campus De Brug in Oostakker en ik hoop daar een even leuke tijd te beleven met even zotte vrienden.

Ik voetbal al vanaf U6 bij SV Zaffelare. Mijn papa is hier jeugco ordinator en mijn oma en opa zijn mijn grootste supporters, zij komen bijna elke week naar de wedstrijd kijken. Ook mijn grote broer, Lucas, voetbalt hier.

De weekenden zitten altijd goed gevuld, met voetbal op zater dag en KLJ op zondag. Samen met de vrienden van de KLJ jongens Lochristi-Hijfte, amuseren we ons tijdens elke acti viteit.

Ik geef dan ook graag het klavertje door aan mijn KLJ-makker, Stef De Schoenmacker.

37
of ‘t klein batonneken...
1
LOCHRISTI Dorp Oost 62 - 9080 Lochristi - info@adlochristi.be Gourmet Royal schotel E 10.99pp Fondueschotel junior E 4.99pp Gourmet E 7.99pp Fondueschotel E 7.99pp Gourmetschotel junior E 4.99pp Teppanyaki schotel E 8.99pp Breughel Gourmet schotel E 8.75pp Groentenschotel E 4pp Visfondue/Gourmet schotel E 10.99pp Delhaize Lochristi zoekt personeel Kom jij ons team versterken? Mail ons debbie@adlochristi.be 09 356 00 84 Steengrill E 8.99pp Gemarineerde fondue E 17.99per kg 09 356 00 84 Proef onze feestschotels Bestel tijdig uw eindejaar schotels BVBA VERHEECKE FREDDY & BENNY GRATIS INOX ROOSTER VRIJBLIJVENDE OFFERTE (tegen vogelnesten) Enkel geldig bij plaatsing van een kap. Niet cumuleerbaar met andere acties. " REGEN OF VOGELS IN DE SCHOUW ? SCHOUWKAPPEN INOX OF KOPER 0476/41.17.27 www.bvbaverheecke.be Oost- en West-Vlaanderen > 7 op 7 bereikbaar GEEN TRANSPORTKOSTEN ! Plaatsing door zaakvoerder geldig in december 2022

Hallo allemaal.

Ik ben Stef en woon in het altijd gezellige Hijfte. Als je bij mij thuis eens langskomt, zal je merken dat er altijd wat te beleven valt bij ons. Ik woon er namelijk samen met mijn ouders, Tania en Luc en mijn grote zussen Kaat en Lien en natuurlijk mogen we onze kat Wodka niet vergeten vermelden! Ik ben heel graag thuis, hier staan namelijk mijn PlayStation, Nintendo switch en mijn VR-bril. In mijn vrije tijd hou ik er dan ook van om samen met mijn vrienden te gamen.

Daarnaast kan je me iedere zondag vinden op de terreinen van KLJ Lochristi-Hijfte jon gens. Hier spelen we tal van leuke spelletjes en hebben we super zotte activiteiten, mijn lievelingsactiviteit is dan ook rechtendoortocht.

Op woensdag en zaterdag kan je me ook terugvinden in de sporthal van Uyttenhove. Hier volg ik karate les. Ik word dan ook steeds beter in mijn katas en kumite. Ik hoop dan ook ooit de zwarte gordel te bemachtigen.

Tussen al deze hobby’s door ga ik natuurlijk ook naar school. Ik zit in het eerste middelbaar op Edugo de Brug. Ik volg daar Taal en Stem en ben super blij met deze keuze.

Zo, nu jullie mij een beetje kennen is het tijd om Lars te ontmoeten. Wij zaten vorig jaar in dezelfde lagere school. Doei!!!

3Lars Rosseel

Dankjewel Stef om het klavertje vier aan mij door te geven.

Ik ben Lars Rosseel (12 jaar). In 2018 verhuisde ik naar Zaffelare samen met mijn ouders Frederik en Els, mijn zus Elise (10 jaar) en onze kat. Daarvoor woonde ik in Deinze. We bouwden hier een nieuw huis in een leuke straat, waar ik vaak buiten te vinden ben samen met de kinderen van de buren.

In mijn vrije tijd hou ik ervan om af te spreken met vrienden om samen te skaten. Bij slecht weer game ik graag, meestal online met vrienden.

