Page 1

NRPS N

I

E

U

W

J a a r g a n g 2 0 1 2 - n r. 2 - f e b r u a r i

In dit nummer:

S

N e d e r l a n d s R i j pa a r d e n -

en

P o n y s ta m b o e k

Bespreking nieuwe jaargang

Hengsten-Showdag Westenburg nieuwe hoofdsponsor


NRPS nieuws — februari 2012

Bij de voorplaat: Zes goedgekeurde D-ponyhengsten en hun veelal zeer jonge amazones vormden een dijk van een zestal dat op de Hengsten-Showdag alle harten veroverde. Lees veel meer over de Showdag vanaf blz. 4. (foto Sandra Nieuwendijk)

Functie voorzitter vacant

Het NRPS-Nieuws wordt in opdracht van het NRPS gemaakt door Paul van Oers (opmaak, techniek en productie) en Sandra Nieuwendijk (tekst, foto’s en eindredactie). 3

Inhoud

Afdelingsvergaderingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . NRPS in de Sport . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . In memoriam Derk Tonko Barlagen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Van het Bestuur/Afdelingsnieuws . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Officiële mededelingen en berichten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Verslag Hengsten-Showdag

Bespreking nieuwe jaargang hengsten Westenburg nieuwe hoofdsponsor van NRPS © Copyright 2012

marco.jansen@pshmediasales.nl

Jeugdpagina's

20 25 27 28 29

4 11 17 22


NRPS nieuws — februari 2012

NRPS heeft er veertien nieuwe hengsten bij 4

Cravitz W Op de Hengsten-Showdag van het NRPS, zaterdag 28 januari, zijn de negen nieuwe rijpaardhengsten, vier pony’s en een Arabisch volbloed die tot de derde bezichtiging waren doorgedrongen, nu officieel voor de dekdienst goedgekeurd. Daarbij werden Cravitz W en Kwaliteit van Orchid’s uitgeroepen tot “Hengst met de Beste Draf” (oftewel de publiekslievelingen) van hun respectievelijke fokrichtingen. De rijpaardhengst Harmony (v. Harley VDL) en de ponyhengst Empire (v.

Gertjan van Olst was met zijn hengsten weer het goudhaantje van de keuring. Deze keer trok hij de aandacht met Leatherdale’s Candy (uit een NRPS-merrielijn) en de imposante Holsteiner Cravitz W, die het publiek uiteindelijk de meeste goedkeurende decibellen wist te ontlokken en aldus met de kampioensdeken werd getooid. Hoewel ze verschillende achtergronden hebben, beschikken beide hengsten over heel veel uitstraling en flair. Ze hebben een mooi front en een heldere oogopslag. Cravitz is op dit moment het meest ontwikkeld van de twee, maar ze zijn allebei geboren in 2009 dus het is Leatherdale’s Candy voorlopig nog gegund om veel jeugd uit te stralen. Dankzij zijn NRPSachtergrond voert hij voor een rijpaard bovengemiddeld veel Arabisch volbloed (onder andere van Ismaël ox!) dus is het niet ongebruikelijk dat zo'n hengst wat laatrijp is. Cravitz is specifiek voor de springsport gefokt, en heeft zich vooral tijdens de tweede bezichtiging onsterfelijk gemaakt met een demonstratie van zijn springvermogen en –techniek. Maar op de Hengsten-Showdag presenteerde hij zich in draf aan de hand met zoveel bravoure, balans en een mooi voorbeengebruik, dat

Eindershof Jamai) werden uitgeroepen tot Kampioen van de Jonge Hengsten op grond van hun eigen prestaties in de sport en de kwaliteit van hun eerste veulenjaargang. De preferente stempelhengst Krimh ox kreeg postuum het prestatie-fok predicaat uitgereikt voor de zeer goede sportprestaties van een groot aantal afstammelingen. Toon Sanders uit Liempde werd gehuldigd als de NRPS-Paardenman van het Jaar 2011.

Kwaliteit van Orchid's


Tijd

Van de hengsten uit deze kampioenskeuring vertegenwoordigen Cravitz W en Corino VDL zo’n beetje het ideaalbeeld dat het NRPS voor ogen heeft: mooi gebouwde paarden met een rijk front, veel uitstraling en “bloed” en een aansprekende manier van bewegen, die in staat en bereid zijn tot presteren – in hun geval op het gebied van springen. Maar dat wil niet zeggen dat de andere zeven rijpaardhengsten minder kwaliteiten hebben. Ze zijn allemaal interessant gefokt en het merendeel is bedoeld voor de springsport. Vaak doen de betere springpaarden weinig moeite voor de lage hindernissen die ze als jong dier voorgeschoteld krijgen. Zo kan het gebeuren dat er op deze leeftijd moeilijk echt goede springfoto’s van te maken zijn. Dat is dus vooral een kwestie van tijd. Naarmate ze verder opgeleid worden en hoger gaan springen, gaan ze steeds meer laten zien wat ze werkelijk in huis hebben. Uitzonderingen zoals Cravitz W natuurlijk daargelaten… Goedgekeurd zijn verder Charleston VDL, Capriati van de Wolfakker, Cargot Z, New Cuba Libre, en Sammelis. De juryrapporten en achtergrondverhalen van de foktechnische commissie van alle hengsten zijn weergegeven op blz. 11 en verder.

op de sterke Kwaliteit van Orchid’s viel, had de commissie wel verwacht. Mede omdat de Kanshebber-zoon zich tot in de laatste ronde op zijn best liet zien. De andere drie D-ponyhengsten zijn Castlerock, Don Ducky C-Two en Ziko. Ook van deze hengsten de juryrapporten en foktechnische achtergrond verderop in dit NRPS-Nieuws.

NRPS nieuws — februari 2012

zelfs Gertjan van Olst hem verbaasd nakeek. Op het eind van de dag, bij de presentatie van de nieuw-goedgekeurde hengsten en verkiezing van de publiekslievelingen, was Cravitz W nog net zo fris en bij de les als ’s ochtends, en zodoende heerste er ook bij de toeschouwers geen enkele twijfel wie de staatsiedeken van de kampioen toebehoorde. Dat ook Corino VDL, Leatherdale’s Candy en Quicktime waren uitgenodigd om over te kampen, was uiteraard niet zomaar. Ook van deze in 2009 geboren hengsten verwacht de commissie heel veel. Maar voor hun was de dag gewoon lang genoeg geweest, waardoor ze in de finale ronde niet meer optimaal uit de verf kwamen.

Empire

Kampioenschap Jonge Hengsten

Ieder jaar wijst de hengstenkeuringscommissie zowel bij de paarden als de pony’s een Kampioen Jonge Hengst aan. De criteria zijn enerzijds de eigen prestaties van de hengst in het verrichtingsonderzoek en/of de sport, en zijn conditie en Harmony mate van ontwikkeling, en anderzijds de kwaliteit van zijn eerste jaargang veulens. Dit jaar ging de eer bij de paarden naar Harmony, die vorige winter al zeer veel indruk maakte tijdens het verrichtingsonderzoek en onlangs nog goed presteerde in de GMB-hengstencompetitiewedstrijden. Met zijn zeer aansprekende eerste jaargang veulens heeft Harmony vooralsnog ook in de fokkerij de verwachtingen bevestigd. Hetzelfde kan in grote lijnen worden gezegd van de ponyhengst Empire. Afgelopen zomer trok deze aansprekende voshengst

5

ieders aandacht in het Divoza kampioenschap voor jonge dressuurpony’s, waarin hij onder het zadel van Demy Kurstjens in De Mortel met 82 punten de selectiewedstrijd won en in augustus als derde eindigde in de finale. Ook in de reguliere dressuursport onderscheidde de vierjarige hengst zich al door kringkampioen en reservekampioen L1-dressuur van Brabant te worden. Gaandeweg het verrichtingsonderzoek bleek dat Empire bovendien over de nodige springaanleg beschikt. Dit was niet eerder aan de orde geweest, omdat eerst door

Ponyhengsten

Ook bij de pony’s baseerde de hengstenkeuringscommissie hun oordeel niet alleen op de eigen presentatie van de hengsten. De foktechnische achtergrond – en bij de pony's met name de bloedspreiding – woog zwaar mee en zo bleven er dus vier hengsten over die zich de komende twee seizoenen in de fokkerij mogen gaan bewijzen, om dan in het najaar van 2013 deel te nemen aan het verrichtingsonderzoek. Alle vier hebben ze hun sterke punten en kwamen ze in aanmerking voor de publieksprijs. En dat de keuze van de toeschouwers

Even pauze voor de hengstenkeuringscommissie, bestaande uit voorzitter Gert Teunissen (links), Ed van der Meij (rechts) en Dick Groenewoud (links op de rug gezien). Rechts naast hem stamboekveterinair Schelto Jonker.


NRPS nieuws — februari augustus2012 2003

Demy Kurstjens met de hengst aan een gedegen dressuurbasis is gewerkt. Beide Kampioenen Jonge Hengsten hebben zich sinds hun eerste goedkeuring lichamelijk goed ontwikkeld en beschikken over veel uitstraling en hengstuitdrukking.

Prestatie-fok predicaat voor Krimh ox Jammer genoeg is de Arabisch volbloedhengst Krimh ox enkele jaren geleden

6

De achtjarige rijpaardhengst Sambezi is een half jaar uit de running geweest door een peesblessure, opgelopen in 2010. Hij wordt sinds begin 2011 getraind en uitgebracht door Samantha van Rooijen. In en jaar tijd heeft zij de hengst weer terug op niveau gekregen en naar de Z2 dressuur met winstpunten gereden: goed voor het prestatie-sport predicaat!

gestorven. Zijn grote waarde voor de NRPS-fokkerij was door het stamboek al veel eerder onderstreept met het predicaat preferent, de hoogste onderscheiding die een hengst kan krijgen. Ook bewees hij op jonge leeftijd al dat hij zelf grootse prestaties kon leveren (onder het zadel van Alice Naber-Lozeman bij de paarden: ZZ-springen, Z2-dressuur en Z-sgw). Naarmate zijn nakomelingen ouder worden, gaan er ook steeds meer bovengemiddelde

prestaties leveren in de sport. Krimh’s oudste nakomeling is 21, maar de jongste zijn pas vier jaar. Bij het NRPS zijn 226 nakomelingen geregistreerd. Daarvan lopen er 123 in de sport. In totaal zijn zelfs 139 nakomelingen Knock Out actief in de sport, die zestien zijn elders geregistreerd. Een voorbeeld van een internationaal presterende NRPSgeregistreerde nakomeling is zijn goedgekeurde zoon Knock Out, die vier keer heeft deelgenomen aan het EK eventing voor pony’s en inmiddels met zijn derde ruiter, Levi Driessen, op weg is naar de top. Verder kent iedereen Karrimh (Donna Oudshoorn) in de zwaarste klasse (160 km) van de De achtjarige D-ponyhengst First Stayershof Ramzi H is niet alleen de meest dekkende NRPSponyhengst van de afgelopen jaren. Met Kim Derks is hij al ZZ springen met winstpunten (en M1 dressuur) en daarmee heeft hij het prestatiesport predicaat verdiend.

endurance. In de springsport lopen momenteel vier jonge Krimh’s ZZ en zeventien komen uit in het Z-springen. In de lichte tour van de Roelofsen Raalte Trophy hebben onder andere Khalief, Scoubidou en de goedgekeurde hengst Kanshebber gesprongen; in de zware tour Magic Kalisto, Power Independence en Kroonjuweel. In de dressuursport lopen vier afstammelingen van Krimh Z2 en acht zijn nu Z1. Daarom is besloten Krimh postuum het prestatie-fok predicaat toe te kennen. Commissievoorzitter Gert Teunissen overhandigde de oorkonde aan Marika Majoor, dochter van Krimh’s fokker en eigenaresse Ina Majoor, die in Frankrijk woont. Teunissen gaf een korte schets van de positieve invloed van deze prestatie-Arabier en benadrukte: “Zonder Krimh zou het NRPS anders, dat wil zeggen minder geweest zijn.”NRPS

NRPS-Paardenman

Toon Sanders (75) uit Liempde werd gehuldigd als NRPS-Paardenman van het Jaar. Vele jaren was hij meter/chipper en veulenschetser. Hij heeft ook jarenlang deel uit gemaakt van het Algemeen bestuur en het


Hamminga en Heuitink

Erg interessant om te volgen waren de springrubrieken en dressuurpresentaties, die van commentaar en aanwijzingen werden voorzien door Johan Hamminga en Joyce Heuitink. Door de opmerkingen van de deskundigen, die door de amazones en ruiters vlot werden toegepast, gingen de hengsten direct beter springen c.q. bewegen. Dat was ook voor de mensen aan de kant een leerzame ervaring, en benadrukte nog

NRPS nieuws — februari 2012

afdelingsbestuur van Noord-Brabant. Daarnaast is hij een van de weinigen die uit één ponymerrie al vier goedgekeurde zonen en een stermerrie heeft gefokt. Sanders was destijds ook de initiator van het begrazingsproject Planken Wambuis, waar een vrijlopende kudde NRPS-merries

Triomphe de Muze 7

eens de kwaliteit van de hengsten. Zo kwam Lotte van den Oetelaar in de baan met de Engels volbloedhengst Hopalong Cassidy. Begeleid door

Haico

een gebied van 70 ha. bos- en heidegrond van Natuurmonumenten begraast. Wie nog meer over Toon Sanders wil lezen, kan het interview in het NRPS-Nieuws van oktober 2011 erbij pakken! Sanders was blij verrast met de onderscheiding en kreeg meteen van iedereen de felicitaties en andere spontane reacties. Kleindochter Julia was er als een van de eersten bij om opa te feliciteren en het paardenbeeldje te bewonderen. “Dat is onze hengst Carthago van ’t Molenbosch”, stelde Julia vast.

