Page 1

|

1


RESUME PROFILE

Name: Tan Hui Xin Nowelle Age: 22 Date of Birth: 5th July 1993 Race: Chinese Nationality: Singaporean

EDUCATION 2012 - 2015

Singapore University of Technology and Design (SUTD): Bachelor of Science (Architecture)

2010 - 2011

St. Andrew’s Junior College: Cambridge ‘A’ Levels graduate

2010 - 2011

Anglican High School: Cambridge ‘O’ Levels graduate

EXPERIENCE

May 2013 - Aug 2013

Architectural Intern Ong & Ong Architecture - Developed design proposals for commercial and residential projects based in China and Malaysia - Produced professional digital drafts and renderings for client projects - Prepared professional deck for client presentations

Sept 2015 - Current

Architectural Intern FARM Design - Produced tender drawings for residential, commercial and F&B establishments based both in Singapore and in Malaysia. - In charge of an exhibition project in the Asian Civilisation Museum, which required liasing with contractors and museum directors. - Proposed designs for several residential and miscellaneous projects, such as that of a petrol kiosk.

CO-CURRICULAR ACTIVITES 2012 - 2014

2 |

Resume

Founder, Captain, Cheerleading Team, SUTD - Pioneered and founded the cheerleading team at SUTD, managing a team of up to 15 members - Developed schedule for trainings and competitions, liasing with coach and suppliers - Performed administrative duties including pitching of funds from SUTD, receiving


highest amount of funds amongst all the CCAs - Successfully organised performances and roadshow for recruitment of 2nd and 3rd batch of members, increasing membership by 300% 2013

SKILLS

Committee Member, Programmes Team, SUTD Orientation Camp 2013 - Worked with programmes team to develop extensive programme for freshman orientation camp, which received positive feedback from participants - Co-ordinated and facilitated event on-site

Autodesk

Revit, Dynamo, Rhino, Grasshopper, Diva, Vesari, Ecotect, Vray, AutoCAD

Adobe

Photoshop, Illustrator, InDesign

Fabrication

Lasercutting, 3D printing, Waterjet

Others

Python, Google SketchUp

Languages

English, Mandarin

Tan Hui Xin Nowelle nowelle.t@gmail.com +(65) 96938793

Resume

|

3


4 |


PROJECTS 06

HIDDEN REVIVAL

11

EMBRACING THE GREEN

18

THE WAVELENGTH

20

PRAIRIE LIVING

24

NARRATIVE ENVELOPE

30

THE PENDANT GALLERY

36

THE SAFE HOUSE

Masterplanning Town + Park at Ketam Quarry, Pulau Ubin

Residential Residential development at Kampong Java

Residential Residential at Yuan Ching

Residential Sustainable housing massing at Tanah Merah

Museum SG50 Museum at High Street

Museum Interstitial museum at SUTD Dover campus

Interior Architecture HDB apartment at Bras Basah Projects

|

5


Hidden Revival

Year: Module:

2015 The Evolution of a Domesticated Landscape Year 3 Term 8, 20.112 Sustainable Design Option Studio 2

Instructor: Chang Huai Yan, Salad Dressing Location: Ketam Quarry, Pulau Ubin Type: Masterplanning 6 |

Hidden Revival

The project asks for the design of a space that embodies the qualities of sustainable design, where nature and humans coexist. The proposal was to design a new mini town that caters to visitors of Ketam Quarry at Pulau Ubin. Inspired by the mountain biking park that surrounds the quarry, the town is designed to give the visitor the experience of adrenaline, with more narrow and undulating spaces at the beginning of the trial, to a wider more soothing commercial space at the end.


VISUALLY UNALTERING INORDERTOBRINGACTIVTYTOTHEQUARRYWHILERETAININGTHE PEACEANDTRANQUALITY,THEGRANITEWALLOPPOSITETHEVIEWING POINT WOULD BE BLASTED CREATING AN INDENT BELOW WATER LEVEL.

Concept

In order to bring the activity to the quarry while retaining the peace and tranquility, the granite wall opposite the viewing point would be blasted, creating an indent below the water level.