Vanaf het 2e leerjaar ging ik naar de Weg-Wijzer. Al mijn hele leven ben ik de grootste van mijn klas, zelfs als baby was ik al super groot. Nu zit ik in het eerste middelbaar op Edugo De Brug waar ik taal & stem volg. Volgend jaar wil ik graag economie vol gen, want ik droom ervan ooit een eigen bedrijf op te richten.

Ik geef het klavertje vier door aan Xander, die toevallig op dezelf de dag in dezelfde klas als ik is gestart.

December 2022 39
‘t klaverke vier
4

Lochristi en zijn

herenh uizen

Gelukkig bezit Lochristi nog meerdere ‘herenhuizen’, woningen die door hun omvang en stijl nog indruk maken. Herenhuizen hadden meerdere functies. Er waren niet alleen de private woonruimtes en huishoudelijke ruimtes van het gezin van de eigenaar, maar ook ruimtes voor de uitoefening van het beroep van notaris, dokter, brouwer, olieslager, pastoor, hoofdonderwijzer, enz. Dikwijls was er een bureau voor de administratie, ruimte voor ontvangst van gasten en private ruimtes voor het inwonend personeel. Herenwoningen drukten de status uit van de eigenaar en verschilden duidelijk van de andere dorpswoningen, boerderijen en arbeiderswoningen. Aan vele van die bewaarde herenhuizen is ook een lang verhaal verbonden. Omdat dit verhaal onze omgeving meer inhoud en betekenis geeft, zullen hier in de loop van de vol gende maanden een aantal van die woningen besproken worden.

Brouwerswoning Rogman en Convent

Zeveneken-Dorp 88

Deze statige woning werd opgetrokken in opdracht van het echtpaar Francies Adolf Rogman en Stephanie Carolina Fruyt, vermoedelijk tussen 1846 en 1849. Ten zuiden van de binnenkoer werd rond 1880 een koetshuis gebouwd en rond 1900 het bijgebouw tussen de woning en brouwerij. Het echtpaar Rogman-Fruyt nam hier zijn intrek in het voorjaar van 1849. Het huis bleef tot op heden eigendom van dezelfde familie Rogman-Convent. Francies Rogman (° 1821) was brouwer, zoals zijn vader. Hij was afkomstig van Lokeren, wijk Puttenen, maar had al eerder banden met Zeveneken. Zijn grootvader woonde in Zeveneken-Dorp waar hij als rentenier overleed in 1827. Een tante, Josepha Rogman, was de echtgenote van dokter Leo Zaman en in 1849 woonden nog twee dochters daarvan in Zeveneken-Dorp. Echtgenote Rogman, Step hanie Fruyt (1827-1898), was een dochter van Karel Fruyt, geneesheer te Zele. Hij was er ook burgemeester van 1831 tot 1836.

De kinderen Rogman

Het gezin Rogman-Fruyt kreeg zes kinderen, waarvan Marie Me lanie en Joannes stierven als baby en als peuter. Alphonsus (1853-1876) werd geen 23 jaar. Florent (1849-1891) werd brouwer in dezelfde gebouwen zoals zijn vader. Hij bleef ongehuwd en was burgemeester van Zeveneken van 1885 tot aan zijn vroege dood in 1891. Zijn broer Alberic (1851-1905) werd ge neesheer en

Een etiket van de firma Convent (DSMG).

vestigde zich te Gent. Hij huwde Maria Carolina Nobels (1857-1913) uit Sint-Niklaas, een zus van volksvertegenwoordiger Jan Baptist Nobels, de oprichter van het gekende metaalbedrijf Nobels-Peelman. Een van de kleinkinderen van dit gezin Rogman-Nobels is nog bij velen gekend: Theo Lefèvre (1914-1973), eerste minister van België van 1961 tot 1965. De jongste dochter, Clothilde Rogman (1866-1919), zou door haar huwelijk de toekomst van de brouwerij verzekeren. Zij huwde Joseph Convent (18631921), afkomstig uit brouwersfamilies uit Hamme en Zele.