Johan Hamminga liet ze zien hoe soepel en gemakkelijk het allemaal kan gaan met een talentvol paard, als de ruiter de juiste hulpen op het juiste moment geeft. Ook de springdemonstratie van een aantal pony-

Hopalong Cassidy xx

Aaron hengsten was zeer de moeite waard. Het “echte” werk kwam ook even aan de orde toen de ervaren Triomphe de Muze met Thijs Derks zijn parcours reed en de balken tot bijna bovenaan liet optrekken. Daarnaast gaf Johan Hamminga onder andere ook een korte dressuurclinic aan Loraine Livens op Aaron en zijn eigen stalamazone Jennifer Sekreve op So You Know. Agnes Romijn kreeg met Haico een dressuuurlesje van Joyce.


NRPS nieuws — februari 2012 8

Gratis dekkingen

De Hengsten-Showdag 2012 was in zijn geheel een groot succes. De honderden toeschouwers die naar het KNHS-Centrum waren gekomen, kregen waar voor hun geld. In een non-stop dagprogramma lieten jonge en oude hengsten zich van hun beste kant zien, afgewisseld met leuke shows, interessante clinics en een aansprekende fokgroep. Daarnaast werden door verschillende hengsteigenaren bijna vijftig gratis dekkingen weggegeven aan de toeschouwers die een genummerd toegangsbewijs hadden gekocht. Verschillende bekende fokkers wonnen op deze manier een dekking van een hengst

Brugal VDL

Tjidde van Willenswaard verzorgde, samen met zijn zus en groom Manon achterop de wagen, een leuke men-clinic met zijn NRPS-pony Evita (v. King Kadanz). Evita is een volle zus van Musty keur; pref; prest.sport, de Nationaal kampioen 2010 van de driejarige en oudere D-pony’s, en werd gefokt door mw. Karnebeek uit Haaksbergen.

die best eens heel interessant zou kunnen zijn bij een van hun merries. Een greep uit de winnaars: bijvoorbeeld de familie Sleutels uit Roggel, fokker van Cravitz W (voorheen: Cravitz SR!) en eigenaar van onder andere Cravitz’ moeder W-Folia SR en grootmoeder H-Folia, heeft een gratis dekking bemachtigd van een van de VDL-

Wiepke van de Lageweg kwam persoonlijk naar de Hengsten-Showdag toe om te kijken hoe Brugal VDL (foto) en zijn andere hengsten zich presenteerden.

hengsten! Verder gaat Triomphe de Muze een merrie dekken van Stoeterij Affettogranta van de fam. Eringa in De Veenhoop. Ponyfokkers de fam. Fokkens uit Finsterwolde krijgen de kans volgend jaar een veulentje van Zip op de keuring te brengen. J.G. Rikkert, de fokker van de goedgekeurde hengst Kijoni (inmiddels alweer voor de sport verkocht en gecastreerd), heeft een dekking gewonnen van


NRPS nieuws — februari 2012

De eigenaresse van de E-ponyhengst Zapp VR, mw. Heilijgers uit Vasse, en de fokker van Zapp VR en eigenaresse van de moeder Sabina (v. Mufaq ox) en zijn twee halfzusters Kaïna (v. Kanjer Thore) en Amira Aïna (v. Amonza ox), mw. Loes van Riezen, organiseerden een leuke show met hun fokgroep, die compleet werd gemaakt door de vader van Zapp VR, Zodiak. Zapp VR heeft onlangs met goed gevolg het verrichtingsonderzoek afgesloten en is actief in de sport onder het zadel van Nadieh Plegt, die de hengst ook heeft voorbereid op en voorgesteld in het verrichtingsonderzoek. De combinatie heeft zich nu al voor het tweede jaar geselecteerd voor de regiokampioen-

9

Zapp VR

Kaïna

Amira Aïna Sabina en Manon van Riezen

schappen in Heeten. Mw. Heilijgers: “Op de showdag zelf hoorde Nadieh dat ze met Zapp VR ook finale L springen moest rijden in Balkbrug. Dit zou dezelfde avond plaats vinden. Maar wij vonden dat Zapp VR al een hele lange dag achter zich had en besloten om de hengst niet te starten die avond, maar lekker naar stal te brengen... Ook omdat hij donderdag met Nadieh al twee manches had gelopen in Balkbrug en alweer 3 winstpunten behaald had, was het nu even genoeg.”


NRPS nieuws — februari 2012 10

Leuk was ook de show van Zenith Arabians (Jan en Eveline Calis) die op karakteristieke wijze hun erkende Arabisch volbloedhengsten Lobeke, Sagrand en Mythos presenteerden. Alle drie deze hengsten beschikken over de capaciteiten en de wil om te presteren. Zij hebben zich veelzijdig bewezen in de sport; Lobeke in springen en eventing (klasse Z bij de paarden), Sagrand eerst op de renbaan, later in de western sport en de afgelopen twee jaar in de dressuur; en Mythos vooral op de renbaan (winsom 67.000 euro, handicap van 99,5). Lobeke beschikt daarnaast over veel showtalent en heeft op dat gebied eveneens de nodige prijzen gewonnen, maar voor de fokkerij met Arabisch bloed hecht het NRPS natuurlijk meer waarde aan zijn voortreffelijke gebruikseigenschappen. Mythos (midden) heeft zich na zijn rencarrière nog niet kunnen bewijzen op het gebied van dressuur of springen, omdat hij nog herstellende is van een ernstige peesblessure, opgelopen op de renbaan. Maar zijn indrukwekkende lijst van overwinningen en plaatsingen op zowel de langere afstanden als de sprint, wijst onmiskenbaar op een zekere veelzijdigheid. Daarnaast is zijn stokmaat van 1.57 m. interessant. Sagrand (onder) gaf op de Showdag onder het zadel van Hanneke Boonzaaijer blijk van zijn veelzijdigheid door probleemloos meerdere malen over een kruiwagen, een door twee mensen vastgehouden vlag, en een rijtje stoelen te springen. De laatste sprong was de mooiste!

Als vader van Zapp VR presenteerde Zodiak zich in de fokgroep, samen met zijn vaste groom Johan die de hengst al vanaf zijn eerste goedkeuring in 1990 heeft verzorgd. Nu Zodiak (weer) in het noorden van het land ter dekking komt te staan, moet Johan weer tijdelijk afscheid nemen van "zijn" hengst.

Krachtpatser én Zapp VR. De dekking van de springponyhengst Matchello, die Carla van Laar van de Paardenmelkerij Orchid’s in Zeeland heeft gekregen, zal ook zeker in goede aarde zijn gevallen! Hans Verwijst uit Uden mag gratis dekken met Ismar of Idzard, die hij al vaak heeft gebruikt, en dat betekent automatisch weer een heel mooi en goed bewegend veulen uit zijn Cindy. En de heer G.H. Velt, die twee jaar geleden gebruik heeft gemaakt van een gratis dekking van Kanut en daaruit afgelopen zomer een pracht van een veulenkampioen op de keuring in Raalte bracht, heeft nu dekkingen gewonnen van Bodubai en Sammelis!


001 Leatherdale’s Candy

NRPS nieuws — februari 2012

528003200910274 Geb. 30.06.2009, donkerbruin, 1.65 m Fokker: W. Vis-van Staveren, Brakel Eig. Hengstenhouderij G.J. van Olst, Den Hout Lord Leatherdale x Candy Surprice NRA keur; prest.sport x Amethist x Apollo NPA pref. Leatherdale’s Candy is een goed in het type staande hengst met een mooi front en veel uitstraling. De hengst is voldoende ontwikkeld, doet nog wat jeugdig aan. De schoft, rug en lendenen zijn goed; de croupe is goed van lengte. Voor- en achterbeen zijn goed gesteld. De stap is goed van ruimte maar daarbij zou de hengst achter meer mogen buigen. De draf is goed, maar mag met iets meer schoudervrijheid worden getoond. De galop is zeer goed. De hengst springt gewillig, met een matige techniek. Leatherdale's Candy is een zoon van de beloftevolle Lord Loxley-zoon Lord Leatherdale. Lord Loxley was Bundeschampionatwinnaar (2005) en reserve Wereldkampioen (2005). Hij doet het in Duitsland goed in de dressuurfokkerij. Moeder is de NRPS-keurmerrie Surprise Star v. Candy Surprise, wiens grootmoeder een dochter is van Little Star ox. Overgrootmoeder is de stermerrie Apolientje v. Apollo NRPS. Zij voert veel Arabisch bloed met als directe voorouders de bekende hengsten Ismael ox, Aatik ox en Dahman ox. Dit verklaart het relatief hoge percentage Arabisch volbloed van 13,47 % bij Leatherdale’s Candy.

005 Sammelis

528003200909572 Geb. 21.05.2009, donkerbruin, 1.69 m Fokker/eigenaar H.M. Melis, Stevensbeek Spielberg x Gribaldi x Ravel STV NRA pres.sport x Saros xx keur Sammelis is een ruim voldoende ontwikkelde, goed in het type staande hengst met een goede uitstraling. Het hoofd doet iets lang aan. De schoft, rug en lendenen zijn goed, evenals de croupe. Voor- en achterbeen zijn goed gesteld, maar iets fijn. Het achterbeen is wat lang en klein gehoekt. De stap is ruim voldoende, maar daarbij kan het achterbeen meer buigen. De draf wordt met veer getoond maar is achter wat traag. De galop is ruim voldoende. Sammelis is een zoon van de NRPS-gekeurde Spielberg. Diens vader SunnyBoy van Sandro Hit komt uit een volle zuster van de zeer hoog aangeschreven IDP GP Don Schufro (v. Donnerhall), die als vererver al zeer succesvol is. Spielberg komt uit een van oorsprong Hhannoveraanse familie met bekende namen als Sesam II, Domspatz en Amateur I in de verdere moederlijn. Moeder is de prok stermerrie Teravel (v. Gribaldi), die ook al de in Westfalen gekeurde Lord Loxley Son (v. Lord Loxley) heeft voortgebracht. Zij komt uit de keur röntgenmerrie Ravel's Caravel v. Ravel STV, een dochter van de keurmerrie Carolaine. Een volle broer van Carolaine is de destijds zeer bekende NRPS-hengst Shardon v. Saros xx uit de zeer bekende keur prefente Carina v. Pobeditel ox – Ismaël ox, die tevens prestatie-sport en -fok is.