ADRENALINE TOWN

THEPROPOSALWOULDBETODESIGNANEWMINITOWNTHATCATERSTOVISITORSOFTHISCOR MOUNTAINBIKINGPARK,THETOWNISDESIGNEDTOGIVETHEVISITORTHEEXPERIENCEOFADREN UNDULATINGSPACESATTHEBEGINNINGOFTHETRAIL,TOAWIDERMORESOOTHINGCOMMER Hidden revival

|

7


VIEWFROMVIEWINGPOINT

VIEWINGPOINT

ADRENALINE TOWN THEPROPOSALWOULDBETODESIGNANEWMINITOWNTHATCATERSTOVISITORSOFTHISCORNEROFUBIN.INSPIREDBYTHE MOUNTAINBIKINGPARK,THETOWNISDESIGNEDTOGIVETHEVISITORTHEEXPERIENCEOFADRENALINE,WITHMORENARROWAND UNDULATINGSPACESATTHEBEGINNINGOFTHETRAIL,TOAWIDERMORESOOTHINGCOMMERCIALSPACEATTHEEND.

CYCLISTS' Cyclists’ VIEW POINT

viewpoint

FEATURE TRAILtrail Feature

CC

BB

Exit back to TO EXITleads LEADS BACK MOUNTAINbiking BIKING PARK mountain park

CYCLISTS'cave CAVE Cyclists’

DD A

CC

BB ROCK CLIMBING

Rock climbing area AREA AA

C O N T A hostel INER Container HOSTEL

Swimming pool SWIMMING POOL

DD BICYCLE PARKING Bicycle parking space SPACE

ENTRANCE TOWN FOLLOWS Entrance ofOFtown follows DIRECTIONof existing OF mountain EXISTING direction MOUNTAIN BIKING PARK biking park

8 |

Hidden Revival

CAFES, RESTAURANT, Cafe, restaurant & convenient store CONVENIENCE STORE

Masterplan: Programme mapping


PHYTOREMEDIATION SUSTAINABLESTRATEGIESIMPLEMENTEDTHROUGHOUTTHETOWN,SUCHASGROWINGEPIPHYTESONTHEGRANITEWALLWHICHACTSAS

NATURALWATERPURIFIERS.

1:125 SCALED SECTIONS

Section AA:AA: Cyclist and pedastrian cross junction phytoremediation wall SECTION SE CYCLIST & PEDASTRIAN CROSSatJUNCTION AT

Section BB: Feature trail, rock climbing area and swimming SECTION BB: FEATURE TRIAL, ROCKpool CLIMBING AREA &

Section CC:SECTION Feature trail container hostel CC:and FEATURE TRIAL & CONTAINER HOSTEL

Section DD: Cafe; open commercial space DD: CAFE; OPEN COMMERCIAL SPACE SECTION

PHYTOREMEDIATION WALL

SWIMMING POOL

Hidden revival

|

9


Phytoremediation wall PHYTOREMEDIATION

Sustainable strategies are implemented throughout the town, suchWALL as WHICH growing on the granite wall which acts as SUSTAINABLESTRATEGIESIMPLEMENTEDTHROUGHOUTTHETOWN,SUCHASGROWINGEPIPHYTESONTHEGRANITE ACTSepiphytes AS NATURALnatural WATERPURIFIERS. water purifiers.

1:125 SCALED SECTIONS

10 |Hidden Revival


Embracing the Green

Year: Module:

2014 Year 2 Term 6, 20.103 Architecture Core Studio 3

Instructor: Jackson Tan Location: Kampong Java Road Type: Residential Development

The task was to design a development at Kampong Java Road that consists of residential, commercial and communal spaces. The site is currently used as a transition space or a short cut to get from the Newton Food Centre to the condominiums at the other side. The site is unique as it is not common to be able to find such a large plot of green in the Newton area at this day and age. Hence, the concept behind this design is to embrace the greens by integrating the building with the existing trees on site, weaving around and over them to make the site virtually unaltered.

Embracing the Green

|

11


by integrating the building with the trees on site, weaving around and over them to make the site visually unaltered.

View axis

trees city shophouse roofscape

Embracing THE Green by integrating the building with the trees on site, weaving around and over them to make the site visually unaltered.