Brouwer Convent

Joseph Convent geraakte na zijn huwelijk in 1895 volop geïntegreerd in Zeveneken. Hij was onder meer voorzitter van de Harmonie Sint-Cecilia. Hij werd schepen en bleef dit tot aan zijn dood in 1921. Hij maakte de Eerste Wereldoorlog mee. De bevolking leed honger door de Duitse opeisingen en door de Britse blokkade. Vanuit de Verenigde Staten van Ameri ka werd voedselhulp georganiseerd, die ter plaatse door comités werd verdeeld. In de parochie Zeveneken waren er twee comités, een op het strikt Zeveneekse en een op het Lokerse deel. Joseph Convent was voorzitter van het Zeveneekse comité, waarin ook zijn dochter Maria actief was. Er bleef een mooie foto bewaard van deze werkgroep, genomen op de binnenkoer van de brou werij Convent.

Ontmanteling van de brouwerij

De duizenden brouwerijen in België kregen het moeilijk tijdens Wereldoorlog I. De grondstoffen werden schaars en duur. In 1915 werd de vrije verkoop verboden van gerst. Er was tekort aan brandstof De fatale maatregel volgde vooral in 1917 met de verplichte inlevering van het koper. Op enkele uitzonderingen na werden alle koperen brouwerijketels opgeëist om gesmolten te worden tot oorlogsmunitie. Zoals voor de meeste brouwerijen uit onze streek betekende dit ook het definitieve einde van brouwe rij Convent. Vele brouwers startten na de oorlog een bierdepot voor de verkoop van grotere merken. In Zeveneken kregen de

gebouwen een andere be stemming.

Vernisfabriek Convent

Joseph Convent (18631921) en Clothilde Rog man (1866-1919) kregen twee kinderen. De dochter Maria (1896-1988) huwde geneesheer Louis Ver cruysse en ging in Eksaar de wonen. Zoon Adhemar

Zeveneken-Dorp rond 1900 (DSMG).

December 2022 41
Zeveneken-Dorp 88 - De brouwerswoning Rogman en Convent. Burgemeester Florent Rogman (DSMG).

Meer dan 25 jaar ervaring.

We specialiseren ons in de fabricatie van keukens, badkamers, wandkasten en algemene meubelinrichtingen op maat. Zowel strakke moderne interieurs als landelijke stijlen worden met zorg gemaakt en geplaatst.

Onze eigen ontwerpafdeling werkt alles uit en brengt elk idee van droom tot werkelijkheid.

Alle meubelonderdelen worden voor 100% in eigen atelier vervaardigd waardoor wij volledig op maat en volgens de wensen van de klant kunnen werken.

Uw tuinlounge in massief Padouk

Alle afmetingen en indelingen zijn mogelijk naar Uw keuze. Inclusief levering en montage.

Voor alle info kijk op onze website www.mikeinterieur.be of bel eens.

GEHOORZORG MET DE GLIMLACH HOORCENTRUM NORMAN Dorp West 5 | Lochristi | | 09 355 96 16 www.audioloog.be GEHOORZORG MET DE GLIMLACH HOORCENTRUM NORMAN Dorp West 5 | Lochristi | | 09 355 96 16 www.audioloog.be IN SAMENWERKING MET VERANNEMAN AUDIOLOGIE Mike Interieur Bedrijvenlaan 16 - 9080 Lochristi - Tel: 09 355 99 25 Gsm: 0495 50 96 99 - E-mail: info@mikeinterieur.be - www.mikeinterieur.be

(1897-1970) bleef in het ouderlijk huis wonen. Evenals zijn vader was hij voorzitter van de Harmonie Sint-Cecilia. Hij huwde pas op 38-jarige leeftijd en zoals andere leden van zijn familie huwde ook hij een dochter uit een brouwersfamilie. Zijn echtgenote werd Ma rie Angèle Van der Stricht (1909-2004), een dochter van de familie die te Gent de grote brouwerij N.V. Excelsior bezat, met het gekende bier “Star Pils”. Zij kregen drie kinderen, waarvan Jean, de oudste, stierf als baby. Alhoewel volop thuis in de brouwerswereld ging Adhemar Convent een heel andere weg op. In 1922 stichtte hij in het brouwerijgebouw een vernisfabriek. Omwille van het brandgevaar werd rond 1946 achter in de tuin een nieuwe stookplaats opgericht.