018 Charleston VDL

421 000545908 Geb. 01.07.2008, schimmel (bruin geb.), 1.71 m Fokker: H.C. Verhagen, Schoorl Eig. comb. VDL-Stud & Hennes Loo BV, Bears Canturo x Julio Mariner xx x Lord x Moltke I Charleston VDL is een zeer royaal ontwikkelde hengst met een mooie romp. Het hoofd is tussen de ogen iets bol. De hals is wat beknopt en zwaar aan de onderkant. De schoft is goed. De rug is iets week en arm bespierd. Het voorbeen is goed gesteld, maar de kogels zijn iets rond. Het achterbeen is goed. De stap is ruim voldoende. In de overigens goede draf moet de hengst nog wat meer draagkracht ontwikkelen. De galop is zeer goed. Het vrijspringen is zeer goed, zowel de techniek als het vermogen. Vader Canturo van de bewezen springvererver Cantus x ISP GP Calando I sprong zelf op het allerhoogste niveau; World Cup, Olympiade etc. Hij stamt uit één der betere Holsteiner stammen, de zeer bekende stam 162. Moeder N-Retina is van de bekende volbloed Julio Mariner xx. Via Lord v. Ladykiller xx en Moltke I v. ISP Maximus komen we bij de zeer bekende ISP Retina v. Ramzes uit de Holsteiner stam 104a. Zij is de stammoeder van vele zeer succesvolle paarden zoals Capitano ggk (de vader van Capitol), Acolord ggk, Landetto ggk ISP, Corland ggk ISP GP en Corradina ISP GP.

11


025 Capriati van de Wolfsakker NRPS nieuws — februari 2012

528003000813592 Geb. 23.04.2008, vos, 1.69 m. Fokker: B.J.L. van der Kloet & I. Okkerman, Poppel (B) Eig. I. Okkerman, Pijnacker Carembar de Muze x Continue x Grannus x Favorit

Capriati van de Wolfsakker is een hoogbenige, zeer goed ontwikkelde hengst die voldoende in het type staat. De schoft, rug en lendenen zijn goed, de croupe zou meer lengte mogen hebben. Het voorbeen is goed gesteld. Het achterbeen is iets steil. De stap en de draf zijn voldoende maar missen wat buiging in het spronggewricht. De hengst galoppeert makkelijk. Bij het vrijspringen laat de hengst veel vermogen en lichaamsgebruik zien. 12

Vader Carembar de Muze v. Nabab de Reve is beter bekend als Eurocommerce London, een absoluut topspringpaard. Zowel vader als moeder Ta Belle van Sombeeke v. Chin Chin waren ISP GP. Moeder Granette v. Continue (v.Contender) – Grannus – Favorit (v. Fantastique - Nykio) – Gepard (v. Gotthard) - Colorado x (Anglo!) – Domspatz etc. is een typisch product uit de fokkerij van Paul Schockemöhle, waar deze lijn begon met de Hannoveraanse springmerrie Domranke v. Domspatz.

029 New Cuba Libre

528003000709492 Geb. 18.06.2007, bruin, 1.72 m. Fokker: H. de Roover, Strijbeek Eig. Grinder Gård Equestrian BV, Grinder (N) Namelus R x Mermus R x Nimmerdor x Notaris New Cuba Libre is een goed in het type staande hengst met voldoende uitstraling; en een zeer royaal ontwikkeld sportpaard. De hals, schoft, rug en lendenen zijn goed; de croupe zou royaler mogen. Voor- en achterbeen zijn goed gesteld, maar iets fijn. De stap en de draf zijn voldoende; in de draf zou de hengst iets meer schoudervrijheid mogen tonen. De galop is voldoende. Bij het vrijspringen en het springen onder het zadel toonde New Cuba Libre zijn talent. Onder het zadel waardeerde de hengst zich op, zowel in de basisgangen als bij het springen. New Cuba Libra was in 2011 tweede in de finale van de Hendrix Competitie voor vierjarige springpaarden en negende in de Vion Cup finale. Hij stamt uit een combinatie van de succesvolle Stal Roelofs-hengsten Namelus R en Mermus R, dus twee maal de succesvolle combinatie Joost x Abgar xx. De moederlijn gaat verder met de goede hengsten Nimmerdor, Notaris, Marco Polo en Koridon xx. Dit is de bekende Pretmaker familie, die reeds vele beste sportpaarden voortbracht. De veelbelovende NRPS-hengst Brugal VDL stamt ook uit deze familie. Moeder Ups-A-Daisy bracht ook New Cuba Libre's volle broer, Vion Cup-winnaar Boemerrang.

062 Cravitz W

421 000532009 Geb. 09.05.2009, schimmel, 1.72 m. Fokker: E. & M.J. Sleutels, Roggel Eig. Y. Winninghoff, Breukeleveen Cassini II x Quite Capitol x Calando I x Maximus Een royaal ontwikkelde hengst met veel uitstraling en een goede bovenlijn. De rug is iets aan de diepe kant. Het voorbeen is wat fijn; het achterbeen is goed gesteld. De stap is ruim voldoende. De draf is goed, met zeer veel lossigheid, maar achter iets traag. De galop is goed. Met vrijspringen toont de hengst veel vermogen en techniek, maar houdt daarbij de rug iets vast. Cravitz W is een zoon van Cassini II v. Capitol. Moeder W-Folia SR is een dochter van ISP GP Quite Capitol v. Quidam de Revel en H-Folia v. ISP GP Calando I die een halfzus van Capitol is. Opvallend aan de afstamming is dat ook Capitol (via Cassini II) en zijn volle zuster U-Capitola (via Quite Capitol) hierin voorkomen. Cravitz W komt uit de beroemde Holsteiner stam 173, vooral bekend vanwege de topspringvererver Capitol. Uit de directe moederlijn komen ook ISP GP Quite Easy, Latus I en II, ISP GP Casir ASK en Concreto.


068 Cargot Z

NRPS nieuws — februari 2012

056015Z55500809 Geb. 27.04.2009, vos, 1.63 m. Fokker: Stoeterij Zangersheide, Lanaken (B) Eig. C.A.M. van den Oetelaar, Schijndel Carthago Z x Quidam de Revel x Grand Veneur x As du Bourg Cargot Z is een nog jeugdige hengst die goed in het type staat. De hengst is opvallend hard. Hals, rug en lendenen zijn goed. De schoft mag qua hoogte nog iets meer ontwikkeld worden. De croupe mocht meer lengte hebben. Het voorbeen is goed; het achterbeen is wat recht. De stap heeft voldoende ruimte. De draf is voldoende maar daarbij zou het achterbeen meer mogen doortreden. De galop is goed; echter de hengst blijft achter wat hoog. In alle gangen heeft de hengst een matige buiging in het achterbeen. Het vrijspringen toont goed, maar de hengst houdt zich nog wat vast in de rug. Deze hengst is een zoon van ISP GP OS Carthago Z v. Capitol, een grootheid in zowel sport als fokkerij. Moeder is de Franse merrie Margot Z = Margot des Gerbaux, en zij is een dochter van Quidam de Revel. Verder zien we in de moederlijn de bekende vererver Grand Veneur v. Amour du Bois, o.a. vader van Le Tot du Semilly, gevolgd door As du Bourg v. Rantzau xx en Bel Avenir v. L'Avenir xx. Grootmoeder Alysia des Gerbaux bracht ook al ISP Huron des Gerbaux.

069 Quicktime

528003200914560 Geb. 03.04.2009, bruin, 1.65 m. Fokker: Veehandel Musterd BV, Hooge Zwaluwe Eig. C.A.M. van den Oetelaar, Schijndel

foto Jacky van Tartwijk

Quidam de Revel x Cassini I x Landgraf I x Calypso I

lijk voorbeen. De hengst houdt zich iets vast in de rug.

Quicktime is een voldoende in het type staande, goed ontwikkelde hengst met een goede uitstraling. De hals en schoft zijn goed. De rug is iets lang. De rug en lendenen zijn arm bespierd. De croupe is goed. Voor- en achterbeen zijn goed gesteld. Het beenwerk doet fijn aan. De stap is ruim voldoende, de draf is goed, de galop is zeer goed. Wel zou de hengst in draf en galop iets meer mogen dragen. Het vrijspringen lijkt goed maar is soms nog wat gehaast, met veelal een onge-

Quicktime is van Quidam de Revel uit de bekende Italien (v. Rigoletto)-tak van Holsteiner stam 474a. Moeder Zarissa is van Cassini I uit Clarissa v. Landgraf I, een halfzuster van ISP GP Verdi v. Quidam de Revel. Van Clarissa's volle zuster ISP Vanessa III stammen o.a. de hengsten Calato v. Capitol, Carlandro v. Carthago Z, Biscayo v. Contendro I, Vingino v. Voltaire en Crespo VDL v. Canturo. Een halzuster van Italien is Shoraya v. Ladykiller xx. Zij stichtte in Nederland een zeer succesvolle familie. Van haar stammen af o.a.: N-Aldato, Illinois VDL, Bubalu VDL, Wizzerd WV en vele andere bekende hengsten, spring- en fokpaarden.

072 Corino VDL

421 000174209 Geb. 26.05.2009, donkerbruin, 1.65 m. Fokker: U. Witt, Wellinghusen (D) Eig. VDL Stud – W. van der Lageweg, Bears Corrado I x Quinar x Romino x Sacramento Song xx Corina VDL is een goed in het type staande hengst met een zeer mooi front en een goede bovenlijn. Hij is redelijk ontwikkeld en beschikt over veel hengstuitdrukking. Voor- en achterbeen zijn goed gesteld. De stap is goed evenals de draf, maar in draf mag de hengst zich iets meer dragen. De galop is ruim voldoende, maar daarbij blijft de achterhand wat hoog. Het vrijspringen toont goed, maar de hengst houdt zich nog iets vast in de rug. Vader ISP GP Corrado I v. Cor de la Bryère is inmiddels uitgegroeid tot één der betere Holsteiner springverervers. Moeder Platane is een dochter van Quinar v. Quidam de Revel uit de Romino v. Ramiro dochter Artane. Hiervoor zien we de zeer bekende volbloed Sacramento Song xx en Kadett v. Kalif VII (is een Shagya). Dit is de zeer bekende en actuele Holsteiner stam 741. Uit deze moederlijn komen zeer veel goede hengsten, spring- en fokpaarden. De bekendste zijn o.a.: ISP GP Randi v. Ramzes III en grootmoeder Artane, Leandro v. Landgraf I, ISP GP OS Cardento v. Capitol, Quintender v. Quinar en Quadros v. Quidam de Revel.

13


054 Mythos ox NRPS nieuws — februari 2012

408 082101901 Geb. 15.05.2001, bruin, 1.57 m Fokker J.F. Marsot, Blumberg (D) Eig. comb. J.L.A. Calis & H.J. Fransen, Amsterdam Marwan I ox x Dajamo ox x El Shaklan ox x Shaker el Masri ox

14

Mythos ox is een lang gelijnde, goed gebouwde en rijtypische Arabier met een mooi front. De hengst heeft een mooie stokmaat van 1.57 m. De rug is goed, de hengst heeft een mooie croupe. De stap is voldoende, evenals de draf. In stap en draf zou de hengst meer mogen doortreden. De galop is voldoende. In alle drie gangen mist de hengst buiging, de gangen zijn vrij vlak. De hengst heeft op de renbaan veel geld verdiend, maar ook linksvoor een ernstige peesblessure opgelopen. Daarom is hij op veterinaire gronden vrijgesteld van het springen. Mythos ox is een echte "ren-Arabier". Hij was als renpaard zeer succesvol en heeft een winsom van €67.000,00 en een GAG (General Ausgleich/Handicap General) van 99.5 en dat is hoog. In Duitsland moeten de volbloeds voor de rijpaardenfokkerij minimaal een GAG van 80 hebben. Hij won de Derby én Triple Crown. Hij won uit 20 starts 12x. In 2005 en 2006 was hij kampioen van Duitsland. Mythos ox is gefokt uit een combinatie van het beste Franse (vader) en Spaans/Duitse bloed (moeder). De moederlijn is klassiek Duits en gaat terug op de bekende Dinarsad ox van het zeer bekende Landgestüt Marbach. Zowel vader Marwan I ox als moeder Isy ox zijn toppers in de fokkerij van Arabische renpaarden.