ViewProgram axis mapping

External circulation

INternal vertical circulation

Individual Individual connective Connective Car park Carpark

Residential

trees Trees Commercial city Communal City shophouse roofscape Car park Shophouse roofscape

View axis Types of apartments INternal vertical circulation Individual connective Car park

5 bedroom (180m2) 3 bedroom (100m2) studio ( 50m2)

12 | Embracing the Green

External circulation 5 bedroom (180m2) 3 bedroom (100m2) studio ( 50m2)

Internal circulation

Program mapping

Ext

Residential Residential Commercial Commercial Communal Communal Car park Carpark

Programme mapping Types of apartments


The ground floor consists of commercial spaces situated around the perimeter of the trees. The walkways are designed such that visitors would get to experience being immersed in the forestry regardless which pathway they take, allowing them a momentary separation from the busy surroundings.

Ground floor plan |

13


Level 8 plan

14 |Hidden Revival

Level 12 plan


The concept of embracing the greens follows through as the visitor goes up the building. On level 8, there is an open communal deck where gatherings and functions can be held. The loft apartments on level 12 are unique as residents have to walk along a bridged corridor to get to their unit, which allows them to be in close proximity to the surrounding green.

| 15 Impression of bridged corridor


5 room loft plan (upper level)

5 room loft plan (bottom level)

16 |


B A

A

STUDIO PLAN

3-ROOM PLAN

SECTION AA B SECTION BB

The facade varies according to the different programs that sit behind the facade.

GROUND FLOOR PLAN OPEN

SEMI-PRIVATE

PRIVATE

FACADE TREATMENT

FRONTAL ELEVATION

IMPRE

|

17


The Wavelength Year: Module:

2014 Year 2 Term 6, 20.213 Building Information Modeling

Instructor: Bige Tuncer Location: Jurong lake district Type: Residential Development Group work, in collaboration with Cheryl Leung.

18 |

The residential block was designed to mimic the water of the Jurong lake, which is in close proximity to the site. The building blocks are strategically designed to face away from direct sunlight while maximizing the good views for the residents. There are 2 easily accessible communal skybridges that join the two blocks together on the 7th and 13th floor.


3-room plan

5-room plan

4-room plan Communal Bedroom Bathroom Study Kitchen

Perspective The Wavelength |

19


Prairie Living Year: Module:

2015 New Sustainable Housing Mass Year 3 Term 7, 20.111 Sustainable Design Option Studio 1

Instructor: Manuel Der Hagopian, Group 8 asia Location: Tanah Merah Type: Residential Development

20 |

“New Sustainable Housing Mass� is a studio that introduces a new way to explore and experiment, through a complete design project, advanced typologies and structures together with contemporary sustainable solutions, dedicated to live in dense and tropical conditions. In this studio, the task was to design a residential establishment that embraced the characteristics of a prairie.


p e a b

The chosen precedent image shows two curious children exploring the mysterious prairie, going through and stepping over the weeds. Hence, the concept is to allow the residents of this development to experience the interiority, porosity, verticality and fragility of the prairie be it amongst the buildings or in the apartments. The form of the buildings were also inspired by the ripple effect visible when the wind blows on the prairie. Interiority

Ripple effect by wind

Inbetween prairie

Above prairie

In between prairie

Porosity

Under prairie

Under prairie

Above prairie

Precedent image

A

B

A

65 m2

B

90 m2

A

B

110 m2

Unit types

Level 1

Level 2

Perspective in duplex unit

Unit type 110m2 A

Wooden boardwalk

Vertical louvers

Prairie Living | Green roof

21


Interiority

22 | Prairie Living

Ripple effect by wind

Porosity


Units

65 m2 90 m2 110 m2

Direction of view

Cross ventilation

Typical 8-storey block plan

Units Lift core Circulation

Prairie Living|

23


Narrative Envelope

Year: Module:

2014 Year 3 Term 7, 20.102 Architecture Core Studio 2

Instructor: Professor Thomas Schroepfer Location: Boat Quay Type: Museum

24 | Narrative Envelope

The project asks for the design of a living repository in the context of Singapore’s 50th anniversary in 2015, showcasing artifacts that shaped the country’s identity over time and provide insights to its possible future trajectory located on a site in High Street. This building aims to narrate Singapore’s history to visitors of this museum by the superimposition of historical images on current existing views.