Vernis met natuurlijke producten

Vernis stoken was geen sinecure. De natuurhars werd verbrijzeld en in de smeltketel verhit tot 350 graden. Bij de gesmolten hars werd warme lijnolie (uit het zaad van vlas) toege voegd, weer opgewarmd en aangevuld met droogmiddelen. De vernis werd verdund met terpentijn, opgeslagen om te rijpen en gefilterd. Het product werd dan in kleinere bussen gegoten om in de handel te worden gebracht. De vernisfabriek stopte haar activiteiten in 1962. De drie personeelsleden hadden de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en vernis werd ondertussen niet meer met natuurlijke maar met synthetische grondstoffen gemaakt. Die overgang maakte men niet. De site bleef tot op heden integraal bewaard, niet alleen de gebouwen maar ook nog de kookketels, mengketel, machines, filters en tanks. De meeste illustraties zijn van het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis te Sint-Amandsberg en komen uit de nalatenschap van Albert Vispoel (Zeveneken).

43
Het gezin Convent-Rogman met personeel op de binnenkoer van de brouwerij rond 1900 (DSMG). Drie afstammelingen uit een brouwersfamilie: mevrouw Convent-Van der Stricht, Daniël Wauman en Luc Van Bruyssel rond 1991 (DSMG). De stookketel voor vernis in de firma Convent (DSMG). De tweede stookplaats in de tuin rond 1991 (DSMG). Achterzijde van de heren woning rond 1991 (DSMG). • Brouwerswoning Rogman en Convent • Zeveneken-Dorp 88

Uw KreT eNz I sche oA se VAN rUsT eN LIch T

Gesitueerd op een klif, juist naast een zandstrand, verrast Villa Atalandia haar gasten van zonsopgang tot zonsondergang op licht en zon; zowel vanuit de overvloedige en overdekte terrassen, als vanuit de ruime salons, (slaap)kamers en keukens.

Villa Atalandia biedt niet enkel slaapcomfort aan 12 à 14 personen, er is ook een modulaire fitnessruimte en een prachtig tuincomplex met amfitheater, overdekte BBQ, masterzwembad en relaxbaden.

Toelatingsproeven
|
Business-Coaching Steeds à la carte & ONE-TO-ONE 21 WWW.XANTHIPPE.BE Dorp-West 138 | 9080 Lochristi +32 (0)9 355 51 43 | +32 (0)476 27 28 70 www.xanthippe.be | info@xanthippe.be VILLA ATALANDIA
Strikt Individuele Studiebegeleiding zowel fysiek als online Bijlessen Naschoolse studiebegeleiding Herexamens Examencommissie Secundair Onderwijs
(Arts, Tandarts, ...) IJkingstoetsen
Ingangsexamens
www.VILLA ATALANDIA .G r www. ATALANDIA e U

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@num mer9080.be

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba

Beervelde dorp 70 - 9080 Beervelde

Tel: 09.367 48 67

E-mail: info@aelbrecht-law.be

Advocaat Tom De Sutter

Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent

Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27

E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be

Advocatenkantoor Erik Van Gerven bvba

Dorp West 73 - 9080 Lochristi

Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50

E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be

Advocatenkantoor Bart Raes

Beukendreef 26 - 9080 Lochristi

Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03

E-mail: bart_raes@skynet.be

Deconinck & Deblauwe

Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi

Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75

E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be

Advocaat Coolsaet Gert Burg. Vermeulenlaan 20 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - Gsm: 0497.436 166 Gert.coolsaet@telenet.be

Jan Devroe

Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi

Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be

Linda De Coninck

Beelbroekstraat 105a - 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be

Advocatenkantoor Lievens

Ganzenhof 3 - 9080 Lochristi Tel: 09.222 23 43 - fax: 09.398 03 37 E-mail: info@advocatenkantoorlievens.be

Advocaten 9080

Koning Albertlaan 58 bus 102 9080 Lochristi Tel. 09/220.75.01 Email: info@advocaat9080.be