032 Castlerock

528008090123509 Geb. 02.07.2009, valk, 1.44 m. Fokker/eiogenaar: J.S. Broers, Randwijk Capaccio van Orchid’s x Atlantic Curragh x Calmore Dew x Glenree Bobby Castlerock is een degelijke rijponyhengst, die iets meer bloeduitstraling zou mogen hebben. Hij staat wel voldoende in het type. De hals is iets zwaar bespierd, hij komt wat diep uit de borst en mocht wat meer lengte hebben. Schoft, rug en lendenen zijn goed, ook de croupe is goed. Voor- en achterbeen zijn goed gesteld, maar de hengst doet wat kortbenig aan. De stap is voldoende, de draf is goed, de galop is zeer goed. Vrijspringen doet de hengst gemakkelijk, maar daarbij zou hij nog iets meer mogen basculeren. Bij het springen houdt de hengst de rug iets vast. De vader van Castlerock is Capaccio van Orchid’s. Deze hengst heeft maar een seizoen gedekt, waaruit negen kinderen zijn geboren. Daarna is hij voor de sport verkocht en gecastreerd. Op dit moment is hij Z-start gerechtigd in de springsport. Zijn vader is de sportpony leverancier Casper uit de merrie Orchid’s Linda. Casper heeft bij het NRPS vele goede kinderen nagelaten, niet alleen in de sport maar ook in de keuringsbaan. De genoemde Orchid’s Linda heeft als vader de New Forest hengst Kantje's Ronaldo; hij was binnen de New Forest fokkerij leverancier van vele nationale en internationale springpony’s. Hij is dan ook preferent en prestatie-sport en -fokhengst. De moeder van Castlerock is de Connemara merrie Future van de Kiboets; zij is keur prestatie sport en ze is Z-dressuur, Z-springen, Z-samengesteld en klasse 3 samengesteld mennen. Future van de Kiboets is ook de moeder van Krachtpatser, goedgekeurd bij het NRPS. De grootmoeder van Castlerock is de merrie Snoopy van Leliaard, een van de bekendste merries van het Connemara stamboek. Zij is keur, preferent en prestatie fok. Zij is ook de moeder van Prince van de Kiboets; van hem is ook de bij het NRPS goedgekeurde hengst Princeton van de Beekerheide. Zeer veel van de kinderen van Snoopy lopen in de sport in diverse disciplines. Zij heeft bij het Connemara stamboek nog twee goedgekeurde hengsten gebracht; nl. Second en Surprise van de Kiboets en drie keur merries nl. Future van de Kiboets (de moeder van Castlerock), First en Rainy van de Kiboets. First van de Kiboets is M mennen en Z vaardigheid en Rainy van de Kiboets is Z dressuur en M mennen. (advertentie)


034 Don Ducky C-Two

NRPS nieuws — februari 2012

43 431310909 Geb. 23.05.2009, wildkleur valk, 1.43 m. Fokker/eigenaar: C. Carmeliet, Stekene (B) FS Don't Worry x FS Champion de Luxe x Dornik B x Merafic ox Don Ducky is een zeer fraaie, goed in het type staande ponyhengst met veel bloeduitdrukking. De rug en de lendenen zijn iets arm bespierd en de croupe zou royaler mogen zijn. Voor- en achterbeen zijn goed gesteld. Het beenwerk doet iets fijn aan. De stap is voldoende, maar vaak wat gehaast. De hengst draaft met een mooi voorbeen gebruik maar zou achter iets meer mogen dragen. De galop is goed. De hengst springt voldoende, maar wat gehaast. De vader van Don Ducky C-Two is de dressuur pony leverancier FS Don’t Worry. Hij heeft zeer veel goede sportpony’s gebracht. Als je zijn naam op zoekt op internet, krijg je zeer veel namen van succesvolle afstammelingen; te veel om op te noemen in dit verhaal. Don Ducky’s moeder Citou loopt momenteel M1-dressuur. Haar vader is weer een hengst van naam namelijk FS Champion de Luxe; ook hij heeft bijzonder veel goede dressuurpony’s gebracht. Bij het NRPS hebben we een zoon van hem nl. Cartago van ’t Molenbosch. Zelf was FS Champion de Luxe tweemaal Bundeschampion van de Duitse rijpony hengsten. De grootmoeder van Don Ducky C-Two is de merrie Dizzy Bee, die ook een zeer bekende vader heeft, namelijk de hengst Dornik B. Ook deze hengst was een EK-pony; hij heeft individueel vier maal Europees goud gewonnen en acht maal met het Duitse team! Ook zijn goedgekeurde zoon Deinhart B is een EK pony. Uit Dornik B komen zeer veel kinderen die in Duitsland en daarbuiten hoog in de sport presteren. Ook zijn vader Derano Gold was een EK pony, hij behaalde twee maal goud op het EK dressuur. De overgrootmoeder Mücke is van de volbloed Arabier Merafic, deze hengst zien we vaak terug in goede sport stammen. In de stamtafel van Don Ducky C-Two zijn verder Golden Dancer (v. Dancer), Derano, zijn broer Derbino en Valentino meerdere keren vertegenwoordigd.

038 Ziko

528008090043409 Geb. 18.04.2009, vos, 1.47 m. Fokker: W. van Elteren, Lopik Eig. comb. W. van Elteren & M.J. van Bruggen, Lopik Zoëy x Casper x Nimb ox x Conquistador Ziko is een hengst met veel uitstraling en front. De hengst staat in het type. Het hoofd is iets lang. De schoft, rug, lendenen en croupe zijn goed. Het voorbeen neigt naar hol en is links week gekoot. Het achterbeen is goed gesteld. De stap is voldoende. De draf wordt met veel zelfhouding getoond. De galop is voldoende. Het vrijspringen werd nog wat wisselend getoond, en bij het springen houdt de hengst de rug vast. De vader van Ziko is Zoëy; hij is momenteel Z2-dressuur. De vader van Zoëy is Zebrano, die internationaal ZZ niveau springt. Zebrano’s vader is de keurhengst Zodiak prest.sport&fok. Die heeft zelf internationaal gesprongen op 1.35 m. niveau en heeft bewezen dit aan zijn kinderen door te geven. Er zijn diverse kinderen van die het heel goed gedaan hebben en doen in de springsport. Beroemd zijn o.a. de EK-pony’s Springtime en Mississippi W/V. Naast Zebrano bracht Zodiak onder andere ook nog de goedgekeurde hengsten: Zapp, Zip, Zeppe van de IJsseldijk, Zinzi Boy en Zimba van de IJsseldijk. De moeder van Ziko is Leonie van stal Arco, zij is een ster merrie van de overbekende Casper. Casper is, na in Nederland veel gedekt te hebben, naar Frankrijk verkocht voor de sport en fokkerij. Veel van zijn kinderen hebben het op de NRPS keuringen goed gedaan en er zijn veel ster en keur dochters van hem. Ook hebben veel van zijn kinderen uitstekend gepresteerd in de sport. Naast succesvolle EK-pony’s als Balou is Shakira keur prestatie-sport (ZZ springen met Thijs Derks) een bekende Casper-dochter. Ziko’s moeder Leonie van stal Arco heeft nog een ster dochter gebracht, en de NRPS hengst Mercurius die na zijn goedkeuring voor de sport verkocht is. Verder zien we in de moederlijn de Arabier Nimb ox keur en de sportponyleverancier Conquistador in de moederlijn. Dit is ook de vader van Casper. Uit deze moederlijn komen ook de NRPS-hengsten Boy, Ilias, Voltago en Cartago van´t Molenbosch.

041 Kwaliteit van Orchid’s

NPA 528008520081634 Geb. 25.09.2008, vos, 1.47 m. Fokker: mw. C. van der Laar, Zeeland, Eig. P. de Jong, Opende Kanshebber x Kantje Carlando x Ralph x Lange Copse Winston Kwaliteit van Orchid’s is een sterk gebouwde hengst, die goed in het type staat en over een goede bovenlijn beschikt. De hals is onderop wat zwaar bespierd. Voor- en achterbeen zijn goed gesteld. De stap is ruim voldoende. De draf wordt met kracht, zelfhouding en elasticiteit getoond, en de galop is uitstekend. In alle drie gangen toont de hengst een zeer goed achterbeengebruik. Bij het vrijspringen toonde hij veel vermogen. De vader van Kwaliteit van Orchid’s is de springpony leverancier Kanshebber. De vader van Kanshebber is de Arabisch volbloed Krimh ox pref; prest.sport&fok. Van Krimh lopen heel veel kinderen in de springsport. De moeder van Kanshebber was de internationale springpony Daisy Brown. Kanshebber heeft internationaal ZZ gesprongen en hij is keur prestatie sport. Daisy Brown (v. Kebir II ox, m. New Forest) was keur, preferent en prestatie sport en won in 1986 individueel goud op het EK pony’s (springen). De moeder van Kwaliteit van Orchid’s is de New Forest merrie Orchid’s Black Star. Deze merrie heeft als vader de AES goedgekeurde hengst Kantje's Carlando; hij is prestatie sport. Kantje's Carlando heeft als vader de spring pony leverancier Kantje's Ronaldo. Kwaliteit van Orchid's is een volle broer van Kosmo van Orchid’s; die is op dit moment internationaal ZZ springen. De moeder van Kantje's Carlando is Weverijk’s Santana ster preferent prestatie fok, zij had als vader de preferente Kantje's Sjonny. Zij bracht ook de goedgekeurde hengst Kantje's Norman in Belgie voort. In de moederlijn zien we vervolgens een opeenstapeling van het beste New Forest springbloed o.a. Watershof Pretendent. Een van de top sportnakomelingen van Watershof Pretendent is Mister Amontinaro: hij behaalde een gouden medaille op het EK 2004. Het voorkomen van de stempelhengsten Krimh ox, Kebir II ox, Kantjes Ronaldo in de stamtafel van Kwaliteit van Orchid’s staat garant voor springkwaliteiten. Kebir II vinden we onder meer terug in de stamtafels van Kasanova van Klaverborch, Khadiboj van Klaverborch en King Kadanz. Kebir II was zelf een zoon van de invloedrijke Arabisch volbloed Noran.

15


Topvoer voor topresultaat D D G R AN O Z RL E B DE S I NE T A EL R G HE IN

• • • • •

Scherpe prijzen zowel zakgoed als in bulk Compleet assortiment voeders Groot assortiment supplementen Specialiteiten: Omega 369 Mix, Seniores Priores, Zonder, Ponybrok Advies omtrent: rantsoen, ruwvoer, graslandbeheer, bemesting, houderij, mestboekhouding en afzet • Klantensamenstelling: voer op maat Bel voor meer info met één van onze specialisten: Marjon Jolink West Nederland 06 22 669 315 Rob van Kempen Zuid Nederland 06 21 501 452 Henk Griemelink Oost Nederland 06 53 416 987 Teo de Vries Midden Nederland 06 29 008 352 Anita Veenhuizen Noord Nederland 06 13 947 566 Voor al uw vragen kunt u uiteraard ook bellen met de Subli® klantenservice: 0900 202 5321

Official Partner of

Postbus 91, 7240 AB Lochem, telefoon 0900 202 5321, www.subli.nl

Het Subli® supplementen assortiment bestaat uit: Fok en Opfok Mix, Prestatie Mix, Hoestsiroop, Hoef Mix, Kalm Mix, Gewrichten Mix, Luchtwegen Mix, Omega 369 Mix, Lijnzaadolie, Weerstand Mix, EXczeem Mix, Souplesse Mix, Vitaal Mix, Knoflook Granulaat Het Subli® voeder assortiment bestaat uit: Basisbrok, Sportbrok, Prestatiebrok, DieetMix, RuwvoerMix, EKO, Ponybrok, Merriebrok, Veulenkorrel, Granenmix+, Zwarte Havermix, Basismuesli, Muesli met kruiden, Structuurmuesli, Zonder, Seniores Priores, Semit Speciaalmix, Luzerne, Slobber met kruiden, Smikkels (meerdere smaken)

Topsport vereist het beste transport

Vans Fautras

Böckmann XL

Ifor Williams

Mustang

XX-Trail

Böckmann

Theault

Niet alleen u, maar ook uw paard wil goed, comfortabel en veilig vervoerd worden. Door onze jarenlange ervaring met paarden en paardentransport bent u bij ons verzekerd van een goed advies. Venneperweg 1037 2152 MD Nieuw-Vennep Tel. 0252 - 62 24 40

www.vervloed.nl

NRPS nr.02_16.indd 16

Alle topmerken onder één dak. Wij zijn officieel dealer van BöckmannXL, Ifor Williams, Böckman, Mustang, XX-Trail en Vans Fautras.

6-2-2012 13:47:07


Met de firma Westenburg Assurantiën BV is het NRPS de komende drie jaar verzekerd… van een nieuwe hoofdsponsor! Westenburg staat garant voor verzekering op maat van elk paard en iedere pony, met als specialiteit de wedstrijdsport en daarin met name het snelheidselement.