Superimposition of past and present

Voranoid pattern on envelope mapped according to views

Mapped past historic image to fit into voranoid

Past historic image fitted into voranoid

Perforated images of olden day Singapore would be strategically placed at locations of the building where heritage sites can be seen. Hence as a visitor looks out towards these directions, a superimposition of olden day Singapore would appear before the visitor’s eyes, giving the visitor an experience of what Singapore looked like in the past.

Narrative Envelope|

25


26 |Narrative Envelope


North Elevation

East Elevation

Narrative Envelope|

27


Long section

28 | Narrative Envelope

Short section


The envelope opens up more at places where there are significant views, and gets denser at the other places. Some of the holes created from the voranoid pattern is covered up, creating privacy and shade at some corners of the building. Hence, the envelope has three functions - It acts as a shading device, creates spatial experience by controlling privacy and openness in the building, and is also a design exhibit itself.

Narrative Envelope|

29


The Pendent Gallery Year: Module:

2013 Year 1 Term 4, 20.101 Architecture Core Studio 1

Instructor: Keith Goh Location: SUTD Dover campus Type: Gallery

30 |

The task was to design an interstitial space that will facilitate new forms of activity and continuity in the SUTD Dover campus. Sited in the building’s central courtyard, the project asks for the addition of a performance and exhibition space as well as a number of related programs. In attempt to free up the space at the ground level (which is heavily used for events and transiting from the east and west terrace, the concept behind this gallery is to use cantilevering and suspension to create a hovering and hanging effect.


Main gallery Lounge / Seminar reception

Seminar terrace Seminar room

Lobby

Outdoor gallery Temporary exhibition gallery Public terrace Multimedia gallery

Entrance to building from level 5 of existing building

Programme spaces

Access to building from ground floor Stairs linking level 5 to more private spaces

Circulation diagram

The Pendant Gallery |

31


The main gallery at the top is cantilevered from the existing school building, and 3 other seminar/gallery spaces are suspended from the main gallery. Above these suspended rooms are terraces that have different purposes, giving the visitor a unique experience at every space in the building.

32 | The Pendant Gallery


Level 3 floor plan

Terrace floor plan (11.3m from ground floor)

The Pendant Gallery |

33


Section CC

34 | The Pendant Gallery

Section AA


The main gallery is the most public space in the gallery, where the bigger exhibits are placed. It also shares the space with the lobby and seminar reception area. The suspension language is also translated in this gallery, where the steel rods puncture the gallery from the bottom where there are access to the pendant spaces below.

The Pendant Gallery |

35


The Safe House Year: Module:

2014 Year 2 Term 6, 20.103 Architecture Core Studio 3

Instructor: Jackson Tan Location: Bras Basah complex Type: HDB duplex unit (Interior architecture)

36 |

This project allowed students to create their own client profile and redesign the interior of a duplex HDB unit following the demands of this client you have created. Located within the arts ribbon at Bras Basah Road, the apartment is surrounded by many educational and inspirational places for young ones to visit. Hence, the concept is to create a safe, fun and inspirational house for a couple and 4 of their foster children.


By playing with evels, the boundaries between private and semiprivate spaces are blurred. Private pods can only be accessed by going through the kids’ bedrooms. This is to give the kids a sense of belonging and privacy, while still being open for the foster parents to keep an eye on.

Communal spaces: Living, dining, garden balcony, common library

Multiple ways to access private pods

Semi-private spaces: Bedrooms, dining Private: Study room, personal pods

The Safe House |

37


OM PRIVATE POD UPPERlevel LEVEL Upper planPLAN

Bottom planPLAN LOWERlevel LEVEL

38 | The Safe House


VIEW FROM PRIVATE POD

Section BB

Section AA

The Safe House|

39


Impression of private pod

At the safe house, these foster kids get to experience the warmth and comfort of their own home, while being safely watched upon. The safe house encourages the children to express and learn more about themselves. It gives them the privacy to explore and get inspired.

40 |The Safe House


View from private pod

The Safe House

|

41


42 |


Tan Hui Xin Nowelle nowelle.t@gmail.com +(65) 96938793

|

43


44 |

Architectural Portfolio_Tan Hui Xin Nowelle  
Architectural Portfolio_Tan Hui Xin Nowelle  
Advertisement