Boekhouders - Accountants

Fiscalisten

D&V

Bedrijfsadviseurs

bvba

Werner De Pauw - Geert Van Rysseghem Rivierstraat 19 bus 101 - 9080 Lochristi

Tel. : 09/259 09 60 - www.dvba.be geert.vanrysseghem@dvba.be werner.depauw@dvba.be

Adfibodem BV

Advies op maat van uw bedrijf of vrij beroep Kapelleken 15/0001 - 9080 Lochristi 09 3551210 - Jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be

Nieuw

CBA & Co BVBA

Boekhouding & Startersadvies

Kapelleken 15 bus 0002 - 9080 Lochristi Tel: 09.348 52 35 valerie.caulier@cba-lochristi.be www.cba-lochristi.be

CRVB Accountancy bvba

Beerveldsebaan 2d - 9080 Lochristi Tel : 09.355 24 63 E-mail: info@crvb.info

DPO Accountants en Belastingconsulenten

Kleemstraat 84 – 9041 Oostakker accountant@dpo.be www.dpo.be

Dierenartsen

Dierenarts Katrijn De Groote Drongenstraat 92 - 9160 Lokeren Gsm: 0475.786 139 - Tel: 09.3288079 www.dierenartskatrijn.be

Logopedie

LOGOPRAXIS

Logopedie | Psychologie | Psychomotoriek | Diëtiek Kapelleken 23 - 9080 Lochristi Gsm: 0486.61 31 97 - www.logopraxis.be

Praktijk Op Pad

Logopedie - Psychologie - Diëtetiek Gentse Steenweg 416 - 9160 Lokeren 0496 84 00 31 www.praktijk-oppad.be

Podologie

Ann Bieseman

Langenakkerlaan 61 - 9080 Lochristi Gsm: 0477.75 18 69 www.podologie-lochristi.be

Helene Jacob Hoekstraat 113 b - 9160 Lokeren Gsm: 0485.27 60 49 www.podologiepraktijk-jacob.be

Psychologen

Rachel De Rudder

Psychologe/mentale coach Loopbaan – zelfzorg – volwassenen & jongeren www.rdr-consult.com Watersniphof 10 9080 Lochristi Derudderconsulting@gmail.com 0473 86 51 25

Therapie, herstel en zingeving

Als de lente wil

Krommendonck 15 - 9080 Lochristi

Luc Van de Vijver Op afspraak: 0477 56 63 15 – l.vandevijver@skynet.be www.alsdelentewil.be

Hilde De Clercq

Rouw- en Verliesbegeleider

www.Groepspraktijkdevlinder.be - Zaffelare 0486/067837

Huis- en schoolbezoek mogelijk! Omdat rouw niet rauw hoeft te zijn.

Studiebegeleiding

Xanthippe - FIRST CLASS TUTORING www.xanthippe.be - Tel. 0476/27 28 70 Meer info zie advertentie hiernaast

Thuisverpleging

Wit-Gele Kruis Lochristi Dorp West 88 - 9080 Lochristi tel. 0800-20 30 2 - zorgcentrale@wgkovl.be 24u/7d - alle ziekenfondsen www.witgelekruis.be

Thuisverpleging Julita Van der Sypt

Hoekskensstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495.23 97 43

E-mail: julitavandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging op maat

Katleen De Maertelaere - Gsm: 0498.903 382 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Mendonkdorp 62 - 9042 Mendonk Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Greet Heeze

Hanselaarstraat 27 - 9080 Beervelde Gsm: 0478.38 92 16 Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Meersman Gaetan

Orchideeënhof 20, 9080 Lochristi Gsm: 0487 68 58 61 Alle mutualiteiten 7/7

Voedings- en dieetkundigen

Voedings- en dieetkundige

Diabeteseducator - Céline Stadeus

Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

Diëtiste Sophie Bollaert Afslankcentrum So-Ligna 0499/31.45.63 Cootveld 2, Beervelde info@so-ligna.be www.so-ligna.be enkel op afspraak