Het is alweer enige tijd geleden dat het stamboek een nieuwe sponsor mocht verwelkomen. De blijdschap is dan ook groot dat juist in deze, economisch minder aantrekkelijke, periode een bedrijf bereid is het NRPS de komende drie jaar een financiële bijdrage te leveren in ruil voor naamsbekendheid en – wie weet – een aantal nieuwe klanten. Maar Westenburg is dan ook niet “zomaar” een bedrijf, en woordvoerder Wim Bielars is ook niet zomaar een verzekeringsman.

Snelheidselement

Accountmanager buitendienst Wim Bielars is zelf een paardenman en heeft zich gespecialiseerd in hippische verzekeringen. Hij is niet de inspecteur die het te verzekeren paard (of de pony) komt bekijken en op waarde beoordelen. “Daar hebben we andere mensen voor in dienst.” Wat hij wel doet, is verzekeringen “op maat” maken voor elke voorkomende situatie in de paardenwereld, met de nadruk op het snelheidselement in de sport. “Ik gebruik graag de samengestelde mensport als voorbeeld, omdat aangespannen rijden mijn eigen hobby is, en omdat het snelheidelement in de marathon duidelijk tot uitdrukking komt. Maar het geldt uiteraard voor alle disciplines met een tijdsof snelheidselement”, legt Bielars uit. “Daarbij is het niet alleen mogelijk de paarden en Op de Hengsten-Showdag werd het sponsorcontract officieel ondertekend pony’s zelf te verzedoor de heer Bielars (links) en vice-voorzitter dr. Peter Stolk. In zijn aankonkeren, maar ook diging gaf Stolk aan dat het NRPS verheugd is met de financiële ondersteuning, maar hij benadrukte dat het voortbestaan van het stamboek er niet harnachement, rijtuivan af hangt. Dit is tijdens de najaarsvergadering op 9 december ook al gen, paardentrailers naar voren gekomen uit de presentatie van de jaarrekening 2011 en prognoen vrachtauto’s, en se voor 2012 door penningmeester Wim ten Hoopen.

Westenburg groep

“Kennis, zekerheid en vertrouwen” is de slogan van Westenburg Groep, waarvan Assurantiën een onderdeel is. De geschiedenis van de Westenburg Groep gaat terug naar 1944, toen de heer D.J.F. Westenburg zich als zelfstandig tussenpersoon in assurantiën vestigde in Breda. Sindsdien is er veel veranderd. De adviseur van toen, die van alle markten thuis moest zijn, heeft plaatsgemaakt voor specialisten onder andere op het gebied van particuliere en bedrijfsmatige verzekeringen. Daarmee is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste onafhankelijke en zelfstandige assurantiekantoren in Nederland. Als gevolmachtigde van negen grote verzekeringsmaatschappijen is Westenburg in staat zijn relaties extra service te bieden. Zo worden de experts bij schade zelf benoemd en nieuwe polissen intern opgemaakt, factoren die een snelle afhandeling van zaken garanderen. Dit in tegenstelling tot een verzekeringstussenpersoon: deze is uitsluitend gemachtigd om een formulier in te vullen en op te sturen naar de verzekeringsmaatschappij. Het hoofdkantoor van Westenburg Groep is in Breda, verder zijn er vestigingen in Roosendaal, Oosterhout en Halsteren. Maar de dienstverlening blijft uiteraard niet beperkt tot deze regio. Van de 75 medewerkers werkt drie kwart op kantoor, de overigen werken in de buitendienst. Wim Bielars is als enige gespecialiseerd in paarden, en behandelt dus alle hippische zaken. Qua grootte behoort Westenburg Assurantiën tot de top-50 van Nederland. Meer info is te vinden op www.westenburg.nl en www.hippischeverzekeringen.nl

NRPS nieuws —februari 2012

Westenburg Assurantiën BV verzekert ook NRPS

17


NRPS nieuws — februari 2012

Vaak gaat het niet alleen over schade aan paarden of materiaal. Als de professionele ruiter of rijder zelf gewond raakt, kan hij soms langere tijd zijn werk niet doen. Een zelfstandig ondernemer kan hiervoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, en de meeste profs hebben dat ook gedaan. Maar al te vaak blijkt pas achteraf – als het ongeluk al gebeurd is – dat in de polis een clausule is opgenomen dat schade, die ontstaat door snelheid in wedstrijden, niet is gedekt. Stel je voor dat iemand

Kleine lettertjes

Een ander voorbeeld dat Bielars geeft, is de aansprakelijkheidsverzekering in de basiswedstrijdsport. Vroeger was er een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor landelijke rijverenigingen en ponyclubs. In 2004 is de KNHS daarmee gestopt, omdat de toenmalige verzekeraar de premie aanzienlijk wilde verhogen. Bij de nieuwe dekking is de wettelijke aansprakelijkheid wel verzekerd, maar zonder instructierisico. Dat houdt in dat de betreffende rijvereniging verantwoordelijk

18

Wim Bielars

De bijna 62-jarige Wim Bielars woont met zijn vrouw in Bergen op Zoom. Hij heeft zelf vijf pony’s waarmee hij enkelspan en dubbelspan rijdt. Overigens alleen recreatief, want voor wedstrijden heeft hij niet voldoende tijd. “Wedstrijden zijn over het algemeen in het weekend, en dan trek ik er graag met de koets op uit. Maar als je wilt presteren in de sport, is het rijden door de week belangrijker. En dan heb ik het druk genoeg met mijn werk.” alles wat verder van waarde is voor een eigenaar. Het klinkt in eerste instantie misschien niet zo bijzonder. Maar veel paardensporters die in de wedstrijdring schade hebben opgelopen en dit vervolgens bij hun verzekering wilden claimen, hebben ondervonden hoe krom het in het algemeen is geregeld in de verzekeringswereld bij de paarden. Zolang de schade is ontstaan tijdens het losrijden of de presentatie, is deze gedekt. Maar als er een snelheidselement bij te pas komt, blijkt er geen dekking te zijn! Dus in de eigenlijke wedstrijd, waar de snelheid immers het criterium is, rijd je voor eigen rekening en risico. Over krom gesproken! Met name eventingruiters, aangespannen rijders en springruiters kunnen hier over meepraten en zijn erdoor gedupeerd.

Paardrijden is een sport met een hoge risicofactor. Westenburg Assurantiën BV is gespecialiseerd in hippische verzekeringen en biedt een unieke dekking voor wedstrijden met een tijds- of snelheidselement.

blijvend arbeidsongeschikt raakt door een crash tijdens een wedstrijd. Hij is verzekerd en heeft trouw zijn premie betaald, maar de verzekeringsmaatschappij laat weten dat er niet uitbetaald wordt omdat deze schade niet gedekt is! Ik ben destijds gaan uitzoeken wat er in de verzekeringswereld bij de paarden voor verbetering vatbaar is, en daarom zijn alle mensen die zich bezig houden met de paardensport bij ons aan het juiste adres.”

Wim Bielars is zelf een paardenman en houdt zich in zijn vrije tijd bezig met aangespannen rijden.

is voor een schade, die is ontstaan tijdens een les, maar deze niet kan verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering. Ook de persoonlijke WA-verzekering van de instructeur dekt deze schade niet, omdat een instructeur les geeft in opdracht van de vereniging. “Dit is nog steeds een probleem”, weet Bielars, “Bij veel landelijke rijverenigingen wordt hier niet of onvoldoende naar gekeken. Terwijl er regelmatig schades optreden door ondeskundigheid van instructeurs. Bij Westenburg heb-


Wedstrijdruiters die verzekerd willen zijn voor schade die zij of hun paard/pony tijdens een wedstrijd oplopen, zijn bij Westenburg Assurantiën BV aan het goede adres. N.B.: de paarden en ruiters op bijgaande foto's hebben deze valpartijen zonder noemenswaardige schade overleefd! (foto's rechts en onder Paul van Oers)

ben wij een oplossing voor deze situaties, omdat we weten hoe het werkt in de paardenwereld. Behalve voor wedstrijdruiters/-rijders en rijverenigingen kunnen we ook iets betekenen voor handels- en pensionstallen, hengstenhouders, particulieren, en verder iedereen die iets met paarden te maken heeft. Vaak gaat de relatie met een verzekeraar mis op iets heel simpels, en voelen mensen zich achteraf beetgenomen omdat ze de “kleine lettertjes” niet goed hebben gelezen. Bijvoorbeeld bij het afsluiten van een autopolis, is schade ontstaan aan levende have niet automatisch gedekt. Wij helpen de mensen herinneren dat ze een paardenverzekering moeten afsluiten, waarin de schades door transport wel meeverzekerd zijn. We verzekeren transporten van paarden over de hele wereld, we verzekeren ook hele evenementen; er is eigenlijk niets dat we niet kunnen verzekeren. De tarieven zijn uiteraard afhankelijk van de grootte van het verzekerde

object, en ook of het om particulier of zakelijk gebruik gaat.”

Liever langdurige relatie

Zo is er ook een mogelijkheid om zeer dure paarden te verzekeren. “Zelfs Hickstead zou bij ons welkom zijn geweest. Een dergelijk “miljoenenpaard” hebben we er momenteel niet bij, maar wel verschillende paarden die voor enkele tonnen zijn verzekerd. De hele dure worden ondergebracht bij Lloyd’s; afhankelijk van de waarde heeft een aantal verzekeringsmaatschappijen maar een beperkte bevoegdheid om paarden te accepteren. Overigens gaat het bij de echt grote bedragen voor ons niet meer om het paard, maar om de instelling van de eigenaar. Dat noemen we het morele risico. Bij een slecht moreel risico is de schadekans veel groter – je moet dan denken aan personen die misbruik willen maken van de verzekering. Als iemand een paard voor twee

heeft gelijk dat hij ontevreden is. Bij Westenburg was hij beter af geweest! Wij zetten ons net zo in voor een particulier met een of twee paarden of pony’s, als voor een bedrijf met tachtig stallen. Niet alleen voor wedstrijdruiters, maar ook voor fokkers van paarden en pony’s, die hun veulens en embryo’s willen verzekeren. Echt alles wat met paardensport en –fokkerij te maken heeft, kan bij ons op de juiste manier worden verzekerd. We zijn geen “snelle jongens” die proberen zoveel mogelijk geld te verdienen. We zetten liever in op een langdurige relatie met de klant, waar beide partijen profijt van hebben. Voor de goede adressen gaan wij door het vuur!”

NRPS nieuws — februari 2012

miljoen wil verzekeren, willen wij er echt alles van weten. Ook en vooral: wie zijn de eigenaren, wat zijn de belangen, en wat wordt er van dit paard verwacht. Een verzekeraar moet zich hiertegen wapenen, maar het voor de eerlijke en goedwillende eigenaren aan de andere kant niet moeilijker maken dan het al is. Dat er ontevredenheid ontstaat doordat mensen denken goed verzekerd te zijn, maar bij schade niet uitgekeerd krijgen, komt vooral omdat een hoop collega’s niet weten waar het over gaat in de paardenwereld. Als een eventingruiter tijdelijk arbeidsongeschikt raakt in de cross, maar niet uitgekeerd krijgt omdat het tijdens het snelheidsonderdeel van de wedstrijd is gebeurd, heeft de betreffende maatschappij het niet goed gedaan. Die klant

19


A

f

d

e

l

i

n

NRPS nieuws — februari 2012

Agenda Algemene Ledenvergadering van de afdelingen:

20

1. Opening 2. Notulen afdelingsvergadering 2011 3. Ingekomen stukken en mededelingen 4. Jaarverslag 2011 5. Financieel verslag 2011 6. Verslag financiële commissie 7. Begroting 2012 8. Benoeming lid financiële commissie 9. Bestuursverkiezing 10. Ledenraads- en plaatsvervangende ledenraadsverkiezing 11. Bestuursvoorstellen 12. Activiteiten en promotie 13. Rondvraag 14. Uitreiking certificaten 15. Sluiting

GRONINGEN

Vrijdag 23 maart 2012 - aanvang 19.30 uur Manege “De Oude Held” Leegeweg 2 9745 CP Groningen (Vinkhuizen) Tel.nr. 050-5711516 Vanaf 20.30 uur een fokkersavond voor alle belangstellenden (ook andere provincies ) Vanaf 20.30 uur zal dhr. Meint Jan Drenth, jurylid van het NRPS, uitleg geven over ons stamboek en de wijze van keuren. Het is de bedoeling dat er daarna een aantal paarden en pony's beoordeeld wordt, dit aan de hand van een officieel scoreformulier. Hierna volgt een discussie over de uitkomsten. Wij hopen op een goede opkomst en een gezellige informatieve avond. Voor vragen kunt u contact opnemen met: Adri van der Meij, telefoon 06-23271221 of per mail postma-vandermeij@hotmail.com

FRIESLAND

Woensdag 14 maart 2012 - aanvang 20.00 uur Het Koetshuis Hemrik Binnenwei 19 te Hemrik Tel.nr. 0516-471351 Bestuursverkiezing: Mw. E. Scheper-Pansier voorzitter Mw. I. Leenman secretaris J. Stoker bestuurslid

Ledenraadsleden:

g

s

v

e

r

g

DRENTHE

Dinsdag 27 maart 2012 - aanvang 19.30 uur In de foyer van Hengstenhouderij Tewis Schoonloërstraat 8a te Westdorp Tel.nr. 0599-238833

OVERIJSSEL

Dinsdag 13 maart 2012 - aanvang 20.00 uur Manege Tivoli Heinoseweg 9 te Raalte Tel.nr. 0572-351265

GELDERLAND

Dinsdag 6 maart 2012 - aanvang 20.00 uur Hengstenstation De Nieuwe Heuvel Ingang: Goorsteeg 25 te Lunteren Tel.nr. 0318-483933 Bestuursverkiezing: Reglementair aftredend en herkiesbaar: J.S. Broers G. van Zadelhoff A. Hofenk Ledenraadsleden: Reglementair aftredend en herkiesbaar: Mw. N. van der Bunt Kandidaten c.q. tegenkandidaten dienen zich vóór 25 februari 2012 schriftelijk aan te melden bij: Mw. M. van den Bosch Polderdijk 2a 6914 KJ HERWEN info@stoeterijdubois.nl

UTRECHT

Vrijdag 9 maart 2012 - aanvang 20.00 uur Café de Posthoorn Achthoven Oost 28 te Montfoort Tel.nr. 0348-474450 Bestuursverkiezing: Tussentijds afgetreden en niet herkiesbaar: Mw. L. Mackiewicz Het bestuur van de afdeling draagt als kandidate aan: Mw. L. Timmerman Reglementair aftredend en herkiesbaar: Mw. E. Bonder-van Vulpen

Reglementair aftredend en herkiesbaar: J. Stoker Mw. E. Scheper-Pansier

Ledenraadsleden: Reglementair aftredend en herkiesbaar: Mw. T. van de Linden

Kandidaten c.q. tegenkandidaten dienen zich vóór 2 maart 2012 schriftelijk aan te melden bij: Mw. I. Leenman Kanaeldyk 28 9215 VT DE VEENHOOP affettogranta@hetnet.nl

Kandidaten c.q. tegenkandidaten dienen zich vóór 25 februari 2012 schriftelijk aan te melden bij Mw. E. Bonder-van Vulpen Lekdijkwest 69 2861 ET BERGAMBACHT info@bonder-recycling.nl

a


a

d

e

r

i

n

g

e

n

2 0 1 2

NOORD-BRABANT

Bestuursverkiezing: Tussentijds aftredend en herkiesbaar als lid van het bestuur: Mw. J.E.G. Haukes Tussentijds aftredend en niet herkiesbaar: Mw. M. Luxwolda

Reglementair aftredend en herkiesbaar: Bestuur: H. Melis Mw. M.C. van den Tillart Mw. J.J.B.M. Vulders-Vissers

Het bestuur draagt als kandidaat secretaris voor: Mw. L. v.d. Sluis

Ledenraadsleden: P.G.M. Brouwers W.H.C. van Riel

Donderdag 15 maart 2012 - aanvang 20.00 uur Educatiecentrum van HC De Delft Akere 6a 1566 AZ ASSENDELFT Tel. 075-6875084

Na afloop van de vergadering is er een interessante lezing van een gastspreker. Kandidaten c.q. tegenkandidaten dienen zich vóór 1 maart 2012 schriftelijk aan te melden bij: Mw. J.E.G. Haukes De Leet 18 1645 VK URSEM venmstables@hetnet.nl

ZUID-HOLLAND

Dinsdag 20 maart 2012 - aanvang 20.00 uur Fam. Roeleveld Groeneveldseweg 3 2678 ND DE LIER 015-3805310

Bestuursverkiezing: Tussentijds aftredend en niet herkiesbaar: Mw. K. Kromhout Mw. E. van Delft Mw. S. v.d. Ven Het bestuur van de afd. Zuid-Holland is dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden. Kandidaten c.q. tegenkandidaten dienen zich vóór 6 maart 2012 schriftelijk aan te melden bij: H.W. Roeleveld Groeneveldseweg 3 2678 ND DE LIER wiveld@kabelfoon.nl 06-46318735

.

ZEELAND/WEST-BRABANT Donderdag 29 maart 2012 - aanvang 20.00 uur Cultureel Centrum “De Geerhoek” Kloosterstraat 19/b 4724 EE WOUW Tel.nr. 0165-304042

Het bestuur is op zoek naar kandidaten voor een bestuursfunctie. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij: Mw. T. van der Hiele Noordstraat 32 4493 AG KAMPERLAND tonyvdhiele@gmail.com

NRPS nieuws — februari 2012

NOORD-HOLLAND

Woensdag 28 maart 2012 - aanvang 20.00 uur Foyer van Manege ’t Zwarte Water Breemhorstsedijk 65 5424 RD DE MORTEL Tel. 0492-319292

Kandidaten c.q. tegenkandidaten dienen zich vóór 1 maart 2012 schriftelijk aan te melden bij: Mw. J.J.B.M. Vulders-Vissers Hazelbergsestraat 2 5473 CL HEESWIJK-DINTHER familievulders@home.nl

21


Tijdens de Hengsten-Showdag reden zes goedgekeurde hengsten in een prachtig NRPS showzestal. Dit waren: Irakion met Charlotte van Boxtel, Ico van de Beekerheide met Anna Groeneveld, Kasanova van Klaverborch met Marloes Dibbits, First Stayerhof Ramzi H met Kim Derks, Ismar met Dionne Bos en Viva La Bam met Malin de Vries.

DOOR DOOR EN EN VOOR VOOR DE DE JEUGD JEUGD

NRPS nieuws — februari 2012

Hengsten-Showdag 2012

22

Van te voren is er eenmaal geoefend, eerst zonder muziek en daarna met de muziek. Voor de Showdag werd er tijdens het losrijden ook nog even geoefend en toen was al bij de hengsten te merken: ze hadden er zin in! Toen mochten we de baan in om de show voor publiek te rijden, dat was eventjes spannend! Maar alle amazones en hengsten lieten zien dat ze echte NRPS'ers zijn en maakten er een mooie show van! Bij deze willen wij alle amazones hartelijk bedanken en stellen wij ze graag samen met hun prachtige, super te rijden NRPS hengsten nog maar eens voor:

Irakion (v. Ismar) is 9 jaar oud en in eigendom van hengstenhouderij Arjan Bekkers. Hij was kampioen in 2008 van de jonge hengsten en wordt gereden met veel succes door Charlotte van Boxtel, die de hengst ook uit brengt in de klasse Z2 bij de paarden!

Ico van de Beekerheide (v. Icoon) reed langs Irakion in het zestal en is 6 jaar oud; eigendom van de familie Groeneveld. Ico won een eerste plaats als 4 jarige bij de jonge dressuurpony’s in St. Oedenrode. Hij wordt nu gereden dor Anna Groeneveld in de klasse M1 en gaan binnenkort strijden om de titel van Brabants kampioen!


First Stayerhof Ramzi H (v. FS Harry Potter) is 8 jaar oud en springt in de klasse ZZ met heel veel success, hij doet dit samen met Kim Derks zijn amazone. Dat ze niet alleen kunnen springen, maar ook goed dressuren, lieten ze zien in het show zestal, en tijdens wedstrijden in de klasse M1.

NRPS nieuws — februari 2012

Kasanova van Klaverborch

Van dezelfde hengstenhouder als First Stayerhof Ramzi H, is (v. King Kadanz); familie en hengstenhouderij Dibbits. Kasanova van Klaverborch werd dan ook voorgesteld door 15 jarige Marloes Dibbits. Deze 13 jarige hengst presteert internationaal in de klasse ZZ springen, maar blijkt net als zijn stalgenoot ook super te zijn in de dressuur, zoals ze lieten zien op de Showdag. Momenteel loopt deze fijne, veelzijdige hengst in de klasse L1 dressuur.

Ismar (v. Ismaël) is met zijn 22 jaar de oudste pony van het show zestal, maar loopt nog mee als een van de jongste! Ismar is Z2 dresssuur, Z springen en Z samengesteld en heeft al met vele ruiters prijzen en kampioenschappen gewonnen. Momenteel wordt hij voornamelijk recreatief gereden door de kleinkinderen van zijn fokker Adri van Esch. Op de Showdag werd hij voorgesteld door Dionne Bos, 20 jaar oud en de stagiaire van het NRPS die mee de Showdag organiseerde. En het was pas de tweede keer dat Dionne op Ismar reed tijdens de Hengsten-Showdag!

Viva la Bam

(v. Vitano) is een 8 jarige hengst in eigendom van de familie Lamers-van Mierlo en wordt gereden door Malin de Vries. Viva La Bam werd enkele jaren geleden Belgisch Limburgs kampioen bestgaand en wordt nu voornamelijk in de spring- en dressuurrichting uitgebracht. Afgelopen zomer werd Viva La Bam Brabants Kampioen D-B springen en hij loopt momenteel M1 dressuur.

Tijdens de Showdag lieten alle hengsten zien dat het hele fijne pony’s zijn die makkelijk te rijden zijn door kinderen. Het zijn top sport pony’s met een super karakter en sport capaciteiten!

Puzzelen: Zoek de woorden en streep ze weg, maak met de overgebleven letters een zin en dat is de oplossing! Stuur je oplossing naar: nrps@live.nl en maak kans op mooie prijzen! NRPS showdag puzzel: G O E D G E K E U R D V E N U B I R T S W S N E S E I N O P P I P N R R G G P A A R D E N D P R R A K A I T K I S R S I Y U D N E T S G N E H C R R G W A T R O P S D H E E U K O K K I N S G T N E E J N H K A H U U I X L O L A T S E Z U T N E K O L B W O H S R S G A R A B I E R P M T Z B

ARABIER DRESSUUR GOEDGEKEURD HENGSTEN JURY KUR NRPS PAARDEN PONIES SHOWBLOK SHOWDAG SPEKTAKEL SPORT SPRINGEN TRIBUNE VERRICHTING ZESTAL

Winnaar van de vorige puzzel was Joyce van de Water zij krijgt mooie prijzen opgestuurd!

23


HB_NRPS2012-pag035-042.indd 36

6-2-2012 13:40:30


Brinkman uit Rolde. De goedgekeurde D-ponyhengst Matchello (v. Mentos) reed in Deurne met Amke Bekhuis foutloos naar de vierde plaats. NRPS nieuws — februari 2012

Kostendrukkers Amaretto Brabants kampioen Z2 dressuur Woodstock kringkampioen M2 dressuur

De NRPS goedgekeurde E-pony-hengst Woodstock (Wengelo’s Ricardo x Verona’s Bo-Gi) heeft wegens een koliekoperatie op de maandag voorafgaand aan het verrichtingsexamen verstek moeten laten gaan op dit examen. De operatie is gelukkig geslaagd en nu zal met boxrust en stapwerk het herstel in de komende maanden worden voortgezet. De hengst, vorig jaar nog 2e tijdens de KNHS-indoorkampioenschappen in de L2 en 3e op de Hippiade in het M1, was ook in de M2 goed op weg om weer een startplaats op de Regiokampioenschappen Gelderland te bemachtigen. Ondanks dat hij de derde en laatste selectiewedstrijd niet aan start kon verschijnen, heeft zijn amazone Lonneke Vaessen het kringkampioenschap M2/DE kring Noord Oost Veluwe en Flevoland in ontvangst mogen nemen.

Golden Passion presteert boven verwachting

Madelon Baas heeft met haar 3,5 jarige Golden Passion de eerste dressuur wedstrijden gereden. De merrie, afstammend van Parino B uit een merrie van Nieuwmoed`s Nepal, doet het boven verwachting. Madelon heeft haar pas enkele maanden, heeft en ze loopt ook pas vier maanden onder het zadel. Op de eerste wedstrijd behaalde dit duo in de klasse B dressuur twee maal een derde plaats met 182 en 183 punten. Een week later in Axel, bij de tweede wedstrijd, behaalde Madelon met Golden Passion twee maal een tweede plaats met 184 en 188 punten!