45
Nu tti g e adressen
Lust
NIEUW! Rijscholen
Lokeren-Zeveneken (voorheen rijschool Zeveneken)
in uw buurt! Lokeren-Zeveneken
via
27 NIEUW! Rijscholen Lust Lokeren-Zeveneken
1 telefoonnummer 09 356 85 27 Contacteer ons lokeren@rijscholenlust.be Inschrijven via www.rijscholenlust.be of 09 356 85 27 WELKOM in de beste rijschool
(voorheen rijschool Zeveneken) Inschrijven
www.rijscholenlust.be of 09 356 85
(voorheen rijschool Zeveneken)
Nieuw 1 telefoonnummer 09 356 85 27 Contacteer ons lokeren@rijscholenlust.be Inschrijven via www.rijscholenlust.be of 09 356 85 27

De kus en de roos en de zon

Soms waait liefde even binnen als een zuchtje in de gang een aai of een kus op de wang en zie je niets of niemand en weet je niet vanwaar het kwam soms hangt liefde in de kamer als de zoete geur van rozen in een dal ook al zijn er mijlenver geen bloemen te bespeuren tenzij misschien in het behang

soms sijpelt warme liefde binnen als de koudste avond valt in het diepste putje van de winter als het vriest dat het kraakt tot de pannen vallen van het dak en soms is liefde zo zonneklaar dat sterren verbleken in ‘t heelal en vogels het blauwe uur verbreken, en zingen, zo massaal dat bergen en bomen en blaren trillen en niemand bij zinnen het ontkennen kan al die liefdes zijn hier het geval ze staan hier, hand in hand, de kus op de wang uit de gang de geur van rozen in het dal, en de warmte van de zon op daken:

Julie en Erik of andersom, Erik en Julie de volgorde speelt geen rol want noem één iemand bij naam en liefde zal voortaan moeiteloos de ander vinden

in de warmte van de zon de geur van de roos en de kus op de wang spreek een van jullie aan en liefde zingt spontaan de vreugde van de ander een leven lang

(x: 31-10-2022) lvdv

© Manophotography 46 Opinie

Huisdier met pijnlijke gewrichten?

Met FysioPet

& Flexadyn

opnieuw soepel bewegen! Minder pijn, meer genieten!!

Voor extra sterkte en fitheid

1 hond op 5 krijgt vroeg of laat gewrichtsproblemen of artrose, oudere honden 4 op 5. Een behandeling door de dierenarts is dan een must. Daarnaast zijn massage en oefeningen heel heilzaam.

Voor meer comfort

Voor een jonge puppy of hond is ‘extra lichaamsbewustzijn’ ideaal om bewuster te bewegen, voor een goede spieropbouw, en om langer fit te blijven zonder last (zeker voor gevoelige rassen).

FysioPet is een begeleidend programma in 6 sessies met massage en bewegingsoefeningen om honden soepeler te laten bewegen o.b.v. fysiotherapeutische principes (inclusief 40 p. aan handleidingen voor thuisgebruik).

Flexadyn is een voedingssupplement met bewezen werking, aangeraden door onze dierenartsen.

-10% op FysioPet en/of Flexadyn

coldhotpack* ter waarde van 20 € bij aankoop van FysioPet en/of Flexadyn

gratis demo met eigen hond op zaterdag 10 december (9u-18u) te Lochristi www.wellopet.be/workshops

* Niet cumuleerbaar met andere acties of kortingen. Zolang de voorraad strekt, max. 1 per gezin. vrije inloop maar inschrijvingen hebben voorrang

Alle dagen open van 09.00-18.30 uur, ook op zaterdag & zondag WelloPet Lochristi Bosdreef 1D • 9080 Lochristi hello@wellopet.be www.wellopet.be ✆ 09 282 36 78
op
artrose-verzachten-met-fysiopet
meer info
www.wellopet.be/aanbod/
*
*
gratis
Sleeplife® Gent-Oostakker Antwerpsestwg. 1124 - T. 09 355 98 01 Aan afrit 3 van de R4, richting Zelzate Openingsuren: Di - Vr: 9u30 - 18u • Za: 10u - 18u • Zo en Ma: gesloten • Open op afspraak Wij blijven bereikbaar tijdens de wegenwerken Sleeplife® is exclusieve dealer van lattenbodems - boxsprings - matrassen - hoofdkussens - dekbedden - beschermers - bedtextiel sleeplife.be
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.