Wire's Indigo naar winst

De pas 3,5-jarige ruin Wire's Indigo en zijn amazone Myrthe Evers zijn kampioen geworden in de D-B dressuur in kring Eindhoven. Met dit mooie resultaat heeft de combinatie een startbewijs gekregen voor de Brabantse kampioenschappen die op 4 en 5 februari zijn verreden. Myrthe heeft haar pony zelf zadelmak gemaakt en verder opgeleid, sinds deze afgelopen zomer gecastreerd werd. De behaalde resultaten op de paar gereden wedstrijden variëren van 195 tot 217 punten. Wire's Indigo is een zoon van de hengst Irakion uit een Vitano merrie. “De pony valt op door zijn uiterst constante, werklustige en

kindvriendelijke karakter. Zoals hij zich nu ontwikkelt, zal hij ook in de springpiste goed uit de weg kunnen”, voorspelt de vader van Myrthe.

Beauminka vierde in tussenstand GMB-competitie

De stermerrie Beauminka (v. Jodokus), die binnenkort zes jaar wordt, doet het goed in de springsport onder het zadel van Sandra Schmuecker. Na zes selectiewedstrijden staat ze vierde in de GMB-competitie voor vijfjarige springpaarden. Als jongste paard heeft deze talentvolle merrie daarnaast in de finale van de NRPS/Subli Cup drie foutloze parcoursen gelopen. De moeder van Beauminka is een volle zus van de bijna vierjarige hengst Bodubai, die onlangs met succes het verrichtingsonderzoek heeft afgesloten. “Ik leid veel jonge paarden op in Putten, maar op deze kanjer ben ik bijzonder trots”, laat Sandra weten. “Ze heeft heel veel bloed, maar wil altijd werken, en gaat nog veel reclame maken voor het NRPS.”

Kosmo van Orchid’s derde in GP Roggel

ROGGEL – Op zondag 5 februari werd op het internationaal conocurs in Roggel de Grote Prijs (1.30 m) voor pony’s verreden. Teddy van de Rijt behaalde daarin de derde plaats met de goedgekeurde D-ponyhengst Kosmo van Orchid’s (v. Kanshebber), wiens volle broer Kwaliteit van Orchid’s een week eerder door het NRPS werd geaccepteerd. Samen met vier andere combinaties bereikte Teddy met een foutloze rit de barrage. Daarin viel jammer genoeg een balk, maar een derde plaats tussen de beste springpony’s van dit moment is ook een heel goed resultaat. In de kwalificatieronde van zaterdag eindigde de combinatie zelfs als tweede. Met haar andere pony Fostymana van het Tichelhof, met wie Teddy op 22 januari de Roelofsen Raalte wedstrijd zware tour in Deurne won, maakte ze in de GP van Roggel twee springfouten. In diezelfde RRT wedstrijd van Deurne mocht Leontien Bruin als tweede opstellen met Rocky’s Ryan, een elfjarige NRPS-pony van de hengst Rockefeller (Ramiro x Able Albert xx) uit de prestatiesportmerrie Brendy (v. Expensive uit Mandy prest.sport v. Apollo x Whatton Copper Beech). De fokker van Rocky’s Ryan is A.

SCHIJNDEL – Op de Brabantse kampioenschappen voor pony’s is Lisanne Zoutendijk met de 18-jarige NRPS-ruin Kostendrukkers Amaretto (v. Alfred) met 68,50% kampioen geworden in de klasse DE-Z2. Daarmee heeft de combinatie zich gekwalificeerd voor de indoorkampioenschappen in Ermelo. Lisanne rijdt Amaretto nu twee jaar. Looplust heeft de pony in de regel te over, daarom reed Lisanne hem voor het vertrek naar Schijndel thuis ook nog even. Maar omdat het programma iets uit liep, duurde het net te lang op het losrijterrein. “Daardoor was hij in de proef iets minder scherp dan we van hem gewend zijn”, verklaarde Lisanne’s moeder Sandra. Dat stond de overwinning echter niet in de weg. De kampioenstitel van de klasse DE-M2 ging naar Judith van Gennep met Special-Indy (v. Isarco), die 67,67% scoorde. In de DE-M1 eindigde Elke Hoogenboom met Tétu HS (v. Triple) op de derde plaats met 64,50%.

Overige Regiokampioenschappen 5 februari

(KNHS) - Kim de Jonge had in de Z2 weliswaar geen concurrentie, anders dan zichzelf, maar toch kon ze in manege De Wolverlei in Vlagtwedde overtuigend als kampioene worden gehuldigd. Want de amazone uit Groningen zette met de inmiddels 18-jarige Sandokan (v. Nadir, m. dubbel Europees kampioen dressuur 1989 Fleur v. Ramano) een uitstekende proef neer, die met 66,75% werd beloond. In de DE-L2 werd Simone Benthem met Le Ceanu (v. le Matsjo) derde met 62,67%. In Middenmeer eindigde Desiree Boon op de Noord-Hollandse kampioenschappen dressuur als derde in de Z1 met de NRPS-pony Shadrutka (v. Respect). De elfjarige E-pony heeft onlangs ook het prestatie-sport predicaat gekregen. Hierover meer in het NRPS-Nieuws van maart. In Middenmeer werd nog een derde plaats behaald door een NRPS-combinatie: Rianne Ashley Ubels werd met Marika (v. Ismar) derde in de C-L1. Op de Limburgse kampioenschappen springen in Hingen werd Rik van der Kruys reservekampioen DE-Z met Ismarboy (v. Isarco). Een dochter van Isarco, Amy Presa, eindigde met Mike Reinders als derde in de DE-ZZ op de Overijsselse kampioenschappen in Heeten. In Bunschoten reed Estariel van Ginkel met Smaragd naar de titel van de DE-M1 en werd Denice Patist reserve DE-L2 met Adaja du Bois.

25


Makelaars en taxateurs voor Paardenobjecten

Maneges • Stalhouderijen • Woonboerderijen

Onroerend goed Objecten in landelijk gebied

Voor info over diverse aanbiedingen kijk op www.boertjes.nl of bel 0523

U vindt ons in Staphorst en Dedemsvaart

- 61 24 74

Kantoor Dedemsvaart I Julianastraat 78 I Tel. 0523 - 61 24 74 I info@boertjes.nl

WWW.BOERTJES.NL

ADVERTEREN IN DIT MAGAZINE?

NRPS nr.02_26.indd 26

Bel met: Marco Jansen T 026-750 18 45 E marco.jansen@pshmediasales.nl I www.pshmediasales.nl

6-2-2012 18:26:26


In memoriam Derk Barlagen NRPS nieuws — februari 2012

Met het overlijden op 90-jarige leeftijd van Derk Tonko Barlagen, in het laatste weekend van januari, heeft Nederland in het algemeen en het NRPS in het bijzonder weer één van zijn markante persoonlijkheden verloren. Zijn mening als jurylid werd zeer gerespecteerd en hij heeft bij het NRPS jarenlang de functie van Algemeen adviseur vervuld. Als voorzitter van de herkeuringscommissie heeft hij er onder meer voor gezorgd dat Hickstead als 2,5-jarige werd geaccepteerd door het NRPS. Het stamboek heeft de heer Barlagen al vele jaren geleden onderscheiden met de gouden speld, en in 2007 met het erelidmaatschap.

27

De grootvader en vader van Derk Barlagen behoorden destijds bij de omvorming van het landbouw werkpaard naar de (spring)sport tot de absolute pioniers. Zij gebruikten steevast Arabisch bloed voor de veredeling, en liepen daarmee bijna tachtig jaar vóór op het NRPS. Zelf wist de heer Barlagen als geen ander om te gaan met het karakter van de halfbloed-Arabier en heeft in zijn jonge jaren in de springsport vele successen behaald met fokproducten met Arabisch bloed. Maar zijn belangstelling betrof niet uitsluitend het veredelen met Arabisch bloed, Derk Barlagen was in hart en nieren een all round paardenman. Zijn belangstelling gold alles en iedereen, als het maar met paarden te maken had. Zijn kennis was encyclopedisch als het om springpaarden, ruiters of trainers van springruiters ging. De volbloedwereld had voor hem geen geheimen en als instructeur en africhter kon hij, uit eigen ervaringen puttend, precies die aanwijzingen geven die je als ruiter een zet in de goede richting gaven. “En dit alles met de rondborstige eerlijkheid die alleen echte Groningers kenmerkt”, aldus Jacob Melissen, die Barlagen goed gekend heeft. “In het begin van de jaren vijftig was Harrie Wouters van den Oudenweijer met paarden van Barlagen zeer succesvol. Hubertus, Leutenant en Rebel werden op de boerderij getraind door Derk en op de wedstrijden gereden door Harrie. Derk Barlagen bestierde in de Groningse Reiderwolderpolder een enorme boerderij. Toch was hem de karaktertrek die velen in eenzelfde positie kenmerkte, het hereboer zijn, volkomen vreemd. Zijn gezag was gebaseerd op kennis en de prettige wijze waarop hij die kennis altijd en overal wilde delen. Daarbij had hij steeds een luisterend oor om zelf weer te willen leren van hen, die specifieke kennis hadden opgedaan”, weet Melissen. Van een afstand kwam Barlagen op sommige mensen tamelijk streng en ongenaakbaar over, maar eenmaal in gesprek bleek hij een aardige man, die bovendien een heel arsenaal aan kleurrijke anekdotes achter de hand had.

Derk Barlagen heeft deel uitgemaakt van heel veel verschillende hengstenkeuringscommissies. Als lid van de herkeuringscommissie van het NRPS keurde hij Hickstead goed als hengst. Daarbij liet hij zich leiden door het gevoel. "Het oog is de spiegel van de ziel en het oog van Hickstead was het oog van een adelaar", verklaarde hij later zijn beslissing. Derk Barlagen fungeerde als internationaal jurylid op diverse internationale concoursen en trad ook met enige regelmaat op als chef d'équipe van de Nederlandse springruiters. Legendarisch was zijn speech in Calgary tijdens het diner na afloop van de landenwedstrijd. Aan de tafel naast de Nederlanders zat de Duitse equipe, maar Derk dankte de Canadezen voor hun bijdrage aan de bevrijding van Nederland, toen we werden overheerst door de barbaarse Duitsers. Na zijn speech, die beloond werd met een klaterend applaus, liep Derk naar de tafel van de Duitsers en zei tegen hen in vloeiend Duits: "Jongens, ik neem jullie die bezetting niet persoonlijk kwalijk hoor, want jullie lagen nog in de luiers of moesten nog geboren worden". Daarop werden de glazen geheven en werd op de vriendschap gedronken. Bron: Jacob Melissen, In opdracht van de KNHS


A

f

d

e

l

i

n

g

s

n

i

e

u

w

s

Afd. Zuid-Holland NRPS nieuws — februari 2012

Nieuwe bestuursleden gezocht!

28

De afdeling Zuid-Holland is dringend op zoek naar drie of vier nieuwe bestuursleden, man of vrouw, om het bestuur weer compleet te maken. We hebben een secretaris nodig en gewone bestuursleden. De werkzaamheden betreffen het bijwonen van vergaderingen en taken vervullen bij de provinciale keuring. Het is wel van belang dat u lid bent of wordt van het NRPS. Voor nadere inlichtingen en aanmelden kunt u contact opnemen met de afdelingsvoorzitter: Henk Roeleveld, wiveld@caiway.net mobiel: 06-46318735

Elaine Pen uitgeroepen tot Rabo Talent van 2011

AMSTERDAM (KNHS) - Eventing amazone Elaine Pen is tijdens Jumping Amsterdam uitgeroepen tot Rabo Talent van het Jaar 2011. Het 21-jarige eventingtalent uit Voorschoten heeft een zeer succesvol jaar achter de rug. Na een goed voorseizoen behaalde Elaine tijdens de pinksterdagen met haar toppaard Vira (Jazz x

toonde Elaine Pen met Vira met de Europese top mee te kunnen, door in het individuele klassement als veertiende te eindigen. Voor het NRPS heeft Elaine jarenlang reclame gemaakt door met verschillende NRPS-pony’s op het hoogste niveau te presteren in de eventing. De laatste jaren bracht ze haar veel Arabisch bloed voerende D-pony Starlight’s Rondeel (v. Saint Urus d’Olympe x AA) met succes uit in een- en tweesterren CIC’s bij de paarden. Daarnaast loopt deze pony Z1-dressuur en M-springen bij de paarden.

Fokker en handel willen 4-jarige paarden

De maand maart staat voor de Limburgse fokkerijstudieclubs traditiegetrouw in het teken van de Van Eekeren Springcompetitie (VES). Dit jaar wordt voor het eerst - naast de gebruikelijke driejarige - ook met vierjarige paarden in competitieverband gestreden. De organisatie van de VES heeft zowel uit de eigen achterban (fokkers) als de handel signalen ontvangen dat er interesse is voor vierjarige paarden die hun kwaliteiten tonen bij het vrij springen. De oefen- en selectieavonden van de tiende editie van de VES staan op de maandagen 5, 12, 19 en 26 maart op de agenda. De finale is op vrijdag 6 april gepland. Tijdens de finale is er dit jaar een extra pot met fokkerspremies voor in Limburg gefokte veulens beschikbaar. Dat kan ook een mooie reden zijn om deel te nemen aan deze interessante competitie. Zowel voor fokkers als sportliefhebbers en handelaren belooft het weer een mooie maand maart te worden! Uitgebreide informatie is verkrijgbaar op de site van de Rijpaardenfokvereniging Limburg (www.rpflimburg.com).

Ruiterroutenetwerk Veere in de maak

Whinny Jackson) een voortreffelijke zesde plaats in de drie sterren wedstrijd in Wiesbaden te midden van de Duitse toppers. Vervolgens sloten ze de drie sterren wedstrijd in het Poolse Strzegom winnend af. Met deze resultaten reed Elaine Pen zich in het Olympische kader en dwong een plaats af in het Nederlands team dat op het EK senioren in actie mocht komen. Op het Europees Kampioenschap voor senioren in het Duitse Luhmühlen

Sindy gestorven

Op 19-jarige leeftijd is de keurmerrie Sindy gestorven. Ze was eigendom van mw. D. Vrolijk-Klug uit Pijnacker en heeft super gepresteerd in de sport. Al op zesjarige leeftijd had de 1.45 m hoge merrie het prestatie-sport predicaat in haar bezit. Ze heeft twee nakomelingen gebracht, een hengst en een merrie, die beide het sterpredicaat kregen. Sindy werd gefokt door de fam. Lamers-van Mierlo uit Hamont-Achel (B) uit de keurmerrie Gaby van Biermo (El Beauty x Conquistador x Julius ox). De vader van Sindy is de NRPS-ponyhengst El Rambo (El Beauty x Haran ox); Sindy is dus ingeteeld op El Beauty.

Routebureau Zeeland, onderdeel van Promotie Zeeland Delta, heeft van de gemeente Veere opdracht gekregen om het ruiterroutenetwerk binnen deze gemeente te realiseren. Met de aanleg van dit ruiterroutenetwerk wil de gemeente Veere zich onderscheiden als dé recreatiegemeente waar het ook voor ruiters goed toeven is. De gemeente Veere herbergt een groot aantal maneges en pensionstallingen waardoor dit ook mogelijk is. Zo is de gemeente Veere uitstekend te ontdekken voor de toerist die een eigen paard meeneemt of er één ter plaatse wil huren. Het routenetwerk wordt gerealiseerd op basis van het voor fietsers bekende knooppuntensysteem. Hierdoor hebben ruiters volop keuzemogelijkheid bij het maken van een rit. Het strand, de beboste kuststrook en het binnenland wordt zo een groot rijgebied voor ruiters. Omdat de aanleg van nieuwe paden zeer kostbaar is, is geadviseerd om in te steken op veilige routes langs verkeersluwe wegen, en waar mogelijk over bestaande stroken, welke geschikt zijn voor ruiters. Hierdoor ontstaat een routenetwerk bestaande uit ruim 220 kilometer routes met 100 knooppunten. Er komt een duidelijke bewegwijzering en van het ruiterroutenetwerk zal onder meer een kaart worden gemaakt. Ook is het voor ruiters straks mogelijk om de route vooraf te plannen middels de online knooppuntenplanner op routesinzeeland.nl. Het ruiterroutenetwerk wordt eind 2012 opgeleverd.

Geef je sportresultaten door!

Denk je ook weleens: “Het zijn ook altijd dezelfde die in het NRPSNieuws staan…” Maar jij kunt er ook bij staan! Het NRPS wil graag weten wat de bij het stamboek ingeschreven paarden en pony’s in de sport presteren. Dus als je goed gereden hebt: stuur zelf even de uitslag en als het kan ook een kort tekstje met wetenswaardigheden over de combinatie en eventueel een foto! E-mail info@nrps. nl of sandra@nieuwendijk.demon.nl Dan komt het op de website en later ook in het NRPS-Nieuws te staan. (Let op: voor in het NRPSNieuws moet een foto minimaal 500 kB groot zijn).


Stalnaam

De volgende stalnaam is aangevraagd en geaccepteerd: ‘t Molenbosch – R. Sanders, Gemondesestraat 2, 5298 NZ Liempde

In memoriam Ad Goeijers

Ad Goeijers, bij het NRPS vooral bekend als de eigenaar van en (pro)motor achter de NRPS-gekeurde hengst Quasimodo Z prest. sport&fok (Quidam de Revel x Carthago, uit de Loma-stam van Sietse van Dellen), is op 17 januari overleden. De 48-jarige paardenfokker en eigenaar van Stal Bessemeind werd op 3 januari onwel en is meteen naar het ziekenhuis gebracht, maar daarna niet meer bij kennis gekomen. Goeijers was een gedreven fokker met een glasheldere visie: “fokken is geen gokken, maar prestatiegenen bij elkaar brengen” was zijn slogan en hij bewees in sport en fokkerij regelmatig dat hij gelijk had. Het begon met de succesvolle nakomelingen van zijn hengst Quasimodo Z, van wiens kwaliteiten hij van begin af aan overtuigd is geweest: hij dekte al met Quasimodo toen die twee jaar was en uit die eerste jaargang lopen vrijwel alle producten nu internationaal of zijn daar op weg naartoe. De latere jaargangen volgen allemaal hetzelfde pad. Vorig jaar nam Goeijers op de Hengsten-Showdag nog met gepaste trots het certificaat in ontvangst voor het predicaat prestatie-fok, dat Quasimodo van het NRPS kreeg toegekend. Goeijers fokte ook de NRPSgekeurde Zento (v. Quasimodo) uit de moeder van ISP GP Dobel’s Cento, en was eigenaar van de (niet bij het NRPS voorgestelde) hengst Casino, die met Morten Djupvik heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen in Hong Kong. Ad Goeijers was verder onder andere voorzitter van de Vereniging van Hengstenopfokkers. Het overlijden van Goeijers is een groot gemis voor het NRPS en de hele paardenwereld, maar het meest natuurlijk voor zijn familie (onder wie vier kinderen). Het NRPS wenst de familie sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

NRPSnieuws nieuws——augustus februari 2012 NRPS 2003

O fficiële mededelingen Belangrijke data 20 februari

Na-verrichtingsexamen en na- en herkeuring, Ermelo 29

NRPS HENGSTENBOEK

2012 is eind januari verschenen

Bestellen is heel eenvoudig: Ga naar www.nrps.nl en klik rechtsboven op het bestelformulier! U kunt daar ook nog exemplaren van de hengstenboeken 2008 t/m 2011 tegen gereduceerde prijzen bestellen!

Geboorteberichten

Het geboortebericht - een wit papier met rood-witblauwe streep links, dat u van het stanboekboekbureau toegestuurd hebt gekregen - dient vijf dagen na de geboorte van het veulen compleet ingevuld op het stamboekkantoor te zijn. De namen van de hengstveulens moeten beginnen met de eerste letter van de naam van de vader. Zelfs als de vadersnaam begint met een stalnaam! Stuur het geboortebericht zo spoedig mogelijk na de geboorte op naar: NRPS, Postbus 3072, 3850 CB Ermelo


Te huur in Algarve (Portugal) vakantiewoningen Villa Monte Albano

Maximaal 4 personen. Helft van in 2004 verbouwde boerderij. De andere helft wordt niet bewoond maar is eventueel in overleg wel te huren voor 2 tot 4 extra personen.

! g tin

r o k %

0 1 en

d e l S P

NR

Casa San Fernando

Karakteristiek origineel Portugees boederijtje. Maximaal 4 personen.

Rust, Stilte en Privacy

Beide vakantiewoningen liggen ca. 15 km ten noorden van Lagos en zijn gemakkelijk te bereiken via de A22 en de A120 en liggen op 140 ha eigen land en ca. 1 km afstand van elkaar; dus privacy gewaarborgd! Beide huizen hebben een plungepool. Midden in natuurgebied. Je hoort alleen de stilte en de vogels. Uitstekend gebied om te wandelen, fietsen, paardrijden, vissen. Uw wandeltocht start bij de voordeur! Het hele jaar door...... Beide huizen volkomen energie selfsupporting: 100% zonne-energie - eigen water - warm water en koken op flessegas. Prijzen:

hoogseizoen (juni, juli, augustus) â‚Ź 750 per week middenseizoen (mei, september, oktober) â‚Ź 650 per week

voor meer informatie, meer foto's en boekingen: www.montealbano.com email: f2hjetvanoers@hetnet.nl Albano_2012.indd 16

10-1-2012 12:16:43


Waarborg voor zekerheid

Er is een paardenverzekering van ‘paardenmensen voor paardenmensen’ die u het plezier van de paardensport niet ontneemt!

• Uitstekende acceptatienormen • Sterk in kwaliteit • Efficiënt netwerk • Doeltreffend in afwikkeling • Duidelijke premies

Global Paardenverzekering BV verzekert méér! Maatwerkpolissen voor dekhengsten, stoeterijen, veulens, internationale transporten en operaties. Informeer naar de mogelijkheden.

GLOBAL STANDAARD

GLOBAL PLUS

GLOBAL ALL-IN

• 100% uitkering bij dood of noodslachting t.g.v.:

• 90% uitkering bij blijvende ongeschiktheid

• 90% uitkering bij blijvende ongeschiktheid

• Ziekte of ongeval • Brand • Diefstal • Aanrijding

door een ziekte of ongeval.

door kreupelheid.

• 90% uitkering bij blijvende onvruchtbaarheid na werpen of verwerpen.

door een ziekte of ongeval.

• 100% uitkering bij dood of noodslachting t.g.v.:

• 90% uitkering bij blijvende onvruchtbaarheid

• Transportschade binnen Europa

• Ziekte of ongeval

• Blikseminslag

• Brand

• Elektrocutie

• Diefstal

• Ziekte of ongeval

• Vergiftiging

• Aanrijding

• Brand

• Verdrinking

• Transportschade binnen Europa

• Diefstal

• Storm

• Blikseminslag

• Aanrijding

• Uitbreken uit stal of weide

• Elektrocutie

• Transportschade binnen Europa

• Draadverwonding

• Vergiftiging

• Blikseminslag

• Kwaadwilligheid van derden

• Verdrinking

• Elektrocutie

• Castratie van 1 en 2 jarige paarden met

• Storm

• Vergiftiging

• Uitbreken uit stal of weide

• Verdrinking

• Draadverwonding

• Storm

• Kwaadwilligheid van derden

• Uitbreken uit stal of weide

• Castratie van 1 en 2 jarige paarden met

• Draadverwonding

normaal ontwikkelde geslachtsdelen

v.a. Premie

.25 %

3

na werpen of verwerpen. • 100% uitkering bij dood of noodslachting t.g.v.:

normaal ontwikkelde geslachtsdelen

v.a. Premie

Ook zijn bij de Global Polissen opgenomen:

5.0 %

Alle levensreddende operaties; b.v. koliek

Postbus 82 6865 ZH Doorwerth

adv_a4_gpid.indd 1

• 90% uitkering bij blijvende ongeschiktheid

T (0317) 399 199 F (0317) 399 191

• Kwaadwilligheid van derden • Castratie van 1 en 2 jarige paarden met normaal ontwikkelde geslachtsdelen

v.a. Premie

7.5 %

info@globalpaardenverzekering.nl www.globalpaardenverzekering.nl

24-9-2009 11:16:03


NRPS Nieuws  
NRPS Nieuws  

Februari 2012

Advertisement